Klasvergadering Sterren donderdag 18 september 2014

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Klasvergadering Sterren donderdag 18 september 2014"

Transcriptie

1 Klasvergadering Sterren donderdag 18 september 2014 Hopelijk heeft iedereen meegenoten van de voorstelling van de werkgroepen en zich ergens voor geëngageerd. Uiteindelijk blijft u op die manier erg betrokken bij de school van uw kind en bouwen we zo samen aan een prettige school waar iedereen graag is, zijn steentje bijdraagt en luistert naar elkaar. Het is dan ook de bedoeling dat het een school van ons allemaal samen is ouders, kinderen, leerkrachten en directie! Onze groep We zijn weer een leuk nieuw schooljaar gestart best wel spannend hé Momenteel zijn er 15 kleuters in ons klasje Het is een zeer fijne groep met lieve sterren die flink kunnen samenspelen, en graag komen werken. Ik ondervond reeds snel dat jullie kapoenen genieten van een ruim aanbod met veel variatie! Ze blinken ook uit als echte vertelkampioenen en boordevol nieuwsgierige vragen die leuke onderzoeken voortbrengen. Eens benieuwd of we dat een heel schooljaar gaan volhouden. We zijn ook reeds gestart met aan aantal onderzoekjes en ook dat liep erg goed. Ze zijn zeer gefascineerd en gaan moedig op zoek in de wereld rondom hen om dan in de terugkeerrondes trots te tonen wat ze ontdekt hebben. Elke kleuter heeft ook zijn/haar eigen schuifje waarin ze kunstwerken kunnen bewaren. Als ik merk dat ze te vol zitten (meestal net voor de vakantie) geven we deze mee naar huis. Het kan ook dat de kinderen tussendoor hun kunstwerken meebrengen omdat ze dit echt al graag thuis tonen

2 Praatronde Op maandag en donderdag doen we met onze sterren een praatronde. Bij de sterren is het belangrijk dat ze eerst even nadenken waarover ze gaan vertellen. Dit moeten ze dan op voorhand in 1 woord aangeven, daarna beslist de leeuw wie er eerst mag vertellen. Het is niet de bedoeling dat ze alle dagen hetzelfde vertellen zoals nog vaak gebeurt bij de raketjes. Tijdens het vertellen wordt de tijd bewaakt adhv een zandloper om ervoor te zorgen dat de kring niet te lang duurt. Als de zandloper leeg is geeft de leeuw dit aan zodat we weten dat de tijd om is. (dit is het principe van een tijdsbewaker in de lagere school) Als een kindje gedaan heeft met vertellen worden de andere kleuters gestimuleerd om gerichte vraagjes te stellen. Zo tonen ze ook aan elkaar dat ze naar elkaar geluisterd hebben. Tijdens het vertellen is er ook steeds een kleuter die tracht te tekenen waarover de kinderen vertellen. En een ander kind streept door wie er al vertelt heeft (secretaris) Deze praatrondes zijn erg belangrijk, de kleuters leren hier erg veel en er wordt vaak daar aangegeven wat hen boeit! Hieruit groeien dan ook vaak onze onderzoekjes. Hierbij gaan een aantal kinderen onder begeleiding een probleem onderzoeken. Ze stellen hun resultaten dan voor tijdens een terugkeerronde. De terugkeerronde is telkens aan het einde van een voormiddag en aan het einde van de dag. Hier wordt teruggeblikt op wat we gedaan hebben, wat we ervan vonden. Ervaringen worden gedeeld. Resultaten worden getoond en besproken. Op dinsdag is het boekenronde. In de loop van de week krijgt er een kindje van de klas de boekentrommel mee naar huis. De bedoeling is dat hij/zij samen met mama, papa, op zoek gaat naar een leuk boek dat ze dan samen kunnen komen vertellen in de boekenronde. We proberen dan ook nadien nog iets leuk hiermee te doen qua verwerking en geven ook dit een plaatsje in ons praatrondeboek. Op woensdag doen we een toonronde, dan mag er iets van thuis meegebracht worden om over te vertellen en te tonen in de kring. Op andere dagjes gaat speelgoed van thuis ineens in de rode doos tenzij het in verband staat met het lopende project. Tijdens een toonronde wordt alles in het midden van de kring gelegd. Als het hun beurt is mogen ze eerst vertellen wat ze hebben meegebracht en waarom, om het nadien te tonen. Op vrijdag is het klassenraad. Bij ons is dit nog erg beperkt. De bedoeling is dat de kinderen voelen dat ze mogen vertellen wat ze wel en niet leuk vinden in ons klasje en op school. Ook ideeën om problemen op te lossen of iets te veranderen worden verteld. Elke laatste donderdag van de maand mogen er dan van elke graad 2 kinderen naar de nieuwsgier waar dit allemaal verzameld en besproken wordt samen met Sven. De resultaten van de nieuwsgier worden aan alle kinderen van de school verteld tijdens het forum. Zo bouwen we samen met onze kinderen aan een school waar iedereen zich goed voelt!

