Er zijn bepaalde zaken die in hedendaagse draadloze netwerken uiterst belangrijk zijn:

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Er zijn bepaalde zaken die in hedendaagse draadloze netwerken uiterst belangrijk zijn:"

Transcriptie

1 Draadloze netwerken hebben ondanks hun jonge leeftijd al een hele evolutie achter de rug. De eerste standaard dateert alweer vanuit 1997 en sinds die tijd is zowel te technologie als het gebruik sterk veranderd. Typisch kunnen we stellen dat draadloze netwerken, maar ook het gebruik en dus het verwachtingspatroon van de gebruiker, door 5 stadia zijn gegaan en afhankelijk van het moment van implementatie, bevinden bestaande netwerken zich nog steeds in één van deze categorieën. - HotSpot access: o Eenvoudige toegang: vergaderzalen, guest access in lobby - Coverage: o Dekking uitbreiden naar belangrijkste zones zoals kantoren om van daaruit naar de vergaderzaal te kunnen - Pervasive o Algemeen dekkend netwerk met als voornaamste doel mobiliteit om gelijk waar en wanneer, altijd online te kunnen - Mission-critical/Capacity o Het algemeen dekkende netwerk dat ook rekening houdt met de benodigde capaciteit (aantal gebruikers + bandbreedte) - Fault-tolerant o Altijd beschikbaar, altijd voldoende bandbreedte en snelle responstijden De grootste uitdaging zit in het afstemmen van het netwerk op de gebruikersverwachtingen. In de hotspot/coverage/pervasive fases, was het voldoende om netwerk te hebben; het gebruik zelf was beperkt. Dankzij de massale toevloed van toestellen zonder Ethernetpoort zijn mensen van thuis uit gewoon om altijd en overal perfect draadloos te werken op hun eigen access point. Zij verbinden zich dan ook met ditzelfde verwachtingspatroon op uw netwerk: eigen AP met dedicated bandbreedte met een dikke internetpijp erachter. De gebruiker kan dus makkelijk in een andere, hogere fase zitten dan het netwerk of de plannen voor het netwerk. Vele draadloze netwerken en merken bieden een goede oplossing tot de pervasive fase. Wanneer de gebruikte applicaties mission critical worden of er vraag is naar capaciteit, komt het ware verschil bovendrijven. Voice-over-Wifi, videostreaming, 1:1 ipad initiatieven in scholen, BYOD, citrix connecties op mobiele apparaten, draadloze hartmonitoren, wireless als pimary access layer etc kunnen hier de triggers toe zijn. Er zijn bepaalde zaken die in hedendaagse draadloze netwerken uiterst belangrijk zijn: - Gelijkwaardige / faire behandeling van clients (netwerk in control) - Ondersteuning voor een hoog aantal connecties en bandbreedte - Verzekeren dat gebruikers feilloos kunnen roamen tussen verschillende access points - Verschillende data systemen (data, voice, video, kritisch applicaties) kunnen dedicated layer hebben waardoor bandbreedte gegaranderd kan worden met perfecte QoS - Geen verbroken connecties of onderbrekingen - Eenvoudig capaciteit toevoegen zonder nieuwe access points, software etc.. - Eenvoudige manier om de hoogste beveiliging te garanderen - Eenvoudige manier van beheer met krachtige beheertools die zowel snelle reactieve als proactieve troubleshooting toestaan

2 Dit is waar Meru Networks het grote verschil maakt. Meru Networks bestaat sinds 2002 en reeds vanaf het begin hebben de stichters één filosofie gehanteerd: binnen 10 jaar zal alles draadloos verlopen en dus moeten we zaken als voice-over-wifi perfect onder controle hebben, moeten we hoge concentraties gebruikers ondersteunen en moeten we uiterst schaalbaar zijn met eenvoudige manieren tot het verhogen van het aantal connecties en capaciteit. Deze filosofie resulteert in een aantal unieke features die van de Meru oplossing de meest evolutieve oplossing maken die vandaag beschikbaar is: - Single Channel architectuur met Virtual Cell of Virtual Port - Seamless handoff/roaming - Load balancing - Channel layering - Airtime fairness in down- en upstream (Air Traffic Control) Deze features zijn onderling aan elkaar verbonden en vormen een geïntegreerd verhaal dat als doel heeft om voor gelijk welke applicatie/gebruik een oplossing te bieden die simpelweg werkt. Meru kan alle beschikbare architecturen aanbieden: - Multi-channel architectuur (MCA) - Single channel architectuur (SCA - native cell) - Single Channel met Virtual Cell (VC) - Single Channel met Virtual Port (VP) De standaard MCA houdt in dat de access points op verschillende kanalen worden gezet en dat er door deze spreiding van kanalen voorkomen wordt dat er interferentie tussen de verschillende AP s ontstaat. Clients zien de aparte access points en beslissen zelf met welk AP ze een verbinding maken. In de eerste fases van draadloze netwerken volstond dit. Met de dekking die vandaag nodig is voor de hogere snelheden (802.11n en 11ac), voor applicaties zoals Voice en Video of voor de optimale ondersteuning van mobiele toestellen, komen access points dichter bij elkaar te staan wat voor de nodige interferentie en dus ook voor een performantiedegradatie zorgt.

3 Het aantal beschikbare kanalen speelt hier dus tevens een cruciale rol in. In onderstaande tabel vindt u een overzicht van de standaarden, hun maximale data rate (in commerciële producten), het aantal beschikbare kanalen zonder de kanalen waarbij men verplicht is Dynamic Frequencey Selection (DFS) toe te passen alsook het totaal aantal kanalen wanneer men deze DFS kanalen erbij telt. Standaard Frequentieband Data Rate Kanaal # kanalen zonder DFS # kanalen met DFS b 2,4GHz 11Mbps 22MHz a 5GHz 54Mbps 20MHz g 2,4GHz 54Mbps 20MHz n 2,4GHz 450Mbps 40MHz 1 1 5GHz 450Mbps 40MHz ac W1 5GHz 1,3Gbps 80MHz ac W2 5GHz 2,6Gbps 160MHz 0 2 Deze DFS kanalen houden een risico in. Dit kanaal wordt automatisch door het systeem gekozen maar aangezien deze kanalen in een frequentieband zitten waar ook bijvoorbeeld radarsystemen zich in bevinden, moeten de AP s een nieuwe frequentie kiezen op het moment dat ze een radar denken te detecteren. Dit houdt in dat de radio niet langer beschikbaar is voor het servicen van clients (die worden er gewoon afgegooid!), een nieuwe kanaal moet zoeken en zich daar op instellen. Alvorens de radio terug beschikbaar is voor clients, zijn we zo n 60 seconden verder tot soms 2-3 minuten afhankelijk van de beschikbaarheid van andere kanalen. Dit wil dus zeggen dat het onmogelijk is een stabiel systeem te garanderen wanneer er gebruik wordt gemaakt van deze kanalen. Wat ook duidelijk naar voor komt uit de tabel is dat 11n/40MHz in 2.4GHz enkel met een single channel oplossing gerealiseerd kan worden. Hetzelfde geldt voor een 11n/40MHz 5GHz oplossing met garanties (dus zonder DFS kanalen)! Dit terwijl er vanaf n net een shift naar 5GHz gebeurd is omwille van de bandbreedte: 300 of 450Mbps. Dit is enkel mogelijk in 40MHz kanalen. We zijn dit dan uiteraard ook terugkomen bij de nieuwe ac standaard. Met de huidige generatie beschikken we over kanalen van 80MHz. Hiermee is er slechts één kanaal in 5GHz beschikbaar zonder DFS.

