Visual merchandising, de kunst van het verleiden.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Visual merchandising, de kunst van het verleiden."

Transcriptie

1 Visual merchandising, de kunst van het verleiden. Vera Kusumawidjaja Marion de Rijk JDE-SVISE.3V-13 - Seminar Viual 27 mei 2015

2 Synopsis De manipulatie van visual merchandising kan verschillende effecten teweeg brengen. Het grootste doel van visual merchandising is het aantrekken van klanten en de aanzet tot sales vergroten. Dit is echter niet het enige punt wat mijn aandacht trekt. De vraag is, hoe wordt deze communicatie ingezet en verricht deze setting het daadwerkelijke doel wat men voor ogen heeft tijdens het opzetten van deze displays en settings? Relevantie CMD Ik zie dit onderzoek als een overkoepeling van concept en design. Het gebeurt vaak genoeg dat je een folder of magazine moet ontwerpen, maar eigenlijk geen idee hebt waarvoor, en wat de essentie is van het ontwerp. Mijn hart ligt precies tussen concept en design in. Ik denk dat het belangrijk is om als ontwerper te kijken naar meer dan alleen een mooi logo ontwerpen. Er zijn meerdere facetten die moeten worden belicht, waar staat het merk voor? Wat voor effect moet het geven? Wat voor emotie moet het losmaken? Mijn doel is om inzicht te geven in het vakgebied visual merchandising om advies te geven over de inzet hiervan in fysieke retailwinkels. Ik zal de beoogde effecten van visual merchandising onderzoeken en de werkelijke effecten. Om deze vraag te beantwoorden is een kritische kijk op de inzet van visual merchandising noodzakelijk. Een bezoek aan meerdere winkels met oog op visual merchandising zullen mij naast deskresearch ook kwalitatief inzicht geven. Naast dit zie ik ook steeds meer dat opdrachten vaak samen geen geheel vormen. Het sluit niet op elkaar aan en juist hierbij is oog voor detail en afstemmingsvermogen een must. Motivatie Visuele communicatie in fysieke retailwinkels heeft mij altijd geïnteresseerd. Wat doet een communicatiestuk met de doelgroep en in hoeverre kan je dit als ontwerper beïnvloeden? Op welke manier wordt visuele communicatie ingezet Dit essay zal ik onderverdelen in vier secties, allereerst zal ik kort ingaan op het begrip visual merchandising, vervolgens wil ik kijken welke vormen het aanneemt, wat voor effect dit heeft en hoe het wordt ingezet in de winkels. Hoofd- en deelvragen Hoe wordt visual merchandising ingezet in fysieke winkels en wat voor effect heeft dit? in winkels? De retailwereld is een hele andere manier van ontwerpen en middels deze vraag wil ik meer inzicht krijgen in de art direction in-store en visual merchandising. Uiteindelijk resulteert dit in een essay over het toepassen hiervan binnen de retailwereld. Plaatsing artikel Mijn essay zal als fictieve special (los) worden bijgeleverd in Adformatie, een formeel geschreven 1. Wat is visual merchandising? 2. Welke vormen zijn er? 3. Wat zijn gebruikelijke materialen? blad met een frisse ondertoon. Dagelijks nieuws en achtergronden over reclame en marketing. (Adformatie, 2015) 4. Wat zijn de beoogde effecten van Visual marketing en wat zijn de werkelijke effecten?

3 Iets met decor en stickers op bekers? Merchandising, een breed begrip dat bij velen bekend is; het commercieel exploiteren van de populariteit van een merk. (Marketingportaal, z.j.) Toch vormen de woorden visual merchandising gezamenlijk een onbekend begrip. Iets met decor en stickers op bekers? Een goede reden om te starten met een uitleg over dit belangrijke begrip binnenin de retail-wereld en visuele communicatie. Er zijn meerdere definities van visual merchandising bekend. Tot op de dag van vandaag is er nog steeds geen officiële definitie aan dit begrip te hangen (Easey, 2009), maar in de merchandising gaat dus wel degelijk verder dan alleen stickers op bekers. Het is het draagvlak van het merk dat geuit wordt door elementen dat dit imago versterken. Maar dat niet alleen, goed uitgevoerde visual merchandising vertelt een verhaal. Spelen met emoties van je publiek en het inzetten daarvan is de afgelopen jaren een trend en ook binnen de retail zie je dat hiermee gespeeld wordt. Visual merchandising is dus ook de kracht van het vertellen van een verhaal door visuele elementen in te zetten in de winkel. Hoe wordt dit verhaal opgevangen door de ogen van een klant? retail is dit de meest duidelijke omschrijving: Nu we weten wat visual merchandising inhoudt De tentoonstelling van producten die aantrekkelijk, toegankelijk, interessant en verleidelijk zijn voor winkelend publiek. Visual merchandising maakt gebruik van displays, kleur, verlichting, geluiden, digitale technologie en interactieve elementen om de aandacht van de klant te vangen en te overtuigen tot aankopen. Visual merchandising gaat verder dan alleen de winkel zelf, het helpt het imago van een merk over te brengen en het weerspiegelt de persoonlijkheid van de doelgroep die de winkel wil trekken. (Retail industry, 2013) kunnen we voortgaan op de vraag in dit artikel: Hoe wordt visual merchandising ingezet in fysieke winkels en wat voor effect heeft dit? De nadruk van dit artikel ligt niet op het vergroten van de sales, maar toch kunnen we de beoogde doelen niet achterwege laten. Uiteraard is de aanzet tot verkoop het grootste doel, maar ook het onderscheiden van je merk t.o.v. van alle andere concurrenten en klantenbinding speelt een rol. Je wil iets unieks creëren waar de klant Je zou het ook kunnen omschrijven als de kunst van het verleiden in een winkel. Visual niet omheen kan. (Fecken, R. z.j.)een goede visual merchandising kan deze emotie bewerkstelligen.

4 Vormen van A tot Z Het leren van de verschillende vormen van visual merchandising, is als het leren van alle geschriften op de wereld. Elke retailer heeft zijn eigen alfabet en eigen succesfactoren die werken voor zijn/haar branche. Ook hier kan ik zeggen dat er geen officieel format is voor een winkel. Afgezien daarvan, zijn er logischerwijs een aantal basisvormen die gehanteerd moeten worden voor goed uitgevoerde visual merchandising. 2. In-store displays In-store displays kunnen verschillende vormen aannemen; van shampoodisplays tot papieren kunstwerken. Het zijn specifieke presentaties van producten in de winkel die onder de aandacht worden gebracht, vaak in het verlengde van de tentoonstelling in de etalages. Ook worden deze gepresenteerd om aan te geven dat je in een bepaald deel van de winkel bent. (Pegler, 2006) Ongetwijfeld kom jij, zonder hierbij stil te staan al deze visuele elementen tegen bij een bezoek aan je lokale drogist, kledingwinkel of supermarkt. Waar je niet bij nadenkt is dat al deze componenten in een winkel, een onderdeel vormen van het imago van het merk. 3. Winkelinrichting Wat zie je als je een winkel binnenkomt? Staat alles tegen de wand aangedrukt of is er nagedacht over de winkelinrichting? Het meubilair zegt al veel over een winkel. Je ziet dat steeds meer winkels de klant een lifestyle-setting creëren inclusief consumpties die aansluiten bij het imago 1. Etalages Een etalage kun je zien als de brug tussen jou en de winkel. Een etalage moet jou verleiden en bepaalt grotendeels of jij als klant de winkel van het merk. Een goed voorbeeld hiervan is de Apple store, de simpliciteit van de winkel (grote houten tafels met enkel de apparaten) sluit aan bij het imago van het merk. (Charles J, 2011) betreedt. Van alle winkels in de Kalverstraat zullen er maar een paar zijn waar jij daadwerkelijk een voet over de drempel zet. Het is een omlijsting van het merk waar de winkel voor staat. Etaleren is simpelweg een creatieve manier om producten te weergeven. Een etalage kan meerdere functies hebben; emoties triggeren, koopgedrag of visueel inzicht in kledingstukken geven. (Nauta B., 2012) 4. POS materiaal POS materiaal staat voor al het drukwerk in de winkel wat visueel aanlokkelijk moet zijn voor de klant. (Logrus, z.j.) Dit kunnen posters, flyers of magazines zijn. Denk aan reclamefolders of speciale magazines in samenwerking met het merk. Ook hier is het van belang dat het POSmateriaal parallel staat aan de stijl van het imago van de winkel.

