Bijlagen Beheerovereenkomsten, nieuwe sporen voor het beleid. Kennis en ervaringen uit het SOLABIO project

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Bijlagen Beheerovereenkomsten, nieuwe sporen voor het beleid. Kennis en ervaringen uit het SOLABIO project"

Transcriptie

1 Bijlagen Beheerovereenkomsten, nieuwe sporen voor het beleid. Kennis en ervaringen uit het SOLABIO project

2 1 Inhoudstabel bijlage 1. Voorwaarden beheerovereenkomst vogelvoedselgewas 2 2. Situering, aanleg en beheer percelen monitoring vogelvoedselgewas Bijkomende waarnemingen akkervogelmonitoring winter Bijkomende waarnemingen Gemeente Landen: locaties 1 t.e.m Gemeente Tienen: locaties 14 t.e.m Gemeente Hoegaarden: locaties 17 t.e.m Gemeente Boutersem: locatie Gemeente Bierbeek: locaties 20 t.e.m Gemeente Bertem: locaties 24 t.e.m Voorwaarden beheerovereenkomst gemengde grasstrook voor akkervogels Technische richtlijn triorand voor akkervogels Londo-schaal Voorwaarden samenstelling grasmengsels voor erosiebestrijding Bloemenmengsel ter bevordering van natuurlijke vijanden Gebruiksaanwijzing, Inagro vzw

3 BIJLAGE 1 Voorwaarden beheerovereenkomst vogelvoedselgewas

4 Voorwaarden beheerovereenkomst 3 vogelvoedselgewas 1. Voorwaarden beheerovereenkomst vogelvoedselgewas Vaste voorwaarden beheerovereenkomst vogelvoedselgewas - het beheerpakket kan op het bedrijf toegepast worden op maximaal 0,5 ha (overeenkomsten met startdatum 1/1/2009 en 1/1/2010) of maximaal 5 ha (overeenkomsten met startdatum 1/1/2011 of later) - de contracthouder moet het beheervoorwerp gedurende de volledige looptijd van de beheerovereenkomst in gebruik hebben volgens de gegevens opgenomen in het Geïntegreerd Beheers- en Controle Systeem (GBCS), tenzij het beheervoorwerp wordt overgenomen overeenkomstig art. 10 van de beheerovereenkomst. - de oppervlakte van het perceel wordt vermeld in de beheerovereenkomst, de gemiddelde breedte is minstens 6 meter - het perceel wordt ingezaaid met een mengsel van zaadleverende planten, vogelvoedselgewas genoemd, de samenstelling van het zaadmengsel en de teeltrotatie worden bepaald in de beheerovereenkomst - het vogelvoedselgewas wordt minstens behouden tot 15 maart van het daaropvolgende jaar Bijkomende opgelegde voorwaarden Klassiek teeltrotatieschema en bijkomende voorwaarden die opgelegd worden in VLM Vlaams- Brabant (PAV): - jaarlijkse inzaai met zomertarwe min. 160 kg/ha voor 15 april - bij voorkeur wordt 5 kg/ha vlas bijgemengd. (Andere bijmengingen zijn mogelijk tot 40 kg/ ha, maar uitsluitend indien de Vlaamse Landmaatschappij hiervoor schriftelijk toestemming verleent.) - als in het najaar van het jaar voor start van de overeenkomst het perceel werd ingezaaid met wintergerst of wintertarwe, en men wil de teelt behouden, dan vervalt de verplichting tot inzaai in het voorjaar van het eerste werkjaar. - Tijdens het 3e of 4e werkjaar mag een teeltwisseling toegepast worden. Er wordt dan ingezaaid met min. 20 kg/ha bladrammenas voor 1 mei (tenzij de Vlaamse Landmaatschappij toestemming verleent voor de inzaai van een andere teelt als teeltwisseling vb. facelia met zonnebloemen, boekweit.) - er mag voor inzaai gebruik gemaakt worden van onbehandeld zaaigoed. De minimale hoeveelheid zomertarwe waarmee wordt ingezaaid isin dit geval dan wel 200 kg/ha.

5 Voorwaarden beheerovereenkomst 4 vogelvoedselgewas Er worden geen bindende voorwaarden gestipuleerd met betrekking tot bemesting of het gebruik van sproeistoffen. Ook moet geen factuur voorgelegd kunnen worden van aankoop van het zaaigoed. Als regel wordt gehanteerd dat per locatie maximaal 1 ha vogelvoedselgewas kan worden geteeld, of maximum 1,5 ha als er ook gemengde grasstroken op de locatie worden aangelegd. Vergoeding Vast bedrag (1490 /ha), jaarlijks na afloop van een werkjaar. Een uiterste betaaldatum wordt niet gestipuleerd.

6 BIJLAGE 2 Situering, aanleg en beheer percelen monitoring vogelvoedselgewas

7 Situering, aanleg en beheer percelen 6 monitoring vogelvoedselgewas Situering, aanleg en beheer percelen monitoring vogelvoedselgewas Locatie 1: Neerlanden Grootte deelperceel met vogelvoedselgewas: 0,20 ha in 2009, het jaar nadien uitgebreid tot 0,5 ha en vervolgens naar 0,67 ha in Beschrijving omgeving: het deelperceel maakt deel uit van een aaneengesloten cluster percelen tussen een holle weg en de oeverwal van de Molenbeekvallei. Op het gekoppelde perceel wordt korrelmaïs na korrelmaïs geteeld. De percelen worden niet-kerend bewerkt. Langs de lange zijden van de percelen staan houtkanten op de taluds. Op de dwarszijde werd een liguster en kornoeljeheg aangeplant. Door en rond de percelen liggen al langer erosiestroken en een perceelsrand buffert de holle weg. Aanleg en beheer: - Werkjaar 2009: inzaai wintertarwe (0,2 ha) in het najaar van Variëteit = Glasgow. Densiteit van inzaai = 200 kg/ha. Op 9/3 en 13/4 toediening van bladvoeding, resp. 60 en 52 eenheden vloeibare stikstof. Herbicidebehandeling op 13/4. Halmverkorter toegepast op 19/4. Fungicidebehandeling op 6/5, specifiek tegen fusarium op 21/6. - Werkjaar 2010: natuurlijke herinzaai van de wintertarwe gezaaid in 2008 (evenwel met toepassing van een herbicidebespuiting in het voorjaar). De resterende oppervlakte, bekomen na uitbreiding van het vogelvoedselgewas, wordt ingezaaid met wintertarwe. Ditmaal wordt de bemesting met de helft gereduceerd en wordt geen halmverkorter toegepast. De beperkte bemesting had later tot gevolg dat de halmen snel gingen legeren. - Werkjaar 2011: inzaai van zomertarwe na vernietiging van de zeer beperkt gekiemde wintertarwe. Locatie 2: Kumtich Grootte deelperceel met vogelvoedselgewas: 0,5 ha. Beschrijving omgeving: het vogelvoedselgewas wordt ingesloten door een strook gras, deels als buffer tegen de weg met diepe talud (perceelsrandenbeheer: perceelsrand natuur) en deels als akkervogelmaatregel langs de overige zijden waar er minder verstoring optreedt van het verkeer (akkervogelbeheer: gemengde grasstrook). Op die manier werden voor de eerste keer maatregelen voor akkervogels gecombineerd. Het volledig in beheerovereenkomst akkervogelbeheer leggen van percelen door het combineren van maatregelen is hierna wel vaker toegepast op kleinere percelen.

8 Situering, aanleg en beheer percelen 7 monitoring vogelvoedselgewas Voordien lag het perceel in grasklaver en werd het geactiveerd voor de braakregeling die in 2008 werd opgeheven na beslissing door de Europese commissie (ter bestrijding van snel oplopende inflatie op de voedselmarkten). Het perceel werd in het verleden gebruikt als stortplaats bij aanleg van de autostrade en werd nadien opgehoogd met zandgrond waardoor het weinig vruchtbaar is. Aanleg en beheer: - Werkjaar 2009: inzaai zomertarwe in het voorjaar van 2009 na scheuren van het perceel. Aanvankelijk start zonder bemesting (omzetting grasland naar akkerland). Later, na het uitstoelen, werd toch nog een beperkte dosis kunstmest opgebracht in een poging om de uitblijvende productie alsnog op te drijven. Er volgde na opbreng van de bemesting echter langdurig droog weer. - Werkjaar 2010: inzaai met zomertarwe in het voorjaar van Teeltgegevens niet bekend. - Werkjaar 2011: inzaai met zomertarwe in het voorjaar van Teeltgegevens niet bekend. Locatie 3: Honsem Grootte perceel met vogelvoedselgewas: 0,5 ha. Beschrijving omgeving: het perceel is langs drie zijden omgeven door bos, maar de open zijde is gericht op het zuidoosten en sluit daarbij aan op een open akkerbouwlandschap. Het perceel werd voordien geactiveerd als faunabraak. Aanleg en beheer: - Werkjaar 2009: braak perceel voorafgaandelijk behandeld met herbicide ter vernietiging van de verruigde jachtmengselvegetatie. Het perceel wordt d.m.v. een rotoreg bewerkt en ingezaaid met zomertarwe in het voorjaar van De densiteit van inzaai betreft 200 kg/ha. Het perceel wordt niet bemest en ook bestrijdingsmiddelen worden niet gebruikt. - Werkjaar 2010: inzaai met zomertarwe (slechte opkomst). Teeltgegevens niet bekend.

9 Situering, aanleg en beheer percelen 8 monitoring vogelvoedselgewas Locatie 4: Wange Grootte deelperceel met vogelvoedselgewas: 0,5 ha. Beschrijving omgeving: het perceel ligt in de vallei van de Grote Gete. Het waterpeil blijft lang in het voorjaar hoog waardoor de percelen maar laat bewerkbaar worden. Tenminste, dat is de situatie bij aanvang van de beheerovereenkomst. De omstandigheden tijdens het voorjaar van 2010 en 2011 zijn daarentegen uitzonderlijk gunstig door een verlaagde grondwaterstand. Aanleg en beheer: - Werkjaar 2009: inzaai mengsel van haver met erwten, eerder laat in het voorjaar om vorstschade te vermijden. - Werkjaar 2010: inzaai zomertarwe, geen teeltgegevens bekend. - Werkjaar 2011: inzaai zomertarwe, geen teeltgegevens bekend. Locatie 5: Walshoutem Grootte deelperceel: 0,5 ha. Beschrijving omgeving: het perceel ligt aan de rand van een akkerlandschap dat doorsneden wordt door de autostrade E40. In de directe omgeving staat een rij dennen als zoom rond een braak stuk met houtige opslag en aansluitend een loofhoutbosje. Het ganse perceel wordt ingezet voor jachtwild hetgeen erop neerkomt dat op het gekoppelde perceel jaarlijks verschillende wildmengsels in stroken worden ingezaaid. Aanleg en beheer: - Werkjaar 2009: zomertarwe, inzaai eind april. - Werkjaar 2010: zomertarwe, geen teeltgegevens bekend. - Werkjaar 2011: zomertarwe, geen teeltgegevens bekend.

10 BIJLAGE 3 Bijkomende waarnemingen akkervogelmonitoring winter

11 10 akkervogelmonitoring winter Bijkomende waarnemingen akkervogelmonitoring winter Figuur 1: Aantallen geelgors, grauwe gors en rietgors waargenomen op vogelvoedselgewasperceel in Kumtich tijdens de winter Figuur 2: Aantallen akkervogels waargenomen op vogelvoedselgewasperceel in Walshoutem tijdens de winter

12 BIJLAGE 4 Bijkomende waarnemingen akkervogelmonitoring winter

13 12 4. Bijkomende waarnemingen akkervogelmonitoring winter Gemeente Landen: locaties 1 t.e.m. 13 Locatie 1: Wange Figuur 3: Waarnemingen op perceel vogelvoedselgewas in Wange tijdens de winter Inventarisatie 13 oktober 2010 (eerste ronde) Beschrijving: Tarwe staat er mooi bij (recht). Tussenin staat klaver. Dieren op perceel: Een groepje van ongeveer 20 grauwe gorzen valt na een tijdje, in het perceel. Voorheen zaten ze in de buurt in een bietenperceel. Tevens in het perceel 1 fazantenhaan. Dieren in buurt: 5 veldleeuweriken vliegen over, 7 huismussen in de vlier langs het perceel. Roepende vink in de buurt. 2 watersnippen vallen in langs het perceel. Inventarisatie 16 november 2010 (tweede ronde) Beschrijving: Tarwe staat mooi. Klaver ertussen en haver. Dieren in buurt: Vink, geelgors, 6 gele kwikstaarten.

