Verslag van de NGS proeverij van Savennières, gehouden op 18 april 2016 in Restaurant Fred** te Rotterdam. Door Paul Op ten Berg

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Verslag van de NGS proeverij van Savennières, gehouden op 18 april 2016 in Restaurant Fred** te Rotterdam. Door Paul Op ten Berg"

Transcriptie

1 Verslag van de NGS proeverij van Savennières, gehouden op 18 april 2016 in Restaurant Fred** te Rotterdam. Door Paul Op ten Berg Deze proeverij werd voorbereid en gepresenteerd door Evelyne de Pontbriand, voorzitter van de AOC Savennières en eigenaresse-wijnmaakster van Domaine du Closel. Het idee hiervoor ontstond toen René Persoon en Job Seuren op de Salon des Vins de Loire te Angers waren en diverse Savennières wijnen proefden. Evelyne de Pontbriand Chenin blanc Dit druivenras staat voornamelijk aangeplant in de westelijke Loire streek en in Zuid- Afrika, maar we vinden ook wat in Californië, Oregon en Washington State. Synoniemen zijn o.a. pineau de la Loire en steen (Zuid-Afrika). De eerste vermelding van chenin blanc dateert van het jaar 845. Toen werd het ras aangeduid als plant d anjou. Chenin blanc is waarschijnlijk ontstaan uit een kruising van savagnin met een onbekende druif. Het is een halfbroer van sauvignon blanc en verdelho. Chenin blanc is vaak vruchtbaar en groeit dan snel, afhankelijk van het bodemtype. Het ras loopt vroeg uit, waardoor er schade kan ontstaan wegens nachtvorst in het voorjaar. Chenin blanc is erg gevoelig voor botrytis, echte meeldauw en houtziektes. De druiventrossen zijn gemiddeld van omvang en de druiven zijn vrij klein. Savennières Deze beroemde wijnstreek ligt op de noordoever van de Loire, op 15 km ten zuidwesten van de stad Angers.

2 Sinds 1952 heeft Savennières 2 appellations, namelijk Savennières 126,34 ha, productie hl, 32 domaines; Savennières Roche aux Moines 19,4 ha, productie 292 hl, 8 domaines. Twintig jaar geleden was nog maar 75 ha aangeplant. Maar er is nog genoeg ruimte voor nieuwe aanplant, op dit moment is slechts 150 van de 300 ha beplant. rijpe chenin blanc druiven Coulée de Serrant Een maand geleden is op verzoek van eigenaar Nicolas Joly de tot dan toe bestaande appellation Savennières Coulée de Serrant gewijzigd in Coulée de Serrant, dus zonder Savennières. Nicolas Joly schijnt de naam Coulée te claimen, maar Evelyne de Pontbriand vertelde ons dat er meer percelen in Savennières zijn die Coulée heten. Een Coulée is een kleine vallei, loodrecht op de rivier. Ze liggen pal op het zuiden en het zijn vaak de beste percelen. Terroirs In Savennières bevinden zich maar liefst 26 verschillende terroirs. De wijnen danken hun bijzondere karakter vooral aan de bodems van het plateau en de steile hellingen, die uit paarse of groene schist bestaat, soms vulkanisch. De schist ontstond miljoenen jaren geleden in een van de ijstijden, toen twee platen tegen elkaar drukten en een breuklijn veroorzaakten: de granietplaat van het Massif Armoricain in het westen en de kalksteen plaat van het Bassin Parisien in het oosten. Verder vinden we percelen met paarse zandsteen, en ook enkele met een bodem van zand, aangevoerd door de wind. Verder rotsbodems van kwarts, ryoliet (vulkanisch

3 stollingsgesteente, rijk aan silicium), spilite (fijnkorrelig stollingsgesteente, ontstaan uit oceanisch basalt) en phtanite (vulkanische rots). Chenin blanc is op zijn best op een schist bodem, maar het rendement is daar laag. Dit was de laatste 50 jaar gemiddeld 35 hl/ha en soms maar 15 hl/ha. De monniken begrepen in de 8 e en 9 e eeuw de potentie van de schist bodem al, en beplantten de heuvels en steile hellingen aan de rivier met chenin blanc. Savennières heeft een Atlantisch klimaat en de Loire zorgt voor een microklimaat. In vorige eeuwen ontstond veel versnippering. Het beplant oppervlak liep sterk terug. Door de veelheid aan terroirs en door de activiteit van 36 wijnmakers zijn er veel verschillende wijnstijlen. Eigenschappen Vaak wordt geoogst in diverse plukgangen. Jonge, vroeg geoogste Savennières heeft aroma s van wit fruit, citrus, honing, perzik en groene appel. De wijnen hebben een hoge zuurgraad en sterke minerale bitters. Enkele weken later wordt de schil koperkleurig en ontstaan krachtige aroma s van peer en amandel. Traditioneel werden de druiven pas na 15 oktober binnengehaald. Soms worden de wijnen van de diverse plukgangen geblend, soms niet.

4 Pétrol De wijnboer kan het risico nemen om de druiven te laten hangen, zodat ze indrogen (passerillage), al dan niet met goede botrytis (vorig jaar ging 20% van de oogst verloren door regen in september). Maar als het droog blijft en de producent geluk heeft, hebben de wijnen een diepe, complexe smaak. Echter, de wijn kan dan net als van de savagnin druif - een pétrol toon krijgen, die veroorzaakt wordt door bepaalde moleculen van botrytis. Het vermijden van pétrol is een van de redenen waarom Savennières druiven tegenwoordig vroeger worden geplukt. Bio Heden ten dage wordt in 80% van de wijngaarden biologisch of biodynamisch gewerkt. De wijnboeren zijn actief met onderzoek naar de uitdrukking van terroir in de wijn. Ook wordt er door verschillende producenten onderzoek gedaan naar een langere rijpingstijd van de wijnen op eiken vaten. Savennières wijn kan (en moet liefst) zeer lang op fles rijpen. Oude, lang op fles bewaarde Savennières wijnen lijken op Jura wijnen. Proeverij Alle wijnen zijn gemaakt van 100% chenin blanc. De vermelde prijzen zijn bruto horecaprijzen ex BTW.

5 ***(*) Savennières La Bigottière 2014, Domaine Richou Biologische wijnbouw, sinds 2013 gecertificeerd. De wijngaarden liggen in de Anjou Noir en hebben een schist bodem met vulkanische invloed op een Armoricain sokkel. Handmatige oogst met diverse plukgangen. Rendement 20 hl/ha. Vergist in eiken vaten van 350 liter. Opvoeding op de fijne lie gedurende 12 maanden. Alc. 13,2%. Geen importeur. K licht tot gemiddeld goudgeel G honing, perzik, levendig een licht mineraal, goede concentratie S sappig, bloesem, witte peper, karaktervol A honing, frisse perzik, goede lengte T expressieve wijn met fraaie typiciteit ****- Savennières 2014, Château de Varennes Dit Château bezit 7 ha wijngaarden in de AOC Savennières, met ligging op het zuiden en zuidoosten. De bodem bestaat uit schist en zandsteen. Handmatige oogst met minimaal 2 plukgangen. Rendement 35 hl/ha. Zachte persing, traditionele vinificatie, vergisting en 12 maanden opvoeding op eiken vaten. Alc. 13%. Imp. K bleek groengeel G zeer floraal, elegant, mineraal, ontplooit zich pas met veel beluchting S flinke zuurgraad, gesloten, strak en metalig, krachtig mineraal A goede lengte met wat salmiak T veel te jong, moet nog jaren op fles rijpen Idem gedecanteerd met ifavine Minder strak en agressief, meer open, molliger en zachter. De zuren zijn beter in balans, de finale is zilt en de salmiak is weg. Maar deze wijn verliest zijn levendigheid, waardoor er meer wordt ingeleverd dan gewonnen.

6 ****+ Savennières-Roche aux Moines 2014, Domaine aux Moines Eigenaresse Tessa Laroche is een van de beste wijnmakers van de AOC. Zij bezit 7 ha 32 are wijngaarden met 36 jaar oude stokken. De bodem bestaat uit schist en zandsteen, ligging op het zuiden en zuidwesten. Biologische wijnbouw met certificering. Om en om staat groen tussen de rijen wijnstokken en er wordt sinds 2006 geploegd. Handmatige oogst van 16 tot 26 september, met selectie in de wijngaard en bij aankomst. Rendement 21 hl/ha. Vergist met autochtone gisten, zonder enzymen, 60% op eiken barriques en 40% op rvs tanks met inert gas. Opvoeding 18 maanden. Bijna geen toegevoegde sulfiet. Alc. 13,5%. Imp. De Vier Heemskinderen 21,00. K gemiddeld geconcentreerd goudgeel G gesloten S rijk met veel vulling, complex, iets tropisch, zeer compleet: de wijn heeft Spiel zoals de Duitsers zeggen A prachtige lengte, niet zoet maar wel weelderig T boeiende, complexe terroirwijn, bijzonder geslaagd Idem gedecanteerd met ifavine Ook nu is de wijn molliger geworden, maar wel grover en minder complex. Jammer!

