Reglement Erkenning Opleidingsinstituten ATEX

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Reglement Erkenning Opleidingsinstituten ATEX"

Transcriptie

1 Reglement Erkenning Opleidingsinstituten ATEX Artikel 1 Begripsbepalingen In dit reglement wordt verstaan onder: a. Stichting ATEX Bestuur van Stichting ATEX. b. Opleidingsinstituut Het bedrijf of organisatie die op grond van dit reglement bevoegd is opleidingen te verzorgen waarbij het ATEX-keurmerk mag worden gevoerd. c. Reglement Reglement erkenning Opleidingsinstituten ATEX. Artikel 2 Doel Uitsluitend bedrijven en organisaties die voldoen aan bepalingen in dit reglement en die door Stichting ATEX als zodanig erkend zijn, zijn bevoegd om op te treden als Erkend Opleidingsinstituut van Stichting ATEX. Artikel 3 Verzoek tot erkenning 1. Met inachtneming van de bepalingen van dit reglement kan erkenning worden afgegeven: 2. Op verzoek van het bedrijf of organisatie die onderwijs op het gebied van explosieveiligheid (ATEX) wil verzorgen; 3. Stichting ATEX verlangt dat het verzoek tot erkenning schriftelijk wordt gedaan doormiddel van een door haar te verstrekken Aanvraagformulier Erkenning Opleidingsinstituut. 4. De aanvraag heeft betrekking op één of meerdere kwalificaties. 5. In de situatie genoemd in dit artikel onder lid 2 wordt een aanvraag uitsluitend in behandeling genomen indien dit de eerste aanvraag betreft of indien na een eerdere aanvraag en de nieuwe aanvraag ten minste 6 maanden verstreken zijn. Artikel 4 Beoordeling aanvraag 1. Stichting ATEX kan de erkenning verlenen indien naar haar oordeel aan de in de artikel 5 genoemde voorwaarden is voldaan. 2. Onverminderd het bepaalde in lid 1 kan Stichting ATEX besluiten op grond van zwaarwegende redenen besluiten om de erkenning niet te verlenen. 3. Bij de beoordeling van de aanvraag is het bedrijf of organisatie verplicht zijn medewerking te verlenen.

2 Artikel 5 Voorwaarden Om in aanmerking te komen voor erkenning dient in elk geval aan de voorwaarden genoemd in bijlage I te zijn voldaan. De bijlage wordt geacht een onverbrekelijk geheel te vormen met dit reglement. Artikel 6 Erkenning 1. Uiterlijk acht weken na dagtekening van het verzoek bedoeld in artikel 3, lid 2 beslist Stichting ATEX over de verlening van de erkenning. Overschrijding van deze termijn is in uitzonderlijke gevallen toegestaan en dient in de beslissing te worden gemotiveerd. 2. De erkenning kan voor één of meerdere kwalificaties worden verleend. 3. De erkenning wordt verleend voor de duur van drie jaar. Als tijdens de jaarlijkse audits blijkt dat niet aan de voorwaarden voor erkenning is voldaan kan deze worden ingetrokken. 4. De erkenning wordt verleend op vestigings- en kwalificatieniveau. 5. Van de beslissing als bedoeld in lid 1 wordt het Opleidingsinstituut schriftelijk binnen tien weken na dagtekening van het verzoek tot erkenning in kennis gesteld, onder opgave van reden indien de erkenning niet wordt verleend. Artikel 7 Verlenging 1. Na het verstrijken van de in artikel 6, lid 3 genoemde periode, wordt de erkenning opnieuw voor dezelfde duur door Stichting ATEX verleend. Artikel 4 is van overeenkomstige toepassing. 2. Van de beslissing omtrent het verlengen wordt het Opleidingsinstituut in kennis gesteld. Indien de verlenging geweigerd wordt, wordt het Opleidingsinstituut schriftelijk onder opgave van redenen, van deze beslissing op de hoogte gebracht. 3. Stichting ATEX zal het Opleidingsinstituut op de hoogte stellen van het verstrijken van de termijn van de erkenning en in de gelegenheid stellen een verlengingsaanvraag in te dienen. In beginsel zal deze berichtgeving drie maanden voor het aflopen van de erkenning aan het Opleidingsinstituut kenbaar worden gemaakt.

3 Artikel 8 Intrekking 1. De erkenning kan worden ingetrokken indien niet langer aan de voorwaarden voor erkenning als vermeld in artikel 5 wordt voldaan of indien Stichting ATEX op grond van zwaarwegende redenen meent dat de erkenning in redelijkheid niet dient te worden verlengd. 2. Indien niet aan de in de Bijlage I bedoelde voorwaarden wordt voldaan wordt de erkenning voor de duur van minimaal zes maanden ingetrokken voordat het Opleidingsinstituut een nieuw erkenningsverzoek kan indienen. 3. Van intrekking van de erkenning wordt het Opleidingsinstituut schriftelijk onder opgave van redenen door Stichting ATEX op de hoogte gebracht. Artikel 9 Bezwaar 1. Indien de erkenning geweigerd, ingetrokken of niet verlengd wordt, voor één of meerdere (deel)kwalificaties, kan het Opleidingsinstituut tegen de beslissing als bedoeld in de artikelen 6 lid 1, 7 lid 2 en 8 lid 3 bezwaar maken bij Stichting ATEX. 2. Het bezwaar dient schriftelijk en voorzien van een handtekening en dagtekening binnen zes weken na dagtekening van de in het vorige lid genoemde beslissing te worden ingediend. 3. Het bezwaarschrift bevat in elk geval: a. een opgave van de naam, adres en vestigingsplaats Opleidingsinstituut, alsmede de naam van degene die het instituut vertegenwoordigt en diens correspondentieadres; b. de dagtekening; c. de omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar zich richt; d. de gronden van het bezwaar. 4. Bij het bezwaarschrift dient te worden overlegd: a. een afschrift van de beslissing waartegen het bezwaar zich richt; b. afschriften van de voornaamste op de zaak betrekking hebbende stukken. 5. Indien het bezwaarschrift niet voldoet aan de in lid 3 en 4 vermelde eisen wordt het Opleidingsinstituut in de gelegenheid gesteld om dit verzuim binnen 14 dagen na dagtekening van het verzoek tot herstel van het verzuim, te herstellen. 6. Indien het Opleidingsinstituut het in vorig lid genoemde verzuim niet binnen de gestelde termijn herstelt, wordt het geïnitieerde bezwaar als ingetrokken beschouwd en wordt het Opleidingsinstituut geacht zich te hebben geconformeerd aan voornoemde beslissing. 7. Binnen acht weken na dagtekening van het bezwaarschrift wordt het Opleidingsinstituut schriftelijk onder opgave van redenen in kennis gesteld van de beslissing op het bezwaar.

