In deze handleiding treft u een beschrijving aan van de materialen die zich in de praktische verkeerskar bevinden.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "In deze handleiding treft u een beschrijving aan van de materialen die zich in de praktische verkeerskar bevinden."

Transcriptie

1 Handleiding

2 INLEIDING In deze handleiding treft u een beschrijving aan van de materialen die zich in de praktische verkeerskar bevinden. De praktische verkeerskar is een aanhanger gevuld met spelmateriaal waarmee basisschoolleerlingen spelenderwijs ervaring op kunnen doen met verkeer. Het Steunpunt Groningen van Veilig Verkeer Nederland beschikt over twee verkeerskarren. Subsidie van het Verkeer en Vervoer Beraad van de provincie Groningen zorgt ervoor dat de praktische verkeerskarren kosteloos kunnen worden aangeboden aan de basisscholen in Groningen. In de kar treft u een uitgebreid assortiment materialen aan op het gebied van praktische verkeerseducatie. De kar biedt ruimschoots mogelijkheden om zowel buiten, als binnen school met verkeer bezig te zijn. Bovendien is de kar inzetbaar voor alle groepen van de school. Met de kar en deze handleiding wordt voorzien in een behoefte bij de scholen om over materialen te beschikken die ingezet kunnen worden tijdens een projectweek verkeer. Scholen die zich aangemeld hebben voor het traject Verkeersveiligheidslabel Groningen kunnen met inzet van de materialen uit de kar voldoen aan criteria voor praktische verkeerseducatie. We hopen dat u en de kinderen met veel plezier met het materiaal aan de slag zullen gaan. Wij zijn uiteraard zeer geïnteresseerd in uw bevindingen en willen u dan ook vriendelijk verzoeken om het evaluatieformulier in te vullen. Dit formulier graag afgeven aan diegene die de kar ophaalt. Uiteraard staan wij open voor suggesties voor verbetering van het geheel. Bij het samenstellen van deze handleidingen hebben wij getracht u zo compleet mogelijk te informeren over de gebruiksmogelijkheden van de materialen uit de verkeerskar. Mocht u desondanks nog vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met het districtskantoor van Veilig Verkeer Nederland: Knobben XJ Drachten Telefoon

3 Materialen In de kar zitten de volgende materialen: Rondje Verkeer voor groep 1 t/m 3 van Veilig Verkeer Nederland Zelf kiezen: De leerkracht maakt zelf een keuze uit thema's en activiteiten van het verkeerseducatiepakket. De aangeboden leerstof past bij de leeftijd van de leerlingen en is gericht op de dagelijkse verkeerssituaties waarmee de kinderen te maken krijgen. De aangeboden verkeerskennis en de verkeerssituaties sluiten aan bij het gedrag van het kind als voetganger, speler, passagier en beginnende fietser. De leerstof voldoet aan de gestelde kerndoelen voor het basisonderwijs. Materiaal Rondje Verkeer: 1. Een activiteitenboek Het activiteitenboek is voor de leerkracht. De activiteiten in dit boek zijn gerangschikt rond zeven thema's. Bij ieder thema staat apart voor groep 1/2 en 3 een aantal activiteiten beschreven: activiteiten en thema's 2. Twee cd-roms met verkeersspelletjes Voor de groepen 1/2 en 3 is er een cd-rom. Ze zijn bedoeld voor de leerlingen. De cd-roms sluiten aan bij de verschillende thema's waaruit het activiteitenboek is opgebouwd: cd-roms 3. Een serie van 16 kijkplaten De kijkplaten zijn getekend in kleur op A3-formaat. Ze zijn te gebruiken bij de verhalen in het activiteitenboek. 4. Een serie van 32 kopieerbladen Deze bladen zijn op A4-formaat. Ze zijn bestemd voor de leerlingen en behoren bij de activiteiten, genoemd in het activiteitenboek. 5. Een serie van 15 foto's De foto's zijn op A3-formaat, net als de kijkplaten. Ze zijn te gebruiken bij de kringgesprekken, genoemd in het activiteitenboek. 6. Een audio-cd met liedjes Op deze audio-cd worden de liedjes uit het activiteitenboek gezongen. Ook wordt er muziek aangeboden die losstaat van een activiteit. De teksten van de liedjes staan in het activiteitenboek. Leerlijnen: Rondje verkeer is op allerlei manieren in te passen in het lesprogramma van de school. U kunt kiezen uit verschillende leerlijnen. Deze vormen de leidraad voor een geslaagd Rondje Verkeer. Het grote verkeersboek van Tuk (bijbehorende cd s, circus pindasaus en billen buikje boelieboem) Het grote verkeersboek van Tuk is een grappig en informatief voorlees-, kijk- en doeboek met veel plaatjes en voorleesversjes over verkeer en vervoer voor kleuters. Een boek vol auto s, vrachtwagens, fietsen, raketten, treinen, onderzeeërs, zandwagens en nog veel meer. Het is een boek om uit voor te lezen, om samen over te praten. Het is een boek om samen naar te kijken, om plaatjes in aan te wijzen. Het is een boek om samen bij te zingen en te bewegen. In de kar zitten 2 cd s (billen buikje boelieboem en circus pindasaus) die u hierbij kunt gebruiken. Meer info over dit boek en wat te doen kun je vinden op CD Jongleren in het verkeer Cd met liedjes over het verkeer.

4 Roadmix Roadmix is duurzaam houten speelgoed. Met straatplanken als grote puzzel stukken en uiteraard laser gesneden, zodat alles ook goed past. Met Roadmix kun je geweldig spelen. Je kunt er eerst naar hartelust mee bouwen en vervolgens hele situaties (na)spelen. Maar van Roadmix leer je ook heel veel: Ontwikkelen van je creativiteit Onderzoeken van de ruimte Stimuleren van vrij spel Werken met bouwtekeningen Puzzel stratenmaker Een groot wegennet welke met grote 'puzzelstukken' aan elkaar bevestigd kunnen worden. Op een aantal delen zijn wegmarkeringen aangebracht zoals haaientanden, een zebrapad, fietspad en een stopstreep. Samen met allerlei wereldspelmateriaal creëer je een realistisch wegennet. Puzzels over het verkeer De puzzels kunnen voor groep 1 en 2 gebruikt worden. Bij mooi weer kan het materiaal ook buiten gebruikt worden. Het is dan raadzaam een paar tafels naar buiten te brengen, waarop de kinderen de puzzels kunnen maken. De leerling komt door het maken van de puzzels in de sfeer van het onderwerp verkeer. De leerling kan door het benoemen van de dingen in de puzzel vulling geven aan het begrip verkeer Stoepie praatplaten De 5 praatplaten kunnen door groep 1 en 2 gebruikt worden. De leerling kan door het benoemen van de dingen die op de platen staan, vulling geven aan het begrip verkeer. Treinset Duplo De treinsetje kan binnen gebruikt worden door groep 1 en 2. Kan in combinatie met het speelkleed worden gebruikt. Verkeersmat De verkeersmat kan gebruikt worden door groep 1 en 2. Dit kan binnen, maar ook buiten (dan wel eventueel op een tafel zodat hij niet vies wordt). Hier kunnen leerlingen spelenderwijs met verkeer bezig zijn.

