De Permanent Magneet Motor: Thierry Dejaegere. Thinnov Lomolenstraat Aalter Lotenhulle België

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De Permanent Magneet Motor: Thierry Dejaegere. Thinnov Lomolenstraat 2 9880 Aalter Lotenhulle België www.thinnov.be"

Transcriptie

1 De Permanent Magneet Motor: door: Thierry Dejaegere Thinnov Lomolenstraat Aalter Lotenhulle België

2 I. Voorwoord De zoektocht naar alternatieve energiebronnen is reeds lange tijd aan de gang. Door de voortdurende belasting van het milieu door het gebruik van vervuilende energiebronnen zoals fosiele brandstoffen (steenkool, aardolie), kernenergie,... is de roep naar niet vervuilende brandstoffen steeds luider gaan klinken. In het volgende boek ga ik proberen om de werking van een motor uit te leggen die enkel en alleen werkt met PERMANENTE MAGNETEN. Om dit te doen vertrekken ik van elektromagnetisme. De werking van de Permanent Magneet Motor is immers gebaseerd op de werking van een elektromotor. Na het lezen van dit boek moet de werking van deze motor voor iedereen duidelijk zijn. Alvast veel leesgenot toegewenst. II.De gelijkstroom elektromotor In dit hoofdstuk wordt de werking van een elektromotor kort besproken. We gaan niet goochelen met formules om koppel, vermogen en verliezen te berekenen. Het gaat er immers om het werkingsprincipe. We vertrekken van het magnetisch veld bij een stroomvoerende geleider, een bekrachtigde spoel en een permanente magneet. Hierna behandelen we het effect van een magnetisch veld op een stroomvoerende geleider, een bekrachtigde spoel en een permanente magneet. A.Het magnetisch veld bij een stroomvoerende geleider Rondom een stroomvoerende geleider krijgen we altijd een magnetisch veld. Aan de hand van de kurketrekkerregel of de rechterhandregel is het heel eenvoudig om de richting van de magnetische veldlijnen te bepalen. In nevenstaande figuur worden de magnetische veldlijnen weergegeven bij twee stroomvoerende geleiders (de geleiders liggen hier mooi naast elkaar). Dit effect wordt bij meerdere stroomvoerende geleiders herhaald. Wat ons uiteindelijk brengt bij een spoel of solenoïde. Hier moeten we ook nog bijkomende opmerking maken: Wanneer de stroom door de geleiders in dezelfde richting vloeit trekken de geleiders elkaar aan, wanneer de stroom in tegengestelde richting vloeit stoten ze elkaar af. Dit wordt voorgesteld in de figuur. De geleiders worden voorgesteld door een cirkeltje waar ofwel een bolletje of een kruis in getekend wordt. Bij de voorstelling met het bolletje wordt de stroomrichting uit het blad komend bedoelt (de top van een pijlpunt), bij de voorstelling met het kruis is dit in het blad gaand (de achterzijde van de pijl). Kurketrekkerregel: Draai zo aan de kurketrekker dat hij in de richting van de stroom gaat, de draairichting bepaalt de richting van de veldlijnen.

3 Rechterhandregel: hou de duim in de richting van de stroomzin, neem de geleider vast, de vingers volgend de richting van de veldlijnen. B.Het magnetisch veld bij een bekrachtigde spoel Eerst bekijken we een spoel gevormd door slechts één winding. Dit doen we omdat de vergelijking met een rechte stroomvoerende geleider eenvoudig te maken is. Hier zie je al dat het magnetisch veld een duidelijke richting (N-Z) krijgt. Een spoel met meerdere windingen gaan we vergelijken met de meerdere stroomvoerende evenwijdige geleiders en de voorgaande spoel die bestond uit slechts één winding. Deze spoel heeft een zeer duidelijk magnetisch veld. Ook de veldlijnen zijn duidelijk geconcentreerder. C.Het magnetisch veld bij een permanente magneet Een permanente magneet zoals voorgesteld in de figuur kan je het best gaan vergelijken met een spoel. Zie punt B. Beide figuren geven een gelijk magnetisch veld. D.Een stroomvoerende geleider in een magnetisch veld Bij een bespreking van de werking van een elektromotor hoort ook het gedrag van een stroomvoerende geleider in een magnetisch veld. Een stroomvoerende geleider ondervindt in een magnetisch veld namelijk een kracht, de lorentzkracht genoemd. Deze kracht zorgt er voor dat alle elektrische motoren kunnen werken. Aan de hand van enkele eenvoudige figuren geven we een korte uitleg van wat de lorentzkracht eigenlijk is. Deze figuur toont de invloed van het magnetisch veld op een stroomvoerende geleider. De geleider wordt hier naar links uit het magnetisch veld gedrukt. Met de linkerhands regel kan men eenvoudig de richting van de lorentzkracht bepalen. De linkerhandsregel: hou de richting de duim van de linkerhand loodrecht op de richting van de vingers, laat de veldlijnen van de palm van de hand naar de rug van de hand gaan, de vingers in de richting van de stroom, de duim duidt nu de richting aan van de lorentzkracht. In vorige figuur zagen we het effect op een stroomvoerende geleider. In deze figuur wordt het effect op een stroomvoerende winding getoond die draaibaar opgesteld staat. De winding wil onder invloed van het magnetisch veld ronddraaien. Het principe van de elektromotor.

4 Niet alleen elektromotoren werken op dit principe, ook de meeste analoge meetinstrumenten werken op dit principe. De naald van het meettoestel wordt verbonden met de windingen (het draaispoeltje). Het moment, de lorentzkracht op de windingen, werkt hier tegen de spankracht van een veer in waardoor de spoel en daarmee ook de naald verdraait. E. Gelijkstroommotoren In gelijkstroommotoren wordt het effect van een magnetisch veld op stroomvoerende geleiders gebruikt om elektrische energie om te zetten in mechanische energie. In vorige paragraaf staat vermeld dat een stroomvoerende winding, die draaibaar opgesteld is, onder invloed van het magnetisch veld rond wil draaien. Het magnetisch veld dat de winding beïnvloed wordt in de praktijk gevormd door elektromagneten of bij kleinere motoren permanente magneten. In bovenstaande figuur zie je wat gebeurt met de bekrachtigde winding. Links hebben we het maximale draaimoment. In het midden het draaimoment bij een verdraaiing van de winding onder een hoek van 30. Rechts hebben we het moment bij een verdraaiing van 90. Bij de verdraaiing onder een hoek van 90 staat het magnetisch veld van de winding in lijn met het veld van het beïnvloedende veld. Dit geeft ons op dit ogenblik een moment dat gelijk is aan nul. De winding draait niet verder. (Kan onder invloed van de traagheid van de winding (het anker) nog wat weg en weer wiegen.) Hieruit blijkt dat, om dit te gebruiken als elektromotor, er nog een aanpassing nodig is. Hiervoor heeft men als oplossing de commutator. In deze figuur wordt weergegeven wat de commutator nu juist doet. Wanneer de winding draait komt ze op een bepaald ogenblik op het punt dat het koppel wegvalt (in de grafiek bij 0 en 80 en wanneer een volledige omwenteling uitgevoerd is). Om nu te zorgen dat de winding verder draait wordt de commutator gebruikt. De commutator wordt gevormd door de halve manen en de koolborstels. Zoals je kan zien in de figuur wordt, op het ogenblik dat het moment van de winding gelijk is aan 0, de winding omgekeerd bekrachtigd. Omdat het moment van de winding hier enkele keren volledig wegvalt is dit voor een motor niet ideaal. Om het koppel gelijkmatiger te laten verlopen worden meerdere windingen toegepast. Zoals je ziet in de figuur is het aantal contacten van de commutator navenant gewijzigd. In de figuur zie je drie windingen met zes contactpunten (twee contactpunten per winding).

