Beter voorkomen Kwaliteitsprogramma preventie. Nazorg aan ex-gedetineerden. De rol van de GGD

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Beter voorkomen Kwaliteitsprogramma preventie. Nazorg aan ex-gedetineerden. De rol van de GGD"

Transcriptie

1 Beter voorkomen Kwaliteitsprogramma preventie Nazorg aan ex-gedetineerden De rol van de GGD

2 2 Deze handreiking kwam tot stand naar aanleiding van literatuuronderzoek, contacten met individuele gemeenten en GGD en, en een expertmeeting op 8 oktober Op die druk bezochte bijeenkomst wisselden betrokkenen ervaringen uit. Bij de totstandkoming werkten GGD Nederland en de VNG nauw samen.

3 3 Inleiding Jaarlijks belanden zo n vijfendertigduizend inwoners van Nederlandse gemeenten in een penitentiaire inrichting (PI). Veel van deze mensen leven al langere tijd in de marge van de samenleving en zorgen voor onrust, overlast en schade door criminaliteit. Vaak kosten zij ook de gemeente veel geld aan opvang, extra zorg en politie-inzet. Een goede nazorg is essentieel om te voorkomen dat zij terugvallen in hun oude gedrag. Bij de nazorg aan volwassen ex-gedetineerden spelen de gemeenten een centrale, coördinerende rol. Veel aandacht gaat daarbij uit naar de veelplegers, en naar het voorkomen van recidive. Zo willen de gemeenten overlast voorkomen en de veiligheid bevorderen. De nazorg aan minderjarige ex-gedetineerden wordt gecoördineerd door de Raad voor de Kinderbescherming. Deze handreiking concentreert zich op de nazorg voor volwassenen. Bij de beschrijving van een aantal casussen komt ook de nazorg aan jeugdigen aan bod. Veelplegers zijn meestal bekend bij opvangvoorzieningen, zorginstellingen en GGD. Het zijn vaak mensen met psychische en verslavingsproblemen. De GGD participeert in de Meldpunten Zorg&Overlast, en coördineert de lokale zorgnetwerken. Daarom heeft de GGD als gemeentelijke dienst een natuurlijke rol in de aanpak van de nazorg aan ex-gedetineerden en veelplegers. Steeds meer gemeenten spelen in op het beleid van het Ministerie van Justitie om de nazorg op te zetten vanuit een persoongerichte aanpak in de PI. Het ministerie en de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) willen die nazorg verbreden en versterken. Daarover maakten zij in 2007 afspraken in het bestuursakkoord. Op dit moment werken ministerie en VNG aan een (landelijk) samenwerkingsmodel. Het samenwerkingsmodel legt de wederzijdse taken en verantwoordelijkheden van gemeenten en Justitie met betrekking tot alle (ex-)gedetineerde burgers op hoofdlijnen vast.

4 4 Het ministerie zet in op een nieuwe aanpak, die preventie en repressie combineert vanuit de verantwoordelijkheden van de gemeente en justitie. De gemeente moet daarbij het initiatief nemen tot een integrale aanpak. Binnen het kwaliteitsprogramma Beter Voorkomen keken GGD Nederland en de VNG onder andere naar versterking van de Openbare Geestelijke Gezondheidszorg. De aandacht ging uit naar de nazorg aan ex-gedetineerden en veelplegers omdat hierbij de coördinatie en de kwaliteit van de ketensamenwerking bijzonder belangrijk zijn. Er is immers niet alleen sprake van samenwerking tussen gemeente en PI, maar ook van samenwerking tussen verschillende gemeentelijke diensten, tussen gemeente en justitiële instanties en tussen de betrokken zorginstellingen. Al met al een complex geheel. Vanuit haar positie en expertise kan de GGD daarin een goede rol vervullen. Deze ketensamenwerking raakt namelijk aan de rol van de GGD in het lokale zorgnetwerk, als onafhankelijke coördinator en als adviseur van de gemeente. Met deze handreiking willen we de GGD en en hun gemeenten informeren en ondersteunen bij de opzet van de nazorg aan ex-gedetineerden en veelplegers. Het is belangrijk daarbij doel en doelgroep helder voor ogen te hebben, in kaart te brengen wie de relevante partners zijn en te inventariseren wat er al speelt rond de nazorg. We beschrijven vier voorbeelden van heel verschillende aard, en schetsen de landelijke beleidskaders zoals die op dit moment gelden. Deze handreiking helpt u bij uw oriëntatie op de verantwoordelijkheid van de gemeente en de rol van de GGD, in relatie tot die van de justitiële instanties en uitvoerende instellingen. We bieden u geen landelijk model, maar een handreiking om tot lokaal maatwerk te komen.

5 5 De keten ontrafeld Ex-gedetineerden en veelplegers worden meestal in een adem genoemd. Wat betreft de organisatie van de nazorg is het echter goed, hen te onderscheiden. Wanneer iemand uit de gevangenis komt, is het nodig dat een paar belangrijke zaken geregeld worden: identiteitsbewijs, huisvesting, zorg, inkomen en werk. Daarmee heeft de ex-gedetineerde zijn leven in grote lijnen weer op orde. Dat verkleint de kans dat hij weer het verkeerde pad op gaat. (Waar hij of zijn staat wordt ook zij of haar bedoeld.) Bij veelplegers blijft na de vrijlating de betrokkenheid van politie, Openbaar Ministerie (OM) en reclassering bestaan. Dat geldt ook wanneer onder voorwaarde van goede nazorg een gevangenisstraf (nog) niet wordt uitgevoerd. Bij veelplegers is dus een groter aantal partners betrokken dan meestal bij gewone ex-gedetineerden. Naast de gemeentelijke diensten en de door de gemeente gesubsidieerde instellingen en voorzieningen is de betrokkenheid van de justitiële instanties essentieel. OHet schema op pagina 6 verduidelijkt dit. De linkerkolom is relevant voor alle ex-gedetineerden, de rechterkolom daarnaast ook als het om veelplegers gaat. Het schema laat zien dat, om tot een persoonsgebonden plan van aanpak te komen, de gemeentelijke coördinator de maatregelen vanuit nazorg (de linkerkolom) en justitie (de rechterkolom) bij elkaar brengt. Vanuit de gemeente komen de afdelingen Burgerzaken en Sociale Zaken in actie. De activiteiten door de zorginstellingen kunnen gecoördineerd worden door de GGD, of worden rechtstreeks door de betrokken instellingen gemeld. Dit op grond van bekostiging vanuit Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) of de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). Binnen de justitiële kolom overleggen het OM, de politie en de reclassering. Dat overleg vindt steeds vaker plaats binnen het Veiligheidshuis, waarbij ook de gemeente betrokken is.

6 6 SCHEMA BETROKKEN INSTANTIES VEELPLEGERS PI MMD Gemeentelijk CoördinatiePunt COÖRDINATIE VEELPLEGERS Veiligheidshuis Burgerzaken ID-bewijs SoZaWe inkomen reintegratie huisvesting Zorg inkoop coördinatie GGD (Meldpunt Z&O) Politie OM ( rechter) Reclassering Straf (ongemotiveerd) Voorwaarden Zorg (gemotiveerd) Lokaal Zorgnetwerk / instellingen PLAN VAN AANPAK

7 DE KETEN ONTRAFELD 7 Tijdens de detentie De nazorg hoort al te beginnen tijdens de detentie. Het ministerie van Justitie wil dat nazorg onderdeel wordt van de straf, en dat zorg en voorwaardelijke straffen de recidive terugdringen. Binnen de penitentiaire inrichting (PI) inventariseert de medewerker maatschappelijke dienstverlening (MMD er) wat er speelt bij de gedetineerde. Daarvoor ontwikkelde het ministerie een screeningsformulier. Want bij ontslag uit de gevangenis moet er een goed beeld zijn van de problematiek, zodat de gemeente en de betrokken instanties weten wat er moet gebeuren. Vanuit de dagelijkse praktijk in de gemeenten en vanuit het beleid van het ministerie wordt er op aangedrongen dat de PI tijdens de detentie al een heel persoongericht programma aanbiedt. Dus worden tijdens de detentie mogelijk al competenties, beperkingen en stoornissen getest, vinden er eventueel gedragstrainingen en scholing plaats, en koopt de PI misschien al zorg in. Een belangrijke speler hierbij is de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) van het ministerie van Justitie. De PI s zijn onderdeel van de Sector Gevangeniswezen van de DJI. Ook het organiseren en financieren van testen, zorg, trainingen en scholingen in de PI is een taak van de Sector Gevangeniswezen van de DJI. Screening kortgestraften Bijna de helft van de gedetineerden zit korter dan een maand vast, 61 procent korter dan twee maanden. Soms ontbreekt de tijd om deze groep goed te screenen in de PI. Dat kan problemen geven na vrijlating, en is dus een aandachtspunt in de contacten tussen gemeente en PI.

8 8 DE KETEN ONTRAFELD De overgang naar buiten Rond het ontslag worden de vóór de detentie bestaande contacten weer geactiveerd. Bijvoorbeeld de contacten tussen de betrokkene en zorginstellingen. Dus is het belangrijk dat PI en gemeente samen die contacten inventariseren. Het ministerie van Justitie heeft alle gemeenten gevraagd om een contactpersoon of coördinatiepunt in te stellen. Daarmee kan de MMD er contact opnemen, en daar meldt hij de datum van terugkeer. Na die terugkeer neemt de gemeentelijke coördinator de coördinatie over, op basis van de informatie van de MMD er. Het helpt daarbij dat het ministerie gedetineerden zo veel mogelijk hun straf wil laten uitzitten in de regio waar zij vandaan komen. De over te dragen informatie kan, naast de ontslagdatum, onder meer omvatten: het ingevulde screeningsformulier een door de PI opgesteld reïntegratieplan eventueel opgelegd strafrechterlijk toezicht informatie over de overplaatsing vanuit een andere PI, gemeld door de MMD er van de ontvangende PI Niet alles is vooraf te regelen, er duiken steeds nieuwe vragen op. Dan is op uitvoeringsniveau overleg nodig tussen gemeente en MMD er. Op verschillende plaatsen neemt de PI deel aan de diverse casusoverleggen. Op het niveau van beleid en organisatie kan de gemeente overleggen met door het ministerie van Justitie speciaal daarvoor aangestelde medewerkers. IJkpunt daarbij zijn de landelijke kaders die het Ministerie van Justitie en de VNG afspraken in het bestuursakkoord van juni 2007 (zie verder het derde hoofdstuk van deze handreiking)..

