Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Boezemfibrilleren

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Boezemfibrilleren"

Transcriptie

1 Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Boezemfibrilleren z

2 Boezemfibrilleren is een hartritmestoornis waarbij in de hartboezems sprake is van een snelle en onregelmatige elektrische prikkeling. Veel van deze elektrische prikkels bereiken de hartkamers. Meestal is hierdoor de hartslag tijdens boezemfibrilleren te snel (soms ook te langzaam) en onregelmatig. Boezemfibrilleren is een van de meest voorkomende hartritmestoornissen. Boezemfibrilleren is op zich niet gevaarlijk maar moet wel behandeld worden. In deze folder leest u welke behandelmogelijkheden er zijn. Normaal hartritme Het hart heeft een rechter- en een linkerhelft die allebei bestaan uit een boezem en een kamer. Bij een normale hartslag trekken eerst de boezems samen, waarbij het bloed naar de hartkamers wordt gepompt. De hartkamers trekken vervolgens ook samen, zodat het bloed over het hele lichaam verdeeld wordt. Het samentrekken van de boezems en de kamers wordt geregeld door het elektrische systeem van het hart. Elke hartslag wordt namelijk opgewekt door een elektrische prikkel, een soort stroomstootje, dat ontstaat in de sinusknoop, een plek in de rechterboezem (zie figuur).

3 2 Deze elektrische prikkel verspreidt zich over de boezems en zorgt ervoor dat de boezems samentrekken. Vervolgens pauzeert de elektrische prikkel in de AV-knoop, een soort tussenstation tussen de boezems en de kamers (zie figuur). De AV-knoop houdt de stroom even vast en zorgt er daarna voor dat de elektrische prikkel precies op het goede moment via de Bundel van His en de Purkinjevezels (zie figuur) wordt doorgegeven aan de hartkamers. De kamers trekken daardoor samen en pompen het bloed door het lichaam. Bij een normaal hartritme wordt de hartslag in een regelmatig tempo opgewekt door een elektrische prikkel vanuit de sinusknoop. Boezemfibrilleren Bij boezemfibrilleren is de normale, ordelijke werking van de boezems verstoord. Dat komt doordat zich tegelijkertijd verschillende elektrische prikkels door de boezems verspreiden. Deze verdringen zich op hetzelfde moment voor de AV-knoop om doorgelaten te worden naar de hartkamers. Gelukkig beperkt de AV-knoop het aantal prikkels dat doorgelaten wordt naar de kamers, zodat de hartslag meestal toch nog lager is dan 150 per minuut (normaal maakt het hart in rust ongeveer zestig tot zeventig slagen per minuut). Het hartritme is door het boezemfibrilleren echter wel onregelmatig. Dit kan ten koste gaan van de pompfunctie van het hart. Oorzaak Boezemfibrilleren komt het meest voor bij mensen met een hoge bloeddruk of een hartklepafwijking. Ook kan boezemfibrilleren optreden als gevolg van een afwijking aan de kransslagaders, een chronische longziekte, een hartspierziekte, een aangeboren hartafwijking of longembolie. Soms wordt boezemfibrilleren veroorzaakt door een te hard werkende schildklier of een ontsteking van het hartzakje. Vaak ook wordt bij iemand met boezemfibrilleren geen enkele hartafwijking gevonden. Zo kunnen mensen met een gezond hart last hebben van boezemfibrilleren onder invloed van stress, drugs, cafeïne, stoornissen in de water- en zout huishouding, stofwisselingsstoornissen en infecties. Verder kan boezemfibrilleren zich voordoen tijdens en na een operatie. Naarmate u ouder bent, neemt de neemt de kans op boezemfibrilleren toe; met name na het zestigste jaar komt boezemfibrilleren vaker voor.

4 3 Klachten Niet iedereen met boezemfibrilleren heeft dezelfde klachten. Sommige mensen merken er zelfs jarenlang niets van. Mogelijke klachten bij boezemfibrilleren zijn: hartkloppingen (een plotseling bonzend, fladderend of rammelend gevoel in de borst); vermoeidheid, gebrek aan energie; duizeligheid (een licht gevoel in het hoofd); een naar gevoel op de borst ( pijn, druk of gewoon een vervelend gevoel); kortademigheid (snel lucht tekort komen bij een betrekkelijk geringe inspanning). Risico s Boezemfibrilleren is op zich niet zo gevaarlijk. Met name echter als de ritmestoornis langer dan 24 uur aanhoudt, kunnen zich in de boezem bloedstolsels vormen. Doordat de boezems niet geordend samentrekken, stroomt het bloed er namelijk niet zo snel doorheen als normaal en krijgt het op die manier de kans een stolsel te vormen. Als zo'n stolsel losschiet, kan dit terechtkomen in de hersenen, wat een beroerte tot gevolg kan hebben. Ook komt het voor dat stolsels wegschieten naar andere organen of naar armen of benen. De kans op een beroerte is bij patiënten met boezemfibrilleren ongeveer vijf maal zo groot als bij iemand zonder boezemfibrilleren. Jonge mensen met boezemfibrilleren zonder bijkomende hartziekten of risicofactoren voor stolselvorming lopen een minder groot risico om op deze manier een beroerte te krijgen. Als iemand langdurig last heeft van boezemfibrilleren en er is sprake van een snelle hartslag, kan de hartspier verzwakken waardoor het bloed niet meer goed kan worden rondgepompt. Ten gevolge van het boezemfibrilleren kan hartfalen ontstaan. Diagnose Een gemakkelijke en betrouwbare methode om boezemfibrilleren vast te stellen is het maken van een ECG (elektrocardiogram). Als het boezemfibrilleren alleen aanvalsgewijs optreedt, is het echter mogelijk dat u een normaal ECG hebt. Soms is het zinvol een 24-uurs ECG te maken om uw hartritme gedurende een langere periode te kunnen registreren.

