De inhoud van de. fles. Ewout van der Poel. Samen met kinderen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De inhoud van de. fles. Ewout van der Poel. Samen met kinderen"

Transcriptie

1 De inhoud van de fles Ewout van der Poel Samen met kinderen

2 24 juni 2012 A Timeless World Production

3 De fles Hoi, ik ben E Wout. Ik woon op een eiland. Niet zomaar een eiland. Een onbewoond eiland. Oké, niet meer helemaal onbewoond dan Ik woon er en er wonen ook dieren. Ik maakte op een dag een strandwandeling en zag iets in de branding liggen. Ik liep er op af en raapte het op. Het was een fles! Er zat niks in. Toch nam ik de fles mee naar mijn huis. Mijn huis, moet je weten, heb ik gebouwd van wrakhout van mijn schip, nadat dat op de rotsen was gevaren en zonk. Dat is wel een verhaal hoor. Nadat het schip gezonken was en ik bijna verdronk, ik hoorde al Engeltjes muziek maken, zag ik een orka op mij afkomen. Ik dacht nog: Nu ben ik vissenvoer. Maar in plaats van een grote hap van mij te nemen, duwde de orka mij het strand op. Zo ben ik op dit eiland beland, zoveel jaren geleden. Oh ja, ik was aan het vertellen over de fles. Ik zette de fles thuis neer en keek er steeds naar als ik er langs liep: Wat moet ik met die fles? mompelde ik bij mezelf. Er iets in doen en terug gooien. De zee in? Waarom niet Ik liep naar mijn scheepskist, die ik uit het gezonken schip had weten te redden en opende het beschilderde deksel. Er staan brieven op geschilderd. Maar nu dwaal ik wéér af.

4 Ik nam er een vel papier uit en een vogelveer en een inktpotje en begon een brief te schrijven. Een brief aan niemand in het bijzonder. Het werd een lange brief, die zomaar ergens begon en nog niet wilde eindigen. Ik schreef het ene na het andere vel vol en liet het in de fles verdwijnen. Ik verzamelde de verhalen, die ik in de tijd op het eiland had opgeschreven, rolde ze op en schoof ze de fles in. Herinneringen bleven komen. Toen de inktpot leeg was en het papier op, verdween ook de afgesleten vogelveer in de fles. Er kon niks meer bij. E Wout draaide een kurk in de flessenhals en wachtte tot het eb werd. Eb is het moment dat het water zich terugtrekt van het strand. Hij liep naar het strand en wierp de fles in het zich terugtrekkende water en riep: Nu word ik tenminste niet meer vergeten! Al gauw was de fles uit het zicht verdwenen. Meegenomen door de golven.

5 De inhoud van de fles De fles spoelde aan de andere kant van het grote water, aan op de kust van een park. Een kleine jongen vond de fles en bracht die naar zijn vader. Zijn vader opende de fles en haalde voorzichtig een tekening tevoorschijn. De ogen van de kleine jongen werden groot Er stond bij de tekening geschreven: Deze katjes waren de eerste eilandbewoners die ik tegen kwam, nadat mijn schip was vergaan op de scherpe rotsen voor de kust. Het wrakhout spoelde nog rondom mij op het strand aan, terwijl de katjes kunstjes voor mij deden in ruil voor eten. Hierdoor voelde ik mij meteen niet meer alleen op het eiland. De vader sloeg het blad om. De kleine jongen drukte zijn neus bijna op de volgende tekening. De vader las:

6 Zodra de katjes gegeten hadden van mijn kleine voorraad, namen ze mij mee naar deze twee broertjes konijn. Zij kregen ook te eten van mijn voorraad. Zij bleken nóg een familielid te hebben Een konijn.met een kuikentje op zijn rug. Dat betekende dat er waarschijnlijk ook eieren waren. Ik ging op zoek naar de eieren, want ik had ook wel honger. De vader sloeg het blad om. Ook hier stond weer wat bij geschreven. Deze hond bewaakte de ingang van een tuin. Het dier zag er niet boosaardig uit. Ik wist er langs te komen en kon mijn honger stillen met een paar eieren, vers van de kip. De dieren leefden als één grote familie op het eiland. Ze namen mij op in hun familie. Ze leken hun baasje te hebben verloren en zagen mij als hun nieuwe verzorger. Het documentje eindigde met de naam E Wout.