4 Artikel 10 Overschrijding termijn Indien het bezwaarschrift wordt ingediend nadat in artikel 9 lid 2 vermelde termijn is verstreken, wordt het geacht tijdig te zijn ontvangen indien het Opleidingsinstituut aannemelijk maakt dat het is ingediend zo spoedig mogelijk als dit redelijkerwijs verlangd kon worden. Stichting ATEX neemt hierover een gemotiveerd besluit en stelt het Opleidingsinstituut hiervan in kennis. Artikel 11 Audit Zowel bij de erkenningsaanvraag als bij de verlengingsaanvraag wordt er op locatie van het Opleidingsinstituut een audit uitgevoerd teneinde te onderzoeken of aan alle voorwaarden voor erkenning is voldaan. De auditor zal aan de hand van door Stichting ATEX vastgestelde criteria toetsen of het Opleidingsinstituut in aanmerking komt voor de erkenning. Indien er op basis van de audit tekortkomingen c.q. nonconformities worden geconstateerd krijgt het Opleidingsinstituut een door de auditor vastgestelde termijn om deze tekortkoming c.q. nonconformity te herstellen. De audit wordt voor de duur van de hersteltermijn geschorst. Indien het Opleidingsinstituut niet binnen de gestelde termijn kan herstellen wordt de erkennings- c.q. verlengingsaanvraag afgewezen. Artikel 12 Gebruik ATEX-keurmerk De uitingen van het logo ATEX-keurmerk dienen voor gebruik aan Stichting ATEX ter goedkeuring te worden voorgelegd. Uitsluitend na schriftelijke toestemming van Stichting ATEX is het Opleidingsinstituut gemachtigd het ATEX-keurmerk te voeren op haar uitingen die gerelateerd zijn aan het onderwijs met betrekking tot explosieveiligheid (ATEX). Het bestuur van Stichting ATEX kan besluiten deze machtiging ongedaan te maken. Het Opleidingsinstituut zal schriftelijk worden geïnformeerd over dit besluit. Aan Erkende Opleidingsinstituten zal Stichting ATEX een bord beschikbaar stellen dat aan de muur of een andere plaats kan worden bevestigd. Een andere aanduiding als Erkend Opleidingsinstituut is niet toegestaan. Artikel 13 Onvoorziene omstandigheden In alle gevallen waarin dit reglement niet voorziet beslist het bestuur van Stichting ATEX. Artikel 14 Inwerkingtreding Dit reglement treedt in werking op bij goedkeuring van het bestuur van Stichting ATEX. Artikel 15 Wijzigingen Wijzigingen van dit reglement worden vastgesteld door het bestuur van Stichting ATEX.

5 Bijlage I - Reglement Erkenning Opleidingsinstituten ATEX Basiscriteria erkenning opleidingsinstituten De minimale criteria voor erkenning van een Opleidingsinstituut zijn de volgende: 1. Het Opleidingsinstituut dient tenminste één jaar te bestaan; 2. Het Opleidingsinstituut dient tenminste vijf ATEX opleidingen per jaar te verzorgen en/of een minimum van 100 kandidaten op te leiden; 3. Het ATEX examen van Stichting ATEX maakt verplicht onderdeel uit van een ATEX opleiding. Indien er geen vrijstelling is toegekend, behoort de kandidaat ook examen te doen om een diploma of certificaat in ontvangst te kunnen nemen. 4. Het Opleidingsinstituut dient een verklaring te ondertekenen waarbij het verklaart zich te conformeren aan het beleid van Stichting ATEX en het conform het reglement en de aanwijzingen van Stichting ATEX deze uitvoert. 5. De docenten die de ATEX opleiding geven beschikken zelf minimaal over het diploma van de ATEX module waarvan de opleiding wordt verzorgd. Onder bepaalde omstandigheden en bij expliciete schriftelijke goedkeuring van Stichting ATEX kan er een uitzondering worden gemaakt voor een docent. 6. De erkenning wordt ingetrokken als andere dan de officiële certificaten van Stichting ATEX worden verstrekt. Hieronder worden in de ruimste zin des woords verstaan bewijzen van deelname, eigen certificaten en certificaten van andere instellingen. Erkenningscriteria Opleidingsinstituut Stichting ATEX 1. Algemene procesbeschrijving Om in aanmerking te komen voor de certificering Erkend Opleidingsinstituut van Stichting ATEX moet het Opleidingsinstituut in het bezit zijn van gecertificeerde docenten. Voorts zijn er criteria vastgesteld waar het Opleidingsinstituut aan moet voldoen. Deze criteria worden getoetst door of namens het bestuur van Stichting ATEX. Deze toetsing vindt grotendeels plaats op de locatie van de opleider. Op basis van het advies van de auditor neemt Stichting ATEX, binnen acht weken, het besluit om al dan niet over te gaan tot erkenning. Stichting ATEX volgt het advies van de auditor, tenzij er zwaarwegende redenen zijn om daar van af te wijken. Bij erkenning ontvangt de opleider het certificaat Erkend Opleidingsinstituut Stichting ATEX. Dit certificaat heeft een geldigheidsduur van één jaar. Na het initiële jaar wordt er, indien het Opleidingsinstituut blijvend voldoet aan de door Stichting ATEX gestelde voorwaarden, een erkenning van drie jaar verleend. Gedurende de drie jaar vindt er ieder jaar een tussentijdse toetsing plaats in de vorm van een audit. Uiterlijk drie maanden voor het einde van de geldigheidsdatum, vindt er een toetsing plaats in het kader van de hernieuwde erkenning. De kosten van de toetsing(en) zijn voor rekening van de opleider. Bij een negatieve beslissing dient de opleider tenminste zes maanden te wachten om een nieuwe aanvraag tot voorlopige certificering in te dienen. 2. Examinering en lesplan De examinering verloopt te allen tijde via ATEX Examencentrum. Het lesmateriaal dat wordt gebruikt door de kandidaten en door de docent bij de ATEX opleiding is afkomstig van een door Stichting ATEX goedgekeurde uitgever. Hiermee kan de didactische kwaliteit en uniformiteit worden beheerst en geborgd.

6 De opleider beschikt daarnaast over een plan waarin per opleiding tenminste beschreven staat: Het programma van de opleiding; De middelen, die gebruikt worden; De duur van de opleiding. Tot slot moet er een handleiding aanwezig zijn voor docenten. 3. Klachtenafhandeling De opleider is in het bezit van een klachtenregeling en deze is beschikbaar voor de bedrijven en deelnemers aan de opleiding. In deze klachtenregeling zijn minimaal de volgende zaken geregeld: Waar kan men een klacht indienen; Bij wie kan men een klacht indienen; De termijnen, die zijn vastgesteld voor afwikkeling; Beroepsmogelijkheden; Registratie. 4. Communicatie over de opleiding Deelnemers aan de opleiding moeten tijdig op de hoogte gebracht worden van minimaal: Data van de opleiding Locatie waar de opleiding wordt verzorgd Tijdstip aanvang opleiding Vervangingsregeling bij ziekte, dan wel afwezigheid docent Mee te nemen materiaal Duur van de opleiding Regels tijdens de opleiding Eisen om de opleiding te mogen volgen (rijbewijs, identiteitsbewijs etc.) Gegevens over het examen 5. Externe communicatie Stichting ATEX publiceert op haar website een actuele lijst per module waarop de Opleidingsinstituten worden vermeld die erkend zijn. Alleen Stichting ATEX is bevoegd een lijst bij te houden met Erkende Opleidingsinstituten en vult eventueel tussentijds de lijst aan. Stichting ATEX informeert de Erkende Opleidingsinstituten over de wijzigingen. 6. Annuleringsregeling De opleider dient een regeling te hebben met betrekking tot het annuleren van een opleiding. Hierin moeten minimaal de volgende zaken in opgenomen zijn: Uiterste termijn van annulering voor de opdrachtgever inclusief kostenregeling; Uiterste termijn van annulering voor de opdrachtnemer inclusief kostenregeling; Het recht om opleidingen en/of examens te verplaatsen of te combineren; Welke regels gelden in een overmacht situatie. 7. Akkoordverklaring Het Opleidingsinstituut wordt geacht de akkoordverklaring te ondertekenen welke hem voor het verlenen van de Erkenning door Stichting ATEX wordt overhandigd. Hiermee verklaart het Opleidingsinstituut dat het voldoet aan de bepalingen zoals vermeld in het Reglement en de bijbehorende Bijlage en zich conformeert aan de door Stichting ATEX vastgestelde richtlijnen waaraan het Opleidingsinstituut moet voldoen. De Akkoordverklaring bestaat uit een geparafeerd Reglement Erkenningen Opleidingsinstituten ATEX inclusief Bijlagen en

7 een ondertekende Akkoordverklaring als is bijgevoegd bij Reglement in Bijlage II. De Akkoordverklaring dient voor ieder jaar dat er erkenning is verleend, tijdens de jaarlijkse audit ondertekend te worden en wordt gearchiveerd op een door Stichting ATEX te bepalen locatie. 8. Kosten De kosten van erkenning kunt u bij Stichting ATEX opvragen. Erkende instituten worden met hun erkende modules op de website van Stichting ATEX vermeld.