14 13 Inventarisatie 13 december 2010 (derde ronde) Beschrijving: Geen. Dieren op perceel: 1 blauwe reiger en 42 houtduiven op het perceel. Dieren in buurt: 22 geelgorzen in de vlier, 2 grauwe gorzen vliegen over richting andere beheerovereenkomst vogelvoedselgewassen. Inventarisatie 11 januari 2011 (vierde ronde) Beschrijving: Nog voedsel op het perceel. Dieren op perceel: 20 kauwen Dieren in buurt: 6 geelgorzen in de vlier, 30 kokmeeuwen en 2 nijlganzen in de buurt. Inventarisatie 23 februari 2011 (vijfde ronde) Beschrijving: Geen tarwe meer! Dieren op perceel: 1 haas. Dieren in buurt: 3 kramsvogels, 1 witte kwikstaart. Inventarisatie 10 maart 2011 (zesde ronde) Beschrijving: Geen. Dieren in buurt: 3 rietgorzen, 1 buizerd, 15 postduiven, 2 witte kwikstaarten, 1 watersnip, 1 ringmus, 1 geelgors in de vlier, 1 grauwe gors (?) Locatie 2: Walshoutem Inventarisatie 13 oktober 2010 (eerste ronde) Beschrijving: Men is bezig met een omheining te plaatsen rond het perceel, momenteel staan er al een hek en betonnen palen. Het graan ligt voor ongeveer 50% plat. Weinig kruiden (enkel bingelkruid) in het perceel. Dieren in buurt: 1 buizerd die achtervolgd wordt door een torenvalk. Inventarisatie 16 november 2010 (tweede ronde) Beschrijving: Tarwe ligt bijna allemaal plat. Ongeveer 30 % nog recht. Alles wat plat ligt lijkt opgegeten. Dieren op perceel: 1 fazantenhen. Dieren in buurt: 2 fazantenhanen.

15 14 Inventarisatie 13 december 2010 (derde ronde) Beschrijving: Tarwe is op. Dieren in buurt: 13 geelgorzen over het perceel. Inventarisatie 11 januari 2011 (vierde ronde) Beschrijving: Nog weinig voedsel aanwezig op het perceel. Dieren in buurt: 1 zilverreiger, 1 fazantenhen. Inventarisatie 23 februari 2011 (vijfde ronde) Beschrijving: Geen. Dieren in buurt: 1 grote zilverreiger, 1 blauwe kiekendief, 3 geelgorzen, grauwe gors (auditief), honderdtal kieviten. Inventarisatie 10 maart 2011 (zesde ronde) Beschrijving: Geen. Locatie 3: Figuur 4: Waarnemingen op perceel vogelvoedselgewas in Landen tijdens de winter

16 15 Inventarisatie 13 oktober 2010 (eerste ronde) Beschrijving: Het perceel is zeer lang en slechts 5 meter breed. De tarwe ziet er OK uit. Dieren op perceel: 1 fazantenhaan en 20 postduiven. Inventarisatie 16 november 2010 (tweede ronde) Beschrijving: Tarwe staat half recht maar is bijna op. Perceel is 6 meter breed. Dieren op perceel: 4 geelgorzen op uit het perceel. Inventarisatie 13 december 2010 (derde ronde) Beschrijving: Geen. Dieren op perceel: 1 koppel fazanten en 2 vinken op uit het perceel. Inventarisatie 11 januari 2011 (vierde ronde) Geen terreinbezoek door praktische omstandigheden. Inventarisatie 23 februari 2011 (vijfde ronde) Beschrijving: Bijna geen tarwe meer! Dieren op perceel: Ongeveer 50 geelgorzen op het perceel. Inventarisatie 10 maart 2011 (zesde ronde) Beschrijving: Geen. Dieren op perceel: 3 geelgorzen. Dieren in buurt: 1 veldleeuwerik zingend.

17 16 Locatie 4: Figuur 5: Waarnemingen op vogelvoedselgewas perceel in Landen tijdens de winter Inventarisatie 13 oktober 2010 (eerste ronde) Beschrijving: 1 smalle strook van slechts 6 meter breed. Dieren op perceel: Er vliegen minstens 25 postduiven op uit het perceel. 1 veldleeuwerik te horen. Inventarisatie 16 november 2010 (tweede ronde) Beschrijving: Tarwe staat nog gedeeltelijk recht (30%) maar is bijna op. Het zaad is ook aan het kiemen in de halm. Dieren op perceel: 9 geelgorzen vliegen op uit het perceel. Dieren in buurt: 1 grauwe gors en 1 vink in de buurt. Inventarisatie 13 december 2010 (derde ronde) Beschrijving: Bijna geen tarwe meer. Dieren op perceel: Er vliegen 25 geelgorzen op uit het perceel. Inventarisatie 11 januari 2011 (vierde ronde) Geen terreinbezoek door praktische omstandigheden.

18 17 Inventarisatie 23 februari 2011 (vijfde ronde) Beschrijving: Geen tarwe meer. Inventarisatie 10 maart 2011 (zesde ronde) Beschrijving: Geen. Dieren op perceel: 8 geelgorzen. Locatie 5: Figuur 6: Waarnemingen op vogelvoedselgewasperceel in Landen tijdens de winter Inventarisatie 13 oktober 2010 (eerste ronde) Beschrijving: Naast het perceel ligt er ook een overblijvende graanrand. De tarwe is plaatselijk omgevallen en het graan uit de halmen gevallen en reeds beginnen kiemen, vooral in het stuk van In dit stuk zijn er ook beduidend meer kruiden (voornamelijk melkdistel). Dieren op perceel: Twee geelgorzen vliegen op uit het perceel.

19 18 Inventarisatie 16 november 2010 (tweede ronde) Beschrijving: Tarwe ligt plat voor 80% en schiet terug uit. Ook op het nieuw stuk ligt er wat tarwe plat. De maïs is nog nooit geoogst. Dieren in buurt: 2 fazantenhanen en 1 fazantenhen, 10 houtduiven, roodborst, ongeveer 30 vinken in de houtkant en ook minstens 20 geelgorzen. Inventarisatie 1 december 2010 (extra ronde) Dit perceel werd nog een extra keer bezocht tijdens de onverwachte sneeuwval. Beschrijving: Geen. Dieren in buurt: 1000-en houtduiven (naar schatting 3000), 40 geelgorzen, 5 grauwe gorzen, 50 vinken, 5 ringmussen, 3 buizerds, veldleeuwerik (auditief). Alle duiven op het net geoogste maïsveld, de andere vogels meestal in de houtkant, of in de ruige rand. Inventarisatie 13 december 2010 (derde ronde) Beschrijving: Op het gedeelte van vorig jaar ligt de tarwe plat en is er zo goed als geen voedsel meer aanwezig (wel opvallend veel muizenholletjes). Op het nieuwe gedeelte staat de tarwe nog recht maar is er ook al veel verdwenen. Dieren op perceel: 1 torenvalk over het perceel. Dieren in buurt: 16 geelgorzen in de houtkant. Er vliegt 1 veldleeuwerik op uit de maïsstoppel (1 sperwer er achteraan). 3 buizerds samen op de grasstrook, predaterend op dood konijn. Inventarisatie 11 januari 2011 (vierde ronde) Beschrijving: In gedeelte 2009 nog heel weinig tarwe (zo goed als geen), in deel 2010 nog redelijk wat voedsel (wel plat op de grond). Dieren op perceel: 3 buizerds. Dieren in buurt: 26 geelgorzen in de houtkant, 5 kramsvogels vliegen over, 100-en houtduiven in de verte (populierenbos). Inventarisatie 23 februari 2011 (vijfde ronde) Beschrijving: Geen. Dieren op perceel: 40-tal geelgorzen en tiental grauwe gorzen. Dieren in buurt: 2 fazanten en 1 buizerd. 150 houtduiven. Inventarisatie 10 maart 2011 (zesde ronde) Beschrijving: Geen. Dieren op perceel: 5 geelgorzen, 1 haas Dieren in buurt: 15 vinken in de buurt

20 19 Locatie 6: Figuur 7: Waarnemingen op vogelvoedselgewasperceel in Landen tijdens de winter Inventarisatie 13 oktober 2010 (eerste ronde) Beschrijving: De tarwe is voor een groot deel uit de halmen gevallen en terug aan het kiemen. Slechts een klein gedeelte (40%) staat nog overeind. Dieren op perceel: 1 fazantenhaan op het perceel. Inventarisatie 16 november 2010 (tweede ronde) Beschrijving: Tarwe ligt bijna volledig plat. Misschien staat er nog 10 tot 20% recht. Dieren op perceel: Ongeveer 80 houtduiven op het perceel. Mogelijk zelfde deel van de groep als het vorige perceel. Inventarisatie 13 december 2010 (derde ronde) Beschrijving: Tarwe ligt bijna allemaal plat. Inventarisatie 11 januari 2011 (vierde ronde) Beschrijving: Geen tarwe meer. Dieren in buurt: 5 geelgorzen en 1 vink in de rand.

21 20 Inventarisatie 23 februari 2011 (vijfde ronde) Beschrijving: Geen. Dieren op perceel: 25 houtduiven Dieren in buurt: 20 geelgorzen in de buurt, 1 watersnip vliegt over. Inventarisatie 10 maart 2011 (zesde ronde) Beschrijving: Geen. Locatie 7: Figuur 8 : Waarnemingen op vogelvoedselgewasperceel in Landen tijdens de winter Inventarisatie 13 oktober 2010 (eerste ronde) Beschrijving: Langs het perceel ligt nog een grasstrook, noordelijk een perceel met mosterd, zuidelijk een perceel met maïs, in het noorden is er al geploegd. De graanrand is slechts 10 meter breed (en 70 meter lang). Het graan ziet er OK uit. Ongeveer 30% ligt plat. Inventarisatie 16 november 2010 (tweede ronde) Beschrijving: Graan ligt plat. Dieren op perceel: Ongeveer 50 houtduiven op het perceel.

22 21 Inventarisatie 13 december 2010 (derde ronde) Beschrijving: Tarwe ligt allemaal plat en er is nog weinig over. Dieren op perceel: Meer dan 50 houtduiven op het perceel. Dieren in buurt: 1 vink. Inventarisatie 11 januari 2011 (vierde ronde) Beschrijving: Alles ligt plat, geen tarwe meer. Dieren op perceel: 4 houtduiven. Inventarisatie 23 februari 2011 (vijfde ronde) Beschrijving: Geen tarwe meer. Dieren op perceel: 13 houtduiven. Dieren in buurt: 25 kraaien ( en kauwen) in de populieren en 2 wilde eenden op de beek. Inventarisatie 10 maart 2011 (zesde ronde) Beschrijving: Geen. Dieren op perceel: 20 geelgorzen Locatie 8: Figuur 9: Waarnemingen op vogelvoedselgewasperceel in Landen tijdens de winter

23 22 Inventarisatie 13 oktober 2010 (eerste ronde) Beschrijving: De velden in de onmiddellijk omgeving zijn ingezaaid met bieten, maïs. De strook is slechts 10 meter breed. De tarwe staat vrij laag (40 cm) en hangt half plat. Er zit op het eerste zicht weinig tarwe in de halmen. Langs de holle weg is er erosie. Dieren op perceel: 1 postduif vliegt op uit het perceel. Dieren in buurt: 1 vink in de buurt. Inventarisatie 16 november 2010 (tweede ronde) Beschrijving: Tarwe ligt bijna allemaal plat. Ongeveer 30% nog recht. De tarwekorrels zijn aan het kiemen. Dieren in buurt: 1 gele kwikstaart, 2 vinken. Inventarisatie 13 december 2010 (derde ronde) Beschrijving: Geen. Dieren in buurt: In de holle weg 8 geelgorzen en 1 vink. Inventarisatie 11 januari 2011 (vierde ronde) Beschrijving: Tarwe ligt plat, nog weinig voedsel. Dieren op perceel: 15 geelgorzen. Dieren in buurt: 2 veldleeuweriken, 1 blauwe kiekendief (m). Inventarisatie 23 februari 2011 (vijfde ronde) Beschrijving: Geen tarwe meer. Dieren in buurt: 7 veldleeuweriken. Inventarisatie 10 maart 2011 (zesde ronde) Beschrijving: Geen. Dieren op perceel: 1 haas. Dieren in buurt: 2 zingende veldleeuweriken en 2 roepende veldleeuweriken.

24 23 Locatie 9: Object Figuur 10 : Waarnemingen op vogelvoedselgewasperceel in Landen tijdens de winter Inventarisatie 13 oktober 2010 (eerste ronde) Beschrijving: Tarwe ziet er goed uit en staat recht. Vrij veel keien in de ondergrond. Dieren op perceel: 1 geelgors vliegt op uit perceel. Inventarisatie 16 november 2010 (tweede ronde) Beschrijving: Tarwe staat dun, maar wel nog mooie korrels in de halmen. Er staan iets meer kruiden op dit perceel. Veel melkdistel. Inventarisatie 13 december 2010 (derde ronde) Beschrijving: De tarwe is zo goed als op. Inventarisatie 11 januari 2011 (vierde ronde) Beschrijving: Nog tarwe aanwezig. Dieren in buurt: 16 geelgorzen in de houtkant. 1 buizerd en 1 torenvalk in de buurt.