4 Samengevat betekent dit dat u met een Multi Channel oplossing uw nieuw aangekochte access point niet ten volle kan gebruiken en dit op lagere bandbreedtes moet instellen ofwel een toegeving moet doen op stabiliteit en zekerheid. De Meru single channel architectuur biedt hier de uitkomst. Hiermee kunnen alle access points op hetzelfde kanaal gezet worden en wordt en co-channel interference tussen deze access points door de controller beheert. De Virtual Cell technologie virtualiseert het beschikbare draadloze netwerk en laat het als één groot access point verschijnen naar de clients toe. Uniek aan de oplossing is dat ondanks dit virtuele éne access point, de normale capaciteit en snelheid per AP wel behouden blijft. Aangezien de clients nu maar één access point meer zien, zullen ze zelf niet meer roamen en kan deze cruciale beslissing aan het systeem overgelaten worden. De controller heeft een overzicht van hoe de client door elk AP gezien wordt, hoe beladen elk access point is en welke noden de client momenteel heeft. Op deze basis is het dan ook logisch dat de controller het aangewezen beslissingspunt is bij de overgang tussen access points. Dankzij dit mechanisme neemt een roaming ongeveer 2.4ms in beslag ten opzichte van de standaard 50ms to 1 seconde (!) bij andere oplossingen. Dit zorgt dus voor een perfecte en ware seamless roaming. Dit garandeert perfect telefoongesprekken terwijl u rondloopt, behouden Citrix-sessies op vorkliften die door een magazijn rijden, geen stottering in streaming video etc. Aangezien clients dus van AP naar AP kunnen overgezet worden zonder dat ze het merken of het initiatief moeten nemen én de controller de volledige netwerkkennis heeft, kunnen clients continu van AP gewisseld worden om een zo perfect mogelijk uitgebalanceerd netwerk te bekomen. Dit is load balancing zoals het bedoelt is. In een MCA kan load balancing enkel bij de verbinding van de client gerealiseerd worden: bepaalde AP s kunnen zwijgen in het voordeel van andere die wel snel antwoorden. Van zo snel de client dan op één van de bedoelde access points zit, kan de client echter opnieuw zelf kiezen wat hij doet en zal snel naar een ander AP roamen indien die zijn signaalsterkte beter is ongeacht het feit of dit AP reeds volledig in gebruik wordt genomen door andere clients of niet. Virtual Port gaat dan nog een stap verder dan Virtual Cell en virtualiseert deze éne access point zodat er per client een virtuele, eigen access point aangeboden kan worden. De client ziet dan zijn eigen unieke access point die hem overal volgt en dit is een andere access point dan die van de volgende client. Zo worden clients geïsoleerd in hun eigen omgeving / per poort. Wijzigingen die anders per AP gebeuren, kunnen hierdoor dus per client dynamisch uitgevoerd worden!

5 De volgende stap in het verhaal is het verder optimaliseren van het spectrumgebruik. De voorgaande stukken hebben al aangetoond dat spectrum het schaarste goed is in een draadloze oplossing. De single channel architectuur biedt hier ongekende voordelen door slechts één kanaal te benutten voor een compleet dekkend netwerk. Dit biedt uiteraard perspectieven wanneer we naar capaciteit kijken of naar het (onder)scheiden van verschillende applicaties/gebruikers. De niet-gebruikte, beschikbare kanalen kunnen immers ingezet worden om extra capactiteit (aantal connecties of totale bandbreedte) te bieden. Op deze manier krijgen we channel layering wat te vergelijken valt met het stacken van switches voor meer capaciteit. Tussen deze verschillende lagen bestaat tevens load balancing waarbij er bijvoorbeeld aangegeven kan worden hoeveel clients of telefoongesprekken er per laag of per AP mogen zijn. Deze load balancing geschiedt per frequentie (2.4GHz of 5GHz). Bandsteering zorgt voor een mooie verdeling tussen clients op 2.4Ghz en 5GHz. Een andere mogelijkheid om deze channel layers te gebruiken, is het scheiden van bepaalde applicaties of gebruikers die men een afgebakende, eigen netwerk/capaciteit wenst toe te bedelen of die men strikt gescheiden wil houden. Typische voorbeelden zijn het opdelen van het netwerk voor spraak, interne data en gastentoegang. Zo is er zekerheid over de beschikbare resources voor iedereen ongeacht wat de andere gebruikersgroepen doen. Dit speelt ook zeker een rol bij andere kritische applicaties zoals telemetrietoepassingen (draadloze infusiepompen, draadloze hartmonitors, automated guided vehicles etc.)

6 Moesten voorgaande features de enige zijn, dan nog zou het vandaag moeilijk zijn om iedere client van een faire toegang tot het medium te voorzien. Binnen de originele standaard werd fairness bekeken als een verdeling van hoeveelheid data. Dit betekent dat een snelle en een trage client op het einde van de dag evenveel data hebben moeten kunnen versturen. Het gevolg van deze keuze is dat het complete netwerk maar zo snel is als de allertraagste client! Dit hoeft daarom geen client van een oudere standaard te zijn. Binnen de 11n standaard hebben we 3x3 MIMO : 3 stream clients die aan 450Mbps kunnen werken terwijl bijvoorbeeld een typische smartphone/tablet over een 1x1 MIMO : 1 stream toestel beschikt dat best case 65Mbps haalt. Dat verschil is zeker zo groot dan wanneer een 11b client aan 11Mbps naast een 11g client aan 54Mbps zit. Daarnaast kan diezelfde 3x3:3 client zich tevens ergens in het netwerk bevinden waar hij slechts aan 6Mbps kan werken. De Meru Airtime Fairness zorgt ervoor dat deze verschillen in snelheid dan ook strikt individueel merkbaar zijn en niet voor heel het netwerk. Dit is een basisfunctionaliteit van het bsysteem sinds het op de markt is gekomen en vindt pas toepassing in andere oplossingen sinds het laatste jaar/2 jaar. Uniek aan de Meru implementatie is dat deze zowel in down- als in upstream richting werkt! Dit is uiteraard nodig voor telefoons, videogesprekken en alles waarbij er belangrijke data of vooral data vanuit de client naar het netwerk gaat. Meru realiseert dit door fairness op basis van tijd toe te kennen. Iedere client krijgt evenveel airtime toegewezen en het is dan aan hem om dat zo goed mogelijk te gebruiken. Het resultaat is een veel hogere efficiëntie en veel snellere clients. Wanneer dit getest wordt, is het verschil pas echt merkbaar:

7 Een goede implementatie van deze technologie is dan ook onontbeerlijk voor een netwerk waar vandaag typisch de grootste verscheidenheid aan devices op connecteert: oude en nieuwe clients, trage en snelle tot heel snelle devices, toestellen met beter bereik en toestellen met heel slechte antennes of antenneplaatsing Bovendien zorgt dit er voor dat het gebruik van vele kleine pakketjes (typisch: 64% van de traffiek is < 100 bytes) niet bestraft wordt en dat clients die op een zelfde snelheid werken gelijkwaardig behandeld worden en er geen starvation optreedt. Deze Airtime Fairness kadert in de grotere noemer Air Traffic Control die in plaast van de typische willekeurige toegang, met bijgevolg een willekeurige bandbreedte en delay, voor een voorspelbaar en consistente gebruikerservaring zorgt. Onderstaande figuren tonen hoe clients hun pakketten in een gewoon netwerk kwijt kunnen aan / ontvangen van het access point en hoe de Air Traffic Control dit regelt bij een Meru netwerk.

8 Het gevolg hiervan naar bandbreedteverdeling over gelijkwaardige clients is zichtbaar in de volgende figuur. We krijgen dus een evenwaardige bandbreedte met gelijke delay en een minimale jitter voor alle clients. Dit zijn dus extreem belangrijke functies in bijvoorbeeld een schoolomgeving waar studenten in een klaslokaal zitten en allemaal met hun laptop / tablet tegelijk toegang willen tot het netwerk om zaken op te zoeken voor een taak of om een lesmodule/voorbeeld van de server te downloaden. Dit geldt echter net zo goed voor alle real-time applicaties zoals Citrix, terminal-server applicaties etc waarbij men anders na-ijling begint te zien. Het basis Meru productportfolio bestaat uit access points en controllers. Deze controllers kunnen als appliance of als VMWare instantie verkregen worden en kunnen zich on-premises of in de cloud bevinden. De AP110 is een road warrior access point en is geschikt voor een 10-tal gelijktijdige connecties. Hierdoor kan deze dus een kleine branch office ondersteunen. Het AP beschikt over een WAN en LAN poort. De AP1014 is een AP110 met 1 WAN poort en 4 LAN poorten voor het koppelen van een lokale printer, IP telefoon, extra access points etc. De AP1000 is beschikbaar met één radio (AP1010) of twee radio s (AP1020) en met geïntegreerde (i) of externe (e) antennes. Dit is het basis access point dat voor standaard densiteit gebruikt kan worden. Beide radio s zijn 2x2:2 en bieden dus 300Mbps.