5 F. Gelijksstroommotor met meerdere poolparen In voorgaande figuren werd altijd vertrokken van één poolpaar. Omdat de Permanent Magneet Motor geconstrueerd wordt met twee poolparen wordt in de figuur getoond hoe dit opgebouwd wordt bij elektromotoren. III.De Permanent Magneet Motor Nu de werking van een gelijkstroom elektromotor zijn geheimen prijsgegeven heeft is de stap naar de Permanent Magneet Motor niet groot. In dit hoofdstuk wordt deze motor verder besproken. Deze figuur toont ons een magneetpool (stator) en een rotormagneet. Zoals de magneten nu ten opzichte van elkaar geplaatst zijn wil de rotormagneet linksom (tegen uurwijzerzin) draaien. Net zoals een spoel bij een elektromotor. In deze tekening zien we een tandwielcombinatie. Deze wordt gebruikt om het verdraaien van de rotormagneet ten opzichte van de magneetpool (stator) te regelen en aldus onder controle te houden. De rotormagneet is vast bevestigd met het zonnewiel (het tandwiel gelegen op de buitenste cirkel). Het statortandwiel (het centrale tandwiel) is vast met de magneetpool verbonden. Opmerking: Dit tandwiel wordt wel verdraaid om de stand van de rotormagneten te beïnvloeden wat we later nog zullen behandelen. Het tussentandwiel vormt een verbinding tussen het zonnewiel en het statortandwiel. Het tussentandwiel en het zonnewiel zijn bevestigd op de rotor van de motor. Het tussentandwiel is bevestigd op een as op de rotor. Het zonnewiel is op de as bevestigd van de rotormagneet. In de rotor draait de rotormagneet. Uit het voorgaande kunnen we het volgende besluiten. De rotormagneet wil ronddraaien. Doordat hij vast aan het zonnewiel hangt gaat de rotormagneet ook verplaatst worden. Dit gaat als volgt: Het zonnewiel wil linksom draaien. Door de koppeling, door middel van het tussenwiel, aan het statortandwiel (staat vast) gaat de rotor draaien. De rotor neemt nu op zijn beurt het tussenwiel, het zonnewiel en de rotormagneet mee waardoor de positie van de rotormagneet wijzigt.

6 In de figuren op de volgende bladzijde worden verschillende standen weergegeven (blauw = noord ; rood = zuid). Opmerking: het magnetisch veld is omgekeerd aan het magnetisch veld dat weergegeven werd in de eerste figuur van deze paragraaf ; hieruit volgt dat de rotatierichting van de rotormagneten rechtsom (wijzerzin) is in plaats van linksom. Links zien we de startstand. In het midden zien we een stand wanneer de rotor 5 verdraaid is (linksom). Rechts zien we een stand waarbij de rotor 30 verdraaid is (linksom). In de volgende figuren kan je zien hoe de magnetische velden van de statormagneten en de rotormagneten elkaar beïnvloeden. De simulaties werden bekomen met behulp van het simulatieprogramma FEMM versie 4.2. De figuren zijn zo geplaatst dat ze het volgende weergeven: De tweede rij heeft het statorveld weer. Hiervoor werd de kern als lucht beschouwd. De derde rij heeft het rotorveld weer. Hierbij werden de statormagneten als lucht beschouwd. De vierde rij heeft de twee magnetische velden over elkaar zonder onderlinge beïnvloeding. Dit werd bekomen door middel van photoshop elements 6.0 waarbij beide figuren over elkaar werden geplaatst en één ervan voor de helft doorzichtig gemaakt werd. De vijfde rij heeft de twee magnetische velden weer met onderlinge beïnvloeding. Het is duidelijk zichtbaar dat de magnetische velden zo goed als loodrecht op elkaar staan. Dit is absoluut noodzakelijk willen we bekomen dat de rotormagneten gaan ronddraaien. Om de motor te starten en te stoppen verdraaien we het statortandwiel. Hierdoor kunnen we het magnetisch veld van de rotormagneten in dezelfde richting brengen als het magnetisch veld van de statormagneten. Hierdoor krijgen we een maximale aantrekkingskracht en willen de rotormagneten niet meer verder draaien. De motor staat stil en kan eventueel zelfs gebruikt worden als rem. Door het statortandwiel vanuit stilstand in de één of de andere richting te verdraaien kan men ook de draairichting van de motor bepalen. De hoekverdraaiing bepaalt ook nog het geleverde koppel, vermogen van de motor. Nu alles besproken is kan er overgegaan worden naar de effectieve constructie van de Permanent Magneet Motor. Op de volgende bladzijden worden de verschillende constructietekeningen weergegeven. Met deze plannen kan de Permanent Magneet Motor volledig nagebouwd worden.

7 Rotor 0 verdraaid Rotor 5 verdraaid Rotor 30 verdraaid

8 IV.Stuktekeningen: Bij deze stuktekeningen vind je de verschillende specificaties en opmerkingen zoals: Materiaal Opmerkingen omtrent toleranties Opmerkingen omtrent afmetingen Het toestel waarvan deze tekeningen een onderdeel zijn is een prototype. De bedoeling is dit prototype te bouwen en controleren of het ontwerp beantwoord aan de verwachtingen. Het belangrijkste dat voor ogen gehouden wordt is dat het mechanisch zo gemaakt is dat de onderdelen, zoals voorzien, zonder problemen kunnen bewegen. A.Rotor- en statormagneet Samarium Cobalt Statormagneet 4 Rotormagneet 8

9 B.As rotormagneet St37 6 h6 = niet direct van belang zoals besproken (er worden wel kogellagers op gemonteerd) Schroefdraad M4 minimum 0mm diep 8

10 C.Centrale as St37 Ø20 h7 = zoveel mogelijk benaderen Ø9 g6 = zoveel mogelijk benaderen (montage van lager) Schroefdraad M2 minimum 25mm diep D.Steunas centrale as St37 Ø20 h6 = zoveel mogelijk benaderen Ø5h6 = zoveel mogelijk benaderen Schroefdraad M4 minimum 0mm diep

11 E. Lagerklem St37 F. Afstandsringen Stuk Stuk 2 Stuk 3 St37 Stuk : Stuk 2: Stuk 3: 8 6

12 G.Motorhuis St37

13 H.Rotormagneethouder Rechts Aluminium Ø 20 h7 = zoveel mogelijk benaderen Ø9 P7 = zoveel mogelijk benaderen 6 JS9 = zoveel mogelijk benaderen Vooral de aangeduide afwijkingstolerantie is belangrijk

14 I. Rotormagneethouder links Aluminium Ø 20 h7 = zoveel mogelijk benaderen Ø9 P7 = zoveel mogelijk benaderen 6 JS9 = zoveel mogelijk benaderen Vooral de aangeduide afwijkingstolerantie is belangrijk

15 J. Rotormagneethouder kern dynamoblik Ø20 H7 = zoveel mogelijk benaderen 6 JS9 = zoveel mogelijk benaderen 86 (Wordt voorlopig niet gemaakt)

16 K.Lagerbus tussentandwiel koper Ø 6 h6 = zoveel mogelijk benaderen (er wordt een tandwiel op gemonteerd dat moet kunnen draaien) 5 L. Statormagneet klem koper Afmetingen 3, 6, 8 en 6 kunnen met vrij grote tolerantie de hoek is wel belangrijk 4

17 M.Motorhouder links aluminium Diameters 40 en 20 moeten zoveel mogelijk concentrisch Afmeting 2,5 minimum

18 N.Motorhouder rechts aluminium Zoveel mogelijk benaderen Diameters 30 en 32 moeten zoveel mogelijk concentrisch

19 O.Motordeksel aluminium

20 P.Worm (te bewerken) Dit stuk wordt aangekocht enkel de groef dient nog gedraaid te worden.

21 Q.Positiehendel aluminium, St 37 (naar keuze) R.Afstandsring eind St37

22 S.Lange afstandsring St37 vooral de ondergrens behouden T. Andere onderdelen De onderdelen die hiervoor beschreven werden zijn de onderdelen die gemaakt of bewerkt moeten worden. De standaardonderdelen die gebruikt worden, zoals tandwielen, lagers enz. worden aangekocht. U.Montage Een montagehandleiding en eventuele lijst met de aan te kopen onderdelen kunnen altijd aangevraagd worden via Indien u dit ontwerp wil bouwen en uittesten wens ik u alvast veel succes toe.