9 9 Veelpleger of niet Na de vrijlating speelt het onderscheid tussen de ex-gedetineerde in het algemeen en veelpleger. Voor de veelpleger geldt dat de nazorg aan de orde kan komen als hij opnieuw een delict pleegt en het gemeentelijk coördinatiepunt met politie en OM bespreekt of gevangenisstraf, nazorg of een combinatie van beide een adequate reactie is. Het kan dus gebeuren dat een veelpleger nazorg krijgt nadat hij een delict pleegde, zonder dat hij daarvoor de gevangenis in gaat. In alle gevallen is het belangrijk of de veelpleger wel of niet gemotiveerd is. Gemeente en justitie dienen daarom afspraken te maken over de onderbouwing van die inschatting. Daarvoor kunnen zij bijvoorbeeld gebruikmaken van een risico-inventarisatie-instrument (RISc). Informatiesystemen Verschillende gemeenten en PI s gebruiken inmiddels het Digitaal Platform Aansluiting Nazorg (DPAN), dat werd ontwikkeld door de Dienst Justitiële Inrichtingen. In Den Haag wisselen de ketenpartners informatie uit via de webapplicatie Web Applicatie Stelselmatige Daders. Die werd ontwikkeld op initiatief van de gemeente Den Haag. Op de besloten website kunnen ketenpartners op persoonsniveau informatie uitwisselen over veelplegers.. Voor alle ex-gedetineerden, dus ook voor de mensen die geen veelpleger zijn, staan in het traject na de vrijlating centraal: identiteitsbewijs (ID-bewijs), inkomen en werk, huisvesting en zorg. Het ID-bewijs wordt vaak al tijdens de detentie geregeld, in overleg tussen de PI en de gemeentelijke dienst burgerzaken. Dit geldt ook voor de inschrijving als woningzoekende. Bij het regelen van inkomen en werk of reïntegratie speelt de gemeentelijke afdeling Sociale Zaken en Werkgelegenheid een rol. Vaak blijkt schuldhulpverlening nodig. Als de ex-gedetineerde in aanmerking komt voor begeleid wonen

10 10 DE KETEN ONTRAFELD is aan de orde hoe financiering en plaatsing geregeld zijn. Meestal regelt de afdeling Sociale Zaken dat. Tot slot is aan de orde welke zorg noodzakelijk is, zoals verslavingszorg, maatschappelijk werk of GGZ. Met name in dit keuzetraject en binnen deze zorgtrajecten heeft de GGD een natuurlijke rol. Voor de veelplegers is daarnaast de betrokkenheid van de politie, het OM en de reclassering essentieel, in samenspraak met de rechterlijke macht. Op verschillende plaatsen houden gemeente en justitiële instanties lijsten van veelplegers bij. Die worden gebruikt om op het goede moment in actie te komen. Gemeente, OM, politie en reclassering overleggen in het Justitieel Casusoverleg (JCO). Wanneer het over minderjarigen gaat praat ook de Raad voor de Kinderbescherming (RvdK) mee. Op veel plaatsen vindt dit overleg al plaats binnen het Veiligheidshuis. Vervolgens betrekt het gemeentelijk coördinatiepunt relevante gemeentelijke afdelingen en andere instellingen bij de nazorg. Zo komt de samenhang met de justitiële maatregelen tot stand. Zo n justitiële maatregel kan bijvoorbeeld zijn: voorwaardelijke invrijheidstelling, gekoppeld aan een reïntegratietraject onder toezicht van de reclassering. Niveaus in samenwerking Bij de ketensamenwerking rond ex-gedetineerden werken in principe zelfstandige partners samen onder een duidelijke regie, en stemmen zij hun werkwijzen op elkaar af. Die regie ligt bij de volwassenen vanaf het moment van vrijlating bij de gemeente. Het is nodig dat die op zowel het bestuurlijk, het organisatorisch als het uitvoeringsniveau nadenkt over de nazorg. De bestuurlijke regie is erop gericht om de relevante partijen te binden aan doelen en werkwijze van de samenwerking. Ook dient op bestuurlijk niveau duidelijk te worden, wie welke bijdrage levert.

11 11 Op het organisatorisch niveau gaat het om de interne regie, de samenwerking tussen de gemeentelijke afdelingen of diensten. Maar ook om de externe regie, de coördinatie met de justitiële instanties en de zorginstellingen. Er is wetgeving in voorbereiding om de externe regierol van de gemeenten te versterken. Op verschillende terreinen heeft de burgemeester al bepaalde bevoegdheden, zoals het huisverbod. Op het niveau van organisatie en uitvoering kan de gemeente vaak aansluiten bij bestaande structuren. Een belangrijk aangrijpingspunt wat de zorg betreft zijn de meldpunten en lokale zorgnetwerken, die de afgelopen jaren op veel plaatsen vorm kregen. Die zorgnetwerken richten zich op zorgverlening aan mensen met psychische en/of psychosociale problemen die niet zelf om hulp vragen. Veelal gaat het om multiprobleemsituaties, waarin de verschillende betrokken professionals goed moeten samenwerken. Aanvullend op die zorgnetwerken richtten de GGD en op veel plaatsen meldpunten op. Naast de signalering verzorgen die de toeleiding en de coördinatie van de zorg. Deze infrastructuur kan ook gebruikt worden voor de nazorg aan ex-gedetineerden en veelplegers. In deze zorgnetwerken participeren bijvoorbeeld wooncorporaties, politie, GGZ-instellingen, maatschappelijk werk, Leger des Heils en sociale dienst. Mogelijk aangevuld met organisaties als het welzijnswerk, de ouderenwerk of de pastoraal werk. Het is essentieel, dat de coördinatie in handen is van een van deze organisaties onafhankelijke netwerkregisseur. Dit is een belangrijke rol die de GGD als gemeentelijke dienst kan spelen (zie voorbeeld Almere in het volgende hoofdstuk).

12 12 DE KETEN ONTRAFELD Het Veiligheidshuis Aan de justitiële kant kan de gemeente aansluiten bij de Veiligheidshuizen, die al in enkele tientallen plaatsen bestaan. In 2007 besloot het kabinet dat er een landelijk dekkend systeem van Veiligheidshuizen gaat komen. Dat zijn lokale of regionale samenwerkingsverbanden van veiligheidspartners, gericht op de aanpak van criminaliteit en het bevorderen van sociale veiligheid. Vanuit Justitie bekeken is dit steeds vaker de plaats waar de samenwerking rond ex-gedetineerden en veelplegers vorm krijgt. De gemeente en de justitiële instanties OM, politie en reclassering komen er bij elkaar. Soms praten ook de RvdK en PI mee. Binnen het Justitieel casusoverleg (JCO), onderdeel van het Veiligheidshuis, worden individuele gevallen besproken. In aansluiting op het JCO kan de gemeentelijke vertegenwoordiging, liefst de coördinator ex-gedetineerden, de coördinatie verzorgen met de andere relevante (gemeentelijke) afdelingen en instellingen. Op die manier kan in samenhang met de justitiële maatregelen de nazorg wat betreft huisvesting, inkomen en werk en zorg op gang gebracht worden. Onderzoek laat zien dat in het functioneren van het Veiligheidshuis het gebrek aan formele doorzettingsmacht een knelpunt is, zoals dat ook geldt voor veel lokale zorgnetwerken (COT Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement, 2008).

13 13 Eisen aan de keten De stichting HKZ ontwikkelde een Voorlopig Raamwerk voor Toetsing van Ketenkwaliteit in zorg en welzijn (Stichting HKZ, Utrecht 2005). Daarin stelt de stichting HKZ dat iedere ketenpartner verantwoordelijk is voor de kwaliteit van het eigen werk, maar dat de ketenpartners gezamenlijk verantwoordelijk zijn voor de kwaliteit van de keten. Daarvoor dient niet alleen duidelijk zijn wie de belanghebbende partners zijn. Ook moet de doelstelling gezamenlijk geformuleerd worden, evenals de belangrijke indicatoren en de potentiële risico s. Vervolgens kunnen de ketenpartners afspreken wie wat wanneer doet, en waar de verantwoordelijkheden en bevoegdheden liggen. Dat is nodig omdat het bij de nazorg ex-gedetineerden om een doelgroep gaat die vaak op meerdere terreinen problemen heeft. Aan de andere kant werken soms verschillende instellingen aan het oplossen van hetzelfde probleem. Dus moeten er knopen doorgehakt kunnen worden. Daarom is het belangrijk, dat de doorzettingsmacht goed geregeld is.

14

15 15 Vier voorbeelden Gemeenten organiseren de nazorg aan ex-gedetineerden en veelplegers op verschillende manieren. Bijvoorbeeld via eigen afdelingen of de GGD, het Veiligheidshuis of een nieuwe organisatie. In 2006 beschreef bureau Intraval de nazorg in twaalf gemeenten. Die hadden het onderwerp goed opgepakt, maar de uitvoering en de regie konden zeker nog beter. Veel gemeenten wezen al een coördinator aan. Waar een Veiligheidshuis functioneert werkt de gemeente daarmee samen. Een lastige taak blijft de coördinatie van alle bij de nazorg betrokken gemeentelijke afdelingen en andere instanties en instellingen. Knelpunten zijn, volgens het onderzoek uit 2006, de schuldhulpverlening, de huisvesting en de Geestelijke Gezondheidszorg. Het onderzoek benadrukt de noodzaak van een goede informatieoverdracht tussen penitentiaire inrichting (PI) en gemeente. Het is belangrijk om de registratie dusdanig in te richten, dat het gemeentelijk coördinatiepunt een goed beeld van de situatie krijgt. Bij het werken aan deze handreiking, in de loop van 2008, waren er contacten tussen verschillende gemeenten en GGD Nederland. De hierboven weergegeven knelpunten bleken nog steeds te bestaan. Hierna volgen vier uiteenlopende voorbeelden van hoe gemeenten de nazorg aan ex-gedetineerden en veelplegers vormgeven. Het gaat om Almere, Rotterdam, Tilburg en Hoorn. Naast elkaar leveren deze voorbeelden een interessant en leerzaam beeld op. Zo wordt duidelijk welke keuzes de gemeente kan maken, hoe de rollen verdeeld kunnen worden en welke afspraken kunnen worden gemaakt. Almere gaf GGD Flevoland de opdracht om de coördinatie van de nazorg uit te voeren. Hier is de GGD het nauwst bij de nazorg betrokken. Rotterdam heeft als grote stad een groot aantal ex-gedetineerden en veelplegers waarvoor iets moet gebeuren. Daarvoor zette

16 16 VIER VOORBEELDEN Rotterdam een geheel eigen organisatie op poten, die inmiddels is omgedoopt tot Veiligheidshuis Rotterdam. Tilburg werkt ook vanuit het Veiligheidshuis, maar vult dat minder breed in. Hoorn besteedde de nazorg uit aan Reclassering Nederland. Twee medewerkers van de reclassering zijn gedetacheerd bij de gemeente. Het in dit hoofdstuk geschetste beeld van deze vier voorbeelden kan uiteraard niet volledig zijn. Daarom vindt u in Bijlage 3 de betreffende contactgegevens. Bijlage 1 en 2 zijn voorbeelden van gemeentelijke werkinstrumenten, ter illustratie en inspiratie opgenomen. ALMERE In Almere keerden in 2007 zo n 430 ex-gedetineerden terug in de samenleving. Van de 250 actieve veelplegers kwamen er ongeveer 40 in het Justitieel Casusoverleg (JCO) aan de orde. De nazorg aan veelplegers op casusniveau wordt uitgevoerd door de coördinator nazorg veelplegers, die onderdeel uitmaakt van het team OGGZ van de GGD Flevoland. Medio 2008 openden de gemeente, het Openbaar Ministerie (OM) en de politie het Veiligheidshuis. Hier overlegt de coördinator nazorg veelplegers met de andere betrokken ketenpartners. In dat overleg coördineren zij op trajectniveau de justitie- en de zorgketen voor veelplegers. Een belangrijk voordeel in Almere is dat het OGGZ team ook verantwoordelijk is voor de algemene Vangnet&Advies functie via het meldpunt OGGZ. Dat meldpunt organiseert de zorgtrajecten voor sociaal kwetsbare mensen. De coördinator nazorg veelplegers van het meldpunt OGGZ onderzoekt wat er speelt bij de veelpleger. Daarbij legt hij in een enkel geval contact met de cliënt. Hij begeleidt de cliënt naar passende hulpverlening, en zorgt voor de afstemming van de vrijwillige nazorg. Daar-

17 17 voor participeert de coördinator nazorg veelplegers in het JCO. Dit is vooral een afdoeningenoverleg nadat een veelpleger weer in de fout ging. Daarin wordt nagedacht over een advies over de strafmaat en de eventuele voorwaarden daarbij. Ook vindt dossieropbouw plaats en komt een eventuele ISD-maatregel aan de orde. (ISD, Inrichting Stelselmatige Dader, is een bepaald gevangenisregime.) De nazorg na ontslag uit de PI start met het screeningsformulier dat de MMD er aan de gemeente toestuurt. Op basis daarvan gaat de gemeente met het identiteitsbewijs (ID) en werk en inkomen aan de slag. De afdeling Sociale zaken koopt als dat nodig is reïntegratietrajecten in, gekoppeld aan inkomen, werk en werk zoeken. Vragen met betrekking tot zorg worden als het om een veelpleger gaat - opgepakt door de coördinator nazorg veelplegers van het meldpunt OGGZ. In opdracht van de gemeente zal de GGD in de loop van 2009 ook de algehele coördinatie voor andere ex-gedetineerden gaan oppakken. De meest problematische gevallen gaan naar het Justitieel Casusoverleg. De coördinator nazorg veelplegers volgt alle gevallen goed. Hij krijgt immers informatie vanuit de afdeling Sociale Zaken, speelt een coördinerende rol in de zorgverlening en neemt deel aan het JCO. Essentieel is dat hij in het JCO aangeeft wat er gebeurt, en mogelijk is, in het nazorgtraject. Ook in Almere is goede coördinatie essentieel, er is door de gemeente een handboek veelplegers opgesteld. De coördinator nazorg veelplegers van het meldpunt OGGZ rapporteert elk half jaar aan de gemeente over de inhoud, de knelpunten en de samenwerking in de nazorg. Die punten worden zonodig op beleidsniveau besproken. Naast het casusoverleg in het JCO functioneert op organisatieniveau een stuurgroep met OM, gemeente en politie. Er is een convenant op bestuurlijk niveau.