9 De AP332 is het high density 11n access point met twee 3x3:3 radio s die elk 450Mbps bieden. De AP832 is een ac access point en beschikt over de unieke eigenschappen: - Om over twee ac dual band radio s te beschikken: u kan dus nu starten op 2.4GHz 11bgn + 5GHz 11ac maar u kan evolueren naar 2 x 5GHz 11ac wanneer al uw clients hier klaar voor zijn. ( 2 x 1.3Gbps = 2.6Gbps! ) - 2 x 11ac bij 802.3af Power-over-Ethernet: bestaande switches kunnen dus behouden blijven zonder toe te geven op performantie! - Compleet dekkend netwerk met 80MHz kanalen zonder gebruik te maken van DFS kanalen De controllers bieden dezelfde features en zijn enkel op aantal access points en aantal simultane clients te onderscheiden. Meru Networks biedt hiernaast nog een gamma aan softwareoplossingen die het leven vooral eenvoudiger maken. Deze softwareoplossingen bevinden zich op Service Appliances (SA250 of SA2000) of kunnen als VMWare oplossing geïnstalleerd worden. E(z)RF Network Manager De Network Manager software biedt centrale configuratie en monitoring van meerdere controllers maar heeft ook zeker een bestaansrecht wanneer er slechts één controller in een netwerk zit. De typische vraag die men krijgt is mijn wireless werkte gisteren niet Het enige wat er dan kan gebeuren is ter plaatse gaan en testen. Dit werkt dan typisch gezien uiteraard perfect. De conclusie is dan vaak: dat is nu eenmaal draadloos. De E(z)RF Network Manager biedt hier uitkomst. Hij laat u toe om een complete heropbouw van de status van controller, access points en zelfs clients te genereren en dit tot 6 maanden terug. Zo kan u bekijken waarom bijvoorbeeld de client geen toegang tot het netwerk kreeg door de toen uitgestuurde pakketten te bekijken of het signaalverloop van de client, de locatie(s) waar de client zich bevond

10 Dit laat u toe om snel en efficiënt antwoord te zoeken op wat er gisteren gebeurde. Naarnaast biedt dit ook ongekende mogelijkheden om clients te vergelijken waarom de ene geen probleem had terwijl de andere wel problemen ondervond. De Network Manager is de basissoftware die uitgebreid kan worden met de Spectrum Manager module en de Service Assurance Manager. In tegenstelling tot de spectrum manager in de controller, biedt de Spectrum Manager in E(z)RF een compleet overzicht van de historische evolutie van het spectrum en kan er opnieuw naar een bepaald moment in de tijd worden teruggegaan: rewind and replay! De Spectrum Manager kan een heel aantal typische interferentie signaturen herkennen en dus ook aangeven als reden van de geziene interferentie. Het aantal herkenbare signaturen is afhankelijk van het type sensor: access point of RF sensor.

11 Daar waar Network Manager een reactieve troubleshooting biedt, zij het met ongekend detail, kan het nog altijd beter. Service Assurance Manager heeft als doel problemen te voorkomen alvorens ze zich stellen. Dit is dus puur proactief management. Vanuit deze software wordt er op ieder access point een draadloze client geïnitieerd. Hierdoor gaat een AP zich als een client naar andere access points toe gedragen en dus trachten te associëren, authenticeren, IP adres verkrijgen, throughput tests uitvoeren etc. Hierdoor verkrijgt met een compleet overzicht van hoe het netwerk op een normaal moment werkt. Elke afwijking hiervan wordt onmiddellijk gemeld samen met een mogelijke oorzaak en mogelijke oplossingen. Identity Manager Identity Manager biedt twee verschillende oplossingen: Guest Manager en Smart Connect. Guest Manager biedt de meest flexibele hotspot oplossing die u zich kan bedenken. GM biedt u een eenvoudige manier om guest users aan te maken, deze details aan de gast kenbaar te maken, verschillende niveaus van guest access aan te bieden en dit alles bovendien nog eens zeer uitgebreid te kunnen auditen en rapporteren. Door de integratie met Smart Connect kan dit bovendien nog eens op de meest veilige manier ooit zonder toe te geven aan de gebruikerservaring. Guest Manager biedt niet enkel volledige customizable captive portals (automatisch aanpasbaar aan elk type device scherm, volledige vertaling mogelijk, verschillende portal al naargelang browser type/locatie/tijd/ip/os ) maar heeft daarnaast ook een sponsor portal die automatisch de taal van de browser van de gebruiker hanteert.

12 Deze portal maakt het ook mogelijk de link te leggen wie van uw organisatie welke gast van access heeft voorzien. Bovendien kan men aangeven wie welke rechten (toegangstijd, snelheid, volume etc) heeft om aan gasten te geven. Het aanbieden van de guest credentials kan via , sms en print. Indien er een integratie met de firewall gebeurt, kan u een volledige rapportering krijgen van wanneer de gast heeft ingelogd, waar ze inlogden, wat zijn adres was, wat de gast heeft gedaan, wat hij heeft gedaan dat mocht alsook wat hij heeft geprobeerd dat geblokkeerd werd, wat de gast heeft gedaan, wat hij heeft gedaan dat mocht alsook wat hij heeft geprobeerd dat geblokkeerd werd. Security is nog steeds een hot topic wanneer het over draadloze netwerken gaat. Er bestaan technieken om draadloos veiliger te maken dan bekabelde toegang maar dit heeft een prijs: het is moeilijk instelbaar en er gebeuren heel vaak fouten tegen wat voor veel supportdruk op de helpdesk/it medewerker kan zorgen. Hierdoor kiezen mensen nog te vaak voor een minderwaardige beveiliging omdat het makkelijk is. Smart Connect zorgt voor een probleemvrij gebruik van de WPA/WPA2 enterprise beveiliging met 802.1x en RADIUS/LDAP/AD integratie. Typisch moet hiervoor een hele infrastructuur opgezet worden, koppelingen gecreëerd worden en vooral, een 10-tal stappen op iedere client doorlopen worden waarbij deze geconfigureerd moeten worden. Met de meeste methoden moet er dan ook nog een certificaat naar de clients verdeeld worden. Smart Connect zorgt voor een open netwerk en een compleet beveiligd netwerk. Gebruikers connecteren zich op het open netwerk waar ze over een SSL beveiligde verbinding hun credentials op

13 een portal invullen. Deze worden dan gecheckt op de RADIUS/AD. Daarna wordt er voor deze specifieke client (credentials/os) een install package gemaakt en aangeboden. De gebruiker moet enkel aangeven dat hij er akkoord mee is dat dit geïnstalleerd wordt waarna automatisch het beveiligde netwerk geïnstalleerd wordt op het toestel, het open netwerk verwijderd wordt en er vanaf dan steeds automatisch op het beveiligde netwerk verbonden wordt. Smart Connect is dus zeker ook handig voor eigen gebruik maar biedt samen met Guest Manager ook de unieke mogelijkheid om volledig beveiligde hotspot functionaliteit aan te bieden. Al deze features en producten zijn samen te vatten in onderstaande figuur:

WiFi is een shared medium. Hogere snelheid -> meer clients

WiFi is een shared medium. Hogere snelheid -> meer clients Inhoudsopgave Algemene uitleg over de technieken van WiFi De troef van Ruckus De toekomst van WiFi Ruckus Management Ruckus Access Points Authenticatie en encryptie mogelijkheden WiFi is een shared medium

Nadere informatie

Jurgen@juve-consulting.be +32 (491) 56.35.96

Jurgen@juve-consulting.be +32 (491) 56.35.96 Whitepaper: Cisco Meraki Title: Opzetten wireless guest access Author: Jurgen Vermeulen Jurgen@juve-consulting.be +32 (491) 56.35.96 JUVE Consulting BVBA Roosgrachtlaan 27, B-3400 Landen Tel.: +32 (491)

Nadere informatie

UW NETWERK VERNIEUWEN MET AXI? LEES NU HOE HET GING BIJ CASA

UW NETWERK VERNIEUWEN MET AXI? LEES NU HOE HET GING BIJ CASA UW NETWERK VERNIEUWEN MET AXI? LEES NU HOE HET GING BIJ CASA UW NETWERK VERNIEUWEN MET AXI? LEES NU HOE HET GING BIJ CASA CASA is een sterk groeiende homewear retailer met meer dan 500 winkels in 11 Europese

Nadere informatie

Aerohive WiFi-netwerken

Aerohive WiFi-netwerken Maak kennis met: Aerohive WiFi-netwerken Inleiding De manier waarop WiFi wordt gebruikt en de eisen die worden gesteld aan een WiFi-netwerk voor organisaties zijn fundamenteel aan het veranderen. Een nieuwe

Nadere informatie

smartphone; wlan; wifi; hotspot; Management; devices; informatiemanagement; wifi-enabled; publieke hotspot; self-configuring; ruckus

smartphone; wlan; wifi; hotspot; Management; devices; informatiemanagement; wifi-enabled; publieke hotspot; self-configuring; ruckus Asset 1 van 11 Gids voor enterprises en hotspot operators Gepubliceerd op 12 june 2014 De WLANs van morgen moeten veel verschillende devices supporten, denk aan wifi-enabled projectors, printers en smartphones.