7 De vader was verrast: Wat een verhaal. De kleine jongen ontdekte op de achterkant van de kleurplaten de naam Joël: Joo el. Met puntjes!

8 Er zat nog meer in de fles. De vader peuterde met beleid de volgende bundel papieren door de flessenhals. De kleine jongen klapte in zijn handen: Een stripverhaal!! De vader las: De kleine jongen dook met zijn hoofd in het stripverhaal.

9

10

11

12

13

14 de vader zei na de derde keer lezen tegen zijn zoon: Sla nu maar om.

15 De kleine jongen kwam niet meer bij van de pret. De vader keerde de fles nog maar een keer om, want er zat nóg meer in: Het lijkt wel een schatkist De kleine jongen kon niet wachten tot het volgende uit de schatkistfles kwam. Er kwamen twee brieven tevoorschijn.

16 De vader en de kleine jongen werden weer even serieus. De vader knikte goedkeurend. De kleine jongen was er stil van: Ik hoop dat E Wout gered is.

17 De twee keken weer naar de fles. Vanuit de fles keek een leeuw hen aan.. Logeren bij Oude Leeuw door Ewout, Jiddo en Jesse

18 Oude leeuw nodigde Jonge Arend en Kleine tijger bij hem thuis uit, voor wat gezelligheid. Het bestaan van een oude leeuw is wat eenzaam, moet je weten.

19 Jonge Arend en Kleine Tijger hadden veel zin in de logeerpartij. Het was een mooi begin van de grote vakantie. Ze werden door hun ouders bij Oude Leeuw gebracht.

20 Oude Leeuw was zo druk bezig met het op orde brengen van zijn hol, dat hij helemaal vergat zijn jonge gasten te omhelzen. Om dit goed te maken, besloot hij Jonge Arend en Kleine Tijger eens lekker te verwennen.

21 Na een stevige maaltijd vroeg Oude Leeuw: Als jullie eens gaan kijken of er nog post is? Waarom? vroeg Kleine Tijger. Kijk nou maar. Zei Oude Leeuw met een knipoog. Oké. Kleine Tijger nam de sleutel mee van de brievenbus en verliet het hol. (De postbode durfde nooit bij het hol van de leeuw te komen, daarom was de brievenbus ver weg). Jonge Arend vloog Kleine Tijger achterna. Ik wil ook kijken! Oude Leeuw zag de twee even later terugkomen, met een fles en een stapeltje brieven. De fles werd geopend. Er kwam een brief, een tekening en een klein sleuteltje uit. In de brief stond: Beste vinders van deze fles Als jullie de schat willen vinden, dan moeten jullie de woestijn in. Op een eiland zal deze schat verborgen zijn. Tussen de wortels van de éne boom, (dus niet die andere). Zie de tekening Oude leeuw ontrolde een landkaart en wees op een stukje woestijn met eilanden van groen.

22 Hij zei: Ik denk dat we daar heen moeten.

23

24 Oude Leeuw vertrok samen met Jonge Arend, die de tekening bij zich hield en Kleine Tijger, die de brief met het sleuteltje bij zich had gestoken, richting woestijn. Die bleek niet zo ver van het hol van de leeuw te zijn. De precieze plek van de schat was lastiger. Jonge Arend gebruikte zijn goede ogen, door de omgeving met de tekening te vergelijken. Kleine Tijger maakte een speelse omweg en ging daarbij op zijn spelinzicht af. Beide kwamen na enkele kleine aanwijzingen van Oude Leeuw, op de zelfde plek uit. De éne boom was gevonden, nu nog graven. Oude Leeuw kreeg het sleuteltje in bewaring, tijdens het graven en genoot van de verschillen in aanpak van de twee jonge gasten. De schat werd gevonden en opgegraven.

