Wat is alcohol? Koffie en koude douches ontnuchteren je niet. Alcohol kan lekker zijn, maar wordt schadelijk bij overmatig gebruik

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Wat is alcohol? Koffie en koude douches ontnuchteren je niet. Alcohol kan lekker zijn, maar wordt schadelijk bij overmatig gebruik"

Transcriptie

1 Alcohol De feiten

2 Wat is alcohol? Alcohol kan lekker zijn, maar wordt schadelijk bij overmatig gebruik Koffie en koude douches ontnuchteren je niet Met alcohol kun je verantwoord omgaan. Het is lekker en zorgt dan voor een opgewekte en gezellige sfeer. Maar pas op: alcohol wordt schadelijk bij overmatig gebruik! Volgens de wet is elke drank met meer dan 0,5 procent alcohol een alcoholhoudende drank. De scheikundige naam van alcohol is ethanol. Het is een kleurloze en reukloze stof die onstaat uit gisting van granen en vruchten. Alcohol is alleen verdund drinkbaar. Gegiste dranken zoals bier en wijn bevatten alcohol en mogen geschonken worden aan wie zestien jaar is of ouder. Gedistilleerde dranken zoals wodka en rum mogen alleen verkocht worden aan meerderjarigen (plus achttien). Wanneer je alcohol drinkt, dan wordt de alcohol opgenomen via je slokdarm, maag en dunne darm tot in het bloed. Via het bloed bereikt de alcohol dan na een tiental minuten de hersenen. Vanaf dat moment ben je onder invloed. Omdat alcohol voor je lichaam een vreemde en schadelijke stof is, wordt bijna 95% van de alcohol afgebroken door je lever. De rest wordt uitgescheiden via de urine, adem en zweet. De lever doet er ongeveer anderhalf uur over om de inhoud van één standaardglas af te breken. De afbraak kan op geen enkele manier beïnvloed worden. Extra bewegen, koffie drinken of een ijskoude douche nemen, zullen dus echt niet helpen om sneller nuchter te worden. Als je tijdens een avondje uit heel veel drinkt, is het dus best mogelijk dat je de volgende morgen nog dronken bent.

3 Alcohol en sport

4 Alcohol en sport Alcoholgebruik voor of tijdens het sporten wordt sterk afgeraden Tips bij het sporten Alcoholvrije cocktail voor sporters Alcohol heeft negatieve effecten op de sportprestatie. Alcoholgebruik, zelfs in geringe mate, maakt de bloedvaten wijder. Het hart moet dan een grotere inspanning leveren om het bloed in het lichaam te pompen. Daardoor verminderen de kracht en het uithoudingsvermogen van het hart. De spieren, die we hard nodig hebben tijdens het sporten, kunnen daardoor niet op volle kracht werken. Alcohol heeft geen uitgesproken negatieve invloed op de zuurstofopname en de hartsnelheid. Alcohol vermindert het pijngevoel. Daardoor zal je sneller je grenzen verleggen. Zo worden er vaak risico s genomen, met sportblessures tot gevolg. Alcohol heeft ook een vochtafdrijvend effect. Tijdens intensieve sportbeoefening belemmeren het zweten en overvloedig alcoholgebruik de vochthuishouding en daarmee ook het herstel van de sporter. Alcohol kan bij zware inspanningen leiden tot krampen, spierstijfheid en een verhoogde opstapeling van melkzuur in de spieren. Neem geen risico s en drink liever voor een training of een wedstrijd geen alcohol of beperk het tot kleine hoeveelheden. Onmiddellijk na een zware inspanning drink je beter geen alcohol. De meeste sporters hebben op dat moment uitgeputte vocht- en koolhydratenreserves en een lege maag. Voor het afbreken van alcohol heeft het lichaam extra suiker nodig. Dit kan na een fysieke inspanning een tekort aan mineralen en suikers opleveren. Met een lege maag wordt de alcohol sneller in het bloed opgenomen, waardoor de merkbare effecten ook extra hevig kunnen zijn. Drink daarom eerst voldoende water en eet eerst voedsel dat rijk is aan koolhydraten zodat je lichaam zich kan herstellen. Sportsfan 8 cl ananassap 8 cl grapefruitsap 1 cl vers geperst citroensap 2 cl amandelsiroop (orgeat) 1 Doe alle ingrediënten met 4 ijsblokjes in de shaker. Sluit de shaker en schud het geheel ongeveer 15 seconden door elkaar. 2 Vul het longdrinkglas ongeveer tot de helft met vergruisd ijs en giet de inhoud van de shaker door een barzeef. Serveer met een rietje.

