Federale Overheidsdienst FINANCIEN

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Federale Overheidsdienst FINANCIEN"

Transcriptie

1 Federale Overheidsdienst FINANCIEN BELASTINGEN EN INVORDERING Administratie der douane en accijnzen INVORDERINGEN en GESCHILLEN BORGTOCHTEN NCTS D.I. 860 D.C Bijlagen : 3 Brussel, 4 maart Omdeling door de gewestelijke directies aan : - elke dienst belast met het bijhouden van een collectie; - alle ambtenaren van niveau 1, B en C. 1. INLEIDING 1. In de eerste helft van 2005 wordt NCTS uitgebreid met een module Zekerheidstellingen. Deze module heeft tot doel de zekerheidstellingen in het kader van het communautair of gemeenschappelijk douanevervoer (hierna douanevervoer ) te automatiseren en te beheren. Het geautomatiseerd beheer van de zekerheidstellingen vervangt het papieren systeem van het voorleggen van certificaten TC 31 (doorlopende zekerheid code 1), TC 32 (bewijzen van zekerheidstelling per aangifte - code 4) en TC 33 (ontheffing van zekerheidstelling - code 0) bij het geldig maken van een aangifte voor douanevervoer. Ook de zekerheid per aangifte (code 2) en de meervoudige zekerheid ( 217 t/m 232 van de instructie Borgtochten D.I. 860) worden geautomatiseerd. Bon O.S.D. nr. 61/05

2 2 2. De andere vormen van zekerheidstelling vallen buiten het toepassingsgebied van de module Zekerheidstellingen. Bedoeld worden: de zekerheid in speciën (code 3) en de verschillende vormen van ontheffing van zekerheidstelling wegens vervoer door de lucht, Rijn en Rijnvaartwegen, pijpleidingen en spoorvervoer (code 6) of voor overheidsorganismen (code 8) die kunnen gebruikt worden bij vertrek uit ons land. Ook de code 7 (ontheffing van zekerheidstelling tussen het kantoor van vertrek en het eerste kantoor van doorgang) wordt geautomatiseerd, maar die code kan enkel gebruikt worden bij vertrek vanuit een EVA-land. 3. Het automatiseren van de zekerheidstellingen heeft geen invloed op de richtlijnen betreffende de afgifte van vergunningen doorlopende zekerheid of ontheffing van zekerheidstelling die zijn opgenomen in de instructie Borgtochten (D.I. 860). Ook voor de andere vormen van zekerheidstelling (zekerheid per aangifte of door middel van bewijzen van zekerheidstelling) verandert er fundamenteel niets. 4. Om in de toekomst een aangifte voor douanevervoer (aangifteberichten IE015) te kunnen geldig maken met gebruikmaking van een zekerheid die door de module Zekerheidstellingen wordt ondersteund, zal een aangever over een uniek zekerheidstellingnummer moeten beschikken (hierna GRN Guaranty Reference Number). Daarnaast moet een aangever ook over een toegangscode (pincode) beschikken die het mogelijk maakt de zekerheid aan te wenden. Deze toegangscode vervangt in feite de volmachten die zijn aangebracht op de keerzijde van certificaten TC 31 en TC 33. Zowel het GRN als de toegangscode moeten worden vermeld in het aangiftebericht IE Het is de taak van de kantoren van zekerheidstelling om de gegevens van de zekerheden inzake douanevervoer in de module Zekerheidstellingen in te brengen en aan de aangevers een GRN en één of meer toegangscodes toe te kennen.

3 3 6. In de loop van de maanden april en mei 2005 zal aan de ambtenaren die op de kantoren belast zijn met het beheer van de zekerheidstellingen inzake douanevervoer een opleiding worden gegeven om hen vertrouwd te maken met het gebruik van de module Zekerheidstellingen. Tevens zal hen een handleiding voor het gebruik van de module worden bezorgd. Deze handleiding beschrijft de wijze waarop de gegevens van de zekerheidstellingen in de module moeten worden ingebracht, beheerd, gewijzigd, enz. en hoe de module Zekerheidstellingen binnen MCC moet worden gebruikt. Ook aan de ambtenaren die belast zijn met de controle van de aangiften en het vrijgeven van de goederen zal een opleiding worden gegeven om hen vertrouwd te maken met het gebruik van de module Zekerheidstellingen in MCC. Het tijdstip waarop deze opleiding zal plaatsvinden, is nog niet gekend. 7. De datum waarop de module Zekerheidstellingen van toepassing zal worden, is gepland op De module Zekerheidstellingen kan echter pas operationeel worden eens alle gegevens van alle zekerheden inzake douanevervoer in de module werden ingebracht door de kantoren en alle aangevers over een GRN en toegangscodes beschikken. De juiste datum waarop de module zal worden toegepast, zal later worden bevestigd. 2. TOEKENNEN VAN GRN EN TOEGANGSCODES EN BEPALEN VAN HET DEFAULTBEDRAG A. GRN 8. Door de kantoren van zekerheidstelling moeten alle bestaande zekerheden inzake douanevervoer in de module Zekerheidstellingen worden ingebracht, zowel de vergunningen doorlopende zekerheid en ontheffing van zekerheidstelling als de zekerheidstellingen waarvoor geen vergunning is vereist. De zekerheidstellingen met een akte van borgtocht conform het model opgenomen in de bijlagen 8, 9, 10 en 32 van de instructie Borgtochten (D.I. 860) moeten bijgevolg in de module worden ingebracht.

4 4 Door het inbrengen van de gegevens in de module wordt aan de zekerheid een GRN bestaande uit 17 karakters (codes 0, 1, 2 en 9) of 24 karakters (code 4) toegekend. Voor de reeds bestaande vergunningen doorlopende zekerheid zullen de eerste 16 karakters van het nummer van de vergunning (zie 288 van de instructie Borgtochten D.I. 860) de eerste 16 karakters vormen van de GRN. Het 17 de karakter zal door de module worden toegevoegd als controlecijfer. Veld Inhoud Veld type Voorbeeld 1 Laatste 2 cijfers van het jaar Numeriek 2 05 waarin de zekerheidstelling is aanvaard (YY) 2 Identificatie van het land waar de Alfabetisch 2 BE zekerheidstelling is ingeleid (ISO alfa 2 landcode) 3 Unieke identificatie van een door Alfanumeriek 10101JDB1951 het kantoor van zekerheidstelling aanvaarde zekerheidstelling Dit nummer wordt samengesteld uit de CIV code van het kantoor van ingave (eerste drie cijfers bijv. 101 voor Antwerpen), de code zekerheidstelling (volgende 2 cijfers bijv. 01 voor doorlopende zekerheid), gevolgd door 12 het lokaal referentienummer indien dit ingegeven werd zoniet wordt het door de module gecreeerd (volgende 7 karakters alfanumeriek) 4 Check digit. Wordt aangemaakt Alfanumeriek 1 8 door de module borgstellingen 5 Identificatie van een bewijs van Alfanumeriek 7 zekerheidstelling per aangifte enkel voor code 4 (1 letter + 6 cijfers) A001017

5 5 B. Toegangscodes 9. De aangever moet in het bezit worden gesteld van één of meerdere toegangscodes. Die toegangscodes zijn verbonden aan personen die gemachtigd zijn om namens de aangever aangifteberichten IE015 in te geven met gebruikmaking van de door de aangever gestelde zekerheid. De aangever heeft de mogelijkheid om aan het kantoor van zekerheidstelling bijkomende toegangscodes aan te vragen of te vragen bestaande toegangscodes te schrappen. Tevens heeft hij de mogelijkheid om toegangscodes in de tijd te beperken (vervaldatum). Deze vervaldatum kan op verzoek van de aangever worden verlengd. Indien een aangever geen geldigheidsdatum wenst te verbinden aan zijn toegangscodes, zal deze bij het opstarten van de applicatie zekerheidstellingen ambtshalve bepaald worden op 30 juni 2007, zijnde ongeveer 2 jaar na toekenning van de toegangscodes wat overeenstemt met de maximum geldigheidsduur van de certificaten TC 31 en TC 33. In de toekomst zal deze termijn in dergelijk geval bepaald worden op 2 jaar na de toekenning van de toegangscode. C. Bepalen van het defaultbedrag 10. Op het ogenblik van het registreren van een aangifte in MCC moet de zekerheid worden aangeschreven. Dit houdt in dat voor elke geregistreerde aangifte een bepaald bedrag zal worden aangeschreven op het referentiebedrag of het borgbedrag. Dit bedrag moet in principe gelijk zijn aan de voor een aangifte in het spel zijnde rechten en andere heffingen. Bij vervoer van goederen zonder verhoogd frauderisico met gebruikmaking van de doorlopende zekerheid of de ontheffing van zekerheidstelling (codes 1 en 0) heeft de aangever de mogelijkheid om op het ogenblik van de ingave van zijn aangiftebericht IE015 in het vak Bijzondere vermeldingen het bedrag aan rechten en heffingen te vermelden dat naar zijn oordeel verschuldigd is op de vervoerde goederen.

6 6 Een aangever is echter niet verplicht een dergelijk bedrag in te geven. In dat geval zal het in de module Zekerheidstellingen opgenomen defaultbedrag voorgesteld worden als te registreren bedrag voor de betrokken zending. Dit defaultbedrag moet in overleg met de aangever worden bepaald en vormt het bedrag aan rechten en heffingen dat gemiddeld verschuldigd is op goederen zonder verhoogd frauderisico die door een aangever worden vervoerd onder de regeling douanevervoer. Indien geen gemiddeld bedrag kan worden berekend (bijv. bij gebrek aan voldoende gegevens van de aangever) zal dit bedrag door het kantoor van zekerheidstelling bepaald worden op minimum 7000 euro (toepassing artikel 379, lid 1, van de toepassingsbepalingen van het Communautair douanewetboek). Voor goederen met verhoogd frauderisico gebeurt de berekening van de in het spel zijnde belastingen automatisch op basis van de in het aangiftebericht vermelde goedereninfo. D. Brief aan aangever 11. Alle gegevens betreffende de vergunningen doorlopende zekerheid of ontheffing van zekerheidstelling en de andere vormen van zekerheidstelling moeten door het kantoor van zekerheidstelling in de module worden ingebracht. Het grootste gedeelte van de gegevens is reeds gekend op het kantoor van zekerheidstelling (referentiebedrag, borgpercentage, borgbedrag, borgsteller, territoriale geldigheid van de zekerheid, enz.). Met het oog op het verzamelen van de nog ontbrekende gegevens (zoals de naam van de personen die over een toegangscode moeten beschikken en het defaultbedrag) zal door elk kantoor van zekerheidstelling contact worden opgenomen met de aangevers die bij hen een akte van zekerheid inzake douanevervoer hebben neergelegd.

7 7 In bijlage is een model van brief gevoegd dat daarvoor kan worden gebruikt. Deze brief zal zo spoedig mogelijk aan de betrokken aangevers worden gezonden teneinde tegen de gegevens noodzakelijk voor het inbrengen van de vergunningen en de andere zekerheden in de module Zekerheidstellingen in bezit te hebben. 3. INBRENGEN VAN DE GEGEVENS IN DE MODULE ZEKERHEIDSTELLINGEN 12. Na het volgen van de opleidingscursus moeten de gegevens van de vergunningen doorlopende zekerheid en ontheffing van zekerheidstelling en van de andere zekerheidstellingen in de module Zekerheidstellingen worden ingebracht. Deze gegevens moeten worden ingebracht van zodra de module Zekerheidstellingen beschikbaar zal zijn op de kantoren van zekerheidstelling. De datum waarop de module beschikbaar zal zijn en de uiterste datum waarop de gegevens moeten zijn ingebracht, zullen later worden medegedeeld. Eens de gegevens werden ingebracht, zullen de aangevers in het bezit worden gesteld van de toegekende GRN en de toegangscodes. Dit zal gebeuren door hen een rapport met de gegevens van de zekerheidstelling te overhandigen. Dit rapport kan worden aangemaakt via de module Zekerheidstellingen. Vermits dit rapport vertrouwelijke informatie bevat (o.m de toegekende toegangscodes) zal dit rapport onder gesloten omslag en tegen ontvangstbewijs worden overhandigd aan de persoon/- personen die daartoe door de aangever is/zijn gemachtigd. In de begeleidende brief waarmee het rapport aan de aangever wordt bezorgd, zullen de namen van de ambtenaren worden medegedeeld met wie contact moet worden opgenomen om hetzij toegangscodes te verwijderen hetzij toegangscodes toe te voegen.

