Jongeren Informatie Punt!

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Jongeren Informatie Punt!"

Transcriptie

1 Pagina1 Jongeren Informatie Punt! Spelbrochure oktober 2009!

2 Pagina2 INHOUDSTAFEL: 1 JIP of Jongeren Informatie Punt ALGEMEEN....4 Koppiepotspel...4 Het stellingenspel....4 De fuifkoffer....4 Het grote basisschoolspel: Het leukste spel voor alle kinderen ALCOHOL, DRUGS EN ANDERE VERSLAVINGEN....5 Uch Uch spel....5 hip zonder trip....5 BOBspel....6 Slik....6 Het druglinkspel SEKSUALITEIT....6 Veilig Vrijen koffer....6 Aidsbekerspel....7 De bloosdoos MILIEU....7 Milieuganzenbord....7 Pak je afval EUROPESE UNIE....8 Route MULTICULTUREEL....8 Rafa rafa & Blauwland-Geelland....8 Noord Zuid spelenboek....8 BRS spel: Een jaar overleven in een derde wereldland! JEZELF EN DE ANDER....9 Kwaliteitenspel....9 Het vooroordelenspel....9 Het Buzzerspel....9 Competentiesprint GEZONDHEID...10 Spelcaramel Snap je hapje MIJN NOTITIES...11 EDITIE oktober 2009: Alle informatie in deze uitgave is van toepassing tot en met het voorjaar van Daarna wordt de publicatie ge - update en opnieuw verspreid. VERANTWOORDELIJKE UITGEVER: Jeugddienst Zwevegem Otegemstraat Zwevegem T: 056 / F: 056 / E mail:

3 Pagina3 1 JIP of Jongeren Informatie Punt In een JIP kunnen jongeren tot 25 jaar informatie krijgen over alles wat hen interesseert of aanbelangt. Elke jongere kan er om het even welke vraag stellen, zowel over problemen als over de plezierige kanten van het leven. Jongeren kunnen er dus niet alleen vragen stellen over ongewenste zwangerschap, drugsproblemen of problemen met de ouders, nee, ze kunnen er ook terecht voor informatie over buitenlandse reizen, het organiseren van fuiven of hun rijbewijs halen Het JIP in Zwevegem is een vrij toegankelijke en gratis dienstverlening van de jeugddienst van Zwevegem. Er is altijd een medewerker aanwezig die jongeren, indien nodig, kan begeleiden in hun zoektocht naar informatie. De JIP medewerker is echter geen hulpverlener, als er echt hulp nodig is zal de jongere naar de juiste dienst worden doorverwezen. Informatie geven gebeurt via verschillende acties. INFORMEREN: We hebben een digitale JIP ruimte waar jongeren gratis kunnen surfen. Ze kunnen ook informatie vinden in de JIP zuil. Deze JIP zuilen zijn ook voorhanden in de bibliotheek en in het sociaal huis in Moen. SENSIBILISEREN: We proberen jaarlijks een tweetal acties te organiseren waar we met het JIP naar buiten komen. De thema s waarrond de acties draaien kunnen variëren van examens, drugs, educatief spelaanbod VORMEN: We proberen om met onze educatieve spelotheek tegemoet te komen aan de vraag van leerkrachten, jeugdwerkers en mensen die in de kern of leiding zitten van een jeugd of jongerenbeweging. Deze spelotheek wordt jaarlijks aangevuld en ge update, we staan zeker en vast open voor suggesties! In deze brochure vind je een overzicht van ons educatief aanbod, ingedeeld volgens thema. Je kan onze spelen gratis ontlenen mits het betalen van een waarborg. Het JIP van Zwevegem maakt deel uit van het netwerk van het Vlaamse Informatie Punt Jeugd van de Vlaamse Gemeenschap. De werkingsprincipes zijn bepaald door het Europees Charter voor Jongereninformatie.