5 4 Antistolling en vertraging hartslag Er zijn verschillende manieren om hartritmestoornissen te behandelen. Meestal krijgt u eerst een medicijnbehandeling die erop gericht is uw hartslag tijdens een aanval van boezemfibrilleren te vertragen en de vorming van bloedstolsels te voorkomen. Antistollingsmedicijnen Het risico van een beroerte bij boezemfibrilleren neemt af als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt. Cumarines (Sintrommitis of Marcoumar) zijn antistollingsmiddelen die de kans op een beroerte met 60 tot 80 % verminderen. Bij het gebruik van deze medicijnen moet uw bloed regelmatig worden gecontroleerd door de trombosedienst om de juiste mate van bloedverdunning te garanderen. In sommige gevallen is een behandeling met Aspirine mogelijk. De cardioloog adviseert welke bloedverdunner voor u het beste is. Medicijnen om de hartslag te vertragen Om de hartslag te vertragen wordt meestal gebruik gemaakt van medicijnen als digoxine, bèta-blokkers (bijvoorbeeld bisoprolol, atenolol) of calciumantagonisten (bijvoorbeeld verapamil). Deze medicijnen vertragen de geleiding van elektrische prikkels door de AV-knoop. Hoewel vertraagd, blijft het hartritme vaak wel onregelmatig. Als u met deze medicijnen geen klachten meer heeft, is verdere behandeling niet nodig. Houden uw klachten aan, dan wordt geprobeerd om het hartritme weer regelmatig te krijgen. Hiervoor bestaan verschillende methodes.

6 5 Anti-aritmische medicijnen Om de geleiding van elektrische prikkels in het hart te beïnvloeden, kan gebruik worden gemaakt van zgn. anti-aritmische medicijnen. Er zijn verschillende middelen beschikbaar, zoals kinidine, disopyramide, flecaïnide, propafenon, sotalol en amiodaron. Om vast te kunnen stellen hoeveel u van een bepaald medicijn nodig hebt, is het soms nodig dat u voor korte tijd in het ziekenhuis wordt opgenomen op de afdeling hartbewaking. Sommige anti-aritmische medicijnen die gebruikt worden om boezemfibrilleren tegen te gaan, kunnen namelijk ernstige andere ritmestoornissen opwekken. Rekening houdend met uw klachten bepaalt de cardioloog welk medicijn in uw geval waarschijnlijk het beste is. Omdat een medicijn niet altijd het gewenste effect heeft, kan het nodig zijn om verschillende medicijnen uit te proberen. Bij bijna de helft van alle nieuwe patiënten met boezemfibrilleren is het mogelijk om met alleen medicijnen weer een normaal hartritme te bewerkstelligen. Met name geldt dat voor patiënten die nog maar kort (minder dan 24 uur) last hebben van boezemfibrilleren. Soms lukt het echter niet met medicijnen alleen. In dat geval zijn er verschillende andere behandelmogelijkheden. Elektrische cardioversie Als medicijnen niet voldoende effect hebben, kan iemand baat hebben bij elektrische cardioversie. Cardioversie houdt in dat er kortdurend elektrische stroom door de borst wordt geleid. De patiënt krijgt als het ware een schok. Door de schok houdt het boezemfibrilleren op en kan het hart zelf het ritme weer overnemen. Voorafgaand aan de behandeling krijgt de patiënt een kortwerkend slaapmiddel. Bij sommige patiënten wordt voorafgaand aan de cardioversie een slokdarmechocardiogram gemaakt om te beoordelen of er stolsels in de hartboezems aanwezig zijn.

7 6 Pacemaker Bij een aantal patiënten met boezemfibrilleren klopt het hart te langzaam, soms afgewisseld met een snelle hartslag. Ook kunnen medicijnen die nodig zijn om een te snelle hartslag te voorkomen, van tijd tot tijd een te trage hartslag veroorzaken, met bijbehorende klachten zoals duizeligheid en neiging tot flauwvallen. Om een te traag hartritme te voorkomen, kan het nodig zijn om een pacemaker te implanteren. Ablatie en chirurgische behandeling Er zijn patiënten die veel last hebben van aanvallen van boezemfibrilleren. In bepaalde gevallen kan dan geableerd worden (methode van Papone). Ablatie is het wegbranden van cellen in de hartwand om een afwijking in het prikkelgeleidingssysteem te behandelen. Een ablatie is een ingreep die soms deel uitmaakt van een elektrofysiologisch onderzoek. Het wegbranden van het weefsel gebeurt met een kleine elektrode op de punt van een katheter. Via de bloedvaten in de lies wordt deze in het hart gebracht. Ablatie is een betrekkelijk nieuwe behandelmethode van hartritmestoornissen en vindt in gespecialiseerde ziekenhuizen plaats. De behandeling heeft in de meeste gevallen succes en wordt steeds meer toegepast. Bij patiënten die een hartoperatie moeten ondergaan en ook last hebben van boezemfibrilleren, kan een hartchirurg aanvullend het boezemfibrilleren behandelen. Er zijn verschillende methodes, zoals de Maza-procedure en de longvenenisolatie. Ablatie van de AV-knoop Als het niet lukt om een te snelle hartslag met medicijnen onder controle te krijgen en er is continu boezenfibrilleren, dan is het mogelijk om de klachten te verhelpen door middel van zgn. ablatie van de AV-knoop. Dat houdt in dat er een katheter (een dun slangetje) wordt ingebracht vlakbij de AV-knoop, waardoor elektrische energie wordt aangevoerd met als gevolg dat de AV-knoop geen elektrische prikkels meer doorgeeft. Ten minste veertien dagen voorafgaand aan de ablatie wordt een pacemaker geïmplanteerd. Na de ablatie zorgt de pacemaker ervoor dat de hartslag weer regelmatig is.

8 cardi07 - september 2014 Vragen? Waarschijnlijk heeft de cardioloog met u besproken welke behandeling in uw geval van toepassing is. Mocht u toch nog vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met de polikliniek Cardiologie. Men is bereikbaar op werkdagen van 8.30 tot uur op telefoonnummer (0592) Hebt u een opmerking of een klacht? De medewerkers en specialisten van het Wilhelmina Ziekenhuis Assen doen hun best u de juiste (medische) zorg te geven. Mocht er toch iets gebeuren waarover u niet tevreden bent, dan verzoeken wij u om dat door te geven. U kunt dat doen aan degene die direct verantwoordelijk is of aan de ombudsfunctionaris van het ziekenhuis. Deze is bereikbaar via: adres: ombudsfunctionaris@wza.nl telefoonnummer: (0592) / (maandag t/m donderdag) postadres: WZA t.a.v. ombudsfunctionaris, postbus , 9400 RA Assen Meer informatie over de klachtenprocedure vindt u op Wilhelmina Ziekenhuis Assen Europaweg-Zuid 1 Postbus RA Assen Telefoon (0592) WZA

Hoe wordt het normale hartritme tot stand gebracht?

