DYNAMOPROJECT SINT-MARTINUSCOLLEGE OVERIJSE

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "DYNAMOPROJECT SINT-MARTINUSCOLLEGE OVERIJSE"

Transcriptie

1 DYNAMOPROJECT SINT-MARTINUSCOLLEGE OVERIJSE PRIVATE PEACEFUL (werktitel) Omschrijf duidelijk uw projectidee en de activiteiten die eraan verbonden zijn. We willen met de school een groots theaterproject opstellen, anders dan de andere jaren, ter herinnering van WO I. Onze school heeft immers een decennialange traditie qua theaterproducties in het zesde jaar middelbaar onderwijs. Maar bij deze editie willen wij graag gebruik maken van Dynamo3 om een extra-dimensie aan het project toe te voegen. We zouden de leerlingen de kans willen bieden zich cultureel en kunstzinnig te ontplooien via theater, livemuziek, decor en techniek door het betrekken van gespecialiseerde externe partners. De bedoeling is dus dat de leerlingen zelf het project ten volle ontwikkelen maar zich kunnen bijscholen om te acteren, musiceren en de productie technisch op poten te zetten. Om dit te bereiken voorzien we de volgende acties: Actie 1: LEVEN IN OVERIJSE IN PIET VAN SAN legt aan de leerlingen uit hoe het leven in onze gemeente was in WO1. Wij hebben het geluk dat zo n specialist in onze gemeente woont. Piet kennen we als ondervoorzitter van de heemkundige kring. Minder bekend is dat hij voorzitter is van de Studiekring Wereldoorlog I en II en gepassioneerd is door de geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog. Zo wordt hij dikwijls uitgenodigd in binnen- en buitenland voor historische lezingen en geeft zelfs advies voor sommige tentoonstellingselementen van In Flanders Field te Ieper. Hij is tevens auteur van diverse boeken over dit thema. Hij brengt anderhalf uur lang authentieke, waar gebeurde, verhalen uit de Eerste Wereldoorlog in Overijse. Verhalen van mensen, over mensen, niet ver weg achter de IJzer, wel gewoon hier ter plekke waar we wonen, werken en leven. Met verhalen over honger, vluchtelingen, bezetting, verraad en executies. Een originele, boeiende ontdekkingstocht door dit stukje geschiedenis van Overijse wordt op een diepmenselijke manier voor de leerlingen geserveerd. De bedoeling is dat de leerlingen elementen van zijn uiteenzetting gebruiken om te verwerken in de theatervoorstelling. Actie 2: MUZIEK IN HET BEGIN VAN DE TWINTIGSTE EEUW

2 De leerlingen krijgen uitleg over dit thema van ARTHUUR DE VIS, leerkracht muziekgeschiedenis aan de Academie voor Podiumkunsten. Inhoud: Aan het begin van de 20e eeuw roert er heel wat in grote delen van Europa. Allereerst op politiek vlak, uitmondend in een verschrikkelijke oorlog. Ook de cultuur en de kunsten ondergaan veranderingen. Deze vinden we weerspiegeld in de stilistische verscheidenheid in literatuur en plastische kunsten. Terwijl laatromantiek en impressionisme nog wel bestaan in de muziekkunst, ontstaat de stroming die we nu expressionisme noemen. Arthuur geeft deze les aan de leerlingen aan de hand van CD s om te beluisteren maar hij speelt ook live-fragmenten op de piano. Aan de toekomstige live-muzikanten (leerlingen) in de productie legt hij uit welke aspecten belangrijk zijn voor deze periode. Actie 3: HOE BEWERK IK EEN BOEK TOT EEN THEATERVOORSTELLING? We nodigen een regisseur en/of tekstschrijver uit die meer uitleg geeft over hoe men een boek vertaalt naar het theater, over het schrijven van pittige dialogen. Hiervoor zochten wij contact met WILLEM VERHEYDEN, artistiek leider, regisseur en tekstschrijver bij FIGURENTHEATER DE MAAN of nodigen wij MICHAEL DECOCK uit. (artistiek leider bij t ARSENAAL MECHELEN). Duur: 1 lesuur Aandachtspunten: onderscheiden hoofd- en bijzaken in een verhaal, indelen in scènes, spanningsbogen, enz Actie 4: WERKEN MET EEN REGISSEUR MET ERVARING! We laten ons bijstaan door een regisseur die al heeft meegedraaid in verschillende producties van de academie van Zaventem. Hij heeft veel ervaring met jongeren de eerste stappen in het toneel bij te brengen, tekst naar toneeltekst te verwerken en dies meer. We laten hem aan het woord: Regie en spelervaringen Joris Dergez 2001, is het jaar dat ik begon aan theater. Eerst was dit kleinschalig, ik schreef me toen in bij een amateurgezelschap en speelde hier enkele jaren bij. Na twee jaar geproefd te

3 hebben van op de planken te staan, wilde ik meer en meer. Ik ben toen in musicals mee beginnen doen in Zaventem. Zo heb ik het geniepig boefje mogen spelen in Oliver Twist in Dit was ook het jaar dat ik me inschreef in de academie in Zaventem om daar toneel, voordracht en repertoirestudie te volgen. Hier behaalde ik in juni 2010, mijn diploma s. Na mijn laatste monoloog van Hamlet wilde ik eens iets nieuws. Ik wou ook eens voor het podium staan en zelf coachen. Ik kreeg de hulp van mijn leerkracht toneel en samen zijn wij ook musicals in Zaventem beginnen regisseren. Zo hebben we Nana s bar gebracht, 2 jaar geleden. Ook kreeg ik toen een aanbieding van een cultuurcentrum in Brussel, ze vroegen mij om daar toneellessen te komen geven aan kinderen. Ik leerde de kinderen hoe ze op het podium moesten staan, hoe ze hun boodschap duidelijk konden weergeven en hoe ze hun emoties op verschillende manieren konden uiten. Samen met hen schreef ik dan een klein toneelstuk, dat op het einde van het jaar werd voorgebracht voor de ouders, familie en vrienden. Daarnaast, rond diezelfde periode, ben ik begonnen met films, voornamelijk kortfilms. Zelf heb ik mijn eerste gemaakt toen ik 18 jaar was. Deze schreef ik, regisseerde ik en speelde er ook zelf in mee. Nadien ben ik vaak gevraagd geweest door studenten van filmscholen in het Brusselse. Zo heb ik tot nu toe, een 6-tal kortfilms op mijn lijst staan. Ook heb ik al ondervonden wat het grotere werk inhoudt. Zo speelde ik een gastrol in Familie, hiervan mocht ik genieten in maart Op mijn 18e levensjaar, mocht ik beginnen werken op musicalsstages in Kortenberg. Deze gingen door in de zomermaanden. Hier begon ik als monitor, maar een jaar later stond ik mee in als regieassistent. Ik nam de individuele oefeningen van scènes voor mijn rekening. De totaalregie liet ik aan een collega over die al iets langer in het vak zat. Sinds een kleine maand terug ben ik ook begonnen met het organiseren van musical en acteerstages. Deze gaan van start vanaf juli, ook hier neem ik de regie op mij. Naast de stages van mezelf, trek ik ook naar Nederland en de kuststreken van België. Hier ga ik workshops geven rond acteren en film. Het draait er eigenlijk om dat ik de acteurs klaarstoom om efficiënt te kunnen acteren voor camera. Daar schrijf ik zelf scenario s voor, die in een week tijd tot een kleine kortfilm omgezet worden. Vanaf september begin ik te werken voor Eyeworks, een productiemaatschappij in Zaventem. Zij belde me enkele weken geleden met de vraag om auditie te komen doen. Uiteraard stemde ik in. Door een simpel telefoongesprek kreeg ik te horen dat ik geslaagd was en mee mag doen in het programma Achter gesloten deuren, dat in de loop van volgend jaar op Vitaya zal verschijnen. Actie 5: ONZE DIRIGENT!

