Sociale vaardigheden axenroos

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Sociale vaardigheden axenroos"

Transcriptie

1 Sociale vaardigheden axenroos Wanneer kinderen spelen, leren,, omgaan met andere kinderen, volwassenen, hun omgeving verwerven ze op spontane wijze heel veel sociale vaardigheden. Net zoals bij een moedertaal. Zoals op school de taal wordt uitgebreid, verfijnd en verdiept, zo werkt men ook aan de sociale vaardigheden van kinderen, het omgaan met elkaar en met de wereld om ons heen. Om rond dit sociale gegeven te werken, heeft Cuvelier de axenroos voor kinderen herleid tot tien axen. Elk totemdier of ax is anders. Je kan elk totemdier herkennen aan zijn specifieke manier van omgaan met anderen. We kunnen iedere ax zodanig innemen dat ze goed doet in een relatie of deze ondermijnt. Elke ax kan zowel goed en soepel als slecht en krampachtig en overdreven gebruikt worden. Goedgemutst noemen we het gedrag (ax) als het de relatie ten goede komt. Het gedrag is slechtgemutst wanneer de ax dusdanig ingenomen wordt dat de relatie erdoor verstoord en soms verbroken wordt. Axen zijn dus mogelijkheden die een mens in zich heeft om met anderen om te gaan. Een kind dat de kans krijgt om alle mogelijkheden te ontwikkelen en alle relatieposities in te nemen, zullen het in sociaal opzicht rijk ontwikkelde mensen worden. Op zichzelf is geen enkele ax waardevoller dan een andere. Met het voorbeeld van de tien dieren van de axenroos, krijgen de kinderen beelden en woorden om gedrag te benoemen. Ze leren zichzelf beter kennen, leren conflicten te bespreken, Ze leren dat al deze types van gedragingen goed zijn. De axenroos is een middel om gedragingen te kaderen. Het is een bril die we hanteren om doorheen het heel klasgebeuren en daarbuiten naar ons eigen gedrag en dat van anderen te kijken. Wie er in slaagt alle axen zeer bewust te beheersen, zal een sterke persoonlijkheid ontwikkelen.

2 HAVIK Krik de havik aanvechten, confronteren, bekritiseren De havik aanvechten Goed gedrag: Ik zeg op een beleefde wijze wat verkeerd is. Ik zeg wat fout is om de foute situatie recht te zetten. Ik ben iemand met een gezonde kritiek. Ik speel een spel om te winnen. Wanneer ik onrechtvaardigheid zie, zeg ik dit. Ik durf andermans terrein betreden. Ik ga recht op de man af. Ik durf iets in twijfel trekken. Slecht gedrag: Ik vind alles belachelijk. Ik heb geen respect voor jouw mening. Ik maak dingen stuk. Ik ben een vechtjas. Ik gebruik bruut geweld, vaker nog woordgeweld. Ik ben gemeen aanvallend. Ik pest en verneder anderen. Ik kwets en doe anderen pijn. Ontbrekend gedrag: Ik heb geen respect voor jouw mening. Ik kan niet van me afbijten. Ik ben een gemakkelijke prooi voor de anderen.

3 STEENBOK Bonkie de steenbok weerstaan, zich verdedigen, afweren De steenbok weerstaan Goed gedrag: Ik kan mezelf verdedigen op een begrijpbare en aanvaardbare manier : Ik durf en kan neen zeggen, Ik laat mij de goederen die ik niet wil aannemen in geen geval opdringen. Ik laat me niets ontfutselen. Ik kan mijn terrein afbakenen, iemand op afstand houden. Ik kan mezelf verdedigen. Ik verdedig mij tegen onrechtvaardigheden. Ik weiger hulp voor taken die ikzelf aankan. Ik kan weerstaan aan de verleiding om. en maak mijn huiswerk af. Slecht gedrag: Ik ben dikwijls totaal ongenietbaar. Ik vind alles stom. Ik maak mijn huiswerk niet. Ik wijs elke hulp af. Ik vertrouw niets of niemand Ik ben dikwijls zeer opstandig. Ik ben dikwijls zeer koppig. Ik zie in alles het slechte en uit dat ook. Ontbrekende gedrag: Ik laat me overladen met werkjes, weiger niets. Ik voel me bij de minste opmerking aangevallen Ik heb geen weerstand meer en laat me gaan. Ik laat me overrompelen.

4 UIL Itsj de uil houden, zich terugtrekken, zwijgend toekijken, geheimen bewaren De uil houden van informatie en richtlijnen, goederen en diensten, persoon en bijzijn Goed gedrag: Ik houd mij afzijdig maar heb alles gezien en gehoord. Ik zwijg gereserveerd. Ik wil soms alleen zijn. Ik geef iets niet af. Ik kan een geheim bewaren. Ik kan filosoferen. Ik houd mijn gedachten en gevoelens voor mij. Ik vertel niet veel over mezelf. Ik klik en roddel niet. Ik laat mijn spullen niet rondslingeren. Ik kan sparen,verzamelen, iets weg stoppen. Ik kan gaan slapen. Slecht gedrag: Ik doe uit de hoogte. Ik sluit me altijd af voor anderen. Ik sta steeds aan de kant. Ik laat me nooit kennen, toon geen gevoelens. Ik trek mij niets aan van wat er in de klas gebeurt. Ik help nooit, ook al is dat toegestaan. Ik help niet in nood. Ik ga nooit in op een uitnodiging. Ik hamster spullen. Ik pot al mijn spaargeld op. Ontbrekend gedrag: Ik kan geen geheimen bewaren. Ik zie allerlei zaken en help niet. Ik kan nooit alleen zijn. Ik flap er alles zomaar uit.

5 SCHILDPAD Slosse de schildpad lossen, ondergaan De schildpad lossen / ondergaan van informatie en richtlijnen, diensten en goederen, persoon en bijzijn Goed gedrag: Ik ben onzeker, twijfel, weet niet wat te doen en ik kom hiervoor ook uit : Ik kan moeilijk een keuze maken. Ik geef toe dat ik bang of moe ben. Ik geef toe dat ik iets niet kan of iets niets begrepen heb. Ik geef toe dat ik fout ben. Ik zeg niet ja of nee als je me iets vraagt of geeft, kiezen is moeilijk voor mij. Ik trek mij terug, kruip weg, verschuil me. Ik ontwijk alle contact. Ik verveel me. Ik onderga de dingen. Ik heb verdriet. Ik druk mijn onzekerheid uit. Ik luister naar mezelf en kan daaruit energie putten. Slecht gedrag: In mijn eentje ben ik het gelukkigst. Ik kan niets meer aan. Ik kruip ineen bij de minste opmerking die ik krijg. Ik voel me de mindere van iedereen. Ik zit in de put en ben depressief. Ik zou het graag anders willen maar ik kan de nodige energie niet opbrengen. Ontbrekend gedrag: Jezelf geen verdriet, zwakheid en twijfel toestaan.