4 Pagina4 2 ALGEMEEN. Koppiepotspel Het Koppiepotspel is een educatief spel voor jongeren vanaf 15jaar. Via deze spelvorm leren jongeren op een actieve en creatieve manier de Jongerengids te gebruiken. Het spel biedt niet altijd pasklare antwoorden, het zet jongeren op weg, informeert hen over wat ze kunnen doen en leidt hen naar interessante brochures, websites, Jongeren worden tijdens het spel ook aangemoedigd om zich een mening te vormen over onderwerpen die hen aanbelangen. Het spel kan gespeeld worden met velen tegelijkertijd. Deze grote groep wordt het best opgedeeld in subgroepen van max vijf ploegleden. Het is een zeer afwisselend spel, met verschillende soorten vragen. De pientervragen zijn kennisvragen, pretvragen kunnen tekenen, uitbeelden en taboewoorden omvatten. Praatvragen brengen een stelling aan die beargumenteerd mag worden. Geschikt voor jongeren vanaf 15 jaar Het stellingenspel. Een stellingenspel rond tal van thema s zoals jezelf, de ander, seksualiteit, drank en drugs, vriendschap, gezondheid Een goeie methodiek om een ander spel in te leiden of om een discussie activiteit te houden met je groep. Geschikt voor jongeren vanaf 14 jaar. De fuifkoffer. Een handige koffer met een hoop informatie! In deze koffer vind je ondermeer: - Een draaiboek voor de organisator van een fuif. - Een brochure rond alcohol en drugs. - Een brochure over milieuzorg op evenementen. - Een brochure over billijke vergoeding. - Een brochure van de provinciale uitleendienst (audiovisueel materiaal). - Boek Van Slow tot Rap. Een boek met contactgegevens van groepjes, DJ s Geschikt voor alle organisators van fuiven / optredens

5 Pagina5 Het grote basisschoolspel: Het leukste spel voor alle kinderen. Met het grote basisschoolspel leren en herhalen de leerlingen spelenderwijs de leerstof van hun leerjaar, ze oefenen daarbij ook algemene vaardigheden zoals samenspelen en het ontwikkelen van spelstrategieën. Het spel is dus niet alleen heel erg leuk, maar ook heel erg leerzaam! Geschikt voor leerlingen van het eerste tot en met zesde leerjaar (verschillende vragen per leerjaar!). Je speelt het spel best met 2 4 spelers of ploegen. 3 ALCOHOL, DRUGS EN ANDERE VERSLAVINGEN. Uch Uch spel. Het Uch kwartetspel informeert en maakt roken bespreekbaar, en dit op een ontspannen manier. Daarnaast worden nog enkele andere mogelijke werkvormen aangehaald in de bijhorende werkmap. Het kwartetspel kan gespeeld worden met drie tot zeven spelers of groepen. De kaarten worden verdeeld onder de deelnemers. Aan de hand van vraagkaartjes kan men kaarten van andere deelnemers verkrijgen, om zo een kwartet te vormen. Wie het minste kwartetten heeft op het eind van het spel, moet een opdrachtkaart trekken. Daarnaast zijn er nog pech en gelukskaarten, die het spel een extra dimensie geven. Na het spel is er mogelijkheid om de cartoons op de kaarten te bespreken. Het kwartetspel kan, naast kaartspel, ook als pleinspel gespeeld worden. In de bijhorende infomappen bevindt zich heel wat bruikbare informatie omtrent schadelijke gevolgen van roken, hoe te stoppen en dergelijke. Geschikt voor jongeren vanaf 12 jaar. hip zonder trip. Een actief buitenspel: denk- en doe-oefeningen om drugs in groep bespreekbaar te maken. Via opdrachten worden spelenderwijs verschillende drugs besproken (alcohol, tabak, cannabis, speed, XTC,...); vaardigheden en houdingen van de deelnemers worden bevraagd. In dit spel gaan jongeren aan de hand van een cassetteverhaal. Geschikt voor jongeren vanaf 14 jaar.