Hoe wordt het normale hartritme tot stand gebracht? Boezemfibrilleren De cardioloog heeft vastgesteld dat u een ritmestoornis heeft of heeft gehad, die boezemfibrilleren, ofwel atriumfibrilleren wordt genoemd. In deze folder kunt u hierover meer lezen.

Nadere informatie

Boezemfibrilleren. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee!

Boezemfibrilleren. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Boezemfibrilleren De cardioloog heeft vastgesteld dat u een ritmestoornis heeft of heeft gehad, die boezemfibrilleren wordt genoemd. In deze brochure kunt u hierover meer lezen. Neem altijd uw verzekeringsgegevens

Nadere informatie

Inleiding Hoe werkt het hart? Wat gebeurt er bij een normaal hartritme?

Inleiding Hoe werkt het hart? Wat gebeurt er bij een normaal hartritme? Boezemfibrilleren Inleiding U bent in behandeling bij de cardioloog en/of verpleegkundig specialist omdat er boezemfibrilleren bij u is geconstateerd. In deze folder proberen we in het kort uit te leggen

Nadere informatie

Boezemfibrilleren. Cardiologie

Boezemfibrilleren. Cardiologie Boezemfibrilleren Cardiologie Uw cardioloog stelde vast dat er bij u sprake is van boezemfibrilleren. Dit is een veel voorkomende hartritmestoornis die onschuldig is, als bijtijds de juiste maatregelen

Nadere informatie

Cardiologie. Boezemfibrilleren. Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep

Cardiologie. Boezemfibrilleren. Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep Cardiologie Boezemfibrilleren Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep Uw cardioloog heeft vastgesteld dat er bij u sprake is van boezemfibrilleren. Dit

Nadere informatie

Boezemfibrilleren. Cardiologie

Boezemfibrilleren. Cardiologie Boezemfibrilleren Cardiologie Inhoudsopgave Inleiding...4 Wat is boezemfibrilleren?...4 Wat gebeurt er bij een normaal ritme?...5 Wat veroorzaakt boezemfibrilleren?...6 Hoe wordt de diagnose gesteld?...6

Nadere informatie

Cardiologie Polikliniek Atriumfibrilleren (AF-poli)

Cardiologie Polikliniek Atriumfibrilleren (AF-poli) Cardiologie Polikliniek Atriumfibrilleren (AF-poli) Uw afspraak Plaats : d.d om uur : Polikliniek cardiologie Inhoudsopgave Inleiding... 1 De AF-poli... 1 Atriumfibrilleren... 2 Het ontstaan van atriumfibrilleren...

Nadere informatie

Cardiologie Polikliniek Atriumfibrilleren (AF-poli)

Cardiologie Polikliniek Atriumfibrilleren (AF-poli) Cardiologie Polikliniek Atriumfibrilleren (AF-poli) Uw afspraak U wordt verwacht op: datum:. tijdstip:... Inhoudsopgave Inleiding... 1 De AF-poli... 1 Atriumfibrilleren... 2 Het ontstaan van atriumfibrilleren...

Nadere informatie

Boezemfibrilleren. De bouw en werking van het hart

Boezemfibrilleren. De bouw en werking van het hart Boezemfibrilleren Boezemfibrilleren is een stoornis in het hartritme. Uw hartslag wordt onregelmatig. U kúnt dit voelen, maar dat hoeft niet. Van alle mensen met boezemfibrilleren voelt ongeveer 10 tot

Nadere informatie

Boezemfibrilleren. Atriumfibrilleren. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op

Boezemfibrilleren. Atriumfibrilleren. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op Boezemfibrilleren Atriumfibrilleren Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding Het hart is een holle spier, ongeveer even groot als een vuist. Het hart bestaat uit vier

Nadere informatie

Informatie. Boezemfibrilleren

Informatie. Boezemfibrilleren Informatie Boezemfibrilleren Inleiding U heeft last van klachten die veroorzaakt worden door een hartritmestoornis. In deze folder leest u wat deze hartritmestoornis inhoudt en welke behandelmogelijkheden

Nadere informatie

Inleiding. Afbeelding 1: Het hart

Inleiding. Afbeelding 1: Het hart Boezemfibrilleren Inleiding Het hart is een holle spier, ongeveer even groot als een vuist. Het hart bestaat uit vier holle ruimtes: Rechterboezem Linkerboezem Rechterkamer Linkerkamer De boezems vangen

Nadere informatie

Atriumfibrillatie polikliniek

Atriumfibrillatie polikliniek Cardiologie Atriumfibrillatie polikliniek 1 Inleiding Atriumfibrilleren (of boezemfibrilleren) is een hartritmestoornis, een stoornis in het elektrische systeem van het hart. Om deze ritmestoornis te begrijpen

Nadere informatie

Boezemfibrillatie (atriumfibrillatie)

Boezemfibrillatie (atriumfibrillatie) Boezemfibrillatie (atriumfibrillatie) In overleg met uw arts bent u doorverwezen naar de Boezemfibrillatie poli voor de behandeling en begeleiding van de hartritmestoornis boezemfibrilleren (ook wel atriumfibrilleren

Nadere informatie

Boezemfibrilleren. Cardiologie. Locatie Hoorn/Enkhuizen

Boezemfibrilleren. Cardiologie. Locatie Hoorn/Enkhuizen Boezemfibrilleren Cardiologie Locatie Hoorn/Enkhuizen Boezemfibrilleren Illustratie: het hart. Wat gebeurt er bij een normaal hartritme? Elke hartslag start met een elektrische impuls vanuit de sinusknoop,

Nadere informatie

SPREEKUUR ATRIUMFIBRILLATIE

SPREEKUUR ATRIUMFIBRILLATIE SPREEKUUR ATRIUMFIBRILLATIE 17873 Inleiding In deze folder vindt u informatie over atriumfibrilleren en het spreekuur atriumfibrillatie. Spreekuur atriumfibrillatie Atriumfibrilleren komt steeds vaker

