Vrijdag 30 januari De communicerende vereniging

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Vrijdag 30 januari 2015. De communicerende vereniging"

Transcriptie

1 Vrijdag 30 januari 2015 De communicerende vereniging

2 Een mens heeft twee oren en één mond om twee keer zoveel te luisteren dan te praten. Confucius Chinees filosoof 551 v.c v.c.

3 Klaas Mijnheer Hogeschool Windesheim Docent Marketingcommunicatie Coach Voetbaltrainer

4 Doelen van deze workshop? Inzichten en informatie geven: Communicatie in een context Actuele trends; In- en externe communicatie binnen een vereniging; Communicatiestrategie van Ruler en Michels; Praktijkcasussen

5 Structuur Voor de pauze Na.

6 De werkwijze Structuur Voor de pauze theorie (50 minuten) Na de pauze Casussen in groepen bespreken daarna korte centrale presentatie 45 minuten 15 minuten brainstormen, 15 minuten bespreken en 15 min vragen beantwoorden.

7 Communicatie in context 1 Communicatie staat niet op zich zelf maar gaat altijd ergens over.

8 Communicatie in context 2 Wat wil de vereniging? (doel, visie & missie) Hoe ga je dit kleur geven? (kernwaarden). Wat zijn de communicatie uitgangspunten? Dan volgt pas de interne communicatie en de externe communicatie.

9 Communicatie in context 3 Intern de zaak op orde externe communicatie. Er is beleid, er zijn doelgroepen, doelen en er is een boodschap dan communiceren naar externe groepen. Communicatie is het scheppen van gemeenschappelijke betekenis

10

11 Vergrijzing De ouderen nemen in aantal toe. Deze doelgroep hebben specifieke wensen en eisen. De vergrijzing verjongt, ouderen gaan zich jonger voelen en gedragen dan hun werkelijke leeftijd. Oud en jong zijn relatieve begrippen geworden.

12 Consequenties voor de sport Ouderen zijn vooral op zoek naar sporten & activiteiten die tot een hoge leeftijd uitgevoerd kunnen worden en een sociaal karakter hebben. Innovatie in de sport nodig om in te spelen op deze nieuwe behoeften. Sluit jullie sportaanbod hier voldoende op aan?

13 De grillige consument Traditionele familiestructuren verdwijnen. Enorme keuzevrijheid op allerlei gebieden. Vervluchting vrije tijd. Jeugd sneller volwassen. Zapp-cultuur.

14 Consequenties voor de sport Maatwerk nodig om sporter/vrijwilliger aan te trekken en vast te houden. Kennis over behoefte/gedrag sporters cruciaal. Vervaging grenzen van de sport - mix van sport en sport gerelateerde activiteiten. Wie is hier actief mee bezig?

15 Hard van buiten, zacht van binnen Onzekerheid over veiligheid van de buitenwereld daarom neemt de behoefte aan warmte en geborgenheid toe. Dit vindt men dichtbij huis en in bekende kring. Connecting people: communicatie (fysiek en on-line) wordt steeds belangrijker.

16 Consequenties voor de sport Sociale reden voor lidmaatschap: tijd doorbrengen met vrienden en familie. Persoonlijk contact is belangrijk - kennis van leden. Lokale samenwerkingsverbanden (verenigingen, bedrijven) benutten om beter aanbod te kunnen bieden en aan te sluiten bij het dicht-bij-huis gevoel.

17 Ongezonde taboes Samenleving stimuleert niet alleen een gezonde leefstijl maar keurt ongezonde levensstijlen openlijk af. Veel bedrijven stimuleren beweging & gezond eten: meer beweging van werknemers leidt tot minder ziekteverzuim. Obesitas wordt maatschappelijk probleem. Focus op preventie.

18 Consequenties voor de sport Gezondheid en conditie belangrijkste reden om te sporten. Sport wordt gezien als een maatschappelijk nut en daarom sterk gestimuleerd. Opkomst sport in bedrijfsleven.

19 Tijd als kostenpost Meer mensen hebben steeds minder tijd voor dingen. De consument stelt hoge kwaliteitseisen: "Omdat ik het waard ben" Vervluchting vrije tijd: Beschikbare tijd en geld wordt over steeds meer goederen en activiteiten uitgesmeerd. Men doet van alles maar vaak gedurende een korte periode. Gemak als belangrijk keuzemedium.

20 Consequenties voor de sport Flexibiliteit sportaanbod noodzakelijk, men wil sporten wanneer het hen uitkomt. Sporter is bereid te betalen voor hoge kwaliteit van het sportaanbod. Professionalisering van de sport vanwege kwaliteitseisen (op het gebied van accommodaties, bestuur). Hogere eisen aan aanbod vrijwilligerswerk.

21 Welness: Een gezonde geest in een gezond lichaam De juiste balans in het leven Genieten van het leven is waar het om gaat! Kwaliteit van het leven verhogen - Het gaat om de kwaliteit in plaats van kwantiteit. Opkomst fitness centers met sport & ontspanning onder een dak.

22 Consequenties voor de sport Sporter wil niet alleen sporten, maar ook beleven: sociale redenen, ontspanning, ontsnappen aan het leven van alledag, ontlading. Mix van sport- en sport gerelateerde activiteiten. Klassieke sportaanbod focust voornamelijk op fysieke inspanning en voldoet onvoldoende aan bovenstaande ontwikkeling.

23 Terugtrekkende overheid maar nog een boek vol regels Verzorgingstaken steeds meer uitbesteed aan (semi-) commerciële instellingen zoals zorg, onderwijs en sport. Strengere eisen ten aanzien van kinderopvang, horeca, milieu en accommodatie. Deze trend stimuleert samenwerking georganiseerde sport met bedrijven en gemeente.

24 Consequenties voor de sport Lastig om gekwalificeerde vrijwilligers te vinden (vooral bestuurlijk). Hierdoor is het moeilijker om additionele diensten te bieden als kinderopvang. Belangrijk aandachtspunt blijft: wat heeft de sportvereniging de vrijwilliger te bieden, en niet de wijze waarop leden of vrijwilligers kunnen bijdragen aan de doelstelling van de vereniging.

25 Dit is dus de context waarbinnen gecommuniceerd wordt.

26 Sportpark als buurthuis nieuwe stijl (destentor.nl, 24 augustus 2012) Vereniging is niet meer alleen aanbieder van een bepaalde sport op een afgebakend terrein, maar tevens een buurthuis, kinderopvang, peuterspeelzaal en leverancier van een aantrekkelijk beweegaanbod op andere plaatsen in de wijk. Tevens is zij gesprekspartner voor scholen, gemeente en politie over de opvoeding van jeugdleden (Klijn, 2012).

27 Relatie gemeente - verenigingen Gemeente ziet graag gezonde en actieve sportverenigingen die ook een maatschappelijke bijdrage leveren. Gemeente kan verenigingen gebruiken om beleidsdoelen te helpen realiseren.

28 Relatie gemeente - verenigingen Financiële ondersteuning door de gemeente loopt op veel plaatsen terug maar professionele ondersteuning komt er voor in de plaats. Dit betekent dat het bestuur van elke vereniging zorgvuldig moet afwegen of en met name hoe zij willen en kunnen participeren in maatschappelijke projecten.

29 Om juiste manier in spelen op de maatschappelijke en commerciële ontwikkelingen en invloeden vanuit de omgeving kan voor sportbestuurder lastig zijn. Sportbestuurders zijn vaak bezig met het onderwerp van de dag, randzaken of brandjes aan het blussen.

30 Er komt op bestuurlijk niveau steeds meer op de sportvereniging af. Noodzaak keuzes maken. Visie en structuur dient als leidraad, anders te veel speelbal van de omgeving. Waarom bestaan wij überhaupt? Wie zijn wij als sportvereniging? Waar willen wij naartoe als sportvereniging? Dit zijn vragen waar veel sportverenigingen in de samenleving mee worstelen.

31 Wat valt op Verenigingen spelen nog onvoldoende in op veranderde samenleving. Door verschuiving naar service delivery vereniging komt het vrijwillige karakter van de sportvereniging in gevaar. Sportverenigingen hebben geen directe oplossing hiervoor en stemmen hier dan ook geen beleid op af. Het verantwoordelijkheidsgevoel en de betrokkenheid van de leden naar de sportvereniging toe brokkelt hierdoor langzaam af.