Newton - HAVO. Elektromagnetisme. Samenvatting

Newton - HAVO. Elektromagnetisme. Samenvatting Newton - HAVO Elektromagnetisme Samenvatting Het magnetisch veld Een permanente magneet is een magneet waarvan de magnetische werking niet verandert Een draaibare kompasnaald draait met zijn noordpool

Nadere informatie

We willen dat de magnetische inductie in het punt K gelijk aan rul zou worden. Daartoe moet men door de draad AB een stroom sturen die gelijk is aan

We willen dat de magnetische inductie in het punt K gelijk aan rul zou worden. Daartoe moet men door de draad AB een stroom sturen die gelijk is aan jaar: 1995 nummer: 28 Twee zeer lange draden zijn evenwijdig opgesteld. De stroom door de linkse draad ( zie figuur) is in grootte gelijk aan 30 A en de zin ervan wordt aangegeven door de pijl. We willen

Nadere informatie

Analyse van de Futaba S3003 dc motor

Analyse van de Futaba S3003 dc motor Analyse van de Futaba S3003 dc motor Door Ali Kaichouhi In dit artikel wordt de RF-020-TH dc motor wat nader ondergezocht. Het eerste deel bevat informatie over de constructie en de werking van deze motor.

Nadere informatie

Uitwerkingen opgaven hoofdstuk Het magnetisch veld

Uitwerkingen opgaven hoofdstuk Het magnetisch veld Uitwerkingen opgaven hoofdstuk 4 4.1 Het magnetisch veld Opgave 1 a Het koperen staafje is het staafje dat geen van de andere staafjes aantrekt en niet door de andere staafjes wordt aangetrokken. Het is

Nadere informatie

Mkv Magnetisme. Vraag 1 Twee lange, rechte stroomvoerende geleiders zijn opgehangen in hetzelfde verticale vlak, op een afstand d van elkaar.

Mkv Magnetisme. Vraag 1 Twee lange, rechte stroomvoerende geleiders zijn opgehangen in hetzelfde verticale vlak, op een afstand d van elkaar. Mkv Magnetisme Vraag 1 Twee lange, rechte stroomvoerende geleiders zijn opgehangen in hetzelfde verticale vlak, op een afstand d van elkaar. In een punt P op een afstand d/2 van de rechtse geleider is

Nadere informatie

Hoofdstuk 6: Elektromagnetisme

Hoofdstuk 6: Elektromagnetisme Hoofdstuk 6: lektromagnetisme Natuurkunde VWO 2011/2012 www.lyceo.nl Hoofdstuk 6: lektromagnetisme Natuurkunde 1. Mechanica 2. Golven en straling 3. lektriciteit en magnetisme 4. Warmteleer Rechtlijnige

Nadere informatie

SYNCHRONE MOTOREN I. Claesen / R. Slechten

SYNCHRONE MOTOREN I. Claesen / R. Slechten ELEKTRICITEIT THEORIE SYNCHRONE MOTOREN I. Claesen / R. Slechten versie:30/05/2005 1 SYNCHRONE MOTOREN...2 1.1 Bepaling...2 1.2 Samenstelling...2 1.3 Werkingsprincipe...2 1.4 Werkingsprincipe synchrone

Nadere informatie

Elektro-magnetisme Q B Q A

Elektro-magnetisme Q B Q A Elektro-magnetisme 1. Een lading QA =4Q bevindt zich in de buurt van een tweede lading QB = Q. In welk punt zal de resulterende kracht op een kleine positieve lading QC gelijk zijn aan nul? X O P Y

Nadere informatie

ELEKTRICITEIT-Stappenmotoren

ELEKTRICITEIT-Stappenmotoren ELEKTRICITEIT-Stappenmotoren 1 Stappenmotoren...1 1.1 Inleiding....1 1.2 Wat is nu juist een stappenmotor?... 2 1.3 Waar vinden we stappenmotoren?... 3 1.4 Soorten stappenmotoren?... 3 1.5 Permanente magneet

Nadere informatie

De startmotor. Student booklet

De startmotor. Student booklet De startmotor Student booklet De startmotor - INDEX - 2006-04-10-14:04 De startmotor De startmotor is een elektrische motor, en bij een elektrische motor draait het allemaal om magneten en magnetisme:

Nadere informatie

MAGNETISME & ELEKTRICITEIT

MAGNETISME & ELEKTRICITEIT Hoofdstuk 1 MAGNETISME & ELEKTRICITEIT 1.1 Doelstelling In tegenstelling tot praktisch alle handboeken start je met elektromagnetisme. De reden is eenvoudig omdat alle elektrische toepassingen steeds gepaard

Nadere informatie

Repetitie magnetisme voor 3HAVO (opgavenblad met waar/niet waar vragen)

Repetitie magnetisme voor 3HAVO (opgavenblad met waar/niet waar vragen) Repetitie magnetisme voor 3HAVO (opgavenblad met waar/niet waar vragen) Ga na of de onderstaande beweringen waar of niet waar zijn (invullen op antwoordblad). 1) De krachtwerking van een magneet is bij

Nadere informatie

Magnetische toepassingen in de motorvoertuigentechniek (1)

Magnetische toepassingen in de motorvoertuigentechniek (1) Magnetische toepassingen in de motorvoertuigentechniek (1) E. Gernaat, ISBN 978-90-808907-3-2 1 Magnetisme 1.1 Het magnetische veld Voor de beschrijving van een magnetisch veld gaan we uit van een staafvormige

Nadere informatie

Inleiding Elektromagnetisme en het gebruik

Inleiding Elektromagnetisme en het gebruik Inleiding Inleiding...2 Magnetisme (kort)...3 Het Elektromagnetisch Veld...3 Wet van Faraday...3 Wet van Lenz...3 Wet van Coulomb...4 Wet van Ampère...4 De alternator (wisselstroomgenerator)...4 De dynamo

Nadere informatie

7 Elektriciteit en magnetisme.

7 Elektriciteit en magnetisme. 7 Elektriciteit en magnetisme. itwerkingen Opgae 7. aantal 6, 0 9,60 0 8 elektronen Opgae 7. aantal,0 0,0 0 A,60 0 s 9,5 0 6 elektronen/s Opgae 7. O-atoom : +8-8 0 O-ion : +8-0 - Lading O-ion - x,6 0-9

Nadere informatie

De stappenmotor 1 Inleiding

De stappenmotor 1 Inleiding De stappenmotor 1 Inleiding Stappenmotoren zijn in het bijzonder geschikt om door een digitale besturing aangestuurd te worden, dat wil zeggen aansturing door middel van digitale signalen, bijvoorbeeld

Nadere informatie

Magnetisme. Hoofdstuk 4. 4.1 Inleiding. Doelstellingen

Magnetisme. Hoofdstuk 4. 4.1 Inleiding. Doelstellingen Hoofdstuk 4 Magnetisme Doelstellingen 1. Weten welke magnetische grootheden bestaan en de verbanden ertussen kennen 2. Weten dat er verschillende soorten magnetisme bestaan 3. Weten wat inductie is 4.

