Groepsvering schooljaar De groepsverdeli. voor het nieuwe. rond. De namenlijsten. van de kinderen. komen in een.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Groepsvering schooljaar. 2008-2009. De groepsverdeli. voor het nieuwe. rond. De namenlijsten. van de kinderen. komen in een."

Transcriptie

1 Info 8 Groepsvering schooljaar Een liedje uit onze methode Trefwoord: De Pasen, het leven krijgt groepsverdeli weer kleur. Van donker naar ng licht, voor het van zwart naar heel nieuwe veel kleuren. Met Pasen kun je schooljaar verdergaan, is want Jezus is opgestaan, rond. de dood voorbij. De Het leven krijgt namenlijsten weer kleur voor jou en mij. van de kinderen Geel van de zon, komen in een de warmte die je nodig hebt, later stadium, het licht voor jou en mij: omdat op dit het donker gaat voorbij. moment nog niet voor alle Rood van de liefde, kinderen het die mensen aan elkaar verbindt. definitieve Die is oneindig groot besluit is en sterker dan de dood. genomen over het wel of Groen van de hoop: niet naar de de muren vallen steen voor steen. volgende We zien elkaar weer staan, groep gaan. een nieuwe tijd breekt aan. De groepen Een vrolijk, hoopvol en kleurrijk Pasen voor voor volgend iedereen!!! schooljaar Honey Highway zijn: Van 30 maart tot en met 1 april hebben 1/2a kinderen bloemenzaad gezaaid langs de snelweg Middendelfland en kikker sloten daar mee aan op de Honey Highway. Langs de route van s de A20 juf en de nieuwe A4 strooiden kinderen van de scholen van Leni de Stichting (ma, di, Un1ek do) en juf Jeannette S (woe en vrmo) 1/2b kapoen tjes juf

2 bloemenzaadjes uit, die uiteindelijk moeten gaan uitgroeien tot een bijenparadijs. In een soort estafette hebben wij (groep 4a) het bloemenzaad gekregen van kinderen van Open Vensters en hebben wij het weer doorgegeven aan groep 6 van het Spectrum aan de Boslaan. De Honey Highway is een initiatief van Deborah Post. Zij heeft een droom: Langs honderden kilometers autoweg in Europa komen bloeiende bermen die een machtig netwerk gaan vormen voor de overleving van de honingbij die aan het begin van onze voedselketen staat. Zij werkt nu hard aan de verwezenlijking van die droom en vanaf juni gaat haar project 'Honey Highway' officieel van start. UN1EK sluit aan bij het initiatief van Deborah Post en neemt alvast een voorschot op dit project. Rijkswaterstaat, de gemeente Midden Delfland en 'Op Hodenpijl' in Schipluiden hebben het project van deze bloemenroute en het bijenparadijs ook omarmd en werken mee. Duurzaamheid is een belangrijk thema binnen UN1EK. We willen bijdragen aan een gezonde leefomgeving rond onze locaties. De Honey Highway is een bijzonder initiatief waar we heel graag ons steentje aan bijdragen. Dit project heeft een grote educatieve waarde, omdat het aansluit bij de natuurlijke belangstelling van kinderen voor alles wat groeit en bloeit. Daarmee ontdekken zij spelenderwijs wat de waarde van duurzaamheid is voor hun toekomst. Op 2 april krijgen alle kinderen van de hele dagopvang, peuterspeelzalen, basisscholen en buitenschoolse opvang van UN1EK een zakje met biologische bloemzaadjes. Daarmee kunnen zij 1 m2 aarde in hun buurt inzaaien, bijvoorbeeld rond de school, in een berm of gewoon in de achtertuin thuis. We hopen dat ook alle 430 leerlingen van onze school hieraan mee gaan doen! Er is een (foto)wedstrijd aan verbonden. Zie voor verdere informatie de gebruiksaanwijzing bij het zakje bloemenzaad. Stand van zaken Actie Tekenfund : laatste kans! Tot nu toe heeft 62,6 % van de kinderen de website met hun eigen winkeltje bezocht. Er zijn s verstuurd met uitnodigingen om de winkeltjes te bezoeken. De tijgers van groep 6b liggen op kop met het aantal verkochte producten. Goede tweede zijn de dolfijnen van groep 4b. De mokken worden veruit het meest verkocht, terwijl bijna niemand de puzzel bestelt. Het leuke van zo n digitale actie is dat we alles op de voet kunnen volgen.