8 8 Indien het vastgestelde defaultbedrag niet overeenstemt met het door de aangever berekende en voorgestelde defaultbedrag, zal in diezelfde begeleidende brief aan de aangever worden medegedeeld welk defaultbedrag werd vastgesteld en op basis waarvan dit bedrag werd bepaald. 4. GEBRUIK VAN DE MODULE ZEKERHEIDSTELLINGEN 13. Zoals reeds aangehaald in de inleiding worden de zekerheid in speciën (code 3) en de verschillende vormen van ontheffing van zekerheidstelling wegens vervoer door de lucht, Rijn en Rijnvaartwegen, pijpleidingen en spoorvervoer (code 6) of voor overheidsorganismen (code 8) niet ondersteund door de module Zekerheidstellingen. Dergelijke vormen van zekerheidstelling mogen vanzelfsprekend slechts gebruikt worden voor zover voldaan is aan de voorwaarden voor het gebruik ervan. Op het ogenblik van de controle van de aangifte dient dan ook te worden nagegaan of de ingegeven code in het concrete geval mag worden gebruikt. De andere codes (0, 1, 2, 4 en 9) worden ondersteund door de module Zekerheidstellingen. 14. Vermits er op dit ogenblik echter geen tijdelijke uitsluiting van de gebruikmaking van de doorlopende zekerheid is (code 9 - zie 314/33 van de instructie Borgtochten D.I 860) en er in ons land geen organisme is dat gemachtigd is om bewijzen van zekerheidstelling per aangifte af te geven (code 4 zie van de instructie Borgtochten D.I. 860) kunnen dergelijke vormen van zekerheidstelling thans niet opgenomen worden in de module Zekerheidstellingen. Bijgevolg zal enkel bij gebruik van de code 0 (ontheffing van zekerheidstelling), code 1 (doorlopende zekerheid) en code 2 (enkelvoudige en meervoudige zekerheid per aangifte) de registratie van de zekerheid gebeuren via de module Zekerheidstellingen.

9 9 15. Wat meer specifiek de code 2 -meervoudige zekerheidstelling- betreft, mag deze vorm van zekerheid in het kader van het automatisch beheer van de zekerheidstellingen in afwijking van het bepaalde in 226 en 227 van de instructie Borgtochten (D.I. 860) ook aangewend worden op andere Belgische kantoren van vertrek dan het kantoor van zekerheidstelling. De met die zekerheid geldig gemaakte aangiften moeten ook niet langer vermeld worden in de lijst gevoegd bij de akte van borgtocht. De in het kader van de module Zekerheidstellingen aangemaakte controlelijst van de bewegingen zal dienen als lijst van de met deze zekerheid geldig gemaakte aangiften (zie 230 van de instructie Borgtochten D.I. 860). Aan de aangevers die over een dergelijke zekerheid beschikken, zal worden medegedeeld dat zij in het kader van het automatiseren van deze vorm van zekerheid gemachtigd worden deze te gebruiken van op alle Belgische kantoren van vertrek en dat geen individuele machtiging per aangifte meer vereist is. A. Registratie van de zekerheid ONDERSCHEID NORMALE PROCEDURE/AANGENOMEN LOCATIE-VEREENVOUDIGING 16. Voor de registratie van de zekerheid in de normale procedure of op aangenomen locatie is steeds de tussenkomst van een ambtenaar vereist. In de normale procedure is dit de verifiërende ambtenaar. Bij de aangenomen locatie is dit een ambtenaar van de dispaching. In de vereenvoudigde procedure gebeurt de registratie van de zekerheid automatisch en is geen tussenkomst van een ambtenaar vereist. Enkel indien besloten wordt tot controle van de zending zal de tussenkomst van de verifiërende ambtenaar van het GVC vereist zijn.

10 10 BESCHIKBAAR REFERENTIE- OF BORGBEDRAG 17. Een aangever kan gebruik maken van zijn zekerheid binnen de grenzen van het hem toegekende referentiebedrag of het door hem gestelde borgbedrag. Het op de aangifte vermelde bedrag of het defaultbedrag zal op het ogenblik van de registratie op deze bedragen worden aangeschreven en bij zuivering van de aangifte worden afgeschreven. Op het ogenblik van het opstarten van de applicatie Zekerheidstellingen zal de aangever kunnen beschikken over zijn volledige referentie- of borgbedrag en zal bijgevolg geen rekening worden gehouden met de op dat ogenblik nog openstaande aangiften. BEREKENING EN AANSCHRIJVING VAN DE BEDRAGEN 18. Inzake de berekening en de aanschrijving van de bedragen moet onderscheid worden gemaakt naargelang de vervoerde goederensoort: goederen met verhoogd frauderisico of goederen zonder verhoogd frauderisico. Het registreren van een bepaald bedrag voor een bepaalde aangifte heeft niet tot gevolg dat bij een latere invordering enkel dit bedrag van de borg kan worden gevorderd. Indien de borg moet worden aangesproken zullen alle voor een aangifte in het spel zijnde bedragen kunnen worden gevorderd. GOEDEREN MET VERHOOGD FRAUDERISCO 19. De berekening van de in het spel zijnde bedragen voor goederen met verhoogd frauderisico gebeurt op basis van de in het aangiftebericht ingegeven goedereninfo. Dit zal het geval zijn bij gebruikmaking van een doorlopende zekerheid die geldig is voor goederen met verhoogd frauderisico (code 1) of voor de meervoudige zekerheid per aangifte (code 2).

11 11 Met het oog op een correcte registratie van de bedragen zal door de verifiërende ambtenaar de juistheid van de goedereninfo moeten worden gecontroleerd. Er moet worden nagegaan of de hoeveelheden werden ingebracht in aantal stuks (sigaretten), hl (alcohol en alcoholische dranken) of kg (andere gevoelige goederen zoals levende runderen, vlees, melk, boter, bananen, suiker). Deze hoeveelheid moet vermeld zijn in het vak Gevoelige goederen van het scherm betreffende het artikel. In dit verband wordt verwezen naar de lijst van de goederen met verhoogd frauderisico opgenomen in bijlage 14 van de instructie Borgtochten (D.I. 860). De vervoerde hoeveelheden mogen bijgevolg niet ingegeven worden in bijvoorbeeld kartons, liter, ton. In voorkomend geval moet het aangiftebericht worden aangepast. De aangever moet daarnaast vanzelfsprekend ook de gegevens betreffende het aantal, het type, de merken en de nummers van de colli in zijn aangiftebericht ingeven. GOEDEREN ZONDER VERHOOGD FRAUDERISICO 20. Voor goederen zonder verhoogd frauderisico heeft de aangever de mogelijkheid om het bedrag van de in het spel zijnde rechten en andere heffingen in te geven in zijn aangiftebericht IE015 in het vak Bijzondere vermeldingen (vak 44) wanneer gebruik gemaakt wordt van een zekerheid code 0 of 1. De mogelijkheid bestaat niet voor de andere vormen van zekerheid (code 2 of 4), die gebruikt kunnen worden voor het vervoer van goederen zonder verhoogd frauderisico. Het ingegeven bedrag heeft betrekking op alle in het aangiftebericht vermelde goederenitems. Voor het bepalen van het te registreren bedrag moet rekening worden gehouden met zowel de douaneschuld als de nationale belastingen. De aangever is echter niet verplicht een bedrag in te geven. Indien de aangever een bedrag heeft ingegeven in het aangiftebericht zal dit bedrag als te registreren zekerheid worden voorgesteld in het scherm betreffende de registratie van de zekerheid.

12 Door de ambtenaar belast met de registratie moet worden nagegaan of dit bedrag de realiteit benadert. Daartoe kan hij de aangever uitnodigen de door hem berekende en ingegeven bedragen te rechtvaardigen Indien uit het onderzoek blijkt dat het te registreren bedrag onvoldoende is, moet het worden aangepast. Deze aanpassing moet gebeuren in overleg met de aangever. Het te registreren bedrag kan door de ambtenaar worden gecorrigeerd in het scherm betreffende de registratie van de zekerheid. In voorkomend geval kan het defaultbedrag als te registreren bedrag worden aanvaard. De aangever heeft ook steeds de mogelijkheid om het in zijn aangiftebericht ingegeven bedrag aan te passen. Wanneer deze aanpassing niet onmiddellijk kan gebeuren, zal de registratie van de zekerheid geen doorgang kunnen vinden en zal door het weigeren van de registratie de aangifte in MCC de status Zekerheid aanpassen krijgen. 22. Indien de aangever geen bedrag van de in het spel zijnde rechten en andere heffingen in zijn aangiftebericht IE015 heeft ingegeven, zal het in de module Zekerheidstellingen geregistreerde defaultbedrag voorgesteld worden als te registreren bedrag. Door de verifiërende ambtenaar zal steekproefsgewijs worden nagegaan of dit defaultbedrag de op de vervoerde goederen verschuldigde belastingen enigszins benadert. In voorkomend geval zal ook dit bedrag moeten worden aangepast. Het te registreren bedrag omvat steeds het totale bedrag van de verschuldigdheden zowel voor de goederen met als zonder verhoogd frauderisico ongeacht het aantal goederenitems die in het aangiftebericht IE015 zijn vermeld. 23. Indien een aangever niet akkoord gaat met het door de administratie voorgestelde bedrag, zal de registratie van de zekerheid worden verworpen en de aangifte geen doorgang vinden tot op het ogenblik dat het te registreren bedrag correct werd berekend of ingegeven. Deze aanpassing moet gebeuren binnen de 48 uur zoniet wordt de aangifte verworpen en krijgt ze de status Ingehouden binnen MCC.

13 13 WEIGERING VAN REGISTRATIE WEGENS ONVOLDOENDE REFERENTIEBE- DRAG OF BORGBEDRAG 24. Binnen de module Zekerheidstellingen zal op het ogenblik van de registratie van de zekerheid worden nagegaan wat het in hoofde van de aangever nog beschikbare gedeelte van zijn referentiebedrag of borgbedrag is. Bij onvoldoende saldo zal de registratie van de aangifte worden geblokkeerd, rekening houdend met het hierna gemaakte onderscheid tussen enerzijds doorlopende zekerheid (code 1) of een ontheffing van zekerheidstelling (code 0) en anderzijds enkelvoudige of meervoudige zekerheid per aangifte (code 2). GEBRUIKMAKING VAN CODE 1 OF Vermits het invoeren van een geautomatiseerd borgbeheer in een beginfase tot praktische moeilijkheden kan leiden, werd besloten om in deze beginfase de aangiften niet te blokkeren wegens een overschrijding van het referentiebedrag ongeacht de grootte van die overschrijding. Die onbeperkte overschrijding kan echter slechts toegestaan worden in de beginperiode. Eens is gebleken dat de module Zekerheidstellingen naar behoren functioneert en de aangiften binnen NCTS in real time worden gezuiverd, zal bij overschrijding van het referentiebedrag de registratie van de bedragen geweigerd worden en de aangifte de status Zekerheid aanpassen krijgen in MCC. Indien de zekerheid binnen de 48 uur niet wordt aangepast of het beschikbare saldo ondanks de zuivering van voorgaande aangiften nog steeds onvoldoende is, zal de aangifte worden verworpen en de status Ingehouden krijgen in MCC. Van zodra de zekerheid is aangepast of van zodra er terug voldoende saldo is, zal de aangever voor zover de 48 uur nog niet verstreken zijn, kunnen vragen om de zekerheid te registreren en de aangifte vrij te geven.