Nadere informatie

Draadloze Router AC /5 GHz (Dual Band) Gigabit Wit

Draadloze Router AC /5 GHz (Dual Band) Gigabit Wit Algemene informatie Moderne huizen en bedrijven vragen om betrouwbare en veilige draadloze verbindingen die hoge prestaties leveren. De BR-6478AC V2 dual-band 802.11ac router is voorzien van de nieuwste

Nadere informatie

U w n et we r k s p e c i a l i st

U w n et we r k s p e c i a l i st Uw netwerkspecialist Locatiebepaling architectuur en randvoorwaarden Wim Coenen 24 april 2014 Ziekenhuis Amstelland Programma Onderwerpen Bedrijfsnetwerken Locatiebepaling Randvoorwaarden Privacy Netwerk

Nadere informatie

Welkom bij IT-Workz. Etten-Leur, 16 november 2010. Altijd en overal werken en leren. Applicatie en Desktop Delivery met Quest vworkspace

Welkom bij IT-Workz. Etten-Leur, 16 november 2010. Altijd en overal werken en leren. Applicatie en Desktop Delivery met Quest vworkspace Welkom bij IT-Workz Altijd en overal werken en leren Applicatie en Desktop Delivery met Quest vworkspace Etten-Leur, 16 november 2010 IT-Workz is de verzelfstandigde Dienst ICT van het ROC West-Brabant.

Nadere informatie

Workshop I&I 2011. Draadloos werken in school. g.snijders@switch.nl

Workshop I&I 2011. Draadloos werken in school. g.snijders@switch.nl Workshop I&I 2011 Draadloos werken in school. g.snijders@switch.nl Even voorstellen Gert Snijders: wireless / radio-specialist > 30 jaar actief met wireless systemen > 12 jaar ervaring WIFI implementaties

Nadere informatie

Draadloze Router AC /5 GHz (Dual Band) Gigabit / Wi- Fi Zwart/Antraciet

Draadloze Router AC /5 GHz (Dual Band) Gigabit / Wi- Fi Zwart/Antraciet Algemene informatie Ultieme Wi-Fi-snelheden met AC2600 en Multi-User MIMO Deze WLR-9500 AC2600 High-Coverage MU-MIMO Wi-Fi Router biedt je supersnelle Wi-Fi-snelheden, zodat je thuis kunt genieten van

Nadere informatie

SpectrumConsult Wi-Fi technologie in de zorg

SpectrumConsult Wi-Fi technologie in de zorg Wi-Fi technologie in de zorg Jan Kruys maart 2013 Intro SpectrumConsult: Wi-Fi expertise voor bedrijven en leveranciers in samenwerking met academia Achtergrond: op 30+ jaar ervaring (NCR/Lucent/Cisco)

Nadere informatie

Draadloze Router AC /5 GHz (Dual Band) 10/100 Mbit / Wi-Fi Wit

Draadloze Router AC /5 GHz (Dual Band) 10/100 Mbit / Wi-Fi Wit Algemene informatie De buitengewone groei in het aantal draadloze apparaten in moderne woningen, heeft voor een grote vraag in draadloze snelheid, bereik en bandbreedte gezorgd. Deze aanhoudende trend

Nadere informatie

Een veilige draadloze internet-en netwerkverbinding in uw gemeente, voor u en uw burgers. Hoe pakt u dit aan? impakt.be

Een veilige draadloze internet-en netwerkverbinding in uw gemeente, voor u en uw burgers. Hoe pakt u dit aan? impakt.be Een veilige draadloze internet-en netwerkverbinding in uw gemeente, voor u en uw burgers. Hoe pakt u dit aan? IMPAKT Secure ICT IMPAKT is meer dan 25 jaar actief in België en Luxemburg als ICT beveiliging

Nadere informatie

Pheenet WAS-105r standaard configuratie met VLAN s. Technote

Pheenet WAS-105r standaard configuratie met VLAN s. Technote Pheenet WAS-105r standaard configuratie met VLAN s Technote 1 Inhoudsopgave 1 Inhoudsopgave... 2 2 Inleiding... 3 3 System... 4 3.1 WAN... 4 3.2 WAN Traffic... 5 3.3 LAN... 6 3.3.1 LAN Setup... 6 3.3.2

Nadere informatie

Aerohive WiFi-netwerken

Aerohive WiFi-netwerken Maak kennis met: Aerohive WiFi-netwerken Inleiding De manier waarop WiFi wordt gebruikt en de eisen die worden gesteld aan een WiFi-netwerk voor organisaties zijn fundamenteel aan het veranderen. Een nieuwe

Nadere informatie

Pheenet WAS-105r standaard configuratie zonder VLAN s. Technote

Pheenet WAS-105r standaard configuratie zonder VLAN s. Technote Pheenet WAS-105r standaard configuratie zonder VLAN s Technote 1 Inhoudsopgave 1 Inhoudsopgave... 2 2 Inleiding... 3 3 System... 4 3.1 WAN Setup... 4 3.2 WAN Traffic Setup... 5 3.3 LAN Setup... 6 4 Service

Nadere informatie

Draadloze Access Point AC /5 GHz (Dual Band) Wi-Fi Wit

Draadloze Access Point AC /5 GHz (Dual Band) Wi-Fi Wit Algemene informatie AC1750: Premium oplossing met super hoge snelheid voor superieure prestaties De CAP1750 is een krachtige draadloze oplossing die ontworpen is om te voorzien in de behoefte van bedrijven

Nadere informatie

Unified Access One Network One Policy One Management

Unified Access One Network One Policy One Management Unified Access One Network One Policy One Management Michel Schaalje Technisch Directeur Cisco Nederland 2012 Cisco and/or its affiliates. All rights reserved. One Policy ISE en AnyConnect One Management

Nadere informatie

Managed Gasten Internet

Managed Gasten Internet Dienstbeschrijving CLOUD CONNECTED DIENSTVERLENING Managed Gasten Internet Classificatie: Extern Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Managed gasten Internet oplossing... 4 2.1 Functionaliteit... 4 3 Voordelen

Nadere informatie

Draadloze Router AC /5 GHz (Dual Band) Gigabit / Wi- Fi Zwart/Antraciet

Draadloze Router AC /5 GHz (Dual Band) Gigabit / Wi- Fi Zwart/Antraciet Algemene informatie Ultieme Wi-Fi-dekking en snelheden Deze WLR-9000 AC1900 High-Coverage Wi-Fi Router biedt je een onovertroffen dekking en indrukwekkende snelheden, zodat je thuis kunt genieten van een

Nadere informatie

Monitoring. SolidBE B.V. Maarten Schoutenstraat SV Waddinxveen

Monitoring. SolidBE B.V. Maarten Schoutenstraat SV Waddinxveen Monitoring SolidBE B.V. Maarten Schoutenstraat 19 2741SV Waddinxveen 1 Inhoudsopgave Monitoring...3 Introductie...3 Netwerkcomponenten...4 Back-up...4 Discovery...4 Poller...5 SNMP-traps...5 Maintenance...5

Nadere informatie

Targets. Wie zou er iets tegen ons hebben? We zijn toch geen bank? Wat kunnen ze doen met onze gegevens?

Targets. Wie zou er iets tegen ons hebben? We zijn toch geen bank? Wat kunnen ze doen met onze gegevens? Roel Van Looy The bad guys The bad guys The bad guys Targets Wie zou er iets tegen ons hebben? Wat kunnen ze doen met onze gegevens? We zijn toch geen bank? Consumerisatie Haas (DDOS) Hackingtools Hackingtools

Nadere informatie

ALCATEL-LUCENT ENTERPRISE A CLOSER LOOK AT THE INSTANT ACCESS POINTS

ALCATEL-LUCENT ENTERPRISE A CLOSER LOOK AT THE INSTANT ACCESS POINTS ALCATEL-LUCENT ENTERPRISE A CLOSER LOOK AT THE INSTANT ACCESS POINTS Over Alcadis Alcadis is een innovatieve netwerkspecialist met een focus op breedband en draadloze connectiviteit. Met professional services

Nadere informatie

Concurrent AC1200 Dual Band WiFi Repeater Vergroot het bereik van je netwerk met één druk op de knop!

