Helemaal klaar! Hygiënetips voor scholen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Helemaal klaar! Hygiënetips voor scholen"

Transcriptie

1 Helemaal klaar! Hygiënetips voor scholen

2

3 REDUCEERT EFFECTIEVE HYGIËNE DE VERSPREIDING VAN INFECTIES Recente onderzoeksgegevens laten een 20% tot 30% hoger ziektepercentage zien bij kinderen op basisscholen als gevolg van infecties dan bij kinderen die thuisblijven. Kinderen op scholen lopen ieder jaar gemiddeld tussen de 6 en 9 infectieziekten op. Het absentiepercentage op een school ligt rond de 10%. Verbetering van hygiënische gewoonten verkleint de kans op ziekte, absentie en het gebruik van antibiotica. Virussen en bacteriën zijn behoorlijk vervelend. Ze kunnen uren op handen en andere oppervlakken overleven. Bovendien gedijen de meesten goed in warme, vochtige of natte omstandigheden. Vochtige textielen handdoeken en handen die niet goed worden gedroogd vormen een ideale voedingsbodem voor bacteriën. Deze brochure geeft feiten, tips en adviezen aan basisscholen en kinderopvang voor verbetering van gewoonten op het gebied van hygiëne! Hoe worden infecties verspreid? 90% van alle infecties wordt veroorzaakt door virussen. Kinderen die naar school gaan komen in aanraking met andere kinderen. Het risico op infectie is daardoor veel groter. Kinderen worden ziek als giftige stoffen (toxinen), afkomstig van bacteriën, hun lichaam binnendringen. En als lichaamscellen direct worden aangevallen door virussen en bacteriën. Factoren die bijdragen aan de verspreiding van infecties: Zieke kinderen in de omgeving Slechte handhygiëne Gebruik van (textielen) handdoeken Slechte ventilatie Gebrek aan kennis & routines Slechte / lage weerstand

4 Droog ze goed af! Het is belangrijk om de handen te wassen voor het klaarmaken van eten, na het toiletbezoek, na het verwisselen van een luier, nadat u buiten bent geweest en voor en na het eten. Maar wist u dat u Waarom geen handdoeken van textiel? Onderzoeken tonen aan dat droge, schone handen geen bacteriën verspreiden en dat papieren handdoeken van goede kwaliteit de beste manier is om handen te drogen. Bacteriën en virussen blijven achter in textielen handdoeken. Bacteriën vermenigvuldigen zich snel in vochtige handdoeken en worden zo overgebracht op de volgende persoon die ze gebruikt. % bacterie stijging *Textielrollen 194 Heteluchtdrogers 42 Jetstroomdrogers extra bacteriën en virussen verwijdert op het moment dat u uw handen afdroogt? Vochtige handen verspreiden meer bacteriën dan droge handen. De meeste mensen besteden minder dan vijf seconden aan het afdrogen van handen. Dit is onvoldoende om ze goed te drogen en bacteriën te verwijderen. De snelle absorptie van een papieren handdoek is doorslaggevend voor het minimaliseren van het aantal bacteriën. Wist u dat...? Er onder een vingernagel een hoeveelheid bacteriën zit gelijk aan het aantal inwoners van Nederland en België. Er onder een ring een hoeveelheid bacteriën zit gelijk aan het aantal inwoners van Europa. Er onder een gescheurde nagelriem een hoeveelheid bacteriën zit gelijk aan de totale wereldbevolking. 16% vergeet hun vingertoppen te wassen. 24% vergeet hun vingernagels te wassen. 26% vergeet hun handpalmen te wassen. 28% vergeet de bovenkant van hun handen te wassen. 56% vergeet hun duimen te wassen. 89% vergeet hun polsen te wassen % bacterie afname -76 Papieren handdoeken *professioneel systeem waar handdoekrol eenmalig wordt gebruikt.

5 AANBEVELINGEN EN RICHTLIJNEN Volgens de laatste publicaties (LCHC, RIVM, GGZ en Vlaamse overheid) zijn de volgende zaken van belang als het gaat om goede hygiëne: Handhygiëne Toilethygiëne De handen worden vóór het eten gewassen. De handen worden vóór wondverzorging gewassen. De handen worden gewassen na toiletgebruik /billen afvegen (groep 1-2). De handen worden gewassen na contact met lichaamsvloeistoffen (speeksel, snot, braaksel, ontlasting, wondvocht of bloed) De handen worden na wondverzorging gewassen. De handen worden na zichtbare verontreiniging gewassen. De handen worden na hoesten, niesen en snuiten gewassen. Persoonlijke verzorging Er zijn waterafstotende pleisters aanwezig om open wondjes af te dekken. Er wordt contact opgenomen met de arts wanneer een personeelslid (mogelijk) besmettelijke ziekteverschijnselen heeft, zoals diarree of huiduitslag. Toiletten en wasbakken zijn op kindhoogte. De handen worden gewassen na toiletbezoek. Er is een fonteintje in de toiletruimte. De handen worden gewassen met vloeibare zeep en afgedroogd met papieren handdoeken. Hygiëne tijdens het verschonen Houd het verschonen strikt gescheiden van voedselbereiding door middel van aparte werktafels. Verschoon kinderen op een daarvoor bestemde ondergrond. Vervang het aankleedkussen als het beschadigd is. Zorg dat de bekleding van het aankleedkussen goed te reinigen is. Plaats een wasgelegenheid in de verschoonruimte. Gooi luiers na gebruik direct in een gesloten afvalemmer (met voetpedaal) of een luieremmer. Landelijk vastgestelde norm, door de beroepsgroep als professioneel handelen beschouwd. Hier wordt op getoetst.

6 TIPS EN ADVIEZEN VOOR BETERE HYGIËNE Commode Zorg ervoor dat er altijd een voorraad is van alcoholgel, papier, handschoenen en schoonmaakdoekjes tijdens het verwisselen van luiers op de commode. Verbeter hygiënische gewoonten verder door op de commode wegwerpvellen te gebruiken en reinig het werkoppervlak van de commode grondig na iedere verwisseling van luiers. Onthoud dat er miljoenen bacteriën onder ringen en sieraden kunnen zitten. Potjes Leer kinderen dat ze iedere keer hun handen moeten wassen als op de pot zijn geweest. Dit leert ze een goede routine aan voor toekomstig hygiënegedrag. Het is ook raadzaam om dispensers, papier en zeep op een handige en juiste hoogte voor kinderen te plaatsen. Toiletten Goede hygiënische gewoonten zorgen voor gezondere dagelijkse levensomstandigheden voor schoolgaande kinderen en personeel. Leer kinderen vanaf het begin om hun handen met zeep en water te wassen. Dus na ieder toiletbezoek, voordat ze gaan eten en als ze van buiten komen. Er is ook een risico op infectie bij het spelen met speelgoed en poppen. Deze moeten regelmatig worden gereinigd of weggegooid als ze niet meer schoongemaakt kunnen worden. Achter in deze brochure vindt u een eenvoudige lijst die u kunt uitvouwen en ophangen in het toilet. Iedereen kinderen, personeel en ouders heeft er baat bij als deze eenvoudige, dagelijkse hygiëneprocedures worden opgevolgd bij het verwisselen van luiers, bij het toiletbezoek en voor het eten. Vergeet niet de handen van de kinderen te laten wassen vóór het eten van tussendoortjes s ochtends of s middags. Deze tussendoortjes, doorgaans een boterham of fruit, worden meestal met de hand gegeten.