Nadere informatie

Stevin vwo deel 2 Uitwerkingen hoofdstuk 7 Elektromagnetisme (12-12-2012) Pagina 1 van 12

Stevin vwo deel 2 Uitwerkingen hoofdstuk 7 Elektromagnetisme (12-12-2012) Pagina 1 van 12 Stevin vwo deel 2 Uitwerkingen hoofdstuk 7 Elektromagnetisme (12-12-2012) Pagina 1 van 12 Opgaven 7.1 Magneten en elektromagneten 1 a Ongelijke polen trekken elkaar aan. De noordpool van een kompas wordt

Nadere informatie

Tentamen Octrooigemachtigden

Tentamen Octrooigemachtigden Tentamen Octrooigemachtigden Tentamen Opstellen van een octrooiaanvrage (deel A) elektrotechniek/werktuigkunde 6 oktober 2014 09.00 13.00 uur 1 TENTAMENOPGAVE OPSTELLEN VAN EEN OCTROOIAANVRAGE (A) E/W

Nadere informatie

3.1 Magneten en elektromagneten

3.1 Magneten en elektromagneten 3.1 Magneten en elektromagneten 1 a De punt van de magneet die naar het geografische noorden wijst, heet de magnetische noordpool van de magneet. Dat is afspraak. Hij wordt aangetrokken door een ongelijke

Nadere informatie

Voorbereiding toelatingsexamen arts/tandarts. Fysica: Elektromagnetisme. 4 november Brenda Casteleyn, PhD

Voorbereiding toelatingsexamen arts/tandarts. Fysica: Elektromagnetisme. 4 november Brenda Casteleyn, PhD Voorbereiding toelatingsexamen arts/tandarts Fysica: Elektromagnetisme 4 november 2017 Brenda Casteleyn, PhD Met dank aan: Atheneum van Veurne, Leen Goyens (http://users.telenet.be/toelating) 1. Inleiding

Nadere informatie

VWO Module EM. Elektromagnetisme

VWO Module EM. Elektromagnetisme VWO Module EM1 Elektromagnetisme Bouw een eigen luidspreker of elektromotor. Naam: VWO Module EM P a g i n a 1 30 Titel: Auteur: Eigenfrequentie, VWO module EM1: Elektromagnetisme Simon de Groot Datum:

Nadere informatie

N 200.664 Elektromotor met permanente magneet

N 200.664 Elektromotor met permanente magneet Elektromotor met permanente magneet Naam: Groep/klas: Inhoud: enodigd gereedschap: 1 triplex 200 x 70 x 10 mm potlood, liniaal, passer 1 triplex 190 / 20 x 10 mm,, 2 x boormachine 1 latje 150 x 10 x 5

Nadere informatie

Eindexamen natuurkunde 1-2 vwo 2004-II

Eindexamen natuurkunde 1-2 vwo 2004-II Opgave 2 Fietskar Lees het artikel. artikel Fietskar duwt fiets Het is de omgekeerde wereld: normaal trekt een fietser zijn bagagekarretje voort, maar de fietskar die hiernaast te zien is, duwt de fiets.

Nadere informatie

OOFDSTUK 8 9/1/2009. Deze toets bestaat uit 3 opgaven (31 punten). Gebruik eigen grafische rekenmachine en BINAS toegestaan. Veel succes!

OOFDSTUK 8 9/1/2009. Deze toets bestaat uit 3 opgaven (31 punten). Gebruik eigen grafische rekenmachine en BINAS toegestaan. Veel succes! NATUURKUNDE KLAS 5 INHAALPROEFWERK HOOFDSTUK OOFDSTUK 8 9/1/2009 Deze toets bestaat uit 3 opgaven (31 punten). Gebruik eigen grafische rekenmachine en BINAS toegestaan. Veel succes! Opgave 1: Afbuiging

Nadere informatie

Vermogen Elektronica : Stappenmotor

Vermogen Elektronica : Stappenmotor Naam : Sven Martens / Rob Nijs Nr : 07 /09 Datum : 8/12/04 Vermogen Elektronica : Stappenmotor 1 1 De stappenmotor De stator bevat een aantal spoelen en om de rotor te laten draaien moeten deze spoelen

Nadere informatie

Deeltoets II E&M & juni 2016 Velden en elektromagnetisme

Deeltoets II E&M & juni 2016 Velden en elektromagnetisme E&M Boller, Offerhaus, Dhallé Deeltoets II E&M 201300164 & 201300183 13 juni 2016 Velden en elektromagnetisme Aanwijzingen Voor de toets zijn 2 uren beschikbaar. Vul op alle ingeleverde vellen uw naam

Nadere informatie

Wisselspanningen. Maximale en effectieve waarde. We gaan de wisselspanning aansluiten op een weerstand. U R. In deze situatie geldt de wet van Ohm:

Wisselspanningen. Maximale en effectieve waarde. We gaan de wisselspanning aansluiten op een weerstand. U R. In deze situatie geldt de wet van Ohm: Wisselen Maximale en effectieve waarde We gaan de wissel aansluiten op een weerstand. I I G In deze situatie geldt de wet van Ohm: I = We zien een mooie sinusvormige wissel. De hoogste waarde word ook

Nadere informatie

Opgave 1. Voor de grootte van de magnetische veldsterkte in de spoel geldt: = l

Opgave 1. Voor de grootte van de magnetische veldsterkte in de spoel geldt: = l Opgave 1 Een kompasnaald staat horizontaal opgesteld en geeft de richting aan van de horizontale r component Bh van de magnetische veldsterkte van het aardmagnetische veld. Een spoel wordt r evenwijdig

Nadere informatie

ELEKTRICITEIT THEORIE versie:9/05/2004 EENFAZE MOTOREN I. Claesen / R. Slechten

ELEKTRICITEIT THEORIE versie:9/05/2004 EENFAZE MOTOREN I. Claesen / R. Slechten ELEKTRICITEIT THEORIE versie:9/05/2004 EENFAZE MOTOREN I. Claesen / R. Slechten 1 Eenfaze motoren... 2 1.1 Bepaling... 2 1.2 Eenfaze inductiemotoren... 2 1.2.1 Eenfaze statorwikkeling... 2 1.3 De spleetpoolmotor...

Nadere informatie

AC-inductiemotoren en BLDC-motoren lijken erg op elkaar. Het grootste verschil ligt in de constructie van de rotor.

AC-inductiemotoren en BLDC-motoren lijken erg op elkaar. Het grootste verschil ligt in de constructie van de rotor. Pneumatische pompen vormen al vele jaren de steunpilaar van de verfcirculatiewereld en daar zijn goede redenen voor. Ze zijn eenvoudig, betrouwbaar en dankzij de langzame heenen-weer gaande beweging beschadigen

Nadere informatie

Vak: Elektromagnetisme ELK Docent: ir. P.den Ouden nov 2005

Vak: Elektromagnetisme ELK Docent: ir. P.den Ouden nov 2005 Onderstaande opgaven lijken op de de verwachten tentamenvragen. Getallen bij beweringen kunnen zijn afgerond, om te voldoen aan de juiste significantie. BEGIN TOETS 1 Een magnetisch veld kan worden voorgesteld

Nadere informatie

V 10.10.23 M.JACOBS INHAALCURSUS SLPL Paardenmarkt Antwerpen

V 10.10.23 M.JACOBS INHAALCURSUS SLPL Paardenmarkt Antwerpen Magnetisme p. 2 INHOUD 17. Magnetisme... 3 17.1. Natuurlijke en kunstmatige magneten... 3 17.2. Soorten magneten... 3 17.3. Enkele begrippen... 4 17.4. Krachtwerking van een magneet... 4 17.5. Magnetisch

Nadere informatie

-Zoek de eventuele benodigde gegevens op in het tabellenboek. -De moeilijkere opgaven hebben een rood opgavenummer.

