MOVE FORWARD Een project van de coalitie Kinderen op de vlucht. Internationale kinderorganisaties War Child, UNICEF Nederland en Save the Children

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "MOVE FORWARD Een project van de coalitie Kinderen op de vlucht. Internationale kinderorganisaties War Child, UNICEF Nederland en Save the Children"

Transcriptie

1 MOVE FORWARD Een project van de coalitie Kinderen op de vlucht. Internationale kinderorganisaties War Child, UNICEF Nederland en Save the Children helpen samen gevluchte kinderen in Nederland.

2 INTRODUCTIE In 2015 heeft Nederland bijna asielzoekers verwelkomd. Hieronder bevinden zich iets minder dan kinderen. Na een gevaarlijke, lange en onzekere reis kwamen zij aan in Nederland. Afkomstig uit oorlogsgebieden zoals Syrië, Afghanistan en Irak. Helaas stopt de chaos en onzekerheid hier niet voor gevluchte kinderen. Procedures nemen veel tijd in beslag. Binnen het asielsysteem moeten kinderen helaas regelmatig verhuizen wat voor veel onduidelijkheid en onzekerheid zorgt. En er is geen ruimte voor een eigen plek. Kinderen die in het land van herkomst of tijdens de vlucht traumatische of stressvolle ervaringen hebben opgedaan worden niet altijd vroegtijdig opgemerkt. Problemen komen vaak pas op de lange termijn naar boven. Volgens het Internationale Verdrag voor de Rechten van het Kind hebben overheden de taak om kinderen te beschermen en hun belang centraal te stellen. Hoewel hierin de afgelopen jaren al veel is verbeterd, zorgt de grote toestroom van vluchtelingen ervoor dat de overheid alle zeilen bij moet zetten om in hun basisbehoeften te voorzien. De sociaal-emotionele behoeften van kinderen worden vaak over het hoofd gezien. Deze gevluchte kinderen hebben grote behoefte aan structuur, stabiliteit, veiligheid en ontspanning. Zodat ze weer kind kunnen zijn. Bron cijfers: War Child, UNICEF Nederland en Save the Children zien dat deze gevluchte kinderen meer nodig hebben dan bed, bad en brood. Door onze jarenlange ervaring en expertise in het veld weten wij hoe belangrijk het is om juist deze kinderen snel te helpen. Daarom slaan wij de handen ineen. Op basis van onze internationale werkwijze ontwikkelen we gezamenlijk een gedegen methodiek om kinderen van 6 tot 18 jaar in Nederlandse opvangcentra op een vast moment in de week mee te laten doen aan recreatieve sport en spelactiviteiten. Het aanbieden van activiteiten op vaste tijdstippen in de week zorgt ervoor dat kinderen houvast hebben en altijd iets om naar uit te kijken. Zo kunnen ze even hun nare ervaringen vergeten. Ze leren om vrienden te maken en andere kinderen en volwassenen te vertrouwen. Met deze activiteiten Dragen we bij aan stabiliteit en structuur voor kinderen en zorgen we dat kinderen weer kind kunnen zijn; Zorgen we dat kinderen (sociale) veerkracht ontwikkelen om te leren omgaan met stressfactoren zoals gebrek aan privacy en pesten; Zorgen we dat kinderen die meer psychosociale ondersteuning nodig hebben geïdentificeerd worden. Vervolgens verwijzen wij hen door naar de juiste instanties voor de benodigde hulp.

3 Onze werkwijze De drie organisaties gaan zorgvuldig te werk. Aanvankelijk beginnen we op vijf verschillende locaties in Nederland. Deze locaties zijn gekozen in overleg met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). We bekijken in deze opstartfase of de gezamenlijk ontwikkelde aanpak goed past en waar verandering nodig is. De activiteiten op de locaties worden georganiseerd door vrijwilligers, die getraind en begeleid worden door professionele trainers. Elk centrum werkt met tenminste vier vrijwilligers. Zij hebben een achtergrond die aansluit op het werken met gevluchte kinderen. Bovendien zijn ze getraind om problematiek te herkennen en weten ze hoe om te gaan met de stress die kan opspelen bij deze kinderen. De opstartfase duurt 9 maanden. In deze periode wordt het aantal locaties al verder uitgebreid. We verwachten in deze eerste fase zo n kinderen te bereiken. De ambitie is om zo snel mogelijk in alle opvangcentra in Nederland actief te zijn. Momenteel zijn dat er ongeveer 80. Uiteraard doen we dit in samenwerking en afstemming met organisaties die al activiteiten aanbieden in de opvangcentra. Klein beginnen, groot doorstarten Er is bewust gekozen om de hulp op kleinschalig niveau te starten op vijf locaties verspreid door Nederland. Zo kunnen we goed toetsen of de methodiek op verschillende contexten aanslaat. Het ene kind bevindt zich bijvoorbeeld in een noodopvang in een stad, terwijl een ander op platteland zit in een asielzoekerscentrum en een derde al jaren in een gezinslocatie voor uitgeprocedeerde gezinnen woont. De lessen die voortkomen uit de opstartfase gebruiken we om de aanpak en uitvoering te verfijnen en te verbeteren, zodat we geleidelijk kunnen uitbreiden naar alle locaties. ACHTERGROND INFORMATIE In Nederland komen kinderen in de opvangcentra uit verschillende landen zoals Syrië, Afghanistan en Irak. We belichten hier de actuele vluchtelingenproblematiek van Syrië. De oorlog in Syrië woedt al sinds maart 2011; In die tijd zijn er Syriërs omgekomen; Meer dan 7 miljoen Syriërs zijn op de vlucht in hun eigen land; Ruim 4 miljoen mensen zijn Syrië al ontvlucht. Bron: De samenwerking tussen War Child, UNICEF Nederland en Save the Children bundelt kennis en jarenlange ervaring en zorgt ervoor dat het mogelijk is om dit project op grote schaal uit te voeren.