4 We brengen livemuziek op het toneel. Hiervoor laten we ons bijstaan door Soetkin Pirquin. Zij is professioneel lerares piano. Ze betrekt de leerlingen ten volle in de muziekkeuze voor het stuk en schrijft, in onderlinge samenspraak, de stukken uit. Hier een kort overzicht van haar ervaring: lerares piano, AMV, AMC Academie voor Podiumkunsten Overijse lerares piano Academie voor Muziek en Woord Sint-Lambrechts-Woluwe Lerares muzikale opvoeding Sint-Martinuscollege Overijse freelance muziekanimator CoolCompany Muziekanimator Pop- en Rockatelier Diest Actie 6: PRODUCTIEADVISEUR QUA SCENOGRAFIE (DECOR EN BELICHTING): Hiervoor doen wij een beroep op YOERI LEWIJZE ( ). Hij woont in Overijse en is beroepsacteur maar tevens gediplomeerd scenograaf. Binnen zijn vennootschap Staging Facilities kent hij vele specialisten o.a. decorbouwers, lichtontwerpers, enz.. die eventueel raad kunnen geven. Actie 7: HET BOEK: Michael Morpurgo - Private Peaceful Korte inhoud: Een horloge, door een gewonde kapitein gegeven aan een soldaat die hem redde onder vijandelijk vuur, geeft het verloop van de minuten en uren van één nacht. Ieder hoofdstuk geeft de tijd aan: vijf over tien, twintig voor elf, bijna kwart over elf, het horloge tikt als een hart dat men haast kan horen, totdat we het einde bereiken om één minuut voor zes in de ochtend. Soldaat Tommo houdt een soort wake, waarvan het doel pas wordt onthuld in de laatste pagina's. Terwijl hij zich wakker probeert te houden, vertelt hij het verhaal van twee broers, hijzelf en zijn oudere broer Charlie, dat thuis op de boerderij begint en naar de dodenvelden van Ieper leidt, waar een kwart miljoen Engelse soldaten het leven verloren.

5 ACTIE 8: KLEDIJ We proberen met de leerlingen een workshop rond kledij uit de periode WO I uitvoeren. We zoeken hiervoor bij voorkeur materiaal in de Beierij, de heemkundekring uit Overijse. Motiveer in maximaal tien regels waarom uw project creatief, origineel en vernieuwend is. Wat nieuw en innovatief is in ons project, is dat we geheel in het kader willen plaatsen van Wereldoorlog I. We hebben hiervoor al een vergadering gehad met 'DE BEIERIJ VAN IJSE (de heemkundige kring van Overijse), met de verantwoordelijken van Cultuurcentrum Den Blank, met de cultuurbeleidscoördinator en met andere onderwijsinstellingen. Zij werken ook rond andere initiatieven wat betreft dit thema op gemeentelijk vlak! Onze bedoeling is dat we het boek van Michael Morpurgo (Private Peaceful) herwerken naar een theatervoorstelling, vermengd met elementen uit de lokale geschiedenis van Overijse. Van de leerlingen wordt een groot, creatief engagement gevraagd. Motiveer in maximaal tien regels hoe uw project oog heeft voor elk talent. Zoals gezegd zijn er in dit project verschillende talenten nodig: - teksten schrijven - acteren - geluid en licht - decor - kledij - muziek - promo - begroting De leerlingen kunnen zich met andere woorden creatief ten volle geven.

HOTEL MALARIA LESBRIEF VOOR LEERKRACHTEN DEEL II: NAVERWERKING

HOTEL MALARIA LESBRIEF VOOR LEERKRACHTEN DEEL II: NAVERWERKING HOTEL MALARIA LESBRIEF VOOR LEERKRACHTEN DEEL II: NAVERWERKING!! OPGELET!! Wij gaan er bij Publiekswerking steeds van uit dat er geen vaststaande antwoorden zijn op onderstaande vragen. De associaties

Nadere informatie

DE VELDHOVENSE REVUE 2016

DE VELDHOVENSE REVUE 2016 DE VELDHOVENSE REVUE 2016 auditie informatiepakket in het theater willen mensen verrast worden, met iets dat ze verwachten Tristan Bernard WELKOM Voor je ligt het auditie informatiepakket van De Veldhovense

Nadere informatie

Productiegroep Jeugdtheaterschool Informatie over de Jeugdtheaterschool Over de docent Een prachtig vormgegeven, waarachtig

Productiegroep Jeugdtheaterschool Informatie over de Jeugdtheaterschool Over de docent Een prachtig vormgegeven, waarachtig Jeugdtheaterschool 2018 / 2019 Jeugdtheaterschool Annatheater Onze Jeugdtheaterschool is een plek waar kinderen en jongeren van alle leeftijden op verschillende niveaus acteerlessen kunnen volgen. Altijd

Nadere informatie

Theater Speelman DO (8+)

Theater Speelman DO (8+) Theater Speelman DO (8+) Met dank aan Hanne Moors Beste leerkracht, Deze lesmap is bedoeld voor kinderen van de tweede en derde graad lager onderwijs. Er zijn een aantal aspecten die je kunt bespreken

Nadere informatie

Grize Lok. Het Goud van Oud zit in de aders van onze herinneringen

Grize Lok. Het Goud van Oud zit in de aders van onze herinneringen Het Goud van Oud zit in de aders van onze herinneringen Grize Lok een podium voor levenswijsheid levenservaring en levensverhalen voor ouderen in verzorgingstehuizen Wie vraagt aan ouderen wat zij kunnen?