6 LEEUW Sjef de leeuw leiden, geven van informatie en richtlijnen, voorstellen doen, raad geven, De leeuw geven van info / richtlijnen : leiden Goed gedrag: Ik neem leiding bij een spel of groepswerk Ik geef aanwijzingen bij het spel. Ik leg de spelregels uit. Ik doe een spreekbeurt. Ik deel iets mee in de klas. Ik doe een voorstel. Ik geef een tip. Ik doe babbeltjes. Slecht gedrag: Ik ben bazig. Ik wil het altijd beter weten dan iemand anders. Ik verdraag de inbreng van anderen niet. Ik babbel zonder te stoppen. Ik geef teveel info (roddelen) Ik lieg. Ik geef de verkeerde informatie. Ik geef onduidelijke informatie. Ik doe aan geheimdoenerij. Ik praat op een dwingende manier (je moet ) Ontbrekend gedrag: Ik durf, kan of wil geen leiding nemen. Ik ben schuchter.

7 KAMEEL Kadosj de kameel volgen, aannemen van richtlijnen en informatie, raad of uitleg vragen De kameel aannemen /volgen van informatie en richtlijnen Goed gedrag: Ik houd me aan regels en afspraken. Ik speel dikwijls het spel mee dat iemand voorstelt. Ik werk in stilte zonder op te vallen. Ik luister aandachtig naar de opdrachten in de klas. Ik gehoorzaam. Ik wil veel leren en weten. Ik wil mijn taken volledig en verzorgd afwerken. Ik volg trouw bevelen en raadgevingen op. Ik weet waar info te vinden is en zoek die dan ook op. Ik kan leiderschap aanvaarden en spontaan meewerken. Ik weet wat ik moet doen bij een groepstaak. Ik vraag raad, uitleg en kan samenwerken. Anderen kunnen op mij rekenen. Ik vraag, ook thuis, of er werkjes te doen zijn. Slecht gedrag: Ik ben slaafs. Ik wil voor alles richtlijnen krijgen. Ik vraag voor alles toestemming. Ik ben een meeloper. Ontbrekend gedrag: Ik bied nooit weerstand. Ik ben bang om jou genegenheid te verliezen en daarom bied ik geen weerstand. Ik heb geen belangstelling voor wat men mij opdraagt. Ik stel geen vragen. Ik luister niet naar anderen. Ik voel me onzeker als niemand zegt wat of hoe ik iets moet doen.

8 BEVER Bizi de bever zorgen, diensten aanbieden, iets schenken De bever geven van goederen en diensten : zorgen Goed gedrag: Ik geef, schenk iets met plezier. Ik ga zorgzaam om met eigen en andermans spullen. Ik leen iets uit. Ik deel mijn koek als iemand zijn koek vergeten is. Ik help opruimen, raap papiertjes op, Ik help anderen op de juiste manier. Ik help iemand bij een moeilijke les. Ik help iemand die gevallen is. Ik doe iemand een plezier. Ik koester en knuffel. Slecht gedrag: Ik dring mijn hulp op. Ik ben bemoeiziek. Ik betuttel iemand. Ik verwen iemand telkens weer en meer. Ik erger de anderen met mijn overdreven bezorgdheid. Ik overlaad iemand met geschenken. Ontbrekende gedrag: Ik bied geen hulp. Ik ga op geen enkele hulpvraag in. Ik draag geen zorg voor mijn of andermans spullen. Niet of nooit delen.

9 POES Bolletje de poes genieten van aangeboden diensten en goederen, zich laten bedienen, vragen om verzorgd te worden De poes aannemen van diensten /goederen : genieten Goed gedrag: Ik vraag om hulp vragen en ik laat me helpen. Ik zeg wat ik verlang, wat ik graag heb. Ik ben blij als je mijn verlangen erkent en respecteert. Ik zeg dankjewel. Ik vraag iets op een beleefde manier. Ik laat me verzorgen. Ik word graag eens verwend. Ik geniet van vertroeteling. Ik geniet van iets (een ding). Ik vlij me tegen iemand aan. Slecht gedrag : Ik profiteer van anderen. Ik ben liever lui dan moe. Ik laat me telkens opnieuw ( als een klein kind) verwennen. Ik vraag voor alles en nog wat hulp. Ik zoek alleen maar mij eigen voordeel. Ik denk alleen maar aan mezelf (egoïstisch) Ik steel of troggel iets af. Ik buit anderen uit. Ontbrekende gedrag: Ik vraag nooit hulp. Ik kan mij niet eens laten verwennen. Ik voel mij snel betutteld. Ik bedank zelden iemand. Ik kan niet genieten.

10 PAUW Zieme de pauw zich tonen, eigenheid, persoonlijkheid laten zien, aanwezigheid (bijzijn) aanbieden De pauw aanbieden van persoon en bijzijn : tonen Goed gedrag: Ik toon wat ik kan én niet kan en daar ben ik trots op. Ik vertel wat ik denk en voel. Ik vertel over mezelf. Ik vraag de aandacht. Ik neem iemand in vertrouwen. Ik kan op een podium staan. Ik kan knuffelen. Ik kan naar iemand toegaan. Ik ben er als je me nodig hebt. Slecht gedrag: Ik laat voortdurend zien hoe mooi ik ben. Ik ratel maar door. Ik dring mij op. Ik vertel een geheim door. Ik hang de clown uit om de sympathie van de groep te winnen. Ik verstoor het spel. Ik stoef met kledij of bezit. Ik wil altijd vooraan zijn. Ik probeer te pas en te onpas de aandacht te trekken. Ik ben betweterig. Ik probeer dingen te doen die stoer zijn en dingen die niet mogen. Ontbrekend gedrag: Ik durf mij niet laten zien. Ik ga steeds achteraan staan. Ik zie bij mezelf geen fouten. Ik kan geen complimenten aannemen.

11 WASBEER Dag de wasbeer waarderen, respecteren, openstaan voor de ander, vragen om te laten zien De wasbeer aannemen of vragen van persoon en bijzijn : opkijken, aandacht schenken Goed gedrag: Ik verwelkom iemand van harte. Ik ben blij om in deze klas te zitten. Ik nodig anderen uit. Ik laat iedereen meespelen en meepraten. Ik maak geen ruzie. Ik geef een pluim,een complimentje. Ik luister naar anderen. Ik kijk op naar anderen. Ik vind iedereen belangrijk. Ik waardeer iets of iemand. Ik geef een spontaan applaus. Slecht gedrag: Ik dweep met iemand. Ik slijm bij iemand. Ik hemel iemand op. Ik ben overdreven fan van iemand. Ontbrekend gedrag: Ik kan niemand of niets waarderen. Ik ben onbeleefd. Ik zie de ander niet of nooit staan. Ik breng voor niemand respect op, alleen voor mezelf. Ik nodig nooit uit tot meedoen. Ik gun de andere geen plaats.