14 14 Om echter niet bij elke, somtijds minieme of uitzonderlijke overschrijding van het referentiebedrag een aangifte te blokkeren, werd in het systeem een marge ingebouwd waardoor een aangever ook in de toekomst de mogelijkheid zal hebben zijn referentiebedrag met maximum 10% te overschrijden zonder dat zijn aangifte wordt geblokkeerd. De bedoeling van deze marge is echter niet om een aangever toe te laten voortdurend gebruik te maken van deze marge van 10% van het referentiebedrag. Indien vastgesteld wordt dat een aangever voortdurend gebruikt maakt van deze marge zal dit aanleiding moeten geven tot het aanpassen van zijn vergunning doorlopende zekerheid of ontheffing van zekerheidstelling (verhogen van referentiebedrag). GEBRUIKMAKING VAN CODE Wanneer de aangever gebruik maakt van een enkelvoudige of meervoudige zekerheid per aangifte en het borgbedrag of het saldo van het borgbedrag is onvoldoende voor de registratie van de in het spel zijnde bedragen, zal de aangifte niet worden aanvaard en de status Zekerheid aanpassen krijgen in MCC. Betreft het een enkelvoudige zekerheid per aangifte ( instructie Borgtochten D.I. 860), dan zal de zekerheid pas kunnen worden geregistreerd nadat een aanvullende borg werd gesteld en de gegevens in de module Zekerheidstellingen werden aangepast. Indien zulks niet binnen de 48 uur is gebeurd, zal de aangifte verworpen worden en de status Ingehouden krijgen binnen MCC. Betreft het een meervoudige zekerheid per aangifte ( instructie Borgtochten D.I. 860), dan zal de zekerheid pas kunnen worden geregistreerd nadat een aanvullende borg werd gesteld en de gegevens in de module Zekerheidstellingen werden aangepast of nadat ingevolge de zuivering van vroegere aangiften er terug voldoende saldo is van het borgbedrag. Indien zulks niet binnen de 48 uur is gebeurd, zal de aangifte verworpen worden en de status Ingehouden krijgen binnen MCC.

15 15 Van zodra de zekerheid is aangepast of van zodra er terug voldoende saldo is, zal de aangever voor zover de 48 uren nog niet verstreken zijn, kunnen vragen om de zekerheid te registreren en de aangifte vrij te geven. In alle voorgaande gevallen (zowel code 0, 1 als 2) moeten de aangiften die zich in de status Ingehouden bevinden onmiddellijk worden geannuleerd door de bevoegde ambtenaar (verifiërende ambtenaar, dispatching, kantoor van vertrek). Deze annulatie heeft tot gevolg dat bij het geautomatiseerd beheer van de voorafgaande douaneregeling de automatische aanzuivering van die voorafgaande regeling wordt ongedaan gemaakt. B. Vrijgave van de geregistreerde bedragen 27. De vrijgave van de aangeschreven bedragen is verschillend naargelang van de soort zekerheidstelling. ZEKERHEIDSTELLING CODE 0 EN Als de goederen regelmatig zijn aangeboden op het kantoor van bestemming of als de toegelaten geadresseerde aan het kantoor van bestemming heeft meegedeeld dat de goederen aldaar zijn aangebracht en het kantoor van vertrek is hierover geïnformeerd, wordt in de gevallen dat gebruik werd gemaakt van een zekerheidstelling code 0 of 1, het referentiebedrag automatisch gecrediteerd op basis van het aankomstbericht (IE006). Tot op het ogenblik van de ontvangst van dit bericht blijven de bedragen geblokkeerd. ZEKERHEIDSTELLING CODE Wanneer gebruik werd gemaakt van een zekerheidstelling code2 (zowel enkelvoudige als meervoudige) zal de zekerheid pas worden gecrediteerd op het ogenblik dat het kantoor van vertrek de conforme controleresultaten (bericht IE018) ontvangt van het kantoor van bestemming. Wanneer gebruik werd gemaakt van een enkelvoudige zekerheidstelling code 2, zal na ontvangst van de conforme controleresultaten de borgstelling niet meer kunnen worden hergebruikt.

16 16 Bij ontvangst van niet-conforme controleresultaten (bijv.tekort) blijft het volledige geregistreerd bedrag geblokkeerd. 5. Internationaal gebruik van de zekerheidstellingen 30. Niet alleen bij geldigmaking van aangiften bij vertrek vanuit ons land met gebruikmaking van een in ons land toegekende GRN wordt het beheer van de zekerheden geautomatiseerd, ook bij gebruikmaking van een in een andere lidstaat of EVA-land gestelde zekerheid zal een automatische controle en registratie van de zekerheid gebeuren via een internationale berichtenuitwisseling. Omgekeerd zal ook een in ons land toegekende GRN kunnen gebruikt worden om in een andere lidstaat of een EVA-land aangiften in NCTS in te geven. GEBRUIKMAKING VAN BUITENLANDSE GRN IN ONS LAND 31. De juiste modaliteiten betreffende de aanwending van een buitenlandse GRN bij vertrek vanuit ons land zijn momenteel nog niet gekend. Van zodra die zullen gekend zijn, zullen aanvullende richtlijnen worden gegeven. GEBRUIKMAKING VAN BELGISCHE GRN IN HET BUITENLAND 32. Een Belgische aangever kan met gebruikmaking van zijn GRN in een andere lidstaat of een EVA-land een aangifte voor douanevervoer ingeven. Daartoe zal hij dezelfde gegevens moeten ingeven als bij de ingave van een aangiftebericht in ons land.

17 17 De registratie van de zekerheid zal in dat geval gebeuren door het buitenlandse kantoor van vertrek en er is geen enkele tussenkomst nodig van het Belgische kantoor van zekerheidstelling. De controle van de gebruikte zekerheid (GRN, toegangscode, enz.) zal via een internationale berichtenuitwisseling automatisch gebeuren in de Belgische module Zekerheidstellingen. Bij registratie van de zekerheid in een andere lidstaat of een EVA-land zal de aangifte en de zending echter geblokkeerd worden, indien het referentiebedrag onvoldoende is voor de registratie van de in het spel zijnde bedragen. In die gevallen wordt geen overschrijding van het referentiebedrag toegestaan. Er wordt aan herinnerd dat de meervoudige zekerheid per aangifte enkel mag gebruikt worden bij het ingeven van een aangiftebericht bij vertrek vanuit ons land, nooit bij vertrek vanuit het buitenland. 6. Niet beschikbaar zijn van de applicatie zekerheidstellingen 33. Indien de registratie van de zekerheidstelling binnen NCTS niet kan gebeuren omwille van het niet-functioneren van de module zekerheidstellingen (bijv. technische fout, uitvallen van het systeem) zal de zending op het vlak van de zekerheid worden vrijgegeven mits het voorleggen van een certificaat van TC 31 of TC 33 of het voorleggen van de akte van borgtocht (gebruikmaking van code 2 enkelvoudige zekerheid) of door de inschrijving van de aangifte op de lijst gevoegd bij de akte van borgtocht (gebruikmaking van de meervoudige zekerheid per aangifte van de instructie Borgtochten D.I. 860). Mits akkoord van het kantoor van vertrek zal in dat geval een OTS-aangifte worden gemaakt.

18 18 7. Beheer van de zekerheden via de module Zekerheidstellingen 34. De module Zekerheidstellingen laat toe om het gebruik van de zekerheidstelling te controleren en na te gaan welke bedragen voor een bepaalde aangifte op het referentiebedrag of borgbedrag werden aangeschreven. Opgemerkt wordt dat het kantoor van zekerheidstelling in elk geval verantwoordelijk blijft voor de berekening van het referentiebedrag dat onder meer gesteund is op de geregistreerde bedragen. Bijgevolg moet het kantoor van zekerheidstelling steekproefsgewijs nagaan of bij vervoer van zonder verhoogd frauderisico het door de aangever in zijn aangiftebericht ingegeven bedrag dat door de verifiërende ambtenaar werd geregistreerd, bij benadering overeenstemt met de realiteit. 35. Is dat niet het geval dan moet het kantoor van zekerheidstelling de nodige maatregelen treffen t.a.v. de aangever en de verifiërende ambtenaren om te voorkomen dat de registratie van te lage bedragen zich in de toekomst zou herhalen. 36. Via de module Zekerheidstellingen wordt ook het gebruik van het referentiebedrag (codes 0 en 1) voortdurend gecontroleerd en wordt nagegaan of het referentiebedrag waarover een aangever beschikt voldoende is voor zijn goederenbewegingen De zekerheden waarvan het referentiebedrag wordt overschreden, worden opgenomen in een lijst van Te herziene zekerheden. Het is de taak van het kantoor van zekerheidstelling om voor de in deze lijst opgenomen zekerheden na te gaan of een herziening van het referentiebedrag noodzakelijk is.

19 Vooral in de beginfase zal worden nagegaan of de overschrijding van het referentiebedrag het gevolg is van technische fouten waardoor de aangiften niet tijdig worden gezuiverd en de geregistreerde bedragen niet worden vrijgegeven. Ingevolge bijvoorbeeld het niet-ontvangen van de aankomstberichten IE006 door het slecht functioneren van MCC of het laattijdig of niet-ingeven van de aankomstberichten door de kantoren van bestemming of ingevolge kinderziekten in de applicatie borgstellingen zal het saldo van het referentiebedrag waarover de aangever beschikt niet overeenstemmen met de realiteit. In dergelijke gevallen dient in de beginfase geen aanpassing van het referentiebedrag te gebeuren en mag de aangever worden toegestaan om verder aangiften in te geven zonder dat zijn referentiebedrag wordt aangepast. 38. Wanneer echter wordt vastgesteld dat de oorzaak van het overschrijden van het referentiebedrag niet te wijten is aan technische fouten of andere redenen vreemd aan de aangever, moet worden nagegaan of de overschrijding van het referentiebedrag het gevolg is van de door de aangever ontwikkelde activiteiten (aantal geldig gemaakte aangiften, in het spel zijnde bedragen). In voorkomend geval zal de vergunning ontheffing van zekerheidstelling of doorlopende zekerheid moeten worden aangepast. 39. Het referentiebedrag zal door de module Zekerheidstellingen worden berekend op basis van enerzijds de 7 opeenvolgende dagen waarin het hoogste bedrag werd geregistreerd (zowel de vrijgegeven als de nog openstaande bedragen) en anderzijds de nog openstaande aangiften. De periode waarbinnen deze berekening moet gebeuren, kan door het kantoor van zekerheidstelling worden bepaald en mag maximaal 1 jaar bedragen. 40. De kantoren van zekerheidstelling zullen echter begin 2006 (ten laatste op ) een eerste evaluatie verrichten van de vergunningen doorlopende zekerheid en ontheffing van zekerheidstelling waarvan op basis van de module Zekerheidstellingen het referentiebedrag moet worden herzien. De periode waarover de evaluatie moet gebeuren, mag in dat geval beperkt worden tot 3 maanden.