-Zoek de eventuele benodigde gegevens op in het tabellenboek. -De moeilijkere opgaven hebben een rood opgavenummer. Extra opgaven hoofdstuk 7 -Zoek de eventuele benodigde gegevens op in het tabellenboek. -De moeilijkere opgaven hebben een rood opgavenummer. Gebruik eventueel gegevens uit tabellenboek. Opgave 7.1 Door

Nadere informatie

1. Langere vraag over de theorie

1. Langere vraag over de theorie . Langere vraag over de theorie. Bereken het magneetveld dat veroorzaakt wordt door een lange, cilindervormige stroomvoerende geleider met straal R en stroom (uniforme stroomdichtheid) en dit zowel binnen

Nadere informatie

Opgave 3 Staafmagneten, hoefijzermagneten, naaldmagneten en schijfmagneten.

Opgave 3 Staafmagneten, hoefijzermagneten, naaldmagneten en schijfmagneten. Uitwerkingen 1 Opgave 1 IJzer, nikkel en kobalt. Opgave 2 ermanente magneten zijn blijvend magnetisch. Opgave 3 Staafmagneten, hoefijzermagneten, naaldmagneten en schijfmagneten. Opgave 4 Weekijzer is

Nadere informatie

Deze toets bestaat uit 3 opgaven (34 punten). Gebruik eigen grafische rekenmachine en BINAS toegestaan. Veel succes!

Deze toets bestaat uit 3 opgaven (34 punten). Gebruik eigen grafische rekenmachine en BINAS toegestaan. Veel succes! NATUURKUNDE KLAS 5 PROEFWERK HOOFDSTUK OOFDSTUK 8 03/05/2010 Deze toets bestaat uit 3 opgaven (34 punten). Gebruik eigen grafische rekenmachine en BINAS toegestaan. Veel succes! Opgave 1: Eerste elektromotor

Nadere informatie

oefen vt vwo5 h6 Elektromagnetisme Opgaven en uitwerkingen vind je op www.agtijmensen.nl Oefen vt vwo5 h6 Elektromagnetisme Opgave 1.

oefen vt vwo5 h6 Elektromagnetisme Opgaven en uitwerkingen vind je op www.agtijmensen.nl Oefen vt vwo5 h6 Elektromagnetisme Opgave 1. Opgaven en uitwerkingen vind je op www.agtijmensen.nl Oefen vt vwo5 h6 Elektromagnetisme Opgave 1. Elektrisch veld In de vacuüm gepompte beeldbuis van een TV staan twee evenwijdige vlakke metalen platen

Nadere informatie

Stevin vwo Antwoorden hoofdstuk 10 Elektromagnetisme ( ) Pagina 1 van 9

Stevin vwo Antwoorden hoofdstuk 10 Elektromagnetisme ( ) Pagina 1 van 9 Stevin vwo Antwoorden hoofdstuk 10 Elektromagnetisme (2016-05-22) Pagina 1 van 9 Als je een ander antwoord vindt, zijn er minstens twee mogelijkheden: óf dit antwoord is fout, óf jouw antwoord is fout.

Nadere informatie

Hoofdstuk 9. Mechanische verschijnselen van de elektrische stroom - LORENTZKRACHT

Hoofdstuk 9. Mechanische verschijnselen van de elektrische stroom - LORENTZKRACHT Hoofdstuk 9. Mechanische verschijnselen van de elektrische stroom - LORENTZKRACHT 1 Krachtwerking van de elektrische stroom. 1.1 De Lorentzkracht. Beschouw een geleider waarin een stroom vloeit. (figuur

Nadere informatie

TENTAMEN ELEKTROMAGNETISME (3D020)

TENTAMEN ELEKTROMAGNETISME (3D020) TENTAMEN ELEKTROMAGNETISME (3D020) 10 augustus 1999, 14.00 17.00 uur UITWERKING 1 a) De totale weerstand in de keten wor gegeven door de som van de weerstanden van 1 Ω, 5Ω, de parallelschakeling van 30

Nadere informatie

TENTAMEN ELEKTROMAGNETISME (8N010)

TENTAMEN ELEKTROMAGNETISME (8N010) TENTAMEN ELEKTROMAGNETISME (8N010) 25 april, 2008, 14.00-17.00 uur Opmerkingen: 1. Dit tentamen bestaat uit 4 vragen met in totaal 18 deelvragen. 2. Het is toegestaan gebruik te maken van bijgeleverd formuleblad

Nadere informatie

Schriftelijk examen: theorie en oefeningen Fysica: elektromagnetisme

Schriftelijk examen: theorie en oefeningen Fysica: elektromagnetisme Schriftelijk eamen: theorie en oefeningen 2010-2011 Naam en studierichting: Aantal afgegeven bladen, deze opgavebladen niet meegerekend: Gebruik voor elke nieuwe vraag een nieuw blad. Zet op elk blad de

Nadere informatie

Examen HAVO. natuurkunde 1,2 Compex. Vragen 1 tot en met 13. In dit deel van het examen staan vragen waarbij de computer niet wordt gebruikt.

Examen HAVO. natuurkunde 1,2 Compex. Vragen 1 tot en met 13. In dit deel van het examen staan vragen waarbij de computer niet wordt gebruikt. Examen HVO 2008 tijdvak 1 vrijdag 23 mei totale examentijd 3 uur natuurkunde 1,2 Compex Vragen 1 tot en met 13 In dit deel van het examen staan vragen waarbij de computer niet wordt gebruikt. ij dit examen

Nadere informatie

Stevin havo deel 2 Uitwerkingen hoofdstuk 5 Elektromagnetisme ( ) Pagina 1 van 10

Stevin havo deel 2 Uitwerkingen hoofdstuk 5 Elektromagnetisme ( ) Pagina 1 van 10 Stevin havo deel 2 Uitwerkingen hoofdstuk 5 Elektromagnetisme (08-02-2011) Pagina 1 van 10 Opgaven 5.1 Magneten en elektromagneten 1 a Ongelijke polen trekken elkaar aan. De noordpool van een kompas wordt

Nadere informatie

5 Elektronische sturing (VSE) 5.1 Werking Schema. Tractor

5 Elektronische sturing (VSE) 5.1 Werking Schema. Tractor 5 Elektronische sturing (VSE) 5.1 Werking 5.1.1 Schema 9 10 M 4 Tractor 8 2 7 7 5 1 5 1 6 3 3 62 1. Cilinders 2. ECU 3. Hoeksensor 4. Kingpensensor 5. Hydrauliek unit 6. Centreerleiding 7. Stuurleidingen

Nadere informatie

Opgave 3 Staafmagneten, hoefijzermagneten, naaldmagneten en schijfmagneten.

