Attendering van onderwijskundige en pedagogische tijdschriften

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Attendering van onderwijskundige en pedagogische tijdschriften"

Transcriptie

1 AFDELING FINANCIËN documentatie- en kennisbeheer Tel.: (02) e-post: Webstek: of Attendering van onderwijskundige en pedagogische tijdschriften Tijdschrift voor Onderwijsrecht en Onderwijsbeleid, jg nr. 1-2, sep.- dec Themanummer: Recht, religie en onderwijs Titel Auteur Pag. Abstract Reflecties op de omgang met religieus en levensbeschouwelijk verschil in het onderwijs in Vlaanderen en Nederland. De Groof Jan, Van De Donk Wim, Lauwers Gracienne, De Goede Peter & Verhappen Tim 3-35 Op 28 april 2010 werd in Tilburg een breed symposium gehouden waarin werd gezocht naar een andere manier van omgaan met religieuze en levensbeschouwelijke verschillen in het onderwijs in Vlaanderen en Nederland. Om het debat te stofferen werd daarom een manifest opgesteld dat in dit openingsartikel wordt weergegeven. Deze reflectietekst bevat een aantal algemene overwegingen over de relatie tussen religie en het publieke domein; in een tweede en derde deel worden religie en levensbeschouwing gerelateerd aan het Vlaamse en Nederlandse onderwijsbestel. Ten slotte worden in het vierde deel een aantal alternatieven voor een toekomstige omgang met religie en levensbeschouwing in het onderwijs gepresenteerd. Versluierende taal? Spreken over onderwijs en levensbeschouwing, en over de juridische vormgeving daarvan. Adams Maurice Aan de hand van verschillende voorbeelden toont de auteur aan dat er met betrekking tot onderwijs en levensbeschouwing nood is aan coördinatie en structuur van het vocabularium dat men hanteert. Om een debat te voeren over de relatie tussen religie, levensbeschouwing en overheid, meent hij daarom dat men niet langer moet spreken over de scheiding tussen kerk en staat, vermits dit tot verwarring leidt. Het begrippenpaar actief versus passief pluralisme vindt hij beter geschikt: passief pluralisme wordt dan gebruikt voor een overheid die levensbeschouwing reduceert tot een zo privaat mogelijke aangelegenheid, terwijl actief pluralisme verwijst naar een overheid die alle religies ondersteunt, maar wel neutraal blijft. Het debat dat moet gevoerd worden gaat dan over het soort pluralisme dat we wensen. 1

2 Constitutioneel erfgoed in vraag gesteld in naam van mensenrechten. Welk kader voor religie en religieuze spanningen? De Hert Paul & Somers Stefan Door de toenemende religieuze diversiteit in onze maatschappij, neemt de kans op religieuze spanningen steeds meer toe. In deze bijdrage gaat de auteur dieper in op de vraag hoe men vanuit een constitutionalistisch standpunt kan omgaan met deze spanningen. Dit constitutionalisme kan immers een kader bieden om conflicten op te lossen binnen een vreedzame juridische context. Vele landen zoeken naar instrumenten om de opkomende invloed van de religie maatschappelijk te kanaliseren en volgen dan ook verschillende hervormingstrajecten. De resultaten van deze hervormingen zijn vaak teleurstellend omdat ze gebaseerd zijn op de mensenrechten en niet op constitutionele standpunten. Volgens de auteur missen deze mensenrechten de principes van neutraliteit en van scheiding tussen kerk en staat; deze principes zijn wel terug te vinden in het constitutionalisme. Levensbeschouwing, religie en onderwijs: enkele beschouwingen bij de reflectietekst. Ruimte voor monoreligieuze vorming. Boeve Lieven Reactie op de reflectietekst over levensbeschouwing, religie en onderwijs, die als discussietekst in dit nummer werd voorgesteld. De auteur geeft daarbij zijn bedenkingen over de analyse die van de huidige levensbeschouwelijke context in het onderwijs werd gemaakt. Tevens uit hij kritiek op het voorstel van de reflectietekst dat religieus onderwijs enkel door confessionele instituten mag georganiseerd worden en dat niet-religieuzen enkel het vak education about religion dienen aangeboden te krijgen. Volgens de auteur is dit voorstel te geladen en nietneutraal en tevens te veel vanuit de katholieke school bedacht. Hij doet dan ook een voorstel waarin zowel de wijzigende levensbeschouwelijke contexten als de vrijheid van onderwijs hun plaats krijgen. De Kock Jos De auteur analyseert in deze bijdrage de culturele, theologische en pedagogische standpunten van de voorstanders van monoreligieuze vorming (i.c. de christelijke school). Naast het vrijheidsrecht om levensbeschouwelijk gefundeerd onderwijs te verzorgen (bv. christelijk onderwijs door en voor christenen), kan ook gestalte gegeven worden aan monoreligieuze vorming door de christelijke school als dienst aan de identiteitsontwikkeling te beschouwen. Dit heeft volgens de auteur vele voordelen. De auteur pleit dan ook voor meer alternatieve academische reflecties op de monoreligieuze vorming, in tegenstelling tot de huidige multi- en interreligieuze reflecties.

3 Onderwijs en religie - Welke islam en welk onderwijs? Religie als bron van vorming, over de vormende waarde van godsdienstig/ levensbeschouwelijk onderwijs. Platti Emilio Door de opkomst van de islam zijn de westerse referentiekaders kerk en staat en geseculariseerde maatschappij in West-Europa grondig gewijzigd. Om één en ander beter te begrijpen maakt de auteur een grondige analyse van de verschillende verschijningsvormen van de islam. Daarvoor gaat hij in op de verschillende ideologische strekkingen binnen de Arabische wereld: het Arabisch Walhabisme, het rationalistisch reformisme en het seculiere nationalisme. Ondanks deze verschillende strekkingen kent de islam een universalistisch-humanistische visie, die goed kan ingepast worden in het West-Europese wereldbeeld. Vooral in de toekomst zullen in de Islamgemeenschap nieuwe denkmodellen ontwikkeld worden die de vorige verstarde versies van de islam totaal zullen ondergraven. De Wolff Anneke Volgens de auteur is er in het huidige onderwijs geen vormingscultuur meer. Na het beschrijven van de achterliggende oorzaken daarvan, definieert ze de begrippen vorming en persoonsontwikkeling en geeft ze de meerwaarde van vorming aan. Deze meerwaarde ligt volgens haar in oriëntatie, binding en betekenisverlening. Vooral het godsdienstig of levensbeschouwelijk onderwijs bieden mogelijkheden om aan vorming en persoonsontwikkeling te doen, niet alleen door de inhoud van het vak maar ook doordat de leraar zelf op godsdienstig of levensbeschouwelijk vlak een bewust ontwikkelingsproces heeft doorgemaakt. Noodzaak tot recontextualisering van onderwijsvrijheid vanuit (godsdienst)pedagogisch perspectief. Ter Avest Ina & Miedema Siebren Volgens de auteurs is de verzuiling van het onderwijs in het multiculturele en multireligieuze Nederland voorbijgestreefd. Ze pleiten dan ook voor een recontextualisering (herinterpretatie) van artikel 23 van de Grondwet, dat handelt over de onderwijsvrijheid. Deze herinterpretatie is volgens hen noodzakelijk door de veranderde eisen van de samenleving en de gewijzigde opvattingen t.o.v. de rol van de burger. Na een historische bespreking van het hoe en waarom van artikel 23, wordt aangegeven dat de problemen zich nu stellen in een (soms conflicterend) pluralisme en in nieuwe vormen van religiositeit. Volgens de auteurs kan dit enkel opgelost worden als de overheid haar politiek-pedagogische verantwoordelijkheid opneemt door levensbeschouwelijk samenleven van alle culturen en religies te stimuleren.