Nadere informatie

VOORBEREIDING OP BEZOEK AAN DE MUSICAL SOLDAAT VAN ORANJE. Een project over Soldaat van Oranje kan uit verschillende onderdelen bestaan :

VOORBEREIDING OP BEZOEK AAN DE MUSICAL SOLDAAT VAN ORANJE. Een project over Soldaat van Oranje kan uit verschillende onderdelen bestaan : VOORBEREIDING OP BEZOEK AAN DE MUSICAL SOLDAAT VAN ORANJE Een project over Soldaat van Oranje kan uit verschillende onderdelen bestaan : - het lezen van het boek Soldaat van Oranje en het maken van de

Nadere informatie

INFORMATIE BOEKJE 2013-2014

INFORMATIE BOEKJE 2013-2014 INFORMATIE BOEKJE 2013-2014 WELKOM Droom jij er van om in de spotlights te staan, te acteren, te zingen of misschien wel te dansen? Dan ben je bij Theaterschool Westelijke Mijnstreek aan het juiste adres!

Nadere informatie

BEZOEK Toneel/ cabaret/ musical

BEZOEK Toneel/ cabaret/ musical BEZOEK Toneel/ cabaret/ musical kijkwijzer BIJLAGE: CHECKLIST Naam : Klas Let op de extra informatie ; Artikelen / flyers / foto s / recensie / informatie over de voorstelling / theater Bewaar het kaartje

Nadere informatie

Uitreiking erepenning Jacques Vriens 12 februari Dames en heren,

Uitreiking erepenning Jacques Vriens 12 februari Dames en heren, Uitreiking erepenning Jacques Vriens 12 februari 2012 Dames en heren, Filmpremières vinden niet zo heel vaak plaats in Limburg. De kans over een rode loper een bioscoop binnen te schrijden liet ik me dus

Nadere informatie

Je gaat een kist inrichten met je groepje. Een presentatiekist van hout met glas ervoor

Je gaat een kist inrichten met je groepje. Een presentatiekist van hout met glas ervoor VERZET Je gaat een kist inrichten met je groepje. Een presentatie kist van hout, met glas ervoor. De kist gaat over het verzet. De volgende dingen moeten in ieder geval in de kist komen: Wat is onderduiken

Nadere informatie

RITCS SCHOOL OF ARTS TOELATINGSPROEVEN 2018 PROFESSIONELE BACHELOR AUDIOVISUELE KUNSTEN

RITCS SCHOOL OF ARTS TOELATINGSPROEVEN 2018 PROFESSIONELE BACHELOR AUDIOVISUELE KUNSTEN RITCS SCHOOL OF ARTS TOELATINGSPROEVEN 2018 PROFESSIONELE BACHELOR Foto: Airbox door Annika Wallis RITCS School of Arts Campus Dansaert Antoine Dansaertstraat 70 1000 Brussel + 32 2 507 14 11 TOELATINGSPROEVEN

Nadere informatie

Wat is Highschool? Op de volgende bladzijden hebben we de verschillende programma s uitgewerkt.

Wat is Highschool? Op de volgende bladzijden hebben we de verschillende programma s uitgewerkt. l o o h c s h g i H O V M@ Wat is Highschool? Op school vergroot je je kennis en leer je vaardigheden binnen verschillende vakken als Nederlands, biologie, wiskunde en geschiedenis. Dat programma is voor

Nadere informatie

Lestip 'Het geheim van Rosie en Moussa'

Lestip 'Het geheim van Rosie en Moussa' Lestip 'Het geheim van Rosie en Moussa' Over het boek Rosie en Moussa moeten oefenen voor het klastoneel. Rosies papa komt helpen om de decors te maken. Rosie hoopt dat haar mama daardoor toch weer met

Nadere informatie

IDENTIFICATIEFICHE CULTURELE VERENIGING

IDENTIFICATIEFICHE CULTURELE VERENIGING IDENTIFICATIEFICHE CULTURELE VERENIGING Periode: 1 januari 2018 tot en met 31 december 2018 > indienen vóór 31 maart 2019 Gegevens vereniging: Naam: VZW: Ondernemingsnummer (alleen indien vzw): Officieel

Nadere informatie

WOORDkunst INHOUDSTAFEL. beknopte studiegids. opties/uurroosters/ studiemogelijkheden

WOORDkunst INHOUDSTAFEL. beknopte studiegids. opties/uurroosters/ studiemogelijkheden opties/uurroosters/ studiemogelijkheden Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans Gasthuisvest 50, 2500 Lier - Tel. (03)480 45 79 e-mail: info@samwdlier.net - www.samwdlier.be filialen in Berlaar,

Nadere informatie

Telefoonnr:

Telefoonnr: Naam: Duijst-Bergervoet Voornamen: Jean-Paul Peter Geboortedatum: 29-09-1987 Nationaliteit: Nederlands Adres: Oudenoord 174 3513 EV Utrecht E-mailadres: duijst.jp@gmail.com Telefoonnr: 0620444350 Website:

Nadere informatie

SHAKESPEARE VOOR BEGINNERS LESBRIEF HOFPLEIN EDUCATIE

SHAKESPEARE VOOR BEGINNERS LESBRIEF HOFPLEIN EDUCATIE SHAKESPEARE VOOR BEGINNERS LESBRIEF HOFPLEIN EDUCATIE 'DE VOORSTELLINGEN VAN HOFPLEIN ROTTERDAM WORDEN GESPEELD MÉT JONGEREN, VÓÓR JONGEREN.' HOFPLEIN ROTTERDAM Hofplein Rotterdam richt zich op theater

Nadere informatie

- het lezen van het boek van Soldaat van Oranje en het maken van de literatuurwijzer het bekijken van de film Soldaat van Oranje;

- het lezen van het boek van Soldaat van Oranje en het maken van de literatuurwijzer het bekijken van de film Soldaat van Oranje; LESSUGGESTIES blijkt de blijvende grote interesse van scholieren voor de Tweede Wereldoorlog. Zij geven aan vooral gegrepen te worden door persoonlijke verhalen, gekoppeld aan inzet van hedendaagse middelen.

Nadere informatie

WOORDkunst INHOUDSTAFEL. beknopte studiegids. opties/uurroosters/ studiemogelijkheden

WOORDkunst INHOUDSTAFEL. beknopte studiegids. opties/uurroosters/ studiemogelijkheden opties/uurroosters/ studiemogelijkheden Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans Gasthuisvest 50, 2500 Lier - Tel. (03)480 45 79 - e-mail: samwd@lier.be - www.samwdlier.be filialen in Berlaar, Boechout,

Nadere informatie

Een oude bekende In een nieuw jasje!

Een oude bekende In een nieuw jasje! presenteert Een oude bekende In een nieuw jasje! Stichting Stimulering Podiumkunsten Ralph Evegaars (voorzitter) Stichting Stimulering Podiumkunsten Stef Broos (initiatiefnemer) Doelstelling anno 2012

Nadere informatie

Nieuw seizoen, nieuwe cursussen!