32 Rol voor interne communicatie Betrokkenheid vergroten door creëren wijgevoel door collectieve binding aan een gemeenschappelijk doel. Verenigingsbestuurders hebben draagvlak nodig voor het beleid dat binnen de vereniging gevoerd wordt. Alle leden zijn gelijkwaardig, waardoor het lastiger kan zijn om een bepaald beleid door te voeren.

33 Rol voor interne communicatie Meer draagvlak door o.a. inzet social media. Bestuurders bereiken sneller hun achterban. Teambinding tegenwoordig sterker dan clubgevoel - vinden van vrijwilligers voor het grotere geheel wordt moeilijker. Vrienden teams, Facebookpagina, groeps App Tip: team maand lang verantwoordelijk voor de bardienst in de kantine.

34 Effectieve interne communicatie Dat iedereen die betrokken is bij de club weet wat er gaande is. Iedereen kent de missie en kernwaarden van de vereniging. Leden weten kennen hun rollen en verantwoordelijkheden. Wie doet wanneer, wat en op welk moment. Iedereen is op de hoogte van alle bijeenkomsten, wedstrijden, festiviteiten ed.

35 Visies op Interne communicatie Breng en/of haal functie? Interne communicatie bestaat bijna niet meer.

36 Communicatiekanalen (formele kanalen): Persoonlijke communicatie via de hiërarchische lijn: taak- en beleidsinformatie (werkoverleg, brainstormsessies, stafvergaderingen). Schriftelijke communicatie > minder effectief dan mondelinge communicatie, maar snel en nauwkeurig grote afstanden in de organisatie overbruggen; beheersinformatie, commerciële informatie, beleidsinformatie(achtergronden). Audiovisuele communicatie > grote impact, duur en arbeidsintensief per bereikte persoon; beleidsinformatie, taakinformatie. Digitale communicatie > Intranet: snel, actueel, minder papier, tweerichtingsverkeer, duur in opzet; alle vormen van informatie. Informele kanalen Een groot deel van de relevante beleidsinformatie

37 Doelgroepen externe communicatie Ouders (briefjes, website, , Whats App) Sponsoren De gemeenschap (inclusief gemeente) De externe communicatie bepaald voor een gedeelte het imago van de vereniging. De website is daarbij de spil waar alles omdraait.

38 Communicatieplan Zeker in wat complexere situaties is het verstandig meerdere doelgroepen te onderscheiden. Immers: veel doelgroepen zijn zo verschillend van elkaar dat ze een andere aanpak nodig hebben.

39 Communicatieplan Er zijn meer soorten doelgroepen. Je kunt bijvoorbeeld volgende onderscheid maken: de primaire doelgroep (de mensen om wie het gaat) en intermediaire doelgroepen (de mensen die de boodschap moeten overbrengen).

40 Communicatieplan Je kunt ook een onderscheid maken op basis van de rollen in het beslissingsproces: Initiator : plaatst het onderwerp op de agenda Beïnvloeder : mag er over mee praten de beslisser de koper of gebruiker Betaler : degene die het mogelijk maakt

41 Communicatieplan Per doelgroep ga je na hoe je ze kunt bereiken en vooral hoe je ze kunt ráken. Wat triggert hen? Je kunt je doelgroep tenminste op twee aspecten beschrijven: Algemeen demografische kenmerken zoals leeftijd, taal, religie, geslacht, inkomen, woonplaats en opleiding Probleem gerelateerde (of domeinspecifieke) kenmerken: hoe staat men tegenover het probleem of het product? Per doelgroep kan je de communicatiedoelstellingen vaststellen.

42 Communicatieplan Communicatie kan ervoor zorgen dat iemand iets kent, wil of eventueel iets vindt. Communicatie kan maar zelden direct het handelen beïnvloeden. Daarvoor is méér nodig. Communicatie doelen: - Kennis - Houding - Gedrag

43

44 Prof. Dr. Betteke van Ruler Communicatiewetenschappen

45 Dit communicatiemodel is een lineair effectmodel Org Zender Boodschap Doelgroep Doelgroep Betteke van Ruler

46 De doelgroep heeft wel wat anders aan zijn hoofd Onderzoek liet zien dat imago beïnvloeding nauwelijks werkte Communicatieprofessionals moeten beleid verkopen, verkoopbaar of niet: dat werkt niet! Communicatieprofessionals willen eerder worden ingeschakeld 2014 Betteke van Ruler

47 1995: It takes two to tango.. Communicatie is pas communicatie als het interactie is Beleid begint met communicatie, zeggen com profs hoopvol En communicatie moet dus naar het hart van het beleid 2014 Betteke van Ruler

48 Het interactie denken brengt een ander communicatiemodel boodschap organisatie Publieken boodschap 2014 Betteke van Ruler

49 Ondertussen veranderen de eisen aan goede communicatie opnieuw.. Monique Juffermans, 2012

50

51 Trend 1: Digitalisering Extra kanalen erbij? Dat zet het vak niet op z n kop 2014 Betteke van Ruler

52 Controle? Dat is het echte probleem! Maaike Hartjes, 2012

53 Trend 2: De vertrouwenskwestie Van trust me naar show me en nu: proof me Vertrouwen is niet automatisch meer

54 Trend 3: De communicatieve organisatie Iedereen communiceert en maakt nieuws 2014 Betteke van Ruler

55 Vakgebied gaat over het management van de communicatie van anderen Niet het communiceren zelf staat centraal maar het sturen, faciliteren, afremmen, aanjagen, redigeren en begeleiden van al het gecommuniceer in en om de organisatie, om vertrouwen te winnen en daarmee licence to operate ; ook gedrag is communicatief, het gaat dus om de impact van alle handelen van de organisatie! Betteke van Ruler, 2013

56 Hoe werkt communicatie? Past daar het lineaire effectmodel van communicatie nog wel bij? 2014 Betteke van Ruler

57 Het traditionele Communicatiestrategieplan voldoet niet aan agile eisen Diagnose Doelstellingen Doelgroep Uitwerking Evaluatie 2014 Betteke van Ruler

58 Het traditionele plan is te statisch, maar een methode is wel nuttig! Ordent en structureert Legitimeert (budget en menskracht) Helpt nadenken over doelen Helpt nadenken over benodigde faciliteiten Houdt af van puur middelen denken Helpt bij afstemming Je hebt zoiets dus wel nodig 2014 Betteke van Ruler

59 Kern van Reflectieve Communicatie Scrum 1. Niet aan einde maar tussentijds evalueren 2. Opdrachtgever (?) meenemen in ontwikkelingen 3. Co-creatie met stakeholders voor resultaat 4. Interventies programmeren in sprints 5. Op vaste momenten reflecteren in scrums 6. Validatie aan einde van iedere sprint 7. Werken met bijstelbare acties 2014 Betteke van Ruler

60 Wat is strategie? 1. Een weg aanleggen 2. Bevelhebber zijn 3. Door een list te pakken krijgen Dus zowel in doelen denken, nadenken hoe je doel kunt bereiken als slim uitvoeren 2014 Betteke van Ruler

61 Hoe dynamischer de omgeving, hoe flexibeler het plan moet zijn 2014 Betteke van Ruler

62 Wat betekent dit voor de planning van een strategie? 2014 Betteke van Ruler

63 Eisen aan een goede strategie 1. Stip op horizon (ambitie / kwalitatieve doelstelling) 2. Heldere accountability passend bij ambitie 3. Heldere onderbouwing van keuzes 4. Scherpe keuzes 5. Maar alleen op hoofdlijnen (rest komt gaandeweg) 6. Kunnen weergeven op 1A4 7. Voortdurend kunnen bijstellen vanwege dynamiek 2014 Betteke van Ruler

64 Acht zaken waarop je een antwoord moet vinden om je strategie te ontwikkelen 2014 Betteke van Ruler & Frank Körver

65 Zó ontwikkel je een goede strategie Visie op vak en eigen bijdrage Ext situatie issues en humeur Int situatie wat speelt er bij ons? Ambitie waar sta je voor en waar ga je voor? Accountability waar ben je verantwoordelijk voor en hoe leg je verantwoording af? Resources team en geld Stakeholders enablers en partners Aanpak uitvoeringsstrategie en prioriteit 2014 Betteke van Ruler & Frank Körver