3 De opbrengst van de actie is dit jaar bestemd voor leesboeken voor onze Ambachtkanjers! We ontvangen als school 25% van de opbrengst van de verkochte artikelen. We hopen dus dat er veel zelfgemaakte kunst verkocht wordt, zodat wij onze boekencollectie kunnen uitbreiden. Op vrijdag 3 april om uur s avonds sluiten alle digitale winkeltjes. Dan kan er niets meer besteld worden. Heeft u al een leuk artikel besteld met het kunstwerk van uw kind erop?!? Schoolmaatschappelijk Werk: Door een reorganisatie in de jeugdzorg, o.a. het opzetten van wijkteams, hebben we op het Ambacht een nieuwe schoolmaatschappelijk werker gekregen. We waren daar niet echt blij mee, want dat betekent voor ons weer een wisseling van de wacht en de zoveelste SMW er in korte tijd. Afscheid van Alexandra Van Hal en een welkom aan onze nieuwe Schoolmaatschappelijk werker, Melissa Dorland. Haar werkdagen zullen (waarschijnlijk) de maandag en woensdag zijn. Continurooster: Op vrijdag 24 april zal de bovenbouw van de school in een continurooster werken. Dit rooster duurt dan tot 14.00u. Nadere berichten over de koningsspelen en deze ochtend volgen. De meivakantie is van zaterdag 25 april tot en met zondag 10 mei. Voor het vakantierooster , zie de website. Kanjerregel van de maand april: Een probleem los je samen op. Lukt dat niet, dan ga je naar de leerkracht. Avondvierdaagse: Het lijkt nog ver weg maar voordat we het weten is het al weer zover, de Vlaardingse Avond4daagse. Dit jaar lopen we van maandag 1 t/m donderdag 4 juni. Noteer deze dagen alvast in je agenda! Net zoals vorige jaren lopen we, mede om organisatorische reden alleen de 5km.

4 Hoe laat en waar, komen we nog op terug. Ook vorig jaar waren we weer de grootst lopende groep (van scholen en verenigingen) van Vlaardingen. Dit jaar willen we proberen om met nog meer kinderen, ouders enz. deel te nemen aan dit gezellige festijn. Twijfel niet en geef je (als het formulier er is) op. Heb je als ouder zin om een steentje bij te dragen in de organisatie laat dit dan weten via het volgende mailadres: Vriendelijke wandelgroeten, Marcel van der Zwan Werkgroep Avond4daagse Sociale media Ieder kind heeft recht op privacy. Toch willen we u als ouders vragen om met enige regelmaat mee te kijken op de mobieltjes of computer van uw kind. Weet u wat uw kind zegt en doet? Met wie uw kind contact heeft? Welke gegevens uw kind deelt? Op school wordt er met kinderen gesproken over veilig gedrag op de sociale media en over het veilig omgaan met internet. Dit gaat niet altijd goed. Daarvan maken wij op school helaas ook voorbeelden mee. Onze ervaring is dat ouders heel verbaasd zijn wanneer zij daarover horen. De oproep is dus: zorg dat u niet voor verrassingen komt te staan als het gaat om het gedrag van uw kind op de sociale media. Voordeur Goudsesingel Even een kort berichtje voor ouders die wel eens bij de voordeur staan te wachten nadat zij aangebeld hebben: de kinderen hebben de uitdrukkelijke instructie dat zij de voordeur niet open mogen doen. Deze afspraak hebben we gemaakt om veiligheidsredenen. Als u dus staat te wachten en zich afvraagt waarom leerlingen die op de gang bezig zijn niet op de bel reageren, de deur niet opendoen dat is dus onze afspraak. We rekenen op uw begrip. Bags2school Na het Hemelvaartsweekend (14-17 mei) gaat de actie Bags2school weer van start. U ontvangt daar t.z.t. nog meer informatie over. Voor nu alvast de oproep: gooi oude kleding, schoenen en textiel niet weg, maar spaar het alvast voor ons op. Het levert ons straks geld op! Alvast bedankt.

5 Werkgroep Hoofdluis Deze belangrijke werkgroep doet veel en nuttig werk binnen onze school. Alel kinderen worden meerdere malen pr jaar gecontroleerd om zo hoofdluis zo veel mogelijk buiten de deur te houden. Deze werkgroep is vele jaren vakkundig gecoördineerd door Marlies Warnaar. Zij heeft het stokje nu overgedragen aan Ilse Achterberg, moeder van Lindsey uit groep 2. Marlies, ook vanaf deze plek nog een keer: bedankt voor je jarenlange trouwe inzet! Ilse, welkom als HOOFD-hoofdluis, zoals ze het zelf noemde. We zijn blij dat er een nieuw aanspreekpunt is voor deze werkgroep Kanjertraining en smileys In de laatste info heeft u onderstaand schema gezien. In deze info vindt u de verdere uitleg hierover. De school neemt het overzicht van de smileys als uitgangspunt: Het is prima dat jouw vrienden het leuk vinden wat jij bedenkt en doet, maar als de rest van de klas dat niet leuk vindt, evenals jouw juf of meester, (en jouw ouders als die erachter komen) dan gaan we dat niet doen op school. Je blijft fatsoenlijk en je laat je niet bepalen door je uitdager(s): Geef geen benzine aan vervelend lopende motortjes. Mocht een leerling zich niet willen houden aan de eenvoudige afspraken zoals weergegeven in de smileys, dan wordt dat met de ouders van het betreffende kind besproken. In dit gesprek wordt ervan uitgegaan dat de ouders met de school willen meedenken om een oplossing te zoeken die goed is voor het eigen kind, andere kinderen, de leerkracht, de school en de buurt. Als u graag wilt weten wat er bedoeld wordt met de motor en benzine-gevers, vraag het uw kind!

