Inventarisatie sector en keteninitiatief Eisen: 1.D.1-2.D.2 3.D.1. Inventarisatie sector en keteninitiatieven

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Inventarisatie sector en keteninitiatief Eisen: 1.D.1-2.D.2 3.D.1. Inventarisatie sector en keteninitiatieven"

Transcriptie

1 Pagina 1 van 18 CO 2 -prestatieladder Inventarisatie sector en keteninitiatieven - Sectorinitiatief Noord-Oost Nederland: 'Samen reduceren van brandstofverbruik' - Duurzameleverancier.nl - Digitale rotonde - Het nieuwe rijden - Relinen - Nieuwe technieken Alsema B.V.

2 Pagina 2 van 18 Sectorinitiatief Noord-Oost Nederland 'Samen reduceren van brandstofverbruik' Inleiding Dit plan van aanpak is voor het Sectorinitiatief Noord-Oost Nederland 'Samen reduceren van brandstofverbruik' opgesteld door Will2Sustain (W2S). Dit om gezamenlijk doelen te stellen om een reductie van het brandstofverbruik te realiseren en daarmee ook te voldoen aan de normeisen uit de CO 2 Prestatieladder (met name normeis 4.D.1). Het plan van aanpak omschrijft de activiteiten van een ontwikkelingsproject en is gericht op de meeste materiële CO 2-emissie: het brandstofverbruik. Daarnaast is het ontwikkelingsproject gericht op de ontwikkeling van een werkproces welke efficiënter is dan het huidige werkproces. Dit document geeft: Een beschrijving van de voorgenomen activiteiten; Beoogd aantal en doelgroep van de actieve deelnemers; De reductiedoelstellingen van het initiatief op zichzelf; Een tijdsplanning; en Een prognose van de reductie bij sectorbrede toepassingen van het initiatief. Beschrijving van de voorgenomen activiteiten De voorgenomen activiteiten zijn ontstaan uit de eerste sessies van kennismaking, kennisdeling en het winnen van kennis van experts op het gebied van Het Nieuwe Rijden, Het Nieuwe Draaien en het monitoren van gegevens. Hier worden de hoofdactiviteiten benoemd en in de tijdsplanning worden alle activiteiten benoemd: Gegevens verzamelen van bestuurders van bussen en/of auto's, vanuit de bestaande en in gebruik zijnde tools, zoals: black boxen, track en trace, tankpassen, gegevens van lease maatschappijen etc. Aanvullende gegevens verzamelen, indien bovenstaande tools niet gebruikt worden. Uitzoeken of aanvullende gegevens met een app verzameld kunnen worden. Gegevens analyseren tijdens een gezamenlijke bijeenkomst en verdere acties bespreken. Dit tijdens de bijeenkomsten van november 2014 en maart De bovenstaande acties kunnen ook uitgevoerd worden door middel van experts die tijdens de sessies een presentatie en uitleg geven over het toepassen technieken die brandstofverbruik reduceren zoals organisaties als VVCR, SOMA bedrijfsopleidingen en ANWB E-driver. Ervaringen delen over het samenwerken met de bovenstaande partijen/experts en de tools die zij bieden.

3 Pagina 3 van 18 Reductiedoelstellingen 1. Kennis en ervaringen delen. 2. Rijgedrag analyseren van bestuurders binnen de organisaties. 3. Toepassen van technieken in werkprocessen in combinatie met het optimaliseren van rijgedrag om brandstofverbruik te reduceren. Dit met een focus op het rijgedrag van en naar de projecten. 4. Het communiceren van verbeteringen op het gebied van brandstofverbruik (in combinatie met rijgedrag) in de gehele organisatie. 5. Binnen twee jaar 5% brandstofverbruik reduceren gerelateerd aan de verreden kilometers t.o.v. het basisjaar 2014 op basis van rijgedrag analyse, actieve communicatie en het toepassen van technieken waar kennis over ingewonnen is.\ Tijdsplanning Doelstelling Activiteiten Tijdsplanning Verantwoordeli jke 1. Kennis en ervaringen Maximaal drie bijeenkomsten per jaar Rond maart, juli W2S delen organiseren en november Deelnemen aan deze bijeenkomsten Rond maart, juli en november Ruimte beschikbaar stellen d.m.v. Maart, juli en 2. Rijgedrag analyseren van bestuurders binnen de organisaties. roulatieschema voor de bedrijven Budget beschikbaar stellen voor de onkosten van het organiseren van de bijeenkomsten Gegevens verzamelen uit bestaande tools (black boxen, track en trace, tankpassen, gegevens van lease maatschappijen, etc.). Uitzoeken of er een app is waar rijgedrag mee te meten is Eventueel extra gegevens verzamelen over het rijgedrag via App of overige registraties Analyse maken uit de verzamelde gegevens Knelpunten/verbeterpunten bespreken met de bestuurders Nogmaals gegevens verzamelen en analyseren. Verbeteringen communiceren naar de bestuurders. Eventuele verbeterpunten met alle bestuurders communiceren via de bestaande communicatie middelen bij de organisatie November Maart, juli en November November November December December December Maart Maart Mei

4 Pagina 4 van 18 Herhalen van het verzamelen van gegeven van rijgedrag van meerdere bestuurders en analyseren Blijven herhalen tot de 5% reductie behaald is (zie doelstelling 5) Juni en doorlopend Doorlopend Doelstelling Activiteiten Tijdsplanning Verantwoordelijke 3. Toepassen van Besluiten welke technieken zullen November technieken in werkprocessen in combinatie met het optimaliseren van rijgedrag om worden toegepast binnen de organisatie met voorkeur voor de technieken waar kennis over ingewonnen is tijdens de bijeenkomsten Aan de slag gaan met de gekozen Doorlopend brandstofverbruik te reduceren. Dit met een focus op het rijgedrag van en naar de projecten. technieken, acties zijn per techniek anders en door de deelnemers zelf in te plannen en uit te (laten) voeren Ervaringen over deze technieken delen in de bijeenkomsten van dit initiatief Doorlopend 4. Het communiceren van verbeteringen op het gebied van brandstofverbruik (in combinatie met rijgedrag) in de gehele organisatie. 5. Binnen twee jaar 5% brandstofverbruik reduceren gerelateerd aan de verreden kilometers t.o.v. het basisjaar 2014 op basis van rijgedrag analyse, actieve communicatie en het toepassen van technieken waar kennis over ingewonnen is. Communiceren binnen de organisatie over de acties, verbeteringen en welke bijdrage er van de medewerkers verwacht worden, via bestaande middelen, middelen die de tool aanreikt of via interactieve workshops van W2S. Doorlopend Bovenstaande acties zullen bijdragen aan - - deze doelstelling: binnen twee jaar 5% brandstofverbruik reduceren gerelateerd aan de verreden kilometers t.o.v. het basisjaar 2014 op basis van rijgedrag analyse, actieve communicatie en het toepassen van technieken waar kennis over ingewonnen is. Gegevens verzamelen en delen over het Maart 2015 brandstofverbruik en verreden kilometers over het jaar 2014 Voortgang meten over het jaar 2015 Maart 2016 Voortgang meten over het jaar 2016 Maart 2017

5 Pagina 5 van 18 Prognose van de reductie bij sectorbrede toepassingen Begin 2016 zal er een goede prognose gemaakt worden van de reductie bij sectorbrede toepassing van dit initiatief. Het initiatief is kleinschalig gehouden, zodat de betrokkenheid van alle deelnemers groot blijft. Wel willen we na een jaar de successen delen en andere bedrijven aansporen dit ook te gaan doen. Waarschijnlijk zal dit in een andere setting gebeuren waarin de huidige deelnemers als ervaringsexpert zullen functioneren. Budget Het budget dat vrijgemaakt gemaakt moet worden door de deelnemers, zijn de kosten die gemaakt worden door de adviseurs binnen Will2Sustain (W2S). W2S is een x aantal uren kwijt aan het voorbereiden van bijeenkomsten en in het uitwerken van verslagen na de bijeenkomsten. Dit omdat zij de taak en verantwoordelijkheid hebben als organisator en facilitator. De adviseurs (Geert Jan Prins en Gerda de Raad) van W2S zullen een urenregistratie hiervan bijhouden en deze uren worden vermenigvuldig met de vastgestelde tarieven. Dit zal ongeveer een bijdrage zijn van rond de 200 euro per bijeenkomst. Daarnaast zal zijn er nog kosten die van te voren niet te berekenen zijn en per organisatie anders zullen zijn. Zoals het inhuren en van de experts en het aanschaffen van tools. Maar ook de tijd en kosten die de deelnemers intern zullen besteden aan het verzamelen van gegevens van de bestuurders. Deze kosten zijn voor de deelnemers zelf en worden niet besproken binnen dit initiatief. 200 euro per deelnemer per bijeenkomst. Dit komt neer op 2x200 euro per jaar: 400 euro voor de bijeenkomsten. Het aantal uren vanuit de eigen werkvloer worden niet apart berekend.