66

67 COMMUNICATIE STRATEGIE 2013

68 WHY? Communicatiestrategie is vaak een groot vraagteken Er was geen boek over concrete communicatiestrategie

69 STRATEGIE ONTSTAAT UIT HET verlangen NAAR IETS NIEUWS EN OOK VAAK UIT frustratie OVER HET BESTAANDE

70 ANDERE FOCUS OP STRATEGIE Jaren 80 FOCUS OP EXTERNE ANALYSE Porter, SWOT, DESTEP Jaren 90 FOCUS OP INTERNE ANALYSE Kernwaarden, kerncompetenties Jaren nu FOCUS OP DE RELATIE Interactie, conversatie, transactie

71 Strategie was Strategie is Plannen Voor het management Gericht op inhoud Ervaring als bron Ingekaderd Communicatieplan Lineair Ontdekken Voor de organisatie Gericht op interactie Verbeelding als bron Open Communicatie aanpak Scrum

72 Een succesvolle strategie is geen toeval. Wel het resultaat van een aantal juiste keuzes.

73 De basis van alle succes is het uitsluiten van risico. (van Gaal)

74 Communicatiestrategie volgt de vereniging strategie Vereniging VRAAG Commissies VRAAG COMMUNICATIE VRAAG

75 Plaats van strategie Evaluatie Executie Analyse Strategie Concept

76 Analyse Onderzoek legt de basis voor strategie. Maar strategie volgt niet direct uit onderzoek.

77 Analyse moet niet alleen leiden tot conclusies maar vooral tot inzichten. Inzichten die de basis zijn voor strategie.

78 Fundamenten voor de communicatiestrategie 01 Wat zijn de belangrijkste kernwaarden? DAVID BERNSTEIN 02 Wat is de: Why, How, What van de organisatie? SIMON SINEK 03 Wat is de Customer Journey? STICKDORN & SCHNEIDER 04 Wat ga je schrappen of sterker maken? KIM & MAUBORGNE 05 Wat is de aard van de relatie met de doelgroep? BETTEKE VAN RULER 06 Wat zijn relevante trends en de ontwikkelingen? HILDE ROOTHART

79 Golden circle - Simon Sinek

80 Golden circle Waarom doe je wat je doet? Hoe doe je wat je doet? Wat doe je nou eigenlijk echt?

81 Customer Journey Canvas - Stickdorn en Schneider

82 Customer journey 40% procent heeft geen visie op het bedienen van de leden via verschillende communicatiekanalen. Behoeften en gedrag, leden zijn sterk gewijzigd. Leden denken niet in kanalen en zoeken informatie niet in één kanaal. Zij willen in de verschillende fasen van hun lidmaatschap andere wijze van contact. Deze dienen aan te sluiten bij hun specifieke behoeften op dat moment. Verenigen beseffen zich dit onvoldoende.

83 Customer journey

84 4S prioriteiten bepalen Start Stop Slow down Speed

85 Communicatiekruispun t - Betteke van Ruler

86 Communicatiekruispunt Eenrichtingsverkeer Informeren Overreden Bekendmaken Beïnvloeden Dialogiseren Formeren Tweerichtingsverkeer

87 Trendwatching - Hilde Roothart

88 Trendwatching Microtrend Maxi trend Megatrend Vereniging niveau Sporters niveau Maatschappelijk niveau

89 Brains run for fun Een goed strategisch verhaal vertel je binnen drie minuten. Als een strategie origineel en uitdagend is, willen velen meedenken en meedoen. Geef je strategie daarom een aansprekende naam. Werk de strategie conceptueel uit.

90 Strategie & Concept strategie & concept zijn het hart van communicatie

91 Leuk, maar nu de kern!

92 De 12 communicatiestrategieën 01 POSITIONERINGSSTRATEGIE Je moet kiezen om gekozen te worden 02 INTERNAL BRANDING STRATEGIE De kracht van een merk komt vanbinnenuit 03 REPUTATIESTRATEGIE Reputaties zijn gebaseerd op relaties 04 FAMILIESTRATEGIE Van losse eilanden één geheel maken

93 05 FANSTRATEGIE Fans maken een merk 06 AMBASSADEURSTRATEGIE Benut je superpromoters 07 BRANDACTIVATIESTRATEGIE Publiciteit koop je niet, die verdien je 08 WORD OF MOUTH STRATEGIE Laat je verhaal door anderen vertellen

94 09 PARTICIPATIESTRATEGIE Wil je betrokken mensen, betrek ze dan 10 ISSUEMANAGEMENTSTRATEGIE Alert, adequaat reageren op actuele zaken 11 PUBLIC AFFAIRS STRATEGIE Weten hoe je het spel speelt 12 VERANDERSTRATEGIE Mensen willen wel veranderen, niet veranderd worden

95 Positioneringsstrategie

96 Merk Doelgroep POSITIONERIN G Concurrentie Trends

97

98 Positionering en internal branding Zijn broer en zus.

99 Internal branding strategie

100 Vertrek vanuit de (kern)waarden Stel de communicatieaanpak vast Veranker de kernwaarden in de organisatie Veranker de kernwaarden bij medewerkers Versterk de identificatie met de (kern)- waarden

101

102 Communicatied oel Meet en leer Social persona s Interactie CONTENT STRATEGY CIRCLE Kernthema en topics Content kalender Platform

103 Een andere manier van denken over communicatiestrategie Denken vanuit een metafoor

104 We kiezen voor een creatieve, conceptuele benadering

105 Fanstrategie

106 1 Merken zijn als mensen (Mensen worden merken)

107 2 Het draait om relaties en emoties

108 3 Merken worden gemaakt door opmerkelijke, spraakmakende acties

109 4 Iedereen weet dat een aanbeveling van iemand als jij de krachtigste vorm van communicatie is.

110 Zoek het bronpunt en de dynamiek Vind de externe fans Bekrachtig de interne fans Meet de resultaten Koester fans en deel belevenissen Stimuleer een community met de fans

111

112 Ambassadeursstrategie

113 Bepaal het doel Regel de organisatie en coördinatie Selecteer de ambassadeurs Organiseer acties en bijeenkomsten Stel een toolkit samen Installeer en instrueer de ambassadeurs

114

115 Familiestrategie Op organisatieniveau: Het familie DNA De familiestamboom De familiedocumentaire Het familieverhaal Bij schriftelijke communicatie: Het familiewapen Het familiehandboek Het familieblad De kaarten en brieven Online: De familiesite De familiekiekjes De familiepagina Het familiekanaal De familieweblog Het familietwitteraccount

116 Beoordelen van een strategie Consistent Relevant Uitvoerbaar Betaalbaar

117 Je hoeft niet maar 1 strategie te kiezen. Het is altijd maatwerk.

118 Fan Social media strategie strategie Internal branding Vind de combinatie!

119 Leden Fans Ambassadeurs Schrijver Vind de combinatie!

120 Bronnen Boeken Communicatiestrategie Michels Het strategisch communicatie frame Betteke van Ruler 2014 Internet bronnen. Een duurzame toekomst van verenigingen, Boer & Croon 2010 De Sportvereniging als gemeentelijk beleidsinstrument, André Steenbeek scriptie Is de sportvereniging klaar voor haar positie in een veranderende samenleving? Nick Nuijten scriptie Social media en Interne communicatie Huub Koeleman. Powerpont

SCHRIJVEN IS CO-CREATIE THANXXXS TO

SCHRIJVEN IS CO-CREATIE THANXXXS TO SCHRIJVEN IS CO-CREATIE THANXXXS TO Mechteld van Wezel met wie ik bijna twee jaar aan dit boek werkte en die scherp lette op samenhang en consistentie Ellis Marsman een verbazingwekkend communicatietalent

Nadere informatie

Deze lezing is niet geschikt voor mensen die:

Deze lezing is niet geschikt voor mensen die: Deze lezing is niet geschikt voor mensen die: Alles in hokjes willen stoppen Het kind in zichzelf met het badwater wegspoelen Gelukkig worden door te willen zijn als ieder ander Een avonturenreis kopen

