Daarom ook: vandaag een uitleg en vermaning in drie delen: na iedere lezing een stukje.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Daarom ook: vandaag een uitleg en vermaning in drie delen: na iedere lezing een stukje."

Transcriptie

1 Anne de Jong Tijd om te kiezen Bij de tijd, dat is het jaarthema voor dit jaar. Tijd is iets wat me veel bezig houdt. Niet zo zeer omdat ik het altijd druk heb en te weinig tijd, maar omdat ik gefascineerd ben door wat in de fysica en de astronomie over tijd gezegd wordt. Maar daarmee zal ik u niet lastig vallen. Een dienst dus waarin tijd en kiezen centraal staan. Tijd om te kiezen, dat is het thema. En als u even doordenkt beseft u net als ik dat je met dat thema twee kanten uitkunt: Tijd om te kiezen : we zijn geroepen om nu te kiezen, vandaag en iedere dag opnieuw. Maar ook: Tijd om te kiezen : wij krijgen de tijd, alle tijd, om een keuze te maken. Twee kanten die lijnrecht tegenover elkaar staan. Het thema roept daarmee ook vraagtekens, twijfel op. Drie aspecten van tijd, kiezen en geschiedenis wil ik vandaag aan de orde stellen: de cirkelgang van de tijd die we maar al te goed kennen in de wisseling van de seizoenen en de wenteling van het leven. Hiervoor heb ik een tekst uit het boek Prediker gekozen; de tijd als een voortschrijdend proces in de geschiedenis, een proces dat gebaseerd is op het maken van keuzes, steeds weer. Hiervoor lees ik een kort gedeelte van het boek Genesis. en het einde van de tijd: waar loopt het allemaal op uit? En hebben onze keuzes daar invloed op? Misschien kan het slot van het boek Openbaring van Johannes ons daarbij helpen. Daarom ook: vandaag een uitleg en vermaning in drie delen: na iedere lezing een stukje. Prediker 3: 1 11 Voor alles is er een uur; een tijd voor elke gebeurtenis onder de hemel. Een tijd van baren en een tijd van sterven, een tijd van planten en een tijd van planten rooien. Een tijd van vermoorden en een tijd van verplegen, een tijd van afbraak en een tijd van opbouw. Een tijd van huilen en een tijd van lachen, een tijd van rouwen en een tijd van dansen van plezier. Een tijd van stenen weggooien en een tijd van stenen opstapelen, een tijd van ontvlammen en een tijd van verkillen, een tijd van omhelzen en een tijd van op jezelf blijven. Een tijd van zoeken en een tijd van verliezen, een tijd van bewaren en een tijd van weggooien. Een tijd van afscheuren maken en een tijd van aannaaien, een tijd van zwijgen en een tijd van spreken. Een tijd van lief hebben en een tijd van haten, een tijd van oorlog en een tijd van vrede. Dus wat schiet je op met al dat zwoegen? Ik overzag de bezigheden die de Eeuwige de mensenkinderen heeft gegeven om zich mee af te beulen. Al wat hij heeft gemaakt is mooi op zijn tijd; ook heeft hij hun de eeuwigheid in het hart gegeven, zonder dat hij het werk van de Eeuwige van begin tot eind kan doorgronden.

2 Voor alles is er een tijd Prediker probeert in de tijd waarin de Grieken de wereld overheersten en de Griekse filosofen de toon aangaven de wijsheid en de levenservaring van de Bijbelse verhalen duidelijk te maken. In de eerste hoofdstukken laat Prediker zien hoe volgens hem de wereld, de schepping, de mens in elkaar steekt. Zijn analyse getuigt niet van veel vertrouwen en blijdschap. Voor alles is een tijd, schrijft Prediker. Je kunt ook zeggen: alles komt op zijn tijd. En je kunt wel van alles doen om die cirkelgang te doorbreken, maar uiteindelijk schiet je met dat gezwoeg niets op. De Eeuwige geeft de mens zijn bezigheden, zijn taken in de wereld, de steeds terugkerende opdracht om te ploegen, te zaaien, te maaien en te oogsten. Maar het blijft een pas op de plaats, echte vooruitgang is er niet. Weliswaar heeft de mens een besef van tijd en eeuwigheid, maar waar tijd en eeuwigheid toe leiden, daarvan kan de mens geen idee hebben. Een heel moderne manier om tegen de tijd aan te kijken: de tijd gaat voort en mensen proberen er het beste van te maken. Voor zichzelf, en soms ook voor hun medemensen, de natuur, de schepping. Soms levert dat iets positiefs op. Maar vaker werken de inspanningen van mensen averechts: eigen belang gaat ten koste van anderen en heeft desastreuze gevolgen voor de overgrote meerderheid van onze medemensen; de schijnbare oplossing van een conflict brengt een ander, vaak ingrijpender en verwoestender conflict voort. Het leven lijkt een ganzenbordspel: we raken in de put. En als we er uit gered worden kunnen we weer bij af beginnen. De tijd is een wentelend wiel waarop we eigenlijk geen invloed hebben. En waar het wiel heen rolt, dat kunnen we niet zien. Heeft het dan wel zin het leven te zien als een opdracht? Als een mogelijkheid om te kiezen, een mogelijkheid om te groeien? Genesis 12: 1 4 De ENE zegt tegen Abram: Verlaat je land, jij: weg van je bloedverwanten, uit je vaderlijk huis, en ga naar het land dat ik je zal wijzen. Ik zal je tot een groot volk maken, ik zal je zegenen, ik zal je aanzien geven, een bron van zegen zul je zijn. Ik zal zegenen wie jou zegenen, wie jou bespot, zal ik vervloeken. Alle volken op aarde zullen wensen gezegend te worden als jij. Dan gáát Abram, zoals tot hem gesproken heeft de ENE, weg uit Charan. Hij is vijfenzeventig jaar. Hij neemt zijn vrouw Sarai mee en Lot, de zoon van zijn broer, en ook alle bezittingen die ze hebben verworven en de slaven en slavinnen die ze in Charan hebben verkregen. Zo gaan ze op weg naar Kanaän. Tijd is geschiedenis Heeft het wel zin het leven te zien als een opdracht? Als een mogelijkheid om te kiezen, een mogelijkheid om te groeien?