6 Pagina 6 van 18 Duurzameleverancier.nl Duurzaamheid krijgt steeds meer aandacht in onze maatschappij. Dit zien we ook bij de opdrachtgevers in de bouwsector. Duurzame Leverancier staat voor een duurzame bedrijfsvoering. Het initiatief ondersteunt leveranciers om duurzaamheid concreet en aantoonbaar te maken. Duurzame Leverancier is een platform voor organisaties die investeren in duurzaamheid en een duurzame bedrijfsvoering. Een bedrijfsvoering waarbij milieuverantwoord wordt gehandeld om milieubelasting te verminderen. Via deze website kunnen bedrijven zelf een CO2-Footprint berekenen en de eigen Footprint vergelijken met andere deelnemers aan het initiatief. Alsema gebruikt deze website voor het berekenen van de CO2-Footprint en steunt dit initiatief.

7 Pagina 7 van 18 Digitale rotonde (DR) Met de Digitale Rotonde wordt de papieren overdracht tussen netbeheerder en aannemer vervangen door een geautomatiseerde berichtenuitwisseling waarbij data rechtstreeks in de bronsystemen worden ingelezen ( Ook worden KLIC-meldingen digitaal naar de tablet verstuurd om zo geen onnodig papierverbruik te krijgen. De digitale rotonde is een communicatiestandaard voor het digitaal uitwisselen van data tussen opdrachtgevers en aannemers. Dit initiatief wordt gedragen door alle landelijke netbeheerders. Het doel van de digitale rotonde is kostenefficiënter maken van het proces door invoeren van gegevens slechts 1 keer te doen in het proces en het doel is papierbesparing. Uiteindelijk moet het ook faalkosten en brandstof besparen. Hiervoor heeft Alsema ± 40 tablets aangeschaft om dus niet alleen met de opdrachtgever digitale berichtenwisseling uit te voeren maar ook naar de eigen werknemers. Op afstand (vanaf kantoor) kan nu gecommuniceerd worden met de werknemers in het veld. De laatste bestanden, nieuwe planningen, etc kunnen terstond verzonden worden. Startdatum: eind 2013 Deelname: Alsema neemt met meerdere medewerkers actief deel in het project digitale rotonde. De verwachting is dat kostenbesparing, brandstofreductie en papier reductie in een later stadium meetbaar zullen worden. Emissies: Reiskilometers (en papier)

8 Pagina 8 van 18 Het nieuwe rijden HET NIEUWE RIJDEN LEVERT U VEEL OP Lekker ontspannen achter het stuur zitten, veiliger rijden, flink besparen op de brandstofkosten én bijdragen aan een beter milieu. De slogan luidt dan ook: Begin vandaag nog; Restyle je Rijstijl! TOT WEL 20% BESPARING OP BRANDSTOFVERBRUIK Het brandstofverbruik wordt in belangrijke mate bepaald door de manier waarop u als automobilist of chauffeur met uw auto, vrachtauto of bus omgaat. Door net een beetje anders te rijden dan u gewend bent, kunt u tot wel 20% op het brandstofverbruik besparen. De gemiddelde besparing is ongeveer 10%. Dat levert niet alleen financieel voordeel op, maar ook een vermindering van de uitstoot (CO 2) van broeikasgassen en schadelijke stoffen. EEN GROTERE VERKEERSVEILIGHEID Daarnaast draagt Het Nieuwe Rijden bij aan grotere verkeersveiligheid en meer rijcomfort en vermindert het schade en onderhoud aan uw auto of voertuig. Kortom, alle reden om Het Nieuwe Rijden toe te passen! Stop met het oude rijden en Restyle je Rijstijl! Startdatum: eind 2013 Deelname: Alsema neemt met meerdere medewerkers actief deel in het project het nieuwe rijden. De verwachting is dat kostenbesparing, brandstofreductie en de CO 2 reductie in een later stadium meetbaar zullen worden. Alsema zal iedereen blijven herinneren m.b.t. het nieuwe rijden. D.m.v. de blackbox systemen in de auto s zal een competitie worden opgezet om zo zuinig mogelijk te gaan rijden. Budget: Per persoon (werknemer) die een auto van de zaak heeft om zijn werkzaamheden te vervullen is een cursus ingepland m.b.t. het nieuwe rijden. De cursus kost 157,- p.p. Voor de vrachtwagenchauffeurs is tevens de cursus ingepland om te kijken hoe deze chauffeurs kunnen besparen met het rijden, deze cursus kost 100,- p.p. Totaal komt dit neer op: 52 X 157,00 = 8164,00 6 X 400,00 = 2400,00 Emissies: Brandstof

9 Pagina 9 van 18 Relinen Bij het vernieuwen van een leiding bestaat er de mogelijkheid om een nieuwe buis door een bestaande leiding te trekken en dit heet relinen. Wanneer de bestaande leiding nog goed genoeg is, kan deze worden gebruikt als mantelbuis. Op deze manier hoeft het tracé niet helemaal open gegraven te worden. Het processchema voor het relinen is: Graven voorbereiden: idem traditioneel Graven: kopgaten graven aan begin- en eindpunt Kopgaten graven bij dienstleiding aansluitingen, aftakkingen, brandkranen en reparatiestukken (extra kopgaten wanneer het tracé te lang is voor de trekveer) Haspel in haspelwagen opstellen (anders rol in kooi opstellen) Staaldraad door de buis trekken en op haspel of in de kooi voeren. Breekkoord aanbrengen Mosterpotten aanbrengen om lierdraad zoveel mogelijk vrij te houden van de buiswand Haspel en kopgaten voorzien van een stalen invoerbus Kraan opstellen bij de lier met aan de giek een kraanrol die de lierdraad vrijhoudt van de buiswand. Tracé controleren Trekken (één medewerker mee lopen, één medewerker heeft de leiding) Sleuf verdichten: idem traditioneel Grond aanstampen: idem traditioneel Sleufbedekking herstellen volgens eisen opdrachtgever: idem traditioneel Afvalleidingen afvoeren: idem traditioneel Straatwerk herstellen door derden - Asfalteren: idem traditioneel

10 Pagina 10 van 18 Vergelijking traditioneel: Processtappen Omschrijving gegevens Conversiefactor Totaal CO 2 in ton Graven voorbereiden: Graafvergunning regelen Inzicht in ondergrondse leidingen verkrijgen Werkplek afzetten Graafmethode bepalen Transport met de bus, gemiddeld 100 km (retour) 265 g 26,5 Graven: Sleufbedekking gescheiden opslaan Toegang tot gebouwen en wegen moeten toegankelijk zijn Bij verdenking vervuilde grond handelen naar de procedures Sleufbodem gereed maken Bestaande leidingen goed ondersteunen Leidingen aanvoeren Leiding leggen Totaal voor de uitgraven is 44 m 3. Gemiddeld 8 uur draaitijd van de kraan. De kraan gebruikt ongeveer 2,4 liter diesel per uur. Totaal verbruik 19,5 liter diesel. 61,0 Arbeid Geen - Lichte vrachtauto (afstand gemiddeld 50 km) is 10 liter diesel. Gemiddeld 2 uur draaitijd van de kraan. De kraan gebruik ongeveer 2,4 liter diesel per uur. totaal verbruik 4,9 liter diesel. 31,4 15,3 Moffen monteren PVC lassen is verwaarloosbaar Geen -

11 Pagina 11 van 18 Sleuf verdichten Gemiddeld 4 uur draaitijd van de kraan. De kraan gebruikt ongeveer 2,4 liter diesel per uur. Totaal verbruik 9,7 liter diesel. 30,5 Grond aanstampen Gemiddeld 6 uur tijd voor de wacker. De wacker gebruikt 1,25 liter per uur afgaande van 2,5 kw leverend vermogen. Totaal 4,3 liter benzine per uur g 12,0 Sleufbedekking herstellen volgens eisen opdrachtgever 80% van de projecten is de berm herstellen. Overige 20% is straatwerkzaamheden tijdelijk herstellen. Geen uitstoot - Afval afvoeren Afval verwerking op depo Ongewapende betonbuis (diameter 300 mm en wanddikte 24 mm). Gewicht van 130 kg/m. Transport is één rit met een vrachtauto (<20 ton) over een afstand van 10 km (retour). Totaal 3,5 liter diesel. Totaal kg ongewapend betonbuis Bron: Sita afvalverwerking 0,014 kg CO 2/kg afval 0,014 kg CO 2/kg afval 11,0 0,2 Straatwerk herstellen door derden - Asfalteren. Gemiddeld gezien is dit 10% per project van de oppervlakte die hersteld moet worden (oppervlakte is 100 m 2 ) 10 m 2 is de oppervlakte van herstellen straatwerk. asfalteren met een hoogte van 0,1 m kg per m 3. Totaal 250 kg asfalt. 28,15 g CO 2/kg asfalt 7,0 Totaal CO 2 uitstoot traditioneel (in ton CO 2) 194,8

12 Pagina 12 van 18 Vergelijking relinen: Proces stappen Graven voorbereiden: Idem traditioneel Omschrijving gegevens Transport met de bus, gemiddeld 100 km (retour) Conversiefactor 265 g Totaal CO 2 in ton 26,5 Graven: Kopgaten graven aan beginen eindpunt Totaal voor het uitgraven is 4,4 m 3. Gemiddeld 2 uur draaitijd van de kraan. De kraan gebruikt ongeveer 2,4 liter diesel per uur. Totaal verbruik 4,9 liter diesel. 15,3 Kopgaten graven bij dienstleiding aansluitingen, aftakkingen, brandkranen en reparatiestukken (extra kopgaten wanneer het tracé te lang is voor de trekveer) Haspel in haspelwagen opstellen (anders rol in kooi opstellen) Staaldraad door de buis trekken en op haspel of in de kooi voeren. In de casus is er van uitgegaan dat deze er niet zijn. Arbeid Gemiddeld 2 uur draaitijd van de tractor. De tractor gebruikt ongeveer 4 liter diesel per uur. Totaal verbruik 8 Geen - Geen 25,1 - liter diesel. Breekkoord aanbrengen Arbeid Geen - Mosterpotten aanbrengen om Arbeid Geen - lierdraad zoveel mogelijk Haspel en kopgaten voorzien van een stalen invoerbus Arbeid Geen - Kraan opstellen bij de lier met aan de giek een kraanrol die de lierdraad vrijhoudt van de buiswand. Gemiddeld 0,25 uur draaitijd met de kraan. De kraan gebruikt ongeveer 2,4 liter diesel per uur. Totaal 0,6 liter diesel. Tracé controleren Arbeid Geen - Trekken (één medewerker mee lopen, één medewerker heeft de Arbeid Geen - 1,9