3 Onderzoek: We werken vaak met onderzoek We trachtten om vaak om met de kinderen zeer concreet op zoek te gaan naar antwoorden op hun vragen. Dit kan door trial and error maar ook door technieklesjes of samen in de onderzoekskoffer te duiken en op te zoeken in weetjesboeken. Ook kunnen we al eens te rade gaan bij deskundigen ter zake. Deze onderzoeken worden met max 4 kinderen tegelijk gedaan en nadien vastgelegd op een vast sjabloon dat ze mooi versieren en voorstellen tijdens terugkeerrondes. De onderzoeksbladen komen aan de onderzoeksmuur. Als we als leerkracht merken dat de hele groep mee is met een bepaald thema kan dit ook wel uitgroeien tot een echt projectje! Enkele speciale dingen: Op dinsdagnamiddag doen we vaak een techniekmomentje dat kunnen ook alledaagse dingen zijn zo kunnen we ook experimenteren met helikoptertjes die zomaar aan de bomen groeien en onderzoeken hoeveel wind daarvoor nodig is! De bedoeling is dat we op die manier een beetje vertrouwd raken met techniek en onderzoek en alles wat daarmee te maken heeft. Later op het jaar zouden de kinderen dan zelf met een probleem het techniekmomentje kunnen starten. Of zelfs met een toestel dat stuk is en dat we willen onderzoeken Het kan echt heel ruim gezien worden zelfs een springveer heeft techniek in zich. De bedoeling is om de kinderen zelf te laten onderzoeken en experimenteren in groepjes. Op donderdagnamiddag maken we dan weer even tijd om in een frans taalbad te duiken. We leren franse versjes, liedjes, spelen spelletjes en Français dit alles om op een speelse manier ons de franse klanken eigen te maken. We hopen dat het dan later zeer vlot gaat gaan als ze echt Frans moeten leren. Vaak gebruiken we hierbij de methode van Filou (vraag gerust even om de map in te kijken) en j aime le francais van kapitein winnokio Symbooltjes Elke kleuter heeft een eigen stempeltje. Deze zijn zichtbaar aan de kapstok en ook op elke tekening die je lieve kapoen maakt. Boven de kapstokken hangt een overzichtje zodat je weet welke naam bij welk symbooltje hoort. Naast hun symbool zorgen we er ook voor dat er zo vaak mogelijk hun naam staat in drukletters zodat ze met dit beeld vertrouwd raken en naar de derde kleuterklas toe zelf hun naam kunnen tekenen. De aanwezigheidsster Deze leuke uitvinding ontstond ruim 3 jaar geleden bij de raketjes. Na een kleine metamorfose de eerste versie wou wel eens neerstorten.zo maakten we nu een stevige ster die netjes blijft hangen. De bedoeling is dat we s morgens ons symbooltje op de ster hangen en s avonds voor we naar huis gaan nemen we hem er terug af. Zo kunnen we ook heel snel op ons planningsbord zien wie er afwezig is.