4 KIND VERHALEN Asim (8 jaar) is zijn land ontvlucht met zijn ouders, broertjes en zusjes. Om de oversteek naar Europa te maken, moesten ze met 20 personen in een plastic boot die voor 6 personen was bedoeld. De mensensmokkelaar zei tegen Asim s moeder dat een paar van haar kinderen moesten achterblijven omdat er niet genoeg ruimte was. Mijn moeder begon te huilen en te gillen, vertelt Asim. Ze smeekte de man om ons allemaal mee te nemen. Ik hoef het niet te overleven, maar mijn kinderen wel, zei ze. Uiteindelijk moesten zijn zusjes en broertjes met z n tweeën in 1 reddingsvest. Maar dat bleek niet genoeg te zijn Asim s broertjes hebben de overtocht niet overleefd. Zij zijn, samen met andere mensen, overboord gevallen tijdens de moeilijke tocht. Asim krijgt het niet over zijn lippen om te vertellen hoe zijn vader zijn broertjes niet kon redden. Wel weet hij nog precies hoe bang hij was. De golven kwamen over ons heen, ze waren zo hoog. Het was zo eng, vooral s nachts in het donker. We waren ook bang dat de kustwachten de boten zouden lek prikken. Zelf heeft hij het overleefd, maar de gebeurtenissen laten hem niet los. Ik hield vroeger heel veel van de zee. Nu haat ik water. Ik wil er niet eens in de buurt van zijn. Naenia (14 jaar) is haar land ontvlucht met haar broer van 18 jaar. Ze liepen soms wel 9 uur in een nacht, hongerig en toe aan rust. Ik viel telkens in slaap, maar mijn broer schudde me wakker en zei dat we moesten doorgaan. Toen we in Turkije aankwamen, durfden we eerst niet in een boot naar Europa te gaan. In Turkije hebben ze drie weken op straat geleefd, zonder geld, afhankelijk van het eten dat mensen aan hen gaven. Uiteindelijk moesten ze verder, want de stad was overvol met vluchtelingen. Toen ze bij de grens van Hongarije kwamen, werd haar broer in elkaar geslagen door militairen en zijn ze elkaar kwijt geraakt. Ze is in haar eentje doorgereisd naar Amsterdam, zonder telefoon, aanhakend bij landgenoten die ook op de vlucht waren. Mijn ouders zijn dood en ik weet niet of mijn broer nog leeft. Ik hoop dat ik in Nederland mag blijven. Ik weet dat sommige mensen dat misschien niet willen, maar ik had geen andere keus dan hierheen te komen. MIJN MOEDER ZEI: IK HOEF HET NIET TE OVERLEVEN, MAAR MIJN KINDEREN WEL, TOEN ZE WERD GEVRAAGD MIJN BROERTJES ACHTER TE LATEN. Steun de coalitie War Child, UNICEF Nederland en Save the Children. Doneer aan het project Move Forward. Zodat we recreatieve activiteiten voor gevluchte kinderen in Nederlandse opvangcentra kunnen organiseren. De opstartfase bedraagt Euro. In totaal is er voor de uitbreiding naar zo n 80 locaties naar schatting 1,2 miljoen euro per jaar nodig. Voor 100 euro kan 1 kind een jaar lang meedoen aan de activiteiten in een opvangcentrum. Voor euro kunnen we een toolkit met sport- en spelmateriaal aanschaffen voor kinderen in 1 opvangcentrum. Voor euro kunnen wij een jaar lang activiteiten uitvoeren in 1 opvangcentrum.

5

6 Vacature vrijwilliger: Facilitator recreatieve activiteiten voor gevluchte kinderen in Nederland Het project Move Forward De sociaal-emotionele behoeften van gevluchte kinderen in Nederland worden vaak gemakkelijk over het hoofd gezien. Gevluchte kinderen hebben grote behoefte aan ontspanning, structuur en veiligheid. Zodat ze weer gewoon kind kunnen zijn. War Child, UNICEF Nederland en Save the Children bundelen daarom hun jarenlange expertise en ontwikkelen een programma voor gevluchte kinderen in Nederland. Het gezamenlijke project Move Forward biedt deze kinderen activiteiten zoals sport, spel en dans. Zo kunnen ze zich ontspannen, hun nare ervaringen een plek geven en weer even kind zijn. Dat is noodzakelijk om zich weer veilig te voelen. De activiteiten zijn een aanvulling op initiatieven van andere organisaties en de Nederlandse overheid. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) verwelkomt het gezamenlijk optreden van War Child, UNICEF Nederland en Save the Children. De functie (vrijwillig) We zijn op zoek naar gekwalificeerde vrijwillige facilitators om de recreatieve activiteiten van het project Move Forward op de verschillende locaties te faciliteren. Als facilitator ben je onderdeel van een enthousiast team van minimaal vier andere vrijwilligers. Op een vast moment in de week faciliteren jij en je team recreatieve activiteiten zoals sport, spel en dans voor kinderen in de leeftijdscategorie 6-18 jaar. Deze kinderen verblijven in opvanglocaties voor asielzoekers en vluchtelingen. De recreatieve activiteiten zijn thematisch onderbouwd en gestructureerd. Je wordt getraind in de toepassing van de activiteiten en het werken met de specifieke doelgroep. Het doel van de recreatieve activiteiten is om de kinderen een gevoel van veiligheid, ontspanning en structuur te bieden. Een vaste groep getrainde facilitators is daarbij essentieel.

7 Jij bent als facilitator verantwoordelijk voor het faciliteren en uitvoeren van de recreatieve activiteiten voor en met de kinderen en hebt daarnaast een belangrijke signalerende rol om zorgwekkend gedrag te herkennen en zo nodig kinderen door te verwijzen naar gespecialiseerde zorg en begeleiding. Je bent een belangrijke schakel in de zorg rondom deze kwetsbare groep kinderen in de opvanglocaties. Jij weet waar een kind heen kan gaan als hij of zij extra hulp nodig heeft en/of vragen heeft. Tijdens jouw training en de start van het faciliteren van activiteiten met kinderen wordt er veel aandacht besteed aan het verkennen van de opvanglocatie. Je leert wie wat doet en hoe je kinderen moet doorverwijzen als dat nodig is. Veiligheid kinderen Veiligheid van kinderen is voor War Child, UNICEF Nederland en Save the Children essentieel. Wij accepteren dan ook geen enkele vorm van misbruik. Dit onderwerp komt aan bod in de werving- en selectieprocedures. Jouw profiel Je hebt een relevante opleiding op het gebied van bijvoorbeeld pedagogiek, onderwijs, sport, spel en (of) dans gericht op kinderen; Je bent 21 jaar of ouder; Je hebt ruime ervaring in het organiseren en uitvoeren van recreatieve activiteiten voor kinderen; Je hebt aantoonbare ervaring in werken met grote groepen en kleine groepen kinderen; Je hebt ervaring met het werken met kinderen uit verschillende culturen; Je vindt het leuk om te werken in een multicultureel team; Je bent proactief, kunt snel reageren op situaties, bent flexibel en in staat overzicht te behouden en faciliteert activiteiten op een kindvriendelijke manier; Je werkt zelfstandig, je beschikt over sterke contactuele eigenschappen en bent in staat om eventuele conflicten vanuit jouw ervaring op te lossen; Je bent minimaal 1 dagdeel in de week beschikbaar (maandag t/m vrijdag); Je bent minimaal 9 maanden beschikbaar, met de intentie om langer aan het project verbonden te blijven. Stabiliteit en duurzame inzet van jou als facilitator is essentieel voor deze kwetsbare groep kinderen; Je bent bereid om vooraf een training van 4 dagen te volgen en later eventuele vervolgtrainingen (twee weekenden); EHBO diploma is een plus. Interesse? Herken je jezelf in bovenstaand profiel en wil je met een gemotiveerd team aan de slag om bij te dragen aan het bieden van structuur voor kinderen die gevlucht zijn? Laat via sollicitatiemoveforward@gmail.com weten dat je interesse hebt en we nemen daarna contact met je op. Sluit je profiel onvoldoende aan maar wil je wel iets voor dit project of een van de initiatiefnemers betekenen? Deel deze vacature met je netwerk! Sluit aan bij een van de al bestaande vrijwilligersnetwerken van War Child UNICEF Nederland of Save the Children Doneer aan Move Forward

TEAMUP Een samenwerking tussen War Child, Save the Children en UNICEF Nederland om gevluchte kinderen in Nederland te helpen.