Nadere informatie

Introductie Maatschappelijke veranderingen Huidige wijze van financieren Zijn de huidige methoden houdbaar Welke mogelijkheden zijn er en hoe willen

Introductie Maatschappelijke veranderingen Huidige wijze van financieren Zijn de huidige methoden houdbaar Welke mogelijkheden zijn er en hoe willen Introductie Maatschappelijke veranderingen Huidige wijze van financieren Zijn de huidige methoden houdbaar Welke mogelijkheden zijn er en hoe willen we verbinden Conclusies en acties Jan Beunder Getrouwd,

Nadere informatie

Whitepaper community management

Whitepaper community management Whitepaper community management De kracht van een sterk merk In deze whitepaper leer je Wat community management is Waarom je community management moet meenemen in je strategie Hoe je je eerste community

Nadere informatie

Antwoordmodel. Meerkeuzevragen (20 punten)

Antwoordmodel. Meerkeuzevragen (20 punten) Antwoordmodel Aan dit antwoordmodel kunnen geen rechten worden ontleend. Het antwoordmodel dient als indicatie voor de corrector. Studiemateriaal Michels, M. (2013). Communicatiestrategie. Groningen/Houten:

Nadere informatie

WS16. Werven via sociale media

WS16. Werven via sociale media WS16 Werven via sociale media @nadjads Nadja Desmet WS16 Werven via sociale media Inleiding / context Sociale media strategie - elementen Werven via sociale media: tips en inspiratie Werven via sociale

Nadere informatie

In twee dagen leer je wat scrum betekent, hoe je het doet en hoe je het intern kunt introduceren.

In twee dagen leer je wat scrum betekent, hoe je het doet en hoe je het intern kunt introduceren. Ben je het oude communicatieplan zat? Wil je flexibeler werken en meer plezier beleven aan de projecten waarin je meedraait? In twee dagen leer je wat scrum betekent, hoe je het doet en hoe je het intern

Nadere informatie

Campagneproject: strategie. Simone van den Broek november 2014

Campagneproject: strategie. Simone van den Broek november 2014 Campagneproject: strategie Simone van den Broek november 2014 Strategie: doen we de juiste dingen? Tactiek: doen we de dingen op de juiste manier? Je kunt aan klanten niet vragen wat ze willen. Tegen de

Nadere informatie

In twee dagen leer je wat scrum betekent, hoe je het doet en hoe je het intern kunt introduceren.

In twee dagen leer je wat scrum betekent, hoe je het doet en hoe je het intern kunt introduceren. Ben je het oude communicatieplan zat? Wil je flexibeler werken en meer plezier beleven aan de projecten waarin je meedraait? In twee dagen leer je wat scrum betekent, hoe je het doet en hoe je het intern

Nadere informatie

N A Ï S I S S U E N O. 1. NaïS Zine. Download tijdelijk gratis INSPIRATIE STORYTELLING B2P BUSINESS TO PERSONAL

N A Ï S I S S U E N O. 1. NaïS Zine. Download tijdelijk gratis INSPIRATIE STORYTELLING B2P BUSINESS TO PERSONAL N A Ï S 2 0 1 7 I S S U E N O. 1 T I J D E L I J K G R A T I S NaïS Zine Download tijdelijk gratis Nieuw INSPIRATIE STORYTELLING B2P BUSINESS TO PERSONAL Inhoud 1 2 : Waarom jij niet zonder deze zes geheimen

Nadere informatie

Heb je het veel te druk? Vind je het moeilijk om te kiezen? Vind je het lastig om anderen te overtuigen van jouw meerwaarde?

Heb je het veel te druk? Vind je het moeilijk om te kiezen? Vind je het lastig om anderen te overtuigen van jouw meerwaarde? Heb je het veel te druk? Vind je het moeilijk om te kiezen? Vind je het lastig om anderen te overtuigen van jouw meerwaarde? Volg dan deze 2-daagse Masterclass. Hierin leer je werken met het Strategisch

Nadere informatie

Brandmanagement. persuasive storytelling. TIPS OM storytelling als brandingsstrategie toe te passen. aan de hand van

Brandmanagement. persuasive storytelling. TIPS OM storytelling als brandingsstrategie toe te passen. aan de hand van Brandmanagement aan de hand van persuasive storytelling TIPS OM storytelling als brandingsstrategie toe te passen Lorem ipsum Brandmanagement, wat is het? Brand management is een strategie waarbij een

Nadere informatie

CommTalks. 40 Thought leaders over het communicatievak van morgen. Concept & samenstelling. Betteke van Ruler

CommTalks. 40 Thought leaders over het communicatievak van morgen. Concept & samenstelling. Betteke van Ruler CommTalks 40 Thought leaders over het communicatievak van morgen Concept & samenstelling Betteke van Ruler Spreek de taal van de bestuurskamer Piet Hein Coebergh 148 De communicatieprofessionals van vandaag

Nadere informatie

Begrijpen Verbinden Meedoen communicatieplan transities sociaal domein Rivierenland

Begrijpen Verbinden Meedoen communicatieplan transities sociaal domein Rivierenland september 13 Begrijpen Verbinden Meedoen communicatieplan transities sociaal domein Rivierenland Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg. (Albert Einstein, 1879-1955) M e r k c o a

Nadere informatie

Zelftest communityvaardigheden voor bibliotheekmedewerkers

Zelftest communityvaardigheden voor bibliotheekmedewerkers Zelftest communityvaardigheden voor bibliotheekmedewerkers Onderdeel van toolkit Nieuw Delen 2. Zelftest Werken met Communities Wat kan ik met de zelftest? Hieronder tref je een test aan waarmee je een

Nadere informatie

Typologie van de communicatiefunctie Betteke van Ruler

Typologie van de communicatiefunctie Betteke van Ruler Typologie van de communicatiefunctie Betteke van Ruler In toenemende mate wordt er over communicatie gesproken als een belangrijke bedrijfsfactor, als iets waarvoor beleid moet worden gemaakt en wat moet

Nadere informatie

Wat als communicatiespecialisten het voor het zeggen hadden? Jan Tilman Communicatieadviseur Programma Vernieuwing Sociaal Domein

Wat als communicatiespecialisten het voor het zeggen hadden? Jan Tilman Communicatieadviseur Programma Vernieuwing Sociaal Domein Wat als communicatiespecialisten het voor het zeggen hadden? Jan Tilman Communicatieadviseur Programma Vernieuwing Sociaal Domein Aanpak in historisch perspectief Commissie Wallage: rapport in dienst van

Nadere informatie

Workshop Strategische Communicatie. 23 juni 2015 Rolf Schreuder, Judith Vos General Assembly, Ulft Rolf@bureauq.nl

Workshop Strategische Communicatie. 23 juni 2015 Rolf Schreuder, Judith Vos General Assembly, Ulft Rolf@bureauq.nl Workshop Strategische Communicatie 23 juni 2015 Rolf Schreuder, Judith Vos General Assembly, Ulft Rolf@bureauq.nl Doelstelling Werken aan communicatieplan of aanpak voor je centre Communicatie gebruiken

Nadere informatie

Training Marketing. Marketing, bouwen aan een sterk merk

Training Marketing. Marketing, bouwen aan een sterk merk Training Marketing Marketing, bouwen aan een sterk merk Marketing is vandaag de dag onmisbaar voor een bedrijf om de verkoop van je producten en diensten te bevorderen. Sterker nog, het is een vereiste

Nadere informatie

DRAAGVLAK VOOR NIEUWE BRONNEN

DRAAGVLAK VOOR NIEUWE BRONNEN Communicatietool Energietransitie Papierketen DRAAGVLAK VOOR NIEUWE BRONNEN Communicatietool V > I > Z > I > E > R Inleiding > Voor het programma Biorefinery van de Energietransitie Papierketen is de communicatietool

Nadere informatie

Academie voor Talent en Leiderschap Veiligheidsregio s. Strategisch leiderschapsprofiel voor specialisten

Academie voor Talent en Leiderschap Veiligheidsregio s. Strategisch leiderschapsprofiel voor specialisten Strategisch leiderschapsprofiel voor specialisten Specialist: er zijn 4 hoofdrollen geïdentificeerd voor de specialist op het strategische niveau. Brandweer vakman leiderschap staat aan de basis van de