5 Voertuigen plastic, politie-, brandweer- en ziekenauto en kleine houten verkeersborden De speelgoedauto s enz en houten verkeersborden kunnen worden gebruikt op de verkeersmat. Politiepet en hesje, Brandweerhelm en hesje, gele bouwhelm De verkleedkleren kunnen voor groep 1 t/m 4 gebruikt worden. Ze kunnen hiermee zowel binnen als buiten spelen. De leerling kan zich inleven in de rol van politie/agent en brandweer. Het is misschien een idee om een politieman of vrouw uit te nodigen om te komen vertellen over hun beroep. Een mogelijkheid voor een excursie naar brandweerkazerne of politiebureau is ook de moeite van het proberen waard. Meetpunt (veilig vervoer van kinderen in de auto) Het meetlint kan gebruikt worden voor groep 3 t/m 5 (naar eigen inzicht uit te breiden naar andere groepen). Het meetlint kan zowel binnen als buiten gebruikt worden. Met het meetlint kun je leerlingen en ouders informeren en voorlichten over de juiste wijze van het veilig vervoeren van kinderen in de auto. Naast het meetlint zit er in de kar ook meetbewijzen (1 per leerling) draaiboekje en kleurplaat. Mocht er in de kar niet genoeg materiaal zitten, neem dan contact met ons op, wij zullen dan de materialen zo spoedig mogelijk versturen. Mini loco en Maxi loco Mini loco kan gebruikt worden voor groep 2 en 3, Maxi loco voor groep 7 en 8. De speelse en leerzame oefeningen over dagelijkse verkeerssituaties zoals oversteken, verkeerslichten, veiligheid en fietsen. Hierbij wordt het mini loco doosje en de verkeersspelletjes deel 1 en 2 gebruikt en voor groep 3 en 4 kan het boekje Veiliger in het verkeer. Bij bij Maxi Loco wordt het boekje verkeersexamen voor de groepen 7 en 8 gebruikt. Tekensjabloonset en Verkeersstempels Het tekensjabloonset en de verkeersstempels kunnen gebruikt worden door de groepen 1 t/m 8. Het materiaal kan ingezet worden als leuke ondersteuning bijvoorbeeld bij een tekenopdracht in het kader van verkeer. De 12 verkeersstempels kun je ook gebruiken voor het aanleren van de verkeersborden. Magnetische verkeerset Te gebruiken vanaf groep 5. Leerling krijgt inzicht in allerlei verschillende verkeerssituaties. Er kunnen allerlei verkeerssituaties met behulp van het magnetisch materiaal nagebootst en nagespeeld worden. Dit kan individueel, in kleine groepjes of klassikaal. U kunt ook opdrachten maken, welke de kinderen dan uit moeten voeren. Indien u de beschikking heeft over een groot magnetisch bord, kunt u ook heel goed klassikaal met dit materiaal werken.

6 BIG Verkeersborden De BIG verkeersborden mega-set. Bestaande uit 6 verschillende verkeersborden die allemaal dubbelzijdig te gebruiken zijn. Leer uw kind spelenderwijs kennis maken met verkeersregels. Lego Van Lego bestaan er kleine bouwwerkjes, zodat ze in korte tijd complete helikopters in elkaar kunnen zetten, maar ook grote bouwwerken. Na enkele uren puzzelen en bouwen komt er dan een complete brandweerkazerne te staan, inclusief brandweerauto. Stoepkrijt en sjablonen met spuitkrijt Te gebruiken voor groep 1 t/m 8. Hiermee kunnen de kinderen verkeersborden tekenen op het plein. Ook kunt u een start of finishlijn maken voor een parcours. Met het spuitkrijt kunt u de sjablonen gebruiken. Victor Veilig Victor Veilig helpt bij de veiligheid van de spelende kinderen op school. Door de gele kleur heeft Victor Veilig een hoog attentiegehalte voor automobilisten en andere weggebruikers. U kunt de Victor Veilig bij de weg plaatsen van de school tijdens de week dat u de verkeerskar gebruikt! Lespakket en dvd Veilig op Weg Tijdens de Veilig op Weg-les wordt uitgelegd waarom de twee vuistregels zo belangrijk zijn. Je bekijkt een dvd, doet een test. De dvd start met presentator Bart Meijer, bekend van Klokhuis. Hij legt aan de hand van enkele praktijkvoorbeelden uit waarom de twee vuistregels zo belangrijk zijn. Bart stelt vervolgens tien vragen uit de nationale Veilig op Weg-test. Kijk ook eens op de website Swinxs buitenspeelcomputer Swinxs van groep 1 t/m 8 gebruikt worden. Swinxs is een spelletjes console voor actieve spelletjes die je binnen en buiten kunt spelen. Het unieke XS-polsbandje geeft je toegang tot een wereld waar je spelletjes speelt, muziek luistert en spannende avonturen beleeft. De Swinxs console praat, herkent, moedigt aan en legt spelletjes uit. Verbind de Swinxs aan de computer en op je eigen Swinxs pagina kun je o.a. scores bijhouden en steeds weer nieuwe spelletjes downloaden. Verschillende spellen De volgende spellen kunnen binnen gespeeld worden: 1. Het verkeer en ik Groep 1 t/m 8. Een educatief kaartspel met de belangrijkste verkeersborden en bijbehorende situaties van deze tijd. Leer de belangrijkste verkeersborden in dit geheugenspel!

7 2. Giga Goochemrace Vanaf groep 3. Spel ter ondersteuning van de actie voor gordelgebruik in de auto 3. Verkeersdomino Groep 5 tot en met 8. Leerling leert spelenderwijs de betekenis van de verkeersborden. Het zijn 2 verschillende kistjes set 1 en set Rush Hour Vanaf groep 5. Ontsnap met de rode auto uit de verkeersopstopping! Dit spel is goed in te zetten als u de verkeersproblematiek rondom de school bespreekbaar wilt maken. Het breng- en haalgedrag van de ouders kunt u er mee onder de aandacht brengen. Het spel zou een onderdeel kunnen vormen van een ouderavond rondom deze problematiek 5. Jumbo verkeersspel Vanaf groep 5 tot en met 8.Spelenderwijs de verkeersregels leren! In dit spel ben je een fietskoerier die pakjes rondbrengt. Wie is de beste en snelste fietskoerier? 6. Verkeerskwartet 7. VVN Verkeersganzenbord voor binnen en buiten 8. Verkeersspel (Goula) vanaf groep 2. In de loop van het spel kunnen we de kinderen erop wijzen dat het rij- en voetganger verkeer zich aan bepaalde regels moet houden die ervoor dienen dat iedereen zich veilig kan verplaatsen. 9. Traffic Vanaf groep 6 t/m 8. Veilig op straat! Op speelse wijze helpen agent Paul en de vele duidelijk geïllustreerde situatiekaarten daarbij. Verkeerslichten, oversteekplaatsen, voetpaden en woonerven? Met dit spel winnen jonge kinderen aan veilig verkeersinzicht en daardoor ook aan zelfstandigheid. 10. Het verkeersbordenspel vanaf groep 3 tot en met 8. Wie kan de meeste verkeersborden omschrijven en haalt als eerste de overkant? 11. Traffico vanaf groep 3. Gezelschapsspel bedoeld om de verkeersregels te ontdekken en te doen naleven. Het traject van huis naar school. Hierbij moeten de opdrachten, aangegeven door de dobbelstenen, de spelkaarten en het spelbord, zelf worden uitgevoerd.