TEAMUP Een samenwerking tussen War Child, Save the Children en UNICEF Nederland om gevluchte kinderen in Nederland te helpen. TEAMUP Een samenwerking tussen War Child, Save the Children en UNICEF Nederland om gevluchte kinderen in Nederland te helpen. INTRODUCTIE Sinds 2015 heeft Nederland tienduizenden asielzoekers verwelkomd.

Nadere informatie

Een samenwerking tussen War Child, Save the Children en UNICEF Nederland om gevluchte kinderen in Nederland te helpen.

Een samenwerking tussen War Child, Save the Children en UNICEF Nederland om gevluchte kinderen in Nederland te helpen. NEDERLAND Een samenwerking tussen War Child, Save the Children en UNICEF Nederland om gevluchte kinderen in Nederland te helpen. INTRODUCTIE Sinds 2015 heeft Nederland tienduizenden asielzoekers verwelkomd.

Nadere informatie

Schooljaar Maandag 25 februari 2019

Schooljaar Maandag 25 februari 2019 INFOOTJE NR.12 Schooljaar 2018-2019 Maandag 25 februari 2019 Agenda Vrijdag 1 maart Carnavalsviering 12:00 uur start de voorjaarsvakantie Maandag 11 maart 08:30 uur einde voorjaarsvakantie Woensdag 13

Nadere informatie

09/2015. Dit bundeltje is van. Actua. De vluchtelingencrisis. Dit bundeltje is van /70 = /10. Leen Van Damme. Pagina 1

09/2015. Dit bundeltje is van. Actua. De vluchtelingencrisis. Dit bundeltje is van /70 = /10. Leen Van Damme. Pagina 1 09/2015 Dit bundeltje is van Actua De vluchtelingencrisis Dit bundeltje is van /70 = /10 Leen Van Damme Pagina 1 Bekijk de onderstaande reportage en los de volgende vragen op. http://www.ketnet.be/kijken/karrewiet/3-september-2015

Nadere informatie

Wat is het verschil tussen een vreemdeling, vluchteling, asielzoeker en statushouder?

Wat is het verschil tussen een vreemdeling, vluchteling, asielzoeker en statushouder? Veelgestelde vragen vluchtelingenopvang en statushouders in Lopikerwaardgemeenten Vraag en antwoordlijst over de vluchtelingenopvang en statushouders in de gemeenten Oudewater, Lopik, Woerden, IJsselstein

Nadere informatie

Wat bijzonder dat wij hier vandaag tijdens jullie jaarafsluiting aanwezig mogen zijn en iets mogen vertellen.

Wat bijzonder dat wij hier vandaag tijdens jullie jaarafsluiting aanwezig mogen zijn en iets mogen vertellen. Beste vrouwen, beste Soroptiminsten, Wat bijzonder dat wij hier vandaag tijdens jullie jaarafsluiting aanwezig mogen zijn en iets mogen vertellen. Mijn naam is Clemy de Rooy en ik ben hier met Zakeya Hashemi.

Nadere informatie

Vluchtelingen en statushouders in Lopikerwaardgemeenten

Vluchtelingen en statushouders in Lopikerwaardgemeenten Vragen en antwoordenlijst over de opvang van vluchtelingen en statushouders in de gemeenten Oudewater, Lopik, Woerden, IJsselstein en Montfoort (Lopikerwaardgemeenten) 17 maart 2016 Wonen Er zijn momenteel

Nadere informatie

Een toekomst voor mijn kinderen

Een toekomst voor mijn kinderen 25 Een toekomst voor mijn kinderen Dagelijks zien we de beelden op televisie: grote groepen vluchtelingen trekken door Europa, op zoek naar een veilige plek om te wonen. Ze komen uit landen als Syrië,

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Wist u dat? September/oktober Editie 28. Stichting Perpectief. VluchtelingenWerk Oost Nederland/ Locatie Beuningen

Nieuwsbrief. Wist u dat? September/oktober Editie 28. Stichting Perpectief. VluchtelingenWerk Oost Nederland/ Locatie Beuningen Nieuwsbrief Stichting Perpectief September/oktober Editie 28 VluchtelingenWerk Oost Nederland/ Locatie Beuningen Wist u dat? Deze maand hebben we een bezoek gebracht aan Stichting VluchtelingenWerk Oost

Nadere informatie

Uitleg workshops landelijke trainingsdag 7 februari

Uitleg workshops landelijke trainingsdag 7 februari Uitleg workshops landelijke trainingsdag 7 februari Op weg met een vluchteling Stichting Gave (klik met muis op onderstaande workshoptitels om naar de uitleg te gaan) Hoe praat je over het geloof? Discipelschap

Nadere informatie

MOVEMENT JOURNEY NAAR LESBOS

MOVEMENT JOURNEY NAAR LESBOS MOVEMENT JOURNEY NAAR LESBOS Heb jij een open heart & mind? Ben je daadkrachtig? Kom je graag in verbinding met mensen die gevlucht zijn? En bovenal: Wil jij onderzoeken wat jij en jouw organisatie kunnen

Nadere informatie

voor OUDERS Formulier doelstellingen Gedrag van mijn kind Ik wil graag dat mijn kind: Datum: Dit formulier is ingevuld door: Adres: Postcode: Tel:

voor OUDERS Formulier doelstellingen Gedrag van mijn kind Ik wil graag dat mijn kind: Datum: Dit formulier is ingevuld door: Adres: Postcode: Tel: Gedrag van mijn kind Ik wil graag dat mijn kind: Datum: Dit formulier is ingevuld door: : Postcode: Tel: beter om kan gaan met leeftijdsgenoten sociaal vaardiger wordt beter zijn/haar vrije tijd kan invullen

Nadere informatie

Om hoeveel vluchtelingen gaat het? Het gaat om maximaal 200 vluchtelingen die in sporthal Molenbroek worden opgevangen.

