Jongeren Informatie Punt!

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Jongeren Informatie Punt!"

Transcriptie

1 Pagina1 Jongeren Informatie Punt! Spelbrochure oktober 2009!

2 Pagina2 INHOUDSTAFEL: 1 JIP of Jongeren Informatie Punt ALGEMEEN....4 Koppiepotspel...4 Het stellingenspel....4 De fuifkoffer....4 Het grote basisschoolspel: Het leukste spel voor alle kinderen ALCOHOL, DRUGS EN ANDERE VERSLAVINGEN....5 Uch Uch spel....5 hip zonder trip....5 BOBspel....6 Slik....6 Het druglinkspel SEKSUALITEIT....6 Veilig Vrijen koffer....6 Aidsbekerspel....7 De bloosdoos MILIEU....7 Milieuganzenbord....7 Pak je afval EUROPESE UNIE....8 Route MULTICULTUREEL....8 Rafa rafa & Blauwland-Geelland....8 Noord Zuid spelenboek....8 BRS spel: Een jaar overleven in een derde wereldland! JEZELF EN DE ANDER....9 Kwaliteitenspel....9 Het vooroordelenspel....9 Het Buzzerspel....9 Competentiesprint GEZONDHEID...10 Spelcaramel Snap je hapje MIJN NOTITIES...11 EDITIE oktober 2009: Alle informatie in deze uitgave is van toepassing tot en met het voorjaar van Daarna wordt de publicatie ge - update en opnieuw verspreid. VERANTWOORDELIJKE UITGEVER: Jeugddienst Zwevegem Otegemstraat Zwevegem T: 056 / F: 056 / E mail:

3 Pagina3 1 JIP of Jongeren Informatie Punt In een JIP kunnen jongeren tot 25 jaar informatie krijgen over alles wat hen interesseert of aanbelangt. Elke jongere kan er om het even welke vraag stellen, zowel over problemen als over de plezierige kanten van het leven. Jongeren kunnen er dus niet alleen vragen stellen over ongewenste zwangerschap, drugsproblemen of problemen met de ouders, nee, ze kunnen er ook terecht voor informatie over buitenlandse reizen, het organiseren van fuiven of hun rijbewijs halen Het JIP in Zwevegem is een vrij toegankelijke en gratis dienstverlening van de jeugddienst van Zwevegem. Er is altijd een medewerker aanwezig die jongeren, indien nodig, kan begeleiden in hun zoektocht naar informatie. De JIP medewerker is echter geen hulpverlener, als er echt hulp nodig is zal de jongere naar de juiste dienst worden doorverwezen. Informatie geven gebeurt via verschillende acties. INFORMEREN: We hebben een digitale JIP ruimte waar jongeren gratis kunnen surfen. Ze kunnen ook informatie vinden in de JIP zuil. Deze JIP zuilen zijn ook voorhanden in de bibliotheek en in het sociaal huis in Moen. SENSIBILISEREN: We proberen jaarlijks een tweetal acties te organiseren waar we met het JIP naar buiten komen. De thema s waarrond de acties draaien kunnen variëren van examens, drugs, educatief spelaanbod VORMEN: We proberen om met onze educatieve spelotheek tegemoet te komen aan de vraag van leerkrachten, jeugdwerkers en mensen die in de kern of leiding zitten van een jeugd of jongerenbeweging. Deze spelotheek wordt jaarlijks aangevuld en ge update, we staan zeker en vast open voor suggesties! In deze brochure vind je een overzicht van ons educatief aanbod, ingedeeld volgens thema. Je kan onze spelen gratis ontlenen mits het betalen van een waarborg. Het JIP van Zwevegem maakt deel uit van het netwerk van het Vlaamse Informatie Punt Jeugd van de Vlaamse Gemeenschap. De werkingsprincipes zijn bepaald door het Europees Charter voor Jongereninformatie.

4 Pagina4 2 ALGEMEEN. Koppiepotspel Het Koppiepotspel is een educatief spel voor jongeren vanaf 15jaar. Via deze spelvorm leren jongeren op een actieve en creatieve manier de Jongerengids te gebruiken. Het spel biedt niet altijd pasklare antwoorden, het zet jongeren op weg, informeert hen over wat ze kunnen doen en leidt hen naar interessante brochures, websites, Jongeren worden tijdens het spel ook aangemoedigd om zich een mening te vormen over onderwerpen die hen aanbelangen. Het spel kan gespeeld worden met velen tegelijkertijd. Deze grote groep wordt het best opgedeeld in subgroepen van max vijf ploegleden. Het is een zeer afwisselend spel, met verschillende soorten vragen. De pientervragen zijn kennisvragen, pretvragen kunnen tekenen, uitbeelden en taboewoorden omvatten. Praatvragen brengen een stelling aan die beargumenteerd mag worden. Geschikt voor jongeren vanaf 15 jaar Het stellingenspel. Een stellingenspel rond tal van thema s zoals jezelf, de ander, seksualiteit, drank en drugs, vriendschap, gezondheid Een goeie methodiek om een ander spel in te leiden of om een discussie activiteit te houden met je groep. Geschikt voor jongeren vanaf 14 jaar. De fuifkoffer. Een handige koffer met een hoop informatie! In deze koffer vind je ondermeer: - Een draaiboek voor de organisator van een fuif. - Een brochure rond alcohol en drugs. - Een brochure over milieuzorg op evenementen. - Een brochure over billijke vergoeding. - Een brochure van de provinciale uitleendienst (audiovisueel materiaal). - Boek Van Slow tot Rap. Een boek met contactgegevens van groepjes, DJ s Geschikt voor alle organisators van fuiven / optredens

5 Pagina5 Het grote basisschoolspel: Het leukste spel voor alle kinderen. Met het grote basisschoolspel leren en herhalen de leerlingen spelenderwijs de leerstof van hun leerjaar, ze oefenen daarbij ook algemene vaardigheden zoals samenspelen en het ontwikkelen van spelstrategieën. Het spel is dus niet alleen heel erg leuk, maar ook heel erg leerzaam! Geschikt voor leerlingen van het eerste tot en met zesde leerjaar (verschillende vragen per leerjaar!). Je speelt het spel best met 2 4 spelers of ploegen. 3 ALCOHOL, DRUGS EN ANDERE VERSLAVINGEN. Uch Uch spel. Het Uch kwartetspel informeert en maakt roken bespreekbaar, en dit op een ontspannen manier. Daarnaast worden nog enkele andere mogelijke werkvormen aangehaald in de bijhorende werkmap. Het kwartetspel kan gespeeld worden met drie tot zeven spelers of groepen. De kaarten worden verdeeld onder de deelnemers. Aan de hand van vraagkaartjes kan men kaarten van andere deelnemers verkrijgen, om zo een kwartet te vormen. Wie het minste kwartetten heeft op het eind van het spel, moet een opdrachtkaart trekken. Daarnaast zijn er nog pech en gelukskaarten, die het spel een extra dimensie geven. Na het spel is er mogelijkheid om de cartoons op de kaarten te bespreken. Het kwartetspel kan, naast kaartspel, ook als pleinspel gespeeld worden. In de bijhorende infomappen bevindt zich heel wat bruikbare informatie omtrent schadelijke gevolgen van roken, hoe te stoppen en dergelijke. Geschikt voor jongeren vanaf 12 jaar. hip zonder trip. Een actief buitenspel: denk- en doe-oefeningen om drugs in groep bespreekbaar te maken. Via opdrachten worden spelenderwijs verschillende drugs besproken (alcohol, tabak, cannabis, speed, XTC,...); vaardigheden en houdingen van de deelnemers worden bevraagd. In dit spel gaan jongeren aan de hand van een cassetteverhaal. Geschikt voor jongeren vanaf 14 jaar.

