CO 2 afvang en opslag: multi-tool of meerkoppige draak?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "CO 2 afvang en opslag: multi-tool of meerkoppige draak?"

Transcriptie

1 CO 2 afvang en opslag: multi-tool of meerkoppige draak? Essay ter gelegenheid van de promotie van Sander van Egmond CCS Uitnodiging De openbare verdediging van het proefschrift vindt plaats op vrijdag 3 juni 2016 om 12:45 uur in het Academiegebouw van de Universiteit Utrecht. Vrienden, familie en collega s zijn van harte welkom om deze gelegenheid bij te wonen. Na afloop is er een receptie. Het proefschrift is te downloaden via Aansluitend is er vanaf 15:00 uur een Socratisch debat over de toekomst van CCS in Paushuize te Utrecht. Energieprofessionals zijn van harte uitgenodigd om hieraan deel te nemen. Vooraf aanmelden via is hiervoor noodzakelijk.

2 2 CO 2 afvang en opslag: multi-tool of meerkoppige draak? 4000 PJ Energieverbruik in Nederland Overig Kernenergie Hernieuwbare energie 1000 Aardgas Olie Kolen Totaal aanbod (TPES), bron CBS De meeste energie in Nederland komt uit aardgas. Het aandeel duurzame energie ligt nog onder de 5%, en zal dus heel sterk moeten groeien om klimaatverandering tegen te gaan. Na de oliecrises in de jaren 70 is het energieverbruik tijdelijk afgenomen door energiebesparing. De laatste decennia is het energieverbruik redelijk constant. De efficiency van apparaten, auto s, fabrieken etc. is de laatste jaren aanzienlijk verbeterd. Het autogebruik is echter toegenomen en we consumeren meer. Daarom is het totale energieverbruik niet afgenomen en is er dus geen netto energiebesparing opgetreden. Ofschoon energiebesparing de beste optie is om CO 2 emissie te reduceren, blijkt dit in de praktijk lastig te realiseren. Colofon Dit essay is geschreven door Sander van Egmond op persoonlijke titel. Het werd mede mogelijk gemaakt door CATO, het nationale onderzoeksprogramma naar CO 2 afvang en opslag. Reacties zijn zeer welkom op s.vanegmond@co2-cato.org.

3 CO 2 afvang en opslag: multi-tool of meerkoppige draak? 3 Introductie Ons klimaat is aan het veranderen door de uitstoot van CO 2 en andere broeikasgassen. CO 2 afvang en opslag (in het Engels afgekort tot CCS) is één van de mogelijkheden om klimaatverandering tegen te gaan. Bij CCS wordt voorkomen dat CO 2 in de atmosfeer terecht komt. De CO 2 wordt gescheiden ( afgevangen ) van de andere rookgassen die ontstaan bij verbranding en vervolgens opgeslagen in de diepe ondergrond. Het is dus een klimaat-technologie pur sang. Men zou verwachten dat mensen met de grootste klimaatambitie daarom ook de grootste voorstanders van CCS zijn. Maar dat is lang niet altijd het geval en dat maakt de perceptie van CCS een interessant studieonderwerp. In mijn proefschrift onderzoek ik de perceptie van CCS door verschillende groepen in Nederland en de onderliggende argumentaties. Dit essay is een samenvatting van de resultaten en mijn interpretatie daarvan. Ik beschrijf aan de hand van vijf archetypen de verschillende visies op CCS. CCS is niet één technologie, maar een container begrip voor honderden verschillende combinaties van technologieën die samen een specifieke CCS-keten vormen. Elke CCS-keten heeft zijn eigen voor- en nadelen. Na de beschrijving van de visies van de archetypen ten opzichte van CCS in het algemeen, relateer ik deze visies aan een aantal specifieke CCS-ketens. Voor sommigen zal CCS een veelkoppig monster zijn, dat de echte oplossing voor een duurzame samenleving in de weg staat. Anderen zien er juist een multi-tool in dat overal inzetbaar is. Vijf archetypen met verschillende CCS visies Overlever: Het klimaat verandert constant, indien nodig passen we ons gewoon aan. Waarom zouden we geld uitgeven aan CCS? Schatbewaarder: De huidige welvaart is te danken aan het gebruik van fossiele brandstoffen. Als CO 2 inderdaad klimaatverandering veroorzaakt, is dit technisch oplosbaar met CCS. Kapitein: CCS zorgt voor een verantwoorde en geleidelijke overgang naar een 100% duurzaam systeem. Groene Pragmaticus: Klimaatverandering is het grootste probleem van de 21 e eeuw. Om dit te stoppen is naast duurzame energie en energiebesparing, CCS voor een beperkte periode essentieel. Veranderaar: Klimaatverandering is slechts één van de symptomen van het falende energiesysteem. Daarom is een nieuw duurzaam systeem nodig, CCS vertraagt de ontwikkeling daarvan alleen maar.

4 4 CO 2 afvang en opslag: multi-tool of meerkoppige draak? De vijf archetypen met hun eigen CCS visie De Overlever Het klimaat veranderde al toen de mens nog niet rondliep op de aarde. Het zal dat ook blijven doen als de mens er niet meer is. Mocht blijken dat de huidige klimaatverandering toch een probleem gaat worden, dan passen we ons gewoon aan en verhogen we de dijken. Dat is veel goedkoper dan al die klimaatmaatregelen. Dit archetype is erg gericht op materialistische welvaart en beschermt zich tegen bedreigingen van buiten de eigen gemeenschap. Dit archetype is o.a. te vinden bij klimaatsceptici en een politieke partij als de PVV. De Overlever heeft geen klimaatambities en verwerpt daarom CCS. De Schatbewaarder Onze huidige welvaart is gebouwd op een betrouwbaar en goedkoop energiesysteem. De voorraden fossiele brandstoffen zijn nog steeds gigantisch en kunnen onze economie nog minstens een eeuw draaiend houden. Het zou kunnen dat het klimaat aan het veranderen is door toedoen van de mens. We hebben in het verleden ook andere grote milieuproblemen met nieuwe technologieën opgelost zoals zure regen en het gat in de ozonlaag. Met CCS kunnen we mogelijke klimaatverandering stoppen. Dit heeft echter alleen zin indien er harde internationale afspraken gemaakt worden, anders verschuiven we de emissie gewoon naar elders. Dit archetype richt zich op het veiligstellen van bezittingen, zoals olie- en gasvelden, raffinaderijen en elektriciteitscentrales. CCS is hierbij de verzekering. Het is nu echter voordeliger om nog niet over te gaan tot grootschalige implementatie van CCS. Dit archetype heeft lage klimaatambities. Het is te vinden bij de grote energie multinationals als Exxon, Shell, RWE, en bij een politieke partij als de VVD. De Kapitein Het is evident dat we naar een duurzaam energiesysteem moeten. Deze verandering kost echter veel tijd, net zoals het tijd kost om een mammoettanker bij te sturen. Duurzame energie is nu nog niet in staat om in onze gehele energiebehoefte te voorzien. CCS is een kosteneffectieve methode om klimaatverandering tegen te gaan in de transitieperiode totdat duurzame energie kan voorzien in de volledige energiebehoefte. Deze groep wordt gedreven door zowel materialistische als idealistische motieven en heeft een matige klimaatambitie. Dit type is te vinden bij veel CCS-onderzoekers en bij politieke partijen als D66, PvdA en de groene tak van CDA en VVD.