6 Pagina6 BOBspel. Wie brengt iedereen vanavond veilig thuis? Geschikt voor jongeren vanaf 18 jaar. Slik. Een werkmap om een aanzet te geven om rond het thema drugs verder te werken in de klas of in de groep. Je kan met deze werkmap een eerste kennismaking organiseren of de jongeren kritisch laten nadenken over het thema. In deze werkmap vind je de volgende zaken terug: quiz, stellingenspel, bordspel, Er is geen specifieke leeftijdsgroep voorop gesteld. Het druglinkspel. Het druglinkspel is een informatief spel, een kaartspel dat drugs bespreekbaar maakt door informatie te geven over de verschillende producten. Met dit spel kan je ofwel de nadruk leggen op testen en bijbrengen van kennis; of je kan ook de waarden en normen verkennen van de groep of je kan je toespitsen op de vooroordelen ten aanzien van druggebruikers. Geschikt voor jongeren vanaf 16 jaar. 4 SEKSUALITEIT. Veilig Vrijen koffer. Deze werkvorm maakt thema s als relaties, seksualiteit en veilig vrijen bespreekbaar bij jongeren. Er worden een aantal voorstellen gedaan voor opwarmingsspelletjes zoals hints, woordentrein, Per thema, zoals verliefdheid en relaties, kennis over SOA, aids en (on)veilig vrijen en condoomgebruik, worden telkens een pak mogelijke werkvormen voorgesteld die de thema s op een plezante, doch onderhoudende manier bespreekbaar maken onder jongeren. Voorbeelden zijn een quiz, een stellingenspel, collage maken, fotoverhaal maken, probleembrieven beantwoorden, Er is ook materiaal voorzien om de informatie en de activiteiten te verwerken. Dit kan aan de hand van zelf affiches maken, een infohoek opzetten of een rapnummer maken. De koffer is voorzien van diverse folders over relaties, seksualiteit, veilig vrijen, Oscar (een namaakpenis), een video over het productieproces van condooms. Voor de begeleider is er een uitgebreide handleiding voorzien, met daarin alle benodigde informatie. Geschikt voor jongeren vanaf 15 jaar.

7 Pagina7 Aidsbekerspel. Kussen, huidcontact, niezen, muggen... Elke speler krijgt een rolbeschrijving met veilig of onveilig vrijgedrag. De spelers imiteren wisselende seksuele contacten door het mengen van bekers met vloeistof. Eén van de bekers bevat bij het begin een product dat zich tijdens het spel over de bekers verspreidt. Op het einde van het spel wordt dat product zichtbaar gemaakt en blijkt wie onveilig vrijde. Veilig is altijd beter Een visueel aantrekkelijke manier om de verspreiding van het HIV-virus te verduidelijken. Met het 'Aidsbekerspel' krijgen de spelers zicht op de gevolgen van veilig en onveilig vrijen en worden de onderwerpen seksualiteit en aids bespreekbaar. Geschikt voor jongeren vanaf 14 jaar. De bloosdoos. De bloosdoos is een spel dat gaat over verliefd zijn en alles wat daarbij komt kijken. Je kan met dit spel stilstaan bij de verschillende aspecten van verliefd zijn, relaties en seksualiteit. Je vindt in dit spel vragen over verliefd zijn, over vrienden en vriendinnen, over aanmaken en versieren, over afmaken en liefdesverdriet, over vaste relaties, Je kan de deelnemers ook eigen vragen laten maken! Geschikt voor jongeren van 14 tot 18 jaar. 5 MILIEU. Milieuganzenbord. Een klassiek ganzenbordspel met tips over wat je wel en niet kan/mag doen om de natuur leefbaar te houden. Geschikt voor alle leeftijden. Pak je afval. 3 voor de prijs van 1. 'Pak-je Afval' bevat 3 spelvormen. Het eerste spel visualiseert met stoelen het afval van elke Vlaming. De afvalquiz legt de link tussen levensstijl en afvalproductie. Het derde spel verstrekt de eerste hulp bij afvalvoorkoming en helpt bij het maken van afspraken. (spel aankopen per leeftijdsgroep lijkt me hier dan aangewezen) In versie voor 6-9 jaar, 9-12 jaar en jaar.