7 VOEDSEL cholen moeten goede hygiëneprocedures Shebben voor ruimten waar voedsel wordt bewaard of bereid. Het is belangrijk dat het personeel of de kinderen geen infecties hebben die overgedragen kunnen worden. Er is niets op tegen om kinderen te laten meehelpen bij de voedselbereiding. Het biedt hen een uitgelezen kans om iets te leren over voedselbereiding en hygiëne. Tips: Handen grondig wassen voor het aanraken van voedsel. Laat kinderen niet meehelpen met voedselbereiding als iemand in de groep buikgriep heeft. Gebruik een apart mes en snijplank voor rauw en bereid voedsel. Zorg dat de handen gewassen zijn voor het dekken van de tafel. Bacteriën gaan graag naar school. Bacteriën gedijen het beste in ongeveer dezelfde omstandigheden als de mens. Een ideale omgeving voor bacteriën heeft een temperatuur tussen 15 en 40 graden celsius, met een gematigde neutrale/basische ph-waarde van ongeveer 7 en op vochtige of natte oppervlakken. Net als wij hebben bacteriën zuurstof nodig. Zij voeden zich onder andere met huidresten en restjes overgebleven voedsel. Er zijn een aantal uitzonderingen, omdat sommige bacteriën kunnen overleven in droge leefomgevingen. Anderen overleven blootstelling aan hoge temperaturen en sommigen kapselen zich zelfs in en wachten zo op betere tijden. Er is geen bacterie die houdt van hygiëne en schoonmaken, want dat berooft hen van de voedingstoffen die zij nodig hebben. Micro-organismen kunnen zich op de volgende manieren verspreiden: via de handen; via de lucht (via druppels door hoesten, huidschilfers of stof); via voedsel en water; via voorwerpen, zoals speelgoed, de closetpot, een deurkruk of beddengoed; via lichaamsvloeistoffen (speeksel, braaksel, ontlasting of bloed); via dieren, zoals huisdieren en insecten.

8 Hygiëne is leuk! Kinderen tot 5 jaar zijn erg vatbaar voor infecties, omdat ze nog niet voldoende antistoffen hebben opgebouwd. Hygiëne is daarom voor deze kinderen zeer belangrijk. Vooral het wassen en drogen van de handen speelt hierbij een belangrijke rol. Om handen wassen voor kinderen leuk en leerzaam te maken heeft Tork een aantal suggesties om spelenderwijs het belang van goed handen wassen aan de kinderen over te brengen. 1) Goed wassen met vingerverf Geef elk kind een bakje met vingerverf. Vraag de kinderen hun handjes goed in te smeren met vingerverf - gebruik plastic schorten om morsen te voorkomen. Laat hen dan op een vel papier een handafdruk maken - dit kan een soort diploma worden. Vraag de kinderen vervolgens om hun handen te wassen zoals ze gewend zijn. Laat hen dan weer op hetzelfde papier een afdruk van hun hand maken, meestal zal er nog een restant verf aanwezig zijn. Bespreek met de kinderen waar ze nog verf op hun handen hebben ( meestal duimen en tussen de vingers) en dat ze voor goed handen wassen eigenlijk de verf helemaal van hun handen moeten krijgen. Laat hen nogmaals de handen wassen, met water en zeep en drogen met papieren handdoeken, totdat de handen echt schoon zijn en ze dan een laatste handafdruk maken op het papier. 2) Beloning voor handen wassen Start een themaweek mijn handen zijn schoon Gedurende deze week kunt u extra aandacht geven middels posters, uitleg en het extra wijzen op de momenten om handen te wassen. - na het buitenspelen, voor het eten, etc. Hang naast de handenwasfaciliteit in de klas/toilet een lijst met namen waar de kinderen een streepje kunnen zetten als ze hun handen hebben gewassen. Bij een bepaald aantal streepjes kan een kind een sticker of klein cadeautje krijgen (mini zeepje, washandje, nagelborsteltje, etc.)

9 Slechte hygiëne kan duur zijn Het aantal dagen dat ouders niet werken omdat ze zorgen voor hun zieke kinderen, kost de maatschappij ieder jaar veel geld. Daarnaast zijn er extra uitgaven voor werkgevers, gezinnen en ziektekosten. Anders gezegd: slechte hygiëne kan veel tijd en geld kosten. Studie heeft aangetoond dat iemand met griep gemiddeld 1,3 tot 1,7 andere personen besmet. Voor schoolgaande kinderen ligt dit aantal veel hoger, zij besmetten namelijk 2,4 andere schoolkinderen. Uit onderzoek is gebleken dat kinderen tussen de 1 15 jaar gemiddeld 16 dagen per jaar ziek zijn*. Het is te hopen dat we door het verbeteren van hygiëne het aantal besmettelijke ziekten en gezondheidsrisico s kunnen verkleinen. En zo raakt het ons allemaal: Persoonlijk - vrije dagen opnemen voor zieke kinderen, zelf vaker ziek, verspreidingsrisico naar kwetsbare personen. Scholen - leerkrachten zijn meer tijd kwijt met zieke kinderen, leerachterstanden, uitval lessen door zieke leerkrachten. Regering - hogere ziektekosten, hogere kosten voor opvang van zieke leerkrachten. Doorbreek de besmettingsketen voordat iemand uit uw naaste omgeving ziek wordt. Was uw handen met zeep en water en gebruik een papieren handdoek om ze af te drogen! Hygiënerisico Slechte hygiëne Besmettingsrisico Ziekte * Onderzoek uitgevoerd door Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in 2008.

10 MINI HYGIËNELIJST - Checklist Wasruimte voor kinderen Hangt de zeepdispenser op de juiste hoogte? Papieren handdoeken zijn de meest hygiënische keuze. Zijn er handdoekdispensers waar de kinderen bij kunnen? Toiletten Gevouwen toiletpapier maakt het voor kinderen eenvoudiger om zichzelf schoon te vegen. Leer kinderen de simpele vaste regel om altijd handen te wassen na toiletbezoek of gebruik van het potje. Commodes Zorg dat er dichtbij de commode alcoholgel is. Hoe wordt het werkblad van de commode schoongemaakt met wegwerpvellen of een desinfecterend middel? Is er een hygiënische afvalbak en efficiënte afvalprocedure voor gebruikte luiers? Keukens Is er vloeibare (antibacteriële) zeep? Zijn er papieren handdoeken aanwezig? Gebruik iedere dag schone papieren handdoeken in plaats van theedoeken of handdoeken. Etenstijd Kunnen de kinderen bij papieren servetten of een keukenrol? Speelruimten Tissues of servetten zijn het beste voor het afvegen van loopneuzen. Is er een Eerste Hulp-kaart bij de hand? Veiligheid Alcoholgeldispensers niet binnen handbereik van kinderen. Dit is alleen voor gebruik door het personeel. Vergrendel de dispenser met een sleutel om beknelde vingers en uitnemen van producten te voorkomen. Maak instructies voor het personeel voor het geval kinderen zeep in de ogen smeren of oraal innemen. Ps! Vergeet niet uw handen te wassen als u naar huis gaat denk aan uzelf en uw gezin!