20 20 De einddatum van de periode waarover de evaluatie moet gebeuren, zal zich in de tijd ten minste 1 maand voor de datum van de evaluatie situeren. Op die wijze wordt vermeden dat de geregistreerde bedragen van de nog openstaande aangiften waarvan de goederen reeds op het kantoor van bestemming zijn aangebracht doch waarvoor het aankomstbericht het kantoor van vertrek nog niet heeft bereikt, ten onrechte zouden worden meegerekend voor het bepalen van de nog openstaande aangiften. 41. De berekening van het referentiebedrag via de module Zekerheidstellingen is een hulpmiddel voor de kantoren van zekerheidstelling. Het uiteindelijke referentiebedrag zal echter door de ontvanger van het kantoor van zekerheidstelling worden bepaald, rekening houdend met alle elementen van het dossier. Het door de module Zekerheidstellingen berekende bedrag kan steeds worden aangepast in functie van de elementen van het dossier. Indien uit de gegevens van het dossier bijvoorbeeld zou blijken dat de overschrijding van het referentiebedrag het gevolg is van een situatie die zich slechts uitzonderlijk heeft voorgedaan, kan besloten worden het referentiebedrag niet aan te passen. * * * 42. Naar de aangevers toe werd het automatiseren van de zekerheden inzake douanevervoer via de module Zekerheid-stellingen aangekondigd op de website van de Administratie. Aangevers die om bijkomende inlichtingen vragen betreffende de technische vereisten en de berichtenstructuur kunnen verwezen worden naar deze website: G. STERCKX Directeur, Dienstchef Voor de Directeur-generaal, taaladjunct:

21 BIJLAGE Federale Overheidsdienst FINANCIEN Brussel, BELASTINGEN EN INVORDERING Administratie der Douane en Accijnzen correspondentieadres Naam en adres van de aangever uw bericht van uw kenmerk ons kenmerk bijlage(n) Mevrouw, Mijnheer, Betreft:Zekerheidstelling communautair/gemeenschappelijk douanevervoer. Geautomatiseerd beheer in het kader van NCTS. Module Zekerheidstellingen BIJLAGE In de eerste helft van 2005 wordt NCTS uitgebreid met de module Zekerheidstellingen. Deze module beoogt een geautomatiseerd beheer van de zekerheidstellingen in het kader van het douanevervoer. Bij het opstellen van een aangiftebericht IE015 in MCC zullen een aantal gegevens moeten worden ingebracht die een registratie van de zekerheid mogelijk moeten maken. Deze gegevens zijn: de code van de zekerheidstelling, het uniek zekerheidstellingnummer (GRN Guaranty Reference Number), de toegangscode en een aanduiding van de landen waarvoor de zekerheid niet geldig is. Pas na registratie van de zekerheid zal de aangifte en de goederen worden vrijgegeven. Om de registratie van de zekerheid binnen MCC mogelijk te maken, moeten de gegevens betreffende de zekerheden inzake douanevervoer in de module Zekerheidstellingen worden ingebracht. Om die gegevens te kunnen inbrengen, moet u mij een aantal bijkomende elementen bezorgen. Daarna zal ik u de noodzakelijke gegevens voor het registreren van de zekerheid bij het ingeven van aangifteberichten IE015 bezorgen.

22 Toekenning van een GRN Om in de toekomst van uw zekerheid gebruikt te kunnen maken binnen NCTS zal u voor elke zekerheidstelling waarover u beschikt een uniek zekerheidstellingnummer (GRN) worden toegekend. Dit nummer bestaat uit 17 karakters en is als volgt samengesteld: Veld Inhoud Veld type Voorbeeld 1 Laatste 2 cijfers van het jaar waarin de zekerheidstelling Numeriek 2 04 is aanvaard (YY) 2 Identificatie van het land waar de zekerheidstelling Alfabetisch 2 BE is ingeleid (ISO alfa 2 landcode) 3 Unieke identificatie van een door het kantoor van Alfanumeriek AB zekerheidstelling aanvaarde zekerheidstelling 4 Check digit Alfanumeriek 1 8 Voor aangevers die reeds over een vergunning doorlopende zekerheid beschikken, zullen de eerste 16 karakters van het vergunningnummer de eerste 16 karakters van hun GRN vormen waaraan een controlegetal zal worden toegevoegd na het ingeven van de zekerheid in de module Zekerheidstellingen. Voor alle ander vormen van zekerheid zal de volledige GRN worden gecreëerd door de module Zekerheidstellingen. Toekenning van toegangscodes BIJLAGE (blz. 2) Om binnen NCTS gebruik te kunnen maken van uw zekerheid zal u over één of meerdere toegangscode(s) moeten beschikken die door mijn kantoor binnen de module Zekerheidstellingen zal/zullen worden aangemaakt. De toegangscode is te vergelijken met een pincode en is persoonsgebonden. Zij zal worden toegekend aan elke persoon die in naam van uw firma aangiften voor douanevervoer mag opstellen (dit is de persoon vermeld in het veld vertegenwoordiger in het aangiftebericht IE015). De toegangscode is uniek voor elke persoon en kan door de aangever niet worden gewijzigd. In het kader van het gebruik van de doorlopende zekerheidstelling of de ontheffing van zekerheidstelling vervangt deze toegangscode de volmachten die zijn verleend op de keerzijde van de certificaten van doorlopende zekerheidstelling TC31 of ontheffing van zekerheidstelling TC33. De geldigheid van deze toegangscode kan in de tijd worden beperkt. Een beperking in de tijd heeft tot gevolg dat eens de vervaldag werd bereikt, deze toegangscode niet langer kan worden gebruikt. Het is echter mogelijk om de geldigheidsduur te verlengen. Zulks dient vanzelfsprekend tijdig te worden aangevraagd. Er kunnen nieuwe toegangscodes worden aangevraagd en bestaande toegangscodes worden geschrapt. In verband met dit laatste wens ik uw aandacht erop te vestigen dat het onterecht gebruik van deze toegangscodes tot uw verantwoordelijkheid behoort. Indien een schrapping van een toegangscode noodzakelijk is, dient zulks tijdig aan het kantoor van zekerheidstelling te worden aangevraagd.

23 Om uw zekerheid in het geautomatiseerd beheer te kunnen inbrengen, verzoek ik u mij per zekerheidstelling inzake douanevervoer die u heeft op mijn kantoor een opgave te bezorgen met de identiteit van de personen (naam, voornaam, geboorteplaats en -datum en woonplaats) die namens uw bedrijf over een toegangscode moeten beschikken. Indien u ervoor opteert om aan deze toegangscode een vervaldag te koppelen, dient deze datum naast de naam van de betrokken persoon/personen te worden vermeld. De geldigheidsduur kan verschillend zijn naargelang van de persoon die over een toegangscode moet beschikken. Indien u er niet voor opteert om aan deze toegangscode(s) een vervaldatum te verbinden, zal de geldigheidsduur ervan komen te verstrijken op 30 juni Bepalen van het defaultbedrag Bij vervoer van goederen zonder verhoogd frauderisico met gebruikmaking van de doorlopende zekerheid of de ontheffing van zekerheidstelling (codes 1 en 0) zal u de mogelijkheid hebben om op het ogenblik van de ingave van een aangiftebericht IE015 in het vak Bijzondere vermeldingen het bedrag aan rechten en nationale belastingen te vermelden dat naar uw oordeel verschuldigd is op de onder dekking van de aangifte vervoerde goederen. Bij het bepalen van dit bedrag moet rekening worden gehouden met de hoogste op de goederen opeisbare douaneschuld en nationale belastingen. U bent echter niet verplicht een dergelijk bedrag in te geven. In dat geval zal het in de module Zekerheidstellingen opgenomen defaultbedrag voorgesteld worden als te registreren bedrag voor de betrokken zending. Dit defaultbedrag is het bedrag aan rechten en nationale belastingen dat gemiddeld verschuldigd is op goederen zonder verhoogd frauderisico die door u worden vervoerd onder de regeling douanevervoer. BIJLAGE (blz. 3) Ik verzoek u bijgevolg het door u berekende defaultbedrag te willen mededelen en de berekening ervan te staven aan de hand van de in uw bezit zijnde elementen. Dit defaultbedrag moet worden berekend aan de hand van de gegevens die u jaarlijks moet verstrekken voor het bepalen van uw referentiebedrag. Indien geen gemiddeld bedrag kan worden berekend (bijv. bij gebrek aan voldoende concrete gegevens) of indien ik van oordeel ben dat het berekende bedrag niet overeenstemt met de realiteit, zal dit bedrag door mij bepaald worden op minimum 7000 euro per aangifte (toepassing artikel 379, lid 1, van de toepassingsbepalingen van het communautair douanewetboek). [Voor goederen met verhoogd frauderisico (goederen vermeld in bijlage 44quater van de toepassingsbepalingen van het Communautair douanewetboek) gebeurt de berekening van de in het spel zijnde belastingen automatisch op basis van de in het aangiftebericht vermelde goedereninfo. In dit verband wordt de aandacht erop gevestigd dat bij ingave van de goederensoort en de goederenhoeveelheid in het aangiftebericht, de juiste goederencode en de juiste hoeveelheid uitgedrukt naargelang van het geval in kilogram, hectoliter of stuks, moet worden ingegeven, naast het aantal, het type, de merken en de nummers van de colli.

24 In bijlage bezorg ik u een overzicht van de goederen met verhoogd frauderisico met daartegenover de eenheid die moet gebruikt worden om de goederen in het aangiftebericht in te geven] 1. * * * Van zodra ik in het bezit zal zijn van de gevraagde gegevens, zal de door u gebruikte zekerheidstelling in de module Zekerheidstellingen worden ingebracht waarna u een overzicht zal worden bezorgd van de ingebrachte gegevens en in het bezit zult worden gesteld van een GRN en de gevraagde toegangscode(s). Vermits dit rapport vertrouwelijke informatie zal bevatten (o.m. de toegangscodes), verzoek ik u mij de naam van de persoon/personen mede te delen aan wie dit rapport tegen ontvangstbewijs mag worden overhandigd. Deze gegevens dienen mij te worden bezorgd tegen uiterlijk 15 april Indien de gevraagde gegevens mij niet tijdig worden bezorgd, zal uw zekerheidstelling niet kunnen ingebracht worden in de module Zekerheidstellingen en zal u geen aangifteberichten IE015 meer kunnen ingeven vanaf het ogenblik dat de module operationeel wordt. Deze module moet op uiterlijk operationeel zijn. De juiste datum van inwerkingtreding zal echter door de Administratie tijdig worden medegedeeld. Nadere informatie omtrent de module Zekerheidstellingen kan u vinden op de website van de Administratie der douane en accijnzen: onder Nieuw en vervolgens onder Info BIJLAGE (blz. 4) Hoogachtend 1 Enkel te vermelden in brieven gericht aan aangevers die goederen met verhoogd frauderisico vervoeren. Dit zijn de aangevers die over een vergunning doorlopende zekerheid met een referentiebedrag voor goederen met een verhoogd frauderisico beschikken of voor aangevers die over een meervoudige zekerheid per aangifte beschikken.

25 BIJLAGE 1 NAAM OPGAVE VAN DE PERSONEN DIE OVER EEN TOEGANGSCODE MOETEN BESCHIKKEN VOORNAAM GEBOORTEPLAATS GEBOORTEDATUM ADRES GELDIGHEIDSDATUM (1) Naam van de persoon/personen aan wie de gegevens van de borgstelling en de toegangscodes mogen worden overhandigd: 1 (Tel..) 2 (Tel..) 3 (Tel..) Opgemaakt op.. te Naam en handtekening (2) (1) De gewenste uiterste datum van geldigheid invullen of Geen indien geen datum gewenst is. Indien geen uiterste datum wordt ingevuld, komt het certificaat, behoudens tijdig aangevraagde verlenging, te vervallen op (2) De persoon die ondertekent, moet de bevoegdheid hebben om de personen die over een toegangscode moeten beschikken, aan te duiden.