4 Het huis dat we samen bouwen. Godsdienstpedagogische reflecties om scheiding in het onderwijs te overwinnen. Van Der Zee Theo Doordat religieuze en levensbeschouwelijke diversiteit zo complex is om mee om te gaan en doordat religie voor velen een ongrijpbaar en problematisch fenomeen blijkt te zijn, stelt zich de vraag of er een constructieve manier is om met deze moeilijkheden in het onderwijs om te gaan. Volgens de auteur is dit mogelijk door anders te leren denken over levensbeschouwelijke diversiteit in het onderwijs. Na een analyse van de problematiek van deze diversiteit in het (godsdienst)onderwijs, toont hij aan dat diversiteit in samenhang met het individualisme dient begrepen te worden. Vervolgens opent hij een participatief perspectief om scheiding te overwinnen en past hij de implicaties van dit perspectief toe op het (godsdienst)onderwijs. Het artikel wordt afgesloten met enkele aanbevelingen voor verder onderzoek. Over dagscholen, bijscholen, cheiders en jesjivot - Een historiek van joods onderwijs in België. Vanden Daelen Veerle In dit artikel geeft de auteur een overzicht van de geschiedenis van het joods onderwijs in België van 1830 tot nu. Na een beschrijving van de verschillende vormen van joods onderwijs in België, wordt ingegaan op de geschiedenis van het joods onderwijs, waarbij de tweede wereldoorlog een breuklijn vormt. Vóór WO II volgden Joodse scholieren joods onderwijs in bijscholen, terwijl na de tweede wereldoorlog het joods dagonderwijs in erkende en niet-erkende onderwijsinstellingen floreerde. De snelle ontwikkeling van het joods onderwijs werd mogelijk gemaakt door het liberale karakter van de Belgische onderwijswetgeving. De verplichte segregatie van Joodse leerlingen in België ( ). Dickschen Barbara In dit artikel wordt ingegaan op de uitsluiting van duizenden Joodse kinderen en tieners tijdens de nazibezetting. In het bijzonder wordt de praktische implementatie van deze segregatie in het onderwijs besproken. Ook wordt aangegeven wie precies betrokken was bij het uitvoeren van deze verordening en wat de gevolgen daarvan op lange termijn waren. Om de impact van deze verordening te accentueren schetsen de auteurs eerst het joodse leven in België tijdens het interbellum.

5 Van voorrecht tot recht. Joods onderwijs in de schaduw van de Nederlandse wet. Rietveld-van Wingerden Marjoke Overzicht van de geschiedenis van het joodse onderwijs in Nederland. Vóór 1800 konden joodse scholen vrij worden opgericht in gebieden waar redelijk grote joodse geloofsgemeenschappen aanwezig waren. De eerste nationale onderwijswetgeving van 1801 verbood scholen gebaseerd op een bepaalde godsdienst, maar maakte een positieve uitzondering voor joodse scholen. Bovendien werd het joods onderwijs gesubsidieerd. In het midden van de 19 e eeuw kregen alle religies de vrijheid om op levensbeschouwing gebaseerde scholen op te richten, echter zonder overheidssteun. Deze overheidssteun viel ook weg voor de joodse scholen, waardoor velen ervan werden gesloten. Door de gelijkstelling van openbare en bijzondere scholen in 1917, werden er opnieuw meer joodse scholen opgericht. Toch volgt de meerderheid van de Joodse leerlingen het openbaar onderwijs. Religie in de openbare ruimte. Lernout Geert In dit artikel geeft de auteur zijn persoonlijke bedenkingen weer over de plaats van de religie in de huidige maatschappij. In zijn essay raakt hij onder meer volgende thema s aan: de relatie tussen gelovigen en atheïsten, de sociologische en psychologische aspecten van het geloof, de macht van de religie in het onderwijs, het falen van het godsdienstonderricht in het (katholiek) onderwijs en de huidige trend tot actief pluralisme. Van competenties naar authenticiteit. De rol van de christelijke levensbeschouwing in vorming en onderwijs. Verstraeten Johan Hoewel het competentiedenken in het onderwijs veel voordelen biedt, is het niet in staat de levensbeschouwelijke component van het (hoger) onderwijs ten volle te integreren. Voor de auteur is het dan ook belangrijk om in dit artikel een aantal kritische standpunten t.o.v. het competentiedenken te formuleren. Zo wordt het competentiedenken te eng gedefinieerd om daarop het hoger onderwijs uit te bouwen. Verder is er te weinig aandacht voor de vorming van menselijke competenties en - breder - voor de sociale dimensie van het leven. Het gevaar van louter technisch competentiedenken is bovendien dat het kan leiden tot beperkte verantwoordelijkheidszin. De auteur stelt dan ook dat het competentiedenken moet uitgebreid worden tot een integrale persoonsvorming.

6 Persoonlijke ontplooiing en maatschappelijk verantwoordelijkheidsbesef in de academie. Van Wieringen Fons In het Nederlandse onderwijs wordt de maatschappelijke vraag naar een zedelijke, christelijke en normatieve opvoeding niet alleen ingevuld door godsdienstig en humanistisch vormingsonderwijs. In de wetgeving worden daarenboven twee andere vormen geformuleerd: enerzijds het maatschappelijk verantwoordelijkheidsbesef bij studenten hoger onderwijs bevorderen en in het primair en voortgezet onderwijs datzelfde doen ten aanzien van het burgerschap. In deze bijdrage gaat de auteur in op de manier hoe aan dat burgerschap en - meer uitgebreid aan het maatschappelijk verantwoordelijkheidsbesef vorm is gegeven in het onderwijs. De twee historische begrippen: studium generale (studie van de samenhang der wetenschappen) en de academische gemeenschap (waarbij burgerschapsvorming gebeurt door deelname aan het studentenleven) blijven daarbij nog steeds actueel. Het artikel wordt afgesloten met het aangeven van een aantal criteria waaraan zowel docenten als studenten moeten voldoen om aan deze taakcomponent van het hoger onderwijs te voldoen. Godsdienstonderwijs in Duitsland. De Wildt Kim Bespreking van de manier waarop godsdienstonderwijs in Duitsland wordt ingericht. Twee invloeden zijn daarbij van belang: de invloed van de Tweede Wereldoorlog, waardoor er daarna sterke nadruk op christelijke waarden werd gelegd en de voormalige splitsing tussen West- en Oost-Duitsland. Oost-Duitsland had immers een overgroot deel nietgelovigen. Samen met de toenemende diversiteit in West- Duitsland leidde dit in de jaren zestig tot een crisis en een herziening van het godsdienstonderricht. In Duitsland zijn de meeste scholen georganiseerd door de overheid en is het godsdienstonderwijs confessioneel vormgegeven (op basis van het geloof van leerkrachten en leerlingen). Dit betekent dat tijdens het godsdienstonderricht de klas wordt opgedeeld in religieuze subgroepen. Deze scheiding wordt nog versterkt door de teleurstellende PISA-resultaten, waardoor er nu veel meer nadruk komt te liggen op economische doelen en minder op menselijke waarden, wat de dialoog tussen de geloofsgemeenschappen niet bevordert.