Nadere informatie

Thoraxcentrum. Boezemfibrilleren poli Fonteinstraat 9

Thoraxcentrum. Boezemfibrilleren poli Fonteinstraat 9 Thoraxcentrum Boezemfibrilleren poli Fonteinstraat 9 Thoraxcentrum Inleiding Omdat u boezemfibrilleren heeft, bent u door uw arts doorverwezen naar de Boezemfibrilleren poli van het UMCG. Het doel van

Nadere informatie

Maatschap Cardiologie. Boezemfibrilleren en cardioversie

Maatschap Cardiologie. Boezemfibrilleren en cardioversie Maatschap Cardiologie Boezemfibrilleren en cardioversie Datum en tijd U wordt (dag), (datum) om uur verwacht op de afdeling hartbewaking (CCU). Voorbereiding Wij verzoeken u twee dagen voor de elektrische

Nadere informatie

Boezemfibrilleren. Afdeling cardiologie

Boezemfibrilleren. Afdeling cardiologie Boezemfibrilleren Afdeling cardiologie U heeft u een verwijzing gekregen naar de polikliniek boezemfibrilleren voor uw hartritmestoornis. In deze folder leest u wat boezemfibrilleren inhoudt en welke behandelingen

Nadere informatie

Atriumfibrilleren. Uitleg, adviezen, telefoonnummers en zaken die voor u van belang zijn. Afdeling Cardiologie

Atriumfibrilleren. Uitleg, adviezen, telefoonnummers en zaken die voor u van belang zijn. Afdeling Cardiologie Atriumfibrilleren Uitleg, adviezen, telefoonnummers en zaken die voor u van belang zijn. Afdeling Cardiologie Informatiebrochure Atriumfibrilleren Uitleg, adviezen, telefoonnummers en zaken die voor u

Nadere informatie

Boezemfibrilleren. Lianne Permentier, cardioloog Ommelander Ziekenhuis

Boezemfibrilleren. Lianne Permentier, cardioloog Ommelander Ziekenhuis 27-10-2016 Boezemfibrilleren Lianne Permentier, cardioloog Ommelander Ziekenhuis Opbouw presentatie Bouw en werking hart Het normale hartritme Boezemfibrilleren Oorzaken boezemfibrilleren Behandelmogelijkheden

Nadere informatie

Atriumfibrilleren. Hartkloppingen (plotseling bonzen, fladderen of rammelen in de borst) Gebrek aan energie Vermoeidheid

Atriumfibrilleren. Hartkloppingen (plotseling bonzen, fladderen of rammelen in de borst) Gebrek aan energie Vermoeidheid Atriumfibrilleren Wat is het atrium? De boezem (het atrium) is een deel van het hart. Het hart is een spier met daarin 4 holtes. De bovenste twee holtes noemen we boezems (atria) en de onderste twee holtes

Nadere informatie

NEDERLANDSE SAMENVATTING

NEDERLANDSE SAMENVATTING Chapter 9 NEDERLANDSE SAMENVATTING Boezemfibrilleren is een zeer frequent voorkomende hartritmestoornis en daardoor een belangrijk klinisch probleem. Onder de westerse bevolking is de kans op boezemfibrilleren

Nadere informatie

Boezemfibrilleren poli Fonteinstraat 9

Boezemfibrilleren poli Fonteinstraat 9 Thoraxcentrum Boezemfibrilleren poli Fonteinstraat 9 Inleiding Omdat u boezemfibrilleren heeft, bent u door uw arts doorverwezen naar de Boezemfibrilleren poli van het UMCG. Het doel van deze poli is u

Nadere informatie

In te vullen door de poli-assistent: Datum cardioversie: Aanwezig om: Locatie melden: Vast voedsel zes uur, water (+medicatie) twee uur

In te vullen door de poli-assistent: Datum cardioversie: Aanwezig om: Locatie melden: Vast voedsel zes uur, water (+medicatie) twee uur Cardioversie In te vullen door de poli-assistent: Datum cardioversie: Aanwezig om: Locatie melden: Nuchter: Vast voedsel zes uur, water (+medicatie) twee uur Denk aan het meenemen van al uw medicijnen

Nadere informatie

Informatie na opname voor hartritmestoornissen

Informatie na opname voor hartritmestoornissen Afdeling: Onderwerp: Cardiologie Informatie na opname voor hartritmestoornissen 1 Patiënteninformatie na opname voor ritmestoornissen U was opgenomen in verband met hartritmestoornissen. U ontvangt ook

Nadere informatie

CARDIOLOGIE/HART-LONG CHIRURGIE. Maze-operatie BEHANDELING

CARDIOLOGIE/HART-LONG CHIRURGIE. Maze-operatie BEHANDELING CARDIOLOGIE/HART-LONG CHIRURGIE Maze-operatie BEHANDELING Maze-operatie Over enige tijd zult u in het St. Antonius Ziekenhuis een Maze-operatie ondergaan om uw hartritmestoornissen te behandelen. In deze

Nadere informatie

Cardioversie. Informatie voor patiënten. F oktober Bronovo Medisch Centrum Haaglanden

Cardioversie. Informatie voor patiënten. F oktober Bronovo  Medisch Centrum Haaglanden Cardioversie Informatie voor patiënten F0456-3415 oktober 2016 Bronovo www.bronovo.nl Bronovolaan 5 2597 AX Den Haag Postbus 96900 2509 JH Den Haag 070 312 41 41 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl

Nadere informatie

Dagonderzoek atriumfibrilleren

Dagonderzoek atriumfibrilleren Dagonderzoek atriumfibrilleren Ziekenhuis Gelderse Vallei U bent door uw huisarts verwezen voor verder onderzoek naar de ritmestoornis atriumfibrilleren ook wel boezemfibrilleren genoemd. Het atrium is

Nadere informatie

Pulmonale Vene Isolatie en Maze-procedure

Pulmonale Vene Isolatie en Maze-procedure Cardiothoracale chirurgie Pulmonale Vene Isolatie en Maze-procedure www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Wat is boezemfibrillatie... 3 De operatieve behandelingen... 4 De MAZE-procedure... 5 Pulmonaal Vene

Nadere informatie

Inleiding Wat is een cardioversie? Voorbereiding thuis

Inleiding Wat is een cardioversie? Voorbereiding thuis CARDIOVERSIE 884 Inleiding U komt naar het Sint Franciscus Gasthuis voor cardioversie. Dit vindt plaats op de Dagbehandeling. In deze folder leest u meer over cardioversie. Wat is een cardioversie? Cardioversie

Nadere informatie

Cardioversie Radboud universitair medisch centrum

Cardioversie Radboud universitair medisch centrum Cardioversie De cardioloog heeft door een ECG (hartfilm) vastgesteld dat uw hartritme onregelmatig is of u heeft uw klachten zelf gemeld. In overleg heeft u besloten tot een cardioversie behandeling.

