Aanwezig de voorzitters : de heren D.R. van der Borg, T.W. van Gelder, M. Houtman

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Aanwezig de voorzitters : de heren D.R. van der Borg, T.W. van Gelder, M. Houtman"

Transcriptie

1 Raad : 11 december 2012 Agendapunt : 4 Besluitenlijst van de openbare gezamenlijke informerende en besluitvormende vergadering van de raden van de gemeenten Graafstroom, Liesveld en Nieuw-Lekkerland op 23 oktober 2012 gehouden in De Spil in Bleskensgraaf. Aanwezig GRM, LSV, NLL de voorzitters : de heren D.R. van der Borg, T.W. van Gelder, M. Houtman GRM de leden : de heren H.J. Bikker, M. den Boer, B. de Groot, E. Hamerpagt, A. de Jong, J. de Kruijk, C.F. Meerkerk, G.E. Moret en A.J. van Rees LSV de leden : de heren G.C. van Barneveld, J.C. de Bruijn, C.P. den Haak, mevrouw H.G. van der Have-Schieving, de heren N. Jongerius, C. Kers, J. Kraijo, G. Lems, mw. M. Ooms-de Vos, mw. J. Stravers-van de Graaf, de heren G.A. Vlot, A. van de Werken en mw. A. Wolthuis. NLL de leden : de heren P. van Bruggen, F. Damsteegt, mevrouw R.P.T. van Dieren, de heren P. de Gruijter, J.J. van der Hout, D.C. Laman, P. Meerkerk, F. Özdere, en L.A.J. Veth. GRM/NLL de griffier : mevrouw T.W. Kanters LSV de griffier : de heer A.J.P. Saes GRM LSV NLL GRM de wethouders : de heren D.A. Heijkoop en P.D. Jonker de wethouders : de heren A.C. Bikker en C. van der Vlist de wethouders : de heren A. Hoogendoorn en P. Vat verslaglegging : mevrouw G. Stigter-de Jager Afwezig GRM de leden : de heren C.G. Boender, C.A. Egas, M.J. Jabaaij en E. Spaans. NLL de leden : de heren E. Breedveld, H.J. van Ewijk, J.C. Hak en H. Sok afkortingen: GRM = Graafstroom LSV = Liesveld NLL = Nieuw-Lekkerland DW = De Waard

2 01. Opening en vaststelling agenda De voorzitter, de heer Van der Borg, opent de vergadering om uur. De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld. 02. Inspreekrecht burgers Er zijn geen insprekers. 03. Primus bij hoofdelijke stemming De heer De Kruijk (GRM), mevrouw Wolthuis (LSV) en de heer Veth (NLL) worden aangewezen door het lot. 04. Besluitenlijst d.d. 25 september 2012 De heer De Bruijn plaatst een opmerking bij agendapunt 13a: initiatiefvoorstel herinvoering starterslening. Spreker wil in de notulen laten opnemen dat Gemeentebelangen tegen dit voorstel was. Mevrouw Van der Have stelt dat ook de VVD partij heeft tegengestemd. De besluitenlijst wordt aldus gewijzigd vastgesteld. 05. Lijst van toezeggingen Ter tafel ligt een gewijzigde lijst (bijl. 1). De laatste toezeggingen zijn nu ook van een antwoord voorzien. 06. Lijst ingekomen stukken De voorzitter wijst op de nagekomen brief van de gemeente Hardinxveld-Giessendam. De secretaris gaat naar de informatiebijeenkomst eind oktober. Mede op basis daarvan zal het college beslissen of het nodig is te reageren voor 15 november a.s. De heer De Kruijk merkt op dat er in de kadernota opdracht is gegeven de mogelijkheden van samenwerking te onderzoeken. Spreker heeft toen niet begrepen dat het om grote opschaling of wellicht fusie ging en vraagt het college wat de bedoeling is. De heer Moret wil afspreken dat het college geen positie inneemt of een mening geeft over hoe de gemeente Molenwaard tegenover de verschillende opties van Hardinxveld- Giessendam staat. De raad moet positie innemen. De heer De Kruijk wil juist wel positie inname van het college. De voorzitter merkt op dat de discussie breder is dan de brief van Hardinxveld- Giessendam. In de kadernota is de opdracht gegeven te onderzoeken in hoeverre er mogelijkheden zijn om kostenvoordelen te behalen door opschaling. Het college heeft daarop een brief geschreven aan alle gemeenten van de regio. De gemeente Hardinxveld-Giessendam is met een eigen traject bezig. Eind dit jaar zal worden besloten of men kijkt richting Drechtsteden of AV. Het college voelt zich vrij ook andere opties te bekijken om schaalvoordelen te halen. De raad wordt op de hoogte gehouden van het vervolg. 07. Mededelingen De voorzitter is blij dat hij in het kader van Molenwaard Nabij kan melden dat de minister van BZK toestemming heeft gegeven om mee te doen met een pilot om reisdocumenten via een koerier aan te bieden.

3 Naar aanleiding van de vragen van de heer Vlot wordt een meer ingevulde financiële paragraaf toegezegd. De heer De Kruijk merkt op dat dit soort projecten wordt betaald uit de 3 miljoen die de raden ter beschikking hebben gesteld, waarop de heer Vlot opmerkt dat Gemeentebelangen destijds op punten heeft tegengestemd. 08. Vragen raadsleden De heer De Groot stelt verschillende vragen met betrekking tot duurzaamheid. 1. zonnepanelen op particuliere woningen 2. mogelijkheden van duurzaamheid bij gemeentelijke gebouwen 3. de auto s vervangen door elektrische auto s De antwoorden op de vragen liggen ter tafel (bijl. 2). 09. Samenhang strategische Visie en begroting Een van de uitwerkingen van de strategische visie is de opzet van de programmabegroting. Ter tafel ligt de reeds toegezonden notitie. 10. Invulling bewonersoverleggen en ondersteuning bewonersinitiatieven De heer Van de Werken merkt op dat de SGP het heel belangrijk vindt dat de bewoners van Molenwaard ervaren dat men niet verder van het gemeentelijke bedrijf komt af te staan. Er is een grote variatie aan overleggen. De doelen moeten voor elk overleg helder zijn. Werk voortvarend aan dit gemeentelijk perspectief en reserveer ook voor de kern Groot-Ammers tijd en De heer De Jong merkt op dat de ChristenUnie blij is met de vorderingen tot nu toe. De dragende kracht moet vooral een actieve samenleving zijn. Spreker heeft twee suggesties: 1. de betrokkenheid vanuit de gemeenteraad staat buiten kijf, maar de trekkracht zal vanuit de kernen zelf moeten komen. Aan het voorzitterschap van raadsleden is een risico verbonden. Dit moet duidelijk een technisch voorzitterschap zijn. Het is daarom zinvol instructies mee te geven aan raadsleden die aan een overleg deelnemen. 2. met betrekking tot de uitgangspunten voor het toekennen van budget voor bewonersinitiatieven merkt spreker op dat de 8 gestelde criteria de creativiteit lelijk de kop in kunnen drukken. Laten we eerst wat meer ruimte geven en na een jaar evalueren. Tenslotte nog 2 vragen: 1. Worden de budgetten voor bewonersoverleggen beheerd door de gemeente of krijgen de inwoners hierin verantwoordelijkheid? 2. De belangenvereniging Kinderdijk kiest zelf een andere positie. Wat betekent dit voor de betrokkenheid vanuit het gemeentebestuur en de gemeenteraad? En hoe zit het met het budget? De heer Kraijo merkt op dat burgerparticipatie veel meer is dan bewonersoverleggen. De raad van Molenwaard dient zo snel mogelijk gang te maken met het uitwerken van de echte burgerparticipatie. De naam bewonersoverleggen zorgt voor verwarring. Spreker vraagt de term klankbordgroepen te handhaven. Verder vraagt spreker de functie van de kerncontactfunctionarissen te evalueren en wellicht uit te breiden. Voor wat betreft de bewonersinitiatieven het volgende. De toekenning van het budget gebeurt door het college. Het CDA zou graag zien dat er een adviserende rol wordt toegevoegd voor het overkoepelende bewonersoverleg.

4 Mevrouw Stravers geeft aan dat Gemeentebelangen van harte kan instemmen met de kaders op voorwaarde dat het college aangeeft hoe bewonersdifferentiatie binnen de overleggen gewaarborgd wordt. Niet een raadslid maar een kerncontactfunctionaris zou de rol van voorzitter op zich moeten nemen. In bijlage 2 wordt gesproken over een groep mensen als het gaat om het overleg in Streefkerk. De Streefkerkers vragen zich af bij wie ze zich moeten melden voor contact. Spreekster vraagt om ook voor Groot-Ammers vast een bijdrage te reserveren. De heer Özdere vraagt zich af hoe er voor kan worden gezorgd dat de overleggen en initiatieven een zo breed mogelijk draagvlak krijgen. De PvdA steunt de oproep van het CDA om de naam klankbordgroep te gebruiken niet. Ieder overleg geeft aan zijn eigenheid te willen behouden. Aan het voorzitterschap door een raadslid kan een politiek tintje zitten. De PvdA dient een amendement in. Mevrouw Van der Have doet een oproep aan de bewoners van Groot-Ammers om zich te melden voor hun bewonersoverleg. De samenstelling van de groep moet representatief zijn voor de bevolking, maar dit kan niet worden verplicht. Spreekster heeft voorkeur voor de naam klankbordgroep. Ontstaan er problemen doordat er zoveel verschillen zijn tussen de overleggen? Hoe is de uitwerking? Als een overleg geen geld wil, kunnen wij daar ook geen inbreng hebben. Wat is de mening van het college hierover? Wethouder Hoogendoorn zegt niet in te kunnen stemmen met het tweede punt uit het amendement: Bewonersoverleggen hebben de inspanningsplicht bij de samenstelling van de groep om deze te laten bestaan uit alle geledingen van de bewoners en leeftijdsgroepen. De belangenvereniging Kinderdijk heeft ingezien dat ze met een gemeentelijke bijdrage toch hun zelfstandigheid kunnen behouden en wil toch graag aanspraak maken op het gereserveerde bedrag. Spreker voelt er niets voor om voor alle overleggen het woord klankbordgroep te gebruiken. Voor wat betreft de leefbaarheid is de wethouder in gesprek gegaan met de corporaties om te kijken of er een beleidsnotitie kan worden opgesteld. De corporaties overwegen om geld beschikbaar te stellen voor bewonersinitiatieven. De klankbordgroepen zien graag dat een raadslid als voorzitter meedoet in de groep. Nu gebeurt dit vooral als technisch voorzitter zonder sterk te sturen op inhoud en uitkomst. Spreker heeft niet het gevoel dat dit in Graafstroom op politiek gevoelige manier wordt ingevuld. Streefkerk zit nog in de opstartfase. Er zal met de burgers worden gecommuniceerd over het bestaan van dit overleg. Spreker wil de genoemde criteria houden en na een jaar evalueren of er iets gewijzigd zou moeten worden. Verder dient de toekenning van de bedragen overgelaten te worden aan het college en niet aan een overleg over de kernen heen.