5 Alcohol en kater

6 Alcohol en kater Door het tekort aan vocht drukken de hersenen tegen de schedel Hoe voorkom je een kater? En wat als je er al een hebt? Alcohol stimuleert de vochtafscheiding. Dit wil zeggen dat je meer vocht verliest dan je tot je neemt. Hierdoor krijg je een slap gevoel. Bovendien drukken de hersenen door het tekort aan vocht tegen de schedel. Dat veroorzaakt hoofdpijn. De alcohol uit alcoholische dranken wordt rechtstreeks opgenomen doorheen de maagwand in het bloed. Eens in het lichaam wordt alcohol afgebroken door een enzyme (alcoholdehydrogenase of ADH) dat zich hoofdzakelijk in de lever bevindt. De hoeveelheid beschikbare ADH is echter beperkt, waardoor grote hoeveelheden alcohol niet meteen kunnen afgebroken worden en in het lichaam opgestapeld worden. De opgestapelde alcohol geeft aanleiding tot vergiftigingsverschijnselen. De kater is daar een uiting van. Voorkomen Drink geen al te grote hoeveelheden snel achter elkaar. Meng niet te veel verschillende soorten alcohol. Drink tussendoor af en toe ook eens een glas water of een frisdrank. Drink zeker voor het slapengaan nog enkele glazen water. Help, ik heb een kater! Probeer indien mogelijk uit te slapen. Hoewel je hongergevoel je na een zwaar avondje uit soms in de steek laat, kan een stevig ontbijt wonderen verrichten. Vers fruit is hierbij zeker een aanrader. Ga na een nachtelijke uitspatting niet onmiddellijk in de felle zon zitten. Je hoofd kan er nog meer van bonzen. Drink water.

7 Alcohol en kater Bestaat er een antikaterpil? Opkikker Vele jongeren hopen dat ze er eens een nachtje kunnen invliegen zonder de volgende dag een kater te hebben. Zou er dan geen antikaterpil bestaan? Neen. Wél zijn er bepaalde malafide verkopers die beweren dat ze het wondermiddeltje al op de markt gebracht hebben. Niets is echter minder waar. Uit de samenstelling van de pil is af te leiden dat het hoofdzakelijk gaat om een vitaminepil met suiker. Uit wetenschappelijke onderzoeken is gebleken dat de antikaterpil niet zorgt voor een verlaging van het alcoholpromillage in het bloed. Het blijft dus onverantwoord om aan het verkeer deel te nemen of andere bezigheden uit te voeren waar de volle aandacht bij nodig is. Een schijnbare vermindering van het gevoel van dronkenschap kan door volgende oorzaken verklaard worden: Placebo-effect. De vitamines die aan de pil zijn toegevoegd zouden een beperkt effect kunnen hebben op de afbraak van alcohol voor slecht doorvoede mensen die veel alcohol drinken. De schade door overmatig alcoholgebruik kan door een eenvoudige pil niet worden tegengegaan. Veel water drinken tijdens en na het drinken van alcohol is het op één na beste medicijn tegen een kater. Het beste is en blijft nog altijd niet drinken of gewoon met mate drinken. Spring Awakening 6 cl sinaasappelsap 2 cl ananassap 2 cl passievruchtennectar 2 cl kersensap 2 cl vers geperst citroensap 2 cl mangosiroop 1 Doe alle ingrediënten met 4 ijsblokjes in de shaker. Sluit de shaker en schud het geheel ongeveer 15 seconden door elkaar. 2 Doe 3-4 ijsblokjes in het longdrinkglas en giet de inhoud van de shaker door een barzeef.

8 Alcohol en verkeer

9 Alcohol en verkeer Invloed op je rijvaardigheid Effecten van alcohol Je kent het wel. Je gaat een avondje stappen met vrienden en je duikt het nachtleven in. Vaak word je dan bijna verplicht met de auto te gaan. Je rijvaardigheid is als gevolg van alcohol echter flink afgenomen, waardoor je je eigen leven en dat van anderen in gevaar brengt. De gevolgen van rijden onder invloed kunnen enorm zijn: een boete, je rijbewijs kwijt, jezelf en anderen doodrijden of een ongeluk veroorzaken waarbij je een ernstig letsel oploopt. Het Openbaar Ministerie besteedt ongeveer een derde van haar tijd aan het afhandelen van alcoholdelicten. Verminderde waarneming Je ziet minder wat er links en rechts van jou gebeurt (de tunnelblik). Vertraagd reactievermogen Minder controle over been- en armspieren, dus een latere reactie. Afname concentratie De verdovende invloed van alcohol maakt dat je minder goed oplet. Overmoedigheid Onder invloed denk je meer te kunnen en neem je meer risico s. 0 0,5 promille 1 glas voor vrouwen, tot 2 glazen voor mannen Polsslag en ademhaling versnellen. Pijngevoel vermindert. Stemming en gedrag veranderen. Reactievermogen in het verkeer vermindert. Eetlust neemt toe. 0,5 1,5 promille tot 7 glazen voor vrouwen, tot 10 glazen voor mannen Stemming en gedrag veranderen heel duidelijk. Zelfoverschatting doet haar intrede. Geheugen wordt minder. Coördinatie van de spieren wordt aangetast. Links en rechts van de gezichtsas wordt minder waargenomen. 1,5 3,0 promille tot 12 glazen voor vrouwen, tot 20 glazen voor mannen Eerder genoemde effecten worden nog sterker. Gedrag wordt emotioneel. Zelfkritiek verdwijnt. Kans op misselijkheid en braken wordt groot. Het gezicht wordt rood en zwelt op, de pupillen verwijden zich. 3,0 4,0 promille tot 16 glazen voor vrouwen, tot 26 glazen voor mannen De zintuigen raken verdoofd en de drinker is totaal in de war. Wat je hoort en ziet, dringt nauwelijks tot je door.