Om hoeveel vluchtelingen gaat het? Het gaat om maximaal 200 vluchtelingen die in sporthal Molenbroek worden opgevangen. Meest gestelde vragen crisisnoodopvang Donderdag 19 november 2015 13:28 uur Algemeen Wanneer komen de vluchtelingen naar sporthal Molenbroek? Vrijdag 20 november. Om hoeveel vluchtelingen gaat het? Het

Nadere informatie

Handleiding voor leerkrachten. Digitale les Bovenbouw basisonderwijs

Handleiding voor leerkrachten. Digitale les Bovenbouw basisonderwijs Handleiding voor leerkrachten Digitale les Bovenbouw basisonderwijs Verantwoording Syrië, Irak, Zuid-Soedan, de Centraal-Afrikaanse Republiek en het door ebola getroffen West-Afrika. Nooit eerder werden

Nadere informatie

Burgerplatform voor Steun aan Vluchtelingen

Burgerplatform voor Steun aan Vluchtelingen Burgerplatform voor Steun aan Vluchtelingen Toen er in 2015 veel mensen asiel aanvroegen in België, kon de overheid de druk niet aan. Niet iedereen kon terecht voor registratie bij de dienst Vreemdelingenzaken

Nadere informatie

Verhalen uit het. Midden-Oosten. naverteld door Sandra van der Stege

Verhalen uit het. Midden-Oosten. naverteld door Sandra van der Stege Verhalen uit het Midden-Oosten naverteld door Sandra van der Stege Moeilijke woorden staan schuin. Ze worden uitgelegd in de woordenlijst op pagina 63. Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen Inhoud

Nadere informatie

RUIM KINDEREN IN NEDERLAND HEBBEN GEEN FIJNE THUISSITUATIE

RUIM KINDEREN IN NEDERLAND HEBBEN GEEN FIJNE THUISSITUATIE RUIM 100.000 KINDEREN IN NEDERLAND HEBBEN GEEN FIJNE THUISSITUATIE Als wij ze nu omarmen en weer kind laten zijn, krijgen zij de kans om veilig op te groeien. Ik was altijd al bang voor m n vader, vooral

Nadere informatie

Vluchtig Nieuws. vluchtelingenkrant. Speciale editie uitgave 24 maart 2017 onder redactie van groep 6 CBS Het Kompas

Vluchtig Nieuws. vluchtelingenkrant. Speciale editie uitgave 24 maart 2017 onder redactie van groep 6 CBS Het Kompas Vluchtig Nieuws vluchtelingenkrant Speciale editie uitgave 24 maart 2017 onder redactie van groep 6 CBS Het Kompas Niet meer veilig Van Ruben en Rick Mensen zijn niet meer veilig in hun eigen land, zoals

Nadere informatie

Welkom! infoavond Zedelgem

Welkom! infoavond Zedelgem Welkom! Tijdelijk noodopvangcentrum voor asielzoekers te Loppem Mensen op de vlucht: een beeld Opvang asielzoekers door Rode Kruis Vlaanderen Tijdelijk Noodopvangcentrum te Loppem Vragenronde Mensen op

Nadere informatie

Begrijpend en studerend lezen. leerlingmateriaal proefles instructieles

Begrijpend en studerend lezen. leerlingmateriaal proefles instructieles Begrijpend en studerend lezen leerlingmateriaal proefles instructieles 8 BLOK 2 1 LES 1 WAR CHILD Kindsoldaat K Die nacht schrok Moses zich een ongeluk. Ineens hoorde hij overal angstig gegil en geschreeuw.

Nadere informatie

UNICEF RAPPORT UPROOTED; The growing crisis for refugee and migrant children

UNICEF RAPPORT UPROOTED; The growing crisis for refugee and migrant children UNICEF RAPPORT UPROOTED; The growing crisis for refugee and migrant children Op 19 september 2016 houdt de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (AVVN) een speciale vergadering over de situatie

Nadere informatie

Enkele reis Europa Enkele reis Europa.indd 3 Enkele reis Europa.indd : :19

Enkele reis Europa Enkele reis Europa.indd 3 Enkele reis Europa.indd : :19 Enkele reis Europa Ali (27 jaar): In Irak zou niet meer Naam: Ali Leeftijd: 27 jaar Komt uit: Irak Woont in België: 3,5 jaar Ik ben kunstenaar. Ik maak kalligrafieën. Dat zijn teksten met mooi versierde

Nadere informatie

Hoe ik talent voor het leven kreeg

Hoe ik talent voor het leven kreeg Hoe ik talent voor het leven kreeg in makkelijke taal Rodaan Al Galidi Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen 1 Mijn naam is Semmier Kariem. Ik ben in 1991 gevlucht uit Irak. Daar was Saddam Hoessein

Nadere informatie

Inhoud. Een nacht 7. Voetstappen 27. Strijder in de schaduw 51

Inhoud. Een nacht 7. Voetstappen 27. Strijder in de schaduw 51 Inhoud Een nacht 7 Voetstappen 27 Strijder in de schaduw 51 5 Een nacht 6 Een plek om te slapen Ik ben gevlucht uit mijn land. Daardoor heb ik geen thuis meer. De wind neemt me mee. Soms hierheen, soms

Nadere informatie

Project Jeugdhulp aan asielzoekerskinderen - nu en straks Symposium

Project Jeugdhulp aan asielzoekerskinderen - nu en straks Symposium Project Jeugdhulp aan asielzoekerskinderen - nu en straks Symposium Utrecht 26 maart 2019 Hand-out Asielzoekerskinderen 6.727 kinderen (0-18 jaar) 700 alleenstaande minderjarigen (amv) 23.428 bewoners

Nadere informatie

Bovenstaande video over de asielprocedure is naast alle talen op deze website ook beschikbaar in het Armeens, Chinees en Russisch.

Bovenstaande video over de asielprocedure is naast alle talen op deze website ook beschikbaar in het Armeens, Chinees en Russisch. Asielprocedure [ Asielprocedure ] Als vluchteling kun je in Nederland bescherming krijgen. Daarvoor moet je asiel aanvragen. Tijdens de asielprocedure (in het Nederlands: asielprocedure) onderzoekt de

Nadere informatie

Vluchtelingen en statushouders in Lopikerwaardgemeenten

Vluchtelingen en statushouders in Lopikerwaardgemeenten Vragen en antwoordenlijst over de opvang van vluchtelingen en statushouders in de gemeenten Oudewater, Lopik, Woerden, IJsselstein en Montfoort (Lopikerwaardgemeenten) Wonen Er zijn momenteel veel landen

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen presenteert JAKOB DE BEDRIEGER

Bijbel voor Kinderen presenteert JAKOB DE BEDRIEGER Bijbel voor Kinderen presenteert JAKOB DE BEDRIEGER Geschreven door: E. Duncan Hughes Illustraties door: M. Maillot en Lazarus Aangepast door: M. Kerr en Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd

Nadere informatie

Voorwoord. Daarna ging ik praten met Chitra, een Tamilvrouw uit Sri Lanka. Zij zette zich in voor de Tamilstrijd.