6 Pagina6 BOBspel. Wie brengt iedereen vanavond veilig thuis? Geschikt voor jongeren vanaf 18 jaar. Slik. Een werkmap om een aanzet te geven om rond het thema drugs verder te werken in de klas of in de groep. Je kan met deze werkmap een eerste kennismaking organiseren of de jongeren kritisch laten nadenken over het thema. In deze werkmap vind je de volgende zaken terug: quiz, stellingenspel, bordspel, Er is geen specifieke leeftijdsgroep voorop gesteld. Het druglinkspel. Het druglinkspel is een informatief spel, een kaartspel dat drugs bespreekbaar maakt door informatie te geven over de verschillende producten. Met dit spel kan je ofwel de nadruk leggen op testen en bijbrengen van kennis; of je kan ook de waarden en normen verkennen van de groep of je kan je toespitsen op de vooroordelen ten aanzien van druggebruikers. Geschikt voor jongeren vanaf 16 jaar. 4 SEKSUALITEIT. Veilig Vrijen koffer. Deze werkvorm maakt thema s als relaties, seksualiteit en veilig vrijen bespreekbaar bij jongeren. Er worden een aantal voorstellen gedaan voor opwarmingsspelletjes zoals hints, woordentrein, Per thema, zoals verliefdheid en relaties, kennis over SOA, aids en (on)veilig vrijen en condoomgebruik, worden telkens een pak mogelijke werkvormen voorgesteld die de thema s op een plezante, doch onderhoudende manier bespreekbaar maken onder jongeren. Voorbeelden zijn een quiz, een stellingenspel, collage maken, fotoverhaal maken, probleembrieven beantwoorden, Er is ook materiaal voorzien om de informatie en de activiteiten te verwerken. Dit kan aan de hand van zelf affiches maken, een infohoek opzetten of een rapnummer maken. De koffer is voorzien van diverse folders over relaties, seksualiteit, veilig vrijen, Oscar (een namaakpenis), een video over het productieproces van condooms. Voor de begeleider is er een uitgebreide handleiding voorzien, met daarin alle benodigde informatie. Geschikt voor jongeren vanaf 15 jaar.

7 Pagina7 Aidsbekerspel. Kussen, huidcontact, niezen, muggen... Elke speler krijgt een rolbeschrijving met veilig of onveilig vrijgedrag. De spelers imiteren wisselende seksuele contacten door het mengen van bekers met vloeistof. Eén van de bekers bevat bij het begin een product dat zich tijdens het spel over de bekers verspreidt. Op het einde van het spel wordt dat product zichtbaar gemaakt en blijkt wie onveilig vrijde. Veilig is altijd beter Een visueel aantrekkelijke manier om de verspreiding van het HIV-virus te verduidelijken. Met het 'Aidsbekerspel' krijgen de spelers zicht op de gevolgen van veilig en onveilig vrijen en worden de onderwerpen seksualiteit en aids bespreekbaar. Geschikt voor jongeren vanaf 14 jaar. De bloosdoos. De bloosdoos is een spel dat gaat over verliefd zijn en alles wat daarbij komt kijken. Je kan met dit spel stilstaan bij de verschillende aspecten van verliefd zijn, relaties en seksualiteit. Je vindt in dit spel vragen over verliefd zijn, over vrienden en vriendinnen, over aanmaken en versieren, over afmaken en liefdesverdriet, over vaste relaties, Je kan de deelnemers ook eigen vragen laten maken! Geschikt voor jongeren van 14 tot 18 jaar. 5 MILIEU. Milieuganzenbord. Een klassiek ganzenbordspel met tips over wat je wel en niet kan/mag doen om de natuur leefbaar te houden. Geschikt voor alle leeftijden. Pak je afval. 3 voor de prijs van 1. 'Pak-je Afval' bevat 3 spelvormen. Het eerste spel visualiseert met stoelen het afval van elke Vlaming. De afvalquiz legt de link tussen levensstijl en afvalproductie. Het derde spel verstrekt de eerste hulp bij afvalvoorkoming en helpt bij het maken van afspraken. (spel aankopen per leeftijdsgroep lijkt me hier dan aangewezen) In versie voor 6-9 jaar, 9-12 jaar en jaar.

8 Pagina8 6 EUROPESE UNIE. Route 28. Binnenkort wordt de Europese Unie een heel stuk groter, maar welke landen komen er nu juist bij? Hoe gaat het eraantoe in de nieuwe landen én in de huidige landen? Wat weten we van de kandidaatlidstaden? Hoever reikt onze kennis over de huidige lidstaten? Dit alles kom je te weten in dit gevarieerde en uitdagende spel. Probeer zo snel mogelijk 5 huidige en 5 toetredingslanden zinvol te bezoeken en opletten dat je niet teveel centjes verliest. De verliezer moet de vooraf afgesproken doe-opdracht vervullen! Geschikt voor jongeren vanaf 15 jaar. 7 MULTICULTUREEL. Rafa rafa & Blauwland-Geelland. Rafa rafa laat de spelers ervaren hoe vooroordelen en racisme ontstaan, hoe moeilijk het is om zich te integreren in een onbekend land. Dit simulatiespel spoort 2 vreemde culturen aan tot het ontdekken van elkaars gewoonten, gebruiken en afspraken. Die moeten ze eerst binnen hun eigen cultuur inoefenen. Na een tijdje gaan beide culturen bij elkaar op bezoek. De spelers proberen uit te vinden wat bepaalde gedragscodes in de andere cultuur betekenen. In versie voor 8-12 jaar & voor + 12 jaar. Noord Zuid spelenboek. Dit spelenboek bied je voluit kansen. Het leert je de goede bedoelingen van mensen kennen via het spel, het laat je toe een opinie op te bouwen, een overtuiging te ontwikkelen en zo mee te bouwen aan verdraagzaamheid. Het spelenboek bevat tal van spelen zoals animatieve spelen, informatieve spelen of simulatie en rollenspelen. Geschikt voor tal van leeftijden.

9 Pagina9 BRS spel: Een jaar overleven in een derde wereldland! In het BRS spel beleven de spelers het leven van een bewoner van een derde wereldland. Met een zeer klein startkapitaal starten zij elk een bedrijfje. Gedurende een speljaar krijgen ze te maken met meevallers en tegenslagen die typerend zijn voor een derdewereldland. Door goed te beheren en te investeren moeten ze hun bedrijfje overeind zien te houden tot op het einde. Door een jaar te overleven in een derde wereldland ervaar je zelf de problemen waarmee je elke dag af te rekenen krijgt in een derdewereldland. Het spel is geschikt voor groepen van maximaal 22 deelnemers vanaf 9 jaar. 8 JEZELF EN DE ANDER. Kwaliteitenspel. Welke zijn mijn verborgen talenten? Het 'Kwaliteitenspel' bestaat uit 140 kaarten met karaktereigenschappen. Op 70 kaarten staan woorden die kwaliteiten aanduiden. Op de andere 70 staan minder goede kanten. De combinatie van deze kaarten zet mensen er toe aan zichzelf en de anderen beter te leren kennen. Om als docent, trainer of begeleider diepgaand met het spel te kunnen werken, is een specifieke handleiding samengesteld. Deze handleiding beschrijft een 20-tal hanteerbare speelvormen. Enkele toepassingsmogelijkheden zijn: samenwerking in teams, het geven van feedback en bewustwording van eigen sterke en/of minder sterke kanten. Geschikt voor jongeren vanaf 12 jaar. Het vooroordelenspel. Nederlanders zijn gierig, Belgen zijn dom, vluchtelingen zijn profiteurs Allemaal vooroordelen, het zijn beweringen die bij nader inzien niet waar of maar voor een heel klein deeltje waar zijn. Soms zijn vooroordelen grappig vb. in de reclame, maar meestal zijn ze hardnekkig en schadelijk voor groepen mensen. In het vooroordelenspel worden deelnemers uitgedaagd om keuzes te maken. Spelenderwijs ontdekken ze de inhoud van begrippen als waar en niet waar, feit of mening, vooroordelen Geschikt voor kinderen en jongeren vanaf 8 jaar. Het Buzzerspel. De speler met de juiste dosis kennis, durf en geluk is de winnaar! Het Buzzerspel is een spel op weg naar je geluk. Je speelt het spel op een ganzenbord, de bedoeling is om zoveel mogelijk hartjes te verzamelen. Elk hartje staat voor geluk in het leven. Het is met andere woorden, een leuk en tof spel om rond het thema geluk te werken. Geschikt voor kinderen en jongeren vanaf 9 jaar.