25 Toen de kist boven de grond was, gaf Oude Leeuw het sleuteltje terug aan Kleine Tijger, zodat hij de kist kon openen.

26 Er klonk gejuich op. Twee lievelingsprooien, voor zowel Jonge Arend als Kleine Tijger, kwamen uit de kist tevoorschijn. En nog iets anders. Iets dat kostbaarder was dan de prooien.

27 Een woordpuzzel waarvan de oplossing naar de oorsprong van het leven verwees. Misschien toch iets te moeilijk, dacht Oude Leeuw, terwijl hij de puzzel maakte. Jonge Arend en Kleine Tijger zagen de oplossing vrijwel op het zelfde moment: Laat de kinderen tot mij komen en verhindert ze niet, want voor zodanigen is het Koninkrijk Gods. Lucas 18: 16. Wie heeft dit gezegd. Ken je Hem? Jonge Arend en Kleine Tijger zeiden: Jezus! Wie anders. Na klimmen, spelen, stoeien en verorberen van meer mondvoorraad, keerden ze terug naar het hol van de leeuw.

28 Terug in het hol van Oude Leeuw werd de film Toy story gekeken.

29 Heerlijke flensjes gebakken en pakkertje gedaan. In de slaapruimte werd er gesprongen en gedoken. Vlak voor het slapen gaan namen Jonge Arend en Kleine Tijger een douche, waarbij er niet op een druppeltje water werd gelet.

30 Oude Leeuw zegende Jonge Arend.

31 En Kleine Tijger.

32 Voor hij zelf in zijn slaaphol kroop. Die nacht waakte Oude Leeuw meer dan dat hij sliep. Hij hoorde dat Jonge Arend uit zijn nest viel, opkrabbelde en weer ging slapen. De volgende ochtend werd hij wakker, wat betekende dat hij toch geslapen had.

33 Na een voedzame maaltijd, waarbij de ouders ook waren uitgenodigd, Vertrokken Jonge Arend en Kleine Tijger naar hun eigen huis. Maar niet voordat ze van Oude Leeuw een stevige omhelzing hadden gekregen.

34 Logeren bij Oude Leeuw werd een succes dankzij: Ewout, Jesse en Jiddo Met in de hoofdrollen: Knuffels van Ewout en Jesse Playmobiel van Jiddo (Gebaseerd op een logeerpartij in juli 2003) juni 2004

35 De fles was nóg niet leeg. Er zaten nog een paar kleurrijke tekeningen in de fles. De vader wist de rand van de tekening te pakken en werkte die door de flessenhals naar buiten. De kleine jongen bekeek het portretje en draaide de tekening om: Er staat Anoek op. De vader keek: Dan heeft Anoek die tekening vast gemaakt. Het portretje zal door iemand tegenover haar gemaakt zijn, tijdens het tekenen van de tekening. De kleine jongen moest lachen: Tijdens het tekenen werd ze zelf getekend!

36 Na even vissen, kwam de volgende tekening de fles uit. De kleine jongen keek weer even op de achterkant van de tekening: Dan heeft Marit deze tekening gemaakt. De vader knikte bevestigend. De kleine jongen draaide de tekening om en om: Ik zie er een hart en een vlinder in. Boven een bloemenveld. De vader trok zijn wenkbrauwen op: Oké

37 Hij haalde nog twee tekeningen tevoorschijn: Ik denk dat de fles nu echt leeg is. Hij legde een veer apart, die zo te zien als pen gebruikt was en streek de één na laatste tekening vlak. De kleine jongen zag het gelijk: Deze heeft Cody gemaakt! De vader leit zijn ogen over de kleurrijke figuren dwalen: Dat zijn echte kopvoeters. Nu trok de kleine jongen zijn wenkbrauwen op: kopwatters? De vader wees op één van de figuren op de tekening: Kijk, het hoofd heeft alleen voeten. Zo tekende jij vroeger ook. De kleine jongen keek zijn vader aan: Heeft u die tekeningen nog? De vader knikte: Allemaal.