18 18 Jeugd in Rotterdam Bij de jeugdige ex-gedetineerden ligt de regie van het totale ketenproces altijd bij de Raad voor de Kinderbescherming (RvdK). De Rotterdamse nazorg voor de ex-gedetineerde jongeren loopt via een wekelijks trajectberaad. Zo snel mogelijk na het begin van de detentie meldt de RvdK de jongeren daarvoor aan. Deelnemers aan het trajectberaad zijn de RvdK, de jeugdreclassering, Reclassering Nederland, de liaisonofficier van de gemeente en de justitiële jeugdinrichting (JJI). De RvdK brengt de informatie vanuit justitie in, de gemeente verzamelt gegevens vanuit de Dienst Onderwijs en de Dosa-regisseur. Dat is de regisseur in het jeugdnetwerk van de betreffende deelgemeente. Het trajectberaad zet de lijnen uit voor het verblijfsplan in de JJI en het nazorgplan, de jeugdreclassering stelt dat plan op. Er worden tijdens het beraad acties uitgezet naar de diverse partijen. De regie van de uitvoering ligt bij de RvdK, de liaisonfunctionaris coördineert een belangrijk deel van de praktische uitvoering binnen de gemeente. De Dosa-regisseur voert de regie als het justitiële toezicht eindigt. Probleem is dat de jeugdigen vaak niet terug kunnen naar hun oude school. Ook de huisvesting kan een probleem zijn, want er zijn weinig begeleid wonen plaatsen die geschikt zijn voor ex-gedetineerden.

19 VIER VOORBEELDEN 19 ROTTERDAM Rotterdam wil alle ex-gedetineerden, inclusief veelplegers, een passend en tijdig nazorgtraject bieden totdat de situatie positief stabiel is. Het gaat daarbij om grote aantallen. In 2007 om een kleine 2800 volwassenen, waarvan ongeveer een derde nazorg nodig had. Centraal in de Rotterdamse aanpak staat sinds 1 januari 2009 het Veiligheidshuis Rotterdam. Het Veiligheidshuis komt voort uit het Samenwerkingsverband Persoonsgerichte Aanpak Volwassenen Rotterdam (SPAR). Dit is het gemeentelijk coördinatiepunt, waar alle meldingen rond de ex-gedetineerden naar toe gaan. In het Veiligheidshuis werken samen: Het steunpunt basisvoorziening ex-gedetineerden van de gemeentelijke dienst SoZaWe. De afdeling Persoonsgerichte Aanpak (PGA) van de GGD. De afdeling PGA richt zich op de uitvoering van Plan van Aanpak Maatschappelijke Opvang, de vangnet en advies functie, de persoonsgerichte aanpak van de meest overlastgevende en criminele volwassen personen (PGA VW) en de nazorg ex-gedetineerden De politie Het Openbaar Ministerie. De Directie Veiligheid van de gemeente. Het nazorgtraject voor de volwassenen begint, wanneer de MMD er vanuit de PI de vrijlating van een gedetineerde aankondigt bij het coördinatiepunt. Vervolgens toetst het Veiligheidshuis Rotterdam of de gedetineerde in aanmerking komt voor nazorg. Daarvoor moet de gedetineerde onder andere legaal in Nederland zijn, Rotterdambinding hebben, en één of meer vragen hebben op de leefgebieden huisvesting, inkomen en werk, schuldsanering, ondersteuning bij oudertaken, legitimatie en/of zorg.

20 20 Snelle vrijlating Wanneer een gedetineerde met onmiddellijke ingang vrijkomt meldt de PI dat telefonisch aan het Steunpunt Basisvoorzieningen ex-gedetineerden bij SoZaWe. Dat steunpunt zorgt voor tijdelijke opvang, een voorschot voor de eerste levensbehoeften, en vervoer. Dat laatste als de PI oordeelt dat de ex-gedetineerde niet zelfstandig kan reizen. Daarnaast is er een noodprocedure via Centraal Onthaal, het centrale loket voor dak- en thuislozen in Rotterdam, voor als de nazorg niet geregeld is en het Steunpunt gesloten. De taak van de GGD in Rotterdam Op het terrein van de zorg doet de GGD het volgende: Inschakelen zorgtoeleider, via de stichting Mozaik. De vrijwilligers van Mozaik zorgen ervoor dat de cliënten contacten met zorginstellingen aangaan en voortzetten. Met de zorgtoeleider werken aan coördinatie en samenwerking tussen de zorgverleners, zodat de best passende zorg bereikt wordt bij complexe casuïstiek. Monitoren van de voortgang van de nazorg. Signaleren, adviseren en interveniëren indien een traject stagneert. Enkele voorbeelden van zorg-mogelijkheden zijn: Opname in een kliniek, gericht op behandeling van verslaving en/of psychiatrie Plaatsing in een beschermde woonvorm Plaatsing in ambulante woonbegeleiding Doorgeleiding naar medische zorg

21 VIER VOORBEELDEN 21 Vervolgens zet het Veiligheidshuis de vragen uit bij de GGD en/of SoZaWe, waarbij de GGD de vragen op het leefgebied zorg behandelt. Daarna informeert het Veiligheidshuis de MMD er over de stand van zaken. Wanneer GGD en SoZaWe aan de slag gaan met de nazorgvraag, nemen zij contact op met gedetineerde en MMD er. De GGD benoemt een trajectregisseur. Het Veiligheidshuis monitort maximaal één jaar lang de nazorg. (Zie bijlage 1 voor een stroomschema van het werkproces.) Rotterdam loopt voorop met de nazorg voor ex-gedetineerden. Hierdoor komt de stad ook als eerste knelpunten tegen. Op verzoek van Rotterdam stelde de minister van Justitie een Justitiemarinier aan. Die heeft als opdracht, de knelpunten met de justitiële partners op te lossen. Een eerste knelpunt is, dat de einddatum detentie niet altijd tijdig wordt doorgegeven. Ook wordt er tijdens de detentie in de PI of in de JJI niet standaard diagnostisch onderzoek verricht. Daardoor zijn de psychiatrische diagnose en/of het intelligentieniveau van de ex-gedetineerde vaak onduidelijk. Voor het vaststellen van een zorgtraject is een diagnose onontbeerlijk, en voor een jongere is die belangrijk voor het bepalen van de verdere schoolloopbaan. Verder is er geen vast meldpunt voor minderjarige kinderen die achterblijven als de ouders(s) in detentie gaan. Hierdoor is er geen controle op de leefomstandigheden van deze kinderen. Tenslotte vallen, ook in Rotterdam, mensen zonder vaste woon- of verblijfplaats. binnen de huidige afspraken buiten de boot. Rotterdam pleit voor landelijke afspraken over deze groep.

22 22 VIER VOORBEELDEN Jeugd in Tilburg Voor de jeugd kent Tilburg een apart scenariooverleg jeugd (SOJ), waarin standaard alle jongeren worden besproken die worden voorgeleid. Ook de nazorg komt dan al aan bod. In het SOJ zitten een leerplichtambtenaar, de RvdK, Bureau Jeugdzorg, de Jeugdreclassering, Jeugdgevangenis de Heijakker, de parketsecretaris jeugd en de politie. Daarnaast overleggen de RvdK en de jeugdgevangenis in het netwerkberaad. In het trajectberaad zijn ook de betreffende gemeentes vertegenwoordigd. Dat beraad gaat een plek krijgen in het Veiligheidshuis. Coördinatie en informatieuitwisseling zijn blijvende punten van aandacht. Voor de jeugd kan de gemeente gebruik maken van een aantal voorzieningen, waaronder een bureau dat jongeren begeleidt naar werk of school. Ook is er een nadetentiehuis, waar de jongeren desgewenst terecht kunnen. TILBURG In Tilburg gaan jaarlijks zo n 600 volwassen ex-gedetineerden weer de samenleving in. De focus van de nazorg ligt bij de veelplegers. Tilburg heeft twee coördinatoren nazorg ex-gedetineerden. De gemeente bracht het hele nazorgtraject onder in het Veiligheidshuis. Daarbinnen functioneren het Justitieel Veelplegers Overleg en het Nazorg Overleg Veelplegers. Op basis van deze overleggen worden persoongebonden (nazorg) trajecten opgesteld. Binnen de Tilburgse opzet is de GGD geen rol toebedeeld. Elke veelpleger die in Tilburg wordt aangehouden, wordt besproken in het Justitieel Veelplegersoverleg. Dat richt zich op de justitiële afwikkeling. Het bestaat uit vertegenwoordigers van reclassering, politie en justitie, PI en gemeente. Zij inventariseren wat er bekend is over de betrokkene, en nemen daarvoor eventueel ook contact op met de zorginstelling. Er wordt gekeken of het gaat om een gemotiveerde of een ongemotiveerde veelpleger. De ongemotiveerde krijgt een verhoogde strafmaat. De gemotiveerde veelpleger wordt in het nazorgoverleg besproken met de zorgpartners, om te komen tot een gezamenlijk plan.

23 23 In dit tweewekelijks nazorgoverleg participeren de politie, de penitentiaire instellingen Vught en Tilburg, Novadic Kentron (zorg én reclassering), Stichting Reclassering Nederland, Geestelijke Gezondheidszorg Midden Brabant, Regionale Instelling voor Beschermd Wonen, Instituut voor Maatschappelijk Werk, Traverse (maatschappelijk werk en welzijnswerk) en de gemeentelijke coördinatoren. In het nazorgoverleg wordt het persoongebonden nazorgtraject vastgesteld. Daarin staat hoe de nazorg er uit dient te zien, en wat de rol van de betrokken organisaties precies is. Daardoor starten de ketenpartners op hetzelfde moment en kan de voortgang van de uitvoering gemonitord. De gemeentelijke dienst Sociale Zaken zorgt voor het identiteitsbewijs (ID), regelt de uitkering en zorgt voor werk bij een reïntegratietraject. Dat lukt meestal wel, het regelen van zorg en huisvesting is meestal moeilijker. Een persoonsgebonden (nazorg)traject bestaat uit een risicoinventarisatie (RISc) en een mix van maatregelen (scenario s), waarin de acties binnen alle schakels van de keten zijn geïncorporeerd. Dit plan is ook een onderbouwing van het advies aan de officier van justitie bij de vervolging. Het casusoverleg veelplegers vervult de volgende taken: 1. het leveren van een adviesscenario voor strafzittingen 2. het coördineren (uitvoeren) van trajecten op basis van schorsing of eindvonnis 3. het uitvoeren van nazorg voor ex-gedetineerde veelplegers Indien er sprake is van een strafrechtelijke titel neemt de reclassering de verantwoordelijkheid voor het casemanagement van nazorgtraject op zich. De gemeente voert de regie bij alle andere veelplegers en ex-gedetineerden. De nazorg voor ex-gedetineerden die geen veelplegers zijn loopt via de twee coördinatoren. Een coördinator regelt dat de ex-gedetineerde direct na zijn invrijheidstelling over een legitimatiebewijs beschikt, en over geld voor zijn eerste levensbehoeften. Ook zorgt de coördinator voor de inkoop van huisvesting en zorg via de afdeling Sociale zaken. De coördinator kan zo onder meer regelen dat kort gedetineerden hun woning niet kwijtraken omdat zij de huur niet kunnen betalen. Een deel van de ex-gedetineerden kan weer zelfstandig gaan wonen. De coördinator nazorg bemiddelt dan tussen de ex-gedetineerde en aanbieders van huurwoningen. Ook kan de coördinator regelen, dat Sociale Zaken GRIP op LEVEN inkoopt. Dit is een uitgebreid en intensief programma voor gemotiveerde dak- en thuislozen, ex-gedetineerden en zwerfjongeren.