Nieuw seizoen, nieuwe cursussen! RiQQ CURSUSSEN 2013-2014 Nieuw seizoen, nieuwe cursussen! Genoeg uitgerust in de vakantie en weer zin om lekker bezig te zijn met zingen toneelspelen of tekenen? Schrijf je nu in voor een cursus van Cultuurbedrijf

Nadere informatie

groepsgevoel in de klas te versterken.

groepsgevoel in de klas te versterken. MIK aanbod onderwijsteam /32 MIKspecials Theater - Spelen kan iedereen. Er is geen techniek voor nodig. Spelen kan ook onderwijsteam MIKspecials overal; in de klas of op locatie. Theaterspel bevordert

Nadere informatie

Theater/Bioscoop De Nieuwe Kolk

Theater/Bioscoop De Nieuwe Kolk Theater/Bioscoop De Nieuwe Kolk Reclame maken, doe je zo! Groep 6 Les 3 Camera, Set, Action! Les 1 Camera, Set, Action! Theater/Bioscoop De Nieuwe Kolk Groep 6 90 minuten Samenvatting van de les De leerlingen

Nadere informatie

Gemeentelijke Academie voor Muziek en Woord LEDE

Gemeentelijke Academie voor Muziek en Woord LEDE Gemeentelijke Academie voor Muziek en Woord LEDE Gemeentelijke Academie voor Muziek en Woord Lede Markt 5 9340 Lede Tel: 053 60 68 70 academie@gamw.lede.be http://www.gamw.lede.be Voor elk wat wils! De

Nadere informatie

DOCENTENHANDLEIDING Van de voorstelling Wat is het geheim van Protos Groen? Een voorstelling voor groep 5 en 6 Kunstmenu 2015-2016 1

DOCENTENHANDLEIDING Van de voorstelling Wat is het geheim van Protos Groen? Een voorstelling voor groep 5 en 6 Kunstmenu 2015-2016 1 DOCENTENHANDLEIDING Van de voorstelling Wat is het geheim van Protos Groen? Een voorstelling voor groep 5 en 6 Kunstmenu 2015-2016 1 Inhoudsopgave Voorwoord... 3 Informatie voor de leerkracht... 4 Hogeschool

Nadere informatie

Voor jongeren in het praktijkonderwijs. Nederlandse soldaten naar Mali

Voor jongeren in het praktijkonderwijs. Nederlandse soldaten naar Mali PrO -weekkrant Week 45 november 2013 Voor jongeren in het praktijkonderwijs 4-1 0 november 2013 Eenvoudig Communiceren Nederlandse soldaten naar Mali Foto: ANP In Mali helpen buitenlandse soldaten de inwoners.

Nadere informatie

www.shine-houten.nl mail@shine-houten.nl 06-26340416 SHINE THE PLACE TO BE FOR PEOPLE WITH A ARTISTIC FLAVOUR!

www.shine-houten.nl mail@shine-houten.nl 06-26340416 SHINE THE PLACE TO BE FOR PEOPLE WITH A ARTISTIC FLAVOUR! www.shine-houten.nl mail@shine-houten.nl 06-26340416 SHINE THE PLACE TO BE FOR PEOPLE WITH A ARTISTIC FLAVOUR! Shine Wij zijn SHINE, een centrum voor podiumkunsten. Graag willen wij u hierbij kennis laten

Nadere informatie

Jeugdtheaterschool 2016 / Floreffestraat 21 A 5705 AR Helmond

Jeugdtheaterschool 2016 / Floreffestraat 21 A 5705 AR Helmond Jeugdtheaterschool 2016 / 2017 Floreffestraat 21 A 5705 AR Helmond 0492 47 52 55 info@annatheater.nl www.annatheater.nl Jeugdtheaterschool Annatheater Onze Jeugdtheaterschool is een plek waar kinderen

Nadere informatie

Bevrijdingsfestival Overijssel

Bevrijdingsfestival Overijssel Bevrijdingsfestival Overijssel Activiteitenplan 2017 20-8-2016 Inleiding Zwolle, augustus 2016 In dit activiteitenplan leest u onze plannen voor de 27 e editie van het Bevrijdingsfestival Overijssel. Het

Nadere informatie

Kennismakingsochtend

Kennismakingsochtend Gemeentelijke Academie voor Muziek en Woord Kennismakingsochtend voor nieuwe leerlingen Zaterdag 21 september 2013 inleiding Inleiding Waarom een kennismakingsochtend? Inleiding Waarom een kennismakingsochtend?

Nadere informatie

MET MET INDIVIDUELE BEGELEIDING MET EXTRA TAAL & REKENEN MET BE SPORT MINDED MET MET TTO X-PRESS

MET MET INDIVIDUELE BEGELEIDING MET EXTRA TAAL & REKENEN MET BE SPORT MINDED MET MET TTO X-PRESS EXTRA TAAL & REKENEN MET TTO MET INDIVIDUELE BEGELEIDING MET BE SPORT MINDED MET X-PRESS MET jou! Onze school Het Groen van Prinstererlyceum in Vlaardingen staat voor goed onderwijs. We bieden vwo, havo

Nadere informatie

unya Khayame INTERVIEW colorfull 9

unya Khayame INTERVIEW colorfull 9 unya Khayame INTERVIEW colorfull 9 INTERVIEW Verschillende theaterproducties en televisieseries heeft ze al op haar naam staan. Onlangs was ze te zien in de televisiehit Wie is de Mol? De nuchtere krullenbol

Nadere informatie

Brammetje Baas De Bazenklas circusworkshops

Brammetje Baas De Bazenklas circusworkshops workshops Brammetje Baas De Bazenklas circusworkshops Workshops voor leerlingen door Brammetje zelf gegeven! 1 Theater in School Brammetje Baas de Theatervoorstelling is een nieuw verhaal over Brammetje.

Nadere informatie

KUNSTKALENDER Obs de Triangel Schooljaar

KUNSTKALENDER Obs de Triangel Schooljaar KUNSTKALENDER Obs de Triangel Schooljaar 2013-2014 Vrolijke opening van het jaar van de podiumkunsten door Alexander Bauwens de poppenspeler van Weesp. Prachtige voorstelling door tejater2! Niet gisteren,

Nadere informatie

LESBRIEF HARTENJAGERS 3.0

LESBRIEF HARTENJAGERS 3.0 INHOUDSOPGAVE Voorwoord Inhoudsopgave Docentenhandleiding Leerlingenbladen: Jonge Harten Theaterfestival FILMmmmmmmmm Wie werkt er mee aan een voorstelling? Opdracht Papagaaienjas Kijkwijzer LESBRIEF HARTENJAGERS

Nadere informatie

KUNST EN CULTUUR CULTUURKLAS / VOOROPLEIDING KUNSTEN

KUNST EN CULTUUR CULTUURKLAS / VOOROPLEIDING KUNSTEN KUNST EN CULTUUR CULTUURKLAS / KUNSTONDERWIJS OP T RIJKS N ACCENT OP IEDERS TALENT Vanuit onze visie op kunst- en cultuuronderwijs streven we naar een rijk aanbod. De school heeft daarom een aantal programmalijnen.