8 Pagina8 6 EUROPESE UNIE. Route 28. Binnenkort wordt de Europese Unie een heel stuk groter, maar welke landen komen er nu juist bij? Hoe gaat het eraantoe in de nieuwe landen én in de huidige landen? Wat weten we van de kandidaatlidstaden? Hoever reikt onze kennis over de huidige lidstaten? Dit alles kom je te weten in dit gevarieerde en uitdagende spel. Probeer zo snel mogelijk 5 huidige en 5 toetredingslanden zinvol te bezoeken en opletten dat je niet teveel centjes verliest. De verliezer moet de vooraf afgesproken doe-opdracht vervullen! Geschikt voor jongeren vanaf 15 jaar. 7 MULTICULTUREEL. Rafa rafa & Blauwland-Geelland. Rafa rafa laat de spelers ervaren hoe vooroordelen en racisme ontstaan, hoe moeilijk het is om zich te integreren in een onbekend land. Dit simulatiespel spoort 2 vreemde culturen aan tot het ontdekken van elkaars gewoonten, gebruiken en afspraken. Die moeten ze eerst binnen hun eigen cultuur inoefenen. Na een tijdje gaan beide culturen bij elkaar op bezoek. De spelers proberen uit te vinden wat bepaalde gedragscodes in de andere cultuur betekenen. In versie voor 8-12 jaar & voor + 12 jaar. Noord Zuid spelenboek. Dit spelenboek bied je voluit kansen. Het leert je de goede bedoelingen van mensen kennen via het spel, het laat je toe een opinie op te bouwen, een overtuiging te ontwikkelen en zo mee te bouwen aan verdraagzaamheid. Het spelenboek bevat tal van spelen zoals animatieve spelen, informatieve spelen of simulatie en rollenspelen. Geschikt voor tal van leeftijden.

9 Pagina9 BRS spel: Een jaar overleven in een derde wereldland! In het BRS spel beleven de spelers het leven van een bewoner van een derde wereldland. Met een zeer klein startkapitaal starten zij elk een bedrijfje. Gedurende een speljaar krijgen ze te maken met meevallers en tegenslagen die typerend zijn voor een derdewereldland. Door goed te beheren en te investeren moeten ze hun bedrijfje overeind zien te houden tot op het einde. Door een jaar te overleven in een derde wereldland ervaar je zelf de problemen waarmee je elke dag af te rekenen krijgt in een derdewereldland. Het spel is geschikt voor groepen van maximaal 22 deelnemers vanaf 9 jaar. 8 JEZELF EN DE ANDER. Kwaliteitenspel. Welke zijn mijn verborgen talenten? Het 'Kwaliteitenspel' bestaat uit 140 kaarten met karaktereigenschappen. Op 70 kaarten staan woorden die kwaliteiten aanduiden. Op de andere 70 staan minder goede kanten. De combinatie van deze kaarten zet mensen er toe aan zichzelf en de anderen beter te leren kennen. Om als docent, trainer of begeleider diepgaand met het spel te kunnen werken, is een specifieke handleiding samengesteld. Deze handleiding beschrijft een 20-tal hanteerbare speelvormen. Enkele toepassingsmogelijkheden zijn: samenwerking in teams, het geven van feedback en bewustwording van eigen sterke en/of minder sterke kanten. Geschikt voor jongeren vanaf 12 jaar. Het vooroordelenspel. Nederlanders zijn gierig, Belgen zijn dom, vluchtelingen zijn profiteurs Allemaal vooroordelen, het zijn beweringen die bij nader inzien niet waar of maar voor een heel klein deeltje waar zijn. Soms zijn vooroordelen grappig vb. in de reclame, maar meestal zijn ze hardnekkig en schadelijk voor groepen mensen. In het vooroordelenspel worden deelnemers uitgedaagd om keuzes te maken. Spelenderwijs ontdekken ze de inhoud van begrippen als waar en niet waar, feit of mening, vooroordelen Geschikt voor kinderen en jongeren vanaf 8 jaar. Het Buzzerspel. De speler met de juiste dosis kennis, durf en geluk is de winnaar! Het Buzzerspel is een spel op weg naar je geluk. Je speelt het spel op een ganzenbord, de bedoeling is om zoveel mogelijk hartjes te verzamelen. Elk hartje staat voor geluk in het leven. Het is met andere woorden, een leuk en tof spel om rond het thema geluk te werken. Geschikt voor kinderen en jongeren vanaf 9 jaar.