3 Kunnen we het leven alleen maar zien als een voortdurend zich herhalend proces van vallen en opstaan dat nergens toe leidt, of is er toch sprake van een voortgang, van geschiedenis: een weg die begaan moet, mag worden. Wij zien het leven graag als een weg die begaan moet worden. Van A naar B, al weten we ook niet waar B ons uiteindelijk brengen zal. Wij zijn op weg door de geschiedenis, een levenslange pelgrimstocht. Volgens de Bijbel is deze weg door de geschiedenis begonnen met Abraham die toen nog Abram heette. Abram werd geroepen om op weg te gaan, weg uit de vertrouwde omgeving van zijn eigen volk en stad, naar een vaag land in de toekomst dat zijn nakomelingen ooit zouden bewonen, maar waar hij alleen zou mogen rondzwerven, vertrouwend op de beloften van de Eeuwige. En het verbazingwekkende is dat Abram ging. Het verbazingwekkende is dat Abram een keuze maakte, een keuze voor zichzelf en zijn directe familie, voor zichzelf en zijn nakomelingen. Een keuze die een bijbel vol verhalen heeft opgeleverd, verhalen over hoe de Eeuwige tegen alles in vasthoudt aan zijn beloften aan Abram, een keuze die tot op vandaag gevolgen heeft. Enerzijds zou je kunnen zeggen dat de keuze van Abram aan de wortel van alle conflicten in het Midden Oosten ligt. Maar het is ook de keuze die geleid heeft tot het optreden van Jezus van Nazareth, de keuze waardoor wij hier vandaag bij elkaar ons buigen over en voor de woorden uit de Bijbel. De keuze van Abram is gebaseerd op vertrouwen, vertrouwen op de betrouwbaarheid van het woord van de Eeuwige. En het is het vertrouwen van Abram dat nog steeds de kracht is die mensen in beweging zet op de weg van de Ene, de weg uit het vertrouwde, en ook: het beklemmende vaderland op weg naar de onbekende toekomst van de beloften van de Ene God van Israël, de Ene God van de wereld. Openbaring van Johannes 21: 1 22: 5 (gedeelten) Ik zag een nieuwe hemel en een nieuwe aarde. Want de eerste hemel en de eerste aarde zijn voorbij, en de zee is er niet meer. Toen zag ik de heilige stad, het nieuwe Jeruzalem, uit de hemel neerdalen, bij de Levende vandaan. Ze was feestelijk als een bruid getooid, mooi gemaakt voor haar man. Ik hoorde een luide stem vanaf de troon, die uitriep: De woonplaats van de Levende is onder de mensen, hij zal bij hen wonen. Zij zullen zijn volken zijn en Hij, God-met-hen zal hun God zijn. Hij zal alle tranen uit hun ogen wissen. En Hij die op de troon zat zei: Alles maak ik nieuw! Hij toonde me een rivier met water van leven, helder als kristal, ontspringend aan de troon van de Levende en van het lam. In het midden van het plein van de stad en aan weerskanten van de rivier staat de levensboom, die twaalfmaal vrucht draagt, elke maand zijn eigen vrucht. De bladeren van de boom brengen de volken genezing. Het zal er geen nacht meer zijn en het licht van een lamp of het licht van de zon hebben ze niet nodig, want de Levende, de Heer, zal over hen lichten en zij zullen als koningen heersen in eeuwigheid.

4 Waar loopt het op uit? In onze gemeenten laten we het boek Openbaring van Johannes meestal links liggen. De taal is vaak onbegrijpelijk, een soort geheimtaal die waarschijnlijk nodig was in een tijd van vervolging. Het spreekt van verzet tegen de almacht van Rome En als we er dan uit lezen, zijn het de laatste hoofdstukken, de hoofdstukken met het visioen, het perspectief van de terugkomst van Christus en het rijk van vrede: de komst van een nieuwe hemel en een nieuwe aarde, het visioen van de samenleving waarin de Ene altijd aanwezig is en de mensen leven op de manier zoals de Ene het ooit bedoeld heeft, een vernieuwde wereld waarin alles op zijn plaats is gevallen. Dat is het waar de bijbel op uitloopt, het perspectief dat ons voorgehouden wordt, vanaf de scheppingsverhalen van Genesis, de beloften aan Abram en zijn omzwervingen, de verhalen over uittocht en intocht, de verhalen van Messias Jezus, de zwerftochten van de leerlingen die uitzwermden in de hele toenmaals bekende wereld en daarbuiten. Het is het perspectief dat ook ons wordt voorgehouden, ook zien we er nog maar weinig van. Laten we bedenken dat op een geschiedenis van de mensen van ongeveer een miljoen jaar een periode van drie- tot vierduizend jaar niet zo ontzettend lang is. Maar hoe zit dat: de mens wordt, wij worden voor een keuze geplaatst. Maar ondertussen staat de uitkomst al vast. Is er dan nog wel sprake van een keuze? We leven in een tijd waarin de gevolgen van een keuze met of zonder de Eeuwige steeds duidelijker worden: in de verhoudingen tussen mensen, in het omgaan met de schepping. Moeten we de angstaanjagende mogelijkheid niet onder ogen zien dat de keuze van de mens de hele schepping in de afgrond van een ellendig en doods einde stort. Of is er zoiets als een goddelijke voorzienigheid die het heil tot stand brengt, dwars tegen alle keuzes van de mens voor kortzichtigheid, eigenbelang en egoïsme in? Hoe gerechtvaardigd is het visioen van Johannes van een schepping waarin de Ene met de mensen is en de mensen met de Ene zijn? Of is ook dat vooral een oproep om de wanhopige roepstem van de Eeuwige te beantwoorden en steeds weer opnieuw te kiezen voor Zijn weg, met vallen en opstaan? Tijd om te kiezen Drie aspecten van de tijd, drie manieren om naar tijd te kijken heb ik geprobeerd aan de orde te stellen: de cirkelgang van het leven: voor alles is er een tijd de tijd als geschiedenis waarin de mens steeds weer voor keuzes gesteld wordt; de tijd die naar een einde voert dat we niet kennen maar waarop we misschien wel mogen hopen. Alle drie staan naast elkaar. Het een is niet meer waar dan het andere Ik nodig u uit om in de stilte en misschien ook nog tijdens het orgelspel na te denken over hoe u de tijd ervaart. Is de tijd voor u als een wentelend wiel dat zijn cirkelgang in de wereld gaat zonder dat er wezenlijk iets door verandert?

5 Ervaart u tijd vooral een voortgaande ontwikkeling, een geschiedenis die ooit begon en waarop ook wij geroepen zijn ons deel te gaan? En leeft in u een besef van een einde der tijden waarin alles op zijn pootjes terecht zal komen: een eenheid van de Eeuwige en zijn schepping, het paradijs dat werkelijkheid wordt, hemel op aarde? En wat vindt u voor uzelf het belangrijkste, waar houdt u zich aan vast: de geruststellende cirkelgang waarin u steeds hetzelfde tegenkomt: geluk en ongeluk, vreugde en verdriet, gezondheid en ziekte, voorspoed en tegenspoed? het besef van de keuzes waarvoor we gesteld worden en de verantwoordelijkheid die kiezen met zich meebrengt? de verwachting van een tijd, noem het Koninkrijk Gods, het hemelse rijk of het paradijs op aarde, waaruit u hoop en moed kunt putten? Aan vraagtekens geen gebrek. En het is aan een ieder om haar of zijn eigen antwoorden te vinden en te geven.

land, verlaat je familie, verlaat ook je naaste verwanten, en ga naar het land dat ik je zal wijzen.

land, verlaat je familie, verlaat ook je naaste verwanten, en ga naar het land dat ik je zal wijzen. } 1. De HEER zei tegen Abram: Trek weg uit je land, verlaat je familie, verlaat ook je naaste verwanten, en ga naar het land dat ik je zal wijzen. } 2 Ik zal je tot een groot volk maken, ik zal je zegenen,

Nadere informatie

Een sterke vrouw (bewerking uit het boek Spreuken)

Een sterke vrouw (bewerking uit het boek Spreuken) Een sterke vrouw (bewerking uit het boek Spreuken) Dag en nacht waakt ze. Haar handen kennen geen rust. Haar ogen gaan rond en zien wat gezien moet worden. Haar oren zijn gespitst en horen wat gehoord

Nadere informatie

Florus Hol & Tessa van Roekel

Florus Hol & Tessa van Roekel Orde voor de trouwdienst van Florus Hol & Tessa van Roekel Op 23 mei 2014 om 14.30 uur in de Maranathakerk te Lunteren Voorganger : Ds. Jaap Hansum Ouderling : Dhr. Andries v.d.top Organist : Mw. Ina Tamerus

Nadere informatie

Een geopende hemel. Opb. 4:1 Hierna had ik een visioen. Er stond een deur open in de hemel.