12

Axenroos. Sociale vaardigheden aanleren doe je niet zomaar van vandaag op morgen.

Axenroos. Sociale vaardigheden aanleren doe je niet zomaar van vandaag op morgen. Axenroos Sociale vaardigheden aanleren doe je niet zomaar van vandaag op morgen. Sociale vaardigheden aanleren, doe je niet zomaar van vandaag op morgen. Het is een langzaam-aan-actie. Het is ook geen

Nadere informatie

Sociale vaardigheden AXENROOS

Sociale vaardigheden AXENROOS De Toverboom Basisschool Sociale vaardigheden AXENROOS Waarom axenroos? Kinderen helpen begeleiden bij het ontwikkelen van relaties Kinderen leren bewuster omgaan met hun gedragingen Schematische voorstelling

Nadere informatie

Sjef de Leeuw is groot en sterk. In zijn tuin staat een prieeltje. Daar zit Sjef graag. Groene planten groeien tegen het houtwerk omhoog.

Sjef de Leeuw is groot en sterk. In zijn tuin staat een prieeltje. Daar zit Sjef graag. Groene planten groeien tegen het houtwerk omhoog. Het Axenlandverhaal Voorbij de hoge bergen ligt Axenland. Het is erg mooi. De inwoners van Axenland zijn dieren. Je gaat er heen over zee, over het land, over de rivier, maar altijd moet je over de hoge

Nadere informatie

Wat is de AXENROOS precies? Wat zijn SOCIALE VAARDIGHEDEN?

Wat is de AXENROOS precies? Wat zijn SOCIALE VAARDIGHEDEN? Wat is de AXENROOS precies? De axenroos is een manier om de gedragingen van mensen te ordenen. In die roos is niet alleen de plaats belangrijk, maar vooral de onderlinge relaties: zo kan je maar leiding

Nadere informatie

Bewaar deze brochure zorgvuldig!

Bewaar deze brochure zorgvuldig! brochure voor ouders Bewaar deze brochure zorgvuldig! blz. situering / waar gaat deze brochure over? 2 inleiding 3 achtergrond bij de axenroos 4, 5 en 6 voorstelling van de pauw 6 voorstelling van de

Nadere informatie

Er kan maar worden gegeven als er iemand is die wil krijgen. bv. een baby lacht pas als er iemand is om naar te lachen.

Er kan maar worden gegeven als er iemand is die wil krijgen. bv. een baby lacht pas als er iemand is om naar te lachen. DE AXENROOS 1 De roos van Axen Algemene achtergrond De roos van Axen werd uitgewerkt door Ferdinand Cuvelier. De axenroos is een manier om het gedrag van mensen te ordenen. In die roos is niet alleen de

Nadere informatie

10 dieren de Axenroos

10 dieren de Axenroos 10 dieren de Axenroos Met Sint-Jozefsschool Ieper zijn we dit jaar gestart met het aanbrengen van de Axenroos Dit is een bestaand concept dat duidelijk maakt hoe mensen zich tegenover elkaar gedragen,

Nadere informatie

De Axenroos DE AXENROOS: SOCIALE EN EMOTIONELE ONTWIKKELING IN ONZE SCHOOL

De Axenroos DE AXENROOS: SOCIALE EN EMOTIONELE ONTWIKKELING IN ONZE SCHOOL De Axenroos DE AXENROOS: SOCIALE EN EMOTIONELE ONTWIKKELING IN ONZE SCHOOL "Ik leer jou leiden", zegt de leeuw. "Ik leer jou volgen", zegt de kameel. "Van mij leer je zorgen", zegt de bever. "Van mij leer

Nadere informatie

Sociale Vaardigheden. Het Axenlandverhaal

Sociale Vaardigheden. Het Axenlandverhaal Het verhaal Voorbij de hoge bergen ligt. Het is erg mooi. De inwoners van zijn dieren. Je gaat er heen over zee, over het land, over de rivier, maar altijd moet je over de hoge bergen. Mensen die goed

Nadere informatie

RIJMENDE DIEREN VAN DE AXENROOS

RIJMENDE DIEREN VAN DE AXENROOS RIJMENDE DIEREN VAN DE AXENROOS Leuke, leerzame en ludieke Buikspreekshow van Aarnoud Agricola www.goochelaar.biz AARNOUD AGRICOLA, buikspreker en goochelaar Keizerstraat 37 3512 EA Utrecht 06-39 48 93

Nadere informatie

Een beestig leuk jaar.

Een beestig leuk jaar. Een beestig leuk jaar. Op bezoek in onze school: De leeuw, de schildpad, de steenbok, de bever, de poes, de pauw, de havik, de kameel, de wasbeer, de uil, Deze dieren zijn een middel om sociale vaardigheden

Nadere informatie

LEEF- EN WERKHOUDING RESPECT

LEEF- EN WERKHOUDING RESPECT LEEF- EN WERKHOUDING RESPECT Onze school vindt respect belangrijk: van de leerlingen tegenover elkaar en tegenover alle personeelsleden van de school. We verwachten een voorname houding en een beschaafde

Nadere informatie

SOCIAAL VAARDIGER : de axenroos

SOCIAAL VAARDIGER : de axenroos SOCIAAL VAARDIGER : de axenroos Je kind dat speelt, doet meer dan spelen. Het leert al doende de regels van het spel. Je kind dat hinkelt, doet meer dan hinkelen. Het leert al doende de opvolging van de

Nadere informatie

PREVENTIEPLAN PESTBELEID

PREVENTIEPLAN PESTBELEID PREVENTIEPLAN PESTBELEID Waar kinderen samen zijn wordt geplaagd, wordt wel eens gepest. Pesten komt helaas op iedere school voor. Het is een probleem dat zich niet gemakkelijk laat oplossen. Pesten speelt

Nadere informatie

SOCIAAL VAARDIGER : de axenroos

SOCIAAL VAARDIGER : de axenroos SOCIAAL VAARDIGER : de axenroos Je kind dat speelt, doet meer dan spelen. Het leert al doende de regels van het spel. Je kind dat hinkelt, doet meer dan hinkelen. Het leert al doende de opvolging van de

Nadere informatie

ASSERTIVITEIT

ASSERTIVITEIT ASSERTIVITEIT WWW.I-LEARNING.BE - WAT IS ASSERTIVITEIT? Subassertief, agressief, manipulatief of assertief? Assertief gedrag Assertief ben je als je op een vriendelijke, kalme manier opkomt voor je mening,