5 Na debat geeft de heer Özdere aan dat de PvdA het tweede punt van het amendement wil schrappen. De inspanningsverplichting is blijkbaar een brug te ver. Het gewijzigde amendement wordt meegenomen bij de besluitvorming (bijl. 3). 11. Begroting Molenwaard Achtereenvolgens voeren mevrouw Stravers, de heren Kraijo, De Kruijk, Moret, De Gruijter en Lems het woord. Besloten wordt dat de inbreng van alle partijen als overdrachtsdocument bij de begroting wordt gevoegd (bijl. 4). Ten aanzien van de brandweer wordt toegezegd dat er een zienswijze zal worden opgesteld waarin wordt ingegaan op de extra taakstelling van De zienswijze zal in het eerstvolgende presidium worden besproken. 12. Verlenging contract accountant voor één jaar De heer Meerkerk merkt op dat bij een offerte van en inwoners het bedrag per inwoner niet 1 euro kan zijn e wijziging verordening lijkbezorgingsrechten 2012 De heer Veth merkt op dat de teksten per gemeente verschillen. Ook in de tarieven komen verschillen voor (zie b.v. 2.4). De voorzitter zegt toe dat de verordeningen worden nagekeken. De heer Den Haak zegt dat besloten is de huidige begraafplaatsen te handhaven en vraagt wanneer er een voorstel voor urnenmuren tegemoet kan worden gezien. Wethouder Vat geeft aan dat het huidige college dit niet op de rol heeft staan. Besluitvormende raadsvergadering van de raad van de gemeente Liesveld: 10a. Invulling bewonersoverleggen en ondersteuning bewonersinitiatieven Eerst wordt het gewijzigde amendement in stemming gebracht. Het amendement wordt met 8 stemmen voor en 5 stemmen tegen (VVD en GBL) aangenomen. De raad stemt unaniem in met het voorstel. 12a. Verlenging contract met accountant voor één jaar De raad stemt unaniem in met het voorstel. 13a. 1e wijziging verordening lijkbezorgingsrechten 2012 De raad stemt unaniem in met het voorstel. Besluitvormende raadsvergadering van de raad van de gemeente Nieuw- Lekkerland: 10a. Invulling bewonersoverleggen en ondersteuning bewonersinitiatieven Eerst wordt het gewijzigde amendement in stemming gebracht. De heer Damsteegt merkt op dat de ChristenUnie eigenlijk tegen is, maar omdat zij Molenwaards denken stemmen zij voor. Het amendement wordt met 7 stemmen voor en 2 stemmen tegen (VVD) aangenomen.

6 De raad stemt unaniem in met het voorstel. 12a. Verlenging contract met accountant voor één jaar De raad stemt unaniem in met het voorstel. 13a. 1e wijziging verordening lijkbezorgingsrechten 2012 De raad stemt unaniem in met het voorstel onder voorbehoud dat de teksten en tarieven correct zijn. Besluitvormende raadsvergadering van de raad van de gemeente Graafstroom: 10a. Invulling bewonersoverleggen en ondersteuning bewonersinitiatieven Eerst wordt het gewijzigde amendement in stemming gebracht. Het amendement wordt met 6 stemmen voor en 3 stemmen tegen (VVD en CU) aangenomen. De raad stemt unaniem in met het voorstel. 12a. Verlenging contract met accountant voor één jaar De raad stemt unaniem in met het voorstel. 13a. 1e wijziging verordening lijkbezorgingsrechten 2012 De raad stemt unaniem in met het voorstel onder voorbehoud dat de teksten en tarieven correct zijn. Vervolg huishoudelijk deel van de gezamenlijke vergadering van de drie raden: 14. Sluiting De voorzitter sluit de vergadering om uur. Bijlagen: 1. Aangepaste lijst van toezeggingen 2. Antwoorden op vragen SGP inzake duurzaamheid 3. Gewijzigd amendement PvdA 4. Inbreng politieke partijen bij de begroting

7

8 Lijst toezeggingen: na raad 25 september 2012 Lijst van nog niet afgehandelde toezeggingen, gedaan in de gezamenlijke vergaderingen van de raden van de gemeenten Graafstroom, Liesveld en Nieuw-Lekkerland. Nr. Datum Toezegging Afhandeling mei 11 Nota van uitgangspunten lokaal gezondheidsbeleid Betrek de zorgverzekeraars bij de uitvoering. Er volgt uiterlijk 7 november ter informatie als ingekomen stuk een verslag van de acties uit de Uitvoeringsprogramma in Molenwaard apr 12 Beheer- en financieringsstrategie van de openbare ruimte - de termijnen m.b.t. vernieuwing zullen per terrein worden bekeken; - in de kadernota zal meer inzicht worden gegeven in de financiële aspecten; - afschrijving van 25 naar 30 jaar: duidelijker verwoorden in definitief voorstel t.a.v. effecten prijs en kwaliteit mei 12 Herstructureringsplan Drechtwerk / Avelingen De raad informeren over de ontwikkelingen m.b.t. de inkooprelatie met Drechtwerk/Avelingen en de nieuwe WWnV, en de gevolgen hiervan voor de gemeenten jun 12 SGP-motie combinatie van wonen en zorg (m.b.t. ouderen) jun 12 Niet-eensluidende besluitvorming amendementen op de Kadernota Hierop wordt in de volgende vergadering (25 sep 12) teruggekomen sept sept sept 12 Stichting Alzheimer: meenemen in op te stellen beleid? Zomernota: brandweer: voordeel in relatie tot sluiting reserve Streefkerk Zomernota: nadere definitie van financieel kader: voordelen algemene reserve, tegenvallers opvangen binnen programma Uiterlijk 2 november zal reactie aan de raad verzonden worden. Er volgt uiterlijk 15 november een reactie aan de raden met de laatste stand van zaken. Komt bij uitwerking van beleid terug in de raad, nog geen datum van bekend In het begrotingsboekwerk wordt zoveel als mogelijk ingegaan op c.q. invulling gegeven aan de diverse amendementen (hiermee afgehandeld) Een afweging zal worden gemaakt of dit onderwerp meegenomen dient te worden in beleid. De raad zal hierover in het eerste kwartaal van 2013 over geïnformeerd worden. Uiterlijk 2 november zal het antwoord aan de raad worden verzonden. Memo volgt november 2012.

9 2 Nr. Datum Toezegging Afhandeling sept 12 Vaststellen procedure overleg lokaal onderwijsbeleid: artikel 10.1 Uiterlijk 2 november zal het antwoord aan de raad worden verzonden.

10

11

12 AMENDEMENT Bijlage 3 Ingediend door de gezamenlijke PvdA-fractie De raden van de gemeenten Graafstroom, Liesveld en Nieuw-Lekkerland, bijeen op 23 oktober 2012, gehoord hebbende de beraadslagingen over het Raadsvoorstel; Invulling bewonersoverleggen en ondersteuning bewonersinitiatieven. Constateren dat: - In het verlengde van de Toekomstvisie Molenwaard 2030 in het thema burgerparticipatie, nadere voorstellen worden gedaan om daar een invulling aan te geven. - In het voorstel zowel bewonersoverleggen als bewonersinitiatieven als onderwerpen worden behandeld en het college met doordachte voorstellen komt. - Een breed draagvlak voor burgerparticipatie wenselijk is. - In het voorstel het belang van de schakelfunctie van de bewonersoverleggen en bewonersinitiatieven wordt genoemd, dat wij onderschrijven - Uit de bijlage 1 van dit voorstel blijkt dat een brede vertegenwoordiging van bewoners nog een verbeterpunt is. Overwegen dat: - De bewonersoverleggen en bewonersinitiatieven breed vertegenwoordigde organen moeten zijn, met een solide draagvlak - De burgerinitiatieven alleen tot stand kunnen komen op basis van een brede vertegenwoordiging. - Deze voorwaarden in het raadsvoorstel niet voldoende tot uitdrukking komen. Besluiten dat : - Aan de kaders die zijn gesteld aan bewonersoverleggen het volgende kader toe te voegen: - o Bij de samenstelling van de bewonersoverleggen wordt gestreefd naar een vertegenwoordiging van de dwarsdoorsnede van de bewoners. - Aan de kaders die zijn gesteld aan bewonersinitiatieven het volgende kader toe te voegen: - o Bewonersinitiatieven hebben alleen kans van slagen als er wordt gestreefd naar een brede vertegenwoordiging van de dwarsdoorsnede van de bewoners. En gaan over tot de orde van de dag. PvdA fracties Graafstroom, Liesveld en Nieuw-Lekkerland

13

14 Begrotingsadvies aan de nieuwe raad van Molenwaard (gegeven op 23 oktober 2012) De inbreng van Gemeentebelangen Vanavond bepreken we de conceptbegroting van de nieuwe gemeente Molenwaard, een begroting gegoten in een nieuw jasje waarin de ambities van Molenwaard voortgekomen vanuit de strategische visie vertaald zijn in 6 programma s. Een groeidocument want we missen nog wel vergelijkingscijfers. GBL wil toch haar waardering uitspreken voor de wijze waarop het college de visie van Molenwaard heeft weten te vertalen in een programmabegroting. Een flinke klus. Maar het meest effectief om zo de visie te borgen in het reguliere proces. GBL kan zich echter niet vinden in de invulling van de begroting. De opdracht aan het college was een sluitende meerjarenbegroting! Welnu, min of meer is dat u gelukt maar op welke voorwaarde? Een begroting gebaseerd op kunstgrepen en aannames is ons inziens niet reëel en sluitend. Een kunstgreep van 4, 5 ton uit de algemene reserves voor het jaar 2013 is nog daar aan toe maar de taakstellingen (lees aannames) welke genoemd staan op blz. 10 met een totale omvang van 1,7 miljoen noemen wij een roze wolk gedachte te meer omdat er geen concrete haalbare maatregelen genoemd staan. 5 ton halen uit regionale samenwerking. Bij ons weten is er alleen nog maar een ambitie uitgesproken! En dan de brandweer waar een taakstelling ligt van ruim 3 ton. Afgelopen week heeft Graafstroom zich uitgesproken over de posten van Oud-Alblas en Brandwijk, heeft dit tot taakstelling geleid? Volgens ons komen de meerkosten omdat er niet ingegrepen wordt in 2013 gewoon op het bordje van Molenwaard. En de griffie, hoe denkt u hier en ton te gaan bezuinigen? Er wordt momenteel weliswaar flink geïnvesteerd in griffie en duaal bestuurskracht maar legt u maar eens uit hoe u dit gaat bewerkstelligen. Dan het punt van de OZB verhoging wat u inzet als een melkkoe. GBL heeft sterk de indruk dat u hebt zitten slapen tijdens de laatste kadernota behandeling in juni. Nota bene alle partijen hebben aangegeven geen OZB verhoging toe te staan, alleen inflatieverhoging en wat schetst onze verbazing? U negeert de raad en verhoogt de OZB in 2014 met 2 % en in 2015 nogmaals met 2 %. In totaal inclusief inflatieverhoging komen we dan in 2015 op een totale verhoging van 8%. Als reden geeft u aan dat OZB verhoging nodig is om de robuustheid van de begroting en de financiële positie te verbeteren om toekomstig financiële tegenvallers op te kunnen vangen. Wat bedoelt u nu werkelijk? Wij kunnen alleen concluderen dat dit het melkkoe effect inhoudt! Op het gebied van temporiseren geeft u aan geen daadwerkelijke bezuinigingen door te kunnen voeren. Tijdens de behandeling van de kadernota in juni hebben wij aangegeven dat er geld te besparen valt aan de inrichting en verbouwing van het gemeentekantoor Groot-Ammers. Jammer dat wij daar niets van terug lezen.