8 Bijlage II - Akkoordverklaring Opleidingsinstituut bij Reglement Erkenning Opleidingsinstituten ATEX Het Opleidingsinstituut verklaart dat: 1. Het zich conformeert aan het beleid van Stichting ATEX en het conform het reglement, de bijlage(n) en de aanwijzingen van de Stichting ATEX deze uitvoert. 2. Het lesmateriaal, dat voor de opleiding wordt ingezet, voldoet aan de voorwaardenen exameneisen van Stichting ATEX en overeenkomen met de beoogde leerdoelen als opgegeven door Stichting ATEX; 3. De docenten beschikken over de juiste diploma s en/of certificaten conform de voorschriften van Stichting ATEX en conform de wettelijke bepalingen; 4. De uitvoeringslocatie(s) voldoet aan alle wettelijke eisen, zoals vastgesteld door de Arbeidsinspectie; 5. Er medewerking wordt verleend aan jaarlijkse audits, uitgevoerd door een door Stichting ATEX aangewezen partij en hij het recht geeft tot inzage aan de certificerende instantie met betrekking tot alle onderwerpen en verplichtingen die in dit certificatieschema zijn vermeld. 6. Dat het opleidingsinstituut te allen tijde voldoet aan de minimumeisen als verwoord in Bijlage I van het Reglement Erkenning Opleidingsinstituten ATEX. Aldus verklaart en ondertekend, Door op te Handtekening

1. Met inachtneming van de bepalingen van dit reglement kan erkenning worden afgegeven:

1. Met inachtneming van de bepalingen van dit reglement kan erkenning worden afgegeven: Reglement erkenning opleidingsinstituten Artikel 1 Begripsbepalingen In dit reglement wordt verstaan onder: a. Nederlandse Reanimatie Raad Bestuur van de Nederlandse Reanimatie Raad te Den Haag. b. Opleidingsinstituut

Nadere informatie

reglement erkenning leerbedrijven 2013

reglement erkenning leerbedrijven 2013 reglement erkenning leerbedrijven 2013 Artikel 1 Begripsbepalingen In dit reglement wordt verstaan onder: 1. Leerbedrijf Het bedrijf of de organisatie die op grond van dit reglement bevoegd is om de beroepspraktijkvorming

Nadere informatie

Toelichting tijdelijke erkenning leerbedrijven

Toelichting tijdelijke erkenning leerbedrijven Toelichting tijdelijke erkenning leerbedrijven Uitgave: Kenniscentrum PMLF Loire 150 2491 AK Den Haag E info@pmlf.nl I www.pmlf.nl Versie 1, 2014 2 1 Tijdelijke erkenning leerbedrijven 1.1 Begripsbepalingen

Nadere informatie

Reglement bezwaarprocedure SVWN

Reglement bezwaarprocedure SVWN Reglement bezwaarprocedure SVWN Stichting Visitatie Woningcorporaties Nederland Versie 1.0, vastgesteld 15 december 2015 1/10 Inhoud Begripsbepalingen... 3 De bezwaarcommissie... 3 Procedure... 4 Voorbereiden

Nadere informatie

REGLEMENT Erkenning leerbedrijven van Kenniscentrum PMLF januari Uitgave: PMLF Loire AK Den Haag E I

REGLEMENT Erkenning leerbedrijven van Kenniscentrum PMLF januari Uitgave: PMLF Loire AK Den Haag E I Uitgave: PMLF Loire 150 2491 AK Den Haag E info@pmlf.nl I www.pmlf.nl Tweede uitgave januari 2013 2 Reglement erkenning leerbedrijven van KC PMLF Artikel 1. Begripsbepalingen In dit reglement wordt verstaan

Nadere informatie

Certificatieschema Certificering Opleider Transport & Logistiek

Certificatieschema Certificering Opleider Transport & Logistiek Certificatieschema Certificering Opleider Transport & Logistiek Toepassingsgebieden: - Voorlopige certificering opleider Transport & Logistiek - Definitieve certificering opleider Transport & Logistiek

Nadere informatie

Certificatieschema Certificering Opleider Transport & Logistiek

Certificatieschema Certificering Opleider Transport & Logistiek Certificatieschema Certificering Opleider Transport & Logistiek Toepassingsgebieden: - Voorlopige certificering opleider Transport & Logistiek - Definitieve certificering opleider Transport & Logistiek

Nadere informatie

Bijlage E2: Reglement Commissie van Bezwaar en Beroep

Bijlage E2: Reglement Commissie van Bezwaar en Beroep Bijlage E2: Reglement Commissie van Bezwaar en Beroep Datum: juni 2014 Inhoudsopgave 1. Algemeen... 3 2. Reikwijdte/bevoegdheid commissie... 3 3. Samenstelling... 3 4. Secretariaat... 4 5. Instellen van

Nadere informatie

Regeling melding misstand woningcorporaties (klokkenluidersregeling)

Regeling melding misstand woningcorporaties (klokkenluidersregeling) Regeling melding misstand woningcorporaties (klokkenluidersregeling) Regeling van de procedure voor het melden van een vermoeden van een misstand en van de (rechts)bescherming van de melder en de vertrouwenspersoon

Nadere informatie

Regeling melding misstand woningcorporaties

Regeling melding misstand woningcorporaties Regeling melding misstand woningcorporaties Regeling van de procedure voor het melden van een vermoeden van een misstand en van de (rechts)bescherming van de melder en de vertrouwenspersoon integriteit.

Nadere informatie

Subsidiereglement van de Stichting Opleidings- en Ontwikkelingsfonds Beroepsgoederenvervoer over de weg en de Verhuur van Mobiele Kranen (SOOB)

Subsidiereglement van de Stichting Opleidings- en Ontwikkelingsfonds Beroepsgoederenvervoer over de weg en de Verhuur van Mobiele Kranen (SOOB) Conceptversie 2 feb. Subsidiereglement van de Stichting Opleidings- en Ontwikkelingsfonds Beroepsgoederenvervoer over de weg en de Verhuur van Mobiele Kranen (SOOB) Geldend per 1 maart 2011 Artikel 1 Definities

Nadere informatie

Reglement Erkenning Leerbedrijven Curaçao

Reglement Erkenning Leerbedrijven Curaçao Reglement Erkenning Leerbedrijven Curaçao Artikel 1. Begripsbepalingen In dit reglement wordt verstaan onder: KBB Leerbedrijf Reglement Student Onderwijsinstelling BPV Leermeester Praktijkbegeleider Het

Nadere informatie

Reglement Commissie van Beroep voor de Examens Friesland College

Reglement Commissie van Beroep voor de Examens Friesland College Reglement Commissie van Beroep voor de Examens Friesland College I. Begripsbepalingen In dit reglement wordt verstaan onder: - beroepsschrift een schrijven, ingediend door de cursist, waarin beroep wordt

Nadere informatie

Handleiding voor opleidingsorganisaties. Een erkenning voor de kraamzorgopleiding, hoe werkt dat?