10 Pagina10 Competentiesprint Compententiesprint is een tweedelig spel waarin de jongere leert wat een competentie is, en welke hij zelf heeft. Het eerste gedeelte wordt gespeeld aan de hand van een spelbord. Met je pion moet je verschillende situaties en opdrachten vervullen. Zo kan je competenties verkrijgen en punten verdienen. Maar de winnaar van het spel is niet diegene die eerst bij de finish is, wel degene die de meeste punten weet te verzamelen. In het tweede deel van het spel, dat eigenlijk meer gebruikt wordt als nabespreking, wordt er gewerkt met kaarten. De deelnemers mogen slechts 5 kaarten met een competentie op bij zich houden en moeten kunnen verantwoorden waarom ze een competentie juist wel of niet houden. Geschikt voor 3 tot 12 spelers en is aangepast kinderen en jongeren. 9 GEZONDHEID Spelcaramel. Het Jeugd Rode Kruis presenteert 10 leuke, korte spelletjes die gaan over bacteriën, eerste hulp, gezondheid Ze klinken een beetje ongewoon, maar dat maakt het dubbel zo leuk om ze te spelen. De spelletjes zijn voor verschillende leeftijdsgroepen en om binnen of buiten te spelen. Geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar. Snap je hapje. Een informatief spel met mes en vork over voeding! Gezonde voeding, goeie eetgewoonten en voldoende beweging zijn belangrijke elementen om je lichaam zo goed mogelijk te laten functioneren. Via dit spel word je kennis op de proef gesteld en kun je spelenderwijs meer te weten komen over voeding en voedingsgewoonten! Je kan met dit spel je eigen voedingsgewoonten ook eens kritisch onder de loep nemen! Geschikt voor kinderen tot 12 jaar (niveau 1), voor jongeren tussen 13 en 16 jaar (niveau 2) en voor jongeren van 17 tot (niveau 3).

11 Pagina11 10 MIJN NOTITIES

12 Jongeren Informatie Punt Zwevegem Otegemstraat Zwevegem T: 056 / F: 056 / E mail: Pagina12

Gratis uit te lenen bij de jeugddienst: INFORMATIEVE SPELEN. Leren spelen. Uitgave 2015

Gratis uit te lenen bij de jeugddienst: INFORMATIEVE SPELEN. Leren spelen. Uitgave 2015 Gratis uit te lenen bij de jeugddienst: INFORMATIEVE SPELEN Leren spelen Uitgave 2015 PAGINA 2 PAGINA 15 Een woordje uitleg Informatieve spelen Bij informatieve spelen wordt het spel gebruikt als vormingsmiddel.

Nadere informatie

Informatieve spelen IJD Hasselt

Informatieve spelen IJD Hasselt Informatieve spelen IJD Hasselt Aidsbekerspel Het aidsbekerspel informeert jongeren over het HIV-virus. Het kaart de gevolgen van onveilig vrijen aan en maakt seksualiteit en aids bespreekbaar. Thema:

Nadere informatie

lles Alles op het spel Syllabus voor het jeugdwerk Naamsteenweg 130. 3001 Leuven. Tel. 016 22 25 17. Fax 016 29 50 99 cis@spelinfo.be. www.spelinfo.

lles Alles op het spel Syllabus voor het jeugdwerk Naamsteenweg 130. 3001 Leuven. Tel. 016 22 25 17. Fax 016 29 50 99 cis@spelinfo.be. www.spelinfo. lles Syllabus voor het jeugdwerk Alles op het spel Verantwoordelijke Uitgever: Ludo Stevens Naamsteenweg 130. 3001 Leuven. Tel. 016 22 25 17. Fax 016 29 50 99 cis@spelinfo.be. www.spelinfo.be inhoud 1

Nadere informatie

Informatieve spelen IJD Hasselt

Informatieve spelen IJD Hasselt Informatieve spelen IJD Hasselt Aidsbekerspel Het aidsbekerspel informeert jongeren over het HIV-virus. Het kaart de gevolgen van onveilig vrijen aan en maakt seksualiteit en aids bespreekbaar. Thema:

Nadere informatie

Willem Spel! De informatieve spelenbundel van de Waregemse jeugddienst Een schot in de roos!

Willem Spel! De informatieve spelenbundel van de Waregemse jeugddienst Een schot in de roos! Willem Spel! De informatieve spelenbundel van de Waregemse jeugddienst Een schot in de roos! Infospelen jeugddienst Waregem Voorwoord 2 Spelen en leren lijkt geen evidente combinatie. Toch is het mogelijk

Nadere informatie

Bij het onderdeel rouwkoffer kunt u de materialen vinden die hierrond uitgewerkt zijn.

Bij het onderdeel rouwkoffer kunt u de materialen vinden die hierrond uitgewerkt zijn. Bij het onderdeel rouwkoffer kunt u de materialen vinden die hierrond uitgewerkt zijn. Wij beschikken ook over een databank met een heleboel spellen rond welbevinden. Al deze spelen kunnen gratis uitgeleend

Nadere informatie

Leerjaar 3: Lesopbouw en suggesties (incl. bewijzenblad) voor leerroute A

Leerjaar 3: Lesopbouw en suggesties (incl. bewijzenblad) voor leerroute A Leerjaar 3: Lesopbouw en suggesties (incl. bewijzenblad) voor leerroute A Thema 3: Praktijkkern b: Thema: 3 1. Introles De leerling kan een aantal bekende genotsmiddelen benoemen Mens, Natuur & Techniek

Nadere informatie

Aanbod CAD Limburg Jeugdwerk

Aanbod CAD Limburg Jeugdwerk Aanbod CAD Limburg Jeugdwerk Voorstelling CAD Limburg Hulpverlening Enerzijds hebben wij bij de CAD verschillende hulpverleners ter beschikking. Dit zijn mensen die iedere dag bezig zijn met de begeleiding

Nadere informatie

Educatief materiaal om te werken rond relaties en seksualiteit met de bijhorende VOET

Educatief materiaal om te werken rond relaties en seksualiteit met de bijhorende VOET 1 Educatief materiaal om te werken rond s en seksualiteit met de bijhorende VOET Beddengoed, voorbehoedmiddelengids voor jongeren Een heldere en leerrijke brochure, bruikbaar in klasverband. Het boekje

Nadere informatie

Informatiefolder uitleendienst Spelenderwijs splitsen

Informatiefolder uitleendienst Spelenderwijs splitsen Informatiefolder uitleendienst Spelenderwijs splitsen Eerste leerjaar Beste ouders, Zoals u wellicht reeds vernam, starten wij dit schooljaar nog met een uitleendienst met educatieve spelen om uw kind

Nadere informatie

Achtergrond. Missie Onze missie op basis van deze situatie luidt:

Achtergrond. Missie Onze missie op basis van deze situatie luidt: Achtergrond Basisschool De Regenboog staat in de wijk Zuid-west in Boekel en valt onder het bestuur van Zicht PO. Evenals de andere scholen onder dit bestuur gaan wij de komende periode vorm geven aan

Nadere informatie

Thema Subthema Benaming Wat? Omschrijving Foto

Thema Subthema Benaming Wat? Omschrijving Foto Thema Subthema Benaming Wat? Omschrijving Foto Alcohol Alcohol en jongeren: een bundel voor iedereen die rond dit thema aan de slag wil Werkmap Achtergrondinformatie over alcoholgebruik, productinformatie,

Nadere informatie

tiemap Ira Insp ge jla BI materialenoverzicht

tiemap Ira Insp ge jla BI materialenoverzicht BIJLAGE inspiratiemap Materialenoverzicht Alcohol 1 1. Brochures of affiches Hieronder vindt u een lijst met informatieve materialen over alcohol Deze materialen zijn verkrijgbaar bij VAD. www.vad.be,

Nadere informatie

Alcohol- en drugpreventie op school.

