Presentatie Veldwerk Ouderenhuisvesting. Kijken, ijken en herijken

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Presentatie Veldwerk Ouderenhuisvesting. Kijken, ijken en herijken"

Transcriptie

1 Presentatie Veldwerk Ouderenhuisvesting Kijken, ijken en herijken

2 A. Aanleiding & Context Uitgangspunt: programma Wonen en Zorg verbonden. Wat vinden mensen belangrijk om zelfstandig thuis te (blijven) wonenals de jaren gaan tellen en de gezondheid minder wordt? Welke rol spelen de woning, de voorzieningen, de zorg, de sociale contacten?

3 B. Proces bezoek aan dagactiviteiten Overvecht als casus Doelgroep 70+ Naar de mensen toe! gesprekken met professionele begeleiders en verzorgers (hulpin de huishouding, wijkverpleegkundige, buurtteam, netwerk 55+) huisbezoekenvia kerk, wijkbureau, Anbo, marokkanennetwerk, vrijwilligers straatinterviews

4 C. Veldwerk resultaten 1. Realitycheck beleidsmedewerker m.b.t. de alledaagse werkelijkheid van ouderen. 2. Geeft inzicht in dat wat belangrijk is in het leven van ouderen.

5 Realitycheck opent de ogen van de onderzoeker/ beleidsmedewerker voor de alledaagse werkelijkheid van ouderen. Meevoelenen inleven heeft een waarde op zich.

6 Je kunt je veel meer voorstellen waarom mensen zijn zoals ze zijn. Het is belangrijk dat we leren om hun taal te spreken.

7 De toevoeging op locatie, er naar toe gaan, is waardevol. Zó vaak heb ik over de Brandenburgerdreef gehoord, plaatjes bekeken op internet, nu ik bij iemand binnen ben geweest snap ik pas écht hoe het werkt in de praktijk.

8 Het is een mooie manier van werken, maar ook lastig om je eigen perspectief los te laten en precies te begrijpen wat wordt bedoeld. Het eerdere stadsgesprek was erg ingekaderd. Nu hebben we heel andere mensen gesproken, die bijvoorbeeld nog maar weinig buiten komen.

9 Indrukwekkend en inspirerend. Je wordt echt gedwongen om na te denken over waar het werkelijk om gaat. En bent meteen op de juiste koers.

10 Wat is volgens ouderen zelf belangrijk in hun leven? Wat ziet de hulpverlener?

11 1. Behoefte aan structuur & zekerheid Welke routines en zekerheden?

12 veerkracht Toen ik verhuisd was, moest ik echt enorm wennen aan alles. Dat heeft me 2 jaar heel veel energie gekost. Nu ben ik gewend en zie ik het weer zitten. Ik woon hier al 52 jaar. Mijn deur staat altijd open. [dat is ook letterlijk zo, de voordeur staat half open] Vaak zit ik in de voortuin. Ik ken en groet iedereen.

13 Routines en rituelen Ik probeer elke dag, of tenminste om de dag, naar buiten te gaan. Met de bus schoenen kopen, of een wandeling in het natuurgebied hier achter. Quadrant Ik kom elke dinsdagmiddag. Het is echt gezellig hier. Bij elkaar zitten en praten. Mijn uitje van de week. Ik heb een volkstuin. En loop elke dag met mijn hondje. hulpverlener Veel voorzieningen zijn wegbezuinigd, zoals maaltijdservice en vervoer. Winkels verdwijnen als ontmoetingsplaats.

14 1. Behoefte aan structuur & zekerheid Veerkracht Routines en rituelen

15 2. Eigen huis = biotoop Wat betekent hun huis voor mensen?

16 vergroeid Mijn man heeft hier alles gemaakt, omgebouwd en vertimmerd. Hij is inmiddels overleden. Maar ik zou hier voor geen goud weg willen. Ik voel me thuis. Het is een rustige buurt, breed [opgezet], ik ben gelukkig daar. Alles is dichtbij, winkels, bus, de moskee. Ik wil daar niet weg. Oude bomen moet je niet verplaatsen Ik ga hier niet meer weg. Dat geeft zoveel rompslomp, dat zie ik echt niet meer zitten. En het kost klauwen met geld.

17 Aanpassingen in de woning hulpverlener Het wordt je als hulpverlener wel lastig gemaakt om in de korte tijd die ik heb goede zorg te verlenen als de badkamer heel krap is en de wasmachine helemaal boven op de zolder staat. Als de drempels eruit gaan kan ik hier lang blijven wonen. Het aanvragen van een traplift e.d. duurt lang.

18 Mensen passen zich aan! Bij ingang van de flat zijn een paar tredes. Met boodschappen moet ik wachten tot iemand me helpt. Soms zijn er wel aardige jongens. Mijn man doet desnoods kruipend de tuin. Ik ga gewoon met mijn billen op de trap achterwaarts omhoog. Zo kom ik er ook wel hoor. Als ik maar thuis mag blijven wonen! hulpverlener Ik heb niet het idee dat de woning het probleem is. Ouderen hebben hun eigen systeem om te (over) leven.

19 Wanneer verhuizen? Nu ik terug ben van de revalidatie wil zo snel mogelijk naar een andere woning, ook al kost dat 300,-euro per maand meer! Maar het duurt allemaal zo lang voordat er iets kan. Ik heb een groot huis, ik wil een klein huis nu mijn kinderen weg zijn! Ik heb een middenwoning [maisonette]. Ik moet een woning vinden voor 608,-. Is heel moeilijk. hulpverlener Ouderen willen zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Totdat hun kinderen ingrijpen.

20 2. Eigen huis = biotoop Mensenzijnvergroeidmet hunhuis Woningaanpassingenwordensomswel, soms niet ingezet Mensen passen zich aan! Wanneer verhuizen?

21 3. Sociaal netwerk Waar gaat dat over?

22 familie & buren Iedere zondag haalt mijn zoon me op. En dan staan de kleinkinderen al klaar: daar is oma weer. (zegt ze met een stralend gezicht)

23 de zorgprofessional 1x per week komt de thuishulp. Dan heb ik wat gesprek. Het ergste vond ik dat de uren minder werden, van 4 naar 1,5 uur. Soms komt de buurtpastor. Ja, we komen hier heel graag op de dagbesteding. De liefde die je van die meiden krijgt doet een mens echt goed

24 eenzaamheid hulpverlener Deze [Marrokaanse] vrouwen zijn dertig jaar in Nederland. En sinds vier, vijf jaar weduwe. Ze leefden voor hun man en kinderen, binnen vier muren. Ze spreken de taal niet. Hoe kan je dingen begrijpen, hoe zit het in elkaar? De verwendagvoor ouderen die we 1x per jaar organiseren, is eigenlijk elke maand nodig. Het loopt storm. Ik ben al 17 jaar weduwe. Naast me woonde een stel met wie ik het goed kon vinden. Maar mensen worden oud he, en gaan dood Ik mag geen auto rijden en niet meer op de fiets. Tel maar uit wat er dan overblijft, dan zit je vaak thuis. En dan kom je de muren en de tv tegen maar die praten niet terug.