24 Overleg in Hoorn De nazorgcoördinatoren hebben vaste aanspreekpunten binnen gemeente en woningcorporatie Intermaris, de contactfunctionarissen. Nazorgcoördinatoren en contactfunctionarissen overleggen elk kwartaal. Daarnaast nemen de contactfunctionarissen direct contact op met de nazorgcoördinator bij het niet nakomen van afspraken door de ex-gedetineerde, overlast, huurachterstand of andere problemen. De nazorgcoördinator bespreekt de gemelde problemen zo snel mogelijk met de ex-gedetineerde.

25 VIER VOORBEELDEN 25 HOORN Jaarlijks keren zo n 125 ex-gedetineerden terug in de Hoornse samenleving. De gemeente Hoorn regelde de nazorg in een convenant met de reclassering en de woningcorporatie. Twee gedetacheerde medewerkers van de Stichting Reclassering vormen het coördinatiepunt. Zij werken vanuit het gemeentehuis. Woningcorporatie Intermaris werkt mee aan de huisvesting van de ex-gedetineerden wanneer zij zich willen verbinden aan een overeenkomst, gericht op succesvolle reïntegratie. Het coördinatiepunt heeft vaste aanspreekpunten binnen de gemeentelijke diensten en Intermaris. Aan het begin van elke detentie neemt de MMD er contact op met het coördinatiepunt, en geeft onder andere door wanneer de gedetineerde vrij komt. De nazorgcoördinatoren bekijken welke informatie zij hebben over de gedetineerde. Wanneer er een reïntegratieplan is, baseert het coördinatiepunt de nazorg daarop. Zo niet dan stellen de coördinatoren zelf een diagnose en advies op. Na de vrijlating biedt het coördinatiepunt maximaal een jaar lang niet justitiële nazorg. Het gaat om individuele begeleiding op één of meerdere van de deelgebieden dagbesteding, financiën, voeren zelfstandig huishouden, woongedrag, vrijetijdsbesteding en contacten in woonomgeving en sociale contacten. De ex-gedetineerde volgt bijvoorbeeld een arbeidsmotivatietraining, budgetteringscursus of sociale vaardigheidstraining. Verder zorgt de nazorgcoördinator indien nodig voor toeleiding naar zorg.

26 26

27 27 Landelijke kaders Het ministerie van Justitie streefde er de afgelopen jaren naar, de nazorg voor ex-gedetineerden beter te organiseren. Dat beleid kreeg vorm in het project Aansluiting Nazorg van de Dienst Justitiële Inrichtingen, in samenhang met het stimuleren van een persoongerichte aanpak in de penitentiaire inrichtingen (PI s). Ook vroeg het ministerie alle gemeenten een coördinatiepunt ex-gedetineerden in te stellen. Landelijk sloten ministerie en Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) een bestuursakkoord, dat nog nader uitgewerkt gaat worden. Ex-gedetineerden vallen regelmatig terug in crimineel gedrag. Bijvoorbeeld een verslaving, psychische stoornissen of een combinatie van dergelijke problemen kunnen zo n terugval bevorderen. Daarom is het belangrijk dat gedetineerden al tijdens hun gevangenisstraf een programma krijgen dat specifiek op hun persoon en problemen is toegesneden. Uitgangspunt bij die persoonsgerichte aanpak is het doorbreken van het criminele levenspatroon van gedetineerden. Doel is te voorkomen dat zij na hun straf opnieuw een strafbaar feit plegen. Onder strikt toezicht moeten gedetineerden tijdens hun straf daarom werken aan gedragsverandering. Op de persoonsgerichte aanpak dient goede nazorg te volgen, bij terugkeer in de maatschappij. Problemen rond huisvesting, inkomen en schulden veroorzaken vaak dat ex-gedetineerden weer in de fout gaan. Om te komen tot goede nazorg streeft het ministerie naar een goede informatieuitwisseling tussen PI s en gemeenten. Mede daarom wil het ministerie dat gedetineerden in elk geval de laatste vier maanden van hun straf uitzitten in de eigen regio. Voor gedetineerden die extra zorg krijgen is het belangrijk dat de benodigde zorg tijdens en na detentie goed op elkaar aansluiten. Samen met zorgkantoren en zorgverzekeraars werkt het ministerie daarom aan verbetering van de doorstroom van gedetineerden van forensische zorg tijdens detentie naar reguliere geestelijke gezondheidszorg of verslavingszorg na detentie. Indicatiestelling is daarbij een belangrijk hulpmiddel.

28 28 LANDELIJKE KADERS Brief aan de Tweede Kamer Het door Justitie ingezette beleid is bekrachtigd in een brief van de minister en de staatssecretaris aan de Tweede Kamer, van 30 augustus De bewindslieden benadrukken dat met de nieuwe aanpak preventie en repressie gecombineerd worden. Een gedragsverandering kost tijd. De proeftijd van een voorwaardelijke gevangenisstraf biedt daarvoor meer gelegenheid dan een korte onvoorwaardelijke gevangenisstraf. De bewindslieden van Justitie stimuleren daarom een toename van straffen met bijzondere voorwaarden, zoals ambulante behandeling of een alcoholverbod, en intensivering van reclasseringstoezicht op de naleving daarvan. Daarbij is volgens de bewindslieden een sluitende aanpak rond de reïntegratie van ex-gedetineerden essentieel. Bestuursakkoord Juni 2007 sloten Rijk en VNG een bestuursakkoord. Daarin legden zij onder meer vast dat de nazorg aan ex-gedetineerden wordt verbreed en versterkt. Dit is een verruiming van de afspraken uit voorgaande jaren, en is in lijn met het voornemen van het kabinet om de regierol van gemeenten in de openbare orde en veiligheid wettelijk te verankeren. VNG en ministerie werken dit bestuursakkoord momenteel verder uit in een samenwerkingsmodel Justitie-gemeenten. Het is de bedoeling om het samenwerkingsmodel later te verbreden naar maatschappelijke organisaties als Centra voor Werk en Inkomen (CWI s), onderwijsinstellingen en woningbouwcorporaties. Belangrijke onderdelen van het samenwerkingsmodel worden: het regelen van een geldig legitimatiebewijs na detentie; in samenwerking met het CWI regelen hoe gedetineerden worden toegeleid naar werk en/of dagbesteding; afspraken met het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de gemeenten die er toe leiden dat bijstandsgerechtigde gedetineerden direct bij het verlaten van de inrichting kunnen voorzien in noodzakelijke bestaanskosten; in samenwerking met het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de gemeenten regelen dat bestaande huisvesting niet door korte detentie komt te vervallen;

29 29 onderzoek naar hoe de toeleiding van gedetineerden naar diverse woonvormen kan worden verbeterd en hoe het tekort aan laagdrempelige woonvormen kan worden aangepakt; verbetering van de aansluiting tussen justitietrajecten en curatieve zorg, in samenwerking met zorgkantoren en zorgverzekeraars. Het gevangeniswezen gaat daarnaast door met (het verbeteren van) de informatieoverdracht van penitentiaire inrichtingen naar gemeenten en maatschappelijke hulpverlening. Financiering Gemeenten kunnen hun activiteiten rond de nazorg vanuit verschillende bronnen financieren. Hieronder een aantal financieringsbronnen en mogelijke aangrijpingspunten voor financiering. Een deel van de nazorg valt onder de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). Verschillende van de negen prestatievelden betreffen ook de (na-)zorg aan ex-gedetineerden en veelplegers. Er zijn raakvlakken met het Plan van aanpak maatschappelijke opvang en het Stedelijk Kompas van de vier grote steden. Vaak werd dat door andere grote steden en/of WMOcentrumgemeenten ook opgepakt, regelmatig onder de noemer Regionaal Kompas. Voor de grote steden zijn er de brede doeluitkeringen (BDU) Sociaal, Integratie en Veiligheid, in het kader van het grotestedenbeleid. In dat kader zijn wel reeds afrekenbare prestatieafspraken met het Rijk gemaakt, die de beleidsruimte van de steden beperken.

30 30 LANDELIJKE KADERS Er is ook een raakvlak met het beleid rond de Antillianen-gemeenten. Op 1 februari 2008 schreven minister Hirsch Ballin en toenmalig minister Vogelaar een brief aan de Tweede Kamer, getiteld Naar een professionele, integrale en meerjarige aanpak van Antilliaans- Nederlandse risicogroepen. Daarin staat: Gelet op de specifieke problematiek bij Antilliaanse Nederlanders zullen de Staatssecretaris van Justitie en de Minister voor Wonen, Wijken en Integratie met de justitiële inrichtingen en gemeenten vaststellen welke aanvullende specifieke informatie ten behoeve van de nazorg aan Antilliaanse ex-gedetineerden nodig is en wat dit van gemeenten en justitie vraagt. Aan de orde zijn dan onder andere de aansluiting op de gemeentelijke trajecten gericht op huisvesting, woonbegeleiding, werk, scholing en gezins- en opvoedondersteuning. Hierover zullen met betrokken partijen afspraken worden gemaakt. Het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties vraagt in het project Veiligheid begint met Voorkomen aandacht voor de nazorg ex-gedetineerden en veelplegers. Binnen het Programma Geweld richt hetzelfde ministerie zich op een persoonsgerichte aanpak van respectievelijk risicogroepen en recidiverende geweldplegers. Algemene middelen uit de Wet Werk en Bijstand ten behoeve van het inkomen en de reïntegratie van de ex-gedetineerden en veelplegers. Voor de zorg kan een beroep gedaan worden op de AWBZ via Zorgkantoor en Centrum Indicatiestelling Zorg. Voor zorg onder justitiële titel is het uitvoeringsprotocol forensische zorg van belang, daarbij wordt indicatie gesteld door het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie.

31 AANMELDEN NAZORG Bijlage 1 Rotterdam, Werkproces Regulier OVERDRACHTSFASE 1 Basis document Overdracht document Trajectplan 6 Registratie in systeem Registratie in systeem CONTROLE Nee Persoon bekend 2 Terugkoppeling DJI Controle basisgegevens Nee Voldoet aan nazorg criteria Ja REGISTRATIE EN VERIFICATIE Registratie 3 Terugkoppeling DJI: Verbeterpunten lijst Zorg Verificatie leefgebieden Problemen op: Geen GGD Terugkoppeling DJI: Verbeterpunten lijst Standaardmail: contactpersonen GGD en SoZaWe ID bewijs Huisvesting inkomen 3 maanden na vrijkomen van personen met geen nazorg, controleren of dit inderdaad zo is. Standaardmail: geen vraag 7DEFINITIEF BEPALEN EN VERSTREKKEN NAZORG BEPALEN NAZORG 4 Terugkoppeling DJI: Te ondernemen acties casemanager Uitzetten bij GGD Uitzetten bij SoZaWe Terugkoppeling DJI: Te ondernemen acties casemanager Registratie in systeem Veiligheidshuis database Registratie in systeem

32 32 Bijlage 2. Tilburg, deelnemers en taken Justitieel Casusoverleg Deelnemers Casusoverleg Taken Administratief medewerker Veiligheidshuis Tilburg voeren van administratie; informatie JCO/HCO; inbreng HKJ. Parketsecretaris Openbaar Ministerie (OM) informatie uit compas; informatie omtrent zaaksverloop OM; opdracht tot rapportage; voorbereiden strafeis; voorbereiden TUL-eis. Reclasseringswerker Stichting Reclassering Nederland (SRN) informatie over voortgang activiteiten; vroeghulpbezoek, vroeghulpinterventie, diagnose, voorlichtingrapportage, adviesrapportage, maatregelrapportage, toezicht, toeleiding zorg, reïntegratieprogramma, werkstraf, elektronisch toezicht leerstraf; rapportage ter zitting. Reclasseringswerker Novadic-Kentron informatie over voortgang activiteiten; vroeghulpbezoek, vroeghulpinterventie, diagnose, voorlichtingrapportage, adviesrapportage, maatregelrapportage, toezicht, toeleiding zorg, reïntegratieprogramma, werkstraf, leerstraf; rapportage ter zitting. Justitieel casemanager Novadic/Kentron Zorg Districtscontactpersoon veelplegers politie informatie over aanhoudingen; informatie betreffende aandachtspunten van individuen (AOP); opsporing; nazorgondersteuning preventief; nazorguitvoering repressief. Penitentiaire Inrichting detentietrajecten; informatie over detentieperiode en afsluiting en over zorgtrajecten. Coördinator nazorg Gemeente coördinatie van arbeidstoeleiding, uitkering en inkomensondersteuning. Projectleider Gemeente procesmatige leiding; regelen van randvoorwaarden, samenwerkingsafspraken met partners.