5 Werkt het echt? Goed is niet meer goed genoeg. Retailers worden gedwongen om op zoek te gaan naar hun USP s (unique selling points) en deze dusdanig uit te pluizen dat klanten dit merk verkiezen boven de concurrent. Storytelling speelt hierin een belangrijke rol. Verhalen zijn een krachtig en effectief communicatiemiddel om het imago uit te dragen naar de doelgroep. ziet zij en wat hoort zij? Hierin speelt visual merchandising een grote rol. Via deze weg kan zij de klant leiden naar datgene wat zij interessant vindt. Wanneer jij in een kledingwinkel staat kun je precies zien waar de dames-en heren afdeling te vinden is. Dit wordt aangegeven door POS-materiaal, maar ook door in-store presentaties. (Corporate storytelling, 2014) Visual merchandising heeft dus wel degelijk Daarnaast is de routing die een klant aflegt in de winkel van groot belang. Dit betekent letterlijk hoe een klant vanaf de ingang geleid wordt in de winkel. Een klant beweegt zich niet zomaar in een winkel, maar zij wordt geprikkeld door elk hormoon. Wat effect, ze leiden de klanten in de richting van de producten die zij interessant vinden en uiteindelijk willen aanschaffen (70%). (M. Cant, 2013) Alles voor een goede visuele presentatie. Hoe persoonlijker, hoe beter. (R. Fecken, z.j.) Hoe zet ik visual merchandising in? Met de voorafgaande kennis die nu is opgedaan, is het nu tijd om te kijken hoe je visual merchandising kunt inzetten. Visual merchandising is geen exacte wetenschap, maar het vergt veel creativiteit, oog voor detail en inzicht in beeld. Je moet immers iets visueel aantrekkelijk maken, op zo n manier dat het klanten triggert, emotioneert, aanzet tot denken om uiteindelijk het koopproces af te ronden. Het is de truc om de aandacht van de klant op visueel gebied te trekken, van buitenaf in de winkelstraat, de routing in de winkel tot aan de kassa. Voor elke branche geldt een andere aanpak, om deze reden zal ik dit onderdeel specifieker maken, door alleen in te gaan op cosmeticawinkels. Deze keuze is berust op mijn interesse en liefde voor dit vakgebied. Er zijn een aantal overlappende kenmerken die een cosmeticawinkel naar mijn inzicht moet hanteren:

6 Design is thinking made visual. - Saul Bass 1 Ken je doelgroep Als communicatie-specialist, marketeer en ontwerper ben je vereist te weten wie je aanspreekt. De doelgroep van een Douglas, is anders dan het Kruidvat. De vrouw die winkelt bij een luxe parfumerie, is gesteld op luxe en esthetische waarde. (Darwin, 2013) Zij wil gepamperd worden en heeft oog voor detail. Ze is op de hoogte van de nouveautés en wil meer. Daarom is het van belang je te verdiepen in je doelgroep. Creativiteit 2 Als ontwerper ben jij het creatieve brein achter het merk. Je moet creatief zijn, maar je hebt net dat beetje extra nodig wat het design buitengewoon maakt en stopping-power creëert, de klant zodanig imponeren, dat deze stopt met lopen. (Rijnberg, 2014). Daarbij moet er gelet worden op kleurcombinaties, welke er goed samengaan en welke niet. De key is om een goede balans vinden tussen de producten en additionele presentaties. Probeer niet te veel producten te gebruiken in een presentatie. Je kunt beter herhalen met minder producten dan verschillende producten gebruiken Ruik, zie en voel Elk zintuig speelt tijdens de routing een rol, dit zorgt immers voor een unieke beleving. (Kahn,H, 2014) In de cosmeticawereld is ruiken, zien en voelen onmisbaar en juist op deze manier kan de klant iets unieks beleven. Nieuwsgierigheid Het principe show, don t tell is vaak genoeg ingezet, maar werkt nog steeds. De mens is nieuwsgierig en door simpelweg niet alles vrij te geven, wek je de interesse. Je kunt bijvoorbeeld een parfum laten ruiken zonder te verhullen welke geur het is. Grouperen Door producten te groeperen help je de klant wegwijs te maken in de winkel. Maak een visueel aantrekkelijke presentatie van producten die bij elkaar passen en samen een geheel vormen. De regel van drie Deze gestalt regel suggereert dat visuele drieheden meer voldoening geven en effectiever zijn dan elk ander getal. (L.B. Marshall, 2013)

7 Conclusie: De kunst van het verleiden houdt niet op Er zijn dus talloze vormen van visual merchandising, degene die ik heb toegelicht zijn de meest gangbare en overlappende: etalages, in-store, displays en POS-materiaal. De kracht is om al deze componenten zo op elkaar af te stemmen dat dit alles een geheel vormt. Hoe wordt visual merchandising ingezet? Er is geen formule die gegarandeerd succes vertoont, maar wel hulpstukken die kunnen helpen naar de weg ernaartoe. Zo moet je weten wie je doelgroep is, en uitvinden hoe je ze aanspreekt. Speel met zintuigen om de klant een unieke beleving te geven. Let op kleurgebruik en probeer alles op elkaar af te stemmen. En als laatste, de regel van drie. Deze gestalt regel suggereert dat visuele drieheden meer voldoening geven en effectiever zijn dan elk ander getal. De kunst van het verleiden houdt nog lang niet op. Tot op de dag van vandaag is visual merchandising één van de meest onderschatte begrippen binnenin de retail-wereld. Wat ik heb verteld is slechts een fractie van dit brede begrip. Visual merchandising is dus hoe een merk zich vertaalt in iets tastbaars en kan worden ingezet met verschillende doeleinden. Uiteraard komt dit altijd neer op het vergroten van sales, maar ook klantenbinding en een emotie losmaken bij de klant speelt hierin een rol. Daar waar het begon met iets met stickers op bekers, eindigt het nu hier, waar je het inzicht over de effecten, defintie en voorbeelden van visual merchandising hebt gekregen. - Vera Kusumawidjaja 1682 woorden