Nadere informatie

Strategisch Communicatieplan Meedoen in Alblasserdam Augustus 2013

Strategisch Communicatieplan Meedoen in Alblasserdam Augustus 2013 Strategisch Communicatieplan Meedoen in Alblasserdam Augustus 2013 Wendy Hermans Monique Speelman Karin Stevens Inhoudsopgave 1 Meedoen in Alblasserdam... 3 1.1 Inleiding... 3 1.2 Ontwikkelingen... 3 1.3

Nadere informatie

Training Communicatievaardigheden

Training Communicatievaardigheden Training Communicatievaardigheden Communicatie vaardigheden: succesvol en verbindend communiceren Wat zou het fijn zijn als Jan een keer normaal zou communiceren. Mijn leidinggevende communiceert ook nooit

Nadere informatie

BOUWEN AAN BINDING EN BETROKKENHEID

BOUWEN AAN BINDING EN BETROKKENHEID BOUWEN AAN BINDING EN BETROKKENHEID Het creëren van lokaal draagvlak door je droom te vertellen en met het inzetten van een customer journey Guido Liebregts guido@wwav.nl Guido Liebregts Art director Online

Nadere informatie

Communicatieplan WTH Vloerverwarming in het kader van de CO2-Prestatieladder

Communicatieplan WTH Vloerverwarming in het kader van de CO2-Prestatieladder Communicatieplan WTH Vloerverwarming in het kader van de CO2-Prestatieladder Communicatieplan, 22 Augustus 2014 1 Voorwoord Duurzaamheid is geen trend, het is de toekomst. Het is niet meer weg te denken

Nadere informatie

Internal branding en verandercommunicatie

Internal branding en verandercommunicatie Internal branding en verandercommunicatie Workshop Dag van de Toecomst 18 november 2016 Michael Meyer, Orange Otters verandercommunicatie @michaelmeyervc Onderwerpen Introductie Internal Branding Verandercommunicatie

Nadere informatie

Communicatieplan Duurzame Inzetbaarheid

Communicatieplan Duurzame Inzetbaarheid Communicatieplan Duurzame Inzetbaarheid Stappenplan en format Dit communicatieplan Duurzame Inzetbaarheid is gemaakt door Berenschot in opdracht van A+O in het kader van het Sectorplan Metalektro. Communicatieplan

Nadere informatie

Communicatie advies gemeente Culemborg. Marieke Kamphuis 4 september 2017

Communicatie advies gemeente Culemborg. Marieke Kamphuis 4 september 2017 Communicatie advies gemeente Culemborg Marieke Kamphuis 4 september 2017 De maatschappij verandert in snel tempo. Hoe wij met elkaar communiceren en onze verwachtingen daarover ook. Wij willen als college

Nadere informatie

Communicatiemanagement. Opleiding CDM - College 4 CM Sheet 1

Communicatiemanagement. Opleiding CDM - College 4 CM Sheet 1 Communicatiemanagement Opleiding CDM - College 4 CM Sheet 1 Programma vandaag Welkom Mededelingen Coll. 4 Theorie Operationele communicatieplan -Boodschap SLC: klassegesprek & afspraken Coll. 4 Praktijk

Nadere informatie

Voorbeeldprogramma werksessie communicatiekalender

Voorbeeldprogramma werksessie communicatiekalender Voorbeeldprogramma - 1 Voorbeeldprogramma Voorbeeldprogramma werksessie communicatiekalender Hier vindt u een voorbeeldprogramma voor een werksessie/trainingsmodule communicatiekalender Factor C, met een

Nadere informatie

Social Selling met LinkedIn

Social Selling met LinkedIn Social Selling met LinkedIn 1 Djoea van Zanten Storyteller on fire / Professioneel spreker / Social selling expert / Auteur van "social selling in 60 minuten" Vader van Senja en Deni, man van Monique,

Nadere informatie

TOOLKIT SOCIAL MEDIA SPORTWEKEN

TOOLKIT SOCIAL MEDIA SPORTWEKEN TOOLKIT SOCIAL MEDIA SPORTWEKEN Introductie Iedereen is tegenwoordig sociaal en dat maakt Social Media een krachtig middel om het proefsporten op jouw sportclub te promoten. Jij weet als geen ander hoe

Nadere informatie

CommTalks. 40 Thought leaders over het communicatievak van morgen. Concept & samenstelling. Betteke van Ruler

CommTalks. 40 Thought leaders over het communicatievak van morgen. Concept & samenstelling. Betteke van Ruler CommTalks 40 Thought leaders over het communicatievak van morgen Concept & samenstelling Betteke van Ruler De vlucht naar voren van de communicatieafdeling Jorien Douma en Jade Wissink 160 Het communicatievak

Nadere informatie

Het nieuwe communiceren

Het nieuwe communiceren Het nieuwe communiceren Door: Betteke van Ruler De tijd dat een gemeente het zich kon permitteren de deur op slot te doen voor de buitenwereld als dat beter uitkomt, is definitief voorbij. Iedere organisatie,

Nadere informatie

Inhoud. 03 Maatschappij 55 3.1 Duik in de maatschappij 56 3.2 Ontdek hypes - trends - ontwikkelingen 61

Inhoud. 03 Maatschappij 55 3.1 Duik in de maatschappij 56 3.2 Ontdek hypes - trends - ontwikkelingen 61 Inhoud 01 Start 9 1.1 Schreeuw om een andere aanpak 10 1.2 Communicatie verandert razendsnel 12 1.3 Het ABC-XYZ-model 15 1.4 Communicatie wordt co-creatie 18 02 Merk 25 2.1 Verken het merk 26 2.2 Ontdek

Nadere informatie

Maatschappelijk Betrokken Ondernemen

Maatschappelijk Betrokken Ondernemen Maatschappelijk Betrokken Ondernemen Maandag 30 januari 2012 Studiedag Duurzaam Betrokken Kinderboerderijen Stefanie Lap Opbouw workshop Definitie Motivatoren voor bedrijven Omvang Huidige ontwikkelingen

Nadere informatie

Van communiceren naar participeren. Meer verbinding zoeken met de medewerkers

Van communiceren naar participeren. Meer verbinding zoeken met de medewerkers Van communiceren naar participeren Meer verbinding zoeken met de medewerkers Wat verstaan we onder participeren Samen met anderen iets doen Ergens aan deelnemen Waarom in contact met de medewerkers Opgelegd

Nadere informatie

KBO Zeeland. beleidsplan

KBO Zeeland. beleidsplan KBO Zeeland beleidsplan 2014-2018 Vroeger was er ook een jeugd van tegenwoordig. 1 Inhoudsopgave. 1 Inleiding 3 2 Missie en opdracht 4 3 Strategische koers 5 4 Kerntaken 6 Belangenbehartiging Dienstverlening

Nadere informatie

Help! Moet mijn project gaan twitteren?

Help! Moet mijn project gaan twitteren? Help! Moet mijn project gaan twitteren? Jan-Jelle van Hasselt Managing Partner Wit Communicatieadviseurs www.bpug.nl PRINCE2, MSP, MoP, M_o_R, MoV & P3O are Registered Trade Marks of the Cabinet Office

Nadere informatie

Landelijke startbijeenkomst. 25 november 2015. Europees landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland

Landelijke startbijeenkomst. 25 november 2015. Europees landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland Landelijke startbijeenkomst LEADER 2014-2020 Workshop 25 november 2015 Communicatie Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland #LEADER3 Europees landbouwfonds

Nadere informatie

HOW-TO DOWNLOADSERIE: MARKETINGCOMMUNICATIE

HOW-TO DOWNLOADSERIE: MARKETINGCOMMUNICATIE HOW-TO DOWNLOADSERIE: MARKETINGCOMMUNICATIE HET MARKETINGCOMMUNICATIEPLAN EEN STRATEGISCHE OPZET VANUIT DE CONCEPTGEDACHTE Communicatieplan How-to? Download Het Consultatiehuis 2014 / 1 Inhoud Marketingcommunicatieplan

Nadere informatie

Welkom Bijeenkomst Vitaal Verenigen. Rabobank Eindhoven-Veldhoven Gemeente Eindhoven