7 ****- Savennières 2014, Domaine des Deux Vallées Philippe en René Socheleau zijn eigenaar van dit domaine, met wijngaarden op hellingen met een kalkhoudende schist bodem op zandsteen. Ze houden zich aan de milieuvriendelijke richtlijnen van Terra Vitis. Op elke fles staat het perceel vermeld waar de druiven vandaan komen. De druiven worden in verschillende plukgangen geoogst als de schillen goudgeel zijn. Vergist en opgevoed in eiken vaten van 350 l. Alc. 14%. Imp. K licht tot gemiddeld geconcentreerd groengeel G meer gesloten dan de smaak S heel boeiend en apart: planten, angélique, munt en bloemen, karaktervol A goede lengte T heel anders van stijl dan de vorige wijn, maar mist het spel en de complexiteit ervan **** Savennières Clos le Grand Beaupréau 2013, Domaine de la Bergerie Een project van 3 vrienden, Yves Guénard van Domaine de la Bergerie, Vincent Ogereau van Domaine Ogereau en Claude Papin van Château Pierre-Bise. De wijngaard ligt op het hoogste plateau van de AOC, waar de wind veel invloed heeft. De bodem bevat schist, zandsteen, door de wind aangevoerd zand en phtanite. Handmatige, vroege oogst in diverse plukgangen. Langzame persing, vergisting en 12 maanden opvoeding op eiken vaten van 400 liter, waarvan ¼ nieuw. Alc. 13,5%. Geen importeur. K bleek goudgeel G zeer floraal, kweepeer en iets honing S fraaie, evenwichtige fruitexpressie A prima lengte met veel bloemenaroma en wat honing T uitstekende wijn met complexiteit ***+ Savennières Clos de Saint Yves 2014, Domaine des Baumard Dit bedrijf van de familie Baumard dateert uit Deze wijngaard is 6 ha groot en heeft een bodem van schist, zandsteen en zand op ryoliet. De wijnstokken zijn gemiddeld 35 jaar oud. Milieuvriendelijke wijnbouw. Handmatige oogst in diverse plukgangen. Rendement 33 hl/ha. Hele druiventrossen werden pneumatisch geperst. Vergist bij lage temperatuur, 9 maanden opgevoed op de fijne lie in rvs tanks. Alc. 13%. Imp. Résidence Wijnen 14,50. K bleek groengeel G iets lactisch (verdwijnt met beluchting) S boterig, vrij vol, weeïg, mineraal en breed, maar niet echt bijzonder A dun in het midden, eindigt met tonen van drop T De stijl van de wijnen van Baumard is volgens Eveline de Pontbriand al tientallen jaren onveranderd en wordt door haar beschouwd als wat ouderwets en niet vernieuwend; anderen zijn het daar echter niet mee eens. Volgens Lars Daniëls is Baumard juist de laatste jaren heel technisch gaan werken, met sturing en meerdere vormen van vergisting. Idem gedecanteerd met ifavine De geur is meer open en het lactische karakter is verdwenen. De smaak is strakker en frisser, maar blijft wat dun en slank in het midden. ***+ Savennières 2014, Domaine Patrick Baudouin Van druiven uit eigen wijngaard (4 jaar oude stokken) en bij buren gekochte druiven (35 jaar oude stokken, door Patrick geplukt en verwerkt). De bodems bestaan uit okerkleurige, talkachtige schist. Vergist met autochtone gisten, niet gechaptaliseerd, zachte persing, langzame vergisting op Bourgondische vaten van 400 en 228 liter, waarvan 20% nieuw. Volledige malo. Alc. 13,5%. Geen importeur. K bleek groengeel G kruidnagel en herfstbloemen S zeer kruidig en krachtig, veel houtinvloed: maskeert helaas het fruit A kweepeer, krachtig en lang T teveel hout, grof, storende volatile (volgens opgave: 3,8 g/l in H2SO4)

8 *** Savennières Le Bel Ouvrage 2013, Domaine Laureau Damien Laureau bezit 8 ha wijngaarden met bodems van ryoliet en schist. De stokken zijn gemiddeld 20 jaar oud. Handmatige oogst met 3 plukgangen. Vergisting en 10 maanden opvoeding in vaten van 400 liter. Alc. 12,5%. Imp. Hexagone Cave à Vin te Amsterdam, Evan Walker 25,30 (arriveert binnenkort; restant ,45). K goed geconcentreerd goudgeel G schoon, rijk en diep, onrijpe fruit S speels en helder, maar wel wrang A iets lactisch T wat onevenwichtig ***(*) Savennières Les Fougeraies 2013, Domaine Loïc Mahé Loïc Mahé is een jonge wijnproducent, tevens leraar. Biologische wijnbouw. De wijngaard heeft een bodem van door de wind aangevoerd zand en schist. Om en om wordt tussen de rijen wijnstokken geploegd. Ondanks het lastige jaar 2013 en dankzij 4 plukgangen in oktober werden toch gezonde druiven geplukt, handmatig. Langzame, directe persing. Op spontane wijze met autochtone gisten vergist gedurende 12 maanden in eiken fusten (2/3) en rvs tanks (1/3). Opvoeding 21 maanden. Alc. 12,5%. Imp. K gemiddeld geconcentreerd goudgeel G ingetogen, floraal, tropische tonen, citrus, Granny Smith, mineraal S elegant, fijn rijp fruit van o.a. ananas, schillen van de druiven, mooi verweven A goede lengte met tropisch fruit T bite en karakter, nog tamelijk jong Andreas Larsson, wereldkampioen sommelier in 2007, proeft de wijn blind:

9 ****- Savennières La Jalousie 2014, Domaine du Closel Biologische wijnbouw met certificaat op een steile helling met een droge, arme bodem van schist en zandsteen, naast Clos du Papillon met expositie op het zuiden. Gemiddelde leeftijd van de wijnstokken 15 jaar. Gras tussen de rijen wijnstokken, bewering van de bodem, organische bemesting, toevoeging van kalk elke 3 jaar, fijnmalen van snoeihout. Handmatige oogst van druiven in oktober, in het eerste stadium van rijpheid (krokante gele druiven). Rendement 24 hl/ha. Langzame, zachte persingen, waarvan de eerste persing niet werd gebruikt, omdat het sap erg hard is en te veel potassium bevat. Vergist met autochtone gisten gedurende 2 maanden. Opvoeding 9 maanden in cuves, op de fijne lie. Opvoeding 22 maanden, 1/3 op tank en 1/3 op eiken vaten. Alc. 13%. Imp. Flex4wine (Jan-Willem van der Hek) nog niet op voorraad. Ook bij AWWijn te Amsterdam 18,50 consument (2013). K gemiddeld geconcentreerd groengeel G krachtig, compact, veel karakter S sappig en wat vlezig met veel bite, iets honing en stevig fruit A zeer lang, met fenolische bitters

10 T terroirwijn met stenige expressie **** Savennières Les Caillardières 2014, Domaine du Closel Deze wijngaard ligt boven op het plateau, op 1 km van de Loire. De zandbodem was vroeger zeebodem. Merendeels 40 jaar oude stokken. De oogst is hier wat later, de druiven zijn dan goudgeel met bruin en al wat ingedroogd. Deels vergist op tank, deels op barriques, en daarin 18 maanden opgevoed. Eveline zoekt naar de juiste balans tussen protectie en oxidatie. Imp. Flex4wine (Jan-Willem van der Hek) 16,95 (2011). K goudgeel met brons G vol en rijp, gekonfijt fruit en honing S weelderig fruit, honing, confiture, geroosterde amandelen, iets vanille, het hout is uitstekend in balans A rond en vol, fraaie lengte, mede door het hout T rijke wijn