Nadere informatie

Boezemfibrilleren. Boezemfibrilleren kan plotseling optreden. Soms ook na een hartoperatie. U kunt boezemfibrilleren voelen, maar dat hoeft niet.

Boezemfibrilleren. Boezemfibrilleren kan plotseling optreden. Soms ook na een hartoperatie. U kunt boezemfibrilleren voelen, maar dat hoeft niet. Boezemfibrilleren Uw cardioloog heeft boezemfibrilleren bij u geconstateerd. In deze folder leest u wat boezemfibrilleren is en welke behandelingsmogelijkheden er zijn. Uw cardioloog bespreekt met u welke

Nadere informatie

Boezemfibrilleren. (Atriumfibrilleren) Cardiologie

Boezemfibrilleren. (Atriumfibrilleren) Cardiologie Boezemfibrilleren (Atriumfibrilleren) Cardiologie Als het hart op hol slaat Vrijwel ieder mens krijgt in zijn leven wel eens te maken met hartritmestoornissen. Het hart gaat dan anders, meestal sneller,

Nadere informatie

Electro-Cardioversie (ECV) Afdeling Cardiologie

Electro-Cardioversie (ECV) Afdeling Cardiologie Electro-Cardioversie (ECV) Afdeling Cardiologie U heeft binnenkort een afspraak voor een cardioversie. In deze folder vindt u informatie over deze behandeling. Wat is een cardioversie? Cardioversie is

Nadere informatie

Vaatrisicopoli. Vertrouwd en dichtbij. Als u een verhoogd risico loopt om een hart- of vaatziekte te krijgen. Wilhelmina Ziekenhuis Assen

Vaatrisicopoli. Vertrouwd en dichtbij. Als u een verhoogd risico loopt om een hart- of vaatziekte te krijgen. Wilhelmina Ziekenhuis Assen Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Vaatrisicopoli Als u een verhoogd risico loopt om een hart- of vaatziekte te krijgen 1 Vaatrisicopoli Bent u in het verleden

Nadere informatie

Cardioversie. Uw afspraak. Belangrijk: U moet nuchter komen. U wordt verwacht op: datum:. tijdstip:...

Cardioversie. Uw afspraak. Belangrijk: U moet nuchter komen. U wordt verwacht op: datum:. tijdstip:... Cardioversie Uw afspraak U wordt verwacht op: datum:. tijdstip:... Belangrijk: U moet nuchter komen Inhoudsopgave 1 Wat is cardioversie... 1 2 Waarom is cardioversie nodig... 1 3 Hoe groot is de kans

Nadere informatie

Atriumfibrilleren en catheterablatie

Atriumfibrilleren en catheterablatie Cardiologie Atriumfibrilleren en catheterablatie www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Wat is atriumfibrilleren?... 3 Wat zijn de klachten?... 4 Oorzaak atriumfibrilleren... 4 Hoe vaak komt atriumfibrilleren

Nadere informatie

Elektrische Cardioversie

Elektrische Cardioversie CARDIOLOGIE Elektrische Cardioversie BEHANDELING Elektrische Cardioversie Deze folder informeert u over cardioversie. Dit is een kortdurende behandeling waarbij de arts probeert het verstoorde hartritme

Nadere informatie

HARTRITMESTOORNISSEN DE BEHANDELING DOOR MIDDEL VAN ELEKTRONISCHE CARDIOVERSIE FRANCISCUS VLIETLAND

HARTRITMESTOORNISSEN DE BEHANDELING DOOR MIDDEL VAN ELEKTRONISCHE CARDIOVERSIE FRANCISCUS VLIETLAND HARTRITMESTOORNISSEN DE BEHANDELING DOOR MIDDEL VAN ELEKTRONISCHE CARDIOVERSIE FRANCISCUS VLIETLAND Inleiding Hartritmestoornissen komen in het dagelijks leven vaak voor en zijn vaak onschuldig. Meestal

Nadere informatie

Elektrische cardioversie

Elektrische cardioversie Elektrische cardioversie Inleiding De cardioloog behandelt u binnenkort met een elektrische cardioversie. Deze folder geeft u informatie over deze behandeling; de voorbereiding thuis, de behandeling in

Nadere informatie

Cardioversie. De behandeling van de hartritmestoornissen boezemfibrilleren en boezemflutter

Cardioversie. De behandeling van de hartritmestoornissen boezemfibrilleren en boezemflutter Cardioversie De behandeling van de hartritmestoornissen boezemfibrilleren en boezemflutter 2 Hartritmestoornissen zijn een steeds terugkerende verstoring van het gewone ritme dat een gezond hart moet hebben.

Nadere informatie

Cardioversie. patiënteninformatie

Cardioversie. patiënteninformatie Cardioversie patiënteninformatie 0 Beste mevrouw, heer B318-11 2017 Uw behandelende arts heeft u voorgesteld een cardioversie bij u uit te voeren. Dit heeft ongetwijfeld heel wat vragen bij u opgeroepen.

Nadere informatie

Behandeling ritmestoornis (EFO en/of ablatie) Locatie Molengracht Breda

Behandeling ritmestoornis (EFO en/of ablatie) Locatie Molengracht Breda Behandeling ritmestoornis (EFO en/of ablatie) Locatie Molengracht Breda Inhoud Pagina Inleiding 3 1. Ritmestoornissen 3 1.1 Oorzaak 3 1.2 Onderzoek 3 1.3 Behandeling 3 2. EFO 4 2.1 Voorbereiding 4 2.2.