10 Alcohol en verkeer Het weigeren van een alcoholtest is een misdrijf Voorkomen is beter dan genezen Het is erg moeilijk te bepalen hoeveel glazen iemand moet gedronken hebben om zich in een staat van dronkenschap te bevinden. Daar bestaat geen passend antwoord op. Dit hangt af van diverse factoren zoals je gewicht, je lichamelijke gesteldheid en gezondheid, je eetgewoontes, het tijdstip van het laatste drankje en nog een aantal andere factoren. Ook geslacht is belangrijke factor! Iedere bestuurder is verplicht mee te werken aan een alcoholtest. Als je weigert, levert deze weigering op zich al een misdrijf op. Een weigering staat bij de rechter gelijk aan de hoeveelheid drank die de hoogste veroordeling oplevert. Blaas je positief, dan wordt overgegaan tot het nemen van een bloedproef. Dit gebeurt door een arts. Als deze arts van oordeel is dat het niet verstandig is om bloed af te nemen, bestaat er nog een derde mogelijkheid, namelijk de urineproef. Een taxi is altijd goedkoper dan de kleinste boete. Andere mogelijkheden zijn de nachtbus, indien die rijdt, of onderling afspreken wie er niet drinkt. Denk eraan dat te veel alcohol drinken na een avondje stappen de volgende morgen niet alleen een kater kan opleveren, maar ook een proces-verbaal wegens rijden onder invloed. Alcoholresten blijven trouwens vrij lang in het lichaam aanwezig. Deze kunnen ervoor zorgen dat je de volgende morgen nog onder invloed bent en niet met de auto mag rijden. Police Control 8 cl ananassap 2 cl kokossiroop 2 cl chocoladesaus 1 cl room 1 eetlepel geklopte room 1 cl grenadinesiroop 1 Doe het ananassap, de kokossiroop, de chocoladesaus en 1 cl room met 4 ijsblokjes in de shaker. Sluit de shaker en schud het geheel ongeveer 15 seconden door elkaar. Giet de inhoud van de shaker door een barzeef in het glas. 2 Schep met een lepel de geklopte room erop en druppel de grenadinesiroop overheen.

11 Alcohol en groep

12 Alcohol en groep Een mens kan leren omgaan met alcohol 7 stadia van dronkenschap Het feit dat heel wat mensen alcohol drinken maar geen alcoholist worden, betekent dat de mens kan leren met alcohol om te gaan. Toch is drankmisbruik een groot maatschappelijk probleem. De omstandigheden waarin geconsumeerd wordt, zijn belangrijk. Omgeving en mensen zijn ook vaak een beslissende factor in je drinkgedrag. Er kan een zevental stadia aangeduid worden in het verloop van het drinken van alcohol in een groep met de bijhorende alcoholintoxicaties : 1. Spraakzaamheid Waarschijnlijk is een glas drinken en even wat kletsen de meest verbreide vorm van ontspanning. Het is vaak heel gezellig om met mensen te keuvelen terwijl je kan genieten van een drankje. 2. Alcohol maakt de tongen los Als we eenmaal iets op hebben, komen we los. Plotseling blijken we barstensvol leuke verhalen te zitten terwijl we normaal gezien wat geremder zijn. In deze fase gebeurt het soms ook al eens dat we zaken vertellen waar we achteraf spijt van hebben. Maar over het algemeen is dit een jolige fase. 3. De remmen los! Nog een paar glazen verder zijn we zo ontremd dat we ons erotisch opgewonden voelen. We beginnen te flirten, zijn toegeeflijk en leggen contacten die we zonder drank niet zouden durven leggen. Een flinke kater na afloop is hier zeker al mogelijk. 4. Ruzie Nu komen we in de kritieke fase. Als je nu niet naar huis gaat, kan je in serieuze problemen komen. Je remmingen zijn volledig weg en je ziet naar niets meer om. Het leuke groepsgevoel kan nu