Een geopende hemel. Opb. 4:1 Hierna had ik een visioen. Er stond een deur open in de hemel. Een geopende hemel Opb. 4:1 Hierna had ik een visioen. Er stond een deur open in de hemel. Opb. 14:13 Ik hoorde een stem uit de hemel zeggen: Schrijf op. Toen droomde hij, en zie, op de aarde stond een

Nadere informatie

Jeremia 33:3. Roep mij aan, en ik zal je antwoorden, ik zal je grote, wonderlijke dingen bekendmaken, dingen die je volkomen onbekend zijn.

Jeremia 33:3. Roep mij aan, en ik zal je antwoorden, ik zal je grote, wonderlijke dingen bekendmaken, dingen die je volkomen onbekend zijn. Jeremia 33:3 Roep mij aan, en ik zal je antwoorden, ik zal je grote, wonderlijke dingen bekendmaken, dingen die je volkomen onbekend zijn. Handelingen 7:22 Mozes werd onderwezen in alle kennis van de Egyptenaren

Nadere informatie

21 april 2019 PASEN uur J Boersma piano: Piet Noort schriftlezing: Jaap Wolters

21 april 2019 PASEN uur J Boersma piano: Piet Noort schriftlezing: Jaap Wolters 21 april 2019 PASEN 17.00 uur J Boersma piano: Piet Noort schriftlezing: Jaap Wolters Votum en groet Lied: GK06 gz171 (Opw464) (Wees stil voor het aangezicht van God) Lezing: Opb. 20,11 21,5 Lied: GK 209:1,

Nadere informatie

Heb ik Jezus nodig??

Heb ik Jezus nodig?? Heb ik Jezus nodig?? Een eerlijke vraag. Ton de Ruiter Een helder antwoord via zes korte vragen. Korte inleiding naar de eerste vraag. Volgens de Bijbel verkondigde Jezus iets bijzonders: goed nieuws!

Nadere informatie

Laat uw Koninkrijk komen en Uw wil gedaan worden op aarde zoals in de hemel

Laat uw Koninkrijk komen en Uw wil gedaan worden op aarde zoals in de hemel Laat uw Koninkrijk komen en Uw wil gedaan worden op aarde zoals in de hemel Deze week gaan we ontdekken dat God Zijn schepping heel gaat maken en dat wij daarbij ingezet worden. 2 19 Gods Koninkrijk komt

Nadere informatie

De Rivier. Creadienst 11 februari meer meditatie dan preek

De Rivier. Creadienst 11 februari meer meditatie dan preek De Rivier Creadienst 11 februari 2018 meer meditatie dan preek Openbaringen 22:1-5 Hij liet me een rivier zien met water dat leven geeft. De rivier was helder als kristal en ontsprong aan de troon van

Nadere informatie

Wij zingen voor de dienst: Lied 838: 1 en 2

Wij zingen voor de dienst: Lied 838: 1 en 2 Wij zingen voor de dienst: Lied 838: 1 en 2 Lied 838: 1a b 2a b Lied 838: 1a b 2a b Lied 838: 1a b 2a b Lied 838: 1a b 2a b Wij zingen: Lied 216: 1, 2 en 3 Lied 216: 1 2 en 3 Dauw op de aarde, zonlicht

Nadere informatie

Van eeuwigheid tot eeuwigheid. Overdenking zondag 30 augustus 2015 kruispunt s- Gravenzande Thema onze positie nu en naar de toekomst

Van eeuwigheid tot eeuwigheid. Overdenking zondag 30 augustus 2015 kruispunt s- Gravenzande Thema onze positie nu en naar de toekomst Van eeuwigheid tot eeuwigheid Overdenking zondag 30 augustus 2015 kruispunt s- Gravenzande Thema onze positie nu en naar de toekomst Inleiding wat doen deze afbeeldingen met u? Syrië: meer als een miljoen

Nadere informatie

Ooit komt er een dag dat de hemel openbreekt en de doden zullen opstaan. Ooit komt er een dag dat U terug komt op een wolk en dat U kijkt met ogen,

Ooit komt er een dag dat de hemel openbreekt en de doden zullen opstaan. Ooit komt er een dag dat U terug komt op een wolk en dat U kijkt met ogen, Ooit komt er een dag dat de hemel openbreekt en de doden zullen opstaan. Ooit komt er een dag dat U terug komt op een wolk en dat U kijkt met ogen, stralend als de zon Ooit zal het zo zijn dat we leven

Nadere informatie

Zicht op de toekomst. blok A - nivo 3 - avond 6

Zicht op de toekomst. blok A - nivo 3 - avond 6 Zicht op de toekomst blok A - nivo 3 - avond 6 Tijd Wat gaan we doen 19.00 Mentorkwartiertje 19.15 Bijbelstudie Jesaja 2:2-5 19.30 Jezus regeert en komt terug 19.45 Eén lijn of twee lijnen 20.00 Prestatie

Nadere informatie

Paradijs. Paradijs - tuin / hof van God

Paradijs. Paradijs - tuin / hof van God Paradijs & Openbaring 1. Paradijs - tuin / hof van God 2. Nieuwe hemel /aarde zonder zee 3. God en het lam als lichtbron 4. Dienaren van God als heerser 5. Vrije toegang tot de Boom van het leven 6. Rivier

Nadere informatie

December-januari Weekthema: Op reis naar de eeuwigheid. Maandag 28 december. Gedane zaken nemen geen keer. Lezen: Hebreeën 9: 23-28

December-januari Weekthema: Op reis naar de eeuwigheid. Maandag 28 december. Gedane zaken nemen geen keer. Lezen: Hebreeën 9: 23-28 December-januari 205-206 Weekthema: Op reis naar de eeuwigheid Maandag 28 december Gedane zaken nemen geen keer Lezen: Hebreeën 9: 23-28 Bij het abc van het christelijk geloof hoort dat een mens éénmaal

Nadere informatie

Welkom in de Menorah. Naam v/d zondag: 3 e zondag van de zomer Kleur v/d zondag : Groen

Welkom in de Menorah. Naam v/d zondag: 3 e zondag van de zomer Kleur v/d zondag : Groen Welkom in de Menorah Naam v/d zondag: 3 e zondag van de zomer Kleur v/d zondag : Groen Voorganger Ouderling v. dienst Organist Lectrice : Ds. L. de Ruiter : mw. A. Bouma : dhr. P. de Jong : mw. N. Feenstra

Nadere informatie

Oecumenische oudejaarsavonddienst Maartenskerk, Hillegom 31 december 2013, 19.00 uur. Voorgangers: pastor Kees Warmerdam ds Wim Zaagsma.