Concurrent AC1200 Dual Band WiFi Repeater Vergroot het bereik van je netwerk met één druk op de knop! EM4597 EAN: 8716065003185 OVERVIEW Vergroot eenvoudig je 2,4GHz en 5GHz draadloze netwerk Crossband technologie: haal een maximale snelheid tot 300+900Mbps Locatie indicator: altijd de perfecte locatie

Nadere informatie

Werken zonder zorgen met uw ICT bij u op locatie

Werken zonder zorgen met uw ICT bij u op locatie Werken zonder zorgen met uw ICT bij u op locatie Naast de mogelijkheden om uw programmatuur en gegevens bij Drie-O via Evy 2.0 in de cloud te hosten hebt u ook de mogelijkheid om uw ICT omgeving bij u

Nadere informatie

SD-WAN, de nieuwe IT- Infrastructuur. Een functionele en technische uitleg waarom SD-WAN zo populair is.

SD-WAN, de nieuwe IT- Infrastructuur. Een functionele en technische uitleg waarom SD-WAN zo populair is. SD-WAN, de nieuwe IT- Infrastructuur Een functionele en technische uitleg waarom SD-WAN zo populair is. 01 Waarom SD-WAN Blz. 1 02 Uitleg SD-WAN Blz. 2 03 Functionaliteiten Blz. 3-4 04 Veilige toegang

Nadere informatie

Whitepaper Voice over wifi. Optimaal bereikbaar met Voice over Wifi. Vodafone Power to you

Whitepaper Voice over wifi. Optimaal bereikbaar met Voice over Wifi. Vodafone Power to you Whitepaper Voice over wifi Optimaal bereikbaar met Voice over Wifi Vodafone Power to you 1 Inleiding Door de constructie van moderne kantoorgebouwen kan het soms gebeuren dat het signaal van zendmasten

Nadere informatie

Whitepaper Infotheek - Het netwerk als oplossing voor Bring Your Own Device. Inleiding... 2. Aantal devices zal blijven toenemen...

Whitepaper Infotheek - Het netwerk als oplossing voor Bring Your Own Device. Inleiding... 2. Aantal devices zal blijven toenemen... INHOUD Inleiding... 2 Aantal devices zal blijven toenemen... 2 BYOD-beleid om veiligheid en capaciteit op het netwerk te waarborgen... 2 Management op het netwerk... 3 De BYOD oplossing van Alcatel-Lucent...

Nadere informatie

HighDensity Netwerken Rapid Deployment Op iedere locatie de gewenste informatie met een gebiedsdekkend netwerk

HighDensity Netwerken Rapid Deployment Op iedere locatie de gewenste informatie met een gebiedsdekkend netwerk HighDensity Netwerken Rapid Deployment Op iedere locatie de gewenste informatie met een gebiedsdekkend netwerk Agenda Stedelijke netwerken Rotterdam Draadloos High Density Netwerken Rapid Deployment netwerken

Nadere informatie

Bring Your Own Device

Bring Your Own Device Bring Your Own Device (And be happy with it) Agenda Wat is BYOD? En waar komt het vandaan? BYOD feiten en trends Nu en binnenkort De IaaS service-benadering Een nieuw infrastructuur model (Groei)modellen

Nadere informatie

Technote. EnGenius Senao EOM Mesh Layer 2 configuratie Transparant netwerk

Technote. EnGenius Senao EOM Mesh Layer 2 configuratie Transparant netwerk Technote EnGenius / Senao EOM-8670 Mesh Layer 2 configuratie Transparant netwerk Merk Model Firmware Datum EnGenius Senao EOM-8670 2.1.10 09-04-2009 Pagina 1 van 29 Inhoudsopgave Inhoudsopgave...2 Node

Nadere informatie

The Neutron Series. Distributed Network Management Solution

The Neutron Series. Distributed Network Management Solution The Neutron Series Distributed Network Management Solution The Neutron Series Network Management Solution Netwerken van vandaag de dag moeten zo flexibel, robuust en effectief zijn als de organisaties

Nadere informatie

Installed base Netwerk ROC Midden Nederland (April 2016)

Installed base Netwerk ROC Midden Nederland (April 2016) Installed base Netwerk ROC Midden Nederland (April 2016) Het netwerk van ROC Midden Nederland kan worden onderverdeeld in WAN, LAN en WLAN. Het netwerk is gebaseerd op marktconforme producten van Juniper

Nadere informatie

Mobiele data: 2G, 3G, 4G, wifi,... Verschillen in eigenschappen, toepassingen...

Mobiele data: 2G, 3G, 4G, wifi,... Verschillen in eigenschappen, toepassingen... Mobiele data: 2G, 3G, 4G, wifi,... Verschillen in eigenschappen, toepassingen... Paul Dekkers Summerschool Mobiele apps, augustus 2012 Inhoud Wat doet SURFnet Ontwikkelingen mobiel in Nederland Mobiele

Nadere informatie

Draadloze Access Point N900 Wi-Fi Wit

Draadloze Access Point N900 Wi-Fi Wit Algemene informatie Krachtige oplossing voor buiten, met superhoge snelheid - AC900 voor moderne bedrijven De OAP900 is voorzien van een IP55 weersbestendige en roestvrijstalen metalen behuizing en biedt

Nadere informatie

SchoolNet. In samenwerking met de Vlaamse overheid. De complete internetoplossing voor uw school Ultraveilig. Ultrasnel. Ultrabetrouwbaar.

SchoolNet. In samenwerking met de Vlaamse overheid. De complete internetoplossing voor uw school Ultraveilig. Ultrasnel. Ultrabetrouwbaar. SchoolNet In samenwerking met de Vlaamse overheid De complete internetoplossing voor uw school Ultraveilig. Ultrasnel. Ultrabetrouwbaar. Schoolvriendelijk en professioneel SchoolNet is een set van flexibele

Nadere informatie

Trends in de Campusinfrastuctuur. In samenwerking met Stratix

Trends in de Campusinfrastuctuur. In samenwerking met Stratix Trends in de Campusinfrastuctuur In samenwerking met Stratix Agenda Workshop Trends in Campusinfrastructuur 30-4-2015 Agenda Introductie: SURFnet Automated Networks IaaS en SaaS Wireless Privacy en Security

Nadere informatie

SchoolNet. De complete internetoplossing voor uw school Ultraveilig. Ultrasnel. Ultrabetrouwbaar.

SchoolNet. De complete internetoplossing voor uw school Ultraveilig. Ultrasnel. Ultrabetrouwbaar. SchoolNet De complete internetoplossing voor uw school Ultraveilig. Ultrasnel. Ultrabetrouwbaar. Schoolvriendelijk en profes SchoolNet is een set van flexibele internetoplossingen voor scholen. Met het

Nadere informatie

DIGITAL WIRELESS Doelstellingen van de opleiding : Tijdens deze 2-daagse cursus : Voor wie is deze cursus bedoeld? Hij richt zich bijvoorbeeld tot :

DIGITAL WIRELESS Doelstellingen van de opleiding : Tijdens deze 2-daagse cursus : Voor wie is deze cursus bedoeld? Hij richt zich bijvoorbeeld tot : DIGITAL WIRELESS Doelstellingen van de opleiding : Door de stijgende integratie van voice en data groeien WAN- en LAN toepassingen naar elkaar toe. Wireless Netwerken bieden een betrouwbare en flexibele

Nadere informatie

Grenzeloos Netwerken

Grenzeloos Netwerken Grenzeloos Netwerken Peter Bazelmans Solution Specialist 4IP Ruim 14 jaar actief in de netwerkbranche 11 jaar actief als Solution Specialist bij Ictivity Sinds 2009 bij 4IP, onderdeel van De Ictivity Groep

Nadere informatie

Draadloze Access Point AC /5 GHz (Dual Band) Gigabit Wit

Draadloze Access Point AC /5 GHz (Dual Band) Gigabit Wit Algemene informatie Premium oplossing met super hoge snelheden (AC1750) voor een superieure prestatie De WAP1750 is een premium draadloze oplossing die ontworpen is voor MKB-omgevingen waar superieure

