TYRONE KIEST METAALTECHNIEK

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "TYRONE KIEST METAALTECHNIEK"

Transcriptie

1 TYRONE KIEST METAALTECHNIEK

2 Lijkt het je wat om met diverse machines en gereedschappen een mooi product te maken? Ben je technisch aangelegd? Werk je graag met je handen? Of juist liever met je hoofd? en ga je een uitdaging niet uit de weg? Dan is een toekomst in de metaaltechniek echt iets voor jou.

3 Werken in de metaaltechniek De metaalindustrie staat te springen om goed opgeleide mensen. Verwacht wordt dat er in de toekomst een tekort is van ongeveer mensen. Kies je voor een loopbaan in de metaaltechniek, dan heb je dus veel mogelijkheden. Machines, constructies, apparaten en onderdelen ontwerpen, maken of monteren: dat is je toekomst! Als je ergens op een stoel gaat zitten, zit je meestal op een metalen onderstel. Hoe je die poten van zo n stoel moet maken, leer je bij metaaltechniek. Of het nou om de onderdelen van een driewieler of die van een ingewikkeld medisch apparaat gaat, jij weet hoe je ze moet maken. Je maakt regelmatig gebruik van de computer, omdat veel machines niet meer zonder kunnen. Het werk in de metaalindustrie verandert continu. De apparatuur waarmee wordt gewerkt, wordt steeds moderner. Je kunt als professionele kracht terechtkomen in diverse productiebedrijven, werkplaatsen en industrieën. Je kunt werken als monteur, lasser, verspaner, bank- of plaatwerker of terechtkomen op een bedrijfsbureau in de technische sector. Vooral de regio Rijnmond heeft veel werk te bieden, maar je kunt ook aan de slag op een booreiland op zee.

4 DE DAG VAN TYRONE LOOP EEN DAG MEE MET TYRONE EN ONTDEK OF DE OPLEIDING OOK WAT VOOR JOU IS...

5 Tyrone Steinbach, 19 jaar Opleiding: verspanen, niveau 2, tweedejaars Duur: 2 jaar Waarom heb je voor de opleiding Verspaner gekozen? Voordat ik deze opleiding volgde, had ik gekozen voor de opleiding Monteur bij een andere school. Maar dat ging daar niet goed. De opleiding verhuisde naar een ander pand en daardoor hadden wij in de klas veel last van lesuitval. Ik heb daarmee anderhalf jaar verloren. Toen ik stopte met deze opleiding heb ik een half jaar thuis gezeten. Mijn moeder vond dat ik weer naar school moest gaan. Ik ben toen op de RDM Campus terechtgekomen waar ik eigenlijk de opleiding lasser wilde volgen. Ik kreeg een rondleiding van een docent en zag toen wat de deelnemers van de opleiding verspanen deden. Toen dacht ik meteen: dat wil ik ook!

6 Als je naar de tekening kijkt dan lijkt het onmogelijk, maar toch maken wij het! Wat vind je van de opleiding? Ik heb het hier naar mijn zin. De leraren zijn aardig en met mijn klasgenoten kan ik het goed vinden. Wij hebben een leuke groep. Ik vind het verspanen en frezen echt leuk. Als ik naar een tekening kijk, dan lijkt het soms onmogelijk om het onderdeel te maken. Toch maak ik het dan. Dan ben ik echt trots. Het is ook leuk om te zien hoe ver ik ben ten opzichte van de rest van mijn groep, en wat ik nu allemaal kan. Ook is op deze locatie alles aanwezig. De beste materialen en machines zijn voor ons beschikbaar. Wat vind je minder leuk aan de opleiding? Ik vind de theorie best moeilijk. Je moet een bepaald niveau van wiskunde beheersen zoals de stelling van Pythagoras en je moet zelf berekeningen kunnen maken. Dat vind ik soms lastig maar ik vraag net zolang door totdat ik het begrijp. Ook moet je altijd op tijd komen en dat is soms lastig. Ik werk iedere avond en in het weekend in de schoonmaak. In combinatie met mijn opleiding maak ik lange dagen waarbij ik s ochtends toch weer vroeg op moet. Waarom kies je voor dit beroep? Ik vind het leuk om dingen te maken. Of ik uiteindelijk echt verspaner word, dat weet ik nog niet. Ik ben nog jong en vind een heleboel andere beroepen ook leuk. Het zou goed kunnen dat ik na deze opleiding een andere opleiding ga volgen. Bijvoorbeeld een opleiding waarmee ik vrachtwagenchauffeur kan worden. Dat is iets heel anders, maar dan zie ik nog eens wat van de wereld! Wat zijn je toekomstdromen? Uiteindelijk wil ik graag een gezin, kinderen en leuke baan. Waarom heb je voor het Albeda College gekozen? Ik had hele slechte ervaringen met een andere school. Toen ik op de RDM campus kwam, was mijn gevoel meteen goed.

7 Tyron??????????????????

8 KIES JOUW OPLEIDING Wil je net als Tyrone een opleiding Metaaltechniek volgen? Dan heeft het Albeda College voor jou de juiste opleiding. Je kunt een keuze maken uit de volgende richtingen: - Fijn Mechanische Techniek (niveau 2 en 3) - Metaalbewerken (Niveau 1, 2 en 3) - Middenkader Engineering (niveau 4) De opleidingen worden gegeven in de bol en bbl. Kies je voor de bol, dan kom je naar school om lessen te volgen. Daarnaast loop je bepaalde periodes stage. Je hebt recht op studiefinanciering en een studenten OV-chipkaart wanneer je 18 jaar wordt. Ben je aan het werk en kom je één of twee dagen naar school, dan heet dat de beroepsbegeleidende leerweg (bbl). Je bent dan in loondienst bij een werkgever. Beide leerwegen leiden op voor hetzelfde diploma.

9 Fijn Mechanische Techniek Verspaner Niveau : 2 Leerweg: BOL en bbl Duur: 2 jaar Toelatingseisen: - Een vmbo-diploma - Een diploma niveau 1 in dezelfde branche Hoe ziet je opleiding eruit? Je kunt de opleiding volgen in de bol en de bbl. Kies je voor de bol, dan volg je lessen op school. Daarnaast loop je bepaalde periodes stage. Op school krijg je praktijklessen en theorielessen. De theorielessen die je volgt zijn wiskunde, natuurkunde, Leren Loopbaan en Burgerschap (hoe je als burger in de maatschappij staat) en vaktheorie van de machinaal verspanende vakken. Tijdens de praktijklessen leer je hoe je de theorie moet toepassen in de praktijk. Je ontwikkelt hier de vaardigheden die je nodig hebt als verspaner. Kies je voor de bbl, dan ga je aan de slag bij een werkgever. Je komt één dag per week naar school om theorielessen te volgen. Deze bestaan uit beroepstaken, zoals wiskunde, natuurkunde, Leren Loopbaan en Burgerschap en vaktheorie van de machinaal verspanende vakken. Tijdens je opleiding (bol en bbl) maak je een aantal voortgangstoetsen. Je sluit je opleiding af met een Proeve van Bekwaamheid, waarin je laat zien dat je over alle vaardigheden beschikt die je nodig hebt om dit vak te kunnen uitoefenen. Op school (bol en bbl) word je begeleid door een mentor/docent. De mentor helpt je met je opleiding. Op je werk word je begeleid door een praktijkinstructeur. Wat voor werk ga je doen? In dit beroep maak je mechanische producten op de draaibank en/of freesbank. Je voert verspanende bewerkingen uit op metalen of niet-metalen. Dit doe je machinaal en volgens een werkopdracht. Je controleert je werk op verschillende momenten tijdens het proces. Zo probeer je een goede kwaliteit van je werk neer te zetten. Als je je werkzaamheden hebt afgerond controleer je of het product dat je gemaakt hebt voldoet aan alle eisen. Je werkt zelfstandig, maar je overlegt wel met je leidinggevende over je werkzaamheden. Het is erg belangrijk dat je nauwkeurig werkt en voldoet aan alle kwaliteitseisen die er zijn voor het gebruik van materialen, gereedschappen en machines. Je bent een vakman en een specialist. Je werkt volgens de regels die gelden voor de arbeidsomstandigheden, veiligheid en milieu. Waar kun je werken? Je kunt werken in de metaalproductenindustrie op eigen specialistische afdelingen. Ook kun je aan de slag bij gespecialiseerde bedrijven of op een specifieke afdeling machinaal verspanen van toeleverende bedrijven voor de machine-, transportmiddelen- en elektrotechnische industrie. Vervolgopleiding(en) Met het diploma Verspaner kun je doorstromen naar de opleiding Allround verspaner op niveau 3.

10 Fijn Mechanische Techniek Allround Verspaner Niveau: 3 Leerweg: BBL Duur: 2 jaar Toelatingseisen: - het is mogelijk om met havo/vwo direct met de opleiding te TE starten - diploma beroepsopleiding mbo niveau 2 opleiding verspaner Hoe ziet je opleiding eruit? Je kunt de opleiding volgen in de bbl. Je komt twee avonden per week naar school en je gaat vijf dagen per week aan de slag in een erkend leerbedrijf. Ook krijg je één avond exacte vakken, zoals wiskunde, natuurkunde en Leren Loopbaan en Burgerschap (hoe je als burger in de maatschappij staat). Op de andere avond krijg je vooral inhoudelijke vakken, zoals vaktheorie, programmeren, materialenleer en autocad. Tijdens je opleiding maak je een aantal voortgangstoetsen. Je sluit je opleiding af met een Proeve van Bekwaamheid, waarin je laat zien dat je over alle vaardigheden beschikt die je nodig hebt om dit vak te kunnen uitoefenen. Op school word je begeleid door een mentor/docent. De mentor helpt je met je opleiding. Op je werk word je begeleid door een praktijkinstructeur. Wat voor werk ga je doen? In dit werk is het erg belangrijk dat je nauwkeurig en zorgvuldig werkt. Er worden specifieke kwaliteitseisen gesteld aan de materialen, gereedschappen en machines waarmee je werkt. Je werkt volgens een werkopdracht. Je werkt aan materialen waar je verspanende werkzaamheden op uitvoert. Dit gebeurt machinaal (computergestuurd cnc). Je controleert je werk en je beoordeelt of je de gewenste kwaliteit hebt bereikt. Je werkt zelfstandig. Je overlegt met je leidinggevende over je werkzaamheden. Verder denk je mee over productietechnische vragen en je draagt oplossingen aan. Daarbij werk je volgens de regels en afspraken die gemaakt zijn over arbeidsomstandigheden, veiligheid en milieu. Waar kun je werken? Je kunt aan de slag bij verschillende bedrijven, die door middel van verspaningstechnieken producten maken uit staal, gietijzer, koper of kunststof. Je bent werkzaam in de metaalproductenindustrie op eigen specialistische afdelingen, in gespecialiseerde bedrijven of een specifieke afdeling machinaal verspanen van toeleverende bedrijven voor de machine-, transportmiddelen- en elektrotechnische industrie. Vervolgopleiding(en) Je kunt verder studeren in een opleiding op niveau 4 in de techniek. 10