26 LIJST VAN DE GOEDEREN MET VERHOOGD FRAUDERISICO (zie voetnoot 1 ) GS-code OMSCHRIJVING VAN DE GOEDEREN Te gebruiken eenheid voor ingave in aangiftebericht IE015 ex Andere levende runderen kg Vlees van runderen, vers of gekoeld kg Vlees van runderen, bevroren kg Melk en room, ingedikt of met toegevoegde suiker of andere zoetstoffen kg Boter en andere van melk afkomstige vetstoffen kg BIJLAGE ex Verse bananen, met uitzondering van plantains kg Rietsuiker en beetwortelsuiker, alsmede chemisch zuivere sacharose, in vaste vorm kg Ethylalcohol, niet gedenatureerd, met een alcoholvolumegehalte van 80 % vol of meer hl ex Gedistilleerde dranken, likeuren en andere dranken die gedistilleerde alcohol bevatten hl Sigaretten, tabak bevattend stuks 1 Enkel bij te voegen voor aangevers die een zekerheid hebben voor goederen met verhoogd frauderisico.

Uw bericht van Uw kenmerk Ons kenmerk Bijlage(n) D.C. 239.308

Uw bericht van Uw kenmerk Ons kenmerk Bijlage(n) D.C. 239.308 Federale Overheidsdienst FINANCIEN Brussel, 15 juni 2009 BELASTINGEN EN INVORDERING correspondentieadres Dienst Invordering en Geschillen North Galaxy Toren A, Koning Albert II laan 33, bus 37 te 1030

Nadere informatie

Federale Overheidsdienst FINANCIEN

Federale Overheidsdienst FINANCIEN Federale Overheidsdienst FINANCIEN BELASTINGEN EN INVORDERING Administratie der Douane en Accijnzen DOUANEPROCEDURES NCTS BEËINDIGING VAN DE REGELING COMMU- NAUTAIR/GEMEENSCHAPPELIJK DOUANE- VERVOER ALTERNATIEF

Nadere informatie

NCTS - INFORMATIE INZAKE NIEUWIGHEDEN VOOR 2005

NCTS - INFORMATIE INZAKE NIEUWIGHEDEN VOOR 2005 NCTS - INFORMATIE INZAKE NIEUWIGHEDEN VOOR 2005 Hierna vindt u informatie inzake de wijzigingen die in de eerste helft van 2005 zullen worden doorgevoerd binnen NCTS in België. Naast de noodzakelijke aanpassingen

Nadere informatie

Federale Overheidsdienst FINANCIEN

Federale Overheidsdienst FINANCIEN Federale Overheidsdienst FINANCIEN BELASTINGEN EN INVORDERING Administratie der Douane en Accijnzen DOUANEPROCEDURES OVERGANGSMAATREGELEN NCTS D.I. 521.103 D.D 247.252 Bijlage één schema Brussel, 26 juni

Nadere informatie

Federale Overheidsdienst FINANCIEN

Federale Overheidsdienst FINANCIEN Federale Overheidsdienst FINANCIEN BELASTINGEN EN INVORDERING Administratie der Douane en Accijnzen DOUANEPROCEDURES BTW-EENHEID D.I. 580.11 D.D. 277.999 Brussel, 7 november 2007. Omdeling door de gewestelijke

Nadere informatie

VAK 44 - BIJZONDERE VERMELDINGEN NOODPROCEDURE

VAK 44 - BIJZONDERE VERMELDINGEN NOODPROCEDURE INHOUDSTAFEL ALGEMEEN... 2 INSTUREN... 4 VOORBEELDEN... 6 (44-NPS-ALL-PLDA)... 6 (44-NPS-DcH-PLDA)... 7 (44-NPS-DEC-PLDA)... 8 (44-NPS-GCE-PLDA)... 9 (44-NPS-GCX-PLDA)... 10 (44-NPS-NCT-PLDA)... 11 NL_VAK

Nadere informatie

VAK 44 - BIJZONDERE VERMELDINGEN NOODPROCEDURE (SAD PROCEDURE)

VAK 44 - BIJZONDERE VERMELDINGEN NOODPROCEDURE (SAD PROCEDURE) INHOUDSTAFEL HISTORIEK VERSIES VAN HET DOCUMENT... 2 ALGEMEEN... 3 INSTUREN... 5 VOORBEELDEN... 7 (44-NPS-ALL-PLDA)... 7 (44-NPS-DcH-PLDA)... 8 (44-NPS-DEC-PLDA)... 9 (44-NPS-GCE-PLDA)... 10 (44-NPS-GCX-PLDA)...

Nadere informatie

Volledige naam, adres en EORI-nummer van de aanvrager. De aanvrager is degene aan wie de vergunning moet worden afgegeven.

Volledige naam, adres en EORI-nummer van de aanvrager. De aanvrager is degene aan wie de vergunning moet worden afgegeven. TOELICHTING 1. Aanvrager Volledige naam, adres en EORI-nummer van de aanvrager. De aanvrager is degene aan wie de vergunning moet worden afgegeven. 2. Douaneregeling Vermeld de douaneregeling waaronder

Nadere informatie

BIJLAGEN. bij de. Gedelegeerde Verordening van de Commissie

BIJLAGEN. bij de. Gedelegeerde Verordening van de Commissie EUROPESE COMMISSIE Brussel, 8.4.2016 C(2016) 2002 final ANNEXES 1 to 2 BIJLAGEN bij de Gedelegeerde Verordening van de Commissie houdende rectificatie van Gedelegeerde Verordening (EU) 2016/341 tot aanvulling

Nadere informatie

Algemene administratie van de DOUANE en ACCIJNZEN

Algemene administratie van de DOUANE en ACCIJNZEN Federale Overheidsdienst FINANCIEN Brussel, 18 april 2011 Algemene administratie van de DOUANE en ACCIJNZEN Centrale administratie dienst Accijnsprocedures North Galaxy Toren A, Koning Albert II-laan 33,

Nadere informatie

(de bank/borgmaatschappijen hebben de keuze of zij enkel het totaalbedrag opnemen of dat zij dit uitsplitsen per douaneregeling/vergunning)

(de bank/borgmaatschappijen hebben de keuze of zij enkel het totaalbedrag opnemen of dat zij dit uitsplitsen per douaneregeling/vergunning) AKTE VAN BORGTOCHT NO. 1 De ondergetekende,.... gevestigd te...., mede kantoorhoudende te...., stelt zich borg en verbindt zich hoofdelijk bij het kantoor van zekerheidstelling van

Nadere informatie

Globalisatie aangiften

Globalisatie aangiften Globalisatie aangiften Dienst Ondersteuning Automatisering Brussel, 09 januari 2017 AA Douane & Accijnzen 1 Agenda Wat werd reeds overeengekomen? Planning Openstaande vragen AOB Volgende vergadering 2

Nadere informatie

D.I. 521.103. Omdeling door de gewestelijke directeurs aan:

D.I. 521.103. Omdeling door de gewestelijke directeurs aan: Federale Overheidsdienst Financiën Administratie der douane en accijnzen Douaneprocedures D.I. 521.103 Mededeling aansluiting douanekantoren op het NCTSnetwerk _ D.D. 243.574 Brussel, 7 februari 2003 Bijlagen:

Nadere informatie

De toegang tot de genoemde opties wordt geregeld overeenkomstig de bepalingen van de hiernavolgende punten 4, 5 en 6.

De toegang tot de genoemde opties wordt geregeld overeenkomstig de bepalingen van de hiernavolgende punten 4, 5 en 6. BIJLAGE 1 aan de ministeriële omzendbrief van 23 juni 2008 betreffende de toepassing van het koninklijk besluit van 19 maart 2008 tot regeling van de procedure voor het mededelen van de verschillen die

Nadere informatie

SECTIE IV - Technische berichtenstructuur (TMS)

SECTIE IV - Technische berichtenstructuur (TMS) SECTIE IV - Technische berichtenstructuur (TMS) 1 Data dictionaire 1.1 Datagroepen Dit hoofdstuk geeft de verschillende datagroepen weer die deel uitmaken van NCTS fase 3.1. Elke datagroep bestaat uit

Nadere informatie

Algemene Administratie van de DOUANE en ACCIJNZEN

Algemene Administratie van de DOUANE en ACCIJNZEN Algemene Administratie van de DOUANE en ACCIJNZEN Dienst voor Operationele Expertise en Ondersteuning - Expertise Wet- en Regelgeving - Afdeling Douanewetgeving Vergelijking van de vakken van het Enig

Nadere informatie

Federale Overheidsdienst FINANCIEN

Federale Overheidsdienst FINANCIEN Federale Overheidsdienst FINANCIEN BELASTINGEN EN INVORDERING Administratie der Douane en Accijnzen DOUANEPROCEDURES GEAUTOMATISEERD SYSTEEM INZAKE TIR-VERVOER (NCTS-TIR) D.I. 522.11 D.D. 278.953 Bijlagen

Nadere informatie

EMCS Geregistreerde afzender opmaken e-ad invoer

EMCS Geregistreerde afzender opmaken e-ad invoer EMCS 3.2 - Geregistreerde afzender TOELICHTING Federale Overheidsdienst - Financiën Algemene Administratie van de Douane en Accijnzen Historiek Editie Versie Datum Beschrijving Actie 1 Sectie 1 00 2017-06-01

Nadere informatie

Aanvraag Ruimte voor Tijdelijke Opslag (RTO)

Aanvraag Ruimte voor Tijdelijke Opslag (RTO) Aanvraag Ruimte voor Tijdelijke Opslag (RTO) RTO - versie 02/02/2016 GEBRUIK VAN DE VERGUNNING Het beheer van een ruimte voor tijdelijke opslag. De persoon aan wie de vergunning RTO wordt verleend voert

Nadere informatie

Gelet op de wet van 15 januari 1990 houdende oprichting en organisatie van een Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid, inzonderheid op artikel 15;

Gelet op de wet van 15 januari 1990 houdende oprichting en organisatie van een Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid, inzonderheid op artikel 15; SCSZ/07/039 1 BERAADSLAGING NR. 07/013 VAN 6 MAART 2007, GEWIJZIGD OP 2 OKTOBER 2007, MET BETREKKING TOT DE MEDEDELING VAN PERSOONSGEGEVENS BETREFFENDE INKOMENDE GRENSARBEIDERS DOOR DE KRUISPUNTBANK VAN

Nadere informatie

L 125/6 Publicatieblad van de Europese Unie 21.5.2009

L 125/6 Publicatieblad van de Europese Unie 21.5.2009 NL L 125/6 Publicatieblad van de Europese Unie 21.5.2009 VERORDENING (EG) Nr. 414/2009 VAN DE COMMISSIE van 30 april 2009 tot wijziging van Verordening (EEG) nr. 2454/93 houdende vaststelling van enkele

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid SCSZ/11/063 BERAADSLAGING NR 11/041 VAN 7 JUNI 2011 MET BETREKKING TOT DE MEDEDELING VAN PERSOONSGEGEVENS DOOR

Nadere informatie

tijdelijke moeilijke financiële of economische situatie Opgelet

tijdelijke moeilijke financiële of economische situatie Opgelet Zelfstandigen die zich in een tijdelijke moeilijke financiële of economische situatie bevinden, kunnen vragen om vrijgesteld te worden van de betaling van hun sociale bijdragen. Kunnen in aanmerking komen:

Nadere informatie

VAK 44 BIJZONDERE VERMELDINGEN

VAK 44 BIJZONDERE VERMELDINGEN INHOUDSTAFEL ALGEMEEN... 3 INSTUREN... 4 DE COMMUNAUTAIRE BIJZONDERE VERMELDINGEN... 5 DE COMMUNAUTAIRE BIJZONDERE VERMELDINGEN VALLENDE ONDER DE ALGEMENE CATEGORIE... 6 VOORBEELD... 6 INSTUREN... 6 PRINTEN...