8 Reflectie Voor mij was het begrip visual merchandising een veelvoorkomende term, werkende in de retailwereld. Waar ik achter ben gekomen tijdens mijn onderzoek is dat velen niet wisten wat het betekende. De raarste antwoorden kreeg ik te horen, zo ook vermeldt in mijn artikel. Het is frapant hoe weinig mensen zich er bewust van waren wat dit is en wat dit kan betekenen, vooral als ontwerper. Mijn interesse ligt duidelijk in de retail-wereld en het schrijven van dit essay heeft mij ook nieuwe inzichten gegeven. Het was voor mij lastig om het in te kaderen tot de essentie van het verhaal, mede omdat het geen officiële betekenis heeft. Het is te vergelijken met uitleggen wat creativiteit betekent, er zijn meerdere definities aan te hangen en elke daarvan zal juist zijn. Dit kan voordelig zijn, maar tijdens het onderzoek heeft dit mij op sommige vlakken geblokkeerd. Elke bron zegt wat anders, het was aan mij om te kijken naar overlappingen en hoe dit te werk gaat. Ik denk dat ik met dit inzicht ook veel in de praktijk kan uitvoeren. Bij mijn huidige baan in een luxe parfumerie ben ik verantwoordelijk voor de etalages, in-store displays en printwerk. Hier kan ik zeker veel nieuwe ideeën toepassen. Ik denk dat het heel waardevol is om niet alleen te kijken naar het design, maar ook waar het vandaan komt en wat de precieze betekenis hier achter is.

9 Literatuur Boeken Nauta, B. (2012). Shopper Inzicht - van koopintentie tot aankoop. Waddinxveen: Savantis. Pegler, M. M. (2006). Visual merchandising and display. New York: Fairchild Puplications. Easey, M. (2009). Fashion Marketing. West Sussex, United Kingdom: Blackwell Publishing. Cant,M. (2013) Visual Merchandising Displays Effect On Consumers: A Valuable Asset Or An Unnecessary Burden For Apparel Retailers. Michael. C. Cant Websites Adformatie. (2015). Over Adformatie. Geraadpleegd van: over Charles,J. (2012) Apple store layour and design. Geraadpleegd van: gcd82muwy2lz/apple-store-layout-and-design Corporate stories. (z.j.) Wat is storytelling?. Geraadpleegd van: nl/storytelling/wat-is-storytelling Darwin. (2013) Hoe Douglas overleeft naast ICI PARIS XL. Geraadpleegd van: Kahn, H. (2014) How to Create Store Designs With High-Converting Displays. Geraadpleegd van: how-to-create-store-designs-with-high-converting-displays Marshall, L.B. (2013) How to communicatie better using the rule of three. Rijnberh, M. (2014) Stopping power: succesfactor of modekreet? Geraadpleegd van: Retail industry. (2013) Visual merchandising. [definitie] Geraadpleegd op retailindustry.about.com/od/glossary/g/visualmerchandi.htm Ronald Fecken. (z.j.) Eerste hulp bij visuele communicatie. websites/inretail/files/publicaties/klant/marketing/visuele%20communicatie%20 als%20wapen.pdf

Visual merchandising, de kunst van het verleiden. research document

Visual merchandising, de kunst van het verleiden. research document Visual merchandising, de kunst van het verleiden. research document Vera Kusumawidjaja Marion de Rijk JDE-SVISE.3V-13 - Seminar Viual 27 mei 2015 Inleiding De manipulatie van visual merchandising kan verschillende

Nadere informatie

Seminar. Essay conceptstores

Seminar. Essay conceptstores Seminar Essay conceptstores Marlies van den Bos 1622703 Concept Design Eng JDE-SCONE.3V-13 Marvin Fernandes 19-12-2014 1 CONTENT IntroductiE Conceptstores Communicatie Conclusie uitwerking infographic

Nadere informatie

Zes tips voor effectieve visual merchandising :28

Zes tips voor effectieve visual merchandising :28 Zes tips voor effectieve visual merchandising 17-11-2015 09:28 Door Hanne van Nederveen Meerkerk Accountmanager retail bij visual merchandisingbureau Van Straaten We kunnen natuurlijk niet om de groei

Nadere informatie

Sterk in presentatie

Sterk in presentatie Sterk in presentatie CUSTOM MADE valt in de prijzen Designing Haaker ontwerpt en maakt etalagepoppen op maat, o.a voor: V & D, Hunkemöller, De Bijenkorf, Claudia Strater, The Society Shop en nog vele andere

Nadere informatie

Think Different. Artikel

Think Different. Artikel Think Different. Artikel Student: Sara Bouazra Studentnummer: 1640943 Opleiding: Communicatie & Multi Media Design Specialisatie: Visual Design Vak: Seminar (herkansing) Cursusnaam: DREAM DISCOVER DO (SEMINAR)

Nadere informatie

Praktische tips. Voor in je winkel

Praktische tips. Voor in je winkel Praktische tips Voor in je winkel Gebruik die extra verkoopmedewerker Presentaties en displays zijn een soort van extra verkoopmedewerker, die onzichtbaar jouw omzet stimuleert. Een onderzoek toonde aan

Nadere informatie

Een (ver)pakkend verhaal...

Een (ver)pakkend verhaal... Een (ver)pakkend verhaal... Opdracht : Corporate film Meilink Groep Datum : Januari 2012 Producent : RC MediaSolutions 1. INLEIDING In de briefing van Meilink wordt gesproken over twee versies van een

Nadere informatie

FOOD2MARKET INNOVATIE TRAINING. 14 november 2013

FOOD2MARKET INNOVATIE TRAINING. 14 november 2013 FOOD2MARKET INNOVATIE TRAINING 14 november 2013 Edwin Palsma The Food Agency Specialisten in food marketing Wij verbinden voedingskennis, technologie, marketing en sales om de marktpositie van agro & food

Nadere informatie

James Bond Casino Royale

James Bond Casino Royale James Bond Casino Royale Retail experience november 2006 Jurgen Mohr pagina 2 Wie ben ik... Jurgen Mohr Manager Trade & Instore Heineken Nederland Instore Marketing alle kanalen Horeca, retail, convenience

Nadere informatie

Over werving De juiste persoon op de juiste plaats Maatschappelijke ontwikkelingen Organisatiebeeld/imago

Over werving De juiste persoon op de juiste plaats Maatschappelijke ontwikkelingen Organisatiebeeld/imago Over werving 1.1. De juiste persoon op de juiste plaats Werving gaat om het aantrekken van vrijwilligers die passen bij de organisatie en bij de taken die ze gaan uitvoeren. Kort samengevat: de juiste

Nadere informatie

New Penguins Talent. De brug tussen de dynamische arbeidsmarkt en talent!

New Penguins Talent. De brug tussen de dynamische arbeidsmarkt en talent! New Penguins Talent De brug tussen de dynamische arbeidsmarkt en talent! Over New Penguins New Penguins realiseert en detacheert op het gebied van marketing, design en development. Dit betekent zowel het

Nadere informatie

DAADKRACHT. INTERACTIE. AWESOMENESS.

