Wat u moet weten over een ERCP-onderzoek

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Wat u moet weten over een ERCP-onderzoek"

Transcriptie

1 1263/834/7 - SA - oktober 2012 Wat u moet weten over een ERCP-onderzoek maag- en darmziekten secretariaat: tel verpleegafdeling: tel campus Sint-Augustinus Oosterveldlaan Wilrijk tel fax GasthuisZusters Antwerpen patiënteninformatie

2 Bent u onverwacht verhinderd? Gelieve ons uiterlijk 24 uur op voorhand te verwittigen via het nummer waar u de afspraak gemaakt hebt. Indien wij niet op de hoogte zijn van uw annulatie, zijn we genoodzaakt administratieve kosten aan te rekenen.

3 Mijnheer, Mevrouw, Welkom op de dienst maag- en darmziekten. In overleg met uw behandelend arts ondergaat u straks een ERCP, wat staat voor Endoscopische Retrograde Cholangio Pancreaticografie. Dit is een endoscopisch onderzoek waarbij we de galwegen en het pancreaskanaal onderzoeken. Uw arts heeft u ook de reden van het onderzoek uitgelegd. In deze brochure vindt u algemene informatie over het verloop en de voorbereiding ervan. Omdat er bij elk invasief onderzoek (waarbij we een instrument in een orgaan brengen) een kleine kans bestaat op complicaties, vragen we u deze informatie aandachtig te lezen. Zo krijgt u een beter inzicht in het onderzoek en kunt u ons ook verwittigen wanneer u denkt een risicopatiënt te zijn. Als u na het lezen nog vragen hebt, aarzel dan niet om contact op te nemen met uw behandelend arts of met het verpleegkundig personeel.

4 De voorbereiding Voor dit onderzoek moet u nuchter zijn. Dit betekent dat u niet meer mag eten vanaf zes uur voor het onderzoek. Breng ons op de hoogte als u allergisch bent voor bepaalde medicijnen of voor contrastmiddel (zoals gebruikt bij CT-scans of foto s van de nieren). Meld ons ook of u hart- of longproblemen hebt en of u bij de tandarts antibiotica moet innemen, bijvoorbeeld omdat u een hart met een kunstklep hebt. Hygiëne voor de operatie Een goede lichaamshygiëne vermindert het risico op infecties. Daarom vragen we u voor iedere operatie om een douche te nemen met een krachtig ontsmettingsmiddel. U krijgt 2 flacons die u gebruikt om u volledig te wassen, van kop tot teen. In elke douche vindt u duidelijke instructies die aangeven hoe u te werk moet gaan. Gebruik bij voorkeur een neutrale zeep en een gewone shampoo. Op aanraden van uw behandelend arts kunt u iso-betadine Uniwash gebruiken. Was u grondig de dag vóór de ingreep en de ochtend van de ingreep, bij voorkeur onder de douche. Besteed bijzondere aandacht aan de huidplooien zoals oksels, liezen, navel en bilnaad en ook aan de ruimte tussen uw tenen. Spoel uw lichaam goed af zodat er geen zeepresten achterblijven en droog u af met een zuivere handdoek. Was ook uw haren met een gewone shampoo of met de Uniwash.

5 Besteed aandacht aan mond- en tandhygiëne: poets uw tanden. Zorg dat de nagels van uw vingers en tenen kort en proper zijn, en geen nagellak en kunstnagels bevatten. Via de vingertip wordt het zuurstofgehalte in uw bloed gemeten tijdens de operatie. De aanwezigheid van nagellak en/of kunstnagels, belemmert dit. Breng geen henna aan op uw nagels, hand- of voetrug. Onthaar u niet met een scheermesje. Hierdoor kunnen huidbeschadigingen optreden, waardoor een infectierisico ontstaat. Het ontharen gebeurt, indien nodig, in het ziekenhuis zelf met een medische tondeuse. Breng de ochtend van de ingreep geen make-up of bodylotion aan. Juwelen zoals een ring (inclusief trouwring), piercings, horloge, halsketting, armband, oorbellen,... mag u niet dragen tijdens de operatie. Deze kunnen immers brandwonden veroorzaken wanneer er gebruikgemaakt wordt van elektrocoagulatie. Zoals alle waardevolle voorwerpen, laat u juwelen best thuis.

6 Het onderzoek Wanneer dit nog niet gebeurde, plaatst men een intraveneuze lijn, vaak in uw linkerarm. Via dit infuus krijgt u vocht en medicatie toegediend. Deze medicijnen zijn enerzijds bedoeld om eventuele ongemakken tijdens het onderzoek te voorkomen. Anderzijds werken ze ontspannend, zodat u het onderzoek goed verdraagt. De kans bestaat dat u zich door de medicatie na afloop niets herinnert van het onderzoek. Vermits de medicijnen u slaperig maken, verminderen uw reflexen. Daarom bespreken wij uw resultaten pas met u wanneer u weer volledig alert bent. Het onderzoek vergt enerzijds een endoscopie waarbij we een instrument (met een camera aan het eind) via uw mond in de twaalfvingerige darm brengen. Anderzijds worden na het inspuiten van contraststof ook foto s genomen. Tijdens het onderzoek kan de arts niet alleen nagaan wat er aan de hand is, maar kan hij u ook al meteen helpen. Hij kan bijvoorbeeld steentjes verwijderen nadat een snede is gemaakt in het spiertje van het galkanaal. De arts kan obstructies tijdelijk oplossen door het plaatsen van een stent. Dit is een klein buisje dat hij door de endoscoop schuift in het galkanaal. Daardoor blijft dit kanaal open en wordt de obstructie verholpen.

7 Mogelijke complicaties Hoewel ERCP een redelijk veilig onderzoek is, zijn er toch bepaalde risico s aan verbonden. De pancreas kan ontsteken (pancreatitis), wat gebeurt bij ongeveer 5 % van de patiënten. Deze ontsteking uit zich door pijn in de bovenbuik en misselijkheid. In dit geval moet u wat langer in het ziekenhuis blijven. U mag dan niets eten en u krijgt vocht toegediend via het infuus. In zeer zeldzame gevallen is het verblijf langdurig en gecompliceerd. Wanneer we de obstructie niet kunnen verhelpen, behoren koorts en geelzucht tot mogelijke complicaties. Bij het doornsijden van het spiertje van het galkanaal, bestaat er steeds een klein risico op een bloeding. In zeer zeldzame gevallen doen we een beroep op de chirurg op de bloeding heelkundig te stelpen. Uiteraard is het nut van het onderzoek groter dan de mogelijke complicaties. Alternatief Het alternatief voor het nemen van foto s van de galwegen is een CT-, MRI-scan, of een echografie. Een ERCP geeft ons echter meer informatie en biedt het voordeel dat de arts niet alleen kan onderzoeken of er afwijkingen zijn, maar dat hij er tegelijkertijd ook iets aan kan doen. Het alternatief voor het wegnemen van steentjes of het opheffen van obstructies is een heelkundige ingreep. Hierbij is de kans op complicaties groter en is de belasting voor de patiënt zwaarder.