11 ****(*) Savennières-Roche aux Moines 2014, Château Pierre-Bise Deze beroemde wijngaard van 1,9 ha ligt op een helling naast de Coulée de Serrant, met expositie zuid zuidoost. Eigenaar is Claude Papin. Zijn zoon René is zeer geïnteresseerd in de wijnbouw en experimenteert met verschillende manieren van bodembewerking. Het plateau van Roche-aux-Moines heeft een 80 cm dikke, zure bovenlaag van ryoliet, verweerd vulkanisch materiaal), dat een oranje kleur geeft aan de zandsteenrots eronder. Dit zorgt voor een hoge zuurgraad in de wijn. Verder omlaag bevindt zich een strook spilite (basisch vulkanisch) van 30 cm dikte op een onderbodem van zandsteen, die de wijn een dichte structuur en complexiteit geeft. Onder aan de helling bevindt zich een dunne laag paarse schist (ordivicien), die de wijn rondheid en vlezigheid geeft. De wijnstokken zijn gemiddeld 30 jaar oud. Plantdichtheid stokken/ha. Bescherming van de wijnstokken gebeurt met sporenelementen, zeewier, Cuivrol (koperverbinding) en plantenextracten. Handmatige oogst in verschillende plukgangen. Langzame persing, langdurige vergisting met autochtone gisten, inclusief malo en opvoeding, in barriques van 400 liter. Alc. 14%. Importeur: Joop van der Goot consumentenprijzen 18,80 (2012) en 17,05 (2009). K bleek geelgroen G boeiend, floraal, munt, complex S heerlijk en complex geheel van speels fruit, honing en mineralen A zeer lang en zilt T opvallend goede wijn, open en stijlvol, de meest complete van deze proeverij ****- Savennières Clos le Grand Beaupréau 2014, Château Pierre-Bise Deze wijngaard van 7 ha ligt op het zuiden, op de hoogste heuvel van Savennières, aan de voet van een oude molen. De bodem verschilt flink per perceel, vandaar een sterk wisselende groeikracht van de wijnstokken. In het noordelijk deel vinden we ingeperst magma van kwarts (zuurgraad en mineraliteit), zandsteen (kracht), ryoliet en phtanite (precisie en frisheid) in bodems van zand en schist. In het midden wisselen zandbodems en schist elkaar af, zodat rijpheid van de druiven en plukmomenten variëren. Het meest zuidelijke stuk van de wijngaard heeft de klassieke Savennières bodem, met een bovenlaag van zand op schist. Hoe dikker de laag zand, hoe meer groeikracht en hoe hoger de zuurgraad van de wijn. Claude Papin bezit hier 2,5 ha met gemiddeld 25 jaar oude stokken. Plantdichtheid stokken/ha. Bescherming van de wijnstokken gebeurt met sporenelementen, zeewier, Cuivrol (koperverbinding) en plantenextracten. Handmatige oogst in verschillende plukgangen. Langzame persing, langdurige vergisting met autochtone gisten, inclusief malo, deels in barriques van 400 liter. Alc. 13,5%. Importeur: Joop van der Goot consumentenprijzen 14,35 (2012), 13,70 (2010) en 13,30 (2007). K gemiddeld geconcentreerd geelgroen G elegant, veel aroma, iets gerookt en fenolisch S vrij vol maar met verfijning, sap en spel, fraaie zuren A lange finale T karaktervol, maar in vergelijking met de vorige wijn toch wat plat *** Savennières Clos des Perrières 2012, Château Soucherie Deze wijngaard telt 1,8 ha en bevindt zich in het centrum van het dorp Savennières. De bodem bestaat uit zand, vulkanische stenen schist en graniet. Milieuvriendelijke wijnbouw: geen bestrijdingsmiddelen, organische bemesting. Handmatige oogst in 2 plukgangen, tweede selectie bij binnenkomst. Directe persing van hele trossen. Vergist en 9 maanden opgevoed in fusten van 500 liter, gevolgd door nog eens 9 maanden op de fijne lie. Eigenaar is Maxime Séjourné. Alc. 13%. Imp. Wijnimport Scheveningen. 17,50. K nog iets meer kleur, geelgroen G zuiver, zeer krachtig, rijk fruit, honing S rijk fruit en strakke mineraliteit staan naast elkaar, de zuren botsen A flinke lengte met citrusfruit en minerale bitters

12 T mist een hechte balans ifavine Tijdens de proeverij werden door Martine Reukema (foto) demonstraties gegeven met het innovatieve apparaat ifavine Diverse wijnen (zie hierboven) werden hiermee behandeld, waardoor de proevers eventuele verschillen konden proeven tussen de onbehandelde en de behandelde wijn.

13 Aperitief: Amuse: King crab/avocado/haringkaviaar/kerrie/koninginne-asperge Topklasse, hoog op smaak, romig en fris. Château des Vaults Brut Sauvage Vin de France effervescant. Van druiven uit de Savennières wijngaarden van Domaine de Closel. De enige mousserende wijn van chenin blanc van schist bodem, gemaakt als Crémant de Loire jaar oude stokken, rendement 35 hl/ha. 2 weken vergist met autochtone gisten. 12 maanden rijping op tank op de fijne lie. 2 jaar flesrijping op de

14 fijne lie. Niet gedoseerd. Alc. 12,5%. Zeer aangename geur en smaak van fijn fruit, honing en bloemen. Spirituele wijn met karakter en veel invloed van de fijne lie (umami). Lunch Evelyne de Pontbriand presenteerde een vertikale proeverij van haar wijn Clos du Papillon, een van de topwijngaarden van Savennières. Het is een kleine vallei (coulée) met een bodem van kwarts, phtanite en paarse zandsteen. De druiven van de 50 jaar oude stokken worden in 3 plukgangen handmatig geoogst: in 3 stadia van rijpheid. Gras tussen de rijen wijnstokken, bewering van de bodem, organische bemesting, toevoeging van kalk elke 3 jaar, fijnmalen van snoeihout. Langzame, zachte persing. Vergist met autochtone gisten, want gistculturen verbergen de expressie van terroir. Menu

15 Tonijn/tonijnmayonaise/meloen/hangop/sesam/kwartelei Prachtige compositie met tropische tonen van meloen en zilte smaken van de tonijn. Bij het voorgerecht 3 wijnen die bij uitstek geschikt zijn om gerechten te begeleiden. Karafferen van deze wijnen is aanbevolen. Savennières Clos du Papillon 2007, Domaine du Closel Een zeer warm jaar. Geplukt eind oktober. Rendement 25 hl/ha. 6 maanden vergisting. Opvoeding 18 maanden op 400 liter barriques van Allier eiken (10% nieuw), op de fijne lie. Alc. 15%. Imp. Flex4wine (Jan-Willem van der Hek) 25,95. rokerige geur van perzik, kweepeer en honing, amandelen, wat sherry-achtig. Volle, rijke smaak met o.a. specerijen en groene paprika. Prima lengte. Savennières Clos du Papillon 2008, Domaine du Closel Een apart jaar. Geplukt begin oktober. Rendement 25 hl/ha. 6 maanden vergisting. Opvoeding 26 maanden op 400 liter barriques van Allier eiken (10% nieuw), op de fijne lie. Alc. 14,5%. Imp. Flex4wine (Jan-Willem van der Hek) 25,95. Zeer aromatisch, truffelaroma. Erg krachtig, vol en rijk, tropisch fruit en honing. Uitstekende lengte. Savennières Clos du Papillon 2009, Domaine du Closel Een warm jaar. Geplukt begin oktober. Rendement 20 hl/ha. 6 maanden vergisting. Opvoeding 24 maanden op barriques van Allier eiken, op de fijne lie. Alc. 14,5%. Imp. Flex4wine (Jan-Willem van der Hek) 25,95. Ook bij AWWijn te Amsterdam 27,95 consument. Gesloten qua geur. Elegante smaak, floraal, speels en stijlvol met frisse zuren. Mineraal en complex.

16 Bij het hoofdgerecht: Tarbot/tuinboon/morille/asperge Een topgerecht met balans en echte klasse. Super! Savennières Clos du Papillon 2010, Domaine du Closel Geplukt begin oktober. Rendement 35 hl/ha. 6 maanden vergisting. Opvoeding 18 maanden op barriques van Allier eiken, op de fijne lie. Alc. 14,5%. Meer gesloten, elegant, geprononceerd mineraal, puntig. Na een half uur in een karaf (geen ifavine) is de wijn veel zachter, ronder en smeuïger. Minder hoekig, maar wel vlakker en minder karaktervol. Savennières Clos du Papillon 2013, Domaine du Closel Een lastig jaar. Geplukt begin oktober. Rendement 20 hl/ha. 2 maanden vergisting. Opvoeding 18 maanden op gebruikte barriques van Allier eiken, op de fijne lie. Alc. 13%. Vol en rijk, iets fenolisch, gekonfijt fruit van citrus, appel en ananas. Zeer lange finale. Prachtig resultaat in dit moeilijke jaar. Savennières Clos du Papillon 2014, Domaine du Closel Geplukt half oktober. Rendement 20 hl/ha. 2 maanden vergisting. Opvoeding 12 maanden op gebruikte barriques van Allier eiken, op de fijne lie. Alc. 14,5%. Rokerig en mineraal (vuursteen). Strakke stijl met fraaie zuren die aan riesling van leisteen doen denken. Bijzonder!

17 Bij het dessert: Lambada/rabarber/vanille/honing Ook dit is bijzonder, met de heerlijkste lambada aardbeien. Savennières Clos du Papillon 2006, Domaine du Closel Geplukt begin oktober. Rendement 25 hl/ha. 6 maanden vergisting. Opvoeding 18 maanden op 400 liter barriques van Allier eiken (10% nieuw), op de fijne lie. Alc. 14,5%. Fris en slank met iets pétrol, veel stijl (bloesem) en verfijnde balans. Rijpe tonen van amandelen en honing. Savennières Clos du Papillon 2011, Domaine du Closel Geplukt begin oktober. Rendement 20 hl/ha. 2 maanden vergisting. Opvoeding 16 maanden op barriques van Allier eiken, op de fijne lie. Alc. 14,5%. Imp. Flex4wine (Jan- Willem van der Hek) 25,95. Veel aromatischer dan de Meer vulling, hogere zuren. René Persoon bedankt Evelyne de Pontbriand

18 Met dank aan: Evelyne de Pontbriand, president van de AOC Savennières en eigenaressewijnmaakster van Domaine du Closel, voor de uiterst boeiende presentatie en het ter beschikking stellen van de prachtige collectie wijnen; Maître d hôtel sommelier Axel Rosier en zijn brigade voor de perfecte verzorging van proeverij en lunch; Propriétaire-cuisinier Fred Mustert en zijn brigade voor het ter beschikking stellen van de locatie en voor de uitmuntende lunch. Propriétaire-cuisinier Fred Mustert

Vinificatie Productie en export

Vinificatie Productie en export Bouza do Rei Bij dit in 1983 opgerichte bedrijf worden wij ontvangen door bedrijfsleider Isidoro Serantes Serantes. Het is een van de grootste privébedrijven van Rías Baixas. Bouza do Rei is pionier voor

Nadere informatie

Bedrijfsleider Karsten Peter

Bedrijfsleider Karsten Peter Gut Hermannsberg met prachtige wijnen van 2010 Door Paul Op ten Berg De wijnstreek Nahe is met 4.000 ha wijngaarden een van de kleinere wijngebieden van Duitsland. Maar door een veelheid aan bodemtypes