5 CO 2 afvang en opslag: multi-tool of meerkoppige draak? 5 De Groene Pragmaticus De grootste uitdaging van deze eeuw is klimaatverandering binnen veilige grenzen te houden. De urgentie voor zeer forse CO 2 reductie is daarom hoog. Helaas is duurzame energie nog niet volwassen genoeg om per direct te stoppen met fossiele brandstoffen. CCS is daarom een tijdelijk noodzakelijk kwaad. De transitie naar een duurzame samenleving mag niet vertraagd worden door de toepassing van CCS. Naast CCS moet nu al wel worden gestopt met de schadelijkste vormen van fossiele energie, zoals schaliegas, olie uit teerzand en Arctische gebieden en elektriciteit uit kolencentrales. Dit archetype wordt duidelijk gedreven door idealistische motieven en is te vinden bij veel energie- en klimaatonderzoekers, bij milieuorganisaties als WNF en bij de groene flanken van de PvdA en D66 en de meer pragmatische tak van GroenLinks. De Veranderaar Klimaatverandering staat niet op zichzelf. Het is één van uitwassen van ons huidige energiesysteem, net zoals olierampen, sociale ongelijkheid en geopolitieke spanningen. De menselijke maat is totaal zoek in het huidige systeem, en daarom is een systeemverandering noodzakelijk. CCS is een vinding van het oude systeem met als doel het tijdperk van fossiele brandstoffen te verlengen. Bovendien gaat de implementatie van CCS zo langzaam dat deze te laat komt om gevaarlijke klimaatverandering te stoppen. Dit archetype heeft net zoals de Groene Pragmaticus een hoge klimaatambitie en wordt gedreven door idealen. Het kan gevonden worden bij Greenpeace, Milieudefensie, en een deel van GroenLinks. Gelijkenissen en verschillen binnen de archetypen De Veranderaar en de Overlever staan dus beide negatief tegenover CCS, maar op heel andere gronden. Voor de Veranderaar is CCS een te kleine stap, de Overlever vindt elke stap overbodig. De Schatbewaarder ziet in CCS een mooie manier om zijn schatten te bewaren, maar doet bij voorkeur niets. De (lange termijn) klimaatdoelen van de Veranderaar en Groene Pragmaticus zijn gelijk. Ze verschillen echter in de strategie om daar te komen. De Groene Pragmaticus ziet CCS als noodzakelijk in de strijd tegen klimaatverandering, terwijl de Veranderaar CCS als een barrière ziet. De Groene Pragmaticus en de Kapitein zijn beide voor CCS, al staat CCS bij de Groene Pragmaticus niet bovenaan het wensenlijstje als optie om klimaatverandering tegen te gaan. Concluderend, is de trage implementatie van CCS goed te begrijpen vanuit het ingewikkelde krachtenveld van voor- en tegenstanders.

6 6 CO 2 afvang en opslag: multi-tool of meerkoppige draak? CO 2 emissies (Mt CO 2 /per jaar) Bronnen van CO 2 door energiegebruik Overig Gas Olie Kolen 0 Elektriciteit Industrie Transport Gebouwde cijfers 2011 (RIVM,2014) omgeving Bij de productie van elektriciteit zijn vele mogelijkheden voor CO 2 reductie, zoals het gebruik van windmolens, zonnepanelen, kernenergie en het overschakelen van kolen naar gas. Bij een groot deel van duurzame energie of kernenergie is de opslag van elektriciteit een grote uitdaging. Elektriciteit is echter maar één onderdeel van ons energiesysteem. De industrie gebruikt olie, gas en kolen om producten te maken. In een aantal gevallen is het vrijwel niet mogelijk om over te schakelen op andere energiedragers. Zo wordt in de staalindustrie steenkool gebruikt voor een chemische reactie. Dit deel van de industrie zal dus CO 2 blijven uitstoten. Dit geldt ook voor afvalverbrandingsovens. Bij elkaar zijn dit tientallen Mt CO 2 * die met CCS uit de atmosfeer gehouden kunnen worden. Vervoer zou kunnen overschakelen naar waterstof of elektriciteit. Hierbij moet voorkomen worden dat de extra benodigde elektriciteit en waterstof elders voor extra CO 2 uitstoot zorgt. In de gebouwde omgeving wordt vooral aardgas gebruikt om huizen en kantoren te verwarmen. Energiebesparing door bijvoorbeeld betere isolatie reduceert de CO 2 uitstoot. Pas als er wordt overgeschakeld naar elektrische verwarming, als aanvulling op zonneboilers, zal de CO 2 uitstoot daar nul kunnen worden. * Mt CO 2 = miljoen ton CO 2 = miljard kilogram CO 2

7 CO 2 afvang en opslag: multi-tool of meerkoppige draak? 7 Voorbeelden van CCS-ketens Zoals in de inleiding al genoemd is, zijn er honderden verschillende specifieke CCS-ketens. Hieronder licht ik er een aantal als voorbeeld uit. Kolencentrales De CCS-keten die het meest in de belangstelling staat begint bij de afvang van CO 2 bij kolencentrales. Soms lijkt het in de beeldvorming zelfs alsof CCS alleen maar ten dienste staat van kolencentrales en omgekeerd. Momenteel is het enige geplande grootschalige CCS project in Nederland, het ROAD project op de Maasvlakte, inderdaad gerelateerd aan kolen. Kolen zijn van de fossiele brandstoffen het milieuonvriendelijkst. Het stoppen met gebruik ervan is daarom een zeer belangrijk speerpunt van de Veranderaar en de Groene Pragmaticus. Dit gaat soms zo ver dat CCS in het algemeen verworpen wordt omdat CCS het gebruik van kolen kan rechtvaardigen. Tegelijkertijd zijn kolen de goedkoopste en meest voorradige fossiele brandstof. De schatbewaarder wil daarom het gebruik van kolen behouden. Ik constateer dat het krachtenspel tussen de verschillende archetypen ertoe heeft geleid dat CCS en kolencentrales onlosmakelijk aan elkaar gekoppeld zijn geraakt en ze elkaar in een wurggreep houden. De andere CCS-ketens dreigen hierdoor vergeten te worden terwijl daar veel winst voor het klimaat is te behalen. Zo is de CO 2 uitstoot van alle gascentrales ongeveer gelijk aan de CO 2 uitstoot van alle kolencentrales. Voor verregaande CO 2 reductie moet er dus ook gekeken worden naar de gascentrales. Bovendien is de elektriciteitssector als geheel slechts verantwoordelijk voor minder dan een derde van de totale CO 2 uitstoot in Nederland. Er moet dus ook in andere sectoren CO 2 uitstoot gereduceerd worden. CCS in de industrie Naast energiebesparing en het gebruik van biomassa is CCS voor de industrie één van de weinige mogelijkheden om CO 2 emissie te reduceren. Zo is in de staalindustrie koolstof, meestal in de vorm van kolen, nodig voor een chemische reactie. Elektriciteit is hier geen alternatief, en dus is er ook geen competitie tussen CCS en wind en zonne-energie. Deze toepassingen van CCS zijn daarom het minst controversieel. Dit geldt ook voor raffinaderijen, die zelfs pure CO 2 uitstoten, zodat de kostbare CO 2 afvang stap niet nodig is. Andere voorbeelden zijn de cementindustrie, afvalverbrandingsinstallaties en kunstmestproductie. De industrie is verantwoordelijk voor bijna een derde van de totale Nederlandse CO 2 uitstoot. Daarom liggen hier waarschijnlijk de grootste kansen voor CCS.

8 8 CO 2 afvang en opslag: multi-tool of meerkoppige draak? Gebruik van CO 2 Het (her)gebruik van CO 2 is momenteel een trending topic. CO 2 wordt al gebruikt in kassen om planten sneller te laten groeien, in de frisdrankindustrie en in sommige industriële processen. Deze CO 2 is thans afkomstig van industriële processen waar CO 2 in zuivere vorm vrijkomt, zodat de kostbare stap van scheiden niet nodig is. Deze toepassingen zijn weinig controversieel. Helaas is het potentieel beperkt en onvoldoende om klimaatverandering te stoppen. Het uitbreiden van de mogelijkheden leidt tot milieuwinst en kan infrastructuur opleveren die later voor ondergrondse opslag gebruikt kan worden. De wenselijkheid hiervan zal per archetype wat verschillen mede afhankelijk van de bron van de CO 2. De CO 2 die nu puur geloosd wordt, zal minder controversieel zijn dan CO 2 uit een kolencentrale. Kosten voor CO 2 maatregelen Geothermie Windenergie op land Zonne energie Biomassa CCS industrie (zuivere CO2) Coproductie warmte & elektriciteit CCS industrie (verbranding) Kernenergie Windenergie op zee CCS gas centrales Biotransportbrandstoffen Gas- ipv kolencentrales Data ECN, Indicatieve kosten CO 2 maatregelen 2030 ( /ton CO 2 ) De meeste maatregelen om CO 2 te reduceren kosten geld. Er zijn vele studies gedaan om de kosten hiervan te schatten. In de figuur staat een selectie van de maatregelen en bijbehorende kosten die onlangs door ECN zijn uitgerekend. De kosten zijn sterk afhankelijk van de aannames over hoe technologie, brandstofprijzen en rente zich ontwikkelen. In deze studie wordt CCS relatief kosteneffectief genoemd. Afhankelijk van de toepassing zit CCS, qua kosten, in de middenmoot. Belangrijk om te realiseren is dat het recht om CO 2 te mogen uit stoten momenteel 5 per ton kost. Daarmee is het duidelijk dat veel maatregelen niet genomen worden, omdat vervuilers ervoor kiezen om CO 2 rechten te kopen. Extra beleid, onder meer een hogere prijs voor CO 2 emissierechten, zal nodig zijn om de CO 2 uitstoot drastisch te verminderen.