25 de buurt Ik maak iedere dag een loopje naar de supermarkt. Zo ontmoet je mensen, heb je vanzelf aanspraak. Je moet in beweging blijven. Ik ben nog helemaal gezond. Ik geniet erg van mijn uitzicht op het park. Daar zie ik vaak vrouwen met kinderen komen picknicken, heel leuk om te zien. hulpverlener Probleem is niet zozeer of de woning geschikt is, maar of mensen in contact zijn met anderen. Als je een goed sociaal netwerk hebt, kun én wil je langer zelfstandig wonen. Mijn hondje heeft mijn leven gered. Daardoor kwam ik de deur nog uit na mijn ongeluk. Sinds een jaar heb ik een scootmobielen nu kan ik zelf weer boodschappen doen en lekker met mijn hondje naar het recreatiepark.

26 3. Sociaal netwerk Het hebben van goede buren, familie die je opzoekt en je bijstaat. De zorgprofessional die naast zorg ook aandacht geeft. Eenzaamheid heeft negatieve gevolgen voor vitaliteit en zelfredzaamheid. Nabijheid voorzieningen in de buurt is belangrijk voor gemak en sociaal contact

27 4. (On)afhankelijkheid Hoe ziet dat eruit?

28 vitaliteit We passen nog elke week op de kleintjes. Van t weekend komt ons achterkleinkind van 1 jaar en drie maanden logeren. Heerlijk, daar genieten we zo van! Je moet zorgen dat je voor jezelf zorgt! Ik doe onder andere Vrijwilligerswerk voor de ANBO. Maar ik zamel ook kleding in voor Roemenië. Ik vind: eenzaamheid zit in de mensen zelf. Ik ben te ongeduldig voor tafeltje Dekje. Daar ga ik niet op zitten wachten hoor. Ik ga wel zelf naar de Hema om te ontbijten.

29 Negatieve spiraal Ik voel me onveilig. Sinds ik weer thuis ben [na de heupoperatie] ben ik s nachts bang. Ik hoor alle geluiden, ik denk steeds dat er ingebroken wordt. Ik kijk ook enorm op tegen de vakantie dan zijn de buren weg! Ik heb elke dag hulp. Mijn arm doet het niet, verbrijzeld. En ik heb een longziekte en dus heel weinig energie. De buren ken ik wel, maar ik wil geen burenhulp, want ik kan niets terug doen. Het grootste probleem is dat de gemeente het afval niet inzamelt en ik dus 125 meter moet lopen om het af te geven

30 Zorg en ondersteuners als intermediair Hier op de dagbesteding ontmoet ik mensen die ook Parkinsonhebben en ook al ben ik een van de betere in die groep, met elkaar zijn we toch zinnig bezig. Misschien dat de huisarts binnenkort een traplift adviseert? De thuiszorg vroeg of ik opgenomen wil worden, want ik ben te duur! Maar ik wil hier niet weg, want tussen de dementen kwijn ik weg.

31 4. (On)afhankelijkheid Vitaliteit Negatieve spiraal Zorg en ondersteuning

32 D. Eerste analyse van veldwerk

33 1. Paradox: hoe meer verhuizen nodig is vanuit gezondheid, hoe minder mensen ertoe in staat zijn. Eerder bewustzijn creëren? Begeleiding bij angsten en rompslomp wegnemen?

34 2. Een levensloopgeschikte woning is een belangrijke factor voor zelfstandig blijven wonen, maar niet het hele verhaal Behoefte aan structuur/zekerheid Vergroeid met huis(spullen, plek, uitzicht) Sociaal netwerk (on)afhankelijkheid

35 3. Wie bepaalt of iemand thuis kan blijven wonen? De oudere zelf! Familie/kinderen (zorg)professional Corpo s/gemeente: doorstroming zou goed zijn

36 4. Dèoudere bestaat niet! Maar alswe door de oogharenkijken vanuitde woning?

37 Mogelijke groepen voor beleid?

38 Mogelijke acties Bewustwording creëren, want als mensen ongezonder worden zien ze er steeds meer op tegen eventueel verhuizen. Bewustwording via mensen zelf, maar ook via hun omgeving/ netwerken Omgeving voorlichtenover mogelijkheden. Naast de gezondheid van de bewoner, de omgeving meewegen bij eventuele indicatie levensloopgeschikte woning (trekt de omgeving het nog?)

Rapportage Huisbezoek Allochtone Ouderen 60+ 2010-2012

Rapportage Huisbezoek Allochtone Ouderen 60+ 2010-2012 Rapportage Huisbezoek Allochtone Ouderen 60+ 2010-2012 Almelo, juli 2012 Rapportage Huisbezoek Allochtone Ouderen 60+ 2010-2012 In 2006 is Scoop gestart met het bezoeken van 75-plussers in de gemeente

Nadere informatie

Aalsmeer. Zorg enquête ANBO. De resultaten

Aalsmeer. Zorg enquête ANBO. De resultaten Aalsmeer Zorg enquête ANBO Tijdens de geraniummarkt van 10 mei heeft ANBO Aalsmeer een enquête gehouden onder bezoekers van hun stand. De vragen gingen over de veranderingen in de zorg en hoe mensen met

Nadere informatie

1. VERLOOP BEZOEK. Naam: Adres: Naam bezoeker: Datum bezoek: Telnr. ja nee

1. VERLOOP BEZOEK. Naam: Adres: Naam bezoeker: Datum bezoek: Telnr. ja nee Naam: Adres: Telnr. Naam bezoeker: Datum bezoek: 1. VERLOOP BEZOEK De betrokkene was thuis op het moment van de afspraak? Het bezoek duurde: Er waren nog mensen aanwezig toen ik aankwam: Die zijn tijdens

Nadere informatie

Inhoud. Mijn leven. de liefde en ik

Inhoud. Mijn leven. de liefde en ik Inhoud Inleiding...3 Hoofdstuk 1 Gevoelens... 4 Hoofdstuk 2 Ontmoeten... 6 Hoofdstuk 3 Verliefd... 8 Hoofdstuk 4 Date... 10 Hoofdstuk 5 Verkering... 12 Hoofdstuk 6 Intimiteit... 14 Hoofdstuk 7 Seks...

Nadere informatie

Kijk mee en maak het mee. Onze toekomst: Maasduinen, hoe mooi het gaat worden.