Inhoud. Deel 1 Politiek liberalisme, neutraliteit en de scheiding tussen kerk en staat

Inhoud. Deel 1 Politiek liberalisme, neutraliteit en de scheiding tussen kerk en staat Inhoud Inleiding 1. Overheidsfinanciering van religie in een postseculier tijdperk 2. Kerk en staat in België: drie domeinen van financiering 2.1 Financiering van erkende levensbeschouwingen 2.2 Organisatie

Nadere informatie

Juist in het openbaar onderwijs

Juist in het openbaar onderwijs Juist in het openbaar onderwijs Over de aandacht voor levensbeschouwing op de openbare school Legitimatie MARLEEN LAMMERS Wie denkt dat het openbaar onderwijs geen aandacht mag besteden aan levensbeschouwing,

Nadere informatie

Betreft: Bijzonder onderwijs voorziet in maatschappelijke behoefte

Betreft: Bijzonder onderwijs voorziet in maatschappelijke behoefte Aan geadresseerde Den Haag, Ridderkerk, Voorburg, Zwolle, 28 juni 2006 Ons kenmerk: 60626119.HL/vhl Betreft: Bijzonder onderwijs voorziet in maatschappelijke behoefte Geachte heer, mevrouw, Nederland staat

Nadere informatie

Commissie Onderwijs en Zingeving Advies samenwerkingsscholen. juli 2013

Commissie Onderwijs en Zingeving Advies samenwerkingsscholen. juli 2013 Commissie Onderwijs en Zingeving Advies samenwerkingsscholen juli 2013 In zijn adviesaanvraag vraagt Wim Kuiper de commissie om bij te dragen aan een visie op de manier waarop een samenwerkingsschool vorm

Nadere informatie

Voorstel van resolutie. betreffende de invoering van een nieuw onderwijsvak rond burgerschap, filosofie en levensbeschouwing

Voorstel van resolutie. betreffende de invoering van een nieuw onderwijsvak rond burgerschap, filosofie en levensbeschouwing stuk ingediend op 1437 (2011-2012) Nr. 1 19 januari 2012 (2011-2012) Voorstel van resolutie van mevrouw Elisabeth Meuleman betreffende de invoering van een nieuw onderwijsvak rond burgerschap, filosofie

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Voorwoord 5. Inleiding 11

Inhoudsopgave. Voorwoord 5. Inleiding 11 Inhoudsopgave Voorwoord 5 Inleiding 11 1 Eerste verkenning 15 1.1 Waarom is kennis van religie belangrijk voor journalisten? 16 1.2 Wat is religie eigenlijk? 18 1.2.1 Substantieel en functioneel 18 1.2.2

Nadere informatie

OPLEIDING LEVENSBESCHOUWING, OVERHEID EN SAMENLEVING

OPLEIDING LEVENSBESCHOUWING, OVERHEID EN SAMENLEVING OPLEIDING LEVENSBESCHOUWING, OVERHEID EN SAMENLEVING Tweejarige deeltijdse academische opleiding voor professionals centrum voor migratie en interculturele studies Universiteit Antwerpen SITUERING Eén

Nadere informatie

Burgerschapsvorming LVGS

Burgerschapsvorming LVGS Burgerschapsvorming LVGS Jacomijn van der Kooij Hoop 2 Een brede blik op burgerschap Mini-college Burgerschapsvorming en goed onderwijs Sinds 2006 verplicht: Wet actief burgerschap en sociale integratie.

Nadere informatie

Rapportage van de werkgroep identiteit en eigenheid

Rapportage van de werkgroep identiteit en eigenheid Rapportage van de werkgroep identiteit en eigenheid De rapportage van de werkgroep identiteit, samengesteld uit twee directeuren en twee GMR-leden (ouder en leerkracht) per bestuur, is door de stuurgroep

Nadere informatie

Vrijheid van onderwijs

Vrijheid van onderwijs Vrijheid van onderwijs Ledenpeiling van 9 t/m 27 februari 2012 Aanleiding In maart 2012 geeft de Onderwijsraad een advies over de vrijheid van onderwijs dat mogelijk zal leiden tot wijzigingen in het onderwijsbestel.

Nadere informatie

Is een Europese islam mogelijk?

Is een Europese islam mogelijk? Brahim Laytouss Imam, islam theoloog Is een Europese islam mogelijk? De islam is steeds prominenter aanwezig in de Europese samenlevingen, zoveel is duidelijk. Maar islamitisch extremisme en religieus

Nadere informatie

Kerk-staat verhoudingen in verandering. James Kennedy Amsterdam, 29 november 2017

Kerk-staat verhoudingen in verandering. James Kennedy Amsterdam, 29 november 2017 Kerk-staat verhoudingen in verandering James Kennedy Amsterdam, 29 november 2017 Notitie Scheiding Kerk en Staat Gemeente Amsterdam (2008) Vier beginselen die relatie overheid en religie bepalen: 1. Scheiding

Nadere informatie

Katholiek onderwijs in perspectief. Diaken drs. Titus G.W. Frankemölle Zeegse, 22 maart 2018

Katholiek onderwijs in perspectief. Diaken drs. Titus G.W. Frankemölle Zeegse, 22 maart 2018 Katholiek onderwijs in perspectief Diaken drs. Titus G.W. Frankemölle Zeegse, 22 maart 2018 Titus Frankemölle diaken bisdom Breda Catharinaparochie Oosterhout voorzitter NKSR vicevoorzitter CEEC rector/algemeen

Nadere informatie

Anders opvoeden. Opvoeden evolueert. Opvoeden in een multiculturele context.

Anders opvoeden. Opvoeden evolueert. Opvoeden in een multiculturele context. Kenniscentrum Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen Anders opvoeden. Opvoeden evolueert. Opvoeden in een multiculturele context. Naïma Lafrarchi EXPOO Brussel 10 december 2015 1 OVERZICHT - Inleiding

Nadere informatie

Tijd van burgers en stoommachines 1800 1900. 8.6 Emancipatie en democratisering. Onderzoeksvraag: Hoe werd de politiek gedemocratiseerd?

Tijd van burgers en stoommachines 1800 1900. 8.6 Emancipatie en democratisering. Onderzoeksvraag: Hoe werd de politiek gedemocratiseerd? Onderzoeksvraag: Hoe werd de politiek gedemocratiseerd? Kenmerkende aspecten: * Voortschrijdende democratisering, met deelname van steeds meer mannen en vrouwen aan het politiek proces. * De opkomst van

Nadere informatie

Engagementsverklaring

Engagementsverklaring Engagementsverklaring van de erkende instanties en vereniging van de levensbeschouwelijke vakken en de onderwijskoepels van het officieel onderwijs en het GO! met het oog op een versterking van de interlevensbeschouwelijke

Nadere informatie

Competenties van leerkrachten in scholen met een katholiek geïnspireerd opvoedingsproject

Competenties van leerkrachten in scholen met een katholiek geïnspireerd opvoedingsproject Competenties van leerkrachten in scholen met een katholiek geïnspireerd opvoedingsproject Deze lijst is het onderzoekresultaat van een PWO-traject binnen de lerarenopleidingen van de KAHO Sint-Lieven,