Opgave 3 Staafmagneten, hoefijzermagneten, naaldmagneten en schijfmagneten. Uitwerkingen 1 Opgave 1 IJzer, nikkel en kobalt. Opgave 2 ermanente magneten zijn blijvend magnetisch. Opgave 3 Staafmagneten, hoefijzermagneten, naaldmagneten en schijfmagneten. Opgave 4 Weekijzer is

Nadere informatie

Uitwerkingen extra opgaven hoofdstuk 7

Uitwerkingen extra opgaven hoofdstuk 7 itwerkingen extra ogaven hoofdtuk 7 Ogave 7. ma m Ogave 7. ion Q,6 Ogave 7.3 Oloing:, A 6,6 9 9 6 3, 9 elektronen 6,5 elektronen Ogave 7.4 a)bij de negatieve ool worden elektronen vrijgemaakt d.m.v. een

Nadere informatie

Geïntegreerde Proef. Automatisering ponsmachine. Industriële wetenschappen e leerjaar 3 e graad. Ward Vandenbroucke

Geïntegreerde Proef. Automatisering ponsmachine. Industriële wetenschappen e leerjaar 3 e graad. Ward Vandenbroucke Geïntegreerde Proef Industriële wetenschappen 2012-2013 2 e leerjaar 3 e graad Automatisering ponsmachine Ward Vandenbroucke Voorwoord Ik ben Ward Vandenbroucke. Ik zit in het zesde jaar Industriële Wetenschappen

Nadere informatie

Schade door lagerstromen.zx ronde 12 maart 2017

Schade door lagerstromen.zx ronde 12 maart 2017 Schade door lagerstromen.zx ronde 12 maart 2017 Dit verhaaltje gaat over lagerschade van elektromotoren als gevolg van ontladingen die plaats vinden tussen de as van en het statorhuis van een asynchrone

Nadere informatie

Magnetisme - magnetostatica

Magnetisme - magnetostatica Hoofdstuk 6. Magnetisme - magnetostatica 1 Algemene inleiding 1.1 Inleiding. Magnetostatica is de leer van de magneten in rust. Het moet niet verward worden met gravitatie, noch met elektrostatica. Gravitatiewerking:

Nadere informatie

Inhoudsopgave. www.freewebs.com/nick_electronics - 2 -

Inhoudsopgave. www.freewebs.com/nick_electronics - 2 - Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Inleiding... 3 Generatoren... 3 Project:... 4 Werking...4 Berekeningen...4...4...4 Schema... 4 Tip... 4 Componentenlijst... 5...5...5 Datasheets...5...5...5 Afbeeldingen...

Nadere informatie

Alternator 1. De functie van de wisselstroomgenerator of de alternator 2. De werking/ basisprincipe van de wisselstroomgenerator

Alternator 1. De functie van de wisselstroomgenerator of de alternator 2. De werking/ basisprincipe van de wisselstroomgenerator Alternator In dit hoofdstuk zal ik het vooral hebben over de functie is van de alternator in de wagen. En hoe het basisprincipe is van deze generator. 1. De functie van de wisselstroomgenerator of de alternator

Nadere informatie

Schriftelijk examen 2e Ba Biologie Fysica: elektromagnetisme 2011-2012

Schriftelijk examen 2e Ba Biologie Fysica: elektromagnetisme 2011-2012 - Biologie Schriftelijk examen 2e Ba Biologie 2011-2012 Naam en studierichting: Aantal afgegeven bladen, deze opgaven niet meegerekend: Gebruik voor elke nieuwe vraag een nieuw blad. Zet op elk blad de

Nadere informatie

December 6. Concepten Rapport. WP 1.2 serieproduct Slangpomp. Concepten Rapport gemaakt door Überdruck G.M.B.H. aan de Heer, P.

December 6. Concepten Rapport. WP 1.2 serieproduct Slangpomp. Concepten Rapport gemaakt door Überdruck G.M.B.H. aan de Heer, P. Concepten Rapport December 6 2013 Concepten Rapport gemaakt door Überdruck G.M.B.H. aan de Heer, P. Souren WP 1.2 serieproduct Slangpomp Contents Inleiding.... 2 1 Onderzoek.... 3 1.1 Patenten onderzoek...

Nadere informatie

Hoofdstuk 29 Electromagnetische Inductie en de wet van Faraday. Copyright 2009 Pearson Education, Inc.

Hoofdstuk 29 Electromagnetische Inductie en de wet van Faraday. Copyright 2009 Pearson Education, Inc. Hoofdstuk 29 Electromagnetische Inductie en de wet van Faraday Onderwerpen van H 29 Geinduceerde EMF Faraday s Inductie wet; de wet van Lenz EMF Geinduceerd in een Bewegende Geleider Electrische Generatoren

Nadere informatie

De dynamo De collector De gelijkstroomdynamo De shuntdynamo

De dynamo De collector De gelijkstroomdynamo De shuntdynamo Elektra De dynamo De werking van de dynamo berust op elektromagnetische inductie. Als we namelijk een geleider bewegen in een magnetisch veld, wordt in de geleider een inductiestroom opgewekt. De geleider

Nadere informatie

Fundamentele elektriciteit

Fundamentele elektriciteit KONNKLJKE MLTARE CHOOL Leerstoel Elektriciteit 1 oktober 2002 11 TAW Fundamentele elektriciteit Praktisch werk 6 Oplossingen 1. Twee identieke permanente magneten hebben elk een magnetisch veld van 2 T

Nadere informatie

A ROTOR INLEIDING. Hoe men met primitieve middelen een elektromotor maakt. MATERIALEN. 1 As

A ROTOR INLEIDING. Hoe men met primitieve middelen een elektromotor maakt. MATERIALEN. 1 As INLEIDING De theoretische achtergrond van de moderne elektromotor is zeker niet eenvoudig. Terwijl de natuurkrachten waarop de werking berust in wezen even verwonderlijk en feitelijk nog even onbegrepen

Nadere informatie

NATUURKUNDE 8 29/04/2011 KLAS 5 INHAALPROEFWERK HOOFDSTUK

NATUURKUNDE 8 29/04/2011 KLAS 5 INHAALPROEFWERK HOOFDSTUK NATUURKUNDE KLAS 5 INHAALPROEFWERK HOOFDSTUK 8 29/04/2011 Deze toets bestaat uit 3 opgaven (32 punten). Gebruik eigen grafische rekenmachine en BINAS toegestaan. Veel succes! Opgave 1: Afbuigen van geladen

Nadere informatie

Deze Informatie is gratis en mag op geen enkele wijze tegen betaling aangeboden worden. Vraag 1

Deze Informatie is gratis en mag op geen enkele wijze tegen betaling aangeboden worden. Vraag 1 Vraag 1 Twee stenen van op dezelfde hoogte horizontaal weggeworpen in het punt A: steen 1 met een snelheid v 1 en steen 2 met snelheid v 2 Steen 1 komt neer op een afstand x 1 van het punt O en steen 2

Nadere informatie

Vrij Technisch Instituut Grote Hulststraat Tielt tel fax

Vrij Technisch Instituut Grote Hulststraat Tielt tel fax De elektrische installatie in een woning heeft heel wat elektrische circuits. Een elektrisch circuit of een elektrische stroomkring is opgebouwd uit een stroombron, een verbruiker, een schakelaar en geleiders.

Nadere informatie

Spijkermotor. Dit moet hem worden:

Spijkermotor. Dit moet hem worden: Spijkermotor Dit moet hem worden: Dit heb je nodig: materialen blok hout (15 bij 15 bij 1,8 cm) twee hoekijzers 18 m koperdraad (gelakt, 0,5) 4 spijkers (65 mm) 1 spijkers (90 mm) 2 spijkers (80 mm) 6

Nadere informatie

warmte en licht energie omzetting elektriciteit In een lamp wordt energie omgezet

warmte en licht energie omzetting elektriciteit In een lamp wordt energie omgezet Energieomzetting We maken veel gebruik van elektrische energie. Aan elektrische energie hebben we niet zoveel. Elektrische energie is maar een tussenvorm van energie. Bij een elektrische verwarming, willen

Nadere informatie

Magnetische toepassingen in de motorvoertuigentechniek (2)

Magnetische toepassingen in de motorvoertuigentechniek (2) Magnetische toepassingen in de motorvoertuigentechniek () E. Gernaat, ISBN 97-9-97-3- 1 Inductiespanning 1.1 Introductie Eén van de belangrijkste ontdekkingen op het gebied van de elektriciteit was het