15 Wij stellen voor hier de tekorten te halen waar u nu de verhoging OZB voor wilt gebruiken. Deze opmerkingen geven wij graag de raad van Molenwaard mee om in het voorjaar tot een reële en sluitende begroting te komen

16 De inbreng van het CDA Een aantal adviezen bij het vaststellen van de eerste begroting van de gemeente Molenwaard: Allereerst het advies om de stijgende lijn van de kwaliteit en leesbaarheid van de begrotingsstukken vast te houden. Er is veel werk verzet door de medewerkers van De Waard;.. u weet wel, de voorganger van uw gemeentelijke organisatie Molenwaard. Grote klasse! Aan u om de verdere uitwerking van met name de kengetallen en meetgegevens ter hand te nemen. Let u wel op continuïteit van de indeling van de begrotingsstukken, de afgelopen jaren is deze nogal eens veranderd waardoor de vergelijkbaarheid tussen de verschillende jaren erg lastig is. Dan over de inhoud van de begroting; De dalende lijn van de risico s is een groot goed. We lezen in de media dat veel gemeenten met name hun grondrisico s niet op orde hebben. Gelukkig is dat in Molenwaard niet het geval, resultaat van het solide en sobere beleid en het tijdig ingrijpen van de afgelopen jaren. Het weerstandsvermogen is bijna op 1 gekomen. Houd dat vast! We constateren naar tevredenheid dat ook de verbonden partijen een bijdrage leveren. Wij zijn er van overtuigd dat door regionale samenwerking nog meer efficiencyvoordelen zijn te halen. Wij adviseren dan ook om de oorspronkelijke ambitie om meer te bezuinigen op de ambtelijke ondersteuning vast te houden. Tevens adviseren wij u om werk te maken van een kerntaken discussie. Deze discussie zal moeten leiden tot een structurele afbakening van welke taken de gemeente wel en niet meer gaat uitvoeren. Hierbij moet nadrukkelijk gekeken worden naar de bijdragen van het Rijk voor het uitvoeren van bepaalde taken. Deze dienen in principe voldoende te zijn voor die taken. Het voorbeeld van de brandweer hebben we al eerder aangekaart. Hiervoor ontvangen wij te weinig geld vanuit het Rijk. We adviseren de raad van Molenwaard om akkoord te gaan met de halvering van de bezuiniging op het thema Ondersteuning en Voorzieningen, concrete uitwerkingen moeten zo snel mogelijk opgesteld worden. Behoud van de voorzieningen willen we allemaal, met creativiteit, een ondernemend college en zelfredzaamheid van onze inwoners moeten we ver kunnen komen. Dan het onderwijs. het zogenaamde Passend Onderwijs komt eraan. Dit zal door onze scholen opgevangen moeten worden. Een enorme belasting, voor het personeel en de financiën zijn vaak niet toereikend. Een tweede bedreiging voor de scholen is dat ze zelf verantwoordelijk worden voor het buitenonderhoud van de gebouwen. Het CDA vraagt zich af of het niet veel goedkoper kan als het in 1 hand gehouden wordt. Het effect van financiële krapte bij scholen is dikwijls minder leerkrachten en grotere klassen. Wij adviseren u om vinger aan de pols te houden en met goed toezicht in de gaten te houden dat de kwaliteit van het onderwijs niet onder druk komt te staan. De OZB. Het CDA is tegen het voorstel om de OZB boven het inflatiepercentage te verhogen, terwijl de overige woonlasten niet worden verlaagd. Het is niet eens

17 nodig voor het dekkend maken van de begroting in 2014! Er blijft zelfs een overschot over van ruim over, ruim voldoende om het tekort van 2015 op te vangen. Raad van Molenwaard: wees creatief! Kijk bijvoorbeeld naar de vastgoedportefeuille van de gemeente, verkoop daar waar mogelijk en maak multifunctioneel gebruik van gebouwen die je wilt behouden. De ontwikkelingen met de brede scholen juichen wij van harte toe. Ook het CJG zou binnen de scholen een plekje moeten kunnen krijgen. Ouders weten het CJG niet te vinden op de plek waar ze nu zitten. Terug naar de financiën: Ook na het afschaffen van de OZB verhoging blijft er een klein overschot op de begroting over! Molenwaard: Durf juist ook in deze tijden te investeren in de gemeenschappen van Molenwaard! Wij adviseren u, om de bijzondere opsporingsambtenaren, de BOA s, hun intrede te laten doen in Molenwaard. Te vaak horen wij dat handhaving van kleine overtredingen te wensen over laat. Landbouwvoertuigen, daar waar ze niet mogen komen, hondenpoep op straat, foutparkeerders, grote irritaties die met een kleine investering van ongeveer per jaar aangepakt kunnen worden. Aan het eind van dit advies nog een kleine opmerking over de bezuiniging op het thema Bestuurskracht. De bezuiniging van in 2015 is fors, zeker als alles bij de griffie gehaald moet worden. Wij adviseren de raad van Molenwaard om de griffie én het college opdracht te geven om binnen het bredere thema van de bestuurskracht deze taakstelling invulling te geven. Tot slot wensen wij de raad van Molenwaard veel wijsheid en Gods zegen toe bij het opstellen van een solide begroting

18 Inbreng van de PvdA Voorzitter, we behandelen vanavond een begroting, waarover we geen besluit mogen nemen. Dat is aan de nieuwe raad van de gemeente Molenwaard. In feite gaan we een advies geven aan een orgaan dat nog niet bestaat. We kunnen natuurlijk wel uitspreken of deze begroting een verantwoorde of juist een niet verantwoorde financiële start is voor de nieuwe gemeente Molenwaard. Wij kunnen akkoord gaan met uw heroverweging van kaders t.a.v. de thema's Ondersteuning en Voorzieningen. Maar voor wat betreft de bijstelling op de bezuiniging van de bedrijfsvoering blijven wij vasthouden aan de lijn van 26 juni jl. Op 26 juni jl. heeft de PvdA ingestemd met de ombuiging van , die we een goede stap in de richting vonden. En nu stelt u dat deze ombuiging niet realistisch is en u haalt daar weer vanaf. In aansluiting daarop vinden we regionale samenwerking zeker de moeite waard, maar om nu al te spreken van opschaling en intenties om te fuseren tot één ambtelijke organisatie in de regio vinden we voorlopig te ver gaan. Werkorganisatie De Waard is pas 2,5 jaar bezig, we hebben ons de afgelopen jaren suf gestandaardiseerd en geharmoniseerd, voorgeschoten voor de fricties die bij fusie ontstaan en nu voordat het afgerond is wilt u al weer gaan fuseren? En passant wilt u ook de bezuiniging op de bedrijfsvoering van naar terugbrengen. Ons advies hierover is negatief. Twee belangrijke kaders voor ons zijn: een sluitende begroting en geen stijging van de OZB anders dan de inflatiecorrectie. U heeft beide kaders niet uitgevoerd. Er is geen sprake van materieel evenwicht, als je voor aan de algemene reserve onttrekt. De resterende reserve van 3,2 miljoen blijft dan wel boven de ondergrens, maar we vinden de marges wel erg minimaal worden. In tegenstelling tot het gestelde kader stellen de colleges toch een stijging van de OZB voor van 2% in 2014 en 2% in Nog enkele opmerkingen. Wij hadden n.a.v. het gesprek met de provincie een memo verwacht met concrete invullingen van de taakstelling voor 2016 tot 1,7 miljoen. Er hadden acties ondernomen kunnen worden om het reguliere deel op orde te hebben. Mooi is, dat de ontwikkeling van het weerstandsvermogen is verbeterd. De ratio is van 0,6 tot 0,9 gestegen. We zijn er echter nog niet, want de norm is 1. We zitten omgerekend dus nog 1 miljoen onder de norm. Ook de grondpositie blijft, ondanks het feit dat de reductie van de grondprijzen en het renteverlies nu meevallen, risicovol. Wij hebben een dubbel gevoel bij de nieuwe opzet/structuur van het beheersdeel van deze begroting. Het overzicht met kengetallen en meetgegevens vinden een prima doorkijkje geven en de moeite waard om dit verder te ontwikkelen. Het samenhangend besturen van een verzameling doelen geeft veelal sturingsvoordeel en inzicht in de inspanningen die moeten leiden tot die doelen.

19 De PvdA vindt dat er door de auditcommissie volgend jaar, samen met de accountant, gekeken moet worden naar de borging van het budgetrecht en de controlerende taak van de gemeenteraad in deze nieuwe opzet c.q. artikel 212 en 213 van de gemeentewet. De voorgestelde bezuiniging op de bestuurlijke organisatie kan niet alleen neergelegd worden bij de griffie. Sinds 26 juni, 4 maanden geleden, is het financiële vooruitzicht voor de jaren 2013 en 2014 bijgesteld met respectievelijk ,- en ,- Gezien de onzekerheid, die er is, over de maatregelen van een nieuw kabinet t.a.v. de uitkeringen uit het gemeentefonds lijkt het ons helder dat we nu (voor het meer "robuust" maken van de begroting) nog niet akkoord gaan met een extra verhoging van de OZB voor de jaren 2014 en Daarnaast beschouwen we de programma's en bijbehorende DIN's als overdracht aan de nieuwe raad. Tenslotte: We maken ons zorgen over de forse bezuinigingen, die zichtbaar worden gemaakt in het hoofdstuk Het Sociale Domein

20 Inbreng van de VVD De begroting kent dit jaar een andere opzet dan de voorgaande jaren. De VVD vindt de nieuwe opzet een duidelijke verbetering. Er is een goede aansluiting bij de strategische visie, er is meer duidelijkheid voor het gemiddelde raadslid en er is een betere koppeling met de beoogde doelen. Prima. Ook de bereikte harmonisatie in tarieven en andere zaken verdient een compliment. De begroting wordt een advies aan de nieuwe raad van Molenwaard. Op het eerste gezicht lijkt de begroting er keurig uit te zien. Er is een positief saldo van in 2013 en ook de jaren daarna is er gemiddeld genomen een positief saldo. Dus de eerste indruk is goed. Helaas, de schijn bedriegt. De werkelijkheid is anders. De werkelijkheid is dat de jaren 2013 t/m 2016 een ernstig beeld te zien geven. De greep uit de algemene reserve in 2013 van , de extra verhoging van de OZB voor de burger en de nog niet ingevulde taakstellingen van 1,7 miljoen en de lage weerstandsratio van 0,9 geven een heel ander idee van het beoogde financiële beleid. De problemen worden vooruitgeschoven. De VVD vindt deze zaken zorgwekkend. De greep uit de Algemene Reserve van in 2013 is zeer onwenselijk als je kijkt naar het weerstandsvermogen. De weerstandsratio is berekend op 0,9. De waarde 1,0 wordt als een minimum beschouwd. Vorig jaar hebben we daarom in de raad op aandringen van de VVD, in dit verband al afgesproken dat meevallers in de algemene reserve zouden worden gestort. Tegenvallers zouden worden opgevangen binnen de programma s. In de eerder gepresenteerde zomernota blijkt dat dit college geen enkele meevaller in de algemene reserve stort. Het college houdt zich niet aan de afspraak, met als gevolg dat de weerstandsratio ook in het lopende jaar 2012 onvoldoende stijgt. Er is voor 1,7 miljoen aan nog niet duidelijk ingevulde taakstellende bezuinigingen ingeboekt. De VVD heeft er twijfels over of deze bezuinigingen voor 100% worden gehaald. Om dat te bereiken moet er na 1 januari wel een heel krachtdadig college komen, gesteund door een gemeenteraad die het college hierin volledig steunt. De VVD wil de greep uit de algemene reserve in 2013 verlagen van naar maximaal De VVD is, en dat is zeker niet nieuw, tegen de extra verhoging van de OZB na Ook na 2013 willen we de OZB niet meer verhogen dan met het inflatiepercentage. Verder vinden we de bedragen die uitgetrokken worden voor de contacten met de bedrijven en voor de bevordering van de werkgelegenheid veel te laag. Zeker in deze tijd van economische crisis. De VVD vindt dat er meer middelen vrijgemaakt meten worden ter bevordering van de werkgelegenheid. Voorzitter, de VVD heeft een enorme hoeveelheid technische vragen gesteld. Ik ga nu niet op al die vragen en de antwoorden daarop in. Wel wil ik naar aanleiding daarvan enkele zaken naar voren brengen:

21 We moeten extra gaan betalen aan de veiligheidsregio voor het centrum in Dordrecht. Wij vinden dit bizar. We gaan regionaal samenwerken uit efficiencyoverwegingen en na het samengaan moeten we nu per jaar extra gaan betalen. Wij gaan hiermee niet akkoord. We verzoeken de drie burgemeesters met klem opnieuw te gaan onderhandelen met de veiligheidsregio om dit terug te draaien. De VVD stelt voor om gebruik te maken van de mogelijkheid om een zienswijze in te dienen. De VVD wil de uitgaven financieren door de overschotten van 2014 en 2016 te verminderen en door minder af te dragen aan de veiligheidsregio