11 Zo moet je je handen wassen! 1 2 Afspoelen met lauw water Lauw water helpt bij het verwijderen van vuil, maar heeft weinig effect op bacteriën of virussen. Gebruik vloeibare zeep Zeep helpt bij het verwijderen van vet, vuil, bacteriën en virussen. Uitvouwen en ophangen! Was je handen grondig gedurende 20 seconden Vergeet je duimen, nagelriemen en polsen niet! Droog ze goed af! Nu komt het belangrijkste van alles: droog handen grondig aan een papieren handdoek. Zelfs wanneer je de zeep hebt afgespoeld, zullen er nog steeds bacteriën op je handen zitten. Hoe droger je handen, hoe minder kans dat bacteriën en virussen erop kunnen overleven. Alcoholgel Gebruik indien nodig een alcoholgel voor extra bescherming. Het is beter om je handen één keer te veel te wassen in je eigen belang en dat van anderen! Voor meer informatie: +31 (0) / +32(0) of bezoek onze website /

12 SCA TISSUE EUROPE AWAY FROM HOME POSTBUS 670, 3700 AR ZEIST NEDERLAND TELEFOON: +31 (0) FAX: SCA TISSUE EUROPE AWAY FROM HOME TWIN SQUARES, CULLIGANLAAN 1D 1831 DIEGEM, BELGIË TELEFOON: +32 (0) FAX:

Dit project werd mogelijk gemaakt door: Handhygiëne Programma Kinderdagverblijven

Dit project werd mogelijk gemaakt door: Handhygiëne Programma Kinderdagverblijven Dit project werd mogelijk gemaakt door: Handhygiëne Programma Kinderdagverblijven Kennistraining Handhygiëne Richtlijn Voor Pedagogisch Medewerkers in Kinderdagverblijven Inhoudsopgave 1 Waarom is handhygiëne

Nadere informatie

Protocol Hygiëne & Voeding

Protocol Hygiëne & Voeding Protocol Hygiëne & Voeding Inhoudsopgave: Persoonlijke hygiëne Blz 3 Handen wassen Blz 4 Voeding Blz 5 Contact met dieren Blz 6 Bijlage: Checklist Hygiëne en Voeding 2 Persoonlijke hygiëne Hieronder staan

Nadere informatie

Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid Werkinstructies hygiëne gemeentelijke crisisopvang voor vluchtelingen Oktober 2015, versie 4

Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid Werkinstructies hygiëne gemeentelijke crisisopvang voor vluchtelingen Oktober 2015, versie 4 Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid Werkinstructies hygiëne gemeentelijke crisisopvang voor vluchtelingen Oktober 2015, versie 4 Inhoud Werkinstructies voor werknemers en vrijwilligers... 3 1 Handen

Nadere informatie

Antibioticaresistentie in de thuiszorg: Voorkom verspreiding van resistente bacteriën met de standaard (hygiëne)maatregelen!

Antibioticaresistentie in de thuiszorg: Voorkom verspreiding van resistente bacteriën met de standaard (hygiëne)maatregelen! Antibioticaresistentie in de thuiszorg: Voorkom verspreiding van resistente bacteriën met de standaard (hygiëne)maatregelen! Wat is antibioticaresistentie? Infecties die veroorzaakt worden door bacteriën

Nadere informatie

Informatiebrief Hand-, voet- en mondziekte

Informatiebrief Hand-, voet- en mondziekte Informatiebrief Hand-, voet- en mondziekte Wat is hand-, voet- en mondziekte? Hand-, voet- en mondziekte is een besmettelijke ziekte. Mensen krijgen het door een virus. De ziekte is meestal niet ernstig

Nadere informatie

Protocol Gezondheid. PSZ De Buutplaats april 2011

Protocol Gezondheid. PSZ De Buutplaats april 2011 1 2 Inhoud Blz. 1. Handhygiëne voor leidsters en peuters: 3 1.1. Algemeen: 3 1. 2. Handen wassen: 3 2. Persoonlijke hygiëne / verzorging leidsters en peuters: 4 3. Toiletbezoek / verschoning van peuters:

Nadere informatie

Handhygiëne bezoekers CWZ

Handhygiëne bezoekers CWZ Handhygiëne bezoekers CWZ 2 Deze folder is bedoeld om u te informeren hoe u door eenvoudige handelingen als het wassen of desinfecteren van de handen, de overdracht van micro-organismen (zoals bacteriën

Nadere informatie

En ook na: buiten spelen; contact met vuil textiel of de afvalbak; het aanbrengen van zalf en crème; contact met dieren; schoonmaakwerkzaamheden.

En ook na: buiten spelen; contact met vuil textiel of de afvalbak; het aanbrengen van zalf en crème; contact met dieren; schoonmaakwerkzaamheden. Hygiëne protocol Inleiding in hygiëne Waarom is goede hygiëne in de peuteropvang belangrijk? Kinderen vormen een kwetsbare groep. Hun afweersysteem is nog volop in ontwikkeling. Via de andere kinderen

Nadere informatie

Inleiding. Algemeen. Blijvende bacteriën

Inleiding. Algemeen. Blijvende bacteriën Handhygiëne Inleiding Deze folder is bedoeld om u te informeren hoe u de overdracht van microorganismen, zoals bacteriën en virussen, kunt voorkomen. Uw handen wassen of desinfecteren zijn de belangrijkste

Nadere informatie

1 Protocol gezondheid

1 Protocol gezondheid Protocol gezondheid 1 2 Inhoud 1. Inleiding 3 2. Handen wassen 3 3. Ziektes 4 4. Schoonmaken 5 5. Klimaat op de groep 5 6. Buitenspelen 5 7. Overig 6 Bijlage 7 3 1. Inleiding Omdat wij werken met een kwetsbare

Nadere informatie

Instructie Kennistraining Handhygiënerichtlijn

Instructie Kennistraining Handhygiënerichtlijn Instructie Kennistraining Handhygiënerichtlijn ichtlijn Kinderen op kinderdagverblijven hebben een grote kans op het krijgen van infectieziekten, zoals diarree en verkoudheid. Handen wassen is een simpele

Nadere informatie

Schoonhouden van de peuterspeelzaal

Schoonhouden van de peuterspeelzaal Blad 1 van 7 Doel: Het op doeltreffende wijze schoonhouden van de peuterspeelzaalruimte, toilet en verzorgingsruimte, de keuken. Het zorgdragen voor de persoonlijke hygiëne van leidsters en kinderen. Het

Nadere informatie

Hygiënebeleid. Hoofdstuk 1: Wat is hygiëne? 1.1 Inleiding

Hygiënebeleid. Hoofdstuk 1: Wat is hygiëne? 1.1 Inleiding Hygiënebeleid Hoofdstuk 1: Wat is hygiëne? 1.1 Inleiding Hygiëne is binnen de kinderderopvang belangrijk. Bij de SKOS hebben we dat vastgelegd in een hygiënebeleid. Jonge kinderen kunnen in aanraking komen

Nadere informatie

Protocol Hygiëne thuiszorg

Protocol Hygiëne thuiszorg Protocol Hygiëne thuiszorg Algemene hygiëne De woning van de cliënt mag niet zodanig vervuild zijn dat de zorgverlener of het zorgverleningsproces wordt geschaad. Als de algemene hygiënische omstandigheden

Nadere informatie

Tork Hygiene. Uw gezondheid voorop

Tork Hygiene. Uw gezondheid voorop Tork Hygiene Uw gezondheid voorop Wat je moeder niet wist Handen wassen is slechts het begin Goede handhygiëne bevordert een goede gezondheid. Thuis in uw vrije tijd en op het werk. Wat onze moeders niet

Nadere informatie

Handen wassen met zeep

Handen wassen met zeep HANDLEIDING DIGIBORD PRESENTATIE Handen wassen met zeep Meer informatie op hygienewerkt.info Met deze handleiding geven wij u een toelichting op de Digibord presentatie Handen wassen met zeep. Per slide

Nadere informatie

Handhygiëne: Waarom, Wie en Wanneer?