Kijk mee en maak het mee. Onze toekomst: Maasduinen, hoe mooi het gaat worden. Kijk mee en maak het mee. Onze toekomst: Maasduinen, hoe mooi het gaat worden. Hier denken we aan. Zo zien we de toekomst van Maasduinen. Met dit boekje vertellen we waar we de komende jaren aan willen

Nadere informatie

Zorg en ondersteuning regelen we samen

Zorg en ondersteuning regelen we samen Zorg en ondersteuning regelen we samen Hebt u zorg of ondersteuning nodig? De gemeente kan u helpen. Zorg en ondersteuning die bij u past De gemeente helpt u om zo lang mogelijk thuis te wonen. Samen met

Nadere informatie

Wonen Aar en Amstel. Inhoudsopgave. 1 Algemeen...1

Wonen Aar en Amstel. Inhoudsopgave. 1 Algemeen...1 Inhoudsopgave 1...1 2 Hoofdsectie...2 1 Wat is uw leeftijd?...2 2 In welke kern woont u?...3 3 Uit hoeveel personen bestaat uw huishouden?...4 4 Woont u in een huur of koopwoning?...5 5 Wat voor soort

Nadere informatie

Kaart 1: Wmo = meedoen Achtergrondinformatie voor patiënten

Kaart 1: Wmo = meedoen Achtergrondinformatie voor patiënten Kaart 1: Wmo = meedoen Achtergrondinformatie voor patiënten De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) betekent voor gemeenten een andere manier van denken en doen. De Nederlandse gemeenten werken gezamenlijk

Nadere informatie

René op vakantie. 10-17 mei 2013 P U T T E N

René op vakantie. 10-17 mei 2013 P U T T E N René op vakantie 10-17 mei 2013 P U T T E N Begeleider Theo Vrijdag 10 mei Vertrek naar Landal Tegen 12 uur rijdt de Tendens bus de Ranonkelweg in en René straalt als hij mij ziet. Na de lunch nemen we

Nadere informatie

Careyn De Ark. Gewoon prettig wonen in

Careyn De Ark. Gewoon prettig wonen in Gewoon prettig wonen in Careyn De Ark Op een steenworp afstand van Den Haag en het Westland en op loopafstand van het gezellige centrum van Wateringen ligt het woonzorgcomplex De Ark. De Ark combineert

Nadere informatie

Herhalingsoefeningen. Thema 7 Wonen. 1 Woorden. 2 Woorden. Zet de objecten in de juiste kolom:

Herhalingsoefeningen. Thema 7 Wonen. 1 Woorden. 2 Woorden. Zet de objecten in de juiste kolom: Herhalingsoefeningen Thema 7 Wonen 1 Woorden Zet de objecten in de juiste kolom:. het aanrecht de bank het bed het fornuis de gootsteen de houthaard de kledingkast de koelkast de kraan het nachtkastje

Nadere informatie

Gewoon zo! WONEN: HOE ONTMOET JE BUURTBEWONERS?

Gewoon zo! WONEN: HOE ONTMOET JE BUURTBEWONERS? Gewoon zo! WONEN: HOE ONTMOET JE BUURTBEWONERS? Inhoud WELKE INFORMATIE VIND JE IN DIT BOEKJE? Bladzijde 3 - Waarom een boekje over je buurt? Bladzijde 4 - Ontdek je buurt Bladzijde 6 - Een buurtkaart

Nadere informatie

Te huur HOOFDSTUK 4 WOORDEN. Kies het goede woord. 1 Ik woon in een flat op de vierde... a verdieping b appartement

Te huur HOOFDSTUK 4 WOORDEN. Kies het goede woord. 1 Ik woon in een flat op de vierde... a verdieping b appartement 51 51 HOOFDSTUK 4 Te huur WOORDEN 1 1 Ik woon in een flat op de vierde.... a verdieping b appartement 2 Het is een rijtjeshuis met een grote woonkamer en drie.... a tuinen b slaapkamers 3 Mijn woonkamer

Nadere informatie

Een retour Rotterdam

Een retour Rotterdam 71 71 HOOFDSTUK 5 Een retour Rotterdam WOORDEN 1 Wat hoort bij elkaar? 1 zebrapad a pinnen 2 auto b binnengaan 3 automaat c oversteken 4 ingang d parkeren 2 Kies uit: tram vertraging door de week strippenkaart

Nadere informatie

REGELS. Onderstreep de pluralisvorm in de zin.

REGELS. Onderstreep de pluralisvorm in de zin. 61 61 REGELS 1 Onderstreep de pluralisvorm in de zin. 1 Ik woon met mijn gezin in een rijtjeshuis met vier slaapkamers. 2 De vijf appartementen in deze flat zijn heel klein. 3 Hij heeft een groot huis

Nadere informatie

Familie- en vriendenzorg. Informatie voor mantelzorgers. Zorgbalans Omdat goede zorg heel persoonlijk is

Familie- en vriendenzorg. Informatie voor mantelzorgers. Zorgbalans Omdat goede zorg heel persoonlijk is Familie- en vriendenzorg Informatie voor mantelzorgers Zorgbalans Omdat goede zorg heel persoonlijk is Familie- en vriendenzorg Uw partner, familielid, vriend of andere naaste krijgt zorg bij Zorgbalans.

Nadere informatie

Ervaringen van mensen met verstandelijke beperkingen of psychiatrische problemen met zelfstandig wonen en deelname aan de samenleving

Ervaringen van mensen met verstandelijke beperkingen of psychiatrische problemen met zelfstandig wonen en deelname aan de samenleving Een eigen huis.. Ervaringen van mensen met verstandelijke beperkingen of psychiatrische problemen met zelfstandig wonen en deelname aan de samenleving M.H. Kwekkeboom (red.) A.H. de Boer (SCP) C.van Campen

Nadere informatie

WONEN IN Gockingaheem Noordbroek

WONEN IN Gockingaheem Noordbroek WONEN IN Gockingaheem Noordbroek Natuurlijk wil iedereen zo lang mogelijk in de eigen vertrouwde woning blijven wonen. Maar ineens kan uw persoonlijke situatie veranderen, waardoor het voor uw gezondheid

Nadere informatie

Prettig wonen, midden in het leven, met alle zorg dichtbij? Kies. foto 2. Kies. foto 1. Kies. foto 3. Zorgeloos wonen Vivium Zorggroep

Prettig wonen, midden in het leven, met alle zorg dichtbij? Kies. foto 2. Kies. foto 1. Kies. foto 3. Zorgeloos wonen Vivium Zorggroep Zorgeloos wonen Vivium Zorggroep Kies foto 2 Kies foto 1 Kies foto 3 os Zorgelo Wonen Prettig wonen, midden in het leven, met alle zorg dichtbij? Vivium helpt u verder Kies foto 2 Welkom bij Zorgeloos

Nadere informatie

Mantelzorgers in beeld

Mantelzorgers in beeld Mantelzorgers in beeld Zorgen op afstand voor een dementerende vader Mantelzorgster Anna Anna is de oudste dochter van Jacob en 51 jaar oud. Samen met haar man heeft ze twee kinderen (21 en 19 jaar) en

Nadere informatie

WONEN IN Wiemersheerd Loppersum

WONEN IN Wiemersheerd Loppersum WONEN IN Wiemersheerd Loppersum Natuurlijk wil iedereen zo lang mogelijk in de eigen vertrouwde woning blijven wonen. Maar ineens kan uw persoonlijke situatie veranderen, waardoor het voor uw gezondheid