22 Inbreng van de SGP De begrotingsbehandeling 2013 is voor ons allen uniek. Vanavond stellen we de begroting niet vast, we praten er alleen over. We hebben van het college desalniettemin een uitgebreid stuk ontvangen, dat al volop Molenwaards is ingevuld, met andere woorden, we staan op de drempel van de nieuwe gemeente. In de afgelopen jaren is daar hard aan gewerkt, door colleges, ambtenaren en ook door ons als raden. In de voorbije jaren hebben de raden twee gemeenten moeten besturen en de belangen van twee gemeenten gediend. Dat heeft een zware wissel getrokken op het uithoudingsvermogen van bestuurders en raadsleden. Het is daarom nu tijd om de grote stap te wagen. Onze fractie heeft er dan ook de behoefte aan om juist in het licht van de start van de nieuwe gemeente de zegen van de Heere af te vragen. Zonder Zijn onmisbare zegen over al ons werk en de toekomst zouden we die stap niet durven wagen. Dankbaarheid is er ook over hetgeen er gepresteerd is in de periode die achter ons ligt. Het resultaat van al die inspanning ligt hier nu voor ons. We zullen deze begroting van ons commentaar voorzien en aan het slot een aantal richtinggevende uitspraken c.q. adviezen willen meegeven. Voorzitter, we willen beginnen met de greep uit de kas van ruim 4.5 ton. In het meerjarenperspectief is deze move begrijpelijk. We zien ook op dit moment geen andere mogelijkheid om op de korte termijn dit bedrag incidenteel uit de begroting te peuren. Het zou ook niet goed zijn om de nieuwe gemeente te laten starten met een draconische bezuiniging. Deze maatregel kan derhalve rekenen op onze instemming. In het meerjarenperspectief hebt u een aantal kaders heroverwogen. Op pagina 8 punt lezen we dat u de bezuinigingsambitie voor 2016 iets tempert. Tegen die tijd komen we daar nog wel nader over te spreken, een halvering is in ieder geval realistischer. Het 2 e kader dat u bijstelt betreft de regionale opschaling. Voortschrijdend inzicht heeft u doen besluiten om ook deze ambitie bij te stellen. Voorzichtigheid in deze is ook de moeder van de porseleinkast. Onze fractie is voorstander van samenwerken waar mogelijk, maar wel met behoud van de autonomie van de gemeente Molenwaard. Tevens zouden we graag een evaluatie zien van de successen en de leerpunten van het proces dat we nu aan het afronden zijn in het belang van onze inwoners. Ons advies is, kijk niet alleen oostwaarts, wellicht ook breder. Vooraf moet duidelijk zijn dat onze fractie niet staat te trappelen bij een bestuurlijke opschaling. De vraag blijft hoe realistisch de 5 ton is die nu in de boeken komt te staan. Nu we toch in de verdere toekomst bezig zijn, de vraag blijft wel in hoeverre de genoemde bezuiniging van 1.7 miljoen in 2016 uitvoerbaar is. Er wordt in toenemende mate een beroep gedaan op de burger. We zijn daar voorstander van. In gesprekken met burgers, valt het ons op dat men realistisch is. Iedereen begrijpt dat de broekriem aangehaald moet worden. Het sympathieke in dit voorstel is, dat in de eerste plaats het mes gezet wordt in de organisatie. Dat zal voor draagvlak zorgen. Onze vraag is, is er al nagedacht over een communicatietraject naar de bevolking? Hoe nemen we de mensen mee in het zelf oppakken van de verzorging van hun openbare ruimte? Termen als verschraling en versobering klinken negatief, kies liever voor een positieve, wervende bewoording, die mensen in beweging zet. Laat de burgers met ideeën

23 komen om de openbare ruimte aantrekkelijker te maken, zodat een ieder er plezier in heeft om dit ook netjes te onderhouden. Kort willen we langs de programma s lopen en daar de volgende opmerkingen bij maken: Programma 1. Actieve burgers, ondersteunende gemeente. Goed dat er nu concrete stappen gezet worden om de kernen aan zet te krijgen. We vinden het budget echter wat aan de krappe kant, om de kernen in beweging te krijgen. We stellen daarom voor dit budget te verhogen uit de verkoop van de aula s op de begraafplaatsen aan particuliere partijen. In Nieuw-Lekkerland is in het verleden de aula geprivatiseerd, wat ons betreft mag dit in heel Molenwaard gebeuren. De vrijkomende middelen voor de exploitatie en het onderhoud van deze gebouwen willen we besteden aan het kernenbeleid. We zouden daarom het college willen opdragen deze optie te onderzoeken en met concrete voorstellen naar de raad te komen. Programma 2. Wonen Aan de Inspanning in programma 2 zouden we toe willen voegen: Burgers krijgen ruimte voor preventieve handelingen in het kader van toekomstige mantelzorg. In onze fractie is ook nagedacht over het bouwen van goedkopere woningen voor startende gezinnen. De grondprijs is een belangrijke component. Onze vraag is, als we toch moeten afboeken op de grondprijs, of we dit verlies niet ten goede kunnen laten komen aan de koopsom van starterswoningen. Daarnaast hebben wij u als college opgedragen bij het initiatief voorstel starterslening om volkshuisvestingsbeleid voor de lange termijn voor te bereiden, zodanig dat het nieuwe college en de nieuwe raad tot vaststelling en uitvoering over kunnen gaan. Tevens hebben wij u opgedragen om met de woningcorporaties over dit onderwerp in gesprek te gaan. Wij zullen ons als fractie de komende tijd in blijven zetten voor een evenwichtig en duurzaam woningbouwbeleid in alle kernen van de Gemeente Molenwaard, want dit is van cruciaal belang voor de leefbaarheid in onze kernen. Tevens wil de fractie graag een wat steviger actie van de gemeente voor de aanleg van glasvezel. Graag zien we op dit gebied een integrale aanpak als uitdaging. Dijkverzwaring, vervanging van riolering en nog meer werkzaamheden in de grond, kan een aanleiding zijn om de glasvezel mee te nemen. Deze inspanning zou wat ons betreft ingevoegd moeten worden bij de inspanningen de tekst luidt als volgt: Verbeteren comfort wonen: Bevorderen aanleg van glasvezel of vergelijkbare voorzieningen in heel Molenwaard. Programma 3. Economische dragers Bij inspanningen op het gebied van toerisme en recreatie zien we graag toegevoegd dat een en ander plaats moet vinden binnen het kader van de eigenheid van het gebied. Een goede verstaander weet dan wat wij bedoelen: rust in brede en smalle opvatting. Geen toeters en bellen, maar laat de mensen genieten van ons mooie gebied. De smalle opvatting betreft de rust op de dag des Heeren, de zondag.

24 Programma 4. Ondersteuning Het programma ondersteuning verdient onze warme aandacht. Het college heeft nog geen nader uitgewerkte plannen om de mantelzorg te ondersteunen. We willen als fractie graag een dikke streep zetten onder het belang van de mantelzorg. De L. en N. Smitstichting en de Stichting Vrijwillige Hulpdienst Graafstreek kunnen hierin een belangrijke bemiddelende rol vervullen, graag uw aandacht aan deze stichtingen. De nieuwe gemeente Molenwaard dient voor kwetsbare burgers een warme zorgzame gemeente te zijn. Programma 5. Voorzieningen De vastgoedportefeuille is wat ons betreft zorgwekkend en we vinden het eigenlijk ook wel jammer dat we geen beeld hebben van wat er nog aan kosten aan het vastgoed besteed moet gaan worden. Ons voorstel is, stoot zo veel als mogelijk het vastgoed af. Privatiseer waar mogelijk, we hebben in een eerder stadium al de aula s genoemd, wat ons betreft voegen we daaraan het rouwcentrum, zwembaden, dorpshuizen, voetbalvelden en overige objecten aan toe. De gebouwen die niet voor privatisering in aanmerking komen, willen wij naar de toekomst toe, duurzaam inrichten. Programma 6. Landschap Naast de genoemde zaken die onze steun hebben, willen we als fractie ook een lans breken voor aandacht voor ons kenmerkende rivierenlandschap (slagenlandschap). Door de gemeente heen liggen er gebiedjes die toegankelijk gemaakt kunnen worden voor recreatie, we denken daarbij vooral aan het creëren van wandelpaden. Voorzitter we gaan afronden, hartelijk bedankt voor deze begroting in nieuwe opzet. Hier en daar zijn er nog wat gaten in de tekst in te vullen, we hebben echter begrip voor de omstandigheden waaronder deze begroting is gereed gemaakt. Als fractie willen we u een set richtinggevende uitspraken overhandigen, die wellicht een raadsbrede steun ontvangen, waarmee u de begroting nog krachtiger maakt. We wensen u van harte Gods zegen toe bij de uitvoering van de plannen!

25 Inbreng van de ChristenUnie Vanavond behandelen we de begroting Niet wij maar de nieuwe raad van Molenwaard zal deze begroting moeten vaststellen. Als CU willen we die nieuwe raad alvast onze denkrichting en adviezen meegeven. Momenteel zien onze inwoners allerlei verkiezingskaravanen door hun straten trekken. Daarbij wordt deze begroting niet rondgedeeld maar krijgen inwoners verkiezingsprogramma s in handen gedrukt. Wat hebben onze inwoners te verwachten van al die politici die naar hun gunst dingen? Wordt hen regen of zonneschijn beloofd? Of wordt het vooral mistig en guur passend bij de verkiezingsmaand van november? In ieder geval schetst de begroting een toekomstbeeld van jarenlange forse bezuinigingen. Voorlopig elk jaar zo n half miljoen minder te besteden! De taakstelling die het huidig college voorstelt betekent voor onze inwoners versobering en verschraling, terwijl men tegelijkertijd zelf meer zal moeten bijdragen. Hoewel we minder te besteden hebben, blijft de CU inzetten op het bewerkstelligen van een hechte samenleving waarin men omziet naar elkaar en zorgt voor elkaar. Met het oog daarop zijn de voorgestelde bezuinigingen nog te kort door de bocht en een slag in de lucht. Ligt er nu echt een pakket aan maatregelen die de samenleving voldoende ondersteunt om zaken zelf op te gaan pakken? Er moet veel preciezer duidelijk worden gemaakt waarom de voorgestelde maatregelen de juiste zijn, en ook echt werken, om de zelfwerkzaamheid van de samenleving te activeren en te ondersteunen. Onze fractie is erg terughoudend om per definitie de bezuinigingen maar weer door te schuiven naar onze inwoners. Daarom vindt de CU dat er verder en veel creatiever gezocht moet worden naar bezuinigingsmogelijkheden. Denk aan zaken als: - betere aansturing van de verbonden partijen om echt grip te krijgen op de financiële situatie; - verminderen bestuurlijke drukte; - een effectiever/efficiënter gemeentelijk vastgoedbeheer; - slim combineren van functies (denk b.v. aan de politie die ook APV overtredingen kan aanpakken - beter samenwerken in gebiedscoalities (denk b.v. aan inzet van Den Haneker of landschapsbeheer). - niet alleen met de kaasschaaf door de begroting, maar ook de uitvoering van bepaalde taken heroverwegen (kerntakendiscussie); Aan de hand daarvan kunnen bezuinigingen nog worden bijgesteld in het belang van de burger. Dit om aantasting van het voorzieningenniveau, het verenigingsleven, de ondersteuning van kwetsbare groepen, mantelzorgers enz. zoveel mogelijk te voorkomen. Allemaal ondersteunende zaken die nodig zijn om te kunnen leven met elkaar en te zorgen voor elkaar. Overigens geldt in het algemeen dat er nog eens goed gekeken moet worden naar het realistisch gehalte van de begroting. Veel zaken zijn nog behoorlijk indicatief en conceptueel. Een succesvolle uitvoering hangt erg af van de