25 24 Inventarisatie 23 februari 2011 (vijfde ronde) Beschrijving: Geen tarwe meer. Dieren op perceel: 25 geelgorzen op perceel. Dieren in buurt: 1 blauwe kiekendief in de buurt. Inventarisatie 10 maart 2011 (zesde ronde) Beschrijving: Geploegd! Object Figuur 11: Waarnemingen op vogelvoedselgewasperceel in Landen tijdens de winter Inventarisatie 13 oktober 2010 (eerste ronde) Beschrijving: Tarwe ziet er goed uit en staat mooi recht. Vooral melkdistel in het perceel en enkele fijnere kruiden. Inventarisatie 16 november 2010 (tweede ronde) Beschrijving: Tarwe staat mooi, wel dun. Dieren op perceel: 1 haas op het perceel. Dieren in buurt: Vink, kraai. Inventarisatie 13 december 2010 (derde ronde) Beschrijving: Tarwe staat mooi. Dieren op perceel: Veertigtal houtduiven op de hoek van het perceel. Dieren in buurt: 19 geelgorzen en 6 vinken in de rand.

26 25 Inventarisatie 11 januari 2011 (vierde ronde) Beschrijving: Nog tarwe aanwezig. Dieren in buurt: Zie vorig perceel. Inventarisatie 23 februari 2011 (vijfde ronde) Beschrijving: Geen tarwe meer. Inventarisatie 10 maart 2011 (zesde ronde) Beschrijving: Geen. Dieren op perceel: 1 haas Dieren in buurt: geen. Locatie 10: Inventarisatie 13 oktober 2010 (eerste ronde) Beschrijving: Tarwe staat mooi. De halmen zijn plaatselijk opgegeten (ree?, gans, ). Plaatselijk is de tarwe ook al uitgevallen en gekiemd (ongeveer 10%). Inventarisatie 16 november 2010 (tweede ronde) Beschrijving: De tarwe staat mooi. Het perceel ligt erg nat (tot aan de enkels in de modder). Inventarisatie 13 december 2010 (derde ronde) Beschrijving: De tarwe ligt redelijk plat, er is geen graan meer aanwezig. Dieren in buurt: 5 geelgorzen in de rand. Inventarisatie 11 januari 2011 (vierde ronde) Beschrijving: Zeer weinig tarwe nog. Dieren in buurt: 1 kramsvogel en 1 vink.

27 26 Inventarisatie 23 februari 2011 (vijfde ronde) Beschrijving: Geen tarwe meer. Inventarisatie 10 maart 2011 (zesde ronde) Beschrijving: Geen tarwe meer. Locatie 11: Figuur 12: Waarnemingen op vogelvoedselgewasperceel in Landen tijdens de winter Inventarisatie 13 oktober 2010 (eerste ronde) Beschrijving: Graan ligt plat en is terug aan het opschieten. Dieren op perceel: Er vliegen twee grauwe gorzen op uit het perceel. Dieren in buurt: Ongeveer 30 postduiven, 10 kraaien en 1 buizerd. Inventarisatie 16 november 2010 (tweede ronde) Beschrijving: Tarwe ligt bijna helemaal plat. Op het tijdstip van het terreinbezoek werden aan de overkant van de weg de spruiten geoogst. Door het vele lawaai werden geen waarnemingen verricht.

28 27 Inventarisatie 13 december 2010 (derde ronde) Beschrijving: Geen tarwe meer. Dieren op perceel: 1 blauwe reiger en 23 veldleeuweriken op perceel. Dieren in buurt: 1 buizerd Inventarisatie 11 januari 2011 (vierde ronde) Beschrijving: Geen tarwe meer aanwezig. Er ligt een aanzienlijke hoeveelheid tarwe op het perceel uitgestrooid! (naarschatting tussen 25 en 50 kg) Dieren in buurt: 1 blauwe kiekendief (vrouwtje), 1 buizerd en 15-tal kokmeeuwen. Inventarisatie 23 februari 2011 (vijfde ronde) Beschrijving: Geen tarwe meer. Dieren op perceel: 7 postduiven Dieren in buurt: 2 hazen in de buurt Inventarisatie 10 maart 2011 (zesde ronde) Beschrijving: Geen Dieren op perceel: 1 veldleeuwerik, 1 haas Dieren in buurt: 1 veldleeuwerik Locatie 12: Figuur 13: Waarnemingen op vogelvoedselgewasperceel in Landen tijdens de winter

29 28 Inventarisatie 13 oktober 2010 (eerste ronde) Beschrijving: Er is veel vraat aan graan (ree?), ook konijnen aanwezig. Veel kruiden: akkerdistel, kamille, klis, ooievaarsbek, wolfsklauw, melkdistel, bingelkruid, berenklauw, brandnetel, grote leeuwentand, zuring, klaproos. Dieren in buurt: 1 wijfje blauwe kiekendief. Vink in struweel en roepende huismussen in de houtkant. Inventarisatie 16 november 2010 (tweede ronde) Beschrijving: Nog 50% tarwe op het perceel. Veel kruiden: melkdistel, bingelkruid, akkerdistel, paardenbloem, vlas, boterbloem, zuring, wikke, berenklauw, brandnetel, klaproos, kamille, gele mosterd, kale jonker. Dieren op perceel: Geelgors? Vanuit de houtkant? Dieren in buurt: Merel, roodborst. Vink en geelgors in de houtkant. Inventarisatie 13 december 2010 (derde ronde) Beschrijving: De tarwe is plaatselijk OK. Dieren op perceel: 21 geelgorzen die aan en af naar het perceel vliegen. Dieren in buurt: 1 buizerd en 1 torenvalk. Inventarisatie 11 januari 2011 (vierde ronde) Beschrijving: Weinig tarwe nog. Dieren in buurt: 2 geelgorzen en enkele vinken in de houtkant. 1 buizerd in de buurt. Inventarisatie 23 februari 2011 (vijfde ronde) Beschrijving: Zo goed als geen tarwe meer! Dieren op perceel: 28 geelgorzen op het perceel. Dieren in buurt: Geen Inventarisatie 10 maart 2011 (zesde ronde) Beschrijving: Geen. Dieren in buurt: 1 buizerd in de houtkant, ongeveer 25 vinken in de houtkant, 1 zangpost geelgors in de houtkant, kievit in de buurt.

30 29 Locatie 13: Figuur 14: Waarnemingen op vogelvoedselgewasperceel in Landen tijdens de winter Inventarisatie 13 oktober 2010 (eerste ronde) Beschrijving: De tarwe is plat geslagen door weersomstandigheden. Dieren op perceel: Een groepje van 20 grauwe gorzen stijgt op uit het perceel. 3 veldleeuweriken vliegen op. Dieren in buurt : 1 torenvalk. Inventarisatie 16 november 2010 (tweede ronde) Beschrijving: Tarwe ligt bijna allemaal plat. Dieren op perceel: 1 torenvalk op uit perceel. Tiental geelgorzen vliegen op uit perceel (enkel te horen (mist)). Dieren in buurt: 2 veldleeuweriken, fazant, grauwe gors (te horen). Inventarisatie 1 december 2010 (extra ronde) Beschrijving: Geen. Dieren op perceel: 50-tal veldleeuweriken met enkele geelgorzen en 1 grauwe gors. 1 torenvalk boven perceel en 1 wijfje blauwe kiekendief. Inventarisatie 13 december 2010 (derde ronde) Beschrijving: Geen. Dieren in buurt: Een groepje van 17 kneus vliegt over.

31 30 Inventarisatie 11 januari 2011 (vierde ronde) Beschrijving: Tarwe ligt plat, maar toch nog wat voedsel aanwezig. Dieren op perceel: 25 houtduiven, 1 blauwe kiekendief (vrouwtje), 1 torenvalk, 1 haas. Inventarisatie 23 februari 2011 (vijfde ronde) Beschrijving: Veel tarwe was gekiemd in de halm en dat is nu afgestorven. Dieren op perceel: 2 blauwe kiekendieven. Dieren in buurt: 2 zingende veldleeuweriken. Inventarisatie 10 maart 2011 (zesde ronde) Beschrijving: Geen. Dieren op perceel: 8 grauwe gorzen en 1 geelgors, 1 torenvalk. Dieren in buurt: 9 rietgorzen, 2 veldleeuweriken (zingend) + 3 veldleeuweriken, 1 zangpost grauwe gors.

32 Gemeente Tienen, locaties 14 t.e.m. 16 Locatie 14: Figuur 15: Waarnemingen op vogelvoedselgewasperceel in Tienen tijdens de winter Inventarisatie 13 oktober 2010 (eerste ronde) Beschrijving: Het is erg mistig en koud. Er is weinig bedekking van tarwe (40%). Die bestaat uit veel korte halmen waarvan een groot deel plat ligt. In het perceel zijn veel kruiden aanwezig (ook akkerdistel): klaver, winde, akkerdistel, gewone berenklauw, paardenbloem, duizendblad, ganzevoet, melkdistel, kamille, kleine leeuwentand, speerdistel, Canadese guldenroede.langs het perceel staat maïs. De bosaanplant (met graan onder gezaaid in 2009) is nu omheind en de aangeplante bomen en struiken zijn aan het opschieten. Dieren op perceel: 1 houtduif. Inventarisatie 16 november 2010 (tweede ronde) Erg mistig. Voorbije dagen hard geregend. Iets kouder dan de voorbije dagen (5-7 C) Beschrijving: Tarwe ligt plat, er resteert nog weinig korrel. De maïs is geoogst. Er is vrij veel akkerdistel in het perceel. Veel kruiden (40%): klaver, gras (gestreepte witbol e.a.), bingelkruid, paardenbloem, herderstasje, duizendblad, kamille, klein hoefblad, jacobskruiskruid, klein streepzaad, melkdistel, gewone berenklauw, speerdistel. Dieren in buurt: Vink, geelgors (roep), kraai.

33 32 Inventarisatie 13 december 2010 (derde ronde) Beschrijving: Zo goed als geen tarwe meer op het perceel. Dieren op perceel: 12 fazanten (3 vrouwtjes en 9 mannetjes), 3 hazen en 3 geelgorzen op het perceel. Dieren in buurt: 1 veldleeuwerik. Inventarisatie 11 januari 2011 (vierde ronde) Beschrijving: Nog weinig tarwe op het perceel. Dieren op perceel: 19 geelgorzen, 6 fazanten. Inventarisatie 8 februari 2011 (vijfde ronde) Beschrijving: Bijna geen tarwe meer op het perceel. Dieren op perceel: 2 fazant (vrouwtjes) en 2 patrijzen. Dieren in buurt: 4 geelgorzen. Inventarisatie 10 maart 2011 (zesde ronde) Beschrijving: Perceel werd omgeploegd! Locatie 15: Figuur 16: Waarnemingen op vogelvoedselgewasperceel in Tienen tijdens de winter

34 33 Inventarisatie 13 oktober 2010 (eerste ronde) Beschrijving: Hier staat een mengsel van verschillende soorten granen: tarwe, gerst, quinoa, raaigras. Meer naar de weg toe is er ook een overblijvende graanrand. Dieren in buurt: Roep van geelgors in de onmiddellijke buurt. Vink vliegt over. Rietgors in buurt. Inventarisatie 16 november 2010 (tweede ronde) Beschrijving: De gerst en de tarwe staan nog mooi. De gerst staat zelfs nog groen. Dieren op perceel: 1 fazant en 1 waterpieper. Dieren in buurt: 1 fazant. Inventarisatie 13 december 2010 (derde ronde) Beschrijving: Geen. Dieren op perceel: 3 geelgorzen op uit het perceel, 1 blauwe reiger in het perceel. Dieren in buurt: 1 fazant (mannetje) en 32 geelgorzen in de aanpalende boom. 1 buizerd op een weidepaal. Inventarisatie 11 januari 2011 (vierde ronde) Beschrijving: Nog voedsel aanwezig. Dieren op perceel: 1 blauwe reiger, 1 torenvalk jagend boven perceel. Dieren in buurt: 6 veldleeuweriken, 12 geelgorzen en 1 kievit. Inventarisatie 8 februari 2011 (vijfde ronde) Beschrijving: Vrij warm op 8 februari! Er is geen tarwe meer op het perceel. Dieren op perceel: 3 hazen Dieren in buurt: 5 geelgorzen op de graanrand in de buurt. 1 patrijs. Inventarisatie 10 maart 2011 (zesde ronde) Beschrijving: Geen Dieren op perceel: 16 geelgorzen, 5 rietgorzen, 1 watersnip, 8 veldleeuweriken, 1 haas. Dieren in buurt: 2 patrijzen.

35 34 Locatie 16: Figuur 17: Waarnemingen op vogelvoedselgewasperceel in Tienen tijdens de winter Inventarisatie 13 oktober 2010 (eerste ronde) Beschrijving: In de onmiddellijke omgeving staan er nog twee overblijvende graanstroken. Plaatselijk ligt de tarwe plat (10%). Hier is tarwe terug aan het opschieten. Dieren in buurt: Winterkoning en fazant te horen in de buurt. Inventarisatie 16 november 2010 (tweede ronde) Beschrijving: De tarwe ligt half plat en begint plaatselijk te kiemen uit de korrels. Dieren in buurt: 1 vink in de buurt en een twintigtal rietgorzen naast het perceel in de maïs. Inventarisatie 13 december 2010 (derde ronde) Beschrijving: Tarwe ok. Dieren op perceel: 2 ringmussen, 8 geelgorzen, 5 vinken samen in houtkant, aan- en afvliegend van het perceel. Dieren in buurt: 1 rietgors in de buurt. Inventarisatie 11 januari 2011 (vierde ronde) Beschrijving: Tarwe ligt allemaal plat, nog vrij veel voedsel. Dieren op perceel: 3 geelgorzen, 1 blauwe reiger, 1 haas.