11 Metaalbewerken Aspirant Lasser Niveau : 1 Leerweg: bol en bbl Duur: 1 jaar Toelatingseisen: - Je hebt geen diploma nodig om met deze opleiding te mogen starten - MINIMALE LEEFDTIJD 16 JAAR Hoe ziet je opleiding eruit? Je kunt de opleiding volgen in de bol en bbl. Kies je voor de bol, dan volg je lessen op school en loop je periodes stage. Op school volg je theorielessen en praktijklessen. Tijdens de theorielessen krijg je vakken zoals wiskunde, natuurkunde en vaktheorie (tekeninglezen, lasprocessen zoals bekleden elektroden MIG/MAG en/of TIG). Tijdens de praktijklessen leer je hoe je de theorie moet toepassen in de praktijk. Je ontwikkelt hier de vaardigheden die je nodig hebt als aspirant lasser. Kies je voor de bbl, dan kom je één dag per week naar school om lessen te volgen. Verder werk je vier dagen in een bedrijf. Op school krijg je theorielessen zoals wiskunde, natuurkunde en vaktheorie (tekeninglezen, lasprocessen zoals bekleden elektroden MIG/MAG en/of TIG). Tijdens je opleiding (bol en bbl) maak je een aantal voortgangstoetsen. Je sluit je opleiding af met de Proeve van Bekwaamheid, waarin je laat zien dat je over alle vaardigheden beschikt die je nodig hebt om dit vak te kunnen uitoefenen. Op school (bol en bbl) word je begeleid door een mentor/docent. De mentor helpt je met je opleiding. Op je werk word je begeleid door een praktijkinstructeur. Wat voor werk ga je doen? Je last onderdelen en leidingen aan elkaar. Je werkt op basis van tekeningen en mondelinge opdrachten. Als lasser moet je erop letten dat het materiaal dat je last niet vervormt of krimpt. De lasnaad moet netjes zijn en geen insluitingen bevatten. Je kunt zelfstandig werken en in een team. Als aspirant-lasser werk je onder leiding van een ervaren medewerker. Waar kun je werken? Je kunt als lasser werken bij constructie- en installatiebedrijven, onderhoudsbedrijven en scheepswerven. Vervolgopleiding(en) Je kunt verder leren in de niveau 2 opleiding Basis Lasser. 11

12 Metaalbewerken Basis Lasser Niveau : 2 Leerweg: BOL en bbl Duur: 2 jaar Toelatingseisen: - vmbo diploma basisberoepsgerichte leerweg of hoger - mbo-diploma niveau 1 in de sector Techniek Hoe ziet je opleiding eruit? Je kunt de opleiding volgen in de bol en de bbl. Kies je voor de bol, dan volg je lessen op school en loop je periodes stage. Op school krijg je praktijklessen en theorielessen. De theorielessen die je volgt zijn wiskunde, natuurkunde, Leren Loopbaan en Burgerschap (hoe je als burger in de maatschappij staat) en vaktheorie van de verschillende lasprocessen. Tijdens de praktijklessen leer je hoe je de theorie moet toepassen in de praktijk. Je ontwikkelt hier de vaardigheden die je nodig hebt als basislasser. Volg je de opleiding in de bbl dan ga je aan de slag bij een werkgever. Je komt één dag of twee avonden per week naar school om theorielessen te volgen. Deze bestaan uit beroepstaken zoals wiskunde, natuurkunde, Leren Loopbaan en Burgerschap en vaktheorie van de verschillende lasprocessen. Tijdens je opleiding (bol en bbl) maak je een aantal voortgangstoetsen. Je sluit je opleiding af met een Proeve van Bekwaamheid (Nederlands Instituut voor Lassen), waarin je laat zien dat je over alle vaardigheden beschikt die je nodig hebt om dit vak te kunnen uitoefenen. Op school (bol en bbl) word je begeleid door een mentor/docent. De mentor helpt je met je opleiding. Op je werk word je begeleid door een praktijkinstructeur. Wat voor werk ga je doen? Als basis lasser voer je laswerkzaamheden uit. Je kunt materialen van elkaar scheiden of juist materialen met elkaar verbinden. Je bent een vakman en je staat voor de kwaliteit van je werk. Je werkt nauwkeurig, zorgvuldig en zelfstandig. Daarbij houd je rekening met de geldende regels voor je arbeidsomstandigheden, de veiligheid en het milieu. Je voert je werk uit volgens een werkopdracht. Je kijkt welke techniek nodig is en hoe je het materiaal kunt bewerken (lassen). Je bent vooral uitvoerend bezig. Vaak maak je een serie van hetzelfde product. De werkzaamheden die je dan uitvoert, beperken zich tot een aantal lasposities. Waar kun je werken? Je kunt aan de slag bij bedrijven in de metaalproductenindustrie, waaronder grote en kleine bedrijven in de constructie, plaatwerk, isolatie, pijpenbewerking en lassen. Ook kun je aan de slag bij toeleveringsbedrijven, machine- en apparatenbouw en in de transportmiddelenindustrie, waaronder de scheepsbouw en petrochemie, offshore en voedingsmiddelenindustrie. Vervolgopleiding(en) Met het diploma Basis Lasser kun je doorstromen naar de vakopleiding Allround Lasser op niveau 3 en de opleiding Constructiewerker op niveau 3. 12

13 13

14 Metaalbewerken Allround Lasser Niveau : 3 Leerweg: bol en bbl Duur: 2 jaar Toelatingseisen: mbo diploma niveau 2 basislasser Hoe ziet je opleiding eruit? Je kunt de opleiding volgen in de bol en de bbl. Kies je voor de bol, dan volg je lessen op school en loop je periodes stage. Op school krijg je praktijklessen en theorielessen. De theorielessen die je volgt zijn Nederlands, Engels of Duits, wiskunde, natuurkunde, Leren Loopbaan en Burgerschap (hoe je als burger in de maatschappij staat) en vaktheorie van de verschillende lasprocessen. Tijdens de praktijklessen leer je hoe je de theorie moet toepassen in de praktijk. Je ontwikkelt hier de vaardigheden die je nodig hebt als allround lasser. Volg je de opleiding in de bbl dan ga je aan de slag bij een werkgever. Je komt één dag per week of twee avonden per week naar school om theorielessen te volgen. Deze bestaan uit beroepstaken zoals Nederlands, Engels of Duits, wiskunde, natuurkunde, Leren Loopbaan en Burgerschap en vaktheorie van de verschillende lasprocessen. Tijdens je opleiding (bol en bbl) maak je een aantal voortgangstoetsen. Je sluit je opleiding af met een Proeve van Bekwaamheid (Nederlands Instituut voor Lassen), waarin je laat zien dat je over alle vaardigheden beschikt die je nodig hebt om dit vak te kunnen uitoefenen. Op school (bol en bbl) word je begeleid door een mentor/docent. De mentor helpt je met je opleiding. Op je werk word je begeleid door een praktijkinstructeur. Wat voor werk ga je doen? Als allround lasser voer je complexe laswerkzaamheden uit. Je kunt materialen van elkaar scheiden of juist materialen met elkaar verbinden. Je bent een vakman en je staat voor de kwaliteit van je werk. Je werkt nauwkeurig, zorgvuldig en zelfstandig. Daarbij houd je rekening met de geldende regels voor je arbeidsomstandigheden, de veiligheid en het milieu. Je voert je werk uit volgens een werkopdracht. Je kijkt welke techniek nodig is en hoe je het materiaal kunt bewerken (lassen). Dit kun je doen vanuit verschillende posities en met verschillende materialen en in meerdere lasprocessen. Je bent vooral uitvoerend bezig. Vaak maak je een serie van hetzelfde product. Verder geef je leiding aan een lassersgroep of collega's. Waar kun je werken? Je kunt aan de slag bij bedrijven in de metaalproductenindustrie, waaronder grote en kleine bedrijven in de constructie, plaatwerk, isolatie, pijpenbewerking en lassen. Ook kun je aan de slag bij toeleveringsbedrijven, machine- en apparatenbouw en in de transportmiddelenindustrie, waaronder de scheepsbouw en petrochemie, offshore en voedingsmiddelenindustrie. Vervolgopleiding(en) Met dit diploma kun je doorstromen naar een niveau 4 opleiding in de techniek. 14