26 ondernemendheid en creativiteit van de nieuwe gemeente en haar bestuur die uit het gemeentehuis de kernen in zal moeten gaan. Meer dan ooit is dat de komende raadsperiode van belang. Het vergt een fundamentele cultuuromslag van bestuurlijk administratief handelen naar echt ondernemend handelen. Wij blijven onze zorgen houden over de risico s in de grondexploitaties. Daar zal meer en frequenter zicht op moeten zijn. Wij onderschrijven de ontwikkelingsrichting zoals aangegeven in de Strategische Visie, met her en der nog wat kanttekeningen. Wat betreft recreatie en toerisme (hoofdstuk 3) adviseren wij de nieuwe raad om dat vooral gebiedseigen activiteiten te laten zijn, die de christelijke identiteit eerbiedigen en de kwaliteiten van de gemeente juist versterken. Dus geen kermis in de polder. Dit moet goed worden geborgd, zowel planologisch als in gemeentelijke verordeningen (bijv APV). Verder vragen wij ons af waarom voor de SWEK is begroot t.b.v. recreatieve ontwikkeling. Dat zou toch bekostigd kunnen worden uit het entreegeld dat geheven gaat worden? Met inbegrip van bovenstaande punten beschouwen we de programma s en bijbehorende DIN s als overdracht aan het nieuwe college. Wel roepen we op om het onderwerp duurzaamheid nog een volwaardige plek te geven in dat geheel. Wij doen nog geen uitspraak over de heroverweging van de financiële kaders; zoals gezegd moeten bezuinigingsmogelijkheden eerst verder onderzocht worden en de resultaten daarvan op een rijtje worden gezet. Ook kan er nog geen uitspraak worden gedaan over de OZB, immers eerst moet duidelijk zijn hoe 1,7 miljoen bezuinigingen gerealiseerd zouden kunnen worden zonder OZB stijging, alvorens het direct als sluitpost op te nemen. De CU staat voor zo laag mogelijke lasten, en dus slechts in uiterste noodzaak een OZB-stijging boven het inflatieniveau. Wij wensen de nieuwe raad en college en ambtenaren heel veel wijsheid en Gods zegen toe bij het opstellen van de begroting voor

Aanwezig GRM, LSV, NLL de voorzitters : de heren D.R. van der Borg, F. Damsteegt (plv. vz.) en W. Gradisen

Aanwezig GRM, LSV, NLL de voorzitters : de heren D.R. van der Borg, F. Damsteegt (plv. vz.) en W. Gradisen Raad :27 maart 2012 Agendapunt : Besluitenlijst van de openbare gezamenlijke informerende en besluitvormende vergadering van de raden van de gemeenten Graafstroom, Liesveld en Nieuw-Lekkerland op 28 februari

Nadere informatie

Aanwezig de voorzitters : de heren T.C. van Gelder (vrz.), D.R. van der Borg en M. Houtman;

Aanwezig de voorzitters : de heren T.C. van Gelder (vrz.), D.R. van der Borg en M. Houtman; Raad Molenwaard : 15 januari 2013 Agendapunt : 8 LSV-1112092-.. 12dec11-notulen Besluitenlijst van de openbare gezamenlijke vergadering van de raden van de gemeenten Graafstroom, Liesveld en Nieuw-Lekkerland

Nadere informatie

Agenda Gezamenlijke vergadering A3-raden

Agenda Gezamenlijke vergadering A3-raden Agenda Gezamenlijke vergadering A3-raden Genodigden raadsleden van Graafstroom, Liesveld en Nieuw-Lekkerland colleges van B&W Voorzitter de heer T.C. van Gelder Datum en tijd 11 december 2012; aanvang

Nadere informatie

: de heer P.D. Jonker (CU) wethouder C.G. Boender. Huishoudelijk deel van de vergadering

: de heer P.D. Jonker (CU) wethouder C.G. Boender. Huishoudelijk deel van de vergadering Besluitenlijst van de besluitvormende raadsvergadering van de gemeente Molenwaard op 7 juli 2015 gehouden in De Spil te Bleskensgraaf. Aanvang 19.30 uur. Aanwezig Raadsleden : de heren M. den Boer, E.

Nadere informatie

Openbare besluitenlijst Gemeenteraad Molenwaard - 01 juli 2014

Openbare besluitenlijst Gemeenteraad Molenwaard - 01 juli 2014 penbare besluitenlijst - 01 juli 2014 Aanwezig Aanwezig Raadsleden: de heren M. den Boer, E. Breedveld, mevrouw J. Korevaar-den Besten, de heren C.F. Meerkerk, A.J. van Rees (CDA) de heren B. van den Berg,

Nadere informatie

2. Vaststelling agenda. De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld.

2. Vaststelling agenda. De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld. * Besluitenlijst raadsvergadering van 30 maart 2017. De heer G. Polinder, raadslid namens de SGP-fractie, is afwezig. Nr. ONDERWERP BESLISSING/TOEZEGGINGEN 1. Opening. De voorzitter opent de vergadering.

Nadere informatie

1. Opening. 3. Aanwijzing primus voor de hoofdelijke stemming. 4. Vaststelling agenda.

1. Opening. 3. Aanwijzing primus voor de hoofdelijke stemming. 4. Vaststelling agenda. Notulen van de besluitvormende raadsvergadering van de gemeenteraad van Noord-Beveland, gehouden op donderdag 5 juli 2018 in het gemeentehuis van Noord-Beveland. Aanvang: 19.30 uur Aanwezig: Mevr. J.H.J.B.

Nadere informatie

2. Vaststelling agenda De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld.

2. Vaststelling agenda De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld. BESL.01326 *BESL.01326* Besluitenlijst raadsvergadering van 29 oktober 2015. De heer E. Leusink, raadslid namens de fractie van de ChristenUnie, is afwezig. De heer Kamp van de VVD-fractie is vanaf 19.30

Nadere informatie

College. Verhinderd. Onderwerp. Agendapunt. 1. Opening De voorzitter opent om uur de vergadering.

College. Verhinderd. Onderwerp. Agendapunt. 1. Opening De voorzitter opent om uur de vergadering. CONCEPT BESLUITENLIJST BEHORENDE BIJ DE OPENBARE VERGADE- RING VAN DE RAAD VAN DE GEMEENTE GULPEN-WITTEM, GEHOUDEN IN DE RAADZAAL VAN HET GEMEENTEHUIS TE GULPEN DATUM 23 juni 2016 AANWEZIG wnd. Voorzitter

Nadere informatie

MOTIE. In de gezamenlijke vergadering op 26 juni 2012 is deze motie aangehouden. bijlage k

MOTIE. In de gezamenlijke vergadering op 26 juni 2012 is deze motie aangehouden. bijlage k Fracties SGP MOTIE De raden van de gemeenten Graafstroom, Liesveld en Nieuw-Lekkerland; in openbare vergadering bijeen op 26 juni 2012; constaterende dat: In toenemende mate de zorg voor ouders, op de

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Aan de raad,

Raadsvoorstel. Aan de raad, Raadsvoorstel Zaaknummer Portefeuillehouder Voorstel 765996 De heer H. ter Heegde, burgemeester Zienswijze indienen over de jaarstukken 2017 en de ontwerpbegroting 2019 Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek

Nadere informatie

De volgende wethouders zijn aanwezig: mevr. A.P.L.M. Slenter-Jamar en de heren A.G. van der Maas en W.H.M.J. Schenkelaars.

De volgende wethouders zijn aanwezig: mevr. A.P.L.M. Slenter-Jamar en de heren A.G. van der Maas en W.H.M.J. Schenkelaars. Notulen van de besluitvormende raadsvergadering van de gemeenteraad van Noord-Beveland, gehouden op donderdag 29 mei 2019 in het gemeentehuis van Noord-Beveland. Aanvang: 19.30 uur Aanwezig: Mevr. J.H.J.B.

Nadere informatie

De Gemeenteraad van Wijchen

De Gemeenteraad van Wijchen De Gemeenteraad van Wijchen Besluitenlijst van de openbare raadsvergadering van de gemeenteraad van Wijchen gehouden op 6 juli 2017 1. 17 7 6345 Behandeling jaarrekening 2016 Door de fracties worden onderstaande

Nadere informatie

Besluitenlijst van de vergadering van de raad van de gemeente Eemsmond gehouden op donderdag 23 april 2015 in het gemeentehuis te Uithuizen.

Besluitenlijst van de vergadering van de raad van de gemeente Eemsmond gehouden op donderdag 23 april 2015 in het gemeentehuis te Uithuizen. Besluitenlijst van de vergadering van de raad van de gemeente Eemsmond gehouden op donderdag 23 april in het gemeentehuis te Uithuizen. Aanwezig: Voorzitter Griffier mevrouw M. van Beek mevrouw H. Hoekstra

Nadere informatie

Onderwerp Programmabegroting 2012 Samenwerkingsverband Regio Eindhoven

Onderwerp Programmabegroting 2012 Samenwerkingsverband Regio Eindhoven Raadsvoorstel Bevoegdheid Raad Vergadering Gemeenteraad Oirschot Vergaderdatum: 31 mei 2011 Registratienummer: 2011/45 Agendapunt nummer: 16 Onderwerp Programmabegroting 2012 Samenwerkingsverband Regio

Nadere informatie

Concept-Besluitenlijst raad 5 maart 2015

Concept-Besluitenlijst raad 5 maart 2015 Concept-Besluitenlijst raad 5 maart 2015 Omschrijving van het voorstel Besluit 1 Opening en mededelingen Wethouder Van Balken is verlaat vanwege werkverplichtingen 2 Vaststelling van de agenda De agenda

Nadere informatie

Besluitenlijst raad 6 juli 2017.

Besluitenlijst raad 6 juli 2017. Besluitenlijst raad 6 juli 2017. Omschrijving van het Besluit voorstel 1 Opening en mededelingen. Mevrouw Fernhout (VVD)heeft zich afgemeld voor deze vergadering. Dhr. Waaijenberg heeft aangegeven verlaat

Nadere informatie

Onderwerp Bestuursrapportage 2016 en Begroting 2017

Onderwerp Bestuursrapportage 2016 en Begroting 2017 Onderwerp Bestuursrapportage 2016 en Begroting 2017 Portefeuillehouder Zoetendal Datum collegebesluit 4 oktober 2016 Opsteller A. de Boer Registratie GF16.20071 Agendapunt 3/4 Voorstel 1. Vaststellen van

Nadere informatie

HOE WERKT DE GEMEENTE? Het beïnvloeden van beleid en besluitvorming

HOE WERKT DE GEMEENTE? Het beïnvloeden van beleid en besluitvorming HOE WERKT DE GEMEENTE? Het beïnvloeden van beleid en besluitvorming Beleidsvorming in de gemeente volgt redelijk vaste stappen. In dit document leest u welke stappen dat zijn. Daardoor kunt u op tijd bij

Nadere informatie

2. Vaststelling agenda De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld.

2. Vaststelling agenda De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld. * Besluitenlijst raadsvergadering van 24 november 2016. De raad is voltallig. Nr. ONDERWERP BESLISSING/TOEZEGGINGEN 1. Opening De voorzitter opent de vergadering. 2. Vaststelling agenda De agenda wordt

Nadere informatie

Besluitenlijst raad 26 mei 2016.

Besluitenlijst raad 26 mei 2016. Besluitenlijst raad 26 mei 2016. Omschrijving van het voorstel 1 Opening en mededelingen. Besluit De heer van Ooijen (SGP)heeft zich afgemeld voor deze vergadering(20). Mevr. Rachak (PvdA)is vanaf agendapunt

Nadere informatie

Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 2 juli 2015 in de raadzaal

Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 2 juli 2015 in de raadzaal Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 2 juli 2015 in de raadzaal Voorzitter, M.A.P. Michels Griffier: J. van der Meer Aanwezig: Gemeentebelangen: G. Kersaan,

Nadere informatie

Kaders Financieel gezond Brummen

Kaders Financieel gezond Brummen Kaders Financieel gezond Brummen 1. Inleiding Naar aanleiding van de vaststelling van de Programmabegroting 2019-2022 en de aanbevelingen die de provincie heeft gedaan in haar besluit financieel toezicht

Nadere informatie

BESLUITENLIJST. 4. Besluitenlijst van de vergadering van 16 juni 2016, inclusief Lijst toezeggingen De besluitenlijst is ongewijzigd vastgesteld.