38 De laatste tekening uit de fles, was eigenlijk een schilderij, want er was verf gebruikt. De kleine jongen bekeek het schilderij: Het lijkt wel op de vijver bij ons in het park! Hij hield het schilderij omhoog naar zijn vader. De vader keek: Nu je het zegt Er hangt óók een grote grijze wolk boven in de lucht. Er stond dit keer geen naam op de achterkant. De kleine jongen schudde zijn hoofd: Jammer. De vader rammelde met de fles en hoorde toch nog wat. Na heel wat gepeuter kwam er een fotorolletje uit de fles stuiteren. De twee keken er een poosje naar: Ontwikkelen!! riepen ze tegelijk. Lachend snelden vader en zoon naar een fotograaf die nog in rolletjes deed. Bij de fotograaf duurde het eventjes, maar dan had je ook wat. De vader en de kleine jongen bekeken de foto s op weg naar huis. Het volgende stond op het fotorolletje

39 De kinderen die aan dit boekje hebben meegewerkt voor of op 24 juni tijdens Kunst in de Boerenstreek. Hennie en Joël Ewout en Joram Elize en Nelleke

40 Anoek en Marit Cody? en?

41 Ewout En tenslotte de schrijver 24 juni 2012 A Timeless World Production

42 Meer verhalen uit de verhalenkist van Ewout: DOORGANG 1, NAAR DE ONSCHULDIGE KINDERWERELD TIMELESS WORLD DE TEKENAAR EN DE FAMILIE J. DE ARK VAN GOD, OF DE REIS NAAR DE BINNENKAMER LOGEREN BIJ OUDE LEEUW OP AVONTUUR IN DE SOESTER DUINEN OP AVONTUUR IN DE SOESTERDUINEN JOHNIES DROOMWENS DE AANBLAZER DE HEELMAKER KNUFFELKLEURBOEK DIT IS OUDE EEND EGEL, NATTIGHEID! DRINKEN 50 CENT, EEN KLANT! ONTMOETING IN DE TREIN TROOST IN MOEILIJKE TIJDEN DE STORM DE RIDDER OP HET SPAARVARKEN EN DE JONKVROUW IN TOREN HOGESHULD DE SCHRIJVER INTOCHT DOORGANG 2, HERBOREN VERZAMELEN RONDOM HET WOORD DEKSELS OPSTANDING EEN TEKENING DOLFIJN EN NEMO, HET VERHAAL ACHTER TWEE MUURSCHILDERINGEN HET AVONTUUR VAN DREIBEI DOOSJE

Ander werk van Toon Tellegen. Theo Thijssenprijs 1997 Hendrik de Vriesprijs 2006 Constantijn Huygensprijs 2007

Ander werk van Toon Tellegen. Theo Thijssenprijs 1997 Hendrik de Vriesprijs 2006 Constantijn Huygensprijs 2007 Dank je wel Ander werk van Toon Tellegen Theo Thijssenprijs 1997 Hendrik de Vriesprijs 2006 Constantijn Huygensprijs 2007 Misschien wisten zij alles (verzamelde dierenverhalen, 1995, 2007) De genezing

Nadere informatie

Langzaam, zo snel als zij konden

Langzaam, zo snel als zij konden Langzaam, zo snel als zij konden Toon Tellegen bron. Em. Querido's Uitgeverij, Amsterdam 1990 (3de druk) Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/tell003lang01_01/colofon.htm 2004 dbnl / Toon

Nadere informatie

Er was eens een heel groot bos. Met bomen en bloemen. En heel veel verschillende dieren. Aan de rand van dat bos woonde, in een grot, een draakje. Dat draakje had de mooiste grot van iedereen. Lekker vochtig