Nadere informatie

ACTIEF BURGERSCHAP EN SOCIALE INTEGRATIE

ACTIEF BURGERSCHAP EN SOCIALE INTEGRATIE Heutink ICT ACTIEF BURGERSCHAP EN SOCIALE INTEGRATIE op de C.B.S. De Bruinhorst 22-5-2012 Inhoudsopgave Inleiding 3 Pagina 1. Burgerschap op de Bruinhorstschool 3 2. Kerndoelen 3 3. Visie 4 4. Hoofddoelen

Nadere informatie

INHOUD. SCHEIDING VAN KERK EN STAAT OF ACTIEF PLURALISME? EEN ORIËNTERING VAN HET DEBAT PAUL DE HERT en KAREN MEERSCHAUT... 1

INHOUD. SCHEIDING VAN KERK EN STAAT OF ACTIEF PLURALISME? EEN ORIËNTERING VAN HET DEBAT PAUL DE HERT en KAREN MEERSCHAUT... 1 INHOUD VOORWOORD... v SCHEIDING VAN KERK EN STAAT OF ACTIEF PLURALISME? EEN ORIËNTERING VAN HET DEBAT PAUL DE HERT en KAREN MEERSCHAUT... 1 Maatschappelijke verschuivingen inzake levensbeschouwing en islamvooroordelen...

Nadere informatie

1 Werken aan de schooleigen christelijke identiteit (opdracht 1)

1 Werken aan de schooleigen christelijke identiteit (opdracht 1) INHOUD Inhoud 1 Vooraf 3 Inleiding 1 Werken aan de schooleigen christelijke identiteit (opdracht 1) 1.1 De reflectie over de visie op mens en wereld 1.2 De doorwerking van de identiteit in de schoolwerkplanning

Nadere informatie

https://reports1.enalyzer.com/root/surveymanagement/getblob.aspx?blobid=31bfe83be43e4bf b98809f0f

https://reports1.enalyzer.com/root/surveymanagement/getblob.aspx?blobid=31bfe83be43e4bf b98809f0f In welke leeftijdscategorie valt u? Number / Percentage Jonger dan 25 jaar; 6% 66 Tussen de 25 en 34 jaar; 120 Tussen de 35 en 44 jaar; 13% 145 Tussen de 45 en 54 jaar; 205 Tussen de 55 en 64 jaar; 28%

Nadere informatie

De gemeenteraad. Ontwerpbesluit. Onderwerp: Beginselverklaring neutraliteit van het stedelijk en gemeentelijk onderwijs - Goedkeuring

De gemeenteraad. Ontwerpbesluit. Onderwerp: Beginselverklaring neutraliteit van het stedelijk en gemeentelijk onderwijs - Goedkeuring De gemeenteraad Ontwerpbesluit OPSCHRIFT Vergadering van 26 september 2016 Besluit nummer: 2016_GR_00779 Onderwerp: Beginselverklaring neutraliteit van het stedelijk en gemeentelijk onderwijs - Goedkeuring

Nadere informatie

Gemeentelijke basisschool De Knipoog Cardijnlaan 10 2290 Vorselaar 014/51 27 00 0478/28 82 63 014/ 51 88 97 directie@deknipoog.be

Gemeentelijke basisschool De Knipoog Cardijnlaan 10 2290 Vorselaar 014/51 27 00 0478/28 82 63 014/ 51 88 97 directie@deknipoog.be Gemeentelijke basisschool De Knipoog Cardijnlaan 10 2290 Vorselaar 014/51 27 00 0478/28 82 63 014/ 51 88 97 directie@deknipoog.be Elementen van een pedagogisch project 1 GEGEVENS M.B.T. DE SITUERING VAN

Nadere informatie

www.deandereverbeeld.wordpress.com

www.deandereverbeeld.wordpress.com Tentoonstelling 24/04/2014 22/05/2014 BERINGEN www.deandereverbeeld.wordpress.com 1. Wie is KMS? Kerkwerk Multicultureel Samenleven (KMS) is een open socioculturele organisatie met als opdracht te sensibiliseren,

Nadere informatie

Over de wenselijkheid van de onderwijsvrijheid

Over de wenselijkheid van de onderwijsvrijheid Draagt onderwijsvrijheid bij aan segregatie? Over de wenselijkheid van de onderwijsvrijheid Door Anneke de Wolff De vrijheid van onderwijs is regelmatig in het nieuws, maar vaak in negatieve zin. Deze

Nadere informatie

Tijd van burgers en stoommachines Emancipatie en democratisering. Onderzoeksvraag: Hoe werd de politiek gedemocratiseerd?

Tijd van burgers en stoommachines Emancipatie en democratisering. Onderzoeksvraag: Hoe werd de politiek gedemocratiseerd? Onderzoeksvraag: Hoe werd de politiek gedemocratiseerd? Kenmerkende aspecten: * Voortschrijdende democratisering, met deelname van steeds meer mannen en vrouwen aan het politiek proces. * De opkomst van

Nadere informatie

obs Jaarfke Torum 15 9679 CL Scheemda Postbus 60 9679 ZH Scheemda 0597 592524 jaarfke@planet.nl

obs Jaarfke Torum 15 9679 CL Scheemda Postbus 60 9679 ZH Scheemda 0597 592524 jaarfke@planet.nl obs Jaarfke Torum 15 9679 CL Scheemda Postbus 60 9679 ZH Scheemda 0597 592524 jaarfke@planet.nl 1 Actief burgerschap en sociale integratie: Door de toenemende individualisering in onze samenleving is goed

Nadere informatie

VRAGEN OVER HET ARTKEL HET MULTICULTURELE DRAMA

VRAGEN OVER HET ARTKEL HET MULTICULTURELE DRAMA Vak Maatschappijleer Thema de multiculturele samenleving Datum december 2013 Onderwerp Socialisatie en cultuur VRAGEN OVER HET ARTKEL HET MULTICULTURELE DRAMA Het multiculturele drama 1. a. Wat wordt bedoeld

Nadere informatie

RELIGIEWETENSCHAPPEN COMPARATIEF

RELIGIEWETENSCHAPPEN COMPARATIEF RELIGIEWETENSCHAPPEN COMPARATIEF Verbindt de wereld van boeddhisten, hindoes, joden, humanisten, moslims, christenen en agnosten Neem je plaats in het debat over diversiteit 3 Titel in voettekst, aanpassen

Nadere informatie

De maatschappelijke stage als onderdeel van burgerschapsvorming

De maatschappelijke stage als onderdeel van burgerschapsvorming De maatschappelijke stage als onderdeel van burgerschapsvorming Jeroen Bron en Minke Bruning, 27 november 2014 27-11-2014 SLO projectgroep burgerschap; Jeroen Bron CPS Onderwijsontwikkeling en advies;

Nadere informatie

Maak ruimte voor de Marco Borsatoschool

Maak ruimte voor de Marco Borsatoschool Maak ruimte voor de Marco Borsatoschool Vrijheid ter discussie Particuliere school De Koers: geen onderwijs Voornemens schrapping rk-identiteit basisscholen Den Bosch Geen stichting scholen met meer richtingen?

Nadere informatie

-Onze school behoort tot het officieel gesubsidieerd onderwijsnet. Het schoolbestuur is de gemeente Olen.