DAADKRACHT. INTERACTIE. AWESOMENESS. WERKSCHRIFT VAN DOEL Met storytelling bereiken we jouw doelgroep. Om het merk gevoel concreet te maken en een sterke merkidentiteit neer te zetten, hebben wij een werkschrift ontwikkeld. Een goed verhaal

Nadere informatie

BENAMINGEN. Frontpin Blousehanger. Torso POS / POP. Frontpresentatie Plank. Stang / u-stang / hangstang. Knijphanger. Zij-hang.

BENAMINGEN. Frontpin Blousehanger. Torso POS / POP. Frontpresentatie Plank. Stang / u-stang / hangstang. Knijphanger. Zij-hang. VM INSTORE Kleding Het is heel erg belangrijk dat de kleding op de juiste wijze gepresenteerd / ingehangen wordt. Hier wordt door een visual merchandiser heel goed over nagedacht. Het is een heel belangrijk

Nadere informatie

Hoofdstuk 5: Grondslagen van Dia Ontwerp

Hoofdstuk 5: Grondslagen van Dia Ontwerp Hoofdstuk 5: Grondslagen van Dia Ontwerp 5.0 Introductie Wij denken dat er een aantal grondslagen zijn, voor het ontwerp en de opmaak van de dia's die, als ze worden opgevolgd, dia's overzichtelijker kan

Nadere informatie

Agenda. 1. Wat is POPAI? 2. Model: Visie op koopgedrag. 4. Meetstandaards voor effectiviteit van instore media 5. Samenwerken in de keten

Agenda. 1. Wat is POPAI? 2. Model: Visie op koopgedrag. 4. Meetstandaards voor effectiviteit van instore media 5. Samenwerken in de keten Het Expertisecentrum voor Marketing at Retail 1. Wat is POPAI? Agenda 2. Model: Visie op koopgedrag 3. Brancherapport 2010 4. Meetstandaards voor effectiviteit van instore media 5. Samenwerken in de keten

Nadere informatie

DE IDEALE MARKETINGMIX IS ER NIET! DE SUCCESVOLLE MARKETING-MIX BEGINT BIJ JEZELF! HOE MAAK IK EEN GOED MARKETINGPLAN VOOR VASTGOEDPROPOSITIES

DE IDEALE MARKETINGMIX IS ER NIET! DE SUCCESVOLLE MARKETING-MIX BEGINT BIJ JEZELF! HOE MAAK IK EEN GOED MARKETINGPLAN VOOR VASTGOEDPROPOSITIES DE IDEALE MARKETINGMIX IS ER NIET! DE SUCCESVOLLE MARKETING-MIX BEGINT BIJ JEZELF! HOE MAAK IK EEN GOED MARKETINGPLAN VOOR VASTGOEDPROPOSITIES 5 P S VAN DE MARKETINGMIX (SOMMIGE DINGEN VERANDEREN NIET)

Nadere informatie

Retail Visualisatie Signing

Retail Visualisatie Signing Retail Visualisatie Signing Visie / missie ReViSi wil u graag uitdagen om te ontdekken hoe u uw huistijl kan visualiseren en presenteren.custum made Signing biedt volledige vrijheid in ontwerp en uitvoering.

Nadere informatie

M a n u a l paco rabanne parfums paris 2011

M a n u a l paco rabanne parfums paris 2011 Manual paco rabanne parfums paris 2011 Inhoudsopgave Inleiding blz. 1 Doelstelling blz. 2 Concept blz. 3 De actie blz. 4 Tijdsplanning blz. 8 Succes! blz. 9 Colofon blz. 10 Inleiding Beste winkelmedewerker,

Nadere informatie

Displays. Direct print. Presentatiewanden. Standbouwsystemen. Instore retail. Vlaggen en banieren. XL Prints. Textielprints.

Displays. Direct print. Presentatiewanden. Standbouwsystemen. Instore retail. Vlaggen en banieren. XL Prints. Textielprints. Displays Direct print Presentatiewanden Standbouwsystemen Instore retail Vlaggen en banieren XL Prints Textielprints Montage Inleiding This place for displays Een display is een uitermate goed middel om

Nadere informatie

Samenvatting Brancherapport 2010.

Samenvatting Brancherapport 2010. Samenvatting Brancherapport 2010. De basis van dit rapport wordt gevormd door face-to-face interviews met ervaringsdeskundigen en een groot kwantitatief onderzoek onder meer dan 4.674 marketeers in Nederland

Nadere informatie

handel en verkoop thema visuele presentatie Kaderberoepsgerichte leerweg

handel en verkoop thema visuele presentatie Kaderberoepsgerichte leerweg handel en verkoop thema visuele presentatie Kaderberoepsgerichte leerweg colofon Uitgeverij: Edu Actief b.v. Meppel Auteurs: A. Reijn, J. Abbes, J. Crins, R. Heynen, M. Verrij Redactie: Edu Actief b.v.

Nadere informatie

Noort Organisatie Ontwikkeling

Noort Organisatie Ontwikkeling Marketing & design Marketing & design Ketendenken: Marketing is de kunst van het bereiken en verleiden van uw klant. is in staat om met u mee te denken over hoe u uw klanten kunt bereiken, maar ook in

Nadere informatie

Adinda Keizer - Copyright 2013 Niets uit deze uitgave mag zonder toestemming van Vindjeklant.nl worden gekopieerd of gebruikt in commerciële

Adinda Keizer - Copyright 2013 Niets uit deze uitgave mag zonder toestemming van Vindjeklant.nl worden gekopieerd of gebruikt in commerciële Adinda Keizer - Copyright 2013 Niets uit deze uitgave mag zonder toestemming van Vindjeklant.nl worden gekopieerd of gebruikt in commerciële uitingen. Als startend ondernemer is alles nieuw. De boekhouding,

Nadere informatie

Wat is marketing. Hoe wordt marketing gebruikt in de praktijk. Product. Prijs

Wat is marketing. Hoe wordt marketing gebruikt in de praktijk. Product. Prijs Wat is marketing Marketing is het proces die je moet doorgaan om de behoeften van uw klanten te bevredigen. Eerst werd marketing gezien als het geheel van activiteiten die de ruil van producten of diensten

Nadere informatie

15X hoe het wel moet. Tips, trucs en tools mbt online marketing, design en reclamecampagnes. 15x hoe het wel moet

15X hoe het wel moet. Tips, trucs en tools mbt online marketing, design en reclamecampagnes. 15x hoe het wel moet ELKE WEEK EEN HANDIGE TIP UIT ONZE NIEUWE SERIE: 15X hoe het wel moet Tips, trucs en tools mbt online marketing, design en reclamecampagnes 1. Duidelijke taal Praat met mensen, alsof ze échte mensen zijn.