9 CO 2 afvang en opslag: multi-tool of meerkoppige draak? 9 ghgfhgh Wereldwijde CO 2 uitstoot en voorraden fossiele brandstoffen In de klimaatconferentie van Parijs in december 2015 is door de regeringsleiders afgesproken dat de temperatuur niet meer dan 2 C mag stijgen. Dat betekent dat er wereldwijd nog maximaal Mt CO 2 uitgestoten mag worden, het zogenaamde CO 2 budget. Met de huidige wereldwijde CO 2 emissie is dat in een paar decennia op. Indien CCS en biomassa op grote schaal toegepast wordt kan deze periode verlengd worden. De fossiele brandstoffen zijn dan echter nog lang niet op. Dit geldt met name voor kolen. Een bijkomend probleem vanuit klimaatperspectief is dat steenkool veruit de goedkoopste fossiele brandstof is, en ook voor de meeste CO 2 uitstoot zorgt. Vanuit deze optiek is er dus geen tekort aan fossiele brandstoffen, maar een overschot!

10 10 CO 2 afvang en opslag: multi-tool of meerkoppige draak? Toekomst van het energiesysteem Wereldwijde CO 2 uitstoot (1000 Mt CO 2 per jaar) 60 Scenario om 2 C doel te realiseren Kernenergie Overschakelen van brandstof Energiebesparing 10 Duurzame energie CCS Overblijvende CO2 uitstoot Bron IEA, PBL Wereldwijd stijgt de CO 2 emissie fors. Dit komt door de bevolkingsgroei en toenemende welvaart. Zonder ingrijpen zou de CO 2 uitstoot de komende 50 jaar wel eens kunnen verdubbelen, terwijl deze juist met zeker 80% gereduceerd dient te worden om klimaatverandering tegen te gaan. In bijna alle energiescenario s worden daarom alle technieken om CO 2 te reduceren ingezet om dit te realiseren, zoals weergegeven in bovenstaande figuur. Steeds vaker wordt daarbij ook een combinatie van CCS en biomassa verondersteld om negatieve emissie te realiseren.

11 CO 2 afvang en opslag: multi-tool of meerkoppige draak? 11 Negatieve emissies met Biomassa & CCS Volgens sommigen kan klimaatverandering alleen gestopt worden door ook negatieve CO 2 emissies te realiseren. De CO 2 die uit de atmosfeer gehaald wordt, is dan een compensatie voor landen en/of sectoren die niet snel genoeg terug kunnen naar (bijna) nul CO 2 emissie. Dit kan met de combinatie van biomassa en CCS. Het gebruik van duurzame biomassa levert netto geen CO 2 emissie op; een boom neemt gedurende zijn leven CO 2 op, die vervolgens weer vrij komt bij verbranding. Als de CO 2 wordt afgevangen en opgeslagen, ontstaat er dus negatieve CO 2 uitstoot. Over deze toepassing wordt wisselend gedacht. Dit concept vindt veel steun bij de Groene Pragmaticus. Een kwestie is echter dat het gebruik van biomassa zelf ook controversieel is, en dat biomassa duurder is dan fossiele brandstoffen. Daardoor rijst de vraag of de combinatie van de twee niet leidt tot meer problemen in plaats van minder. Saillant detail is dat biomassa momenteel vooral bijgestookt wordt in kolencentrales, omdat de gascentrales daar niet geschikt voor zijn. Met het sluiten van kolencentrales vervalt daarom (vooralsnog) de optie biomassa te gebruiken voor elektriciteitsproductie. Extra olie- en gaswinning door CCS In de VS wordt CO 2 al decennia gebruikt om meer olie te produceren. Men injecteert daar op commerciële basis CO 2 in de ondergrond om de olie vloeibaarder te maken en uit het olieveld te persen. De redenen hiervoor zijn financieel. Volgens de Kapitein is dit een acceptabele vorm van CCS. Een CO 2 molecuul onder de grond is immers een CO 2 molecuul minder in de atmosfeer en anders was de olie er met een meer milieuvervuilende technologie uitgehaald. Ook voor de Noordzee zijn plannen voor deze CCSketen. Die moeten dan de economische haalbaarheid van CCS projecten vergroten en leiden tot een infrastructuur die later voor CCS met opslag in lege aardgasvelden gebruikt kan worden. Voor de Schatbewaarder is deze keten perfect: het levert geld op en het is ook nog eens milieuvriendelijk. Extra productie van fossiele brandstoffen in plaats van minder is voor de Groene Pragmaticus en de Veranderaar echter een nachtmerrie. Het zou de discussie over wel of geen CCS ten goede komen als zowel de politiek, de industrie, de wetenschap, de milieubeweging en de beleidsmakers verschillende specifieke CCS-ketens als uitgangspunt nemen in plaats CCS te koppelen aan kolencentrales, zoals nu gemeengoed is. De verschillende percepties van de archetypen blijken dan in sommige gevallen overbrugbaar.

12 Resumé In het energieakkoord dat veertig organisaties sloten in september 2013 is geconstateerd dat CO 2 afvang en opslag (CCS) onvermijdelijk is om klimaatverandering te stoppen. Dit wordt bevestigd door de meeste energiescenario s, waarin CCS bovendien een kosteneffectieve methode wordt genoemd om klimaatverandering tegen te gaan. Maar in de praktijk gebeurt er heel weinig. In dit essay heb ik vijf verschillende archetypes beschreven die elk hun eigen visie en onderliggende argumentatie hebben ten aanzien van CCS. Ik heb ook laten zien dat CCS veel meer is dan CO 2 afvang bij kolencentrales. Door deze verschillende argumentaties te begrijpen kan een keuze gemaakt worden voor de CCS-ketens met een groot draagvlak, en kan besloten worden andere CCS-ketens juist niet te ontwikkelen en implementeren. Met name CCS bij de staal- en cement industrie, raffinaderijen en afvalverbrandingsinstallaties zou een groot draagvlak kunnen krijgen. Dit geldt wellicht ook voor de combinatie van CCS met biomassa om negatieve CO 2 emissie te realiseren. CO 2 gebruiken om extra olie te winnen, is vanuit financieel oogpunt interessant, maar dit zal veel controverse oproepen. Het is kortom tijd om een keuze te maken welke CCS-ketens hoe geïmplementeerd dienen te worden. Dit hoort thuis in de Energiedialoog die momenteel gevoerd wordt.

Wat zijn voor Nederland de argumenten voor en tegen CO2-afvang en -opslag (CCS*)?

Wat zijn voor Nederland de argumenten voor en tegen CO2-afvang en -opslag (CCS*)? Nederland de argumenten en CO2-afvang Nederland de argumenten en CO2-afvang Nederland de argumenten en CO2-afvang Nederland de argumenten en CO2-afvang Nederland de argumenten en CO2-afvang Nederland de

Nadere informatie

Biomassa. Pilaar in de energietransitie. Uitgangspunt voor de biobased economie

Biomassa. Pilaar in de energietransitie. Uitgangspunt voor de biobased economie Biomassa Pilaar in de energietransitie en Uitgangspunt voor de biobased economie Klimaatverandering: onze uitdaging Onze opdracht om er snel en écht iets aan te gaan doen Overeenstemming: er moet wat gebeuren!