33 Bijlage 3. De bronnen 33 Deze handreiking kwam in de loop van 2008 tot stand op basis van verschillende gesprekken en bijeenkomsten. Daarnaast werden tal van documenten geraadpleegd. Vakgroep OGGZ op 19 februari 2008; presentaties van Dhr. K. van Duijvenbooden- Ministerie van Justitie en C. Balder-gemeente Leiden, M.Faber GGD Flevoland-Almere en H. Tangelder/ MMD er en GGD Gelre-IJssel/Doetinchem Expertmeeting VNG en GGD Nederland op 8 oktober 2008; deelnemers vanuit gemeente en GGD Rotterdam, GGD HM-Leiden, GGD ZHZ-Dordrecht, Gemeente Tilburg, GGD Flevoland- Almere, gemeente Hoorn, gemeente Utrecht, Oosterscheldegemeenten-Goes, gemeente en GGD Amsterdam, gemeente Heerlen, VNG, GGD en Ministerie van Justitie. Interviews met mw. M. Veenstra, GGD HM/Leiden; mw. M. Faber en mw. B. Dorrestijn, GGD Flevoland-Almere; mw. S. Timmermans, gemeente Tilburg-Veiligheidshuis

34 34 Contactgegevens van de besproken voorbeelden: Rotterdam: Veiligheidshuis Rotterdam T Het Veiligheidshuis Rotterdam gaat binnenkort verhuizen. Daarom vermelden wij hier geen adres. Website: wat doen wij? overlast en openbare orde Tilburg: Veiligheidshuis Tilburg Spoorlaan 21D 5038 CB Tilburg T Hoorn: Gemeentehuis Nieuwe Steen 1 Postbus AR Hoorn T Almere: GGD Flevoland Noorderwagenplein AL Lelystad T

35 Bijlage 4. De afkortingen 35 AWBZ CWI Dosa-regisseur DPAN ID-bewijs ISD JCO JJI DJI MMD er OM PGA PI RISc RvdK SoZaWe VNG WMO Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten Centrum voor Werk en Inkomen regisseur in jeugdnetwerk deelgemeente Rotterdam Digitaal Platform Aansluiting Nazorg identiteitsbewijs Inrichting Stelselmatige Dader (een bepaald gevangenisregime) Justitieel Casusoverleg (in Veiligheidshuis) Justitiële Jeugdinrichting Dienst Justitiële Inrichtingen medewerker maatschappelijke dienstverlening (van PI) Openbaar Ministerie Persoonsgerichte Aanpak Penitentiaire Inrichting risico-inventarisatie-instrument Raad voor de Kinderbescherming Sociale Zaken en Werkgelegenheid (gemeentelijke afdeling) Vereniging Nederlandse Gemeenten Wet Maatschappelijke Ondersteuning Colofon: Tekst: Joop de Smet Redactie: Adri Bolt Vormgeving: AC+M, Maarssen Drukwerk: DPP, Houten GGD Nederland, januari /08

36 Het landelijke kwaliteitsprogramma Beter voorkomen wordt uitgevoerd door GGD Nederland, de VNG en ActiZ, organisatie van zorgondernemers, in opdracht van het ministerie van VWS en onder regie van ZonMw.

Feiten en Achtergronden. Sanctietoepassing voor volwassenen. Terugdringen recidive door persoonsgerichte aanpak en nadruk op nazorg

Feiten en Achtergronden. Sanctietoepassing voor volwassenen. Terugdringen recidive door persoonsgerichte aanpak en nadruk op nazorg Sanctietoepassing voor volwassenen Terugdringen recidive door persoonsgerichte aanpak en nadruk op nazorg Oktober 2008 / F&A 8880 Ministerie van Justitie Directie Voorlichting Schedeldoekshaven 100 Postbus

Nadere informatie

Ketens risicojeugd sluitend verbinden Avans 7 april 2011

Ketens risicojeugd sluitend verbinden Avans 7 april 2011 Ketens risicojeugd sluitend verbinden Avans 7 april 2011 Wat is het Veiligheidshuis? Een samenwerking van vele partners onder de regie van 12 gemeenten. Het koppelen van zorg aan repressie. Richt zich

Nadere informatie

VEILIGHEIDSHUIS KERKRADE

VEILIGHEIDSHUIS KERKRADE VEILIGHEIDSHUIS KERKRADE toelichting op werkwijze en resultaten in 2010 ten behoeve van gemeente Gulpen-Wittem ronde tafel 17 maart 2011 inhoud van deze presentatie wat doet het Veiligheidshuis Kerkrade?

Nadere informatie

Collegevoorstel. Inleiding. Feitelijke informatie BVRC10. Nazorg ex-gedetineerden in politiedistrict Meierij

Collegevoorstel. Inleiding. Feitelijke informatie BVRC10. Nazorg ex-gedetineerden in politiedistrict Meierij Collegevoorstel Inleiding Dit collegevoorstel gaat in op regionale samenwerking binnen het district Meierij voor de nazorg ex-gedetineerden. Begin 2011 zijn de mogelijkheden hiervoor onderzocht, omdat:

Nadere informatie

BEANTWOORDING SCHRIFTELIJKE VRAGEN van de raadsleden H.M.M. Vos en M.Bolle. sv RIS Regnr. BSD/ Den Haag, 23 september 2008

BEANTWOORDING SCHRIFTELIJKE VRAGEN van de raadsleden H.M.M. Vos en M.Bolle. sv RIS Regnr. BSD/ Den Haag, 23 september 2008 Gemeente Den Haag BEANTWOORDING SCHRIFTELIJKE VRAGEN van de raadsleden H.M.M. Vos en M.Bolle sv 2008.129 RIS 156287 Regnr. BSD/2008.2918 Den Haag, 23 september 2008 Inzake: nazorg ex-gedetineerden De gemeenteraad

Nadere informatie

Samenwerking tussen en in de Veiligheidshuizen

Samenwerking tussen en in de Veiligheidshuizen Samenwerking tussen en in de Veiligheidshuizen Factsheet s-hertogenbosch Mill en Sint Hubert Sint- Michielsgestel Sint Anthonis Voorwoord Een nieuwe fase is aangebroken voor de Veiligheidshuizen, zowel

Nadere informatie

Directoraat-Generaal Preventie, Jeugd en Sancties

Directoraat-Generaal Preventie, Jeugd en Sancties Ministerie van Justitie j1 Directoraat-Generaal Preventie, Jeugd en Sancties Directie Sanctie- en Preventiebeleid Postadres: Postbus 20301, 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Nadere informatie

nazorg ex-gedetineerden coördinatiepunt voor een soepele terugkeer in de Groninger samenleving

nazorg ex-gedetineerden coördinatiepunt voor een soepele terugkeer in de Groninger samenleving nazorg ex-gedetineerden coördinatiepunt voor een soepele terugkeer in de Groninger samenleving dienstverlening in de praktijk Voor organisaties en instellingen is het Coördinatiepunt hét aanspreekpunt

Nadere informatie

Regionale samenwerking in een Veiligheidshuis Ommen 5 februari 2009

Regionale samenwerking in een Veiligheidshuis Ommen 5 februari 2009 Regionale samenwerking in een Veiligheidshuis Ommen 5 februari 2009 Ervaringen uit de praktijk Korte introductie over het Regionaal Veiligheidshuis Maas en Leijgraaf. Regionalisering: De theorie. Regionalisering:

Nadere informatie

Samenvatting. Achtergrond, doel en onderzoeksvragen

Samenvatting. Achtergrond, doel en onderzoeksvragen Samenvatting Achtergrond, doel en onderzoeksvragen Voor de tweede keer heeft het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) de situatie van (ex-)gedetineerden op de gebieden identiteitsbewijs,

Nadere informatie

Artikel 2 instelling Coördinatiepunt Nazorg Artikel 3 Aanmeldingsprocedure (ex-)gedetineerden bij Coördinatiepunt Nazorg en werkwijze

Artikel 2 instelling Coördinatiepunt Nazorg Artikel 3 Aanmeldingsprocedure (ex-)gedetineerden bij Coördinatiepunt Nazorg en werkwijze Hoorn, december 2009 1 Ondergetekenden: 1. Stichting Reclassering Nederland, statutair gevestigd te Utrecht, kantoor houdende te Utrecht, op het adres Vivaldiplantsoen 100, ten deze vertegenwoordigd door

Nadere informatie

Evaluatie pilot zorgcontinuïteit

Evaluatie pilot zorgcontinuïteit Evaluatie pilot zorgcontinuïteit Ketensamenwerking in Rotterdam SAMENVATTING Significant B.V. Thorbeckelaan 91 3771 ED Barneveld T 0342 40 52 40 KvK 39081506 info@significant.nl www.significant.nl Ministerie

Nadere informatie

Veiligheidshuis Rivierenland Verbindt en brengt samen. Presentatie Veiligheidshuis Rivierenland Raadsleden

Veiligheidshuis Rivierenland Verbindt en brengt samen. Presentatie Veiligheidshuis Rivierenland Raadsleden Veiligheidshuis Rivierenland Verbindt en brengt samen Inhoud kort verloop hoe werkt het Veiligheidshuis/organigram doelstelling/doelgroepen/partners financiële vertaling kaders feiten per gemeente casus

Nadere informatie

Een stap verder in forensische en intensieve zorg

Een stap verder in forensische en intensieve zorg Een stap verder in forensische en intensieve zorg Palier bundelt intensieve en forensische zorg. Het is zorg die net een stapje verder gaat. Dat vraagt om een intensieve aanpak. Want onze doelgroep kampt

Nadere informatie

Wat is een Veiligheidshuis?