Handleiding voor opleidingsorganisaties. Een erkenning voor de kraamzorgopleiding, hoe werkt dat? Handleiding voor opleidingsorganisaties Een erkenning voor de kraamzorgopleiding, hoe werkt dat? Een erkenning voor de brancheopleiding kraamverzorgende De branche-erkenning voor de brancheopleiding kraamverzorgende

Nadere informatie

Klachten- en geschillenregeling

Klachten- en geschillenregeling Ingangsdatum: 20 maart 2008 A. Begripsbepalingen Fonds: Stichting Pensioenfonds Forbo Bestuur: Het bestuur van het pensioenfonds. Belanghebbende: De persoon die uit hoofde van de statuten en/of reglementen

Nadere informatie

Keurmerkreglement voor registratie en toezicht

Keurmerkreglement voor registratie en toezicht Keurmerkreglement voor registratie en toezicht Stichting Keurmerk Leegstandbeheer Versie 2 1 januari 2018 REGLEMENT REGISTRATIE De Stichting Keurmerk Leegstand Beheer beheert een register van gecertificeerde

Nadere informatie

Reglement Klachtbehandeling externe klachtencommissie van het Da Vinci College

Reglement Klachtbehandeling externe klachtencommissie van het Da Vinci College Reglement Klachtbehandeling externe klachtencommissie van het Da Vinci College 1 Begripsbepalingen 1.1 Onder klacht wordt in dit reglement verstaan uitingen van ontevredenheid met betrekking tot het Da

Nadere informatie

Klachtenregeling VeWeVe

Klachtenregeling VeWeVe Klachtenregeling VeWeVe Artikel 1. Definities Aangeklaagde: Auditbureau: Beroep: Bestuur: Cliënt: Klacht: Klachtencommissie: Klager: Kwaliteitsprotocol: Lid: Secretaris: de natuurlijke of rechtspersoon

Nadere informatie

Stichting Pensioenfonds Openbare Bibliotheken Reglement Klachten- en geschillenregeling Versie 3 d.d. 12 juni 2018

Stichting Pensioenfonds Openbare Bibliotheken Reglement Klachten- en geschillenregeling Versie 3 d.d. 12 juni 2018 Stichting Pensioenfonds Openbare Bibliotheken Reglement Klachten- en geschillenregeling Versie 3 d.d. 12 juni 2018 Datum: 12-06-2018 Versie: 3 1 Inhoud Artikel 1 - Definities 3 Artikel 2 - Klacht en geschil

Nadere informatie

Hoofdstuk 2. Algemene bepalingen behandeling bezwaarschriften

Hoofdstuk 2. Algemene bepalingen behandeling bezwaarschriften Besluit van het algemeen bestuur van Aqualysis houdende de vaststelling van regels inzake het behandelen van bezwaarschriften(regeling behandeling bezwaarschriften Aqualysis 2014) Het algemeen bestuur

Nadere informatie

ERKENNINGSREGELING KEURMERK OPLEIDINGSINSTITUTEN BEDRIJFSHULPVERLENING. Uitgave juni 2004

ERKENNINGSREGELING KEURMERK OPLEIDINGSINSTITUTEN BEDRIJFSHULPVERLENING. Uitgave juni 2004 ERKENNINGSREGELING KEURMERK OPLEIDINGSINSTITUTEN BEDRIJFSHULPVERLENING Uitgave juni 2004 NIBHV 2004 Artikel 1 Begrippen Hierna wordt verstaan onder: Erkenningsregeling: de Erkenningsregeling Keurmerk Opleidingsinstituten

Nadere informatie

REGLEMENT BEHANDELING KLACHTEN, BEZWAAR EN BEROEP

REGLEMENT BEHANDELING KLACHTEN, BEZWAAR EN BEROEP REGLEMENT BEHANDELING KLACHTEN, BEZWAAR EN BEROEP ARTIKEL 1.1 KLACHTEN (HOOFDSTUK 9 ALGEMENE WET BESTUURSRECHT) Door kandidaten, certificaathouders en hun werkgevers kunnen binnen 15 werkdagen na deelname

Nadere informatie

REGLEMENT KLACHTENBEHANDELING EN KLACHTENADVIESCOMMISSIE NVGH/ALPHA.

REGLEMENT KLACHTENBEHANDELING EN KLACHTENADVIESCOMMISSIE NVGH/ALPHA. REGLEMENT KLACHTENBEHANDELING EN KLACHTENADVIESCOMMISSIE NVGH/ALPHA. Vastgesteld door de algemene vergadering op 3 juni 2012. Artikel 1. definities Voor de toepassing van deze regeling wordt verstaan onder:

Nadere informatie

Klachtenregeling. Directeur De directeur van Pool Management & Organisatie b.v.

Klachtenregeling. Directeur De directeur van Pool Management & Organisatie b.v. Klachtenregeling Inleiding Klachtenregeling Pool Management Academy inzake cursussen, trainingen, opleidingen, coaching of begeleidingstrajecten, uitgevoerd door Pool Management Academy in opdracht van

Nadere informatie

Toetsreglement Nederlands Genootschap voor Sportmassage (NGS)

Toetsreglement Nederlands Genootschap voor Sportmassage (NGS) Toetsreglement Nederlands Genootschap voor Sportmassage (NGS) Inleiding Dit toetsreglement is vastgesteld door het bestuur van het Nederlands Genootschap voor Sportmassage (NGS) op 1 maart 2017. Dit toetsreglement

Nadere informatie

Klachtenregeling studenten

Klachtenregeling studenten Klachtenregeling studenten Citeertitel Datum inwerkingtreding 01-10-2018 Vastgesteld door College van Bestuur 16-10-2018 Instemming van Medezeggenschapsraad Rechtsgrondslag Bijzonderheden Korte omschrijving

Nadere informatie

Regeling behandeling bezwaarschriften Stichting Onderwijsgroep Zuid-Hollandse Waarden voor PO en VO

Regeling behandeling bezwaarschriften Stichting Onderwijsgroep Zuid-Hollandse Waarden voor PO en VO Regeling behandeling bezwaarschriften Stichting Onderwijsgroep Zuid-Hollandse Waarden voor PO en VO Artikel 1: Begripsbepalingen In deze regeling wordt verstaan: a. Besluit: een schriftelijke beslissing

Nadere informatie

KLACHTENREGLEMENT KONINKLIJKE NEDERLANDSE SCHIETSPORT ASSOCIATIE

KLACHTENREGLEMENT KONINKLIJKE NEDERLANDSE SCHIETSPORT ASSOCIATIE KLACHTENREGLEMENT KONINKLIJKE NEDERLANDSE SCHIETSPORT ASSOCIATIE INHOUDSOPGAVE Pagina Inleiding 3 Artikel 1. Begripsbepalingen 3 Artikel 2. Reikwijdte van het Klachtenreglement 3 Artikel 3. Klachtenprocedure

Nadere informatie

Examen Preventiemedewerker

Examen Preventiemedewerker Examenreglement voor de Organisator en Examinator Examen Preventiemedewerker NIBHV Examenreglement Preventiemedewerker Revisie: 1 03-11-2006 1 / 10 Dit examenreglement bestaat uit twee delen Deel I beschrijft

Nadere informatie

Certificatieschema Certificering Opleider Transport & Logistiek

Certificatieschema Certificering Opleider Transport & Logistiek Certificatieschema Certificering Opleider Transport & Logistiek d.d. 1 januari 2017 Toepassingsgebieden: - Voorlopige certificering opleider Transport & Logistiek - Definitieve certificering opleider Transport