Oecumenische oudejaarsavonddienst Maartenskerk, Hillegom 31 december 2013, 19.00 uur. Voorgangers: pastor Kees Warmerdam ds Wim Zaagsma. Oecumenische oudejaarsavonddienst Maartenskerk, Hillegom 31 december 2013, 19.00 uur Voorgangers: pastor Kees Warmerdam ds Wim Zaagsma organist: Marcel den Dulk Orgelspel Welkomstwoord Openingslied: Lied

Nadere informatie

Voor de eredienst op Zondag 29 juli 2018 om uur in de PKN kerk aan de Mente te Schoonebeek

Voor de eredienst op Zondag 29 juli 2018 om uur in de PKN kerk aan de Mente te Schoonebeek Voor de eredienst op Zondag 29 juli 2018 om 10.00 uur in de PKN kerk aan de Mente te Schoonebeek Voorganger : ds. E. van der Meulen Ouderling van dienst: mevrouw Gea Elzing-Olthof Diaken van dienst : mevrouw

Nadere informatie

Thema: Staan op de schouders van je ouders

Thema: Staan op de schouders van je ouders Gezinsdienst in het kader van geloofsopvoeding Zondag 3 februari om 10.00 uur in de Emmakerk Voorganger: ds. Peter van den Berg Muziek: PGS band Thema: Staan op de schouders van je ouders Zingen: Goedemorgen,

Nadere informatie

31 december uur AA Kramer orgel: Jannes Munneke schriftlezing: Nora Rodenhuis. Welkom. Votum en zegengroet. LB 245: 1, 3 = GK gezang 137

31 december uur AA Kramer orgel: Jannes Munneke schriftlezing: Nora Rodenhuis. Welkom. Votum en zegengroet. LB 245: 1, 3 = GK gezang 137 31 december 2017 17.00 uur AA Kramer orgel: Jannes Munneke schriftlezing: Nora Rodenhuis Welkom Votum en zegengroet LB 245: 1, 3 = GK gezang 137 Gebed Inleiding. Lezen: Prediker 3: 1-15 Sela: Ik zal er

Nadere informatie

En ik kom tot U Opwekking 612

En ik kom tot U Opwekking 612 Hartelijk welkom En ik kom tot U Opwekking 612 In uw aanwezigheid kan ik daar ooit zijn, want ik ben een mens, zondig en onrein. Maar U gaf uw Zoon om in mijn plaats te staan en door wat Hij deed mag

Nadere informatie

Van Pasen naar Pinksteren Van Pinksteren naar het Loofhuttenfeest. 1. Pesach (Pasen) 2. Sjawoeot (Pinksteren) 3. Soekot (Loofhuttenfeest)

Van Pasen naar Pinksteren Van Pinksteren naar het Loofhuttenfeest. 1. Pesach (Pasen) 2. Sjawoeot (Pinksteren) 3. Soekot (Loofhuttenfeest) Van Pasen naar Pinksteren Van Pinksteren naar het Loofhuttenfeest 1. Pesach (Pasen) 2. Sjawoeot (Pinksteren) 3. Soekot (Loofhuttenfeest) De betekenis van het feest Wat is de oorspronkelijke betekenis?

Nadere informatie

God houdt van een feestmaal

God houdt van een feestmaal Jesaja 25:6-9 God houdt van een feestmaal Maak een feestmaal klaar met lekker eten en drinken ( ) want deze dag is gewijd aan onze Heer (Neh. 8:10) Hij richtte in zijn huis een groot feestmaal voor hem

Nadere informatie

A V O N D G E B E D. startzondag. 24 september Protestantse gemeente te Vroomshoop

A V O N D G E B E D. startzondag. 24 september Protestantse gemeente te Vroomshoop A V O N D G E B E D startzondag 24 september 2017 Protestantse gemeente te Vroomshoop ds. F. Schipper, lector: dhr. H.P. Schipper, organist: dhr. J.C. Labrijn, koster: dhr. K. Boes Orgelspel Welkom Stilte

Nadere informatie

Hier sta ik, ik kan niet anders

Hier sta ik, ik kan niet anders Hier sta ik, ik kan niet anders Thomasviering voor gelovigen, twijfelaars en andere goede christenen in de Geerteskerk, Kloetinge dinsdag 17 oktober 2017 Voorganger: Ds. Marie Thérèse Reichmann Beamer:

Nadere informatie

1 e zondag van de herfst Geroepen als Abraham? Bij Genesis 11 : 27 12, 9

1 e zondag van de herfst Geroepen als Abraham? Bij Genesis 11 : 27 12, 9 1 e zondag van de herfst Geroepen als Abraham? Bij Genesis 11 : 27 12, 9 Geslachtsregisters zijn niet echt populair. Behalve misschien voor degenen die er hun hobby van maken om de familiesporen zo ver

Nadere informatie

Toon Uw heerlijkheid Opwekking 505

Toon Uw heerlijkheid Opwekking 505 Hartelijk welkom Toon Uw heerlijkheid Opwekking 505 Vader van de schepping, volvoer uw eeuwige plan. Maak ons een generatie die overwinnen kan. Heer, laat uw koninkrijk komen, waar heel de schepping

Nadere informatie

De mens faalt (steeds weer)! Adam, Israël, Simson, Elia, David,

De mens faalt (steeds weer)! Adam, Israël, Simson, Elia, David, WAT WIL GOD? Terug naar de schepping en de Schepper! God zag dat het goed was! Gods (oorspronkelijke) bedoeling! Intieme omgang met Zijn gelijke! De mens faalt (steeds weer)! Adam, Israël, Simson, Elia,

Nadere informatie

Eva luisterend naar het lied Steun maar op Mij van Herman Boon. Hij zong dit voor Eva op de doe een wens -dag.

Eva luisterend naar het lied Steun maar op Mij van Herman Boon. Hij zong dit voor Eva op de doe een wens -dag. Eva luisterend naar het lied Steun maar op Mij van Herman Boon. Hij zong dit voor Eva op de doe een wens -dag. Eva wordt binnengebracht. Pianomuziek: Opwekking 557 Laat Uw glorie zien Begroeting Zingen:

Nadere informatie

De bruiloft van het Lam

De bruiloft van het Lam Openbaring 1: 1-4 De bruiloft van het Lam 1.Openbaring van Jezus Christus, die God Hem gegeven heeft om Zijn dienstknechten te laten zien wat spoedig moet geschieden, en die Hij door Zijn engel gezonden

Nadere informatie

INHOUD - 1. Wat voor boek is de Bijbel? Hoe kun je de Bijbel lezen? Tips bij het gebruik van de Bijbel in Gewone Taal 17

INHOUD - 1. Wat voor boek is de Bijbel? Hoe kun je de Bijbel lezen? Tips bij het gebruik van de Bijbel in Gewone Taal 17 INHOUD - 1. Wat voor boek is de Bijbel? 9 2. Hoe kun je de Bijbel lezen? 13 3. Tips bij het gebruik van de Bijbel in Gewone Taal 17 4. 21 dagen bijbellezen 21 5. Belangrijke mensen in de Bijbel 47 6. Waar

Nadere informatie

Dankdienst. voor het leven van. Roelf Noordman. * 15 juni december in de Slochter kerk

Dankdienst. voor het leven van. Roelf Noordman. * 15 juni december in de Slochter kerk Dankdienst voor het leven van Roelf Noordman * 15 juni 1931 27 december 2018 Slochteren Slochteren in de Slochter kerk maandag 31 december 2018 Protestantse Gemeente Slochteren voorganger: ds. S. W. Bijl

Nadere informatie

Liturgie voor de ochtenddienst van zondag 26 november

Liturgie voor de ochtenddienst van zondag 26 november Liturgie voor de ochtenddienst van zondag 26 november Gezang 1 [LB 1973] 1.God heeft het eerste woord. Hij heeft in den beginne het licht doen overwinnen, Hij spreekt nog altijd voort. 2.God heeft het

Nadere informatie

Bijbelstudie Door het geloof I

Bijbelstudie Door het geloof I Bijbelstudie 1 Bijbelstudie Door het geloof I Kaïn en Abel Genesis 4:1-16 Wat voor werk deed Kaïn? Een welk beroep deed zijn broer Abel? Kain- landbouwer Abel- schaapherder a. Waarom niet, denk je? De

Nadere informatie

De boom van Isaï. Vragen. Lezen: Jesaja 11:1-10

De boom van Isaï. Vragen. Lezen: Jesaja 11:1-10 1 De boom van Isaï Lezen: Jesaja 11:1-10 Heb je weleens een afgekapte boom gezien? Wat in de grond blijft zitten, noem je een tronk. De boom lijkt helemaal dood. In de Bijbel wordt de familie van Isaï

Nadere informatie

Want van U is het Koninkrijk, de kracht en de heerlijkheid tot in eeuwigheid. Amen!