Alcohol- en drugpreventie op school. Alcohol- en drugpreventie op school. Aan de slag! Voor leerkrachten in het secundair onderwijs Alcohol, cannabis, psychoactieve medicatie, gokken en gamen zijn niet weg te denken uit de leefwereld van

Nadere informatie

Informatiefolder uitleendienst Spelenderwijs de tafels inoefenen

Informatiefolder uitleendienst Spelenderwijs de tafels inoefenen Informatiefolder uitleendienst Spelenderwijs de tafels inoefenen Tweede leerjaar Beste ouders, Zoals u wellicht reeds vernam, starten wij dit schooljaar nog met een uitleendienst met educatieve spelen

Nadere informatie

tiemap Ira Insp ge jla BI materialenoverzicht

tiemap Ira Insp ge jla BI materialenoverzicht BIJLAGE inspiratiemap Materialenoverzicht drugs 1 1. Brochures of affiches Hieronder vindt u een lijst met informatieve materialen over cannabis en andere drugs De materialen zijn verkrijgbaar bij VAD.

Nadere informatie

Handleiding. Kwaliteitenspel. Peter Gerrickens

Handleiding. Kwaliteitenspel. Peter Gerrickens Handleiding Kwaliteitenspel Peter Gerrickens INHOUDSOPGAVE VOORWOORD 4 1. ALGEMENE TOELICHTING OP HET SPEL 1.1 Introductie 6 1.2 De toepassingsmogelijkheden van het spel 8 1.3 Tips bij het werken met het

Nadere informatie

PRODUCTENGIDS. Seksuele gezondheid

PRODUCTENGIDS. Seksuele gezondheid PRODUCTENGIDS Seksuele gezondheid SEKSUELE GEZONDHEID BELANGRIJK? JAZEKER! Een aantal feiten* op een rij: Seksueel actieve jongeren communiceren onvoldoende over gebruik van condooms. Een kleine groep

Nadere informatie

Draaiboek voor een gastles

Draaiboek voor een gastles Draaiboek voor een gastles Dit draaiboek geeft jou als voorlichter van UNICEF Nederland een handvat om gastlessen te geven op scholen. Kinderen, klassen, groepen en scholen - elke gastles is anders. Een

Nadere informatie

GEZONDHEID IN LICHAAM & GEEST P

GEZONDHEID IN LICHAAM & GEEST P INHOUD ALGEMEEN P 1 SEKS & RELATIES P 4 GEZONDHEID IN LICHAAM & GEEST P 9 VERSLAVING P 10 GEWELD & MISHANDELING P 14 ALGEMEEN DE KOPPIE-POT De Koppie-Pot is een spel over en met de Jongerengids. Via de

Nadere informatie

Provinciale projecten welbevinden

Provinciale projecten welbevinden Provinciale projecten welbevinden Stimuleren van het algemeen welbevinden en sociale vaardigheden van kinderen en jongeren op school, in de klas en thuis themaproject pesten op school Info antipestkoffers

Nadere informatie

Brief voor ouder over thema 1

Brief voor ouder over thema 1 Brief voor ouder over thema 1 Steeds meer scholen besteden aandacht aan sociaal-emotionele vaardigheden en gezondheidsvaardigheden. Niet alleen om probleemgedrag te bestrijden en om ongewenst gedrag te

Nadere informatie

You bet! Educatief pakket over gokken voor 16-18-jarigen

You bet! Educatief pakket over gokken voor 16-18-jarigen You bet! Educatief pakket over gokken voor 16-18-jarigen V.U. Paul Van Deun VAD, Vanderlindenstraat 15, 1030 Brussel - januari 2016 D/2016/6030/3 De DrugLijn is een initiatief van VAD - VAD wordt gefinancierd

Nadere informatie

KIJK! SEKSUALITEIT. mijn leven. Leerjaar 1. Leskatern 3. Geschikt voor. praktijkonderwijs Basis - Kader

KIJK! SEKSUALITEIT. mijn leven. Leerjaar 1. Leskatern 3. Geschikt voor. praktijkonderwijs Basis - Kader em ex jk ki In KIJK! mijn leven Leerjaar 1 aa pl SEKSUALITEIT Leskatern 3 r Geschikt voor praktijkonderwijs Basis - Kader Seksualiteit INLEIDING Aan het begin van het voortgezet onderwijs verandert er

Nadere informatie

SUGGESTIES VOOR GEBRUIK VAN PROGRAMMA S MET LEERLINGEN

SUGGESTIES VOOR GEBRUIK VAN PROGRAMMA S MET LEERLINGEN Werken met het materiaal Het materiaal is kosteloos beschikbaar voor iedereen die het wil gebruiken. Gebruikers kunnen zelf selecteren welke hoofd- en reflectieprogramma s of inzoom s op welk moment voor

Nadere informatie

Persdossier ikgeeflevenaanmijnplaneet.indeklas.be 28 september 2010

Persdossier ikgeeflevenaanmijnplaneet.indeklas.be 28 september 2010 Persdossier ikgeeflevenaanmijnplaneet.indeklas.be 28 september 2010 Persbericht Wat vind je in de virtuele edukit? Een dynamische website Activiteiten in detail De algemene campagne ikgeeflevenaanmijnplaneet.be

Nadere informatie

SPEELWIJZE KWALITEITENSPEL PLUS Versie in eenvoudig Nederlands

SPEELWIJZE KWALITEITENSPEL PLUS Versie in eenvoudig Nederlands SPEELWIJZE KWALITEITENSPEL PLUS Versie in eenvoudig Nederlands Kwaliteitenspel PLUS is een vereenvoudigde versie van het Kwaliteitenspel en is bestemd voor mensen die bijvoorbeeld begrippen als flexibel,

Nadere informatie

VMBO praktische leerweg VMBO theoretische leerweg HAVO VWO

VMBO praktische leerweg VMBO theoretische leerweg HAVO VWO Page of 7 Enquête voortgezet onderwijs Deze vragenlijst bestaat uit vijf delen, A t/m E. Er zijn in totaal 9 vragen. A. Over jezelf Dit onderdeel bestaat uit zeven vragen. Hoe oud ben je? In welke klas

Nadere informatie

v e rslaafd? Wat als je niet meer zonder kan

v e rslaafd? Wat als je niet meer zonder kan v e rslaafd? Wat als je niet meer zonder kan Alles over verslavingen Voor vragen over alcohol, illegale drugs, gokken en medicijnen: De DrugLijn tel. 078 15 10 20 www.druglijn.be SOS Nuchterheid tel. 09

Nadere informatie

SPEELWIJZE KWALITEITENSPEL

SPEELWIJZE KWALITEITENSPEL SPEELWIJZE KWALITEITENSPEL Door middel van het Kwaliteitenspel kun je nagaan hoe goed jij jouw medespelers en jezelf kent. Hoe zie jij de ander en hoe ziet de ander jou? Wellicht ziet de ander kwaliteiten

Nadere informatie

Discriminatie? Niet in onze school!