Nadere informatie

Federale Overheidsdienst FINANCIEN

Federale Overheidsdienst FINANCIEN Federale Overheidsdienst FINANCIEN Algemene administratie van de DOUANE en ACCIJNZEN DOUANEPROCEDURES SUMMIERE AANGIFTE BIJ BINNENKOMST EN BIJ UITGAAN INVOER EN UITVOER NAAR IRAN, NOORD-KOREA EN LIBIE

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 13 FEBRUARI 2015 F.12.0130.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. F.12.0130.N EXPOL SPEDITIONSGESELLSCHAFT mit beschränkter Haftung, vennootschap naar Duits recht, met zetel te 59759 Arnsberg (Duitsland),

Nadere informatie

Nieuwsbrief Paperless Douane & Accijnzen Nr. 1 - februari 2005

Nieuwsbrief Paperless Douane & Accijnzen Nr. 1 - februari 2005 Federale Overheidsdienst FINANCIEN BELASTINGEN EN INVORDERING Administratie van Douane en Accijnzen BELASTINGEN EN INVORDERING Administratie der Douane en Accijnzen Centrale Administratie North Galaxy,

Nadere informatie

(Niet-wetgevingshandelingen) VERORDENINGEN

(Niet-wetgevingshandelingen) VERORDENINGEN 11.5.2016 L 121/1 II (Niet-wetgevingshandelingen) VERORDENINGEN GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) 2016/698 VAN DE COMMISSIE van 8 april 2016 houdende rectificatie van Gedelegeerde Verordening (EU) 2016/341

Nadere informatie

DOUANE & ACCIJNZEN WELKOM. DWU: Douanewetboek van de Unie BIENVENUE. Werner Rens

DOUANE & ACCIJNZEN WELKOM. DWU: Douanewetboek van de Unie BIENVENUE. Werner Rens DOUANE & ACCIJNZEN WELKOM DWU: Douanewetboek van de Unie BIENVENUE Werner Rens NIEUWE WETGEVING & OVERGANGSBEPALINGEN STRUCTUUR DWU BTI, WAARDE, RTO, GOEDGEKEURDE PLAATS AEO BIJZONDERE REGELINGEN VEREENVOUDIGDE

Nadere informatie

Reglement voor het toekennen van een lening aan scholen op grondgebied Antwerpen

Reglement voor het toekennen van een lening aan scholen op grondgebied Antwerpen Reglement voor het toekennen van een lening aan scholen op grondgebied Antwerpen Artikel 1 - Doelstelling De stad Antwerpen verstrekt leningen voor kleine infrastructuurwerken en eerste inrichting van

Nadere informatie

Bunkergeleidedocument

Bunkergeleidedocument Bunkergeleidedocument 1. Volgnummer: 2. Vergunning erkend bunkeraar 2.1. Vergunningsnummer: 2.2. Naam: 2.3. Adres en huisnummer: 2.4. Postcode en gemeente: 3. Douanestatus en douaneaangifte van de minerale

Nadere informatie

Verklarende nota BELANGRIJK :

Verklarende nota BELANGRIJK : WIJZIGINGSFORMULIEREN (AFSLUITING, DECUMUL, VERBETERING VAN DE GEGEVENS, SCHRAPPING) VOOR EEN REEDS AAN HET CENTRAAL AANSPREEKPUNT (CAP) MEDEGEDEELDE REKENING Verklarende nota Deze verklarende nota geeft

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid SCSZ/13/105 BERAADSLAGING NR. 13/045 VAN 7 MEI 2013 INZAKE DE UITWISSELING VAN PERSOONSGEGEVENS TUSSEN DE (BELGISCHE)

Nadere informatie

COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN. Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD

COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN. Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN Brussel, 19.07.2002 COM(2002) 409 definitief 2002/0166 (ACC) Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD betreffende de sluiting van een overeenkomst in de vorm van een

Nadere informatie

ACCIJNZEN ALCOHOLHOUDENDE DRANKEN. Bier - Wijn - Andere gegiste dranken - Tussenproducten - Gedistilleerde dranken

ACCIJNZEN ALCOHOLHOUDENDE DRANKEN. Bier - Wijn - Andere gegiste dranken - Tussenproducten - Gedistilleerde dranken ACCIJNZEN ALCOHOLHOUDENDE DRANKEN Bier - Wijn - Andere gegiste dranken - Tussenproducten - Gedistilleerde dranken 2018 INHOUD 1. Inleiding 3 2. Regeling In verbruik 4 2.1. Ik ben handelaar in België en

Nadere informatie

MAPPINGTABEL NCTS TIR. Vakken carnet TIR R/C/O

MAPPINGTABEL NCTS TIR. Vakken carnet TIR R/C/O BIJLAGE 5 MAPPINGTABEL NTS TI DVEVEIHTING Tabblad "Aangifte" Gebruik // Vakken carnet TI pmerkingen HFDGEGEVENS VAN DE AANGIFTE LN 1 Het door de houder van het carnet TI gebruikte interne identificatienummer:

Nadere informatie

Federale Overheidsdienst FINANCIEN Algemene Administratie van de Fiscaliteit

Federale Overheidsdienst FINANCIEN Algemene Administratie van de Fiscaliteit Federale Overheidsdienst FINANCIEN Algemene Administratie van de Fiscaliteit Bestemd voor de Administratie Datum van ontvangst van de aangifte: AANGIFTE VAN DE TAKS OP DE EFFECTENREKENINGEN 1 voor de referentieperiode

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Gezondheid

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Gezondheid Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Gezondheid SCSZ/09/082 BERAADSLAGING NR 09/047 VAN 28 JULI 2009 MET BETREKKING TOT DE VERWERKING VAN GECODEERDE PERSOONSGEGEVENS

Nadere informatie

Begeleidingsblad verzoek tot aansluiting op het NCTS

Begeleidingsblad verzoek tot aansluiting op het NCTS Begeleidingsblad verzoek tot aansluiting op het NCTS Aanvraag TIN (Trader Identification Number) Overeenkomstig de omzendbrief nr. D.D. 242.115 betreffende de invoering van het NCTS (D.I. 521.103) moeten

Nadere informatie

BIJLAGE Z: DATA ITEMS INHOUDSTABEL

BIJLAGE Z: DATA ITEMS INHOUDSTABEL BIJLAGE Z: DATA ITEMS INHOUDSTABEL 1...INLEIDING 2 2... DATA ITEMS 2 BIJLAGE Z/ 1 1. Inleiding Deze bijlage bevat een volledige lijst van alle data items en hun formaat gebruikt in de berichten van NCTS

Nadere informatie

Informatieveiligheidscomité Kamer sociale zekerheid en gezondheid

Informatieveiligheidscomité Kamer sociale zekerheid en gezondheid 1 Informatieveiligheidscomité Kamer sociale zekerheid en gezondheid IVC/KSZG/18/222 BERAADSLAGING NR. 18/122 VAN 2 OKTOBER 2018 INZAKE DE MEDEDELING VAN PERSOONSGEGEVENS OVER HET VERLOOP VAN DE VASTSTELLING

Nadere informatie

Art. 3. Elke belastingplichtige, gehouden tot het indienen

Art. 3. Elke belastingplichtige, gehouden tot het indienen K.B. nr. 10 KONINKLIJK BESLUIT NR. 10 VAN 29 DECEMBER 1992, MET BETREKKING TOT DE UITOEFENINGSMODALITEITEN VAN DE KEUZEN, BEDOELD IN DE ARTIKELEN 15, 5, DERDE LID EN 25TER, 1, TWEEDE LID, 2, TWEEDE LID,

Nadere informatie

Verklaring van de symbolen in de vakken van de nationale matrix

Verklaring van de symbolen in de vakken van de nationale matrix Verklaring van de symbolen in de vakken van de nationale matrix Verplicht voor de aangever * Facultatief voor de aangever: gegevens die de aangevers vrijwillig kunnen verstrekken, * Facultatief voor de

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 9 JANUARI 2015 F.12.0177.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. F.12.0177.N BELGISCHE STAAT, vertegenwoordigd door de minister van Financiën, met kabinet te 1000 Brussel, Wetstraat 12, voor wie optreedt

Nadere informatie

VOLMACHT. Federale Overheidsdienst FINANCIEN. Sector BTW

VOLMACHT. Federale Overheidsdienst FINANCIEN. Sector BTW Federale Overheidsdienst FINANCIEN Sector BTW OM UW BTW-TERUGGAAF VAN HET CREDITSALDO VAN UW REKENING-COURANT TE ONTVANGEN DIENT DIT FORMULIER, BEHOORLIJK INGEVULD, TE WORDEN AFGEGEVEN AAN DE POST OF AAN

Nadere informatie

BASISREGELING GATT-CONTINGENT VOOR DE INVOER VAN BEVROREN RUNDVLEES

BASISREGELING GATT-CONTINGENT VOOR DE INVOER VAN BEVROREN RUNDVLEES Rijksdienst voor Ondernemend Nederland Rijksdienst voor Ondernemend Nederland Afdeling Marktordening Prinses Beatrixlaan 2 2595 AL Den Haag Postbus 93119 2509 AC Den Haag www.rvo.nl T 088-0424242 BASISREGELING

Nadere informatie

deze Algemene Voorwaarden; de natuurlijke persoon op wiens naam de Museumkaart staat;

deze Algemene Voorwaarden; de natuurlijke persoon op wiens naam de Museumkaart staat; MUSEUMKAART ALGEMENE VOORWAARDEN MUSEUMKAARTHOUDERS artikel 1 Begrippen In deze algemene voorwaarden worden de volgende begrippen gebruikt. Zij worden met een hoofdletter geschreven en kunnen zowel in

Nadere informatie

ONDERWERP: Algemeen reglement inzake al de gemeentelijke belastingen. Aanpassing vanaf DE GEMEENTERAAD,

ONDERWERP: Algemeen reglement inzake al de gemeentelijke belastingen. Aanpassing vanaf DE GEMEENTERAAD, GEMEENTE GRIMBERGEN. Y484.01A UITTREKSEL UIT HET NOTULENBOEK VAN DE GEMEENTERAAD ZITTING VAN 21 JANUARI 2009 ONDERWERP: Algemeen reglement inzake al de gemeentelijke belastingen. Aanpassing vanaf 2009.