Nadere informatie

DE 12 VAN DOK12. Dit ben ik

DE 12 VAN DOK12. Dit ben ik Dit ben ik Op DOK12 verwerf ik kennis, vaardigheden en ontwikkel ik mij als persoon. Ik krijg ruimte om mijzelf goed te leren kennen, te zijn wie ik ben en mijn talenten te ontwikkelen. Ook leer ik oog

Nadere informatie

SOCIAAL VAARDIGER : de axenroos

SOCIAAL VAARDIGER : de axenroos SOCIAAL VAARDIGER : de axenroos Je kind dat speelt, doet meer dan spelen. Het leert al doende de regels van het spel. Je kind dat hinkelt, doet meer dan hinkelen. Het leert al doende de opvolging van de

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

Pest- en gedragsprotocol voor de kinderen van de Boeier

Pest- en gedragsprotocol voor de kinderen van de Boeier Pest- en gedragsprotocol voor de kinderen van de Boeier Pestprotocol 2016-2017 kinderen 1 Pest- en gedragsprotocol voor de kinderen van de Boeier. Waarom een pestprotocol? Alle kinderen moeten zich op

Nadere informatie

Pest- en gedragsprotocol

Pest- en gedragsprotocol Pest- en gedragsprotocol voor de kinderen van de Boeier Pestprotocol 2014-2015 kinderen 1 Pest- en gedragsprotocol voor de kinderen van de Boeier. Waarom een pestprotocol? Alle kinderen moeten zich op

Nadere informatie

Pestbeleid op school

Pestbeleid op school Pestbeleid op school Pesten wordt niet aangepakt en opgelost door projecten. Het vereist attitudeverandering. Een zaligmakende oplossing voor pestproblemen bestaat helaas niet. Bob van der Meer Natuurlijk

Nadere informatie

Werkstuk Verzorging Pesten

Werkstuk Verzorging Pesten Werkstuk Verzorging Pesten Werkstuk door een scholier 1721 woorden 12 juni 2005 6,9 373 keer beoordeeld Vak Verzorging HOOFDSTUK 1 WAT IS PESTEN Pesten is iets heel anders dan plagen, plagen is bijvoorbeeld

Nadere informatie

INHOUD. Anti-pest Charter 2

INHOUD. Anti-pest Charter 2 Anti-pest Charter 1 INHOUD 1. Wat is pesten en verschil tussen plagen en pesten... 3 2. Signalen dat iemand gepest wordt... 4 3. Profiel van de pester... 4 4. Tips voor kinderen die gepest worden... 4

Nadere informatie

Informatie vanuit het boek: De ronde stad. Communicatie in de stad van axen. Lilian Coenen & Maartje ter Horst van Delden.

Informatie vanuit het boek: De ronde stad. Communicatie in de stad van axen. Lilian Coenen & Maartje ter Horst van Delden. De Stad van Axen: Informatie vanuit het boek: De ronde stad. Communicatie in de stad van axen. Lilian Coenen & Maartje ter Horst van Delden. Communicatie Volgens Paul Watzlawick kunnen we bij communicatie

Nadere informatie

IK WIJZER. Ik wil graag weten wie ik ben

IK WIJZER. Ik wil graag weten wie ik ben IK WIJZER Ik wil graag weten wie ik ben Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Jouw uitslag... 4 Copyright DilemmaManager B.V. Pagina 2 van 8 1 Inleiding Hallo Ruben, Dit is de uitslag van jouw Ik-Wijzer.

Nadere informatie

Een ax omvat het vermogen om zich op een bepaalde wijze relationeel te gedragen, bijv. leiding geven,ondergaan, aanvechten,...

Een ax omvat het vermogen om zich op een bepaalde wijze relationeel te gedragen, bijv. leiding geven,ondergaan, aanvechten,... 1.1 Axenroos Wat? Een ax omvat het vermogen om zich op een bepaalde wijze relationeel te gedragen, bijv. leiding geven,ondergaan, aanvechten,... De axenroos is a.h.w. een bril waarmee je naar gedragingen

Nadere informatie

Peuters: lief maar ook wel eens lastig

Peuters: lief maar ook wel eens lastig Peuters: lief maar ook wel eens lastig Informatie voor ouders Het Centrum voor Jeugd en Gezin ondersteunt met deskundig advies, tips en begeleiding. Een centraal punt voor al je vragen over opvoeden en

Nadere informatie

Peuters. Lief maar ook wel eens lastig

Peuters. Lief maar ook wel eens lastig 1 Peuters Lief maar ook wel eens lastig 2 Peuters: Lief maar ook wel eens lastig Peuters zijn ondernemend en nieuwsgierig. Ze willen alles weten en ze willen alles zelf doen. En als ze iets niet willen,

Nadere informatie

Online Titel Competentie Groepsfase Lesdoel Kwink van de Week

Online Titel Competentie Groepsfase Lesdoel Kwink van de Week onderbouw Les 1 Online Dit ben ik! Besef van jezelf Forming Ik kan mezelf voorstellen aan een ander. Ken je iemand nog niet? Vertel hoe je heet. Les 2 Online Hoe spreken we dit af? Keuzes maken Norming

Nadere informatie

MANIEREN OM MET OUDERPARTICIPATIE OM TE GAAN

MANIEREN OM MET OUDERPARTICIPATIE OM TE GAAN Blijf kalm; Verzeker je ervan dat je de juiste persoon aan de lijn hebt; Zeg duidelijk wie je bent en wat je functie is; Leg uit waarom je belt; Geef duidelijke en nauwkeurige informatie en vertel hoe

Nadere informatie

BEUK & NOOT gemeentelijke basisschool

BEUK & NOOT gemeentelijke basisschool BEUK & NOOT gemeentelijke basisschool nieuwsbrief oktober 2017 Nieuwe instapklas Na de herfstvakantie starten er weer 12 peutertjes in de instapklas. Juf Hildegard gaat hen, samen met haar anciens van

Nadere informatie

Axenroos: een relationeel uitwisselingsmodel

Axenroos: een relationeel uitwisselingsmodel Axenroos: een relationeel uitwisselingsmodel Ontwerper van de axenroos is Ferdinand Cuvelier. Met de term ax bedoelt hij: het vermogen om zich op een bepaalde wijze relationeel te gedragen. Op basis van

Nadere informatie

Assertiviteit Ik weet wat ik wil Ik kom voor mezelf op Ik geef mijn grens aan

Assertiviteit Ik weet wat ik wil Ik kom voor mezelf op Ik geef mijn grens aan Assertiviteit Ik weet wat ik wil Ik kom voor mezelf op Ik geef mijn grens aan Ik zeg wat ik bedoel Ik bescherm mezelf Ik durf nee te zeggen Ik spreek met respect Bedachtzaamheid Ik neem de tijd om na te

Nadere informatie

ZELFVERTROUWEN EN ZELFBEELD BIJ KINDEREN Rehobothschool Geldermalsen. Karolijn Ilsink-Erwich

ZELFVERTROUWEN EN ZELFBEELD BIJ KINDEREN Rehobothschool Geldermalsen. Karolijn Ilsink-Erwich ZELFVERTROUWEN EN ZELFBEELD BIJ KINDEREN Rehobothschool Geldermalsen Karolijn Ilsink-Erwich 1 Wat wil ik u vertellen Wat is zelfvertrouwen? Wat is het belang van zelfvertrouwen? Hoe kan je het zelfvertrouwen

Nadere informatie

Assertiviteitstest: kom jij op voor jezelf?