Voorwoord. Daarna ging ik praten met Chitra, een Tamilvrouw uit Sri Lanka. Zij zette zich in voor de Tamilstrijd. Voorwoord In dit boek staan interviews van nieuwkomers over hun leven in Nederland. Ik geef al twintig jaar les aan nieuwkomers. Al deze mensen hebben prachtige verhalen te vertellen. Dus wie moest ik

Nadere informatie

"Reis naar Jeruzalem"

Reis naar Jeruzalem Reis naar Jeruzalem Sabbat Hoe zou jij je voelen als je familie van plan Doe Lees alvast was om te verhuizen naar een plek waar jij nooit Ezra 1-3 en eerder geweest? Bang, opgewonden of beiden? Nehemia

Nadere informatie

Kinderrechtenverdrag VOOR KINDEREN EN JONGEREN

Kinderrechtenverdrag VOOR KINDEREN EN JONGEREN Kinderrechtenverdrag VOOR KINDEREN EN JONGEREN Waarom? Alle kinderen in de hele wereld hebben rechten. Jij dus ook. Omdat jij het recht hebt om je eigen rechten te kennen, hebben wij dit boekje speciaal

Nadere informatie

Met een koffer in de hand

Met een koffer in de hand Met een koffer in de hand Lessenserie over uitgenodigde vluchtelingen voor groep 7/8 bij De Vluchtelingenjackpot Najib, Faisal, Ayub en Zakaria Faisal Hallo! Dit is Faisal van 11. Op deze foto zie je Faisal

Nadere informatie

Drie massagraven voor de Nederlandse kust

Drie massagraven voor de Nederlandse kust Nederlandse kust geschiedenis van Learning by Action en Stichting De Noordzee deze les werd mogelijk gemaakt door het Prins Bernard Cultuurfonds Doel Materialen Vak Niveau Duur Werkwijze De leerlingen

Nadere informatie

JEZUS LEERT OOK MIJ BIDDEN. Onzevader in eerste communievoorbereiding

JEZUS LEERT OOK MIJ BIDDEN. Onzevader in eerste communievoorbereiding JEZUS LEERT OOK MIJ BIDDEN Onzevader in de voorbereiding op de eerste communie Onzevader in eerste communievoorbereiding Doelgroep: Kinderen die zich voorbereiden op de eerste communie Doelstelling: Met

Nadere informatie

De rechten van het kind

De rechten van het kind De kinderrechten in een notendop Internet(wiki): Verdrag inzake de rechten van het kind 1 Het kinderrechtenverdrag Naast de rechten van de mens werd er in de Verenigde Naties gewerkt aan een verdrag voor

Nadere informatie

Kinderrechtenverdrag. Voor kinderen en jongeren

Kinderrechtenverdrag. Voor kinderen en jongeren Kinderrechtenverdrag Voor kinderen en jongeren 2 Waarom? Alle kinderen in de hele wereld hebben rechten. Jij dus ook. Omdat jij het recht hebt om je eigen rechten te kennen, hebben wij dit boekje speciaal

Nadere informatie

Hoeveel vluchtelingen worden er in Sporthal De Waterkanten opgevangen? Het gaat om 150 vluchtelingen.

Hoeveel vluchtelingen worden er in Sporthal De Waterkanten opgevangen? Het gaat om 150 vluchtelingen. Veel gestelde vragen en antwoorden over crisisopvang Versie 20 oktober 2015, 10.30 uur Opvang in Lisse Waarom deze opvang voor vluchtelingen? Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft de Veiligheidsregio

Nadere informatie

7 TIPS. Om meer rust en ontspanning te ervaren voor en na een werkdag

7 TIPS. Om meer rust en ontspanning te ervaren voor en na een werkdag 7 TIPS Om meer rust en ontspanning te ervaren voor en na een werkdag Dit ebook is voor jou als hardwerkende jongvolwassenen met autisme spectrum stoornis of als je jezelf herken in de kenmerken van ASS.

Nadere informatie

Kinderen. Hoe Yulius kinderen met autisme kan helpen

Kinderen. Hoe Yulius kinderen met autisme kan helpen Kinderen Hoe Yulius kinderen met autisme kan helpen Voor wie is dit boekje? Je hebt dit boekje gekregen omdat je autisme hebt of omdat je nog niet zeker weet of je autisme hebt. Je bent dan bij Yulius

Nadere informatie

Samen opvoeden in de buurt.

Samen opvoeden in de buurt. Samen opvoeden in de buurt. Praktische trainingen voor speeltuinvrijwilligers. 0035 NUSO A5 brochure Folder Opvoeden (3).indd 1 24-02-12 10:07 0035 NUSO A5 brochure Folder Opvoeden (3).indd 2 24-02-12

Nadere informatie

Handleiding voor leerkrachten Digitale les Gevluchte kinderen in Nederland Bovenbouw basisonderwijs

Handleiding voor leerkrachten Digitale les Gevluchte kinderen in Nederland Bovenbouw basisonderwijs Handleiding voor leerkrachten Digitale les Gevluchte kinderen in Nederland Bovenbouw basisonderwijs Verantwoording Wat als je alles achter hebt moeten laten omdat je op de vlucht bent voor het geweld in

Nadere informatie

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 5 Bidden Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 5 blz. 1 Joris is vader aan het helpen in de tuin. Ze zijn

Nadere informatie

CRISIS UPDATE: KINDEREN VAN SYRIË

CRISIS UPDATE: KINDEREN VAN SYRIË NEDERLAND CRISIS UPDATE: KINDEREN VAN SYRIË 09 november 2018 Het conflict in Syrië duurt al zeven jaar en gaat nu de achtste oorlogswinter in. Veel vluchtelingen wonen al jaren in tentenkampen, dochters

Nadere informatie

Veens trainingen. opkomen voor jezelf. samen leren. meer zelfvertrouwen. lotgenoten ontmoeten. durven vragen. een groter netwerk

Veens trainingen. opkomen voor jezelf. samen leren. meer zelfvertrouwen. lotgenoten ontmoeten. durven vragen. een groter netwerk Veens trainingen opkomen voor jezelf een groter netwerk samen leren lotgenoten ontmoeten 1 meer zelfvertrouwen durven vragen Wil je jezelf ontwikkelen? Omdat je meer uit jezelf wilt halen? Of omdat je

Nadere informatie

Kinderrechtenverdrag VOOR KINDEREN EN JONGEREN

Kinderrechtenverdrag VOOR KINDEREN EN JONGEREN Kinderrechtenverdrag VOOR KINDEREN EN JONGEREN UITGAVE VAN UNICEF NEDERLAND Kinderrechtenverdrag VOOR KINDEREN EN JONGEREN 2 Kinderrechtenverdrag voor kinderen en jongeren Waarom? Alle kinderen in de hele

Nadere informatie

Hoi, wij zijn Sheltersuit!

Hoi, wij zijn Sheltersuit! Hoi, wij zijn Sheltersuit! De Sheltersuit is een winden waterdichte jas die tot slaapzak getransformeerd kan worden. Je ritst simpelweg de slaapzak aan de jas en het hele lichaam is beschermd tegen alle

Nadere informatie

KINDERGENEESKUNDE. Pedagogische begeleiding van uw kind in het ziekenhuis

KINDERGENEESKUNDE. Pedagogische begeleiding van uw kind in het ziekenhuis KINDERGENEESKUNDE Pedagogisch team Pedagogische begeleiding van uw kind in het ziekenhuis Inleiding De kinderafdeling en de kinderpoli in het Laurentius ziekenhuis beschikken over een pedagogisch team.