Handhygiëne: Waarom, Wie en Wanneer? Handhygiëne: Waarom, Wie en Wanneer? WAAROM? Per dag overlijden wereldwijd duizenden mensen aan zorggerelateerde infecties Handen zijn een vervoersmiddel voor ziekteverwekkende bacteriën Handhygiëne is

Nadere informatie

Beleid t.a.v. gezondheidsrisico s door overdracht van ziektekiemen

Beleid t.a.v. gezondheidsrisico s door overdracht van ziektekiemen Beleid t.a.v. gezondheidsrisico s door overdracht van Kind komt in contact met via ongewassen handen van 1. Handen worden gewassen voor het aanraken van voedsel 2. Handen worden gewassen voor het eten

Nadere informatie

Protocol Keuken & Hygiëne

Protocol Keuken & Hygiëne Protocol Keuken & Hygiëne 1. Persoonlijke hygiëne 1. De handen worden regelmatig door de gastouder gewassen met vloeibare desinfecterend zeep, in ieder geval 1. Na toiletbezoek 2. Na verschonen van een

Nadere informatie

Protocol Hygiëne persoonlijk

Protocol Hygiëne persoonlijk Protocol persoonlijke hygiëne Iedere mens draagt ontelbare al dan niet ziekmakende micro-organismen bij zich. Om de verspreiding van deze micro-organismen naar andere mensen tegen te gaan is een goede

Nadere informatie

THEMA: HANDHYGIËNE: WAAROM, WIE EN WANNEER?

THEMA: HANDHYGIËNE: WAAROM, WIE EN WANNEER? THEMA: HANDHYGIËNE: WAAROM, WIE EN WANNEER? WAAROM? Per dag overlijden wereldwijd duizenden mensen aan zorg gerelateerde infecties. Handen zijn een vervoersmiddel voor ziekteverwekkende bacteriën en virussen.

Nadere informatie

Persoonlijke hygiëne Voor patiënt en bezoeker

Persoonlijke hygiëne Voor patiënt en bezoeker Persoonlijke hygiëne Voor patiënt en bezoeker Patiënten in een ziekenhuis hebben een verhoogd risico op het krijgen van een infectie. Het risico van besmetting kan voor patiënten groter zijn dan bij gezonde

Nadere informatie

Hygiëne- en gezondheidsbeleid Peuterspeelzaal Dribbel versie september 2014

Hygiëne- en gezondheidsbeleid Peuterspeelzaal Dribbel versie september 2014 Hygiëne- en gezondheidsbeleid Peuterspeelzaal Dribbel versie september 2014 Inleiding In verband met de gezondheid van kinderen en medewerkers is het belangrijk dat medewerkers een zo groot mogelijke zorgvuldigheid

Nadere informatie

Niet altijd treden ziekteverschijnselen op. Als er ziekteverschijnselen optreden, gebeurt dat meestal 3-4 dagen na de besmetting.

Niet altijd treden ziekteverschijnselen op. Als er ziekteverschijnselen optreden, gebeurt dat meestal 3-4 dagen na de besmetting. E. coli infecties (EHEC = Enterohemorragische Escherichia coli ) 1 Wat is het De E-coli bacterie is meestal een onschuldige darmbewoner bij de mens. Er zijn echter ook E.coli bacteriën waarvan je ziek

Nadere informatie

Protocol Persoonlijke Hygiëne Pluimveeverwerkende industrie

Protocol Persoonlijke Hygiëne Pluimveeverwerkende industrie Dit voorbeeld-hygiëneprotocol draagt bij aan een gemeenschappelijk beleid van hygiënemaatregelen binnen de pluimveesector. Het aspect persoonlijk hygiëne is hieraan soms ondergeschikt, en zou daarom meer

Nadere informatie

Inleiding : Inhoud: 1. Persoonlijke hygiëne 2. Voeding en hygiëne 3. Hygiëne in en om het gebouw

Inleiding : Inhoud: 1. Persoonlijke hygiëne 2. Voeding en hygiëne 3. Hygiëne in en om het gebouw Inleiding : In dit protocol staan alle afspraken die BSO Kids Pleasure hanteert omtrent hygiëne in de meest ruime zin van het woord. Het gaat om afspraken op vlak van persoonlijke hygiëne, voedselhygiëne

Nadere informatie

BELEID RIE GEZONDHEIDSRISICO 2015

BELEID RIE GEZONDHEIDSRISICO 2015 BELEID RIE GEZONDHEIDSRISICO 2015 Versie 1.10 Datum : 01-10-2014 Versie 1.00 Wijziging : 08-03-2015 Versie 1.10 1. Beleid t.a.v. gezondheidsrisico s door overdracht van ziektekiemen. 1. Leidsters wassen

Nadere informatie

Plan van aanpak risico-inventarisatie gezondheid: acties/afspraken/controles

Plan van aanpak risico-inventarisatie gezondheid: acties/afspraken/controles Plan van aanpak risico-inventarisatie gezondheid: acties/afspraken/controles LOCATIE: DRIBBEL PEUTERSPEELZAAL 1. Gezondheidsrisico s door overdracht van Risiconummer 1 Klein Kind komt via ongewassen Regelmatig

Nadere informatie

Risico inventarisatie Gezondheid

Risico inventarisatie Gezondheid Risico inventarisatie Gezondheid Gezondheidsrisico s door overdracht van Risico 1.Kind komt via ongewassen handen van groepsleiding in contact met 2 Kind komt via onzorgvuldig gewassen handen van groepsleiding

Nadere informatie

Handen wassen: Wondjes, blaasjes, pus: Bloed: Zieke pedagogisch medewerker: Protocol Gezondheid. Zie protocol handen wassen

Handen wassen: Wondjes, blaasjes, pus: Bloed: Zieke pedagogisch medewerker: Protocol Gezondheid. Zie protocol handen wassen Protocol Hygiëne Handen wassen: Zie protocol handen wassen Wondjes, blaasjes, pus: Bloed: Pus/wondvocht wordt voordat het gaat lekken met een wattenstaafje gedept. Materialen die in aanraking zijn geweest

Nadere informatie

Protocol Hygiëne en gezondheid

Protocol Hygiëne en gezondheid Protocol Hygiëne en gezondheid Protocol Hygiëne en gezondheid Handen wassen: Zie protocol handen wassen Wondjes, blaasjes, pus: Pus/wondvocht wordt voordat het gaat lekken met een wattenstaafje gedept.