Nadere informatie

Provinciaal klimaat- en energiebeleid: doelen, emissies, maatregelen. Robert Koelemeijer - PBL

Provinciaal klimaat- en energiebeleid: doelen, emissies, maatregelen. Robert Koelemeijer - PBL Provinciaal klimaat- en energiebeleid: doelen, emissies, maatregelen. Robert Koelemeijer - PBL Doelstellingen - Mondiaal Parijs-akkoord: Well below 2 degrees. Mondiaal circa 50% emissiereductie nodig in

Nadere informatie

Waterstof. Hoe het kleinste element in het periodiek systeem een grote drijvende kracht vormt voor de energie- en chemische industrie transitie

Waterstof. Hoe het kleinste element in het periodiek systeem een grote drijvende kracht vormt voor de energie- en chemische industrie transitie Waterstof Hoe het kleinste element in het periodiek systeem een grote drijvende kracht vormt voor de energie- en chemische industrie transitie Jörg Gigler & Marcel Weeda TKI Nieuw Gas Waterstofbijeenkomst

Nadere informatie

Grootschalige introductie van micro wkk systemen. Harm Jeeninga ECN Beleidsstudies

Grootschalige introductie van micro wkk systemen. Harm Jeeninga ECN Beleidsstudies Grootschalige introductie van micro wkk systemen Harm Jeeninga ECN Beleidsstudies jeeninga@ecn.nl Micro wkk een controversieel onderwerp? De discussie rondom het nut van micro wkk wordt niet altijd niet

Nadere informatie

Nationale Energieverkenning 2014

Nationale Energieverkenning 2014 Nationale Energieverkenning 2014 Remko Ybema en Pieter Boot Den Haag 7 oktober 2014 www.ecn.nl Inhoud Opzet van de Nationale Energieverkenning (NEV) Omgevingsfactoren Resultaten Energieverbruik Hernieuwbare

Nadere informatie

Het KlimaatAkkoord (ieder z n opinie; hier is de mijne)

Het KlimaatAkkoord (ieder z n opinie; hier is de mijne) Het KlimaatAkkoord (ieder z n opinie; hier is de mijne) Gert Jan Kramer Tilburg Science Café, 15 Januari 2019 Haalbaarheid en Draagvlak 300 Dutch GHG emissions emissions (Mton CO 2eq ) 200 100-12% -49%

Nadere informatie

Onze koning zou op Prinsjesdag een klimaatbegroting moeten voorlezen

Onze koning zou op Prinsjesdag een klimaatbegroting moeten voorlezen 1 van 6 09-08-17 07:21 nieuws.achmea.nl Onze koning zou op Prinsjesdag een klimaatbegroting moeten voorlezen 7-9 minuten Leo Meyer is met pensioen, maar ook weer niet. Hij werkte jarenlang in de energiesector

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den Haag Postadres Postbus 20401

Nadere informatie

Perspectief voor klimaat neutraal en hernieuwbaar gas

Perspectief voor klimaat neutraal en hernieuwbaar gas Perspectief voor klimaat neutraal en hernieuwbaar gas Aardgas als transitiebrandstof of transitie van een brandstof? Marcel Weeda, ECN AkzoNobel Center, Amsterdam VEMW seminar, 22 april 2016 www.ecn.nl

Nadere informatie

1 Nederland is nog altijd voor 92 procent afhankelijk van fossiele brandstoffen

1 Nederland is nog altijd voor 92 procent afhankelijk van fossiele brandstoffen achtergrond Afscheid van fossiel kan Klimaatverandering is een wereldwijd probleem. Energie(on)zekerheid ook. Dat betekent dat een transitie naar een veel duurzamere economie noodzakelijk is. Het recept

Nadere informatie

1. Hoe dringend vindt u het klimaatprobleem? Helemaal niet dringend, we 1% Er is helemaal geen klimaatprobleem. Weet niet / geen mening

1. Hoe dringend vindt u het klimaatprobleem? Helemaal niet dringend, we 1% Er is helemaal geen klimaatprobleem. Weet niet / geen mening 1. Hoe dringend vindt u het klimaatprobleem? Helemaal niet dringend, we 1% kunnen wel even wachten met grote maatregelen 17% 1 Een beetje dringend, we kunnen nog wel even wachten met grote maatregelen,

Nadere informatie

http://enquete.groenepeiler.nl/admin/statistics.aspx?inquiry=47 1 van 13 5-7-2011 17:03

http://enquete.groenepeiler.nl/admin/statistics.aspx?inquiry=47 1 van 13 5-7-2011 17:03 1 van 13 5-7-2011 17:03 Enquête Enquête beheer Ingelogd als: aqpfadmin Uitloggen Enquête sta s eken Enquête beheer > De Klimaat Enquête van het Noorden > Statistieken Algemene statistieken: Aantal respondenten

Nadere informatie

2016-04-15 H2ECOb/Blm HOE KAN DE ENERGIETRANSITIE WORDEN GEREALISEERD? Probleemstelling

2016-04-15 H2ECOb/Blm HOE KAN DE ENERGIETRANSITIE WORDEN GEREALISEERD? Probleemstelling HOE KAN DE ENERGIETRANSITIE WORDEN GEREALISEERD? Probleemstelling Op de internationale milieuconferentie in december 2015 in Parijs is door de deelnemende landen afgesproken, dat de uitstoot van broeikasgassen

Nadere informatie

28 november 2015. Onderzoek: Klimaattop Parijs

28 november 2015. Onderzoek: Klimaattop Parijs 28 november 2015 Onderzoek: Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 45.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De uitslag van de

Nadere informatie

Les Biomassa. Werkblad

Les Biomassa. Werkblad LESSENSERIE ENERGIETRANSITIE Les Biomassa Werkblad Les Biomassa Werkblad Niet windenergie, niet zonne-energie maar biomassa is de belangrijkste bron van hernieuwbare energie in Nederland. Meer dan 50%

Nadere informatie

en uitdagingen voor de toekomst Pieter Boot, maart 2018

en uitdagingen voor de toekomst Pieter Boot, maart 2018 Energie-infrastructuur: overzicht en uitdagingen voor de toekomst Pieter Boot, maart 2018 Indeling De drie fasen van ordening en regulering infrastructuur Nederland doorvoerland Wat is de opgave? Investeringen

Nadere informatie

Kernenergie. kernenergie01 (1 min, 22 sec)

Kernenergie. kernenergie01 (1 min, 22 sec) Kernenergie En dan is er nog de kernenergie! Kernenergie is energie opgewekt door kernreacties, de reacties waarbij atoomkernen zijn betrokken. In een kerncentrale splitst men uraniumkernen in kleinere

Nadere informatie

ENERGIE-INFRASTRUCTUUR IN HET ROTTERDAMSE HAVENGEBIED. Maart 2019

ENERGIE-INFRASTRUCTUUR IN HET ROTTERDAMSE HAVENGEBIED. Maart 2019 ENERGIE-INFRASTRUCTUUR IN HET ROTTERDAMSE HAVENGEBIED Maart 2019 Inleiding De concentratie van industrie in de Rotterdamse haven is een goede uitgangspositie voor het doen slagen van de energietransitie:

Nadere informatie

Net voor de Toekomst. Frans Rooijers

Net voor de Toekomst. Frans Rooijers Net voor de Toekomst Frans Rooijers Net voor de Toekomst 1. Bepalende factoren voor energie-infrastructuur 2. Scenario s voor 2010 2050 3. Decentrale elektriciteitproductie 4. Noodzakelijke aanpassingen

Nadere informatie

Wat vraagt de energietransitie in Nederland?

Wat vraagt de energietransitie in Nederland? Wat vraagt de energietransitie in Nederland? Jan Ros Doel/ambitie klimaatbeleid: Vermindering broeikasgasemissies in 2050 met 80 tot 95% ten opzichte van 1990 Tussendoelen voor broeikasgasemissies Geen

Nadere informatie

Raadsakkoord energietransitie. Februari 2019

Raadsakkoord energietransitie. Februari 2019 Raadsakkoord energietransitie Februari 2019 De energietransitie in Rotterdam Een klimaatneutraal en duurzaam Rotterdam. Dat is waar we naar toe willen. Een groene en gezonde stad met schone lucht, waarin

Nadere informatie

Gas op Maat. Postbus 250, 3190 AG Hoogvliet Rotterdam Telefoon +31(0)

Gas op Maat. Postbus 250, 3190 AG Hoogvliet Rotterdam Telefoon +31(0) Gas op Maat De maatschappij is op weg naar een CO 2 -neutraal energiesysteem. De gassector wil graag bijdragen aan het behalen van deze doelstelling. In de transitieperiode is de rol van aardgas maatwerk:

Nadere informatie

Wie betaalt de rekening van de energietransitie?