Nadere informatie

The bad guys. Motivatie. Info. Overtuiging. Winst

The bad guys. Motivatie. Info. Overtuiging. Winst Roel Van Looy The bad guys The bad guys Motivatie Info Overtuiging Winst Gestandaardiseerd Gesofisticeerd maatwerk The bad guys Targets Consumerisatie Hackingtools DDOS Hackingtools RAT Hackingtools Wirelesssniffer

Nadere informatie

Troubleshooting wireless. Werkt voor vernieuwers

Troubleshooting wireless. Werkt voor vernieuwers Troubleshooting wireless Werkt voor vernieuwers Inhoud Hoe werkt een WLAN? De beschikbare banden Wat gebeurt er in het spectrum Demping Welke problemen zien wij in het veld? Welke (algemene) tools zijn

Nadere informatie

Enterprise SSO Manager (E-SSOM) Security Model

Enterprise SSO Manager (E-SSOM) Security Model Enterprise SSO Manager (E-SSOM) Security Model INHOUD Over Tools4ever...3 Enterprise Single Sign On Manager (E-SSOM)...3 Security Architectuur E-SSOM...4 OVER TOOLS4EVER Tools4ever biedt sinds 2004 een

Nadere informatie

Dienstbeschrijving CLOUD CONNECTED DIENSTVERLENING. Managed Internet. Classificatie: Extern

Dienstbeschrijving CLOUD CONNECTED DIENSTVERLENING. Managed Internet. Classificatie: Extern Dienstbeschrijving CLOUD CONNECTED DIENSTVERLENING Managed Internet Classificatie: Extern Kwaliteitsmanagementsysteem Document info Algemene gegevens Categorie: Sub-categorie: Titel document / Deelproduct:

Nadere informatie

Draadloze Access Point AC1750 Wi-Fi Wit

Draadloze Access Point AC1750 Wi-Fi Wit Algemene informatie Premium Outdoor oplossing met superhoge snelheid - AC1750 voor premium prestaties De OAP1750 is voorzien van een IP67 weersbestendige en roestvrijstalen metalen behuizing en biedt een

Nadere informatie

Inhoudsopgave. File: Project_01.doc 20 maart 2015

Inhoudsopgave. File: Project_01.doc 20 maart 2015 Inhoudsopgave File: Project_01.doc 20 maart 2015 1 PROBLEEM... 2 1.1 HUIDIGE SITUATIE... 2 1.2 GEWENSTE APPARATUUR... 2 1.3 GEWENSTE TOEPASSINGEN... 2 1.4 GEWENSTE SNELHEDEN... 2 2 PLANNEN... 3 2.1 PLAN

Nadere informatie

Nieuw Hub OS Malevich: 11 nieuwe mogelijkheden

Nieuw Hub OS Malevich: 11 nieuwe mogelijkheden Pagina 1 Nieuw Hub OS Malevich: 11 nieuwe mogelijkheden Hub OS Malevich is een nieuwe stap in de historie van Ajax Systems. Dit volledig verbeterde operating system is nog betrouwbaarder en klaar voor

Nadere informatie

BlackBerry Cloud Services

BlackBerry Cloud Services BlackBerry Cloud Services Flexibele draadloze oplossing Uitgebreide beveiligingsopties Eenvoudig (centraal) te beheren Kosten besparen BlackBerry Enterprise Server & BlackBerry Express Server BlackBerry

Nadere informatie

Enabling Enterprise Mobility. Chantal Smelik csmelik@microsoft.com

Enabling Enterprise Mobility. Chantal Smelik csmelik@microsoft.com Enabling Enterprise Mobility Chantal Smelik csmelik@microsoft.com Nieuwe werkplek & digitaal toetsen Hanzehogeschool Groningen Agenda 1. Introductie Chantal Smelik Microsoft Maaike van Mourik project

Nadere informatie

Inhoudsopgave. File: Project_01.doc 29 februari 2016

Inhoudsopgave. File: Project_01.doc 29 februari 2016 Inhoudsopgave File: Project_01.doc 29 februari 2016 1 PROBLEEM... 2 1.1 HUIDIGE SITUATIE... 2 1.2 GEWENSTE APPARATUUR OP 1 E VERDIEPING... 2 1.3 GEWENSTE TOEPASSINGEN... 2 1.4 GEWENSTE SNELHEDEN... 2 2

Nadere informatie

Mobiele technologie zorgt ervoor dat je met een smartphone en tablet en draadloos op een laptop of computer kunt werken.

Mobiele technologie zorgt ervoor dat je met een smartphone en tablet en draadloos op een laptop of computer kunt werken. Informatie- en communicatietechnologie Informatie- en communicatietechnologie (ICT) is de techniek om informatie te verzamelen, op te slaan, weer te geven en uit te wisselen. Dit kan door geluid, tekst,

Nadere informatie

Dienstenbeschrijving Imtech ICT Wireless LAN as a Service

Dienstenbeschrijving Imtech ICT Wireless LAN as a Service Dienstenbeschrijving Imtech ICT Wireless LAN as a Service Imtech ICT Communication Solutions, Rivium Boulevard 41 2909 LK Capelle a/d IJssel T +31 88 988 96 00, info.cs@imtech.nl, www.imtech.nl/cs Inhoudsopgave

Nadere informatie

EAP-1750H. Productreview. Alcadis Vleugelboot CL Houten Versie: 1.0 Auteur: Herwin de Rijke Datum:

EAP-1750H. Productreview. Alcadis Vleugelboot CL Houten Versie: 1.0 Auteur: Herwin de Rijke Datum: EAP-1750H Productreview Versie: 1.0 Auteur: Herwin de Rijke Datum: 14-08-2014 Alcadis Vleugelboot 8 3991 CL Houten www.alcadis.nl 030 65 85 125 Inhoud 1 Inleiding... 2 1.1 1.2 1.3 DOELSTELLINGEN... 2 PUBLIEK...

Nadere informatie

RUCKUS UNLEASHED GATEWAY

RUCKUS UNLEASHED GATEWAY RUCKUS UNLEASHED GATEWAY Technote Versie: 1.0 Auteur: Herwin de Rijke Datum: 06-03-2017 Alcadis Vleugelboot 8 3991 CL Houten www.alcadis.nl 030 65 85 125 Inhoud 1 Inleiding... 2 1.1 1.2 1.3 1.4 DOELSTELLING...

Nadere informatie

Beschrijving 4G voor Business Partners

Beschrijving 4G voor Business Partners Beschrijving 4G voor Business Partners September 2013 Inhoud 1. 4G; Wat is het?... 3 2. Waarom 4G van Yes Telecom... 3 3. Wat kunt u met 4G?... 3 4. Wat heeft u nodig om gebruik te kunnen maken van 4G?...

Nadere informatie

IT-GIDS VOOR DE ZORG

IT-GIDS VOOR DE ZORG IT-GIDS VOOR DE ZORG IT als drijvende kracht achter betere zorgverlening Wij hoeven u niet uit te leggen dat achter de beste zorg een hele organisatie schuilt. Digitalisering heeft de manier van werken

Nadere informatie

Kostenefficiënt, flexibel en ultrabetrouwbaar bedrijfsvestigingen met elkaar verbinden

Kostenefficiënt, flexibel en ultrabetrouwbaar bedrijfsvestigingen met elkaar verbinden IP-VPN van Telenet Kostenefficiënt, flexibel en ultrabetrouwbaar bedrijfsvestigingen met elkaar verbinden De veelzijdigste VPN-oplossing om uw vestigingen te verbinden U wilt dat de verschillende vestigingen

Nadere informatie

U heeft traag internet op Uw park en vraagt ons om een oplossing.