8 Schoolpleinpakket Het schoolpleinpakket past in de Verkeerseducatielijn van Veilig Verkeer Nederland. Het is een praktische aanvulling bij het werken met Rondje Verkeer, Stap Vooruit, OVEF en JVK. Ook kan het schoolpleinpakket probleemloos in combinatie met alle verkeersmethodes gebruikt worden. Voor groep 1 t/m 8 Het schoolpleinpakket biedt u een compleet en compact pakket praktijklessen voor alle groepen van de basisschool. Samen vormen de lessen een volledige leerlijn 'Lopen en Fietsen in de praktijk'. De lessen zijn onderverdeeld in vier clusters: Lopen, Oversteken, Fietsen1 en Fietsen 2. Ter afsluiting van elk cluster kunnen de leerlingen een certificaat halen. De lessen zijn gericht op het oefenen van verkeersgedrag en het leren toepassen van verkeersregels: oversteken in diverse situaties, op- en afstappen van de fiets, links- en rechtsaf slaan, voorsorteren, voorrang geven en krijgen. Alle lessen zijn duidelijk omschreven en kunt u uitvoeren in een veilige omgeving, bijvoorbeeld op het schoolplein. De voorbereiding kost weinig tijd en er zijn niet veel extra begeleiders nodig. Bij iedere les staat een schets van de betreffende verkeerssituatie. U tekent die situatie met krijt op het schoolplein en plaatst de benodigde attributen. Het schoolpleinpakket bestaat uit: - een map met 24 lesomschrijvingen en een handleiding - 9 verkeersborden (voorrangsborden) - 4 staanders (voor verkeersborden) - 2 staanders met verkeerslicht en voetgangerslicht - een zebrapad - vier hesjes - 6 pylonen - stoepkrijt Voor de complete handleiding en meer info kunt u kijken op Markeringskegels Kunnen de groepen 1 tot en met 8 gebruiken. Hiermee kunnen ze een bepaald parcours uit zetten of eventueel als een start- of finishlijn gebruiken. Step, loopklossen en voetstelten Groepen 1 tot en met 8 kunnen deze materialen zowel binnen als buiten gebruiken. De leerling leert balanceren en evenwicht te bewaren. U kunt ze gebruiken door een eigen gemaakte verkeersparcours uit te zetten. Houd zeker bij de jongste kinderen toezicht tijdens het gebruik (laat kinderen eventueel een helm en/of kniebeschermers gebruiken). Geef de instructie, dat het niet om snelheid gaat, maar om de goede beheersing van de uit te voeren beweging. Leren goed je evenwicht te bewaren is ook belangrijk bij fietsen. Fietshelm Te gebruiken voor groep 1 t/m 8 als ze op de fiets of step een parcours afleggen.

9 Grote dobbelsteen Te gebruiken bij bijvoorbeeld levend ganzenbord DVD kinderen hebben eigen spelregels (voor de ouders) De DVD Kinderen hebben eigen spelregels is de opvolger van de gelijknamige en succesvolle film uit Deze film heeft bewezen de aandacht voor de verkeersveiligheid van kinderen te vergroten. Kinderen hebben eigen spelregels legt opnieuw de nadruk op de leeftijdsgebonden beperkingen van kinderen. De DVD brengt de onberekenbare verkeerswereld van kinderen in beeld. De film vertelt o.a. waarom kinderen minder zien dan volwassenen en hun hoofd tijdens het oversteken niet altijd opzij kunnen draaien. Kinderen zijn ook vlug afgeleid en impulsief. Aangeleerde handelingen kunnen ze nog niet altijd toepassen. De film gaat nu ook in op waarnemingsfouten bij volwassenen. De DVD is bestemd voor iedereen die niet betrokken wil raken bij een verkeersongeval met een kind. Ouders/verzorgers van basisschool kinderen Deelnemers rijopleidingen Leerkrachten Verkeersouders Rij-instructeurs Beroepschauffeurs Docenten en studenten pabo s Omdat kinderen hun veelal leeftijdsgebonden gedrag nauwelijks kunnen veranderen, zijn het de volwassenen die hun gedrag aan dat van de kinderen moeten aanpassen. De film vergroot ook het begrip voor verkeersdrempels en -plateaus. Ze remmen de snelheid van een auto maar herinneren de bestuurder ook telkens opnieuw aan de vaak onzichtbare kinderen in het verkeer. Suggesties: Verkeerskwis / Ren je rot Een verkeersmodeshow Schminken (verkeersborden op gezichten Schminken) Verkeersvossenjacht Kleurwedstrijd Kijk ook eens in de bibliotheek of op internet. Via Pinterest zijn ook veel ideeën te vinden. Heeft u zelf nog leuke ideeën voor in de verkeerskar. Geef dat aan ons door!

Verkeers EducatieLijn

Verkeers EducatieLijn Verkeers EducatieLijn SchoolPlein Pakket Schoolpleinpakket Veilig Verkeer Nederland Verkeersouders 1. Inleiding Het aanleren van veilig verkeersgedrag speelt bij verkeersonderwijs een grote rol. Dit gedrag

Nadere informatie

Brief LES. tegelijk GR EN. Handleiding voor de leerkracht Groep 7 en 8

Brief LES. tegelijk GR EN. Handleiding voor de leerkracht Groep 7 en 8 Brief LES Handleiding voor de leerkracht Groep 7 en 8 ALLE FIETSERS TEGELIJK GROEN INLEIDING/AANLEIDING Vanuit de basisscholen kwam het signaal dat leerlingen verwarring ervaren op alle fietsers groen

Nadere informatie

Brief LES. tegelijk GR EN. Groep 7 en 8

Brief LES. tegelijk GR EN. Groep 7 en 8 Brief LES Groep 7 en 8 ALLE FIETSERS TEGELIJK GROEN Deze verkeerslessen gaan over de alle fietsers kruispunten. In 1989 heeft Groningen het eerste kruispunt aangelegd waar de verkeerslichten voor alle

Nadere informatie

Veilig kennismaken met het verkeer

Veilig kennismaken met het verkeer Veilig kennismaken met het verkeer Goed en verantwoord omgaan met verkeerssituaties leert een kind maar op één manier: in de praktijk! ANWB Streetwise is een verkeerseducatieprogramma voor kinderen op

Nadere informatie

FORMAT DVL MET BIJBEHORENDE CRITERIA (versie april 2013)

FORMAT DVL MET BIJBEHORENDE CRITERIA (versie april 2013) Drents Verkeersveiligheidslabel Naam school: CBS De Bron FORMAT DVL MET BIJBEHORENDE CRITERIA (versie april 2013) Plaats: Nieuw-Amsterdam Datum: 02-10-14 Gesprek met: E.J.Vugteveen en twee verkeersouders:

Nadere informatie

De Verkeersbril. lespakket voor groep 1, 2 en 3 van het basisonderwijs

De Verkeersbril. lespakket voor groep 1, 2 en 3 van het basisonderwijs De Verkeersbril lespakket voor groep 1, 2 en 3 van het basisonderwijs Ontwikkeling: Regio-coördinatie Verkeerseducatie Drenthe Jaar van uitgave: 2011 Auteurs: Marja Derksen, Karin Pasjes en Geralda Vrieling

Nadere informatie

Algemene informatie. Na het kijken Na het bekijken van de aflevering kunt u gebruik maken van de volgende lessuggesties.

Algemene informatie. Na het kijken Na het bekijken van de aflevering kunt u gebruik maken van de volgende lessuggesties. Algemene informatie Doelstellingen Na het zien van het televisieprogramma, het werken met het begeleidend materiaal en het oefenen op de site: weten de kinderen dat ze door stoer gedrag in het verkeer

Nadere informatie

Alles op een rij voor de leerkracht van groep 4

Alles op een rij voor de leerkracht van groep 4 Alles op een rij voor de leerkracht van groep 4 Binnenkort krijgt uw groep een praktische verkeersles op het Verkeersplein van Veilig Verkeer Nederland en Shell. Om te zorgen dat uw leerlingen optimaal

Nadere informatie

Beleidsplan verkeer. Basisschool Op gen Hei. RKBS Op gen Hei An de Voeëgelsjtang BJ Landgraaf Tel

Beleidsplan verkeer. Basisschool Op gen Hei. RKBS Op gen Hei An de Voeëgelsjtang BJ Landgraaf Tel Beleidsplan verkeer 2016 2017 Basisschool Op gen Hei RKBS Op gen Hei An de Voeëgelsjtang 12 6373 BJ Landgraaf Tel. 045-5311451 Info.rkbsopgenhei@movare.nl April 2016 Samengesteld door Max Hendriks, Verkeerscoördinator

Nadere informatie

Theorieles groep 5/6

Theorieles groep 5/6 Theorieles groep 5/6 Alles op een rij voor de leerkracht van groep 5/6 Met dit document kunt u een theorieles over het onderwerp verkeersveiligheid geven aan de groepen 5 en 6. Deze theorieles bestaat

Nadere informatie

Kaartspel verkeerstekens voor fietsers en voetgangers

Kaartspel verkeerstekens voor fietsers en voetgangers Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie SECUNDAIR ONDERWIJS Kaartspel verkeerstekens voor fietsers en voetgangers Doelgroep Alle graden van het secundair onderwijs VOET Context: 1.13 Lesthema Veilig