Assertiviteitstest: kom jij op voor jezelf? 1 Assertiviteitstest: kom jij op voor jezelf? Zet een kruisje bij het antwoord dat voor jou passend is - eerder juist indien je meestal op die manier handelt - eerder onjuist indien je slechts zelden op

Nadere informatie

TOEKOMSTSPEL - overzicht talenten van de talentenzoektocht,

TOEKOMSTSPEL - overzicht talenten van de talentenzoektocht, TOEKOMSTSPEL - overzicht talenten van de talentenzoektocht, gekoppeld aan de talenten van de beroepenfiches bijlage 3 In deze bijlage vind je het omgekeerde van bijlage 2. Hier vertrekken we van de talenten

Nadere informatie

Een school waar kinderen zich thuis voelen

Een school waar kinderen zich thuis voelen GEMEENTELIJKE BASISSCHOOL Een school waar kinderen zich thuis voelen Leefregels 2015-2016 Welleplein, 3 9473 Welle (053/66.53.93) Leliestraat, 1 9472 Iddergem (053/66.72.47) www.gbs-denderleeuw.be Leefregels

Nadere informatie

HOE NIEMAND MIJ GELOOFDE EN IK BIJNA ALLES VERLOOR

HOE NIEMAND MIJ GELOOFDE EN IK BIJNA ALLES VERLOOR HOE NIEMAND MIJ GELOOFDE EN IK BIJNA ALLES VERLOOR Deze lesbrief hoort bij Hoe niemand mij geloofde en ik bijna alles verloor van Gertrud Jetten. In dit boek wil Iris niets liever dan bij haar verzorgpony

Nadere informatie

Brief voor ouder over thema 1

Brief voor ouder over thema 1 Brief voor ouder over thema 1 Steeds meer scholen besteden aandacht aan sociaal-emotionele vaardigheden en gezondheidsvaardigheden. Niet alleen om probleemgedrag te bestrijden en om ongewenst gedrag te

Nadere informatie

Vragenlijst Depressie

Vragenlijst Depressie Vragenlijst Depressie Deze vragenlijst bestaat uit een aantal uitspraken die in groepen bij elkaar staan (A t/m U). Lees iedere groep aandachtig door. Kies dan bij elke groep die uitspraak die het best

Nadere informatie

Jongeren-BOTS. Rob Verstegen & Henny Lodewijks. Aanvullend materiaal bij Interactiewijzer, 10e herziene druk, 2018

Jongeren-BOTS. Rob Verstegen & Henny Lodewijks. Aanvullend materiaal bij Interactiewijzer, 10e herziene druk, 2018 Jongeren-BOTS Aanvullend materiaal bij Interactiewijzer, 1e herziene druk, 218 Boven BS BT SB TB Tegen Samen SO TO OT OS Onder Rob Verstegen & Henny Lodewijks Voor jongeren vanaf 12 á 13 jaar De vragenlijst

Nadere informatie

Het kinderprotocol. Inhoud: 1. Inleiding; het kinderprotocol 2. Goed gedrag kun je leren 3. De schoolregels 4. Pesten/ gepest worden 5.

Het kinderprotocol. Inhoud: 1. Inleiding; het kinderprotocol 2. Goed gedrag kun je leren 3. De schoolregels 4. Pesten/ gepest worden 5. Het kinderprotocol Inhoud: 1. Inleiding; het kinderprotocol 2. Goed gedrag kun je leren 3. De schoolregels 4. Pesten/ gepest worden 5. Slot 1. Het kinderprotocol: Op de Flamingoschool vinden we het erg

Nadere informatie

Collectief aanbod Jeugd Houten

Collectief aanbod Jeugd Houten Collectief aanbod Jeugd Houten Groepsmaatschappelijk werk Santé Partners in Houten 2018-2019 1 Inhoud Blz. Training Sterk staan 9-12.... 3 Zomertraining Plezier op School (aankomende brugklassers). 4 Assertiviteitstraining

Nadere informatie

Thema s uit Leefstijl die specifiek over de relationele en seksuele ontwikkeling van kinderen gaan

Thema s uit Leefstijl die specifiek over de relationele en seksuele ontwikkeling van kinderen gaan Thema s uit Leefstijl die specifiek over de relationele en seksuele ontwikkeling van kinderen gaan Schuingedrukt de thema s die gaan over de relationele ontwikkeling van kinderen. Vetgedrukt de thema s

Nadere informatie

De axenroos... tips en bruikbaar materiaal

De axenroos... tips en bruikbaar materiaal De axenroos... tips en bruikbaar materiaal Geert Kraeye Hoe, wat waarom? Wat draagt het kind van ons mee? Het drillen van de maaltafels? Hoe ze plots konden lezen? Het cijferen met decimale getallen? Wie

Nadere informatie

HOE NIEMAND MIJ GELOOFDE EN IK BIJNA ALLES VERLOOR

HOE NIEMAND MIJ GELOOFDE EN IK BIJNA ALLES VERLOOR HOE NIEMAND MIJ GELOOFDE EN IK BIJNA ALLES VERLOOR Deze lesbrief hoort bij Hoe niemand mij geloofde en ik bijna alles verloor van Gertrud Jetten. In dit boek wil Iris niets liever dan bij haar verzorgpony

Nadere informatie

J L. Nordwin College Competentiemeter MBO - 21st Century & Green Skills. Vaardigheden Gedragsindicatoren. 21st Century Skill - -

J L. Nordwin College Competentiemeter MBO - 21st Century & Green Skills. Vaardigheden Gedragsindicatoren. 21st Century Skill - - Nordwin College Competentiemeter MBO - 21st Century & Green Skills 21st Century Skill Jouw talent Vaardigheden Gedragsindicatoren J L Ik weet wat ik wil Ik weet wat ik kan Ik ga na waarom iets mij interesseert

Nadere informatie

Pestprotocol Gaspard de Coligny

Pestprotocol Gaspard de Coligny Pestprotocol Gaspard de Coligny Waarom een pestprotocol? Algemeen Pesten komt helaas op iedere school voor, ook bij ons. Pesten komt vooral voor bij kinderen in de leeftijd van 10 t/m 14 jaar, maar ook

Nadere informatie

SOCIALE VAARDIGHEDEN: contactsleutels

SOCIALE VAARDIGHEDEN: contactsleutels SOCIALE VAARDIGHEDEN: contactsleutels We gebruiken op school voor het 4 de, 5 de en 6 de leerjaar de handleiding CONTACTSLEUTELS van uitgeverij De Sleutel. Kenmerken van Contactsleutels: Elk leerjaar beschikt

Nadere informatie

1. Welkom Stel de cursisten op hun gemak en heet ze welkom. Besteedt even aandacht aan mensen die eventueel niet aanwezig zijn.