Nadere informatie

Protocol gezondheid. BSO de Saller protocol gezondheid versie 03 september 2016

Protocol gezondheid. BSO de Saller protocol gezondheid versie 03 september 2016 1 Protocol gezondheid 2 Inhoud 1. Inleiding 3 2. Handen wassen 3 3. Ziektes 4 4. Schoonmaken 5 5. Klimaat op de groep 5 6. Buitenspelen 5 7. Overig 6 Bijlage 7 3 1. Inleiding Omdat wij werken met een kwetsbare

Nadere informatie

Protocol Hygiëne. 1. Persoonlijke hygiëne

Protocol Hygiëne. 1. Persoonlijke hygiëne Protocol Hygiëne Jonge kinderen vormen een kwetsbare groep. Hun afweersysteem is nog volop in ontwikkeling. Op de kinderopvang wordt zo hygiënisch mogelijk gewerkt. Wij hebben daarvoor de onderstaande

Nadere informatie

Hygiëne- en gezondheidsbeleid Peuterspeelzaal Dribbel versie juni 2017

Hygiëne- en gezondheidsbeleid Peuterspeelzaal Dribbel versie juni 2017 Hygiëne- en gezondheidsbeleid Peuterspeelzaal Dribbel versie juni 2017 Inleiding In verband met de gezondheid van kinderen en medewerkers is het belangrijk dat medewerkers een zo groot mogelijke zorgvuldigheid

Nadere informatie

Juni 2019 Inventarisatie en actieplan Gezondheid peuterspeelzaal Pinkeltje Asten

Juni 2019 Inventarisatie en actieplan Gezondheid peuterspeelzaal Pinkeltje Asten onderwerp Maatregel Verantwoordelijke Risico Betrokkenen Planning afgerond Kind komt via ongewassen coördinator matig PM-er PSZ Draag altijd zorg voor een goede handen van groepsleiding in contact Kind

Nadere informatie

Protocol overdracht ziektekiemen

Protocol overdracht ziektekiemen Protocol overdracht ziektekiemen Aanleren hoest- en niesdiscipline Ziektekiemen uit de neus, mond en keel kunnen zich op verschillende manieren verspreiden. Om risico's te beperken zijn de volgende zaken

Nadere informatie

Model Hygiëneprotocol voor de Arbocatalogus Vlees werkt

Model Hygiëneprotocol voor de Arbocatalogus Vlees werkt Model Hygiëneprotocol voor de Arbocatalogus Vlees werkt Dit hygiëneprotocol draagt bij aan een gemeenschappelijk beleid van hygiënemaatregelen binnen de vleessector en vleeswarensector. De huidige hygiëneprotocollen

Nadere informatie

Inleiding protocol Hygiëne... 4. Wat is hygiëne?... 4. Waarom is goede hygiëne in de kinderopvang/peuterwerk belangrijk?... 4

Inleiding protocol Hygiëne... 4. Wat is hygiëne?... 4. Waarom is goede hygiëne in de kinderopvang/peuterwerk belangrijk?... 4 Hygiëne protocol 1 INHOUD Inleiding protocol Hygiëne... 4 Wat is hygiëne?... 4 Waarom is goede hygiëne in de kinderopvang/peuterwerk belangrijk?... 4 Wat zijn micro- organismen?... 4 Hoe verspreiden micro

Nadere informatie

Dwarrelende stofdeeltjes kunnen ademhalingsmoeilijkheden opleveren bij astmapatiënten. Door goed schoonmaken wordt het aantal stofdeeltjes verlaagd.

Dwarrelende stofdeeltjes kunnen ademhalingsmoeilijkheden opleveren bij astmapatiënten. Door goed schoonmaken wordt het aantal stofdeeltjes verlaagd. Schoonmaakprotocol kinderdagverblijf De Speelhaven Schuitevoerderslaan 16 1671 JZ Medemblik Februari 2015 Inhoudsopgave Inleiding 1. Schoonmaakmethoden 2. Aandachtspunten reiniging 3. Desinfecteren van

Nadere informatie

Gezondheidsbeleid versie juli

Gezondheidsbeleid versie juli Gezondheidsbeleid 2018- versie juli Inhoud Inleiding... 3 Risico s door overdracht van ziektekiemen... 4 Handhygiëne... 4 Hoesten/ niezen en snuiten... 4 Verschonen... 4 Bereiding van voedsel... 4 Flesjes,

Nadere informatie

BSO Abeltje Protocol: Hygiëne en leefomgeving

BSO Abeltje Protocol: Hygiëne en leefomgeving BSO Abeltje Protocol: Hygiëne en leefomgeving Laatst gewijzigd: 22 augustus 2013 Auteur: Michèle Goeman Waarom dit protocol? Veel van de regels die gelden op onze BSO liggen schriftelijk eigenlijk niet

Nadere informatie

Stichting Peuterspeelzaal Risdam

Stichting Peuterspeelzaal Risdam Stichting Peuterspeelzaal Risdam Risico Inventarisatie Gezondheid & Hygiëne toepassen in de Praktijk bij Speelzalen de Minimolen & de Mallemolen document dd. 06-05-2012 Ter voorkoming van: Risico s door

Nadere informatie

De keuken. Hygiëne. Micro-organismen

De keuken. Hygiëne. Micro-organismen Hoofdstuk 1 De keuken. Hygiëne. Micro-organismen 1. Uitleggen hoe we koken. 2. Opsommen wat ze elke les moeten bijhebben. 3. Verklaren wat hygiëne is. 4. Uitleggen wat micro organismen zijn. 5. Uitleggen

Nadere informatie

Risico inventarisatie en actieplan; Gezondheid

Risico inventarisatie en actieplan; Gezondheid Risico inventarisatie en actieplan; Gezondheid Datum inventarisatie: 3 november 2016 Uitgevoerd door: U = uitgesloten Kl = kans is klein dat het zal gebeuren Gr = kans is groot dat het zal gebeuren 1.

Nadere informatie

PROTOCOL HYGIENE en werkinstructie

PROTOCOL HYGIENE en werkinstructie PROTOCOL HYGIENE en werkinstructie Inleiding Hygiëne staat in een hoog vaandel bij Spot4kids. Kinderen moeten in een schone omgeving kunnen spelen en eten. Dit protocol geeft de richtlijnen aan voor het

Nadere informatie

Hygiëne- en gezondheidsbeleid Peuterspeelzaal Dribbel versie juni 2017

Hygiëne- en gezondheidsbeleid Peuterspeelzaal Dribbel versie juni 2017 Hygiëne- en gezondheidsbeleid Peuterspeelzaal Dribbel versie juni 2017 Inleiding In verband met de gezondheid van kinderen en medewerkers is het belangrijk dat medewerkers een zo groot mogelijke zorgvuldigheid

Nadere informatie

Veilig eten voorkom een voedselinfectie

Veilig eten voorkom een voedselinfectie Veilig eten voorkom een voedselinfectie Elke dag lopen 2.000 Nederlanders een voedselinfectie op. Slechte hygiëne is meestal de oorzaak. Je kunt er flink ziek van worden: denk aan diarree, braken en koorts.