10 Pagina10 Competentiesprint Compententiesprint is een tweedelig spel waarin de jongere leert wat een competentie is, en welke hij zelf heeft. Het eerste gedeelte wordt gespeeld aan de hand van een spelbord. Met je pion moet je verschillende situaties en opdrachten vervullen. Zo kan je competenties verkrijgen en punten verdienen. Maar de winnaar van het spel is niet diegene die eerst bij de finish is, wel degene die de meeste punten weet te verzamelen. In het tweede deel van het spel, dat eigenlijk meer gebruikt wordt als nabespreking, wordt er gewerkt met kaarten. De deelnemers mogen slechts 5 kaarten met een competentie op bij zich houden en moeten kunnen verantwoorden waarom ze een competentie juist wel of niet houden. Geschikt voor 3 tot 12 spelers en is aangepast kinderen en jongeren. 9 GEZONDHEID Spelcaramel. Het Jeugd Rode Kruis presenteert 10 leuke, korte spelletjes die gaan over bacteriën, eerste hulp, gezondheid Ze klinken een beetje ongewoon, maar dat maakt het dubbel zo leuk om ze te spelen. De spelletjes zijn voor verschillende leeftijdsgroepen en om binnen of buiten te spelen. Geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar. Snap je hapje. Een informatief spel met mes en vork over voeding! Gezonde voeding, goeie eetgewoonten en voldoende beweging zijn belangrijke elementen om je lichaam zo goed mogelijk te laten functioneren. Via dit spel word je kennis op de proef gesteld en kun je spelenderwijs meer te weten komen over voeding en voedingsgewoonten! Je kan met dit spel je eigen voedingsgewoonten ook eens kritisch onder de loep nemen! Geschikt voor kinderen tot 12 jaar (niveau 1), voor jongeren tussen 13 en 16 jaar (niveau 2) en voor jongeren van 17 tot (niveau 3).

11 Pagina11 10 MIJN NOTITIES

12 Jongeren Informatie Punt Zwevegem Otegemstraat Zwevegem T: 056 / F: 056 / E mail: Pagina12

Kofferspelen. Uitleenvoorwaarden. Als je een kofferspel leent ga je akkoord met onderstaande voorwaarden:

Kofferspelen. Uitleenvoorwaarden. Als je een kofferspel leent ga je akkoord met onderstaande voorwaarden: Kofferspelen Op een speelse manier een inhoudelijk thema ter sprake brengen? Dat kan met een kofferspel! De koffers worden met veel enthousiasme door verschillende doelgroepen gebruikt. In het clubwerk,

Nadere informatie

Inleiding. Voorstelling Jeugd en Seksualiteit vzw. Tips rond begeleidingshouding. Algemeen Veiligheid Richtlijnen gepast reageren Echtheid en rolmodel

Inleiding. Voorstelling Jeugd en Seksualiteit vzw. Tips rond begeleidingshouding. Algemeen Veiligheid Richtlijnen gepast reageren Echtheid en rolmodel LESMAP ROND VERLIIEFDHEIID,, ZWANGERSCHAP EN HOLEBII Inleiding Voorstelling Jeugd en Seksualiteit vzw Tips rond begeleidingshouding Algemeen Veiligheid Richtlijnen gepast reageren Echtheid en rolmodel

Nadere informatie

Kom in de stemming! Met je klas naar het Vlaams Parlement

Kom in de stemming! Met je klas naar het Vlaams Parlement Kom in de stemming! Met je klas naar het Vlaams Parlement Brochure voor de leraar van het secundair onderwijs 2 Kom in de stemming Welkom U hebt een bezoek aan het Vlaams Parlement vastgelegd: van harte

Nadere informatie

Met vrijwilligers blijf je bezig

Met vrijwilligers blijf je bezig Met vrijwilligers blijf je bezig Handleiding bij het spel - Voor jeugdhuizen van Formaat - HANDLEIDING JEUGDHUIZEN 1 Alles uit deze uitgave mag worden overgenomen met uitdrukkelijke bronvermelding. november