Nadere informatie

Doelgroep en Propositie

Doelgroep en Propositie Doelgroep en Propositie en hoe breng je die bij elkaar & Startersdag Organisatieprofessionals 13 juni 2009 Erik Visser, Market2Win - Experienced people, innovative methods Introductie Erik Visser - Market2Win

Nadere informatie

Motivatie. Portfolio preview. Meike van Ginkel. Laan van Poot 366 2566 DH Den Haag. meike.van.ginkel@gmail.com 06-09-1984 te Den Haag

Motivatie. Portfolio preview. Meike van Ginkel. Laan van Poot 366 2566 DH Den Haag. meike.van.ginkel@gmail.com 06-09-1984 te Den Haag Motivatie Ik heb een zeer brede ervaring en kennis binnen en buiten mijn vak. Ik vind snel aansluiting met nieuwe- en andere producten en werkzaamheden. Van nature ben ik een georganiseerd persoon, hou

Nadere informatie

Experience? Gidsenwerking in de beleveniseconomie

Experience? Gidsenwerking in de beleveniseconomie Experience? Gidsenwerking in de beleveniseconomie 19.12.2017 Overzicht Inleiding Beleveniseconomie Beleving / belevenis / ervaring Experience onderzoeken? Experience Web Foto studie Conclusie Inleiding

Nadere informatie

ASSET MARKETING COMMERCIAL NIGHT 19 APRIL 2016

ASSET MARKETING COMMERCIAL NIGHT 19 APRIL 2016 ASSET MARKETING Asset Marketing is een studievereniging van de Universiteit van Tilburg die zich richt op studenten en alumni met een interesse in marketing, marktonderzoek of communicatie. Met een ledenbestand

Nadere informatie

Training Marketing. Marketing, bouwen aan een sterk merk

Training Marketing. Marketing, bouwen aan een sterk merk Training Marketing Marketing, bouwen aan een sterk merk Marketing is vandaag de dag onmisbaar voor een bedrijf om de verkoop van je producten en diensten te bevorderen. Sterker nog, het is een vereiste

Nadere informatie

Vier vernieuwende concepten om te onthouden :31

Vier vernieuwende concepten om te onthouden :31 Vier vernieuwende concepten om te onthouden 25-03-2015 11:31 e strubbelingen binnen retail worden niet veroorzaakt door de winkels, maar door de winkelconcepten. Die moeten namelijk dringend worden afgestoft,

Nadere informatie

Werkboek Introductie Het belangrijkste doel van de introductie is dat we elkaar beter leren kennen en dat we de verwachtingen kunnen managen.

Werkboek Introductie Het belangrijkste doel van de introductie is dat we elkaar beter leren kennen en dat we de verwachtingen kunnen managen. Werkboek Introductie Het belangrijkste doel van de introductie is dat we elkaar beter leren kennen en dat we de verwachtingen kunnen managen. Oefening Deel jouw verwachtingen Wat is de reden waarom je

Nadere informatie

3. Wat betekent dat voor de manier waarop lesgegeven zou moeten worden in de - voor jou - moeilijke vakken?

3. Wat betekent dat voor de manier waarop lesgegeven zou moeten worden in de - voor jou - moeilijke vakken? Werkblad: 1. Wat is je leerstijl? Om uit te vinden welke van de vier leerstijlen het meest lijkt op jouw leerstijl, kun je dit simpele testje doen. Stel je eens voor dat je zojuist een nieuwe apparaat

Nadere informatie

HET CREATIEVE CONCEPT GEÏNTEGREERDE MARKETING MARKETINGCOMMUNICATIE HOORCOLLEGE 2 BLOK 4

HET CREATIEVE CONCEPT GEÏNTEGREERDE MARKETING MARKETINGCOMMUNICATIE HOORCOLLEGE 2 BLOK 4 HET CREATIEVE CONCEPT GEÏNTEGREERDE MARKETING MARKETINGCOMMUNICATIE HOORCOLLEGE 2 BLOK 4 AGENDA Consumer insight en marketingcommunicatie Geïntegreerde marketingcommunicatie (IMC) Het creatieve concept

Nadere informatie

studio rocket power studio rocket power

studio rocket power studio rocket power studio rocket power studio rocket power Intro & How to Bedankt dat je deze whitepaper hebt gedownload! We hopen dat de Concept Builder jou net zoveel kan helpen als dat het ons helpt. We hebben het ontwikkeld

Nadere informatie

Lesbrief: Zo verkoop je een boek Thema: Wat is er?

Lesbrief: Zo verkoop je een boek Thema: Wat is er? Lesbrief: Zo verkoop je een boek Thema: Wat is er? Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding Wanneer jij iets wilt verkopen, moet je altijd rekening houden met je

Nadere informatie

Werk aan de winkel! 5 stappen naar de belevenisgerichte winkel. Atty Halma

Werk aan de winkel! 5 stappen naar de belevenisgerichte winkel. Atty Halma Werk aan de winkel! 5 stappen naar de belevenisgerichte winkel Atty Halma Werk aan de winkel! 5 stappen naar de belevenisgerichte winkel Steeds meer aankopen worden online gedaan, terwijl de aankopen en

Nadere informatie

Clicks en Bricks versterkt het Retail concept.

Clicks en Bricks versterkt het Retail concept. Clicks en Bricks versterkt het Retail concept. Een advies gericht aan het warenhuis V&D in het segment damesmode. Adviesrapport Maxime Bos 2 Voorwoord Voor u ligt het adviesrapport dat is gemaakt naar

Nadere informatie

Spore Instore Marketing - Businessplan

Spore Instore Marketing - Businessplan Spore Instore Marketing - Businessplan Voor: New Brand Innovators Gemaakt door: Team Tilburg april 2018 BUSINESSPLAN Doel Spore Instore marketing maakt het mogelijk voor een winkel om de instore marketing

Nadere informatie

Stand van zaken en plannen WP3. Consortiumbijeenkomst WP3 26 augustus 2013

Stand van zaken en plannen WP3. Consortiumbijeenkomst WP3 26 augustus 2013 Stand van zaken en plannen WP3 Consortiumbijeenkomst WP3 26 augustus 2013 WP 3 WP3: Doelgroep en beleving 3.1 Beleving: onderzoek / studentenprojecten rond winkelproces en beleving, identiteit, marketing,

Nadere informatie

In vier stappen naar retailtheater :44

In vier stappen naar retailtheater :44 In vier stappen naar retailtheater 01-07-2015 10:44 Winkelen is voor consumenten meer dan ooit vrijetijdsbesteding geworden. Shoppen kan immers een stuk gemakkelijker via de tablet, dus waarom zouden ze

Nadere informatie

Laten we het anders doen

Laten we het anders doen NET EFFE ANDERS Laten we het anders doen Gaaf dat je deze checklist hebt gedownload! Klopt het als ik zeg dat je ook bezig bent met de vraag: Hoe kan mijn bedrijf anders zijn? In deze checklist bespreken

Nadere informatie

Training Creatief denken

Training Creatief denken Training Creatief denken Creatief denken: een oplossing voor elk probleem Creatief denken is vandaag de dag een must. De markt verandert razendsnel en als je niet innovatief bent, loop je achter de feiten

Nadere informatie

ADVIES IN BEELD. H o n e s t f a s h i o n, t o i n t e n s i f y f e m a l e b e a u t y

ADVIES IN BEELD. H o n e s t f a s h i o n, t o i n t e n s i f y f e m a l e b e a u t y Honest fashion with a soul ADVIES IN BEELD H o n e s t f a s h i o n, t o i n t e n s i f y f e m a l e b e a u t y Kim van Zadelhoff Honest fashion with a soul Naam auteur: Kim van Zadelhoff Studentnummer:

Nadere informatie

Ken je markt. graficus jr. Themamodules met voorbereiding op de ecommerce Webshop KEN JE MARKT

Ken je markt. graficus jr. Themamodules met voorbereiding op de ecommerce Webshop KEN JE MARKT graficus jr. Themamodules met voorbereiding op de ecommerce Webshop KEN JE MARKT Inhoudsopgave Inleiding 1. Marktkansen inschatten 2. Onderzoek verrichten 3. Toegevoegde waarde 4. Goederen inkopen 5. De

Nadere informatie

Hoe kan Media Markt Nederland ervan overtuigen haar nieuwe dienst Power Service te gaan gebruiken?