Nadere informatie

Opgaven elektrische machines ACE 2013

Opgaven elektrische machines ACE 2013 Opgaven elektrische machines ACE 2013 1a. Geef de relatie tussen koppel en stroom bij een gelijkstroommachine 1b. Geef de relatie tussen hoeksnelheid en geïnduceerde spanning van een gelijkstroommachine

Nadere informatie

Katholieke Hogeschool Kempen Campus HIKempen Geel Departement Industrieel Ingenieur en Biotechniek 4 EM ET. Labo Elektrotechniek

Katholieke Hogeschool Kempen Campus HIKempen Geel Departement Industrieel Ingenieur en Biotechniek 4 EM ET. Labo Elektrotechniek Katholieke Hogeschool Kempen Campus HIKempen Geel Departement Industrieel Ingenieur en Biotechniek 4 EM ET Marijn Roels 3 November 2005 Labo Elektrotechniek Driefasige ASM C A M P U S Geel Docent: Segers

Nadere informatie

Lees eerst bij Uitleg leerlingen, proef 1 alles over de onderdelen van de elektrische kringloop. stroomkring 1 stroomkring 2

Lees eerst bij Uitleg leerlingen, proef 1 alles over de onderdelen van de elektrische kringloop. stroomkring 1 stroomkring 2 Lees eerst bij Uitleg leerlingen, proef 1 alles over de onderdelen van de elektrische kringloop. Bekijk de twee stroomkringen op de foto s hieronder. stroomkring 1 stroomkring 2 Noem voor beide stroomkringen

Nadere informatie

Havo 5 oefen et

Havo 5 oefen et Toetsstof havo 5 et4 volgens PTA: examenjaar 2010/2011 Opgaven en uitwerkingen vind je op www.agtijmensen.nl Stof volgens het PTA: havo5 h2: Trillingen en golven Havo5 h3: Energie en warmte Havo5 h4: Elektromagnetisme

Nadere informatie

1.3 Transformator Werking van een dynamo

1.3 Transformator Werking van een dynamo zekering. b. Je gaat twee weken met vakantie en laat al die lampen aanstaan. Hoeveel gaat die stommiteit je kosten? 1 kwh kost 0,12. 1.3 Transformator Magnetische flux (f) is een maat voor het aantal magnetische

Nadere informatie

inkijkexemplaar Energie voor de lamp Techniek 1

inkijkexemplaar Energie voor de lamp Techniek 1 Nota s: Energie voor de lamp 1. Probleemstelling 50 2. Transport van elektriciteit in een kring 50 2.1. Wat is een elektrische stroomkring? 50 2.2. Stromen van water - stromen van elektriciteit 51 2.3.

Nadere informatie

Cursus/Handleiding/Naslagwerk. Driefase wisselspanning

Cursus/Handleiding/Naslagwerk. Driefase wisselspanning Cursus/Handleiding/Naslagwerk Driefase wisselspanning INHOUDSTAFEL Inhoudstafel Inleiding 3 Doelstellingen 4 Driefasespanning 5. Opwekken van een driefasespanning 5.. Aanduiding van de fasen 6.. Driefasestroom

Nadere informatie

Chapter 28 Bronnen van Magnetische Velden. Copyright 2009 Pearson Education, Inc.

Chapter 28 Bronnen van Magnetische Velden. Copyright 2009 Pearson Education, Inc. Chapter 28 Bronnen van Magnetische Velden Magnetisch Veld van een Stroomdraad Magneetveld omgekeerd evenredig met afstand tot draad : Constante μ 0 is de permeabiliteit van het vacuum: μ 0 = 4π x 10-7

Nadere informatie

Energie. Jouw werkbladen. In de klas. Ontdek zélf hoe de wereld werkt! Naam: Klas: Energie Onderbouw havo/vwo Leerlingen In de klas versie 04-2014 1

Energie. Jouw werkbladen. In de klas. Ontdek zélf hoe de wereld werkt! Naam: Klas: Energie Onderbouw havo/vwo Leerlingen In de klas versie 04-2014 1 Energie Jouw werkbladen In de klas Naam: Klas: Ontdek zélf hoe de wereld werkt! Energie Onderbouw havo/vwo Leerlingen In de klas versie 04-2014 1 Energie op aarde Energie, fossiele brandstoffen, groene

Nadere informatie

NATUURKUNDE KLAS 5. PROEFWERK H8 JUNI 2010 Gebruik eigen rekenmachine en BINAS toegestaan. Totaal 29 p

NATUURKUNDE KLAS 5. PROEFWERK H8 JUNI 2010 Gebruik eigen rekenmachine en BINAS toegestaan. Totaal 29 p NATUURKUNDE KLAS 5 PROEFWERK H8 JUNI 2010 Gebruik eigen rekenmachine en BINAS toegestaan. Totaal 29 p Opgave 1: alles heeft een richting (8p) Bepaal de richting van de gevraagde grootheden. Licht steeds

Nadere informatie

Vragenlijst MAGNETISME. Universiteit Twente Faculteit Gedragswetenschappen

Vragenlijst MAGNETISME. Universiteit Twente Faculteit Gedragswetenschappen Vragenlijst MAGETSME Universiteit Twente Faculteit Gedragswetenschappen Antwoordeninstructie Je hebt een heel lesuur om de vragen te beantwoorden. Er zijn in totaal 19 vragen, waarvan 5 open vragen en

Nadere informatie

MENS & NATUUR. In een speeltuin wordt de draaimolen rondgedraaid door mensen. Op de foto is het kind de krachtbron.

MENS & NATUUR. In een speeltuin wordt de draaimolen rondgedraaid door mensen. Op de foto is het kind de krachtbron. MENS & NATUUR THEMA BEWEGINGEN EN OVERBRENGINGEN VAN ROND NAAR ROND In een speeltuin wordt de draaimolen rondgedraaid door mensen. Op de foto is het kind de krachtbron. Op de kermis doet een motor het

Nadere informatie

1 Overzicht theorievragen

1 Overzicht theorievragen 1 Overzicht theorievragen 1. Wat is een retrograde beweging? Vergelijk de wijze waarop Ptolemaeus deze verklaarde met de manier waarop Copernicus deze verklaarde. 2. Formuleer de drie wetten van planeetbeweging

Nadere informatie

Aanwijzingen bij het gebruik van dit bestand.

Aanwijzingen bij het gebruik van dit bestand. en differentieel Inhoudsopgave Blz. 1 en differentieel Het planeetwiel-mechanisme Automatische versnelling Overeenkomsten? Blz. 2 Het differentieel Werking Vraagje Blz. 3 Porsche Cayenne Doorsnede-tekening

Nadere informatie

Voorkennistoets De Bewegende Aarde Voorkennis voor het basisdeel H1, H2, H3

Voorkennistoets De Bewegende Aarde Voorkennis voor het basisdeel H1, H2, H3 Voorkennistoets De Bewegende Aarde Voorkennis voor het basisdeel H1, H2, H3 A. wiskunde Differentiëren en primitieve bepalen W1. Wat is de afgeleide van 3x 2? a. 3x b. 6x c. x 3 d. 3x 2 e. x 2 W2. Wat

Nadere informatie

Opgave 5 Een verwarmingselement heeft een weerstand van 14,0 Ω en is opgenomen in de schakeling van figuur 3.