Nadere informatie

Verkeerseducatieve Route Deerlijk

Verkeerseducatieve Route Deerlijk Verkeerseducatieve Route Deerlijk Toelichting leerkrachten PZ Gavers Praktische verkeerseducatie De eindtermen verkeer en mobiliteit vragen praktijkgerichte verkeerslessen. Veilig en verantwoord fietsen

Nadere informatie

Leer in het Verkeer. verkeerseducatie voor kinderen van 1-6 jaar

Leer in het Verkeer. verkeerseducatie voor kinderen van 1-6 jaar Leer in het Verkeer verkeerseducatie voor kinderen van 1-6 jaar als alle auto s stilstaan als iedereen mij ziet dan loop ik naar de overkant maar rennen doe ik niet Verkeerseducatie Deelnemen aan het verkeer

Nadere informatie

P P P P P P P P P P P P P P P P P P P

P P P P P P P P P P P P P P P P P P P 1 Leerlijn per thema 1. Voetgangerstraining Bij de groep aansluiten (met wandelkoord). Hand in hand met een begeleider stoppen om over te steken (stoeprand = stoprand). Bij de groep aansluiten (zonder

Nadere informatie

DE BASIS VOOR WERELD RIËNTATIE

DE BASIS VOOR WERELD RIËNTATIE 6b DE BASIS VOOR WERELD RIËNTATIE Ruimte Je eigen gemeente in de kijker: de rotonde en de dode hoek Dit kun je al Je kent de gevarenzones voor voetgangers en fietsers in de ruime omgeving van de school

Nadere informatie

VERKEERSBEGRIPPEN. bij het Verkeersexamen 2014. Overzicht van verkeersbegrippen, die belangrijk zijn voor kinderen. verkeersbegrip uitleg

VERKEERSBEGRIPPEN. bij het Verkeersexamen 2014. Overzicht van verkeersbegrippen, die belangrijk zijn voor kinderen. verkeersbegrip uitleg VERKEERSBEGRIPPEN bij het Verkeersexamen 2014 Overzicht van verkeersbegrippen, die belangrijk zijn voor kinderen. bestuurder Je bent bestuurder: - als je fietst - als je paardrijdt of loopt met je paard

Nadere informatie

Themaboekje ouders JONG LEREN IN HET VERKEER

Themaboekje ouders JONG LEREN IN HET VERKEER Themaboekje ouders JONG LEREN IN HET VERKEER Kinderopvang en peuterspeelgroep Het P@rk Gemaakt door: Anja en Esther Maart/april 2018 Beste ouders/verzorgers De peuterspeelgroep van het P@rk methode Startblokken

Nadere informatie

Kies het goede verkeersbord

Kies het goede verkeersbord Kies het goede verkeersbord Opgaven Aangeboden door: Oefeningen voor het schoolverkeersexamen Kies het goede verkeersbord Toelichting In dit document treft u elf printbare pagina s aan, elk met 6 verkeersborden

Nadere informatie

VVN Verkeersmethode. Verkeerslessen schooljaar Jaarplanner. Inhoud

VVN Verkeersmethode. Verkeerslessen schooljaar Jaarplanner. Inhoud Verkeerslessen schooljaar 2017-2018 VVN Verkeersmethode Jaarplanner Inhoud Mix van online en offline Verschijningsdata Thema s Structuur van de lessen Jaarkalender Een nieuw schooljaar ligt voor ons. We

Nadere informatie

Kies het goede verkeersbord

Kies het goede verkeersbord Kies het goede verkeersbord Antwoorden Aangeboden door: Oefeningen voor het schoolverkeersexamen Kies het goede verkeersbord Toelichting antwoorden In dit document treft u elf printbare pagina s aan, elk

Nadere informatie

VERKEER. Handleiding. Proeflessen THEMA 1

VERKEER. Handleiding. Proeflessen THEMA 1 8 VERKEER Proeflessen Handleiding THEMA 1 Wat u vooraf moet weten In dit pakket vindt u het werkboek van thema 1 van groep 8. Het werkboek kunt u optioneel inzetten voor zelfstandig werken. Kinderen slijpen

Nadere informatie

VERKEER. Proeflessen. Handleiding THEMA 1

VERKEER. Proeflessen. Handleiding THEMA 1 6 VERKEER Proeflessen Handleiding THEMA 1 Wat u vooraf moet weten In dit pakket vindt u het werkboek van thema 1 van groep 6. Het werkboek kunt u optioneel inzetten voor zelfstandig werken. Kinderen slijpen

Nadere informatie

De Grote Verkeerstoets - 2014 07/08/2014. 1. Ja. 2. Neen, want ik mag hier niet links afslaan. 3. Neen, want ik heb mijn arm niet uitgestoken.

De Grote Verkeerstoets - 2014 07/08/2014. 1. Ja. 2. Neen, want ik mag hier niet links afslaan. 3. Neen, want ik heb mijn arm niet uitgestoken. 100082: Welk voorwerp houd je hier boven je hoofd? 1. Een rood voorwerp. 2. Een map. 3. Een voetbal. 100081: Je slaat af naar links. Gebeurt dat hier helemaal veilig? 1. Ja. 2. Neen, want ik mag hier niet

Nadere informatie

VVN Verkeersmethode. Bestelinformatie schooljaar Voor groep 1 t/m 8

VVN Verkeersmethode. Bestelinformatie schooljaar Voor groep 1 t/m 8 VVN Verkeersmethode Bestelinformatie schooljaar 2019-2020 VERKEERSLESSEN, INCLUSIEF PRAKTIJKLESSEN EN THUISOPDRACHTEN Voor groep 1 t/m 8 Leren is een doorlopend proces en stopt nooit. Daarom biedt Veilig

Nadere informatie

CURIEUZE NEUZEN WERKBOEK

CURIEUZE NEUZEN WERKBOEK CURIEUZE NEUZEN WERKOEK 6 Wie heeft voorrang? Voorrang oefenen Voorrang van rechts 1 2 A A C D Tekening 1 heeft voorrang op Tekening 2 A heeft voorrang op en moet voorrang geven aan heeft voorrang op

Nadere informatie

Verkeerseducatieve Route Harelbeke

Verkeerseducatieve Route Harelbeke Verkeerseducatieve Route Harelbeke Toelichting leerkrachten PZ Gavers Praktische verkeerseducatie De eindtermen verkeer en mobiliteit vragen praktijkgerichte verkeerslessen. Veilig en verantwoord fietsen

Nadere informatie

Draaiboek Oversteekproject. Spelenderwijs leren oversteken voor de onderbouw

Draaiboek Oversteekproject. Spelenderwijs leren oversteken voor de onderbouw Draaiboek Oversteekproject Spelenderwijs leren oversteken voor de onderbouw Inhoudsopgave Inleiding 2 Voorbereidingen en uitvoering 3 Situatie 1: Oversteken in een rustige straat 6 Situatie 2: Oversteken

Nadere informatie

Doe meer met Veilig Verkeer

Doe meer met Veilig Verkeer Kijk voor meer info op www.vvn.nl en doe meer! Kijk voor meer info op www.vvn.nl en doe meer! Doe meer met Veilig Verkeer Maak samen de buurt verkeersveilig! Jij woont toch ook graag in een buurt waar

Nadere informatie

Dit is veilig! Ruimte. Dit kun je straks. 1 Het verkeer. Je weet hoe een voetganger zich gedraagt in het verkeer.

Dit is veilig! Ruimte. Dit kun je straks. 1 Het verkeer. Je weet hoe een voetganger zich gedraagt in het verkeer. 1 DE BASIS VOOR WERELD RIËNTATIE Dit is veilig! Dit kun je straks Je weet hoe een voetganger zich gedraagt in het verkeer. 1 Het verkeer Plantyn, Mechelen - De Basis voor Wereldoriëntatie 1 - leerwerkboek

Nadere informatie

Ondertekend exemplaar voor 1 juli versturen/mailen aan de contactpersoon van de gemeente.