13 Alcohol en groep 7 stadia van dronkenschap Nadorst snel omdraaien in mogelijke ruzies waarbij er vaak gevochten wordt. Het is dus in deze fase dat er dronkemansruzies ontstaan en chauffeurs zonder enig besef achter het stuur van hun wagen plaatsnemen. De volgende dag wordt gekenmerkt door een zware kater, nadorst en vaak ook schuldgevoelens. 5. Dubbele tong De vrienden in de kroeg zijn nu vaak ook boven hun theewater en jutten elkaar op om toch nog verder te drinken. Het is in deze fase dat je achteraf naar huis fietst om daarna het sleutelgat niet meer te vinden. De volgende dag heb je een zware kater, nadorst, geheugenverlies, schuldgevoelens en voornemens om nooit meer zo veel te drinken. 6. Stupiditeit In deze fase weet je echt niet meer wat je aan het doen bent. Je wordt veel te laat uit het café gezet en veel van je vrienden zijn nu ook al naar huis. De weg naar huis is een grote calvarietocht waarbij je vernielingen aanricht en tegen iedereen begint te lallen. Van enig normaal sociaal contact is momenteel totaal geen sprake meer. De volgende dag heb je een zware kater, nadorst, trillende handen, spijt en heel veel schuldgevoelens. Vaak moet je ook problemen oplossen die je tijdens je zatte tocht hebt aangericht. 7. Bewusteloosheid Deze fase behoeft eigenlijk weinig uitleg. Je hebt zodanig veel gedronken dat je van de wereld weg bent. De volgende dag weet je niet meer wat er gebeurd is. Je trilt nog na en hebt geheugenverlies en een ongelooflijke nadorst. One Jule 1 limoen 2 cl limoensap ijskoud mineraalwater om mee aan te vullen 1 Was de limoen met heet water, deel in 4 en doe de 4 delen in het glas. Pers de limoen met de stamper uit en giet het limoensap uit. 2 Vul het glas met vergruisd ijs en giet daar mineraalwater overheen. Roer alles goed door elkaar en serveer met rietjes.

14 Alcohol en libido

15 Alcohol en libido Vrouwen gewilliger... maar slechts eventjes Langdurig drankmisbruik kan blijvende impotentie veroorzaken Alcohol heeft een verdovende werking op je hersenen, waardoor je remmingen wegvallen. Hierdoor doe je zaken die je in nuchtere toestand nooit zou durven. Na een paar glazen alcohol zal je dus ook veel sneller naar iemand toestappen. De drempel om over te gaan tot seks zal bijgevolg ook een stuk kleiner worden. Directe invloed bij vrouwen... Na enkele glazen neemt de lust iets toe. De testosteronspiegel verhoogt wat waardoor een orgasme ook iets heftiger kan worden. Bij hoge doses alcohol neemt het verlangen naar seks sterk af en de intensiteit van het verlangen ook....en bij mannen Na enkele glazen neemt het verlangen naar seks toe. De testosteronspiegel verlaagt. Bij hoge doses alcohol lukt het moeilijker om een erectie te krijgen en ook het klaarkomen wordt moeilijker. Langdurig gebruik bij vrouwen... Vermindering van het verlangen naar seks. Kwaliteit van het orgasme vermindert. Er kunnen menstruatiestoornissen voorkomen....en bij mannen Vermindering van het verlangen naar seks. Het krijgen van erectieproblemen en problemen om klaar te komen. Er bestaat een mogelijkheid tot impotentie. Ongeveer 8% van de mannen met een alcoholprobleem heeft last van erectieproblemen. Bij de helft daarvan komt het niet meer goed, ook al drinken ze nooit meer alcohol.

16 Alcohol en libido Anticonceptiemiddelen Het moet niet altijd selderij zijn Normaal gezien bestaat er geen oorzakelijk verband tussen het niet goed functioneren van een anticonceptiemiddel (pil, prikpil, spiraaltje, condoom,...) en alcohol. Pil of condoom vergeten Als je te veel gedronken hebt, schat je de risico s minder goed in. Je vergeet bijvoorbeeld een condoom te gebruiken met alle mogelijke gevolgen vandien. Pil uitbraken Doordat je te veel gedronken hebt, kan het zijn dat je moet braken en dat je je pil mee uitbraakt. Als je hebt overgegeven meer dan 2 uur nadat je de pil hebt ingenomen, hoef je geen nieuwe in te nemen. De pil is dan namelijk al door je bloed opgenomen. Pussy Foot 6 cl ananassap 6 cl sinaasappelsap 6 cl grapefruitsap 2 cl grenadinesiroop decoratie: schijf ananas 1 cocktailkersje, 1 cocktailprikker 1 Doe alle ingrediënten met 4 ijsblokjes in de shaker. Sluit de shaker en schud het geheel ongeveer 15 seconden door elkaar. 2 Doe 3-4 ijsblokjes in het longdrinkglas en giet de inhoud van de shaker door een barzeef. Steek het stukje ananas op de rand van het glas en prik daar met een cocktailprikkertje het cocktailkersje aan. Serveer met rietjes.