Hoe kan Media Markt Nederland ervan overtuigen haar nieuwe dienst Power Service te gaan gebruiken? Hoe kan Media Markt Nederland ervan overtuigen haar nieuwe dienst Power Service te gaan gebruiken? Prijzengeld: 5000,- Deadline: 24 april 2010 Battle Type: Private Introductie Media Markt heeft meer dan

Nadere informatie

Presentatiekaart - folder

Presentatiekaart - folder Presentatiekaart - folder Je laat zien wat het antwoord is op de en hoe je eraan gekomen bent. Een folder geeft een korte uitleg van een probleem en wordt gebruikt om mensen in te lichten over bijvoorbeeld

Nadere informatie

2 Goederenretail in Nederland: indelingscriteria 47

2 Goederenretail in Nederland: indelingscriteria 47 Inhoud Inleiding Deel Beschrijving van de branche Retailmarketing. Het begrip retailing. Detailhandel. Functieverandering van de detailhandel. Consequenties van de functieverandering in de detailhandel.

Nadere informatie

SRM Opleidingen en trainingen. Exameneisen Communicatiemedewerker BNP niveau 2 (A)

SRM Opleidingen en trainingen. Exameneisen Communicatiemedewerker BNP niveau 2 (A) SRM Opleidingen en trainingen Exameneisen Communicatiemedewerker BNP niveau 2 (A) Exameneisen Communicatiemedewerker - BNP niveau 2 (A) 2018-2019 Vooraf Zoals in het examenreglement is bepaald, wordt de

Nadere informatie

DesignThis! 2. Create fase. Michelle Plaisier CMD3C Kwartaal 4

DesignThis! 2. Create fase. Michelle Plaisier CMD3C Kwartaal 4 DesignThis! 2 Create fase Michelle Plaisier 0848133 - CMD3C Kwartaal 4 REC VER INHOUD Inleiding 4 Concept 5 Mijn proces - visualisatie 6 Mijn proces - toelichting 7 Feedback test DareThis 9 Tutorials 10

Nadere informatie

Stage Atom-Retail. Arwen de Vries MC4O 10/09/18-16/11/18

Stage Atom-Retail. Arwen de Vries MC4O 10/09/18-16/11/18 Stage Atom-Retail. Arwen de Vries 217856 2MC4O 10/09/18-16/11/18 Voorwoord. In dit verslag vertel ik over hoe mijn stageperiode is verlopen, wat ik geleerd heb en welke keuzes ik gemaakt heb. Deze stages

Nadere informatie

Jongerennumerologie, je hebt alles in je

Jongerennumerologie, je hebt alles in je Jongerennumerologie, je hebt alles in je Aan ouders, jongeren en voor iedereen die met (jonge) mensen werkt Heb je vragen over jouw kind en/of over jezelf en wil je op een niet alledaagse en gemakkelijke

Nadere informatie

Analyse document. Motion Graphic. Naam: Fabio D Apice student nummer: Docent:Bart Dijkman Datum: Klas: CAVI B

Analyse document. Motion Graphic. Naam: Fabio D Apice student nummer: Docent:Bart Dijkman Datum: Klas: CAVI B Analyse document Motion Graphic Naam: Fabio D Apice student nummer: 512466 Docent:Bart Dijkman Datum: 26-02-14 Klas: CAVI B INHOUDSOPGAVE Inleiding Onderwerp Doel opdracht Kwaliteitseisen Gebruikers/ kijkers

Nadere informatie

Star Wars Rebels, Store for Brands. Visual storytelling. Shoppers stappen een winkel binnen en worden meegevoerd in een verhaal.

Star Wars Rebels, Store for Brands. Visual storytelling. Shoppers stappen een winkel binnen en worden meegevoerd in een verhaal. Star Wars Rebels, Store for Brands Visual storytelling. Shoppers stappen een winkel binnen en worden meegevoerd in een verhaal. Maak van elk winkelinterieur een levendige omgeving. Een omgeving die merkbeleving

Nadere informatie

PUBLIC PICTURES TOUR

PUBLIC PICTURES TOUR Naam:... Klas:... PUBLIC PICTURES TOUR WELKOM IN MOTI MUSEUM OF THE IMAGE Overal om je heen zijn beelden te vinden: op je telefoon, de krant en zelfs het logo op je kleding. Deze alomvattende aanwezigheid

Nadere informatie

Gedragsbeïnvloeding in de praktijk

Gedragsbeïnvloeding in de praktijk Gedragsbeïnvloeding in de praktijk Rob Soeters, projectleider Twente Mobiel 4 november 2015 Onderwerpen Doel Webinar Persoonlijke inspiratie en motivatie Praktijkvoorbeelden Do s and don ts Persoonlijke

Nadere informatie

Handleiding voor startende verkopers: SALES KIT

Handleiding voor startende verkopers: SALES KIT Handleiding voor startende verkopers: SALES KIT Kim Huysmans, Catherine Ulenaers, Laura Van Endert, Sien Swerts 15 mei 2015 Inhoud 1. Omschrijving... 2 2. Inhoud... 3 3. Andere doelen... 4 4. Kenmerken...

Nadere informatie

Jezelf Verkopen.? Jazeker! Uw winkel is uw visitekaartje

Jezelf Verkopen.? Jazeker! Uw winkel is uw visitekaartje Jezelf Verkopen.? Jazeker! Uw winkel is uw visitekaartje De eerste indruk.. Is niet alleen in de liefde bepalend. Maar ook in zaken. Als potentiele klanten voor het eerst met uw zaak te maken krijgen,

Nadere informatie

Crossmediaformat. Situatie

Crossmediaformat. Situatie Crossmediaformat Situatie Crossmedia is bijna een toverwoord geworden voor spannende en innovatieve communicatie. Wanneer je ook de vakliteratuur leest dan merk je dat bureaus en klanten continu op zoek

Nadere informatie

Retailers redden Webshops!

Retailers redden Webshops! Retailers redden Webshops! Reinder Koornstra MSc Het onvermogen van klassieke winkeliers om hun winkelformule aan te passen aan het internettijdperk, geeft pure players (nog) vleugels Webwinkel Vakdagen,

Nadere informatie

Nivra/Novaa. Onderwerp; stand voor de studiebeurs.

Nivra/Novaa. Onderwerp; stand voor de studiebeurs. Nivra/Novaa Onderwerp; stand voor de studiebeurs. Nivra/Novaa wil de interesse voor het beroep van accountant stimuleren. En daarmee de instroom van nieuwe studenten, die uiteindelijk accountancy gaan

Nadere informatie

Beinvloeding van glossylezers door middel van persuasive design.