Nadere informatie

REGISSEREN. Voor amateurtoneel

REGISSEREN. Voor amateurtoneel REGISSEREN Voor amateurtoneel 5 6 REGISSEREN Voor amateurtoneel Hugo Renaerts Met dank aan alle regisseurs die me gebruik hebben laten maken van hun ervaring 7 8 Hugo Renaerts Coverontwerp: de auteur ISBN:

Nadere informatie

Toneel! voor kinderen

Toneel! voor kinderen kom op Toneel! voor kinderen Is hofplein iets voor jou? Schrijf je in voor 1 mei www.jeugdtheaterschoolhofplein.nl DE JeugdTHEATERSCHOOL Thuis spelen zingen en dansen is natuurlijk leuk maar nog leuker

Nadere informatie

Inhoudsopgave BIJLAGEN

Inhoudsopgave BIJLAGEN BIJLAGEN Leerlijn Theater Thema Identiteit Groep 7 en 8 Mei 2017 Inhoudsopgave BIJLAGEN 1. Introductie van het project - (Voorbeeld)brief van de theaterdirecteur - Reflectievragen 2. Oriëntatie 2.1. Het

Nadere informatie

stelt voor Vind ik leuk??? ism Westrand - Cultuurcentrum Dilbeek

stelt voor Vind ik leuk??? ism Westrand - Cultuurcentrum Dilbeek stelt voor Vind ik leuk??? ism Westrand - Cultuurcentrum Dilbeek 1. Het productieproces 6 zondagen, 12 jongeren tussen de 16 en de 18 jaar Cyberpesten en high-schoolshooting als uitgangspunt en centraal

Nadere informatie

Fotografie workshop Voorbereidende opdracht: Toelichting fotografie workshop:

Fotografie workshop Voorbereidende opdracht: Toelichting fotografie workshop: Fotografie workshop Voorbereidende opdracht: Maak een selectie van vijf uit jouw beste en of mooiste eigengemaakte foto s. Bij elke foto omschrijf je kort wat er te zien is. Neem deze foto s uitgeprint

Nadere informatie

Informatiebrochure. Muziek - Woord - Dans - Initiatie

Informatiebrochure. Muziek - Woord - Dans - Initiatie Informatiebrochure Muziek - Woord - Dans - Initiatie Welkom In het Stedelijk Conservatorium van Mechelen kan je al je podiumtalenten ten volle ontwikkelen. We bieden kunstonderwijs op hoog niveau, maar

Nadere informatie

Filmvertoning Primair Onderwijs SEPT 2017 NFF DOCENTENHANDLEIDING MEES KEES LANGS DE LIJN. NFF Educatie. Lesmateriaal. Gedrag in de bioscoop

Filmvertoning Primair Onderwijs SEPT 2017 NFF DOCENTENHANDLEIDING MEES KEES LANGS DE LIJN. NFF Educatie. Lesmateriaal. Gedrag in de bioscoop NFF DOCENTENHANDLEIDING MEES KEES LANGS DE LIJN Filmvertoning Primair Onderwijs NFF Educatie Van 20 tot en met 29 september 2017 vindt het Nederlands Film Festival (NFF) in Utrecht plaats. Het NFF ziet

Nadere informatie

Vredescentrum. AANBOD BASISONDERWIJS Schooljaar

Vredescentrum. AANBOD BASISONDERWIJS Schooljaar Vredescentrum AANBOD BASISONDERWIJS Schooljaar 2017-2018 1 Vredescentrum van de provincie en stad Antwerpen vzw Het Vredescentrum voor de vrienden. Het Vredescentrum is al 30 jaar lang een enthousiaste

Nadere informatie

Bevrijdingsfestival Overijssel

Bevrijdingsfestival Overijssel Bevrijdingsfestival Overijssel Activiteitenplan 2018 21-8-2017 Inleiding Zwolle, augustus 2017 In dit activiteitenplan leest u onze plannen voor de 28 e editie van het Bevrijdingsfestival Overijssel. Het

Nadere informatie

Gemeentelijke Academie voor Muziek en Woord LEDE

Gemeentelijke Academie voor Muziek en Woord LEDE Gemeentelijke Academie voor Muziek en Woord LEDE Gemeentelijke Academie voor Muziek en Woord Lede Markt 5 9340 Lede Tel: 053 60 68 70 academie@gamw.lede.be http://www.gamw.lede.be Voor elk wat wils! De

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands De overgave door Arthur Japin

Boekverslag Nederlands De overgave door Arthur Japin Boekverslag Nederlands De overgave door Arthur Japin Boekverslag door M. 1704 woorden 2 maart 2017 0 keer beoordeeld Auteur Genre Arthur Japin Psychologische roman, Eerste uitgave 2007 Geschiedenis Vak

Nadere informatie

WERELDSCHEMER INDRINGEND MUZIEKTHEATER ROND WO I

WERELDSCHEMER INDRINGEND MUZIEKTHEATER ROND WO I WERELDSCHEMER INDRINGEND MUZIEKTHEATER ROND WO I Wereldschemer vertelt het verhaal van Wereldoorlog I, gezien, gebeefd en beleefd door de kleine mens achter de machine. Universeel en eigentijds. Wereldschemer

Nadere informatie

Beoordelingscriteria verslag Kunstvakken1

Beoordelingscriteria verslag Kunstvakken1 Beoordelingscriteria verslag Kunstvakken1 Planning van de activiteiten: Datum: Activiteit: inleveren voor: Opdracht 1 Voorstelling aula Stantepede 7 februari 2019 Herkansen 14 februari 2019 Opdracht 2

Nadere informatie

Inhoudsopgave curriculum drama op de basisschool. 1. Definitie. 2. Visie. 3. Doelen. 4. Werkvormen. 5. Leerlijnen. 6. Materialen. 7.

Inhoudsopgave curriculum drama op de basisschool. 1. Definitie. 2. Visie. 3. Doelen. 4. Werkvormen. 5. Leerlijnen. 6. Materialen. 7. Inhoudsopgave curriculum drama op de basisschool 1. Definitie 2. Visie 3. Doelen 4. Werkvormen 5. Leerlijnen 6. Materialen 7. Rapportage 8. Budget 9. Evaluatie en bijstelling 10. Leerlijn drama Voorwoord

Nadere informatie

Stevige basis voor je toekomst

Stevige basis voor je toekomst Stevige basis voor je toekomst Ondernemend leren ipad Jij de baas met havo op het Hondsrug College Het Hondsrug College, een slimme start voor je toekomst! Een stevige basis voor je toekomst met havo op

Nadere informatie

Geen dag zonder gitaar zaterdag, 31 januari 2015 12:25

Geen dag zonder gitaar zaterdag, 31 januari 2015 12:25 Talenten op Aruba. Ze zijn overal te vinden. Zij storten zich in het leven, of het nu sport, kunst, uitgaan, lezen, muziek of juist de donkere kant van de samenleving is. Het is aan hen. Voor diegene die

Nadere informatie

INFORMATIE BOEKJE 2014-2015

INFORMATIE BOEKJE 2014-2015 INFORMATIE BOEKJE 2014-2015 WELKOM Droom jij er van om in de spotlights te staan? Wil jij graag acteren, regisseren of performen? Wil jij op het podium staan? Dan ben je bij Theaterschool Westelijke Mijnstreek

Nadere informatie

Academie Merksem. Welkom op de vrije infosessie.