4 De leeuwenstoel Onze leeuwenstoel is ondertussen een speciaal plekje geworden. Hier zit het kindje van de dag, die mag onze aanwezigheidsster ophalen en neerlaten. Telkens iemand aan de beurt is geweest verschuift de wasknijper op het lint met symbolen. Zo kunnen we er op letten dat iedereen eens aan de beurt komt. Wie op de leeuwenstoel zit mag ook de tijd en stilte bewaken en aangeven wie er mag vertellen. Tijdens de aanwezigheidsraket zegt de leeuw respectievelijk goeiemorgen en goedenavond tegen de andere kleuters. Kalenders we zingen alle dagen ons weekliedje. Op die manier leren we de dagen van de week. Onder de dagen volgen we met pictogrammen het dagverloop. Dit doen we elke keer als we uit ons klasje gaan we verzetten de ster met wasknijper zodat we weten wat er al geweest is en wat nog gaat komen. Ook de weerkalender wordt dagelijks bekeken. We kijken welk weer het is, of het warm of koud is en of er veel wind of regen is. Welk seizoen en maand we zijn. We scheuren ook dagelijks een briefje van de dagkalender kijken welk datum het is. Taakjes De taakjes zijn: vegen, de deur openmaken als we naar huis gaan, de bekers uitdelen,fruit uitdelen, koeken uitdelen, de weerkalender veranderen, de stoelen op tafel zetten, tafels poetsen, post wegbrengen, opruimbaas, de vuilbak leegmaken, de kalender afscheuren, plantjes verzorgen Elke week worden er nieuwe kleuters gekozen om deze taakjes te volbrengen, zo krijgt iedereen aan de kans om dit eens te doen. Carlos U hebt er vast al over gehoord. Carlos is onze vrolijke klaspop. Hij speelt de hele week mee in ons klasje en elk weekend mag hij met een sterretje mee om daar te gaan logeren. Hij heeft dan ook een leuke koffer vol leuke logeerspulletjes. Op maandag mag dit sterretje dan vertellen over het voorbije weekend ondersteund door een tekstje of foto s uit het schriftje van Carlos Mededelingenbakje! Alle kleuters kregen ook dit jaar een mededelingenbakje. Hierin worden briefjes meegegeven met belangrijke informatie i.v.m. de school of de klas. De bakjes staan aan de inkom van de klas naast de deur van de keuken en zijn voorzien van de naam van uw kleuter. Bovenaan is er ook een bakje met onze naam erop daarin kan u alles kwijt wat voor ons of voor school is bestemd. Kleuters waarvan de ouders niet vaak op school komen krijgen de briefjes mee in hun boekentasje op vrijdag. We trachten jullie ook zo vaak mogelijk via op de hoogte te houden zodat ook ouders die niet zo vaak op school kunnen zijn steeds op de hoogte blijven.

5 Vrije teksten Hierin komen tekeningen die ze zelf gemaakt hebben met ernaast een verhaal dat ze zelf verzinnen. We trachten hen te begeleiden in de opbouw van hun tekst (begin, midden, einde) en de zoektocht naar de juiste woorden. Dit boek gaat mee als ze naar de maantjes gaan. Pas als het helemaal vol is krijgt u het mee naar huis. U kan het wel steeds inzien. En u zal zien eens vol is het super om de evolutie te zien die uw kleuter heeft doorgemaakt! Bewegingsopvoeding Elke maandagnamiddag en woensdagvoormiddag is er turnen met Dorothea. Dit is in de polyvalente zaal van de kleuters. Bij goed weer kunnen we ook buiten turnen. Ook in de klas voorzien we geregeld bewegingsmomentjes. Dit kunnen dansjes zijn maar ook spelletjes. Schrijfdans Op woensdag doen we aan schrijfdans. We vertrekken dan vanuit een verhaal of een liedje. Op basis daarvan gaan we grofmotorisch bewegen (grote vloeiende bewegingen) Die bewegingen zetten we dan om in tekeningen op de grond of de speelplaats met krijtjes om ze tot slot op papier te vereeuwigen met verf, wasco s, We wisselen dit ook af met andere materialen en technieken zo kan je ook schrijfdans doen in vingerverf of scheerschuim, met stiften, met verfborstels, met potloden, noem maar op. De bedoeling is dat we spelenderwijs schrijfbewegingen inoefenen en zorgen voor soepele polsen. We testen zo ook heel wat verschillende schrijfmaterialen uit. Zwemmen 1 keer per maand gaan de kleuters zwemmen. Onze bus vertrekt dan op donderdag om 10u15 op school en we komen terug aan rond 12uur. Liesbeth en de sterrenstoffers gaan steeds mee zwemmen maar alle extra aankleedhulp is steeds welkom! Uitstappen theater,projectuitstappen Ondanks de grote beperking in budget met de maximumfactuur trachten we tijdens projecten ook uitstappen te maken en doen hiervoor beroep op onze schoolbus en onze sterke beentjes. Ouders die graag meegaan om te begeleiden zijn altijd welkom. We bezoeken ook twee toneelvoorstellingen dit jaar in ter dilft samen met de sterretjes. U hoort er meer over als het zover is. wie graag mee gaat graag wel altijd even afspreken met Kina