Nadere informatie

Klachtenregeling Slim! Educatief

Klachtenregeling Slim! Educatief Klachtenregeling Slim! Educatief Klachtenregeling Slim! Educatief 30-01-2018 1 Inhoud Hoofdstuk 1 Begripsbepalingen... 3 Artikel 1... 3 Hoofdstuk 2 Behandeling van klachten in de eerste lijn... 3 Hoofdstuk

Nadere informatie

Modelovereenkomst Stichting SCOOR - te certificeren opleidingsinstituut

Modelovereenkomst Stichting SCOOR - te certificeren opleidingsinstituut Modelovereenkomst Stichting SCOOR - te certificeren opleidingsinstituut Overeenkomst met betrekking tot de samenwerking tussen de Stichting Certificering Opleiding Ondernemingsraden (Stichting SCOOR) en

Nadere informatie

REGLEMENT BEZWAARSCHRIFTEN PUBLIEKE OMROEP

REGLEMENT BEZWAARSCHRIFTEN PUBLIEKE OMROEP REGLEMENT BEZWAARSCHRIFTEN PUBLIEKE OMROEP Vastgesteld bij besluit van de Raad van Bestuur van de Stichting Nederlandse Publieke Omroep, hierna de NPO, d.d. 12 januari 2010, herzien d.d. 12 februari 2013.

Nadere informatie

Reglement van Toelating

Reglement van Toelating Reglement van Toelating Begripsbepalingen Artikel 1. Voor de toepassing van dit reglement wordt verstaan onder: de Orde: de Nederlandse Orde van Register EDP-Auditors; het Bestuur: het bestuur van de Nederlandse

Nadere informatie

Algemene Klachtenregeling ROC A12

Algemene Klachtenregeling ROC A12 Algemene Klachtenregeling ROC A12 Instemming OR ROCA12 22 september 2017 Instemming Studentenraad ROC A12 5 oktober 2017 Vaststelling door CvB COG 30 oktober 2017 Algemene Klachtenregeling ROC A12 Waar

Nadere informatie

Klachtenregeling/vertrouwenspersoon Stichting TOPKI

Klachtenregeling/vertrouwenspersoon Stichting TOPKI Klachtenregeling/vertrouwenspersoon Stichting TOPKI Paragraaf 1. Begripsbepalingen Artikel 1. Begrippen Klacht: een schriftelijk ingediende uiting van onvrede of teleurstelling van een student of medewerker

Nadere informatie

Reglement commissie van beroep voor de examens

Reglement commissie van beroep voor de examens Reglement commissie van beroep voor de examens Vastgesteld door het College van Bestuur ROC Rivor op INHOUDSOPGAVE Artikel 1. Algemene bepalingen 3 Artikel 2. Bevoegdheid 4 Artikel 3. Samenstelling Commissie

Nadere informatie

Klachtenreglement voor klanten Super Sociaal

Klachtenreglement voor klanten Super Sociaal Omschrijving: reglement m.b.t. het behandelen van klachten van klanten door een onafhankelijke commissie. Inhoud 1. begripsomschrijvingen 2. samenstelling klachtencommissie 3. indiening van de klacht 4.

Nadere informatie

Reglement Permanente Educatie

Reglement Permanente Educatie Reglement Permanente Educatie Nog nader vast te stellen en te bekrachtigen Postbus 42530 3006 DA Rotterdam 010-212 46 85 info@nrvt.nl www.nrvt.nl 2/4 Gelet op het fundamentele beginsel van vakbekwaamheid,

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden Blij met taal

Algemene Voorwaarden Blij met taal Algemene Voorwaarden Blij met taal Liselot van der Sluis Waterpoort 33 5662 VK Geldrop Kvk nummer: 35368519 Deze Algemene Voorwaarden treden in werking per 1 september 2016. Inhoud Artikel 1 Artikel 2

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden Blij met taal

Algemene Voorwaarden Blij met taal Algemene Voorwaarden Blij met taal Liselot van der Sluis Waterpoort 33 5662 VK Geldrop Kvk nummer: 66772893 Deze Algemene Voorwaarden treden in werking per 16 maart 2018. Inhoud Artikel 1 Artikel 2 Artikel

Nadere informatie

KLACHTENREGELING. Inhoudsopgave

KLACHTENREGELING. Inhoudsopgave N.B.: Momenteel wordt gewerkt aan een klachtenregeling voor de organisatie SCO Delft e.o. Tot de nieuwe regeling beschikbaar is, zijn de twee bestaande regelingen van kracht (één voor het voortgezet onderwijs,

Nadere informatie

Klachtenregeling Slim! Educatief

Klachtenregeling Slim! Educatief Klachtenregeling Slim! Educatief Klachtenregeling Slim! Educatief 01-09-2013 1 Inhoud Hoofdstuk 1 Begripsbepalingen... 3 Artikel 1... 3 Hoofdstuk 2 Behandeling van de klachten... 3 Paragraaf 1 De contactpersoon...

Nadere informatie

1 juli 2010. Aanvullend Reglement voor Wettelijke Certificatieregelingen

1 juli 2010. Aanvullend Reglement voor Wettelijke Certificatieregelingen 1 juli 2010 Aanvullend Reglement voor Wettelijke Certificatieregelingen 1 juli 2010 Aanvullend Reglement voor Wettelijke Certificatieregelingen 2010 Kiwa N.V. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze

Nadere informatie

Certificatiereglement Beter Leven kenmerk. Vleesverwerkende Bedrijven

Certificatiereglement Beter Leven kenmerk. Vleesverwerkende Bedrijven Page 1 of 5 Certificatiereglement Beter Leven kenmerk Vleesverwerkende Bedrijven Versie 1.0 d.d.16.08.2012 Dit certificatiereglement bevat de werkwijze voor het toekennen van certificaten door certificerende

Nadere informatie

Regeling klachten studenten HOOFSTUK 1 ALGEMENE BEPALINGEN

Regeling klachten studenten HOOFSTUK 1 ALGEMENE BEPALINGEN Regeling klachten studenten Citeertitel Datum inwerkingtreding 01-01-2015 Vastgesteld door College van Bestuur 22-10-2014 Instemming van Medezeggenschapsraad Rechtsgrondslag Bijzonderheden Korte omschrijving

Nadere informatie

Stichting Pensioenfonds Openbare Apothekers. Reglement Geschillencommissie

Stichting Pensioenfonds Openbare Apothekers. Reglement Geschillencommissie Stichting Pensioenfonds Openbare Apothekers Reglement Geschillencommissie Artikel 1 Begripsbepalingen Pensioenfonds: Stichting Pensioenfonds Openbare Apothekers Bestuur: Het bestuur van het pensioenfonds.

Nadere informatie

KBI Accreditatiereglement voor de Centrale Opleidings- en Examencommissie

KBI Accreditatiereglement voor de Centrale Opleidings- en Examencommissie K ruisplein 25 3 014 D B Rot terdam Postbus 8 57 3000 AW Rotterdam T 010 20 6 65 5 0 F 010 213 03 8 4 info @ kbi.nl w w w. kbi.nl KBI Accreditatiereglement voor de Centrale Opleidings- en Examencommissie

Nadere informatie

Bijlage 7 Regl. v.orde v.h. College van Beroep voor de Examens

Bijlage 7 Regl. v.orde v.h. College van Beroep voor de Examens Bijlage 7 Reglement van Orde van het College van Beroep voor de Examens Regeling ter uitvoering van het bepaalde in artikel 54 van de Structuurregeling van de Radboud Universiteit Nijmegen. HOOFDSTUK 1.