17 Alcohol en dronkenschap

18 Alcohol en dronkenschap Dubbele tong, dubbel zicht en dubbele persoonlijkheid Een glaasje miserie? Eenmaal je te veel gedronken hebt, vertoon je kenmerken van dronkenschap: Kenmerken Gedragsveranderingen zijn vaak het gevolg van overdreven alcoholgebruik. Je kan plots overdreven vrolijk of juist erg droevig worden. Doordat je de mond- en tongspieren niet meer volledig onder controle hebt, spreek je doorgaans niet meer verstaanbaar maar met een dubbele tong. Waggelende en strompelende gang, die gepaard gaat met struikelen en vallen. De reactiesnelheid vermindert. Het gezichtsveld wordt steeds smaller waardoor je zogenaamd begint te tunnelzien. Je moet veelvuldig naar het toilet gaan. Misselijkheid en braken. Vaak gaat dronkenschap gepaard met zelfoverschatting. Risico s Zelfoverschatting gecombineerd met een vertraagde reactiesnelheid is een verkeerde cocktail die kan leiden tot heel wat miserie. Veel jongeren krijgen nadat ze een glas te veel hebben gedronken een stoer gedrag. Dit veroorzaakt vaak beschonken incidenten en vechtpartijen. Veel jongeren nemen tijdens hun studentenperiode deel aan cantussen. Dit is vaak onschuldig. Toch komt het jaarlijks een paar keer voor dat studenten of jongeren (bijna) overlijden door een overdosis alcohol.

19 Alcohol en dronkenschap Wat moet je doen bij dronkenschap? Laatste rondje Voor de dronken persoon geldt uiteraard dat hij moet stoppen met drinken. Hij kan beter wat water drinken of eerst een hapje eten. Zo worden de effecten wat vertraagd. In het uiterste geval helpt overgeven ook! Nog enkele tips Geef iemand in een beschonken toestand zeker geen drank meer. Laat iemand die dronken is niet alleen. Laat de betrokken persoon water drinken of iets eten. Probeer de persoon wakker te houden tot hij in bed ligt. Als hij toch in slaapt valt, kijk dan of hij nog reageert op externe prikkels. Wanneer hij niet meer reageert, bel dan onmiddellijk een arts of de ambulance. Tipsy Maracuja 15 cl Maracujanectar 2 cl vers geperst citroensap 2 cl bessensiroop 1 cl amandelsiroop decoratie : 1 schijfje sinaasappel, 1 cocktailkersje 1 Doe alle ingrediënten met 4 ijsblokjes in de shaker. Sluit de shaker en schud het geheel ongeveer 15 seconden door elkaar. 2 Doe 3-4 ijsblokjes in het longdrinkglas en giet de inhoud van de shaker door de barzeef. Snijd het schijfje sinaasappel tot het midden in en steek het met het cocktailkersje op de rand van het glas. Serveer met een rietje.

20 Nog enkele weetjes De alcoholconcentratie in het bloed bereikt haar maximum één uur na het laatste drankje. Alcohol en sigaretten blijken dikke vrienden te zijn: volgens bepaalde bronnen heeft 80% van de personen die meer dan een pakje per dag roken, ook een drankprobleem. Alcohol remt de verbranding van vet. Bovendien bevatten de meeste alcoholische dranken veel calorieën én onderdrukken ze de honger naar gezonde voeding. Je kan er dus dikker van worden... Alcohol breekt een bepaalde soort (slechte) cholesterol af. Daarom kan het gezond zijn voor de hart-en bloedvaten. Dit geldt echter alleen voor mannen boven de 50 en vrouwen boven de 40 en alleen bij matig gebruik. Bij grotere hoeveelheden alcohol wordt het zelfs schadelijk voor het hart. Alcohol komt bij vrouwen harder aan dan bij mannen. Alcohol verdeelt zich namelijk over het lichaamsvocht. Bij mannen bestaat gemiddeld 60% van het lichaam uit lichaamsvocht, terwijl dit bij vrouwen slechts 50% is. Vrouwen hebben dus sneller een promillage.

21 Voor meer informatie kan u zich wenden tot 401 Liberale Mutualiteit Lange Nieuwstraat 109 Provincie Antwerpen 2000 Antwerpen 03/ fax 03/ Liberale Mutualiteit Koninginneplein van Brabant 1030 Brussel 02/ fax 02/ West-Vlaams Liberaal Revillpark 1 Ziekenfonds 8000 Brugge 050/ / fax 050/ Liberale Mutualiteit Brabantdam 109 van Oost-Vlaanderen 9000 Gent 09/ fax 09/ Liberale Mutualiteit Geraetsstraat 20 Limburg 3500 Hasselt 011/ fax 011/ Liberale Mutualiteit - Prieelstraat 22 Vlaams Gewest 1730 Asse Mutualité Libérale - 02/ Région Flamande 02/ fax 02/

22 V.U. Geert Messiaen, Livornostraat 25, 1050 Brussel

Rijden onder invloed. Deel 2: Stellingenspel over de invloed van alcohol op het menselijk lichaam en het verkeer