U heeft traag internet op Uw park en vraagt ons om een oplossing. U heeft traag internet op Uw park en vraagt ons om een oplossing. Er zijn 3 oplossingen in volgorde van kostprijs. 1- U heeft al een goed werkende (Wifi) installatie op het park en het gaat om het oplossen

Nadere informatie

Industrial Ethernet & Wireless Solutions. Standaarden, mogelijkheden, toepassingen, verschillen, keuze overwegingen en beperkingen

Industrial Ethernet & Wireless Solutions. Standaarden, mogelijkheden, toepassingen, verschillen, keuze overwegingen en beperkingen Industrial Ethernet & Wireless Solutions Standaarden, mogelijkheden, toepassingen, verschillen, keuze overwegingen en beperkingen Agenda Van dagelijkse toepassingen naar Industrie Omgeving en wireless

Nadere informatie

Sim as a Service. Veilig en betrouwbaar beheer op afstand van systemen via M2M datacommunicatie

Sim as a Service. Veilig en betrouwbaar beheer op afstand van systemen via M2M datacommunicatie Sim as a Service Veilig en betrouwbaar beheer op afstand van systemen via M2M datacommunicatie RAM Mobile Data Sim as a Service Veilig en betrouwbaar beheer op afstand van systemen via M2M datacommunicatie

Nadere informatie

Technicolor TG670: draadloze configuratie

Technicolor TG670: draadloze configuratie Technicolor TG670: draadloze configuratie 1. Inleiding Dit document beschrijft de draadloze functies van uw Technicolor Gateway en bevat aanwijzingen voor de configuratie ervan. Het Technicolor Gateway-toegangspunt

Nadere informatie

EPG5000. Productreview. Alcadis Vleugelboot 8 3991 CL Houten www.alcadis.nl 030 65 85 125. Versie: 1.0 Auteur: Herwin de Rijke Datum: 24-3-2015

EPG5000. Productreview. Alcadis Vleugelboot 8 3991 CL Houten www.alcadis.nl 030 65 85 125. Versie: 1.0 Auteur: Herwin de Rijke Datum: 24-3-2015 EPG5000 Productreview Versie: 1.0 Auteur: Herwin de Rijke Datum: 24-3-2015 Alcadis Vleugelboot 8 3991 CL Houten www.alcadis.nl 030 65 85 125 Inhoud 1 Inleiding... 2 1.1 1.2 1.3 DOELSTELLINGEN... 2 PUBLIEK...

Nadere informatie

Droom of werkelijkheid? Integratie VMware NSX en F5 zorgt voor effectieve uitrol van applicaties.

Droom of werkelijkheid? Integratie VMware NSX en F5 zorgt voor effectieve uitrol van applicaties. Droom of werkelijkheid? Integratie VMware NSX en F5 zorgt voor effectieve uitrol van applicaties. Ralph Wanders Datacenter Solutions Manager IT SECURITY IS TOPSPORT! Datacenter solutions componenten Orchestrate

Nadere informatie

mobiel; Security; desktop; mobile; netwerken; migratie; Kostenbesparing; virtualisatie; datacenter; efficiency

mobiel; Security; desktop; mobile; netwerken; migratie; Kostenbesparing; virtualisatie; datacenter; efficiency Asset 1 van 7 Beheer de gebruiker, niet de device Gepubliceerd op 25 april 2012 Desktop transformatie is niet zozeer een chronologische serie gebeurtenissen die u van een fysieke naar een virtuele omgeving

Nadere informatie

Werkplekvisie. Hans van Zonneveld Senior Consultant Winvision

Werkplekvisie. Hans van Zonneveld Senior Consultant Winvision Werkplekvisie Hans van Zonneveld Senior Consultant Winvision De essentie De gebruiker centraal Verschillende doelgroepen Verschillende toepassingen Verschillende locaties Het beschikbaar

Nadere informatie

ipad integratie in het onderhoud

ipad integratie in het onderhoud Maximo Comes To You ipad integratie in het onderhoud Door: Marcel Staring 2013 IBM Corporation Agenda 1. Waarom Mobiel Werken? 2. Wat houdt Mobiel Werken in? Praktisch Technisch 3. MAXIMO Mobiel vs. MAXIMO

Nadere informatie

ENGENIUS NEUTRON SERIES

ENGENIUS NEUTRON SERIES ENGENIUS NEUTRON SERIES Product Review Versie: 1.0 Auteur: Herwin de Rijke Datum: 04-06-2014 Alcadis Vleugelboot 8 3991 CL Houten www.alcadis.nl 030 65 85 125 Inhoud 1 Inleiding... 2 2 Configuratie...

Nadere informatie

EnGenius/Senao ECB/SCB-8610S HANDLEIDING Firmware 1.9.8.02

EnGenius/Senao ECB/SCB-8610S HANDLEIDING Firmware 1.9.8.02 EnGenius/Senao ECB/SCB-8610S HANDLEIDING Firmware 1.9.8.02 1 Inhoudsopgave: Stap 1.1: IP-adres veranderen met Windows Vista 3 Stap 1.2: IP-adres veranderen met Windows XP 6 Stap 2: De EnGenius ECB/SCB-8610S

Nadere informatie

XIRRUS WIFI NETWORK INFO

XIRRUS WIFI NETWORK INFO XIRRUS WIFI NETWORK INFO JUNE 2014 AGENDA Wat moet je weten om een goed Wifi netwerk te implementeren Wi-Fi Basisbeginselen RF Propagation De RF Link 802.11a/b/g/n/ac Kanalen / frequentiebanden Wi-Fi Netwerk

Nadere informatie

Dell SonicWALL product guide

Dell SonicWALL product guide Dell SonicWALL product guide TZ Series Dell SonicWALL SMB solutions: TZ Series at-a-glance De Dell SonicWALL TZ Serie bevat de instapmodellen van de Dell SonicWALL fi rewalls. De serie bestaat uit drie

Nadere informatie

Bring Your Own Device. (and be happy with it)

Bring Your Own Device. (and be happy with it) Bring Your Own Device (and be happy with it) Infotheek Opgericht in 1991 in Leiden Gegroeid van 2 naar ruim 300 medewerkers Hoofdkantoor in Nederland Buitenlandse kantoren in België, Duitsland, Zweden,

Nadere informatie

4G frequentiebanden / LTE frequentiebanden

4G frequentiebanden / LTE frequentiebanden 4G frequentiebanden / LTE frequentiebanden 13-01-2014 GSM Helpdesk Nederland Bij reguliere 2G (GSM) en 3G (UMTS) telefoons en smartphones was het zeer gebruikelijk om de frequenties in MHz aan te geven

Nadere informatie

ICT Infrastructuren. VZI studiedag 21 mei 2015 J.A. van Delft Arne.van.delft@deerns.com

ICT Infrastructuren. VZI studiedag 21 mei 2015 J.A. van Delft Arne.van.delft@deerns.com ICT Infrastructuren VZI studiedag 21 mei 2015 J.A. van Delft Arne.van.delft@deerns.com Agenda 1. TRENDS 2. BEDRADE INFRASTRUCTUREN 3. DRAADLOZE INFRASTRUCTUREN 4. MEDISCHE NETWERKEN 5. BEVEILIGING TRENDS

Nadere informatie

Overstappen op VoIP i.c.m. Online Dashboard.

Overstappen op VoIP i.c.m. Online Dashboard. Overstappen op VoIP i.c.m. Online Dashboard. Online Dashboard is de nieuwe dienst van WeTalk Telecom gebaseerd op hosted PBX IP telefonie. Overstappen op VoIP is voor veel organisaties al snel lonend.

Nadere informatie

AT One Touch Network Assistent. Fluke Versiv

AT One Touch Network Assistent. Fluke Versiv AT One Touch Network Assistent Fluke Versiv Het ideale netwerk Altijd beschikbaar Supersnel Onbeperkte bandbreedte Nooit problemen Groeit mee met onze behoefte... Ellende begint in periferie Meeste probleemmeldingen

Nadere informatie

ENGENIUS ENS202EXT EZ HOTSPOT

ENGENIUS ENS202EXT EZ HOTSPOT ENGENIUS ENS202EXT EZ HOTSPOT Product Review Versie: 1.0 Auteur: Herwin de Rijke Datum: 17-06-2014 Alcadis Vleugelboot 8 3991 CL Houten www.alcadis.nl 030 65 85 125 Inhoud 1 Inleiding... 2 1.1 DOELSTELLING...