Discriminatie? Niet in onze school! Discriminatie? Niet in onze school! voorlichting, training, lesmateriaal en advies voortgezet onderwijs Hé homo, doe s normaal! Uitsluiten, uitschelden en pesten horen niet bij een school waar leerlingen

Nadere informatie

Inhoudstafel. Inleiding

Inhoudstafel. Inleiding Inhoudstafel Inleiding Werkwijze en praktische afspraken Voorstelling JAC JAC in een notendop Omgaan met genotmiddelen Op vrijersvoeten Wwweerbaar.com Op eigen benen Gelukkig zijn... Pesten Sociale Vaardigheden

Nadere informatie

Openingsuren en bereikbaarheid: Ma Di Wo Do Vrij ZA

Openingsuren en bereikbaarheid: Ma Di Wo Do Vrij ZA PEDAGOGISCHE FICHE Laatst gewijzigd op: 27/Mar/09 ORGANISATIE: ECUADORGALLERY METHODIEK: CREATIEVE SCHILDEREN 1. Algemene info Adres: Bretagnestraat 25, 17 1200 Brussel Tel: 027704310-0494486164 Fax: /

Nadere informatie

7 PROMOTIEMATERIAAL MONDGEZONDHEID

7 PROMOTIEMATERIAAL MONDGEZONDHEID 7 PROMOTIEMATERIAAL MONDGEZONDHEID INHOUDSTAFEL 328 7.1 INLEIDING 329 7.2 BROCHURES 329 7.3 PATIËNTENFOLDERS 330 7.4 BOEKJES VOOR KINDEREN 330 7.5 VIDEO S/DVD S 331 7.6 EDUCATIEF EN SPELMATERIAAL 332 VWVJ

Nadere informatie

v e rslaafd? Wat als je niet meer zonder kan

v e rslaafd? Wat als je niet meer zonder kan v e rslaafd? Wat als je niet meer zonder kan Alles over verslavingen Voor vragen over alcohol, illegale drugs, gokken en medicijnen: De DrugLijn tel. 078 15 10 20 www.druglijn.be SOS Nuchterheid tel. 09

Nadere informatie

7-15 jaar. Ontwikkeld en uitgegeven door

7-15 jaar. Ontwikkeld en uitgegeven door 7-15 jaar Ontwikkeld en uitgegeven door Artikelcode: HC1086 Het originele babbelspel is een uitgave van Baert NV - Essenestraat 16-1740 Ternat www.baert.com Copyright Baert NV Alle rechten voorbehouden

Nadere informatie

Vormingsmateriaal najaar 2014

Vormingsmateriaal najaar 2014 Vormingsmateriaal najaar 2014 UITLEENINSTRUCTIES Wat kan uitgeleend worden? Al het materiaal dat we ter beschikking stellen om te ontlenen staat hieronder in de lijst. Wanneer materiaal ook digitaal beschikbaar

Nadere informatie

Aanbod educatief materiaal

Aanbod educatief materiaal Aanbod educatief materiaal DIENST MILIEU WEVELGEM Energiemeter Boskoffer Kaboutercaddy Recyclagekoffer Boomgaardkoffer Compostkoffer Landschapskoffer Boeboekstas Mister Jekkes spel Spelbord zwerfvuilrapport

Nadere informatie

KiesWijzer. een les over kiezen voor het voortgezet onderwijs

KiesWijzer. een les over kiezen voor het voortgezet onderwijs KiesWijzer een les over kiezen voor het voortgezet onderwijs Inleiding Met veel plezier presenteert Intermijn de les KiesWijzer. Uw leerlingen staan in het nieuwe schooljaar weer voor grote keuzes. Welk

Nadere informatie

Naar een voedingsbeleid op school

Naar een voedingsbeleid op school Naar een voedingsbeleid op school ing Jongeren en evenwichtig eten, het is niet altijd evident. Voor scholen is het een uitdaging om vanuit hun educatieve takenpakket hierbij een handje te helpen. De klaspraktijk

Nadere informatie

DANS MET MIJ! LESBRIEF

DANS MET MIJ! LESBRIEF DANS MET MIJ! LESBRIEF De voorstellingen van Hofplein, laten verwonderen, zijn fantasierijk en nemen het publiek mee naar de wereld van de verbeelding. HOFPLEIN ROTTERDAM Hofplein Rotterdam is al 30 jaar

Nadere informatie

Platzak VOOR WIE BESTEMD? DOEL DUUR LEEFTIJDSGROEP

Platzak VOOR WIE BESTEMD? DOEL DUUR LEEFTIJDSGROEP Platzak Platzak, blut, Er bestaan genoeg zegswijzen die uitdrukken dat je krap bij kas zit. Maar wat betekent het om dag in dag uit in armoede te leven? Platzak is een actief spel dat met weinig woorden

Nadere informatie

DOS-BELEIDSPLAN

DOS-BELEIDSPLAN DOS-BELEIDSPLAN 2017-2018 DRUGS OP SCHOOL Inhoud 1 Visie DOS... 2 2 Vier pijlers... 3 2.1 Regelgeving met duidelijke grenzen en consequenties... 3 2.2 Begeleiding... 6 2.2.1 Wie doet wat bij VERMOEDEN

Nadere informatie

(Update uit: Rechtvaardig, menswaardig, een educatief pakket rond economische, sociale en culturele rechten)

(Update uit: Rechtvaardig, menswaardig, een educatief pakket rond economische, sociale en culturele rechten) Ganzenbordspel: Behaal een diploma (1 ste -2 de graad) (Update uit: Rechtvaardig, menswaardig, een educatief pakket rond economische, sociale en culturele rechten) Doelstellingen: Kennismaken met het recht

Nadere informatie

Van afvalberg tot afvaldal

Van afvalberg tot afvaldal Dag van de Aarde 3 de graad Van afvalberg tot afvaldal Doelstellingen Leerlingen kunnen doelgericht denken door na te denken over de (gewenste) eigenschappen van een gerecycleerd voorwerp. Leerlingen verzamelen

Nadere informatie

In de les praten over relaties en seksualiteit. Hoe maak je het makkelijk en leuk!

In de les praten over relaties en seksualiteit. Hoe maak je het makkelijk en leuk! In de les praten over relaties en seksualiteit Hoe maak je het makkelijk en leuk! Hoe kunt u leerlingen ondersteunen en leert u hen verantwoorde keuzes te maken op het gebied van relaties en seksualiteit?

Nadere informatie

Gezondheidsbeleid: visie van onze school

Gezondheidsbeleid: visie van onze school Gezondheidsbeleid: visie van onze school Wij stellen ons tot doel onze leerlingen de nodige kennis, inzichten, vaardigheden en attitudes bij te brengen voor een gezonde leefstijl met respect voor zichtzelf

Nadere informatie

Tijd: 8:30. Klas: 3HVc 9:10. Beginsituatie Leerlingen hebben week hiervoor toets seksualiteit gehad (zie paper 1)

Tijd: 8:30. Klas: 3HVc 9:10. Beginsituatie Leerlingen hebben week hiervoor toets seksualiteit gehad (zie paper 1) Lesplan les 1 Seksualiteit: Grenzen en Wensen Tijd: 8:30 Klas: 3HVc Aantal lln: 15 Introductie van de lessenserie: grenzen en wensen Beginsituatie Leerlingen hebben week hiervoor toets seksualiteit gehad

Nadere informatie

Discriminatie? Niet in onze school!