6 Fruit en koek Iedereen heeft de keuze of hij koek en drank van school neemt of niet. We moedigen echter aan om het wel zo te doen. Op die manier zijn alle kleuters gelijk, stimuleren ze elkaar om nieuwe dingen te proeven en hebben we een boel minder papierafval. Verjaardagen Elke verjaardag wordt uitgebreid in de klas gevierd. We maken een kroon, zingen liedjes, spelen verjaardagsspelletjes, maken een tekeningenboek als kado. We vragen om geen individuele kadootjes mee te geven om uit te delen maar liever een klaskado (voor ideetjes kan je altijd bij ons terecht). En elke laatste vrijdag van de maand vieren we nog eens extra. Dan mogen de jarigen van die maand met hun ouder/grootouders in overleg bv. Pannenkoeken komen bakken of taart eten of koekjes of zo. Of zelf een heus feest komen organiseren om ze nog eens extra in de bloemetjes te zetten. Heb je zelf geen tijd en wil je toch iets lekker meegeven kan dat ook natuurlijk. Brengen en afhalen De kleuters worden s morgens vanaf 8uur binnen in de voorbewaking afgezet en vanaf 8u35 op de speelplaats. We hangen onze boekentasjes aan de kapstok en leggen onze brooddoos er bovenop. Zo kunnen we ook snel zien wie er boterhammen eet en wie naar huis gaat. Eens de kring gestart vragen we om die zo min mogelijk te storen dit is een belangrijk moment voor de kleuters. In de namiddag mogen de kleuters in het klasje afgehaald worden. Indien mogelijk gelieve dan even te wachten tot de deur open gaat. Dan is iedereen klaar voor vertrek naar huis. De kleuters wachten in de klas tot mama, papa, oma, opa, binnenkomt. Eens de deur opengaat kom dan gerust even binnen om een praatje te slaan en zo komt u ook geregeld in hun klasje waar al die mooie kunstwerkjes wachten op een goedkeurende blik van mama, papa, oma, opa, tante, klasouder we hebben ook elk jaar een klasouder. Dit is een aanspreekpunt voor ouders en ook voor mij. Een soort tussenpersoon. De klasouders komen ook op regelmatig tijdstip samen met elkaar en Sven. Als u met iets zit wat u niet meteen bij ons kwijt kan dan kan dat daar wel. De ouder in kwestie neemt dan nadien contact op met ons en we zoeken samen naar een oplossing voor het mogelijke probleem. Zo zorgen we ervoor dat kleine probleempjes geen eigen leven gaan leiden. De klasouder verzamelt meestal ook de gegevens van alle ouders en kinderen en bezorgt die ook aan de andere ouders. Verder zorgt een klasouder ook voor een goede samenwerking en kan hij ook al eens een oproep doen voor helpende handen of zo. Liefst is dit iemand die toch geregeld al eens op school aanwezig is zodat aanspreken ook vlot verloopt. Ik heb voor dit schooljaar nog geen klasouder. Wie heeft zin om deze taak op zich te nemen?