Nadere informatie

Klager: Een klant of deelnemer aan het leerwerktraject van de Stichting TVZ

Klager: Een klant of deelnemer aan het leerwerktraject van de Stichting TVZ K LACHTENREGLEMENT STICHTING TAFELVANZEVEN ROTTERDAM Artikel 1 Begrippen In dit reglement wordt verstaan onder: Commissie: Bestaande uit 4 onafhankelijke leden, hierna te noemen klachtencommissie Stichting

Nadere informatie

Klachtenregeling Staring College

Klachtenregeling Staring College Klachtenregeling Staring College Het bevoegd gezag van het Staring College, gelet op de bepalingen van de Wet op het primair onderwijs, de Wet op de expertisecentra en de Wet op het voortgezet onderwijs;

Nadere informatie

KLACHTENREGELING CEDERGROEP

KLACHTENREGELING CEDERGROEP KLACHTENREGELING CEDERGROEP Inhoudsopgave Hoofdstukken Onderwerp Artikel Pagina 1 Begripsbepalingen art.1 1 2 Behandeling van de klachten 2 t/m 6 Paragraaf 1 De contactpersoon art. 2 2 Paragraaf 2 De vertrouwenspersoon

Nadere informatie

FAQ - LIJST. 2. Vraag: Worden de auditors op de hoogte gehouden van ontzettingen uit het ambt en van waarnemingen? Antwoord: Nee.

FAQ - LIJST. 2. Vraag: Worden de auditors op de hoogte gehouden van ontzettingen uit het ambt en van waarnemingen? Antwoord: Nee. FAQ - LIJST 1. Er zijn diverse kantoren met meerdere vestigingen. Het kan voorkomen dat een kantoor vestigingen heeft waar uitsluitend (aantoonbaar) incassowerkzaamheden worden uitgevoerd. Moeten deze

Nadere informatie

REGLEMENT LANDELIJK ORGAAN WETENSCHAPPELIJKE INTEGRITEIT 2018

REGLEMENT LANDELIJK ORGAAN WETENSCHAPPELIJKE INTEGRITEIT 2018 REGLEMENT LANDELIJK ORGAAN WETENSCHAPPELIJKE INTEGRITEIT 2018 Preambule Het Reglement Landelijk Orgaan Wetenschappelijke Integriteit 2018 (verder: Reglement LOWI) is vastgesteld op 20 maart 2018 door de

Nadere informatie

REGLEMENT COMMISSIE VAN BEROEP VOOR DE EXAMENS

REGLEMENT COMMISSIE VAN BEROEP VOOR DE EXAMENS REGLEMENT COMMISSIE VAN BEROEP VOOR DE EXAMENS ROC A12 (Onderdeel van de Christelijke Onderwijs Groep Vallei & Gelderland Midden) 2014 Vastgesteld door het College van Bestuur op 4 juli 2014 Inhoudsopgave

Nadere informatie

HOOFDSTUK 1: BEGRIPSBEPALINGEN Artikel HOOFDSTUK 2: BEHANDELING VAN DE KLACHTEN... 2

HOOFDSTUK 1: BEGRIPSBEPALINGEN Artikel HOOFDSTUK 2: BEHANDELING VAN DE KLACHTEN... 2 Klachtenregeling Inhoud HOOFDSTUK 1: BEGRIPSBEPALINGEN... 2 Artikel 1... 2 HOOFDSTUK 2: BEHANDELING VAN DE KLACHTEN... 2 Paragraaf 1: De contactpersoon... 2 Artikel 2: Aanstelling en taak contactpersoon...

Nadere informatie

Examenreglement. Da Vinci College

Examenreglement. Da Vinci College Examenreglement van het Regionaal Opleidingencentrum Zuid-Holland Zuid Da Vinci College Dit reglement is vastgesteld op 01-04-2015 door dhr. H. van Gorkom, directeur onderwijs namens het College van Bestuur

Nadere informatie

REGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE ENERGIELABEL per 7 juli 2015

REGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE ENERGIELABEL per 7 juli 2015 REGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE ENERGIELABEL per 7 juli 2015 Begripsomschrijving Artikel 1. In dit reglement wordt verstaan onder: stichting : de Stichting Geschillencommissies voor Consumentenzaken; commissie

Nadere informatie

AANGESLOTENEN-REGLEMENT. Stichting Taxaties en Validaties

AANGESLOTENEN-REGLEMENT. Stichting Taxaties en Validaties AANGESLOTENEN-REGLEMENT Stichting Taxaties en Validaties 31 december 2012 Inhoudsopgave 1 Definities... 3 2 Inschrijfprocedure... 4 3 Toelatingsprocedure... 4 4 Jaarlijkse Bijdrage... 4 5 Verplichtingen

Nadere informatie

Aanvullend Reglement voor Wettelijke Certificatieregelingen. Versie

Aanvullend Reglement voor Wettelijke Certificatieregelingen. Versie Aanvullend Reglement voor Wettelijke Certificatieregelingen Versie 01-06-2010 Aanvullend Reglement voor Wettelijke Certificatieregelingen Versie 01-06-2010 2010 Kiwa N.V. Alle rechten voorbehouden. Niets

Nadere informatie

Klachtenregeling. onderwijs

Klachtenregeling. onderwijs Klachtenregeling onderwijs maart 2013 Klachtenregeling Stellingwerf College Inhoud Hoofdstuk 1: begripsbepalingen Algemeen Artikel 1 Hoofdstuk 2: behandeling van de klachten Artikel 2: aanstelling en taken

Nadere informatie

De raad, het college en de burgemeester van de gemeente Aa en Hunze, ieder zoveel het hun bevoegdheden betreft,

De raad, het college en de burgemeester van de gemeente Aa en Hunze, ieder zoveel het hun bevoegdheden betreft, Tekst van de verordening: De raad, het college en de burgemeester van de gemeente Aa en Hunze, ieder zoveel het hun bevoegdheden betreft, gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders

Nadere informatie

REGLEMENT VOOR DE COMMISSIE VAN BEZWAAR

REGLEMENT VOOR DE COMMISSIE VAN BEZWAAR REGLEMENT VOOR DE COMMISSIE VAN BEZWAAR PENSIOENFONDS PGB Reglement voor de Commissie van Bezwaar Pensioenfonds PGB 1 REGLEMENT VOOR DE COMMISSIE VAN BEZWAAR als bedoeld in artikel 16 van de statuten van

Nadere informatie

Examenreglement Wijn SDEN-niveau 1 t/m 3. Opgesteld door Stichting Dranken Examens en Normering

Examenreglement Wijn SDEN-niveau 1 t/m 3. Opgesteld door Stichting Dranken Examens en Normering Examenreglement Wijn SDEN-niveau 1 t/m 3. Opgesteld door Stichting Dranken Examens en Normering Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd

Nadere informatie

Reglement Beroepscommissie IPMA-NL

Reglement Beroepscommissie IPMA-NL Reglement Beroepscommissie IPMA-NL De Complaints and Appeals Committee examens (Beroepscommissie) behandelt beroepen die worden ingediend door personen die op Nederlands grondgebied deelnemen aan de IPMA

Nadere informatie

: de Stichting Geschillen in de landbouw c.a.;

: de Stichting Geschillen in de landbouw c.a.; Reglement geschillen in de landbouwzorg Begripsomschrijving Artikel 1 In dit Reglement wordt verstaan onder: Stichting : de Stichting Geschillen in de landbouw c.a.; Commissie : de Geschillencommissie

Nadere informatie

Algemene Klachtenregeling IMpact

Algemene Klachtenregeling IMpact Algemene Klachtenregeling IMpact Stichting IMpact Gildestraat 1 Postbus 184 8260 AD KAMPEN Internet: www.impact.nl Algemene Klachtenregeling IMpact Algemene Klachtenregeling IMpact Pagina 1 De directie

Nadere informatie

Klachtenregeling. versie 15 augustus S e r v i c e b u r e a u S a r v i c e. Oranjelaan 113, 2231 DG Rijnsburg

Klachtenregeling. versie 15 augustus S e r v i c e b u r e a u S a r v i c e. Oranjelaan 113, 2231 DG Rijnsburg Klachtenregeling S e r v i c e b u r e a u S a r v i c e Oranjelaan 113, 2231 DG Rijnsburg. 06 10710751 - info@sarvice.nl versie 15 augustus 2016. Inhoud Inleiding... 3 Hoofdstuk 1 Begripsbepalingen...