Nadere informatie

Werkzoekende wordt loopbaanondernemer

Werkzoekende wordt loopbaanondernemer Werkzoekende wordt loopbaanondernemer 1 WERKR8! werd gerealiseerd met de steun van het Europees Sociaal Fonds. Jobcentrum is promotor van dit project. JES en Dominiek Savio Instituut zijn partners. Redactie:

Nadere informatie

Music for Life 2010. Laat een weeskind niet alleen. Educatief pakket

Music for Life 2010. Laat een weeskind niet alleen. Educatief pakket Music for Life 2010 Laat een weeskind niet alleen Educatief pakket Beste leerkracht, Van 18 tot 24 december staat het Glazen Huis van Studio Brussel voor de eerste keer in Antwerpen. Tijdens deze jaarlijkse

Nadere informatie

Starttraject. Begin bij jezelf

Starttraject. Begin bij jezelf Starttraject Begin bij jezelf Juni 2010 Inhoudsopgave 1. Woord vooraf 3 2. Inleiding empowerment 5 3. Draaiboek starttraject 11 Colofon Opdrachtgever: Gemeente Leiden, afdeling wijkgerichte inburgering

Nadere informatie

Lesaanbod 2014/2015. Primair Onderwijs. Bibliotheek Zwolle Stadkamer i.o. Afdeling Educatie www.bibliotheekzwolle.nl/educatie

Lesaanbod 2014/2015. Primair Onderwijs. Bibliotheek Zwolle Stadkamer i.o. Afdeling Educatie www.bibliotheekzwolle.nl/educatie Lesaanbod 2014/2015 Primair Onderwijs Bibliotheek Zwolle Stadkamer i.o. Afdeling Educatie www./educatie 0 Inhoudsopgave WELKOM 2 TAAL & LEZEN Kerndoelen 6 Voorlezen is leuk! (groep 1 en 2) 8 Kikker en

Nadere informatie

Methodiekenbundel bij de JONGERENGIDS voor tieners van 12 tot 15 jaar

Methodiekenbundel bij de JONGERENGIDS voor tieners van 12 tot 15 jaar Methodiekenbundel bij de JONGERENGIDS voor tieners van 12 tot 15 jaar Methodiekenbundel bij de JONGERENGIDS voor tieners van 12 tot 15 jaar Een uitgave van: De Ambrassade vzw, Leopoldstraat 25 1000 Brussel

Nadere informatie

IN-LEEF-TIJD Een werking op maat van de verschillende leeftijdsgroepen

IN-LEEF-TIJD Een werking op maat van de verschillende leeftijdsgroepen IN-LEEF-TIJD Een werking op maat van de verschillende leeftijdsgroepen Deze bundel hoort thuis in het deel Vele kleintjes INHOUD INLEIDING 1. WAT IS LEEFTIJDSGERICHT WERKEN 2. WAAROM LEEFTIJDSGERICHT WERK

Nadere informatie

N18. dheid leren. steding n geld rech- /plichten my

N18. dheid leren. steding n geld rech- /plichten my l a t i e s g e - N18 dheid leren rken dag- steding n geld rech- wo- /plichten my relaties gedheid leren BN18 Bruggen na(ar) 18: inleiding In 2010 werd met middelen van Integrale Jeugdhulp en met ondersteuning

Nadere informatie

Opleidingsbrochure Najaar 2014

Opleidingsbrochure Najaar 2014 Najaar 2014 Inhoud Een opleiding voor iedere werkplaats... 1 Aanbod voor monitoren en omkaderingspersoneel... 3 Basismodule voor monitoren: een competentiegerichte benadering... 4 Verdiepingsmodules in

Nadere informatie

Opleidingsbrochure 2015

Opleidingsbrochure 2015 2015 Inhoud Gaan voor opleiding in de BW... 1 Aanbod voor monitoren en omkaderingspersoneel... 2 Basismodule voor monitoren: een competentiegerichte benadering... 3 Verdiepingsmodules in open aanbod...