8 Wanneer een ERCP noodzakelijk wordt geacht door uw arts maar u deze toch weigert, dan bestaat de kans dat we een (op dat moment nog behandelbare) ziekte niet ontdekken. Dit kan ernstige gevolgen hebben. Aandachtspunten Blijf nuchter. U mag niet meer eten vanaf zes uur voor het onderzoek. Wanneer u zwanger bent of nog een actieve kinderwens hebt, laat u ons dit best weten. Als u stollingsproblemen hebt of Aspirine of aspirinebevattende medicijnen gebruikt zoals: Marevan, Marcoumar, Ticlid of Sintrom, brengt u ons hiervan op de hoogte. Meld eventuele allergie of intolerantie voor medicijnen. Gelieve ons te melden of u antibiotica moet nemen voor de onderzoeken bij de tandarts.

9 Wat na het onderzoek? We raden u aan om die dag geen belangrijke beslissingen te nemen of risicovolle activiteiten te ondernemen. Om het risico op complicaties te voorkomen of te verzachten, neemt u volgende richtlijnen in acht: enkele uren na het onderzoek krijgt u bezoek van de arts die het onderzoek uitvoerde. Als u geen klachten hebt, verloopt het verblijf verder zoals gepland. De meest voorkomende complicatie is pancreatitis (zie mogelijke complicaties). Bij deze aandoening moeten we uw opname verlengen omdat er dan extra verzorging nodig is; de dag van het onderzoek mag u nadien alleen drinken en beschuiten eten. Als u de volgende dag geen pijn hebt, kunt u weer op uw vroegere eetgewoontes overstappen; wanneer u pijn hebt, verwittigt u een verpleegkundige zodat deze de nodige maatregelen kan nemen. Eet bij pijn geen vaste maaltijden, u mag enkel drinken, tot verder advies van uw behandelend arts; neem geen Aspirine of aspirinebevattende medicijnen zoals: Marevan, Ticlid, Marcoumar of Sintrom, tenzij dit anders is afgesproken met de arts; contacteer de arts (of een verpleegkundige) bij koorts boven 38, zwarte of bloederige stoelgang of wanneer er andere zaken zijn die u ongerust maken.

10 Vragen en opmerkingen Als u vragen of opmerkingen hebt, kunt u deze hier noteren. Zo hebt u ze altijd bij de hand als een gesprek zich aanbiedt.

Wat u moet weten over een ERCP-onderzoek

Wat u moet weten over een ERCP-onderzoek 1263/834/7 - GZA - mei 2017 Wat u moet weten over een ERCP-onderzoek patiënteninformatie campus Sint-Augustinus Oosterveldlaan 24 2610 Wilrijk tel. + 32 3 443 30 11 campus Sint-Vincentius Sint-Vincentiusstraat

Nadere informatie

Wat u moet weten over een echo-endoscopie

Wat u moet weten over een echo-endoscopie 1263/833/4 - SA - oktober 2012 Wat u moet weten over een echo-endoscopie maag- en darmziekten secretariaat: tel. 03 443 36 57 verpleegafdeling: tel. 03 443 35 13 campus Sint-Augustinus Oosterveldlaan 24

Nadere informatie

Wat u moet weten over een colonoscopie

Wat u moet weten over een colonoscopie 1263/831/8 - SA - oktober 2012 Wat u moet weten over een colonoscopie maag- en darmziekten secretariaat: tel. 03 443 36 57 verpleegafdeling: tel. 03 443 35 13 campus Sint-Augustinus Oosterveldlaan 24 2610

Nadere informatie

ERCP. Sint Augustinusziekenhuis, Wilrijk Tel 03/ 443.36.57. Sint Jozefziekenhuis, Mortsel Tel 03/ 444.12.07

ERCP. Sint Augustinusziekenhuis, Wilrijk Tel 03/ 443.36.57. Sint Jozefziekenhuis, Mortsel Tel 03/ 444.12.07 ERCP Artsen: Dr. P. Borgers Dr. Th. Botelberge Dr. I. Buytaert Dr. I. Dero Dr. B. De Schepper Dr. I. Maurissen Dr. D. Sprengers Dr. F. Van de Mierop Praktijken: Sint Augustinusziekenhuis, Wilrijk Tel 03/

Nadere informatie

Wat u moet weten over een colonoscopie onder anesthesie

Wat u moet weten over een colonoscopie onder anesthesie 1263/829/5 - SA - oktober 2012 Wat u moet weten over een colonoscopie onder anesthesie maag- en darmziekten secretariaat: tel. 03 443 36 57 verpleegafdeling: tel. 03 443 35 13 campus Sint-Augustinus Oosterveldlaan

Nadere informatie

Wat u moet weten over een colonoscopie

Wat u moet weten over een colonoscopie 1263/831/8 - GZA - mei 2017 Wat u moet weten over een colonoscopie patiënteninformatie campus Sint-Augustinus Oosterveldlaan 24 2610 Wilrijk tel. + 32 3 443 30 11 campus Sint-Vincentius Sint-Vincentiusstraat

Nadere informatie

Wat u moet weten over een gastroscopie

Wat u moet weten over een gastroscopie 1263/837/6 GZA - juni 2016 Wat u moet weten over een gastroscopie maag- en darmziekten secretariaat: tel. 03 443 36 57 verpleegafdeling: tel. 03 443 35 13 campus Sint-Augustinus Oosterveldlaan 24 2610

Nadere informatie

ERCP DIENST GASTROENTEROLOGIE GZA

ERCP DIENST GASTROENTEROLOGIE GZA ERCP DIENST GASTROENTEROLOGIE GZA Artsen: Dr. P. Borgers Dr. H. Fierens Dr. F. Van de Mierop Dr. Th. Botelberge Dr. I. Maurissen Dr. S. Van Outryve Dr. I. Buytaert Dr. D. Sprengers Dr. J. Wauters Dr. I.