Nadere informatie

Verpleeghuis- woon- en thuiszorg. Handhygiëne

Verpleeghuis- woon- en thuiszorg. Handhygiëne Verpleeghuis- woon- en thuiszorg Handhygiëne Dit document mag vrijelijk worden vermenigvuldigd en verspreid mits steeds de Werkgroep Infectiepreventie als auteur wordt vermeld. Vergewis u er van dat u

Nadere informatie

Hygiëne in onze keuken

Hygiëne in onze keuken 2014 Hygiëne in onze keuken Inleiding Het naleven van hygiëneregels is essentieel in een moderne grootkeuken. De maaltijden die bereid worden zijn voor mensen die al gevoelig zijn voor infecties, daar

Nadere informatie

Het voorkomen van verspreiding van micro-organismen. donderdag 12 november 2015

Het voorkomen van verspreiding van micro-organismen. donderdag 12 november 2015 Het voorkomen van verspreiding van micro-organismen Leervragen Hoe vindt besmetting plaats en wat zijn de risico s? Hoe kan een besmettingscyclus doorbroken worden? Persoonlijke hygiëne Handhygiëne Persoonlijke

Nadere informatie

Het norovirus wordt gemakkelijk overgedragen en er zijn maar weinig virusdeeltjes nodig om besmet te raken.

Het norovirus wordt gemakkelijk overgedragen en er zijn maar weinig virusdeeltjes nodig om besmet te raken. Norovirus Inleiding Net als in andere Nederlandse ziekenhuizen en zorginstellingen komt er in de OZG af en toe een buikgriepuitbraakje voor, die wordt veroorzaakt door het norovirus. Bij een uitbraak van

Nadere informatie

Geïsoleerde verpleging van kinderen

Geïsoleerde verpleging van kinderen Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Kindergeneeskunde Geïsoleerde verpleging van kinderen contact-isolatie en druppel-isolatie 1 Uw kind is opgenomen op de kinder-

Nadere informatie

Protocol Gezondheid. Onderdeel van Risico Inventarisatie & Evaluatie, RI&E

Protocol Gezondheid. Onderdeel van Risico Inventarisatie & Evaluatie, RI&E Protocol Gezondheid Onderdeel van Risico Inventarisatie & Evaluatie, RI&E 1 Inleiding Jonge kinderen vormen een kwetsbare groep. Daarom is een permanente inspanning om een goede gezondheid te behouden

Nadere informatie

Persoonlijke hygiëne Voor patiënt en bezoeker

Persoonlijke hygiëne Voor patiënt en bezoeker Persoonlijke hygiëne Voor patiënt en bezoeker Patiënten in een ziekenhuis hebben een verhoogd risico op het krijgen van een infectie. Het risico van besmetting kan voor patiënten groter zijn dan bij gezonde

Nadere informatie

PLAN VAN AANPAK RIG. : Peuterspeelgroep De Blokkendoos. Datum : 28 juli : Inspectiecommissie: Gerriëtte Königkrämer en Hanny Vink

PLAN VAN AANPAK RIG. : Peuterspeelgroep De Blokkendoos. Datum : 28 juli : Inspectiecommissie: Gerriëtte Königkrämer en Hanny Vink PLAN VAN AANPAK RIG Naam groep : Peuterspeelgroep De Blokkendoos : 28 juli Uitgewerkt door : Inspectiecommissie: Gerriëtte Königkrämer en Hanny Vink Betreffende gezondheidsrisico Te nemen maatregel Geen

Nadere informatie

Stichting De Lotus kinderopvang/bso Protocol hygiëne.

Stichting De Lotus kinderopvang/bso Protocol hygiëne. Stichting De Lotus kinderopvang/bso Protocol hygiëne. Kinderopvang is aan kwaliteitsregels gebonden. Gelukkig maar want ouders willen graag het beste voor hun kind en daar komt hygiëne ook bij kijken.

Nadere informatie

Voorkom voedselvergiftiging als u een verminderde weerstand heeft

Voorkom voedselvergiftiging als u een verminderde weerstand heeft Voorkom voedselvergiftiging als u een verminderde weerstand heeft Albert Schweitzer ziekenhuis december 2013 pavo 0562 Inleiding De arts heeft met u besproken dat u een verminderde weerstand heeft. Een

Nadere informatie

Hygiëne protocol Stichting Ut Kruumelke. Versie 4, januari 2018.

Hygiëne protocol Stichting Ut Kruumelke. Versie 4, januari 2018. Hygiëne protocol Stichting Ut Kruumelke. Versie 4, januari 2018. Waarom dit protocol? Veel van de regels die gelden op onze BSO liggen schriftelijk eigenlijk niet vast. Daarom dit protocol om toch een

Nadere informatie

HYGIËNEREGELS VOOR DE KEUKEN

HYGIËNEREGELS VOOR DE KEUKEN HYGIËNEREGELS VOOR DE KEUKEN Richtlijnen voor: Economen Koks Hulppersoneel keuken Hulppersoneel onderhoud door Luk Wullaert Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) - voor Roeland

Nadere informatie

Soort ongeval Urgentiecode Oplossingen Plan van aanpak Verantwoordelijk uitvoer of implementatie ZIEKTE KIEMEN. Is opgenomen in het protocol

Soort ongeval Urgentiecode Oplossingen Plan van aanpak Verantwoordelijk uitvoer of implementatie ZIEKTE KIEMEN. Is opgenomen in het protocol RIE en ACTIEPLAN VEILIGHEID 2012 Datum inventarisatie:april 2012 Datum goedgekeurd: sept. Definitieve datum actieplan gereed: juni 2012 Codes: U= uitgesloten A: kans is groot dat het kan gebeuren B: kans

Nadere informatie

ISOLATIE KINDERAFDELING Infectiepreventie FRANCISCUS VLIETLAND

ISOLATIE KINDERAFDELING Infectiepreventie FRANCISCUS VLIETLAND ISOLATIE KINDERAFDELING Infectiepreventie FRANCISCUS VLIETLAND Inleiding Uw kind is opgenomen op de kinderafdeling van Franciscus Vlietland en wordt geïsoleerd verpleegd. In deze folder vindt u informatie

Nadere informatie

Inhoudsopgave. 3 Persoonlijke hygiëne van cliënten Benodigde materialen Handelingen Ernstig vervuilde cliënten 8

Inhoudsopgave. 3 Persoonlijke hygiëne van cliënten Benodigde materialen Handelingen Ernstig vervuilde cliënten 8 Hygiëneprotocol 1 Inhoudsopgave 1 Waarom een hygiënebeleid binnen Koraal 3 1.1 Hoe verspreiden ziekteverwekkers zich? 3 1.2 Hygiëne voorkomt ziekte 4 1.3 Wat is het doel van beleid rondom hygiëne 4 2 Persoonlijke

Nadere informatie

Susan Welten, oktober 2016

Susan Welten, oktober 2016 Hygiëne beleid Susan Welten, oktober 2016 1. Hygiënebeleid Buitenschoolse opvang (BSO) Puk Binnen BSO Puk wordt de gangbare huishoudelijke hygiëne gehandhaafd. Het is belangrijk dat de omgeving waar de

Nadere informatie

Protocol Voeding en hygiene Kinderdagverblijf Robbedoes en BSO de Speelark:

Protocol Voeding en hygiene Kinderdagverblijf Robbedoes en BSO de Speelark: Protocol Voeding en hygiene Kinderdagverblijf Robbedoes en BSO de Speelark: Inhoud 1. Handen wassen; kinderen 2. Handen wassen; leiding 3. Wondjes/wondverzorging 4. Niezen 5. Verschonen 6. Voeding 7. Gebruik

Nadere informatie

Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid Checklist Hygiënebegeleiding Noodopvang (op basis van AZC) September 2015

Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid Checklist Hygiënebegeleiding Noodopvang (op basis van AZC) September 2015 Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid Checklist Hygiënebegeleiding Noodopvang (op basis van AZC) September 2015 Naam locatie Datum bezoek Contactpersoon en telefoonnummer Ingevuld door Capaciteit opvanggelegenheid