-Onze school behoort tot het officieel gesubsidieerd onderwijsnet. Het schoolbestuur is de gemeente Olen. Pedagogisch project 1. situering onderwijsinstelling 2. levensbeschouwelijke uitgangspunten 3. visie op ontwikkeling en opvoeding 4. het schoolconcept 1. Situering onderwijsinstelling 1.1 Een gemeenteschool:

Nadere informatie

Eindexamen filosofie vwo 2011 - I

Eindexamen filosofie vwo 2011 - I Opgave 2 Religieus recht 7 maximumscore 2 een beargumenteerd standpunt over de vraag of religieuze wetgeving en rechtspraak voor bepaalde bevolkingsgroepen tot cultuurrelativisme leidt 1 een uitleg van

Nadere informatie

DEEL I De scheiding van Kerk en Staat en de gevolgen voor religieuze organisaties

DEEL I De scheiding van Kerk en Staat en de gevolgen voor religieuze organisaties Inleiding DEEL I De scheiding van Kerk en Staat en de gevolgen voor religieuze organisaties 1 Verbondenheid van Kerk en Staat in het vroeg- moderne regalisme Prof. mr. J. Hallebeek 1.1 Inleiding: het regalisme

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding quiz. Specifieke vakken binnen HW VAKDIDACTIEK HUMANE WETENSCHAPPEN. Situering Humane Wetenschappen binnen SO

Inhoud. Inleiding quiz. Specifieke vakken binnen HW VAKDIDACTIEK HUMANE WETENSCHAPPEN. Situering Humane Wetenschappen binnen SO Inhoud VAKDIDACTIEK HUMANE WETENSCHAPPEN Inleiding quiz Situering HW binnen SO Specifieke vakken binnen HW Lessentabel Profiel leerlingen Vervolgopleidingen Jaarplan Ruben Delafontaine Inleiding quiz Surf

Nadere informatie

Identiteit in woorden Stichting St. Josephscholen Nijmegen

Identiteit in woorden Stichting St. Josephscholen Nijmegen Identiteit in woorden Stichting St. Josephscholen Nijmegen Inleiding De commissie identiteit, in opdracht van het bestuur en de directies van de Stichting St. Josephscholen, heeft de identiteit van de

Nadere informatie

Onderzoek: 27 maart 2019 Auteur: Jeroen Kester. Religieus onderwijs

Onderzoek: 27 maart 2019 Auteur: Jeroen Kester. Religieus onderwijs Onderzoek: 27 maart 2019 Auteur: Jeroen Kester Religieus onderwijs Samenvatting Meerderheid wil religieus onderwijs afscha!en Een meerderheid (60 procent) is voor de afscha!ng van het onderwijs met religieuze

Nadere informatie

CIET. Centrum voor Islamitische Educatie De Toekomst VORMINGSAANBOD POSITIEVE IDENTITEITSONTWIKKELING

CIET. Centrum voor Islamitische Educatie De Toekomst VORMINGSAANBOD POSITIEVE IDENTITEITSONTWIKKELING CIET Centrum voor Islamitische Educatie De Toekomst VORMINGSAANBOD POSITIEVE IDENTITEITSONTWIKKELING Wie Zijn We? CIET, het Centrum voor Islamitische Educatie De Toekomst, is gespecialiseerd in islam en

Nadere informatie

Identiteit. Roelofsbrink CK Den Ham (0546)

Identiteit. Roelofsbrink CK Den Ham (0546) Identiteit Roelofsbrink 6 7683 CK Den Ham (0546) 672542 juni 2017 Voor u ligt het identiteitsdocument van GBS Domino in Den Ham. In dit document beschrijven we aan de hand van vier bouwstenen wie we zijn

Nadere informatie

Onderwijskundige doelen

Onderwijskundige doelen Onderwijskundige doelen Het materiaal van Dit Ben Ik in Brussel beoogt vooral het positief omgaan met diversiteit. Daarom is het ook logisch dat heel wat doelen van het Gelijke Onderwijskansenbeleid aan

Nadere informatie

Tijd van jagers en boeren? 3000 v. Chr. Prehistorie. Kenmerkende aspecten. Begrippen

Tijd van jagers en boeren? 3000 v. Chr. Prehistorie. Kenmerkende aspecten. Begrippen Tijd van jagers en boeren? 3000 v. Chr. Prehistorie 1. De levenswijze van jager-verzamelaars. 2. Het ontstaan van landbouw en landbouwsamenlevingen. 3. Het ontstaan van de eerste stedelijke gemeenschappen.

Nadere informatie

2012-2016. Beleidsplan Beraadgroep Samenlevingsvragen 2012-2016. Hettie Pott-Buter Trinus Hoekstra Greetje Witte-Rang

2012-2016. Beleidsplan Beraadgroep Samenlevingsvragen 2012-2016. Hettie Pott-Buter Trinus Hoekstra Greetje Witte-Rang 2012-2016 Hettie Pott-Buter Trinus Hoekstra Greetje Witte-Rang Beleidsplan Beraadgroep Samenlevingsvragen 2012-2016 Augustus 2012 0 Inhoud Inleiding... 1 Geschiedenis van de Beraadgroep Samenlevingsvragen...

Nadere informatie

Charter van de Vlaamse Interlevensbeschouwelijke Dialoog

Charter van de Vlaamse Interlevensbeschouwelijke Dialoog Charter van de Vlaamse Interlevensbeschouwelijke Dialoog I. Preambule Levensbeschouwingen zijn waardevol in onze samenleving. Ze zijn een belangrijke zingever voor mensen en dragen bij aan de gemeenschapsvorming.

Nadere informatie

Werkgevers Ondernemers. In gesprek over de inhoud van het onderwijs

Werkgevers Ondernemers. In gesprek over de inhoud van het onderwijs Werkgevers Ondernemers In gesprek over de inhoud van het onderwijs 1 Algemeen Doe mee en praat mee! Antwoord of reactie op deze vraag? Dé landelijke dialoog over ons onderwijs en de toekomst. Deel gedachten,

Nadere informatie

Levensbeschouwend onderwijs in de dagelijkse praktijk

Levensbeschouwend onderwijs in de dagelijkse praktijk Levensbeschouwend onderwijs in de dagelijkse praktijk (Notitie Hans Teegelbeckers) Doel van deze notitie is te beschrijven hoe scholen voor openbaar primair en voortgezet onderwijs hun pluriforme opdracht

Nadere informatie

Richtlijnen voor het werken in een multiculturele setting

Richtlijnen voor het werken in een multiculturele setting Richtlijnen voor het werken in een multiculturele setting Quality needs diversity 1. Inleiding Deze richtlijnen zijn een uitwerking van de kernwaarde Ruimte voor talent en groei voor iedereen, onderdeel

Nadere informatie

Provincieraadsbesluit

Provincieraadsbesluit directie Onderwijs & Vorming --- dossiernummer: 1402992 Provincieraadsbesluit betreft verslaggever Flankerend onderwijsbeleid Reglement met betrekking tot de wedstrijd voor projecten rond de Eerste Wereldoorlog

Nadere informatie

Doet schoolidentiteit er nog toe? Cocky Fortuin-van der Spek (CPS Onderwijsontwikkeling en Advies) en Mirjam Stroetinga (Marnix Academie)

Doet schoolidentiteit er nog toe? Cocky Fortuin-van der Spek (CPS Onderwijsontwikkeling en Advies) en Mirjam Stroetinga (Marnix Academie) Doet schoolidentiteit er nog toe? Cocky Fortuin-van der Spek (CPS Onderwijsontwikkeling en Advies) en Mirjam Stroetinga (Marnix Academie) 14 november 2012 Doet schoolidentiteit er nog toe voor leraren