Nadere informatie

Lunch na jaarvergadering 2012 Verslag van de lunch, gehouden na de Algemene Leden Vergadering die plaats had op 6 februari 2012 in The Manhattan

Lunch na jaarvergadering 2012 Verslag van de lunch, gehouden na de Algemene Leden Vergadering die plaats had op 6 februari 2012 in The Manhattan Lunch na jaarvergadering 2012 Verslag van de lunch, gehouden na de Algemene Leden Vergadering die plaats had op 6 februari 2012 in The Manhattan Hotel te Rotterdam. Door Paul Op ten Berg. Aperitief Champagne

Nadere informatie

De wijngaarden zijn gelegen in Martigné-Briand, het hart van de Anjou streek, vlakbij de stad Angers. Martigné-Briand is de grootste wijngemeente van

De wijngaarden zijn gelegen in Martigné-Briand, het hart van de Anjou streek, vlakbij de stad Angers. Martigné-Briand is de grootste wijngemeente van De wijngaarden zijn gelegen in Martigné-Briand, het hart van de Anjou streek, vlakbij de stad Angers. Martigné-Briand is de grootste wijngemeente van Anjou, Yves Matignon en zijn zus Hélène zijn de derde

Nadere informatie

4,54 inkoop 19,75 verkoop. Santa Caterina Chardonnay Igt Salento

4,54 inkoop 19,75 verkoop. Santa Caterina Chardonnay Igt Salento Santa Caterina Chardonnay Igt Salento De wijnstreek Puglia in Zuid- Italië is gespecialiseerd in de productie van rode wijnen. De hoge temperaturen lijken minder geschikt voor de verbouw van witte druivensoorten.

Nadere informatie

Château Léoville Poyferré, 2ème Grand Cru Classé St. Julien

Château Léoville Poyferré, 2ème Grand Cru Classé St. Julien De verscheidenheid van de Médoc deel 3 Door Paul op ten Berg Château Léoville Poyferré, 2ème Grand Cru Classé St. Julien Op dit familiebedrijf van de Cuveliers werden wij ontvangen door oenologe Isabelle

Nadere informatie

Bodegas Pazo de Señorans

Bodegas Pazo de Señorans Bodegas Pazo de Señorans Dit familiebedrijf is gevestigd in de plaats Vilanoviña. Wij werden ontvangen door export manager Javier Izurieta Romero. Eigenaresse Marisol Bueno voegt zich wat later bij het

Nadere informatie

Couly-Dutheil Arnaud Couly Dutheil Wijngaarden

Couly-Dutheil Arnaud Couly Dutheil Wijngaarden Couly-Dutheil Arnaud Couly Dutheil is een van de talentvolste en creatiefste jonge wijnproducenten van de Val de Loire. Het familiebedrijf Couly-Dutheil werd opgericht in 1921 en is een van de vooraanstaande

Nadere informatie

Wijnpakket Chili. Soort: Rode wijn Druivensoorten: syrah Land: Chili Alcoholpercentage: 14% Inhoud: 0.75l

Wijnpakket Chili. Soort: Rode wijn Druivensoorten: syrah Land: Chili Alcoholpercentage: 14% Inhoud: 0.75l Wijnpakket Chili Castillo de Molina Syrah Reserva Druivensoorten: syrah Alcoholpercentage: 14% De Syrah komt uit de Pencahue regio in de Maule Valley. Hier is de Syrah in zijn element. Door de verkoelende

Nadere informatie

Huiswijn Wit en Rood

Huiswijn Wit en Rood Huiswijn Wit en Rood (Italie) Een heerlijke huiswijn, in de mond proef je een lichte aroma van klein rood en zwart fruit, specerijen en tijm. De aanzet is vol, gevolgd door een lange, zwoele afdronk. Lekker

Nadere informatie

Wijngaarden Het landgoed omvat 130 ha, waarvan 38 ha beplant is met wijnstokken, inclusief 15 ha met sagrantino en 6 ha nieuwe aanplant met

Wijngaarden Het landgoed omvat 130 ha, waarvan 38 ha beplant is met wijnstokken, inclusief 15 ha met sagrantino en 6 ha nieuwe aanplant met Scacciadiavoli Dit historische bedrijf wordt geleid door Liù Pambuffetti (34 jaar) en haar neef Iacopo (36 jaar) is gevestigd in de omgeving van de plaats Bastardo en dateert uit 1884. Het is een van de

Nadere informatie

SANCERRE WIJNEN VAN HET HUIS ALPHONSE MELLOT IN DE LOIRE 6 MEI 2014.

SANCERRE WIJNEN VAN HET HUIS ALPHONSE MELLOT IN DE LOIRE 6 MEI 2014. SANCERRE WIJNEN VAN HET HUIS ALPHONSE MELLOT IN DE LOIRE 6 MEI 2014. Vandaag zal onze voorzitter deze wijnen voorstellen. Het huis Mellot bestaat al sinds 1513, en het is de 19 de generatie die nu het

Nadere informatie

VERSLAG DEGUSTATIE WITTE PESSAC-LEOGNAN OP 12/2/2019 DOOR PETER LESAGE.

VERSLAG DEGUSTATIE WITTE PESSAC-LEOGNAN OP 12/2/2019 DOOR PETER LESAGE. VERSLAG DEGUSTATIE WITTE PESSAC-LEOGNAN OP 12/2/2019 DOOR PETER LESAGE. Traditioneel start Peter Lesage ons nieuw seizoen bij de wijnacademie. Vanavond zal hij witte wijnen uit de Pessac-Leognan laten

Nadere informatie

Franse wijnen op de proeftafel Door Paul Op ten Berg

Franse wijnen op de proeftafel Door Paul Op ten Berg Franse wijnen op de proeftafel Door Paul Op ten Berg Ik ontving van enkele Franse wijnproducenten een viertal flessen wijn ter recensie. Hier volgen mijn bevindingen. Het familiebedrijf Domaine Brusset

Nadere informatie

Presentatie PAUL HOUBEN

Presentatie PAUL HOUBEN LOIRE PROEVERIJ Presentatie PAUL HOUBEN De Loire Vallée de la Loire De Loire is met duizend kilometer de langste rivier van Frankrijk Pas halverwege begint bij het dorpje Pouilly-sur- Loire het wijngebied

Nadere informatie

Proeverij De vermelde prijzen zijn bruto horecaprijzen ex BTW bij importeur Wine Companions.

Proeverij De vermelde prijzen zijn bruto horecaprijzen ex BTW bij importeur Wine Companions. Proeverij De vermelde prijzen zijn bruto horecaprijzen ex BTW bij importeur Wine Companions. WITTE WIJNEN **** Taïka 2012, Castell d Encus Mousserende wijn van 60% sauvignon blanc en 40% sémillon uit eigen

Nadere informatie

WITTE WIJNEN Vignobles Mourat (biologische wijn) Les Amourettes Brisa Brisa Tamaral

WITTE WIJNEN Vignobles Mourat (biologische wijn) Les Amourettes Brisa Brisa Tamaral WITTE WIJNEN Val de Loire, Collection Blanc - Chenin Blanc, Chardonnay Stuivende geur met een heerlijk smaakpallet van jong tropisch wit en groen fruit, in de afdronk zacht en licht mineralig. Côtes de

Nadere informatie

Wijnpakket Frankrijk wit

Wijnpakket Frankrijk wit Wijnpakket Frankrijk wit Monterre, Viognier Druivensoorten: viognier De Monterre Viognier heeft een bouquet van zacht fruit en florale tonen. Het is een droge wijn met een frisse en fruitige smaak. Heerlijk

Nadere informatie

Wijnkaart. Cogmans Kloof Kristal Per glas 3.30. Chardonnay Principato Per glas 3.30. Pinot Blanc Dopff en irion Per glas 4,25

Wijnkaart. Cogmans Kloof Kristal Per glas 3.30. Chardonnay Principato Per glas 3.30. Pinot Blanc Dopff en irion Per glas 4,25 Wijnkaart Witte wijnen per glas of per fles: Cogmans Kloof Kristal Per glas 3.30 Per fles 16.25 : Wine of origin Robertson : Robertson (Zuid-Afrika) : Colombard 80% en sauvignon 20% : Lichte witte wijn

Nadere informatie

Clos des Frèr[es] Vacqueyras. Presentatie Commanderij Molenberg 20 april 2017

Clos des Frèr[es] Vacqueyras. Presentatie Commanderij Molenberg 20 april 2017 Clos des Frèr[es] Vacqueyras Presentatie Commanderij Molenberg 20 april 2017 Terroir in AOC Vacqueyras: AOP VACQUEYRAS Geschiedenis - 1930 : Vacqueyras wordt opgenomen in de «Côtes du Rhône». - 1955 :

Nadere informatie

2015 kreeg biodiversiteit veel aandacht. Steeds meer kleine dieren en insecten bevolken de wijngaarden. De oogst gebeurt met de hand.