Nadere informatie

2050 25 Jaar na de herontdekking van de natuur

2050 25 Jaar na de herontdekking van de natuur 2050 25 Jaar na de herontdekking van de natuur 2050 25 Jaar na de herontdekking van de natuur Marianne van Buitenen Auteur: Marianne van Buitenen Coverfoto: Ilja Jansen Fotobewerking: M. Crama ISBN: 9789462544895

Nadere informatie

Het plaatselijk weekblad vraagt kinderen wie ze in

Het plaatselijk weekblad vraagt kinderen wie ze in Het plaatselijk weekblad vraagt kinderen wie ze in het zonnetje willen zetten. De 12-jarige Joey hoeft hier niet lang over te denken. Haar oma is voor haar de beste. Dat wil ze graag vertellen. Samen met

Nadere informatie

Inspirerende verhalen

Inspirerende verhalen Inspirerende verhalen LEVENSPOTLOOD Er was eens een jongetje die naar zijn oma keek terwijl zij een brief aan het schrijven was. Op een bepaald moment vroeg hij: "Oma, schrijf je een verhaaltje over wat

Nadere informatie

Een Zinnig Woord. L. Beheydt

Een Zinnig Woord. L. Beheydt Een Zinnig Woord L. Beheydt In... zomer is het hier erg warm. Ik ga naar... stad. Jan speelt met... jongens van zijn klas. Joep is een vriend... mijn broer. An houdt... lekker eten. Dat boek is... mij.

Nadere informatie

Waarom de slak zijn huisje altijd met zich meedraagt

Waarom de slak zijn huisje altijd met zich meedraagt Waarom de slak zijn huisje altijd met zich meedraagt Ies Spreekmeester bron. Van Holkema & Warendorf, Amsterdam 1946 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/spre012waar01_01/colofon.php 2010

Nadere informatie

Weet je dat wel zeker? Linda kende haar vader en besefte meteen dat het ernst was. Hij zou haar s ochtends niet zo vroeg opbellen om een slechte grap

Weet je dat wel zeker? Linda kende haar vader en besefte meteen dat het ernst was. Hij zou haar s ochtends niet zo vroeg opbellen om een slechte grap 11 Wallander was verontwaardigd. Daarom ging hij over op een voor zijn doen ongebruikelijke aanval. Hij voelde zich voor de gek gehouden door de familie waarvan twee leden waren verdwenen en een nieuw

Nadere informatie

Kom jij ook uit een ei?

Kom jij ook uit een ei? Kom jij ook uit een ei? Er was eens een prachtig bos. Er groeiden de hoogste bomen en allerlei prachtige bloemen. Er was een vijver en een groot grasveld, waar je lekker kon spelen. Maar om het bos stond

Nadere informatie

De Wolf die tegen water praatte

De Wolf die tegen water praatte De Wolf die tegen water praatte Imme Dros bron. Moon Press, Bussum 1991 (2de druk) Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/dros001wolf01_01/colofon.htm 2004 dbnl / Imme Dros / Harrie Geelen

Nadere informatie

Tik-tak Tik-tak tik-tak. Ik tik de tijd op mijn gemak. Ik haast me niet zoals je ziet. Tik-tak tik-tak, ik denk dat ik een slaapje pak.

Tik-tak Tik-tak tik-tak. Ik tik de tijd op mijn gemak. Ik haast me niet zoals je ziet. Tik-tak tik-tak, ik denk dat ik een slaapje pak. Tik-tak - Lees het gedicht tik-tak voor. Doe dit in het strakke ritme van een langzaam tikkende klok: Tik - tak - tik - tak Ik tik - de tijd - op mijn - gemak. Enzovoort. - Laat de kinderen vrij op het

Nadere informatie

Vluchten voor de woeste draak

Vluchten voor de woeste draak Winnende verhaal van de schrijfwedstrijd Schrijf een spannend kinderverhaal Ter gelegenheid van de Maand van het Spannende Boek 2013 Vluchten voor de woeste draak Door Karine Jekel Zit hij op slot? Merel

Nadere informatie

Rust. Ze verschoof stapeltjes papieren. Tilde kwasten en tekeningen op. Drie uitpuilende asbakken.