7 Varia Indien mogelijk zouden we het leuk vinden moest iedereen zorgen voor een doos zakdoekjes of een pak natte doekjes om onze snoetjes fris te houden. Zo wordt deze kost verdeeld onder alle ouders en komt dit niet bij ons of de school terecht en komen de snoetjes fris naar huis! Tot slot Hebt u vragen of problemen of gewoon nood aan een goede babbel. Blijf er dan niet mee zitten! Spreek me aan ik ben steeds bereid om te luisteren, indien nodig maken we een afspraak buiten de schooluren. Je kan me ook steeds bereiken via Indien je dit toch moeilijk vindt of liever met een andere ouder praat kan je steeds terecht bij onze klasouder Hopelijk hebben we hiermee zowat alle praktische zaken op een rijtje gezet. Wij genieten in alle geval nog steeds alle dagen enorm van de vooruitgang, de knuffels, de spontaniteit, de leuke ideetjes en de gekke kuren en uitspraken van onze sterretjes! Liefs Kina

Informatieboekje groep 1-2-3

Informatieboekje groep 1-2-3 Informatieboekje groep 1-2-3 Welkom op de Vlieger! De basisschool is een stukje van je leven. Voor de kinderen en ouders. Jarenlang is er diezelfde weg, van huis naar school en weer terug. In de loop van

Nadere informatie

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd 1 Joppe (13): Mijn ouders vertelden alle twee verschillende verhalen over waarom ze gingen

Nadere informatie

Kinderdagverblijf De Kindertjesboom.

Kinderdagverblijf De Kindertjesboom. PEDAGOGISCH WERKPLAN Kinderdagverblijf De Kindertjesboom. Inhoudsopgave Inleiding Hoofdstuk 1: Wennen, begroeten en afscheid nemen Hoofdstuk 2: Eten en drinken Hoofdstuk 3: Verschonen, zindelijk worden

Nadere informatie

Voor het eerst naar de basisschool!

Voor het eerst naar de basisschool! Voor het eerst naar de basisschool! Wat moet ik weten? OBS De Wilgenhoek Steurstraat 3 4273EN Hank 0162-402 947 wilghoek@xs4all.nl 1 Inleiding Oei, wat spannend, de eerste schooldag! Hoewel uw kleuter

Nadere informatie

VOOR HET EERST NAAR SCHOOL

VOOR HET EERST NAAR SCHOOL VOOR HET EERST NAAR SCHOOL Kind Geborgen en gekoesterd thuis Groeiend Elke dag een beetje groter Elke dag een beetje sterker Je wil horen Je wil zien Jouw wereld Ontdekkend Stap voor stap Samen met anderen

Nadere informatie

Beste Ouders, Verzorgers

Beste Ouders, Verzorgers 22 januari 2015 Nieuwsbrief: 7 Belangrijke data: 23-01 Gr. 1/2 Alle kinderen vrij 03-02 Kunst Centraal,gr.1/2 05-02 Kunst Centraal gr. 6 05-02 Oud Papier 11-02 Catechese viering Alle groepen 12-02 Kunst

Nadere informatie

Informatieboekje over de Kindertelefoon. Wat ik moet weten voor een spreekbeurt

Informatieboekje over de Kindertelefoon. Wat ik moet weten voor een spreekbeurt Informatieboekje over de Kindertelefoon Wat ik moet weten voor een spreekbeurt Landelijk Bureau Kindertelefoon Juli 2014 1 Inhoud 1 Wat is de Kindertelefoon?... 3 2 Wat doet de Kindertelefoon voor je?...

Nadere informatie

Kinderparticipatie. Hoofdstuk 14

Kinderparticipatie. Hoofdstuk 14 176 In samenwerking met Marja van Dijk, JSO expertisecentrum voor jeugd, samenleving en opvoeding. 177 Het is woensdagmiddag. Een aantal jongens en meisjes in de groep wil voetballen. Helaas is de bal

Nadere informatie

Met open armen. WERKGROEP EERSTE COMMUNIE onder leiding van Patricia Cerstiaens. Handleiding eerste leerjaar

Met open armen. WERKGROEP EERSTE COMMUNIE onder leiding van Patricia Cerstiaens. Handleiding eerste leerjaar Met open armen WERKGROEP EERSTE COMMUNIE onder leiding van Patricia Cerstiaens Handleiding eerste leerjaar Inhoud Inleiding..................................................................................................