15 Metaalbewerken metaalbewerker Niveau: 2 Leerweg: BOL en bbl Duur: 2 jaar Toelatingseisen: - vmbo-diploma basisberoepsgerichte leerweg in de sector Techniek - mbo-diploma niveau 1 Techniek Hoe ziet je opleiding eruit? Je kunt de opleiding volgen in de bol en de bbl in de specialisaties pijpbewerker, constructie, scheepsmetaalwerker of monteur montage onderhoud. Kies je voor de bol, dan volg je lessen op school en loop je stage. Op school krijg je praktijklessen en theorielessen. De theorielessen die je volgt zijn wiskunde, natuurkunde, Leren Loopbaan en Burgerschap (hoe je als burger in de maatschappij staat) en vaktheorie van zowel grote als kleine constructiewerkzaamheden. Tijdens de praktijklessen leer je hoe je de theorie moet toepassen in de praktijk. Je ontwikkelt hier de vaardigheden die je nodig hebt als metaalbewerker. Volg je de opleiding in de bbl, dan ga je aan de slag bij een werkgever. Je komt één dag of twee avonden per week naar school om theorielessen te volgen, zoals wiskunde, natuurkunde, Leren Loopbaan en Burgerschap en vaktheorie van zowel grote als kleine constructiewerken. Tijdens je opleiding (bol en bbl) maak je een aantal voortgangstoetsen. Je sluit je opleiding af met een Proeve van Bekwaamheid (Nederlands Instituut voor Lassen), waarin je laat zien dat je over alle vaardigheden beschikt die je nodig hebt om dit vak te kunnen uitoefenen. Op school (bol en bbl) word je begeleid door een mentor/docent. De mentor helpt je met je opleiding. Op je werk word je begeleid door een praktijkinstructeur. Wat voor werk ga je doen? Wanneer je aan de slag gaat als metaalbewerker kun je in verschillende beroepen terechtkomen, zoals pijpbewerker, scheepsmetaalbewerker, constructiebankwerker/plaat en monteur/montage onderhoud. Het is in dit beroep erg belangrijk dat je nauwkeurig werkt. Je staat voor de kwaliteit van je werk. Je werkzaamheden bestaan uit: zagen, snijbranden, knippen, buigen, richten, lassen en samenstellen. Je hebt een goede kennis van de materialen en gereedschappen waar je mee werkt. Je voert je werk uit volgens een werkopdracht. Je werkzaamheden zijn bij ieder bedrijf anders. Dit is afhankelijk van het soort bedrijf waar je gaat werken. Tijdens je werk houd je rekening met de voorschriften en regels voor de arbeidsomstandigheden, de veiligheid en het milieu. Waar kun je werken? Je gaat aan de slag in de metaalproductenindustrie bij verschillende soorten bedrijven die uiteenlopende activiteiten op het gebied van constructie-, plaat- en isolatieplaatwerk uitvoeren. Je kunt werken bij constructiebedrijven, de plaatwerkindustrie, toeleveringsbedrijven, machine- en apparatenbouw en de scheepsbouw binnen de transportmiddelenindustrie. Je werkt zowel binnen het eigen bedrijf als op locatie. Vervolgopleiding(en) Met het diploma Metaalbewerker kun je doorstromen naar de vakopleiding Metaalbewerker op niveau 3 en de opleiding Constructiewerker op niveau 3. 15

16 Metaalbewerken Constructiewerker Niveau : 3 Leerweg: bbl Duur: 2 jaar Toelatingseisen: diploma beroepsopleiding mbo-niveau 2 in de Techniek Hoe ziet je opleiding eruit? Je volgt de opleiding in de bbl. Dat betekent dat je vijf dagen per week aan de slag gaat bij een erkend leerbedrijf en twee avonden per week naar school komt om lessen te volgen. Op school krijg je vooral theorielessen zoals wiskunde, natuurkunde en vaktheorie zoals tekenen, uitslaan of specifieke constructie- of pijpenbewerkenvakleer (afhankelijk van je uitstroomkeuze). Tijdens je opleiding maak je een aantal voortgangstoetsen. Je sluit je opleiding af met een Proeve van Bekwaamheid, waarin je laat zien dat je over alle vaardigheden beschikt die je nodig hebt om dit vak te kunnen uitoefenen. Op school word je begeleid door een mentor/docent. De mentor helpt je met je opleiding. Op je werk word je begeleid door een praktijkinstructeur. Wat voor werk ga je doen? Je maakt producten die zijn opgebouwd uit pijp- en profielmateriaal en die in de constructie-, apparaten- en scheepsbouw worden toegepast. Je werkt aan de hand van werktekeningen en je bepaalt aan de hand van de opdracht en het bijgeleverde handboek of de voorschriften je manier van werken. Als pijpmonteur ben je verantwoordelijk voor het maken, monteren en samenstellen van pijpconstructies. De ene keer is het leidingwerk en de ander keer een installatie of apparaat met bijbehorende onderdelen. Waar kun je werken? Je kunt aan de slag in de offshore of bij constructie- en apparatenbouwbedrijven en eventueel onderhoud van de procesindustrie. Vervolgopleiding(en) Met het diploma Constructiewerker kun je doorstromen naar een meer gespecialiseerde opleiding op niveau 4. Ook kun je je kennis verbreden door een andere techniekopleiding op niveau 3 te volgen. 16

17 17

18 ISOLATIETECHNIEK Isoleerder/Plaatwerker Niveau : 2 Leerweg: bbl Duur: 2 jaar Toelatingseisen: vmbo-diploma basisberoepsgerichte leerweg in Techniek of ho HOger, in de overige sectoren indien wiskunde in pakket en een dienstverband bij een werkgever in de isolatietechniek Hoe ziet je opleiding eruit? Tijdens de opleiding leer je aan de hand van werktekeningen de meest ingewikkelde vormen uit diverse soorten plaatmateriaal te vervaardigen. Dit zijn niet zomaar recht- toe- recht- aan werkstukken. Een goed technisch inzicht is daarom van groot belang om de techniek van het uitslaan onder de knie te krijgen. Je leert tijdens de opleiding tekeninglezen en schetsen, het uitslaan van plaatwerk, je krijgt les in wiskunde/natuurkunde en mechanica, materialenkennis, vakleer en maatschappelijke culturele vorming. De opleiding biedt twee uitstroomprofielen, namelijk isolatiemonteur en isolatieplaatwerker. Voor beide profielen geldt dat je een dag in de week naar school gaat. De overige vier dagen leer en werk je in de beroepspraktijk. Wat voor werk ga je doen? Als isolatieplaatwerker ben je een productiemedewerker die, voornamelijk binnen het bedrijf zijn werk uitvoert. Zijn werk omvat het vervaardigen van isolatieplaten. De producten zijn veelal gemaakt van aluminium, gegalvaniseerd plaatmateriaal en roestvast staal. Ook kun je op locatie ingezet worden voor het plaatsen van de isolatieplaten. Waar kun je werken? Alle bedrijven die isolatiewerkzaamheden uitvoeren. Er is onderscheid in bedrijven voor industrieel isolatiewerk en bedrijven die zich bezighouden met isolatie van wanden, daken en gevelbeplating voor woningen. Vervolgopleiding(en) Met het diploma Isoleerder/Plaatwerker kun je doorstromen naar de vakopleiding Opmeter/ Werkvoorbereider Industriele Isolatie op niveau 3. 18

19 ISOLATIETECHNIEK Opmeter/Werkvoorbereider Industriele isolatie Niveau: 3 Leerweg: BBL Duur: 2 jaar Toelatingseisen: Een diploma isolatiemonteur of isolatieplaatwerker en een dienstverband bij een werkgever in de isolatietechniek Hoe ziet je opleiding eruit? Tijdens de opleiding vergroot je je kennis van isolatiesystemen en krijg je meer vaardigheid in het opmeten en tekenen van isolatiesystemen. Daarnaast leer je de beginselen van de werkvoorbereiding. Tijdens de opleiding komen de volgende onderdelen aan de orde: lezen van isometrics, materialenkennis, meten van leidingssystemen, tanks, vaten en apparaten, CINI-normen, uitvoering van isolatiesystemen bepalen, montage volgorde bepalen, isometrisch tekenen, bestek lezen, kwaliteit-milieu en ARBO -normen, wis- en natuurkunde, mechanica en maatschappelijke culturele vorming. Wat voor werk ga je doen? De werkzaamheden van de opmeter bestaan uit zowel standaard werkmethoden en procedures als uit specialistische werkzaamheden. De complexiteit van de taken hangt af van het soort opmeetwerk. De standaard werkzaamheden betreffen bijv. het opmeten van pijpen, leidingen en kanalen. Meer specialistische taken zijn bijv. het opmeten van grote apparaten, ovens, ketels, ventilatoren en werken op moeilijk bereikbare plaatsen. Verder wordt het ontwerpen / opmeten van objecten die er nog niet zijn, zoals bijv. kasten, als complex ervaren. Waar kun je werken? De opmeter is werkzaam in isolatietechnische bedrijven. De isolatietechnische bedrijven voeren isolatiewerkzaamheden uit in verschillende marktsegmenten zoals de utiliteit, de industrie, de scheepsbouw en de voedingsmiddelenindustrie. Vervolgopleiding(en) Met het diploma Opmeter/Werkvoorbereider Industriele Isolatie kun je eventueel doorstromen naar een andere vakopleiding op niveau 3. Je krijgt dan op basis van eerder verworven competenties (EVC) vrijstelling voor een aantal vakken. Zo kun je een verkort traject volgen. 19

20 Middenkader Engineering Commercieel Technicus Niveau: 4 Leerweg: BOL Duur: 4 jaar Toelatingseisen: vmbo-diploma theoretische, gemengde of kaderberoepsgerichte LEERweg in de sector Techniek, in de overige sectoren met in HET keuzegedeelte wiskunde. overgangsbewijs havo/vwo LEERjaar 3 naar 4. diploma van een gelijkwaardige of hogere Opleiding Hoe ziet je opleiding eruit? Tijdens je opleiding leer je alles over verkoopprocedures, marketing vaardigheden, relatiebeheer en verwerf je basiskennis in de techniek. Daarnaast werk je aan vaardigheden en houdingsaspecten die je nodig hebt in het beroep. Wat voor werk ga je doen? Als commercieel technicus bereid je gesprekken voor en inventariseer je de koop- en informatiebehoefte. Ook informeer en adviseer je de klant over de verkoop. Afhankelijk van de functie of de organisatie waarin je werkt, verzorg je binnen het gehele verkoopproces ook het offerte- en ordertraject. Onderhandelen met de klant en het uitvoeren van administratieve werkzaamheden horen daar ook bij. Verder bouw je relaties op met nieuwe klanten en versterk je je relatie met de bestaande klanten. Acquisitie (het binnenhalen van nieuwe opdrachten) en het uitvoeren van promotie-activiteiten kunnen ook bij je werkzaamheden horen. Het is belangrijk dat je op de hoogte blijft van de ontwikkelingen op de markt. Je verzamelt hiervoor gegevens. Verder houd je klanten- en assortimentdossiers bij en denk je mee bij het opstellen van beleidsplannen, zoals verkoop- en marketingplannen. In dit werk moet je snel kunnen omschakelen. Het ene moment ben je bezig met verkopen en het andere moment met het opbouwen en onderhouden van relaties. Het is afhankelijk van het bedrijf, de afdeling of de functie waarin je werkt of je vooral bezig bent met verkoop of het verlenen van service. Waar kun je werken? Als commercieel technicus werk je bij technische bedrijven in de industrie, maar ook in het midden- en kleinbedrijf (MKB). Verder kun je aan de slag bij onderhouds- en servicebedrijven of bij bedrijven die zich bezighouden met de verkoop van diensten en/of producten. Beroepen waar je in terecht kunt komen zijn: commercieel technisch support medewerker, technisch commercieel medewerker, technisch adviseur, verkoper binnen- en/of buitendienst en accountmanager. Vervolgopleiding(en) Met het diploma Middenkader Engineering kun je doorstromen naar een hbo-opleiding in de techniek. 20