Nadere informatie

Aan de slag met de Inspiratielijst NokNok. Jeugdorganisaties

Aan de slag met de Inspiratielijst NokNok. Jeugdorganisaties Aan de slag met de Inspiratielijst NokNok Jeugdorganisaties 2013 Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie Gustaaf Schildknechtstraat 9 1020 Brussel 02 422 49 49 www.vigez.be 2 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Tafel van 10 Beter samen spelen

Tafel van 10 Beter samen spelen Tafel van 10 Beter samen spelen Voorwoord Tafel van 10 - Beter samen spelen De tafel van 10 is een speciale uitgave voor alle leraren in het Nederlandse onderwijs. Het thema van deze gedrukte en digitale

Nadere informatie

Training Zorgzaam signaleren, motiveren en doorverwijzen voor vertrouwenscontactpersonen in sportclubs of -organisaties

Training Zorgzaam signaleren, motiveren en doorverwijzen voor vertrouwenscontactpersonen in sportclubs of -organisaties Training Zorgzaam signaleren, motiveren en doorverwijzen voor vertrouwenscontactpersonen in sportclubs of -organisaties Maak jij je wel eens zorgen over het welzijn of over de thuissituatie van één van

Nadere informatie

Doel 1: Diversiteit zien als een normaal fenomeen waar iedereen dagelijks in verschillende situaties mee te maken krijgt

Doel 1: Diversiteit zien als een normaal fenomeen waar iedereen dagelijks in verschillende situaties mee te maken krijgt Doel 1: Diversiteit zien als een normaal fenomeen waar iedereen dagelijks in verschillende situaties mee te maken krijgt Subdoelen Leerlingen vinden het normaal dat er verschillen zijn tussen mensen (verschillende

Nadere informatie

Zeg het voort. Handleiding mentortraining voor docenten en trainers. Niveau 1. Handleiding mentortraining voor docenten en trainers

Zeg het voort. Handleiding mentortraining voor docenten en trainers. Niveau 1. Handleiding mentortraining voor docenten en trainers Zeg het voort Handleiding mentortraining voor docenten en trainers Niveau 1 Handleiding mentortraining voor docenten en trainers 1 2 Zeg het voort Zeg het voort Handleiding mentortraining voor docenten

Nadere informatie

B&O Info Tel.: 06-20657425 E-mail: info@bo-info.nl Internet: www.bo-info.nl Twitter: @bo_info Facebook: https://www.facebook.com/bo.

B&O Info Tel.: 06-20657425 E-mail: info@bo-info.nl Internet: www.bo-info.nl Twitter: @bo_info Facebook: https://www.facebook.com/bo. Er is niet één antwoord te geven op de vraag hoe vaak of hoe lang een kind op een tablet, smartphone of computer mag. Dat hangt sterk af van het kind en de situatie. Deskundigen zijn het er wel over eens

Nadere informatie

STEVIGE STAP TRAINING 1. stevige stap training. www.kinderpraktijklandsmeer.nl info@kinderpraktijklandsmeer.nl

STEVIGE STAP TRAINING 1. stevige stap training. www.kinderpraktijklandsmeer.nl info@kinderpraktijklandsmeer.nl STEVIGE STAP TRAINING 1 stevige stap training www.kinderpraktijklandsmeer.nl info@kinderpraktijklandsmeer.nl 2 KINDERPRAKTIJK LANDSMEER STEVIGE STAP TRAINING 3 INFORMATIE BROCHURE STEVIGE STAP TRAINING

Nadere informatie

Welke aanpak van burgerschapsvorming is voor de Sint Maartenschool in Oudkarspel het meest passend en waarom?