BESLUITENLIJST. 4. Besluitenlijst van de vergadering van 16 juni 2016, inclusief Lijst toezeggingen De besluitenlijst is ongewijzigd vastgesteld. vormende raad (21525\...) BESLUITENLIJST Datum : donderdag 7 juli 2016 Tijd : aansluitend aan de Oordeelsvormende raad (23.40 uur) Plaats : raadzaal gemeentehuis Neerijnen Aanwezig Afwezig : de heer H.H.

Nadere informatie

Pagina 1 van 6. Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 12 november 2015 in de raadzaal

Pagina 1 van 6. Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 12 november 2015 in de raadzaal Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 12 november 2015 in de raadzaal Voorzitter, M.A.P. Michels Griffier: G.A. Stavenga-Joling Aanwezig: Gemeentebelangen: G.

Nadere informatie

Als stemcijfer wordt getrokken nr. 15, mevrouw Ineke Sollewijn Gelpke.

Als stemcijfer wordt getrokken nr. 15, mevrouw Ineke Sollewijn Gelpke. Agenda Gemeenteraad Besluitvormende raadsvergadering. Uitnodiging voor de vergadering op dinsdag 24 februari 2015 20:00-23:00 uur, locatie Raadszaal Voorzitter : Ruud Severijns 1 Opening De voorzitter

Nadere informatie

GEMEENTE REIMERSWAAL. Vastgesteld : 20 december 2016 Agendapunt : 4 Poststuk :

GEMEENTE REIMERSWAAL. Vastgesteld : 20 december 2016 Agendapunt : 4 Poststuk : Afsprakenlijst opinieraad GEMEENTE REIMERSWAAL Vastgesteld : 20 december 2016 Agendapunt : 4 Poststuk : 16.028114 Onderwerp Overzicht van conclusies en handelingen in de vergadering van de opinieraad van

Nadere informatie

- C O N C E P T - M.M. van der Wyck-Helmer (VVD)

- C O N C E P T - M.M. van der Wyck-Helmer (VVD) - C O N C E P T - KORT VERSLAG VAN DE EXTRA OPENBARE VERGADERING VAN DE COMMISSIE SOCIALE INFRASTRUCTUUR, GEHOUDEN OP WOENSDAG 24 MAART 2010 OM 19.30 UUR IN DE RAADZAAL VAN HET GEMEENTEHUIS IN ZEVENBERGEN

Nadere informatie

Doel van de activiteit Bespreken van het raadsvoorstel en bepalen of het raadsvoorstel besluitrijp is t.b.v. de raadsvergadering van 16 januari 2014

Doel van de activiteit Bespreken van het raadsvoorstel en bepalen of het raadsvoorstel besluitrijp is t.b.v. de raadsvergadering van 16 januari 2014 POLITIEKE MARKT APELDOORN Voorzitter: G.L.Y. Bos Secretaris: A. Oudbier Notulist: J. Versteeg Onderwerp Voorstel Subsidieaanvraag i.h.k.v. de Beleidslijn gemeenten Datum 9 januari 2014 Tijdstip 19.00 20.00

Nadere informatie

GEMEENTE SCHERPENZEEL. Raadsvoorstel

GEMEENTE SCHERPENZEEL. Raadsvoorstel GEMEENTE SCHERPENZEEL Raadsvoorstel Datum voorstel : 18 augustus 2015 Raadsvergadering : 29 september 2015 Agendapunt : Bijlage(n) : 8 Kenmerk : Portefeuille : wethouder H.J.C. Vreeswijk Behandeld door:

Nadere informatie

De heer J. Franx, wethouder Programmabegroting

De heer J. Franx, wethouder Programmabegroting Raadsvoorstel Zaaknummer Portefeuillehouder Voorstel 519428 De heer J. Franx, wethouder Programmabegroting 2018-2021 Aan de raad, 1. Beslispunten 1. In te stemmen met de voorliggende Programmabegroting

Nadere informatie

Voorzitter Secretaris Lid Lid Lid Lid Wethouder Accountant Financiën Hoofd Financiën Rekenkamercommissie

Voorzitter Secretaris Lid Lid Lid Lid Wethouder Accountant Financiën Hoofd Financiën Rekenkamercommissie Raadsnummer 2014-432 Nieuwegein Auditcom missie Vergaderdatum Maandag 27 oktober 2014 Begin- en eindtijd 18.30-20.00 uur Aantal bijlagen verslag Voorzitter G. Bamberg Notulist Y. Mes Aanwezi Afwezig (m.k.)

Nadere informatie

Onderdeel organisatiekoers: programma Duurzaam gezonde organisatie Portefeuillehouder: Carel van Gelder

Onderdeel organisatiekoers: programma Duurzaam gezonde organisatie Portefeuillehouder: Carel van Gelder Raadsvergadering, 28 januari 2014 Voorstel aan de Raad Onderwerp: Regiegemeente Wijk bij Duurstede Nr.: 20140218 4 RV Agendapunt: 4 Datum: 30 december 2013 Onderdeel organisatiekoers: programma Duurzaam

Nadere informatie

Dhr. S. Nieuwkoop (gemeentesecretaris) wethouders drs. P.W.J. Hoek, F.J.A. Hommel, mr. G.J. Harmsen, Wethouder C.L. van Dis MBA

Dhr. S. Nieuwkoop (gemeentesecretaris) wethouders drs. P.W.J. Hoek, F.J.A. Hommel, mr. G.J. Harmsen, Wethouder C.L. van Dis MBA BESLUITEN- EN ACTIELIJST GEMEENTERAADSVERGADERING Datum vergadering Aanwezig: Voorzitter: Griffier: College: Afwezig: 2 november 2017 Mw. G. Boelhouwers-Stigter, Ing R.M.M.J. Duijm, A.C. Fase, H. Geluk,

Nadere informatie

IJsselstein. Raadsvoorstel. agendapunt. Aan de raad van de gemeente IJsselstein. Datum: 1 mei 2018 Blad : 1 van 5

IJsselstein. Raadsvoorstel. agendapunt. Aan de raad van de gemeente IJsselstein. Datum: 1 mei 2018 Blad : 1 van 5 Raadsvoorstel Gemeente IJsselstein agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 549215 Programma : Wonen & Ruimte Commissie : Ruimte Portefeuillehouder: Wethouder mr. N.P.L.M. Doesburg

Nadere informatie

*1288038* Statenvoorstel. 1. Beslispunten. In de begroting 2012 en volgende jaren:

*1288038* Statenvoorstel. 1. Beslispunten. In de begroting 2012 en volgende jaren: ** Aan Provinciale Staten Onderwerp Herziening budget PS 2012 en volgende jaren Opinieronde /Besluitvormingsronde(o.v.) Statendag 28 maart 2012 Agendapunt 1. Beslispunten In de begroting 2012 en volgende

Nadere informatie

BESLUITENLIJST van de openbare oriënterende raadsbijeenkomst van de gemeente Borger-Odoorn

BESLUITENLIJST van de openbare oriënterende raadsbijeenkomst van de gemeente Borger-Odoorn BESLUITENLIJST van de openbare oriënterende raadsbijeenkomst van de gemeente Borger-Odoorn Datum: 21 april 2016 Locatie: Raadzaal van het gemeentehuis te Exloo Aanvang: 19.00 uur Sluiting: 20.05 uur Voorzitter:

Nadere informatie

Concept-besluitenlijst van Het Debat en Het Besluit op donderdag 10 december 2015 in het gemeentehuis van Hardinxveld-Giessendam.

Concept-besluitenlijst van Het Debat en Het Besluit op donderdag 10 december 2015 in het gemeentehuis van Hardinxveld-Giessendam. gemeente Hardinxveld-Giessendam Datum raadsvergadering: 28 januari 2016 (Het Debat en Het Besluit) Agendapuntnummer: 3 (Het Debat) en 10 (Het Besluit) Concept-besluitenlijst van Het Debat en Het Besluit

Nadere informatie

: 23 en 24 juni 2014 : 7 juli : dhr. C.L. Jonkers : J. van Delden

: 23 en 24 juni 2014 : 7 juli : dhr. C.L. Jonkers : J. van Delden RAADSVOORSTEL ter besluitvorming in de raad Datum Forum vergadering Datum Raadsvergadering Portefeuillehouder Verantwoordelijk MT-lid : 23 en 24 juni 2014 : 7 juli 2014 : dhr. C.L. Jonkers : J. van Delden

Nadere informatie

Raadsvoorstel agendapunt

Raadsvoorstel agendapunt Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 489473 Datum : 10 oktober 2017 Programma : Alle Blad : 1 van 6 Commissie : Bestuur Portefeuillehouder: mr. P.J.M. van Domburg

Nadere informatie

B e s l u i t e n l i j s t R A A D S V E R G A D E R I N G

B e s l u i t e n l i j s t R A A D S V E R G A D E R I N G B e s l u i t e n l i j s t R A A D S V E R G A D E R I N G Besluitenlijst openbare vergadering van de raad van de gemeente Brummen op donderdag 3 november 2016 uur in het gemeentehuis van Brummen AGENDA

Nadere informatie

1. Vaststelling agenda De agenda wordt conform voorstel vastgesteld. 2. Ingekomen en verzonden stukken Er wordt gehandeld als aangegeven.

1. Vaststelling agenda De agenda wordt conform voorstel vastgesteld. 2. Ingekomen en verzonden stukken Er wordt gehandeld als aangegeven. RAADSVERGADERING Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Brummen op donderdag 29 oktober 2009 om 20.00 uur in het gemeentehuis van Brummen AGENDA 0. Opening en mededelingen

Nadere informatie

Raadsvergadering : 31 oktober 2013 Agendapunt : 12 Commissie : -

Raadsvergadering : 31 oktober 2013 Agendapunt : 12 Commissie : - Raadsvergadering : 31 oktober 2013 Agendapunt : 12 Commissie : - Onderwerp : Begroting 2014 Collegevergadering : 17 september 2014 Agendapunt : 4 Portefeuillehouder : Wethouder J.B. Boer Meer informatie

Nadere informatie

Reglement van orde voor de raad, verordening op de raadscommissies en huishoudelijk reglement van het presidium

Reglement van orde voor de raad, verordening op de raadscommissies en huishoudelijk reglement van het presidium Reglement van orde voor de raad, verordening op de raadscommissies en huishoudelijk reglement van het presidium Inleiding In het presidium van 31 maart 2016 is afgesproken dat de voorstellen m.b.t.: Reglement

Nadere informatie

Kadernota Voorzitter,

Kadernota Voorzitter, 1 Kadernota 2014-2017 Voorzitter, De fractie van de Partij van de Arbeid bedankt het college en de ambtenaren voor het opstellen van de Kadernota 2014-2017 en voor de beantwoording van de 99 technische

Nadere informatie

Algemene beschouwingen. programmabegroting november 2017

Algemene beschouwingen. programmabegroting november 2017 Algemene beschouwingen 2017 programmabegroting 2018 9 november 2017 Algemene Beschouwingen 2018 Inleiding Zestien van de zeventien warmste jaren ooit zijn gemeten tussen 2000 en 2017. Er wordt sinds 1706

Nadere informatie

Als stemcijfer wordt getrokken nr. 2, de heer Mark Timmermans.

Als stemcijfer wordt getrokken nr. 2, de heer Mark Timmermans. Agenda Gemeenteraad Besluitvormende raadsvergadering Uitnodiging voor de vergadering op dinsdag 26 april 2016 20:00-23:00 uur, locatie Raadszaal Voorzitter : Ruud Severijns 1 Opening De voorzitter opent

Nadere informatie

Initiatiefvoorstel Beter debatteren in commissie en raad

Initiatiefvoorstel Beter debatteren in commissie en raad 1 gemeente Eindhoven Griffie gemeenteraad Raadsnummer O4.RZOP8.OOZ Initiatiefvoorstel Beter debatteren in commissie en raad Samenvatting Door GroenLinks is in een motie aan de deelnemers van de debattraining

Nadere informatie

VOORSTEL AAN DE RAAD: Raadsvergadering d.d. 28 mei 2019 NR.: RI

VOORSTEL AAN DE RAAD: Raadsvergadering d.d. 28 mei 2019 NR.: RI VOORSTEL AAN DE RAAD: Raadsvergadering d.d. 28 mei 2019 NR.: RI-19-00499 Onderwerp: Ontwerpbegroting 2020 en meerjarenbegroting 2020-2024 BsGW Agendapunt 19. Raadsvoorstelnummer 2019-29 Voorstel: 1. In

Nadere informatie

Besluitenlijst van de vergadering van de raad van de gemeente Eemsmond gehouden op donderdag 4 december 2014 in het gemeentehuis te Uithuizen.