21 21

22 Middenkader Engineering Technicus werkveld werktuigbouw Niveau : 4 Leerweg: bol Duur: 4 jaar Toelatingseisen: vmbo-diploma theoretische, gemengde of kaderberoepsgerichte LEERweg in de sector Techniek, in de overige sectoren met in HET keuzegedeelte wiskunde. overgangsbewijs havo/vwo LEERjaar 3 naar 4. diploma van een gelijkwaardige of hogere Opleiding Hoe ziet je opleiding eruit? Tijdens je opleiding leer je alles over het uitwerken van ontwerpen, werkvoorbereiding, werkbegeleiding en onderhoud en verwerf je basiskennis in de techniek. Daarnaast werk je aan vaardigheden en houdingsaspecten die je nodig hebt in het beroep. Wat voor werk ga je doen? Als werktuigbouwkundige werk je in bedrijven die voor allerlei doeleinden machines, apparaten of installaties ontwikkelen en/of beheren. Je kunt (afhankelijk van je functie) deze apparaten aan de hand van aangeleverde ontwerpgegevens (zoals bijvoorbeeld het programma van eisen) ontwerpen, installeren en onderhouden. Daarbij houd je rekening met de verschillende doelgroepen, waarvoor het product of het systeem bedoeld is. Met de klant overleg je of het ontwerp voldoet aan de wensen en eisen en bereken je de kosten. Vervolgens ga je aan de slag om het productiewerk voor te bereiden. Je verzamelt de benodigde gegevens en werkt deze uit in een compleet tekeningpakket, bestaande uit werktekeningen en materiaallijsten. Ook stel je vast wat er allemaal nodig is (bijvoorbeeld manuren en materialen) om het product te kunnen maken. Na de start van het productieproces geef je begeleiding en advies aan de productiemedewerkers. Het is belangrijk dat je de planning en de voortgang goed in de gaten houdt. Ook ben je verantwoordelijk voor de administratie van het project. Wanneer een product klaar is, laat je inspecties en testen uitvoeren. Als het nodig is, voer je correcties uit. Ook geef je advies over het onderhouden van het product of het systeem. Tenslotte ben je betrokken bij het oplossen van gemelde storingen. Je weet dan ook alles van werktuigbouwkunde, zoals mechanica, sterkteleer, materiaalkunde en constructieleer. Maar ook van de verschillende computertoepassingen en apparatuur die worden gebruikt bij deze werkzaamheden, zoals bijvoorbeeld CAD/CAM toepassingen en geavanceerde meetapparatuur om afwijkingen te meten. Correctief, preventief en adaptief onderhoud hebben bij jou de aandacht waarop je eventuele onderhouds- en andere behandelingsplannen maakt. Jij bent de verbindende schakel tussen de ontwerp- en tekenafdeling, de afdeling werkvoorbereiding en de productie- en onderhoudsafdeling. Waar kun je werken? Je werkt als werktuigbouwkundige in de industrie of bij een bedrijf dat zich bezighoudt met dienstverlening, onderhoud of serviceverlening. De grootte van de bedrijven waar je werkt, kan variëren van het midden- en kleinbedrijf tot het grootbedrijf. Je kunt gaan werken in de binnen- of buitendienst, in teamverband of alleen, met je handen of met je hoofd, op kantoor of buiten. Ook kun je in het bedrijfsleven doorgroeien naar functies als ontwerper, projectleider of leidinggevende. 22

23 Vervolgopleiding(en) Met het diploma Middenkader Engineering kun je doorstromen naar een hbo-opleiding in de techniek. MEER WETEN? WEBSITE Kijk op onze website als je meer wilt weten over de opleiding, de toelatingseisen en de kosten. Voor meer informatie over alle opleidingen Middenkader Engineering verwijzen wij je naar de brochure Middenkader Engineering en de brochure Maintenance. OPEN DAGEN Het Albeda College organiseert open dagen op verschillende momenten in het jaar. Tijdens deze open dagen kun je de leslocaties bezoeken en je goed laten informeren over de opleidingen. Kijk voor het laatste nieuws over open dagen en andere voorlichtingsmomenten op onze website TRAJECTBUREAU Als je met iemand wilt praten over je studiekeuze, kun je bellen naar het Trajectbureau of naar een decaan van een specifieke locatie. De telefoonnummers van de verschillende locaties vind je in het overzicht. Het Trajectbureau kun je bellen: T of mailen: albeda@albeda.nl 23

24 LESLocaties Bij de opleidingen uit deze brochure horen de volgende locaties: Haastrechtstraat DC Rotterdam T Heijplaatstraat 21 (RDM campus) 3089 JB Rotterdam T Schiedamseweg JB Schiedam. T Puntweg LD Spijkenisse T Let op: Niet alle opleidingen worden op alle locaties gegeven. Kijk voor een overzicht van de opleidingen per locatie op AANMELDEN EN INSCHRIJVEN Op onze website kun je je aanmelden voor een opleiding, maar dit is ook mogelijk op bovengenoemde locaties. Je kunt ook een aanmeldingsformulier opvragen bij het Trajectbureau en dit ingevuld terugsturen naar: Trajectbureau, Rosestraat 1101, 3071 AL Rotterdam. Als we je aanmelding hebben ontvangen, krijg je een uitnodiging voor een gesprek op school, waarin we bespreken wat jouw mogelijkheden zijn. Na het gesprek kun je je, als je dat wilt, inschrijven voor een opleiding. 24

25 25

26 WELKOM BIJ HET ALBEDA COLLEGE! Weet je nog niet precies wat voor werk je later wilt gaan doen? Geeft niks. Maar wat je ook wilt worden, je hebt altijd een goede opleiding nodig. Bij het Albeda College kun je kiezen uit 350 mbo-opleidingen en 60 locaties. In Rotterdam en daarbuiten. Keus genoeg dus. Samen met jou bekijken we welke opleiding het beste bij je past. Ontdek waar je kansen liggen en ga ervoor! VOOR IEDEREEN Het Albeda College is een open school. Met respect, aandacht en tijd voor iedereen. Het maakt ons niet uit waar je vandaan komt en wat je achtergrond is. Het Albeda College geeft je een kans. Altijd. JOUW LOOPBAAN STAAT CENTRAAL We bereiden je goed voor op een toekomst in de maatschappij. Hoe? Door leuk en goed onderwijs aan te bieden. Daarbij houden we rekening met wat je al weet en wat je al kunt. Samen met je docenten ontwikkel je jouw talenten. LEREN IN DE PRAKTIJK Je zit bij het Albeda College niet alleen maar in de klas: je loopt juist ook veel stage in de praktijk. Bij echte bedrijven, organisaties en instellingen. Leuk én leerzaam, want alleen uit boeken leren is natuurlijk niet genoeg. ZELFSTANDIGHEID EN VERANTWOORDELIJKHEID Door het Albeda College word je zelfstandiger. Je leert te plannen en samen te werken. Ook leer je zelf keuzes te maken. En om verantwoordelijkheid te nemen voor de weg die je kiest. Op school, maar ook daarbuiten. Daarbij hou je natuurlijk rekening met de mensen om je heen. Want leven, leren en werken doe je samen. 26

27 ONDERNEMEND ZIJN EN ONDERNEMERSCHAP We dagen je uit om actief en creatief te zijn op school. Niet afwachten, maar aanpakken. Dat helpt jou later bij het zoeken naar leuk werk. Want actieve, ondernemende mensen maken meer kans op een goede baan. Wil je na je opleiding liever een eigen bedrijf starten? Dat kan. Wij helpen je waar mogelijk op weg. BEGELEIDING EN ZORG Bij het Albeda College kan je rekenen op begeleiding van je docenten. Als het goed gaat, maar ook als het iets minder goed gaat. Bijvoorbeeld als je op school of thuis problemen hebt. Of als je ziek bent. Wij regelen dan extra begeleiding en zorg voor jou. Het Albeda College werkt hiervoor goed samen met bijvoorbeeld de GGD, het Bureau Jeugdzorg en het Jongerenloket. Zo lukt het je misschien toch nog om je opleiding af te maken en je diploma te halen. Met je mbo-diploma op zak kun je een vervolgopleiding gaan doen. Op het mbo of op het hbo. Maar je kunt natuurlijk ook gelijk op zoek gaan naar een leuke baan. Misschien kies je ervoor om een eigen bedrijf te beginnen. Wat je ook doet: je Albeda-diploma is een goede basis om je weg te vinden in de maatschappij. HET ALBEDA COLLEGE: ECHT IETS VOOR JOU! 27

28 CORINA RENSKE SVETLANA MATTHEW ANUSCHKA Mehmet ROSE-MARY LARS MARION YILDIRIM KEVIN VINCENT SVEN FEMKE AGE CLAUDIA BETI TAMARA TYRONE IRMA BRIAN VALERIE TOM Luvienne AUGUSTUS

MATTHEW KIEST MAINTENANCE

MATTHEW KIEST MAINTENANCE MATTHEW KIEST MAINTENANCE (rdm campus) Ga jij een uitdaging niet uit de weg? Vind je het leuk om problemen op te lossen? En ben je graag breed inzetbaar? Dan is een baan in de maintenancesector precies

Nadere informatie

Middenkader Engineering

Middenkader Engineering LARS KIEST Middenkader Engineering Als jij een brede belangstelling hebt in de techniek, graag plant en organiseert, goed kunt denken in concepten en modellen en misschien wel wilt studeren in het HBO,

Nadere informatie

ANUSCHKA T

ANUSCHKA T JUSTINE KIEST DANS Heb jij talent voor dans en zie jij een toekomst voor jezelf als professioneel danser? Wil je met dans je brood verdienen? Dan is het Albeda Dans College op zoek naar jou! JOEY ANUSCHKA

Nadere informatie

mechatronica en werktuigbouwkunde

mechatronica en werktuigbouwkunde School voor Mechatronica, Maintenance en Engineering mechatronica en werktuigbouwkunde Middenkader Engineering Werktuigbouwkunde Allround Verspaner Allround Constructiewerker Verspaner Constructiewerker

Nadere informatie

dienstverlenend zijn. Volop doorstroommogelijkheden

dienstverlenend zijn. Volop doorstroommogelijkheden SAMIRA KIEST ICT 1 ICT is continu in ontwikkeling. Vraagt om mensen die goed kunnen samenwerken En die dienstverlenend zijn. Volop doorstroommogelijkheden naar hbo. Veel banen. Nu en in de toekomst. 2

Nadere informatie

LuvIEnnE KIEST JuRIDISCH

LuvIEnnE KIEST JuRIDISCH Luvienne KIEST JURIDISCH Vind je het leuk om bezig te zijn met allerlei wetten en regels? Werk je nauwkeurig en zelfstandig? Ben je dienstverlenend, communicatief en stressbestendig? DAN IS een TOEKOMST

Nadere informatie

gebied? Ben je organiseren? jou!

gebied? Ben je organiseren? jou! RENSKE KIEST secretarieel Vind je het leuk om dienstverlenend bezig te zijn op secretarieel gebied? Ben je stressbestendig en veelzijdig en kun je werken in teamverband? Vind je het leuk om te organiseren?