Wie betaalt de rekening van de energietransitie? Wie betaalt de rekening van de energietransitie? Symposium KVGN 17 november 2016 Ron Wit Ron.Wit@eneco.com Overzicht presentatie 1. Ontwikkeling broeikasgassen in Nederland 2. Ontwikkeling integrale kosten

Nadere informatie

EEN NIEUWE AMBITIE IN ENERGIE

EEN NIEUWE AMBITIE IN ENERGIE EEN NIEUWE AMBITIE IN ENERGIE Een nieuwe ambitie in energie Verschuiving focus Noordwest-Europese markt naar regio Zuid-Holland Van elektriciteitsproductie naar energie Regionale binding MPP3 in nauwe

Nadere informatie

Biomassa: brood of brandstof?

Biomassa: brood of brandstof? RUG3 Biomassa: brood of brandstof? Centrum voor Energie en Milieukunde dr ir Sanderine Nonhebel Dia 1 RUG3 To set the date: * >Insert >Date and Time * At Fixed: fill the date in format mm-dd-yy * >Apply

Nadere informatie

Wereldwijde uitstoot CO2 dit jaar

Wereldwijde uitstoot CO2 dit jaar 1 van 5 7-12-2018 06:32 volkskrant.nl Wereldwijde uitstoot CO2 dit jaar weer toegenomen 6-8 minuten IJsklif in West-Groenland. Beeld Credit: Sarah Das / Woods Hole Oceanographic Institution De stijging

Nadere informatie

Energy2050NL Klimaatneutraal energiesysteem. Frans Rooijers - directeur CE Delft

Energy2050NL Klimaatneutraal energiesysteem. Frans Rooijers - directeur CE Delft Energy2050NL Klimaatneutraal energiesysteem Frans Rooijers - directeur CE Delft CE Delft - Onafhankelijk onderzoek en advies sinds 1978 - Energie, transport en grondstoffen - Economische, technische en

Nadere informatie

Prof. Jos Uyttenhove. E21UKort

Prof. Jos Uyttenhove. E21UKort Historisch perspectief 1945-1970 Keerpunten in de jaren 70 oliecrisis en milieu Tsjernobyl (1986) ramp door menselijke fouten Kyoto protocol (1997) (CO 2 en global warming problematiek) Start alternatieven

Nadere informatie

Duurzame Industrie. De ombouw van energie-intensief naar energie-efficiënt

Duurzame Industrie. De ombouw van energie-intensief naar energie-efficiënt Duurzame Industrie De ombouw van energie-intensief naar energie-efficiënt De ombouw van energie-intensief naar energie-efficiënt De verduurzaming van Nederland en van de industrie vraagt onder andere

Nadere informatie

Startnotitie Energietransitie. November 2018

Startnotitie Energietransitie. November 2018 Startnotitie Energietransitie November 2018 Startnotitie Energietransitie Een klimaatneutrale stad. Dat is wat Rotterdam wil zijn. Een groene en gezonde stad met schone lucht voor iedereen. Met een economie

Nadere informatie

Zonder kernenergie of fossiel, kan dat? Frans Rooijers directeur CE Delft

Zonder kernenergie of fossiel, kan dat? Frans Rooijers directeur CE Delft Zonder kernenergie of fossiel, kan dat? Frans Rooijers directeur CE Delft CE Delft Onafhankelijk onderzoek en advies sinds 1978 Energie, transport en grondstoffen Economische, technische en beleidsmatige

Nadere informatie

Effecten en kosten van een kolenexit versus schone kolencentrales Bezinningsgroep energie 28 juni 2016

Effecten en kosten van een kolenexit versus schone kolencentrales Bezinningsgroep energie 28 juni 2016 Effecten en kosten van een kolenexit versus schone kolencentrales Bezinningsgroep energie 28 juni 2016 Ron.wit@eneco.com Overzicht presentatie 1. Ontwikkeling aandeel kolenstroom in Nederland 2. Effecten

Nadere informatie

Duurzame biomassa. Een goede stap op weg naar een groene toekomst.

Duurzame biomassa. Een goede stap op weg naar een groene toekomst. Duurzame biomassa Een goede stap op weg naar een groene toekomst. Nuon Postbus 4190 9 DC Amsterdam, NL Spaklerweg 0 1096 BA Amsterdam, NL Tel: 0900-0808 www.nuon.nl Oktober 01 Het groene alternatief Biomassa

Nadere informatie

Duurzame Industrie. De overgang naar een circulaire en een CO2-vrije industrie

Duurzame Industrie. De overgang naar een circulaire en een CO2-vrije industrie Duurzame Industrie De overgang naar een circulaire en een CO2-vrije industrie De ombouw van energie-intensief naar energie-efficiënt De verduurzaming van Nederland en van de industrie vraagt onder andere

Nadere informatie

Les Biomassa LESSENSERIE ENERGIETRANSITIE. Werkblad. Les Biomassa Werkblad. Over biomassa. Generaties biobrandstoffen

Les Biomassa LESSENSERIE ENERGIETRANSITIE. Werkblad. Les Biomassa Werkblad. Over biomassa. Generaties biobrandstoffen LESSENSERIE ENERGIETRANSITIE Les Biomassa Werkblad Les Biomassa Werkblad Niet windenergie, niet zonne- energie maar biomassa is de belangrijkste bron van hernieuwbare energie in Nederland. Meer dan 50%

Nadere informatie

Afvang, transport en opslag van CO 2 (CCS) 1. Wat is CCS? ECN-facts. -afvang. Methoden van CO 2. Bronnen van CO 2. Afvang van CO 2

Afvang, transport en opslag van CO 2 (CCS) 1. Wat is CCS? ECN-facts. -afvang. Methoden van CO 2. Bronnen van CO 2. Afvang van CO 2 Afvang, transport en opslag van (CCS) ECN-facts Methoden van -afvang Afvang van is een bekende technologie in verschillende industriële processen, bijvoorbeeld in de kunstmestindustrie, waterstofproductie

Nadere informatie

De Energietransitie van de Elektriciteitsproductie

De Energietransitie van de Elektriciteitsproductie De Energietransitie van de Elektriciteitsproductie door Adriaan Wondergem 6 october 2010 De Energietransitie van de Elektriciteitsproductie van 2008 tot 2050. De kernvragen zijn: Hoe ziet een (bijna) CO2-loze

Nadere informatie

Raadsakkoord energietransitie. April 2019

Raadsakkoord energietransitie. April 2019 Raadsakkoord energietransitie April 2019 Inhoudsopgave De energietransitie in Rotterdam 1 De energietransitie als kans 1 Tegengaan energiearmoede 1 Klimaatakkoord van Parijs 2 Rotterdamse klimaatambitie

Nadere informatie

Waterstof, het nieuwe gas. Klimaatneutraal is de toekomst Frans Rooijers directeur CE Delft

Waterstof, het nieuwe gas. Klimaatneutraal is de toekomst Frans Rooijers directeur CE Delft Waterstof, het nieuwe gas Klimaatneutraal is de toekomst Frans Rooijers directeur CE Delft CE Delft Onafhankelijk onderzoek en advies sinds 1978 Energie, Transport en Grondstoffen Economische, technische

Nadere informatie

Rol van WKK in een toekomstige Nederlandse energievoorziening:

Rol van WKK in een toekomstige Nederlandse energievoorziening: Rol van WKK in een toekomstige Nederlandse energievoorziening: Betaalbaar & betrouwbaar? Robert Harmsen ECN Beleidsstudies COGEN Symposium Zeist 22 oktober 2004 Een blik naar de toekomst (1) Four Futures

Nadere informatie

Les De productie van elektriciteit

Les De productie van elektriciteit LESSENSERIE ENERGIETRANSITIE Les De productie van elektriciteit Werkblad Doe de stekker in het stopcontact en je hebt licht, geluid, beeld, beweging... Allemaal dankzij elektriciteit. Maar waar komt dat

Nadere informatie

RWE Power. CCS Werbeagentur 10/07. Energiecentrale Eemshaven. RWE Power AG Essen Keulen (Duitsland) I Dertien vragen