36 35 Inventarisatie 8 februari 2011 (vijfde ronde) Beschrijving: Tarwe ligt plat, maar er zijn wel nog korrels in de halmen. Dieren op perceel: Twee blauwe reigers. Dieren in buurt: 8 geelgorzen en 2 vinken in het wilgenstruweel. 2 grauwe gorzen in de grasstrook. Inventarisatie 10 maart 2011 (zesde ronde) Beschrijving: Geen Dieren op perceel: 3 rietgorzen, 2 torenvalken jagend boven het perceel. Dieren in buurt: 8 geelgorzen, 1 blauwe reiger. 4.3 Gemeente Hoegaarden: locaties 17 t.e.m. 18 Locatie 17: Figuur 18: Waarnemingen op vogelvoedselgewasperceel in Hoegaarden tijdens de winter Inventarisatie 14 oktober (eerste ronde) Beschrijving: Graan staat mooi recht. Dieren op perceel: 9 geelgorzen vliegen uit de graanrand op, recht naar de houtkant. Dieren in buurt: 5 fazantenhennen en 3 fazantenhanen in omliggende grasstrook.

37 36 Inventarisatie 25 november 2010 (tweede ronde) Beschrijving: Tarwe staat mooi, veel klaver erin. Dieren op perceel: 5 geelgorzen vliegen op uit het perceel. Dieren in buurt: 1 waterpieper over, 3 fazanten in de buurt, 10 geelgorzen (in surplus met die van perceel) in de haag. Inventarisatie 13 december 2010 (derde ronde) Beschrijving: Geen. Dieren in buurt: 43 geelgorzen en 1 vink in houtkant naast perceel. Inventarisatie 11 januari 2011 (vierde ronde) Beschrijving: Nog voldoende voedsel op het perceel, zelfs nog wat tarwe die recht staat. Dieren op perceel: 1 rietgors, 1 haas, 7 fazanten. Dieren in buurt: 19 geelgorzen in de houtkant. Inventarisatie 8 februari 2011 (vijfde ronde) Beschrijving: Geen. Dieren op perceel: 3 geelgorzen vliegen op uit het perceel, 1 veldleeuwerik (roepend) boven het perceel. Dieren in buurt: 8 geelgorzen in de rand, 2 fazantenhanen in de rand. Inventarisatie 10 maart 2011 (zesde ronde) Beschrijving: Op het moment van inventarisatie waren er werken aan de gang in de holle weg (kappen en hakselen) dus veel verstoring! Er is geen voedsel meer op het perceel. Dieren op perceel: 50 geelgorzen op het perceel, 2 veldleeuweriken op het perceel en vink op het perceel. Dieren in buurt: 3 reeën

38 37 Locatie 18: Figuur 19: Waarnemingen op vogelvoedselgewasperceel in Hoegaarden tijdens de winter Inventarisatie 14 oktober 2010 (eerste ronde) Beschrijving: Tarwe staat mooi. Veel kruiden in het perceel: kamille, korrelganzevoet, melkdistel. Dieren in buurt: 25 huismussen in het bos achter het perceel. Vink in de buurt. Inventarisatie 25 november 2010 (tweede ronde) Beschrijving: Tarwe staat goed. Dieren in buurt: 2 veldleeuweriken vliegen op uit de grasrand. Minstens 15 ringmussen in het aanpalend bosje, tevens minstens 2 geelgorzen en 1 rietgors. Inventarisatie 13 december 2010 (derde ronde) Beschrijving: Geen. Dieren op perceel: 32 geelgorzen, vink, keep, ringmus in bosje, aan- en afvliegend van het perceel. 1 torenvalk boven het perceel. Dieren in buurt: 1 veldleeuwerik in de buurt Inventarisatie 11 januari 2011 (vierde ronde) Geen terreinbezoek wegens praktische omstandigheden.

39 38 Inventarisatie 8 februari 2011 (vijfde ronde) Beschrijving: Bijna geen korrels meer. Veel muizenholletjes. Dieren in buurt: Twee veldleeuweriken zingend, 11 geelgorzen cirkelend boven het perceel. 30 bosduiven vliegen op uit het aanpalend bosje. Inventarisatie 10 maart 2011 (zesde ronde) Beschrijving: geen. Dieren op perceel: 1 torenvalk en 1 blauwe kiekendief boven het perceel. Groepje van 25 geelgorzen, 2 grauwe gorzen, 1 rietgors, 5 ringmussen vliegen op en af het perceel van uit het bosje. 1 veldleeuwerik vliegt op uit het perceel. Dieren in buurt: 1 zingende veldleeuwerik en 1 zingende geelgors in de buurt, 1 kievit in de buurt.

40 Gemeente Boutersem Locatie 19: Inventarisatie 13 oktober 2010 (eerste ronde) Beschrijving: Er staat weinig tarwe op het perceel, een bedekking van ongeveer 30%. Heel veel onbedekte grond (ongeveer 50%). Langs de helft van het perceel ligt er een grasstrook. Planten in het perceel: ganzenvoet, zuring, speerdistel, akkerdistel (plaatselijk dominant), Canadese guldenroede, koninginnekruid, aardpeer. Dieren op perceel: Geen dieren op het perceel. Dieren in buurt: In de onmiddellijke omgeving patrijs roepend.in de buurt (akker langs weg) 9 fazantenhanen en 2 fazantenhennen. Inventarisatie 16 november 2010 (tweede ronde) Beschrijving: Er staat nog weinig graan (20 tot 30%) op het perceel, 50% kool en 10% akkerdistel en een beetje aardpeer. Dieren op perceel: Geen dieren op het perceel. Dieren in buurt: Op het wegje vliegt 1 veldleeuwerik over, roep van geelgors, ongeveer 50 houtduiven vliegen over, fazant. Op de akker naast het perceel een grote groep vinken (50 exemplaren). Inventarisatie 13 december 2010 (derde ronde) Beschrijving: Geen. Dieren in buurt: 8 geelgorzen en 1 vink aan de rand van het perceel. Inventarisatie 11 januari 2011 (vierde ronde) Beschrijving: Geen tarwe meer aanwezig! Dieren in buurt: 6 geelgorzen, 1 buizerd, 1 heggenmus, 2 reeën (in graskant). Inventarisatie 8 februari 2011 (vijfde ronde) Beschrijving: Geen tarwe meer! Dieren in buurt: In de populieren zitten 4 geelgorzen en 1 vink. Inventarisatie 10 maart 2011 (zesde ronde) Beschrijving: Veel speerdistel in het perceel. Geen voedsel meer. Dieren op perceel: 1 geelgors in de buurt.

41 Gemeente Bierbeek: locaties 20 t.e.m. 23 Locatie 20: Inventarisatie 14 oktober 2010 (eerste ronde) Beschrijving: Tarwe ligt een beetje plat (zo n 20 cm hoog) maar ziet er nog redelijk OK uit. Plaatselijk veel raaigras. Dieren op perceel: 1 kneu. Dieren in buurt: 1 keep, tiental geelgorzen in de rand. Inventarisatie 25 november (tweede ronde) Beschrijving: Veel gras tussen tarwe. Dieren in buurt: 1 torenvalk op paal. Inventarisatie 14 december 2010 (derde ronde) Beschrijving: Geen. Inventarisatie 12 januari 2011 (vierde ronde) Beschrijving: Tarwe ligt plat, bijna geen voedsel meer. Miezerig weer, erg koude wind. Geen sneeuw meer (gesmolten sinds 1 week), Dieren op perceel: Geen Dieren in buurt: Zie perceel Inventarisatie 10 februari 2011 (vijfde ronde) Beschrijving: Nog tarwe aanwezig. Dieren in buurt: 1 torenvalk op verlichtingspaal. Inventarisatie 9 maart 2011 (zesde ronde) Beschrijving: Nog voedsel aanwezig

42 41 Locatie 21: Figuur 20: Waarnemingen op vogelvoedselgewas perceel in Bierbeek tijdens de winter Inventarisatie 14 oktober 2010 (eerste ronde) Beschrijving: Tarwe staat mooi vol en recht. Dieren in buurt: Huismus in de aanpalende tuin, evenals een tiental geelgorzen (zelfde groepje als langs object ). Inventarisatie 25 november (tweede ronde) Beschrijving: Tarwe staat mooi. Die is opvallend meer opgegeten in de buurt van de haag. Dieren in buurt: Meer dan 20 geelgorzen en minstens 5 vinken in de boom van de naburige tuin. Inventarisatie 14 december 2010 (derde ronde) Beschrijving: Geen. Dieren op perceel: 35 geelgorzen in haag naar perceel. Dieren in buurt: In de haag: 25 huismussen, 1 ringmus en 10 vinken. Inventarisatie 12 januari 2011 (vierde ronde) Beschrijving: Tarwe plat, maar wel nog voedsel aanwezig, Dieren in buurt: 59 geelgorzen, 1 ringmus + enkele vinken en mezen in de haag van de aangrenzende tuin.

43 42 Inventarisatie 10 februari 2011 (vijfde ronde) Beschrijving: Nog tarwe aanwezig. Dieren in buurt: Twintigtal geelgorzen in de houtkant en 1 vink. Inventarisatie 9 maart 2011 (zesde ronde) Beschrijving: Nog voedsel aanwezig Dieren op perceel: 50 geelgorzen, een groep van ongeveer 60 roeken en kauwen. Dieren in buurt: 1 rietgors in de haag, 3 patrijzen in de rand, 1 huismus in de haag, 1 vink in de haag. Locatie 22: Figuur 21: Waarnemingen op vogelvoedselgewasperceel in Bierbeek tijdens de winter Inventarisatie 14 oktober 2010 (eerste ronde) Beschrijving: Tarwe staat mooi en recht, veel muizenholletjes. Mooie landschappelijke structuur in de omgeving; mooi begroeide talud. Dieren in buurt: Honderdtal kokmeeuwen op aanpalende akker, tevens 1 grote zilverreiger. 1 buizerd, twee torenvalken, 1 graspieper in de buurt.

44 43 Inventarisatie 25 november (tweede ronde) Beschrijving: Tarwe OK. Dieren op perceel: 2 veldleeuweriken op uit het perceel. Dieren in buurt: 4 geelgorzen over, 9 postduiven in de rand. Inventarisatie 14 december 2010 (derde ronde) Beschrijving: Tarwe staat mooi. Dieren op perceel: 1 houtduif op uit perceel. Dieren in buurt: 15 graspiepers in de buurt. 1 geelgors over. Inventarisatie 12 januari 2011 (vierde ronde) Beschrijving: Nog voldoende voedsel aanwezig op het perceel. Dieren op perceel: 2 veldleeuweriken en 1 geelgors. Dieren in buurt: 2 jagende blauwe kiekendieven (beide man.) boven grasstrook in de buurt. Inventarisatie 10 februari 2011 (vijfde ronde) Beschrijving: Er lijkt nog veel eten te zijn. De halmen zijn intact en vol maar er zitten geen korrels meer in. Er is zo goed als geen graan meer aanwezig op het perceel. Dieren op perceel: Twee geelgorzen en 1 rietgors. Inventarisatie 9 maart 2011 (zesde ronde) Beschrijving: De halmen lijken nog vol, maar er zit geen graan meer in. Dieren op perceel: 100 duiven, 50 kauwen, 2 rietgorzen, 8 veldleeuweriken.

45 44 Locatie 23: Figuur 22: Waarnemingen op vogelvoedselgewasperceel in Bierbeek tijdens de winter Inventarisatie 14 oktober 2010 (eerste ronde) Beschrijving: Het graan staat mooi en recht. Rattenhol en reeligplaats in het perceel. Dieren in buurt: 3 veldleeuweriken over, 1 fazant, 1 graspieper over. Inventarisatie 25 november (tweede ronde) Beschrijving: Tarwe staat mooi. Inventarisatie 14 december 2010 (derde ronde) Beschrijving: Geen. Dieren op perceel: Er vliegt 1 vrouwtje blauwe kiekendief op uit het perceel. 1 koppel fazanten in het perceel. 1 torenvalk boven het perceel. Inventarisatie 12 januari 2011 (vierde ronde) Beschrijving: Tarwe ligt plat, maar er is toch nog voedsel aanwezig, Dieren op perceel: 1 blauwe reiger. Dieren in buurt: 5 veldleeuweriken, 1 blauwe kiekendief (vrouwtje), 1 buizerd en 1 geelgors,

46 45 Inventarisatie 10 februari 2011 (vijfde ronde) Beschrijving: Nog veel tarwe op het perceel. Ook veel muizenholletjes. Dieren op perceel: 1 vrouwtje blauwe kiekendief. Sporen van ree. Dieren in buurt: Twee veldleeuweriken. Inventarisatie 9 maart 2011 (zesde ronde) Beschrijving: Geen. Dieren op perceel: 1 blauwe reiger, 1 blauwe kiekendief, 1 veldleeuwerik. Dieren in buurt: 8 veldleeuweriken in de onmiddellijke omgeving, kievit in de buurt. 4.6 Gemeente Bertem: locaties 24 t.e.m. 33 Locatie 24: Figuur 23 : Waarnemingen op vogelvoedselgewasperceel in Bertem tijdens de winter Inventarisatie 14 oktober 2010 (eerste ronde) Beschrijving: Tarwe staat redelijk mooi, plaatselijk ijl. Vrij veel kruiden in het perceel (o.a. kamille, melde, korrelganzevoet, melkdistel, bijvoet). Er is een klein stukje waar alle halmen opgegeten zijn. Dieren op perceel: 3 hazen. Dieren in buurt: 1 heggenmus in de buurt, 6 geelgorzen langs de rand. Vink in de buurt, fazantenhen.