Nadere informatie

Informatie boekje groep 1 en 2

Informatie boekje groep 1 en 2 Informatie boekje groep 1 en 2 Informaeboekje voor groep 1 en 2 Welkom op o.b.s. de Commanderije Dank voor uw vertrouwen, dat U voor onze school gekozen hee=. In het begin is het vaak voor de kinderen

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF 10 februari 2011 Nr.10. Algemeen:

NIEUWSBRIEF 10 februari 2011 Nr.10. Algemeen: Algemeen: NIEUWSBRIEF 10 februari 2011 Nr.10 HERINNERING OPROEP: INSCHRIJVEN NIEUWE LEERLINGEN Omdat wij graag enig zicht willen krijgen op het aantal leerlingen op onze scholen in het schooljaar 2011-2012

Nadere informatie

SAMEN VOOR HET EERST NAAR SCHOOL!

SAMEN VOOR HET EERST NAAR SCHOOL! SAMEN VOOR HET EERST NAAR SCHOOL! Kind geborgen en gekoesterd thuis bij mama en papa Groeiend elke dag een beetje groter elke dag een beetje sterker je wil horen je wil zien jouw wereld Ontdekkend stap

Nadere informatie

Informantje 19 17 juni 2015 Jaargang 2014-2015

Informantje 19 17 juni 2015 Jaargang 2014-2015 Predikant Swildensstraat 35 5421 VA Gemert tel. 0492-361419 directie@kcsamenstroom.nl www.kcsamenstroom.nl Informantje 19 17 juni 2015 Jaargang 2014-2015 Inhoud Berichten voor het hele kindcentrum.2 Berichten

Nadere informatie

KINDEREN WETEN WAAROM BESPREEKBAAR MAKEN

KINDEREN WETEN WAAROM BESPREEKBAAR MAKEN KINDEREN WETEN WAAROM BESPREEKBAAR MAKEN Wat is mijn doel? Gebaseerd op wat kinderen vertellen zegt de wetenschap dat het belangrijk is dat het kind weet waarom. Kinderen hebben voornamelijk vragen over

Nadere informatie

Voor het eerst naar school

Voor het eerst naar school Prentenboek Voor het eerst naar school Boek om samen met uw kleuter te lezen voordat hij/zij voor het eerst naar school gaat Veel leesplezier! Team BS A gene Wienberg R.K. Basisschool A gene Wienberg Hilleshagerweg

Nadere informatie

t steltje Fluovestjes Mogen we nog eens met aandrang

t steltje Fluovestjes Mogen we nog eens met aandrang t steltje freinetschool dilsen-stokkem jaargang 3 nummer 8 januari 2011 Fluovestjes Mogen we nog eens met aandrang vragen dat ELK KIND zijn gekregen fluovestje aandoet voor en na school aub! Elk kind moet

Nadere informatie

Mijn baby bij Zazou. Kinderopvang Zazou. Een investering in gezonde groei

Mijn baby bij Zazou. Kinderopvang Zazou. Een investering in gezonde groei Kinderopvang Zazou Een investering in gezonde groei Samen zorgen voor uw baby Een baby (0-1 jaar) bij Zazou Als een baby naar een kinderdagverblijf gaat, wordt de wereld een stukje groter. Bij Zazou beseffen

Nadere informatie

Monitorenboekje 2014 1

Monitorenboekje 2014 1 Monitorenboekje 2014 1 Inhoudstafel: Voorwoord. 3 Inleiding. 4 Waarom Speelplein Maboe?.. 4 Verschillende soorten animatoren 4 Een dagje op het speelplein.. 7 Taken. 10 Activiteiten voorbereiden 10 Activiteiten

Nadere informatie

Interactievaardigheden. Hoofdstuk 11

Interactievaardigheden. Hoofdstuk 11 134 Hoi Melvin, ga je je jas even ophangen? Niet op de grond gooien hoor! Hai Mandy, wat fijn dat je er weer bent. Ik zag je gisteren niet op de buitenschoolse opvang. Was je ziek? Nee, mijn opa is dood

Nadere informatie

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet.