13 Pagina 13 van 18 Sleuf verdichten Gemiddeld 0,25 uur draaitijd met de kraan. De kraan gebruikt ongeveer 2,4 liter diesel per uur. Totaal 0,6 liter diesel. 1,9 Grond aanstampen Gemiddeld 0,5 uur tijd voor de wacker. De wacker gebruikt 1,25 liter per uur (afgaande op 2,5 kw leverend vermogen). Totaal 0,4 liter benzine per uur g 1,0 Sleufbedekking herstellen volgens eisen opdrachtgever 80% van de projecten omvat het herstellen van de berm. Overige 20% is straatwerkzaamheden tijdelijk herstellen. Geen uitstoot - Afval afvoeren Ongewapende betonbuis (diameter 300 mm en wanddikte 24 mm). Gewicht van 130 kg/m. Transport is één rit met een vrachtauto (<20 ton) over een afstand van 10 km (retour). Totaal 3,5 liter diesel 11,0 Afval verwerken op depo Straatwerk herstellen door derden - Asfalteren. Gemiddeld gezien is dit 10% per project van de oppervlakte die hersteld moet worden. (oppervlakte is 8 m 2 ) Totaal CO 2 uitstoot relinen (in ton CO 2) Totaal 520 kg ongewapende betonbuis 0,8 m 2 is de oppervlakte van herstellen straatwerk. Asfalteren met een hoogte van 0,1 m kg per m 3. Totaal 20 kg asfalt 83,2 0,014 kg CO 2/kg afval 28,15 g CO 2/kg asfalt 0,0 0,6

14 Pagina 14 van 18 In de onderstaande tabel is het verschil weergegeven van relining versus uitvoering conform conventionele methoden. De casus gaat het om een recht lengtetracé van 100 meter zonder bochten en andere bijzonderheden. A. Aantal uitgegraven en teruggestorte m3 grond; B. Draaitijd van een grondverzetmachine (kraan) t.b.v. de casus; C. Draaitijd van een tractor t.b.v. de casus; D. Tijdsduur van het verdichten en aantrillen van de sleuf of kopgat met behulp van een Wacker; E. Uitgekomen stukken leiding van ongewapend betonbuis t.b.v. de casus. F. Asfalteren 100 meter recht trace A B C D E F M3 Draaitijd Draaitijd Tijdsduur Afval Asfalteren grondverzet kraan tractor verdichten wacker Traditioneel 44 8 uur 0 uur 6 uur 100 meter 10 m2 Relinen 4,4 2 uur 2 uur 0,25 uur 4 meter 0,8 m2 Het verschil tussen deze methodes is: 194,8-83,2 = 111,1 ton CO2 Door het vaker toepassen van de werkmethode relinen wordt er 57,3% CO2-uitstoot bespaard per honderd meter, wanneer het project vergelijkbaar is met de casus. Dit heeft vooral te maken met het verbruik van minder brandstoffen door inzet materieel, minder afval en minder herstelwerkzaamheden. Hiermee kunnen wij concluderen dat het ook aanzienlijk kosten zal besparen. In de huidige situatie wordt 3,3% van het aantal renovatieprojecten uitgevoerd met de werkmethode relinen. Wanneer dit vaker toegepast kan worden dan bespaart dit ruim honderd ton CO2 per 100 meter. De werkmethode is niet voor alle renovatieprojecten toepasbaar. Dit kan doordat de huidige leiding die er ligt niet te gebruiken is voor relinen, omdat de diameter te klein is of het materiaal daarvoor niet geschikt is. Indien het wel mogelijk is, maar er 13 of meer kopgaten gegeven moeten worden op een tracé van 100 meter, zal het de CO2-uitstoot op dat project hoger zijn met relinen dan met de werkmethode traditioneel. Deze extra kopgaten kunnen nodig zijn voor dienstleiding aansluitingen, aftakkingen, brandkranen, reparatiestukken of omdat er te veel bochten in het tracé aanwezig zijn, waardoor er te weinig trekkracht is.

15 Pagina 15 van 18 Voor en nadelen werkmethodes Voordelen relinen: Alleen kopgaten graven in plaats van het gehele tracé opengraven; Minder graafschades, omdat er minder wordt gegraven; De graafmachine zal minder worden ingezet bij graafwerkzaamheden, aangezien er alleen kopgaten worden gegraven; Bij relinen door AC-mantelbuizen komen de medewerkers minder met AC in contact dan bij het verwijderen van AC-buizen; Omwonenden en derden hebben minder overlast doordat er minder tracé wordt open gegraven; en Medewerkers hebben minder kans om met bodemverontreiniging in aanraking te komen, omdat niet overal wordt gegraven. Nadelen relinen: Wanneer de bestaande mantelbuis niet goed genoeg is, kan er niet worden gerelined omdat de mantelbuis kapot kan gaan voordat men klaar is met relinen; Er kan niet door bochten van AC-mantelbuizen worden gerelined, omdat de lierdraad dan door het AC snijdt waarbij het AC beschadigd raakt en er asbestvezels in de lierdraad kunnen achterblijven. Indien mogelijk kan er wel een kopgat worden graven in de bocht waarbij de bocht wordt verwijderd, zodat men door kan gaan met relinen, zonder dat de lierdraad door het AC snijdt. Dit geldt ook voor zinkers; Als de te relinen buis / kabel vastloopt tijdens het relinen dient er in de meeste gevallen een extra kopgat te worden gegraven. Bijvoorbeeld als er afsluiters in de mantelbuis zitten die niet op tekening staan; Bij storingen is de gerelinede buis lastig te bereiken doordat er nog een mantelbuis omheen zit; Relinen geeft altijd een kleinere diameter van de leiding waardoor relinen niet altijd mogelijk is. Onzekerheden in de berekeningen zijn: Er zit een onzekerheid in de schatting van de afstanden van transport. In de praktijk zitten hier grote verschillen tussen; In het berekenen van het kantelpunt van totaal 12 kopgaten over een lengte van 100 meter, hierin is niet de uitstoot mee genomen van het openbreken van de bestaande leiding. Het concrete doel van dit initiatief is inzichtelijk te maken welke milieuwinst er is te behalen met het toepassen van relinen. De hypothese is dat relinen vanuit milieuargumenten vaker toegepast kan worden dan nu reeds het geval is. Wanneer een project via de werkmethode relinen wordt

16 Pagina 16 van 18 uitgevoerd i.p.v. traditioneel kan dit CO2 reductie opleveren van 57% (Casus traditioneel: 194,8 ton CO2, casus relinen 83,2 ton CO2). Renovatieprojecten vormen ongeveer 30% van het totaal aantal projecten van Alsema (alleen renovatieprojecten kunnen uitgevoerd worden volgens werkmethode relinen). In 2013 en voorgaande jaren wordt ongeveer 1% van alle renovatieprojecten uitgevoerd via de relinen werkmethode. Ervan uitgaande dat er gemiddeld 30% aan renovatieprojecten zijn van het totaal aantal projecten, dan betekent dat theoretische van alle projecten ongeveer 3,3 % via de werkmethode relinen wordt uitgevoerd. Om te relinen moet een project aan een aantal criteria voldoen zodat het in de praktijk wel mogelijk is om uit te voeren, zoals de diameter van de huidige leiding moet groot genoeg zijn. De doelstelling van Alsema is om een zoveel mogelijk aantal renovatieprojecten via de werkmethode relinen uit te voeren.

17 Pagina 17 van 18 Nieuwe technieken Voor de aanleg van lange kabel tracés heeft Alsema een machine ontwikkeld waarbij de kabels ingeploegd worden. Door een vergelijking te maken door gebruik van de traditionele methode of de nieuwe machine staat hieronder de vergelijking met als voorbeeld project windpark Urk: T.b.v. het windpark Urk wordt, indien het tracé zich hiervoor leent, een alternatieve aanlegmethode voor de kabels toegepast. Van de ruim 15 km te graven sleuven zal de kabel ingeploegd worden. De voordelen zijn de volgende: Minder teelaarde verwijderen; Bemalen niet noodzakelijk; Veel hogere productiesnelheid; Minder structuurbederf. Voor de brandstofbesparing en alsmede dus CO2 besparing beperken we ons tot de directe aanleg van kabels aangezien het aanvoeren en het trekken van de kabels geen besparing oplevert. De vergelijking voor de aanleg is als volgt: Traditioneel: Nieuwe techniek: Gebruik Factor CO2 in ton Gebruik Factor CO2 in ton Ontgraven 1,0032 Ontgraven 0,5016 teel aarde: 0,32 l /m1 CO2/liter teelaarde: 0,16 l / m1 CO2/liter Bemalen: 0,15675 Bemalen: 0,00 0,05 l / m1 CO2/liter 0,00 l / m1 CO2/liter Aanleg: 3,0096 Aanleg: 1,7556 0,96 l / m1 Terugzetten teelaarde: 0,32 l / m1 Totaal: 1,65 l / m1 CO2/liter CO2/liter Onderbouwing zie volgende blz. 0,56 l / m1 1,0032 Terugzetten teelaarde: 0,16 l / m1 5,17275 ton CO2 / m1 Totaal: 0,88 l / m1 CO2/liter CO2/liter 0,5016 2,7588 ton CO2 / m1 De besparing van de brandstof en CO2 uitstoot is bijna 100%. Hiermee is dit dus een techniek die goed is voor het milieu. Alsema zal in de toekomst dan ook vaker deze techniek toepassen daar waar dit mogelijk is.