RWE Power. CCS Werbeagentur 10/07. Energiecentrale Eemshaven. RWE Power AG Essen Keulen (Duitsland) I  Dertien vragen RWE Power RWE Power AG Essen Keulen (Duitsland) I www.rwe.com CCS Werbeagentur 10/07 Dertien vragen Een nieuwe elektriciteitscentrale op kolen en biomassa in Eemshaven RWE bouwt van 2008 tot 2013 een elektriciteitscentrale

Nadere informatie

Circulair Congres TKI-BBE Ronald Zwart, Platform Bio-Energie 08 mei 2019

Circulair Congres TKI-BBE Ronald Zwart, Platform Bio-Energie 08 mei 2019 De Toekomst van Bio-energie Circulair Congres TKI-BBE Ronald Zwart, Platform Bio-Energie 08 mei 2019 De Toekomst van Bio-energie Bio-energie is vandaag de belangrijkste bron van hernieuwbare energie in

Nadere informatie

Alternatieve energiebronnen

Alternatieve energiebronnen Alternatieve energiebronnen energie01 (1 min, 5 sec) energiebronnen01 (2 min, 12 sec) Windenergie Windmolens werden vroeger gebruikt om water te pompen of koren te malen. In het jaar 650 gebruikte de mensen

Nadere informatie

Beleggen in de toekomst. de kansen van beleggen in klimaat en milieu

Beleggen in de toekomst. de kansen van beleggen in klimaat en milieu Beleggen in de toekomst de kansen van beleggen in klimaat en milieu Angst voor de gevolgen? Stijging van de zeespiegel Hollandse Delta, 6 miljoen Randstedelingen op de vlucht. Bedreiging van het Eco-systeem

Nadere informatie

Hernieuwbare Energie na Frans Rooijers - directeur CE Delft

Hernieuwbare Energie na Frans Rooijers - directeur CE Delft Hernieuwbare Energie na 2025 Frans Rooijers - directeur CE Delft CE Delft - Onafhankelijk onderzoek en advies sinds 1978 - Energie, transport en grondstoffen - Economische, technische en beleidsmatige

Nadere informatie

16% Energie van eigen bodem. 17 januari 2013

16% Energie van eigen bodem. 17 januari 2013 16% Energie van eigen bodem 17 januari 2013 Inhoud Klimaatverandering Energie in Nederland Duurzame doelen Wind in ontwikkeling Northsea Nearshore Wind Klimaatverandering Conclusie van het IPCC (AR4, 2007)

Nadere informatie

Men gebruikt steeds meer windenergie in Nederland. Er wordt steeds meer windenergie gebruikt in Nederland.

Men gebruikt steeds meer windenergie in Nederland. Er wordt steeds meer windenergie gebruikt in Nederland. Herhalingsoefeningen De sprong, thema 8 Vocabulaire Oefening 1 Vul het goede woord in. Verander de vorm als dat nodig is. Kies uit: bewegen, bijdragen aan, biologisch, duurzaam, energiebronnen, energierekening,

Nadere informatie

Nederland kantelt naar een duurzame samenleving

Nederland kantelt naar een duurzame samenleving Nederland kantelt naar een duurzame samenleving Jan Rotmans pagina 1 van 68 Nederland kantelt naar een duurzame samenleving Prof.dr.ir. Jan Rotmans nr. pagina 2 van 68 Transitie naar Duurzame Economie:

Nadere informatie

Energy2050NL Klimaatneutraal energiesysteem. Frans Rooijers - directeur CE Delft

Energy2050NL Klimaatneutraal energiesysteem. Frans Rooijers - directeur CE Delft Energy2050NL Klimaatneutraal energiesysteem Frans Rooijers - directeur CE Delft CE Delft - Onafhankelijk onderzoek en advies sinds 1978 - Energie, transport en grondstoffen - Economische, technische en

Nadere informatie

Bedreigingen. Broeikaseffect

Bedreigingen. Broeikaseffect Bedreigingen Vroeger gebeurde het nogal eens dat de zee een gat in de duinen sloeg en het land overspoelde. Tegenwoordig gebeurt dat niet meer. De mensen hebben de duinen met behulp van helm goed vastgelegd

Nadere informatie

FOSSIELE BRANDSTOFFEN

FOSSIELE BRANDSTOFFEN FOSSIELE BRANDSTOFFEN De toekomst van fossiele energiebronnen W.J. Lenstra Inleiding Fossiele energiebronnen hebben sinds het begin van de industriele revolutie een doorslaggevende rol gespeeld in onze

Nadere informatie

29 januari 2019 Auteur: Rozemarijn Lubbe HET KLIMAATAKKOORD

29 januari 2019 Auteur: Rozemarijn Lubbe HET KLIMAATAKKOORD 29 januari 2019 Auteur: Rozemarijn Lubbe HET KLIMAATAKKOORD Samenvatting Samenvatting Steun voor klimaatdoelen brokkelt af Klimaat is kiezers kabinetsval waard, kinderpardon niet De steun voor de doelen

Nadere informatie

snelwegen voor de wind

snelwegen voor de wind snelwegen voor de wind Snelwegen voor de wind GroenLinks stelt voor om grond langs snelwegen beschikbaar te stellen voor de bouw van windmolens. Er is in Nederland meer dan 2300 kilometer snelweg. Langs

Nadere informatie

H-vision Blauwe waterstof voor een groene toekomst Alice Krekt, programmadirecteur Deltalinqs Cimate Program

H-vision Blauwe waterstof voor een groene toekomst Alice Krekt, programmadirecteur Deltalinqs Cimate Program H-vision Blauwe waterstof voor een groene toekomst Alice Krekt, programmadirecteur Deltalinqs Cimate Program 13-12-2018 Steven Lak voorzitter Om 2030 ambitie van broeikasgas emissiereductie te behalen

Nadere informatie

ECN-N Energiescenario s Drenthe 2030

ECN-N Energiescenario s Drenthe 2030 December 2016 ECN-N--16-031 Energiescenario s Drenthe 2030 Gerdes, J. Gewijzigd op: 16-12-2016 13:20 2 Inhoud 1 Context van de energiescenario s voor 2030 4 2 Uitgangspunten voor drie scenario s 5 3 Ontwikkelingen

Nadere informatie

Change. Hoe moet het morgen met de energievoorziening? Document. magazine

Change. Hoe moet het morgen met de energievoorziening? Document. magazine Hoe moet het morgen met de energievoorziening? Nederland is verslaafd aan fossiele energie, zeker in vergelijking met landen om ons heen, vertelt Paul Korting, directeur van ECN. Er zijn genoeg scenario

Nadere informatie

Duurzaamheid. Openbare wijkraad vergadering 15 nov 2018

Duurzaamheid. Openbare wijkraad vergadering 15 nov 2018 Duurzaamheid Openbare wijkraad vergadering 15 nov 2018 Duurzaamheid Duurzaamheid Duurzame ontwikkeling is de ontwikkeling die aansluit op de behoeften van het heden zonder het vermogen van de toekomstige

Nadere informatie

WKK en decentrale energie systemen, in Nederland

WKK en decentrale energie systemen, in Nederland WKK en decentrale energie systemen, in Nederland Warmte Kracht Koppeling (WKK, in het engels CHP) is een verzamelnaam voor een aantal verschillende manieren om de restwarmte die bij elektriciteitsproductie

Nadere informatie

De energietransitie: kansen grijpen kansen creëren

De energietransitie: kansen grijpen kansen creëren De energietransitie: kansen grijpen kansen creëren Inspiratie voor de avond Marc Londo, ECN Beleidsstudies Alkmaar 1 april 2015 www.ecn.nl Boodschappen 1. De energiehuishouding verandert, en daar zijn

Nadere informatie

Les Koolstofkringloop en broeikaseffect

Les Koolstofkringloop en broeikaseffect LESSENSERIE ENERGIETRANSITIE Basisles Koolstofkringloop en broeikaseffect Werkblad Les Koolstofkringloop en broeikaseffect Werkblad Zonlicht dat de aarde bereikt, zorgt ervoor dat het aardoppervlak warm

Nadere informatie

gemeente Eindhoven Hierin wil GroenLinks in ieder geval de volgende vragen beantwoord hebben.