Besluitenlijst van de vergadering van de raad van de gemeente Eemsmond gehouden op donderdag 4 december 2014 in het gemeentehuis te Uithuizen. Besluitenlijst van de vergadering van de raad van de gemeente Eemsmond gehouden op donderdag 4 december 2014 in het gemeentehuis te Uithuizen. Aanwezig: Voorzitter Griffier mevrouw M. van Beek mevrouw

Nadere informatie

Raadsvergadering van 1 november 2012 Agendanummer: 5

Raadsvergadering van 1 november 2012 Agendanummer: 5 RAADSVOORSTEL Verseon kenmerk: 368891 Raadsvergadering van 1 november 2012 Agendanummer: 5 Onderwerp: Beleidsbegroting 2013-2016 Verantwoordelijk portefeuillehouder: Drs. F.P. Fakkers SAMENVATTING Vanuit

Nadere informatie

Zaaknr.: 052311094 Par. coördinator: Par. afdelingshfd: Par. PH : Documentnr.: Van afdeling: PenO. Opgesteld door: A. Franken. Datum: 23 december 2015

Zaaknr.: 052311094 Par. coördinator: Par. afdelingshfd: Par. PH : Documentnr.: Van afdeling: PenO. Opgesteld door: A. Franken. Datum: 23 december 2015 BURGEMEESTER EN WETHOUDERS-ADVIES Zaaknr.: 052311094 Par. coördinator: Par. afdelingshfd: Par. PH : Documentnr.: Van afdeling: PenO Opgesteld door: A. Franken Datum: 23 december 2015 Overleg gepleegd met:

Nadere informatie

Met deze regering zal de economie niet herstellen. Dat betekent dat de er nog heel wat boven ons hoofd hangt.

Met deze regering zal de economie niet herstellen. Dat betekent dat de er nog heel wat boven ons hoofd hangt. Kadernota 2013 en 2017 Meningsvorming: Vooropgesteld de verkiezingen staan voor de deur, veel van wat wij in de kadernota en later begroting vast stellen, leggen wij vast voor de volgende raadsperiode.

Nadere informatie

Gemeente Oirschot. Agenda Gemeenteraad 1 / 7. Besluitvormende raadsvergadering Let op! Concept-agenda tbv Presidium

Gemeente Oirschot. Agenda Gemeenteraad 1 / 7. Besluitvormende raadsvergadering Let op! Concept-agenda tbv Presidium Agenda Gemeenteraad Besluitvormende raadsvergadering Let op! Concept-agenda tbv Presidium Uitnodiging voor de vergadering op dinsdag 29 november 2016 20:00-23:00 uur, locatie Raadszaal Voorzitter : Ruud

Nadere informatie

Raadsvergadering : 12 april 2016 agendapunt : Commissie : Bestuur en Ruimte

Raadsvergadering : 12 april 2016 agendapunt : Commissie : Bestuur en Ruimte Zaaknummer : Raadsvergadering : 12 april 2016 agendapunt : Commissie : Bestuur en Ruimte Onderwerp : Beleid overschotten Collegevergadering : 15 maart 2016 agendapunt : 10 Portefeuillehouder : J.B. Boer

Nadere informatie

Welkom. bij de. gemeenteraad

Welkom. bij de. gemeenteraad Welkom bij de gemeenteraad Welkom bij de gemeenteraad Aan het hoofd van de gemeente staat de gemeenteraad. De raad neemt beslissingen over allerlei belangrijke zaken in de gemeente. Of het nu gaat om toeristenbelasting

Nadere informatie

Stafeenheid Bestuurs- en directieondersteuning. Openbare besluitenlijst d.d. 09-06-2015. Nr. afd. agendapunt/beslissing

Stafeenheid Bestuurs- en directieondersteuning. Openbare besluitenlijst d.d. 09-06-2015. Nr. afd. agendapunt/beslissing 1. VVH Aanschaf dienstvoertuig t.b.v. toezicht en handhaving VVH Van meerdere kanten zijn wij er op gewezen dat het uit veiligheidsoverwegingen in toenemende mate ongewenst is dat de toezichthouders/handhavers

Nadere informatie

Agendapunt. Op grond van artikel 192 van de gemeentewet is de raad het bevoegd orgaan om de begroting tussentijds te wijzigen.

Agendapunt. Op grond van artikel 192 van de gemeentewet is de raad het bevoegd orgaan om de begroting tussentijds te wijzigen. RAADSVOORSTEL Agendapunt Raad 27 oktober 2016 Afdeling Middelen Voorstel nummer 2016.00077 Datum 27 september 2016 Onderwerp Tweede bestuursrapportage 2016 Programma Alle begrotingsprogramma's Inlichtingen

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2012 2013 33 681 Verlenging van de zittingsduur van gemeenteraden in gemeenten waarvoor met ingang van 1 januari 2015 een wijziging van de gemeentelijke

Nadere informatie

Onderwerp : Zienswijzemogelijkheid programmabegroting 2018 en jaarverantwoording met resultaatbestemming 2016 Veiligheidsregio Brabant-Noord.

Onderwerp : Zienswijzemogelijkheid programmabegroting 2018 en jaarverantwoording met resultaatbestemming 2016 Veiligheidsregio Brabant-Noord. GEMEENTE BOEKEL VOORSTEL AAN DE RAAD Datum : 6 juni 2017 Voorstel van : college van burgemeester en wethouders Onderwerp : Zienswijzemogelijkheid programmabegroting 2018 en jaarverantwoording met resultaatbestemming

Nadere informatie

Raadstermijnagenda 2015-2016

Raadstermijnagenda 2015-2016 Raadstermijnagenda 2015-2016 wijzigingen/aanvullingen aanleveren per mail henk.lingeman@gemeentemolenwaard.nl of tel. 06-22206757 zie aan het einde van deze agenda de onderwerpen die nog in portefeuille

Nadere informatie

OPENBARE BESLUITENLIJST VAN B&W D.D. 14 mei 2019

OPENBARE BESLUITENLIJST VAN B&W D.D. 14 mei 2019 PENBARE BESLUITENLIJST VAN B&W D.D. 14 mei 2019 Aanwezig: burgemeester Van der Meijden, wethouders Buter, Meulensteen, Slaets en Van der Zanden (wethouder Briels wel aanwezig bij agendapunten 1.6 en 1.7)

Nadere informatie

*ONDER EMBARGO TOT DONDERDAG 19 MEI 2011, 15.00 UUR*

*ONDER EMBARGO TOT DONDERDAG 19 MEI 2011, 15.00 UUR* *ONDER EMBARGO TOT DONDERDAG 19 MEI 2011, 100 UUR* Raadsvoorstel GEMEENTEBESTUUR onderwerp Programmarapportage 2011-1 team SBSBD raadsnummer 2011 54 collegevergadering raadsvergadering fatale termijn programma

Nadere informatie

Aanwezig de voorzitters : de heren D.R. van der Borg, M. Houtman en W. Gradisen

Aanwezig de voorzitters : de heren D.R. van der Borg, M. Houtman en W. Gradisen Raad : 26 juni 2012 Agendapunt : 4-b Besluitenlijst van de openbare gezamenlijke informerende en besluitvormende vergadering van de raden van de gemeenten Graafstroom, Liesveld en Nieuw-Lekkerland op 29

Nadere informatie

Notulen van de openbare commissievergadering ABM

Notulen van de openbare commissievergadering ABM NotulenvandeopenbarecommissievergaderingABM Datum: Aanvangstijd: Eindtijd: Locatie: donderdag21juni2018 20.00uur 20.40uur RaadzaalgemeentehuisvanHuizen Aanwezig Voorzitterencommissiegriffier J.W.Meijerman(voorzitter)

Nadere informatie

De Gemeenteraad van Wijchen

De Gemeenteraad van Wijchen De Gemeenteraad van Wijchen Besluitenlijst van de openbare raadsvergadering van de gemeenteraad van Wijchen gehouden op 30 juni 2016 1. Vaststellen notulen van de vergadering van 12 mei 2016, voorgezet

Nadere informatie

VERSLAG VAN DE VERGADERING VAN DE RAADSSESSIE GEMEENTE HAARLEMMERMEER OP DONDERDAG 20 januari 2005

VERSLAG VAN DE VERGADERING VAN DE RAADSSESSIE GEMEENTE HAARLEMMERMEER OP DONDERDAG 20 januari 2005 VERSLAG VAN DE VERGADERING VAN DE RAADSSESSIE GEMEENTE HAARLEMMERMEER OP DONDERDAG 20 januari 2005 Onderwerp: Voorzitter: Aanwezig zijn de leden: Griffie: Portefeuillehouders: Financieel meerjarenbeleid

Nadere informatie

U kunt de volledige raadsvergaderingen bekijken via

U kunt de volledige raadsvergaderingen bekijken via Gemeenteraadsvergadering datum 27 maart 2014 U kunt de volledige raadsvergaderingen bekijken via www.harderwijk.nl/vergaderingen Presentielijst De heer J.D. Aikema, de heer B.J. van Bijsteren, de heer

Nadere informatie

Nr Vergadering: 24 mei 2016 Onderwerp: Besluitenlijst raadsvergadering 21 juni 2016

Nr Vergadering: 24 mei 2016 Onderwerp: Besluitenlijst raadsvergadering 21 juni 2016 1 Nr. 5.16 Vergadering: 24 mei 2016 Onderwerp: Besluitenlijst raadsvergadering 21 juni 2016 Aanwezig: De heer J.B. Wassink, voorzitter raad Mevrouw J. Hofman, griffier Mevrouw C. Oosterbaan, PvdA De heer

Nadere informatie

VOORBLAD RAADSVOORSTEL. Presentatie aan de raad 16 mei 2013

VOORBLAD RAADSVOORSTEL. Presentatie aan de raad 16 mei 2013 VOORBLAD RAADSVOORSTEL 13RV0032# Ronde Tafel : Debat : 28 mei 2013 Raadsvergadering : 11 juni 2013 Gewijzigd voorstel : Presentatie aan de raad 16 mei 2013 Portefeuillehouder : Johan Varkevisser Organisatieonderdeel

Nadere informatie

Raadscommissie KDK/4675 i.1574 Agendapunt 4

Raadscommissie KDK/4675 i.1574 Agendapunt 4 Raadscommissie KDK/4675 i.1574 Agendapunt 4 Van 3 februari 2015 Besluiten c.q. afsprakenlijst Voorzitter: Griffier: Leden: College van B & W: dhr. R. Zwijgers (CDA) mevr. A. Goslings de heren A. de Bruin

Nadere informatie

Raadsvoorstel agendapunt

Raadsvoorstel agendapunt Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Raadsstuknummer : 2013/11979 Datum : 3 juni 2013 Programma : Economie, Werk en Inkomen Blad : 1 van 6 Cluster : Samenleving Portefeuillehouder

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL EN ONTWER UIT

RAADSVOORSTEL EN ONTWER UIT RAADSVOORSTEL EN ONTWER UIT Registratienummer raad: 1131511 Datum: 15 juli 2014 Behandeld door: Mark Jan Prins Afdeling/Team: Maatschappelijke Ontwikkeling/Team Beleidsontwikkeling Onderwerp: Raadsvoorstel

Nadere informatie

Algemene beschouwingen CDA Weert

Algemene beschouwingen CDA Weert Algemene beschouwingen CDA Weert begroting 2016 www.cdaweert.nl Algemene Beschouwingen CDA Weert op de begroting 2016 van de gemeente Weert Dames en heren, hierbij de beschouwingen van het CDA op de voorliggende

Nadere informatie

Openbare Besluitenlijst van de raadsvergadering van de gemeente Oirschot, gehouden op dinsdag, 23 oktober 2007, aanvang uur in het gemeentehuis.