Nadere informatie

Een rectale echo-endoscopie Wat u moet weten

Een rectale echo-endoscopie Wat u moet weten 1263/836/3 - GZA - februari 2016 Een rectale echo-endoscopie Wat u moet weten campus Sint-Augustinus Oosterveldlaan 24 2610 Wilrijk tel. + 32 3 443 30 11 campus Sint-Vincentius Sint-Vincentiusstraat 20

Nadere informatie

Wat u moet weten over een echo-endoscopie

Wat u moet weten over een echo-endoscopie 1263/833/4 - GZA - juni 2017 Wat u moet weten over een echo-endoscopie patiënteninformatie campus Sint-Augustinus Oosterveldlaan 24 2610 Wilrijk tel. + 32 3 443 30 11 campus Sint-Vincentius Sint-Vincentiusstraat

Nadere informatie

Wat u moet weten over een colonoscopie onder anesthesie

Wat u moet weten over een colonoscopie onder anesthesie 1263/829/5 - GZA - mei 2017 Wat u moet weten over een colonoscopie onder anesthesie patiënteninformatie campus Sint-Augustinus Oosterveldlaan 24 2610 Wilrijk tel. + 32 3 443 30 11 campus Sint-Vincentius

Nadere informatie

Gastroscopie DIENST GASTROENTEROLOGIE GZA

Gastroscopie DIENST GASTROENTEROLOGIE GZA DIENST GASTROENTEROLOGIE GZA Artsen: Dr. P. Borgers Dr. H. Fierens Dr. F. Van de Mierop Dr. Th. Botelberge Dr. I. Maurissen Dr. S. Van Outryve Dr. I. Buytaert Dr. D. Sprengers Dr. J. Wauters Dr. I. Dero

Nadere informatie

PATIËNTENINFO. ERCP Galwegenonderzoek DIGESTIEF CENTRUM

PATIËNTENINFO. ERCP Galwegenonderzoek DIGESTIEF CENTRUM PATIËNTENINFO ERCP Galwegenonderzoek DIGESTIEF CENTRUM Inhoud 1 Wat is een ERCP?... 5 2 Hoe verloopt een ERCP?... 5 3 Voorzorgen... 6 4 Nazorg... 7 5 Wat zijn de mogelijke risico s?... 7 6 Bestaan er

Nadere informatie

ERCP. Endoscopische Retrograde Cholangio-Pancreaticografie. T +32(0) F +32(0) Campus Sint-Jan Schiepse bos 6

ERCP. Endoscopische Retrograde Cholangio-Pancreaticografie. T +32(0) F +32(0) Campus Sint-Jan Schiepse bos 6 ERCP Endoscopische Retrograde Cholangio-Pancreaticografie T +32(0)89 32 50 50 F +32(0)89 32 79 00 info@zol.be Campus Sint-Jan Schiepse bos 6 B 3600 Genk Campus Sint-Barbara Bessemerstraat 478 B 3620 Lanaken

Nadere informatie

Patiënteninformatie ERCP

Patiënteninformatie ERCP Patiënteninformatie ERCP Inhoud Inleiding... 3 Doel en omschrijving van het onderzoek... 3 Voorbereiding op het onderzoek... 3 Verloop van het onderzoek... 4 Na het onderzoek... 5 Verwikkelingen... 5 Was-

Nadere informatie

Bij U is een ERCP voorgesteld als onderzoek en eventueel behandeling.

Bij U is een ERCP voorgesteld als onderzoek en eventueel behandeling. Infobrochure ERCP Geachte heer/mevrouw, Bij U is een ERCP voorgesteld als onderzoek en eventueel behandeling. Met deze brochure willen we u een beeld geven van de voorbereiding, het verloop en de risico

Nadere informatie

ERCP. Informatiebrochure

ERCP. Informatiebrochure ERCP Informatiebrochure Inhoud 1 Wat is een ERCP? 3 2 Wanneer is een ERCP aangewezen? 3 3 Hoe verloopt dit onderzoek? 4 4 Direct behandelen 5 5 Voorbereiding 6 6 Medicatie 6 7 Wat zijn de mogelijke risico

Nadere informatie

ERCP. Onderzoek van galwegen en afvoergang van de alvleesklier

ERCP. Onderzoek van galwegen en afvoergang van de alvleesklier ERCP Onderzoek van galwegen en afvoergang van de alvleesklier Inhoudsopgave Wat is een ERCP... 1 Hoe verloopt dit onderzoek?... 1 Direct behandelen... 2 Voorbereiding... 2 Medicatie... 3 Risico s en mogelijke

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Echo-endoscopie

Patiënteninformatie. Echo-endoscopie Patiënteninformatie Echo-endoscopie Inhoud Inleiding... 3 Doel van het onderzoek... 3 Voorbereiding en verloop van het onderzoek... 3 Echo-endoscopie van het bovenste maag-darmstelsel... 4 Echo-endoscopie

Nadere informatie

Wat u moet weten over een slokdarmechocardiografie

Wat u moet weten over een slokdarmechocardiografie 1273/938/5 - SA - juni 2012 Wat u moet weten over een slokdarmechocardiografie campus Sint-Augustinus Oosterveldlaan 24 2610 Wilrijk tel. 03 443 30 11 fax 03 440 43 74 www.st-augustinus.be GasthuisZusters

Nadere informatie

Informatiebrochure ERCP Gastro-Enterologie. Patiënteninformatie

Informatiebrochure ERCP Gastro-Enterologie. Patiënteninformatie Informatiebrochure ERCP Gastro-Enterologie Patiënteninformatie Heilig Hart Ziekenhuis Leuven Brochure ERCP, gastro-enterologie 2 Inhoudstafel 1. Inleiding... 4 1.1. Wat is een ERCP?... 4 1.2. Voorbereiding...

Nadere informatie

ONDERZOEK. na een ALVLEESKLIER. hernia-operatie (ERCP) ZorgSaam

ONDERZOEK. na een ALVLEESKLIER. hernia-operatie (ERCP) ZorgSaam ONDERZOEK GALWEGEN adviezen EN na een ALVLEESKLIER hernia-operatie (ERCP) ZorgSaam 1 2 ONDERZOEK GALWEGEN EN ALVLEESKLIER (ERCP) Op verzoek van uw behandelend arts wordt bij u een ERCP, een onderzoek van

Nadere informatie

patiënteninformatie Dienst Maag-darmziekten ERCP Galwegenonderzoek GezondheidsZorg met een Ziel

patiënteninformatie Dienst Maag-darmziekten ERCP Galwegenonderzoek GezondheidsZorg met een Ziel i patiënteninformatie Dienst Maag-darmziekten ERCP Galwegenonderzoek GezondheidsZorg met een Ziel Mevrouw Mijnheer U wordt binnenkort verwacht in AZ Maria Middelares voor een ERCP of galwegenonderzoek.