Beinvloeding van glossylezers door middel van persuasive design. Beinvloeding van glossylezers door middel van persuasive design. Fleur Bukman User Experience Design - Seminar CMD - jaar 3 Studentnummer: 1618817 Docent: Hans Kemp Mei 2015 1 Inhoudsopgave Inleiding 3

Nadere informatie

MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 7 en 8

MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 7 en 8 MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 7 en 8 Inleiding In groep 7 of 8 komen leerlingen vaak voor de tweede keer met hun klas naar het van Abbemuseum. Bij het eerste bezoek, in groep 5 of 6, hebben ze

Nadere informatie

BRIDGET WATSON PAYNE KUNST MAAKT GELUKKIG. meulenhoff

BRIDGET WATSON PAYNE KUNST MAAKT GELUKKIG. meulenhoff BRIDGET WATSON PAYNE KUNST MAAKT GELUKKIG meulenhoff ISBN 978-90-290-9263-0 NUR 640 Oorspronkelijke titel: How Art Can Make You Happy Oorspronkelijke uitgever: Chronicle Books, San Francisco Vertaling:

Nadere informatie

creatief.uniek.veelzijdig

creatief.uniek.veelzijdig info@r10grafischontwerp.nl www.r10grafischontwerp.nl creatief.uniek.veelzijdig Jezelf duidelijk en onderscheidend positioneren in de markt begint met naar buiten toe treden. Hierbij is het van belang dat

Nadere informatie

Inleiding. Daarnaast geldt dat bij gebruik van een eigen website een link wordt geplaatst bij de contactgegevens naar de homepage van In de Weerd:

Inleiding. Daarnaast geldt dat bij gebruik van een eigen website een link wordt geplaatst bij de contactgegevens naar de homepage van In de Weerd: Huisstijlhandboek Inhoudsopgave Inleiding... 3 Missie & organisatiebeschrijving... 4 Logo, pay-off & pictogrammen... 5 Logo & kleurgebruik... 6 Typografie... 8 Briefpapier... 9 Persbericht... 10 Powerpoint

Nadere informatie

EEN BRIEFING SCHRIJVEN DIE OOK ECHT CREATIVITEIT OPLEVERT?

EEN BRIEFING SCHRIJVEN DIE OOK ECHT CREATIVITEIT OPLEVERT? EEN BRIEFING SCHRIJVEN DIE OOK ECHT CREATIVITEIT OPLEVERT? Strategie Concept Creatie 10 handige stappen waar je elke conceptklus mee kunt starten! Hoe goed, scherp en speels een creatief van je afdeling

Nadere informatie

RETAIL SOLUTIONS I16

RETAIL SOLUTIONS I16 RETAIL SOLUTIONS I16 Shopstar- Wolford, Barcelona Wij zijn verslaafd aan licht Shopstar+ Unique Brands is een jong, eigenwijs en dynamisch bedrijf met passie voor licht, vormgeving en techniek, toegepast

Nadere informatie

LE-7 PRESENTATIE & PROMOTIE

LE-7 PRESENTATIE & PROMOTIE INLEIDING Tijdens deze leereenheid ga je je verdiepen in de presentatie en promotie van met name jouw stagebedrijf. Met presentatie bedoelen we de manier waarop een bedrijf zich presenteert aan de klant

Nadere informatie

Tien retailinnovaties uit heel de wereld :53

Tien retailinnovaties uit heel de wereld :53 Tien retailinnovaties uit heel de wereld 14-01-2015 12:53 Bilder & De Clercq viel bij de jaarlijkse Retail's Big Show van de NRF in de prijzen. Het Amsterdamse foodconcept werd beoordeeld als beste innovatie

Nadere informatie

Communication and Multimedia Design Amsterdam Informatie over het afstudeerproject februari - juni 2012

Communication and Multimedia Design Amsterdam Informatie over het afstudeerproject februari - juni 2012 Communication and Multimedia Design Amsterdam Informatie over het afstudeerproject februari - juni 2012 Inleiding Studenten van de opleiding CMD Amsterdam maken in het afstudeerjaar hun individuele afstudeerproject.

Nadere informatie

Video marketing voor makelaars 7 tips

Video marketing voor makelaars 7 tips Video marketing voor makelaars 7 tips Dus je wilt beginnen met video marketing? Erg slim, want nog lang niet alle makelaars gebruiken video, terwijl 85% van de huizen verkopers aangeeft dat ze liever een

Nadere informatie

Drie keer de winkel als ontmoetingsplek :31

Drie keer de winkel als ontmoetingsplek :31 Drie keer de winkel als ontmoetingsplek 09-06-2015 11:31 inkels draaien in de toekomst niet langer om transactie, maar om interactie, betoogde trendanalist Christine Boland vorige week tijdens het congres

Nadere informatie

RETAILHOTSPOTS & NIEUWE ONTWIKKELINGEN

RETAILHOTSPOTS & NIEUWE ONTWIKKELINGEN Belevingsmanagement by Exeo bvba RETAILHOTSPOTS & NIEUWE ONTWIKKELINGEN Retailen is verleiden Wie of wat is de klant?! Veeleisend moeilijk! Emotioneel betrokken! Eerste indruk > veel eerste indrukken!

Nadere informatie

Stappenplan voor zakelijke storytelling

Stappenplan voor zakelijke storytelling Stappenplan voor zakelijke storytelling Zakelijke storytelling: hoe doe je dat? Met storytelling laat je meer van jezelf zien dan je gewend bent, maar dat is juist belangrijk bij het vinden van klanten

Nadere informatie

Customized printed whiteboards. your Art our. Work!

Customized printed whiteboards. your Art our. Work! Customized printed whiteboards your Art our Work! Nog te fotograferen: 3. Setting aan het werk op locatie 2 Make your point with your design Een mooi plaatje, zelfs zonder de presentatie Speciaal bedrukte

Nadere informatie

Online Marketing Vraagstuk: Social Media Marketing Datum: juni 2016

Online Marketing Vraagstuk: Social Media Marketing Datum: juni 2016 Online Marketing Vraagstuk: Social Media Marketing Datum: juni 2016 Social Media Marketing De consument stelt steeds meer eisen. Technologische ontwikkelingen volgen elkaar in rap tempo op. Als gevolg

Nadere informatie

De workshop Elevator pitch wordt incompany gegeven en op maat aangeboden.

De workshop Elevator pitch wordt incompany gegeven en op maat aangeboden. Workshop Elevator pitch Elevator pitch, laat van je horen Hoe vertel jij krachtig over jezelf in zestig seconden? Sta jij te haperen op een netwerkborrel? Spring je van de hak op de tak tijdens een zakenlunch?

Nadere informatie

Nieuwe website? Best4u helpt je op weg

Nieuwe website? Best4u helpt je op weg Nieuwe website? Best4u helpt je op weg Optimaal online presteren begint voor jou als ondernemer bij een goede website. Je wilt een mooi design, passende functionaliteiten, overtuigende teksten en je publiek

Nadere informatie

Maak van bezoekers klanten

Maak van bezoekers klanten Maak van bezoekers klanten Dag 4 van deze challenge! Hoe gaat het tot nu toe? Heb je de opdrachten van de afgelopen dagen al gemaakt? Loop je vast, laat het me weten in de besloten Facebookgroep, ik denk

Nadere informatie

Meer waarde voor jouw technologie! Laat jouw technologie leven in je speelveld, bij meer spelers die je laten winnen!