Want van U is het Koninkrijk, de kracht en de heerlijkheid tot in eeuwigheid. Amen! Want van U is het Koninkrijk, de kracht en de heerlijkheid tot in eeuwigheid. Amen! 2 75 geschonken die elke naam te boven gaat, opdat in de naam van Jezus elke knie zich zal buigen, in hemel, op de aarde

Nadere informatie

meditatieve mis lezingen&meditaties INDIVIDUELE IGNATIAANSE STILLE MEDITATIE INGEBED IN DE HEILIGE MIS 5 e zondag Veertigdagentijd (C)

meditatieve mis lezingen&meditaties INDIVIDUELE IGNATIAANSE STILLE MEDITATIE INGEBED IN DE HEILIGE MIS 5 e zondag Veertigdagentijd (C) INDIVIDUELE IGNATIAANSE STILLE MEDITATIE INGEBED IN DE HEILIGE MIS meditatieve mis lezingen&meditaties 5 e zondag Veertigdagentijd (C) 24.04.2016 Meditatieve Mis Amsterdam KRIJTBERG RK KERK SINGEL 446

Nadere informatie

les 15. De hemel raakt de aarde

les 15. De hemel raakt de aarde 15. De hemel raakt de aarde Lesinhoud Er komt een eind aan het uiterlijk van deze schepping. God zal alles nieuw maken en dicht bij de verloste gelovigen komen wonen. In Openbaring 21 en 22 wordt daar

Nadere informatie

Wie gaan het nieuwe Jeruzalem binnen?

Wie gaan het nieuwe Jeruzalem binnen? Zacharia en de definitieve overwinning in Openbaring. Wie gaan het nieuwe Jeruzalem binnen? Zie Zacharia 14:5, 4, 9 Christus daalt neer op de Olijfberg, vanwaar Hij na zijn opstanding ten hemel was gevaren

Nadere informatie

Startzondag in De Voorhof 14 september 2014

Startzondag in De Voorhof 14 september 2014 Startzondag in De Voorhof 14 september 2014 Van schepping tot Koninkrijk Voorganger: ds Pieter Koekkoek Organist: Piet de Vries Stilte en orgelspel Welkom en drempelgebed Het begin: Genesis 1:31 God keek

Nadere informatie

L i t u r g i e. Welkom

L i t u r g i e. Welkom Hemelvaart Het stuk bestaat uit een cirkel van 5 flessen met in het midden een 6e fles. De middelste fles bevat een witte roos: de bloem van de liefde en de kleur van reinheid, liefde en feest. Daaronder

Nadere informatie

ZEVENTIG WEKEN VAN DANIEL'S PROFETIEËN

ZEVENTIG WEKEN VAN DANIEL'S PROFETIEËN ZEVENTIG WEKEN VAN DANIEL'S PROFETIEËN Daniël 9:24-27 Zeventig weken zijn er bepaald over uw volk en uw heilige stad, om de overtreding te beëindigen, de zonden te verzegelen, de ongerechtigheid te verzoenen,

Nadere informatie

Wat is zegen(en)? OT: barach heilzame kracht geven, het goede toezeggen vaak zichtbaar in voorspoed/gezondheid/vrede

Wat is zegen(en)? OT: barach heilzame kracht geven, het goede toezeggen vaak zichtbaar in voorspoed/gezondheid/vrede ZEGEN EN ZEGENEN Wat is zegen(en)? OT: barach heilzame kracht geven, het goede toezeggen vaak zichtbaar in voorspoed/gezondheid/vrede NT: eulogeo. Goede woorden spreken * eu = goed * logos = woord God

Nadere informatie

MARKO RENTING * 22 april 1960 ꝉ 19 maart 2019

MARKO RENTING * 22 april 1960 ꝉ 19 maart 2019 Afscheidsdienst voorafgaande aan de begrafenis van MARKO RENTING * 22 april 1960 ꝉ 19 maart 2019 Dinsdag 26 maart 2019, 14.00 uur Welkom Aansteken gedachteniskaars door Cobie Zingen: Psalm 121:1 en 4

Nadere informatie

Laat het feest zijn in de huizen, mensen dansen op de straat, als het onrecht buigt voor Jezus en het volk weer bidden gaat.

Laat het feest zijn in de huizen, mensen dansen op de straat, als het onrecht buigt voor Jezus en het volk weer bidden gaat. Hartelijk welkom Laat het feest zijn in de huizen Opwekking 553 Laat het feest zijn in de huizen, mensen dansen op de straat, als het onrecht buigt voor Jezus en het volk weer bidden gaat. In de bergen,

Nadere informatie

Ik ben gewoon gaan zitten en luisterde naar zijn stem. En in de liefdevolle woorden herkende ik Hem.

Ik ben gewoon gaan zitten en luisterde naar zijn stem. En in de liefdevolle woorden herkende ik Hem. Ik ben gewoon gaan zitten en luisterde naar zijn stem. En in de liefdevolle woorden herkende ik Hem. Mijn God, mijn Goede Herder, U wil ik volgen, Heer. Leid mij op uw weg, iedere dag weer. Leid mij door

Nadere informatie

Zondag 26 oktober 2014, Hoflaankerk Bijbelzondag

Zondag 26 oktober 2014, Hoflaankerk Bijbelzondag Protestants Kralingen Zondag 26 oktober 2014, Hoflaankerk Bijbelzondag de afdaling naar sodom marc chagall, 1931 orgelspel verwelkoming door de ouderling [allen gaan staan] stilte bemoediging: Liedboek

Nadere informatie

tijdens het orgelspel worden de tafelkaarsen aangestoken

tijdens het orgelspel worden de tafelkaarsen aangestoken VOORAF: vioolduetten DUINZICHTKERK, zondag 7 oktober 2018 Wijkgemeente Archipel-Benoordenhout ISRAËLZONDAG, thema: JERUZALEM Voorganger: ds. J. C. (Casper) van Dongen Ouderling van dienst: Victor van Bijlert

Nadere informatie

Protestants Kralingen. De reis van je leven. Protestantse Gemeente Kralingen Hoflaankerk, 12 juli de zondag van de zomer

Protestants Kralingen. De reis van je leven. Protestantse Gemeente Kralingen Hoflaankerk, 12 juli de zondag van de zomer Protestants Kralingen De reis van je leven Protestantse Gemeente Kralingen Hoflaankerk, 12 juli 2015 4 de zondag van de zomer Protestants Kralingen orgelspel: Toccata septima (van Georg Muffat) 4 de zondag

Nadere informatie

Zingen 'Votum en groet' (Hemelhoog 495) Onze hulp en onze verwachting is van God, onze Heer. Hij die alles maakte, laat niet los wat Hij begon.

Zingen 'Votum en groet' (Hemelhoog 495) Onze hulp en onze verwachting is van God, onze Heer. Hij die alles maakte, laat niet los wat Hij begon. Liturgie zondag 31 december 2018 om 19:00 uur Andreaskerk Putten Voorganger ds. Reinoud Koning Lector Marianne Mulder Organist Rik Nijs Koster Evert van den Heuvel Techniek Arjan van den Bor ORDE VAN DIENST

Nadere informatie

Arie Jacob de Groot. Janine Francina Estella Klaassen

Arie Jacob de Groot. Janine Francina Estella Klaassen Orde van dienst Kerkelijke bevestiging en inzegening van het huwelijk van Arie Jacob de Groot & Janine Francina Estella Klaassen Maranathakerk Lunteren, 14 juli 2017 Voorganger: ds. Jaap Hansum Orgel/piano:

Nadere informatie

Goede vrijdag Zie Het Lam!