Academie Merksem. Welkom op de vrije infosessie. Academie Merksem Welkom op de vrije infosessie. Maandag 6 oktober, tussen 17 en 18u30 in Brecht Woensdag 8 oktober, tussen 18 en 19u30 in Merksem Dinsdag 14 oktober, tussen 18 en 19u30 in Sint Job Academie

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure Moderne Talen (3de graad ASO) Leerlingprofiel Wat krijg je als je in Frankrijk un pistolet vraagt? Wist je dat het Franse woord mannequin van het Nederlandse manneken

Nadere informatie

Interieurarchitectuur

Interieurarchitectuur Fotografie Maak een selectie van vijf uit jouw beste en of mooiste eigengemaakte foto s. Bij elke foto omschrijf je kot wat er te zien is. Uitgeprint of digitaal meenemen. Documentaire fotografie is bij

Nadere informatie

Wat is de kunstklas? Kunstklaslessen op school

Wat is de kunstklas? Kunstklaslessen op school 1 kunstklas Intro Op het Haags Montessori Lyceum is er een kunstklas in de onderbouwklassen (klas 1 tot en met 3). Er zijn immers veel leerlingen, die kunstzinnige interesses en talenten hebben. Op het

Nadere informatie

Lesbrief bij de voorstelling Eendagsvlieg. www.zondermouwen.com zondermouwen@gmail.com 06-42812244 (Annemarije Chamuleau)

Lesbrief bij de voorstelling Eendagsvlieg. www.zondermouwen.com zondermouwen@gmail.com 06-42812244 (Annemarije Chamuleau) Lesbrief bij de voorstelling Eendagsvlieg www.zondermouwen.com Beste docent, Binnenkort gaat u met uw klas naar de voorstelling Eendagsvlieg: een vrolijke, fantasievolle voorstelling voor iedereen vanaf

Nadere informatie

FUTURE THEATRE EEN TOEKOMSTVERKENNING DOOR 5 ALUMNI UIT HET AFGELOPEN DECENNIUM: Jorine Van Beek 2006 - Theaterkostuumontwerpster

FUTURE THEATRE EEN TOEKOMSTVERKENNING DOOR 5 ALUMNI UIT HET AFGELOPEN DECENNIUM: Jorine Van Beek 2006 - Theaterkostuumontwerpster FUTURE THEATRE EEN TOEKOMSTVERKENNING DOOR 5 ALUMNI UIT HET AFGELOPEN DECENNIUM: Jorine Van Beek 2006 - Theaterkostuumontwerpster Casper Vandeputte 2008 - Regisseur Jeroen De Man 2005 - Acteur Pieter Van

Nadere informatie

Artistiek-pedagogisch project dé Academie Ieper

Artistiek-pedagogisch project dé Academie Ieper Artistiek-pedagogisch project dé Academie Ieper A. Voorstelling 1. Situering van de academie in het dko-landschap De afdelingen beeldende kunst, muziek en woord behoren tot het groter geheel van dé Academie,

Nadere informatie

Litouwen is Great! Met de steun van:

Litouwen is Great! Met de steun van: Litouwen is Great! JONNA toneelschool neemt deel aan internationaal festival in Litouwen. De jongeren uit één van de muziektheater groepen van JON- NA vzw hadden het geluk te mogen deelnemen aan Atzalyna

Nadere informatie

Het Stedelijk Lyceum Dé begaafdheidsprofielschool in de regio

Het Stedelijk Lyceum Dé begaafdheidsprofielschool in de regio Extra bij het magazine voor groep-8 leerlingen en hun ouders over Het Stedelijk Zutphen Het Stedelijk Lyceum Dé in de regio In dit nummer Tieners met talent Je eigen coach Maatwerk Vwo in 5 jaar 1 De enige

Nadere informatie

Dagboekverhaal van Christina Geusens

Dagboekverhaal van Christina Geusens Dagboekverhaal van Christina Geusens (derde prijs GO! verhalenwedstrijd Geen muren geen grenzen, allemaal buren en unieke mensen ) 17 november 2007 Ik heb vandaag weer ruzie met Elia gemaakt, omdat hij

Nadere informatie

Toespraak van Jan Jaap Knol tijdens de bijeenkomst ter afsluiting van de TOP-regeling. Gouda, 3 november 2008

Toespraak van Jan Jaap Knol tijdens de bijeenkomst ter afsluiting van de TOP-regeling. Gouda, 3 november 2008 Toespraak van Jan Jaap Knol tijdens de bijeenkomst ter afsluiting van de TOP-regeling. Gouda, 3 november 2008 1 Dames en heren, In mijn inleiding wil ik graag bij drie onderwerpen stilstaan. Ik begin bij

Nadere informatie

Lesbrief voor de voorstelling Cyrano de Bergerac door Joris Lehr

Lesbrief voor de voorstelling Cyrano de Bergerac door Joris Lehr Lesbrief voor de voorstelling Cyrano de Bergerac door Joris Lehr Inhoud 1. Over de schrijver Edmond Rostand 2. Het verhaal 3. Thema: werkelijke schoonheid 4. De speelstijl 5. De verteller 6. Vooraf 7.

Nadere informatie

Piet Mondriaan. Inspirators voor de toekomst

Piet Mondriaan. Inspirators voor de toekomst Piet Mondriaan 74 VSO DE HELDRING IN AMSTERDAM: MEER ZELFVERTROUWEN DANKZIJ CULTURELE EDUCATIE 75 Dankzij culturele educatie krijgen onze leerlingen meer zelfvertrouwen en zijn ze gelukkiger. Naam: VSO

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Rotzooi in mijn hoofd door Arno Bohlmeijer

Boekverslag Nederlands Rotzooi in mijn hoofd door Arno Bohlmeijer Boekverslag Nederlands Rotzooi in mijn hoofd door Arno Bohlmeijer Boekverslag door een scholier 1573 woorden 9 juni 2006 8,3 14 keer beoordeeld Auteur Genre Arno Bohlmeijer Jeugdboek Eerste uitgave 1999

Nadere informatie

DILEMMA 14/18, INLEEFSPEL OVER WERELDOORLOG 1 IN JOUW GEMEENTE

DILEMMA 14/18, INLEEFSPEL OVER WERELDOORLOG 1 IN JOUW GEMEENTE DILEMMA 14/18, INLEEFSPEL OVER WERELDOORLOG 1 IN JOUW GEMEENTE 1. TUMULT IS 1.1 ONZE KERNTHEMA S Conflicten hanteren en geweld aanpakken Bevorderen van de culturele dialoog Oorlog en vrede exploreren Citaat