Meer waarde voor jouw technologie! Laat jouw technologie leven in je speelveld, bij meer spelers die je laten winnen! Meer waarde voor jouw technologie! Laat jouw technologie leven in je speelveld, bij meer spelers die je laten winnen! 6 Stappen om je in scoringspositie te brengen en te houden Carlo van Pelt, eigenaar

Nadere informatie

DUTCH RETAIL EXPERIENCE AWARD 2017.

DUTCH RETAIL EXPERIENCE AWARD 2017. DUTCH RETAIL EXPERIENCE AWARD 2017. Kennis van de producten Klantvriendelijkheid Entertainen Inspirerend interieur Totaalbeleving Lifestyle concept Innovatie Merkassortiment Online beleving Sfeer Originaliteit

Nadere informatie

Tips voor een goed verkoopsgesprek

Tips voor een goed verkoopsgesprek Tips voor een goed verkoopsgesprek Begroet al je klanten Iedere klant die je winkel binnenkomt moet begroet worden. 100%. En dat betekent dat wanneer je in gesprek bent met die ene klant, toch even de

Nadere informatie

Meer waarde voor technologie! Laat je technologie leven in een groter speelveld, bij meer spelers die je laten winnen!

Meer waarde voor technologie! Laat je technologie leven in een groter speelveld, bij meer spelers die je laten winnen! Meer waarde voor technologie! Laat je technologie leven in een groter speelveld, bij meer spelers die je laten winnen! In 6 stappen naar succesvolle technologiemarketing Carlo van Pelt, eigenaar TechAlive!

Nadere informatie

Seminar. Onderzoeksverslag

Seminar. Onderzoeksverslag Seminar Onderzoeksverslag Marlies van den Bos 1622703 Concept Design English JDE-SCONE.3V-13 Marvin Fernandes 09-01-2015 1 CONTENT motivatie Deelvragen Hoofdvraag Conclusie voorbeeld bronnen refelctieverslag

Nadere informatie

Bronnenbank Onderwijstheorie Tessa van Helden. Inhoudsopgave Pagina. Bron 1 Design Marcel Wanders. 2. Bron 2 ADHD in de klas. 2

Bronnenbank Onderwijstheorie Tessa van Helden. Inhoudsopgave Pagina. Bron 1 Design Marcel Wanders. 2. Bron 2 ADHD in de klas. 2 Bronnenbank Onderwijstheorie Tessa van Helden Inhoudsopgave Pagina Bron 1 Design Marcel Wanders. 2 Bron 2 ADHD in de klas. 2 Bron 3 Recensie over Boijmans van Beunigen 3 Bron 4 Flip in de klas. 4 Bron

Nadere informatie

Welkom bij bol.com! 1

Welkom bij bol.com! 1 Welkom bij bol.com! 1 Wat gaan we vandaag doen.. 13.00-13.05 uur Kick-off: Gebra à Maarten Mulder 13.05-13.15 uur Welkom bij bol.com à Kevin 13.15-14.00 uur De wereld van online retailen à Rob 14.00-14.15

Nadere informatie

De 40 meest inspirerende retailers van Nederland

De 40 meest inspirerende retailers van Nederland Deelpublicatie Inspirerende 40 Retaileditie De 40 meest inspirerende retailers van Nederland Mei 2019 De 40 meest inspirerende retailers van Nederland IKEA is de meest inspirerende retailer van Nederland.

Nadere informatie

ELK WINKELBEZOEK EEN BELEVING

ELK WINKELBEZOEK EEN BELEVING ELK WINKELBEZOEK EEN BELEVING Scotch & Soda gaat hard. Het modemerk uit Amsterdam groeit gestaag over de 7000 verkooppunten wereldwijd. In een markt waar de concurrentie uit alle hoeken komt, is dat een

Nadere informatie

Het ondernemingsplan

Het ondernemingsplan Meesterproef Dienstverlening & Commercie Meesterproef D&C - Ondernemingsplan Het ondernemingsplan Pleincollege Nuenen Schooljaar 2015/2016 1 Inhoud 1. Korte inleiding... 3 2. Het ondernemingsplan... 4

Nadere informatie

Clienten Project Rol Website. Logo

Clienten Project Rol Website. Logo Clienten Project Rol Website Medialab Interactieve website jongeren Graphic Design / Logo ontwerp digiprofs Scriptfactory Logo design / Brand Identity / Spinoza Lyceum Huisstijl Ontwerp Logo Digiprofs

Nadere informatie

Verkennend onderzoek: Fashion

Verkennend onderzoek: Fashion Verkennend onderzoek: Fashion Vision & eye tracking research Sport 2000 Juni sept 2010 Inhoud 1. Onderzoeksaanpak 2. Audit 3. Fashion onderzoek 4. Learnings & aanbevelingen Shopping Intentie 1 Shopping

Nadere informatie

Lesbrief: Lekker ontspannen? Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen?

Lesbrief: Lekker ontspannen? Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen? Lesbrief: Lekker ontspannen? Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen? Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding Niks is fijner dan je prettig en ontspannen voelen. Dit

Nadere informatie

Bewust verkopen, is onbewust kopen!

Bewust verkopen, is onbewust kopen! Bewust verkopen, is onbewust kopen! Maximaliseer je verkoop in het winkelpunt WIM HAMAEKERS Managing Partner DE VERANDERDE WERELD #1. phygital shopper & consument #2. Shopping tijd is show time! Verleid

Nadere informatie

Guideline document. Beeldgebruik bij homepage/ startscherm digitale diensten van Rabobank. Document voor Rabobank Nederland

Guideline document. Beeldgebruik bij homepage/ startscherm digitale diensten van Rabobank. Document voor Rabobank Nederland Guideline document Beeldgebruik bij homepage/ startscherm digitale diensten van Rabobank Document voor Rabobank Nederland Bas van Agten, Jonathan Marchal Thijs Blaas Intro Dit guideline-document is geschreven

Nadere informatie

Merkpresentatie Contenture

Merkpresentatie Contenture Merkpresentatie Contenture 2017 Voorwoord Content is niet meer weg te denken als onderdeel van de marketingstrategie. Grote bedrijven besteden gemiddeld al 30 procent van hun B2B marketingbudget aan contentmarketing.

Nadere informatie

Stap voor stap: Op weg naar een unieke customer journey. Vertrouwd digitaal ondernemen

Stap voor stap: Op weg naar een unieke customer journey. Vertrouwd digitaal ondernemen Stap voor stap: Op weg naar een unieke customer journey. Vertrouwd digitaal ondernemen ? De communicatie met je klant begint al lang voor het moment dat je klant een product koopt. Het moment dat een toekomstige

Nadere informatie

inhoud Inhoudsopgave Literatuur Trefwoorden register

inhoud Inhoudsopgave Literatuur Trefwoorden register inhoud Inhoudsopgave 1. Liefde is 2. Gods plan met seksualiteit 3. Seksualiteit verbindt 4. Verschillen jongens en meiden 5. Schat op het spel 6. Je schat beschermen 7. Seks in je eentje 8. Geen slaaf

Nadere informatie