Nadere informatie

Goedgekeurd Centrale directie 02 oktober 2015 Managementteam 23 oktober 2015 MR 03 februari Klachtenregeling

Goedgekeurd Centrale directie 02 oktober 2015 Managementteam 23 oktober 2015 MR 03 februari Klachtenregeling Goedgekeurd Centrale directie 02 oktober 2015 Managementteam 23 oktober 2015 MR 03 februari 2016 2016-2019 Soms gebeuren er op school dingen die niet kunnen Een goede klachtenregeling is belangrijk voor

Nadere informatie

Kenniscentrum Sport. Ede, januari 2017 Dit document heeft 7 pagina s

Kenniscentrum Sport. Ede, januari 2017 Dit document heeft 7 pagina s Ede, januari 2017 Dit document heeft 7 pagina s 2 INHOUDSOPGAVE pagina Inleiding 3 Artikel 1. Begripsbepalingen 4 Artikel 2. Reikwijdte van het klachtenreglement 4 Artikel 3. Klachtenprocedure 4 Artikel

Nadere informatie

HOOFDSTUK 1: BEGRIPSBEPALINGEN. Artikel 1 HOOFDSTUK 2: BEHANDELING VAN DE KLACHTEN. Paragraaf 1: De contactpersoon

HOOFDSTUK 1: BEGRIPSBEPALINGEN. Artikel 1 HOOFDSTUK 2: BEHANDELING VAN DE KLACHTEN. Paragraaf 1: De contactpersoon Het bestuur van de Vereniging voor Christelijke Mavo in Dantumadiel besluit - gelet op artikel 24b van de Wet op het Voortgezet Onderwijs - d.d. 10 oktober 2018 tot vaststelling van de onderstaande klachtenregeling.

Nadere informatie

Klachtenregeling Willem de Zwijger College. Stichting Openbaar Voortgezet Onderwijs Willem de Zwijger College

Klachtenregeling Willem de Zwijger College. Stichting Openbaar Voortgezet Onderwijs Willem de Zwijger College Klachtenregeling Willem de Zwijger College Stichting Openbaar Voortgezet Onderwijs Willem de Zwijger College Status: Het College van Bestuur heeft op 16 mei 2019 deze herziene Klachtenregeling vastgesteld.

Nadere informatie

KLACHTENREGELING REYNAERTCOLLEGE (AANGEPAST VANUIT MODEL KBVO)

KLACHTENREGELING REYNAERTCOLLEGE (AANGEPAST VANUIT MODEL KBVO) KLACHTENREGELING REYNAERTCOLLEGE (AANGEPAST VANUIT MODEL KBVO) NOVEMBER 2005 1 Aanhef Het bestuur van de Stichting Katholiek Voortgezet Onderwijs Hulst gelet op de bepalingen van de Wet op het voortgezet

Nadere informatie

KMS. Reglement klacht-bezwaar-beroep

KMS. Reglement klacht-bezwaar-beroep Pagina 1 van 6 TÜV Rheinland Nederland B.V. Inhoudsopgave 1 Algemene bepalingen 2 Definities en afkortingen 3.1 Werkwijze afhandelen klacht 3.2 Werkwijze afhandelen bezwaar 3.3 Werkwijze afhandelen beroep

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen

Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Klachtenregeling Jeugd Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Súdwest-Fryslân Overwegende dat ten behoeve van een behoorlijke behandeling van klachten in het kader van de jeugdhulpverlening,

Nadere informatie

Klachtenregeling Stichting Katholieke Onderwijs Centrale

Klachtenregeling Stichting Katholieke Onderwijs Centrale Klachtenregeling Stichting Katholieke Onderwijs Centrale Identiek aan de model klachtenregeling primair en voortgezet onderwijs van de Vereniging Besturenorganisaties Katholiek Onderwijs (VBKO) Goedgekeurd

Nadere informatie

IFV Uitvoeringsregeling Bezwaar en inzage

IFV Uitvoeringsregeling Bezwaar en inzage IFV Uitvoeringsregeling Bezwaar en inzage Opgesteld door: Bureau Toezicht Examinering en Certificering Vastgesteld door: Het dagelijks bestuur van het IFV 23 april 2014. Alle rechten voorbehouden. Niets

Nadere informatie

Klachtenregeling Voor het primair en voortgezet onderwijs van de Stichting Het Rijnlands Lyceum

Klachtenregeling Voor het primair en voortgezet onderwijs van de Stichting Het Rijnlands Lyceum Klachtenregeling Voor het primair en voortgezet onderwijs van de Stichting Het Rijnlands Lyceum Het bevoegd gezag van de Stichting Het Rijnlands Lyceum, gelet op de bepalingen van de Wet op het primair

Nadere informatie

Klachtenreglement Vitaalpunt. december PR P0040 Klachtenreglement Vitaalpunt versie

Klachtenreglement Vitaalpunt. december PR P0040 Klachtenreglement Vitaalpunt versie Klachtenreglement Vitaalpunt december 2017 PR P0040 Klachtenreglement Vitaalpunt versie 2.0 05-12-2017 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Begripsbepalingen... 3 3. Algemeen... 4 5. Doelstellingen van

Nadere informatie

CENTRAAL COLLEGE VOOR DE FARMACIE BESLUIT NO REGISTRATIE EN HERREGISTRATIE OPENBARE FARMACIE

CENTRAAL COLLEGE VOOR DE FARMACIE BESLUIT NO REGISTRATIE EN HERREGISTRATIE OPENBARE FARMACIE CENTRAAL COLLEGE VOOR DE FARMACIE BESLUIT NO. 2 2014 REGISTRATIE EN HERREGISTRATIE OPENBARE FARMACIE Het Centraal College voor de Farmacie in vergadering bijeen op 25 september 2014 Gezien de aanwijzing

Nadere informatie

Logo proo Klachtenregeling

Logo proo Klachtenregeling Logo proo Klachtenregeling Eisenhowerlaan 59 3844 AS Harderwijk 21 maart 2006 Klachtenregeling openbaar primair onderwijs Het bestuur van de Stichting primair Openbaar onderwijs Noord-Veluwe, gelet op

Nadere informatie

Zundertse Regelgeving Wetstechnische informatie

Zundertse Regelgeving Wetstechnische informatie Zundertse Regelgeving Wetstechnische informatie Rubriek: Maatschappelijke Zorg en Welzijn Naam regeling: Citeertitel: Wettelijke grondslag Jeugdwet, Algemene wet bestuursrecht (Awb) Vastgesteld door College

Nadere informatie

Directie Financiële Markten. 26 mei 2008 FM 2008-00913 M Stcrt. nr. 100. Erkenningsregeling permanente educatie Wft. De Minister van Financiën,