Nadere informatie

~theater~ rollenspel. Instructie voor de leerkracht

~theater~ rollenspel. Instructie voor de leerkracht ~theater~ rollenspel Instructie voor de leerkracht De leerlingen repeteren het rollenspel. Groep 1 met 15 leerlingen, spelen het verhaal, Tammo en Trijntje en de opstandelingen. Groep 2 met 15 leerlingen,

Nadere informatie

Rhedelijk Cultureel. Leerplan. September 2015

Rhedelijk Cultureel. Leerplan. September 2015 Rhedelijk Cultureel Leerplan September 2015 1 Inhoudsopgave 1. Ter inleiding 3 2. Missie en visie 4 2.1 Missie 2.2 Visie 2.3 Doelstellingen 2.4 Werkwijze 3. Uitgangspunten en kwaliteitsbeleid 5 3.1 Uitgangspunten

Nadere informatie

Nieuwsbrief voor ouders G2

Nieuwsbrief voor ouders G2 Nieuws voor leerjaar 2 1. English Theatre Company op bezoek! Op woensdag 8 maart jl. bracht The English Theatre Company opnieuw een bezoek aan onze school. The English Theatre Company is een groep professionele

Nadere informatie

Kunstenaar in de klas

Kunstenaar in de klas Kunstenaar in de klas Cultuuronderwijs op zijn Haags Wat is Kunstenaar in de klas? Cultuuronderwijs op zijn Haags (COH) bevat leerlijnen voor acht culturele disciplines binnen vier thema s voor alle leeftijdsgroepen.

Nadere informatie

IN DE STUDIO SUPER MEGA KNAP NATUURKNAP REKENKNAP MUZIEKKNAP ZELFKNAP BEELDKNAP SAMENKNAP BEWEEGKNAP TAALKNAP

IN DE STUDIO SUPER MEGA KNAP NATUURKNAP REKENKNAP MUZIEKKNAP ZELFKNAP BEELDKNAP SAMENKNAP BEWEEGKNAP TAALKNAP IN DE STUDIO NATUUR REKEN BEELD MUZIEK ZELF SAMEN TAAL BEWEEG BEWEEG MUZIEK BEELD NATUUR REKEN ZELF SAMEN In de studio TAAL CAMERAMAN, REGISSEUR ACTEUR OF FIGURANT? Een cameraman is iemand die de camera

Nadere informatie

TONEELACADEMIE MAASTRICHT. start vanaf 1 oktober 2012 met een POST-ACADEMISCHE OPLEIDING THEATERDOCENT

TONEELACADEMIE MAASTRICHT. start vanaf 1 oktober 2012 met een POST-ACADEMISCHE OPLEIDING THEATERDOCENT TONEELACADEMIE MAASTRICHT start vanaf 1 oktober 2012 met een POST-ACADEMISCHE OPLEIDING THEATERDOCENT inschrijvingen mogelijk tot 15 september 2012 Er is veel interesse voor deze opleiding. De plaatsen

Nadere informatie

Jan De Wilde: Als ik het filmpje terug zie, ik herken mezelf niet meer.

Jan De Wilde: Als ik het filmpje terug zie, ik herken mezelf niet meer. 4 e Forum voor figurentheater, 5 april 2010, Erfgoedcentrum Lamot (Mechelen) Libelia De Splenter (Studio Brussel) in gesprek met Jan De Wilde en Jan Kieckens Libelia: Ik ben heel blij te zeggen dat ik

Nadere informatie

leerlingen voor Capellenborg jou! benieuwd naar Over de school In Wijhe ben je zó! School in cijfers

leerlingen voor Capellenborg jou! benieuwd naar Over de school In Wijhe ben je zó! School in cijfers Capellenborg is jou! benieuwd naar voor leerlingen Over de school In Wijhe ben je zó! School in cijfers 4 Over de school inhoud 6 Artitec 8 Theater 12 Sport 10 Muziek 00 16 School in cijfers 16 In Wijhe

Nadere informatie

Kunst en cultuur in keuzedelen

Kunst en cultuur in keuzedelen ONTWIKKELINGEN CULTUUREDUCATIE IN HET MBO KEUZEDELEN Kunst en cultuur in keuzedelen Sinds de herziening in de kwalificatiestructuur van het mbo in augustus 2016 staan naast beroepsgerichte vakken ook keuzedelen

Nadere informatie

Teamtraining MEER DOEN MET JE CULTURELE OMGEVING

Teamtraining MEER DOEN MET JE CULTURELE OMGEVING Teamtraining MEER DOEN MET JE CULTURELE OMGEVING Agenda 1. Wat is onze culturele omgeving? (30 min) -introductie -wat doen we al? -kunnen we de culturele omgeving definiëren? 2. Waarom willen we er iets

Nadere informatie

Milieuweek Coari. Sociaal project i.s.m. Opção Verde

Milieuweek Coari. Sociaal project i.s.m. Opção Verde Milieuweek Coari Sociaal project i.s.m. Opção Verde Achtergrond milieuweek Wereld milieu dag werd voor het eerst gevierd in 1972. Het doel is het bevorderen van activiteiten van milieubescherming en natuurbehoud.

Nadere informatie

De blijft je hele leven een rol spelen

De blijft je hele leven een rol spelen Laat je zien. In de Theaterklas. Stilletjes zijn we er heel trots op: onze Theaterklas. Omdat we ernstig vermoeden dat geen enkele andere middelbare onderwijsinstelling op dit hoge niveau programma s aanbiedt

Nadere informatie

Ik ga naar de academ ie! Jij toch ook? Als je veel verbeelding hebt, moet je bij ons zijn

Ik ga naar de academ ie! Jij toch ook? Als je veel verbeelding hebt, moet je bij ons zijn Verklank Ik ga naar de academ ie! Jij toch ook? Verwoord Verbeeld Als je veel verbeelding hebt, moet je bij ons zijn Kom je volgend jaar terug en ben je benieuwd welke vakken je moet/kan volgen? Kom je

Nadere informatie

Ckv verslag. Julia van Sluijs April 2015. Kunst- en Cultuurroute en cabaret CKV VERSLAG

Ckv verslag. Julia van Sluijs April 2015. Kunst- en Cultuurroute en cabaret CKV VERSLAG Ckv verslag Kunst- en Cultuurroute en cabaret Julia van Sluijs April 2015!1 Inhoudsopgave - Algemene gegevens 3 - Verantwoording keuze 4 - Kunst- en cultuurroute Workshop 1: Graffiti 5 Workshop 2: Capoeira

Nadere informatie

WORKSHOP CREATIEF SCHRIJVEN: POËZIE

WORKSHOP CREATIEF SCHRIJVEN: POËZIE WORKSHOP CREATIEF SCHRIJVEN: POËZIE TIMING DOELEN STRATEGIE LEERSTOF - LEERINHOUD MEDIA 5 I. SFEERSCHEPPING: een vel en een vel. 1 Opdracht: neem een vel papier. De leerkracht legt uit dat het de volgende

Nadere informatie

THEATER DEGASTEN WIE ZIJN WIJ?