Nadere informatie

Plan van aanpak gezondheid PSZ Aldoende Kans Omschrijving, eis Actie of maatregel Overige of extra

Plan van aanpak gezondheid PSZ Aldoende Kans Omschrijving, eis Actie of maatregel Overige of extra Plan van aanpak gezondheid PSZ Aldoende Kans Omschrijving, eis Actie of maatregel Overige of extra Gezondheidsrisico s door overdracht van Kind komt via onzorgvuldig gewassen handen van groepsleiding in

Nadere informatie

Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid Checklist hygiëne gemeentelijke crisisopvang voor vluchtelingen. Oktober 2015, versie 4

Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid Checklist hygiëne gemeentelijke crisisopvang voor vluchtelingen. Oktober 2015, versie 4 Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid Checklist hygiëne gemeentelijke crisisopvang voor vluchtelingen Oktober 2015, versie 4 Naam locatie Datum bezoek Contactpersoon en telefoonnummer Ingevuld door Capaciteit

Nadere informatie

Let op je huid! Zo werk je prettiger!

Let op je huid! Zo werk je prettiger! Let op je huid! Zo werk je prettiger! Vooraf Jeuk, een rode huid, ruwe plekjes, kloofjes en blaasjes. Handeczeem. Wist je dat één op de tien mensen daar minstens één keer per jaar last van heeft? In sommige

Nadere informatie

Handen wassen. Voorbereiding: Lees de instructiekaart. Verzamel de benodigdheden. Doe je sieraden af. Was je handen.

Handen wassen. Voorbereiding: Lees de instructiekaart. Verzamel de benodigdheden. Doe je sieraden af. Was je handen. Handen wassen Lees de instructiekaart. Verzamel de benodigdheden. Doe je sieraden af. Was je handen. Kraan Zeep Handdoek Doe je mouwen omhoog. Maak je handen nat. Doe zeep op je handen. Papier in de prullenmand

Nadere informatie

ALGEMENE EN BIJKOMENDE VOORZORGSMAATREGELEN BIJ ISOLATIE. - Patiëntinformatie -

ALGEMENE EN BIJKOMENDE VOORZORGSMAATREGELEN BIJ ISOLATIE. - Patiëntinformatie - ALGEMENE EN BIJKOMENDE VOORZORGSMAATREGELEN BIJ ISOLATIE - Patiëntinformatie - Goede en slechte bacteriën Bacteriën leven overal: in onze omgeving, op onze huid en in ons lichaam, ze zijn microscopisch

Nadere informatie

Protocol 2: Hygiëne in het Kindercentrum 1 (HKC) KDV t Sprookjesland

Protocol 2: Hygiëne in het Kindercentrum 1 (HKC) KDV t Sprookjesland Protocol 2: Hygiëne in het Kindercentrum 1 (HKC) KDV t Sprookjesland 1 Laatste versie: 27 januari 2014 Inhoudsopgave Inleiding 2. Persoonlijke hygiëne 2.1. Handhygiëne 2.2. Persoonlijke verzorging 2.3.

Nadere informatie

Hygiënecode checklist voor gesprek en audit

Hygiënecode checklist voor gesprek en audit checklist voor gesprek en audit Bij de voor de voedingsverzorging in woonvormen Door veilig om te gaan met het eten, voorkom je dat er mensen ziek van worden. Het is belangrijk dat je het met je collega

Nadere informatie

De ziekenhuisbacterie MRSA. Instructies voor thuis

De ziekenhuisbacterie MRSA. Instructies voor thuis De ziekenhuisbacterie MRSA Instructies voor thuis Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding U heeft van uw arts gehoord dat u besmet bent met de ziekenhuisbacterie MRSA.

Nadere informatie

Een aantal voorbeelden zijn: Medewerk(st)ers worden uitgebreid ingelicht over veiligheid en Hygiëne als toelichting op hun Arbeidsovereenkomst.

Een aantal voorbeelden zijn: Medewerk(st)ers worden uitgebreid ingelicht over veiligheid en Hygiëne als toelichting op hun Arbeidsovereenkomst. Veiligheid Madeliefkinderopvang stelt hoge eisen binnen haar organisatie voor het waarborgen van Veiligheid en Hygiëne. Tijdens de renovatie van het pand is hier rekening mee gehouden en gezien als belangrijk

Nadere informatie

Het griepvirus bijvoorbeeld vertoont zich steeds weer in een nieuwe gedaante waardoor vaccinatie moeilijk is.

Het griepvirus bijvoorbeeld vertoont zich steeds weer in een nieuwe gedaante waardoor vaccinatie moeilijk is. Norovirus Inleiding Net als in andere Nederlandse ziekenhuizen en zorginstellingen komt er in de OZG af en toe een buikgriepepidemie voor, die wordt veroorzaakt door het norovirus. Bij een uitbraak van

Nadere informatie

Handhygiëne medewerkers

Handhygiëne medewerkers Ziekenhuizen Handhygiëne medewerkers Dit document mag vrijelijk worden vermenigvuldigd en verspreid mits steeds de Werkgroep Infectiepreventie als auteur wordt vermeld. Vergewis u er van dat u de meest

Nadere informatie

Risico inventarisatie 2009 gezondheidsrisico s door overdracht van ziektekiemen

Risico inventarisatie 2009 gezondheidsrisico s door overdracht van ziektekiemen Stichting BSO Voor af en toe Televisiebaan 106a 3402 VH IJsselstein Telefoon: 06-15677584 Mail: info@bsovoorafentoe.nl Risico inventarisatie 2009 gezondheidsrisico s door overdracht van Datum: 29 September

Nadere informatie

Wij helpen u een verschil te maken. wasruimten

Wij helpen u een verschil te maken. wasruimten Wij helpen u een verschil te maken. wasruimten hygiënische wasruimten zijn uw visitekaartje De wasruimte is een afspiegeling van uw bedrijf Uit onderzoek blijkt dat 70% van de bezoekers oog heeft voor

Nadere informatie

Clostridium difficile

Clostridium difficile Clostridium difficile 2 Inleiding U heeft van uw arts gehoord dat bij u de ziekenhuisbacterie Clostridium difficile aanwezig is. Deze folder geeft informatie over deze bacterie. Ook leest u in deze folder

Nadere informatie

Maatregelen in het ziekenhuis bij de verzorging van uw kind tijdens en na chemotherapie

Maatregelen in het ziekenhuis bij de verzorging van uw kind tijdens en na chemotherapie Maatregelen in het ziekenhuis bij de verzorging van uw kind tijdens en na chemotherapie Inhoud Inleiding 3 Begrippenlijst 4 Verzorging van uw kind 7 Omgang met besmet materiaal 8 Urine en ontlasting 8

Nadere informatie

Protocol hygiëne Kinderopvang Bij Lotte

Protocol hygiëne Kinderopvang Bij Lotte Protocol hygiëne Kinderopvang Bij Lotte Bij Lotte hechten wij veel waarde aan hygiëne en veiligheid. Wij worden als kinderopvang gecontroleerd door de GGD en brandweer op zaken als hygiëne en veiligheid.