1. Welkom Stel de cursisten op hun gemak en heet ze welkom. Besteedt even aandacht aan mensen die eventueel niet aanwezig zijn. Terugkombijeenkomst Materialen: Iets te drinken cursusmateriaal 16 e bijeenkomst Agenda: 1. Welkom 05 min. 2. Invullen van vragenlijsten 15 min. 3. Bijpraten 20 min. 4. Rol van de cursus in het huidige

Nadere informatie

Geweld in huis raakt kinderen. Informatie en advies voor ouders. huiselijkgeweldwb.nl 0900 126 26 26. 5 cent per minuut

Geweld in huis raakt kinderen. Informatie en advies voor ouders. huiselijkgeweldwb.nl 0900 126 26 26. 5 cent per minuut Geweld in huis raakt kinderen Informatie en advies voor ouders Grafisch ontwerp: Ontwerpstudio 2 MAAL EE Bij huiselijk geweld tussen (ex-)partners worden kinderen vaak over het hoofd gezien. Toch hebben

Nadere informatie

Klik, voor meer info, op een onderwerp in de pedagogische cirkel.

Klik, voor meer info, op een onderwerp in de pedagogische cirkel. Klik, voor meer info, op een onderwerp in de pedagogische cirkel. stimu stimu aanbieden en Lees meer in ons beleid Hygiëne en voeding stimu stimu aanbieden en Reageer op de emotie van het kind, benoem

Nadere informatie

Jullie bepalen indien het pesten of plagen is

Jullie bepalen indien het pesten of plagen is Jullie bepalen indien het pesten of plagen is Twee vrienden na de examens: Man, man, gene vette hé je punten op school! Wat zal de mama daar van zeggen? (ondertussen trekt hij aan zijn oor) Ei, gay, met

Nadere informatie

Groep 1, 2 Thema 1 De groep? Dat zijn wij! 1. Hallo, hier ben ik! Samen plezier maken en elkaar beter leren kennen.

Groep 1, 2 Thema 1 De groep? Dat zijn wij! 1. Hallo, hier ben ik! Samen plezier maken en elkaar beter leren kennen. Groep 1, 2 1. Hallo, hier ben ik! 2. Prettig kennis te maken Kinderen leren elkaar beter kennen en ontdekken verschillen en overeenkomsten. 3. Samen in de klas Over elkaar helpen, geholpen worden en afspraken

Nadere informatie

Deze steekkaarten met tips rond competenties:

Deze steekkaarten met tips rond competenties: Deze steekkaarten met tips rond competenties: zijn een onderdeel van de competentietoolkit ter ondersteuning van sociale sportpraktijken gericht op het ontwikkelen van jongeren. hebben tot doel om te werken

Nadere informatie

150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft!

150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft! 150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft! Scott de Jong http://www.positiefleren.nl - 1 - Je leest op dit moment versie 2.0 van het Ebook: 150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft.

Nadere informatie

Pubers opvoeden. Veranderingen in de puberteit

Pubers opvoeden. Veranderingen in de puberteit Pubers opvoeden Pubers opvoeden De puberteit is de ontwikkelingsfase tussen 10 en 18 jaar. Maar die puberteit is er natuurlijk niet opeens. Vanaf ongeveer 9 jaar kan je al merken dat kinderen beginnen

Nadere informatie

Cliënt Zelf-Beoordeling gebaseerd op de START. Kwetsbare punten

Cliënt Zelf-Beoordeling gebaseerd op de START. Kwetsbare punten Cliënt Zelf-Beoordeling gebaseerd op de START Cliënt: DEEL 1 Datum: Kwetsbare punten - Kwetsbare punten zijn dingen (in uzelf en in uw leven) die er voor kunnen zorgen dat het niet goed met u gaat, en

Nadere informatie

Kernwaarden Hollands Kroon CONCEPT

Kernwaarden Hollands Kroon CONCEPT Kernwaarden CONCEPT 1. Bevlogenheid We zijn betrokken en gedreven in wat we doen voor onze omgeving en voor onszelf. We voelen ons verantwoordelijk voor het resultaat. We maken kenbaar wat onze toegevoegde

Nadere informatie

Feedback. Wat is feedback?

Feedback. Wat is feedback? Feedback Wat is feedback? Letterlijk vertaald is feedback terugvoeding. Het is het proces waarin informatie teruggevoerd wordt in een informatieverwerkend systeem, in dit geval de mens. Als het om mensen

Nadere informatie

Brief voor ouder over thema 1

Brief voor ouder over thema 1 Brief voor ouder over thema 1 Steeds meer scholen besteden aandacht aan sociaal-emotionele vaardigheden en gezondheidsvaardigheden. Niet alleen om probleemgedrag te bestrijden en om ongewenst gedrag te

Nadere informatie

Anti-pestbeleid OBS De Schakel Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen

Anti-pestbeleid OBS De Schakel Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen Anti-pestbeleid OBS De Schakel Dit ANTI-PESTBELEID heeft als doel: Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen Door regels en afspraken

Nadere informatie

GOED VRIENDJE? FOUT VRIENDJE?

GOED VRIENDJE? FOUT VRIENDJE? Hulp Heb je vragen? Bel dan naar Veilig Thuis, tel.: 0800 2000 Internet Wil je meer lezen? Kijk op www.jipdenhaag.nl En test jezelf op www.loverboytest.nl Dit is een uitgave van JIP Den Haag en Middin.

Nadere informatie

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben Ik ben wie ik ben Naam: Lisa Westerman Inhoudsopgave Inleiding... 3 De uitslag van Lisa Westerman... 7 Toelichting aandachtspunten en leerdoelen... 8 Tot slot... 9 Pagina 2 van 9 Inleiding Hallo Lisa,

Nadere informatie

Waar gaan we het over hebben?