Discriminatie? Niet in onze school! Discriminatie? Niet in onze school! voorlichting, training, lesmateriaal en advies voortgezet onderwijs Hé homo, doe s normaal! Uitsluiten, uitschelden en pesten horen niet bij een school waar leerlingen

Nadere informatie

Leer- en Ontwikkelingsspel

Leer- en Ontwikkelingsspel SPEELWIJZE LEER- EN ONTWIKKELINGSSPEL - Bladzijde 1 / 13 SPEELWIJZE Leer- en Ontwikkelingsspel Leren en ontwikkelen spelen een belangrijke rol in onze samenleving. Veranderingen op allerlei gebied volgen

Nadere informatie

Deze vragenlijst bestaat uit vijf delen, A t/m E.

Deze vragenlijst bestaat uit vijf delen, A t/m E. Page of 6 Enquête basisonderwijs Deze vragenlijst bestaat uit vijf delen, A t/m E. Er zijn in totaal 9 vragen. A. Over jezelf Dit onderdeel bestaat uit zeven vragen. Hoe oud ben je? In welke klas zit je?

Nadere informatie

Domino, de musical. Ontdek de lespakketten in deze folder. Cultuur in combinatie met belangrijke levensthema s. Jurgen Delnaet.

Domino, de musical. Ontdek de lespakketten in deze folder. Cultuur in combinatie met belangrijke levensthema s. Jurgen Delnaet. Jurgen Delnaet Maaike Cafmeyer Marijn De Valck Mark Tijsmans Alexander Metselaar Deborah De Ridder Domino, de musical Cultuur in combinatie met belangrijke levensthema s Ontdek de lespakketten in deze

Nadere informatie

Dit is een rollenspel dat de volgende thema s behandelt: geweld tussen individuen, pesten.

Dit is een rollenspel dat de volgende thema s behandelt: geweld tussen individuen, pesten. Kan het anders? (Uit: Kompas) Dit is een rollenspel dat de volgende thema s behandelt: geweld tussen individuen, pesten. Behandelende onderwerpen het recht veilig in vrijheid te leven het recht op respect

Nadere informatie

Spelregels voor de kaarten Beroepskwaliteiten en Leerpunten. Het Beroepskwaliteitenspel

Spelregels voor de kaarten Beroepskwaliteiten en Leerpunten. Het Beroepskwaliteitenspel Het Beroepskwaliteitenspel Het Beroepskwaliteitenspel is een leermiddel voor de loopbaanoriëntatie van mensen in de leeftijd van twaalf jaar en ouder. Het spel heeft als doel de speler bewust te maken

Nadere informatie

AABOD VORMING

AABOD VORMING NIEUWE SESSIES muzische vorming frans zorg ict AABOD VORMING 2009-2010 NIEUW AANBOD BASISSCHOOL!! CREATIEVE MUZISCHE VORMING!!! WIJ SPREKEN FRANS!!!! WERKEN MET FRANSE VERTELBOEKEN!! CREATIVITEIT IN FORMEEL!

Nadere informatie

Een uniek lespakket laat uw leerlingen zelf alles ontdekken over (duurzame) energie

Een uniek lespakket laat uw leerlingen zelf alles ontdekken over (duurzame) energie Een uniek lespakket laat uw leerlingen zelf alles ontdekken over (duurzame) energie VOOR BOVEN-, MIDDEN- EN ONDERBOUW ZEER COMPLEET PRAKTISCH EN SPANNEND MODULAIR MULTIMEDIAAL EN INTERACTIEF PAST BIJ VERSCHILLENDE

Nadere informatie

Kop. Romp. Lesbrief Seksualiteit Leerjaar 1-Profiel1,2,3

Kop. Romp. Lesbrief Seksualiteit Leerjaar 1-Profiel1,2,3 Lesbrief Seksualiteit Leerjaar 1-Profiel1,2,3 Tijd: 50 minuten Voorbereiding: op www.meerdanliefde.nl is veel informatie te vinden in redelijk eenvoudige taal. Ook in het App Note Mouse draaiboek staan

Nadere informatie

Kwaliteitsinstrument

Kwaliteitsinstrument Kwaliteitsinstrument Wat is het KLJ-kwaliteitsinstrument? Het KLJ-kwaliteitsinstrument werd ontwikkeld door KLJ zodat je als leiding/bestuur zelf jullie afdeling kan evalueren over een bepaald thema! Dit

Nadere informatie

Een spel waarmee technologie en nieuwe ideeën over landbouw binnen in de stad samen komen.

Een spel waarmee technologie en nieuwe ideeën over landbouw binnen in de stad samen komen. Een spel waarmee technologie en nieuwe ideeën over landbouw binnen in de stad samen komen. Docentenhandleiding Lesprogramma Inleiding: De Stadslandbouwer is een spel dat zowel op een tablet (of een smartphone)

Nadere informatie

Bijlage Lang Leve de Liefde

Bijlage Lang Leve de Liefde Bijlage Lang Leve de Liefde Deze bijlage hoort bij de beschrijving van de interventie Lang Leve de Liefde, zoals die is opgenomen in de databank Effectieve Jeugdinterventies. Meer informatie: www.nji.nl/jeugdinterventies

Nadere informatie

Studiedag 30 nov 2012 Gezondheidsgedrag van jongeren feiten en praktijk. Workshop 3: relationele en seksuele opvoeding Lies Verhetsel

Studiedag 30 nov 2012 Gezondheidsgedrag van jongeren feiten en praktijk. Workshop 3: relationele en seksuele opvoeding Lies Verhetsel Studiedag 30 nov 2012 Gezondheidsgedrag van jongeren feiten en praktijk Workshop 3: relationele en seksuele opvoeding Lies Verhetsel Juli 2011 Anne Hublet -> Lies Verhetsel De nieuwe cijfers vertonen een

Nadere informatie

Wensenkaart. Wensen en grenzen Oefening 1.1 Werkblad. Meisjes. Als jij uitgaat en een leuk jongen ontmoet, wat hoop je dan dat er gebeurt?

Wensenkaart. Wensen en grenzen Oefening 1.1 Werkblad. Meisjes. Als jij uitgaat en een leuk jongen ontmoet, wat hoop je dan dat er gebeurt? Wensen en grenzen Oefening 1.1 Werkblad Wensenkaart Als jij uitgaat en een leuk jongen ontmoet, wat hoop je dan dat er gebeurt? onderbouw Dat we oogcontact hebben Echt niet! L Misschien wel Natuurlijk!

Nadere informatie

KRASLOTEN, JONGERENBOEKJE SEKS&ZO, HANDLEIDING EN TRAINING

KRASLOTEN, JONGERENBOEKJE SEKS&ZO, HANDLEIDING EN TRAINING KRASLOTEN, JONGERENBOEKJE SEKS&ZO, HANDLEIDING EN TRAINING Compleet voorlichtingspakket Het voorlichtingspakket Veilig vrijen & seks bestaat uit: 1. Krasloten 2. Jongerenboekje SEKS&ZO 3. Handleiding met

Nadere informatie

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Vrienden & Relaties

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Vrienden & Relaties MEE Ondersteuning bij leven met een beperking Vrienden & Relaties s Avonds en in het weekend zit ik vaak alleen thuis. Ik bel dan wel eens met mijn vrienden, maar ze bellen me nooit terug. Ik heb verkering,

Nadere informatie

OCMW online Eric Goubin

OCMW online Eric Goubin OCMW online Eric Goubin 1 Rondetafel Indien lokale overheid: in welke mate is uw OCMW online (internet, sociale media, )? wat zijn uw ervaringen hiermee? Indien internetleverancier: Hebt u zelf ervaringen

Nadere informatie

Lééf je dag. Prikkelende workshops om samen te leren

Lééf je dag. Prikkelende workshops om samen te leren Lééf je dag Prikkelende workshops om samen te leren Vier je dag, vier het moment Wilt u een personeelsbijeenkomst organiseren waarbij u ontspanning combineert met leren? Kies dan voor de workshops van

Nadere informatie

Communiceren is teamwork

Communiceren is teamwork Communiceren is teamwork Je werkt vaak zelfstandig, maar blijft altijd onderdeel van je team. Samen met je collega s zorg je zo goed mogelijk voor jullie cliënten. Samenwerken vereist veel communicatie.