Nadere informatie

Ontstaansgeschiedenis

Ontstaansgeschiedenis Ontstaansgeschiedenis Project Alledaagse Kansen Wie kan jou motiveren stapjes te zetten? Coach van het Alledaagse Netwerkcoaches Transitie (opdracht sociale teams) Actief inzetten op een omgeving/buurt

Nadere informatie

Onderzoek woon-, welzijn- en zorgbehoeften in Sterksel en Gerwen WELKOM. Korte toelichting op project 1 e resultaten Discussie in kleine groepjes

Onderzoek woon-, welzijn- en zorgbehoeften in Sterksel en Gerwen WELKOM. Korte toelichting op project 1 e resultaten Discussie in kleine groepjes Onderzoek woon-, welzijn- en zorgbehoeften in Sterksel en Gerwen WELKOM Korte toelichting op project 1 e resultaten Discussie in kleine groepjes Toelichting op project Waarom Doelstellingen: Daadwerkelijke

Nadere informatie

Cliëntondersteuner (naam, organisatie):

Cliëntondersteuner (naam, organisatie): Naam: Geboortedatum: Cliëntondersteuner (naam, organisatie): Datum gesprek: DOMEIN Thema s voor gesprek met cliënt. Ondersteuningsvraag van cliënt bij dit thema. A. Familie en vrienden. Huiselijke relaties

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 4 Wonen

Spreekopdrachten thema 4 Wonen Spreekopdrachten thema 4 Wonen Opdracht 1 bij 4.1 ** Uitleg voor de docent: Op de volgende pagina vind je een blad met plaatjes. Knip de plaatjes uit en doe ze in een envelop. Geef elk tweetal een envelop.

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 4 Wonen

Spreekopdrachten thema 4 Wonen Boven: Spreekopdrachten thema 4 Wonen Opdracht 2 bij 4.1 * slaapkamer 2 trap Beneden: tuin garage TaalCompleet A1 Spreken Plus Thema 4-1 Opdracht 3 bij 4.1 ** Vertel. Wat voor huis heb jij? - Woon je in

Nadere informatie

ditie E Markenhof www.atlant.nl

ditie E Markenhof www.atlant.nl Wonen in Markenhof Markenhof ligt op een prachtige locatie Verpleeghuis Markenhof ligt midden in de bosrijke omgeving van Beekbergen. De geur van dennenbomen maakt deze locatie tot een bijzonder rustige

Nadere informatie

Verslag bezoek leden klankbordgroep De Draai cliënten aan het Vierkant in Zuid Scharwoude op maandag 21 maart 2011

Verslag bezoek leden klankbordgroep De Draai cliënten aan het Vierkant in Zuid Scharwoude op maandag 21 maart 2011 Verslag bezoek leden klankbordgroep De Draai cliënten aan het Vierkant in Zuid Scharwoude op maandag 21 maart 2011 Aanwezig: Riet Snijders, Hannie Jonker, Peter Krom, Jeffrin Pipper, Ferry Duursma en Jens

Nadere informatie

ONDERSTEUNING VAN MENSEN MET EEN LICHAMELIJKE HANDICAP EN/OF NIET-AANGEBOREN HERSENLETSEL

ONDERSTEUNING VAN MENSEN MET EEN LICHAMELIJKE HANDICAP EN/OF NIET-AANGEBOREN HERSENLETSEL Ondersteuning bij wonen ONDERSTEUNING VAN MENSEN MET EEN LICHAMELIJKE HANDICAP EN/OF NIET-AANGEBOREN HERSENLETSEL Voorpagina: Kjerke de Vries: Ik heb niet erg veel hulp nodig. Daarom verhuis ik van een

Nadere informatie

Persoonlijk plan (WMO)

Persoonlijk plan (WMO) Persoonlijk plan (WMO) 1.Wie ben ik? Opgesteld op: Ingevuld door: a. Persoonsgegevens van degene die ondersteuning nodig heeft. Naam: BSN: Geboortedatum: Adres: Telefoon: Email: Gezinssamenstelling: Mede

Nadere informatie

Stoplichtspel OSO. Deze ontwikkelingen vragen om bewustwording en discussie.

Stoplichtspel OSO. Deze ontwikkelingen vragen om bewustwording en discussie. Stoplichtspel OSO Waarom een stoplichtspel? De maatschappelijke ontwikkelingen rond de WMO zoals decentralisatie, een terugtredende overheid en de Kanteling (een WMO- project waarin zelfredzaamheid en

Nadere informatie

Een nieuw leven. Een maand eerder. Zondag 25 juli

Een nieuw leven. Een maand eerder. Zondag 25 juli Een maand eerder Zondag 25 juli Een nieuw leven Het lijkt me zo leuk om naar Aruba te verhuizen. Simon krijgt daar een topbaan en ik kan mijn leven weer op orde brengen. Ik kan gaan doen wat ik wil. Een

Nadere informatie

HARTELIJK BEDANKT: SCHRIJVER: Racheal

HARTELIJK BEDANKT: SCHRIJVER: Racheal HARTELIJK BEDANKT: SCHRIJVER: Racheal Brief schrijven, HELP IK KAN HET NIET ALLEEN. En toen kwamen de acties opgang. Een PowerPoint in de klas, oproep door Jennifer (mijn coach) van Kienhuis Hoving, een

Nadere informatie

Welzijnsbezoek. Voorbeelden van aanpassingen aan het huis die nodig zijn:

Welzijnsbezoek. Voorbeelden van aanpassingen aan het huis die nodig zijn: Welzijnsbezoek 2014 Inhoud 1. Conclusies 2. Figuren en tabellen MEE Drechtsteden voerde in 2014 welzijnsbezoeken uit onder ouderen van 75, 80 en. Aan de hand van een vragenlijst komen zes onderwerpen aan

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma. in eenvoudige taal

Verkiezingsprogramma. in eenvoudige taal Verkiezingsprogramma in eenvoudige taal Inhoudsopgave Voorwoord bladzijde 2 De Noordoostpolder bladzijde 4 Belangrijke punten bladzijde 6 Een eerlijke gemeente bladzijde 7 Goede zorg bladzijde 9 Rust op

Nadere informatie

Ruime woning, veel daglicht Zonnige tuin op westen

Ruime woning, veel daglicht Zonnige tuin op westen Huizen vanhendriks Mahatma Gandhiweg 6, 6836 LH Arnhem Ruime woning, veel daglicht Rustige groene omgeving Vijf (slaap)kamers Zonnige tuin op westen Garage aanwezig H49 H49 Kenmerken Soort Type Kamers

Nadere informatie

Voor jezelf, voor elkaar, voor Gorcum. Verkiezingsprogramma in eenvoudige taal

Voor jezelf, voor elkaar, voor Gorcum. Verkiezingsprogramma in eenvoudige taal Voor jezelf, voor elkaar, voor Gorcum. Verkiezingsprogramma in eenvoudige taal 2018-2022 De SP bestuurde voor het eerst in Gorinchem mee. De SP heeft met onze wethouder veel dingen bereikt. We vertellen