Rijden onder invloed. Deel 2: Stellingenspel over de invloed van alcohol op het menselijk lichaam en het verkeer Rijden onder invloed Deel 2: Stellingenspel over de invloed van alcohol op het menselijk lichaam en het Inhoudstafel Overzicht eindtermen... 4 Vakoverschrijdende eindtermen... 4 Sociale vaardigheden...4

Nadere informatie

lesbrief alcohol WWW.VOORKOM.NL @VOORKOM.NL

lesbrief alcohol WWW.VOORKOM.NL @VOORKOM.NL WWW.VOORKOM.NL @VOORKOM.NL inhoud LES ENNISMAKING MET ALCOHOL WAT IS ALCOHOL? HOEVEEL ALCOHOL PER DRANKJE? ALCOHOL: GEVOLGEN KORTE TERMIJN COMAZUIPEN ALCOHOL: GEVOLGEN LANGE TERMIJN RIJDEN ONDER INVLOED

Nadere informatie

Hoeveel drink ik eigenlijk?

Hoeveel drink ik eigenlijk? Hoeveel drink ik eigenlijk? 2 >> Inhoud In deze brochure 3 Hoeveel is teveel? 4 Stap 1 Meet en weet hoeveel u drinkt 8 Stap 2 Bekijk uw score 11 Stap 3 Beslis of u wilt minderen 16 Stap 4 Maak een plan

Nadere informatie

alcohol roken zwangerschap vóór, tijdens en na de Wat je moet weten over Over deze brochure

alcohol roken zwangerschap vóór, tijdens en na de Wat je moet weten over Over deze brochure Over deze brochure Heb je een kinderwens of is er een kindje op komst? Dan wil je er alles aan doen om een gezonde baby te krijgen. De meeste mensen weten wel dat roken en drinken tijdens de zwangerschap

Nadere informatie

alcohol roken zwangerschap vóór, tijdens en na de Wat je moet weten over Over deze brochure

alcohol roken zwangerschap vóór, tijdens en na de Wat je moet weten over Over deze brochure Over deze brochure Heb je een kinderwens of is er een kindje op komst? Dan wil je er alles aan doen om een gezonde baby te krijgen. De meeste mensen weten wel dat roken en drinken tijdens de zwangerschap

Nadere informatie

wat doet alcohol eigenlijk met je lichaam?

wat doet alcohol eigenlijk met je lichaam? de kater komt later ziek door te veel alcohol Je hebt te veel alcohol gedronken. Dit heeft je zo ziek gemaakt dat we je met spoed moesten opnemen in ons ziekenhuis. Waarschijnlijk ben je - net als je ouders/verzorgers

Nadere informatie

speciaal onderwijs lesbrief alcohol UITGAVE: STICHTING VOORKOM! T (030) 637 31 44 E-MAIL: STICHTING@VOORKOM.NL WWW.VOORKOM.NL

speciaal onderwijs lesbrief alcohol UITGAVE: STICHTING VOORKOM! T (030) 637 31 44 E-MAIL: STICHTING@VOORKOM.NL WWW.VOORKOM.NL speciaal onderwijs UITGAVE: STICHTING VOORKOM! T (00) 67 1 44 E-MAIL: STICHTING@VOORKOM.NL WWW.VOORKOM.NL inhoud LES 1: KENNISMAKING MET ALCOHOL SOORTEN DRANK DE WERKING VAN ALCOHOL 4 DE GEVOLGEN VOOR

Nadere informatie

LEREN SIGNALEREN TRAINERSHANDLEIDING SIGNAALTAAL VAN DE WEST-FRIESE JEUGD

LEREN SIGNALEREN TRAINERSHANDLEIDING SIGNAALTAAL VAN DE WEST-FRIESE JEUGD LEREN SIGNALEREN TRAINERSHANDLEIDING SIGNAALTAAL VAN DE WEST-FRIESE JEUGD Niek Kuijper Hoorn, september 2008 Op de eerste maandag van 2008 bereikt ons het bericht dat het 11-jarig jongetje Bram zich heeft

Nadere informatie

KVK AVELGEM 01869 VOETBAL EN 2013-2015. Alcohol, voeding, roken, drugs, drugpreventie. pascal

KVK AVELGEM 01869 VOETBAL EN 2013-2015. Alcohol, voeding, roken, drugs, drugpreventie. pascal KVK AVELGEM 01869 VOETBAL EN Alcohol, voeding, roken, drugs, drugpreventie pascal 2013-2015 K V K A V E L G E M D O O R N I K S E S T E E N W E G 2 2 6 8 5 8 0 A V E L G E M 1. Voetbal en alcohol Jij wordt

Nadere informatie

ALCOHOL. Vraag en antwoord: Wat is alcohol?