Waar gaan we het over hebben? Waar gaan we het over hebben? Onderwerp: De puberteit is naast de lichamelijke veranderingen ook de periode waarin je op een andere manier naar jezelf en de mensen om je heen gaat kijken. Dit komt omdat

Nadere informatie

Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen

Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen Dit PESTPROTOCOL heeft als doel: Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen Door regels en afspraken zichtbaar te maken kunnen

Nadere informatie

Almtopper één Op basisschool De Alm zijn wij beleefd en aardig tegen elkaar

Almtopper één Op basisschool De Alm zijn wij beleefd en aardig tegen elkaar Tilburg, februari 2014 Almtopper één Op basisschool De Alm zijn wij beleefd en aardig tegen elkaar Wanneer ik iets nodig heb, vraag ik daar vriendelijk om Ik begroet de leerkrachten en mijn klasgenootjes

Nadere informatie

Dit PESTPROTOCOL heeft als doel:

Dit PESTPROTOCOL heeft als doel: Dit PESTPROTOCOL heeft als doel: Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen Door regels en afspraken zichtbaar te maken kunnen

Nadere informatie

Ik ga een grote uitdaging niet uit de weg. Taken die moeilijk zijn, vind ik veel leuker dan eenvoudige taken.

Ik ga een grote uitdaging niet uit de weg. Taken die moeilijk zijn, vind ik veel leuker dan eenvoudige taken. Ik ga een grote uitdaging niet uit de weg. Taken die moeilijk zijn, vind ik veel leuker dan eenvoudige taken. 2 5 Ik hoef niet aangespoord te worden om mijn taken te maken. Niemand hoeft mij te zeggen

Nadere informatie

De doelen van de kanjertraining:

De doelen van de kanjertraining: Wat is kanjertraining: De kanjertraining is meer dan alleen een (anti) pestmethode. De kanjertraining richt zich op de sociale-emotionele ontwikkeling van kinderen. Door verhalen en oefeningen in de les

Nadere informatie

Vertel aan je kind dat het nodig is de school in te lichten om het pesten te laten stoppen;

Vertel aan je kind dat het nodig is de school in te lichten om het pesten te laten stoppen; Pesten op school Veel gestelde vragen Wat doe je als je kind gepest wordt? Maak voldoende tijd voor een gesprek; laat je kind vertellen wat er zich afspeelt en hoe het zich voelt; Neem het verhaal van

Nadere informatie

Positief pedagogisch klimaat Kindercampus Pendula

Positief pedagogisch klimaat Kindercampus Pendula Positief pedagogisch klimaat Kindercampus Pendula 1 Inhoudsopgave 1. Positief pedagogisch klimaat 2. Kernwaarden 3. Afspraken op de drie niveaus 4. PPK weken 2 1. Positief pedagogisch klimaat De afgelopen

Nadere informatie

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij.

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij. Lied: Ik ben ik (bij thema 1: ik ben mezelf) (nr. 1 en 2 op de CD) : Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Ik heb een mooie naam, van achter en vooraan.

Nadere informatie

Feedback geven. Feedback kan positief en negatief zijn. Negatieve feedback geven is moeilijk

Feedback geven. Feedback kan positief en negatief zijn. Negatieve feedback geven is moeilijk 2 12 Feedback geven Feedback is een boodschap over het gedrag of de prestaties van een ander. Feedback is onmisbaar als je met anderen samenwerkt. Je moet zo nu en dan kunnen zeggen dat het werk van de

Nadere informatie

PREVENTIEPLAN PESTBELEID

PREVENTIEPLAN PESTBELEID PREVENTIEPLAN PESTBELEID Waar kinderen samen zijn wordt geplaagd, wordt wel eens gepest. Pesten komt helaas op iedere school voor. Het is een probleem dat zich niet gemakkelijk laat oplossen. Pesten speelt

Nadere informatie

Project voor een verdraagzame school

Project voor een verdraagzame school Project voor een verdraagzame school Engagement van Toverveld: Wij tolereren pesten NIET!! 1. Wat is pesten? Je hebt plagen en pesten. Kinderen die elkaar plagen kunnen elkaar aan. Na een tijdje maken

Nadere informatie

Samen werken = samenwerken bij De Belvertshoeve

Samen werken = samenwerken bij De Belvertshoeve Themabundel Samen werken = samenwerken bij De Belvertshoeve Assistent medewerker Dit project is mede mogelijk gemaakt met een bijdrage uit het Europees Sociaal Fonds Voorwoord Deze themabundel is bedoeld

Nadere informatie

De ZOPA (Zuidooster Oplossingsgerichte Pest Aanpak) Iedereen in actie! 1. Sfeer. 2. Pesten 3. Structureel gepest

De ZOPA (Zuidooster Oplossingsgerichte Pest Aanpak) Iedereen in actie! 1. Sfeer. 2. Pesten 3. Structureel gepest 1. Sfeer De ZOPA (Zuidooster Oplossingsgerichte Pest Aanpak) Iedereen in actie! 2. Pesten 3. Structureel gepest Een gezonde sociaal emotionele ontwikkeling doormaken is ieder kind gegund. Hiervoor is sturing

Nadere informatie

Gesprekswijzer Duurzame Inzetbaarheid

Gesprekswijzer Duurzame Inzetbaarheid Gesprekswijzer Duurzame Inzetbaarheid Deze gesprekswijzer Duurzame Inzetbaarheid is gemaakt door Berenschot in opdracht van A+O in het kader van het Sectorplan Metalektro. Inleiding Deze gesprekswijzer

Nadere informatie

PESTPROTOCOL

PESTPROTOCOL PESTPROTOCOL 2015-2016 oktober 2015 SR Gedragsregels 1. Ik accepteer de ander zoals hij is en ik discrimineer niet. 2. Ik scheld niet en doe niet mee aan uitlachen en roddelen. 3. Ik blijf van de spullen

Nadere informatie

Antwerpen. Leren luisteren

Antwerpen. Leren luisteren Antwerpen Leren luisteren Luisteren, hoe leren kinderen dat? Grenzen Grenzen zorgen ervoor dat je kind veiligheid en zekerheid ervaart. Zo weet hij wat mag van mama en papa en moet hij niet steeds aftoetsen

Nadere informatie

6,6. Werkstuk door een scholier 2141 woorden 6 januari keer beoordeeld. Nederlands

6,6. Werkstuk door een scholier 2141 woorden 6 januari keer beoordeeld. Nederlands Werkstuk door een scholier 2141 woorden 6 januari 2007 6,6 478 keer beoordeeld Vak Nederlands Voorwoord Ik heb het onderwerp pesten bedacht voor mijn werkstuk. Ik heb dat gedaan omdat ik meer over pesten