Nadere informatie

Stereotactische punctie

Stereotactische punctie Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Radiologie Stereotactische punctie 1 Stereotactische punctie Binnenkort wordt u verwacht op de afdeling Radiologie voor een stereotactische

Nadere informatie

Electieve Cardioversie (ECV) Afdeling Cardiologie

Electieve Cardioversie (ECV) Afdeling Cardiologie Electieve Cardioversie (ECV) Afdeling Cardiologie U heeft binnenkort een afspraak voor een cardioversie. In deze folder vindt u informatie over deze behandeling. Wat is een cardioversie? Cardioversie is

Nadere informatie

Voorkamerfibrillatie. Informatiebrochure patiënten

Voorkamerfibrillatie. Informatiebrochure patiënten Voorkamerfibrillatie Informatiebrochure patiënten 1. Het hart...4 2. Wat is voorkamerfibrillatie?...5 3. Wat zijn de symptomen van voorkamerfibrillatie?...6 4. Wat zijn de gevolgen van voorkamerfibrillatie?...6

Nadere informatie

Een biopt van de blaas

Een biopt van de blaas Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Een biopt van de blaas z Afspraak U wordt verwacht: bij de afdeling Opname. Vergeet u niet op de dag van de ingreep uw patiëntenpas,

Nadere informatie

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Duizeligheid

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Duizeligheid Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Duizeligheid z Deze brochure geeft u informatie over duizeligheid en de daarbij behorende klachten. 1 Wat is duizeligheid? Iedereen

Nadere informatie

Electieve Cardioversie

Electieve Cardioversie Electieve Cardioversie (ECV) Afdeling Cardiologie Locatie Purmerend/Volendam U heeft binnenkort een afspraak voor een cardioversie. In deze folder vindt u informatie over deze behandeling. Wat is een cardioversie?

Nadere informatie

Boezemfibrilleren. patiënteninformatie.

Boezemfibrilleren. patiënteninformatie. Boezemfibrilleren. patiënteninformatie. Boezemfibrilleren Wat is het? Boezemfibrilleren is een hartritmestoornis. Een andere naam is atriumfibrilleren. De boezem (atrium) is een deel van het hart. Fibrilleren

Nadere informatie

Boezemfibrilleren. patiënteninformatie. Locatie Purmerend/Volendam

Boezemfibrilleren. patiënteninformatie. Locatie Purmerend/Volendam Boezemfibrilleren patiënteninformatie Locatie Purmerend/Volendam Boezemfibrilleren Wat is het? Boezemfibrilleren is een hartritmestoornis. Een andere naam is atriumfibrilleren. De boezem (atrium) is een

Nadere informatie

Boezem- fibrilleren 70

Boezem- fibrilleren 70 Boezemfibrilleren 70 Nu wordt boezemfibrilleren als gevolg van hartklepproblemen over één kam geschoren met boezemfibrilleren na een hartinfarct. We zouden in de toekomst beter moeten kijken naar de persoonlijke

Nadere informatie

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Goede zorg bij COPD

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Goede zorg bij COPD Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Goede zorg bij COPD z Goede zorg bij COPD 1 Er is vastgesteld dat u COPD hebt. In deze brochure staat welke zorg u kunt verwachten

Nadere informatie

Hartcentrum Hasselt. Voorkamerfibrillatie. Informatie voor patiënten

Hartcentrum Hasselt. Voorkamerfibrillatie. Informatie voor patiënten Hartcentrum Hasselt Voorkamerfibrillatie Informatie voor patiënten Inhoudstafel 1. Een normale hartfunctie 1. Een normale hartfunctie 3 2. Wat is voorkamerfibrillatie? 4 3. Wat zijn de symptomen van voorkamerfibrillatie?

Nadere informatie

PILLENCOCKTAILS: HARTVEROVEREND. Aspecten van geneesmiddelen bij atriumfibrilleren

PILLENCOCKTAILS: HARTVEROVEREND. Aspecten van geneesmiddelen bij atriumfibrilleren PILLENCOCKTAILS: HARTVEROVEREND Aspecten van geneesmiddelen bij atriumfibrilleren INHOUD Presentatie (20-25 minuten) Inleiding Medicamenteuze behandeling atriumfibrilleren Geneesmiddelgroepen Bijwerkingen

Nadere informatie

Botox-injecties bij een overactieve blaas

Botox-injecties bij een overactieve blaas Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Botox-injecties bij een overactieve blaas z Binnenkort hebt u een afspraak in het ziekenhuis voor een behandeling van uw blaasproblemen

Nadere informatie

Samenvatting Biologie Hart-en vaat ziekten

Samenvatting Biologie Hart-en vaat ziekten Samenvatting Biologie Hart-en vaat ziekten Samenvatting door J. 1717 woorden 10 maart 2013 6,4 9 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Biologie overal Bouw en werking van het hart Het hart is ongeveer zo

Nadere informatie

Behandeling van aambeien

Behandeling van aambeien Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Behandeling van aambeien z 1 Met uw chirurg hebt u een afspraak gemaakt voor een behandeling van uw aambeien. Hierbij worden

Nadere informatie

VOORKAMERFIBRILLATIE WAT U MOET WETEN. - Patiëntinformatie -

VOORKAMERFIBRILLATIE WAT U MOET WETEN. - Patiëntinformatie - VOORKAMERFIBRILLATIE WAT U MOET WETEN - Patiëntinformatie - 1 Voorkamerfibrillatie (vkf) of boezemfladderen, zoals onze noorderburen het zo mooi zeggen, is een veel voorkomende aandoening, die 1 op de

Nadere informatie

ERCP onderzoek van de galwegen

ERCP onderzoek van de galwegen Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten ERCP onderzoek van de galwegen z 1 Binnenkort wordt u in het ziekenhuis verwacht voor een ERCP. In deze brochure leest u wat

Nadere informatie

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Een pacemaker

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Een pacemaker Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Een pacemaker z 1 Binnenkort komt u naar het ziekenhuis voor een pacemakerimplantatie. In deze brochure krijgt u informatie over

Nadere informatie

Hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap

Hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap zwangerschapshypertensie (pre-)eclampsie HELLP-syndroom z 1 Als u tijdens uw zwangerschap

Nadere informatie

Gastroscopie (maagonderzoek)

Gastroscopie (maagonderzoek) Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Gastroscopie (maagonderzoek) z In deze brochure vindt u informatie over een gastroscopie, dat wil zeggen: een onderzoek van uw

Nadere informatie

Boezemfibrilleren polikliniek

Boezemfibrilleren polikliniek Boezemfibrilleren polikliniek Afdeling cardiologie Locatie Veldhoven Inleiding Omdat u boezemfibrilleren heeft, bent u door uw arts doorverwezen naar de boezemfibrilleren poli van Máxima Medisch Centrum.