Opgave 5 Een verwarmingselement heeft een weerstand van 14,0 Ω en is opgenomen in de schakeling van figuur 3. Opgave 5 Een verwarmingselement heeft een weerstand van 14,0 Ω en is opgenomen in de schakeling van figuur 3. figuur 3 De schuifweerstand is zo ingesteld dat de stroomsterkte 0,50 A is. a) Bereken het

Nadere informatie

1. Opwekken van een sinusoïdale wisselspanning.

1. Opwekken van een sinusoïdale wisselspanning. 1. Opwekken van een sinusoïdale wisselspanning. Bij de industriële opwekking van de elektriciteit maakt men steeds gebruik van een draaiende beweging. Veronderstel dat een spoel met rechthoekige doorsnede

Nadere informatie

Schroefdraad tappen en schroefdraad snijden. Wat is schroefdraad:

Schroefdraad tappen en schroefdraad snijden. Wat is schroefdraad: Schroefdraad tappen en schroefdraad snijden Wat is schroefdraad: Schroefdraad is een groef in een gat die in een spiraalvorm loopt. Wanneer je die groef volgt ga je steeds rond door het gat en hierbij

Nadere informatie

Toets Wetenschap en Techniek groep 8 SAM

Toets Wetenschap en Techniek groep 8 SAM Toets Wetenschap en Techniek groep 8 SAM Magnetisme 1. magneten trekken de volgende stoffen aan (zet een cirkel om de goede antwoorden): A. hout B. ijzer C. plastic D.kurk E.staal F. koper G. porselein

Nadere informatie

I A (papier in) 10cm 10 cm X

I A (papier in) 10cm 10 cm X Tentamen: Fysica en Medische Fysica 2 Tijd: 15:15-18:00 uur, donderdag 28 mei 2009 Plaats: TenT blok 4 (met bijlage van formules, handrekenmachine is toegestaan) Docent: Dr. K.S.E. Eikema Puntentelling:

Nadere informatie

LABO. Elektriciteit OPGAVE: De cos phi -meter Meten van vermogen in éénfase kringen. Totaal :.../20. .../.../ Datum van afgifte:

LABO. Elektriciteit OPGAVE: De cos phi -meter Meten van vermogen in éénfase kringen. Totaal :.../20. .../.../ Datum van afgifte: LABO Elektriciteit OPGAVE: De cos phi -meter Meten van vermogen in éénfase kringen Datum van opgave:.../.../ Datum van afgifte: Verslag nr. : 7 Leerling: Assistenten: Klas: 3.1 EIT.../.../ Evaluatie :.../10

Nadere informatie

IJkingstoets Industrieel Ingenieur. Wiskundevragen

IJkingstoets Industrieel Ingenieur. Wiskundevragen IJkingstoets Industrieel Ingenieur Wiskundevragen juli 8 Deel. Basiskennis wiskunde Vraag Het gemiddelde van de getallen 7 4 6, en 4 is Vraag en g met voorschrift g() =. Waaraan is Beschouw de functie

Nadere informatie

1. Langere vraag over de theorie

1. Langere vraag over de theorie 1. Langere vraag over de theorie Maak gebruik van de methode van de fasoren (teken ook het betreffende diagramma) om het verband tussen stroom en spanning te bepalen in een LC-kring die aangedreven wordt

Nadere informatie

Beschrijving 2. Plaatsing componenten. 2-polige stelmotor. A = Luchtstroom. 1. Aansluitingen 2. Huis 3. Permanente magneet 4. Anker 5.

Beschrijving 2. Plaatsing componenten. 2-polige stelmotor. A = Luchtstroom. 1. Aansluitingen 2. Huis 3. Permanente magneet 4. Anker 5. Beschrijving 3 4 5 Plaatsing componenten. ansluitingen. Huis 3. Permanente magneet 4. nker 5. Klep = Luchtstroom -polige stelmotor Universele informatie Sensoren en stelelementen 6 V 8 4 8 6 4 = Uit; =

Nadere informatie

Hoofdstuk 27 Magnetisme. Copyright 2009 Pearson Education, Inc.

Hoofdstuk 27 Magnetisme. Copyright 2009 Pearson Education, Inc. Hoofdstuk 27 Magnetisme Hoofdstuk 27 Magneten en Magnetische Velden Electrische Stroom Produceert Magnetisch Veld Stroom oefent kracht uit op magneet Magneetveld oefent kracht uit op een Electrische Stroom

Nadere informatie

E n e r g i e e x p e r i m e n t e n Science

E n e r g i e e x p e r i m e n t e n Science 1 2 3. 9 8 7 E n e r g i e e x p e r i m e n t e n Science N. B. De OPITEC bouwpakketten zijn gericht op het onderwijs. 1 Wat je nodig hebt: Voor de motorhouder: Voor de ventilator: 1 grote houten schijf

Nadere informatie

www. Fysica 1997-1 Vraag 1 Een herdershond moet een kudde schapen, die over haar totale lengte steeds 50 meter lang blijft, naar een 800 meter verderop gelegen schuur brengen. Door steeds van de kop van

Nadere informatie

Studenten van de elektronica afdeling van het VTI testen de vorig jaar gebouwde Savonius windturbine uit.

Studenten van de elektronica afdeling van het VTI testen de vorig jaar gebouwde Savonius windturbine uit. Studenten van de elektronica afdeling van het VTI testen de vorig jaar gebouwde Savonius windturbine uit. VTI Aalst: een school van techniek en toegepaste wetenschappen. De Beer Gino, http://users.telenet.be/laboee/

Nadere informatie

Testen en metingen op windenergie.

Testen en metingen op windenergie. Testen en metingen op windenergie. Inleiding Als we rond groene energie begonnen te denken, dan kwam windenergie als een van de meest vanzelfsprekende vormen van groene energie naar boven. De wind heeft

Nadere informatie

Oefeningenexamen Fysica 2 1ste zit 2006-2007

Oefeningenexamen Fysica 2 1ste zit 2006-2007 Oefeningenexamen 2006-2007 12 januari 2007 Naam en groep: Aantal afgegeven bladen, dit blad niet meegerekend: Gebruik voor elke nieuwe vraag een nieuw blad. Zet op elk blad de vermelding 12/01/2007 alsook

Nadere informatie

Werkbladen In de klas. Energie. Naam. onderbouw havo/vwo School. Klas

Werkbladen In de klas. Energie. Naam. onderbouw havo/vwo School. Klas Werkbladen In de klas Energie Naam onderbouw havo/vwo School Klas Energie op aarde Energie, fossiele brandstoffen, groene stroom en duurzaamheid. Je hoort er vast wel eens iets over. Maar wat betekent

Nadere informatie

Voor een vliegtuig op co2 te maken hebben we enkele onderdelen nodig vooraleer we beginnen, deze staan opgesomd in volgende lijst.

Voor een vliegtuig op co2 te maken hebben we enkele onderdelen nodig vooraleer we beginnen, deze staan opgesomd in volgende lijst. Vliegtuig op co 2 Voor een vliegtuig op co2 te maken hebben we enkele onderdelen nodig vooraleer we beginnen, deze staan opgesomd in volgende lijst. Onderdelen: - een balsa lat van 15 op 15 mm en 1 m lang

Nadere informatie

Bijlage frequentieregeling Frequentieregeling

Bijlage frequentieregeling Frequentieregeling Bijlage frequentieregeling Frequentieregeling Opbouw van een frequentieregelaar Alle typen frequentieregelaars werken volgens hetzelfde hoofdprincipe, zie fig. 1. Hierbij wordt de driefasenspanning van

Nadere informatie

Magnetische toepassingen in de motorvoertuigentechniek (8)

Magnetische toepassingen in de motorvoertuigentechniek (8) Magnetische toepassingen in de motorvoertuigentechniek (8) E. Gernaat, ISBN 978-90-808907-3-2 1 Introductie hybride voertuigen We beginnen met een beknopt overzicht van de hybride uitvoeringen. 1.1 Overzicht

Nadere informatie

Kernfysica Straling rondom ons

Kernfysica Straling rondom ons experiment -31 Kernfysica Straling rondom ons 3de graad Kernfysica Onderwerp: straling rondom ons Geigermullerteller, radioactieve voorwerpen (paranoten, kaliumsulfaat, oude wekker,...), eventueel computer

Nadere informatie