Nadere informatie

Kinderrechtenverdrag VOOR KINDEREN EN JONGEREN

Kinderrechtenverdrag VOOR KINDEREN EN JONGEREN Kinderrechtenverdrag VOOR KINDEREN EN JONGEREN UITGAVE VAN UNICEF NEDERLAND Kinderrechtenverdrag VOOR KINDEREN EN JONGEREN 2 Waarom? Alle kinderen in de hele wereld hebben rechten. Jij dus ook. Omdat jij

Nadere informatie

Vrijwilligerscollege Roosendaal

Vrijwilligerscollege Roosendaal Vrijwilligerscollege Roosendaal Wie zijn wij? Wat doen wij? Wat kunnen wij voor jou betekenen? Wat is het vrijwilligerscollege? Onze missie en visie Het motto is leren van elkaar. Het vrijwilligerscollege

Nadere informatie

Dit zijn Yara en haar moeder Suzan

Dit zijn Yara en haar moeder Suzan Je kind als tolk? Dit zijn Yara en haar moeder Suzan Dit is Yara. Ze is 10 jaar oud. Yara woont 1 jaar in Nederland. Ze woont hier met haar vader, twee broertjes en haar moeder Suzan. Yara gaat naar school.

Nadere informatie

Mindfulness Training. Leer binnen acht weken anders om te gaan met stress, ontwikkel aandacht voor het nu en ervaar meer rust.

Mindfulness Training. Leer binnen acht weken anders om te gaan met stress, ontwikkel aandacht voor het nu en ervaar meer rust. Mindfulness Training Leer binnen acht weken anders om te gaan met stress, ontwikkel aandacht voor het nu en ervaar meer rust. Mindfulness training Per dag schieten er duizenden, vaak stressvolle, gedachten

Nadere informatie

Kleur? Oorlog? Wanneer? Verhaal van. Blauw Iran-Irakoorlog 1980-1988 Neimar. Groen Oorlog in Rwanda 1994 Dominic

Kleur? Oorlog? Wanneer? Verhaal van. Blauw Iran-Irakoorlog 1980-1988 Neimar. Groen Oorlog in Rwanda 1994 Dominic OPDRACHT Op de volgende pagina vind je een tijdslijn. Daarnet werden er vijf verschillende oorlogen besproken. Duid deze oorlogen aan op de tijdslijn. Kleur de balkjes onder de tijdslijn in de juiste kleur.

Nadere informatie

Vluchtelingen(asielzoekers) overspoelen ons land, en zetten eigen leven daarbij op het spel.

Vluchtelingen(asielzoekers) overspoelen ons land, en zetten eigen leven daarbij op het spel. Vluchtelingen(asielzoekers) overspoelen ons land, en zetten eigen leven daarbij op het spel. Het kon niet uitblijven dat er reuring ontstaat over de komst van duizenden asielzoekers (vluchtelingen) die

Nadere informatie

Eerst even wat moeilijke woorden uitleggen:

Eerst even wat moeilijke woorden uitleggen: Eerst even wat moeilijke woorden uitleggen: IND = Interalisatie en NaturalisatieDienst Alle mensen die in Nederland willen komen wonen moeten hiernaartoe. Bij de IND werken mensen die beslissen of iemand

Nadere informatie

Mindfulness programma. Leer binnen acht weken anders om te gaan met stress, ontwikkel aandacht voor het nu en ervaar meer rust.

Mindfulness programma. Leer binnen acht weken anders om te gaan met stress, ontwikkel aandacht voor het nu en ervaar meer rust. Mindfulness programma Leer binnen acht weken anders om te gaan met stress, ontwikkel aandacht voor het nu en ervaar meer rust. Per dag schieten er duizenden, vaak stressvolle, gedachten door je hoofd.

Nadere informatie

Wat doet het Rode Kruis

Wat doet het Rode Kruis 1 Wat doet het Rode Kruis 60 miljoen mensen zijn wereldwijd op de vlucht voor conflicten en geweld in eigen land. Deze vluchtelingen hebben huis en haard verlaten en zijn op zoek naar veiligheid voor zichzelf

Nadere informatie

LESPAKKET KINDErrEchTEN 1

LESPAKKET KINDErrEchTEN 1 LESPAKKET KINDerrechten 1 Met dit lespakket maken kinderen in Nederland kennis met de Rechten van het Kind. Zij leren welke rechten kinderen hebben en waarom deze zo belangrijk zijn. Ook krijgen zij inzicht

Nadere informatie

Veel gestelde vragen huisvesting en begeleiding statushouders

Veel gestelde vragen huisvesting en begeleiding statushouders Veel gestelde vragen huisvesting en begeleiding statushouders Wat is een statushouder? Een statushouder heeft de hele asielprocedure doorlopen en is erkend vluchteling. Vervolgens heeft de statushouder

Nadere informatie

Verdrag over de rechten van het kind

Verdrag over de rechten van het kind Verdrag over de rechten van het kind Een verdrag is een afspraak tussen landen. Op 20 november 1989 is in New York het Verdrag over de Rechten van het Kind gesloten. Dit Verdrag is een afspraak tussen

Nadere informatie

Vragenformulier datum:

Vragenformulier datum: Vragenformulier datum: 25-08-2018 Vragensteller Everdien Berendsen/Chris Jansen Fractie CDA Raadsvoorstelnr Onderwerp Statushouders Beantwoording aan: Vragensteller Inleiding: in de gemeente Bronckhorst

Nadere informatie

Aanvraag van onder de grens naar boven de grens

Aanvraag van onder de grens naar boven de grens Aanvraag van onder de grens naar boven de grens Een participatieproject voor de wijk met de hoogste armoedecijfers van Nederland Cursus mantelzorg vrouwen Tweebosbuurt april 2017 (kwaliteitenspel) Inleiding

Nadere informatie

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou!

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou! Hallo Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou Als je ouders uit elkaar zijn kan dat lastig en verdrietig zijn. Misschien ben je er boos over of denk je dat het jouw

Nadere informatie

Kwaliteitsrapport 2018 voor cliënten

Kwaliteitsrapport 2018 voor cliënten Kwaliteitsrapport 2018 voor cliënten 1 Wat is een kwaliteitsrapport? Philadelphia is er voor jou. We willen dat je het beste uit jezelf haalt. Daar doen we alles aan. We willen graag weten: doen we dit

Nadere informatie

Hoe gaat de staatssecretaris de verhuizingen van asielzoekerskinderen daadwerkelijk en op korte termijn terugdringen?

Hoe gaat de staatssecretaris de verhuizingen van asielzoekerskinderen daadwerkelijk en op korte termijn terugdringen? Een humaan asielbeleid vergeet de kinderen in de opvang niet Input ten behoeve van het AO Rapporten en adviezen vreemdelingenbeleid op 3 oktober 2013 In zijn brief constateert staatssecretaris Teeven (Veiligheid

Nadere informatie

ONTDEK DE KRACHT VAN IN JE WERK. Oriëntatiecursus Hulpverlener met ervaring

ONTDEK DE KRACHT VAN IN JE WERK. Oriëntatiecursus Hulpverlener met ervaring ONTDEK DE KRACHT VAN JE EIGEN KWETSBAARHEID IN JE WERK Oriëntatiecursus Hulpverlener met ervaring Heb jij als hulpverlener zelf ervaring met het doormaken van herstelprocessen? Wil je onderzoeken of je

Nadere informatie

Als je ergens heel erg bang voor bent, dan heb je angst. Je hebt bijvoorbeeld angst voor de tandarts.