Wat is een Veiligheidshuis? Wat is een Veiligheidshuis? Uit landelijk Programmaplan (2011): Een Veiligheidshuis is een lokaal of regionaal samenwerkingsverband tussen verschillende partners gericht op integrale, operationele en persoons-

Nadere informatie

bureau buitenland Reclassering houdt niet op bij de grens Alles over het werk van Bureau Buitenland

bureau buitenland Reclassering houdt niet op bij de grens Alles over het werk van Bureau Buitenland bureau buitenland Reclassering houdt niet op bij de grens Alles over het werk van Bureau Buitenland Bureau Buitenland heeft drie hoofdtaken: Gedetineerdenbegeleiding De Buitenlandbalie Internationale samenwerking

Nadere informatie

Raadsvergadering : 15 december Agendapunt : 10. Onderwerp : Nazorg ex-gedetineerden

Raadsvergadering : 15 december Agendapunt : 10. Onderwerp : Nazorg ex-gedetineerden Raadsvergadering : 15 december 2008 Agendapunt : 10 Onderwerp : Nazorg ex-gedetineerden Samenvatting voorstel In maart 2006 heeft het Ministerie van Justitie aan alle gemeenten in Nederland verzocht om

Nadere informatie

Veiligheidshuis Regio Utrecht. Jaarverslag Veiligheidshuis Regio Utrecht

Veiligheidshuis Regio Utrecht. Jaarverslag Veiligheidshuis Regio Utrecht Veiligheidshuis Regio Utrecht Jaarverslag - 2016 Veiligheidshuis Regio Utrecht april 2017 Het Veiligheidshuis Regio Utrecht (VHRU) - dat zijn we samen - Het VHRU is een samenwerkingsverband waarin gemeenten,

Nadere informatie

Wmo beleidsplan Maatschappelijke Zorg 2012-2014. Centrumgemeenteregio Zuid-Holland Zuid

Wmo beleidsplan Maatschappelijke Zorg 2012-2014. Centrumgemeenteregio Zuid-Holland Zuid Wmo beleidsplan Maatschappelijke Zorg 2012-2014 Centrumgemeenteregio Zuid-Holland Zuid Raadscarrousel Drechtsteden 2 oktober 2012 Opbouw presentatie 1. Maatschappelijke Zorg (Wmo prestatievelden 7, 8 en

Nadere informatie

Collegevoorstel. Inleiding. Feitelijke informatie. Afweging. Inzet van Middelen. Zaaknummer: OWZDB28. nazorg ex-gedetineerden

Collegevoorstel. Inleiding. Feitelijke informatie. Afweging. Inzet van Middelen. Zaaknummer: OWZDB28. nazorg ex-gedetineerden Zaaknummer: OWZDB28 Onderwerp nazorg ex-gedetineerden Collegevoorstel Inleiding In juni 2011 heeft u besloten voor een aantal taken aan te sluiten bij het Bureau Nazorg s-hertogenbosch voor de nazorg van

Nadere informatie

Onderwerp: Voorstel tot instemming met de deelname aan het project Nazorg aan ex-gedetineerden.

Onderwerp: Voorstel tot instemming met de deelname aan het project Nazorg aan ex-gedetineerden. Gemeente Boxmeer Onderwerp: Voorstel tot instemming met de deelname aan het project Nazorg aan ex-gedetineerden. Nummer: AAN de Raad van de gemeente Boxmeer Boxmeer, 18 november 2008 Aanleiding In maart

Nadere informatie

Position paper. Position Paper Toekomst Veiligheidshuizen

Position paper. Position Paper Toekomst Veiligheidshuizen Position paper Position Paper Toekomst Veiligheidshuizen Samenvatting: Hét Veiligheidshuis bestaat niet Veiligheidshuizen zijn er in verschillende soorten en maten. Verschillende initiatieven en samenwerkingsverbanden

Nadere informatie

B&W-Aanbiedingsformulier

B&W-Aanbiedingsformulier B&W.nr.: 08.0689, d.d. 15-07-2008 B&W-Aanbiedingsformulier Onderwerp Protocol Gegevensoverdracht Digitaal Platform aansluiting nazorg BESLUITEN Behoudens advies van de commissie 1. In te stemmen met de

Nadere informatie

Aanpak: Integrale Aanpak. Beschrijving

Aanpak: Integrale Aanpak. Beschrijving Aanpak: Integrale Aanpak De gemeente heeft de vragenlijst betreffende deze aanpak ingevuld en relevante documentatie toegestuurd. Een beperktere vragenlijst over deze aanpak is ingevuld door: Mondriaan

Nadere informatie

Coordinatie van de nazorg aan exgedetineerden

Coordinatie van de nazorg aan exgedetineerden Coordinatie van de nazorg aan exgedetineerden Gemeente Purmerend 7 oktober 2010 Bea van Meerten Inhoud van deze presentatie Organisatie van de nazorg Informatie over gerealiseerde zaken op de 5 leefgebieden:

Nadere informatie

Drs. Jur Botter, MPA. Wethouder Wmo, Welzijn, Volksgezondheid, Cultuur en Vastgoed. Retouradres Postbus 511, 2003 PB Haarlem

Drs. Jur Botter, MPA. Wethouder Wmo, Welzijn, Volksgezondheid, Cultuur en Vastgoed. Retouradres Postbus 511, 2003 PB Haarlem Gemeente Haarlem Haarlem Drs. Jur Botter, MPA. Wethouder Wmo, Welzijn, Volksgezondheid, Cultuur en Vastgoed Retouradres Postbus 511, 2003 PB Haarlem Aan de commissie Bestuur Datum Ons kenmerk Contactpersoon

Nadere informatie

Bijlage 1 bij Privacyconvenant Beschrijving van Overleggen VHH Haaglanden

Bijlage 1 bij Privacyconvenant Beschrijving van Overleggen VHH Haaglanden Bijlage 1 bij Privacyconvenant Beschrijving van Overleggen VHH Haaglanden In 2013 heeft het Veiligheidshuis Haaglanden de nieuwe focuswerkwijze geïntroduceerd. Met de nieuwe werkwijze zetten we de capaciteit

Nadere informatie

Sluitende aanpak. voor risico- en. probleemjongeren

Sluitende aanpak. voor risico- en. probleemjongeren Sluitende aanpak voor risico- en probleemjongeren Stad van jongeren Rotterdam is een stad van jongeren. Dat is een statistisch gegeven. Maar je ziet het ook als je op straat loopt. Overal jonge mensen

Nadere informatie

Aanleiding. Probleemstelling en onderzoeksopzet. Samenvatting procesevaluatie doorzorgfunctionaris

Aanleiding. Probleemstelling en onderzoeksopzet. Samenvatting procesevaluatie doorzorgfunctionaris Samenvatting procesevaluatie doorzorgfunctionaris Aanleiding Het ministerie van Justitie en Veiligheid, onderdeel dienst Justitiële Inrichtingen, is eind 2016 gestart met de pilot doorzorgfunctionaris.

Nadere informatie

Zorg- en Veiligheidshuis Midden - Brabant

Zorg- en Veiligheidshuis Midden - Brabant Zorg- en Veiligheidshuis Midden - Brabant Ontwikkeling 2002 start Veiligheidshuis accent strafrechtketen 2004 betrokkenheid gemeente onderzoek Fijnaut sociale veiligheid breed draagvlak 2008 start Zorghuis

Nadere informatie

Netwerk- en Trajectkaart

Netwerk- en Trajectkaart 1 / 6 Naam jongere Geboortedatum Gemeente van herkomst + laatst bekende woonadres + gemeente uitstroom, indien afwijkend Huidige JJI + evt locatie of: niet meer in JJI Datum instroom huidige JJI (bij overplaatsing:

Nadere informatie

Districtelijk Veiligheidshuis Heerlen

Districtelijk Veiligheidshuis Heerlen Districtelijk Veiligheidshuis Heerlen door persoonsgerichte aanpak naar gedragsverandering Emile Curfs Plv Manager veiligheidshuis www.veiligheidshuisheerlen.nl Veiligheidshuis: Het Veiligheidshuis is

Nadere informatie

Het Netwerk- en Trajectberaad Oktober 2009

Het Netwerk- en Trajectberaad  Oktober 2009 Het Netwerk- en Trajectberaad www.nazorgjeugd.nl Oktober 2009 Het Netwerkberaad Elke jeugdige die instroomt in een JJI op strafrechtelijke titel, wordt binnen 1 week na instroom besproken in een netwerkberaad.

Nadere informatie

Advies en Meldpunt Huiselijk geweld en Kindermishandeling. Sociaal medische contractering Jeugd. Organisatie wijkteams

Advies en Meldpunt Huiselijk geweld en Kindermishandeling. Sociaal medische contractering Jeugd. Organisatie wijkteams Vangnet 0-99 Onafhankelijke regie Advies en Meldpunt Huiselijk geweld en Kindermishandeling Sociaal medische contractering Jeugd Organisatie wijkteams Lokaal beeld van de transities Wilt u wijkgericht

Nadere informatie

Feiten & Achtergronden. Aanpak veelplegers. December 2006/F&A 6806

Feiten & Achtergronden. Aanpak veelplegers. December 2006/F&A 6806 Aanpak veelplegers December 2006/F&A 6806 Ministerie van Justitie Directie Voorlichting Schedeldoekshaven 100 Postbus 20301 2500 EH Den Haag T 070 370 68 50 F 070 370 75 94 E voorlichting@minjus.nl http://www.justitie.nl

Nadere informatie

verwijzers Behandeling en begeleiding Forensische zorg voor mensen met een LVB

verwijzers Behandeling en begeleiding Forensische zorg voor mensen met een LVB verwijzers Behandeling en begeleiding Forensische zorg voor mensen met een LVB Forensische cliënten met een licht verstandelijke beperking (LVB) hebben na een delict strafrechtelijk zorg opgelegd gekregen.

Nadere informatie

Forensisch Beschermd Wonen Het Hoogeland. informatie voor verwijzers

Forensisch Beschermd Wonen Het Hoogeland. informatie voor verwijzers Forensisch Beschermd Wonen Het Hoogeland informatie voor verwijzers Forensisch Beschermd Wonen Het Hoogeland Informatie voor verwijzers Forensisch Beschermd Wonen Het Hoogeland biedt in een open setting

Nadere informatie

- Gezamenlijke visie - Algemeen of specifiek - Doelstelling vastgelegd - Doel SMART geformuleerd

- Gezamenlijke visie - Algemeen of specifiek - Doelstelling vastgelegd - Doel SMART geformuleerd Toetsingskader Verantwoorde zorg voor delictplegers met ernstige psychische en/of psychiatrische klachten (Netwerkniveau / Managementniveau); concept, 23 maart 2010 Aspect 1: Doelconvergentie De mate waarin

Nadere informatie

Aanpak: Bijzondere Zorg Team. Beschrijving

Aanpak: Bijzondere Zorg Team. Beschrijving Aanpak: Bijzondere Zorg Team Namens de gemeente Deventer hebben drie netwerkpartners de vragenlijst gezamenlijk ingevuld. Dit zijn Dimence GGZ, Tactus verslavingszorg, en Iriszorg maatschappelijke opvang.

Nadere informatie

Presentatie Huiselijk Geweld Spreekuur. Dag Zorg en Veiligheid 17 juni 2019

Presentatie Huiselijk Geweld Spreekuur. Dag Zorg en Veiligheid 17 juni 2019 Presentatie Huiselijk Geweld Spreekuur Dag Zorg en Veiligheid 17 juni 2019 Willemijn Kerssemakers (Veilig Thuis) Annemiek Ursinus (Reclassering) Marie-Jose Heijligers (Reclassering) Inhoud Wat doet de

Nadere informatie

Reclassering Nederland. in 500 woorden. Reclassering Nederland. Naar een veiliger samenleving. roeghulp. dvies. oezicht edrags raining.