47 46 Inventarisatie 17 november 2010 (tweede ronde) Beschrijving: Uiterste tip is opgeknabbeld, de rest is redelijk. Dieren op perceel: 30 kneus op perceel en 2 fazanten in het perceel. Dieren in buurt: Minstens 70 geelgorzen, ringmus en keep. Inventarisatie 14 december 2010 (derde ronde) Beschrijving: De tarwe is zo goed als op. Dieren op perceel: 2 fazanten Dieren in buurt: 1 eerstewinter wijfje blauwe kiekendief vliegt over, 4 vinken in de houtkant. Inventarisatie 12 januari 2011 (vierde ronde) Beschrijving: Tarwe ligt wel plat, maar er lijken nog voldoende korrels aanwezig te zijn. Dieren op perceel: 17 fazanten op het perceel, opvliegend (verspreid). Dieren in buurt: 10 vinken vliegen op uit de houtkant, 15 geelgorzen vliegen op in de buurt van de composthopen. Inventarisatie 10 februari 2011 (vijfde ronde) Beschrijving: De tarwe is op! Dieren op perceel: Minstens 1 kneu, 10 putters, 30 geelgorzen en 10 vinken die af en aan het perceel vliegen. Dieren in buurt: In de rand pimpelmees, koolmees en merel. Inventarisatie 9 maart 2011 (zesde ronde) Beschrijving: Geen voedsel meer. Dieren op perceel: 10 geelgorzen, 20 vinken, 1 kneu, 1 rietgors Dieren in buurt: 1 witte kwikstaart, 1 zanglijster, 1 veldleeuwerik zingend.

48 47 Locatie 25: $ $ Figuur 24: Waarnemingen op vogelvoedselgewasperceel in Bertem tijdens de winter Inventarisatie 14 oktober 2010 (eerste ronde) Beschrijving: Tarwe staat mooi en recht. Dieren in buurt: 15 Canadese ganzen, 8 nijlganzen en 1 blauwe reiger. Inventarisatie 17 november 2010 (tweede ronde) Beschrijving: De tarwe is voor ongeveer 50% afgevreten op de bovenste helft van het perceel, de onderste helft van het perceel lijkt ok. Dieren op perceel: 50 postduiven en 20 houtduiven vliegen op uit het perceel. Dieren in buurt: In de houtkant 1 heggenmus, 45 geelgorzen en 1 rietgors. In de buurt 1 veldleeuwerik en 1 buizerd. Inventarisatie 14 december 2010 (derde ronde) Beschrijving: geen. Dieren op perceel: Er vliegt 1 geelgors op uit perceel, 2 hazen lopen uit het perceel. Dieren in buurt: 24 geelgorzen in de naburige eik, 1 wijfje fazant in de kant. Inventarisatie 12 januari 2011 (vierde ronde) Beschrijving: Nog maar weinig voedsel op het perceel. Dieren op perceel: 2 geelgorzen. Dieren in buurt: 12 geelgorzen in de houtkant onderaan het perceel, hiervan zijn er twee geland op het perceel. Langs de weg zaten nog een tiental nijlganzen.

49 48 Inventarisatie 10 februari 2011 (vijfde ronde) Beschrijving: Er is geen tarwe meer op het perceel. Dieren in buurt: Er zitten 5 geelgorzen in een aanpalende boom. Enkele zingende veldleeuweriken in de buurt. Inventarisatie 9 maart 2011 (zesde ronde) Beschrijving: geen. Dieren op perceel: 7 geelgorzen, 1 onbekend, 4 hazen. Dieren in buurt: geen. Locatie 26: Figuur 25: Waarnemingen op vogelvoedselgewasperceel in Bertem tijdens de winter Inventarisatie 14 oktober 2010 (eerste ronde) Beschrijving: Tarwe staat mooi. Veel paardenbloem op het perceel, ook akkerdistel, melkdistel, varkensgras, kamille. 1 haas op het perceel. Dieren in buurt: 1 rietgors over, 1 vink in de buurt. Inventarisatie 17 november 2010 (tweede ronde) Beschrijving: Tarwe ok, veel paardenbloem. Dieren op perceel: 15 geelgorzen op perceel.

50 49 Inventarisatie 14 december 2010 (derde ronde) Beschrijving: Nog matig tarwe aanwezig op perceel. Dieren op perceel: 30 geelgorzen die aan- en afvliegen van de struiken naar het perceel. Dieren in buurt: 30 vinken in de houtkant, 1 keep, er vliegt 1 aalscholver over en 1 ruigpootbuizerd in de verte. Inventarisatie 12 januari 2011 (vierde ronde) Beschrijving: Nog tarwe in de korrel. Dieren in buurt: In de onmiddellijke omgeving (houtkant) 15 grauwe gorzen en 30 geelgorzen. 1 ruigpootbuizerd. Inventarisatie 10 februari 2011 (vijfde ronde) Beschrijving: Geen. Dieren op perceel: 15 geelgorzen in houtkant, waarvan 3 invallend op perceel. 2 hazen op perceel. Dieren in buurt: 1 mannetje bruine kiekendief (juveniel) in de buurt (duidelijk zwarte vleugeltoppen). Inventarisatie 9 maart 2011 (zesde ronde) Beschrijving: Geen voedsel meer. Dieren op perceel: 2 holenduiven. Dieren in buurt: 1 geelgors zingend in de buurt. 1 veldleeuwerik roepend over. In de buurt een groep van minstens 100 geelgorzen, 4 grauwe gorzen en keep.

51 50 Locatie 27: Figuur 26: Waarnemingen op vogelvoedselgewasperceel in Bertem tijdens de winter Inventarisatie 14 oktober 2010 (eerste ronde) Beschrijving: Het noordelijkste stuk bevat weinig tarwe en veel mosterd. Meer naar het zuiden staat nog ongeveer 50 % tarwe recht. Ook hier veel mosterd en al redelijk vergrast. Dieren in buurt: 10 geelgorzen in de aanpalende houtkant. Inventarisatie 17 november 2010 (tweede ronde) Beschrijving: Geen. Dieren op perceel: Veel geelgorzen, minstens 50, op perceel. Mogelijk overlap met ander perceel in de buurt. Dieren in buurt: 1 keep. 4 boomleeuweriken. Ongeveer 50 kramsvogels. Inventarisatie 14 december 2010 (derde ronde) Beschrijving: Geen. Dieren op perceel: Ongeveer 60 geelgorzen aan- en afvliegend van het perceel. Dieren in buurt: In de houtkant zit 1 pimpelmees en 1 heggenmus. In totaal wordt geschat dat over de 3 percelen ongeveer 300 vogels zitten. Die groep bestaat hoofdzakelijk uit geelgors (ongeveer 200), en groot aantal vinken (kleine 100) en een klein aantal rietgorzen (ongeveer 10).

52 51 Inventarisatie 12 januari 2011 (vierde ronde) Beschrijving: Enkel plaatselijk staat er nog wat tarwe. Nog weinig voedsel aanwezig. Dieren op perceel: Er vliegt 1 blauwe reiger op uit het perceel. 1 haas. Dieren in buurt: Er vliegt 1 blauwe kiekendief over. 65 geelgorzen in de houtkant. Inventarisatie 10 februari 2011 (vijfde ronde) Beschrijving: Perceel was bewerkt (omgeploegd)! Inventarisatie 9 maart 2011 (zesde ronde) Omgeploegd! Dieren op perceel: Geen Dieren in de buurt: Geen Locatie 28: Inventarisatie 14 oktober 2010 (eerste ronde) Beschrijving: Tarwe staat mooi. Ze staat recht en ongeveer 60 cm hoog. Dieren op perceel: De 10 geelgorzen die opgemerkt werden bij object kwamen zeer waarschijnlijk van dit perceel. Dieren in buurt: Twee geelgorzen aan de achterste rand, 1 in de eik en 1 in de maïs. Inventarisatie 17 november 2010 (tweede ronde) Beschrijving: Tarwe staat mooi. Dieren op perceel: Hier geen vogels, wel op buurpercelen. Dieren in buurt: Op buurpercelen. Inventarisatie 14 december 2010 (derde ronde) Beschrijving: Tarwe staat nog OK. Dieren in buurt: 23 vinken en 3 rietgorzen in de eik langs de weg. Inventarisatie 12 januari 2011 (vierde ronde) Beschrijving: Graan ligt plat maar er is wel nog veel voedsel in de korrels. Dieren in buurt: Zie object

53 52 Inventarisatie 10 februari 2011 (vijfde ronde) Beschrijving: Perceel was omgeploegd! Dieren in buurt: Enkele geelgorzen in de houtkant. Inventarisatie 9 maart 2011 (zesde ronde) Omgeploegd! Dieren op perceel: Geen Dieren in de buurt: Geen Locatie 29: Figuur 27: Waarnemingen op vogelvoedselgewasperceel in Bertem tijdens de winter Inventarisatie 14 oktober 2010 (eerste ronde) Beschrijving: De gerst is allemaal geknikt, maar ligt niet volledig plat. Het is overwoekerd met droge kamille, heel dicht aan kruiden. 1 haas uit het perceel. Dieren in buurt: Vink, roodborst, 5 geelgorzen, 2 veldleeuweriken. Inventarisatie 17 november 2010 (tweede ronde) Beschrijving: Tarwe nogal overgroeid door kamille, ligt half plat. Dieren op perceel: Groot aantal vogels op en aan perceel: ongeveer 250 geelgorzen, ook groenling, 20-tal vinken, kneu, koperwiek, 2 waterpiepers, tiental ringmussen. Dieren in buurt: 19 kievitten vliegen over.

Buijtenland van Rhoon

Buijtenland van Rhoon Buijtenland van Rhoon Evaluatie winterseizoen 2018/2019 Het eerste winterseizoen na de oprichting van de gebiedscoöperatie Buijtenland van Rhoon is achter de rug. Dit document bespreekt de wintervogeltellingen

Nadere informatie

Werkgebied VWG-Zutphen Oppervlak: ha

Werkgebied VWG-Zutphen Oppervlak: ha Werkgebied VWG-Zutphen Oppervlak: 19.227 ha Overzicht verdeling werkgebied in Deelgebieden - Telgebieden KN1 KN2 KN3 KN6 KN5 KN4 GE7 GE6 GE5 GE4 GE2 GE3 GE1 VB11 TE5 TE4 TE3 TE2 TE1 HC5 HC4 HC3 HC2 HC1

Nadere informatie

Biotoopverbetering voor Patrijs en andere akkervogels. Olivier Dochy Provincie West-Vlaanderen

Biotoopverbetering voor Patrijs en andere akkervogels. Olivier Dochy Provincie West-Vlaanderen Biotoopverbetering voor Patrijs en andere akkervogels Olivier Dochy Provincie West-Vlaanderen Wat zijn akkervogels? volledig gebonden aan landbouwgebied = de echte weidevogels = de akker- en weidevogels

Nadere informatie

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject Bronvermelding Deze voorlopige verspreidingskaarten zijn gebaseerd op de huidige atlastellingen, aangevuld met informatie uit de Sovon-meetnetten (Netwerk Ecologische

Nadere informatie

Beheerpakketten akkerfaunabeheer Collectief Midden Groningen 2017

Beheerpakketten akkerfaunabeheer Collectief Midden Groningen 2017 Beheerpakketten akkerfaunabeheer Collectief Midden Groningen 2017 11 Rietzoom en klein rietperceel Met een rietzoom kunnen verbindingen worden gelegd tussen (beheerde) elementen of percelen. Tevens kan

Nadere informatie

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject Bronvermelding Deze voorlopige verspreidingskaarten zijn gebaseerd op de huidige atlastellingen, aangevuld met informatie uit de Sovon-meetnetten (Netwerk Ecologische

Nadere informatie

AGRARISCH NATUUR- EN LANDSCHAPSCOLLECTIEF MIDDEN-GRONINGEN BEHEERPAKKETTEN AKKERVOGELBEHEER. Versie 24 maart 2015

AGRARISCH NATUUR- EN LANDSCHAPSCOLLECTIEF MIDDEN-GRONINGEN BEHEERPAKKETTEN AKKERVOGELBEHEER. Versie 24 maart 2015 AGRARISCH NATUUR- EN LANDSCHAPSCOLLECTIEF MIDDEN-GRONINGEN BEHEERPAKKETTEN AKKERVOGELBEHEER Aangepast landelijk pakket 2 Kuikenvelden Veldleeuwerik Naam beheerpakket Kuikenvelden Veldleeuwerik op grasland

Nadere informatie

Versie bij voorkeur breder

Versie bij voorkeur breder Pakketvoorwaarden A19c2 Versie 2019 Patrijzenrand Beschrijving Deze rand biedt dekking, foerageer- en nestelmogelijkheden voor de patrijs en andere akkervogels. De rand bestaat uit 3 stroken. Eén strook

Nadere informatie

BMP rapport Gat van Pinte 2013

BMP rapport Gat van Pinte 2013 BMP rapport Gat van Pinte 2013 Bert van Broekhoven VWG De Steltkluut November 2013 1 van 9 BMP Gat van Pinte 2013 Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Gebiedsbeschrijving Gat van Pinte... 3 4. De looproute... 5

Nadere informatie

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject Bronvermelding Deze voorlopige verspreidingskaarten zijn gebaseerd op de huidige atlastellingen, aangevuld met informatie uit de Sovon-meetnetten (Netwerk Ecologische

Nadere informatie

Coöperatie Gebiedscollectief Noordoost-Twente U.A. Oldenzaalsedijk PD Deurningen.