18 Pagina 18 van 18 Voor de vergelijking zijn we van het volgende uitgegaan: Traditionele methode: 2 rupskranen gebruiken 40 l / uur = 320 l / dag productie teelaarde 2 kranen 1000 m1 / dag = 0,32 l / m1 bemaling is ingeschat op = 0,05 l / m1 aanleg productie 333 m1 / dag = 0,96 l / m1 Nieuwe techniek: 1 rupskraan gebruikt 20 l / uur 1 bulldozer gebruikt 50 l / uur productie teelaarde 1 kraan 1000 m1 /dag = bemaling aanleg productie 1000 m1 /dag = 0,16 l / m1 0,00 l / m1 0,56 l / m1 Als we het project windpark Urk naast de bovenliggende berekening houden zouden wij de volgende vergelijking en besparing krijgen: Ontgraven Terugzetten Bemalen tracé Aanleg teelaarde teelaarde m m m m1 Brandstof (l) CO2 (ton) Brandstof (l) CO2 (ton) Brandstof (l) CO2 (ton) Brandstof (l) CO2 (ton) Traditioneel Nieuwe techniek Traditioneel: Nieuwe techniek: Verschil/besparing: liter brandstof alsmede ton CO2 uitstoot liter brandstof alsmede ton CO2 uitstoot liter brandstof alsmede ton CO2 uitstoot. Kostenbesparing uitgaande van 1,40 per liter = ,00

Ketenanalyse relinen versus traditioneel. graven

Ketenanalyse relinen versus traditioneel. graven Ketenanalyse relinen versus traditioneel CO 2 Prestatieladder niveau 4 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1. Inleiding... 1 1.1 Vaststellen onderwerpen ketenanalyses... 1 2. Doelstelling ketenanalyse...

Nadere informatie

Plan van Aanpak. Sectorinitiatief Zuidwest & Midden Nederland 'Bewust en Verantwoord Energieverbruik'

Plan van Aanpak. Sectorinitiatief Zuidwest & Midden Nederland 'Bewust en Verantwoord Energieverbruik' Plan van Aanpak Sectorinitiatief Zuidwest & Midden Nederland 'Bewust en Verantwoord Energieverbruik' Datum: februari 2015 Versie 2 Versiedatum 26-8-2015 Inleiding Dit plan van aanpak is voor het Sectorinitiatief

Nadere informatie

Ketenanalyse (combi) aanleg kabels en leidingen

Ketenanalyse (combi) aanleg kabels en leidingen Ketenanalyse (combi) aanleg kabels en leidingen CO 2 Prestatieladder niveau 4 (Combi) aanleg kabels en leidingen Datum: 2807216 Versie: 2 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 1.1 Vaststellen onderwerpen ketenanalyses...

Nadere informatie

Ketenanalyse CO2 uitstoot ingehuurd kraanmaterieel

Ketenanalyse CO2 uitstoot ingehuurd kraanmaterieel Ketenanalyse CO2 uitstoot ingehuurd kraanmaterieel CO 2 Prestatieladder niveau 4 Ketenanalyse Datum: 22-11-2018 Versie: 2 Inhoudsopgave Inleiding... 2 Vaststellen onderwerpen ketenanalyses... 2 Doelstelling

Nadere informatie

3.B.2. Actieplan Energiemanagement 2015

3.B.2. Actieplan Energiemanagement 2015 3.B.2. Actieplan Energiemanagement 2015 Periode 1 januari t/m 31 december 2015 Datum: 18 februari 2015 Versie: 1 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Reductiedoelstellingen... 4 3 Plan van aanpak... 5 3.1

Nadere informatie

Sectorinitiatief Noord-Oost Nederland bij Prins Bouw B.V. Aannemingsbedrijf

Sectorinitiatief Noord-Oost Nederland bij Prins Bouw B.V. Aannemingsbedrijf Sectorinitiatief Noord-Oost Nederland bij Prins Bouw B.V. Aannemingsbedrijf 6 april 2016 Welkom! Nieuwe deelnemers: Hans en Aron Scheffer - Scheffer Groep Wietse Wes en Jan Eggens - Axent Groen B.V. Berjan

Nadere informatie

Kwantitatieve reductiedoelstelling

Kwantitatieve reductiedoelstelling CO 2 Prestatieladder Kwantitatieve reductiedoelstelling Auteur: Dhr. A.J. van Doornmalen Aspect(en): 3.B.1, 3.B.2, 4.B.1, 1.D.1 Vrijgegeven: Dhr. A.J. van der Heul Datum: 18 april 2014 Inhoudsopgave 1.0

Nadere informatie

Sector- en keteninitiatieven 2015-2016 CO 2 -prestatie

Sector- en keteninitiatieven 2015-2016 CO 2 -prestatie Sector- en keteninitiatieven 2015-2016 CO 2 -prestatie Mouwrik Waardenburg b.v. Steenweg 63 4181 AK WAARDENBURG tel. 0031 418 654 620 fax 0031 418 654 629 www.mouwrik.nl Opgesteld d.d.: Januari 2016 Revisie:

Nadere informatie

Document: Energiemanagementplan

Document: Energiemanagementplan Energiemanagementplan Certificering op CO 2 -prestatieladder CO 2 -prestatieladder Niveau 3 Auteur(s): Mevrouw C.K. Kloens De heer D. Slothouber 23 oktober 2013 (revisie 1.0) Definitief rapport Inhoudsopgave:

Nadere informatie

Sector- en keteninitiatieven CO 2 -prestatie

Sector- en keteninitiatieven CO 2 -prestatie Sector- en keteninitiatieven 2016-2017 CO 2 -prestatie Mouwrik Waardenburg b.v. Steenweg 63 4181 AK WAARDENBURG tel. 0031 418 654 620 fax 0031 418 654 629 www.mouwrik.nl Opgesteld d.d.: Januari 2017 Revisie:

Nadere informatie

Sector- en keteninitiatieven 2014-2015 CO 2 -prestatie

Sector- en keteninitiatieven 2014-2015 CO 2 -prestatie Sector- en keteninitiatieven 2014-2015 CO 2 -prestatie Mouwrik Waardenburg b.v. Steenweg 63 4181 AK WAARDENBURG tel. 0031 418 654 620 fax 0031 418 654 629 www.mouwrik.nl Opgesteld d.d.: Januari 2015 Revisie:

Nadere informatie

Review CO 2 -reductiedoelstellingen

Review CO 2 -reductiedoelstellingen Review CO 2 -reductiedoelstellingen Conform niveau 5 op de CO 2 -prestatieladder 3.0 De directeur H. van der Wiel gaat akkoord: inhoud document 5.B.1_1 Review CO2 reductiedoelstellingen 2017-10 Datum:

Nadere informatie

De CO2-footprint is weer bekend!

De CO2-footprint is weer bekend! De CO2-footprint is weer bekend! Energiebeleid In het eerste half jaar van 2018 is Gebr. van der Lee ook weer actief bezig om hun CO2- footprint in kaart te brengen. Hierbij wordt opnieuw gebruik gemaakt

Nadere informatie

Sector- en keteninitiatieven 2014-2015 CO 2 -prestatie

Sector- en keteninitiatieven 2014-2015 CO 2 -prestatie Sector- en keteninitiatieven 2014-2015 CO 2 -prestatie Cable Partners B.V. Venneveld 34 4705 RR ROOSENDAAL tel. 0031 165 523 000 fax 0031 165 520 033 www.cablepartners.nl Opgesteld d.d.: Mei 2014 Revisie:

Nadere informatie

Factsheet CO2-Prestatieladder

Factsheet CO2-Prestatieladder Beleid Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO: People Planet - Profit) speelt een steeds belangrijkere rol binnen de bedrijfsvoering van A-Garden B.V. Wij zijn ons al langer bewust van onze verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Sector- en keteninitiatieven 2016 CO2-prestatieladder Aldus opgemaakt te Middelaar d.d KAM Coördinator: dhr. G.S. Franssen Revisie 1.

Sector- en keteninitiatieven 2016 CO2-prestatieladder Aldus opgemaakt te Middelaar d.d KAM Coördinator: dhr. G.S. Franssen Revisie 1. Sector- en keteninitiatieven 2016 CO2-prestatieladder Aldus opgemaakt te Middelaar d.d. 05-07-2016 KAM Coördinator: dhr. G.S. Franssen Revisie 1. 6587 AE Middelaar 1 INHOUDSOPGAVE INHOUDSOPGAVE... 2 1.