ALCOHOL. Vraag en antwoord: Wat is alcohol? Vraag en antwoord: ALCOHOL Wat is alcohol? Alcohol ontstaat door de gisting van natuurlijke suikers in granen en fruit. We onderscheiden 3 grote soorten alcoholhoudende dranken: bier, wijn en sterke ook

Nadere informatie

Interview Met Joris Schaping auteur Hoge Bloeddruk Stoppen Methode

Interview Met Joris Schaping auteur Hoge Bloeddruk Stoppen Methode Interview Met Joris Schaping auteur Hoge Bloeddruk Stoppen Methode O p t i m a l e G e z o n d h e i d. c o m Hoge Bloeddruk Direct Verlagen Interview Door: Jack Boekhorst - Initiatiefnemer / Coach OptimaleGezondheid.com

Nadere informatie

Voor een alcoholvrije zwangerschap. Negen Maanden Niet. Folder voor zwangere vrouwen Informatie over alcohol en zwangerschap

Voor een alcoholvrije zwangerschap. Negen Maanden Niet. Folder voor zwangere vrouwen Informatie over alcohol en zwangerschap Voor een alcoholvrije zwangerschap Negen Maanden Niet Folder voor zwangere vrouwen Informatie over alcohol en zwangerschap U bent zwanger en doet er alles aan om een gezonde baby te krijgen. Eén van de

Nadere informatie

Inhoud. Defensief autorijden, hoe doe je dat concreet?...1. Algemeen... 1

Inhoud. Defensief autorijden, hoe doe je dat concreet?...1. Algemeen... 1 Inhoud Hoofdstuk 1 - Defensief autorijden, hoe doe je dat concreet?...1 Algemeen... 1 1.1 HET VERMIJDEN DAT JE ZELF FOUTEN BEGAAT....1 1.1.1 De fase voor het rijden (voor de eigenlijke verkeersdeelname)....

Nadere informatie

Deze brochure werd gedrukt in oktober 2011 De inhoud stemt overeen met de op dat tijdstip beschikbare gegevens.

Deze brochure werd gedrukt in oktober 2011 De inhoud stemt overeen met de op dat tijdstip beschikbare gegevens. Deze brochure werd gedrukt in oktober 2011 De inhoud stemt overeen met de op dat tijdstip beschikbare gegevens. Verantwoordelijke uitgever : K. Genoe, Haachtsesteenweg 1405, 1130 Brussel D/2011/0779/89

Nadere informatie

De effecten, de risico s en de wet. Cover

De effecten, de risico s en de wet. Cover Tabak, alcohol en andere drugs in België De effecten, de risico s en de wet NL Cover introductie Tabak, alcohol en andere drugs in België De effecten, de risico s en de wet Iedereen komt wel eens in aanraking

Nadere informatie

Dat doet mijn kind niet, toch? Informatie over verslaving en verslavende middelen

Dat doet mijn kind niet, toch? Informatie over verslaving en verslavende middelen Dat doet mijn kind niet, toch? Informatie over verslaving en verslavende middelen Inleiding Blowen, (veel) drinken, snuiven Ouders, maar ook docenten of jongerenwerkers, denken soms dat hun kinderen/leerlingen

Nadere informatie

1 Wat zijn drugs en hoe werken ze?

1 Wat zijn drugs en hoe werken ze? 1 Wat zijn drugs en hoe werken ze? Roel Kerssemakers 1.1 Defi nitie drugs Alcohol en drugs raken veel aspecten van het menselijk leven. Drugs hebben te maken met genot, plezier, opwinding, inzichten in

Nadere informatie

ALCOHOL EN DRUGS. Een informatiepakket voor een werkstuk of spreekbeurt

ALCOHOL EN DRUGS. Een informatiepakket voor een werkstuk of spreekbeurt ALCOHOL EN DRUGS Een informatiepakket voor een werkstuk of spreekbeurt COLOFON Tekst: Jan Bemelmans Illustraties: AA, CMO en zijn licentiegevers, Channel 4, Dependency, High Amsterdam, Jellinek, MedicalFacts,

Nadere informatie

Nederlands. Alcohol, tabak, drugs en medicijnen in Nederland. opvattingen, feiten en risico's

Nederlands. Alcohol, tabak, drugs en medicijnen in Nederland. opvattingen, feiten en risico's Nederlands Alcohol, tabak, drugs en medicijnen in Nederland 1 opvattingen, feiten en risico's Bijna overal ter wereld... Bijna overal ter wereld gebruiken mensen alcohol, tabak en drugs. Voor de smaak

Nadere informatie

Gebruik van verdovende middelen 1. Geloven maakt verschil. Achtergrondinformatie. Thema s voor jeugdgroepen. Deel 5 hoofdstuk 1

Gebruik van verdovende middelen 1. Geloven maakt verschil. Achtergrondinformatie. Thema s voor jeugdgroepen. Deel 5 hoofdstuk 1 Geloven maakt verschil Thema s voor jeugdgroepen Deel 5 hoofdstuk 1 Gebruik van verdovende middelen Gebruik van verdovende middelen 1 Achtergrondinformatie De jongeren en verdovende middelen De puberteit