Welke aanpak van burgerschapsvorming is voor de Sint Maartenschool in Oudkarspel het meest passend en waarom? Welke aanpak van burgerschapsvorming is voor de Sint Maartenschool in Oudkarspel het meest passend en waarom? Onderzoeksverslag binnen het themaboek Waardevol onderwijs. Alkmaar, VDT1b2 Studiegroep: Bea

Nadere informatie

Inspiratielijst. NokNok

Inspiratielijst. NokNok Inspiratielijst NokNok 2012 1 Colofon De Inspiratielijst NokNok is een project van het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie met de financiële steun van de Vlaamse overheid. Deze

Nadere informatie

Download: Het Verkoopgesprek Bij De (Potentiële) Klant

Download: Het Verkoopgesprek Bij De (Potentiële) Klant Download: Het Verkoopgesprek Bij De (Potentiële) Klant 1 Een krachtige verkooptraining volgen? Het verkoopgesprek Inleiding Tijdens het verkoopgesprek kun je in dialoog met de klant tot zaken komen. Indien

Nadere informatie

Geef ze de ruimte! Kinderparticipatie in de buitenschoolse opvang. J.A.M. Rijnen en E.T. Schreuder NIZW

Geef ze de ruimte! Kinderparticipatie in de buitenschoolse opvang. J.A.M. Rijnen en E.T. Schreuder NIZW Geef ze de ruimte! Geef ze de ruimte! Kinderparticipatie in de buitenschoolse opvang J.A.M. Rijnen en E.T. Schreuder NIZW 1e druk: december 1997 2e druk: september 2000 1997 Nederlands Instituut voor

Nadere informatie

De Vrede Express. Een interactieve tentoonstelling over democratie, burgerschap, diversiteit en vrede maken. Jan Durk Tuinier en Geu Visser

De Vrede Express. Een interactieve tentoonstelling over democratie, burgerschap, diversiteit en vrede maken. Jan Durk Tuinier en Geu Visser De Vrede Express Een interactieve tentoonstelling over democratie, burgerschap, diversiteit en vrede maken Jan Durk Tuinier en Geu Visser 1 In de Vrede Express staan de Utrecht Principles centraal: respect

Nadere informatie

Wie is er nou raar? Instructie lesmateriaal voor docenten, trainers, coaches, e.a.

Wie is er nou raar? Instructie lesmateriaal voor docenten, trainers, coaches, e.a. Instructie lesmateriaal voor docenten, trainers, coaches, e.a. Wie is er nou raar? Jongeren in dialoog over de beeldvorming rondom mensen met een psychiatrisch probleem handleiding colofon hogeschool van

Nadere informatie

Het schoolmodel van de Steve JobsSchool (o4nt) (versie 0.9)

Het schoolmodel van de Steve JobsSchool (o4nt) (versie 0.9) Het schoolmodel van de Steve JobsSchool (o4nt) (versie 0.9) Inleiding Dit is het Schoolmodel van de Steve JobsSchool: een volledige beschrijving van de uitgangspunten en inrichting van een school volgens

Nadere informatie

Handboek Koplopers: een vorming tot leiderschap

Handboek Koplopers: een vorming tot leiderschap LEIDERSCHAPSVORMING Handboek Koplopers: een vorming tot leiderschap Een gemeenschappelijk uitgave van JES vzw en Uit de Marge vzw Marie De Leener, Touria Aziz en Dirk De Block (red.) koplopers koplopers05.indd

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Bijlagen 1. Handleiding procesbegeleider 2. Uitwerking thema s MTO 3. Voorbeeld actielijst 4. Vragenlijst omgaan met conflicten

Inhoudsopgave. Bijlagen 1. Handleiding procesbegeleider 2. Uitwerking thema s MTO 3. Voorbeeld actielijst 4. Vragenlijst omgaan met conflicten 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Overzichtskaart Steeds Beter Sessie 3 2.1 De thema s uit het MTO 6 2.2 Het stappenplan 6 2.3 De werkvormen 7 2.4 Rol leidinggevende 8 2.5 Ondersteuningsmogelijkheden 8

Nadere informatie

Pedagogisch kader kindercentra 4-13 jaar

Pedagogisch kader kindercentra 4-13 jaar Bovendien is dit landelijk Pedagogisch kader kindercentra 4-13 jaar te gebruiken: als basis voor het eigen pedagogisch beleidsplan van de instelling; als lesmateriaal in opleidingen en bijscholing; om

Nadere informatie