Nadere informatie

Op de vereenvoudigde aangiften te vermelden gegevenselementen van bijlage B van de DWU DA

Op de vereenvoudigde aangiften te vermelden gegevenselementen van bijlage B van de DWU DA Algemene administratie van de DOUANE en ACCIJNZEN Dienst voor Operationele Expertise en Ondersteuning - Expertise Wet- en Regelgeving - Afdeling Douanewetgeving Op de vereenvoudigde aangiften te vermelden

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid»

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid» Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid» SCSZ/14/105 BERAADSLAGING NR. 14/056 VAN 1 JULI 2014 INZAKE HET GEBRUIK VAN DE PERSOONSGEGEVENSBANK AANWEZIGHEIDSREGISTRATIE

Nadere informatie

AANVRAAG VOOR VRIJSTELLING VAN SOCIALE BIJDRAGEN ALS ZELFSTANDIGE

AANVRAAG VOOR VRIJSTELLING VAN SOCIALE BIJDRAGEN ALS ZELFSTANDIGE AANVRAAG VOOR VRIJSTELLING VAN SOCIALE BIJDRAGEN ALS ZELFSTANDIGE Voor wie? Zelfstandigen die zich in een tijdelijke moeilijke financiële of economische situatie bevinden, kunnen vragen om vrijgesteld

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid SCSZ/17/133 BERAADSLAGING NR. 17/062 VAN 4 JULI 2017 OVER DE MEDEDELING VAN PERSOONSGEGEVENS DOOR DE RIJKSDIENST

Nadere informatie

De bijzondere btw-aangifte : omschrijving van de roosters

De bijzondere btw-aangifte : omschrijving van de roosters De bijzondere btw-aangifte : omschrijving van de roosters De verplichting tot indiening van een bijzondere btw-aangifte (formulier nr. 629) is opgenomen in artikel 53ter van het Btw-Wetboek. Deze aangifte

Nadere informatie

INHOUD DEEL I TECHNISCHE UITLEG... 8 I. WETTELIJKE BEPALINGEN... 9 II. ALGEMENE BEPALINGEN... 10

INHOUD DEEL I TECHNISCHE UITLEG... 8 I. WETTELIJKE BEPALINGEN... 9 II. ALGEMENE BEPALINGEN... 10 INHOUD DEEL I TECHNISCHE UITLEG... 8 I. WETTELIJKE BEPALINGEN... 9 II. ALGEMENE BEPALINGEN... 10 III. VERSCHULDIGDHEID EN BETALING VAN DE ACCIJNZEN... 14 1. AANGIFTE... 14 1.1 VORM EN GEBRUIK... 14 1.1.1.

Nadere informatie

HOE EEN INTRASTAT AANGIFTE AANMAKEN?

HOE EEN INTRASTAT AANGIFTE AANMAKEN? HOE EEN INTRASTAT AANGIFTE AANMAKEN? INLEIDING De Intrastat aangifte is de verplichte aangifte van bewegingen van goederen (verkopen en aankopen) die afkomstig zijn uit of bestemd zijn voor andere lidstaten

Nadere informatie

CIRCULAIRE. AOIF nr. 24/2009. Brussel, 9 mei 2009

CIRCULAIRE. AOIF nr. 24/2009. Brussel, 9 mei 2009 CIRCULAIRE AOIF nr. 24/2009 Federale Overheidsdienst FINANCIEN Administratie Van de ondernemings- en inkomensfiscaliteit Centrale diensten Directie I/5A Ci.RH.241/598.219 ONDERWERP : Inkomstenbelastingen

Nadere informatie

Gelet op het Verdrag tot oprichting van de Europese Economische Gemeenschap, inzonderheid op artikel

Gelet op het Verdrag tot oprichting van de Europese Economische Gemeenschap, inzonderheid op artikel 5. 12. 83 Publikatieblad van de Europese Gemeenschappen Nr. L 339/ 19 VERORDENING (EEG) Nr. van 14 november 1983 3351/83 VAN DE RAAD betreffende de regeling ter vergemakkelijking van de afgifte van certificaten

Nadere informatie

Federale Overheidsdienst FINANCIEN Algemene Administratie van de Douane en Accijnzen. Handleiding PDIE Professionele Diesel

Federale Overheidsdienst FINANCIEN Algemene Administratie van de Douane en Accijnzen. Handleiding PDIE Professionele Diesel Federale Overheidsdienst FINANCIEN Algemene Administratie van de Douane en Accijnzen Handleiding PDIE Professionele Diesel Inhoudsopgave 1.Inleiding... 3 2.Toegang tot de applicatie... 4 3.Insturen van

Nadere informatie

Federale Overheidsdienst FINANCIEN

Federale Overheidsdienst FINANCIEN Federale Overheidsdienst FINANCIEN BELASTINGEN EN INVORDERING Administratie der Douane en Accijnzen DOUANEPROCEDURES TOEPASSING VAN HET NCTS (New Computerised Transit System) D.I. 521.103 D.D. 254.361

Nadere informatie

HANDLEIDING ZET5 BANKPROGRAMMA

HANDLEIDING ZET5 BANKPROGRAMMA HANDLEIDING ZET5 BANKPROGRAMMA 1 Inhoud Hoofdmenu 3 Omzetten tonen 4 Bankuittreksels 5 Orders 6 Overschrijvingen 6 Toelaten 8 Binnenlandse overschrijving 11 Globale overschrijving 12 Debetorders (domicilie

Nadere informatie

Gelet op de aanvraag van de Minister van Maatschappelijke Integratie van 27 april 2005; A. SITUERING VAN DE AANVRAAG EN ONDERWERP ERVAN

Gelet op de aanvraag van de Minister van Maatschappelijke Integratie van 27 april 2005; A. SITUERING VAN DE AANVRAAG EN ONDERWERP ERVAN SCSZ/05/68 1 BERAADSLAGING NR 05/025 VAN 3 MEI 2005 MET BETREKKING TOT DE MEDEDELING VAN PERSOONSGEGEVENS DOOR DE OPENBARE CENTRA VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN EN DE PROGRAMMATORISCHE OVERHEIDSDIENST MAATSCHAPPELIJKE

Nadere informatie

HANDLEIDING. Connect Solutions bvba

HANDLEIDING. Connect Solutions bvba HANDLEIDING Deze handleiding is gebaseerd op het gebruik van Internet Explorer. Aangetekende.email werkt op alle gangbare browsers, maar weergave en functionaliteiten kunnen licht afwijken naargelang de

Nadere informatie

Vertegenwoordiging bij douaneaangiften

Vertegenwoordiging bij douaneaangiften Vertegenwoordiging bij douaneaangiften Bent u importeur, exporteur of heeft u een vergunning voor een economische douaneregeling en wilt u uw aangifteproces uitbesteden aan een douaneagent? Wat kan deze

Nadere informatie

Mededeling Sagitta 12 - Aangifte aanvaard

Mededeling Sagitta 12 - Aangifte aanvaard Mededeling Sagitta 12 - Aangifte aanvaard Aangifte: AN-2013-3810 Gebruiker: ALI Datum: 26/01/12 Tijd: 09:29:39 Dossier: HANDELSKADE Omschrijving: Referentie: 10067105 MRN: 126710593E671066 Aangemaakt door

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid»

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid» Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid» SCSZ/11/037 BERAADSLAGING NR 11/028 VAN 5 APRIL 2011 MET BETREKKING TOT DE TOEGANG VAN DE KONINKLIJKE FEDERATIE

Nadere informatie

ADVIES Nr. 12 / 2004 van 21 oktober 2004

ADVIES Nr. 12 / 2004 van 21 oktober 2004 KONINKRIJK BELGIE Brussel, Adres : Hallepoortlaan 5-8, B-1060 Brussel Tel. : +32(0)2/542.72.00 E-mail : commission@privacy.fgov.be Fax.: : +32(0)2/542.72.12 http://www.privacy.fgov.be/ COMMISSIE VOOR DE

Nadere informatie

EIDR GEWIJZIGDE WETGEVING INZAKE VERGUNNINGEN VEREENVOUDIGING

EIDR GEWIJZIGDE WETGEVING INZAKE VERGUNNINGEN VEREENVOUDIGING EIDR GEWIJZIGDE WETGEVING INZAKE VERGUNNINGEN VEREENVOUDIGING AGENDA 1. Definitie + aanvraag 2. Gewijzigde voorwaarden vergunningen EiDR 3. Alternatieven EiDR 4. Bespreking bestaande vergunningen en mogelijke

Nadere informatie

I.T REGISTRATIE VAN HET STEMRECHT VAN DE BELGEN DIE GEVESTIGD ZIJN IN HET BUITENLAND, VOOR DE VERKIEZING VAN DE FEDERALE WETGEVENDE KAMERS

I.T REGISTRATIE VAN HET STEMRECHT VAN DE BELGEN DIE GEVESTIGD ZIJN IN HET BUITENLAND, VOOR DE VERKIEZING VAN DE FEDERALE WETGEVENDE KAMERS I.T. 132 - REGISTRATIE VAN HET STEMRECHT VAN DE BELGEN DIE GEVESTIGD ZIJN IN HET BUITENLAND, VOOR DE VERKIEZING VAN DE FEDERALE WETGEVENDE KAMERS Algemeenheden De wet van 7 maart 2002 (Belgisch Staatsblad

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid»

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid» Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid» SCSZ/08/133 BERAADSLAGING NR. 08/039 VAN 1 JULI 2008 MET BETREKKING TOT DE MEDEDELING VAN PERSOONSGEGEVENS UIT

Nadere informatie

Nieuwe Security velden : enkel bij EXPORT documenten

Nieuwe Security velden : enkel bij EXPORT documenten Nieuwe Security velden : enkel bij EXPORT documenten Opgelet : Hieronder worden enkel de velden opgegeven die nieuw zijn en in het kader van de security regels ( E.U. ver. 1875 en amend.) en aan de bestaande

Nadere informatie

Afz.: ONTVANGK. DIKSMUIDE WOUMENWEG DIKSMUIDE. SADEGHI Dariush Lange Veldstraat(D) Diksmuide

Afz.: ONTVANGK. DIKSMUIDE WOUMENWEG DIKSMUIDE. SADEGHI Dariush Lange Veldstraat(D) Diksmuide Federale Overheidsdienst FINANCIEN Algemene administratie van de FISCALITEIT Afz.: ONTVANGK. DIKSMUIDE WOUMENWEG 49 8600 DIKSMUIDE SADEGHI Dariush Lange Veldstraat(D) 24 8600 Diksmuide Aanslagbiljet personenbelasting

Nadere informatie

Douane Wetboek van de Unie. Dennis Heijnen Beleidsadviseur Internationale Handel

Douane Wetboek van de Unie. Dennis Heijnen Beleidsadviseur Internationale Handel Douane Wetboek van de Unie Dennis Heijnen Beleidsadviseur Internationale Handel Douane in de Europese Unie Inhoud Wat komt er op ons af? Wat zijn belangrijke wijzigingen (op hoofdlijnen)? Overzetten vergunningen

Nadere informatie

Vertegenwoordiging bij douaneaangiften

Vertegenwoordiging bij douaneaangiften Informatieblad Maart 2013 Vertegenwoordiging bij douaneaangiften Inhoudsopgave 1 Waarom dit informatieblad 1 2 Vertegenwoordiging in hoofdlijnen 1 3 U bent belanghebbende (importeur, exporteur of vergunninghouder)

Nadere informatie

MINISTERIE VAN FINANCIEN

MINISTERIE VAN FINANCIEN N. 2002 4460 MINISTERIE VAN FINANCIEN [C 2002/03528] 3 DECEMBER 2002. Koninklijk besluit betreffende de nadere regels voor het leveren van het bewijs van ophaling, sortering, hergebruik en/of recyclage

Nadere informatie

Overeenkomst tussen advocaat en private cliënt 1

Overeenkomst tussen advocaat en private cliënt 1 Overeenkomst tussen advocaat en private cliënt 1 Tussen : hierna te noemen de advocaat (of het advocatenkantoor) en hierna te noemen de cliënt(en) 2 Wordt het volgende overeengekomen : 1. Voorwerp van

Nadere informatie

Gelet op het auditoraatsrapport van de Kruispuntbank ontvangen op 12 mei 2005; A. CONTEXT VAN DE AANVRAAG EN ONDERWERP ERVAN