Goede vrijdag Zie Het Lam! Goede vrijdag 2019 Zie Het Lam! Voorganger: Organist: ds. A. Baas Arjen van Vliet Orgelspel In stilte komen we de kerk binnen. We groeten elkaar en denken aan dat wat de Heere Jezus op die Vrijdag lang

Nadere informatie

1. Bij een nieuw begin

1. Bij een nieuw begin Inhoudsopgave Bij een nieuw begin 13 Een bijeenkomst beginnen 37 Bij het begin van de dag 59 Bij een goed gesprek 85 Bij verdriet 119 Bij vreugde 147 Bij twijfel 183 Bij zorgen 215 Bij ziekte 245 Om troost

Nadere informatie

Opwekking 346: Opwekking 167:

Opwekking 346: Opwekking 167: Opwekking 346: Maak ons tot een stralend licht een stralend licht Tot de wereld ziet wie haar het leven geeft. Laat het schijnen door ons heen. Maak ons tot een woord van hoop een levend woord dat U verlossing

Nadere informatie

Liturgie. zondag 30 oktober :30 uur Ds H D Bondt

Liturgie. zondag 30 oktober :30 uur Ds H D Bondt Liturgie zondag 30 oktober 2016 9:30 uur Ds H D Bondt 9:30 uur 30-okt Ds H D Bondt Opw 629 : Ps 139 : 1, 2, 3 K Opw 180 : Gez 161 : Dooplied Jes 43 : 1-7 en 14-21 Gez 149 : Jes 43 : 1, 4 LB 481 : 1, 2

Nadere informatie

Vanmorgen gaan de bloemen als groet en met wensen van sterkte vanuit de gemeente naar mw. H.Sijtsema dhr. Boerema

Vanmorgen gaan de bloemen als groet en met wensen van sterkte vanuit de gemeente naar mw. H.Sijtsema dhr. Boerema Zondagsbrief voor zondag 5 augustus2012 Hartelijk welkom in deze dienst. Medewerkenden aan deze dienst zijn: Voorganger: ds. D. Tieleman, Groningen Ouderling van dienst: Els Beelen Dienstdoend diaken:

Nadere informatie

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar Gemeente van de Heer Jezus Christus, Jongeren, ouderen, kinderen van God, Zoals ik voor de lezing al gezegd heb; het gaat vanmorgen niet over trouwen of getrouwd zijn, dat is alleen een voorbeeld verhaal.

Nadere informatie

Toen ik op pelgrimstocht ging en in mijn reisgenoten de Ander ontmoette.

Toen ik op pelgrimstocht ging en in mijn reisgenoten de Ander ontmoette. Welkom Lieve vrienden, bekenden, nieuwe gezichten, Welkom in deze Zwanenhofviering. In onze Tijd van leven heeft ieder van u ervoor gekozen op deze zondagmorgen hier te komen. Met alles wat ons leven ons

Nadere informatie

(t)op survival. Zondag 3 september. Voorganger: Ds. Jan Hermes Medewerking: vrijwilligers en kinderen van de VBW

(t)op survival. Zondag 3 september. Voorganger: Ds. Jan Hermes Medewerking: vrijwilligers en kinderen van de VBW (t)op survival Zondag 3 september Voorganger: Ds. Jan Hermes Medewerking: vrijwilligers en kinderen van de VBW Welkom Zingen: Kom in de kring Kom in de kring van Gods gezin, geef mij een hand en kom, want

Nadere informatie

Zondag 13 3 juli 2014 om uur in de Kerk van de Eenheid in Christus te Son

Zondag 13 3 juli 2014 om uur in de Kerk van de Eenheid in Christus te Son Zondag 13 3 juli 2014 om 10.00 uur in de Kerk van de Eenheid in Christus te Son VOORBEREIDING In stilte bereiden wij ons voor Aanvangswoord In de zomer houden we ervan om het anders te doen dan anders.

Nadere informatie

Sterzingen 2016 Viering

Sterzingen 2016 Viering Sterzingen 2016 Viering Bouwen aan een wereld Sterzanger Vandaag vieren we dat wijze mensen hoopvol op weg wilden gaan. Zij lieten zich leiden door een ster, hadden aandacht voor het nieuwe dat zich aandiende.

Nadere informatie

- 1 - Abraham: zijn roeping

- 1 - Abraham: zijn roeping - 1 - Abraham: zijn roeping De vader van Abraham heette Terah en deze woonde met zijn familie in de plaats Ur in het tegenwoordige Irak bij de rivier de Eufraat, één van de rivieren die door het vroegere

Nadere informatie

28 januari uur J Wesseling orgel: Peter Sneep schriftlezing: Rinke Larooy

28 januari uur J Wesseling orgel: Peter Sneep schriftlezing: Rinke Larooy 28 januari 2018 10.00 uur J Wesseling orgel: Peter Sneep schriftlezing: Rinke Larooy votum, groet, amen GK psalm 90,1.2. = LB 90 Gods verlangen naar Mt. 22 GK gezang 157 (staande) Lezen: - Rom. 1,1-7 -

Nadere informatie

Abram - Geloof-ongeloof-geloof Ontmoetingsdienst 22 januari 2017 Evangelist Jan Verkerk - Huizen

Abram - Geloof-ongeloof-geloof Ontmoetingsdienst 22 januari 2017 Evangelist Jan Verkerk - Huizen Liederen Zingende gezegend 218: 1, 3 Luisterlied: Geen zorgen (Sela) Gezang 283: 1, 2 Oude Testament Genesis 12:10-13:1 10 Eens brak er in het land hongersnood uit. Abram trok naar Egypte om daar tijdelijk

Nadere informatie

GK 206: 1a, 2v, 3m, 4v, 5m, 6a, 7a (De Heer is waarlijk opgestaan; = GK06 44)

GK 206: 1a, 2v, 3m, 4v, 5m, 6a, 7a (De Heer is waarlijk opgestaan; = GK06 44) 1 april 2018 17.00 uur GP Hommes orgel: Harry Kroeske; piano: Theo van Bokkem schriftlezing: Rinke Larooy Belijdenis van afhankelijkheid en groet GK 206: 1a, 2v, 3m, 4v, 5m, 6a, 7a (De Heer is waarlijk

Nadere informatie

Eredienst 12 maart uur Voorganger: ds Maurits Oldenhuis

Eredienst 12 maart uur Voorganger: ds Maurits Oldenhuis Eredienst 12 maart 10.00 uur Voorganger: ds Maurits Oldenhuis Intochtslied: U maakt ons één Mededelingen en welkom Votum/groet Sela Gebed Opwekking 237 Jezus wij verhogen U Kaarsen doven Psalm Project

Nadere informatie

In welk Bijbelverhaal lezen wij over de geboorte van Izak? Waar kunnen wij in de Bijbel vinden dat Sara onvruchtbaar was?