Nadere informatie

RAAMPLAN GODSDIENST/LEVENSBESCHOUWING KATHOLIEKE PABO'S korte samenvatting, basiskenmerken en eindtermen

RAAMPLAN GODSDIENST/LEVENSBESCHOUWING KATHOLIEKE PABO'S korte samenvatting, basiskenmerken en eindtermen RAAMPLAN GODSDIENST/LEVENSBESCHOUWING KATHOLIEKE PABO'S korte samenvatting, basiskenmerken en eindtermen Op 2 november 1995 werd aan de NKSR het 'Raamplan godsdienst/levensbeschouwing voor de opleiding

Nadere informatie

RECHT EN SAMENLEVING ANDERS BEKEKEN

RECHT EN SAMENLEVING ANDERS BEKEKEN Wim Weymans RECHT EN SAMENLEVING ANDERS BEKEKEN Filosofische perspectieven Recht en samenleving anders bekeken Filosofische perspectieven Wim Weymans Acco Leuven / Den Haag Verantwoording 13 Inleiding 17

Nadere informatie

waardigheid participatie gelijke rechten solidariteit individuele vrijheid

waardigheid participatie gelijke rechten solidariteit individuele vrijheid individuele vrijheid participatie gelijke rechten solidariteit waardigheid Basisrechten Santé België is een rechtsstaat en een democratie die ieders mensenrechten e De Staat garandeert de naleving van

Nadere informatie

Tijd van pruiken en revoluties 1700 1800

Tijd van pruiken en revoluties 1700 1800 Onderzoeksvraag: Op welke gebieden wilden de Verlichtingsfilosofen de bestaande maatschappij veranderen? Rationalisme = het gebruiken van gezond verstand (rede/ratio) waarbij kennis gaat boven tradities

Nadere informatie

SKPO Profielschets Lid College van Bestuur

SKPO Profielschets Lid College van Bestuur SKPO Profielschets Lid College van Bestuur 1 Missie, visie SKPO De SKPO verzorgt goed primair onderwijs waarbij het kind centraal staat. Wij ondersteunen kinderen om een stap te zetten richting zelfstandigheid,

Nadere informatie

SOCIALE EN BURGERSCHAPSCOMPETENTIE

SOCIALE EN BURGERSCHAPSCOMPETENTIE Vlaams Verbond van het Katholiek Secundair Onderwijs Guimardstraat 1, 1040 Brussel SOCIALE EN BURGERSCHAPSCOMPETENTIE Algemene vorming op het einde van de derde graad secundair onderwijs Voor de sociale

Nadere informatie

Morele Ontwikkeling van Jongeren. Hanze Jeugdlezing 2012

Morele Ontwikkeling van Jongeren. Hanze Jeugdlezing 2012 Morele Ontwikkeling van Jongeren Hanze Jeugdlezing 2012 Wiel Veugelers Universiteit voor Humanistiek Universiteit van Amsterdam Opbouw verhaal Wat is morele ontwikkeling? Wat leert onderzoek over morele

Nadere informatie

I N F O R M A T I E B R O C H U R E

I N F O R M A T I E B R O C H U R E I N F O R M A T I E B R O C H U R E BESTE OUDERS Het is de droom van ieder van ons dat onze kinderen en jongeren zich ontplooien tot fijne mensen die in staat zijn later hun eigen weg te gaan. Daarbij

Nadere informatie

Zin van een monastieke roeping in de 21ste eeuw

Zin van een monastieke roeping in de 21ste eeuw Philippe Vanderheyden Abt van de abdij van Chevetogne Het godgewijde leven Zin van een monastieke roeping in de 21ste eeuw Paus Franciscus kondigde in 2014 een jaar aan van het godgewijde leven. Godgewijden

Nadere informatie

12 RICHTLIJNEN VOOR INTERRELIGIEUZE DIALOOG OP LOKAAL NIVEAU

12 RICHTLIJNEN VOOR INTERRELIGIEUZE DIALOOG OP LOKAAL NIVEAU 12 RICHTLIJNEN VOOR INTERRELIGIEUZE DIALOOG OP LOKAAL NIVEAU DE LOKALE RELIGIEUZE SITUATIE IN KAART BRENGEN EN BEGRIJPEN 01 Lokale overheden wordt verzocht zich bewust te zijn van het toenemende belang

Nadere informatie

De toekomst van het vakgebied religie en levensbeschouwing

De toekomst van het vakgebied religie en levensbeschouwing De toekomst van het vakgebied religie en levensbeschouwing Onderzoek onder schoolleiders van openbaar en bijzonder voortgezet onderwijs GERDIEN BERTRAM-TROOST, MARLEEN LAMMERS, ELINE BAKKER, TACO VISSER

Nadere informatie

ASO - studierichtingen in VIA-TIENEN

ASO - studierichtingen in VIA-TIENEN ASO - studierichtingen in VIA-TIENEN De onderwijsvorm ASO is een breed algemeen vormende doorstroomrichting waarin de leerlingen zich voorbereiden op een academische of professionele bacheloropleiding.

Nadere informatie

Eindexamen filosofie vwo I

Eindexamen filosofie vwo I Opgave 3 Ramadan in de post-seculiere samenleving 12 maximumscore 4 verlichtingsfundamentalisme: laïciteit: verbannen van religie uit openbaar onderwijs en politiek 1 verlichtingsvijandig multiculturalisme:

Nadere informatie

Primair Onderwijs po 079-3232.333 Voorgezet onderwijs vo 079-3232.444

Primair Onderwijs po 079-3232.333 Voorgezet onderwijs vo 079-3232.444 Voorlichtingspublicatie Betreft de onderwijssector(en) Informatie CFI/ICO Primair Onderwijs po 079-3232.333 Voorgezet onderwijs vo 079-3232.444 Wet van 9 december 2005, houdende opneming in de Wet op het

Nadere informatie

Beste ouder(s)/ verzorger(s) van leerlingen in de groepen 3 t/m 6 voor het komend schooljaar,

Beste ouder(s)/ verzorger(s) van leerlingen in de groepen 3 t/m 6 voor het komend schooljaar, de kunst van het leren Nieuwveen, 19 maart 2015 Aan : Ouder(s)/verzorger(s) met kinderen in de groepen 3 t/m 6 voor het komend schooljaar Betreft : Informatie en aanmeldingsformulier, schooljaar 2015-2016;

Nadere informatie

Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen ONDERWIJS- EN EXAMENREGELING FFTR 2014-2015

Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen ONDERWIJS- EN EXAMENREGELING FFTR 2014-2015 Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen ONDERWIJS- EN EXAMENREGELING FFTR 2014-2015 Deel 2 Opleidingsspecifiek deel: Master Theologie Deze onderwijs- en examenregeling (OER-FFTR) treedt

Nadere informatie

Geloof, Hoop en Liefde

Geloof, Hoop en Liefde Geloof, Hoop en Liefde Commissie: Onderwijs Directie-overleg: 20-06-2017 GMR: 03-10-2017 (informeren) Raad van Toezicht: 25-09-2017 College van Bestuur: 04-10-2017 Evaluatie: 04-10-2020 1 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Religie, christendom en politiek vanuit filosofisch perspectief