Nadere informatie

Wireless scanner toepassingen. Wireless technologieën voor scanning toepassingen

Wireless scanner toepassingen. Wireless technologieën voor scanning toepassingen Wireless technologieën voor scanning toepassingen Overzicht van wireless technologieën Specifiek voor scanning toepassingen: Bluetooth Radiofrequentie Wireless Voor- en nadelen Selectiecriteria Toepassingen

Nadere informatie

Gigaset pro VLAN configuratie

Gigaset pro VLAN configuratie Gigaset pro VLAN configuratie Hogere betrouwbaarheid door gebruik van VLAN s. De integratie van spraak en data stelt eisen aan de kwaliteit van de klanten infrastructuur. Er zijn allerlei redenen waarom

Nadere informatie

MaxiTEL. dienst beschrijving. www.maxitel.nl. Laatste wijziging: April 2015 Versie: 1.0

MaxiTEL. dienst beschrijving. www.maxitel.nl. Laatste wijziging: April 2015 Versie: 1.0 Laatste wijziging: April 2015 Versie: 1.0 E-mail: info@maxitel.nl - Telefoon: 0172-754 000 Fax: 0172-754 010 - ACM Registraties: 942487 / 942488 1/6 1 Inhoudsopgave 1 Inhoudsopgave... 2 2 Inleiding...

Nadere informatie

RF TEST VIA WLAN SWITCH CLI

RF TEST VIA WLAN SWITCH CLI RF TEST VIA WLAN SWITCH CLI Technote Versie: 1.0 Auteur: Willem Fieggen Datum: 26 augustus 2016 Alcadis Vleugelboot 8 3991 CL Houten www.alcadis.nl 030 65 85 125 Inhoud 1 Inleiding... 2 1.1 1.2 1.3 DOELSTELLING...

Nadere informatie

Zes must-haves voor application delivery in hybride en multicloudomgevingen

Zes must-haves voor application delivery in hybride en multicloudomgevingen Zes must-haves voor application delivery in hybride en multicloudomgevingen Inhoud Inleiding...3 End-to-end zicht op het netwerk...4 Realtime analytics van de netwerkperformance...5 Geautomatiseerde uitrol

Nadere informatie

Maak kennis met het nieuwe bellen!

Maak kennis met het nieuwe bellen! Maak kennis met het nieuwe bellen! Waar ik ook ben, je mag mij altijd storen voor echt belangrijk nieuws! U heeft de regie U heeft uw mobility zelf in de hand. Wij verzorgen het beheer voor u, zoals beveiligingsinstellingen,

Nadere informatie

Vijf netwerkuitdagingen die je eenvoudig oplost met Cisco Meraki. Zo geeft Cisco Meraki je de volledige regie over je netwerkbeheer

Vijf netwerkuitdagingen die je eenvoudig oplost met Cisco Meraki. Zo geeft Cisco Meraki je de volledige regie over je netwerkbeheer Vijf netwerkuitdagingen die je eenvoudig oplost met Cisco Meraki Zo geeft Cisco Meraki je de volledige regie over je netwerkbeheer Netwerkbeheer kan tegenwoordig uitlopen op een lastige tijdrovende klus.

Nadere informatie

Blackboard. Jan Willem van der Zalm Director EMEA, Blackboard Managed Hosting DATE

Blackboard. Jan Willem van der Zalm Director EMEA, Blackboard Managed Hosting DATE Blackboard Managed Hosting SURF Cloud Vendordag Jan Willem van der Zalm Director EMEA, Blackboard Managed Hosting DATE 2 Agenda SURF Cloud strategie Blackboard Managed Hosting & Private Cloud Blackboard

Nadere informatie

Wi-Fi zonder controllers: Minder hardware, meer waarde

Wi-Fi zonder controllers: Minder hardware, meer waarde Wi-Fi zonder controllers: Minder hardware, meer waarde Wireless 2.0 De Wi-Fi-markt voor ondernemingen groeit razendsnel. Voorspellingen geven aan dat deze markt de komende drie jaar zelfs zal verdubbelen.

Nadere informatie

Professional Services. Site Survey Services

Professional Services. Site Survey Services Professional Services Site Survey Services Site Survey Services Alcadis is gespecialiseerd in het ontwerpen van Wi-Fi infrastructuren. Samen met onze partners hebben wij voor de meest complexe locaties

Nadere informatie

Thuis het beste beeld en geluid?

Thuis het beste beeld en geluid? www.hcc.nl/home-entertainment Syllabus home entertainment Thuis het beste beeld en geluid? Deze syllabus geeft achtergrondinformatie over de lezing home entertainment. De onderwerpen die aan bod komen

Nadere informatie

Volledige samenwerking voor middelgrote bedrijven

Volledige samenwerking voor middelgrote bedrijven Volledige samenwerking voor middelgrote bedrijven Hoe goed is uw communicatie? Dat is de uitdaging in de moderne, mobiele, virtuele economie waarin bedrijven streven naar consistente communicatie tussen

Nadere informatie

4G Dienstbeschrijving Februari 2013

4G Dienstbeschrijving Februari 2013 4G Dienstbeschrijving Februari 2013 Inhoud 4G; WAT IS HET?... 3 WAAROM 4G VAN KPN?... 3 WAT KUNT U MET 4G?... 3 WAT HEEFT U NODIG OM GEBRUIK TE KUNNEN MAKEN VAN 4G?... 4 INTERNET TOEGANG EN APN INSTELLINGEN...

Nadere informatie

Nieuwe ontwikkelingen. 28 mei 2013

Nieuwe ontwikkelingen. 28 mei 2013 Nieuwe ontwikkelingen 28 mei 2013 Ontwikkelingen KA-SAT hardware en diensten Inmarsat High Data Rate / Explorer 710 Inmarsat Global Xpress Iridium Extreme Thuraya IP+ Thuraya SatSleeve Multi channel routers

Nadere informatie

Complete browser-based werkplek

Complete browser-based werkplek Complete browser-based werkplek Demonstreer hoe je het werk van de medewerkers bij jouw klant kunt vereenvoudigen 1. Jouw eigen werkplek 2. Vereenvoudig DMS & mail 3. Alle applicaties bij elkaar 4. Simpel

Nadere informatie

Workware Wireless FAQ - General & Customers November 9, 2016

Workware Wireless FAQ - General & Customers November 9, 2016 Workware Wireless FAQ - General & Customers November 9, 2016 Wat is draadloos workware Base?... 3 Hoe staat dit in vergelijking tot andere Workware producten?... 3 Waarom zou ik draadloos Workware gebruiken

Nadere informatie

GS PASS voor scholen. Demonstratie

GS PASS voor scholen. Demonstratie GS PASS voor scholen Demonstratie Inhoud Korte uitleg Grafisoft Grafisoft Systeembeheer Korte uitleg basis van Pass technologie voor bibliotheken / scholen Uitleg Pass voor scholen Pass voor scholen modules

Nadere informatie

Bring it Secure. Whitepaper

Bring it Secure. Whitepaper Whitepaper Imtech ICT Communication Solutions, Rivium Boulevard 41 2909 LK Capelle a/d IJssel T +31 88 988 96 00, info.cs@imtech.nl, www.imtech.nl/cs Imtech Vandaag de dag moet security een standaard

Nadere informatie

Hoe draadloze communicatie zich de afgelopen 20 jaar explosief heeft ontwikkeld

Hoe draadloze communicatie zich de afgelopen 20 jaar explosief heeft ontwikkeld Hoe draadloze communicatie zich de afgelopen 20 jaar explosief heeft ontwikkeld PLOT presentatie, Juni 2016, Oegstgeest Dr. ir. Jaap C. Haartsen Senior Expert, Wireless Systems Simply Smarter Communications

Nadere informatie

Uw telefooncentrale in de cloud?

Uw telefooncentrale in de cloud? ? ü Kostenbesparend ü Gebruiksvriendelijk ü Innovatieve mogelijkheden Wat is VoIP? VoIP is de afkorting van Voice over IP. VoIP maakt het mogelijk om via het internet of een ander IP-netwerk spraak te

Nadere informatie

IoT kennen we nu wel, maar welke technologie gebruiken we waar!

IoT kennen we nu wel, maar welke technologie gebruiken we waar! IoT kennen we nu wel, maar welke technologie gebruiken we waar! Introductie Sinds 1996 actief in de halfgeleider industrie, zowel voor een chipfabrikant als in distributie van componenten, modules en oplossingen.

Nadere informatie

Software defined networking. Wout van Bruchem en Roy Dusink 5 februari 2016

Software defined networking. Wout van Bruchem en Roy Dusink 5 februari 2016 Software defined networking Wout van Bruchem en Roy Dusink 5 februari 2016 Agenda Aanleiding ICT beleidsuitgangspunten Traject/Keuze ICT opleidingen Waarom Software defined datacenter Project Wat is Cisco

Nadere informatie