Als je ergens heel erg bang voor bent, dan heb je angst. Je hebt bijvoorbeeld angst voor de tandarts. Thema 5 Les 1: De angst: Als je ergens heel erg bang voor bent, dan heb je angst. Je hebt bijvoorbeeld angst voor de tandarts. De schrik: Als iemand ineens achter je staat, dan schrik je. Je bent dan ineens

Nadere informatie

6,1. Wetten: Werkstuk door een scholier 1662 woorden 29 december keer beoordeeld. Maatschappijleer. In-uitstroom van asielzoekers:

6,1. Wetten: Werkstuk door een scholier 1662 woorden 29 december keer beoordeeld. Maatschappijleer. In-uitstroom van asielzoekers: Werkstuk door een scholier 1662 woorden 29 december 2001 6,1 58 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer In-uitstroom van asielzoekers: Instroom uitstroom Van 1994 tot 1 septemer 2000 Van 1994 tot 1 september

Nadere informatie

In één klap. Auteur: Johanna van Caspel

In één klap. Auteur: Johanna van Caspel In één klap Auteur: Johanna van Caspel Voorwoord Beste lezer, In deze tijd zijn veel mensen bezig met allerlei dingen die er niet toe doen, we maken ons druk om van alles en nog wat maar zien niet wat

Nadere informatie

Meldpunt Discriminatie Gooi en Vechtstreek

Meldpunt Discriminatie Gooi en Vechtstreek GASTLESSEN 2016-2017 Meldpunt Discriminatie Gooi en Vechtstreek Het afgelopen schooljaar is het Meldpunt Discriminatie Gooi en Vechtstreek met veel plezier en succes gestart met het geven van gastlessen

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen. presenteert JACOB DE BEDRIEGER

Bijbel voor Kinderen. presenteert JACOB DE BEDRIEGER Bijbel voor Kinderen presenteert JACOB DE BEDRIEGER Geschreven door: E. Duncan Hughes Illustraties door: M. Maillot en Lazarus Aangepast door: M. Kerr en Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd

Nadere informatie

Feiten en cijfers. Nieuwegein

Feiten en cijfers. Nieuwegein Feiten en cijfers Nieuwegein Stand van zaken Gemeente heeft een aanbod gedaan aan het COA Er is nog geen reactie van het COA Als reactie COA positief is, volgt overleg over nadere uitwerking Wij willen

Nadere informatie

Kinderverhoor Je ouders gaan uit elkaar

Kinderverhoor Je ouders gaan uit elkaar Kinderverhoor Je ouders gaan uit elkaar Als je ouders uit elkaar gaan is dat heel ingrijpend. Vaak verandert er nogal wat in je leven. Een rechter wil hierover met je praten tijdens een kinderverhoor.

Nadere informatie

Inhoud. Aan jou de keuze 7. Niet alleen maar een boek 187. Auteurs 191. Dankwoord 197

Inhoud. Aan jou de keuze 7. Niet alleen maar een boek 187. Auteurs 191. Dankwoord 197 Inhoud Aan jou de keuze 7 1 Je ouders zijn ook maar mensen 11 2 Eerst ruzies, nu ook nog de scheiding 21 3 Dit is niet eerlijk! 31 4 Wat cijfers ons leren 41 5 En toen veranderde mijn wereld 51 6 Bij wie

Nadere informatie

Gezondheidszorg asielzoekers en vluchtelingen in Kennemerland. Raadsleden informatieavond Veiligheidsregio Kennemerland Marjolein Somers Mei 2016

Gezondheidszorg asielzoekers en vluchtelingen in Kennemerland. Raadsleden informatieavond Veiligheidsregio Kennemerland Marjolein Somers Mei 2016 Gezondheidszorg asielzoekers en vluchtelingen in Kennemerland Raadsleden informatieavond Veiligheidsregio Kennemerland Marjolein Somers Mei 2016 Inhoud Presentatie Asielprocedure en opvang in Nederland

Nadere informatie

Deze spreadsheets zijn opgeslagen in een beveiligde cloud. Deze is van een in Nederland gevestigd en valt daarmee onder Nederlands recht.

Deze spreadsheets zijn opgeslagen in een beveiligde cloud. Deze is van een in Nederland gevestigd en valt daarmee onder Nederlands recht. WELKOM IN UTRECHT - privacyregister en privacyverklaring cf. AVG 24 mei 2018 In dit dossier is vastgelegd hoe Stichting Welkom in Utrecht omgaat met de aan haar toevertrouwde persoonsgegevens ( 1); of

Nadere informatie

Praktische opdracht Geschiedenis Asielzoekers in Nederland

Praktische opdracht Geschiedenis Asielzoekers in Nederland Praktische opdracht Geschiedenis Asielzoekers in Nederland Praktische-opdracht door een scholier 3072 woorden 20 april 2005 5,2 49 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Voorwoord: Dit werkstuk gaat over de

Nadere informatie

Vluchtverhaal Shewit

Vluchtverhaal Shewit Tekst > Reporter: Margot Van Wauwe april 2018 Margot Ik ben 26 jaar oud. Eigenlijk heb ik nog niet zoveel van de wereld gezien, op een paar verre reizen en ervaringen na. Zo zat ik ooit wel eens in een

Nadere informatie

Nummer 1 December 2011. Cursusaanbod 2012 Gedeeld verdriet Mindfulness Laat je zelf zien

Nummer 1 December 2011. Cursusaanbod 2012 Gedeeld verdriet Mindfulness Laat je zelf zien Nummer 1 December 2011 Cursusaanbod 2012 Gedeeld verdriet Mindfulness Laat je zelf zien LANDELIJK HEEFT 16% VAN DE JONGEREN PSYCHOSOCIALE PROBLEMEN. Scoop richt zich bij coaching, counseling en training

Nadere informatie

Vreemdelingen in België

Vreemdelingen in België Vreemdelingen in België Vreemdelingen in België Voor kinderen die meer willen weten over vreemdelingen die in België verblijven. Misschien zit er in jouw klas wel een kindje met een andere huidskleur?

Nadere informatie

JGZ-richtlijn Gezonde slaap en slaapproblemen bij kinderen

JGZ-richtlijn Gezonde slaap en slaapproblemen bij kinderen JGZ-richtlijn Gezonde slaap en slaapproblemen bij kinderen Bijlage 1. Uitgebreide anamnese bij slaapproblemen van kinderen en jongeren 1 Deze uitgebreide anamnese is gebaseerd op de methodiek van Schregardus

Nadere informatie

Naam KIDS FOR WARCHILD Oorlog en vrede in de wereld

Naam KIDS FOR WARCHILD Oorlog en vrede in de wereld Naam KIDS FOR WARCHILD Oorlog en vrede in de wereld In meer dan dertig landen in de wereld is er oorlog. Wereldwijd zijn er dus miljoenen kinderen die een oorlog meemaken. Vraag 1. Kun je drie landen noemen

Nadere informatie

Grip op agressief en lastig gedrag

Grip op agressief en lastig gedrag Grip op agressief en lastig gedrag AgressieWerk.nl Brochure Agressietraining voor de Zorg Omgaan met lastig en agressief gedrag AgressieWerk.nl 06-42170546 info@agressiewerk.nl Brochure Agressietraining

Nadere informatie

member states member states member states member states Measure of EU member states

member states member states member states member states Measure of EU member states EU measure facts EU measure EU measure EU measure THROUGH DE BRIL VAN DE EU (LIDSTATEN EU maatregel EU maatregel EU maatregel EU maatregel EU maatregel EU maatregel EU maatregel 1. Vluchtelingen komen

Nadere informatie

8 nov In dit bulletin:

8 nov In dit bulletin: 8 nov. 2017 Voor de kalender: 3, 8 en 10 nov. Groepen 1/2 Excursie Kriebelbeestjessafari 10 nov. Nationaal Schoolontbijt 24 nov. 1 e Rapport mee (graag de rapportmap mee naar school!) 27 nov. t/m 1 dec.