2015 kreeg biodiversiteit veel aandacht. Steeds meer kleine dieren en insecten bevolken de wijngaarden. De oogst gebeurt met de hand. Tenuta Castelbuono Dit bedrijf is onderdeel van het imperium van de familie Lunelli. Ik ontmoette dit jaar eigenaresse Camilla Lunelli tijdens het bezoek aan Ferrari in Trentino (zie mijn verslag). De

Nadere informatie

Wijnkaart Logis Hotel de Brabantse Biesbosch Huiswijnen

Wijnkaart Logis Hotel de Brabantse Biesbosch Huiswijnen Wijnkaart Logis Hotel de Brabantse Biesbosch Huiswijnen Naturalys Chardonnay Deze frisse sappige biologisch chardonnay heeft mooie tonen van tropisch fruit. Naturalys Rosé Deze frisse biologische wijn

Nadere informatie

De Etna wijnen van Tenuta delle Terre Nere Door Paul Op ten Berg

De Etna wijnen van Tenuta delle Terre Nere Door Paul Op ten Berg De Etna wijnen van Tenuta delle Terre Nere Door Paul Op ten Berg Sinds kort worden de wijnen van Tenuta delle Terre Nere in Nederland geïmporteerd door Les Généreux. Volgens velen een van de beste producenten

Nadere informatie

Wijnpakket Noord-Frankrijk

Wijnpakket Noord-Frankrijk Wijnpakket Noord-Frankrijk Bouchard Père & Fils Bourgogne, La Vignée blanc Druivensoorten: chardonnay Een aromatische, ronde, niet te zware wijn met een fris en delicaat bouquet van bloemen, geel fruit

Nadere informatie

Chenin blanc. wat verwaarloosde druif

Chenin blanc. wat verwaarloosde druif Chenin blanc wat verwaarloosde druif MVS Chenin Blanc 1 overzicht 1. Voorkomen 2. Aanplant 3. Loire 4. ZuidAfrika 5. Wijnstijlen 6. Vinificatie 7. Bodem MVS Chenin Blanc 2 1 Voorkomen Een witte druif Afkomstig

Nadere informatie

ARTIKELFICHE. Löwengang Chardonnay. Jaartal medium-vol, krachtig, droog

ARTIKELFICHE. Löwengang Chardonnay. Jaartal medium-vol, krachtig, droog Löwengang Chardonnay Jaartal 2014 medium-vol, krachtig, droog 100% chardonnay De Chardonnay Löwengang heeft een briljante, goudkleurige kleur. Complexe aroma's van rijp tropisch fruit, vanille, geroosterde

Nadere informatie

Le Versant Sauvignon Blanc Vin de Pays d Oc, Frankrijk

Le Versant Sauvignon Blanc Vin de Pays d Oc, Frankrijk Witte wijnen Huiswijn: La Qroix d Argent Gascogne, Frankrijk Expressieve witte wijn met bloemen, wit fruit en citrus in het aroma. De smaak is levendig met een lekkere melange van citrusvruchten en tropisch

Nadere informatie

Presentatie PETER SPRONCK

Presentatie PETER SPRONCK Nederland nieuw wijnland Presentatie PETER SPRONCK Nederland nieuw wijnland Presentatie PETER SPRONCK Wijngaarden in Nederland 1997 2017 De nieuwe druivenrassen Johanniter Muscaris Riesel Solaris Lijkt

Nadere informatie

Onze huiswijnen komen overwegend uit Central Valley, Chili. Een gebied dat zich

Onze huiswijnen komen overwegend uit Central Valley, Chili. Een gebied dat zich Onze huiswijnen komen overwegend uit Central Valley, Chili. Een gebied dat zich mag verheugen in duidelijke seizoenswisselingen: in de zomer warm en droog, in de winter koud en regenachtig. Het lijkt onbelangrijk,

Nadere informatie

WIJNKAART. Molenstraat GA Oss Tel. (0412)656830

WIJNKAART. Molenstraat GA Oss Tel. (0412)656830 WIJNKAART Molenstraat 17 5341 GA Oss Tel. (0412)656830 witte wijnen per glas Cogmans Kloof Kristal KB de Kuentz-bas : Wine of origin Robertson : Robertson : Zuid-Afrika : Colombard 80% en sauvignon 20%

Nadere informatie

MUSCADET Vin de Loire

MUSCADET Vin de Loire MUSCADET Vin de Loire 15 maart 2012 LOIRE Rivier Lengte 1012 km Hoogte (bron) 1400 m Debiet 400 m³/s Stroomgebied 117 000 km² Van Ardèche Naar Atlantische Oceaan LOIREWIJNEN De grenzen van de Loirevallei

Nadere informatie

Productiegebied Uit de Coffele wijngaarden gelegen in het heuvelachtige gebied van de Soave Classico, 200 tot 320 m boven de zeespiegel.

Productiegebied Uit de Coffele wijngaarden gelegen in het heuvelachtige gebied van de Soave Classico, 200 tot 320 m boven de zeespiegel. Azienda Agricola COFFELE Soave Veneto Soave Spumante Brut DOC Droge wijn, met een frisse structuur, volhardend, evenwichtig, met een aangename amandel nasmaak. Een voluptueuze en sierlijke interpretatie

Nadere informatie

A B. A Wijngaard aan De Molen B Wijngaard aan de Boshoek. C Wijngaard aan de Eekstraat D Wijngaard aan de Mussenhoevelaan

A B. A Wijngaard aan De Molen B Wijngaard aan de Boshoek. C Wijngaard aan de Eekstraat D Wijngaard aan de Mussenhoevelaan Situering wijngaarden D C A B A Wijngaard aan De Molen B Wijngaard aan de Boshoek C Wijngaard aan de Eekstraat D Wijngaard aan de Mussenhoevelaan Fietstocht langs onze wijngaarden A B C D Vertrek bij den

Nadere informatie

Productie en export Proeverij

Productie en export Proeverij Pereira D Oliveiras Pereira D Oliveiras (Vinhos), Lda. is een kleine producent van Madeira die bekend staat als de hoeder van de traditie. Het hoofdkantoor - tevens lodge en proeflokaal - is gevestigd

Nadere informatie

Huiswijnen Domaine peiriere viognier - IGP Pays d Oc Domaine peiriere merlot - IGP Pays d Oc Gris rosé - IGP Var

Huiswijnen Domaine peiriere viognier - IGP Pays d Oc Domaine peiriere merlot - IGP Pays d Oc Gris rosé - IGP Var Huiswijnen Domaine peiriere viognier - IGP Pays d Oc Heerlijke frisse witte wijn uit de Languedoc gemaakt van de Rhone druif viognier. De wijn heeft in de geur elementen van gedroogde perzik en abrikoos.

Nadere informatie

De presentatie werd verzorgd door de Voorzitter van het Conseil Jean-François Quenin. Jean-François Quenin

De presentatie werd verzorgd door de Voorzitter van het Conseil Jean-François Quenin. Jean-François Quenin Verslag van de NGS proeverij van Saint-Emilion Grand Cru Classé wijnen, gehouden op 24 november 2014 in Restaurant Noble te Den Bosch. Door Paul Op ten Berg. Deze proeverij werd gerealiseerd in samenwerking

Nadere informatie

Interessante wijnen van Sula Vineyards Door Paul Op ten Berg

Interessante wijnen van Sula Vineyards Door Paul Op ten Berg Interessante wijnen van Sula Vineyards Door Paul Op ten Berg Op 19 maart 2015 werd in restaurant Catch by Simonis te Scheveningen aan pers en horeca een serie wijnen gepresenteerd van de grootste wijnproducent

Nadere informatie

zuren wijn bevat steeds veel zuren veel suiker is geen toegankelijke wijn levendige zuren blijven bij veroudering van wijn lang houdbaar

zuren wijn bevat steeds veel zuren veel suiker is geen toegankelijke wijn levendige zuren blijven bij veroudering van wijn lang houdbaar Riesling oorsprong reeds vermeld in de 15 eeuw 1477 al in de Elzas, van hieruit verspreid (?) riesling komt van : verrieseln = met duidelijke frisheid zacht vloeien * maar er zijn nog andere verklaringen

Nadere informatie

MOUSSEREND ROSÉ 4,25 21,25

MOUSSEREND ROSÉ 4,25 21,25 WIJNKAART MOUSSEREND Italië, Prosecco Pronol Frizzante 4,75 23,75 Deze licht mousserende wijn is gemaakt van de Prosecco en de Frizzante druif. GEUR Fruitige met wat tonen van witte bloemen. SMAAK Fruitig,

Nadere informatie

Central Valley, Chili Glas 4,- Fles 19,50

Central Valley, Chili Glas 4,- Fles 19,50 Huiswijnen wit Urmeneta, Sauvignon Blanc Central Valley, Chili Glas 4,- Fles 19,50 Een typisch Chileense Sauvignon. Hij is milddroog, makkelijk en zit vol exotische aroma s van onder andere passievrucht.