Nadere informatie

Informatie over het norovirus

Informatie over het norovirus Informatie over het norovirus 2 Net als in andere Nederlandse ziekenhuizen en zorginstellingen komt er in het Ommelander Ziekenhuis Groningen af en toe buikgriep onder patiënten voor. Vaak is het norovirus

Nadere informatie

Is den rooden loop terug in het land?*

Is den rooden loop terug in het land?* Is den rooden loop terug in het land?* Transmissiedag 14/9/2010 Anouk Vanlander CLB-arts * Observatie bij een dysenterie-epidemie van 1779. Geschiedenis der geneeskunde 2008;4(12):208-14 Melding door school

Nadere informatie

Lesbrief: Het belang van hygiëne Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen?

Lesbrief: Het belang van hygiëne Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen? Lesbrief: Het belang van hygiëne Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen? Copyright Vakcollege Groep B.V. 2014. Alle rechten voorbehouden. Inleiding Ieder mens draagt bacteriën en virussen bij zich, ook als

Nadere informatie

Protocollen Voorbehouden, Risicovolle en Overige handelingen Hygiene en infectiepreventie 9

Protocollen Voorbehouden, Risicovolle en Overige handelingen Hygiene en infectiepreventie 9 Protocollen Voorbehouden, Risicovolle en Overige handelingen Hygiene en infectiepreventie 9 Handhygiëne Deze WIP richtlijn betreft de handhygiëne voor zover het niet gaat om operatieve ingrepen en voeding.

Nadere informatie

KWALITEITSRICHTLIJNEN VOOR GASTOUDERS

KWALITEITSRICHTLIJNEN VOOR GASTOUDERS KWALITEITSRICHTLIJNEN VOOR GASTOUDERS Wanneer u zich via HOPPAS Kinderopvang laat bemiddelen als gastouder en bij u aan huis kinderen gaat opvangen, zijn een aantal regels voor u van toepassing. Regels

Nadere informatie

Patiënteninformatie. VRE Vancomycine resistente enterococcus

Patiënteninformatie. VRE Vancomycine resistente enterococcus Patiënteninformatie VRE Vancomycine resistente enterococcus Inhoud Inleiding... 3 Informatie over VRE... 3 Wat is VRE?... 3 Is de VRE-bacterie gevaarlijk?... 3 Kan ik ziek worden van VRE?... 3 Hoe wordt

Nadere informatie

Wormen. Zorg voor uzelf 12

Wormen. Zorg voor uzelf 12 Wormen Zorg voor uzelf 12 Wormen Bah, wat vies! is vaak de eerste reactie als er in ontlasting kleine, bewegende witte wormpjes te zien zijn. Of bijvoorbeeld een dikke ronde worm. Vooral gezinnen met kinderen

Nadere informatie

Risicoinventarisatie gezondheid

Risicoinventarisatie gezondheid Gezondheidsrisico s door overdracht van 1 Kind komt via ongewassen handen van gastouder in contact met 2 Kind komt via onzorgvuldig gewassen handen van gastouder in contact met 3 Kind komt in contact met

Nadere informatie

Hygiëne & gezondheid: Hoe gaan we ermee om?

Hygiëne & gezondheid: Hoe gaan we ermee om? Titel: Hygiëne & gezondheid: Hoe gaan we ermee om? *** KWALITEITSDOCUMENT KINDEROPVANG SNOOPY *** Document code: 4.24 Soort document: Protocol Aantal pagina s: 6 Aantal bijlagen: 0 Status: Vastgesteld

Nadere informatie

Hygiëne schoolboek. Leren hoe je je handen wast en gezond blijft

Hygiëne schoolboek. Leren hoe je je handen wast en gezond blijft Hygiëne schoolboek Leren hoe je je handen wast en gezond blijft Waar komen de ziektekiemen vandaan? Kleine helden en schurken Did you know that everywhere around us live tiny things? They are Wist je dat

Nadere informatie

Protocol zieke kinderen

Protocol zieke kinderen Protocol zieke kinderen Doel: Zo zorgvuldig mogelijk omgaan met zieke kinderen en verdere besmetting zo veel mogelijk proberen te voorkomen. Duidelijkheid naar ouders toe over zieke kinderen. Waarom: Onze

Nadere informatie

BUIKGRIEP. en infectiepreventie

BUIKGRIEP. en infectiepreventie BUIKGRIEP en infectiepreventie BUIKGRIEP en infectiepreventie Wat is buikgriep? Buikgriep of gastro-enteritis is een ontsteking van de darmen die vaak veroorzaakt wordt door virussen en gepaard gaat met

Nadere informatie

PRAKTISCH Toxoplasmose

PRAKTISCH Toxoplasmose PRAKTISCH Toxoplasmose l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n over houden van huisdieren Toxoplasmose is een belangrijke zoönose. Dat betekent dat deze ziekte

Nadere informatie

Lesbrief 01 - Handen Wassen en Desinfecteren

Lesbrief 01 - Handen Wassen en Desinfecteren Lesbrief 01 - Handen Wassen en Desinfecteren De lesbrief is bedoelt voor leerlingen van het speciaal onderwijs. De instructie door de docent Pak PRO 1 praktijkkaart 01 Handen wassen en desinfecteren. Leg

Nadere informatie

U bent drager van MRSA. Wat nu?

U bent drager van MRSA. Wat nu? U bent drager van MRSA. Wat nu? Beste patiënt Uw arts of verpleegkundige heeft u ingelicht dat bij u MRSA is gevonden. MRSA staat voor Methicilline Resistente Staphylococcus Aureus. Een aantal voorzorgsmaatregelen

Nadere informatie

Chemotherapie INTERNE GENEESKUNDE. Maatregelen thuis

Chemotherapie INTERNE GENEESKUNDE. Maatregelen thuis Chemotherapie Maatregelen thuis INTERNE GENEESKUNDE In deze folder leest u adviezen over beschermende maatregelen in de thuissituatie, nadat u een behandeling met cytostatica (chemotherapie) heeft gehad.

Nadere informatie

Inleiding protocol Hygiëne Wat is hygiëne? Waarom is goede hygiëne in de kinderopvang/peuteropvang belangrijk?... 4

Inleiding protocol Hygiëne Wat is hygiëne? Waarom is goede hygiëne in de kinderopvang/peuteropvang belangrijk?... 4 Protocol hygiëne 1 INHOUD Inleiding protocol Hygiëne... 4 Wat is hygiëne?... 4 Waarom is goede hygiëne in de kinderopvang/peuteropvang belangrijk?... 4 Wat zijn micro- organismen?... 4 Hoe verspreiden

Nadere informatie

Het protocol Preventie handeczeem is bedoeld voor werkgevers en werknemers van schoonmaakbedrijven.

Het protocol Preventie handeczeem is bedoeld voor werkgevers en werknemers van schoonmaakbedrijven. Bijlage 14: Protocol Preventie handeczeem Inleiding Handeczeem is een van de meest voorkomende huidaandoeningen: naar schatting een op de tien mensen heeft er tenminste een keer per jaar last van. Het

Nadere informatie

002936, te gebruiken tot 24 uur na 18-12-2013, 09:12.

002936, te gebruiken tot 24 uur na 18-12-2013, 09:12. 002936, te gebruiken tot 24 uur na, 09:12. Page 1 of 7 Document ID 002936 Versie 7 Titel Handhygiëne, Uitvoeren en toepassen van Specialisme JBZ breed document Definitie Dit protocol beschrijft hoe handhygiëne

Nadere informatie