Welkom Bijeenkomst Vitaal Verenigen. Rabobank Eindhoven-Veldhoven Gemeente Eindhoven Welkom Bijeenkomst Vitaal Verenigen Rabobank Eindhoven-Veldhoven Gemeente Eindhoven Programma 19.30 uur 19.45 uur 20.30 uur 21.30 uur 21.45 uur Opening Presentatie Vitaal Verenigen Werksessie Pitchen Afsluiting

Nadere informatie

Handleiding beleidsplan verenigingen

Handleiding beleidsplan verenigingen Handleiding beleidsplan verenigingen Inhoud Inleiding ---------------------------------------------------------------------------------------------------3 Opzet van een beleidsplan -----------------------------------------------------------------------------4

Nadere informatie

BESTURINGSFILOSOFIE GEMEENTE GOOISE MEREN

BESTURINGSFILOSOFIE GEMEENTE GOOISE MEREN BESTURINGSFILOSOFIE GEMEENTE GOOISE MEREN Projectleider Afdeling Iris van Gils Kerngroep Visie/Missie Datum 28 november 2014 Planstatus Vastgesteld in de Fusieraad 24 november 2014 Opdrachtgever Stuurgroep

Nadere informatie

Strategisch Fundament

Strategisch Fundament Strategisch Fundament 2018-2020 Wat is een dialoog Een openhartig en wederkerig gesprek over ervaringen en dromen dat bijdraagt tot verbondenheid. Wees nieuwgierig Je eigen ervaring delen Open je hart

Nadere informatie

CommTalks. 40 Thought leaders over het communicatievak van morgen. Concept & samenstelling. Betteke van Ruler

CommTalks. 40 Thought leaders over het communicatievak van morgen. Concept & samenstelling. Betteke van Ruler CommTalks 40 Thought leaders over het communicatievak van morgen Concept & samenstelling Betteke van Ruler Communicatieonderzoek jaagt vernieuwing aan Adwin Peeks 80 De wereld verandert snel en ingrijpend

Nadere informatie

Een nieuw samenwerkingsverband in Utrechtse buurtcentra: de Driehoek. Samenvatting en stappenplan

Een nieuw samenwerkingsverband in Utrechtse buurtcentra: de Driehoek. Samenvatting en stappenplan Een nieuw samenwerkingsverband in Utrechtse buurtcentra: de Driehoek Samenvatting en stappenplan Auteurs: Fleur van IJperen en Eva Leen, The Social Firm 25-10-2016 Inleiding In Utrecht is een nieuw samenwerkingsverband

Nadere informatie

ESSAY. Hoe kan Oxford House efficiënter online communiceren naar zijn potentiele opdrachtgevers? Essay. Lexington Baly 1592180

ESSAY. Hoe kan Oxford House efficiënter online communiceren naar zijn potentiele opdrachtgevers? Essay. Lexington Baly 1592180 ESSAY Hoe kan Oxford House efficiënter online communiceren naar zijn potentiele opdrachtgevers? Essay Lexington Baly 1592180 Seminar: Dream Discover Do Essay Docent: Rob van den Idsert Effectief gebruik

Nadere informatie

Hoe ondernemend is jouw OR?

Hoe ondernemend is jouw OR? Hoe ondernemend is jouw OR? WORKSHOP OR IMPULSE 2015 WWW.OOSTERHOORNMZ.NL 1 Wensen bestuurder en OR Bestuurders krijgen graag input van de OR OR wil graag vroeg bij bepaalde onderwerpen worden betrokken

Nadere informatie

Effectief campagne voeren. Actiegroependag Bescherm de kust, Rotterdam, 9 april 2016 Maaike Wermer

Effectief campagne voeren. Actiegroependag Bescherm de kust, Rotterdam, 9 april 2016 Maaike Wermer Effectief campagne voeren Actiegroependag Bescherm de kust, Rotterdam, 9 april 2016 Maaike Wermer Wat ga ik vandaag vertellen Voorstel ronde Naam Actiegroep Ervaring met campagne voeren/omgaan met de media

Nadere informatie

TRAININGEN VOOR AFDELINGS- BESTUREN LEREN LOONT

TRAININGEN VOOR AFDELINGS- BESTUREN LEREN LOONT TRAININGEN VOOR AFDELINGS- BESTUREN 2017-2018 LEREN LOONT LEREN LOONT De wereld verandert snel. Als afdelingsbestuur is het belangrijk dat u op de juiste manier blijft aanhaken en u als bestuur blijft

Nadere informatie

Visie en Methoden Mondiaal Burgerschap

Visie en Methoden Mondiaal Burgerschap Visie en Methoden Mondiaal Burgerschap De KNVB gelooft in de maatschappelijke meerwaarde van voetbal. Voetbal brengt de samenleving in beweging. Zo n 300.000 vrijwilligers zijn in Nederland actief bij

Nadere informatie

CommTalks. 40 Thought leaders over het communicatievak van morgen. Concept & samenstelling. Betteke van Ruler

CommTalks. 40 Thought leaders over het communicatievak van morgen. Concept & samenstelling. Betteke van Ruler CommTalks 40 Thought leaders over het communicatievak van morgen Concept & samenstelling Betteke van Ruler Impact vereist focus, focus, focus Frank Körver 176 Hoe ontwikkel je een communicatiefunctie die

Nadere informatie

Gesprekken zonder einde

Gesprekken zonder einde Gesprekken zonder einde sociale media vanuit interactieperspectief Nijmegen, 2 oktober 2010 Noelle Aarts, Universiteit van Amsterdam Wageningen Universiteit Enkele cijfers 82 % van alle dertigers in Amerika

Nadere informatie

Communicatieplan Breur IJzerhandel

Communicatieplan Breur IJzerhandel Communicatieplan Breur IJzerhandel 4 Oktober 2014 4 OKT 2014 Communicatieplan Breur IJzerhandel 1. Voorwoord Duurzaamheid is geen trend, het is de toekomst. Het is niet meer weg te denken uit onze dagelijkse

Nadere informatie

Whitepaper: samenwerking communicatie en participatie

Whitepaper: samenwerking communicatie en participatie Publieksparticipatie Whitepaper: samenwerking communicatie en participatie Waarom een whitepaper? Participatie- en communicatieadviseurs ondervinden over en weer dat er onduidelijkheid is over de doelen

Nadere informatie

bijeenkomst markt! 12 maart het paleis 2010, statement communicatieadviesbureau

bijeenkomst markt! 12 maart het paleis 2010, statement communicatieadviesbureau bijeenkomst markt! 12 maart het paleis ron overbeek directeur statement communicatieadviesbureau overbeek@statement.nl www.statement.nl nl.linkedin.com/in/ronoverbeek twitter.com/ronoverbeek wie ben ik?

Nadere informatie

Academie voor Talent en Leiderschap Veiligheidsregio s. Leiderschapsprofiel strategisch leidinggevende

Academie voor Talent en Leiderschap Veiligheidsregio s. Leiderschapsprofiel strategisch leidinggevende Leiderschapsprofiel strategisch leidinggevende Leidinggevende*: er zijn 6 hoofdrollen geïdentificeerd voor de leidinggevende en 3 niveaus van leiderschap, te weten strategisch, tactisch en operationeel.

Nadere informatie

Het Online Marketingplan. Het Social Media Plan als onderdeel van het Marketing Plan

Het Online Marketingplan. Het Social Media Plan als onderdeel van het Marketing Plan Het Online Marketingplan Het Social Media Plan als onderdeel van het Marketing Plan 1 Wil je een online marketingplan voor jouw organisatie beschrijven? In dit document vind je de opzet voor zo n plan.

Nadere informatie

De marketing van duurzaamheid

De marketing van duurzaamheid 12-03-2012 1 De marketing van duurzaamheid Dr. Karel Jan Alsem 12 maart 2012 12-03-2012 2 Dr. Karel Jan Alsem Univ docent Strategic Marketing, en Branding Auteur van journal papers en boeken Eigenaar Alsem

Nadere informatie

VOOR BESTUREN EN ORGANISATIES. Presentatie door: Caroline Van Cauwelaert, Yellow Window Joep Paemen, Namahn

VOOR BESTUREN EN ORGANISATIES. Presentatie door: Caroline Van Cauwelaert, Yellow Window Joep Paemen, Namahn VOOR BESTUREN EN ORGANISATIES Presentatie door: Caroline Van Cauwelaert, Yellow Window Joep Paemen, Namahn AGENDA WIE ZIJN WIJ? WAT IS SERVICE DESIGN? WAAROM EEN TOOLKIT? EEN CASE IN RIJKEVORSEL? WIE ZIJN

Nadere informatie

Samenvatting: Help, weer een verandering!?