Gelet op het auditoraatsrapport van de Kruispuntbank ontvangen op 12 mei 2005; A. CONTEXT VAN DE AANVRAAG EN ONDERWERP ERVAN SCSZ/05/69 1 BERAADSLAGING NR. 05/026 VAN 7 JUNI 2005 M.B.T. DE RAADPLEGING VAN HET WACHTREGISTER DOOR DE DIENST VOOR ADMINISTRATIEVE CONTROLE VAN HET RIJKSINSTITUUT VOOR ZIEKTE- EN INVALIDITEITSVERZEKERING

Nadere informatie

Plaatsen van vuilroosters, zandvang en aanpassing constructie op de onbevaarbare waterlopen van 2 de categorie in de Provincie Antwerpen

Plaatsen van vuilroosters, zandvang en aanpassing constructie op de onbevaarbare waterlopen van 2 de categorie in de Provincie Antwerpen PROVINCIE ANTWERPEN OFFERTEFORMULIER Plaatsen van vuilroosters, zandvang en aanpassing constructie op de onbevaarbare waterlopen van 2 de categorie in de Provincie Antwerpen Gebruikte eenheid in het inschrijvingsbiljet:

Nadere informatie

1 van 6 12/03/2008 14:19

1 van 6 12/03/2008 14:19 1 van 6 12/03/2008 14:19 19/07/2000 Koninklijk besluit betreffende de inning en de consignatie van een som bij het vaststellen van sommige inbreuken inzake het vervoer over de weg (B.S., 26 juli 2000,

Nadere informatie

Bijlagen : 5 Brussel, 1 augustus 2008

Bijlagen : 5 Brussel, 1 augustus 2008 TOEPASSING VAN HET NCTS-TIR D.I. 522.11 D.D. 283.696 Bijlagen : 5 Brussel, 1 augustus 2008 Omdeling door de gewestelijke directeurs aan : - elke dienst belast met het bijhouden van een collectie; - alle

Nadere informatie

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, en met name artikel 91,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, en met name artikel 91, 29.4.2014 Publicatieblad van de Europese Unie L 127/129 RICHTLIJN 2014/46/EU VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD van 3 april 2014 tot wijziging van Richtlijn 1999/37/EG van de Raad inzake de kentekenbewijzen

Nadere informatie

Rapport. Datum: 30 juni 2003 Rapportnummer: 2003/200

Rapport. Datum: 30 juni 2003 Rapportnummer: 2003/200 Rapport Datum: 30 juni 2003 Rapportnummer: 2003/200 2 Klacht Verzoekster klaagt erover dat de Raad voor Rechtsbijstand te Den Haag, tot het moment dat zij zich tot de Nationale ombudsman wendde, de intrekking

Nadere informatie

5814/17 CS/bb DGG 3B. Raad van de Europese Unie. Brussel, 16 februari 2017 (OR. en) 5814/17. Interinstitutioneel dossier: 2016/0330 (NLE) UD 16 SPG 7

5814/17 CS/bb DGG 3B. Raad van de Europese Unie. Brussel, 16 februari 2017 (OR. en) 5814/17. Interinstitutioneel dossier: 2016/0330 (NLE) UD 16 SPG 7 Raad van de Europese Unie Brussel, 16 februari 2017 (OR. en) 5814/17 Interinstitutioneel dossier: 2016/0330 (NLE) UD 16 SPG 7 WETGEVINGSBESLUITEN EN ANDERE INSTRUMENTEN Betreft: Overeenkomst in de vorm

Nadere informatie

Import FLEGt producten uit Indonesie

Import FLEGt producten uit Indonesie Import FLEGt producten uit Indonesie Het proces in stappen 1 Een zending van de betreffende goederen die uit Indonesië binnenkomt in de EU kan zonder aanvaarding van de vergunning niet in het vrije verkeer

Nadere informatie

Wijziging van de declaratieve btw-verplichtingen met ingang van 1 januari 2010

Wijziging van de declaratieve btw-verplichtingen met ingang van 1 januari 2010 PERSMEDEDELING Wijziging van de declaratieve btw-verplichtingen met ingang van 1 januari 2010 De Heer Didier Reynders, Vice-premier en Minister van Financiën, deelt mee dat de richtlijn 2008/8/EG van de

Nadere informatie

UW KEUZE...: / = BOEKHOUDING // = HOOFDMENU

UW KEUZE...: / = BOEKHOUDING // = HOOFDMENU 1.1 KLANTENBEHEER Deze rubriek groepeert een aantal programma s die het mogelijk maken nieuwe klanten te creëren, bestaande klanten te wijzigen en de gegevens van de klanten te consulteren. Het volledige

Nadere informatie

Dat dit reglement op de bepalingen van de ordonnantie van 3 april 2014 door een beslissing van het College op 26 juni 2014 aangepast is;

Dat dit reglement op de bepalingen van de ordonnantie van 3 april 2014 door een beslissing van het College op 26 juni 2014 aangepast is; Belasting op de afgifte van administratieve stukken. Wijzigingen. DE GEMEENTERAAD, Herzien zijn beraadslaging van 19 december 2013 betreffende de wijziging van het reglement betreffende de belasting op

Nadere informatie

BETREFT: BRUGPENSIOEN BIJZONDERE WERKGEVERSBIJDRAGEN EN INHOUDINGEN RSZ VANAF 01/04/2010

BETREFT: BRUGPENSIOEN BIJZONDERE WERKGEVERSBIJDRAGEN EN INHOUDINGEN RSZ VANAF 01/04/2010 ONDERRICHTING AAN DE WERKGEVERS 2010-2 BETREFT: BRUGPENSIOEN BIJZONDERE WERKGEVERSBIJDRAGEN EN INHOUDINGEN RSZ VANAF 01/04/2010 Ingevolge het K.B. van 29/03/2010 B.S. 31/03/2010 tot uitvoering van het

Nadere informatie

Europese domiciliëringen

Europese domiciliëringen Europese domiciliëringen 1 Inleiding...2 2 Beheer gegevens schuldeiser...2 3 Beheer van mandaten... 3 3.1 Manueel mandaten beheren... 3 3.2 Mandaat afdrukken... 5 3.3 Klantenfiche... 5 4 Migratie...6 4.1

Nadere informatie

ecustoms ecustoms is een douane formaliteiten portaal. Ontwikkeld en beheerd door EasyProgram B.V.

ecustoms ecustoms is een douane formaliteiten portaal. Ontwikkeld en beheerd door EasyProgram B.V. ecustoms Snel en eenvoudig online douane uitvoerdocumenten maken. (EX-a, EU-a en CO-a) Sinds oktober 2016 aangesloten op de nieuwe software van de douane AGS uitvoer. ecustoms ecustoms is een douane formaliteiten

Nadere informatie

De voorlopige identiteitskaart van Belg

De voorlopige identiteitskaart van Belg Hoofdstuk III. - De voorlopige identiteitskaart van Belg Afdeling I. - Toekenning en teruggave 1. In geval van verlies, diefstal of van vernietiging van een identiteitskaart tijdens de dagen onmiddellijk

Nadere informatie

JAARAANGIFTE BEDRIJFSVOORHEFFING BELCOTAX-ON-WEB

JAARAANGIFTE BEDRIJFSVOORHEFFING BELCOTAX-ON-WEB JAARAANGIFTE BEDRIJFSVOORHEFFING BELCOTAX-ON-WEB Bedrijfsvoorheffing 9.2.17.2 AANGIFTES NR. 325.10 281.10 Vanaf het aangiftejaar 2008, inkomsten 2007, zijn de meeste firma s verplicht om hun jaaraangifte

Nadere informatie

Publicatieblad van de Europese Unie d.d BIJLAGE III

Publicatieblad van de Europese Unie d.d BIJLAGE III BIJLAGE III Instructies en toelichtingen http://www.emis.vito.be Publicatieblad van de Europese Unie d.d. 19-06-2006 1. De administratieve instantie van afgifte geeft elk certificaat een uniek nummer.

Nadere informatie

1. Uiteenzetting van de feiten

1. Uiteenzetting van de feiten Betreft: Kennisgeving van de beslissing van de Geschillendienst van BRUGEL betreffende de klacht van mevrouw X tegen het Brussels Instituut voor Milieubeheer. Mevrouw, Wij hebben uw klacht tegen het Brussels

Nadere informatie

Hoofdstuk 1: Toegang tot Pay@Finpost: abonnementen & digipass

Hoofdstuk 1: Toegang tot Pay@Finpost: abonnementen & digipass In deze rubriek verzamelden we de meest voorkomende vragen en onze antwoorden over Pay@Finpost. Indien u desondanks in deze lijst geen antwoord op uw vragen vindt, aarzel dan niet ons te contacteren op

Nadere informatie

DG CONTROLEBELEID. Directie Plantenbescherming en Veiligheid van de Plantaardige Productie

DG CONTROLEBELEID. Directie Plantenbescherming en Veiligheid van de Plantaardige Productie DG CONTROLEBELEID Directie Plantenbescherming en Veiligheid van de Plantaardige Productie NIEUWE PROCEDURE VOOR FYTOSANITAIRE INVOERCONTROLE Sinds 1 januari 2005 is de wetgeving over de fytosanitaire invoercontroles

Nadere informatie

Vooreerst moeten alle gebruikers kenbaar gemaakt worden door ze een bepaalde code toe te kennen.

Vooreerst moeten alle gebruikers kenbaar gemaakt worden door ze een bepaalde code toe te kennen. 12 SYSTEEM-TOEGANG Deze module geeft de mogelijkheden om bepaalde of alle gegevens te beveiligen. 12.1 SYSTEEM-GEBRUIKER Vooreerst moeten alle gebruikers kenbaar gemaakt worden door ze een bepaalde code

Nadere informatie

HOOFDSTUK 22 HERNIEUWING, NIETIGHEID-TERUGGAVE

HOOFDSTUK 22 HERNIEUWING, NIETIGHEID-TERUGGAVE HOOFDSTUK 22 HERNIEUWING, NIETIGHEID-TERUGGAVE INHOUDSOPGAVE TITEL PAGINA I. SOORTEN HERNIEUWING... 2 1. Hernieuwing ingevolge verlies, diefstal, beschadiging, een niet-gelijkende foto of intrekking door

Nadere informatie

OFFERTEFORMULIER. AANLEG VAN HET VICTORIA REGIAPARK IN GENTBRUGGE/GENT Besteknummer GD 09/2016. open aanbesteding

OFFERTEFORMULIER. AANLEG VAN HET VICTORIA REGIAPARK IN GENTBRUGGE/GENT Besteknummer GD 09/2016. open aanbesteding AANLEG VAN HET VICTORIA REGIAPARK IN GENTBRUGGE/GENT Besteknummer GD 09/2016 open aanbesteding OFFERTEFORMULIER Belangrijk: dit offerteformulier dient volledig te worden ingevuld.. Het totaalbedrag (excl.

Nadere informatie

Aanvraag Vergunning douane-entrepot. 1 Gebruiksaanwijzing. 2 Gegevens aanvraag. Douane. Over dit formulier Over dit formulier

Aanvraag Vergunning douane-entrepot. 1 Gebruiksaanwijzing. 2 Gegevens aanvraag. Douane. Over dit formulier Over dit formulier Douane Aanvraag Vergunning douane-entrepot 1 Gebruiksaanwijzing Over dit formulier Over dit formulier Met dit formulier vraagt u een Vergunning douane-entrepot aan. De vergunning geeft u toestemming om

Nadere informatie

Commissie voor de toegang tot en het hergebruik van bestuursdocumenten

Commissie voor de toegang tot en het hergebruik van bestuursdocumenten Commissie voor de toegang tot en het hergebruik van bestuursdocumenten Afdeling openbaarheid van bestuur 1 augustus 2016 ADVIES 2016-67 met betrekking tot het verkrijgen van bepaalde informatie over een

Nadere informatie