Nadere informatie

Pestprotocol BS de Kersenboom

Pestprotocol BS de Kersenboom Pestprotocol BS de Kersenboom Doel Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen Door regels en afspraken zichtbaar te maken kunnen

Nadere informatie

Afhankelijk gedrag. Andere factoren zijn wel te beïnvloeden, met andere woorden: daar kun je mogelijk wel iets aan doen:

Afhankelijk gedrag. Andere factoren zijn wel te beïnvloeden, met andere woorden: daar kun je mogelijk wel iets aan doen: Afhankelijk gedrag Samenvatting Hieronder hebben we de inhoud van de aflevering Afhankelijk gedrag samengevat. Gemakkelijk om er nog eens bij te pakken. Wat is afhankelijk gedrag? Mensen met dementie die

Nadere informatie

Seksualiteit: Grenzen en Wensen

Seksualiteit: Grenzen en Wensen IJBURGCOLLEGE.NL Seksualiteit: Grenzen en Wensen Leerlingen handleiding Michiel Kroon Lieve leerling, Het is belangrijk om op een open en goede manier over seks te kunnen praten. De lessenserie die in

Nadere informatie

Welkom bij onze vereniging! Omgangsregels

Welkom bij onze vereniging! Omgangsregels Welkom bij onze vereniging! Omgangsregels Iedereen die Muziekvereniging Soli bezoekt onderschrijft de doelstellingen en het huishoudelijk reglement van de vereniging en houdt zich aan de omgangsregels

Nadere informatie

Pestprotocol SBO De Lings

Pestprotocol SBO De Lings Pestprotocol SBO De Lings Dit PESTPROTOCOL heeft als doel: Alle kinderen moeten zich in hun Lings-periode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen en het gevoel hebben dat ook zij

Nadere informatie

PORTALIS Onderwijs en Arbeidstoeleiding

PORTALIS Onderwijs en Arbeidstoeleiding PORTALIS Onderwijs en Arbeidstoeleiding Pesten...? No way Samen zorgen we voor een veilige school PORTALIS Onderwijs en Arbeidstoeleiding Pesten...? No way Samen zorgen we voor een veilige school Pesten...?

Nadere informatie

Dit is een verklaring van directie, leerkrachten, medezeggenschapsraad, ouderraad, ouders en leerlingen van o.b.s. de Piramide, locatie Woolderschool.

Dit is een verklaring van directie, leerkrachten, medezeggenschapsraad, ouderraad, ouders en leerlingen van o.b.s. de Piramide, locatie Woolderschool. Pestprotocol 1 Dit is een verklaring van directie, leerkrachten, medezeggenschapsraad, ouderraad, ouders en leerlingen van o.b.s. de Piramide, locatie Woolderschool. In deze verklaring is vastgelegd dat

Nadere informatie

Het participeren in een voortgangsgesprek van een stagiaire

Het participeren in een voortgangsgesprek van een stagiaire 1 1 1 1 1 1 0 1 0 0 Opdrachtformulier Het participeren in een voortgangsgesprek van een stagiaire Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen.

Nadere informatie

Er is geen slachtoffer en dader; beide partijen zijn even sterk. Plagen kan de sociale weerstand van kinderen vergroten. Vaak speelt humor een rol.

Er is geen slachtoffer en dader; beide partijen zijn even sterk. Plagen kan de sociale weerstand van kinderen vergroten. Vaak speelt humor een rol. PESTPROTOCOL Doel Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen Door regels en afspraken zichtbaar te maken kunnen kinderen en volwassenen,

Nadere informatie

Structuur bieden aan je kinderen (10 tips)

Structuur bieden aan je kinderen (10 tips) Structuur bieden aan je kinderen (10 tips) Door Suzanne van der Star Orthopedagoog www.educadora.nl www.educadora-webshop.nl Inleiding Uit onderzoek blijkt dat er een duidelijke samenhang is tussen de

Nadere informatie

> Ik luister met de bedoeling. > Ik leer jouw taal, zowel. > Ik maak het veilig voor jou, > Ik ga op zoek naar waar de

> Ik luister met de bedoeling. > Ik leer jouw taal, zowel. > Ik maak het veilig voor jou, > Ik ga op zoek naar waar de Bijlagen 56 Bijlage 1 Verschillen tussen een discussie en een bezoek Het is van groot belang dat je het moment leert herkennen dat een gesprek over een bepaald onderwerp niet goed gaat. Als je beiden reactief

Nadere informatie

Vrienden kun je leren

Vrienden kun je leren Vrienden kun je leren Hallo! Wij zijn Reinder en Berber, en wij hebben de afgelopen maanden hard gewerkt om dit boekje te maken, speciaal voor jongeren met het syndroom van Asperger. Hieronder vind je

Nadere informatie

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Communiceren met je puber Deze bijeenkomst sluit aan bij Moments, magazine voor ouders van jongeren van 12-18 jaar

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Communiceren met je puber Deze bijeenkomst sluit aan bij Moments, magazine voor ouders van jongeren van 12-18 jaar DOELSTELLINGEN Ouders zijn zich ervan bewust dat je altijd en overal communiceert Ouders wisselen ervaringen met elkaar uit over hoe de communicatie met hun pubers verloopt Ouders verwerven meer inzicht

Nadere informatie

ALS PESTEN DE KOP OPSTEEKT.

ALS PESTEN DE KOP OPSTEEKT. TOOLKIT PESTEN ALS PESTEN DE KOP OPSTEEKT. Om het mikpunt van pesterijen te worden, hoef je niets bijzonders te doen. Het is ook niet altijd zichtbaar voor anderen omdat het zo vaak stiekem gebeurt. Pesten

Nadere informatie

Waarom dit boek? Hey daar, welkom in mijn boek!

Waarom dit boek? Hey daar, welkom in mijn boek! Waarom dit boek? 6 Ik ben alleen op vakantie gegaan om uit te zoeken wie ik ben en wat ik wil met mijn leven. Ik heb weinig vrienden en sta bekend als de nerd van de klas. Misschien b n ik ook wel een

Nadere informatie

Lesbrief bij Niemand mag het weten. Trudy van Harten

Lesbrief bij Niemand mag het weten. Trudy van Harten Lesbrief bij Niemand mag het weten Trudy van Harten Voor groep 6 en 7 Inhoud van deze lesbrief - Thema s in het boek - Lesopzet - Doel van de les - Uitwerking - Bijlage 1: Opdrachtenblad - Bijlage 2: Niemand

Nadere informatie

Informatie en advies voor ouders

Informatie en advies voor ouders Geweld in huis raakt kinderen Informatie en advies voor ouders 1 2 Wist u dat de gevolgen van het zien of horen van geweld in het gezin net zo groot zijn als zelf geslagen worden? Ook als het geweld gestopt

Nadere informatie