Rust. Ze verschoof stapeltjes papieren. Tilde kwasten en tekeningen op. Drie uitpuilende asbakken. Rust Ze verschoof stapeltjes papieren. Tilde kwasten en tekeningen op. Drie uitpuilende asbakken. Kut. Zei ze tegen zichzelf. Geïrriteerd veegde ze alles naar één kant van de tafel. De asbakken lieten

Nadere informatie

Een foutje op gen 22 www. metakids.nl bankrekeningnr. 1122002 GEN22_COVERDOC.indd 1 14-05-12 10:42

Een foutje op gen 22 www. metakids.nl bankrekeningnr. 1122002 GEN22_COVERDOC.indd 1 14-05-12 10:42 Een foutje op gen 22 Het verhaal van Daisy en Erwin Een fou www. metakids.nl bankrekeningnr. 1122002 3 verteld door de ouders Dieter en Corry Straetmann opgetekend door Debby Petter 2011 Metakids Op 12

Nadere informatie

Karin de Galan. Karin de Galan (1967) is sinds 1991 trainer en coach.

Karin de Galan. Karin de Galan (1967) is sinds 1991 trainer en coach. Karin de Galan Karin de Galan (1967) is sinds 1991 trainer en coach. Ze heeft zich gespecialiseerd in het trainen van trainers en richtte in 2007 de galan school voor training op. Eerder werkte ze als

Nadere informatie

De ronde volle maan. Alleen als de maan rond en vol is, wordt dit feest gevierd. En dat heeft een hele bijzondere reden.

De ronde volle maan. Alleen als de maan rond en vol is, wordt dit feest gevierd. En dat heeft een hele bijzondere reden. De ronde volle maan Al vele duizenden jaren is Kabouterland een bijzondere plek voor Kabouters uit de hele wereld. Dit verhaal vertelt hoe bijzonder de samenwerking tussen de dieren en de kabouters in

Nadere informatie

Het Oinkbeest (tot 6 jaar)

Het Oinkbeest (tot 6 jaar) Het Oinkbeest (tot 6 jaar) In een groot bos, aan de andere kant van de heuvels, woonde een elfje dat Zelfje heette, omdat ze een beetje van zilver was. Ze woonde daar niet alleen natuurlijk, er waren nog

Nadere informatie

Bijlage bij HeerlijkHeden 144. Kinderen van NSB ers op Bosbeek, 1945-1948 Herinneringen van een kinderleidster

Bijlage bij HeerlijkHeden 144. Kinderen van NSB ers op Bosbeek, 1945-1948 Herinneringen van een kinderleidster Bijlage bij HeerlijkHeden 144 Kinderen van NSB ers op Bosbeek, 1945-1948 Herinneringen van een kinderleidster Mevrouw Zomerdijk, toen nog Adrie Sterkman, werkte als jonge vrouw op Bosbeek toen daar direct

Nadere informatie

'Hij schilderde zoveel gewoon omdat hij niets liever deed'. Henk Romijn Meijer

'Hij schilderde zoveel gewoon omdat hij niets liever deed'. Henk Romijn Meijer 'Hij schilderde zoveel gewoon omdat hij niets liever deed'. Henk Romijn Meijer Hij had zo n eigen leven. Ik droom nog wel eens van hem, zegt Puck, dat wil zeggen mevrouw J.G. Oldeboerrigter, de achternaam

Nadere informatie

Vraag aan de zee. Vraag aan de tijd. wk 3. wk 2

Vraag aan de zee. Vraag aan de tijd. wk 3. wk 2 Bladzijde negen, Bladzijde tien, Krijg ik het wel ooit te zien? Ander hoofdstuk, Nieuw begin.. Maar niets, Weer dicht, Het heeft geen zin. Dan probeer ik achterin dat dikke boek. Dat ik daar niet vaker