Nadere informatie

Sector en keteninitiatieven

Sector en keteninitiatieven Sector en keteninitiatieven Conform niveau 3 op de CO2-prestatieladder 2.2 Auteur(s) Marco Vermeulen Kenmerk 1.D.1_1, 3.D.1_1, 3.D.1_2 en 3.D.2_1 Sector en keteninitiatieven Datum 13 maart 2015 Versie

Nadere informatie

Document: Energiemanagementplan

Document: Energiemanagementplan Energiemanagementplan Certificering op CO 2 -prestatieladder CO 2 -prestatieladder Niveau 3 Auteur(s): Mevrouw C.K. Kloens De heer H. Hooftman De heer D. Slothouber 12 september 2014 Definitief rapport

Nadere informatie

CO 2 -prestatieladder. Inventarisatie sector en keteninitiatieven. Alsema B.V. Versie 1.1 Datum 12-06-2014 Status Definitief.

CO 2 -prestatieladder. Inventarisatie sector en keteninitiatieven. Alsema B.V. Versie 1.1 Datum 12-06-2014 Status Definitief. Pagina 1 van 7 CO 2 -prestatieladder Inventarisatie sector en keteninitiatieven Alsema B.V. Pagina 2 van 7 Aangepast rijgedrag bespaart brandstof Spreek chauffeurs aan op rijgedrag en bespaar brandstof!

Nadere informatie

Footprint Totaal scope 1 en 2. Scope 1 en 2 emissies Pilkes 2016 (totaal = 518,44 ton CO 2 )

Footprint Totaal scope 1 en 2. Scope 1 en 2 emissies Pilkes 2016 (totaal = 518,44 ton CO 2 ) Juli 2017 Extern Sinds november 2013 beschikt Pilkes over een CO2-bewust certificaat. In eerste instantie op niveau 3 van de ladder en vanaf januari 2015 is Pilkes gecertificeerd voor niveau 5 van de CO2-Prestatieladder.

Nadere informatie

Document: Energiemanagementplan

Document: Energiemanagementplan Energiemanagementplan Certificering op CO2-prestatieladder CO 2 -prestatieladder Niveau 3 Auteur(s): De heer W. de Vries De heer H. Kosse 26 juni 2014 Definitief rapport Inhoudsopgave: blz. 1. Inleiding

Nadere informatie

CO2 Emissies & voortgang van doelstellingen Nieuwsbrief 2 van 2017

CO2 Emissies & voortgang van doelstellingen Nieuwsbrief 2 van 2017 Inleiding CO 2 prestatieladder Sinds 2013 is Gebr. Beentjes gecertificeerd voor de CO2 prestatieladder. Een van de onderdelen van het CO2 beleid is het periodiek communiceren over de CO2 uitstoot alsmede

Nadere informatie

Sector- en keteninitiatieven

Sector- en keteninitiatieven Sector- en keteninitiatieven Conform 1.D.1, 1.D.2 en 3.D.1 Onderzoek naar initiatieven en toelichting op de actieve deelname aan het initiatief van Aannemingsbedrijf H. de Boer Muiderberg B.V. Auteur(s):

Nadere informatie

Co2 reductie bij de bedrijfsvoering van Scherrenberg B.V.

Co2 reductie bij de bedrijfsvoering van Scherrenberg B.V. Co2 reductie bij de bedrijfsvoering van Scherrenberg B.V. Scherrenberg B.V. heeft zich in het kader van haar Kwaliteit- Arbo en Milieubeleid ten doel gesteld om de uitstoot van CO2 bij de uitvoering van

Nadere informatie

Sector- en keteninitiatieven

Sector- en keteninitiatieven Sector- en keteninitiatieven Conform niveau 3 op de CO2-prestatieladder 3.0 Auteur: Mariëlle de Gans - Hekman Datum: 18 april 2017 Versie: 3.0 Status: Concept Inhoudsopgave 1 Inleiding... 2 2 Onderzoek

Nadere informatie

Ketenanalyse grasmaaien

Ketenanalyse grasmaaien Ketenanalyse grasmaaien Criteria Conform niveau 5 op de CO2-prestatieladder 3.0 Opgesteld door Paul Bremmer en Marco Vermeulen Opgesteld op 05-04-2017 Inhoudsopgave 1 INLEIDING EN VERANTWOORDING... 3 2

Nadere informatie

Sector- en keteninitiatieven 2014-2016 CO 2 -prestatie

Sector- en keteninitiatieven 2014-2016 CO 2 -prestatie Sector- en keteninitiatieven 2014-2016 CO 2 -prestatie Cable Partners B.V. Venneveld 34 4705 RR ROOSENDAAL tel. 0031 165 523 000 fax 0031 165 520 033 www.cablepartners.nl Opgesteld d.d.: Mei 2015 Revisie:

Nadere informatie

CO2-prestatie Gebr. Kloens BV

CO2-prestatie Gebr. Kloens BV CO2-prestatie Gebr. Kloens BV Sector- en keteninitiatieven 2016-2017 Opgesteld d.d.: 05-07-2016 Revisie: 003 Opgesteld door Voor akkoord: Naam: A.L. Hubregtse Naam: Mevr. C.K. Kloens d.d. 05-07-2016 d.d.

Nadere informatie

Energie Management Actieplan

Energie Management Actieplan Energie Management Actieplan Conform niveau 3 op de CO 2 -prestatieladder 3.0 Auteur: Mariëlle de Gans - Hekman Datum: 5 september 2017 Versie: 2.0 Status: Concept Inhoudsopgave 1 Inleiding... 2 2 Reductiedoelstellingen...

Nadere informatie

CO₂ Prestatieladder Energiemanagement actieplan

CO₂ Prestatieladder Energiemanagement actieplan 2015 CO₂ Prestatieladder Energiemanagement actieplan Goedgekeurd door: H. van Wijk Auteurs: Y. van der Vlies & L. van Wijk Bedrijf: H. van Wijk transport- en Handtekening: aannemersbedrijf & H. van Wijk

Nadere informatie

3.C.1 Voortgangsrapportage CO2 over het jaar 2018

3.C.1 Voortgangsrapportage CO2 over het jaar 2018 3.C.1 Voortgangsrapportage CO2 over het jaar 2018 Inleiding In het energie management actieplan zijn de reductiedoelstellingen beschreven. Tevens is hierin het plan van aanpak opgenomen waarin de maatregelen

Nadere informatie

De voortgangsrapportage van CO 2 reductie Visscher Oldebroek Jaar 2015

De voortgangsrapportage van CO 2 reductie Visscher Oldebroek Jaar 2015 Datum: 15-01-2016 Versie: 1 De voortgangsrapportage van CO 2 reductie Visscher Oldebroek Jaar 2015 1. Inleiding Halfjaarlijks communiceert Visscher Oldebroek (Visscher) over de voortgang van haar energiebeleid

Nadere informatie

CO2 reductiedoelstellingen Conform niveau 3 op de CO2-prestatieladder

CO2 reductiedoelstellingen Conform niveau 3 op de CO2-prestatieladder CO2 reductiedoelstellingen 2017-2020 Conform niveau 3 op de CO2-prestatieladder Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 1.1. Doelstellingen 3 2 Subdoelstellingen 4 2.0. Subdoelstelling Kantoor 4 2.1. Subdoelstelling

Nadere informatie

5.B.1 CO2 reductiedoelstellingen niveau 5

5.B.1 CO2 reductiedoelstellingen niveau 5 5.B.1 CO2 reductiedoelstellingen niveau 5 Aannemingsbedrijf van der Meer B.V. Benthuizen 10 november 2016 J. van der Meer. Afdeling KAM Akkoord directie: Datum: Handtekening: 1 Inleiding Dit CO2-reductieplan

Nadere informatie

CO2 prestatieladder. Het CO2-verbruik reduceren binnen de gehele organisatie. Inzicht. Doelstelling CO2-reductie

CO2 prestatieladder. Het CO2-verbruik reduceren binnen de gehele organisatie. Inzicht. Doelstelling CO2-reductie CO2 prestatieladder Het CO2-verbruik reduceren binnen de gehele organisatie Inzicht De CO2-emissie (footprint) van J. van Etten Holding geeft de totale hoeveelheid CO2- productie die vrijkomt onder andere

Nadere informatie

CO2 reductiedoelstellingen niveau 5

CO2 reductiedoelstellingen niveau 5 CO2 reductiedoelstellingen niveau 5 Aannemingsbedrijf van der Meer B.V. Benthuizen 19 november 2014 J. van der Meer. Afdeling KAM Akkoord directie: Datum: Handtekening: 0.0 Inhoudsopgave 0.0 Inhoud 1.0

Nadere informatie

Energiemanagement actieplan. CO2 prestatieladder

Energiemanagement actieplan. CO2 prestatieladder Energiemanagement actieplan CO2 prestatieladder Opgesteld door : Karin van Roode en Yonni van der Vlies Datum : 12 maart 2015 Versie : 1.1 Goedgekeurd door Paraaf : Harry van Roode : Datum: 12 maart 2015

Nadere informatie

CO 2 Prestatieladder. Initiatieven CO 2 reductie (Eis: 1.B.1 / 2.D.1 / 2.D.2 / 3.D.1) Van de Haar Groep. Publicatie website & SKAO

CO 2 Prestatieladder. Initiatieven CO 2 reductie (Eis: 1.B.1 / 2.D.1 / 2.D.2 / 3.D.1) Van de Haar Groep. Publicatie website & SKAO CO 2 Prestatieladder (Eis: 1.B.1 / 2.D.1 / 2.D.2 / 3.D.1) ❽ Van de Haar Groep Publicatie website & SKAO Wekerom, 06-11- 18 - geactualiseerd Inhoudsopgave 1 - Doel, inhoud en structuur keten-initiatief...