Nadere informatie

Een Maintenance opleiding op de RDM Campus, écht iets voor jou!

Een Maintenance opleiding op de RDM Campus, écht iets voor jou! Albeda en Zadkine MAINTENANCE Een Maintenance opleiding op de RDM Campus, écht iets voor jou! Ga jij een uitdaging niet uit de weg? Vind je het leuk om problemen op te lossen? En ben je graag breed inzetbaar?

Nadere informatie

Hoogeveen, Hardenberg 2012-2013. Metaal. www.alfa-college.nl

Hoogeveen, Hardenberg 2012-2013. Metaal. www.alfa-college.nl Hoogeveen, Hardenberg 18 2012-2013 Metaal www.alfa-college.nl Jouw opleiding volg je bij het Alfa-college Het Alfa-college is het christelijk regionaal opleidingencentrum voor Noord- en Oost-Nederland.

Nadere informatie

MAXIME KIEST UITErlIjKE verzorging

MAXIME KIEST UITErlIjKE verzorging MAXIME KIEST Uiterlijke verzorging Ben je geïnteresseerd in haarverzorging, schoonheidsverzorging en pedicure? Stel je de wensen van een klant centraal en ga je graag met mensen om? Ben je praktisch en

Nadere informatie

STEPHANIE KIEST MODE

STEPHANIE KIEST MODE STEPHANIE KIEST MODE Ben je modebewust én technisch aangelegd? Ben je creatief en heb je gevoel voor kwaliteit? Lijkt het je een uitdaging om met stoffen en machines mooie dingen te maken? DAN IS een toekomst

Nadere informatie

BRIAN KIEST SCHILDEREN

BRIAN KIEST SCHILDEREN BRIAN KIEST SCHILDEREN Heb jij technisch inzicht en wil je daar misschien je beroep van maken? Ben jij een kleurrijk type dat voor mooi werk gaat? Lijkt het je wat om de boel een nieuw aanzien te geven?

Nadere informatie

Groningen 20 2014-2015. Maintenance. www.alfa-college.nl

Groningen 20 2014-2015. Maintenance. www.alfa-college.nl Groningen 20 2014-2015 Maintenance www.alfa-college.nl Jouw opleiding volg je bij het Alfa-college Het Alfa-college is het christelijk regionaal opleidingencentrum voor Noord- en Oost-Nederland. Deze brochure

Nadere informatie

Hoogeveen, Hardenberg 19 2014-2015. Metaal. www.alfa-college.nl

Hoogeveen, Hardenberg 19 2014-2015. Metaal. www.alfa-college.nl Hoogeveen, Hardenberg 19 2014-2015 Metaal www.alfa-college.nl Jouw opleiding volg je bij het Alfa-college Het Alfa-college is het christelijk regionaal opleidingencentrum voor Noord- en Oost-Nederland.

Nadere informatie

T O M KIEST BEdrIjfSadMInISTraTIE

T O M KIEST BEdrIjfSadMInISTraTIE TOM KIEST Bedrijfsadministratie Vind je het leuk om dienstverlenend bezig te zijn op administratief gebied? Vind je het leuk om met cijfers en geld te werken? DAN IS een toekomst in de bedrijfsadministratie

Nadere informatie

KIEST ELEKTROTECHNIEK

KIEST ELEKTROTECHNIEK AGE KIEST ELEKTROTECHNIEK Ben je geïnteresseerd in technologie of alles wat met elektra en stroom te maken heeft? Vind je het leuk om met allerlei (high-tech) apparatuur te werken? Heb je technisch inzicht?

Nadere informatie

Basisvaardigheden metaalbewerken

Basisvaardigheden metaalbewerken Keuzedeel mbo Basisvaardigheden metaalbewerken gekoppeld aan één of meerdere kwalificaties mbo Code K0368 Penvoerder: Sectorkamer mobiliteit, transport, logistiek en maritiem Gevalideerd door: Paritaire

Nadere informatie

TI 7-12. Werktuigbouwkunde

TI 7-12. Werktuigbouwkunde TI 7-12 Werktuigbouwkunde Werktuigbo Werktuigbouwkunde Schooljaar 2013-2014 Techniek & Informatica Techniek Kies voor een praktische opleiding in de werktuigbouw erktuigbouwkunde Werktuigbouw Heb jij aanleg

Nadere informatie

TA M A R A KIEST COMMERCIEEL

TA M A R A KIEST COMMERCIEEL TAMARA KIEST COMMERCIEEL Vind je het leuk het gesprek aan te gaan? Wil jij leren hoe je de klant kan overtuigen? Zie jij het als een uitdaging om targets en deadlines te halen? DAN IS een toekomst in de

Nadere informatie

AAN DE SLAG TECHNIEK OPLEIDINGEN. www.rtc-hardenberg.nl

AAN DE SLAG TECHNIEK OPLEIDINGEN. www.rtc-hardenberg.nl AAN DE SLAG TECHNIEK OPLEIDINGEN www.rtc-hardenberg.nl Bouw opleidingen Niveau Duur Hardenberg Timmerman 2 2 jaar bbl Allround Timmerman 3 2 jaar bbl Metselaar 2 2 jaar bbl Allround Metselaar 3 2 jaar

Nadere informatie

De wereld van de. Maakindustrie. Interesse Ontdek de wereld van Maakindustrie Waarom Albeda College/Zadkine Techniek

De wereld van de. Maakindustrie. Interesse Ontdek de wereld van Maakindustrie Waarom Albeda College/Zadkine Techniek De wereld van de Maakindustrie Interesse Ontdek de wereld van Maakindustrie Waarom Albeda College/Zadkine Techniek & Technologie? Ontdek welk niveau bij jou past Kom eens langs! Aanmeldprocedure Heb je

Nadere informatie

egiocollegeopleidingen

egiocollegeopleidingen _middenkader techniek egiocollegeopleidingen Met een middenkader opleiding in de techniek kun je alle kanten op Drie richtingen: elektrotechniek, werktuigbouw & procestechniek Open huis 20 januari, 16

Nadere informatie

IK GA VOOR DE SCHOOL VOOR TECHNIEK MBOAMERSFOORT.NL

IK GA VOOR DE SCHOOL VOOR TECHNIEK MBOAMERSFOORT.NL IK GA VOOR DE SCHOOL VOOR TECHNIEK MBOAMERSFOORT.NL TECHNIEK IS DENKEN IN OPLOSSINGEN De techniek ontwikkelt zich razendsnel. Er is veel vraag naar goede vakmensen. Kiezen voor de techniek is dan ook kiezen

Nadere informatie

Voorlichting PIE 20 februari 2019

Voorlichting PIE 20 februari 2019 Voorlichting PIE 20 februari 2019 Waar staat het profieldeel PIE voor? Produceren, Installeren en Energie Wat wordt er aangeboden? Profiel ( = verplicht) Ontwerpen en maken * Bewerken en verbinden van

Nadere informatie

IK GA VOOR DE SCHOOL VOOR TECHNIEK MBOAMERSFOORT.NL

IK GA VOOR DE SCHOOL VOOR TECHNIEK MBOAMERSFOORT.NL IK GA VOOR DE SCHOOL VOOR TECHNIEK MBOAMERSFOORT.NL TECHNIEK IS DENKEN IN OPLOSSINGEN De techniek ontwikkelt zich razendsnel. Er is veel vraag naar goede vakmensen. Kiezen voor de techniek is dan ook kiezen

Nadere informatie

Zadkine Startcollege Wat heb jij aan Startcollege? Bol of bbl Entree Opleidingen

Zadkine Startcollege Wat heb jij aan Startcollege? Bol of bbl Entree Opleidingen STARTCOLLEGE Zadkine Startcollege Ben je 16 jaar of ouder en heb je geen vmbo-diploma? Wil je wel een vak leren, ervaring opdoen en ook nog eens een diploma behalen? Dan is het Startcollege iets voor jou!

Nadere informatie

Welkom bij MAAKINDUSTRIE & ONDERHOUD

Welkom bij MAAKINDUSTRIE & ONDERHOUD 2019-2020 Welkom bij MAAKINDUSTRIE & ONDERHOUD Een samenwerkingsschool van Albeda en Zadkine Welkom in jouw toekomst! Techniek College Rotterdam biedt jou een toonaangevende technische of technologische

Nadere informatie

Elektrotechniek. novacollege.nl/techniek. Installatietechniek. Procestechniek. Werktuigbouw. Techniek 2016/2017

Elektrotechniek. novacollege.nl/techniek. Installatietechniek. Procestechniek. Werktuigbouw. Techniek 2016/2017 novacollege.nl/techniek Elektrotechniek Installatietechniek Procestechniek Werktuigbouw Techniek 2016/2017 Ik wilde een technische opleiding doen. Het werd elektro, een strategische keuze. Ik houd van

Nadere informatie

Welkom bij MAAKINDUSTRIE & ONDERHOUD

Welkom bij MAAKINDUSTRIE & ONDERHOUD 2018-2019 Welkom bij MAAKINDUSTRIE & ONDERHOUD Een samenwerkingsschool van Albeda en Zadkine Welkom in jouw toekomst! Techniek College Rotterdam biedt jou een toonaangevende technische of technologische

Nadere informatie

IK GA VOOR DE SCHOOL VOOR WELZIJN MBOAMERSFOORT.NL

IK GA VOOR DE SCHOOL VOOR WELZIJN MBOAMERSFOORT.NL IK GA VOOR DE SCHOOL VOOR WELZIJN MBOAMERSFOORT.NL JIJ ZIET WAT IEMAND NODIG HEEFT Werken in de sector welzijn is mooi en belangrijk werk. Bij de School voor Welzijn kun je verschillende opleidingen volgen.