Openbare Besluitenlijst van de raadsvergadering van de gemeente Oirschot, gehouden op dinsdag, 23 oktober 2007, aanvang uur in het gemeentehuis. Openbare Besluitenlijst van de raadsvergadering van de gemeente Oirschot, gehouden op dinsdag, 23 oktober 2007, aanvang 19.30 uur in het gemeentehuis. AANWEZIG: Ruud Severijns, voorzitter Ad van den Akker

Nadere informatie

Datum vergadering Aanvang Contactpersoon. 19 september uur L. van Heezik. raadzaal

Datum vergadering Aanvang Contactpersoon. 19 september uur L. van Heezik. raadzaal Vergadering Presidium Datum vergadering Aanvang Contactpersoon 19 september 2017 20.00 uur L. van Heezik Plaats vergadering Doorkiesnummer raadzaal 5229499 Verslag Zeewolde Agenda Onderwerp Pagina punt

Nadere informatie

Voordracht voor de raadsvergadering van 7 en 8 november 2012

Voordracht voor de raadsvergadering van 7 en 8 november 2012 Gemeenteblad Voordracht voor de raadsvergadering van 7 en 8 november 2012 Jaar 2012 Publicatiedatum 2 november 2012 Agendapunt 19 Datum besluit B&W 2 oktober 2012 Onderwerp Instemmen met de hoofdlijnen

Nadere informatie

Advies: Bijgaande Raadsinformatiebrief betreffende een aantal items op de Lange Termijn Agenda (LTA)vaststellen en verzenden aan de raad

Advies: Bijgaande Raadsinformatiebrief betreffende een aantal items op de Lange Termijn Agenda (LTA)vaststellen en verzenden aan de raad VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS & RAADSINFORMATIEBRIEF Van: G. Kraaijkamp Tel nr: 0620094919 Nummer: 17A.00840 Datum: 14 augustus 2017 Team: Beleid Sociaal Domein Tekenstukken: Ja Bijlagen: 1 Afschrift

Nadere informatie

Algemene Beschouwingen Programmabegroting 2014

Algemene Beschouwingen Programmabegroting 2014 Algemene Beschouwingen Programmabegroting 2014 Inleiding: Het zijn uitdagende tijden voor de lokale overheid of wel de gemeenten in Nederland. De economische recessie, die ons al vanaf 2008 bezig houdt,

Nadere informatie

Besluitenlijst begrotingsraad 10 november 2016.

Besluitenlijst begrotingsraad 10 november 2016. Besluitenlijst begrotingsraad 10 november 2016. 1 2 3 a Omschrijving van het voorstel Opening en mededelingen. Vaststelling van de agenda Programmabegroting 2017 Algemene beschouwingen Besluit Mevr. Rachak,

Nadere informatie

Raadsvergadering. Bovendien wijzen wij u er op dat in deze kadernota nog geen rekening is gehouden met de implementatie van de strategische agenda.

Raadsvergadering. Bovendien wijzen wij u er op dat in deze kadernota nog geen rekening is gehouden met de implementatie van de strategische agenda. RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 30 juni 2016 16-049 Onderwerp Kadernota 2017-2020 Aan de raad, Onderwerp Kadernota 2017-2020. Gevraagde beslissing 1. De Kadernota 2017-2020 vast te stellen. Grondslag

Nadere informatie

R A A D S V O O R S T E L E N O N T W E R P B E S L U I T

R A A D S V O O R S T E L E N O N T W E R P B E S L U I T R A A D S V O O R S T E L E N O N T W E R P B E S L U I T Registratienummer raad 1108973 Datum: Behandeld door: 3 December 2013 griffie Afdeling/Team: Griffie / Onderwerp: digitalisering raad Samenvatting:

Nadere informatie

GRIFFIE POLITIEKE TERMIJN AGENDA

GRIFFIE POLITIEKE TERMIJN AGENDA GRIFFIE POLITIEKE TERMIJN AGENDA 2014-2018 Intentie Met dit document willen de fracties van de gemeenteraad van De Wolden de intentie uitspreken om, evenals in de voorgaande periodes, een Politieke Termijn

Nadere informatie

De Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

De Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag De Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal Postbus 20017 2500 EA DEN HAAG Wetgeving en Juridische Zaken Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 2500

Nadere informatie

Voor een première bereid je je voor. Hoe zorg je er voor dat de kernboodschappen van de lokale PvdA helder en duidelijk naar voren komen?

Voor een première bereid je je voor. Hoe zorg je er voor dat de kernboodschappen van de lokale PvdA helder en duidelijk naar voren komen? PvdA Overbetuwe inbreng kadernota 2014 Voorzitter, Een bijzondere vergadering voor u en mij. Onder uw leiding is het voor het eerst dat wij een kadernota bespreken. En al doet mijn grijze haardos anders

Nadere informatie

Adviezen commissie Algemene Bestuurlijke Zaken d.d. 30 augustus 2004 van 20.00 uur tot 23.00 uur.

Adviezen commissie Algemene Bestuurlijke Zaken d.d. 30 augustus 2004 van 20.00 uur tot 23.00 uur. Adviezen commissie Algemene Bestuurlijke Zaken d.d. 30 augustus 2004 van 20.00 uur tot 23.00 uur. 0. verslag Aanwezig zijn: De heer A. van Leeuwen, voorzitter. De heren W. Goudriaan, E.A.R. Meesters (vanaf

Nadere informatie

Zienswijze ontwerp begroting 2018 Veiligheidsregio Brabant Zuidoost.

Zienswijze ontwerp begroting 2018 Veiligheidsregio Brabant Zuidoost. gemeente Eindhoven 17R7206 Raadsnummer Inboeknummer 17bst00423 B&W beslisdatum 04 april 2017 Dossiernummer 17.14.151 Raadsvoorstel Zienswijze ontwerp begroting 2018 Veiligheidsregio Brabant Zuidoost. Inleiding

Nadere informatie

1. Samenvatting In dit voorstel wordt ingegaan op de reactie van de provincie bij de ingediende begroting 2013.

1. Samenvatting In dit voorstel wordt ingegaan op de reactie van de provincie bij de ingediende begroting 2013. RAADSVOORSTEL Besluitvormend Aan de Raad Instemmen met reactie provincie op programmabegroting 2013. Agenda nr.6 1. Samenvatting In dit voorstel wordt ingegaan op de reactie van de provincie bij de ingediende

Nadere informatie

Programma van de vergadering, lijst met onderwerpen die op de vergadering worden behandeld.

Programma van de vergadering, lijst met onderwerpen die op de vergadering worden behandeld. Begrippenlijst gemeenteraad Absolute meerderheid Manier van besluiten waarbij een voorstel is aangenomen als meer dan de helft van alle uitgebrachte stemmen vóór is. Agenda Programma van de vergadering,

Nadere informatie

Voorgesteld wordt de agendapunten 15, 16 en 17 als bespreekstukken te behandelen. De agenda wordt aldus gewijzigd vastgesteld.

Voorgesteld wordt de agendapunten 15, 16 en 17 als bespreekstukken te behandelen. De agenda wordt aldus gewijzigd vastgesteld. Besluitenlijst van de openbare besluitvormende raadsvergadering van de gemeente Molenwaard op 30 oktober 2018 gehouden in De Spil te Bleskensgraaf. Aanvang 19.30 uur. Raadsleden : de heren M den Boer,

Nadere informatie

Besluitenlijst van de vergadering van de raad van de gemeente Eemsmond gehouden op donderdag 4 juli 2013 in het gemeentehuis te Uithuizen.

Besluitenlijst van de vergadering van de raad van de gemeente Eemsmond gehouden op donderdag 4 juli 2013 in het gemeentehuis te Uithuizen. Besluitenlijst van de vergadering van de raad van de gemeente Eemsmond gehouden op donderdag 4 juli 2013 in het gemeentehuis te Uithuizen. Aanwezig: Voorzitter Griffier mevrouw M. van Beek mevrouw H. Hoekstra

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Bevoegdheid Raad. Vergaderdatum: 28 oktober 2014 Registratienummer: 2014/44 Agendapunt nummer: 5a

Raadsvoorstel. Bevoegdheid Raad. Vergaderdatum: 28 oktober 2014 Registratienummer: 2014/44 Agendapunt nummer: 5a Raadsvoorstel Bevoegdheid Raad Vergadering Gemeenteraad Oirschot Vergaderdatum: 28 oktober 2014 Registratienummer: 2014/44 Agendapunt nummer: 5a Onderwerp Scenario's dekkingsplan begroting 2015-2018 Voorstel

Nadere informatie

Raadstermijnagenda 2015

Raadstermijnagenda 2015 di 29 sept. do 17 sept di 25 aug. wo 19 aug di 11 aug wo 5 aug Raadstermijnagenda 2015 di 29 september 2015 plaats: Dorpshuis, Stadhouderskade 8, 2975 BV Ottoland wo 30 september 2015 Dienst Gezondheid

Nadere informatie

gemeente Eindhoven Betreft openbare vergadering van 10 december 2014, locatie commissiekamer Stadhuis, aanvang 16.30 uur, einde 19.15 uur.

gemeente Eindhoven Betreft openbare vergadering van 10 december 2014, locatie commissiekamer Stadhuis, aanvang 16.30 uur, einde 19.15 uur. gemeente Eindhoven Concept Griffie gemeenteraad Commissiesecretariaat Behandeld door M. Honing Telefoon (040) 238 24 88 Verzenddatum 9 januari 20143 Verslagcommissie Financiën en Bestuur (cie FB) Betreft

Nadere informatie

Besluit vast te stellen de:

Besluit vast te stellen de: VERORDENING AUDITCOMMISSIE GEMEENTE WEERT De raad van de gemeente Weert, Gelezen het voorstel van het college d.d. 20 januari 2015, gelet op de artikelen 84, 147 en 149 van de Gemeentewet; Besluit vast

Nadere informatie

2. Vaststelling agenda De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld.

2. Vaststelling agenda De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld. * Besluitenlijst raadsvergadering van 30 juni 2016. De heer K. van Harten (fractie van de ChristenUnie) is afwezig. Nr. ONDERWERP BESLISSING/TOEZEGGINGEN 1. Opening De voorzitter opent de vergadering.

Nadere informatie

Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 19 juni 2014 in de raadzaal

Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 19 juni 2014 in de raadzaal Besluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Winsum op 19 juni 2014 in de raadzaal Voorzitter: M.A.P. Michels Griffier: J. van der Meer Aanwezig: Gemeentebelangen: G. Kersaan,

Nadere informatie

Besluitenlijst van de commissievergadering Ruimtelijke Zaken van 8 december 2011

Besluitenlijst van de commissievergadering Ruimtelijke Zaken van 8 december 2011 Besluitenlijst van de commissievergadering Ruimtelijke Zaken van 8 december 2011 Datum: 8 december 2011 Aanvang: 20:00 uur Einde: 23:30 uur Vergaderlocatie: Raadzaal, raadhuis Voorzitter: Carlo van Esch

Nadere informatie

Bijlagen 1 Voorjaarsnota

Bijlagen 1 Voorjaarsnota Raadsvoorstel Agendapunt: Onderwerp Voorjaarsnota 2012 Datum voorstel 10 april 2012 Datum raadsvergadering 15 mei 2012 Bijlagen 1 Voorjaarsnota Ter inzage Aan de gemeenteraad, 0. Samenvatting De voorjaarsnota

Nadere informatie

GGD BRANDWEER Veiligheidsregio Kennemerland

GGD BRANDWEER Veiligheidsregio Kennemerland GGD BRANDWEER Veiligheidsregio Kennemerland Bestuur Retouradres Postbus 5514 2000 GM Haarlem Aan de gemeenteraden en colleges van: Beverwijk, Bloemendaal, Haarlem, Haarlemmerliede en Spaamwoude, Haarlemmermeer,

Nadere informatie