Samenvatting: Help, weer een verandering!? Samenvatting: Help, weer een verandering!? Communicatie als integraal onderdeel van effectieve verandering Vanuit de eisen van de omgeving of ambities van de organisatie ontstaan vele veranderingen. Die

Nadere informatie

9 COMMUNICATIEPLAN. Een communicatieplan bestaat uit de volgende onderdelen:

9 COMMUNICATIEPLAN. Een communicatieplan bestaat uit de volgende onderdelen: 59 9 COMMUNICATIEPLAN Op het moment dat een afdeling de beoordeling zwak of zeer zwak krijgt, komt er meteen veel op de schoolleiding af. Een zeer zwakke school heeft zes weken de tijd om een verbeterplan

Nadere informatie

We helpen jouw club graag en daarom staan er diverse tools voor je klaar. Denk hierbij aan:

We helpen jouw club graag en daarom staan er diverse tools voor je klaar. Denk hierbij aan: Tips & truc s Leden werven & behouden Hoi Sportclub, Leuk dat je mee doet met de AH Sportactie! Tijdens de AH Sportactie willen we heel Nederland de sport laten ontdekken die bij hem of haar past. Een

Nadere informatie

Programma van vanmiddag:

Programma van vanmiddag: Programma van vanmiddag: Hoe worden sociale media in Nederland gebruikt? Wat zijn de ontwikkelingen binnen gemeenten? Case: stad zonder afval via sociale media? Social tips (vanuit de Gemeente Almere als

Nadere informatie

Samenspel Formeel - Informeel. Vanuit ieders waarde en nieuw verhaal schrijven, 22-5-15, Jolanda Elferink

Samenspel Formeel - Informeel. Vanuit ieders waarde en nieuw verhaal schrijven, 22-5-15, Jolanda Elferink Samenspel Formeel - Informeel Vanuit ieders waarde en nieuw verhaal schrijven, 22-5-15, Jolanda Elferink 6/12/2015 Programma - Korte kennismaking; - Ontwikkelingen in de vrijwillige zorg; - Uitgangspunt

Nadere informatie

Effectief besturen: Beleid en Uitvoering

Effectief besturen: Beleid en Uitvoering Effectief besturen: Beleid en Uitvoering Dag 3 Presentatie Onderzoek Presentatie huiswerkopdracht: onderzoeksresultaten Let tijdens de presentatie op de volgende zaken: Is het verhaal duidelijk? Hoe is

Nadere informatie

INTERNE COMMUNICATIE

INTERNE COMMUNICATIE INTERNE COMMUNICATIE ROOS HOOFDSTUK 7 STEL NOU DAT JE EEN IC OPDRACHT KRIJGT BIJ STAGE OF AFSTUDEREN HOE PAK JE DAT DAN AAN? HOE ZORG JE ALS SUPERGOEDKOPE CONSULTANT (NU) OF ALS SUPERDURE CONSULTANT (LATER)

Nadere informatie

Werken aan persoonlijke ontwikkeling en sturen van eigen loopbaan

Werken aan persoonlijke ontwikkeling en sturen van eigen loopbaan 08540 LerenLoopbaanBurgerschap 10-04-2008 08:28 Pagina 1 ontwikkelingsproces 1+2 1 2 3 4 5 6 7 Werken aan persoonlijke ontwikkeling en sturen van eigen loopbaan Leren, Loopbaan en Burgerschap Wat laat

Nadere informatie

Welkom. op de. Wijzer Workshop. Digital Port Rotterdam TOL Marketing & Communicatie

Welkom. op de. Wijzer Workshop. Digital Port Rotterdam TOL Marketing & Communicatie Welkom op de Wijzer Workshop Digital Port Rotterdam TOL Marketing & Communicatie 2005 2004 1 Workshop Wijzers 1. Ontvangst 2. Kennismaking 3. Wijzers 1 t/m 5 4. Uitwerking Wijzers 5. Pauze 6. Wijzers 6

Nadere informatie

De Strategische OR. Zet visieontwikkeling in voor meer invloed. JOhan Berends, OR-coach

De Strategische OR. Zet visieontwikkeling in voor meer invloed. JOhan Berends, OR-coach De Strategische OR Zet visieontwikkeling in voor meer invloed JOhan Berends, OR-coach 13 april 2017 Waarom maken we een Visie? Missie? Strategie? Beleid? Instructies? Overeenkomsten? !? Voorgenomen besluiten

Nadere informatie

1 e Nederlands Tennis Congres

1 e Nederlands Tennis Congres 1 e Nederlands Tennis Congres Workshop Plezier beleven aan een sponsorplan Amersfoort, 29 oktober 2011 nr. Triple Double B.V. Alle rechten voorbehouden. >> Speelschema 1. Rondje langs de velden; 2. Doelstellingen

Nadere informatie

Master in Personal. Leadership MAAK HET VERSCHIL VERBIND HART EN HARD START: ZIE AGENDA KLANTWAARDERING:

Master in Personal. Leadership MAAK HET VERSCHIL VERBIND HART EN HARD START: ZIE AGENDA KLANTWAARDERING: Master in Personal Leadership MAAK HET VERSCHIL VERBIND HART EN HARD START: ZIE AGENDA KLANTWAARDERING: Master in Personal Leadership: Weet jij wat jouw hart sneller doet kloppen? Communiceren en continue

Nadere informatie

Basissjabloon presentatie CASI

Basissjabloon presentatie CASI A d v i e s Basissjabloon presentatie CASI datum Parkeervak (Noteer hier alle ideeën en inzichten die gedurende het traject uit de groep komen zodat ze niet vergeten worden) 2 Doel van CASI (Omschrijf

Nadere informatie

Social media strategie

Social media strategie Social media strategie Even voorstellen.. Social media strategie, hoe 1. Leuke trends en ontwikkelingen 2. Strategie in een notendop 3. Voorbeelden pak je dat aan..? Van opkomst naar afgang.. Facebook

Nadere informatie

De kracht van een sociale organisatie

De kracht van een sociale organisatie De kracht van een sociale organisatie De toegevoegde waarde van zakelijke sociale oplossingen Maarten Verstraeten. www.netvlies.nl Prinsenkade 7 T 076 530 25 25 E mverstraeten@netvlies.nl 4811 VB Breda

Nadere informatie

Reflectieve Communicatie Scrum / Zó ben je accountable. Betteke van Ruler. RCS_binnenwerk_PMS4715.indd :59

Reflectieve Communicatie Scrum / Zó ben je accountable. Betteke van Ruler. RCS_binnenwerk_PMS4715.indd :59 Reflectieve Communicatie Scrum / Zó ben je accountable Betteke van Ruler RCS_binnenwerk_PMS4715.indd 3 06-06-13 20:59 _ 1e druk juni 2013 ISBN 978 94 91 5604 84 NUR 810 uitgever Adformatie Groep BV Poeldijkstraat

Nadere informatie

Hoe kunt u passende sturing en ruimte geven aan uw team?