Nadere informatie

Als voorbeeld zullen we Sancerre gebruiken. De bevindingen voor wat kleur en geur betreft, hebben we inmiddels in dit tabelletje ingevuld:

Als voorbeeld zullen we Sancerre gebruiken. De bevindingen voor wat kleur en geur betreft, hebben we inmiddels in dit tabelletje ingevuld: De kunst van het schrijven van een bruikbare proefnotitie door Cees van Casteren De grootste uitdaging van elke wijncursus voor mij is mijn studenten te leren een bruikbare proefnotitie te schrijven. Voor

Nadere informatie

Bob Bron, directeur van Moët Hennessy Nederland

Bob Bron, directeur van Moët Hennessy Nederland De kunst van het blenden - een kijkje in de keuken van Moët Verslag van de NGS proeverij van basiswijnen voor Champagne Moët & Chandon Réserve Impérial, gehouden op 23 juni 2014 in Restaurant De Zwaan

Nadere informatie

BIO! DAT IS LOGISCH. L Hirondelle Organic

BIO! DAT IS LOGISCH. L Hirondelle Organic BIO! DAT IS LOGISCH Bewust kiezen voor mens, dier en milieu. Dat is voor de nieuwe generatie producenten een belangrijk argument om over te gaan op biologische wijnbouw. Ook bij onze klanten worden biologische

Nadere informatie

Weingut Wagner-Stempel

Weingut Wagner-Stempel Weingut Wagner-Stempel www.wagner-stempel.de Dit wijngoed opgericht in 1845 en sinds 2004 VDP lid - ligt in het dorp Siefersheim, in het koele zuidwesten van Rheinhessen. Vijf kilometer verder naar het

Nadere informatie

Bric Cenciurio ontleent zijn naam aan een deel van een heuvel in de gemeente Castellinaldo.

Bric Cenciurio ontleent zijn naam aan een deel van een heuvel in de gemeente Castellinaldo. Een familiebedrijf ontstaan aan het eind van de jaren 80 en op dit moment nog steeds geleid door Fiorella, haar broer en haar twee zonen Alessandro en Alberto. Bric Cenciurio ontleent zijn naam aan een

Nadere informatie

Daarna maakt Frederik een selectie van lokale wijnen. Wij zijn benieuwd naar de wijnen die deze prachtige streek ons zal brengen.

Daarna maakt Frederik een selectie van lokale wijnen. Wij zijn benieuwd naar de wijnen die deze prachtige streek ons zal brengen. VERSLAG WIJNDEGUSTATIE ZUIDAFRIKAANSE WIJNEN 5/11/2013. Vanavond zal Michel ons laten proeven van Zuid-Afrikaanse wijnen, die hij zelf gekozen heeft.michel zal pas later aanwezig zijn, maar zijn collega

Nadere informatie

Proefdoos: Toscaanse top wijnen

Proefdoos: Toscaanse top wijnen Proefdoos: Toscaanse top wijnen 2009 Pianirossi Sidus DOC De CEO van Tod's & Hogan is de eigenaar van dit domein. Een middelzware fruitige wijn is de beste typering. Veel fruit, sap met mooie tonen van

Nadere informatie

Wijnpakket Vol wit en fruitig

Wijnpakket Vol wit en fruitig Wijnpakket Vol wit en fruitig Villae Lanata Gavi di Gavi, La Toledana Druivensoorten: cortese Land: Italië Alcoholpercentage: 13% De geschiedenis van het landhuis Toledana in Gavi gaat terug tot de 16de

Nadere informatie

Aperitief ***(*) Cava Terrers Gran Reserva Brut Nature 2008, Recaredo Lunch

Aperitief ***(*) Cava Terrers Gran Reserva Brut Nature 2008, Recaredo Lunch Aperitief ***(*) Cava Terrers Gran Reserva Brut Nature 2008, Recaredo 46% xarel.lo, 40%, 14% parellada, handmatige oogst van eigen wijngaarden in Sant Sadurni d Anoia. 68 maanden sur lie, remuage met de

Nadere informatie

Dinsdag 3 april 2012: Weingut Leth Wagram Oostenrijk. PROEFNOTITIES Vanavond zal Gino van de Vinotheek ons 15 wijnen van het huis Leth laten proeven.

Dinsdag 3 april 2012: Weingut Leth Wagram Oostenrijk. PROEFNOTITIES Vanavond zal Gino van de Vinotheek ons 15 wijnen van het huis Leth laten proeven. Dinsdag 3 april 2012: Weingut Leth Wagram Oostenrijk PROEFNOTITIES Vanavond zal Gino van de Vinotheek ons 15 wijnen van het huis Leth laten proeven. WITTE WIJNEN 1. Grüner Veltliner Klassik 2011 - zeer

Nadere informatie

Bodega Altos de Torona

Bodega Altos de Torona Bodega Altos de Torona links export manager Cornelia Proca, midden wijnmaker Pepe Rodriguez Deze bedrijven zijn onderdeel van de groep HGA Bodegas y Viñedos de Altura. Wij worden ontvangen door wijnmaker

Nadere informatie

In opmars Niet zo goed gekend door ons. 27/06/2017 MVS - Rosé 1

In opmars Niet zo goed gekend door ons. 27/06/2017 MVS - Rosé 1 In opmars Niet zo goed gekend door ons 27/06/2017 MVS - Rosé 1 IN OPMARS Consumptie steeg wereldwijd met 20% in de laatste 5 jaar Frankrijk consumeert meer rosé dan witte wijn België: 9% van de wijnen

Nadere informatie

CULINAIR GENIETEN BEGINT BIJ BUITENLUST

CULINAIR GENIETEN BEGINT BIJ BUITENLUST CULINAIR GENIETEN BEGINT BIJ BUITENLUST Met veel zorg selecteren wij in samenwerking met de wijn therapeut de wijnen, hierbij houden wij rekening met de seizoenen, maar bovenal met de gerechten van onze

Nadere informatie

GROOTSTE WIJNGEBIED VAN EUROPA ANGUEDOC

GROOTSTE WIJNGEBIED VAN EUROPA ANGUEDOC GROOTSTE WIJNGEBIED VAN EUROPA ANGUEDOC PEYRES NOBLES Peyres Nobles is afkomstig uit het grootste wijngebied van de Languedoc; de Corbières. Uit het enorme wijnaanbod is onze keuze gevallen op deze heerlijke

Nadere informatie

CLASICO. Viña Ventisquero Syrah Lijn: Druivenras: Herkomst: Proefnotitie: Viña Ventisquero Chardonnay. Lijn:

CLASICO. Viña Ventisquero Syrah Lijn: Druivenras: Herkomst: Proefnotitie: Viña Ventisquero Chardonnay. Lijn: Produktblad 1 van 61 Viña Ventisquero De wijngaard Ventisquero is het resultaat van een nieuwe uitdaging van Agrosuper, de grootste producent van verse voedingsmiddelen in Chili. Enthousiast over het idee

Nadere informatie

Presentatie PAUL HOUBEN

Presentatie PAUL HOUBEN AMARONE PROEVERIJ Presentatie PAUL HOUBEN AMARONE GEBIED ITALIË WIJNGEBIEDEN VALPOLICELLA Valpolicella wijnen worden gemaakt volgens de gebruikelijke methode van wijn maken. Alle rode wijnen worden gemaakt

Nadere informatie

Maandag 23 mei Sandra Krisznik van het AWMB was deze dag onze gids. Wachau, Kremstal en Traisental stonden op het programma.

Maandag 23 mei Sandra Krisznik van het AWMB was deze dag onze gids. Wachau, Kremstal en Traisental stonden op het programma. Maandag 23 mei Sandra Krisznik van het AWMB was deze dag onze gids. Wachau, Kremstal en Traisental stonden op het programma. Wachau De fascinerende wijnstreek Wachau is een van de vooraanstaande gebieden

Nadere informatie

Wijn: Avantgarde Weissburgunder Elf Producent: Christian Nett Weingut Bergdolt-Reif & Nett. Beoordeling: Twee stemmen.

Wijn: Avantgarde Weissburgunder Elf Producent: Christian Nett Weingut Bergdolt-Reif & Nett. Beoordeling: Twee stemmen. Dinsdag 19 juni proeven we wijnen uit Duitsland van jonge, veelbelovende wijnmakers (zgn. Jungwinzer). Het organiserend comité bestaat uit Pieter de Wildt, Piet Smits en Bert Koeneman. De mooiste wijn

Nadere informatie

De Morgenzon, Reserve Chenin Blanc 2015

De Morgenzon, Reserve Chenin Blanc 2015 Winnaar Chenin blanc 21 Chenin blanc Zuid-Afrika s paradepaard - de meest aangeplante variëteit - geeft een grote diversiteit aan wijnen, waarvan de besten tegenwoordig tot de wereldtop behoren; ingezonden

Nadere informatie

Noordelijke Rhône. NWG proeverij 13 april. Door Jan Vegter

Noordelijke Rhône. NWG proeverij 13 april. Door Jan Vegter Noordelijke Rhône NWG proeverij 13 april Door Jan Vegter Rhône Meridionale Rhône Septentrionale Rhône Septentrionale Totale productie 123.000 hl (2013) 5% van totale Rhône productie waarvan 13% wit Gematigd

Nadere informatie

Vandaag is het onze voorzitter die een degustatie zal geven over CHABLIS. We proeven 7 premier crus en 8 grand crus.

Vandaag is het onze voorzitter die een degustatie zal geven over CHABLIS. We proeven 7 premier crus en 8 grand crus. VERSLAG WIJNDEGUSTATIE CHABLIS OP 4 JUNI 2013. Vandaag is het onze voorzitter die een degustatie zal geven over CHABLIS. We proeven 7 premier crus en 8 grand crus. De wijngaarden van de Chablis zijn de

Nadere informatie

Highlights uit Chili Wijnstreken

Highlights uit Chili Wijnstreken Highlights uit Chili Verslag van de NGS themaproeverij met de beste wijnen van twee reizen, gehouden op 11 mei 2015 in Restaurant Le VIN x te Den Bosch. Door Paul Op ten Berg Niek Beute (Vinoniek) en Paul

Nadere informatie

Op uitnodiging van Walraven Sax genoot ik van een fraaie lunch in combinatie met diverse Champagnes van het eminente huis Louis Roederer.