Ondertekend exemplaar voor 1 juli versturen/mailen aan de contactpersoon van de gemeente. Activiteitenplan Brabants VerkeersveiligheidsLabel ACTIVITEITENPLAN SCHOOLJAAR VOOR BVL-BASISSCHOOL (GGA) Ondertekend exemplaar voor 1 juli versturen/mailen aan de contactpersoon van de gemeente Naam school:

Nadere informatie

VERKEER. Proeflessen. Handleiding THEMA 1

VERKEER. Proeflessen. Handleiding THEMA 1 7 VERKEER Proeflessen Handleiding THEMA 1 VERKEER 7Handleiding THEMA 1 Malmberg, s-hertogenbosch Handleiding, pagina 1 Let s go! groep 7 proeflessen handleiding Malmberg, s-hertogenbosch 1 Inhoud Wat u

Nadere informatie

Alles op een rij voor de leerkracht van groep 4

Alles op een rij voor de leerkracht van groep 4 Theorieles groep 4 Alles op een rij voor de leerkracht van groep 4 Met dit document kunt u een theorieles over het onderwerp verkeersveiligheid geven aan leerlingen uit groep 4. Deze theorieles bestaat

Nadere informatie

Inleiding. Gevaren met landbouwverkeer. Leeswijzer

Inleiding. Gevaren met landbouwverkeer. Leeswijzer 1 Landbouwvoertuigen vormen een gevaar op de weg. Vooral buiten de bebouwde kom gebeuren er veel ongelukken met landbouwverkeer, vaak met ernstige afloop. De slachtoffers vallen uitsluitende onder de andere

Nadere informatie

Fietsvaardigheid in groep

Fietsvaardigheid in groep Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie SECUNDAIR ONDERWIJS Fietsvaardigheid in groep Deel 3: testen Doelgroep VOETen Leerlingen van de eerste graad Gemeenschappelijke stam: 18, 19, 20 Begeleiders van

Nadere informatie

Verkeerskrant van basisschool De Klimboom

Verkeerskrant van basisschool De Klimboom De Wegwijzer nr. 7 Maart 2012 Verkeerskrant van basisschool De Klimboom Voorwoord Beste kinderen en ouders, De afgelopen weken heeft onze verkeerswerkgroep weer gewerkt aan deze Wegwijzer. Een verkeerswerkgroep?,

Nadere informatie

Beleidsplan verkeer. Beleidsplan Verkeer Kindcentrum de Plataan

Beleidsplan verkeer. Beleidsplan Verkeer Kindcentrum de Plataan Beleidsplan verkeer Kindcentrum De Plataan van Tuldenstraat 2 5688DB Oirschot 0499 550345 www.deplataan-skobos.nl Inleiding Dagelijks begeven kinderen en volwassenen zich in het verkeer. Het is belangrijk

Nadere informatie

Opdrachten basisonderwijs

Opdrachten basisonderwijs Opdrachten basisonderwijs Opdracht 1 Wat is veilig? Je ziet hier drie keer hetzelfde kruispunt. Maar het gebruik van borden, stoplichten en tekens op de weg verschilt per kruispunt. Je gaat de veiligheid

Nadere informatie

Notitie Alles-in-1 en verkeerseducatie

Notitie Alles-in-1 en verkeerseducatie Provincie Noord-Brabant BVL-team Postbus 90151 5200 MC 's-hertogenbosch Breda : 9 maart 2011 Ons kenmerk: 090311.N00942 Versie: Versie 1 Notitie Alles-in-1 en verkeerseducatie Aanleiding: Sommige scholen

Nadere informatie

Leer in het Verkeer. Positieve beïnvloeding van gedrag in het verkeer

Leer in het Verkeer. Positieve beïnvloeding van gedrag in het verkeer Leer in het Verkeer Positieve beïnvloeding van gedrag in het verkeer Combineert theoretische en praktische verkeerseducatie op school, thuis en op straat Vergroot de ouderbetrokkenheid bij de verkeerseducatie

Nadere informatie

Stappen en fietsen met de klas. Organisatie Aansprakelijkheid

Stappen en fietsen met de klas. Organisatie Aansprakelijkheid Stappen en fietsen met de klas. Organisatie Aansprakelijkheid Voorwaarden voor veilig fietsen en stappen: 1. kennis van en respect voor de wegcode 2. goede afspraken en voldoende vaardigheden bij alle

Nadere informatie

Inhoudstafel Leermeermoment Centrum-West Lees dit alvorens te beginnen... 2 Doel van de activiteit... 2 Overzicht... 2 Praktische voorbereiding...

Inhoudstafel Leermeermoment Centrum-West Lees dit alvorens te beginnen... 2 Doel van de activiteit... 2 Overzicht... 2 Praktische voorbereiding... Inhoudstafel Leermeermoment Centrum-West Lees dit alvorens te beginnen... 2 Doel van de activiteit... 2 Overzicht... 2 Praktische voorbereiding... 2 Materiaal... 2 Veel voorkomende vragen... 2 Valkuilen

Nadere informatie

LOPEN EN OVERSTEKEN. Activiteit 1 Oversteekliedjes. 1. Oversteekliedje (melodie Vader Jakob)

LOPEN EN OVERSTEKEN. Activiteit 1 Oversteekliedjes. 1. Oversteekliedje (melodie Vader Jakob) Op de website www.schoolopseef.nl kunt u de melodie van de liedjes downloaden. Het zingen van liedjes met betrekking tot het oversteken. LOPEN EN OVERSTEKEN Activiteit 1 Oversteekliedjes Leer de leerlingen

Nadere informatie

LEERLIJN FIETSEN & VERO ASSEBROEK -BRUGGE

LEERLIJN FIETSEN & VERO ASSEBROEK -BRUGGE VERKEER OP SCHOOL BEGELEIDING OP MAAT (BoM) LEERLIJN FIETSEN & VERO ASSEBROEK -BRUGGE Donderdag 11 mei 2017 12 6 8 10 4 2 ONZE AANPAK Praktijkgericht Stapsgewijs Laagdrempelig Teach the teacher leerkrachten,

Nadere informatie

Fiep in het verkeer FIEP WESTENDORP-WEEK 3 T/M 11 NOVEMBER 2018

Fiep in het verkeer FIEP WESTENDORP-WEEK 3 T/M 11 NOVEMBER 2018 Fiep in het verkeer FIEP WESTENDORP-WEEK 3 T/M 11 NOVEMBER 2018 Colofon: Illustraties: Fiep Amsterdam bv; Fiep Westendorp Illustrations Veilig Verkeer Nederland, Cécile Collast Aanleiding Fiep in het verkeer

Nadere informatie

Jaargang 23 Nieuwsbrief 17 mei 2016

Jaargang 23 Nieuwsbrief 17 mei 2016 Klimop 2 9301 PK Roden 050-5017172 info@obsdetandemroden.nl www.obsdetandemroden.nl Jaargang 23 Nieuwsbrief 17 mei 2016 Belangrijke data 17-18 mei Schoolreis groep 7 24 mei Screening CJG groep 2 30-31

Nadere informatie

Wat een feiten! Wist u dat.