Nadere informatie

Energie beoordelingsverslag 2015 11-02-2016

Energie beoordelingsverslag 2015 11-02-2016 Energie beoordelingsverslag 2015 11-02-2016 Energie Beoordelingsverslag 2015 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Bedrijf 4 2.1 Activiteiten 4 2.2 Bedrijfsonderdelen 4 2.3 Factoren die het energieverbruik beïnvloeden

Nadere informatie

Aannemersbedrijf Wagelaar B.V.

Aannemersbedrijf Wagelaar B.V. . 4.A.3 Ketenanalyse Conform niveau 5 op de CO2-prestatieladder 3.0 Versie: april 2019 Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Doel en afbakening Ketenbeschrijving 3. Inhuur. 4. Ontwikkelingen 5. Partners en belanghebbenden

Nadere informatie

Inhoudsopgave: 1. Inleiding 3. 2. Reductiedoelstellingen 4 2.1 Algemeen 2.2 Per scope

Inhoudsopgave: 1. Inleiding 3. 2. Reductiedoelstellingen 4 2.1 Algemeen 2.2 Per scope Energie management actieplan Conform 3.B.2 Op basis van de internationale norm ISO 50001 4.4.3, 4.4.4, 4.4.5, 4.4.6, 4.6.1 en 4.6.4 CO 2 -prestatieladder Niveau 3 Auteur(s): F. Reijm () A.T. Zweers (A.T.

Nadere informatie

Document: Energiemanagementplan

Document: Energiemanagementplan Energiemanagementplan Certificering op CO 2 -prestatieladder CO 2 -prestatieladder Niveau 3 Auteur(s): De heer F. Blokland De heer S. Mbarki 1 april 2014 Definitief rapport Inhoudsopgave: blz. 1. Inleiding

Nadere informatie

Scope 1 en 2 doelstellingen KZ Aanneming en Groenvoorziening

Scope 1 en 2 doelstellingen KZ Aanneming en Groenvoorziening Ons energiebeleid In 2018 is KZ Aanneming en Groenvoorziening actief bezig geweest om hun CO2- footprint in kaart te brengen. Om dit op een juiste manier te kunnen doen wordt er gebruik gemaakt van het

Nadere informatie

Pagina: 1. CO2-projectplan H4A. BV

Pagina: 1. CO2-projectplan H4A. BV Pagina: 1 CO2-projectplan H4A. BV Status: Datum: Projectnaam: Projectnummer: Opdrachtgever: Opgesteld door: Gecontroleerd / goedgekeurd door: Datum / paraaf goedkeuring: Definitief Pagina: 2 INHOUDSOPGAVE

Nadere informatie

14 april 2013 (JF) Energie Management Actieplan 2013 1

14 april 2013 (JF) Energie Management Actieplan 2013 1 Energie Management Actieplan 2013 14 april 2013 (JF) Energie Management Actieplan 2013 1 Inhoudsopgave 6.1 Reductiedoelstellingen 3 6.2 Plan van aanpak 3 6.3 Samenvatting 6 Energie Management Actieplan

Nadere informatie

CO2-reductieplan Kuurman

CO2-reductieplan Kuurman CO2-reductieplan Kuurman Auteur: MRO, RVD Januari 2017 Inhoud CO2-reductieplan Kuurman... 1 Inhoud... 2 1 Inleiding... 3 1.1 Leeswijzer... 3 2 Energiebeoordeling... 4 2.1 Identificatie verbruikers... 4

Nadere informatie

ENERGIE ACTIEPLAN

ENERGIE ACTIEPLAN ENERGIE ACTIEPLAN 2018-2 Van der Wiel Holding BV Conform NEN 50001 November 2018 Verantwoordelijke voor dit verslag is de VGM-coördinator Versie 1.0 Pagina 1 van 6 Scope 1 1 Vervanging en/of aanschaf van

Nadere informatie

Plan van Aanpak CO 2 reductiedoelstellingen Conform niveau 3 op de CO2-prestatieladder 3.0

Plan van Aanpak CO 2 reductiedoelstellingen Conform niveau 3 op de CO2-prestatieladder 3.0 Plan van Aanpak CO 2 reductiedoelstellingen -2020 Conform niveau 3 op de CO2-prestatieladder 3.0 Inhoudsopgave Inleiding 3 1 Reductiedoelstellingen 3 2 Reductiedoelstellingen Scope 1 3 2.1 Reductiedoelstellingen

Nadere informatie

Inzicht. Doelstelling CO2-reductie

Inzicht. Doelstelling CO2-reductie Loonbedrijf J. van Etten BV en Grondbewerkingsbedrijf Blijdorp BV zijn twee bedrijven die bij J van Etten Holding behoren. Loonbedrijf van Etten is één van de grootste tuinbouwloonbedrijven van Nederland,

Nadere informatie

Sector- en keteninitiatieven

Sector- en keteninitiatieven Sector- en keteninitiatieven Conform 1.D.1, 1.D.2 en 3.D.1 Onderzoek naar initiatieven en toelichting op de actieve deelname aan het initiatief van Zwatra B.V. Auteur(s): R. Egas, directie & CO 2-functionaris,

Nadere informatie

ENERGIE ACTIEPLAN PLATENKAMP. Conform NEN Versie 2 / december Dit document zal minimaal 2 keer per jaar beoordeeld en aangepast worden.

ENERGIE ACTIEPLAN PLATENKAMP. Conform NEN Versie 2 / december Dit document zal minimaal 2 keer per jaar beoordeeld en aangepast worden. ENERGIE ACTIEPLAN PLATENKAMP Conform NEN 50001 Versie 2 / december 2018 Verantwoordelijke voor dit verslag is Pagina 1 van 5 Scope 1 Brandstof in 1. Nieuwe bestelauto s kiezen voor de hoogte Euronorm 2013

Nadere informatie

Review CO2-reductiedoelstellingen

Review CO2-reductiedoelstellingen Review CO2-reductiedoelstellingen Conform niveau 5 op de CO 2-prestatieladder 3.0 De directeur H. van der Wiel gaat akkoord: inhoud document 5.B.1_1 Review CO2 reductiedoelstellingen 2016-10 Datum: 13

Nadere informatie

Energie Management Actieplan Scherrenberg B.V.

Energie Management Actieplan Scherrenberg B.V. Energie Management Actieplan Scherrenberg B.V. Versie d.d. 21-03-2014 Geactualiseerd d.d. 09-12-2014 Energie Management Actieplan Scherrenberg B.V. Pagina 1 van 9 Inhoudsopgave 1 Inleiding 2 Reductiedoelstellingen

Nadere informatie

3.C.1 Voortgangrapportage CO 2 2014 Ter Riele

3.C.1 Voortgangrapportage CO 2 2014 Ter Riele 3.C.1 Voortgangrapportage CO 2 2014 Ter Riele Datum: 11-9-2015 Versie: 3 A.J.J ter Riele Directeur 1. Inleiding Middels deze rapportage wil Ter Riele B.V. (Ter Riele) de voortgang op de CO 2 reductiedoelstellingen

Nadere informatie

Energiemanagement actieplan. CO2 prestatieladder. Datum : 17 december 2013

Energiemanagement actieplan. CO2 prestatieladder. Datum : 17 december 2013 Energiemanagement actieplan CO2 prestatieladder 2013 Opgesteld door : J. Out / B. Rodenburg Datum : 17 december 2013 Inleiding Ten behoeve van de certificering conform de CO2 prestatieladder is dit energiemanagement

Nadere informatie

3.C.1 Voortgangrapportage CO H1 Ter Riele

3.C.1 Voortgangrapportage CO H1 Ter Riele Datum: 17-08-2016 Versie: 1 3.C.1 Voortgangrapportage CO 2 2016 H1 Ter Riele A.J.J ter Riele Directeur 1. Inleiding Middels deze rapportage wil Ter Riele B.V. (Ter Riele) de voortgang op de CO 2 reductiedoelstellingen

Nadere informatie

Sector- en keteninitiatieven Conform 1.D.1, 1.D.2 en 3.D.1

Sector- en keteninitiatieven Conform 1.D.1, 1.D.2 en 3.D.1 Sector- en keteninitiatieven Conform 1.D.1, 1.D.2 en 3.D.1 Onderzoek naar initiatieven en toelichting op de actieve deelname aan het initiatief van PUK Benelux B.V. Auteur(s): Mevr. Marjan Giezen, CO₂-functionaris,

Nadere informatie

5.B.1 CO2 reductiedoelstellingen niveau 5 (inclusief voortgang en trends t/m M)

5.B.1 CO2 reductiedoelstellingen niveau 5 (inclusief voortgang en trends t/m M) 5.B.1 CO2 reductiedoelstellingen niveau 5 (inclusief voortgang en trends t/m 2018-6M) Aannemingsbedrijf van der Meer B.V. Benthuizen 21 november 2018 J. van der Meer. Afdeling KAM Akkoord directie: Datum:

Nadere informatie

Sector- en keteninitiatieven

Sector- en keteninitiatieven Sector- en keteninitiatieven Conform niveau 3 op de CO2-prestatieladder 3.0 Auteur: Mariëlle de Gans - Hekman Datum: 16 januari 2016 Versie: 2.0 Status: Definitief Inhoudsopgave 1 Inleiding...2 2 Onderzoek

Nadere informatie

Plan van Aanpak CO 2 reductiedoelstellingen Conform niveau 3 op de CO2-prestatieladder 3.0

Plan van Aanpak CO 2 reductiedoelstellingen Conform niveau 3 op de CO2-prestatieladder 3.0 Plan van Aanpak CO 2 reductiedoelstellingen 2016-2020 Conform niveau 3 op de CO2-prestatieladder 3.0 Inhoudsopgave Inleiding... 3 1 Reductiedoelstellingen... 3 2 Reductiedoelstellingen Scope 1... 3 2.1

Nadere informatie

Scope 1 omvang eenheid emissiefactor ton CO 2 Brandstofverbruik bedrijfsmiddelen(diesel) Brandstofverbruik ,71. liters

Scope 1 omvang eenheid emissiefactor ton CO 2 Brandstofverbruik bedrijfsmiddelen(diesel) Brandstofverbruik ,71. liters Ons energiebeleid In 2018 is Zuidema Groenvoorziening actief bezig geweest om hun CO2-footprint in kaart te brengen. Om dit op een juiste manier te kunnen doen wordt er gebruik gemaakt van het reductiesysteem

Nadere informatie

Jaarplan 2019 Van Delft Holding Versie: , concept 1.0. Jaarplan CO November 2018

Jaarplan 2019 Van Delft Holding Versie: , concept 1.0. Jaarplan CO November 2018 Jaarplan CO 2 2019 November 2018 Inhoud 1. Reductiedoelstellingen... 3 2. Maatregelen en initiatieven... 4 2.1 Maatregelen... 4 2.2. Afwijkingen, corrigerende en preventieve maatregelen... 4 2.3. Initiatieven...

Nadere informatie

3B1 Reductiebeleid en Doelstellingen. Datum : 3 jul. 2014 Door : Sandra Kleef Functie : KAM-manager Versie : 2014.1

3B1 Reductiebeleid en Doelstellingen. Datum : 3 jul. 2014 Door : Sandra Kleef Functie : KAM-manager Versie : 2014.1 3B1 Reductiebeleid en Doelstellingen Datum : 3 jul. 2014 Door : Sandra Kleef Functie : KAM-manager Versie : 2014.1 INHOUDSOPGAVE INHOUDSOPGAVE 2 INLEIDING 3 01. HET CO2-REDUCTIEBELEID VAN ONS BEDRIJF 3

Nadere informatie

Review CO 2 reductiedoelstellingen. Conform niveau 3 op de CO2-prestatieladder 2.1

Review CO 2 reductiedoelstellingen. Conform niveau 3 op de CO2-prestatieladder 2.1 Review CO 2 reductiedoelstellingen Conform niveau 3 op de CO2-prestatieladder 2.1 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Voortgang subdoelstellingen 4 2.1. Voortgang subdoelstelling energieverbruik 4 2.2. Voortgang

Nadere informatie

Voortgang CO 2 Reductie doelstellingen

Voortgang CO 2 Reductie doelstellingen Voortgang CO 2 Reductie doelstellingen M. van der Spek Hoveniers BV Benthuizen 30-10-2015 Hendrik-Jan Konijn Akkoord directie: Datum: Handtekening: 0.0 Inhoudsopgave 0.0 Inhoud 1.0 Inleiding 2.0 Referentie

Nadere informatie

Footprint Vanaf 2015 zijn de diensten van Pilkes bovendien 100% CO2-neutraal.

Footprint Vanaf 2015 zijn de diensten van Pilkes bovendien 100% CO2-neutraal. Juli 2018 Extern Sinds november 2013 beschikt Pilkes over een CO2-bewust certificaat. In eerste instantie op niveau 3 van de ladder en vanaf januari 2015 is Pilkes gecertificeerd voor niveau 5 van de CO2-Prestatieladder.

Nadere informatie

CO 2 Voortgangsrapportage 2016 Prins Bouw B.V.

CO 2 Voortgangsrapportage 2016 Prins Bouw B.V. CO 2 Voortgangsrapportage 2016 Prins Bouw B.V. Datum: 31 maart 2017 Versie: 2 1. Inleiding Prins Bouw B.V. wil via dit rapport de voorgang op haar CO 2-reductiedoelstellingen beschrijven. Hierbij wordt

Nadere informatie

Rapportage 2014 Swietelsky Rail Benelux B.V.

Rapportage 2014 Swietelsky Rail Benelux B.V. Rapportage 2014 Swietelsky Rail Benelux B.V. Energieverbruik en CO 2 emissies juni 2015 Opgesteld door: M. Kelger Rapportage 2014 Energieverbruik en CO2 emissies Inhoud 1 Inleiding... 2 2 Energieverbruik

Nadere informatie

KETENANALYSE DIESELVERBRUIK SCOPE 3 EMISSIE

KETENANALYSE DIESELVERBRUIK SCOPE 3 EMISSIE KETENANALYSE DIESELVERBRUIK SCOPE 3 EMISSIE Erp, december 2014 Opgesteld door: R. Kanner (intern) A. Heerkens (extern) Geaccordeerd door: B. Kerkhof Namens de directie INHOUDSOPGAVE 1 INLEIDING 1.1 Scope

Nadere informatie

CO 2 Prestatieladder Voortgangsrapportage 2018

CO 2 Prestatieladder Voortgangsrapportage 2018 CO 2 Prestatieladder Voortgangsrapportage 2018 Periode: 1 januari t/m 31 december 2018 Datum: 24-06-2019 Versie: 3 Opgesteld door: Will2Sustain Will2Sustain: Adviesbureau in Duurzaam Ondernemen 1 Inhoudsopgave

Nadere informatie

ENERGIE ACTIEPLAN PLATENKAMP. Conform NEN Versie 1 / februari Dit document zal minimaal 2 keer per jaar beoordeeld en aangepast worden.

ENERGIE ACTIEPLAN PLATENKAMP. Conform NEN Versie 1 / februari Dit document zal minimaal 2 keer per jaar beoordeeld en aangepast worden. ENERGIE ACTIEPLAN PLATENKAMP Conform NEN 50001 Versie 1 / februari 2019 Verantwoordelijke voor dit verslag is Pagina 1 van 5 Scope 1 Brandstof in 1. Nieuwe bestelauto s kiezen voor de hoogte Euronorm 2013

Nadere informatie

CO₂-nieuwsbrief. De directe emissie van CO₂ - vanuit scope 1 is gemeten en berekend als 1.226 ton CO₂ -, 95% van de totale footprint.

CO₂-nieuwsbrief. De directe emissie van CO₂ - vanuit scope 1 is gemeten en berekend als 1.226 ton CO₂ -, 95% van de totale footprint. Derde voortgangsrapportage CO₂-emissie reductie Hierbij informeren wij u over de uitkomsten van onze Carbon Footprint en de derde CO₂ -emissie inventarisatie, betreffende de periode van juni 2014 tot en

Nadere informatie

Energie Management ACTIE Plan

Energie Management ACTIE Plan 1. Inleiding Het Energie Management ACTIE Plan (EMAP) geeft weer hoe binnen Schulte en Lestraden B.V. de zogenaamde stuurcyclus (Plan-Do-Check-Act) wordt ingevuld om de prestaties en doelstellingen van

Nadere informatie

3.B.2 Energie management actieplan Ter Riele B.V.

3.B.2 Energie management actieplan Ter Riele B.V. 3.B.2 Energie management actieplan Ter Riele B.V. Datum: 10-12-2014 Versie: 1 Inleiding Ter Riele B.V. (Ter Riele) heeft besloten om door middel van de CO 2 Prestatieladder structureel haar CO 2-uitstoot

Nadere informatie

CO 2 -Voortgangsrapportage 2016 Prins Bouw B.V.

CO 2 -Voortgangsrapportage 2016 Prins Bouw B.V. CO 2 -Voortgangsrapportage 2016 Prins Bouw B.V. Datum: 9 mei 2017 Versie: 5 1. Inleiding Prins Bouw B.V. wil via dit rapport de voorgang op haar CO 2-reductiedoelstellingen beschrijven. Hierbij wordt ingegaan

Nadere informatie

Voortgangsrapportage 5 CO 2 -Prestatieladder

Voortgangsrapportage 5 CO 2 -Prestatieladder CO 2 -Prestatieladder Inhoudsopgave 1. INLEIDING... 3 2. BRANDSTOF... 4 REDUCTIEDOELSTELLING... 4 RESULTATEN... 4 3. ELEKTRICITEIT... 5 4. GROENAFVAL... 6 KETENANALYSE... 6 REDUCTIEDOELSTELLING... 6 HOEVEELHEID

Nadere informatie

Ketenanalyse Logistiek Leiding over Noord

Ketenanalyse Logistiek Leiding over Noord CO 2 Prestatieladder niveau 4 Datum: 27-5-2014 Versie: 7 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1. Inleiding... 1 1.1 Vaststellen onderwerpen ketenanalyses... 1 2. Doelstelling ketenanalyse... 2 3. Vaststellen

Nadere informatie

Review CO2 reductiedoelstellingen

Review CO2 reductiedoelstellingen Review CO2 reductiedoelstellingen Conform niveau 5 op de CO2-prestatieladder 3.0 3.B.1_2 Review CO2 reductiedoelstellingen 14-03-2019 1/14 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Voortgang subdoelstellingen 4 2.1.