Nadere informatie

Elektrische cardioversie. Cardiologie

Elektrische cardioversie. Cardiologie Elektrische cardioversie Cardiologie De cardioloog heeft met u besproken dat hij wil proberen uw hartritmestoornis door middel van een uitwendige elektrische behandeling te herstellen tot het normale ritme,

Nadere informatie

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Radiologie. Echo-onderzoek

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Radiologie. Echo-onderzoek Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Radiologie Echo-onderzoek 1 Echo-onderzoek Binnenkort vindt bij u een echo-onderzoek plaats. In deze brochure kunt u lezen wat

Nadere informatie

Geplande Elektrische Cardioversie (ECV)

Geplande Elektrische Cardioversie (ECV) Geplande Elektrische Cardioversie (ECV) Inleiding In overleg met u is besloten een Elektrische Cardioversie (ECV) uit te voeren. Dit is een behandeling waarbij met behulp van een elektrische impuls (stroomstoot)

Nadere informatie

SPECT-scan van het hart

SPECT-scan van het hart Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten SPECT-scan van het hart z Binnenkort wordt bij u een SPECT-scan van het hart gemaakt. Er wordt dan gekeken naar de doorbloeding

Nadere informatie

Sigmoïdoscopie (darmonderzoek)

Sigmoïdoscopie (darmonderzoek) Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Sigmoïdoscopie (darmonderzoek) z 1 In deze brochure vindt u informatie over een sigmoïdoscopie. Met dit onderzoek is het mogelijk

Nadere informatie

Bronchoscopie (onderzoek van de luchtwegen)

Bronchoscopie (onderzoek van de luchtwegen) Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Bronchoscopie (onderzoek van de luchtwegen) z 1 Binnenkort komt u naar het ziekenhuis voor een bronchoscopie. Met een bronchoscopie

Nadere informatie

Thoraxcentrum Cardiologie Electrofysiologie. Longaderisolatie door de cardioloog

Thoraxcentrum Cardiologie Electrofysiologie. Longaderisolatie door de cardioloog Thoraxcentrum Cardiologie Electrofysiologie Longaderisolatie door de cardioloog Thoraxcentrum Cardiologie Electrofysiologie U bent in het ziekenhuis onder behandeling voor boezem fibrilleren, een hartritmestoornis

Nadere informatie

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Chirurgie. Proctoscopie. onderzoek van de anus en de endeldarm

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Chirurgie. Proctoscopie. onderzoek van de anus en de endeldarm Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Chirurgie Proctoscopie onderzoek van de anus en de endeldarm 1 Proctoscopie (onderzoek van de anus en de endeldarm) Binnenkort

Nadere informatie

Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Chirurgie. Longoperatie

Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Chirurgie. Longoperatie Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Chirurgie Longoperatie 1 Longoperatie Binnenkort vindt bij u een longoperatie plaats. In deze brochure leest u wat de operatie

Nadere informatie

elektrische cardioversie (ECV)

elektrische cardioversie (ECV) patiënteninformatie elektrische cardioversie (ECV) U heeft een hartritmestoornis en u komt binnenkort naar het OLVG voor een elektrocardioversie (ECV). Bij deze behandeling proberen we het ritme van het

Nadere informatie

Niet vitamine K-orale anti-coagulantia (NOAC s) Bij atriumfibrilleren

Niet vitamine K-orale anti-coagulantia (NOAC s) Bij atriumfibrilleren Niet vitamine K-orale anti-coagulantia (NOAC s) Bij atriumfibrilleren Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding De cardioloog heeft u verteld dat u last heeft van atriumfibrilleren.

Nadere informatie

Boezemfibrilleren polikliniek

Boezemfibrilleren polikliniek Cardiologie Boezemfibrilleren polikliniek www.catharinaziekenhuis.nl Deze folder is opgesteld door het Netwerk Boezemfibrilleren, een samenwerkingsverband tussen het Catharina Ziekenhuis, het Elkerliek

Nadere informatie

Elektrofysiologisch onderzoek (EFO) en radiofrequentieablatie

Elektrofysiologisch onderzoek (EFO) en radiofrequentieablatie Elektrofysiologisch onderzoek (EFO) en radiofrequentieablatie (PVI) Het ritme van het gezonde hart Het hart is een spier die werkt als een pomp. Het bestaat uit een rechter- en een linkerhelft. Elke helft

Nadere informatie

Lumbosacraal pseudoradiculair syndroom

Lumbosacraal pseudoradiculair syndroom Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Neurologie Lumbosacraal pseudoradiculair syndroom 1 De neuroloog heeft geconstateerd dat er bij u sprake is van een lumbosacraal

Nadere informatie

Prostaatoperatie (TURP)

Prostaatoperatie (TURP) Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Prostaatoperatie (TURP) z Binnenkort komt u naar het ziekenhuis voor een operatie aan uw prostaat. In deze brochure kunt u lezen

Nadere informatie

Vermoeidheid & hartziekten

Vermoeidheid & hartziekten Vermoeidheid & hartziekten Menno Baars, cardioloog HartKliniek Nederland april 2014 Cardioloog van de nieuwe HartKliniek Nieuwe organisatie van eerstelijnscardiologiecentra Polikliniek & dagbehandeling

Nadere informatie

Elektrische cardioversie. Cardiologie

Elektrische cardioversie. Cardiologie Elektrische cardioversie Cardiologie De cardioloog heeft met u besproken dat hij wil proberen uw hartritmestoornis door middel van een uitwendige elektrische behandeling te herstellen tot het normale ritme,