Nadere informatie

Zelfstandig wonen dicht bij het centrum van Zwolle. Beulakerwiede. Beulakerwiede 27 t/m 38

Zelfstandig wonen dicht bij het centrum van Zwolle. Beulakerwiede. Beulakerwiede 27 t/m 38 Zelfstandig wonen dicht bij het centrum van Zwolle Beulakerwiede Beulakerwiede 27 t/m 38 Foto's pagina 2 Voor wie? Doelgroep Licht verstandelijk beperkt ZZP-indicatie 2 Financiering Wlz Belangrijk Hoeveel

Nadere informatie

ANTES ONDERSTEUNING - FINANCIËN - WERK - GEZONDHEID - WONEN

ANTES ONDERSTEUNING - FINANCIËN - WERK - GEZONDHEID - WONEN ANTES ONDERSTEUNING - FINANCIËN - WERK - GEZONDHEID - WONEN De juiste keuze voor u! ONDERSTEUNING & BEGELEIDING WMO INHOUD SOCIAAL EN PERSOONLIJK FUNCTIONEREN Een steuntje in de rug bij het dagelijks leven

Nadere informatie

Waardevolle zorg. is ook JONG!

Waardevolle zorg. is ook JONG! Waardevolle zorg is ook JONG! www.loc.nl 2 Visie LOC-jeugd LOC Jeugd heeft een visie op de zorg. Die heet Waardevolle zorg. Allerlei mensen herkennen zich daar in. Dat komt omdat die gaat over dingen die

Nadere informatie

Laurens De Beukelaar. Passend bij u en uw cultuur. Het voelt hier vertrouwd, je bent in goede handen. Wat kunnen wij voor u betekenen?

Laurens De Beukelaar. Passend bij u en uw cultuur. Het voelt hier vertrouwd, je bent in goede handen. Wat kunnen wij voor u betekenen? Laurens De Beukelaar Passend bij u en uw cultuur Het voelt hier vertrouwd, je bent in goede handen. Wat kunnen wij voor u betekenen? Laurens De Beukelaar Woonzorglocatie voor ouderen met dementie Laurens

Nadere informatie

Thuis in de Hoeksche Waard

Thuis in de Hoeksche Waard 1 Thuis in de Hoeksche Waard 2 De rust en ruimte van de Hoeksche Waard is onze plek, ons thuis. Hier betekenen wij al bijna vijftig jaar met kleinschalige zorg iets groots in het persoonlijke leven van

Nadere informatie

WONEN IN 't Olderloug Slochteren

WONEN IN 't Olderloug Slochteren WONEN IN 't Olderloug Slochteren Natuurlijk wil iedereen zo lang mogelijk in de eigen vertrouwde woning blijven wonen. Maar ineens kan uw persoonlijke situatie veranderen, waardoor het voor uw gezondheid

Nadere informatie

In je kracht. Werkboek voor deelnemers

In je kracht. Werkboek voor deelnemers In je kracht Werkboek voor deelnemers Uitleg Mijn toekomst! Benodigdheden: Werkblad Mijn toekomst! (je kunt het Werkblad meegeven om thuis na te lezen, maar dit is niet noodzakelijk) Voor iedere deelnemers

Nadere informatie

WIJdezorg bij U thuis

WIJdezorg bij U thuis WIJdezorg bij U thuis 24 uur per dag Bel 088 209 1000 U het comfort WIJdezorg brengt de zorg bij U thuis S Soms heeft u thuis zorg nodig. Bijvoorbeeldna terugkeer uit het ziekenhuis of revalidatie centrum,

Nadere informatie

Voor jou. Verhalen van mantelzorgers. Anne-Rose Hermer

Voor jou. Verhalen van mantelzorgers. Anne-Rose Hermer Voor jou Verhalen van mantelzorgers Anne-Rose Hermer 6 Inleiding In dit boek maak je kennis met Martine, Koos en Sara. Ze zijn alledrie in een andere fase van hun leven. Maar één ding is hetzelfde voor

Nadere informatie

Presentatie onderzoeksresultaten werkgroep zorg en welzijn Westerbeek

Presentatie onderzoeksresultaten werkgroep zorg en welzijn Westerbeek Presentatie onderzoeksresultaten werkgroep zorg en welzijn Westerbeek In het najaar van 2013 hebben wij 190 inwoners uit Westerbeek een vragenlijst gegeven over de thema's wonen, welzijn, zorg in hun omgeving.

Nadere informatie

Laurens Nijeveld. Gezellige locatie in de groene wijk Ommoord. Er heerst een open en vriendelijke sfeer. Wat kunnen wij voor u betekenen?

Laurens Nijeveld. Gezellige locatie in de groene wijk Ommoord. Er heerst een open en vriendelijke sfeer. Wat kunnen wij voor u betekenen? Laurens Nijeveld Gezellige locatie in de groene wijk Ommoord Er heerst een open en vriendelijke sfeer. Wat kunnen wij voor u betekenen? Laurens Nijeveld Laurens Nijeveld is een woonzorglocatie voor ouderen

Nadere informatie

Laurens Borgsate. Er heerst een open en hartelijke sfeer. Veel groen, ruime lanen en veel singels. Wat kunnen wij voor u betekenen?

Laurens Borgsate. Er heerst een open en hartelijke sfeer. Veel groen, ruime lanen en veel singels. Wat kunnen wij voor u betekenen? Laurens Borgsate Veel groen, ruime lanen en veel singels Er heerst een open en hartelijke sfeer. Wat kunnen wij voor u betekenen? Laurens Borgsate Woonzorglocatie voor ouderen Laurens Borgsate is een woonzorglocatie

Nadere informatie

Keuzestress of ontspannen kiezen

Keuzestress of ontspannen kiezen Keuzestress of ontspannen kiezen Wat leuk dat je mijn weggever hebt aangevraagd. Ik vertrouw erop dat het je inzicht geeft! Veel plezier met lezen of kijken. Want de ene persoon leest liever en de ander

Nadere informatie

Cliënten. Een uitgave van Careander Contact. THEMANUMMER: Hoera voor de vrijwilliger

Cliënten. Een uitgave van Careander Contact. THEMANUMMER: Hoera voor de vrijwilliger Een uitgave van Careander - 3 2018 Cliënten Contact THEMANUMMER: Hoera voor de vrijwilliger VAN DE BESTUURDER: Vrijwilligers Op 7 december is het Nationale vrijwilligersdag. Dan bedanken we alle vrijwilligers

Nadere informatie

Totaal overzicht plus- en minpunten Omegawoningen en De Meerpaal

Totaal overzicht plus- en minpunten Omegawoningen en De Meerpaal Totaal overzicht plus- en minpunten Omegawoningen en De Meerpaal Resultaten van de Omegawoningen De Woning Stank uit putje (riolering) 2 Sanitair is oud Afvoer is slecht Tocht en vocht; condens Enkel glas