Nadere informatie

ERCP Onderzoek van galwegen en afvoergang van de alvleesklier

ERCP Onderzoek van galwegen en afvoergang van de alvleesklier ERCP Onderzoek van galwegen en afvoergang van de alvleesklier Inhoudsopgave Wat is een ERCP... 1 Hoe verloopt dit onderzoek... 1 Direct behandelen... 2 Voorbereiding... 2 Medicatie... 3 Risico s en mogelijke

Nadere informatie

ERCP (onderzoek van de galwegen

ERCP (onderzoek van de galwegen ERCP (onderzoek van de galwegen en de afvoergang van de alvleesklier) U heeft een afspraak voor een onderzoek van de galwegen en/of de afvoergang van de alvleesklier. In medische termen heet dit onderzoek

Nadere informatie

ERCP-onderzoek. Onderzoek galwegen en alvleesklier

ERCP-onderzoek. Onderzoek galwegen en alvleesklier ERCP-onderzoek Onderzoek galwegen en alvleesklier Binnenkort heeft u een afspraak voor een ERCP-onderzoek. In deze folder geven wij meer informatie over dit onderzoek, zodat u zich goed kunt voorbereiden.

Nadere informatie

Onderzoek / behandeling van de galwegen en de alvleesklier (ERCP)

Onderzoek / behandeling van de galwegen en de alvleesklier (ERCP) Onderzoek / behandeling van de galwegen en de alvleesklier (ERCP) Afspraak Mw./ Dhr.... U wordt verwacht op..dag Datum.20 Om uur U meldt zich nuchter bij het Opnamebureau van het HagaZiekenhuis, locatie

Nadere informatie

CT-scan van de buik. patiënteninformatie

CT-scan van de buik. patiënteninformatie CT-scan van de buik patiënteninformatie Bent u onverwacht verhinderd? Gelieve ons uiterlijk 24 uur op voorhand te verwittigen via het nummer waar u de afspraak gemaakt hebt. Indien wij niet op de hoogte

Nadere informatie

ERCP 051-060611. bron: KWF

ERCP 051-060611. bron: KWF ERCP In deze folder geeft het Ruwaard van Putten ziekenhuis u algemene informatie over een ERCP (= onderzoek van de galbuis en/of de afvoergang van de alvleesklier). Wij adviseren u deze informatie zorgvuldig

Nadere informatie

Endoscopische Retrograde Cholangio Pancreaticografie (ERCP)

Endoscopische Retrograde Cholangio Pancreaticografie (ERCP) Endoscopische Retrograde Cholangio Pancreaticografie (ERCP) ENDOSCOPISCHE RETROGRADE CHOLANGIO PANCREA- TICOGRAFIE (ERCP) Afdeling: Melden bij: administratie van de verpleegafdeling Datum:. Tijd:. Graag

Nadere informatie

Onthaalbrochure. Chirurgisch dagcentrum

Onthaalbrochure. Chirurgisch dagcentrum Onthaalbrochure Chirurgisch dagcentrum Inhoudsopgave Welkom in het chirurgisch dagcentrum... 3 Wat u moet weten over het chirurgisch dagcentrum... 4 De voorbereiding.... 5 Hygiëne voor de operatie... 6

Nadere informatie

Coloscopie onder matige sedatie

Coloscopie onder matige sedatie Coloscopie onder matige sedatie 26.003N-20170704 Dr. C. Feys Jan Yperman Ziekenhuis Briekestraat 12 8900 Ieper www.yperman.net U kreeg zonet bij uw huisarts / specialist een afspraak voor een coloscopie

Nadere informatie

Endoscopische Retrograde Cholangia Pancreaticografie (ERCP)

Endoscopische Retrograde Cholangia Pancreaticografie (ERCP) Endoscopische Retrograde Cholangia Pancreaticografie (ERCP) 2 ENDOSCOPISCHE RETROGRADE CHOLANGIA PANCREATICOGRAFIE (ERCP) Afdeling: Route: Melden bij: administratie van de verpleegafdeling Datum:. Tijd:.

Nadere informatie

Informatiebrochure Endoscopische retrograde cholangio pancreaticografie (ERCP)

Informatiebrochure Endoscopische retrograde cholangio pancreaticografie (ERCP) Informatiebrochure Endoscopische retrograde cholangio pancreaticografie (ERCP) Hier komt titel van persbericht Toepassingsgebied Gastro-Enterologie 1. Doel van het onderzoek Het E.R.C.P.-onderzoek (endoscopische

Nadere informatie

ERCP. Onderzoek van de galwegen. Endoscopiecentrum. 3727i END. 006/0812

ERCP. Onderzoek van de galwegen. Endoscopiecentrum. 3727i END. 006/0812 ERCP Onderzoek van de galwegen Endoscopiecentrum Inleiding Binnenkort wordt u opgenomen voor een ERCP. In deze folder staat een uitleg over het onderzoek. Ook wordt beschreven wat u voorafgaande aan het

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE SEDATIE. en richtlijnen na dagopname

PATIËNTEN INFORMATIE SEDATIE. en richtlijnen na dagopname PATIËNTEN INFORMATIE SEDATIE en richtlijnen na dagopname Mevrouw, mijnheer Binnenkort word je verwacht op de dienst daghospitalisatie voor een maagof darmonderzoek. Er is afgesproken dat je een lichte

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Gastroscopie

Patiënteninformatie. Gastroscopie Patiënteninformatie Gastroscopie Inhoud Inleiding... 3 Doel van het onderzoek... 3 Voorbereiding op het onderzoek... 3 Verloop van het onderzoek... 4 Na het onderzoek... 5 Mogelijke verwikkelingen... 5

Nadere informatie

Nuttige telefoonnummers afsprakenbureau 052 25 25 05 opnameplanning 052 25 25 74 secretariaat endoscopie 052 25 26 82 of 052 25 26 83

Nuttige telefoonnummers afsprakenbureau 052 25 25 05 opnameplanning 052 25 25 74 secretariaat endoscopie 052 25 26 82 of 052 25 26 83 Geachte heer, mevrouw Via deze folder geven wij u graag informatie over het darmonderzoek dat u binnenkort zal ondergaan. Heeft u echter nog vragen, stel ze gerust aan uw arts of aan een verpleegkundige.