Op uitnodiging van Walraven Sax genoot ik van een fraaie lunch in combinatie met diverse Champagnes van het eminente huis Louis Roederer. Roederer lunch in restaurant Tunes Verslag van de lunchbijeenkomst op 1 juli 2014 in restaurant Tunes van het Conservatorium Hotel te Amsterdam Door Paul Op ten Berg Op uitnodiging van Walraven Sax genoot

Nadere informatie

Domaine La Meulière. Chablis Une exploitation Haute Valeur Environnementale

Domaine La Meulière. Chablis Une exploitation Haute Valeur Environnementale 2018-11-17 Chablis Domaine La Meulière Une exploitation Haute Valeur Environnementale Jos Daenekindt bracht Vincent Laroche mee van domaine La Meulière, Chablis. Met zijn broer Nicolas als wijnmaker runt

Nadere informatie

Wijnkaart. Huiswijn : Marcel Martin Vin de Pays d Oc. Glas : 4,00. Pichet : 7,00. Karaf : 13,00. Fles : 18,50

Wijnkaart. Huiswijn : Marcel Martin Vin de Pays d Oc. Glas : 4,00. Pichet : 7,00. Karaf : 13,00. Fles : 18,50 Wijnkaart Huiswijn : Marcel Martin Vin de Pays d Oc Glas : 4,00 Pichet : 7,00 Karaf : 13,00 Fles : 18,50 Witte Wijn : Chardonnay Deze Vin de Pays du Jardin de France is afkomstig uit de Loire streek en

Nadere informatie

MOUSSEREND Italië, Prosecco Frizzante San Giorgio 4,75 23,75 Spanje, Cava Brut Conde de Caralt 32,50 ROSÉ

MOUSSEREND Italië, Prosecco Frizzante San Giorgio 4,75 23,75 Spanje, Cava Brut Conde de Caralt 32,50 ROSÉ WIJNKAART MOUSSEREND Italië, Prosecco Frizzante San Giorgio 4,75 23,75 Deze licht mousserende wijn is gemaakt van de Prosecco druif. GEUR Fruitige met wat tonen van witte bloemen. SMAAK Fruitig, lichte

Nadere informatie

VERSLAG WIJNDEGUSTATIE 8 MAART 2016 : NIEUWE TENDENSEN IN DE CHAMPAGNE.

VERSLAG WIJNDEGUSTATIE 8 MAART 2016 : NIEUWE TENDENSEN IN DE CHAMPAGNE. VERSLAG WIJNDEGUSTATIE 8 MAART 2016 : NIEUWE TENDENSEN IN DE CHAMPAGNE. Als we een degustatie over champagne willen geven dan kunnen wij uiteraard niemand beter vragen dan Gido, lid van onze wijnacademie.

Nadere informatie

Veneto ligt in het noordoosten van Italië en grenst aan de Adriatische zee en het Gardameer. De bodem van de wijngaarden bevat onder andere kalk,

Veneto ligt in het noordoosten van Italië en grenst aan de Adriatische zee en het Gardameer. De bodem van de wijngaarden bevat onder andere kalk, Veneto ligt in het noordoosten van Italië en grenst aan de Adriatische zee en het Gardameer. De bodem van de wijngaarden bevat onder andere kalk, leem en zand. Het gebied is één van de grootste productiegebieden

Nadere informatie

Vinificatie Fermentatie op inox vaten onder gecontroleerde temperatuur. Kleur Strogeel met groene reflecties

Vinificatie Fermentatie op inox vaten onder gecontroleerde temperatuur. Kleur Strogeel met groene reflecties Azienda Agricola ORSOLANI San Giorgio Canavese Piemonte Erbaluce di Caluso DOCG Een wijn voor elke gelegenheid, met een fris karakter en levendige zuurtegraad. Zowel de druif als zijn wijn zijn uniek in

Nadere informatie

goed makers ausgetrunken! Gelber Muskateller 2011 PRIJS: EUR 12,-

goed makers ausgetrunken! Gelber Muskateller 2011 PRIJS: EUR 12,- Gelber Muskateller 2011 Zanderige klei met grind en mergel in de ondergrond. Geplant tussen 2002 en 2004. Guyot met enkele draagtak, volledig begroende bodem. Na korte rust en bezinktijd van de most vindt

Nadere informatie

WIN EEN UNIEK WEEKEND BIJ CHÂTEAU PESQUIÉ. (zie bijlage)

WIN EEN UNIEK WEEKEND BIJ CHÂTEAU PESQUIÉ. (zie bijlage) WIN EEN UNIEK WEEKEND BIJ CHÂTEAU PESQUIÉ (zie bijlage) 91 PARKER PUNTEN! 2014 Terrasses Rouge Grenache Noir, Syrah Internationaal zeer gewaardeerd en een fantastische presentatie van de hoge kwaliteit

Nadere informatie

VERSLAG DEGUSTATIE CHATEAUNEUF-DU-PAPE OP 11 APRIL 2017 DOOR ONZE VOORZITTER.

VERSLAG DEGUSTATIE CHATEAUNEUF-DU-PAPE OP 11 APRIL 2017 DOOR ONZE VOORZITTER. VERSLAG DEGUSTATIE CHATEAUNEUF-DU-PAPE OP 11 APRIL 2017 DOOR ONZE VOORZITTER. Jaarlijks geeft onze voorzitter een degustatie met als thema : Bordeaux 10 jaar oud! Daar 2007 in de Bordeaux een moeilijk

Nadere informatie

Wijnpakket Spanje Noord

Wijnpakket Spanje Noord Wijnpakket Spanje Noord Vicente Gandia Hoya de Cadenas Chardonnay Sauvignon Blanc Soort: Witte wijn Druivensoorten: chardonnay, sauvignon blanc Alcoholpercentage: 12% Lichtgeel met een vrolijke fonkeling,

Nadere informatie

HUISWIJN. Onze huiswijnen zijn afkomstig uit Zuid Afrika, Frankrijk en Duitsland: Prosecco Frizzante Druivensoort: Prosecco

HUISWIJN. Onze huiswijnen zijn afkomstig uit Zuid Afrika, Frankrijk en Duitsland: Prosecco Frizzante Druivensoort: Prosecco HUISWIJN Onze huiswijnen zijn afkomstig uit Zuid Afrika, Frankrijk en Duitsland: Glas Fles Drostdy-Hof Chenin Blanc 3,50 17,50 Klosterhof Bereich Bernkastel 3,50 17,50 Rosé d Anjou Couperin 3,50 17,50

Nadere informatie

Viña von Siebenthal. Aconcagua - www.vinavonsiebenthal.com

Viña von Siebenthal. Aconcagua - www.vinavonsiebenthal.com Viña von Siebenthal Aconcagua - www.vinavonsiebenthal.com Het laatste bezoek van onze Chili reis. We vinden het bedrijf van de Zwitser Mauro von Siebenthal direct naast Viña Errazuriz, in de plaats Panquehue.

Nadere informatie

SANCERRE DOMAINE GERARD FIOU. 13 Sancerre Rosé. 14 Sancerre Rouge

SANCERRE DOMAINE GERARD FIOU. 13 Sancerre Rosé. 14 Sancerre Rouge 13 Sancerre Rosé 14 Sancerre Rouge De productie van Sancerre rosé is vrij klein, slechts 5%, en wordt geproduceerd uit 100% pinot noir. Een strenge selectie tijdens het oogsten zorgt ervoor dat uitsluitend

Nadere informatie

De grote kwaliteit van deze wijnen wordt verkregen door verschillende oorzaken :

De grote kwaliteit van deze wijnen wordt verkregen door verschillende oorzaken : VERSLAG DEGUSTATIE WITTE WIJNEN COCHE-DURY OP 12/6/2018. Vanavond hebben wij, dankzij Gino van de Vinotheek en ons bestuurslid Lieven, de kans een unieke degustatie te mogen beleven van de cultwijn COCHE-DURY!!!!!!

Nadere informatie

VERSLAG DEGUSTATIE ZUID AFRIKAANSE WIJNEN DOOR LUC VANNEVEL OP 14/6/2016.

VERSLAG DEGUSTATIE ZUID AFRIKAANSE WIJNEN DOOR LUC VANNEVEL OP 14/6/2016. VERSLAG DEGUSTATIE ZUID AFRIKAANSE WIJNEN DOOR LUC VANNEVEL OP 14/6/2016. Vanavond zal dhr Luc Vannevel, invoerder en verkoper van wijnen, ons kennis laten maken met enkele van zijn Zuid Afrikaanse wijnen.