Nadere informatie

De vragen sluiten aan bij de belevingswereld van de leerlingen en zijn onderverdeeld in de volgende vijftien categorieën:

De vragen sluiten aan bij de belevingswereld van de leerlingen en zijn onderverdeeld in de volgende vijftien categorieën: > Categorieën De vragen sluiten aan bij de belevingswereld van de leerlingen en zijn onderverdeeld in de volgende vijftien categorieën: 1 > Poten, vleugels, vinnen 2 > Leren en werken 3 > Aarde, water,

Nadere informatie

SPEELWIJZE KWALITEITENSPEL PLUS Versie in eenvoudig Nederlands

SPEELWIJZE KWALITEITENSPEL PLUS Versie in eenvoudig Nederlands SPEELWIJZE KWALITEITENSPEL PLUS Versie in eenvoudig Nederlands Kwaliteitenspel PLUS is een vereenvoudigde versie van het Kwaliteitenspel en is bestemd voor mensen die bijvoorbeeld begrippen als flexibel,

Nadere informatie

Leerjaar 4: Lesopbouw en suggesties (incl. bewijzenblad) voor leerroute A

Leerjaar 4: Lesopbouw en suggesties (incl. bewijzenblad) voor leerroute A Leerjaar 4: Lesopbouw en suggesties (incl. bewijzenblad) voor leerroute A Thema 12: Het vinden van werk c: Kiezen en solliciteren naar passende stageplek Thema 1 Introles De leerling oriënteert zich op

Nadere informatie

Speel het spel op je ploegvergadering, gouwoverleg of districtsraad. Plannen en meningen uitwisselen, leidt vaak tot nieuwe ideeën.

Speel het spel op je ploegvergadering, gouwoverleg of districtsraad. Plannen en meningen uitwisselen, leidt vaak tot nieuwe ideeën. Werkwinkel l Op vrijwillige voeten, een spel over vrijwilligersbeleid Doel van de werkwinkel: Dit spel is eerst en vooral een manier om in je ploeg eens stil te staan bij je vrijwilligers en wat er nodig

Nadere informatie

Taalvaardigheid Preventie en remediëring. -betrokkenheid verhogende werkvormen creëren -een maximale -herformuleren de lln het probleem

Taalvaardigheid Preventie en remediëring. -betrokkenheid verhogende werkvormen creëren -een maximale -herformuleren de lln het probleem Vlaams Verbond van het Katholiek Secundair Onderwijs Guimardstraat 1, 1040 Brussel VOET LEREN LEREN EN GOK Voet@2010 leren leren en thema s gelijke onderwijskansen Socio-emotionele ontwikkeling (1ste graad)

Nadere informatie

Doelstellingen van PAD

Doelstellingen van PAD Beste ouders, We kozen er samen voor om voor onze school een aantal afspraken te maken rond weerbaarheid. Aan de hand van 5 pictogrammen willen we de sociaal-emotionele ontwikkeling van onze leerlingen

Nadere informatie

Competenties De Fontein

Competenties De Fontein Competenties De Fontein We werken met de volgende 4 competenties: 1. Verantwoordelijkheid 2. Samenwerken 3. Organisatie en planning, zelfstandigheid 4. Motivatie - In klas 1 wordt gewerkt aan de volgende

Nadere informatie

SPEELWIJZE KWALITEITENSPEL PLUS - Bladzijde 1 / 7

SPEELWIJZE KWALITEITENSPEL PLUS - Bladzijde 1 / 7 SPEELWIJZE KWALITEITENSPEL PLUS - Bladzijde 1 / 7 SPEELWIJZE Kwaliteitenspel PLUS Versie in eenvoudig Nederlands KWALITEITENSPEL PLUS is een vereenvoudigde versie van het KWALITEITENSPEL en is bestemd

Nadere informatie

Inhoudstafel. Inleiding. Inleiding

Inhoudstafel. Inleiding. Inleiding Inhoudstafel Inleiding Werkwijze en praktische afspraken Voorstelling JAC JAC in een notendop Omgaan met genotmiddelen Op vrijersvoeten Wwweerbaar.com Op eigen benen Gelukkig zijn... Pesten Sociale Vaardigheden

Nadere informatie

Preventie alcohol. in het. Basisonderwijs. Te vroeg? Lespakket: Lol zonder alcohol. Primaire preventie, voorbereiding op wat gaat komen

Preventie alcohol. in het. Basisonderwijs. Te vroeg? Lespakket: Lol zonder alcohol. Primaire preventie, voorbereiding op wat gaat komen Preventie alcohol in het Basisonderwijs Studiedag gezonde school, Logo Oost-Brabant Gwen Maris Preventiewerking TAD, CGG-VBO Te vroeg? Primaire preventie, voorbereiding op wat gaat komen Leren gezonde

Nadere informatie

Groep 8 Verdiepingsles: Lagerhuis (dubbele les) Groep 8 Verdiepingsles: Lagerhuis voorbereiding. Leerkrachtinformatie

Groep 8 Verdiepingsles: Lagerhuis (dubbele les) Groep 8 Verdiepingsles: Lagerhuis voorbereiding. Leerkrachtinformatie Leerkrachtinformatie (dubbele les) Lesduur: 2 x 50 minuten (klassikaal) Introductie van de activiteit 1. Deze klassikale les bestaat uit twee delen: Voorbereiding Uitvoering voorbereiding Lesduur: 50 minuten

Nadere informatie

Handleiding. Handleiding

Handleiding. Handleiding 2 Het lespakket van het Rode Kruis is ontwikkeld naar aanleiding van de inzamelingsactie in oktober. In de week van 3 t/m 7 oktober hebben zij in samenwerking met stichting KICI een inzamelingsactie georganiseerd.

Nadere informatie

Nascholingstraject Europa Programma Module 1: februari 2015 Module 2: april 2015

Nascholingstraject Europa Programma Module 1: februari 2015 Module 2: april 2015 Nascholingstraject Europa Programma Module 1: 16-17 februari 2015 Module 2: 13-14 april 2015 Ryckevelde vzw Beweging voor Europees burgerschap T 050 35 27 20 info@ryckevelde.be www.ryckevelde.be Dit programma

Nadere informatie

ZOMER 2016 LEERRIJK & SPEELS GEMAAKT DOOR LEERKRACHTEN GETEST DOOR KINDEREN VOLGENS DE EINDTERMEN VOOR THUIS & OP SCHOOL

ZOMER 2016 LEERRIJK & SPEELS GEMAAKT DOOR LEERKRACHTEN GETEST DOOR KINDEREN VOLGENS DE EINDTERMEN VOOR THUIS & OP SCHOOL ZOMER 2016 GEMAAKT DOOR LEERKRACHTEN VOLGENS DE EINDTERMEN GETEST DOOR KINDEREN LEERRIJK & SPEELS VOOR THUIS & OP SCHOOL Zomer 2016 Herhalingsoefeningen en een brug naar het volgende leerjaar met leuke

Nadere informatie

Toelichting ondersteuningsaanbod mbo

Toelichting ondersteuningsaanbod mbo Toelichting ondersteuningsaanbod mbo Gebruik deze toelichting om uw keuze te bepalen en als hulp bij het invullen van het keuzemenu. U kunt een aanvraag doen van 7 oktober tot 29 november 2013 via het

Nadere informatie

Wanneer moeten we dat nog doen? We hebben vandaag, tijdens een andere vergadering, ons de vraag gesteld : waar moeten we naar toe om te melden dat