Reclassering Nederland. in 500 woorden. Reclassering Nederland. Naar een veiliger samenleving. roeghulp. dvies. oezicht edrags raining. in 500 woorden Naar een veiliger samenleving roeghulp dvies oezicht edrags raining e r k traf Dit is is een onafhankelijke organisatie die werkt aan een veiliger samenleving. Samen met justitie, politie,

Nadere informatie

Gemeenten krijgen vanaf 2015 veel meer verantwoordelijkheid:

Gemeenten krijgen vanaf 2015 veel meer verantwoordelijkheid: 2 juni 2014 Sociaal Domein Gemeenten krijgen vanaf 2015 veel meer verantwoordelijkheid: Jeugdzorg, AWBZ-begeleiding naar Wmo, Participatiewet. Samenhang met ontwikkelingen Publieke Gezondheidszorg en Passend

Nadere informatie

VEILIGHEIDSHUIS IJSSELLAND INFORMATIE VOOR PARTNERS VERBINDT STRAF EN ZORG

VEILIGHEIDSHUIS IJSSELLAND INFORMATIE VOOR PARTNERS VERBINDT STRAF EN ZORG VEILIGHEIDSHUIS IJSSELLAND INFORMATIE VOOR PARTNERS VERBINDT STRAF EN ZORG Kansen om op hun eigen (lage) zelfredzaamheidsniveau mee te kunnen doen en te participeren in de samenleving. Als het nodig is,

Nadere informatie

Aanpak: Er op af aanpak vanuit zorgnetwerken. Beschrijving

Aanpak: Er op af aanpak vanuit zorgnetwerken. Beschrijving Aanpak: Er op af aanpak vanuit zorgnetwerken De gemeente heeft de vragenlijst betreffende deze aanpak ingevuld en relevante documentatie toegestuurd. Een beperktere vragenlijst over deze aanpak is ingevuld

Nadere informatie

Zorg- en Veiligheidshuis Midden - Brabant

Zorg- en Veiligheidshuis Midden - Brabant Zorg- en Veiligheidshuis Midden - Brabant Ontwikkeling 2002 start Veiligheidshuis accent strafrechtketen 2004 betrokkenheid gemeente onderzoek Fijnaut sociale veiligheid breed draagvlak 2008 start Zorghuis

Nadere informatie

Aanpak: Casusregie en inzet gezinscoaching. Beschrijving

Aanpak: Casusregie en inzet gezinscoaching. Beschrijving Aanpak: Casusregie en inzet gezinscoaching De gemeente heeft de vragenlijst betreffende deze aanpak ingevuld en relevante documentatie toegestuurd. Een beperktere vragenlijst over deze aanpak is ingevuld

Nadere informatie

Van college naar werkagenda. Inspiratie voor het opstellen van uw Werkagenda Samenwerking met Jeugdbescherming en Jeugdstrafrecht

Van college naar werkagenda. Inspiratie voor het opstellen van uw Werkagenda Samenwerking met Jeugdbescherming en Jeugdstrafrecht Van college naar werkagenda Inspiratie voor het opstellen van uw Werkagenda Samenwerking met Jeugdbescherming en Jeugdstrafrecht Overall knelpunten die men wil oplossen Uitwisseling van gegevens Uitdaging

Nadere informatie

Detentie & Re-integratieproces in de PI. - terugkeer vd gedetineerde burger en - een veiliger samenleving

Detentie & Re-integratieproces in de PI. - terugkeer vd gedetineerde burger en - een veiliger samenleving Detentie & Re-integratieproces in de PI t.b.v. - terugkeer vd gedetineerde burger en - een veiliger samenleving CCV-regiodagen Nazorg, 2011: workshop Detentie & Re-integratieproces in de PI VISIE GEVANGENISWEZEN

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA Den Haag

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA Den Haag > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Directoraat-Generaal Jeugd en Sanctietoepassing Turfmarkt 147 2511

Nadere informatie

Justitiële Verslavingszorg. De reclassering

Justitiële Verslavingszorg. De reclassering Justitiële Verslavingszorg De reclassering JVz is een onderdeel van Inforsa, een instelling gespecialiseerd in intensieve en forensische zorg. JVz biedt reclasseringsprogramma s voor mensen die - mede

Nadere informatie

Jaarverslag Professionaliseren en versterken van de ketens

Jaarverslag Professionaliseren en versterken van de ketens Jaarverslag 2012 Professionaliseren en versterken van de ketens Inleiding H et Veiligheidshuis is dé plek waar veiligheid, zorg en bestuur samen komen rond complexe problematiek. Het is een netwerksamenwerking

Nadere informatie

Samenvatting. Achtergrond, doel en onderzoeksvragen

Samenvatting. Achtergrond, doel en onderzoeksvragen Samenvatting Achtergrond, doel en onderzoeksvragen Eén van de manieren van het ministerie van Veiligheid en Justitie om de hoge recidive onder ex-gedetineerden omlaag te brengen is door al tijdens detentie

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal Binnenhof 1a 2513 AA 's-gravenhage W&B/B&K/03/74179

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal Binnenhof 1a 2513 AA 's-gravenhage W&B/B&K/03/74179 Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Directie Werk en Bijstand Afdeling Beleidsinnovatie en Ketenprocessen Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal Binnenhof 1a 2513 AA 's-gravenhage

Nadere informatie

Aanpak: Voorwaardelijke Interventie Gezinnen. Beschrijving

Aanpak: Voorwaardelijke Interventie Gezinnen. Beschrijving Aanpak: Voorwaardelijke Interventie Gezinnen De gemeente heeft de vragenlijst betreffende deze aanpak ingevuld en relevante documentatie toegestuurd. Een beperktere vragenlijst over deze aanpak is ingevuld

Nadere informatie

Reclassering Nederland. in 500 woorden. Reclassering Nederland. Naar een veiliger samenleving. roeghulp. dvies. oezicht edrags raining.

Reclassering Nederland. in 500 woorden. Reclassering Nederland. Naar een veiliger samenleving. roeghulp. dvies. oezicht edrags raining. in 500 woorden Naar een veiliger samenleving roeghulp dvies oezicht edrags raining e r k traf Dit is is een onafhankelijke organisatie die werkt aan een veiliger samenleving. Samen met justitie, politie,

Nadere informatie

Datum 15 september 2009 Onderwerp Beantwoording kamervragen jeugdige criminelen met ernstige gedragsproblemen

Datum 15 september 2009 Onderwerp Beantwoording kamervragen jeugdige criminelen met ernstige gedragsproblemen > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Schedeldoekshaven 100 2511 EX Den Haag Postbus 20301 2500 EH Den Haag

Nadere informatie

Aanpak: Signalerings- en vangnetfunctie. Beschrijving

Aanpak: Signalerings- en vangnetfunctie. Beschrijving Aanpak: Signalerings- en vangnetfunctie De gemeente heeft de vragenlijst betreffende deze aanpak ingevuld en relevante documentatie toegestuurd. Een beperktere vragenlijst over deze aanpak is ingevuld

Nadere informatie

Zr, 2-L)C4.A.8 GESCAND OP 1 4 SEP. 2012. Gemeente Wormerland

Zr, 2-L)C4.A.8 GESCAND OP 1 4 SEP. 2012. Gemeente Wormerland BINNENGEKOMEN 1 4 SEP, 2012 Zr, 2-L)C4.A.8 - Integraal Toezicht Jeugdzaken Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport - cot_ Lete > Retouradres Postbus 19201 3501 DE Utrecht Gemeente Wormerland t.a.v.

Nadere informatie

Jaarrapportage 2009. Veiligheidshuis Midden-Limburg

Jaarrapportage 2009. Veiligheidshuis Midden-Limburg Jaarrapportage 2009 Veiligheidshuis Midden-Limburg Jaarrapportage 2009 Veiligheidshuis Midden-Limburg Dit project is mede mogelijk gemaakt door de Provincie Limburg Veiligheidshuis Midden-Limburg, versie

Nadere informatie

Handelingsprotocol gezag, contact/omgang en hulp na partnerdoding waarbij minderjarige kinderen zijn betrokken

Handelingsprotocol gezag, contact/omgang en hulp na partnerdoding waarbij minderjarige kinderen zijn betrokken Handelingsprotocol gezag, contact/omgang en hulp na partnerdoding waarbij minderjarige kinderen zijn betrokken Uitgangspunt Bij alle maatregelen betreffende kinderen, ongeacht of deze worden genomen door

Nadere informatie

Toezicht op zorg aan kwetsbare groepen. Heleen Buijze Senior inspecteur

Toezicht op zorg aan kwetsbare groepen. Heleen Buijze Senior inspecteur Toezicht op zorg aan kwetsbare groepen Heleen Buijze Senior inspecteur 22 april 2010 SGZ 2010: Vernieuwend toezicht in twee speerpunten 1. Effectiviteit van gemeentelijk gezondheidsbeleid gericht op het

Nadere informatie

de jeugd is onze toekomst

de jeugd is onze toekomst de jeugd is onze toekomst vereniging van groninger gemeenten Bestuursakkoord Jeugd 2008-2012 In veel Groninger gemeenten zijn er kinderen met problemen. En daarvan krijgen er te veel op dit moment niet

Nadere informatie

CATEGORALE OPVANG VOOR SLACHTOFFERS MENSENHANDEL

CATEGORALE OPVANG VOOR SLACHTOFFERS MENSENHANDEL CATEGORALE OPVANG VOOR SLACHTOFFERS MENSENHANDEL categorale opvang voor slachtoffers mensenhandel De categorale opvang voor slachtoffers van mensenhandel (COSM) omvat 70 veilige opvangplekken en is in

Nadere informatie

Veiligheidshuis West-Veluwe Vallei

Veiligheidshuis West-Veluwe Vallei Veiligheidshuis West-Veluwe Vallei Presentatie door Paul Beekman, ketenmanager, op 18 november 2010 2009 Veiligheidshuis West-Veluwe Valei pagina 1 van xx Inhoud van de presentatie. Landelijke ontwikkelingen;

Nadere informatie

Proceskaart - reclasseringsinzet PilotPlus BIJ (bestuurlijke informatievoorziening justitiabelen)

Proceskaart - reclasseringsinzet PilotPlus BIJ (bestuurlijke informatievoorziening justitiabelen) De gemeente ontvangt een melding over een terugkerende gedetineerde Informatie bij Gebruik model risico-analyse Inschatten van risico op maatschappelijke onrust Geen justitieel kader justitieel kader De

Nadere informatie

Aanmeldformulier Meldpunt Zorg en Overlast / Steunpunt Huiselijk Geweld

Aanmeldformulier Meldpunt Zorg en Overlast / Steunpunt Huiselijk Geweld Aanmeldformulier Meldpunt Zorg en Overlast / Steunpunt Huiselijk Geweld Mogelijk kunt u niet alle vragen in dit formulier beantwoorden. Wij verzoeken u zo veel mogelijk informatie te vermelden van zaken

Nadere informatie

Stelselwijziging Jeugd. Factsheet. Prioriteitenlijst gedwongen kader

Stelselwijziging Jeugd. Factsheet. Prioriteitenlijst gedwongen kader Stelselwijziging Jeugd Factsheet Prioriteitenlijst gedwongen kader Prioriteitenlijst gedwongen kader Per 1 januari 2015 worden gemeenten verantwoordelijk voor de uitvoering van het gedwongen kader: jeugdbescherming

Nadere informatie

Besluitvorming aan de Raad Formele advisering van de Raad. Conform advies Aanhouden Anders, nl. Collegevoorstel Advies: Openbaar

Besluitvorming aan de Raad Formele advisering van de Raad. Conform advies Aanhouden Anders, nl. Collegevoorstel Advies: Openbaar Collegevoorstel Advies: Openbaar Onderwerp Ontwikkeling OGGZ-loket als meldpunt voor onrust en overlast Programma / Programmanummer Maatschappelijke zorg en dienstverlening / 7320 Portefeuillehouder G.