Nadere informatie

Kinderverhoor Je ouders gaan uit elkaar

Kinderverhoor Je ouders gaan uit elkaar Kinderverhoor Je ouders gaan uit elkaar Als je ouders uit elkaar gaan is dat heel ingrijpend. Vaak verandert er nogal wat in je leven. Een rechter wil hierover met je praten tijdens een kinderverhoor.

Nadere informatie

Vluchtelingencrisis: gisteren, vandaag, morgen VLUCHTELINGENWERK VLAANDEREN

Vluchtelingencrisis: gisteren, vandaag, morgen VLUCHTELINGENWERK VLAANDEREN Vluchtelingencrisis: gisteren, vandaag, morgen VLUCHTELINGENWERK VLAANDEREN Vluchtelingenwerk Dé referentie dankzij grondige expertise in asiel Opdrachten: Druk op het beleid Ondersteunen iedereen die

Nadere informatie

Meer informatie is te vinden op onze website geenkindaandekant.nl

Meer informatie is te vinden op onze website geenkindaandekant.nl We denken met ons allen dat Nederland een veilig land is waar je in principe nergens bang voor hoeft te zijn. Toch leven er hier heel veel kinderen dagelijks in angst. Kinderen die horen te spelen, te

Nadere informatie

ANTWOORDBLAD VLUCHTELING. Uitgeverij Kluitman Alkmaar B.V. naar het boek van Alan Gratz, ISBN

ANTWOORDBLAD VLUCHTELING. Uitgeverij Kluitman Alkmaar B.V. naar het boek van Alan Gratz, ISBN ANTWOORDBLAD VLUCHTELING Uitgeverij Kluitman Alkmaar B.V. naar het boek van Alan Gratz, ISBN 978 90 206 5458 5 1 DE HOOFDPERSONEN A. Uit welke landen komen Josef, Isabel en Mahmoud? In welke jaren spelen

Nadere informatie

De sprookjesverzamelaar

De sprookjesverzamelaar De sprookjesverzamelaar Lieve ogen die dit boek lezen, lieve warme handen die het vasthebben. Sprookjes zijn de beste reizigers en de succesvolste migranten die ooit op onze prachtige planeet hebben bestaan.

Nadere informatie

Ontmoetingskerk - Laren NH - 24 december Lucas 2

Ontmoetingskerk - Laren NH - 24 december Lucas 2 Ontmoetingskerk - Laren NH - 24 december 2016 - Lucas 2 Dominee leert vloeken, zo heet een boekje dat dit najaar verscheen. Het is geschreven door een dominee, Rikko Voorberg. Hij bezocht Zuid- Europese

Nadere informatie

SPORTCOMMUNITY TOOL JEZUS SPREEKT

SPORTCOMMUNITY TOOL JEZUS SPREEKT NEXT MOVE SPORTCOMMUNITY TOOL JEZUS SPREEKT SAMENVATTING De jongste zoon wil graag avontuur. Hij gaat naar zijn vader en claimt alvast zijn deel van de erfenis. De vader geeft zijn deel en daarmee de vrijheid

Nadere informatie

Ontdek je kracht voor de leerkracht

Ontdek je kracht voor de leerkracht Handleiding les 1 Ontdek je kracht voor de leerkracht Voor je ligt de handleiding voor de cursus Ontdek je kracht voor kinderen van groep 7/8. Waarom deze cursus? Om kinderen te leren beter in balans te

Nadere informatie

Wil jij minderen met social media?

Wil jij minderen met social media? Wil jij minderen met social media? Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2016 Hulpboekje social media 1 Hoe sociaal zijn social media eigenlijk? Je vindt dat je teveel tijd doorbrengt op social media.

Nadere informatie

LESPAKKET KINDERRECHTEN

LESPAKKET KINDERRECHTEN LESPAKKET KINDERRECHTEN 1 schrijf op Met dit lespakket maken kinderen in Nederland kennis met de Rechten van het Kind. Zij leren welke rechten kinderen hebben en waarom deze zo belangrijk zijn. Ook krijgen

Nadere informatie

KLEINE MENSEN GROTE WENSEN

KLEINE MENSEN GROTE WENSEN KLEINE MENSEN GROTE WENSEN Voor de betere kinderopvang DOOR DE OGEN VAN KINDEREN Dit boekje laat je kinderopvang zien door de ogen van kinderen. Een praktische gids voor iedereen die nadenkt over de opvang

Nadere informatie

Levende Verhalen Het verhaal van Anke

Levende Verhalen Het verhaal van Anke 1 Levende Verhalen Het verhaal van Anke Anke is een krachtige, levenslustige vrouw die midden in haar leven staat. Ze heeft een intensieve baan als leidinggevende in de zorg en naast haar drukke baan is

Nadere informatie

Hulp aan Syrische vluchtelingen II

Hulp aan Syrische vluchtelingen II Aan alle diaconieën van de Hersteld Hervormde Kerk Generale diaconale commissie Vendelier 51-D 3905 PC VEENENDAAL Telefoon (0318) 505541 Internet www.hersteldhervormdekerk.nl Email diaconaat@hersteldhervormdekerk.nl

Nadere informatie

Ons merk. Onze visie. Onze boodschap. IEDER KIND KIND LATEN ZIJN NEDERLAND

Ons merk. Onze visie. Onze boodschap. IEDER KIND KIND LATEN ZIJN NEDERLAND Ons merk. Onze visie. Onze boodschap. IEDER KIND KIND LATEN ZIJN NEDERLAND Samen zijn we UNICEF. Samen komen we op voor de rechten van ieder kind. Het verhaal van UNICEF vertelt waarom we dat doen. Het

Nadere informatie

Content. Onderzoeks- en expertisecentrum voor kinderen en vreemdelingenrecht. 11 december Dr. Elianne Zijlstra (Orthopedagoog-Generalist)

Content. Onderzoeks- en expertisecentrum voor kinderen en vreemdelingenrecht. 11 december Dr. Elianne Zijlstra (Orthopedagoog-Generalist) Content Onderzoeks- en expertisecentrum voor kinderen en vreemdelingenrecht 1 Dr. Elianne Zijlstra (Orthopedagoog-Generalist) 11 december 2015 2 Content Programma Doelstelling expertisecentrum Werkwijze

Nadere informatie