6 Van de ICC-ers Ja, u leest het goed. Gisteren op 1 april(geen grap) heeft juf Erica haar cursus ICC met een certificaat afgerond. Ze heeft heel beeldend met aan de hand van een paspop laten zien, wat de visie van 't Ambacht is op cultuureducatie verbonden met onze missie: met hoofd, hart en handen. Gefeliciteerd! Kunstkracht in de leerkracht Vorige week woensdag hebben 15 leerkrachten de laatste bijeenkomst bijgewoond van de workshops kunstkracht in de leerkracht. In deze workshops zijn we bijgeschoold in de disciplines beeldend, dans, drama, erfgoed, media en muziek. Wellicht wilt u hier meer over lezen? Dat kan op Crea-middagen Op de donderdagen 21 en 28 mei vinden de laatste crea-middagen plaats. De groepen 3 tot en met 7 gaan dan weer groepsdoorbrekend aan de slag. Als u kunt helpen of zelf een activiteit wilt begeleiden, geeft u zich dan op bij juf Mireille. De tijden voor de groepen 3 en 4a zijn van tot uur en voor de groepen 4b t/m 7 zijn van tot uur. De groepen 8 zijn dan al druk doende met het repeteren van de eindmusical. Ook heel creatief! Jan Anderson Het streekmuseum Jan Anderson aan de Kethelweg viert zijn 40-jarig jubileum op 1 mei. Vanaf 24 april is het museum 40 dagen extra open, een mooi tip voor in de meivakantie om aan dit erfgoed in onze wijk eens een bezoekje te brengen. Nieuws uit de Plusklas Met groep 6 zijn we naar de Expositie Steentijd in de bibliotheek geweest. We konden daar kennis maken met wat officieel de Vlaardingse Cultuur heet. Allerlei bodemvondsten lieten zien hoe de mensen in de steentijd in de omgeving van Vlaardingen hebben geleefd. Ook was er een leuke film te zien over Luis die, op zijn tocht door het Vlaardingse regenwoud, bewoners uit de steentijd tegenkomt. We hebben na afloop zijn logboekje mee gekregen. Groep 4 en 5 heeft een beeld gemaakt naar eigen ontwerp. Als de weersverwachtingen wat beter zijn gaan we beelden in de wijk van dichtbij bekijken. De groepen 7 en 8 gaan op 3 juni naar het Maritiem Museum in Rotterdam. Daar krijgen ze een les over de Gouden Eeuw. U krijgt daar tegen die tijd nog meer informatie over.

7 Twee foto s van groep 6. Zij hebben een eigen eiland ontworpen. Democratisch hebben ze over de inrichting, regering, energievoorziening, etc. besloten. Ook moest er een legenda gemaakt worden. Het ziet er allemaal heel bijzonder uit, maar of ze er zelf zouden willen wonen is nog maar de vraag. Juf Jetty Kindcentrum t Ambacht i.o. (in ontwikkeling) Diverse contactgegevens Kindcentrum t Ambacht (in ontwikkeling) : opvang SKV TussenSchoolse Opvang Coördinator: Angela de Heer SKV Voor- en NaSchoolse Opvang Evt. zorg School Maatschappelijk Werk; Alexandra van Hal Jeugdverpleegkundige Marian van Bruggen Logopediepraktijk P. Helderop Kanjertraining ouder-kind; Camino, praktijk voor orthopedagogiek buitenschoolse activiteiten Technica 10, mw. Heleen v.d. Vorm De Kleine Ambassade Muzieklessen Chrysantstraat Kinderatelier De kleine Kunstenaar, Annemei Kalden