Nadere informatie

Wijnbeurs Mostra del Vino del Trentino

Wijnbeurs Mostra del Vino del Trentino Wijnbeurs Mostra del Vino del Trentino In het Palazzo Roccabruna in de binnenstad van Trento vond de vierdaagse Mostra del Vino del Trentino plaats. In principe bedoeld voor publiek, dat een toegangsbewijs

Nadere informatie

Grillo Serenata Sicilië Italië

Grillo Serenata Sicilië Italië Sicilië ligt als een steentje voor de punt van de laars van Italië, klaar om te worden weggeschopt, zo lijkt het. Toch is het eiland twee keer zo groot als België! Het is bovendien één van de oudste wijnbouwgebieden

Nadere informatie

Voor u geproefd Door Paul Op ten Berg

Voor u geproefd Door Paul Op ten Berg Voor u geproefd Door Paul Op ten Berg De laatste weken ontving ik diverse proefflessen ter recensie. Dit zijn mijn bevindingen. De prijzen zijn bruto horecaprijzen ex BTW, tenzij anders vermeld. Witte

Nadere informatie

Tenuta Iuzzolini Ciro Calabria. Ciro Bianco. Productiegebied. Calabria, provincie Crotone, Ciro Marina Timpa Bianca. Druiven: Greco Bianco

Tenuta Iuzzolini Ciro Calabria. Ciro Bianco. Productiegebied. Calabria, provincie Crotone, Ciro Marina Timpa Bianca. Druiven: Greco Bianco Ciro Bianco Druiven: Greco Bianco Vinificatie: na handmatige oogst (eind september) zachte pressing, fermentatie bij gecontroleerde temperatuur, rijping in stalen vaten, één maand op fles bij gecontroleerde

Nadere informatie

Proeven. Druivenras. Vier witte en vier rode wijnen. Wijn 1. Wijn 1. Wijn & 26 september Uiterlijk. Geur.

Proeven. Druivenras. Vier witte en vier rode wijnen. Wijn 1. Wijn 1. Wijn & 26 september Uiterlijk. Geur. Druivenras Proeven 19 & 26 september 2016 Wijn wordt gemaakt van druiven Elk druivenras heeft zijn specifieke kenmerken, die vaak ook in de wijn tot uitdrukking komen, zoals: Schildikte Pigment Zuren Suikergehalte

Nadere informatie

Gomez Cruzado Rioja Spanje A CENTURY-OLD HOUSE UNDER RENOVATION

Gomez Cruzado Rioja Spanje A CENTURY-OLD HOUSE UNDER RENOVATION Rioja Spanje A CENTURY-OLD HOUSE UNDER RENOVATION Bodegas Gomez Cruzado werd opgericht in 1886, door Angel Gomez Cruzado. Hij besloot zijn wijngaarden aan te planten op de hellingen rond Haro het hart

Nadere informatie

Château Maucaillou, Moulis

Château Maucaillou, Moulis De verscheidenheid van de Médoc deel 4 Door Paul op ten Berg Château Maucaillou, Moulis Château Maucaillou dateert uit 1875. In 1932 werd Maucaillou opgenomen in de list van Crus Bourgeois, maar met de

Nadere informatie

Wijnpromoties gelden tot 31 mei 2012 (zolang de voorraad strekt).

Wijnpromoties gelden tot 31 mei 2012 (zolang de voorraad strekt). Wijnpromoties gelden tot 31 mei 2012 (zolang de voorraad strekt). Herckenrodestraat 51 3550 Heusden-Zolder Telefoon: 011-42 25 21 Fax: 011-42 99 43 Al onze wijnen bewaren en rijpen in donkere en koele

Nadere informatie

: BOURGOGNEWIJNEN VAN MAISON LESCURE DOOR FRANCOIS CHAVERIAT.

: BOURGOGNEWIJNEN VAN MAISON LESCURE DOOR FRANCOIS CHAVERIAT. 2016-11-08 : BOURGOGNEWIJNEN VAN MAISON LESCURE DOOR FRANCOIS CHAVERIAT. Vanavond hebben wij, dank zij Lieven en Frank, Francois Chaveriat van het huis LESCURE in ons midden. Eerst geeft hij ons een algemeen

Nadere informatie

Huiswijn. La Croisade. La Croisade

Huiswijn. La Croisade. La Croisade Huiswijn La Croisade Sauvignon Blanc Côtes de Gascogne, Frankrijk Zowel geur als smaak zijn fris en fruitig. Passiefruit, perzik en kruisbes voeren de boventoon, met zachte zuren in de afdronk. Per karaf

Nadere informatie

2014 Guilhem Blanc 4,50 17,50 23,50 Grenache Blanc Pays d Oc, Frankrijk Waaier van fris fruit, de sauvignon-tonen vallen op.

2014 Guilhem Blanc 4,50 17,50 23,50 Grenache Blanc Pays d Oc, Frankrijk Waaier van fris fruit, de sauvignon-tonen vallen op. Huiswijn wit glas karaf fles Mousserend glas fles 2014 Guilhem Blanc 4,50 17,50 23,50 Grenache Blanc Pays d Oc, Frankrijk Waaier van fris fruit, de sauvignon-tonen vallen op. 2013 Cava Raventós Roig Brut

Nadere informatie

Malbec is een boerse, ronde druivensoort voor rode wijn. Het sap is zacht en heeft een laag zuurgehalte. De Malbec is vooral bekend in de Cahors, waar hij Auxerrois of Cot heet en volle, tannine-rijke

Nadere informatie

VINTAE DE BARDOS Romántica Verdejo :

VINTAE DE BARDOS Romántica Verdejo : Romántica Verdejo : Romántica Verdejo wordt gemaakt in het hart van Rueda. Dit is een wijn met een intens aroma van fruit met kruidige notities, zijn frisheid en elegantie munten uit. Prijs/st : 75cl.:

Nadere informatie

Vanavond zal Frank ons verrassen met ongekende wijnen uit zijn kelder. Benieuwd wat wij zullen proeven

Vanavond zal Frank ons verrassen met ongekende wijnen uit zijn kelder. Benieuwd wat wij zullen proeven VERSLAG WIJNDEGUSTATIE 4 MAART DOOR FRANK DEVOS. Vanavond zal Frank ons verrassen met ongekende wijnen uit zijn kelder. Benieuwd wat wij zullen proeven 1. GANEVAT,COTES DE JURA : LES CHALASSES VV 2006

Nadere informatie

Binnengekomen proefflessen Door Paul Op ten Berg

Binnengekomen proefflessen Door Paul Op ten Berg Binnengekomen proefflessen Door Paul Op ten Berg De laatste 2 maanden heb ik ter recensie diverse proefflessen ontvangen. Onderstaand zijn mijn proefnotities te lezen. De vermelde prijzen zijn horecaprijzen

Nadere informatie

ARTIKELFICHE. Feudi di San Gregorio. fris, medium-intens, droog, fruitig, parelend

ARTIKELFICHE. Feudi di San Gregorio. fris, medium-intens, droog, fruitig, parelend DUBL Brut fris, medium-intens, droog, fruitig, parelend DOP Sannio 100% falanghina bevindt zich in het hart van Campanië, op zo n tiental De Dubl Falaghina heeft een briljante lichtgele kleur en een fijne

Nadere informatie

MOUSSEREND. Zachtzoet fruitige licht mousserende wijn met tonen van rood fruit als framboos en aardbei. ROSÉ, ITALIE, VENETO

MOUSSEREND. Zachtzoet fruitige licht mousserende wijn met tonen van rood fruit als framboos en aardbei. ROSÉ, ITALIE, VENETO WIJNKAART MOUSSEREND Frizzante Pinot Nero 'Sacchetto' Zachtzoet fruitige licht mousserende wijn met tonen van rood fruit als framboos en aardbei. ROSÉ, ITALIE, VENETO Frizzante Prosecco 'Sacchetto' Fijne

Nadere informatie

VERSLAG WIJNDEGUSTATIE DOMAINE GRAND VENEUR DOOR WIJNHUIS VANDEN BULCKE.

VERSLAG WIJNDEGUSTATIE DOMAINE GRAND VENEUR DOOR WIJNHUIS VANDEN BULCKE. VERSLAG WIJNDEGUSTATIE DOMAINE GRAND VENEUR DOOR WIJNHUIS VANDEN BULCKE. Vanavond was het Wijnhuis Vanden Bulcke onze gastheer en wilde ons de wijnen van het Domaine Grand Veneur uit de Rhone streek, in

Nadere informatie

De wijnen van de Jura

De wijnen van de Jura De wijnen van de Jura Onbekend is onbemind Hoe komt het dat de wijnen van de Jura bij ons nauwelijks bekend zijn? 1. Moeilijk te vinden 2. Relatief duur 3. Enkele onbekende druivensoorten savagnin, poulsard,

Nadere informatie

Woensdag 25 mei Burgenland / Neusiedlersee Eisenberg Leithaberg Mittelburgenland

Woensdag 25 mei Burgenland / Neusiedlersee Eisenberg Leithaberg Mittelburgenland Woensdag 25 mei Burgenland / Neusiedlersee Met Andrea Weinberger van AWMB per bus op weg naar Burgenland, een lange rit. De streek telt 13.840 ha en circa 100 wijnproducenten. De wijnproductie bedraagt

Nadere informatie

Domaine Pehu-Simonet Verzenay Champagne Grand Cru

Domaine Pehu-Simonet Verzenay Champagne Grand Cru Domaine Pehu-Simonet Verzenay Champagne Grand Cru Champagne Pehu-Simonet is een klein familiaal huis waar David Pehu na 3 generaties het roer heeft overgenomen. Zij zijn al die tijd trouw gebleven aan

Nadere informatie

Azienda Agricola Poggio

Azienda Agricola Poggio Azienda Agricola Poggio Azienda Agricola Poggio is een familiaal domein opgestart in 1899. De winery is gelegen op een hoogte van 350m, op de heuvels tussen de regio Langhe en Monferrato. De regio is Colina

Nadere informatie