Wanneer moeten we dat nog doen? We hebben vandaag, tijdens een andere vergadering, ons de vraag gesteld : waar moeten we naar toe om te melden dat Wanneer moeten we dat nog doen? We hebben vandaag, tijdens een andere vergadering, ons de vraag gesteld : waar moeten we naar toe om te melden dat het programma in het eerste leerjaar te zwaar is We raken

Nadere informatie

GASTLES ONDERNEMERSCHAP. Handreiking. voor ondernemers. Ondernemerschap in de klas

GASTLES ONDERNEMERSCHAP. Handreiking. voor ondernemers. Ondernemerschap in de klas GASTLES ONDERNEMERSCHAP Handreiking voor ondernemers Ondernemerschap in de klas Ondernemerschap in de klas WAAROM ALS GASTDOCENT VOOR DE KLAS Er zijn allerlei redenen te noemen waarom praktijkmensen als

Nadere informatie

Stellingenspel Spelenderwijs omgaan met alcohol en drugs

Stellingenspel Spelenderwijs omgaan met alcohol en drugs Wet- en regelgeving Stellingenspel Spelenderwijs omgaan met alcohol en drugs Met dit uitgewerkt stellingenspel over alcohol en drugs kun je moeilijke onderwerpen bespreekbaar maken. Jouw Scoutinggroep

Nadere informatie

2 GENOTMIDDELEN EN VERSLAVING

2 GENOTMIDDELEN EN VERSLAVING 2 GENOTMIDDELEN EN VERSLAVING Dit is een van de onderdelen uit de catalogus van het Documentatiecentrum van de afdeling Gezondheidsbevordering van de GGD Den Haag. De materialen kunnen alleen geleend worden

Nadere informatie

Colofon. Centrum Informatieve Spelen. Naamsesteenweg Leuven Tel.: 016/ Fax: 016/

Colofon. Centrum Informatieve Spelen. Naamsesteenweg Leuven Tel.: 016/ Fax: 016/ Colofon Eigen aardig is een co-uitgave van Centrum Informatieve Spelen vzw en stichting-lodewijk de raet LEEF-tijd. Het copyright behoort aan het Centrum Informatieve Spelen en stichting-lodewijk de raet.

Nadere informatie

Aanbod PAV. 2 reeksen: Boemerang en Trotter

Aanbod PAV. 2 reeksen: Boemerang en Trotter Trotter 2.0 Aanbod PAV 2 reeksen: Boemerang en Trotter Boemerang - aanbod Tweede graad: leerjaar 3: 6 titels leerjaar 4: 6 titels Engels in PAV: Boomerang level 1 (leerjaar 3) level 2 (leerjaar 4) Boemerang

Nadere informatie

Benodigdheden: Smartboard Observatieformulier samenwerken Filmpjes You Tube: What is an Escape Room? + vb grammatical Escape Room

Benodigdheden: Smartboard Observatieformulier samenwerken Filmpjes You Tube: What is an Escape Room? + vb grammatical Escape Room Titel van deze les: Ontwerp Escape Room - Reizen Uitdaging: Samenwerken Denkwolk onderwerp: Samenwerken Vakgebied(en): Taal, Rekenen, Oriëntatie op Jezelf en de Wereld (OJW) Doelgroep (OB/MB/BB): BB groep

Nadere informatie

Aanmelden. informatie over hoe wij jou helpen naar een leven zonder verslavende middelen

Aanmelden. informatie over hoe wij jou helpen naar een leven zonder verslavende middelen Aanmelden informatie over hoe wij jou helpen naar een leven zonder verslavende middelen Vind je dat je in het weekend te veel coke, speed of xtc gebruikt? Heb je weer geblowd of gedronken, terwijl je dat

Nadere informatie

C5basis)201452015) Discipline:*muziek*/*dans* Thema:)GEZONDHEID))))))))))))) Gr)152:)Museum)voor)Religieuze)Kunst)

C5basis)201452015) Discipline:*muziek*/*dans* Thema:)GEZONDHEID))))))))))))) Gr)152:)Museum)voor)Religieuze)Kunst) Ondersteunend)educatief)materiaal))voor)de)groepen)758)behorende)bij):) C5basis)201452015) Discipline:*muziek*/*dans* Thema:)GEZONDHEID))))))))))))) Gr)152:)Museum)voor)Religieuze)Kunst) ) Gr)354:)Markant)Uden)i.s.m.)Jelle)Douma)

Nadere informatie

Blok D Programma Train de trainers

Blok D Programma Train de trainers Blok D Programma Train de trainers KPC Groep 1 PROGRAMMA S 3 2 WERKAFSPRAKEN 6 3 OEFENING KENNISMAKEN 7 4 CONTRACTEN 8 Inhoud 5 FEEDBACK 10 6 OEFENING ALGEMENE INLEIDING 11 7 CASUS INTAKE PAUL 12 8 OEFENSITUATIE

Nadere informatie

Thema in de kijker : Filosoferen met kinderen

Thema in de kijker : Filosoferen met kinderen Thema in de kijker : Filosoferen met kinderen Wat is filosoferen met kinderen? Samen op een gestructureerde wijze nadenken en praten over filosofische vragen. Zoeken naar antwoorden op vragen die kinderen

Nadere informatie

LEREN LEREN WAT? HOE?

LEREN LEREN WAT? HOE? LEREN LEREN WAT? Bij leren leren ondersteunt de school je schoolse leren en biedt de school je methodieken om toe te passen in leersituaties buiten de school. HOE? Als school hebben we gekozen voor het

Nadere informatie

START AUDIO OPNAME (Tijd in de gaten houden +/- 10 min)

START AUDIO OPNAME (Tijd in de gaten houden +/- 10 min) TEST1 stellen.) Je mag op ieder moment stoppen. We hebben ongeveer 10 minuten voor de test Selcan meisje Iphone 5 Loop taxi op de iphone Instagram, Facebook en Musical.ly Notities tijdens de test (kwalitatieve

Nadere informatie

Opbrengsten van CNV thema onderwijsdag 20 april 2016 Masterclass leerstrategieën door Karin Nijman & Inge Verstraete

Opbrengsten van CNV thema onderwijsdag 20 april 2016 Masterclass leerstrategieën door Karin Nijman & Inge Verstraete 10 werkvormen om het denken te activeren Goede metacognitieve vaardigheden worden gezien als een voorspeller van succesvol leren. Door expliciet aandacht te besteden aan denkvaardigheden, stimuleer je

Nadere informatie

SPEELWIJZE INSPIRATIEPSPEL - Bladzijde 1 / 5

SPEELWIJZE INSPIRATIEPSPEL - Bladzijde 1 / 5 SPEELWIJZE INSPIRATIEPSPEL - Bladzijde 1 / 5 SPEELWIJZE Inspiratiespel De bedoeling van het INSPIRATIESPEL is mensen met elkaar in gesprek te brengen over hetgeen hen inspireert, van binnen uit motiveert.

Nadere informatie

Themapakketten Opvoedingsondersteuning

Themapakketten Opvoedingsondersteuning Themapakketten Opvoedingsondersteuning 2011 PAGINA 2 Inhoudstafel ALGEMENE INFO Themapakketten? PAGINA 3 Uitleenreglement PAGINA 4 DE PAKKETTEN Opvoedingsspel PAGINA 5 Beweegkriebels PAGINA 6 Taalontwikkeling

Nadere informatie

SPEELWIJZE KWALITEITENSPEL

SPEELWIJZE KWALITEITENSPEL SPEELWIJZE KWALITEITENSPEL Door middel van het Kwaliteitenspel kun je nagaan hoe goed jij jouw medespelers en jezelf kent. Hoe zie jij de ander en hoe ziet de ander jou? Wellicht ziet de ander kwaliteiten

Nadere informatie