Nadere informatie

ERCP. Ziekenhuis Gelderse Vallei

ERCP. Ziekenhuis Gelderse Vallei ERCP Ziekenhuis Gelderse Vallei Wat is een ERCP? De afkorting ERCP staat voor Endoscopische Retrograde Cholangio- en Pancreaticografie. In deze folder vindt u informatie over dit onderzoek. Een ERCP wordt

Nadere informatie

ERCP onderzoek. Wat is de functie van de gal en de alvleesklier? Wat is een ERCP? Afspraak. Wat zijn de voordelen van dit onderzoek?

ERCP onderzoek. Wat is de functie van de gal en de alvleesklier? Wat is een ERCP? Afspraak. Wat zijn de voordelen van dit onderzoek? ERCP onderzoek Uw arts heeft voorgesteld om een ERCP onderzoek bij u te doen. Dit is een onderzoek, waarbij met een kijkinstrument, een endoscoop, de galwegen en/of de afvoergang van de alvleesklier kan

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Dilatatie / stent slagader

Patiënteninformatie. Dilatatie / stent slagader Patiënteninformatie Dilatatie / stent slagader Inhoud Praktische informatie... 3 Inleiding... 3 Informatie over het ziektebeeld... 4 Wat is een slagader of arterie?... 4 Voorbereiding op de ingreep...

Nadere informatie

Maag-, Darm- en Leverziekten. Patiënteninformatie ERCP. Een kijkonderzoek van de galwegen en de afvoergang van de alvleesklier. Slingeland Ziekenhuis

Maag-, Darm- en Leverziekten. Patiënteninformatie ERCP. Een kijkonderzoek van de galwegen en de afvoergang van de alvleesklier. Slingeland Ziekenhuis Maag-, Darm- en Leverziekten ERCP i Patiënteninformatie Een kijkonderzoek van de galwegen en de afvoergang van de alvleesklier Slingeland Ziekenhuis Inleiding Uw behandelend arts heeft in overleg met u

Nadere informatie

Röntgenonderzoek van de galwegen en de alvleesklier met sedatie (roesje) E.R.C.P.

Röntgenonderzoek van de galwegen en de alvleesklier met sedatie (roesje) E.R.C.P. Röntgenonderzoek van de galwegen en de alvleesklier met sedatie (roesje) E.R.C.P. Binnenkort ondergaat u op de afdeling radiologie een onderzoek dat in medische termen endoscopischeretrogade-cholangio-pancreatografie

Nadere informatie

Darmonderzoek (Coloscopie) MOVIPREP

Darmonderzoek (Coloscopie) MOVIPREP Darmonderzoek (Coloscopie) MOVIPREP Uw afspraak: Datum: Uur: 0 Geachte heer, mevrouw Via deze folder geven wij u graag informatie over het darmonderzoek dat u binnenkort zal ondergaan. Heeft u echter nog

Nadere informatie

Wat u moet weten over een NMR (MR, MRI, KST)

Wat u moet weten over een NMR (MR, MRI, KST) Wat u moet weten over een NMR (MR, MRI, KST) patiënteninformatie Bent u onverwacht verhinderd? Gelieve ons uiterlijk 24 uur op voorhand te verwittigen via het nummer waar u de afspraak gemaakt hebt. Indien

Nadere informatie

Inwendig onderzoek van de galwegen

Inwendig onderzoek van de galwegen Inwendig onderzoek van de galwegen ERCP Inleiding Binnenkort komt u naar het MCL voor een ERCP. Dit is een onderzoek van de galwegen en/of de afvoergang van de alvleesklier. In medische termen heet dit

Nadere informatie

Wat u moet weten over een myocardscintigrafie

Wat u moet weten over een myocardscintigrafie 1273/918/1 - SA - november 2012 Wat u moet weten over een myocardscintigrafie nucleaire geneeskunde 03 443 37 17 campus Sint-Augustinus Oosterveldlaan 24 2610 Wilrijk tel. 03 443 30 11 fax 03 440 43 74

Nadere informatie

ERCP. U ondergaat binnenkort een. Wat is een ERCP? ERCP

ERCP. U ondergaat binnenkort een. Wat is een ERCP? ERCP ERCP ERCP U ondergaat binnenkort een ERCP Uw arts heeft u de reden van dit onderzoek uitgelegd. Via deze brochure geven we u graag wat meer informatie over het verloop van het onderzoek en de voorbereiding

Nadere informatie

Opname oogkliniek achtersegment

Opname oogkliniek achtersegment 1273/947/9 - SA - april 2012 Opname oogkliniek achtersegment Oogkliniek (achtersegment) 03 443 31 72 campus Sint-Augustinus Oosterveldlaan 24 2610 Wilrijk tel. 03 443 30 11 fax 03 440 43 74 www.st-augustinus.be

Nadere informatie

Coloscopie Gastro-Enterologie. Patiënteninformatie

Coloscopie Gastro-Enterologie. Patiënteninformatie Coloscopie Gastro-Enterologie Patiënteninformatie Inhoudstafel 1. Inleiding... 3 1.1. Wat is een coloscopie?... 3 1.2. Welke voorbereiding is er nodig voor een coloscopie?... 3 1.3. Hoe verloopt het onderzoek?...

Nadere informatie

patiënteninformatie Dienst Maag-darmziekten Leverbiopsie onder echografie GezondheidsZorg met een Ziel

patiënteninformatie Dienst Maag-darmziekten Leverbiopsie onder echografie GezondheidsZorg met een Ziel i patiënteninformatie Dienst Maag-darmziekten Leverbiopsie onder echografie GezondheidsZorg met een Ziel Mevrouw Mijnheer U wordt binnenkort verwacht in AZ Maria Middelares voor een leverbiopsie onder

Nadere informatie

Onderzoek van de galwegen en alvleesklier ERCP

Onderzoek van de galwegen en alvleesklier ERCP Onderzoek van de galwegen en alvleesklier ERCP Inleiding Uw arts heeft met u besproken dat er bij u een ERCP gedaan gaat worden. Dit is een onderzoek waarbij uw galwegen en de afvoer van de alvleesklier

Nadere informatie

Wat u moet weten over een ballondilatatie

Wat u moet weten over een ballondilatatie 1273/934/3 - SA - juni 2012 Wat u moet weten over een ballondilatatie campus Sint-Augustinus Oosterveldlaan 24 2610 Wilrijk tel. 03 443 30 11 fax 03 440 43 74 www.st-augustinus.be GasthuisZusters Antwerpen

Nadere informatie

Endoscopisch retrograde cholangio - pancreaticografie (ERCP) Informatiebrochure

Endoscopisch retrograde cholangio - pancreaticografie (ERCP) Informatiebrochure Endoscopisch retrograde cholangio - pancreaticografie (ERCP) Informatiebrochure ERCP_Infobrochure.indd 1 10/11/16 17:08 Inhoud Voorwoord 3 1. Doel van het onderzoek 4 2. Voorbereiding op de afdeling 5