Wat een feiten! Wist u dat. Kinderen in het verkeer de Mariaschool 24 september 2018 Wat een feiten! Wist u dat. Kinderen minstens twee keer per dag, 5 dagen in de week 40 weken in een schooljaar 8 jaar lang naar school gaan -----------------------------------

Nadere informatie

Protocol leerlingenvervoer en veiligheid. Samen lopen in een groep

Protocol leerlingenvervoer en veiligheid. Samen lopen in een groep Veel kinderen gaan in Nederland lopend of fietsend naar school. Toch is er een aanzienlijk aantal ouders dat hun kinderen met de auto naar school brengt. Hierdoor ontstaan onveilige situaties, parkeerproblemen

Nadere informatie

Spelenderwijs rijmen. Linda Willemsen. www.klasvanjuflinda.nl. www.klasvanjuflinda.nl

Spelenderwijs rijmen. Linda Willemsen. www.klasvanjuflinda.nl. www.klasvanjuflinda.nl Spelenderwijs rijmen Linda Willemsen www.klasvanjuflinda.nl www.klasvanjuflinda.nl Spelenderwijs rijmen Spelenderwijs rijmen Tekst & vormgeving: Linda Willemsen 2014 www.klasvanjuflinda.nl Linda Willemsen

Nadere informatie

Preborden BASISONDERWIJS. Doelgroep. Ontwikkelingsdoelen. Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie

Preborden BASISONDERWIJS. Doelgroep. Ontwikkelingsdoelen. Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie BASISONDERWIJS Preborden Doelgroep Ontwikkelingsdoelen Derde kleuterklas Kleuteronderwijs: Mens en maatschappij De kleuters - 1.9 kennen en begrijpen omgangsvormen,

Nadere informatie

Kansen voor kwaliteit en leefbaarheid in de openbare ruimte

Kansen voor kwaliteit en leefbaarheid in de openbare ruimte Kansen voor kwaliteit en leefbaarheid in de openbare ruimte Dielde Romte 1. Ontwikkelingen in verkeersbeleid Jarenlang is in het verkeerskundig denken voorrang gegeven aan de doorstroming van het gemotoriseerd

Nadere informatie

Algemene informatie. Na het kijken Na het bekijken van de aflevering kunt u gebruik maken van de volgende lessuggesties.

Algemene informatie. Na het kijken Na het bekijken van de aflevering kunt u gebruik maken van de volgende lessuggesties. Algemene informatie Doelstellingen Na het zien van het televisieprogramma, het werken met het begeleidend materiaal en het oefenen op de site: weten de kinderen dat fietsen gezond is. kunnen de kinderen

Nadere informatie

Pre-borden. Voorbereidende verkeersborden voor de kleuterschool en het eerste leerjaar DE EENHOORN

Pre-borden. Voorbereidende verkeersborden voor de kleuterschool en het eerste leerjaar DE EENHOORN Pre-borden Voorbereidende verkeersborden voor de kleuterschool en het eerste leerjaar DE EENHOORN Belangrijke uitgangspunten bij verkeerseducatie Vertrekken van de verkeerswereld van de kleuter Concrete

Nadere informatie

-Je moet stoppen, ook afslaan mag niet. (denk aan: niet tegen de armen rijden)

-Je moet stoppen, ook afslaan mag niet. (denk aan: niet tegen de armen rijden) Superfietser 2015 Belangrijkste regels -Volg de aanwijzingen van de politie. -Iedereen moet stoppen. -Je moet stoppen, ook afslaan mag niet. (denk aan: niet tegen de armen rijden) -Je mag doorrijden. -STOP

Nadere informatie

Verkeerseducatie KBS- De Werft, Breda

Verkeerseducatie KBS- De Werft, Breda Verkeerseducatie KBS- De Werft, Breda Wouter Lavrijsen 103134 Verkeerskunde, NHTV Breda 2011/2012 Opdracht Vrije Studie Ruimte (VSR) Inleiding/opdrachtomschrijving KBS de werft heeft contact gehad met

Nadere informatie

Verkeersbeleid obs De Nieuwe Wereld

Verkeersbeleid obs De Nieuwe Wereld Purmerend, 6 augustus 2016 Verkeersbeleid obs De Nieuwe Wereld Verkeersveiligheid en verkeerseducatie Sinds het schooljaar 2014 werkt de school structureel aan verkeersonderwijs. Er is een verkeerscommissie

Nadere informatie

Hoofdstuk 1. In het dorp

Hoofdstuk 1. In het dorp Hoofdstuk 1. In het dorp Vraag 1.1 De brandweerauto komt uit de uitrit van de brandweerkazerne rijden. Hij heeft geen zwaailicht en sirene aan. Moeten de fietsers de brandweerauto voor laten gaan? Ja Nee

Nadere informatie

Peuterklas. beschermde omgeving. Oefenen op. Oefenen in. straat

Peuterklas. beschermde omgeving. Oefenen op. Oefenen in. straat Peuterklas *Leren waar het veilig is en niet veilig is om te spelen. *Leren controleren van bewegingen: evenwicht, niet bruusk reageren, afremmen, soepel draaien *Leren reageren op visuele (rood, groen,

Nadere informatie

Utrechts VerkeersVeiligheidslaBel Maart 2015. Utrechts Verkeers veiligheidslabel

Utrechts VerkeersVeiligheidslaBel Maart 2015. Utrechts Verkeers veiligheidslabel Utrechts VerkeersVeiligheidslaBel Maart 2015 Utrechts Verkeers veiligheidslabel Inhoud Utrechts VerkeersveiligheidsLabel 2. 1. UVL Stappenplan m.i.v. 2015 3 2. UVL- gemeenten 3 3. Aanvraag UVL 3 4. UVL-

Nadere informatie

OEFENFICHE KRUISPUNT MET VERKEERSLICHTEN OVERSTEKEN FIETS EXAMEN HET GROTE 1. INTRO 2. VOORAF 3. VERKENNEN. Onderstaande vragen kunnen daarbij helpen:

OEFENFICHE KRUISPUNT MET VERKEERSLICHTEN OVERSTEKEN FIETS EXAMEN HET GROTE 1. INTRO 2. VOORAF 3. VERKENNEN. Onderstaande vragen kunnen daarbij helpen: KRUISPUNT MET VERKEERSLICHTEN OVERSTEKEN 1. INTRO Door het drukke verkeer en de inrichting van de weg is het voor fietsers vaak moeilijk om aan kruispunten veilig over te steken of af te slaan. Verkeerslichten

Nadere informatie

VERO voor voetgangers basisschool Pulle

VERO voor voetgangers basisschool Pulle VERO voor voetgangers basisschool Pulle 1 Stappen in groep Het vertrekpunt veilig verlaten Kloosterstraat 7 Het vertrek en eindpunt van de VERO voor voetgangers is de parking voor de school (Kloosterstraat).

Nadere informatie

Protocol vervoer leerlingen. Veilig fietsstoeltje. Fietsonderdelen te koop! De actie Op voeten en fietsen naar school. Vincent van Goghschool

Protocol vervoer leerlingen. Veilig fietsstoeltje. Fietsonderdelen te koop! De actie Op voeten en fietsen naar school. Vincent van Goghschool Protocol vervoer leerlingen De protocollen. Er zijn diverse protocollen op het gebied van verkeer: De school heeft een protocol vervoer leerlingen. Dit protocol is bedoeld voor het vervoer van leerlingen

Nadere informatie

6. Als fietser veilig in het verkeer

6. Als fietser veilig in het verkeer 6. Als fietser veilig in het verkeer A. oversteken met een gemachtigd opzichter 1 Aan welke kant moet je fietsen op het fietspad? A rechts C om het even B links D beide kanten mogen 2 Wat moet je doen

Nadere informatie

LEERLIJN STAPPEN & TRAPPEN

LEERLIJN STAPPEN & TRAPPEN VERKEER OP SCHOOL BEGELEIDING OP MAAT (BoM) LEERLIJN STAPPEN & TRAPPEN IN HET BUITENGEWOON ONDERWIJS Donderdag 26 oktober 2017 WANNEER BEN JE klaar voor het verkeer? Maar ma ik word volgende week 18!!!!

Nadere informatie

School-thuis-route Een lespakket voor de groepen 5,6, 7 en 8 van het basisonderwijs

School-thuis-route Een lespakket voor de groepen 5,6, 7 en 8 van het basisonderwijs School-thuis-route Een lespakket voor de groepen 5,6, 7 en 8 van het basisonderwijs Oversteken??? Ehmm, ogen dicht en hard rennen?? Ontwikkeling: Regiocoördinatie Verkeerseducatie Drenthe Jaar van uitgave:

Nadere informatie

Politiecongres. 5 november 2013

Politiecongres. 5 november 2013 Politiecongres 5 november 2013 Vlaamse Stichting Verkeerskunde 1990, decreet Vlaams Parlement: vorming organiseren wetenschappelijk onderzoek stimuleren Vlaams Parlement en Vlaamse regering adviseren Opleidingscentrum

Nadere informatie

SWINXS BESCHRIJVING. Wat is het? Voor wie is het? Hoe werkt het?