gemeente Eindhoven Hierin wil GroenLinks in ieder geval de volgende vragen beantwoord hebben. gemeente Eindhoven Inboeknummer 15bst00959 Beslisdatum B&W 14 juli 2015 Dossiernummer 15.29.103 (2.3.1) Raadsvragen Van het raadslid dhr. R. Thijs (GroenLinks) over klimaatambities Eindhoven na gerechtelijke

Nadere informatie

Intersteno Ghent 2013- Correspondence and summary reporting

Intersteno Ghent 2013- Correspondence and summary reporting Intersteno Ghent 2013- Correspondence and summary reporting DUTCH Wedstrijd Correspondentie en notuleren De wedstrijdtekst bevindt zich in de derde kolom van de lettergrepentabel in art. 19.1 van het Intersteno

Nadere informatie

Klimaatbeleid gericht op een energietransitie. 11 maart 2016, Ros PBL

Klimaatbeleid gericht op een energietransitie. 11 maart 2016, Ros PBL Klimaatbeleid gericht op een energietransitie 1 De transitietheorie Landschap RLIadvies Klimaatakkoord Parijs Regime Systeemverandering Niches 2 Broeikasgasemissies: de opgave! Emissies Mton CO2-eq 1990

Nadere informatie

De warmtemarkt van morgen: rol van gas, elektriciteit en warmtedistributie bij verwarming van woningen.

De warmtemarkt van morgen: rol van gas, elektriciteit en warmtedistributie bij verwarming van woningen. De warmtemarkt van morgen: rol van gas, elektriciteit en warmtedistributie bij verwarming van woningen. Inhoud De warmtemarkt Warmtevraag woningen Warmtemarkt voor woningen Gasdistributie en CV ketel Elektriciteitsdistributie

Nadere informatie

PVV Nissewaard. Stem PVV

PVV Nissewaard. Stem PVV PVV Nissewaard Op woensdag 20 maart 2019 kunt u tegen het klimaatakkoord stemmen Stem PVV Auteur Frank van Boven Datum 13 maart 2019 Document 190313_Gevolgen_Klimaatakkoord_en_wet.pdf Verkiezingen 2019

Nadere informatie

Transport in 2050 binnen strenge CO2 grenzen

Transport in 2050 binnen strenge CO2 grenzen Transport in 2050 binnen strenge CO2 grenzen KIVI, 13-10-2016 EnergyNL2050 Bert van Wee TUDelft 1 Transport algemene kemerken Sterk afhankelijk van fossiele brandstoffen / brandstoffen met hoge dichtheid

Nadere informatie

DIEP IN DE ONDERGROND HERMAN DAMVELD LEZING BIBLIOTHEEK ASSEN

DIEP IN DE ONDERGROND HERMAN DAMVELD LEZING BIBLIOTHEEK ASSEN DIEP IN DE ONDERGROND HERMAN DAMVELD LEZING 19-4-2016 BIBLIOTHEEK ASSEN Over mezelf Zelfstandig onderzoeker en publicist. Sinds 1976 studeer ik op (kern)energie, radioactief afval, aardgas. Veel artikel

Nadere informatie

EnergyNL2050, een serie van 4 bijeenkomsten, Korte uitleg over de bijeenkomsten. KIVI-E/USI energynl2050 UvU 13 /10/16

EnergyNL2050, een serie van 4 bijeenkomsten, Korte uitleg over de bijeenkomsten. KIVI-E/USI energynl2050 UvU 13 /10/16 EnergyNL2050, een serie van 4 bijeenkomsten, 2016-2017 Korte uitleg over de bijeenkomsten KIVI-E/USI energynl2050 UvU 13 /10/16 EnergyNL2050, een serie van 4 bijeenkomsten, 2016-2017 (1) Organisatie: KIVI

Nadere informatie

Technisch-economische scenario s voor Nederland. Ton van Dril 20 mei 2015

Technisch-economische scenario s voor Nederland. Ton van Dril 20 mei 2015 Technisch-economische scenario s voor Nederland Ton van Dril 20 mei 2015 Overzicht Energieplaatje in historisch perspectief Hoeveel en hoe gebruiken we energie? Wat gebeurt er met verbruik en uitstoot

Nadere informatie

2: vermindering van koolmonoxide, kooldioxide, zwaveldioxide en stikstofoxide en dat is erg goed om het broeikaseffect tegen te houden.

2: vermindering van koolmonoxide, kooldioxide, zwaveldioxide en stikstofoxide en dat is erg goed om het broeikaseffect tegen te houden. Stelling door T. 1429 woorden 12 juni 2014 7,8 2 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Nectar Stelling 1: openbaar vervoer moet gratis worden 1: km autorijden levert dan per passagier gemiddeld zeven keer

Nadere informatie

Energie, technologie en milieuproblemen: Europees onderzoek schetst somber wereldbeeld in 2030

Energie, technologie en milieuproblemen: Europees onderzoek schetst somber wereldbeeld in 2030 IP/3/661 Brussel, 12 mei 23 Energie, technologie en milieuproblemen: Europees onderzoek schetst somber wereldbeeld in 23 In 23 zal het wereldenergieverbruik verdubbeld zijn; fossiele brandstoffen, voornamelijk

Nadere informatie

Onderzoek: 7 november 2018 Auteur: Lisette van Vliet. Kernenergie in Nederland

Onderzoek: 7 november 2018 Auteur: Lisette van Vliet. Kernenergie in Nederland Onderzoek: 7 november 2018 Auteur: Lisette van Vliet Kernenergie in Nederland Samenvatting Meer voor- dan tegenstanders van kernenergie in Nederland Kernenergie is voor veel mensen geen taboe meer: ruim

Nadere informatie

Les Energie besparen LESSENSERIE ENERGIETRANSITIE. Werkblad

Les Energie besparen LESSENSERIE ENERGIETRANSITIE. Werkblad LESSENSERIE ENERGIETRANSITIE Les Energie besparen Werkblad Les Energie besparen Werkblad Stel je voor dat fossiele brandstoffen morgen bijna op zouden zijn. De huizen zouden koud blijven. Er zou geen energie

Nadere informatie

Energiemanagement actieplan

Energiemanagement actieplan Energiemanagement actieplan Versie 2018.1 Datum: 11-01-2019 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Reductiemogelijkheden 4 2.1 Brandstof 4 2.2 Electra en warmte 4 2.3 Projecten 5 3. CO2 reductie a.d.h.v. maatregelen

Nadere informatie

CO2-opslag: oplossing of gevaar? Utrecht 6 december 2006, Symposium Schoon Fossiel Ron Wit, Stichting Natuur en Milieu

CO2-opslag: oplossing of gevaar? Utrecht 6 december 2006, Symposium Schoon Fossiel Ron Wit, Stichting Natuur en Milieu CO2-opslag: oplossing of gevaar? Utrecht, Symposium Schoon Fossiel Ron Wit, Stichting Natuur en Milieu Klimaatverandering zeer ingrijpend 2 Stabilisatie nodig: 400-450 ppm CO2e 3 Tijdsklem: 30% CO2-reductie

Nadere informatie

Elektrische auto stoot evenveel CO 2 uit als gewone auto

Elektrische auto stoot evenveel CO 2 uit als gewone auto Elektrische auto stoot evenveel CO 2 uit als gewone auto Bron 1: Elektrische auto s zijn duur en helpen vooralsnog niets. Zet liever in op zuinige auto s, zegt Guus Kroes. 1. De elektrische auto is in

Nadere informatie

De kleur van stroom: de milieukwaliteit van in Nederland geleverde elektriciteit

De kleur van stroom: de milieukwaliteit van in Nederland geleverde elektriciteit De kleur van stroom: de milieukwaliteit van in geleverde elektriciteit Feiten en conclusies uit de notitie van ECN Beleidsstudies Sinds 1999 is de se elektriciteitsmarkt gedeeltelijk geliberaliseerd. In

Nadere informatie

Power to gas onderdeel van de energietransitie

Power to gas onderdeel van de energietransitie Power to gas onderdeel van de energietransitie 10 oktober 2013 K.G. Wiersma Gasunie: gasinfrastructuur & gastransport 1 Gastransportnet in Nederland en Noord-Duitsland Volume ~125 mrd m 3 aardgas p/j Lengte