Nadere informatie

PATIËNTENBROCHURE Echo-endoscopie Gastro-enterologie/Hepatologie Endoscopie

PATIËNTENBROCHURE Echo-endoscopie Gastro-enterologie/Hepatologie Endoscopie PATIËNTENBROCHURE Echo-endoscopie Gastro-enterologie/Hepatologie Endoscopie INLEIDING WAAROM WORDT DIT ONDERZOEK UITGEVOERD VOORBEREIDING EN VERLOOP VAN DIT ONDERZOEK MOGELIJKE VERWIKKELINGEN ADDENDUM

Nadere informatie

Endoscopische retrograde cholangio- en pancreaticografie (ERCP) Endoscopieafdeling

Endoscopische retrograde cholangio- en pancreaticografie (ERCP) Endoscopieafdeling Endoscopische retrograde cholangio- en pancreaticografie (ERCP) Endoscopieafdeling Binnenkort vindt bij u een Endoscopische Retrograde Cholangio en Pancreaticografie (ERCP) plaats. In deze folder leggen

Nadere informatie

Wat is een ERCP? 2 Waarom een ERCP? 3 Een goede voorbereiding is belangrijk bij een

Wat is een ERCP? 2 Waarom een ERCP? 3 Een goede voorbereiding is belangrijk bij een at is een ERCP? ERCP is een afkorting voor endoscopische retrograde cholangio- en pancreaticografie. Dit betekent een kijkonderzoek van de galwegen en de afvoergang van de alvleesklier. Met een ERCP kan

Nadere informatie

Acute ontsteking van de alvleesklier. Acute pancreatitis

Acute ontsteking van de alvleesklier. Acute pancreatitis Acute ontsteking van de alvleesklier Acute pancreatitis Uw behandelend arts heeft met u besproken dat een u een acute otsteking van de alvleesklier (pancreatitis) hebt. Deze folder geeft u informatie over

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE SEDATIE. en richtlijnen na dagopname

PATIËNTEN INFORMATIE SEDATIE. en richtlijnen na dagopname PATIËNTEN INFORMATIE SEDATIE en richtlijnen na dagopname Mevrouw, mijnheer Binnenkort word je verwacht op de dienst daghospitalisatie voor een maagen/of darmonderzoek. Er is afgesproken dat je een lichte

Nadere informatie

ERCP. Wat is een E.R.C.P? Hoe bereidt u zich thuis voor? De functie van de galwegen en de alvleesklier

ERCP. Wat is een E.R.C.P? Hoe bereidt u zich thuis voor? De functie van de galwegen en de alvleesklier ERCP Wat is een E.R.C.P? Uw behandelend specialist heeft voorgesteld bij u een E.R.C.P. te laten verrichten. Dit is een onderzoek waarbij met een endoscoop en door middel van röntgendoorlichting, de galwegen

Nadere informatie

Haarnestcyste of sinus pilonidalis

Haarnestcyste of sinus pilonidalis Centrum voor Algemene Heelkunde Dr. Tom Feryn www.dokterferyn.be Haarnestcyste of sinus pilonidalis www.proctologiekliniek.be www.facebook.com/doktertomferyn www.youtube.com/doktertomferyn Wat is een haarnestcyste

Nadere informatie

Welkom. Geachte mevrouw Geachte heer

Welkom. Geachte mevrouw Geachte heer Welkom Geachte mevrouw Geachte heer U wordt binnenkort in ons ziekenhuis opgenomen voor een correctieve operatie aan uw hand. Wellicht roept deze ingreep bij u en uw familieleden toch wel wat vragen op.

Nadere informatie

DIAGNOSTISCHE LAPAROSCOPIE

DIAGNOSTISCHE LAPAROSCOPIE DIAGNOSTISCHE LAPAROSCOPIE DIAGNOSTISCHE LAPAROSCOPIE U ondergaat binnenkort een diagnostische laparoscopie. Met deze brochure willen we u zo goed mogelijk informeren over uw verblijf in het ziekenhuis,

Nadere informatie

Informatiebrochure. Cholecystectomie

Informatiebrochure. Cholecystectomie Informatiebrochure Cholecystectomie Informatiebrochure Cholecystectomie Beste patiënt, Je bent opgenomen op de afdeling abdominale chirurgie omdat je een cholecystectomie (wegname van de galblaas) zal

Nadere informatie

Sint Augustinusziekenhuis, Wilrijk Tel 03/ 443.36.57. Sint Jozefziekenhuis, Mortsel Tel 03/ 444.12.07

Sint Augustinusziekenhuis, Wilrijk Tel 03/ 443.36.57. Sint Jozefziekenhuis, Mortsel Tel 03/ 444.12.07 Colonoscopie Voorbereiding: dagziekenhuis Onderzoek in ziekenhuis Artsen: Dr. P. Borgers Dr. Th. Botelberge Dr. I. Buytaert Dr. I. Dero Dr. B. De Schepper Dr. I. Maurissen Dr. D. Sprengers Dr. F. Van de

Nadere informatie

Informatie over inwendig onderzoek van de galwegen en de afvoergang van de alvleesklier

Informatie over inwendig onderzoek van de galwegen en de afvoergang van de alvleesklier Patiënteninformatie ERCP Informatie over inwendig onderzoek van de galwegen en de afvoergang van de alvleesklier 1234567890-terTER_ ERCP Informatie over inwendig onderzoek van de galwegen en de afvoergang

Nadere informatie

ERCP. Maag-Darm-Levercentrum. Beter voor elkaar

ERCP. Maag-Darm-Levercentrum. Beter voor elkaar ERCP Maag-Darm-Levercentrum Beter voor elkaar 2 Inleiding Door middel van deze folder wil het Ikazia Ziekenhuis u informeren over de ERCP die voor u is afgesproken. Hierin wordt omschreven wat een ERCP

Nadere informatie

ERCP Endoscopisch onderzoek van de galwegen en pancreas

ERCP Endoscopisch onderzoek van de galwegen en pancreas info voor patiënten ERCP Endoscopisch onderzoek van de galwegen en pancreas Inhoud 01 Inleiding... 04 02 Wat is een ERCP?... 04 03 Welke voorbereiding is nodig?... 05 04 Hoe verloopt het onderzoek?...