SWINXS BESCHRIJVING. Wat is het? Voor wie is het? Hoe werkt het? BESCHRIJVING SWINXS Wat is het? De Swinxs is een game console die zowel binnen- als buiten gebruikt kan worden voor actieve spellen. De Swinxs stuurt het spel aan met behulp van spraak. De console praat,

Nadere informatie

De Verkeerskrant. De Verkeersweek De verkeersweek is vorig jaar als een succes ervaren. Dit jaar is er dan ook weer een

De Verkeerskrant. De Verkeersweek De verkeersweek is vorig jaar als een succes ervaren. Dit jaar is er dan ook weer een De Verkeerskrant De Verkeersweek De verkeersweek is vorig jaar als een succes ervaren. Dit jaar is er dan ook weer een verkeersweek. Deze vindt plaats in week 20: van 13 mei t/m 17 mei. Wat kunt u in deze

Nadere informatie

Inleiding Verkeerskunsten is een bronnenboek voor het primair onderwijs met activiteiten op het gebied van de praktische verkeerseducatie.

Inleiding Verkeerskunsten is een bronnenboek voor het primair onderwijs met activiteiten op het gebied van de praktische verkeerseducatie. HANDLEIDING Inleiding Verkeerskunsten is een bronnenboek voor het primair onderwijs met activiteiten op het gebied van de praktische verkeerseducatie. Verkeers kunsten onderscheidt zich van reguliere verkeersmethodes,

Nadere informatie

Maak je kinderen wegwijs in het verkeer

Maak je kinderen wegwijs in het verkeer 622926000_D24 CAMPAGNE TNS 2012 def_nl.indd 2 11/07/12 10:06 Maak je kinderen wegwijs in het verkeer Tips en spelletjes om de verkeersborden beter te begrijpen De taal van de weg De straten staan vol vreemde

Nadere informatie

Naast elkaar verkeersonderwijs

Naast elkaar verkeersonderwijs Naast elkaar verkeersonderwijs Voorwoord Verkeersonderwijs staat onverminderd in de belangstelling. Zowel op provinciaal als gemeentelijk niveau worden initiatieven ontplooid tot kwaliteitsverbetering

Nadere informatie

Tips voor ouders, leraars en begeleiders

Tips voor ouders, leraars en begeleiders Tips voor ouders, leraars en begeleiders Verkeerseducatie is belangrijk voor onze kinderen Voetgangers en fiesters behoren tot de meest kwetsbare weggebruikers. Vooral kinderen zijn kwetsbaar, aangezien

Nadere informatie

Tijdens de verkeerslessen hebben we met de kinderen gepraat over veilig fietsen.

Tijdens de verkeerslessen hebben we met de kinderen gepraat over veilig fietsen. O Ouderbrief 1 Kopieerblad 1 Beste ouder/verzorger, Tijdens de verkeerslessen hebben we met de kinderen gepraat over veilig fietsen. Bijvoorbeeld: hoe maak je veilig een bocht naar links en naar rechts?

Nadere informatie

ACTIVITEITENPLAN SCHOOLJAAR VOOR BVL-BASISSCHOOL (GGA) Ondertekend exemplaar voor 1 juli versturen/mailen aan contactpersoon gemeente

ACTIVITEITENPLAN SCHOOLJAAR VOOR BVL-BASISSCHOOL (GGA) Ondertekend exemplaar voor 1 juli versturen/mailen aan contactpersoon gemeente actie/projectbeelden ACTIVITEITENPLAN SCHOOLJAAR VOOR BVL-BASISSCHOOL (GGA) Ondertekend exemplaar 1 juli versturen/mailen aan contactpersoon gemeente Naam school: de Beiaard Gemeente: Oosterhout Voor schooljaar:

Nadere informatie

O.B.S. de Lindelaar. Verkeer 2014

O.B.S. de Lindelaar. Verkeer 2014 O.B.S. de Lindelaar Verkeer 2014 Verkeersbrigade Eind schooljaar 2013-2014 stopten er een aantal moeders (na 9 jaar trouwe dienst) en hadden wij enkele gaten in het rooster van de verkeersbrigade die met

Nadere informatie

VERKEERSEDUCATIE IN DE PROVINCIE GRONINGEN. Activiteiten voor het basisonderwijs, schooljaar Kosteloos verkeerseducatie op uw school

VERKEERSEDUCATIE IN DE PROVINCIE GRONINGEN. Activiteiten voor het basisonderwijs, schooljaar Kosteloos verkeerseducatie op uw school VERKEERSEDUCATIE IN DE PROVINCIE GRONINGEN Activiteiten voor het basisonderwijs, schooljaar 2019-2020 Kosteloos verkeerseducatie op uw school MET VERKEERSLES KUN JE NIET VROEG GENOEG BEGINNEN Kinderen

Nadere informatie

ACTIVITEITENPLAN KALENDERJAAR VOOR BVL-BASISSCHOOL (GGA) Ondertekend exemplaar voor 1 juli versturen/mailen contactpersoon gemeente

ACTIVITEITENPLAN KALENDERJAAR VOOR BVL-BASISSCHOOL (GGA) Ondertekend exemplaar voor 1 juli versturen/mailen contactpersoon gemeente ACTIVITEITENPLAN KALENDERJAAR VOOR BVL-BASISSCHOOL (GGA) Ondertekend exemplaar 1 juli versturen/mailen contactpersoon gemeente Naam school: De Nieuwe Link Gemeente: Oss Voor kalenderjaar: 2014 Aantal leerlingen:

Nadere informatie

VERKEERSBEGRIPPEN. bij Verkeersexamen 2011. Overzicht van verkeersbegrippen, die belangrijk zijn voor kinderen. verkeersbegrip uitleg

VERKEERSBEGRIPPEN. bij Verkeersexamen 2011. Overzicht van verkeersbegrippen, die belangrijk zijn voor kinderen. verkeersbegrip uitleg VERKEERSBEGRIPPEN bij Verkeersexamen 2011 Overzicht van verkeersbegrippen, die belangrijk zijn voor kinderen. bestuurder Je bent bestuurder: - als je fietst - als je paardrijdt of loopt met je paard aan

Nadere informatie

LEERLIJN STAPPEN & FIETSEN

LEERLIJN STAPPEN & FIETSEN VERKEER OP SCHOOL BEGELEIDING OP MAAT (BoM) LEERLIJN STAPPEN & FIETSEN Donderdag 15 juni 2017 8 10 12 6 4 2 WAAR SITUEREN WE VME? Wereldoriëntatie Domein 4: ruimte Oriëntatie- en kaartvaardigheid Ruimtebeleving

Nadere informatie

Handleiding. De scholen zijn weer begonnen

Handleiding. De scholen zijn weer begonnen Handleiding De scholen zijn weer begonnen De campagne In deze handleiding vindt u informatie over de noodzaak voor - en opzet van - de campagne. Verder vindt u informatie over mogelijke manieren waarop

Nadere informatie

IK LEER FIETSEN! PRAKTIJKBOEKJE VOOR CURSISTEN

IK LEER FIETSEN! PRAKTIJKBOEKJE VOOR CURSISTEN IK LEER FIETSEN! PRAKTIJKBOEKJE VOOR CURSISTEN De Fietsersbond komt op voor de belangen van fietsers in Nederland en zet zich in voor meer en betere mogelijkheden om te fietsen. Dat kan dankzij de steun

Nadere informatie

Film Leer meer en Bekijk onze film over beperkingen van kinderen in het verkeer.