Nadere informatie

Informatiefolder over boezemfibrilleren en Eliquis

Informatiefolder over boezemfibrilleren en Eliquis Informatiefolder over boezemfibrilleren en Eliquis Inleiding U heeft Eliquis (apixaban) van uw dokter voorgeschreven gekregen. Eliquis is een medicijn dat wordt gebruikt bij volwassenen om het risico op

Nadere informatie

Opvang van jongeren tot 18 jaar bij alcohol- of drugsmisbruik

Opvang van jongeren tot 18 jaar bij alcohol- of drugsmisbruik Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Opvang van jongeren tot 18 jaar bij alcohol- of drugsmisbruik 1 Opvang van jongeren tot 18 jaar bij alcohol- of drugsmisbruik

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Longembolie

Patiënteninformatie. Longembolie Patiënteninformatie Longembolie 1203153 longembolie HJ.indd 1 29-08-16 13:48 Longembolie Verpleegafdeling 1D, route 1.6 Telefoon (050) 524 5540 Inleiding U bent opgenomen in het ziekenhuis voor de behandeling

Nadere informatie

Longaderisolatie Pulmonaal Vene Isolatie

Longaderisolatie Pulmonaal Vene Isolatie U komt in aanmerking voor een longaderisolatie. Daarmee zetten wij de behandeling van uw boezemfibrilleren voort, nu medicijnen en cardioversies onvoldoende werken. Boezemfibrilleren is een veelvoorkomende

Nadere informatie

Elektrofysiologisch onderzoek (EFO) en ablatiebehandeling

Elektrofysiologisch onderzoek (EFO) en ablatiebehandeling Elektrofysiologisch onderzoek (EFO) en ablatiebehandeling Inleiding In overleg met uw behandelend cardioloog is besloten bij u een EFO (elektrofysiologisch onderzoek) of ablatie (behandeling) te verrichten.

Nadere informatie

Informatiebrochure ablatie. Patiënteninformatie

Informatiebrochure ablatie. Patiënteninformatie Informatiebrochure ablatie Patiënteninformatie Heilig Hart Ziekenhuis Leuven Brochure ablatie 2 Inhoudstafel 1. Inleiding... 5 2. Elektrische geleiding van het hart... 6 3. Ablatie... 8 3.1. Opname...

Nadere informatie

A.S.Z. ziekenhuis. verzorgingsinstelling. Informatiebrochure. Cardioversie

A.S.Z. ziekenhuis. verzorgingsinstelling. Informatiebrochure. Cardioversie A.S.Z. ziekenhuis IAutonome I verzorgingsinstelling Informatiebrochure Cardioversie Inhoudsopgave Wat is een cardioversie? 6 Oorzaken van onregelmatig hartritme 7 Risico s bij onregelmatig hartritme 8

Nadere informatie

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten URS

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten URS Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten URS z 1 Binnenkort komt u naar het Wilhelmina Ziekenhuis Assen voor een URS (voluit: uretero-reno-scopie). Meestal wordt een

Nadere informatie

Voorzorgsmaatregelen bij jodiumhoudend contrastmiddel

Voorzorgsmaatregelen bij jodiumhoudend contrastmiddel Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Interne geneeskunde Voorzorgsmaatregelen bij jodiumhoudend 1 Voorzorgsmaatregelen bij jodiumhoudend Uw arts heeft een röntgenonderzoek

Nadere informatie

Informatie voor patiënten. Diabetes en seksualiteit

Informatie voor patiënten. Diabetes en seksualiteit Informatie voor patiënten Diabetes en seksualiteit z Seksualiteit en diabetes mellitus 1 Over problemen met seksualiteit wordt niet zo gemakkelijk gesproken. Doordat het een beladen onderwerp is, kunnen

Nadere informatie

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Ziekte van Dupuytren

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Ziekte van Dupuytren Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Ziekte van Dupuytren z Met de plastisch chirurg hebt u een afspraak gemaakt voor een behandeling van de ziekte van Dupuytren.

Nadere informatie

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Decubitus. tijdens uw verblijf in het ziekenhuis

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Decubitus. tijdens uw verblijf in het ziekenhuis Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Decubitus tijdens uw verblijf in het ziekenhuis 1 Als u lange tijd achter elkaar in bed moet liggen of in een (rol)stoel moet

Nadere informatie

Injecties met Avastin

Injecties met Avastin Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Oogheelkunde Injecties met Avastin 1 Injecties met Avastin Met uw oogarts hebt u afgesproken om uw oogklachten te laten behandelen

Nadere informatie

Thoraxcentrum Twente. Een elektrofysiologisch. en een katheterablatie. Patiënten Informatie Map (PIM)

Thoraxcentrum Twente. Een elektrofysiologisch. en een katheterablatie. Patiënten Informatie Map (PIM) Thoraxcentrum Twente Een elektrofysiologisch onderzoek (EFO) en een katheterablatie Patiënten Informatie Map (PIM) Eigendom van adres postcode en woonplaats telefoon TCT 33/08 12 DBS code PI-004097 Inleiding

Nadere informatie

Blaasspoelen met BCG-Medac

Blaasspoelen met BCG-Medac Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Blaasspoelen met BCG-Medac z 1 In uw blaas zijn een of meer poliepen aangetroffen. Voor een zo goed mogelijke behandeling is

Nadere informatie

Gescheurde enkelbanden

Gescheurde enkelbanden Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Gescheurde enkelbanden 1 Op de Spoedeisende Hulp is vastgesteld dat u gescheurde enkelbanden hebt. Deze brochure geeft u informatie

Nadere informatie

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Borstverkleining

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Borstverkleining Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Borstverkleining z Met de plastisch chirurg hebt u een afspraak gemaakt voor een borstverkleining. In deze brochure krijgt u

Nadere informatie

Informatiebrochure patiënten. Herstel van het hartritme. Elektrische cardioversie bij voorkamerfibrillatie/-flutter

Informatiebrochure patiënten. Herstel van het hartritme. Elektrische cardioversie bij voorkamerfibrillatie/-flutter Informatiebrochure patiënten Herstel van het hartritme Elektrische cardioversie bij voorkamerfibrillatie/-flutter 3 1. Een beetje anatomie... 4 1.1 Het hart... 4 1.2 Elektriciteit van het hart... 4 2.

Nadere informatie