Nadere informatie

Onderzoek galwegen en alvleesklier ERCP

Onderzoek galwegen en alvleesklier ERCP Onderzoek galwegen en alvleesklier ERCP Beste patiënt 1 Binnenkort moet u een onderzoek ondergaan van de galwegen de de afvoergang van de alvleesklier. Deze brochure vertelt u meer over de voorbereiding

Nadere informatie

Endoscopiecentrum Onderzoek van alvleesklier, galblaas en galwegen

Endoscopiecentrum Onderzoek van alvleesklier, galblaas en galwegen Endoscopiecentrum Onderzoek van alvleesklier, galblaas en galwegen (ERCP, endoscopische retrograde cholangio pancreaticografie) Endoscopiecentrum Inleiding U bent naar het Endoscopiecentrum verwezen voor

Nadere informatie

ERCP-onderzoek. Informatie voor patiënten. Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl

ERCP-onderzoek. Informatie voor patiënten. Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl ERCP-onderzoek Inwendig onderzoek van de galwegen en alvleesklier Informatie voor patiënten F0530-4380 februari 2012 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan

Nadere informatie

ERCP. Onderzoek van de galwegen en de afvoergang van de alvleesklier

ERCP. Onderzoek van de galwegen en de afvoergang van de alvleesklier ERCP Onderzoek van de galwegen en de afvoergang van de alvleesklier U heeft een afspraak voor een onderzoek van de galwegen en/of de afvoergang van de alvleesklier. In medische termen heet dit onderzoek

Nadere informatie

Informatie over inwendig onderzoek van de galwegen en de afvoergang van de alvleesklier

Informatie over inwendig onderzoek van de galwegen en de afvoergang van de alvleesklier Patiënteninformatie ERCP Informatie over inwendig onderzoek van de galwegen en de afvoergang van de alvleesklier 1234567890-terTER_ Inhoudsopgave Pagina Wat is een ERCP? 4 Afspraak maken 5 Voorbereiding

Nadere informatie

ERCP Röntgenonderzoek van galwegen en/of alvleesklier

ERCP Röntgenonderzoek van galwegen en/of alvleesklier ERCP Röntgenonderzoek van galwegen en/of alvleesklier Maatschap Gastro-Enterologie IJsselland Ziekenhuis Datum onderzoek:.....................tijd:...... Wat is een ERCP? Op verzoek van uw behandelend

Nadere informatie

ERCP onderzoek van de galwegen en de pancreas

ERCP onderzoek van de galwegen en de pancreas ERCP onderzoek van de galwegen en de pancreas Endoscopie & Functieafdeling ERCP onderzoek van de galwegen en de pancreas 1 Wat is een ERCP? Een ERCP (Endoscopische Retrograde Cholangio Pancreaticografie)

Nadere informatie

Darmonderzoek (Coloscopie) PICOPREP

Darmonderzoek (Coloscopie) PICOPREP Darmonderzoek (Coloscopie) PICOPREP Uw afspraak: Datum: Uur: 0 Geachte heer, mevrouw Via deze folder geven wij u graag informatie over het darmonderzoek dat u binnenkort zal ondergaan. Heeft u echter nog

Nadere informatie

ERCP-onderzoek Inwendig onderzoek van de galwegen en alvleesklier

ERCP-onderzoek Inwendig onderzoek van de galwegen en alvleesklier ERCP-onderzoek Inwendig onderzoek van de galwegen en alvleesklier Uw afspraak U heeft een afspraak voor een ERCP-onderzoek. Wij verwachten u op: om: uur U kunt zich melden bij de balie van de afdeling

Nadere informatie

ERCP. (onderzoek van de galwegen en de afvoergang van de alvleesklier)

ERCP. (onderzoek van de galwegen en de afvoergang van de alvleesklier) ERCP (onderzoek van de galwegen en de afvoergang van de alvleesklier) U heeft een afspraak voor een onderzoek van de galwegen en/of de afvoergang van de alvleesklier. In medische termen heet dit onderzoek

Nadere informatie

Wat is een ERCP onderzoek. Hoe wordt het onderzoek uitgevoerd

Wat is een ERCP onderzoek. Hoe wordt het onderzoek uitgevoerd ERCP-onderzoek Wat is een ERCP onderzoek Een ERCP is een onderzoek waarbij de galblaas, galwegen en afvoergangen zichtbaar worden gemaakt. De letters ERCP staan voor endoscopisch retrograde cholangiopancreaticografie.

Nadere informatie

DIENST GASTROENTEROLOGIE GZA

DIENST GASTROENTEROLOGIE GZA Colonoscopie Voorbereiding: dagziekenhuis Onderzoek in ziekenhuis DIENST GASTROENTEROLOGIE GZA Artsen: Dr. P. Borgers Dr. H. Fierens Dr. F. Van de Mierop Dr. Th. Botelberge Dr. I. Maurissen Dr. S. Van

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Aneurysma Aorta Abdominalis via stent. (Behandeling van AAA met een endoprothese)

Patiënteninformatie. Aneurysma Aorta Abdominalis via stent. (Behandeling van AAA met een endoprothese) Patiënteninformatie Aneurysma Aorta Abdominalis via stent (Behandeling van AAA met een endoprothese) Inhoud Praktische informatie... 3 Inleiding... 3 Informatie over het ziektebeeld... 4 Wat is een aneurysma?...

Nadere informatie

Chirurgie. Patiënteninformatie. Galblaasverwijdering. Cholecystectomie. Slingeland Ziekenhuis

Chirurgie. Patiënteninformatie. Galblaasverwijdering. Cholecystectomie. Slingeland Ziekenhuis Chirurgie Galblaasverwijdering i Patiënteninformatie Cholecystectomie Slingeland Ziekenhuis Algemeen In overleg met de arts hebt u besloten uw galblaas door middel van een operatie te laten verwijderen.

Nadere informatie

Wat is de functie van de galwegen en de alvleesklier?