Religie, christendom en politiek vanuit filosofisch perspectief Religie, christendom en politiek vanuit filosofisch perspectief - Het christelijke belemmert de politiek niet, maar maakt haar juist mogelijk en waardevol - Pieter Jan Dijkman Vereniging voor Wijsbegeerte

Nadere informatie

Studiehandleiding. Opleiding: hbo-masteropleiding Islamitische Geestelijke Verzorging

Studiehandleiding. Opleiding: hbo-masteropleiding Islamitische Geestelijke Verzorging Studiehandleiding Opleiding: hbo-masteropleiding Islamitische Geestelijke Verzorging Naam onderwijseenheid: Capita selecta: Maatschappelijke activering en gezinsbegeleiding Code onderwijseenheid: HBOMIGV20151MA

Nadere informatie

ADVIES MAATSCHAPPELIJKE EN POLITIEKE VORMING OP SCHOOL

ADVIES MAATSCHAPPELIJKE EN POLITIEKE VORMING OP SCHOOL ADVIES MAATSCHAPPELIJKE EN POLITIEKE VORMING OP SCHOOL Jongeren hebben nood aan maatschappelijke en politieke vorming en zien hierin een rol weggelegd voor het onderwijs. De Vlaamse Jeugdraad geeft in

Nadere informatie

ECTS-fiche. 1. Identificatie. Specifieke lerarenopleiding Maatschappelijk en beroepsgericht handelen in de onderwijspraktijk

ECTS-fiche. 1. Identificatie. Specifieke lerarenopleiding Maatschappelijk en beroepsgericht handelen in de onderwijspraktijk ECTS-fiche Opzet van de ECTS-fiche is om een uitgebreid overzicht te krijgen van de invulling en opbouw van de module. Er bestaat slechts één ECTS-fiche voor elke module. 1. Identificatie Opleiding Specifieke

Nadere informatie

Presentatie VTOI 8 april 2016. Paul Schnabel

Presentatie VTOI 8 april 2016. Paul Schnabel Presentatie VTOI 8 april 2016 Paul Schnabel Visie Ingrediënten voor het eindadvies Resultaten dialoog Wetenschappelijke inzichten Internationale vergelijkingen Huidige wet- en regelgeving en onderwijspraktijk

Nadere informatie

Identiteitsontwikkeling en/in het curriculum? inspiratiemiddag persoonsvorming Amersfoort, 28 september 2017

Identiteitsontwikkeling en/in het curriculum? inspiratiemiddag persoonsvorming Amersfoort, 28 september 2017 Identiteitsontwikkeling en/in het curriculum? inspiratiemiddag persoonsvorming Amersfoort, 28 september 2017 Voorstellen Alderik Visser a.visser@slo.nl Voorheen: docent geschiedenis en filosofie Nu: leerplannen

Nadere informatie

Vrijheid van onderwijs in vijf Europese landen

Vrijheid van onderwijs in vijf Europese landen Schoordijk Instituut Centrum voor wetgevingsvraagstukken Gert-Jan Leenknegt Vrijheid van onderwijs in vijf Europese landen Een rechtsvergelijkend onderzoek naar de gemeenschappelijke rechtsbeginselen op

Nadere informatie

WAAROM KATHOLIEK ONDERWIJS? Frans Holtkamp

WAAROM KATHOLIEK ONDERWIJS? Frans Holtkamp WAAROM KATHOLIEK ONDERWIJS? Frans Holtkamp Waarom katholiek onderwijs, door: Frans Holtkamp (versie: 13-11-2009) 1 WAAROM KATHOLIEK ONDERWIJS? Deze bijlage bestaat uit twee delen: een leestekst en een

Nadere informatie

POSITION PAPER wetsvoorstel verduidelijking burgerschapsopdracht in het funderend onderwijs

POSITION PAPER wetsvoorstel verduidelijking burgerschapsopdracht in het funderend onderwijs POSITION PAPER wetsvoorstel verduidelijking burgerschapsopdracht in het funderend onderwijs Algemeen De VGS constateert met dankbaarheid dat veel christelijkreformatorische scholen in onze achterban aandacht

Nadere informatie

De Onderwijsraad heeft in deze zes kerndoelen geformuleerd waar het primair onderwijs aan moet voldoen inzake Actief Burgerschap:

De Onderwijsraad heeft in deze zes kerndoelen geformuleerd waar het primair onderwijs aan moet voldoen inzake Actief Burgerschap: Actief Burgerschap Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Actief Burgerschap: een nadere kennismaking 3 3. Actief Burgerschap: een doel en een middel 4 4. Actief Burgerschap: Hoe leren we dit aan? 5 5. Actief

Nadere informatie

Beginselen van de politieke partijen die in 2006 in de Tweede Kamer vertegenwoordigd waren

Beginselen van de politieke partijen die in 2006 in de Tweede Kamer vertegenwoordigd waren Beginselen van de politieke partijen die in 2006 in de Tweede Kamer vertegenwoordigd waren Partij van de Arbeid (PvdA) Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD) Christen-democratisch Appèl (CDA) Democraten

Nadere informatie

Samenvatting Maatschappijleer Hoofdstuk 1

Samenvatting Maatschappijleer Hoofdstuk 1 Samenvatting Maatschappijleer Hoofdstuk 1 Samenvatting door M. 1184 woorden 8 juni 2013 4 3 keer beoordeeld Vak Methode Maatschappijleer Delphi Hoofdstuk 1 De staat kan wetten maken, regels die voor alle

Nadere informatie

Balanceren. Levensbeschouwing voor alle leerlingen

Balanceren. Levensbeschouwing voor alle leerlingen Levensbeschouwing voor alle leerlingen Balanceren JOS Van de Laar In deze bijdrage beschrijf ik enkele uitgangspunten van twee levensbeschouwelijke methodes waar ik als auteur bij betrokken ben. Het betreffen

Nadere informatie

Imam / islamitisch geestelijk werker

Imam / islamitisch geestelijk werker Imam / islamitisch geestelijk werker Rimke van der Veer Rasit Bal 10 april 2008 1 Inhoudsopgave 1.Wat ging er aan vooraf 2.Intentieverklaring 3.Projectgroep en stuurgroep 4.Resultaten 2006 / Speerpunten

Nadere informatie

Pedagogisch project. Beginselverklaring neutraliteit. Kerkplein Gooik-Oetingen Tel. 054/

Pedagogisch project. Beginselverklaring neutraliteit. Kerkplein Gooik-Oetingen Tel. 054/ Kerkplein 1 1755 Gooik-Oetingen Tel. 054/56 60 23 Beginselverklaring neutraliteit Pedagogisch project Beginselverklaring neutraliteit blz. 2 Gemeentelijke lagere school De Oester met extra sportaanbod

Nadere informatie

Kadernotitie Platform #Onderwijs 2032 SLO, versie 13 januari 2015

Kadernotitie Platform #Onderwijs 2032 SLO, versie 13 januari 2015 Kadernotitie Platform #Onderwijs 2032 SLO, versie 13 januari 2015 Doel en beoogde opbrengst van de dialoog De opdracht van het platform is te komen tot een integrale, maatschappelijk breed gedragen en

Nadere informatie

Gender en interculturaliteit

Gender en interculturaliteit ECTS-fiche: Gender en interculturaliteit Opleiding: Afstudeerrichting: Opleidingsonderdeel: Studiepunten (ECTS): 3 Taal: Plichtvak/keuzevak: Lerarenopleiding/ BA en MA Pedagogische wetenschappen Niet relevant