In welk Bijbelverhaal lezen wij over de geboorte van Izak? Waar kunnen wij in de Bijbel vinden dat Sara onvruchtbaar was? De geboorte van Izak. In welk Bijbelverhaal lezen wij over de geboorte van Izak? Genesis 21 Waar kunnen wij in de Bijbel vinden dat Sara onvruchtbaar was? Genesis 11:30 Sarai nu was onvruchtbaar; zij had

Nadere informatie

Orde van dienst voor 11 december 2016

Orde van dienst voor 11 december 2016 Orde van dienst voor 11 december 2016 3 e zondag in de Advent Belijdenis en doop van Veronica Loos-Zieltjens Oosterlichtkerk Huizen Welkom door de ouderling van dienst Lied 439: 1-3 1. Verwacht de komst

Nadere informatie

Ze zoeken troost bij elkaar door te vertellen wat ze beleefd hebben.

Ze zoeken troost bij elkaar door te vertellen wat ze beleefd hebben. Lezingen: Genesis 28 Jacob te Betel Lucas 24: 13-35 Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Wij zijn mensen na Pasen. Niet alleen sinds een week, maar ons hele leven al. Hoe gaat het met u, nu het Pasen

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Afscheid nemen betekent loslaten. We hebben in het afgelopen jaar afscheid moeten nemen van een aantal mensen. We zullen straks hun namen noemen, één

Nadere informatie

DE HEMEL, GODS PRACHTIGE THUIS

DE HEMEL, GODS PRACHTIGE THUIS Bijbel voor Kinderen presenteert DE HEMEL, GODS PRACHTIGE THUIS Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Lazarus Aangepast door: Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd door: Bible for

Nadere informatie

Jezus en jij. Tekst: Willem de Vink. Illustraties: Arjan Wilschut, Timo Visser en Willem de Vink

Jezus en jij. Tekst: Willem de Vink. Illustraties: Arjan Wilschut, Timo Visser en Willem de Vink Jezus en jij Tekst: Willem de Vink Illustraties: Arjan Wilschut, Timo Visser en Willem de Vink Vooraf Jezus en jij Minidagboek Vink, Willem de ISBN 978-90-8601-101-8 NUR 248, 707 Boekverzorging: Marian

Nadere informatie

Welkom in deze dienst Voorganger is ds. M.P.D. Barth

Welkom in deze dienst Voorganger is ds. M.P.D. Barth Welkom in deze dienst Voorganger is ds. M.P.D. Barth Schriftlezing: Genesis 35 vers 1 t/m 15 1 Thessalonicenzen 5 vers 12 t/m 22 Lied 259 vers 1, 2 en 3 (Op Toonhoogte) Psalm 107 vers 19 (Schoolpsalm)

Nadere informatie

Feest van het Koninkrijk

Feest van het Koninkrijk Feest van het Koninkrijk H and -out 2 e t h ema - a v o n d IN GODS AANWEZIGHEID Tijd voor gebed Neem ook deze avond de tijd om stil te worden als inleiding op het gebed. Als moment van bewustwording om

Nadere informatie

Liturgie. zondag 11 juni :30 uur Ds H D Bondt. 14:15 uur Ds R Prins

Liturgie. zondag 11 juni :30 uur Ds H D Bondt. 14:15 uur Ds R Prins zondag 11 juni 2017 Liturgie 09:30 uur Ds H D Bondt 14:15 uur Ds R Prins 09:30 uur 11-jun Ds H D Bondt NLB 217 : 1-5 Ps 101 : 1, 2, 3 Exodus 34 : 4-9 NLB 195 : Matt 28 : 16-20 2 Kor 13 : 11-13 Opw 661

Nadere informatie

LEVEN MET LEF Bijbelstudie 6: Een vrouw voor Izak: Op zoek naar de ware Jacob(a)

LEVEN MET LEF Bijbelstudie 6: Een vrouw voor Izak: Op zoek naar de ware Jacob(a) LEVEN MET LEF Bijbelstudie 6: Een vrouw voor Izak: Op zoek naar de ware Jacob(a) Bijbelstudie 6 Leven met lef Een vrouw voor Izak: op zoek naar de ware Jacob(a) Hervormde Gemeente van Enter Contact: Ds.

Nadere informatie

Eucharistieviering Verjaardag van de Kerkwijding

Eucharistieviering Verjaardag van de Kerkwijding Eucharistieviering Verjaardag van de Kerkwijding 10 september 2017 Oud-Katholieke parochie van de Heilige Maria Maior te Dordrecht Liturgie -----------------------------------------------------------------------------------------------!

Nadere informatie

DE HEMEL, GODS PRACHTIGE THUIS

DE HEMEL, GODS PRACHTIGE THUIS Bijbel voor Kinderen presenteert DE HEMEL, GODS PRACHTIGE THUIS Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Lazarus Aangepast door: Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd door: Bible for

Nadere informatie

Welkom in deze dienst Voorganger is ds. P. Molenaar

Welkom in deze dienst Voorganger is ds. P. Molenaar Welkom in deze dienst Voorganger is ds. P. Molenaar Schriftlezing: Johannes 15 vers 1 t/m 17 Lied 178 vers 1, 2 en 3 () Psalm 103 vers 6 (Schoolpsalm) Psalm 98 vers 3 (Nieuwe Berijming) Lied 204 () Psalm

Nadere informatie

Uitvaart. Orde II Schrift en Gebed. Allen staan terwijl de gestorvene wordt binnengedragen Kaarsen kunnen worden aangestoken

Uitvaart. Orde II Schrift en Gebed. Allen staan terwijl de gestorvene wordt binnengedragen Kaarsen kunnen worden aangestoken Uitvaart Orde II Schrift en Gebed In de kerk intrede Allen staan terwijl de gestorvene wordt binnengedragen Kaarsen kunnen worden aangestoken groet en inleidend woord Genade zij u en vrede van God, onze

Nadere informatie

zondag 28 augustus 2016 EREDIENST MET VIERING HEILIG AVONDMAAL

zondag 28 augustus 2016 EREDIENST MET VIERING HEILIG AVONDMAAL zondag 28 augustus 2016 EREDIENST MET VIERING HEILIG AVONDMAAL Voorganger: ds. H. van Dijk, Bussum Gastvrouw: Annie Visser Lector: Annie Visser Diaken: Willy Hoekstra Organist: Jan de Vries Koster: Henk

Nadere informatie

Liturgie 13 mei 2018: Thema : God én mens

Liturgie 13 mei 2018: Thema : God én mens Liturgie 13 mei 2018: Thema : God én mens Zingen: Opwekking 553 Laat het feest zijn in de huizen, mensen dansen op de straat. Als het onrecht buigt voor Jezus en het volk weer bidden gaat. In de bergen,

Nadere informatie

Ga uit uw land, uit uw familie naar het land dat Ik u wijzen zal. Ik zal u tot een groot volk maken; en u zult tot een zegen zijn. Ik zal zegenen wie

Ga uit uw land, uit uw familie naar het land dat Ik u wijzen zal. Ik zal u tot een groot volk maken; en u zult tot een zegen zijn. Ik zal zegenen wie Ga uit uw land, uit uw familie naar het land dat Ik u wijzen zal. Ik zal u tot een groot volk maken; en u zult tot een zegen zijn. Ik zal zegenen wie u zegenen, en wie u vervloekt, zal Ik vervloeken; en

Nadere informatie

Eindelijk een gelijk aan mij, mijn eigen gebeente, mijn eigen vlees, een die zal heten: vrouw, een uit een man gebouwd.

Eindelijk een gelijk aan mij, mijn eigen gebeente, mijn eigen vlees, een die zal heten: vrouw, een uit een man gebouwd. Huwelijksformulier Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Wij zijn hier bijeen om het huwelijk van en aan de Heer op te dragen en hem om zijn zegen te vragen. Laten we eerst nagaan wat het Woord van God

Nadere informatie

de zon schijnt altijd

de zon schijnt altijd de zon schijnt altijd GEDICHTEN Klara Hobrink Inhoud 1 Achter de wolken 2 Zit men in een diep dal 3 Wat gebeurt er om ons heen? 4 U geeft antwoord 5 Loof de Heer 6 De blijdschap 7 Hem danken 8 Ken je de

Nadere informatie

Wie overwint zal deze dingen beërven, en Ik zal hem een God zijn en hij zal Mij een zoon zijn. Openb. 21:7 NBG.