Wat is de functie van de galwegen en de alvleesklier? ERCP ERCP Uw behandelend arts heeft voorgesteld om bij u een ERCP te laten doen. Dit is een onderzoek waarbij met een kijkinstrument, de endoscoop, de galwegen en/of de afvoergang van de alvleesklier kunnen

Nadere informatie

ercp onderzoek galwegen en alvleesklierwegen

ercp onderzoek galwegen en alvleesklierwegen patiënteninformatie ercp onderzoek galwegen en alvleesklierwegen U heeft met uw arts besproken om uw galwegen en/of alvleesklierwegen te laten onderzoeken. Dit onderzoek heet een ERCP (endoscopische retrograde

Nadere informatie

Wat is een ERCP? 2 Waarom een ERCP? 3 Een goede voorbereiding is belangrijk bij een

Wat is een ERCP? 2 Waarom een ERCP? 3 Een goede voorbereiding is belangrijk bij een Wat is een ERCP? ERCP is een afkorting voor endoscopische retrograde cholangio- en pancreaticografie. Dit betekent een kijkonderzoek van de galwegen en de afvoergang van de alvleesklier. Met een ERCP kan

Nadere informatie

Röntgenonderzoek van de lever en/of alvleesklier ERCP. Röntgenonderzoek van de lever en/of alvleesklier

Röntgenonderzoek van de lever en/of alvleesklier ERCP. Röntgenonderzoek van de lever en/of alvleesklier Röntgenonderzoek van de lever en/of alvleesklier ERCP Röntgenonderzoek van de lever en/of alvleesklier ERCP Functieafdeling 2 Functieafdeling Locatie Veldhoven 2 Locatie Veldhoven Op... dag,... om... uur

Nadere informatie

Verwijderen van de galblaas. Polikliniek chirurgie

Verwijderen van de galblaas. Polikliniek chirurgie Verwijderen van de galblaas Polikliniek chirurgie Verwijderen van de galblaas Inleiding In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten om uw galblaas te laten verwijderen. In deze brochure vindt u

Nadere informatie

Sint Augustinusziekenhuis, Wilrijk Tel 03/ 443.36.57. Sint Jozefziekenhuis, Mortsel Tel 03/ 444.12.07

Sint Augustinusziekenhuis, Wilrijk Tel 03/ 443.36.57. Sint Jozefziekenhuis, Mortsel Tel 03/ 444.12.07 Colonoscopie Voorbereiding: thuis Onderzoek in ziekenhuis Artsen: Dr. P. Borgers Dr. Th. Botelberge Dr. I. Buytaert Dr. I. Dero Dr. B. De Schepper Dr. I. Maurissen Dr. D. Sprengers Dr. F. Van de Mierop

Nadere informatie

I Autonome verzorgingsinstelling. Informatiebrochure. ERCP onder narcose

I Autonome verzorgingsinstelling. Informatiebrochure. ERCP onder narcose I Autonome verzorgingsinstelling Informatiebrochure ERCP onder narcose IIInhoudsopgave Inhoud van deze brochure: 1 Wat is een ERCP? 4 2 Voorbereiding 5 3 Risico s en complicaties 6 4 Praktische en administratieve

Nadere informatie

Echo-endoscopie onder narcose

Echo-endoscopie onder narcose info voor patiënten Echo-endoscopie onder narcose Inhoud 01 Inleiding... 04 02 Wat is een echo-endoscopie?... 05 03 Welke voorbereiding is nodig?... 05 04 Welke bijwerkingen kunnen optreden?... 06 05

Nadere informatie

Alvleesklierontsteking acuut. Interne Geneeskunde

Alvleesklierontsteking acuut. Interne Geneeskunde 00 Alvleesklierontsteking acuut Interne Geneeskunde De alvleesklier De alvleesklier, oftewel pancreas, is een hormoonklier. Het orgaan is ongeveer 15 centimeter lang en 1-3 centimeter dik. De alvleesklier

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Leverbiopsie

Patiënteninformatie. Leverbiopsie Patiënteninformatie Leverbiopsie Inhoud Inleiding... 3 Doel van het onderzoek... 3 Voorbereiding op het onderzoek... 3 Verloop van het onderzoek... 4 Na het onderzoek... 4 Mogelijke verwikkelingen... 4

Nadere informatie

E.R.C.P. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee!

E.R.C.P. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! E.R.C.P. U heeft met uw behandelend arts afgesproken dat u binnenkort een E.R.C.P. (endoscopische retrograde cholangeo-pancreaticografie) ondergaat. Dit is een onderzoek van de galwegen (cholangieën) en

Nadere informatie

H Baarmoederverwijdering via snede in de buik

H Baarmoederverwijdering via snede in de buik H.85067.1018 Baarmoederverwijdering via snede in de buik 2 Inleiding U heeft samen met uw gynaecoloog besloten tot een baarmoederverwijdering via een snede in de buik. Wachtlijst U komt op de wachtlijst

Nadere informatie

Informatiebrochure Gastroscopie Gastro-Enterologie. Patiënteninformatie

Informatiebrochure Gastroscopie Gastro-Enterologie. Patiënteninformatie Informatiebrochure Gastroscopie Gastro-Enterologie Patiënteninformatie Heilig Hart Ziekenhuis Leuven Brochure ERCP, gastro-enterologie 2 Inhoudstafel 1. Inleiding... 4 1.1. Wat is een gastroscopie?...

Nadere informatie

Plaatsen PEG-sonde Endoscopie afdeling

Plaatsen PEG-sonde Endoscopie afdeling Plaatsen PEG-sonde Endoscopie afdeling H15.031-01 Inhoudsopgave Uw afspraak... 2 Inleiding... 2 Wat is een PEG-sonde?... 2 Waarom kan een PEG-sonde nodig zijn?... 2 Vloeibare medicijnen... 2 Voorbereiding

Nadere informatie

GASTROSCOPIE. met narcose

GASTROSCOPIE. met narcose GASTROSCOPIE met narcose GASTROSCOPIE U ondergaat binnenkort een gastroscopie Uw arts heeft u de reden van dit onderzoek uitgelegd. Via deze brochure geven we u graag wat meer informatie over het verloop

Nadere informatie

ERCP onderzoek van de galwegen

ERCP onderzoek van de galwegen Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten ERCP onderzoek van de galwegen z 1 Binnenkort wordt u in het ziekenhuis verwacht voor een ERCP. In deze brochure leest u wat

Nadere informatie

ERCP onderzoek. Wat is de functie van de gal en de alvleesklier? Wat is een ERCP? Afspraak. Wat zijn de voordelen van dit onderzoek?

ERCP onderzoek. Wat is de functie van de gal en de alvleesklier? Wat is een ERCP? Afspraak. Wat zijn de voordelen van dit onderzoek? ERCP onderzoek Uw arts heeft voorgesteld om een ERCP onderzoek bij u te doen. Dit is een onderzoek, waarbij met een kijkinstrument, een endoscoop, de galwegen en/of de afvoergang van de alvleesklier kan

Nadere informatie

diensthoofd Chirurgisch Dagziekenhuis voor een dag naar het ziekenhuis

diensthoofd Chirurgisch Dagziekenhuis voor een dag naar het ziekenhuis 14.001N-140312 diensthoofd Chirurgisch Dagziekenhuis Het Chirurgisch Dagziekenhuis voor een dag naar het ziekenhuis Binnenkort komt u naar het Chirurgisch Dagziekenhuis voor een ingreep en mag u normaal

Nadere informatie