Nadere informatie

Ander Geluid. Burgerschapsonderwijs. De docent en het democratische gesprek. door Teun Dekker

Ander Geluid. Burgerschapsonderwijs. De docent en het democratische gesprek. door Teun Dekker Ander Geluid Burgerschapsonderwijs. De docent en het democratische gesprek door Teun Dekker Eén van de paradoxen van het onderwijs is dat het leerlingen voorbereidt om te functioneren in de samenleving

Nadere informatie

Verslag college 4: De staat van burgerschapsonderwijs en een blik op de toekomst

Verslag college 4: De staat van burgerschapsonderwijs en een blik op de toekomst Verslag college 4: De staat van burgerschapsonderwijs en een blik op de toekomst In de collegereeks Democratie en burgerschap, georganiseerd door ProDemos en de Universiteit van Amsterdam, kijken we naar

Nadere informatie

Wij-Zij. C h r i s t e n F o r u m Christophe Busch Algemeen directeur Kazerne Dossin Mechelen

Wij-Zij. C h r i s t e n F o r u m Christophe Busch Algemeen directeur Kazerne Dossin Mechelen Christophe Busch Algemeen directeur Kazerne Dossin Mechelen Wij-Zij Polarisatie als verrijking en bedreiging Sociale media en politiek staan bol van polariserende uitspraken, gevoed door angst, boosheid,

Nadere informatie

Wat doet deugd in de lerarenopleiding? VELON congres, 27 maart februari 2014 Anja Tertoolen en Jos Castelijns

Wat doet deugd in de lerarenopleiding? VELON congres, 27 maart februari 2014 Anja Tertoolen en Jos Castelijns Wat doet deugd in de lerarenopleiding? VELON congres, 27 maart 2015 12 februari 2014 Anja Tertoolen en Jos Castelijns Even voorstellen.. Center of Expertise PM: samenwerking zeven hogescholen De Kempel,

Nadere informatie

Speelruimte van betekenis

Speelruimte van betekenis Uitnodiging: Speelruimte van betekenis Conferentie voor opleiders levensbeschouwelijke, godsdienstige en morele vorming over de paradigmawisseling in hun vak Op 31 oktober en 1 november 2011 vindt de conferentie

Nadere informatie

Visienota EDUCARE / Transities 0-6 jaar. Onderwijscentrum Brussel Entiteit Gezin

Visienota EDUCARE / Transities 0-6 jaar. Onderwijscentrum Brussel Entiteit Gezin Visienota EDUCARE / Transities 0-6 jaar Onderwijscentrum Brussel Entiteit Gezin a. Situering Jonge kinderen (0-6 jaar) groeien op in diverse contexten: thuis, eventueel in de kinderopvang, en in de kleuterschool.

Nadere informatie

x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x

x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x Jaarplan GESCHIEDENIS Algemene doelstellingen Eerder gericht op kennis en inzicht 6 A1 A2 A3 A4 A5 Kunnen hanteren van een vakspecifiek begrippenkader en concepten, nodig om zich van het verleden een wetenschappelijk

Nadere informatie

Staten-Generaal Opvang en Vrije tijd van schoolkinderen. Docentendag Pedagogie Jonge Kind 12 september 2014

Staten-Generaal Opvang en Vrije tijd van schoolkinderen. Docentendag Pedagogie Jonge Kind 12 september 2014 Staten-Generaal Opvang en Vrije tijd van schoolkinderen Docentendag Pedagogie Jonge Kind 12 september 2014 Doel en opzet Basisprincipes Voorbereidende werkgroepen Resultaat van de Staten-Generaal Vooraf

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. 1 oktober 2008 VO/2008/25332

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. 1 oktober 2008 VO/2008/25332 De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Den Haag Ons kenmerk 1 oktober 2008 VO/2008/25332 Onderwerp Reactie op advies OR "De verbindende schoolcultuur" en rapport

Nadere informatie

Missie. Waar komen we vandaan?

Missie. Waar komen we vandaan? Groen moet je doen! Waar komen we vandaan? Missie In 1938 is te Gouda de christelijke lagere land- en tuinbouwschool opgericht door de Christelijke Boeren- en Tuindersbond. In het begin was dit een school

Nadere informatie

Pascal Smet reageert op gebrek aan kennis in onderwijs - Belg...

Pascal Smet reageert op gebrek aan kennis in onderwijs - Belg... Pascal Smet reageert op gebrek aan kennis in onderwijs (http://www.knack.be/auteurs/simon-demeulemeester/author- Simon Demeulemeester demeulemeester/author-4000174167085.htm) woensdag 23 januari 2013 om

Nadere informatie

Voorstelling leerplan godsdienst kleuter- lager en buitengewoononderwijs. enkele klemtonen. Elementen van visie

Voorstelling leerplan godsdienst kleuter- lager en buitengewoononderwijs. enkele klemtonen. Elementen van visie Voorstelling leerplan godsdienst kleuter- lager en buitengewoononderwijs enkele klemtonen Elementen van visie In juli 1996 als basis voor leerplannen door de bisschoppen aanvaard De context: een geseculariseerde

Nadere informatie

Visie op Identiteit. Emmaschool Van Voorthuysenschool Missie Visie Identiteit

Visie op Identiteit. Emmaschool Van Voorthuysenschool Missie Visie Identiteit Visie op Identiteit Emmaschool Van Voorthuysenschool Missie Visie Identiteit WOORD VOORAF Dit is een bijzonder document. Het beschrijft de gezamenlijke visie van de Vosheuvelscholen op de identiteit. Bedoeld

Nadere informatie

Voorwoord 9. Inleiding 11

Voorwoord 9. Inleiding 11 inhoud Voorwoord 9 Inleiding 11 deel 1 theorie en geschiedenis 15 1. Een omstreden begrip 1.1 Inleiding 17 1.2 Het probleem van de definitie 18 1.3 Kenmerken van de representatieve democratie 20 1.4 Dilemma

Nadere informatie

In gesprek over de inhoud van het onderwijs van de toekomst

In gesprek over de inhoud van het onderwijs van de toekomst In gesprek over de inhoud van het onderwijs van de toekomst Leraar Schoolleider Bestuurder Doe mee en praat mee! Antwoord of reactie op deze vraag? Dé landelijke dialoog over ons onderwijs en de toekomst.

Nadere informatie

Dwarsdwarsdwars hhhhhhhhhhhhhhh

Dwarsdwarsdwars hhhhhhhhhhhhhhh Dwarsdwarsdwars hhhhhhhhhhhhhhh De waarde van onderwijs oktober 2013 lllllllllllllll dwarsdwarsdwars Inleiding De tijd dat het onderwijs alleen maar gericht was op het overdragen van kennis en vaardigheden

Nadere informatie

16/12/2014 VORMING VOOR DE TOEKOMST VAN HET SECUNDAIR ONDERWIJS

16/12/2014 VORMING VOOR DE TOEKOMST VAN HET SECUNDAIR ONDERWIJS VORMING VOOR DE TOEKOMST VAN HET SECUNDAIR ONDERWIJS 1 TRAJECT VORMING 8 mei 12 september 14 december 14 Toekomst SO inkleuren Visietekst subgroepen Synthesetekst Inkleuring en concretisering - Terugkoppeling

Nadere informatie