Directie Financiële Markten. 26 mei 2008 FM 2008-00913 M Stcrt. nr. 100. Erkenningsregeling permanente educatie Wft. De Minister van Financiën, Directie Financiële Markten Datum Uw brief (Kenmerk) Ons kenmerk 26 mei 2008 FM 2008-00913 M Stcrt. nr. 100 Onderwerp Erkenningsregeling permanente educatie Wft De Minister van Financiën, Gelet op artikel

Nadere informatie

Accreditatie procedure

Accreditatie procedure Accreditatie procedure De accreditatieaanvragen worden beoordeeld door de accreditatiecommissie BOKA. De accreditatieaanvraag wordt gecontroleerd en beoordeeld door de accreditatiecommissie volgens de

Nadere informatie

Procesbeschrijving bij de regeling erkende instanties vervoer gevaarlijke stoffen

Procesbeschrijving bij de regeling erkende instanties vervoer gevaarlijke stoffen Procesbeschrijving bij de regeling erkende instanties vervoer gevaarlijke stoffen Versie 1.0 Datum 12 april 2017 Status Definitief Auteur Inspectie Leefomgeving en Transport Inleiding 3 1 Procedure voor

Nadere informatie

Procedure Bezwaar en Beroep certificering arbodiensten

Procedure Bezwaar en Beroep certificering arbodiensten Procedure Bezwaar en Beroep certificering arbodiensten Inleiding Deze procedure is opgesteld om te waarborgen dat een zienswijze, bezwaar, beroep of klacht op een correcte en tijdige wijze worden verwerkt

Nadere informatie

Het Stichtingsbestuur van de Stichting Mens Achter de Patiënt (Stg MAP) stelt de volgende klachtenregeling vast.

Het Stichtingsbestuur van de Stichting Mens Achter de Patiënt (Stg MAP) stelt de volgende klachtenregeling vast. Klachtenregeling MAP Het Stichtingsbestuur van de Stichting Mens Achter de Patiënt (Stg MAP) stelt de volgende klachtenregeling vast. HOOFDSTUK 1: BEGRIPSBEPALINGEN Artikel 1 1. In deze regeling wordt

Nadere informatie

EXAMENREGLEMENT TER VERKRIJGING VAN HET DIPLOMA VAN DE CURSUS DECLARANT

EXAMENREGLEMENT TER VERKRIJGING VAN HET DIPLOMA VAN DE CURSUS DECLARANT Nederlandse Organisatie voor Expeditie en Logistiek EXAMENREGLEMENT TER VERKRIJGING VAN HET DIPLOMA VAN DE CURSUS DECLARANT In dit reglement wordt verstaan onder: Artikel 1 Definities FENEX : FENEX (Nederlandse

Nadere informatie

Klachtenregelement Senas-zorg

Klachtenregelement Senas-zorg Klachtenregelement Senas-zorg 1 Klachtenregeling voor zorgaanbieders die geen instellingen in stand houden die zijn aangemerkt als Bopz-instelling. Voorwoord Deze regeling is een variant van de algemene

Nadere informatie

CENTRAAL COLLEGE VOOR DE FARMACIE BESLUIT NO. 11 BESLUIT REGISTRATIE EN HERREGISTRATIE ZIEKENHUISFARMACIE

CENTRAAL COLLEGE VOOR DE FARMACIE BESLUIT NO. 11 BESLUIT REGISTRATIE EN HERREGISTRATIE ZIEKENHUISFARMACIE CENTRAAL COLLEGE VOOR DE FARMACIE BESLUIT NO. 11 BESLUIT REGISTRATIE EN HERREGISTRATIE ZIEKENHUISFARMACIE Het Centraal College voor de Farmacie in vergadering bijeen op 3 november 2014 Gezien in aanmerking

Nadere informatie

Klachtenregeling CVO t Gooi

Klachtenregeling CVO t Gooi Deze externe klachtenregeling geldt indien de interne klachtenregeling naar het oordeel van de klager onvoldoende resultaat heeft opgeleverd. Klachtenregeling CVO t Gooi Het bestuur van CVO t Gooi, gelet

Nadere informatie

Regeling behandeling bezwaar- en beroepschriften Onderwijsgroep Galilei 2016

Regeling behandeling bezwaar- en beroepschriften Onderwijsgroep Galilei 2016 Regeling behandeling bezwaar- en beroepschriften Onderwijsgroep Galilei 2016 (opgenomen in Hoofdstuk 30 van het Handboek Governance) HOOFDSTUK I. BEGRIPSBEPALINGEN. ARTIKEL 1. In deze regeling wordt verstaan

Nadere informatie

Certificatieschema Certificering Exameninstelling Transport & Logistiek

Certificatieschema Certificering Exameninstelling Transport & Logistiek Certificatieschema Certificering Exameninstelling Transport & Logistiek Toepassingsgebied: Certificering Exameninstelling Transport & Logistiek Certificering en geldigheidsduur Eisen te stellen aan de

Nadere informatie

Klachtenreglement MINDABLE

Klachtenreglement MINDABLE Klachtenreglement MINDABLE Inleiding Dit klachtenreglement heeft als doelstelling: 1. het recht doen aan de individuele klager; en 2. het bevorderen van de kwaliteit van de dienstverlening van MINDABLE

Nadere informatie

Stichting Jachtopleidingen Nederland. Reglement op het examen KENNIS & BEHEER VAN REEËN

Stichting Jachtopleidingen Nederland. Reglement op het examen KENNIS & BEHEER VAN REEËN Stichting Jachtopleidingen Nederland Reglement op het examen KENNIS & BEHEER VAN REEËN Uitgave januari 2016 Het secretariaat van de Stichting Jachtopleidingen Nederland is gevestigd te Amersfoort Amsterdamseweg

Nadere informatie

Reglement voorfase klachtbehandeling H 3 O ten behoeve van het primair en voortgezet onderwijs

Reglement voorfase klachtbehandeling H 3 O ten behoeve van het primair en voortgezet onderwijs 1600 Reglement voorfase klachtbehandeling H 3 O ten behoeve van het primair en voortgezet onderwijs Artikel 1 1. In dit reglement wordt verstaan onder betrokkene: een lid van het personeel, een lid van

Nadere informatie

Klachtenregeling Datum: 1 november 2014

Klachtenregeling Datum: 1 november 2014 Klachtenregeling Datum: 1 november 2014 Hoofdstuk 1 Begripsbepalingen Artikel 1 1. In deze regeling wordt verstaan onder: a. Steunpunt SO Fryslân ( hierna steunpunt): een Steunpunt als bedoeld in de Wet

Nadere informatie

SCVM REGLEMENT HERCERTIFICATIE MAKELAAR ONROERENDE ZAKEN

SCVM REGLEMENT HERCERTIFICATIE MAKELAAR ONROERENDE ZAKEN SCVM REGLEMENT HERCERTIFICATIE MAKELAAR ONROERENDE ZAKEN 1 INHOUDSOPGAVE 1 Doelstelling, Status en Procedure 2 Hercertificatie en Certificatiebeslissing 3 Permanente educatie 4 Hercertificatie 5 Hercertificatie

Nadere informatie

veranderjewereld Klachtenregeling NOBCO Leonie Linssen www.veranderjewereld.nl

veranderjewereld Klachtenregeling NOBCO Leonie Linssen www.veranderjewereld.nl Leonie Linssen Coach en Counsellor Tel : 073-6420725 M: 06-45550680 E-mail: info@veranderjewereld.nl www.veranderjewereld.nl Verander je Wereld conformeert zich aan de klachtenregeling van de Nederlandse

Nadere informatie