Film Leer meer en Bekijk onze film over beperkingen van kinderen in het verkeer. De afgelopen weken hebben de kinderen op speelse wijze verkeerslessen gevolgd. U heeft vast wel de werkjes op de groep gezien of de verhalen van de kinderen gehoord. We zijn enthousiast over de themakist

Nadere informatie

1. Stop 2. Oversteken (of doorrijden) in de richting van de armen 3. Afslaan naar rechts. Signalen agent

1. Stop 2. Oversteken (of doorrijden) in de richting van de armen 3. Afslaan naar rechts. Signalen agent In het verkeer In het verkeer 2 4 6 1 3 5 De straat is een openbare plaats. Dat betekent dat ze van iedereen is. Ook jij loopt, fietst of speelt wel eens op straat. Toch mag je er niet zomaar doen wat

Nadere informatie

ZELFSTANDIG FIETSEN NAAR SCHOOL GROEP 1-2

ZELFSTANDIG FIETSEN NAAR SCHOOL GROEP 1-2 ZELFSTANDIG FIETSEN NAAR SCHOOL GROEP 1-2 Leren fietsen lijkt bij heel veel kinderen vanzelf te gaan. Het gaat spelenderwijs. Toch zijn de verschillen erg groot. Zeker bij jonge kinderen kunnen we dat

Nadere informatie

LERARENOPLEIDING BALO ONZE TOEKOMST

LERARENOPLEIDING BALO ONZE TOEKOMST LERARENOPLEIDING BALO ONZE TOEKOMST PROGRAMMA Klas Uren Omschrijving module Groep 1A 09.00-10.15 u Stap voor stap, trap voor trap 10.30 12.00 u Praktijktraining stappen en trappen ZELF OP PAD DOORHEEN

Nadere informatie

Kinderen op de fiets

Kinderen op de fiets Kinderen op de fiets Kinderen vervoeren met de fiets 1. HET FIETSZITJE Vanaf ongeveer 1 jaar Van 9 tot 15 of tot 25 kg Uitgerust met : - gordeltjes - voetsteuntjes (verstelbaar in hoogte) - hoge rugsteun

Nadere informatie

Lesidee: handen aan het stuur

Lesidee: handen aan het stuur Lesidee: handen aan het stuur DOELGROEP: 5e leerjaar KERNIDEE: Handen aan het stuur LINK NAAR ZEPPE & ZIKKI AFLEVERING: Zonder handen Hurry hurry HANDEN AAN HET STUUR (ONDERZOEK) Zet een fiets klaar waarvan

Nadere informatie

Nieuwsbrief p.s.z. t Woelige Hoekje Juli 2014

Nieuwsbrief p.s.z. t Woelige Hoekje Juli 2014 Nieuwsbrief p.s.z. t Woelige Hoekje Juli 2014 Beste ouders / verzorgers, Zoals u hebt kunnen zien zijn wij volop bezig met een heel leuk en leerzaam thema: Jongleren in het verkeer, over verkeersop- voeding

Nadere informatie

Beleidsplan Verkeer. CBS De Loopplank Blijham Hoofdweg NS Blijham

Beleidsplan Verkeer. CBS De Loopplank Blijham Hoofdweg NS Blijham Beleidsplan Verkeer CBS De Loopplank Blijham Hoofdweg 170 9697 NS Blijham 0597-562876 www.cbsdeloopplank.picto.nl cbsdeloopplank@vcomog.nl Beleidsplan Verkeer CBS De Loopplank Blijham, juni 2016 1 Inleiding

Nadere informatie

Nieuwsbrief p.s.z. t Woelige Hoekje Juli 2014

Nieuwsbrief p.s.z. t Woelige Hoekje Juli 2014 Nieuwsbrief p.s.z. t Woelige Hoekje Juli 2014 Beste ouders / verzorgers, Zoals u hebt kunnen zien zijn wij volop bezig met een heel leuk en leerzaam thema: Jongleren in het verkeer, over verkeersop- voeding

Nadere informatie

Lessuggest. ties Tim. op de tegels voor groep

Lessuggest. ties Tim. op de tegels voor groep Lessuggest ties Tim op de tegels voor groep 1 2 Tips voor de vijf stappen van interactief voorlezen. 1. Voorbereiding Door het boek te lezen en de illustraties op u in te laten werken komt u in de sfeer

Nadere informatie

steppen&skaten Verkeerswetgeving

steppen&skaten Verkeerswetgeving steppen &skaten Wie graag stept en skate is doorgaans niet geïnteresseerd in de wettelijke regels. Toch kan je maar beter op de hoogte zijn, om je verder volledig uit te kunnen leven. Waar is de plaats

Nadere informatie

Kleine Ezel. Handleiding voor de bibliotheek Groep 1-2

Kleine Ezel. Handleiding voor de bibliotheek Groep 1-2 Kleine Ezel Handleiding voor de bibliotheek Groep 1-2 Colofon Cubiss Tilburg, 2009 Samenstelling: Marion Bolte, Cubiss J:\klantenservice\Rode Draad\handleiding bibliothecaris\kleine Ezel groep 1-2 bibl.290609

Nadere informatie

Aan de ouders / verzorgers van de toekomstige leerlingen van Basisschool Schinveld

Aan de ouders / verzorgers van de toekomstige leerlingen van Basisschool Schinveld Aan de ouders / verzorgers van de toekomstige leerlingen van Basisschool Schinveld Geachte ouders/verzorgers, In de bijlage treft uw een vragenlijst aan omtrent de verkeersveiligheid in de nabijheid van

Nadere informatie

Verkeer in het schoolwerkplan

Verkeer in het schoolwerkplan Verkeer in het schoolwerkplan Voorheen was ons verkeer best overzichtelijk: de voetganger, fietser, brommer, auto, bus, vrachtwagen. Slechts bij uitzondering andere voertuigen. Tegenwoordig zijn de voertuigen

Nadere informatie

Verkeersveiligheidsplan. Veilig verkeer rond de Godelindeschool

Verkeersveiligheidsplan. Veilig verkeer rond de Godelindeschool Verkeersveiligheidsplan Veilig verkeer rond de Godelindeschool Inhoudsopgave Voorwoord 3 Hoofdgebouw 4 -Ingang Gerard Doulaan 4 -Ingang Godelindeweg 7 -Ingang Rotonde 8 Dependance 12 -Fietsers 12 -Automobilisten

Nadere informatie

Praatplaat: ga je mee op stap?

Praatplaat: ga je mee op stap? Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie BASISONDERWIJS Praatplaat: ga je mee op stap? Doelgroep Eerste graad van de lagere school. Lesdoel De leerlingen kunnen aangeven welke route het veiligst is. De

Nadere informatie

4e leerjaar. Stap 11. Fiets(st)er, ken jouw plaats. Met de z van zien en van zeggen Met de s van schrijven

4e leerjaar. Stap 11. Fiets(st)er, ken jouw plaats. Met de z van zien en van zeggen Met de s van schrijven Stap 11 Fiets(st)er, ken jouw plaats Met de z van zien en van zeggen Met de s van schrijven 3 5 1 4 6 7 8 9 1 10 13 11 3 Zo hoort het Als fietser of fietsster rijd jij niet zomaar waar je het wilt. 1 Is

Nadere informatie

Ondertekend exemplaar voor 1 juli versturen/mailen aan de contactpersoon van de gemeente.

Ondertekend exemplaar voor 1 juli versturen/mailen aan de contactpersoon van de gemeente. ACTIVITEITENPLAN SCHOOLJAAR VOOR BVL-BASISSCHOOL (GGA) Ondertekend exemplaar voor 1 juli versturen/mailen aan de contactpersoon van de gemeente. Naam school: Gemeente: NHJ-locatie Poolster Oss Voor kalenderjaar:

Nadere informatie

Spelletjesboekje. voor groot en klein SUPERHELD- Het hele jaar superveilig naar school

Spelletjesboekje. voor groot en klein SUPERHELD- Het hele jaar superveilig naar school Spelletjesboekje voor groot en klein SUPERHELD- Het hele jaar superveilig naar school Inhoud Spelletjes 6-7 jaar Kleur en ontdek de Superhelden-op-de-weg Maak de puzzel af Wie is er Superveilig op weg?

Nadere informatie