Nadere informatie

Betaalbaar, zelfstandig wonen met zorg én service

Betaalbaar, zelfstandig wonen met zorg én service Betaalbaar, zelfstandig wonen met zorg én service Welkom in Ten Anker In Ten Anker bieden Vrijwaard en Woonzorg Nederland een nieuw woonconcept aan. Betaalbaar, zelfstandig wonen met de zekerheid van zorg

Nadere informatie

HANDIGE TIPS OM OP DE BEEN TE BLIJVEN

HANDIGE TIPS OM OP DE BEEN TE BLIJVEN Veilig en vitaal in eigen huis voorkomvallenbeweeg@ggdgv.nl voorkomvallenbeweeg.nl HANDIGE TIPS OM OP DE BEEN TE BLIJVEN Regionale Ketenzorg Valpreventie Ouderen Gooi en Vechtstreek Veilig en vitaal in

Nadere informatie

Laurens Stadzicht. Leven zoals u gewend bent. meer dan zorg

Laurens Stadzicht. Leven zoals u gewend bent. meer dan zorg Laurens Stadzicht Leven zoals u gewend bent meer dan zorg Stadzicht Laurens Stadzicht is een gespecialiseerde woonzorglocatie voor ouderen met dementie. De locatie is gelegen in een parkachtige omgeving

Nadere informatie

Kennismaking met Woonzorgcentrum

Kennismaking met Woonzorgcentrum Kennismaking met Woonzorgcentrum Hof van Batenstein Hof van Batenstein, dicht bij u in de buurt In Vianen kunt u zorg krijgen die bij u past. Dit kan bij u thuis zijn of in Hof van Batenstein, in uw eigen

Nadere informatie

JEUGDIGEN. Hulp na seksueel misbruik. vooruitkomen +

JEUGDIGEN. Hulp na seksueel misbruik. vooruitkomen + > vooruitkomen + Hulp na seksueel misbruik JEUGDIGEN Heb jij seksueel misbruik meegemaakt of iemand in jouw gezin, dan kan daarover praten helpen. Het kan voor jou erg verwarrend zijn hierover te praten,

Nadere informatie

Schitterend uitzicht over tuin Volop parkeergelegenheid

Schitterend uitzicht over tuin Volop parkeergelegenheid Huizen vanhendriks Generaal Stedmanstraat 192, 5623 HZ Eindhoven Schitterend uitzicht over tuin Nabij winkelcentrum Woensel Driekamerappartement Volop parkeergelegenheid Lichte keuken H51 H51 Kenmerken

Nadere informatie

LEEF ZOALS JE GEWOON BENT Assistentiewoningen bij Orelia Residentie Groenhof EEN WARME THUIS

LEEF ZOALS JE GEWOON BENT Assistentiewoningen bij Orelia Residentie Groenhof EEN WARME THUIS LEEF ZOALS JE GEWOON BENT Assistentiewoningen bij Orelia Residentie Groenhof EEN WARME THUIS Opstaan wanneer je er zin in hebt, een kopje koffie en de krant s ochtends. Op dinsdag naar de markt in Oud-Turnhout.

Nadere informatie

Een thuisgevoel in Ymedam YMEDAM

Een thuisgevoel in Ymedam YMEDAM Een thuisgevoel in Ymedam YMEDAM IK VIND HET LEUK OM MEE TE HELPEN MET HET ETEN. In woonzorgcentrum Ymedam zijn het vaak de kleine dingen die zorgen voor een echt thuisgevoel. Oude plaatjes draaien. Gezellig

Nadere informatie

Waar let je op bij de bezichtiging? Hoe weet je of dit jouw droomhuis is? Gebruik de checklist en ga goed voorbereid op pad!

Waar let je op bij de bezichtiging? Hoe weet je of dit jouw droomhuis is? Gebruik de checklist en ga goed voorbereid op pad! CHECKLIST BEZICHTIGEN als een pro Waar let je op bij de bezichtiging? Hoe weet je of dit jouw droomhuis is? Gebruik de checklist en ga goed voorbereid op pad! De woning Adres: Datum en tijd van de bezichtiging:

Nadere informatie

Mariënhof. Groepswonen. Wonen Welzijn Zorg en behandeling

Mariënhof. Groepswonen. Wonen Welzijn Zorg en behandeling Mariënhof Groepswonen Wonen Welzijn Zorg en behandeling Welkom in Mariënhof Mariënhof ligt aan de Lievelderweg in Lichtenvoorde. Naast Mariënhof staan woningen en in de buurt zijn bedrijven gevestigd.

Nadere informatie

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 MEMORY WOORDEN 1.1 TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 ik jij hij zij wij jullie zij de baby het kind ja nee de naam TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 2 MEMORY WOORDEN 1.2 TaalCompleet A1 Memory Woorden

Nadere informatie

met de wmo doet iedereen gewoon mee

met de wmo doet iedereen gewoon mee De Wet maatschappelijke ondersteuning eenvoudig verteld Dit boekje met informatie over de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) legt de belangrijkste onderdelen van de Wmo uit. Wilt u meer weten over

Nadere informatie

Best tof. Asma haalt haar schouders op. Ik weet niet eens of ik niet mag, zegt ze.

Best tof. Asma haalt haar schouders op. Ik weet niet eens of ik niet mag, zegt ze. Niet naar Texel Je gaat naar Samara, zegt de vader van Asma. Met het vliegtuig naar opa en oma; is dat niet fijn? Asma kijkt haar vader met grote ogen aan. Naar opa en oma?, herhaalt ze verbaasd. Ja, knikt

Nadere informatie

Laurens Aesopus. Uw persoonlijke keuze. Er heerst een gezellige en warme sfeer. Wat kunnen wij voor u betekenen?

Laurens Aesopus. Uw persoonlijke keuze. Er heerst een gezellige en warme sfeer. Wat kunnen wij voor u betekenen? Laurens Aesopus Uw persoonlijke keuze Er heerst een gezellige en warme sfeer. Wat kunnen wij voor u betekenen? Laurens Aesopus Verpleeghuis voor ouderen met psychiatrische problemen Laurens Aesopus is

Nadere informatie

Ambthuis. Wonen Welzijn Zorg en behandeling. Woonzorgcentrum. Appartementen te huur. Groepswonen

Ambthuis. Wonen Welzijn Zorg en behandeling. Woonzorgcentrum. Appartementen te huur. Groepswonen Ambthuis Woonzorgcentrum Appartementen te huur Groepswonen Wonen Welzijn Zorg en behandeling Welkom in het Ambthuis In het centrum van het stadje Bredevoort staat het Ambthuis. Wonen in het Ambthuis betekent

Nadere informatie

Nieuwe wetten voor zorg en ondersteuning bij wonen en werken

Nieuwe wetten voor zorg en ondersteuning bij wonen en werken (in)formatieblad - eenvoudig verteld Nieuwe wetten voor zorg en ondersteuning bij wonen en werken november 2014 2 De Wet maatschappelijke ondersteuning 13 Ben je ouder dan 18 jaar? Woon je in je eigen

Nadere informatie

Ik, bepaal zelf wel hoe ik leef

Ik, bepaal zelf wel hoe ik leef Ik, bepaal zelf wel hoe ik leef Welkom bij De Goede Zorg Zelf zorg kiezen Bij De Goede Zorg kiest u zelf de zorg of hulp die u nodig heeft. Onze dienstverlening is erop gericht dat u zo lang mogelijk zelfstandig

Nadere informatie

Vragenlijst tieners. Algemene vragen. Waar woon jij?