Nadere informatie

Bouwtechnische opleidingen

Bouwtechnische opleidingen Groningen, Hoogeveen 14 2012-2013 Bouwtechnische opleidingen www.alfa-college.nl Jouw opleiding volg je bij het Alfa-college Het Alfa-college is het christelijk regionaal opleidingencentrum voor Noord-

Nadere informatie

KIEST GEZONDHEIDSZORG

KIEST GEZONDHEIDSZORG LINOU KIEST GEZONDHEIDSZORG Ben je het liefst praktisch bezig en vind je het leuk om met mensen samen te werken? Heb je een groot verantwoordelijkheidsgevoel en houd je van afwisseling? Wil je anderen

Nadere informatie

Tata Steel daagt je uit 750 Hectare fabrieksterrein dag en nacht draaiend houden

Tata Steel daagt je uit 750 Hectare fabrieksterrein dag en nacht draaiend houden Tata Steel daagt je uit 750 Hectare fabrieksterrein dag en nacht draaiend houden Opleiding allround technicus werktuigbouw (BBL MBO 3 & 4) Werken en leren tegelijk Tata Steel is wereldwijd één van de

Nadere informatie

Elektrotechniek. novacollege.nl/techniek. Installatietechniek. Procestechniek. Werktuigbouw TECHNIEK 2018/2019

Elektrotechniek. novacollege.nl/techniek. Installatietechniek. Procestechniek. Werktuigbouw TECHNIEK 2018/2019 novacollege.nl/techniek Elektrotechniek Installatietechniek Procestechniek Werktuigbouw TECHNIEK 2018/2019 Op de opleiding moet je zelfstandig werken. Op een goed moment kreeg ik door: het is mijn vak,

Nadere informatie

de techniek van cofely

de techniek van cofely de techniek van cofely wel eens van cofely gehoord? Bij Cofely gaat er een wereld voor je open. Monteurs, lassers, calculatoren, werkvoorbereiders, servicetechnici en andere specialisten werken samen aan

Nadere informatie

Elektrotechniek. novacollege.nl/mytec. Procestechniek. Werktuigbouw. MyTec 2019/2020

Elektrotechniek. novacollege.nl/mytec. Procestechniek. Werktuigbouw. MyTec 2019/2020 novacollege.nl/mytec Elektrotechniek Procestechniek Werktuigbouw MyTec 2019/2020 Ik wil projectleider of werkvoorbereider worden. Ik heb voor MyTec gekozen omdat je de eerste anderhalf jaar breed wordt

Nadere informatie

(Summa) Techniek en (Summa) Engineering Het verschil

(Summa) Techniek en (Summa) Engineering Het verschil (Summa) Techniek en (Summa) Engineering Het verschil 21 april 2016 Ik ben 15 jaar en ik wil iets met techniek, dus kies ik voor 3 Ik kies voor een technische opleiding bij: Summa Bouw & Infra metselaar,

Nadere informatie

IK GA VOOR DE SCHOOL VOOR ECONOMIE EN ONDERNEMEN MBOAMERSFOORT.NL

IK GA VOOR DE SCHOOL VOOR ECONOMIE EN ONDERNEMEN MBOAMERSFOORT.NL IK GA VOOR DE SCHOOL VOOR ECONOMIE EN ONDERNEMEN MBOAMERSFOORT.NL MET JOU LOOPT ALLES OP ROLLETJES Werken in een bedrijf is elke dag anders. Ben je liever eigen baas? Leer dan alles over zelfstandig ondernemer

Nadere informatie

Groningen 2012-2013. Hout en Meubel. www.alfa-college.nl

Groningen 2012-2013. Hout en Meubel. www.alfa-college.nl 15 2012-201 Hout en Meubel www.alfa-college.nl Jouw opleiding volg je bij het Alfa-college Het Alfa-college is het christelijk regionaal opleidingencentrum voor Noord- en Oost-Nederland. Deze brochure

Nadere informatie

Keuzedelen Kwalificatiestructuur Domein MEI

Keuzedelen Kwalificatiestructuur Domein MEI Keuzedelen Kwalificatiestructuur Domein MEI Hoofdgroep 1: (kader)functies techniek algemeen Human technology Technicus human technology 4 Middenkader engineering Middenkader engineering Technisch tekenen

Nadere informatie

IK GA VOOR DE ENTREE- OPLEIDINGEN MBOAMERSFOORT.NL

IK GA VOOR DE ENTREE- OPLEIDINGEN MBOAMERSFOORT.NL IK GA VOOR DE ENTREE- OPLEIDINGEN MBOAMERSFOORT.NL WERKEN AAN JE EIGEN TOEKOMST Een entree-opleiding is voor iedereen die nog geen diploma heeft. We hebben opleidingen in 7 richtingen uit 4 sectoren: horeca,

Nadere informatie

Elektrotechniek. novacollege.nl/techniek. Installatietechniek. Procestechniek. Werktuigbouw TECHNIEK 2017/2018

Elektrotechniek. novacollege.nl/techniek. Installatietechniek. Procestechniek. Werktuigbouw TECHNIEK 2017/2018 novacollege.nl/techniek Elektrotechniek Installatietechniek Procestechniek Werktuigbouw TECHNIEK 2017/2018 Ik wilde altijd de zorg in, tot ik op de middelbare school met techniek in aanraking kwam. Ik

Nadere informatie

egiocollegeopleidingen

egiocollegeopleidingen _middenkader techniek egiocollegeopleidingen Met een middenkader opleiding in de techniek kun je alle kanten op Drie richtingen: elektrotechniek, werktuigbouw & procestechniek Open huis 16 november 2016,

Nadere informatie

DONATELLA KIEST WELZIJN & ONDERWIJS

DONATELLA KIEST WELZIJN & ONDERWIJS DONATELLA KIEST WELZIJN & ONDERWIJS Werk je graag met mensen? Vind je het leuk om (jonge) mensen te begeleiden bij hun ontwikkeling en het inrichten van hun dagelijks leven? Werk je graag zelfstandig en

Nadere informatie

ED 5-14. Graafschap College JURIDISCHE DIENSTVERLENING. Opleidingen. Juridische dienstverlening

ED 5-14. Graafschap College JURIDISCHE DIENSTVERLENING. Opleidingen. Juridische dienstverlening JURIDISCHE DIENSTVERLENING ED 5-14 Graafschap College Opleidingen Juridische dienstverlening 2014-2015 Jouw advies helpt mensen verder Ben je hulpvaardig en kun je goed met mensen omgaan? Lijkt het je

Nadere informatie

MBO JOUW TALENT JOUW TOEKOMST VMBO MBO PRAKTIJK SCHOOL

MBO JOUW TALENT JOUW TOEKOMST VMBO MBO PRAKTIJK SCHOOL JOUW TALENT JOUW TOEKOMST MBO VMBO MBO PRAKTIJK SCHOOL Je kunt bij ons een opleiding op mbo2-niveau volgen. Ook als je ergens anders je vmbo-opleiding hebt gevolgd. We werken voor onze mboopleidingen samen

Nadere informatie

IK GA VOOR DE SCHOOL VOOR SCHOONHEIDS- SPECIALISTEN

IK GA VOOR DE SCHOOL VOOR SCHOONHEIDS- SPECIALISTEN IK GA VOOR DE SCHOOL VOOR SCHOONHEIDS- SPECIALISTEN MBOAMERSFOORT.NL JIJ HELPT MENSEN ER GOED UIT TE ZIEN Natuurlijk besteed jij zelf veel aandacht aan je uiterlijk. Mensen kijken toch of hun schoonheidsspecialist

Nadere informatie

Kiezen in mavo 2. Cohort Park Lyceum Almere

Kiezen in mavo 2. Cohort Park Lyceum Almere Kiezen in mavo 2 Cohort 2018 Park Lyceum Almere Kiezen in mavo 2. Je staat voor een lastige keuze. Je gaat een keuze maken tussen de drie profielen en deze keuze bepaalt voor een deel je toekomstmogelijkheden.

Nadere informatie

DIT IS MBO. Korte uitleg voor ouders en verzorgers over middelbaar beroeps onderwijs

DIT IS MBO. Korte uitleg voor ouders en verzorgers over middelbaar beroeps onderwijs DIT IS MBO Korte uitleg voor ouders en verzorgers over middelbaar beroeps onderwijs Dit is mbo Je krijgt in dit document basisinformatie over: 4 verschillende niveaus Toelatingseisen 3 verschillende leerwegen

Nadere informatie

DECANOLOGICA LEERJAAR 2 VMBO

DECANOLOGICA LEERJAAR 2 VMBO DECANOLOGICA LEERJAAR 2 VMBO 2014-2015 1 Inhoudsopgave 1 Het onderwijs verandert blz 3 2 Kiezen in VMBO-2 blz 4 3 De opleidingen binnen het Minkema College blz 5 Basis- en kaderberoepsgerichte leerweg

Nadere informatie

DE MBO-COLLEGES VAN ROC TER AA

DE MBO-COLLEGES VAN ROC TER AA 2 ONZE MBO-COLLEGES DE MBO-COLLEGES VAN ROC TER AA Je kunt bij ROC Ter AA een beroepsopleiding volgen bij zeven mbo-colleges. De opleidingen van een mbo-college horen allemaal bij een bepaald vakgebied.

Nadere informatie

novacollege.nl/techniek Elektrotechniek Installatietechniek MyTec Procestechniek Werktuigbouw TECHNIEK 2020/2021

novacollege.nl/techniek Elektrotechniek Installatietechniek MyTec Procestechniek Werktuigbouw TECHNIEK 2020/2021 novacollege.nl/techniek Elektrotechniek Installatietechniek MyTec Procestechniek Werktuigbouw TECHNIEK 2020/2021 Deze opleiding staat goed aangeschreven en hierna heb ik gegarandeerd een baan bij mijn

Nadere informatie

Eerste monteur elektrotechnische installaties woning en utiliteit

Eerste monteur elektrotechnische installaties woning en utiliteit Gilde Opleidingen Telefoon: (088) 468 2000 E-mail: info@gildeopleidingen.nl Eerste monteur elektrotechnische installaties woning en utiliteit Studierichting Elektrotechniek Locatie Roermond - Kasteel Hillenraedtstraat

Nadere informatie

Tata Steel daagt je uit MegaWatts en milli-ampères stroomlijnen

Tata Steel daagt je uit MegaWatts en milli-ampères stroomlijnen Tata Steel daagt je uit MegaWatts en milli-ampères stroomlijnen Opleiding allround technicus elektrotechniek (BBL MBO 3 & 4) Werken en leren tegelijk Tata Steel is wereldwijd één van de grootste staalproducenten.