Hoe kunt u passende sturing en ruimte geven aan uw team? Hoe kunt u passende sturing en ruimte geven aan uw team? Leidinggevenden in het mbo hebben tijdens de werkplaats van SOM op 20 september gespard en ervaringen uitgewisseld over dagelijkse dilemma s rondom

Nadere informatie

Organisatie info AGORA-beroepsvereniging

Organisatie info AGORA-beroepsvereniging Netwerken formele- en informele zorg - AGORA Organisatie info AGORA-beroepsvereniging https://www.agora-beroepsvereniging.nl AGORA is de landelijke beroepsvereniging voor coördinatoren in Zorg en Welzijn

Nadere informatie

Theorie Ondernemend werken Hoofdstuk 3 Samenwerken en Netwerken

Theorie Ondernemend werken Hoofdstuk 3 Samenwerken en Netwerken Theorie Ondernemend werken Hoofdstuk 3 Samenwerken en Netwerken Samenvatting 2 3.1 Netwerken 3 3.2 Samenwerken 6 3.3 Liftpitch 7 Ruimte voor notities 8 1 SAMENVATTING 3.1 Netwerken Wat is netwerken? Waarom

Nadere informatie

Kaderbrief 2018: Sterker in dialoog

Kaderbrief 2018: Sterker in dialoog Kaderbrief 2018: Sterker in dialoog Deze kaderbrief geeft richting aan onze (team)plannen voor 2018. Zo zorgen we ervoor dat ontwikkelingen binnen Cello elkaar versterken én dat we invulling blijven geven

Nadere informatie

(c) / /KBO Facebook 1

(c) / /KBO Facebook 1 Rol in de communicatie van de KBO Noord-Holland (c) G.Mondriaan@gmail.com /30102013 /KBO Facebook 1 Inhoud inleiding op hoofdlijnen: Geen (mini)cursus Facebook Waarom is KBO NH met Facebook gestart: trends

Nadere informatie

Klaar staan voor de bewegende klant

Klaar staan voor de bewegende klant Klaar staan voor de bewegende klant 23 Maart 2016 Jaarbeurs - Utrecht Ger Nijkamp Sr. Online Marketeer Ricoh Nederland Marketing is niet veranderd Wat is mijn doel..? Waar zit mijn doelgroep..? Hoe ga

Nadere informatie

Communicatieplan Toon Hermans Huis Emmeloord. Vastgesteld in de bestuursvergadering van 15 juni 2015

Communicatieplan Toon Hermans Huis Emmeloord. Vastgesteld in de bestuursvergadering van 15 juni 2015 Communicatieplan Toon Hermans Huis Emmeloord Vastgesteld in de bestuursvergadering van 15 juni 2015 1. INLEIDING Communicatie is hét instrument waarmee de contacten worden gelegd en onderhouden met de

Nadere informatie

Beter in balans met. de eerste gratis, Nederlandstalige persoonlijke-ontwikkelings-app

Beter in balans met. de eerste gratis, Nederlandstalige persoonlijke-ontwikkelings-app Beter in balans met de eerste gratis, Nederlandstalige persoonlijke-ontwikkelings-app De kracht en het ontstaan van SAM Uit onderzoek blijkt dat je zelf veel invloed kunt uitoefenen op je gevoel van welzijn.

Nadere informatie

Als je groen doet -> vertel het dan!

Als je groen doet -> vertel het dan! 1 10 Groene communicatie tips over jouw duurzame organisatie / initiatief Als je groen doet -> vertel het dan! 2 1. Zorg dat je verhaal klopt Als je wilt dat je duurzame inspanningen en het MVO beleid

Nadere informatie

Een doorlichting van de communicatie van uw OCMW door Memori: welke informatie levert het op?

Een doorlichting van de communicatie van uw OCMW door Memori: welke informatie levert het op? Een doorlichting van de communicatie van uw OCMW door Memori: welke informatie levert het op? Memori is de onderzoeksgroep van de Katholieke Hogeschool Mechelen (www.memori.be) In deze bijlage schetsen

Nadere informatie

NIMA B EXAMEN MARKETINGCOMMUNICATIE EXAMENMODULE B1 24 JANUARI 2017 EXAMEN NIMA B MARKETINGCOMMUNICATIE ONDERDEEL 2

NIMA B EXAMEN MARKETINGCOMMUNICATIE EXAMENMODULE B1 24 JANUARI 2017 EXAMEN NIMA B MARKETINGCOMMUNICATIE ONDERDEEL 2 EXAMEN NIMA B MARKETINGCOMMUNICATIE ONDERDEEL 2 ANTWOORDINDICATIES EN CORRECTORENINSTRUCTIE 24 JANUARI 2017 1 Vragen bij de case Einde van het klassieke warenhuis (totaal 90 punten) Vraag 7 (20 punten)

Nadere informatie

6 TIPS DIE HET PRESTEREN VAN UW WERKOMGEVING VERBETEREN

6 TIPS DIE HET PRESTEREN VAN UW WERKOMGEVING VERBETEREN 6 TIPS DIE HET PRESTEREN VAN UW WERKOMGEVING VERBETEREN INLEIDING Het Nieuwe Werken is in de afgelopen jaren op vele plekken geïntroduceerd om slimmer om te gaan met de beschikbare middelen binnen organisaties

Nadere informatie

INPUT & IDEE Inspiratiegroep Wijhe 92

INPUT & IDEE Inspiratiegroep Wijhe 92 INPUT & IDEE Inspiratiegroep Wijhe 92 Even babbelen over Overzicht De huidige & gewenste situatie Even babbelen over Overzicht De huidige & gewenste situatie Het nieuwe uitgangspunt Missie, visie & kernwaarden

Nadere informatie

Communicatieaanpak herziening subsidiebeleid

Communicatieaanpak herziening subsidiebeleid Communicatieaanpak herziening subsidiebeleid INLEIDING De gemeenten Cuijk, Grave en Mill en Sint Hubert gaan het gemeentelijke subsidiebeleid herzien. Het subsidiebeleid wordt opnieuw bekeken en aangepast.

Nadere informatie

KNLTB Stappenplan. beleidsplan tennisvereniging X

KNLTB Stappenplan. beleidsplan tennisvereniging X KNLTB Stappenplan beleidsplan tennisvereniging X Inleiding Iedere verenigingsbestuurder weet in het achterhoofd dat het belangrijk is om beleidsmatig en doelgericht te werken. Toch komen de meeste verenigingsbestuurders

Nadere informatie

Effectieve samenwerking: werken in driehoeken

Effectieve samenwerking: werken in driehoeken Effectieve samenwerking: werken in driehoeken Werken in driehoeken is een wijze van samenwerking die in elke organisatie, projectteam en netwerk mogelijk is. Het maakt dat we kunnen werken vanuit een heldere

Nadere informatie

Workshop Communicatievaardigheden

Workshop Communicatievaardigheden Workshop Communicatievaardigheden Workshop Communicatievaardigheden, een belangrijk middel om je doel te bereiken Effectief communiceren kun je leren. Gelukkig maar, alle relaties staan of vallen met goede

Nadere informatie

COMMUNICEREN VANUIT JE KERN

COMMUNICEREN VANUIT JE KERN COMMUNICEREN VANUIT JE KERN Wil je duurzaam doelen bereiken? Zorg dan voor verbonden medewerkers! Afgestemde medewerkers zijn een belangrijke aanjager voor het realiseren van samenwerking en innovatie

Nadere informatie

Inleiding Veterinair communicatiemanagement. 20 maart 2010, Amersfoort

Inleiding Veterinair communicatiemanagement. 20 maart 2010, Amersfoort Inleiding Veterinair communicatiemanagement 20 maart 2010, Amersfoort Inleiding Veterinair communicatiemanagement Ochtendprogramma Wat verstaan we onder communicatie? Hoe belangrijk is communicatie voor

Nadere informatie

Master in Personal. Leadership MAAK HET VERSCHIL VERBIND HART EN HARD START: ZIE AGENDA KLANTWAARDERING:

Master in Personal. Leadership MAAK HET VERSCHIL VERBIND HART EN HARD START: ZIE AGENDA KLANTWAARDERING: Master in Personal Leadership MAAK HET VERSCHIL VERBIND HART EN HARD START: ZIE AGENDA KLANTWAARDERING: Master in Personal Leadership: Weet jij wat jouw hart sneller doet kloppen? Communiceren en continue

Nadere informatie

Plaatselijk Belang Scharsterbrug. Missie, Visie en Strategie

Plaatselijk Belang Scharsterbrug. Missie, Visie en Strategie Plaatselijk Belang Scharsterbrug Missie, Visie en Strategie Missie Als Plaatselijk Belang hebben we bestaansrecht omdat we gezamenlijk en gecoördineerd meer kunnen bereiken voor het dorp Scharsterbrug

Nadere informatie

De interne communicatieadviseur

De interne communicatieadviseur De interne communicatieadviseur Dit zijn de kenmerken van een complex Verschillende ideeën Kleine wijzigingen kunnen grote gevolgen hebben Beweeglijke doelen Het pad ontrolt zich met iedere stap??? Geen

Nadere informatie