THEATER DEGASTEN WIE ZIJN WIJ? THEATER DEGASTEN WIE ZIJN WIJ? Hoewel we sinds februari 2013 stichting DEGASTEN zijn, bestaan we al sinds 2003 onder de naam Jong RAST, in Amsterdam. Jong RAST bestaat sinds 2003 als talentontwikkelingsorganisatie

Nadere informatie

columbus Boeren tegen Britten: oorlog in Zuid-Afrika lesbrief HAVO/V leerjaa brengt het beste uit twee werelden samen

columbus Boeren tegen Britten: oorlog in Zuid-Afrika lesbrief HAVO/V leerjaa brengt het beste uit twee werelden samen columbus brengt het beste uit twee werelden samen lesbrief HAVO/V leerjaa WO r3 Boeren tegen Britten: oorlog in Zuid-Afrika columbus Inleiding Deze zomer vindt het WK voetbal plaats in Zuid-Afrika. Allerlei

Nadere informatie

Projectvoorstel musical Little Shop of Horrors

Projectvoorstel musical Little Shop of Horrors 2009 Projectvoorstel musical Little Shop of Horrors Hanneke Arpots Nijmeegse Scholengemeenschap Groenewoud Juni 2009 Aan: Betreft: Bestuur van de Stichting tot Steun van de NSG / Joost Eijkhout projectplan

Nadere informatie

Portfolio 2014 / 2015 CKV Voor klas 3

Portfolio 2014 / 2015 CKV Voor klas 3 Portfolio 2014 / 2015 CKV Voor klas 3 Naam: Klas: Inleiding Dit is jouw persoonlijke CKV-portfolio, waarmee je het onderdeel CKV in het derde en vierde leerjaar afrondt. CKV is een wettelijk verplicht

Nadere informatie

WELKE VAKKEN DOE JIJ GRAAG?

WELKE VAKKEN DOE JIJ GRAAG? WELKE VAKKEN DOE JIJ GRAAG? Sommige mensen zijn goed in talen, andere mensen zijn goed in wiskunde. Waar ben jij goed in? Welke vakken doe jij graag? Wat moet je doen? Werk samen in groep. 1. Maak de woordenschatoefeningen

Nadere informatie

Ieper. Ervaringen Schilderijen :

Ieper. Ervaringen Schilderijen : Ieper Ervaringen Schilderijen : Tijdens het schilderen wist ik niet zo goed waar ik moest beginnen. Bovenaan, onderaan, in het midden Ik heb gekozen om eerst de achtergrond te el schilderen. Bij mijn ontwerp

Nadere informatie

1. Werkt(e) u op niveau van de kinderen reeds samen met een dagschool?

1. Werkt(e) u op niveau van de kinderen reeds samen met een dagschool? 1. Werkt(e) u op niveau van de kinderen reeds samen met een dagschool? = 63 = 5 Bevraging samenwerking DKO dagonderwijs (DKO) pagina 1 2. Werkt(e) u op niveau van de leerkrachten reeds samen met een dagschool?

Nadere informatie

MOMOTARO. Beste, Barbara Beel en Sarah Beel www.casablancavzw.be

MOMOTARO. Beste, Barbara Beel en Sarah Beel www.casablancavzw.be Beste, Momotaro is een eeuwenoud Japans verhaal. Het vertelt over een kleine perzikjongen en over groot geluk, over vrienden en vijanden en over hoe je samen sterk, moedig en wijs kan zijn. Het verhaal

Nadere informatie

EN AVANT, MARCHE! LESBRIEF VOOR LEERKRACHTEN DEEL II: NAVERWERKING

EN AVANT, MARCHE! LESBRIEF VOOR LEERKRACHTEN DEEL II: NAVERWERKING EN AVANT, MARCHE! LESBRIEF VOOR LEERKRACHTEN DEEL II: NAVERWERKING!! OPGELET!! Wij gaan er bij Publiekswerking steeds van uit dat er geen vaststaande antwoorden zijn op onderstaande vragen. De associaties

Nadere informatie

Thema: Grenzen en bruggen - Migratie

Thema: Grenzen en bruggen - Migratie Thema: Grenzen en bruggen - Migratie Onderdeel 2: De beleving van migratie achter ieder verhaal een mens Te vaak gaan de echte verhalen van migranten schuil achter kaarten, grafieken en cijfers. We horen

Nadere informatie

Bachelor Theaterwetenschap. uva.nl/ba-theaterwetenschap

Bachelor Theaterwetenschap. uva.nl/ba-theaterwetenschap Bachelor 2019-2020 Theaterwetenschap uva.nl/ba-theaterwetenschap Een theatervoorstelling is een complex geheel van tekst, geluid, decor, kostuums, belichting en het spel van de acteurs, dansers en zangers.

Nadere informatie

Verantwoording Theater met Kids FEBRUARI JULI 2017

Verantwoording Theater met Kids FEBRUARI JULI 2017 Verantwoording Theater met Kids FEBRUARI JULI 2017 Inleiding (kunstzinnige) activiteiten voor kinderen onder de armoedegrens De wijken Crooswijk, Noord en Afrikaanderwijk in Rotterdam zijn wijken met de

Nadere informatie

Doorgaande leerlijnen cultuureducatie, hoe werkt dat in de praktijk?

Doorgaande leerlijnen cultuureducatie, hoe werkt dat in de praktijk? Doorgaande leerlijnen cultuureducatie, hoe werkt dat in de praktijk? www.kunstedu.nl info@kunstedu.nl 06 11322235 www.kunstedu.nl Cultuureducatie denkkader: VISIE verankering cultuurmenu verankering cultuurmenu

Nadere informatie

Over de Maas. Het oorlogsverhaal van de 15-jarige Harrie Bloemen. Harrie Bloemen

Over de Maas. Het oorlogsverhaal van de 15-jarige Harrie Bloemen. Harrie Bloemen Voor Fritz - 1 - - 2 - Over de Maas Het oorlogsverhaal van de 15-jarige Harrie Bloemen Harrie Bloemen - 3 - - 4 - Harrie bij de resten van een ontplofte nevelwerper raket, lente 1946 in de achtertuin -

Nadere informatie

Mediawijsheid. Werkblad Auteursrecht bij films. Films en auteursrecht

Mediawijsheid. Werkblad Auteursrecht bij films. Films en auteursrecht Werkblad Auteursrecht bij films Films en auteursrecht De bioscoopfilm is net afgelopen en je blijft nog even zitten om de aftiteling van de film te bekijken. Dat duurt lang zeg. Zoveel namen. Hebben al

Nadere informatie