Coöperatie Gebiedscollectief Noordoost-Twente U.A. Oldenzaalsedijk PD Deurningen. Coöperatie Gebiedscollectief Noordoost-Twente U.A. Oldenzaalsedijk 14 7562 PD Deurningen info@gebiedscollectiefnot.nl www.gebiedscollectiefnot.nl Programma 19.45 uur Inloop met koffie 20.00 uur Opening

Nadere informatie

broedwaarde. Wilde eend - 1 zeker broedgeval. 9.05 : 1 w. met 3 pulli - regelmatig worden ongepaarde ex.

broedwaarde. Wilde eend - 1 zeker broedgeval. 9.05 : 1 w. met 3 pulli - regelmatig worden ongepaarde ex. Kleiputten 't Hoge 1983 2013 (2014) In deze kolom krijgen sommige soorten een andere kleur en dus een andere Broedende of waarschijnlijk broedende soorten broedwaarde. Wilde eend - 1 zeker broedgeval.

Nadere informatie

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels)

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels) Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels) Bronvermelding Deze voorlopige verspreidingskaarten zijn gebaseerd op de huidige atlastellingen (vanaf 1-3-2013), aangevuld met informatie uit

Nadere informatie

TREKTELLEN 2006 TELPOST OOLMANSWEG Aagje van der Wulp

TREKTELLEN 2006 TELPOST OOLMANSWEG Aagje van der Wulp TREKTELLEN 2006 TELPOST OOLMANSWEG Aagje van der Wulp In het najaar van 2006 is er voor het eerst geteld aan de Oolmansweg. Door bebouwing in de zuidwesthoek van het recreatieterrein Bussloo moest er een

Nadere informatie

Datum: 13 april Excursie: Ochtendexcursie Oostvaardersplassen. Gids: Pim

Datum: 13 april Excursie: Ochtendexcursie Oostvaardersplassen. Gids: Pim Datum: 13 april 2019 Excursie: Ochtendexcursie Oostvaardersplassen Gids: Pim Om 8.00 uur ontmoette ik de deelnemers aan de ochtendexcursie in de Oostvaardersplassen, oude bekenden uit Bennekom die eerder

Nadere informatie

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject Bronvermelding Deze voorlopige verspreidingskaarten zijn gebaseerd op de huidige atlastellingen, aangevuld met informatie uit de Sovon-meetnetten (Netwerk Ecologische

Nadere informatie

Diepholz, Duitsland Voorjaar met Kraanvogels! 9 t/m 11 maart 2018

Diepholz, Duitsland Voorjaar met Kraanvogels! 9 t/m 11 maart 2018 Diepholz, Duitsland Voorjaar met Kraanvogels! 9 t/m 11 maart 2018 Georganiseerd door: www.birdingbreaks.nl Vrijdagmiddag rond 13:00 uur verzamelden wij ons bij het gastvrije Golfhotel Wagenfeld. Na kennismaking

Nadere informatie

Vogeltrektelling 30 oktober 2016

Vogeltrektelling 30 oktober 2016 Vogeltrektelling 30 oktober 0 Voorwoord De laatste vogeltrektelling van 0 vond plaats op zondag 30 oktober, op de nieuwe dit jaar gekozen locatie de Volthe es.de tel locatie ligt dicht tegen de zuid kant

Nadere informatie

Beheerpakketten Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer. Open akkerland

Beheerpakketten Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer. Open akkerland Beheerpakketten Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer Open akkerland 15 Wintervoedselakker Beschrijving Wintervoedselakkers zijn belangrijk voor in Nederland overwinterende vogels. Niet geoogste zaden

Nadere informatie

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels)

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels) Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels) Bronvermelding Deze voorlopige verspreidingskaarten zijn gebaseerd op de huidige atlastellingen (vanaf 1-3-2013), aangevuld met informatie uit

Nadere informatie

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels)

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels) Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels) Bronvermelding Deze voorlopige verspreidingskaarten zijn gebaseerd op de huidige atlastellingen (vanaf 1-3-2013), aangevuld met informatie uit

Nadere informatie

BMP rapport Gat van Pinte 2012

BMP rapport Gat van Pinte 2012 BMP rapport Gat van Pinte 2012 Bert van Broekhoven VWG De Steltkluut Juli 2012 1 van 9 BMP Gat van Pinte 2012 Inhoud: Pagina 1. Inleiding 3 2. Gebiedsbeschrijving 3 3. Telrondes 3 4. De looproute 4 5.

Nadere informatie

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels)

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels) Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels) Bronvermelding Deze voorlopige verspreidingskaarten zijn gebaseerd op de huidige atlastellingen (vanaf 1-3-2013), aangevuld met informatie uit

Nadere informatie

BMP rapport. Gat van Pinte 2014. Bert van Broekhoven VWG De Steltkluut September 2014

BMP rapport. Gat van Pinte 2014. Bert van Broekhoven VWG De Steltkluut September 2014 BMP rapport Gat van Pinte 2014 Bert van Broekhoven VWG De Steltkluut September 2014 1 van 10 BMP Gat van Pinte 2014 Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Gebiedsbeschrijving Gat van Pinte... 3 3. De telronden...

Nadere informatie

Birdwatching: hoofdstuk 1/3 evaluatie van de beheersmaatregelen

Birdwatching: hoofdstuk 1/3 evaluatie van de beheersmaatregelen Birdwatching: hoofdstuk 1/3 evaluatie van de beheersmaatregelen Alle bij de NGF aangesloten clubs worden jaarlijks uitgenodigd deel te nemen aan een vogelteldag. De bedoeling is op dezelfde dag eind april

Nadere informatie

Datum: Vrijdag 5 april Excursie: Oostvaardersplassen ochtendexcursie. Gidsen: Taco & Pim

Datum: Vrijdag 5 april Excursie: Oostvaardersplassen ochtendexcursie. Gidsen: Taco & Pim Datum: Vrijdag 5 april 2019 Excursie: Oostvaardersplassen ochtendexcursie Gidsen: Taco & Pim Op deze fraaie vrijdagochtend waren de gidsen Taco & Pim in de gelukkige omstandigheid om een groep uit Ede

Nadere informatie

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject Bronvermelding Deze voorlopige verspreidingskaarten zijn gebaseerd op de huidige atlastellingen, aangevuld met informatie uit de Sovon-meetnetten (Netwerk Ecologische

Nadere informatie

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels)

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels) Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels) Bronvermelding Deze voorlopige verspreidingskaarten zijn gebaseerd op de huidige atlastellingen (vanaf 1-3-2013), aangevuld met informatie uit

Nadere informatie

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject Bronvermelding Deze voorlopige verspreidingskaarten zijn gebaseerd op de huidige atlastellingen, aangevuld met informatie uit de Sovon-meetnetten (Netwerk Ecologische

Nadere informatie

Versie Een gehele akker max 5 ha. Meetellen mestplaatsingsruimte. 4 blokken met een verschillend mengsel. Patrijs, gele kwikstaart, bijen

Versie Een gehele akker max 5 ha. Meetellen mestplaatsingsruimte. 4 blokken met een verschillend mengsel. Patrijs, gele kwikstaart, bijen Pakketvoorwaarden A16a1 Versie 2019 Vogelakker (voor Patrijzen) Beschrijving Deze vogelakker biedt dekking, foerageer- en nestelmogelijkheden voor de patrijs en andere akkervogels. De vogelakker bestaat

Nadere informatie

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels)

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels) Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels) Bronvermelding Deze voorlopige verspreidingskaarten zijn gebaseerd op de huidige atlastellingen (vanaf 1-3-2013), aangevuld met informatie uit

Nadere informatie

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels)

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels) Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels) Bronvermelding Deze voorlopige verspreidingskaarten zijn gebaseerd op de huidige atlastellingen (vanaf 1-3-2013), aangevuld met informatie uit

Nadere informatie

Japanse haver goed voor bodem en vogel

Japanse haver goed voor bodem en vogel Japanse haver goed voor bodem en vogel Japanse haver (Avena strigosa) Avena strigosa, in het Nederlands Evene genoemd en in de volksmond vooral gekend als Japanse haver, is een graangewas afkomstig uit

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF 5-2008 (begin november 2008)

NIEUWSBRIEF 5-2008 (begin november 2008) IVN Vereniging voor Natuur- en Milieueducatie Afdeling Nijkerk Natuurwerkgroep Bunschoten Coördinator: Wim Smeets, Bachlaan 111, 3752 HG Bunschoten Tel.: 033-2983147, E-mail: smeets.foto@casema.nl Rabobank

Nadere informatie

Een enthousiaste bedrijfsvoering

Een enthousiaste bedrijfsvoering Maatwerk voor akkervogels EEN INTEGRAAL VERHAAL Vandaag zijn er veel minder akkervogels dan vroeger. Daarom gaan we samen aan de slag. Iedereen draagt zijn steentje bij: landbouwers, jagers, de Vlaamse

Nadere informatie

Routekaart 2011. Natura 2000-gebied en Nationaal Park Lauwersmeer 15 mei 2011. Inschrijving Bosschuur Staatsbosbeheer

Routekaart 2011. Natura 2000-gebied en Nationaal Park Lauwersmeer 15 mei 2011. Inschrijving Bosschuur Staatsbosbeheer Natura 2000-gebied en Nationaal Park Lauwersmeer 15 mei 2011 Routekaart 2011 Inschrijving Bosschuur Staatsbosbeheer Welkom op het Frysk Fûgelpaad 2011 Deze vogelspotwandeling wordt gehouden in Nationaal

Nadere informatie

Excursie in Groningen met Koos Maat op 2 en 3 juni 2018

Excursie in Groningen met Koos Maat op 2 en 3 juni 2018 Excursie in Groningen met Koos Maat op 2 en 3 juni 2018 Op zaterdag 2 juni vertrekken we om 7.00 uur uit Vianen met 13 personen. We gaan op excursie in Groningen in een beekdallandschap langs de Ruiten

Nadere informatie

Gebiedsbeschrijving. Werkwijze BROEDVOGELS VAN WOONWIJK `HET LAAKSE VELD` IN door Henk Jan Hof

Gebiedsbeschrijving. Werkwijze BROEDVOGELS VAN WOONWIJK `HET LAAKSE VELD` IN door Henk Jan Hof BROEDVOGELS VAN WOONWIJK `HET LAAKSE VELD` IN 2006. door Henk Jan Hof In het voorjaar van 2006 heb ik woonwijk Het Laakse Veld op broedvogels geïnventariseerd. Deze kartering is uitgevoerd om aantallen

Nadere informatie

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels)

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels) Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels) Bronvermelding Deze voorlopige verspreidingskaarten zijn gebaseerd op de huidige atlastellingen (vanaf 1-3-2013), aangevuld met informatie uit

Nadere informatie

WELKOM! Eerste studieavond kennisverbreding Akkernatuur 30 januari 2017 Obdam

WELKOM! Eerste studieavond kennisverbreding Akkernatuur 30 januari 2017 Obdam WELKOM! Eerste studieavond kennisverbreding Akkernatuur 30 januari 2017 Obdam Programma 20.00 uur Opening door Johan van Nieuwenhuyzen, bestuurslid 20.10 uur Toelichting op ANV Hollands Noorden door Ellen

Nadere informatie

BMP rapport. Gat van Pinte 2017

BMP rapport. Gat van Pinte 2017 BMP rapport Gat van Pinte Foto: Zingende Tjiftjaf (BvB) Bert van Broekhoven VWG De Steltkluut September 1 van 11 BMP Gat van Pinte Inhoud 2. Gebiedsbeschrijving Gat van Pinte... 3 3. De telronden... 4