Nadere informatie

Ashra, de asielzoeker

Ashra, de asielzoeker Ashra, de asielzoeker Door J.M. Moret-Provily; Uitgever: jongerenblad Daniël/ Jeugdbond Mam, mam, daar komen ze weer. Met een klap gooit Ashra de deur van het huis open. Mam, mam, daar komen ze weer! Verschrikt

Nadere informatie

Hoofdstuk 1. Een half jaar later

Hoofdstuk 1. Een half jaar later Proloog Oké, nog vijf minuten. Als Sam er dan nog steeds niet was zou ze de envelop zelf openmaken. Dat ding maakte haar al nu al, vanaf het moment dat ze thuis was gekomen, bijna twee uur geleden, gek

Nadere informatie

Int: ja, ja. A: of mee naar of benauwd, moet ik twee keer naar ik moet echt veel leren

Int: ja, ja. A: of mee naar of benauwd, moet ik twee keer naar ik moet echt veel leren Interview 5-5-2009 met een gehuwde vrouw met 5 kinderen: Int: Hoe gaat het met je? A: Ja, een beetje druk, tijd voor de kinderen, ik heb vijf dochters. Ja, eh, ja eh, mijn oudste dochter is bijna 8, ik

Nadere informatie

Kerst 2013. O ja, houdt u van de muziek van Sela? Kijk dan zeker even op pagina 18 en 19!

Kerst 2013. O ja, houdt u van de muziek van Sela? Kijk dan zeker even op pagina 18 en 19! Kerst 2013 Natuurlijk, we hadden u een EBC Magazine kunnen sturen, zoals u het van ons gewend bent. Maar we wilden u graag verrassen dit jaar. Daarom vertellen we dit keer eens niet onze EBC verhalen,

Nadere informatie

De twee zaken waarover je in dit boek kunt lezen, zijn de meest vreemde zaken die Sherlock Holmes ooit heeft opgelost.

De twee zaken waarover je in dit boek kunt lezen, zijn de meest vreemde zaken die Sherlock Holmes ooit heeft opgelost. Sherlock Holmes was een beroemde Engelse privédetective. Hij heeft niet echt bestaan. Maar de schrijver Arthur Conan Doyle kon zo goed schrijven, dat veel mensen dachten dat hij wél echt bestond. Sherlock

Nadere informatie

De Kleine Prins Antoine de Saint-Exupéry

De Kleine Prins Antoine de Saint-Exupéry De Kleine Prins Antoine de Saint-Exupéry Hoofdstuk 1 Toen ik een jaar of zes was, zag ik op een keer een prachtige plaat in een boek over het oerwoud, dat 'Ware Verhalen' heette. Het stelde een boa constrictor

Nadere informatie

DUS JIJ GAAT NIET MEER NAAR DE KERK?

DUS JIJ GAAT NIET MEER NAAR DE KERK? DUS JIJ GAAT NIET MEER NAAR DE KERK? Door: Jake Colsen Vertaling: Coen Groos Inhoud Over de schrijvers 1. Een vreemde vreemdeling 2. Een wandeling in het park 3. En dit is christelijk onderwijs? 4. Waarom

Nadere informatie

De Moordclub Ellen de Ruiter Lisa deel 17. Lisa

De Moordclub Ellen de Ruiter Lisa deel 17. Lisa Lisa Hoe gaat het met je? Ik probeerde zo vriendelijk mogelijk te klinken. Lief zelfs. Michelle mocht niet denken dat ik in paniek was, dan zou ze nooit meer gaan praten. Ik had zelfs de auto van binnen

Nadere informatie

De brutale heks. Paul Kater. Uitgegeven door de auteur als lid van de. Alexandria Publishing Group. Smashwords Editie

De brutale heks. Paul Kater. Uitgegeven door de auteur als lid van de. Alexandria Publishing Group. Smashwords Editie De brutale heks Paul Kater Uitgegeven door de auteur als lid van de Alexandria Publishing Group Smashwords Editie License Notes - Smashwords Edition Dit e-boek is uitgegeven voor uw persoonlijke plezier.

Nadere informatie