Vragenlijst tieners. Algemene vragen. Waar woon jij? Vragenlijst tieners Algemene vragen Waar woon jij? Eerst willen we graag weten waar je woont. Sommige kinderen wonen in 2 huizen, bij mama en papa. Als dat zo is, dan mag je één huis kiezen. Woon jij in..?

Nadere informatie

Thuisbegeleiding nodig?

Thuisbegeleiding nodig? Thuisbegeleiding Thuisbegeleiding nodig? Als problemen u boven het hoofd groeien Evean. Midden in het leven. Praktische en psychosociale ondersteuning gewoon bij u thuis Soms loopt het leven niet op rolletjes.

Nadere informatie

WONEN IN de Woonhaven Grootegast, Leek, Marum en Zuidhorn

WONEN IN de Woonhaven Grootegast, Leek, Marum en Zuidhorn WONEN IN de Woonhaven Grootegast, Leek, Marum en Zuidhorn Natuurlijk wil iedereen zo lang mogelijk in de eigen vertrouwde woning blijven wonen. Maar ineens kan uw persoonlijke situatie veranderen waardoor

Nadere informatie

Rapport Tevredenheidsmeting Niet-geïndiceerde Dagopvang Appingedam

Rapport Tevredenheidsmeting Niet-geïndiceerde Dagopvang Appingedam Rapport Tevredenheidsmeting Niet-geïndiceerde Dagopvang Appingedam Inleiding Voor u ligt het rapport met de uitkomst van de tevredenheidsmeting uitgevoerd door de afdeling BK&I van ZhgN onder deelnemers

Nadere informatie

VRAAGVERHELDERING EasyCare WELZIJN. Naam wijkbewoner / cliënt: Geboortedatum: Geboortedata gezinsleden: Datum/data vraagverheldering

VRAAGVERHELDERING EasyCare WELZIJN. Naam wijkbewoner / cliënt: Geboortedatum: Geboortedata gezinsleden: Datum/data vraagverheldering VRAAGVERHELDERING EasyCare WELZIJN Naam wijkbewoner / cliënt: Geboortedatum: Geboortedata gezinsleden: Datum/data vraagverheldering Andere aanwezige(n): Nee Ja Naam: Relatie tot cliënt: Easycare Welzijn

Nadere informatie

De woonkamer. Er staan veel dozen in de woonkamer, er staat een bank en een kast die half in elkaar gezet is.

De woonkamer. Er staan veel dozen in de woonkamer, er staat een bank en een kast die half in elkaar gezet is. SAMENWONEN 1. EXT. ROND HET HUIS - DAG Rond het huis. Judith en Peter zijn aan het verhuizen, er staat een verhuiswagen voor het huis. Judith en Peter lopen vaak heen en weer met dozen. Ze lachen naar

Nadere informatie

Groepswonen Scala Liefdevolle zorg bij dementie

Groepswonen Scala Liefdevolle zorg bij dementie Groepswonen Scala Liefdevolle zorg bij dementie Huiselijke sfeer Liefdevolle dementiezorg Midden in woonbuurt Dag en nacht ondersteuning Met betrokken families 2 Een warm welkom Wij geloven dat mensen

Nadere informatie

ZORGELOOS OP UITJE, VOOR OUDERS EN BEGELEIDING VAN AUTISTISCHE KINDEREN

ZORGELOOS OP UITJE, VOOR OUDERS EN BEGELEIDING VAN AUTISTISCHE KINDEREN ZORGELOOS OP UITJE, VOOR OUDERS EN BEGELEIDING VAN AUTISTISCHE KINDEREN Inhoud: - Zorgeloos op uitje -Wat is autisme? - Wat houd een uitje precies in? - 15 TIPS om uw uitje tot een succes te maken Marinka

Nadere informatie

t Talma Wonen Welzijn Zorg en behandeling Eind 2015 klaar voor bewoning

t Talma Wonen Welzijn Zorg en behandeling Eind 2015 klaar voor bewoning t Talma Groepswonen voor mensen met dementie of een somatische (lichamelijke) aandoening Eind 2015 klaar voor bewoning Wonen Welzijn Zorg en behandeling Welkom in t Talma Midden in het centrum van Laren,

Nadere informatie

Proteion is er voor u in Maasgouw

Proteion is er voor u in Maasgouw Proteion is er voor u in Maasgouw U heeft een prettig leven en wil dat graag zo houden. Soms heeft u daarbij ondersteuning nodig. Als professional in welzijn en zorg wil Proteion dienstbaar en ondersteunend

Nadere informatie

RESULTATEN)KWALITATIEF)ONDERZOEK)BIJ) 705PLUSSERS)IN)AUSTERLITZ:)DE)HUIDIGE) WOONSITUATIE)&)DE)TOEKOMSTIGE) BEHOEFTEN)

RESULTATEN)KWALITATIEF)ONDERZOEK)BIJ) 705PLUSSERS)IN)AUSTERLITZ:)DE)HUIDIGE) WOONSITUATIE)&)DE)TOEKOMSTIGE) BEHOEFTEN) RESULTATEN)KWALITATIEF)ONDERZOEK)BIJ) 705PLUSSERS)IN)AUSTERLITZ:)DE)HUIDIGE) WOONSITUATIE)&)DE)TOEKOMSTIGE) BEHOEFTEN) Onderzoek)in)opdracht)van)Austerlitz)Zorgt:)een)inventarisaNe)doormiddel)van)interviews)voor)

Nadere informatie

Ideeën tijdens de workshop van STEAM voor de Week van Zorg en Welzijn

Ideeën tijdens de workshop van STEAM voor de Week van Zorg en Welzijn Ideeën tijdens de workshop van STEAM voor de Week van Zorg en Welzijn 1. Skypen met bewoners Is het teveel voor bewoners om mensen in hun omgeving te ontmoeten of hebben bezoekers niet genoeg tijd om langs

Nadere informatie

TIJD VOOR VERANDERING VERKIEZINGSPROGRAMMA

TIJD VOOR VERANDERING VERKIEZINGSPROGRAMMA TIJD VOOR VERANDERING VERKIEZINGSPROGRAMMA 2018-2022 2 INLEIDING Op 21 maart 2018 zijn er weer verkiezingen. Iedereen mag stemmen op een politieke partij. We kiezen dan de partijen die vier jaar lang samen

Nadere informatie

Een fascinerend nieuwbouw project!