Nadere informatie

Duurzame Industrie. De overgang van energie-intensief naar energie-efficient

Duurzame Industrie. De overgang van energie-intensief naar energie-efficient Duurzame Industrie De overgang van energie-intensief naar energie-efficient De ombouw van energie-intensief naar energie-efficiënt De verduurzaming van Nederland en van de industrie vraagt onder andere

Nadere informatie

Les Kernenergie. Werkblad

Les Kernenergie. Werkblad LESSENSERIE ENERGIETRANSITIE Les Kernenergie Werkblad Les Kernenergie Werkblad Wat is kernenergie? Het Griekse woord atomos betekent ondeelbaar. Het woord atoom is hiervan afgeleid. Ooit dachten wetenschappers

Nadere informatie

Hernieuwbaar gas. Energiedrager van de toekomst. Wat is de rol van (hernieuwbaar) gas in de energietransitie

Hernieuwbaar gas. Energiedrager van de toekomst. Wat is de rol van (hernieuwbaar) gas in de energietransitie Hernieuwbaar gas Energiedrager van de toekomst Wat is de rol van (hernieuwbaar) gas in de energietransitie New Energy Coalition Sector Grondstoffen Kracht en licht Vervoer Warmte Eindverbruik 567 PJ 362

Nadere informatie

TB141-E Introductie in Energie & Industriesystemen

TB141-E Introductie in Energie & Industriesystemen TB141-E Introductie in Energie & Industriesystemen Oefententamen 1 Aanwijzingen: Lees de vragen vooraf door en deel de beschikbare tijd in voor beantwoording van de vragen. Dit tentamen beslaat 20 meerkeuzevragen

Nadere informatie

Onze energievoorziening in feiten: mythes, nieuwtjes en kansen. Heleen de Coninck, 13 september 2011

Onze energievoorziening in feiten: mythes, nieuwtjes en kansen. Heleen de Coninck, 13 september 2011 Onze energievoorziening in feiten: mythes, nieuwtjes en kansen Heleen de Coninck, 13 september 2011 Energieonderzoek Centrum Nederland Grootste energieonderzoekcentrum van Nederland Missing link tussen

Nadere informatie

Productie van hernieuwbare energie in de woning/wijk

Productie van hernieuwbare energie in de woning/wijk Productie van hernieuwbare energie in de woning/wijk Energiebehoefte van woningen/woonwijken Huidige gemiddelde energievraag van een woning 1. Warmte aardgas 1400 m3 2. Licht & kracht elektriciteit 3000

Nadere informatie

De kosten van de energietransitie, en: kansen voor de gasindustrie. Martien Visser Lector Energietransitie & Netwerken. Hanzehogeschool Groningen

De kosten van de energietransitie, en: kansen voor de gasindustrie. Martien Visser Lector Energietransitie & Netwerken. Hanzehogeschool Groningen De kosten van de energietransitie, en: kansen voor de gasindustrie Martien Visser Lector Energietransitie & Netwerken Hanzehogeschool Groningen Hanzehogeschool Groningen (circa 30.000 studenten) Energy

Nadere informatie

Fryslân. Windmolens op land zijn belangrijk en zullen wij stimuleren. Doelstelling voor de provincie:

Fryslân. Windmolens op land zijn belangrijk en zullen wij stimuleren. Doelstelling voor de provincie: CDA - We willen geen nieuwe initiatieven voor grootschalige windparken op land. Deze moeten er komen, maar dan op zee. Ook willen we onderzoek stimuleren naar het kunnen hergebruiken van bijvoorbeeld in

Nadere informatie

De Energiezuinige Wijk - De opdracht

De Energiezuinige Wijk - De opdracht De Energiezuinige Wijk De Energiezuinige Wijk De opdracht In deze opdracht ga je van alles leren over energie en energiegebruik in de wijk. Je gaat nadenken over hoe jouw wijk of een wijk er uit kan zien

Nadere informatie

NAAR EEN GROENE WATERSTOFECONOMIE IN ZUID-HOLLAND EEN VISIE VOOR 2030

NAAR EEN GROENE WATERSTOFECONOMIE IN ZUID-HOLLAND EEN VISIE VOOR 2030 NAAR EEN GROENE WATERSTOFECONOMIE IN ZUID-HOLLAND EEN VISIE VOOR 2030 Een advies aan de Provincie Zuid-Holland Maart 2019 Zuid-Holland kent een dubbele urgentie voor ontwikkelen groene waterstofeconomie:

Nadere informatie

Ja. Ja. D66 wil dat Groningen in 2040 al CO 2- neutraal is en wil dat de provincie een ambitieuze regionale energiestrategie opstelt.

Ja. Ja. D66 wil dat Groningen in 2040 al CO 2- neutraal is en wil dat de provincie een ambitieuze regionale energiestrategie opstelt. CDA - Wij zijn voor kleinschalige windenergie rond boerderijen. Onduidelijk. ChristenUnie 2035: 60% 2045: 100% 2050: 100% klimaatneutraal Ja. Net als zonnedaken en windmolens op zee, zijn windmolens op

Nadere informatie

Externe notitie. Petten, 8 juli Cees Volkers Wouter Wetzels. Afdeling Policy Studies ECN-N Van

Externe notitie. Petten, 8 juli Cees Volkers Wouter Wetzels. Afdeling Policy Studies ECN-N Van Externe notitie Petten, 8 juli 2013 Afdeling Policy Studies ECN-N--13-028 Van Cees Volkers Wouter Wetzels Onderwerp Nieuwste inzichten Nederlands gasverbruik Inleiding ECN Policy Studies voert regelmatig

Nadere informatie

Energieneutraal keten sluisdeur Goese Sas

Energieneutraal keten sluisdeur Goese Sas Energieneutraal keten sluisdeur Goese Sas Door de vastgestelde energie- en klimaatdoelstelling binnen Europa om in 2050 energieneutraal te zijn, is het voor de hele samenleving maar met name voor bedrijven

Nadere informatie

Gas is geen aardgas, en hard nodig. Frans Rooijers - 4 november 2016

Gas is geen aardgas, en hard nodig. Frans Rooijers - 4 november 2016 Gas is geen aardgas, en hard nodig Frans Rooijers - 4 november 2016 CE Delft: wie zijn wij? Onafhankelijk beleidsonderzoek en advies Bijna 40 jaar; ca. 50 medewerkers Grensvlak economie, techniek en (milieu)beleid

Nadere informatie

Vooraleer de leerlingen de teksten lezen, worden de belangrijkste tekststructuren overlopen (LB 265).

Vooraleer de leerlingen de teksten lezen, worden de belangrijkste tekststructuren overlopen (LB 265). 5.2.1 Lezen In het leerboek krijgen de leerlingen uiteenlopende teksten te lezen. Op die manier worden de verschillende tekstsoorten en tekststructuren nogmaals besproken. Het gaat om een herhaling van

Nadere informatie

DE ENERGIE[R]EVOLUTIE

DE ENERGIE[R]EVOLUTIE DE LEERLINGENWERKBOEK DE EINDOPDRACHT Team: Klas: Datum: Pagina 2 INLEIDING De mens maakt op grote schaal gebruik van fossiele brandstoffen. Dit zijn bijvoorbeeld aardolie, aardgas en steenkool. Fossiele

Nadere informatie

Nederlandse samenvatting (Summary in Dutch)

Nederlandse samenvatting (Summary in Dutch) Nederlandse samenvatting (Summary in Dutch) Deze dissertatie gaat over antecedenten en consequenties van publiek vertrouwen in organisaties die betrokken zijn bij de ontwikkeling van en de besluitvorming

Nadere informatie

Windenergie op zee discussiebijeenkomst Kivi. Annemiek Verrips

Windenergie op zee discussiebijeenkomst Kivi. Annemiek Verrips Windenergie op zee discussiebijeenkomst Kivi Annemiek Verrips 2 Discussie windenergie op Zee Kivi Stelling in MKBA Windenergie op Zee Duurzame energiesubsidies windenergie hebben geen effect op CO2- uitstoot

Nadere informatie

Basisles Energietransitie

Basisles Energietransitie LESSENSERIE ENERGIETRANSITIE Basisles Energietransitie Werkblad Basisles Energietransitie Werkblad 1 Wat is energietransitie? 2 Waarom is energietransitie nodig? 3 Leg in je eigen woorden uit wat het Energietransitiemodel

Nadere informatie