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Bezoek op kantoor Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Ton en Toya hebben wat problemen thuis.

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan Peuterspeelzaal Spetter Lepelaarstraat 16 5912 XZ Venlo

Pedagogisch beleidsplan Peuterspeelzaal Spetter Lepelaarstraat 16 5912 XZ Venlo Pedagogisch beleidsplan Peuterspeelzaal Spetter Lepelaarstraat 16 5912 XZ Venlo Inhoudsopgave Algemeen pedagogisch beleidsplan peuterspeelzalen Pluim Kinderopvang... 3 Visie peuterspeelzaal... 4 Ambitieniveau

Nadere informatie

Armoede: wat is dat?

Armoede: wat is dat? Armoede: wat is dat? Deze powerpointpresentatie met bijhorende tekst laat kinderen op een interactieve manier kennismaken met het begrip armoede, aan de hand van situaties die voor kinderen heel herkenbaar

Nadere informatie

Intekenlijsten 10-minutengesprekken

Intekenlijsten 10-minutengesprekken Openbare Dalton Basisschool De Wetelaar Zanderskamp 95 6983 CG, Doesburg tel: 0313 474292 www.wetelaar.nl e-mail: wetelaar@gmail.com Schooljaar 2012 2013 Inhoud: 11 november 2012 Pagina 1: Digitale oudertevredenheidspeiling

Nadere informatie

Nummer 18 24 januari 2014. Geachte ouder(s)/verzorger(s), Hebben we verbinding?

Nummer 18 24 januari 2014. Geachte ouder(s)/verzorger(s), Hebben we verbinding? obs De Merwedonk Merwe Donk 4 6 4207 XB Gorinchem Tel: 0183 681100 Fax: 0183 681109 info@obs-de-merwedonk.nl www.obs-de-merwedonk.nl Nummer 18 24 januari 2014 Geachte ouder(s)/verzorger(s), Hebben we verbinding?

Nadere informatie

Good practice. KLETS! On Tour

Good practice. KLETS! On Tour Good practice KLETS! On Tour Inleiding Wie zijn wij? De Ambrassade versterkt de positie van kinderen en jongeren in de samenleving en heeft een positieve impact op hun levenskwaliteit. Ze strijdt voor

Nadere informatie

HUISWERKBEGELEIDING: HOE KINDEREN ONDERSTEUNEN BIJ HET MAKEN VAN HUN HUISWERK?

HUISWERKBEGELEIDING: HOE KINDEREN ONDERSTEUNEN BIJ HET MAKEN VAN HUN HUISWERK? HUISWERKBEGELEIDING: HOE KINDEREN ONDERSTEUNEN BIJ HET MAKEN VAN HUN HUISWERK? Inleiding Huiswerk maken is voor kinderen niet altijd even prettig. Daarnaast zorgt het dikwijls ook voor heel wat spanningen,

Nadere informatie

Mijn vader zit in de gevangenis

Mijn vader zit in de gevangenis Mijn vader zit in de gevangenis een boekje over hoe kinderen CAW t Verschil biedt laagdrempelige, cliëntgerichte en daarop reageren kwaliteitsvolle hulp, preventie en onthaal aan mensen die het moeilijk

Nadere informatie

Pedagogisch Werkplan

Pedagogisch Werkplan Pedagogisch Werkplan Inhoudsopgave Inleiding. 3 Wie zijn wij?... 4 Huisregels. 6 Aanpak..8 Belangrijk om te weten 10 2 Inleiding In het volgende pedagogisch werkplan staat beschreven hoe ik werk bij kinderopvang

Nadere informatie

KidzFlitz 28 november 2011

KidzFlitz 28 november 2011 KidzFlitz 28 november 2011 Beste ouders, Jaarthema Liefde Het jaarthema van dit schooljaar is liefde. De geweldige liefde van God is te zien in Zijn Zoon Jezus. We zijn blij dat we juist ook op onze school

Nadere informatie