Nadere informatie

PVM AKKERRANDENMENGSELS MATERIALEN. Telefoon 0316-248099 Telefax 0316-248083

PVM AKKERRANDENMENGSELS MATERIALEN. Telefoon 0316-248099 Telefax 0316-248083 PVM EENJARIG MENGSEL KRUIDENRIJKE ZOOM/BLOEMRIJK GRASLAND NR. 1 Doelsoort : Planten die van nature in Nederland op kleigronden voorkomen (=inheemse flora). Mengsel : Meerjarig mengsel met plantensoorten

Nadere informatie

BROEDVOGELINVENTARISATIE GOLFBAAN BENTWOUD WIJNAND VAN DEN BOSCH KO KATSMAN

BROEDVOGELINVENTARISATIE GOLFBAAN BENTWOUD WIJNAND VAN DEN BOSCH KO KATSMAN BROEDVOGELINVENTARISATIE GOLFBAAN BENTWOUD 2016 WIJNAND VAN DEN BOSCH (wijnand.vandenbosch@ziggo.nl) KO KATSMAN (ko.katsman@ziggo.nl) Inleiding: In de winter van 2015-2016 bereikte ons het verzoek om de

Nadere informatie

Versie Een gehele akker max 5 ha. Meetellen mestplaatsingsruimte. 4 blokken met een verschillend mengsel. Patrijs, gele kwikstaart, bijen

Versie Een gehele akker max 5 ha. Meetellen mestplaatsingsruimte. 4 blokken met een verschillend mengsel. Patrijs, gele kwikstaart, bijen Pakketvoorwaarden A16a1 Versie 2018 Vogelakker (voor Patrijzen) Beschrijving Deze vogelakker biedt dekking, foerageer- en nestelmogelijkheden voor de patrijs en andere akkervogels. De vogelakker bestaat

Nadere informatie

Datum: Woensdag 26 juni Excursie: Oostvaardersplassen. Gids: Pim

Datum: Woensdag 26 juni Excursie: Oostvaardersplassen. Gids: Pim Datum: Woensdag 26 juni 2019 Excursie: Oostvaardersplassen Gids: Pim Rond de klok van 9.00 uur ontmoette ik de deelnemers aan een excursie in de Oostvaardersplassen langs de Knardijk te Lelystad. Het was

Nadere informatie

Datum: 13 april Excursie: Middagexcursie Brabantse Biesbosch. Gids: Pim

Datum: 13 april Excursie: Middagexcursie Brabantse Biesbosch. Gids: Pim Datum: 13 april 2019 Excursie: Middagexcursie Brabantse Biesbosch Gids: Pim Rond de klok van 13.00 uur ontmoette ik Wil en zes andere deelnemers uit de regio Den Haag. Door omstandigheden zat Wil in een

Nadere informatie

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject Bronvermelding Deze voorlopige verspreidingskaarten zijn gebaseerd op de huidige atlastellingen, aangevuld met informatie uit de Sovon-meetnetten (Netwerk Ecologische

Nadere informatie

Fauna-akkers in Rivierenland

Fauna-akkers in Rivierenland fauna-akkers 1 Fauna-akkers in Rivierenland REGIONAAL LANDSCHAP RIVIERENLAND Langs Nete, Dijle, Zenne & Rupel v z w 2 Regionaal Landschap Rivierenland Wat is een fauna-akker? Fauna-akkers zijn akkers en

Nadere informatie

Tabel doelen agrarisch natuur- en landschapsbeheer

Tabel doelen agrarisch natuur- en landschapsbeheer Tabel doelen agrarisch natuur- en landschapsbeheer AGRARISCHE AGRARISCHE AGRARISCHE LIMBURGS AANDEEL in NATUURTYPEN en LANDSCHAPSELEMENTTYPEN DEELGEBIEDEN CLUSTERS VAN BEHEERACTIVITEITEN volgens catalogus

Nadere informatie

Handleiding Vogel Wintertuintelling IVN Zeewolde. Vogelwerkgroep Oriolus

Handleiding Vogel Wintertuintelling IVN Zeewolde. Vogelwerkgroep Oriolus Handleiding Vogel Wintertuintelling 2016-2017 IVN Zeewolde Vogelwerkgroep Oriolus (foto door: Paula van Schaik) Inhoud handleiding: Hoe vogel wintertuinwaarnemingen tellen; Hoe te tellen- Wat te tellen;

Nadere informatie

Datum: Zondag 30 juni Excursie: Oostvaardersplassen ochtendexcursie. Gids: Pim

Datum: Zondag 30 juni Excursie: Oostvaardersplassen ochtendexcursie. Gids: Pim Datum: Zondag 30 juni 2019 Excursie: Oostvaardersplassen ochtendexcursie Gids: Pim Gids Pim was vanmorgen in de gelukkige omstandigheid om op pad te gaan met vijf vrouwen uit Amersfoort. We wandelden eerst

Nadere informatie

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels)

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels) Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels) Bronvermelding Deze voorlopige verspreidingskaarten zijn gebaseerd op de huidige atlastellingen (vanaf 1-3-2013), aangevuld met informatie uit

Nadere informatie

beeldverslag excursie Groninger noordkust VWG-Eelde-Paterswolde 28 januari 2017 samenstelling: Sieds Rienks

beeldverslag excursie Groninger noordkust VWG-Eelde-Paterswolde 28 januari 2017 samenstelling: Sieds Rienks beeldverslag excursie Groninger noordkust VWG-Eelde-Paterswolde 28 januari 2017 samenstelling: Sieds Rienks Waarnemingen: GEBIED: Groninger noordkust DATUM: 28 januari 2017 Organisatie/leiding/verslag:

Nadere informatie

Zondag 6 november 2016: Middagexcursie in de Oostvaardersplassen.

Zondag 6 november 2016: Middagexcursie in de Oostvaardersplassen. Zondag 6 november 2016: Middagexcursie in de Oostvaardersplassen. Gids: Pim Julsing In de ochtend viel de regen nog met bakken uit de lucht, maar toen ik om 11.45 uur Celine en haar vader ontmoette klaarde

Nadere informatie

BMP rapport. Gat van Pinte 2018 (1 e Concept) Wakende Holenduif. Bert van Broekhoven VWG De Steltkluut Augustus 2018

BMP rapport. Gat van Pinte 2018 (1 e Concept) Wakende Holenduif. Bert van Broekhoven VWG De Steltkluut Augustus 2018 BMP rapport Gat van Pinte (1 e Concept) Wakende Holenduif Bert van Broekhoven VWG De Steltkluut Augustus 1 van 12 BMP Gat van Pinte Inhoud 2. Gebiedsbeschrijving Gat van Pinte... 3 3. De telronden van...

Nadere informatie

Excursie: De Brabantse Biesbosch Vanaf Werkendam ( )

Excursie: De Brabantse Biesbosch Vanaf Werkendam ( ) Excursie: De Brabantse Biesbosch Vanaf Werkendam (9.30-14.00) Gids: Pim Voor de tweede keer mocht ik als gids met Karlijn op stap. Ditmaal had ze deze excursie cadeau gedaan aan haar vader. Rond 9.30 uur

Nadere informatie

Stimulering biodiversiteit in ecologische aandachtsgebieden in Flevoland. Wim Stegeman, coordinator FAC. Gerichte inzet van vanggewassen.

Stimulering biodiversiteit in ecologische aandachtsgebieden in Flevoland. Wim Stegeman, coordinator FAC. Gerichte inzet van vanggewassen. Stimulering biodiversiteit in ecologische aandachtsgebieden in Flevoland Wim Stegeman, coordinator FAC Gerichte inzet van vanggewassen Pilot Inhoud Aanleiding pilot Opzet pilot Monitoring Resultaten Conclusie

Nadere informatie

BEHEERPAKKETTEN OPEN AKKER Onderdeel akker COLLECTIEF MIDDEN OVERIJSSEL

BEHEERPAKKETTEN OPEN AKKER Onderdeel akker COLLECTIEF MIDDEN OVERIJSSEL BEHEERPAKKETTEN OPEN AKKER Onderdeel akker COLLECTIEF MIDDEN OVERIJSSEL 2018-2019 Overzicht beheerpakketten Binnen het leefgebied Open AKKER zijn er in het werkgebied van Collectief Midden Overijssel enkele

Nadere informatie

Vogelringstation Schiermonnikoog. Verslag activiteiten 2013 voor CCWO

Vogelringstation Schiermonnikoog. Verslag activiteiten 2013 voor CCWO Vogelringstation Schiermonnikoog Verslag activitei 2013 voor CCWO Verslag veldwerk 2013 Inleiding In 2013 zijn de activitei van het Vogelringstation Schiermonnikoog in de onderzoeksopzet voortgezet: 1.

Nadere informatie

Nationale Databank Flora en Fauna Uitvoerportaal

Nationale Databank Flora en Fauna Uitvoerportaal vogels BS ZBE 69 records Middelpunt < 1km² Middelpunt > 5km² Middelpunt 1km² - 5km² Vlak schaal 1 : 1000 De NDFF is de meest omvangrijke landelijke informatiebron van verspreidingsgegevens en bevat betrouwbare

Nadere informatie

Vogelringstation Schiermonnikoog. Verslag activiteiten 2014 voor CCWO

Vogelringstation Schiermonnikoog. Verslag activiteiten 2014 voor CCWO Vogelringstation Schiermonnikoog Verslag activitei 2014 voor CCWO Verslag veldwerk 2014 Inleiding In 2014 zijn de activitei van het Vogelringstation Schiermonnikoog in de onderzoeksopzet voortgezet: 1.

Nadere informatie

Tuinvogels. Een interactieve lezing door Vogelwerkgroep Vught

Tuinvogels. Een interactieve lezing door Vogelwerkgroep Vught Tuinvogels Een interactieve lezing door Vogelwerkgroep Vught Gildes: indeling naar omgeving Stadsvogels worden ingedeeld naar gildes: Huizenbroeders (Half)holenbroeders Struikvogels Boomvogels Park- &

Nadere informatie

BEHEERPAKKETTEN OPEN AKKER Onderdeel akker COLLECTIEF MIDDEN OVERIJSSEL 2019

BEHEERPAKKETTEN OPEN AKKER Onderdeel akker COLLECTIEF MIDDEN OVERIJSSEL 2019 BEHEERPAKKETTEN OPEN AKKER Onderdeel akker COLLECTIEF MIDDEN OVERIJSSEL 2019 Overzicht beheerpakketten Binnen het leefgebied Open AKKER zijn er in het werkgebied van Collectief Midden Overijssel enkele

Nadere informatie

Op de afgesproken plek langs de Knardijk te Lelystad ontmoette ik Jacobien en Annelies omstreeks uur.

Op de afgesproken plek langs de Knardijk te Lelystad ontmoette ik Jacobien en Annelies omstreeks uur. Avondexcursie Oostvaardersplassen, 23 mei 2017 Gids: Pim Op de afgesproken plek langs de Knardijk te Lelystad ontmoette ik Jacobien en Annelies omstreeks 18.00 uur. We maakten eerst een wandeling naar

Nadere informatie

De nieuwe Vogelatlas voor Nederland. Hoe staan de vogels in Drenthe er voor? Door Bert Dijkstra

De nieuwe Vogelatlas voor Nederland. Hoe staan de vogels in Drenthe er voor? Door Bert Dijkstra De nieuwe Vogelatlas voor Nederland. Hoe staan de vogels in Drenthe er voor? Door Bert Dijkstra Atlasproject 2013-2015 aanleiding en ambities Opkomende wintervogel Hoe gaat het met? Veranderingen in de

Nadere informatie

Akkervogeltellingen op de akkers van het Bergherbos in de winter van 2011/12

Akkervogeltellingen op de akkers van het Bergherbos in de winter van 2011/12 Akkervogeltellingen op de akkers van het Bergherbos in de winter van 011/1 Olaf Klaassen Sovon-rapport 01/41 Dit rapport is samengesteld in opdracht van Natuurmonumenten Montferland Akkervogeltellingenop

Nadere informatie

Donderdag 19 mei 2016: Avondexcursie Oostvaardersplassen. Gids: Pim

Donderdag 19 mei 2016: Avondexcursie Oostvaardersplassen. Gids: Pim Donderdag 19 mei 2016: Avondexcursie Oostvaardersplassen. Gids: Pim Om 18.15 uur trof ik mijn enthousiaste excursiedeelnemers uit het Nood Hollandse Uitgeest. We reden allereerst naar de Grote praambult

Nadere informatie

Overzicht Beheerpakketten Agrarisch Natuur- & Landschapsbeheer 2016. SCAN versie 1.5d. FAC versie 1.2

Overzicht Beheerpakketten Agrarisch Natuur- & Landschapsbeheer 2016. SCAN versie 1.5d. FAC versie 1.2 Bijlage 2. Overzicht Beheerpakketten Agrarisch Natuur- & Landschapsbeheer 2016 SCAN versie 1.5d 1 december 2015 FAC versie 1.2 14 december 2015 ANLb Opbouw van de beheerpakketten De pakketten zijn opgebouwd

Nadere informatie

BMP Reuzenhoekse Kreek Zaamslag

BMP Reuzenhoekse Kreek Zaamslag BMP Reuzenhoekse Kreek Zaamslag 2015 Hans Molenaar VWG De Steltkluut November 2015 Inhoudsopgave 1. Algemene Informatie... 4 Doelstelling SOVON broedvogelonderzoek.... 4 2. Gebiedsbeschrijving... 5 Luchtfoto