Nadere informatie

Ben je weer beter? Praktische tips voor het werken aan herstel van kanker

Ben je weer beter? Praktische tips voor het werken aan herstel van kanker Ben je weer beter? Praktische tips voor het werken aan herstel van kanker Colofon Tekstbewerking: Walstra tekst en advies, Oegstgeest Redactie: Projectgroep: Mw. dr. ir. A.M.J. Chorus, voedingsdeskundige/epidemioloog,

Nadere informatie

Informatienotitie over verslavingen. Versie 7/10/2009

Informatienotitie over verslavingen. Versie 7/10/2009 Informatienotitie over verslavingen Versie 7/10/2009 gemeente Doetinchem september 2009 2 inhoud: vooraf aanleiding inhoud en opbouw notitie 1. wat is verslaving? 2. beschrijvingen van verslavingen 2.1

Nadere informatie

Dope. 5d Drugs en drugsgebruik 1. Theorieboek. TFG Hellegers 18-5-2013. Wat zijn drugs? Waar komen drugs vandaan?

Dope. 5d Drugs en drugsgebruik 1. Theorieboek. TFG Hellegers 18-5-2013. Wat zijn drugs? Waar komen drugs vandaan? 5d Drugs en drugsgebruik 1 Wat zijn drugs? We hebben het nu wel de hele tijd over drugs, maar wat zijn drugs nu eigenlijk? Drugs zijn stoffen die, onze hersenen prikkelen en ons denken, voelen en waarnemen

Nadere informatie

Alcoholgebruik. Alcoholgebruik in de leeftijdscategorie: 20-25. Avans Hogeschool 's-hertogenbosch Projectgroep 5 20-3-2014

Alcoholgebruik. Alcoholgebruik in de leeftijdscategorie: 20-25. Avans Hogeschool 's-hertogenbosch Projectgroep 5 20-3-2014 2014 Alcoholgebruik Alcoholgebruik in de leeftijdscategorie: 20-25 Avans Hogeschool 's-hertogenbosch Projectgroep 5 20-3-2014 Alcoholgebruik Alcoholgebruik in de leeftijdscategorie: 20-25 Projectgroep

Nadere informatie

WIL JE MINDER BLOWEN?

WIL JE MINDER BLOWEN? WIL JE MINDER BLOWEN? Uitgave van Stichting Be Aware Maart 2015 Ik wil minderen. Je vindt dat je teveel wiet/hasj of cannabis rookt. Je beseft dat je hierdoor minder goed functioneert: je huiswerk lijdt

Nadere informatie

Koen de Jong. Bram Bakker. Verademing. Goed ademhalen voor ontspanning, beter slapen, meer energie, sneller afvallen

Koen de Jong. Bram Bakker. Verademing. Goed ademhalen voor ontspanning, beter slapen, meer energie, sneller afvallen Verademing Koen de Jong Bram Bakker Verademing Goed ademhalen voor ontspanning, beter slapen, meer energie, sneller afvallen Uitgeverij Carrera, Amsterdam 2011 Nova Zembla_135x210 20110318 13:58 Pagina

Nadere informatie

OORZAKEN & GEVOLGEN VAN STRESS

OORZAKEN & GEVOLGEN VAN STRESS OORZAKEN & GEVOLGEN VAN STRESS Cursus gezond omgaan met stress 1998 Rob Olk Pagina 1 Cursus gezond omgaan met stress Deze training gaat over stress. U zult leren hoe stress in goede banen te leiden en

Nadere informatie

Heeft u Reumatoïde Artritis en bent u regelmatig moe?

Heeft u Reumatoïde Artritis en bent u regelmatig moe? Heeft u Reumatoïde Artritis en bent u regelmatig moe? Inhoud 1. Voor wie is deze brochure?...4 2. Introductie...5 3. Vermoeidheid een klacht?...5 4. Geen gewone vermoeidheid...5 5. Oorzaken van vermoeidheid...11

Nadere informatie

John Vooijs Waarom heb ik die signalen niet opgepikt? Musicalacteur. en... No. 66 - nov/dec/jan - GRATIS magazine van uw Service Apotheek

John Vooijs Waarom heb ik die signalen niet opgepikt? Musicalacteur. en... No. 66 - nov/dec/jan - GRATIS magazine van uw Service Apotheek eef! No. 66 - nov/dec/jan - GRATIS magazine van uw Service Apotheek Musicalacteur John Vooijs Waarom heb ik die signalen niet opgepikt? en... Puzzel mee Diabetes naar uw hand zetten COPD: vroege diagnose

Nadere informatie

Traumatisch hersenletsel. Wat kunt u zelf doen?

Traumatisch hersenletsel. Wat kunt u zelf doen? Traumatisch hersenletsel Wat kunt u zelf doen? 2 Inhoud 1. Inleiding 4 1.1 Het doel van deze brochure 4 1.2 Wat u vooraf moet weten 4 1.3 Tien tips bij het lezen van deze brochure 4 1.4 Tenslotte 5 2.

Nadere informatie