Wie overwint zal deze dingen beërven, en Ik zal hem een God zijn en hij zal Mij een zoon zijn. Openb. 21:7 NBG. Ons erfdeel Dit is wat de Israëlieten als erfbezit hebben ontvangen in het land Kanaän, wat de priester Eleazar en Jozua, de zoon van Nun, en de familiehoofden van de stammen van de Israëlieten, hun als

Nadere informatie

1) zingen aanvangslied - Evangelische Liedbundel 161:1,2,3 = Komt laat ons vrolijk zingen

1) zingen aanvangslied - Evangelische Liedbundel 161:1,2,3 = Komt laat ons vrolijk zingen ORDE VAN DIENST 'REGENBOOGKERK' - ZONDAGMORGEN 08-04-2018 Thema: De wereld als schat welkom & mededelingen 1) zingen aanvangslied - Evangelische Liedbundel 161:1,2,3 = Komt laat ons vrolijk zingen 1 Komt,

Nadere informatie

zondag 5 mei 2019 in het Kruispunt

zondag 5 mei 2019 in het Kruispunt zondag 5 mei 2019 in het Kruispunt lezing oude testament (lector) Jeremia 32, 36-41 36 Maar toch-dit zegt de HEER, de God van Israël, over deze stad, waarover jullie zeggen: Door het zwaard, de honger

Nadere informatie

Leeftijd: 9-12, 13-16, 16+ Thema: bijbel, bijbelse personages, God, Kliederkerk Tijdsduur: 0-20 min.

Leeftijd: 9-12, 13-16, 16+ Thema: bijbel, bijbelse personages, God, Kliederkerk Tijdsduur: 0-20 min. Gods beloften Leeftijd: 9-12, 13-16, 16+ Thema: bijbel, bijbelse personages, God, Kliederkerk Tijdsduur: 0-20 min. Activiteit voor een bezinning rondom Gods beloften. Bijbeltekst Abram had een droom. In

Nadere informatie

Liturgie Protestantse gemeente Honselersdijk (Regenboogkerk) voor de dienst op zondag 6 mei 2018 om 9.30 uur

Liturgie Protestantse gemeente Honselersdijk (Regenboogkerk) voor de dienst op zondag 6 mei 2018 om 9.30 uur Muziek Liturgie Protestantse gemeente Honselersdijk (Regenboogkerk) voor de dienst op zondag 6 mei 2018 om 9.30 uur Woord van welkom Aanvangspsalm: Lied 23c:1 en 2 [Hierbij gaan we staan] Stilte ter voorbereiding

Nadere informatie

Leer me lezen... Bijbelleesweek 2010 Thema: Toekomst. Dat de. Bijbel heel. belangrijk is, dat weet je. wel. Misschien. weet je ook.

Leer me lezen... Bijbelleesweek 2010 Thema: Toekomst. Dat de. Bijbel heel. belangrijk is, dat weet je. wel. Misschien. weet je ook. Leer me lezen... Dat de Bijbel heel belangrijk is, dat weet je wel. Misschien weet je ook wel dat God de Bijbel gebruikt om jou de weg te wijzen in het leven. Door deze Bijbelleesweek willen we je helpen

Nadere informatie

Zijn goedheid duurt in eeuwigheid!" 2. Laat Arons huis Gods goedheid loven, En zeggen: "Roemt Gods majesteit! Zijn goedheid gaat het al te boven;

Zijn goedheid duurt in eeuwigheid! 2. Laat Arons huis Gods goedheid loven, En zeggen: Roemt Gods majesteit! Zijn goedheid gaat het al te boven; Gez. 329: 1 2 3 1. Grote God, Gij hebt het zwijgen met uw eigen, met uw lieve stem verstoord. Maak de weg tot U begaanbaar, wees verstaanbaar; spreek Heer, uw gemeente hoort. 2. Heer, uw boodschap staat

Nadere informatie

De Rivier - Opwekking 459

De Rivier - Opwekking 459 Hartelijk welkom De Rivier - Opwekking 459 Levend water, verfrissend, vrij; het stroomt de berg af tot in de vallei. 't Is Gods rivier die je vreugde geeft. Hij brengt vernieuwing aan alles wat leeft.

Nadere informatie

825. Openbaring 19:6-16, Johannes 16: 23b mei 2017

825. Openbaring 19:6-16, Johannes 16: 23b mei 2017 825. Openbaring 19:6-16, Johannes 16: 23b-30 21 mei 2017 Daar zit hij dan, Johannes. Op het verre eiland Patmos, afgesloten van de rest van de wereld. Zo lijkt het tenminste. Of beter gezegd: dat hebben

Nadere informatie

Paasviering. Sing-in 2017

Paasviering. Sing-in 2017 Paasviering Sing-in 2017 Welkom en gebed Psalm 100:1 Juich, aarde, juich alom den HEER; Dient God met blijdschap, geeft Hem eer; Komt, nadert voor Zijn aangezicht; Zingt Hem een vrolijk lofgedicht. Wij

Nadere informatie

Opstandingsteksten in de lijdenstijd (3/3) Johannes 12, 20-26 Marknesse, 25 maart 2012 ochtenddienst Thema: de graankorrel die moet sterven

Opstandingsteksten in de lijdenstijd (3/3) Johannes 12, 20-26 Marknesse, 25 maart 2012 ochtenddienst Thema: de graankorrel die moet sterven Opstandingsteksten in de lijdenstijd (3/3) Johannes 12, 20-26 Marknesse, 25 maart 2012 ochtenddienst Thema: de graankorrel die moet sterven Gemeente van onze Here Jezus Christus, De graankorrel die sterft

Nadere informatie

Ruimte voor verstilling

Ruimte voor verstilling Ruimte voor verstilling Mededelingen door de ouderling van dienst Gerard van der Wardt Pastoraal ouderling, sectie 9 Psalm 30 vers 1 en 2 Psalm 30 vers 1 en 2 Psalm 30 vers 1 en 2 Psalm 30 vers 1 en 2

Nadere informatie

Voorbereiding op de Eerste heilige Communie R.K. Parochie van de H.Dionysius Heerhugowaard

Voorbereiding op de Eerste heilige Communie R.K. Parochie van de H.Dionysius Heerhugowaard Voorbereiding op de Eerste heilige Communie 2017-2018 R.K. Parochie van de H.Dionysius Heerhugowaard Eerste Communieproject - les 1 2 DIT BEN IK De volgende bladzijde gaat over jou! Vraag aan papa of mama

Nadere informatie

Waarom zijn we hier op aarde?

Waarom zijn we hier op aarde? Waarom zijn we hier op aarde? Wat is de zin van ons tijdelijk bestaan op aarde? Wat is het doel van dit leven? Velen verzinnen zelf een antwoord. Maar heb je iets aan verzinsels?? Godsdiensten beweren

Nadere informatie

Opstandingskerk, 26 november 2017

Opstandingskerk, 26 november 2017 Opstandingskerk, 26 november 2017 Laatste zondag kerkelijk jaar, Symbolische bloemschikking laatste zondag kerkelijk jaar In de bijbel, het boek van verwachting, maar ook van verdriet lezen we in Openbaring

Nadere informatie