Nadere informatie

Verslag verdiepingsbijeenkomst Schakelpunt Verward en Gevaarlijk Midden-Nederland

Verslag verdiepingsbijeenkomst Schakelpunt Verward en Gevaarlijk Midden-Nederland Verslag verdiepingsbijeenkomst Schakelpunt Verward en Gevaarlijk Midden-Nederland Utrecht, 6 februari 2018 Projectleider: Anke Leentjens Dit project wordt mogelijk gemaakt door: Aanleiding en doel bijeenkomst

Nadere informatie

Bestuurlijke rapportage Opvang ex-gedetineerde zedendelinquent Spijkenisse, december 2010

Bestuurlijke rapportage Opvang ex-gedetineerde zedendelinquent Spijkenisse, december 2010 Bestuurlijke rapportage Opvang ex-gedetineerde zedendelinquent Spijkenisse, december 2 Van: Opsteller: districtchef plv hoofd wijkpolitie Inleiding Meer dan 7 procent van de gevangenen (gedetineerden)

Nadere informatie

Toespraak DGPJS tgv installatie Erkenningscommissie Gedragsinterventies op , Sociëteit De Witte, te Den Haag

Toespraak DGPJS tgv installatie Erkenningscommissie Gedragsinterventies op , Sociëteit De Witte, te Den Haag Toespraak DGPJS tgv installatie Erkenningscommissie Gedragsinterventies op 30-8-2005, Sociëteit De Witte, te Den Haag Dames en heren, De Minister zei het al: de recidivecijfers zijn zorgwekkend. Van de

Nadere informatie

Seminar: Resocialisatie van ex-gedetineerden

Seminar: Resocialisatie van ex-gedetineerden RSJ Congres "Aansluiting gemist" Seminar: Resocialisatie van ex-gedetineerden Keten-brede samenwerking bij de re-integratie van gedetineerden in de provincie Groningen Programma vandaag 1. Wie zijn wij

Nadere informatie

Aanpak: OGGz. Beschrijving

Aanpak: OGGz. Beschrijving Aanpak: OGGz De gemeente heeft de vragenlijst betreffende deze aanpak ingevuld en relevante documentatie toegestuurd. Een beperktere vragenlijst over deze aanpak is ingevuld door: OGGz Z.O. Drenthe GGD

Nadere informatie

Stappenplan VeiligHeidsHuizen. Triage-instrument. voor professionals in het veld

Stappenplan VeiligHeidsHuizen. Triage-instrument. voor professionals in het veld Stappenplan VeiligHeidsHuizen Triage-instrument voor professionals in het veld Inhoud 1 : Inleiding 4 Aanleiding 4 Instrument versus intuïtie 5 Wat u in hoofdstukken 2 en 3 vindt 5 2 : Instrument 6 Aannames

Nadere informatie

Aanpak: WIJ Eindhoven. Beschrijving

Aanpak: WIJ Eindhoven. Beschrijving Aanpak: WIJ Eindhoven De gemeente heeft de vragenlijst betreffende deze aanpak ingevuld en relevante documentatie toegestuurd. Een beperktere vragenlijst over deze aanpak is ingevuld door: Lumens Groep

Nadere informatie

Enkeltje Assen Kom je uit Assen en zit je voor korte of langere tijd in detentie? Dan is deze folder voor jou.

Enkeltje Assen Kom je uit Assen en zit je voor korte of langere tijd in detentie? Dan is deze folder voor jou. Enkeltje Assen Kom je uit Assen en zit je voor korte of langere tijd in detentie? Dan is deze folder voor jou. Hij wordt je aangeboden door de gemeente Assen om je te helpen bij je terugkeer in de maatschappij.

Nadere informatie

Uitkomsten verbeterpunten toezichtonderzoek Venlo

Uitkomsten verbeterpunten toezichtonderzoek Venlo Uitkomsten verbeterpunten toezichtonderzoek Venlo Aanpak: Sociale wijkteams Juni 2015 Samenwerkend Toezicht Jeugd (STJ) verstaat onder een gezin met geringe sociale redzaamheid een gezin met chronische

Nadere informatie

VERANTWOORDELIJKHEIDSKADER NAZORG JEUGD

VERANTWOORDELIJKHEIDSKADER NAZORG JEUGD VERANTWOORDELIJKHEIDSKADER NAZORG JEUGD 1. Inleiding Er zijn veel partijen betrokken bij de nazorg ten behoeve van jeugdige wetsovertreders. Hierdoor wordt het als ingewikkeld ervaren om tot een sluitende

Nadere informatie

Aanpak: Gezinscoaching. Beschrijving

Aanpak: Gezinscoaching. Beschrijving Aanpak: Gezinscoaching De gemeente heeft de vragenlijst betreffende deze aanpak ingevuld en relevante documentatie toegestuurd. Een beperktere vragenlijst over deze aanpak is ingevuld door: Dienst Gezondheid

Nadere informatie

Het detentieverloop van Michael P. Plan van aanpak

Het detentieverloop van Michael P. Plan van aanpak Het detentieverloop van Michael P. Plan van aanpak 1 Inleiding 3 1.1 Aanleiding 3 1.2 Afbakening 4 2 Doel- en vraagstelling 5 2.1 Doel van het onderzoek 5 2.2 Onderzoeksvraag 5 3 Onderzoeksaanpak 6 3.1

Nadere informatie

Toelichting toegangsproces beschermd wonen

Toelichting toegangsproces beschermd wonen Toelichting toegangsproces beschermd wonen 1. Toegangspoort beschermd wonen Centrumgemeente Nijmegen organiseert de toegang tot beschermd wonen voor de regio Rijk van Nijmegen en Rivierenland. Vanwege

Nadere informatie

CONVENANT TOT UITVOERING VAN HET BELEID INZAKE OPENBARE GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG

CONVENANT TOT UITVOERING VAN HET BELEID INZAKE OPENBARE GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG CONVENANT TOT UITVOERING VAN HET BELEID INZAKE OPENBARE GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG Den Haag, 19 oktober 1999 CONVENANT TOT UITVOERING VAN HET BELEID INZAKE OPENBARE GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG Partijen,

Nadere informatie

Kadernota. Regionaal Veiligheidshuis Maas en Leijgraaf

Kadernota. Regionaal Veiligheidshuis Maas en Leijgraaf Kadernota 2015 Jaarlijks wordt door de gemeenschappelijke regelingen en organisaties die aanverwant zijn een toekomstperspectief gepresenteerd aan de betrokken gemeenten en deze nota gaat in op de ontwikkelingen

Nadere informatie

VRAAG & ANTWOORD. Wat is het bestuurlijk ketenberaad (BKB)? BKB, LKB, directie strafrechtketen September 2016 WELKE DEELNEMERS ZITTEN IN HET BKB?

VRAAG & ANTWOORD. Wat is het bestuurlijk ketenberaad (BKB)? BKB, LKB, directie strafrechtketen September 2016 WELKE DEELNEMERS ZITTEN IN HET BKB? VRAAG & ANTWOORD BKB, LKB, directie strafrechtketen September 2016 In oktober 2015 is besloten de opgebouwde samenwerking tussen de ketenorganisaties in de strafrechtketen te bestendigen en een duurzaam

Nadere informatie

12 Succesfactoren. voor een doorlopend onderwijstraject in, voor en na gesloten verblijf. Colofon:

12 Succesfactoren. voor een doorlopend onderwijstraject in, voor en na gesloten verblijf. Colofon: Tekst en samenstelling: ministeries van OCW, VenJ en VWS, DJI, Jeugdzorg Nederland, Taakgroep Onderwijs in gesloten instellingen en Gedragswerk. Deze succesfactoren zijn vooral bedoeld voor managers en

Nadere informatie

Vier zorgprogramma s ingezet vanuit het veiligheidshuis. [ontwikkeld door Palier]

Vier zorgprogramma s ingezet vanuit het veiligheidshuis. [ontwikkeld door Palier] Vier zorgprogramma s ingezet vanuit het veiligheidshuis [ontwikkeld door Palier] Palier, enkele kenmerken Begonnen als Forensische & Intensieve zorg Parnassia (2004). Omvang nu 175 bedden nu 513 medewerkers

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2008 2009 24 587 Justitiële Inrichtingen Nr. 319 BRIEF VAN DE MINISTERS VAN JUSTITIE, EN VOOR JEUGD EN GEZIN Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Nadere informatie

Aansluiting bij het Veiligheidshuis 's-hertogenbosch en omstreken.

Aansluiting bij het Veiligheidshuis 's-hertogenbosch en omstreken. Collegevoorstel Inleiding Sinds 2005 is in s-hertogenbosch gestart met de ontwikkeling van een Veiligheidshuis. In de afgelopen jaren is een sterk netwerk van ongeveer 20 partners ontstaan dat zich inzet

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2007 2008 31 110 Justitieel Verslavingsbeleid Nr. 4 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN JUSTITIE Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Nadere informatie

De uitvoering van het jeugdstrafrecht

De uitvoering van het jeugdstrafrecht Stelselwijziging Jeugd Factsheet De uitvoering van het jeugdstrafrecht Na inwerkingtreding van de Jeugdwet De uitvoering van het jeugdstrafrecht 1 De uitvoering van het jeugdstrafrecht 2 Inleiding Deze

Nadere informatie

Aanpak: Bijzondere doelgroepen. Beschrijving

Aanpak: Bijzondere doelgroepen. Beschrijving Aanpak: Bijzondere doelgroepen De gemeente heeft de vragenlijst betreffende deze aanpak ingevuld en relevante documentatie toegestuurd. Een beperktere vragenlijst over deze aanpak is ingevuld door: Bureau

Nadere informatie

REGIOCONVENANT Uitstroom Maatschappelijke Opvang en Beschermd Wonen

REGIOCONVENANT Uitstroom Maatschappelijke Opvang en Beschermd Wonen REGIOCONVENANT Uitstroom Maatschappelijke Opvang en Beschermd Wonen Inleiding Utrecht is als centrumgemeente verantwoordelijk voor de maatschappelijke opvang (MO) en voorzieningen voor beschermd wonen

Nadere informatie

Aanpak: Multiprobleemgezinnen. Beschrijving

Aanpak: Multiprobleemgezinnen. Beschrijving Aanpak: Multiprobleemgezinnen De gemeente heeft de vragenlijst betreffende deze aanpak ingevuld en relevante documentatie toegestuurd. Een beperktere vragenlijst over deze aanpak is ingevuld door: GGD

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad Agendapunt : 6.10/240210 Documentnr.:RV10.0025

Aan de gemeenteraad Agendapunt : 6.10/240210 Documentnr.:RV10.0025 Aan de gemeenteraad Agendapunt : 6.10/240210 Documentnr.:RV10.0025 Roden, 17 februari 2010 Onderwerp Uitvoering Openbare Geestelijke Gezondheidszorg (OGGZ) gemeente Noordenveld Onderdeel programmabegroting:

Nadere informatie

IVO onderzoek: Zorg voor zwerfjongeren met ernstige problematiek in Rotterdam. Van onderzoek naar praktijk

IVO onderzoek: Zorg voor zwerfjongeren met ernstige problematiek in Rotterdam. Van onderzoek naar praktijk IVO onderzoek: Zorg voor zwerfjongeren met ernstige problematiek in Rotterdam Van onderzoek naar praktijk 22-11-2011 Van onderzoek naar praktijk Doelgroep IVO onderzoek: Dak- en thuisloze jongeren met

Nadere informatie

Productcatalogus 2015

Productcatalogus 2015 Productcatalogus 2015 Stichting ToReachIt Simple as A.B.C. Acceptance is the Beginning of Change Inhoudsopgave Inleiding Pag. 1.1 Waarom deze productcatalogus 3. 1.2 Stichting ToReachIt samengevat 3. Producten

Nadere informatie

Samenvatting. Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum Cahier

Samenvatting. Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum Cahier Samenvatting Om de relatief hoge recidive onder ex-gedetineerden te verminderen, wordt in het kader van re-integratie al tijdens detentie begonnen met het werken aan de problematiek van gedetineerden.

Nadere informatie

Uitkomsten verbeterpunten toezichtonderzoek Bergen op Zoom

Uitkomsten verbeterpunten toezichtonderzoek Bergen op Zoom Uitkomsten verbeterpunten toezichtonderzoek Bergen op Zoom Aanpak: Signalerings- en vangnetfunctie Juni 2015 Samenwerkend Toezicht Jeugd (STJ) verstaat onder een gezin met geringe sociale redzaamheid een

Nadere informatie

Aanpak: 1 Gezin 1 Plan Nieuw Den Helder. Beschrijving

Aanpak: 1 Gezin 1 Plan Nieuw Den Helder. Beschrijving Aanpak: 1 Gezin 1 Plan Nieuw Den Helder De gemeente heeft de vragenlijst betreffende deze aanpak ingevuld en relevante documentatie toegestuurd. Een beperktere vragenlijst over deze aanpak is ingevuld

Nadere informatie

Voorstel. Uitgangspunten regiovisie. De regiovisie gaat uit van de volgende uitgangspunten:

Voorstel. Uitgangspunten regiovisie. De regiovisie gaat uit van de volgende uitgangspunten: Voorstel Cluster : samenleving Nummer : 5 Portefeuillehouder : Linda van der Deen Datum vergadering : 20 april 2015 Onderwerp : Regiovisie huiselijk geweld en kindermishandeling Inleiding Als gevolg van

Nadere informatie