Nadere informatie

Welkom bij DE BBL- OPLEIDINGEN TECHNIEK. Een samenwerkingsschool van Albeda en Zadkine

Welkom bij DE BBL- OPLEIDINGEN TECHNIEK. Een samenwerkingsschool van Albeda en Zadkine 2019-2020 Welkom bij DE BBL- OPLEIDINGEN TECHNIEK Een samenwerkingsschool van Albeda en Zadkine Welkom in jouw toekomst! Techniek College Rotterdam biedt jou een toonaangevende technische of technologische

Nadere informatie

IK GA VOOR DE ENTREE- OPLEIDINGEN MBOAMERSFOORT.NL

IK GA VOOR DE ENTREE- OPLEIDINGEN MBOAMERSFOORT.NL IK GA VOOR DE ENTREE- OPLEIDINGEN MBOAMERSFOORT.NL WERKEN AAN JE EIGEN TOEKOMST Een entree-opleiding is voor iedereen die nog geen diploma heeft. We hebben opleidingen in 7 richtingen uit 4 sectoren: horeca,

Nadere informatie

ik ga voor de 2015-2016 school voor economie en ondernemen

ik ga voor de 2015-2016 school voor economie en ondernemen ik ga voor de 2015-2016 school voor economie en ondernemen Een secretaresse voert natuurlijk heel ander werk uit dan een commercieel medewerker bij een bank, een juridisch medewerker bij een gemeente of

Nadere informatie

egiocollegeopleidingen

egiocollegeopleidingen _middenkader techniek egiocollegeopleidingen Met een middenkaderopleiding in de techniek kun je alle kanten op Drie richtingen: elektrotechniek, werktuigbouw en procestechniek Open DAG 21 november 2018,

Nadere informatie

Werkvoorbereider installaties

Werkvoorbereider installaties Gilde Opleidingen Telefoon: (0475)34 32 43 E-mail: info@gildeopleidingen.nl Werkvoorbereider installaties Studierichting Installatietechniek (CIVIL) Elektrotechniek Locatie Roermond - Kasteel Hillenraedtstraat

Nadere informatie

IK GA VOOR DE SCHOOL VOOR ECONOMIE EN ONDERNEMEN MBOAMERSFOORT.NL

IK GA VOOR DE SCHOOL VOOR ECONOMIE EN ONDERNEMEN MBOAMERSFOORT.NL IK GA VOOR DE SCHOOL VOOR ECONOMIE EN ONDERNEMEN MBOAMERSFOORT.NL MET JOU LOOPT ALLES OP ROLLETJES Werken in een bedrijf is elke dag anders. Ben je liever eigen baas? Leer dan alles over zelfstandig ondernemer

Nadere informatie

IK GA VOOR DE SCHOOL VOOR WELZIJN MBOAMERSFOORT.NL

IK GA VOOR DE SCHOOL VOOR WELZIJN MBOAMERSFOORT.NL IK GA VOOR DE SCHOOL VOOR WELZIJN MBOAMERSFOORT.NL JIJ ZIET WAT IEMAND NODIG HEEFT In de sector welzijn is veel werk! En het is ook mooi werk. Want je werk is heel belangrijk voor de mensen die jij helpt.

Nadere informatie

Tata Steel daagt je uit 750 Hectare fabrieksterrein dag en nacht draaiend houden

Tata Steel daagt je uit 750 Hectare fabrieksterrein dag en nacht draaiend houden Tata Steel daagt je uit 750 Hectare fabrieksterrein dag en nacht draaiend houden Opleiding allround technicus werktuigbouw (BBL MBO 3 & 4) WERKEN EN LEREN TEGELIJK Tata Steel is wereldwijd één van de

Nadere informatie

Groningen, Hoogeveen 22 2014-2015. Elektrotechniek, Mechatronica, Werktuigbouwkunde. Engineering. www.alfa-college.nl

Groningen, Hoogeveen 22 2014-2015. Elektrotechniek, Mechatronica, Werktuigbouwkunde. Engineering. www.alfa-college.nl Groningen, Hoogeveen 22 2014-2015 Elektrotechniek, Mechatronica, Werktuigbouwkunde Engineering www.alfa-college.nl Jouw opleiding volg je bij het Alfa-college Het Alfa-college is het christelijk regionaal

Nadere informatie

egiocollegeopleidingen

egiocollegeopleidingen _middenkader techniek egiocollegeopleidingen Met een middenkaderopleiding in de techniek kun je alle kanten op Drie richtingen: elektrotechniek, werktuigbouw en procestechniek Open DAG 22 november 2017,

Nadere informatie

KIEST SPORT & BEWEGEN

KIEST SPORT & BEWEGEN CINDY KIEST SPORT & BEWEGEN ZIT je NIET GRaaG STIl EN BEN je OOK NOG SPORTIEf? VIND je het leuk met mensen Om TE GaaN EN DuRf je VERaNTWOORDElIjKhEID TE DRaGEN? DaN IS EEN TOEKOmST IN DE BRaNChE SPORT

Nadere informatie

ik ga voor de academie voor economie en ondernemen

ik ga voor de academie voor economie en ondernemen ik ga voor de academie voor economie en ondernemen Een secretaresse voert natuurlijk heel ander werk uit dan een commercieel medewerker bij een bank, een juridisch medewerker bij een gemeente of een marketingmedewerker.

Nadere informatie

Technisch Specialist Personenauto's

Technisch Specialist Personenauto's Gilde Opleidingen Telefoon: (0475)34 32 43 E-mail: info@gildeopleidingen.nl Technisch Specialist Personenauto's Studierichting Motorvoertuigentechniek Locatie Venlo - Hagerhofweg Niveau 4 Leerweg bol Sector

Nadere informatie

Maintenance. De wereld van Proces & Interesse Ontdek de wereld van Proces & Maintenance Waarom Albeda College/Zadkine Techniek

Maintenance. De wereld van Proces & Interesse Ontdek de wereld van Proces & Maintenance Waarom Albeda College/Zadkine Techniek De wereld van Proces & Maintenance Interesse Ontdek de wereld van Proces & Maintenance Waarom Albeda College/Zadkine Techniek & Technologie? Ontdek welk niveau bij jou past Kom eens langs! Aanmeldprocedure

Nadere informatie

IK GA VOOR MHBO AMERSFOORT MBOAMERSFOORT.NL

IK GA VOOR MHBO AMERSFOORT MBOAMERSFOORT.NL IK GA VOOR MHBO AMERSFOORT MBOAMERSFOORT.NL KEUZE UIT 5 MHBO-OPLEIDINGEN MHBO-opleidingen zijn opleidingstrajecten op maat. Hierbij doorloop je sneller een opleiding en kun je je diploma dus extra snel

Nadere informatie

ik ga voor de School voor Economie en Ondernemen Academie voor Economie en Ondernemen

ik ga voor de School voor Economie en Ondernemen Academie voor Economie en Ondernemen ga jn mi n ka l wi t wa t wa en zi et g at we we La n ge ei ga voor de School voor Economie en Ondernemen Academie voor Economie en Ondernemen Een secretaresse voert natuurlijk heel ander werk uit dan

Nadere informatie

IK GA VOOR DE SPORTACADEMIE AMERSFOORT MBOAMERSFOORT.NL

IK GA VOOR DE SPORTACADEMIE AMERSFOORT MBOAMERSFOORT.NL IK GA VOOR DE SPORTACADEMIE AMERSFOORT MBOAMERSFOORT.NL JIJ KRIJGT IEDEREEN AAN HET SPORTEN Ben je sportief? En heb je een goede conditie? Maak van sport je werk! Je kunt bij allerlei verschillende bedrijven

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING 4 2. KIEZEN 5 3. KIEZEN IN 2 HTL 6 4. SECTOREN 7. 5. VAKKENPAKKET (lessentabel) 8 6. BEROEPENÖRIENTATIE 9

INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING 4 2. KIEZEN 5 3. KIEZEN IN 2 HTL 6 4. SECTOREN 7. 5. VAKKENPAKKET (lessentabel) 8 6. BEROEPENÖRIENTATIE 9 Naam : klas : 2 INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING 4 2. KIEZEN 5 3. KIEZEN IN 2 HTL 6 4. SECTOREN 7 5. VAKKENPAKKET (lessentabel) 8 6. BEROEPENÖRIENTATIE 9 7. MOGELIJKHEDEN NA HET VMBO 10 8. INFORMATIE VERKRIJGEN

Nadere informatie

Elektrotechniek. novacollege.nl/mytec. Procestechniek. Werktuigbouw. MyTec 2017/2018

Elektrotechniek. novacollege.nl/mytec. Procestechniek. Werktuigbouw. MyTec 2017/2018 novacollege.nl/mytec Elektrotechniek Procestechniek Werktuigbouw MyTec 2017/2018 Ik wilde de techniek in, maar er is zoveel keus! Daarom koos ik voor MyTec. Je begint breed, komt met alle techniekvakken

Nadere informatie

IK GA VOOR MHBO AMERSFOORT MBOAMERSFOORT.NL

IK GA VOOR MHBO AMERSFOORT MBOAMERSFOORT.NL IK GA VOOR MHBO AMERSFOORT MBOAMERSFOORT.NL KEUZE UIT 5 MHBO-OPLEIDINGEN MHBO-opleidingen zijn opleidingstrajecten op maat. Hierbij doorloop je sneller een opleiding en kun je je diploma dus extra snel

Nadere informatie

JOUW NIVEAU, JOUW STIJL, JOUW ROUTE

JOUW NIVEAU, JOUW STIJL, JOUW ROUTE MBO VEEL LEREN DOOR TE DOEN Bij ons leer je op een praktische manier: door heel veel te doen. We hebben kleine vakklassen en de docenten weten precies wat jij nodig hebt om verder te komen. Daardoor gaat

Nadere informatie

Engineering, Construction & Maintenance. Markiezaat College, het échte werk

Engineering, Construction & Maintenance. Markiezaat College, het échte werk 2014 2015 Engineering, Construction & Maintenance Markiezaat College, het échte werk Ga jij in een achtbaan als hij niet goed ontworpen, gemaakt of onderhouden wordt? Engineering: de ontwerpers van de

Nadere informatie

Instructie en informatie voor de begeleider metaal en precisie

Instructie en informatie voor de begeleider metaal en precisie Instructie en informatie voor de begeleider metaal en precisie Masterplan Instructie en informatie over: - Begeleiden en Beoordelen - Startgesprek (BOL / BBL) Logo s weghalen is niet netjes - Ontwikkelingsgericht