Een fascinerend nieuwbouw project! I N F O R M A T I E B R O C H U R E Een fascinerend nieuwbouw project! Markant wonen in het hart van Borger. Alle voorzieningen om de hoek en een prachtig uitzicht op het dynamische centrum? Weiteringzathe

Nadere informatie

Wonen zoals thuis met sfeervolle zorg voor ouderen met dementie

Wonen zoals thuis met sfeervolle zorg voor ouderen met dementie Wonen zoals thuis met sfeervolle zorg voor ouderen met dementie Een hartelijk welkom Wij geloven dat mensen die zorg nodig hebben, het beste tot hun recht komen als ze zich gehoord, erkend en welkom voelen.

Nadere informatie

Groepswonen. wonen net zoals thuis

Groepswonen. wonen net zoals thuis Groepswonen wonen net zoals thuis Nabij Groepswonen: net zoals thuis ZZWD heeft sinds 2012 twee groepswoningen in Dwingeloo en vanaf medio 2015 komen er drie bij in Ruinen. Groepswoningen waar mensen met

Nadere informatie

VRAGENLIJST LEVENSLOOP

VRAGENLIJST LEVENSLOOP VRAGENLIJST LEVENSLOOP VERTROUWELIJK Vragenlijst voor de familieleden van de bewoners van de afdeling psychogeriatrie. Onderwerp: voorgeschiedenis van de (toekomstige) bewoner Naam: Datum:. Gegevens verkregen

Nadere informatie

Zo werkt het. Wij hebben een steile trap in huis. Wij willen hem minder steil. Doe mee via de site

Zo werkt het. Wij hebben een steile trap in huis. Wij willen hem minder steil. Doe mee via de site extra editie 5 september 2015 Als je het mij vraagt Klanten, mensen uit hun netwerk en medewerkers van Dichterbij praten in de komende tijd met elkaar over hun wensen, kansen en mogelijkheden. Dat gebeurt

Nadere informatie

PA R K VIER HET LEVEN THUIS IN PARK ZUIDERHOUT

PA R K VIER HET LEVEN THUIS IN PARK ZUIDERHOUT PA R K VIER HET LEVEN THUIS IN PARK ZUIDERHOUT WELKOM IN PARK ZUIDERHOUT Ouder worden is een mooie fase in het leven. Om nieuwe energie en inspiratie op te doen en van onze dierbaren te genieten. Tijd

Nadere informatie

Nieuwsbrief groep 1/2C

Nieuwsbrief groep 1/2C Nieuwsbrief groep 1/2C Beste ouders, Voor u ligt de nieuwsbrief van groep 1/2C voor de komende periode. Wij wensen u veel plezier met lezen. Met vriendelijke groet, Eline van Ee Simone Dreierink Wat gaan

Nadere informatie

Laurens De Elf Ranken

Laurens De Elf Ranken Laurens De Elf Ranken Zoveel mogelijk leven zoals u gewend bent Modern gebouw met een levendige sfeer. Wat kunnen wij voor u betekenen? Laurens De Elf Ranken Levendige locatie in Carnisselande Laurens

Nadere informatie

De thuiszorg van Beweging 3.0 Vanzelfsprekend in de buurt!

De thuiszorg van Beweging 3.0 Vanzelfsprekend in de buurt! De thuiszorg van Beweging 3.0 Vanzelfsprekend in de buurt! Deze folder is een uitgave van De thuiszorg van Beweging 3.0 Vanzelfsprekend in de buurt! Ik heb thuis ondersteuning nodig Zelfstandig wonen gaat

Nadere informatie

Tevredenheidsonderzoek Verstuurd Januari 2017 Verstuurd aan: 34 personen Deelnemers 34 personen Respons percentage 100%

Tevredenheidsonderzoek Verstuurd Januari 2017 Verstuurd aan: 34 personen Deelnemers 34 personen Respons percentage 100% Tevredenheidsonderzoek 2017 Verstuurd Januari 2017 Verstuurd aan: 34 personen Deelnemers 34 personen Respons percentage 100% Breezand februari 2017 2017 vragenlijst KTO Polder Residence/Hoeve 1. Hoe lang

Nadere informatie

/CAREDRIVE LAST MINUTE RIJDENDE DIENST. De last minute opvang voor hulpbehoevende ouderen en chronisch zieken op wielen.

/CAREDRIVE LAST MINUTE RIJDENDE DIENST. De last minute opvang voor hulpbehoevende ouderen en chronisch zieken op wielen. /CAREDRIVE LAST MINUTE RIJDENDE DIENST De last minute opvang voor hulpbehoevende ouderen en chronisch zieken op wielen /Alissa Rees /WAT IS HET PROBLEEM? Vandaag de dag hebben vele mensen drukke banen,

Nadere informatie

Inhoudsopgave Inleiding Leeswijzer 1. Wet maatschappelijke ondersteuning 2. Het gesprek voorbereiden 3. Tot slot

Inhoudsopgave Inleiding Leeswijzer 1. Wet maatschappelijke ondersteuning 2. Het gesprek voorbereiden 3. Tot slot Inhoudsopgave Inleiding... 4 Leeswijzer... 5 1. Wet maatschappelijke ondersteuning... 6 De gemeente... 6 Het Wmoloket... 6 Het gesprek... 7 2. Het gesprek voorbereiden... 8 Woonsituatie... 9 Huishouden...

Nadere informatie

= een rij struiken of planten die dichtbij elkaar staan. = een hoge lamp die langs de weg staat.

= een rij struiken of planten die dichtbij elkaar staan. = een hoge lamp die langs de weg staat. Woordenschat blok 1 gr4 Les 1 De heg De lantaarn De plant Het tuinhek Het terras De garage Het dorp De stad De zwerver De stoep De woonwijk = een rij struiken of planten die dichtbij elkaar staan. = een

Nadere informatie

Cursus DE MACHTIGE MINDSET

Cursus DE MACHTIGE MINDSET Cursus DE MACHTIGE MINDSET Gelukkig worden, begint met de vraag: Wat houdt mij tegen? Neale D. Walsch Inleiding Je mag nu al trots op jezelf zijn. Trots, omdat je de eerste stap hebt gezet om gelukkiger

Nadere informatie

ANTES ONDERSTEUNING - HUISHOUDEN - FINANCIËN - WERK - GEZONDHEID - WONEN

ANTES ONDERSTEUNING - HUISHOUDEN - FINANCIËN - WERK - GEZONDHEID - WONEN ANTES ONDERSTEUNING - HUISHOUDEN - FINANCIËN - WERK - GEZONDHEID - WONEN De juiste keuze voor u! ONDERSTEUNING & BEGELEIDING WMO ROTTERDAM www.antesgroep.nl/rotterdam INHOUD SOCIAAL EN PERSOONLIJK FUNCTIONEREN

Nadere informatie