Nadere informatie

Sector- en keteninitiatieven

Sector- en keteninitiatieven Sector- en keteninitiatieven Conform 1.D.1, 1.D.2 en 3.D.1 Onderzoek naar initiatieven en toelichting op de actieve deelname aan het initiatief van Gebr. Algra B.V. Auteur(s): Klaas Algra, Directie, CO

Nadere informatie

Sector- en keteninitiatieven

Sector- en keteninitiatieven Sector- en keteninitiatieven Conform 1.D.1, 1.D.2 en 3.D.1 Onderzoek naar initiatieven en toelichting op de actieve deelname aan het initiatief van Keiser Holding B.V. Auteur(s): Dhr. Marko Keiser, CO

Nadere informatie

CO2 prestatieladder Actieve Deelname Initiatief 2015

CO2 prestatieladder Actieve Deelname Initiatief 2015 CO2 prestatieladder Actieve Deelname Initiatief 2015 Projectgegevens Opsteller TAJ van Deijzen Versie 2015-1 Status Definitief Datum CO2 verantwoordelijke TAJ van Deijzen 6-8-2015 Directievertegenwoordiger

Nadere informatie

CARBON FOOTPRINT RAPPORTAGE 2017 CO 2 -EMISSIE INVENTARIS 3.A A B.2.

CARBON FOOTPRINT RAPPORTAGE 2017 CO 2 -EMISSIE INVENTARIS 3.A A B.2. 3.A.1. - 2.A.3. - 1.B.2. CARBON FOOTPRINT -EMISSIE INVENTARIS DOCUMENTNAAM AUTEUR: VERSIE: DATUM: STATUS: KAM B 23-02-2018 DEFINITIEF 3A1-2A3-1B2 JAARLIJKS CO2-VERSLAG 2017 HAKKERS SCOPE 1-2 (versie B)

Nadere informatie

Review CO2 reductiedoelstellingen

Review CO2 reductiedoelstellingen Review CO2 reductiedoelstellingen Conform niveau 5 op de CO2-prestatieladder 2.2 3.B.1_2 Review CO 2 reductiedoelstellingen 23-09-2014 1/10 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Voortgang subdoelstellingen 4 2.1.

Nadere informatie

V.o.f. transportbedrijf G.L. De Haan

V.o.f. transportbedrijf G.L. De Haan Datum: april 2015 versie 3 Pagina 1 van 6 3.B.2_2 Energie meetplan 2013-2017 V.o.f. transportbedrijf G.L. De Haan te Nijkerk Datum: april 2015 versie 3 Pagina 2 van 6 Inhoud 1 Inleiding energie meetplan

Nadere informatie

Voor scope 2: Bork Groep neemt groene stroom af. Deze staat dus op 0.

Voor scope 2: Bork Groep neemt groene stroom af. Deze staat dus op 0. Reductieplan 2016-2020: Voortgang Conform niveau 3 op de CO2-prestatieladder 3.0 Inleiding In dit document worden de scope 1 en 2 CO2 reductiedoelstelling van Bork Beheer B.V. gepresenteerd. Vervolgens

Nadere informatie

CO2 reductiedoelstellingen 2017

CO2 reductiedoelstellingen 2017 Transportbedrijf R.Vels & Zn. B.v. CO2 reductiedoelstellingen 2017 Conform niveau 3 op de CO2-prestatieladder 2..2 Inhoud 1 Inleiding... 3 2 Subdoelstellingen... 3 2.1. Subdoelstelling kantoren... 3 2.2.

Nadere informatie

Energie Management Actieplan

Energie Management Actieplan Energie Management Actieplan Conform niveau 3 op de CO 2 -prestatieladder 3.0 Auteur: Mariëlle de Gans - Hekman Datum: 30 september 2015 Versie: 1.0 Status: Concept Inhoudsopgave 1 Inleiding...2 2 Reductiedoelstellingen...3

Nadere informatie

Energiemanagement actieplan

Energiemanagement actieplan Energiemanagement actieplan 2019 14-02-2019 Energie Management Actieplan 2019 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Reductiedoelstellingen 4 2.1 Bedrijfsdoelstelling 4 2.2 Scope 1 4 2.3 Scope 2 4 3. Plan van

Nadere informatie

Energie Management Actieplan 2014 tot Extern

Energie Management Actieplan 2014 tot Extern Energie Management Actieplan 2014 tot 2017 -Extern Conform niveau 3 op de CO2-prestatieladder Opgesteld door: G.J. Bos (Directie) E. Drijfhout (CO2-functionaris) CO2-Prestatieladder Niveau 3 Energie Management

Nadere informatie

CO2 reductiedoelstellingen Conform niveau 3 op de CO2-prestatieladder 2.2

CO2 reductiedoelstellingen Conform niveau 3 op de CO2-prestatieladder 2.2 CO2 reductiedoelstellingen 2020 Conform niveau 3 op de CO2-prestatieladder 2.2 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 1.1. Doelstellingen 3 2 Subdoelstellingen 4 2.1. Subdoelstelling kantoren 4 2.2. Subdoelstelling

Nadere informatie

CO 2 Reductie doelstellingen

CO 2 Reductie doelstellingen CO 2 Reductie doelstellingen Gebr. Griekspoor BV Innovatief Proactief Duurzaam Betrokken Nieuw-Vennep 5 november 2013 Dilia van der Want. Afdeling KAM Akkoord directie: Datum: Handtekening: 0.0 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Plan van Aanpak CO 2 reductiedoelstellingen 2016-2020. Conform niveau 3 op de CO2-prestatieladder 3.0

Plan van Aanpak CO 2 reductiedoelstellingen 2016-2020. Conform niveau 3 op de CO2-prestatieladder 3.0 Plan van Aanpak CO 2 reductiedoelstellingen -2020 Conform niveau 3 op de CO2-prestatieladder 3.0 Inhoudsopgave Inleiding 3 1 Reductiedoelstellingen 3 2 Reductiedoelstellingen Scope 1 3 2.1 Reductiedoelstellingen

Nadere informatie

3.C.1 Voortgangrapportage CO 2 2015(1) Ter Riele

3.C.1 Voortgangrapportage CO 2 2015(1) Ter Riele Datum: 11-09- Versie: 2 3.C.1 Voortgangrapportage CO 2 (1) Ter Riele A.J.J ter Riele Directeur 1. Inleiding Middels deze rapportage wil Ter Riele B.V. (Ter Riele) de voortgang op de CO 2 reductiedoelstellingen

Nadere informatie

3.B.2 Energie management actieplan Ter Riele B.V.

3.B.2 Energie management actieplan Ter Riele B.V. 3.B.2 Energie management actieplan Ter Riele B.V. Datum: 01-07-2016 Versie: 2 Inleiding Ter Riele B.V. (Ter Riele) heeft besloten om door middel van de CO 2 Prestatieladder structureel haar CO 2-uitstoot

Nadere informatie

Energie Audit verslag 2019 Energie Management Actieplan 2016 t/m 2021

Energie Audit verslag 2019 Energie Management Actieplan 2016 t/m 2021 Energie Audit verslag 2019 Energie Management Actieplan 2016 t/m 2021 08-02-2019 Parafen van alle MT-leden: Onafhankelijke interne controle door KAM: 1 Energie Audit Verslag 2019/Energie Management Actieplan

Nadere informatie

3.B.1 CO2-reductiedoelstellingen

3.B.1 CO2-reductiedoelstellingen 3.B.1 CO2-reductiedoelstellingen Samen zorgen voor minder CO2 Kruiningen, 04 november 2016 dhr. W. Sinke Akkoord directie: Datum: Handtekening: 1 Inleiding Dit CO 2 -reductieplan heeft, net zoals het volledige

Nadere informatie

Sector- en keteninitiatieven

Sector- en keteninitiatieven Sector- en keteninitiatieven Conform 1.D.1, 1.D.2 en 3.D.1 Onderzoek naar initiatieven en toelichting op de actieve deelname aan het initiatief van Pannekoek GWW B.V. Auteur(s): Carolien Degen, CO 2 -functionaris,

Nadere informatie

3.B.2 Energiemanagement actieplan 2014-2015:

3.B.2 Energiemanagement actieplan 2014-2015: Pagina: 323.6-1 / 7 3.B.2 Energiemanagement actieplan 2014-2015: Periode: januari 2014 t/m december 2015 Versie: 2 Pagina: 323.6-2 / 7 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 1 2. Reductiedoelstellingen... 2 3.

Nadere informatie

Energiemanagement actieplan

Energiemanagement actieplan Energiemanagement actieplan Periode: januari 2018 t/m december 2019 Versie: 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 1 2. Reductiedoelstellingen... 2 3. Plan van aanpak... 2 3.1 Maatregelen voor het behalen van

Nadere informatie

Energie Beoordeling Co2 reductie

Energie Beoordeling Co2 reductie Energie Beoordeling Co2 reductie Opgesteld door: Cheryl de Vette VGMK coördinator 2.A.3 Energie Beoordeling 2016 Van Beek Infra Groep B.V. Conform Co2 Prestatieladder 3.0 Datum: 13-5-2016 Inhoud 1. Inleiding...

Nadere informatie