Nadere informatie

Opleiding. Plaatbewerking. mbo niveau 4+ BBL 2014-2015. Pilot in februari 2015! kweekvijver voor techniek, vakmanschap en creativiteit

Opleiding. Plaatbewerking. mbo niveau 4+ BBL 2014-2015. Pilot in februari 2015! kweekvijver voor techniek, vakmanschap en creativiteit Opleiding Plaatbewerking mbo niveau 4+ BBL 2014-2015 Pilot in februari 2015! kweekvijver voor techniek, vakmanschap en creativiteit Opleiding BBL-opleiding op mbo niveau 4+ Plaatbewerking De metaalbewerking

Nadere informatie

Kenniscentrum Beroepsonderwijs Bedrijfsleven Kenteq. Uit handboek beroepsprofielen metaal Dijk12-Juni 2001

Kenniscentrum Beroepsonderwijs Bedrijfsleven Kenteq. Uit handboek beroepsprofielen metaal Dijk12-Juni 2001 Beroepstypering Plaatconstructiewerker Algemene informatie datum: 31 januari 2003 versie: 2 Onder regie van kenniscentrum beroepsonderwijs bedrijfsleven Ontwikkeld door: Kenniscentrum Beroepsonderwijs

Nadere informatie

mbo cultuurtechnisch loonwerk

mbo cultuurtechnisch loonwerk mbo cultuurtechnisch loonwerk 2017 2018 Bouw je carrière vanaf de grond op mbo cultuurtechnisch loonwerk Als je van grondig werk houdt Cumelabedrijven zijn belangrijke werkgevers op het platteland en in

Nadere informatie

IK GA VOOR DE SCHOOL VOOR SCHOONHEIDS- SPECIALISTEN

IK GA VOOR DE SCHOOL VOOR SCHOONHEIDS- SPECIALISTEN IK GA VOOR DE SCHOOL VOOR SCHOONHEIDS- SPECIALISTEN MBOAMERSFOORT.NL JE HELPT MENSEN ER GOED UITZIEN Natuurlijk besteed jij zelf veel aandacht aan je uiterlijk. Mensen kijken toch of hun schoonheidsspecialist

Nadere informatie

Ik. k.an niet kiezen.'',, '--...\. 0

Ik. k.an niet kiezen.'',, '--...\. 0 111 -- Ik. k.an niet kiezen??? WelZ J" zor9.'',, '--...\. 0 -- 0 HELP! Ik kan niet kiezen! Moet je binnenkort een keuze maken voor een vervolgopleiding? Vind je het lastig om deze keuze te maken? Dat kunnen

Nadere informatie

IK GA VOOR DE HOTELSCHOOL AMERSFOORT MBOAMERSFOORT.NL

IK GA VOOR DE HOTELSCHOOL AMERSFOORT MBOAMERSFOORT.NL IK GA VOOR DE HOTELSCHOOL AMERSFOORT MBOAMERSFOORT.NL JIJ LAAT MENSEN GENIETEN Jij let op alle details. Ligt het bestek perfect op tafel? Zijn de glazen goed gepoetst? Ziet elk gerecht er fantastisch uit?

Nadere informatie

Kerntaak 1: Bewerkt materialen

Kerntaak 1: Bewerkt materialen Kerntaak 1: Bewerkt materialen Werkproces 1.1: Voorbereiden materiaal bewerkingen De allround verspaner ontvangt de werkopdracht van de leidinggevende. Ter voorbereiding op de verspanende bewerkingen leest

Nadere informatie

Instructie en informatie voor de begeleider

Instructie en informatie voor de begeleider Instructie en informatie voor de begeleider Masterplan Instructie en informatie over: - Begeleiden en Beoordelen - Startgesprek (BOL/BBL) - Ontwikkelingsgericht opleiden en beoordelen - Overgang naar de

Nadere informatie

Keuzevoorlichting mavo-3. Decaan: I.C. de Vries. Welkom

Keuzevoorlichting mavo-3. Decaan: I.C. de Vries. Welkom Keuzevoorlichting mavo-3 Decaan: I.C. de Vries Welkom Quiz Uitleg keuze/ sectoren Mogelijkheid tot vragen stellen 5-2-2016 Keuzevoorlichting MAVO 3 2 Quiz Nodig: de kaartjes op uw stoel! Hoeveel verschillende

Nadere informatie

Welkom bij PROCES & MAINTENANCE

Welkom bij PROCES & MAINTENANCE 2018-2019 Welkom bij PROCES & MAINTENANCE Een samenwerkingsschool van Albeda en Zadkine Welkom in jouw toekomst! Techniek College Rotterdam biedt jou een toonaangevende technische of technologische opleiding.

Nadere informatie

IK GA VOOR DE KAPPERSSCHOOL AMERSFOORT MBOAMERSFOORT.NL

IK GA VOOR DE KAPPERSSCHOOL AMERSFOORT MBOAMERSFOORT.NL IK GA VOOR DE KAPPERSSCHOOL AMERSFOORT MBOAMERSFOORT.NL WERKEN ALS KAPPER OF EEN EIGEN SALON STARTEN Uiterlijk is belangrijk voor jou. Je ziet er graag mooi en verzorgd uit. Dat geldt ook voor de klanten

Nadere informatie

Tata Steel daagt je uit Robotisering en industriële automatisering stroomlijnen

Tata Steel daagt je uit Robotisering en industriële automatisering stroomlijnen Tata Steel daagt je uit Robotisering en industriële automatisering stroomlijnen Opleiding allround technicus elektrotechniek (BBL MBO 3 & 4) WERKEN EN LEREN TEGELIJK Tata Steel is wereldwijd één van de

Nadere informatie

Elektrotechniek. novacollege.nl/mytec. Procestechniek. Werktuigbouw. MyTec 2020/2021

Elektrotechniek. novacollege.nl/mytec. Procestechniek. Werktuigbouw. MyTec 2020/2021 novacollege.nl/mytec Elektrotechniek Procestechniek Werktuigbouw MyTec 2020/2021 Tijdens mijn stage in een fabriek leer ik elke dag iets nieuws. Een meter vervangen of een pomp repareren. Ik hou van samenwerken,

Nadere informatie

Sociaal-maatschappelijk dienstverlener BOL

Sociaal-maatschappelijk dienstverlener BOL Wettelijke toelatingseisen Crebo Duur Niveau Leerweg Start Locatie(s) 25489 3 jaar Niveau 4 BeroepsOpleidende Leerweg (BOL) Augustus Veluwestraat, Arnhem DIT KUN JE DOEN NA JE STUDIE In Nederland is er

Nadere informatie

Welkom bij PROCES & MAINTENANCE

Welkom bij PROCES & MAINTENANCE 2019-2020 Welkom bij PROCES & MAINTENANCE Een samenwerkingsschool van Albeda en Zadkine Welkom in jouw toekomst! Techniek College Rotterdam biedt jou een toonaangevende technische of technologische opleiding.

Nadere informatie

ENTREEOPLEIDINGEN MEER INFORMATIE EN AANMELDEN ONZE OPLEIDINGEN

ENTREEOPLEIDINGEN MEER INFORMATIE EN AANMELDEN ONZE OPLEIDINGEN ENTREEOPLEIDINGEN ENTREE- OPLEIDINGEN Ben je 16 jaar of ouder en heb je geen vmbo-diploma? Wil je een vak leren, ervaring opdoen en een diploma halen? Dan is een entreeopleiding bij het Albeda Startcollege

Nadere informatie

Laat jezelf zien. Metaalbewerker: Constructiewerker/ Plaatwerker/Basislasser* Metaalbewerking

Laat jezelf zien. Metaalbewerker: Constructiewerker/ Plaatwerker/Basislasser* Metaalbewerking Metaalbewerking Metaalbewerker: Constructiewerker/ * LEERWEG: BBL NIVEAU: 2 DUUR: 2 jaar LESLOCATIE(S): Harderwijk: Westeinde 33 Kampen: Flevoweg 68 * De uitstroom Basislasser wordt alleen in Kampen aangeboden

Nadere informatie

MBO OPLEIDINGEN METAALTECHNIEK ELEKTROTECHNIEK INSTALLATIETECHNIEK ENGINEERING & MECHATRONICA. Techniek & Technologie College is onderdeel van

MBO OPLEIDINGEN METAALTECHNIEK ELEKTROTECHNIEK INSTALLATIETECHNIEK ENGINEERING & MECHATRONICA. Techniek & Technologie College is onderdeel van MBO OPLEIDINGEN METAALTECHNIEK ELEKTROTECHNIEK INSTALLATIETECHNIEK ENGINEERING & MECHATRONICA Techniek & Technologie College is onderdeel van 2 ONZE MBO-COLLEGES DE MBO-COLLEGES VAN ROC TER AA Je kunt

Nadere informatie

novacollege.nl/mytec Elektrotechniek Procestechniek Werktuigbouw MyTec 2016/2017

novacollege.nl/mytec Elektrotechniek Procestechniek Werktuigbouw MyTec 2016/2017 novacollege.nl/mytec Elektrotechniek Procestechniek Werktuigbouw MyTec 2016/2017 Ik heb stage gelopen bij Liander, de beheerder van het elektriciteitsnetwerk. Later wil ik daar aan de slag: systemen doormeten,

Nadere informatie

STERK IN CONSTRUCTIE!

STERK IN CONSTRUCTIE! STERK IN CONSTRUCTIE! INSTALLATIES & CONSTRUCTIES VAN VAN SCHETS SCHETS TOT TOT INSTALLATIE INSTALLATIE EN EN NAZORG NAZORG Van Wijk voert complete ontwerptrajecten uit van machines, metaal- en constructie

Nadere informatie

Eerste monteur woning (Installatietechniek)

Eerste monteur woning (Installatietechniek) Gilde Opleidingen Telefoon: (0475)34 32 43 E-mail: info@gildeopleidingen.nl Eerste monteur woning (Installatietechniek) Studierichting Installatietechniek (CIVIL) Locatie Roermond - Kasteel Hillenraedtstraat

Nadere informatie

Sociaal-cultureel werker

Sociaal-cultureel werker Crebo Duur Niveau Leerweg Start 25488 3 jaar Niveau 4 BeroepsOpleidende Leerweg (BOL) Augustus (bij voldoende aanmeldingen) Locatie(s) Veluwestraat, Arnhem DIT KUN JE DOEN NA JE STUDIE In Nederland is

Nadere informatie