Nadere informatie

Datum: Donderdag 4 april Excursie: Naardermeer ochtendexcursie. Gids: Pim

Datum: Donderdag 4 april Excursie: Naardermeer ochtendexcursie. Gids: Pim Datum: Donderdag 4 april 2019 Excursie: Naardermeer ochtendexcursie Gids: Pim Rond de klok van 9 uur haalde ik Sarah en Maaike op bij het treinstation van Naarden-Bussum. In amper vijf minuten reden we

Nadere informatie

Broedvogel Monitoring Project. Bakelse Plassen inclusief golfbaan Stippelberg. voorjaar 2012

Broedvogel Monitoring Project. Bakelse Plassen inclusief golfbaan Stippelberg. voorjaar 2012 Broedvogel Monitoring Project Alle soorten (BMP A) Bakelse Plassen inclusief golfbaan Stippelberg voorjaar 2012 Vogelwerkgroep t Vuggelke, IVN Bakel-Milheeze-Rips Dit rapport is opgesteld op verzoek van

Nadere informatie

Hieronder volgen schematisch enkele gegevens omtrent gewassen die op de wildakker thuishoren: gewas zaaitijd overige aspecten

Hieronder volgen schematisch enkele gegevens omtrent gewassen die op de wildakker thuishoren: gewas zaaitijd overige aspecten WILDWEIDE- WILDAKKERMENGSEL Het is wildbeheerders niet onbekend dat door het treffen van biotoopverbeterende maatregelen een structurele verbetering van het leefgebied van wild verkregen kan worden. Bij

Nadere informatie

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject Bronvermelding Deze voorlopige verspreidingskaarten zijn gebaseerd op de huidige atlastellingen, aangevuld met informatie uit de Sovon-meetnetten (Netwerk Ecologische

Nadere informatie

BMP Reuzenhoekse Kreek Zaamslag 2011

BMP Reuzenhoekse Kreek Zaamslag 2011 BMP Reuzenhoekse Kreek Zaamslag 2011 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Luchtfoto van het gebied... 3 Algemene Informatie.... 4 Gebiedsbeschrijving... 5 Gebiedsindeling... 6 Info over de telronden... 7 Territoria

Nadere informatie

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject Bronvermelding Deze voorlopige verspreidingskaarten zijn gebaseerd op de huidige atlastellingen, aangevuld met informatie uit de Sovon-meetnetten (Netwerk Ecologische

Nadere informatie

Natuurakkers in Nederland - achtergrond en dilemma s in beheer. Henk Kloen. Natuurakkers in Nederland - achtergrond en dilemma s in beheer

Natuurakkers in Nederland - achtergrond en dilemma s in beheer. Henk Kloen. Natuurakkers in Nederland - achtergrond en dilemma s in beheer Werken aan duurzame landbouw en een aantrekkelijk platteland Natuurakkers in Nederland - achtergrond en dilemma s in beheer Henk Kloen Natuurakkers in Nederland - achtergrond en dilemma s in beheer Wat

Nadere informatie

Vervolgens reden we via de Torenvalkweg naar de Oostvaardersplassen. We besloten van start te gaan met een wandeling over het Oostvaardersveld.

Vervolgens reden we via de Torenvalkweg naar de Oostvaardersplassen. We besloten van start te gaan met een wandeling over het Oostvaardersveld. Avondexcursie Oostvaardersplassen Datum: 19 mei 2018 Gids: Pim Rond half zes haalde ik Hans en drie, naar later bleek, enthousiaste dames op van het station van Lelystad. Ik kon het niet laten even een

Nadere informatie

Afgelopen maanden maart en april 2012:

Afgelopen maanden maart en april 2012: IVN Vereniging voor Natuur- en Milieueducatie Afdeling Nijkerk Natuurwerkgroep Bunschoten Winnaar Natuur- en Milieuprijs 2009 provincie Utrecht oördinator: Wim Smeets, Bachlaan 111, 3752 HG Bunschoten

Nadere informatie

NVWK geeft de erven vleugels. Module 3 vogels tellen

NVWK geeft de erven vleugels. Module 3 vogels tellen NVWK geeft de erven vleugels Module 3 vogels tellen 1 Indeling van de avond Even voorstellen Erfvogels tellen met tuintelling.nl pauze Je erf toevoegen Geluidenquiz 2 Even voorstellen. Werkzaam bij Sovon

Nadere informatie

Broedvogelinventarisatierapport. Heseveld, Nijmegen. Marc de Bont Nijmegen, juli 2013

Broedvogelinventarisatierapport. Heseveld, Nijmegen. Marc de Bont Nijmegen, juli 2013 Broedvogelinventarisatierapport Heseveld, Nijmegen 2013 Marc de Bont Nijmegen, juli 2013 Inhousopgave Inleiding Pagina 3 Methode Pagina 3 De telling Pagina 4 Het weer Pagina 4 De resultaten Pagina 4 Bijlage:

Nadere informatie

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels)

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels) Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels) Bronvermelding Deze voorlopige verspreidingskaarten zijn gebaseerd op de huidige atlastellingen (vanaf 1-3-2013), aangevuld met informatie uit

Nadere informatie

Broedvogelonderzoek De Liede. De gemeente Haarlemmermeer

Broedvogelonderzoek De Liede. De gemeente Haarlemmermeer Broedvogelonderzoek De Liede De gemeente Haarlemmermeer Broedvogelonderzoek De Liede Opdrachtgever: Uitvoering: Samenstelling: Veldwerk: Status Gemeente Haarlemmermeer Adviesbureau E.C.O. Logisch ing.

Nadere informatie

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject Bronvermelding Deze voorlopige verspreidingskaarten zijn gebaseerd op de huidige atlastellingen, aangevuld met informatie uit de Sovon-meetnetten (Netwerk Ecologische

Nadere informatie

BMP Reuzenhoeksekreek Zaamslag

BMP Reuzenhoeksekreek Zaamslag BMP Reuzenhoeksekreek Zaamslag 2016 Hans Molenaar VWG De Steltkluut November 2016 Inhoudsopgave 1. Algemene Informatie... 3 Doelstelling SOVON broedvogelonderzoek.... 3 2. Gebiedsbeschrijving... 4 Luchtfoto

Nadere informatie

Weekendje Texel oktober 2016

Weekendje Texel oktober 2016 Weekendje Texel 14 17 oktober 2016 Terwijl een deel van onze vogelwerkgroep de vogels van Andalusië aan het ontdekken was, nam een gezellig groepje van 6 van onze leden deel aan het inmiddels traditionele

Nadere informatie

Herkauwers & Akkerbouw

Herkauwers & Akkerbouw Herkauwers & Akkerbouw -project Teelttechniek van kruiden in grasland Annelies Beeckman (Inagro), Luk Sobry (Wim Govaerts & co.) Project: Teelttechniek kruiden voor gezond vee Doelstelling: Teelttechniek

Nadere informatie

Euro Birdwatch 2012 Jaarlijkse trekteldag

Euro Birdwatch 2012 Jaarlijkse trekteldag Euro Birdwatch 2012 Jaarlijkse trekteldag Op 6 oktober jongstleden, was het de 17 e keer dat Vogelwacht-Limburg deelnam aan de ondertussen traditionele, jaarlijkse vogeltrekteldag, de laatste jaren ook

Nadere informatie

Datum: Zaterdag 6 januari Gebied: Oostvaardersplassen Flevoland. Deelnemers: Cees, Raymon, Isabel & Michiel. Gids: Pim

Datum: Zaterdag 6 januari Gebied: Oostvaardersplassen Flevoland. Deelnemers: Cees, Raymon, Isabel & Michiel. Gids: Pim Datum: Zaterdag 6 januari 2018 Gebied: Oostvaardersplassen Flevoland. Deelnemers: Cees, Raymon, Isabel & Michiel. Gids: Pim Om 9.00 gingen we van start met de ochtendexcursie in de Oostvaardersplassen.

Nadere informatie

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject Bronvermelding Deze voorlopige verspreidingskaarten zijn gebaseerd op de huidige atlastellingen, aangevuld met informatie uit de Sovon-meetnetten (Netwerk Ecologische

Nadere informatie

Vogeltrektelling 21 september 2013

Vogeltrektelling 21 september 2013 Vogeltrektelling 21 september 2013 Inleiding: Het tellen van trekvogels, maar vooral het herkennen van trekgeluiden en vliegsilhouetten is een aangename, maar vooral ook leerzame bezigheid. Daar zijn,

Nadere informatie

Excursie samen met Flevo Bird Watching uitgevoerd door: Ringheuvels Den Treek en Delta Schuitenbeek. Flevo Birdwatching, Rien Jans

Excursie samen met Flevo Bird Watching uitgevoerd door: Ringheuvels Den Treek en Delta Schuitenbeek. Flevo Birdwatching, Rien Jans Datum van de excursie: 4 mei 2016 Team: Flevo Birdwatching, Rien Jans Bezochte gebied: Ringheuvels Den Treek en Delta Schuitenbeek Vroege ochtend: Het Langeveen op landgoed Den Treek. En late ochtend/middag:

Nadere informatie

BMP Reuzenhoekse Kreek Zaamslag

BMP Reuzenhoekse Kreek Zaamslag BMP Reuzenhoekse Kreek Zaamslag 2014 Hans Molenaar VWG De Steltkluut November 2014 Inhoudsopgave 1. Algemene Informatie... 4 Doelstelling SOVON broedvogelonderzoek.... 4 2. Gebiedsbeschrijving... 5 Luchtfoto

Nadere informatie

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels)

Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels) Voorlopige verspreidingskaarten Atlasproject (broedvogels) Bronvermelding Deze voorlopige verspreidingskaarten zijn gebaseerd op de huidige atlastellingen (vanaf 1-3-2013), aangevuld met informatie uit

Nadere informatie

Nieuwsbrief PTT December 2013

Nieuwsbrief PTT December 2013 Nieuwsbrief PTT December 13 Beste tellers, Vanwege de start van het veldwerk voor de nieuwe atlas, was ik als coördinator een jaar geleden best benauwd voor verminderde belangstelling voor het PTT. Afgelopen

Nadere informatie

Nationale vogeltelling voor golfbanen in samenwerking met de NGF en Golf- & Countryclub Liemeer

Nationale vogeltelling voor golfbanen in samenwerking met de NGF en Golf- & Countryclub Liemeer Verslag Nationale vogeltelling Nationale vogeltelling voor golfbanen in samenwerking met de NGF en Golf- & Countryclub Liemeer GOLF- & COUNTRYCLUB LIEMEER 26 april 2015 Opgesteld door: Cees van de Noort

Nadere informatie

Broedvogelinventarisatie Noorlaarderbos 2012 M.Wijnhold

Broedvogelinventarisatie Noorlaarderbos 2012 M.Wijnhold Broedvogelinventarisatie Noorlaarderbos 2012 M.Wijnhold Tellers: D.Schoppers, A. Vanderspoel, J. de Vries, W. Woudman, M. Werkman, J. De Bruin, M.Wijnhold Inhoud: 1. Samenvatting 2. Methode: territoria

Nadere informatie

BMP Reuzenhoekse Kreek Zaamslag

BMP Reuzenhoekse Kreek Zaamslag BMP Reuzenhoekse Kreek Zaamslag 2012 Hans Molenaar VWG De Steltkluut September 2012 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Luchtfoto van het gebied... 3 Algemene Informatie.... 4 Gebiedsbeschrijving... 5 Gebiedsindeling...

Nadere informatie

Inventarisatie natuurwaarden Lelystad Airport

Inventarisatie natuurwaarden Lelystad Airport Inventarisatie natuurwaarden Lelystad Airport A&W-rapport 996 Inventarisatie natuurwaarden Lelystad Airport 1 2 A&W-rapport 996 Inventarisatie natuurwaarden Lelystad Airport 3 4 A&W-rapport 996 Inventarisatie

Nadere informatie

Wintertelling akkervogels in Noord-Groningen 2011-2012. Velduil Lammerburen februari 2012, foto Jan Enne Haack

Wintertelling akkervogels in Noord-Groningen 2011-2012. Velduil Lammerburen februari 2012, foto Jan Enne Haack Wintertelling akkervogels in Noord-Groningen 211-212 Velduil Lammerburen 212, foto Jan Enne Haack Wintertelling akkervogels in Noord-Groningen 211-212 Bauke Koole 212 Wierde & Dijk Postbus 25 9965 ZG Leens

Nadere informatie

Broedvogelinventarisatierapport. Heseveld, Nijmegen. Marc de Bont Nijmegen, juli 2012

Broedvogelinventarisatierapport. Heseveld, Nijmegen. Marc de Bont Nijmegen, juli 2012 Broedvogelinventarisatierapport Heseveld, Nijmegen 2012 Marc de Bont Nijmegen, juli 2012 Inleiding Methode In 2012 is voor het derde jaar op rij het gebied op broedvogels geteld. Het wordt begrensd wordt

Nadere informatie