8 Huiswerkklas Goudsesingel, Orlando Sanches & Hans Polder wijk Buurtsportcoach: Sandro Meneghini Wijkkrant De Babber Huiswerkklas Er zijn inmiddels 6 leerlingen die een strippenkaart hebben aangeschaft en die regelmatig van de huiswerkklas gebruik maken. Mocht u denken: dat is waar ook, dat is wellicht wel een goed idee om eens uit te proberen? Bij Anke, onze administratieve kracht kunt u op maandag en donderdag terecht voor een strippenkaart tegen contante betaling van 20. Er is gelegenheid om op een rustige en gezellige manier huiswerk te maken (na drinken en een koekje) op dinsdag en donderdag van uur. Orlando en Hans kunnen helpen bij plannen, uitleggen en overhoren. Lentemarkt in de Bethelkerk Op ZATERDAG 25 APRIL... van 9 tot 12 uur, wordt er een lentemarkt gehouden in de Bethelkerk aan de Verkadesingel. In de tuin rondom de kerk willen we voor de kinderen uit de wijk, gelegenheid geven hun spulletjes te verkopen op de Kinderkleedjesmarkt! Heb je interesse...? Of wil je informatie? Bel of mail naar Marianne de Wilt tel / Wilt u spullen inleveren voor deze rommelmarkt voor het goede doel (www.runforkikamarathon.nl), dan kan dat op: 20 april uur, 21 april uur, 22 april uur, 23 april 10-12/ 14-16/19-20 uur en 24 april uur. We hopen op mooi weer, goede opbrengst...en veel gezelligheid!! Wees welkom.

9 Nieuws van de TSO OPROEP!! Wij zijn met spoed op zoek naar vrijwilligers die ons graag een handje helpen tijdens de Tso! Dus vind jij het leuk om met kinderen te werken, meld je dan nu aan via Un1ek school XL of via de coördinator van de TSO, Angela de Heer, tel.nr Tevens krijg je een kleine vergoeding! Geregeld krijgen wij te maken met kinderen die hun vaste overblijfdag niet aanwezig zijn omdat ze bijv. bij een vriendje of vriendinnetje gaan eten. Helaas worden deze kinderen vaak niet afgemeld, dit kost ons dagelijks toch enige tijd en die besteden wij liever aan uw kind tijdens het overblijven. Vandaar dringend de vraag: ouders, meld uw kind alsjeblieft af of komt hij/zij extra laat dan een berichtje achter op de tso-telefoon! Alvast mijn dank hiervoor!

10 Nieuws uit de groepen Lente: De lente is begonnen! Alhoewel dat buiten momenteel niet zo goed te merken is, zien we dat in de klassen wel. We hebben het over bloemen die groeien en bloeien. Zo zijn we in iedere klas bezig met het zaaien van plantjes en zien we verschillende bloemen bloeien. Nu de paasdagen eraan komen, hebben we het natuurlijk ook over het paasfeest en de daarbij behorende activiteiten. Na het paasfeest zullen we nog verder praten, werken en zingen over het voorjaar. Zo zal er nog gewerkt worden over jonge dieren en in de groepen 2 bespreken we dingen die met het weer te maken hebben. Mochten jullie de komende tijd kikkerdril in de sloot vinden, vinden de juffen van de groepen 2 het erg leuk als jullie dat meenemen. Lentewandeling groep 1: Zoals u misschien al heeft gelezen ging de lentewandeling van de groepen 1 van afgelopen woensdag niet door i.v.m. het voorspelde slechte weer. Deze zal as woensdag 8 april plaats vinden. Excursie Hoogvliegertjes groep 2: Op maandag 20 en dinsdag 21 april gaan de groepen 2 naar Rotterdam The Hague Airport. Op deze ochtend zijn we in de gelegenheid om eens binnen te kijken. We mogen in groepjes bij verschillende onderdelen kijken. Dit is een leuke ervaring voor de kinderen. Daar hebben natuurlijk wel uw hulp bij nodig. Wilt u alvast in uw agenda kijken of u in de gelegenheid bent om ons die ochtend te rijden en te begeleiden? Groep 2a De Kikkers gaan op maandag 20 april en groep 2b De Eenden gaan op 21 april. We worden er om uur verwacht en vertrekken daar uiterlijk om uur weer richting school zodat we weer op tijd terug zullen zijn. Binnenkort zal er een intekenlijst bij de klas opgehangen worden. Speelgoedochtend: We zijn gewend om de laatste ochtend voor een vakantie de kinderen de gelegenheid te geven om met hun eigen speelgoed te spelen. De vrijdag voor de meivakantie vieren we de koningsspelen. Op deze ochtend zullen de kinderen niet met hun eigen speelgoed kunnen spelen. Daarom krijgen de kinderen op donderdagmiddag de gelegenheid om met hun eigen speelgoed te spelen. Koningsspelen: Op vrijdag 24 april vieren we weer de koningsspelen. Achter de schermen wordt er weer

11 gewerkt aan een leuke invulling voor deze ochtend. Binnenkort ontvangt u hier meer informatie over. Spreekuur: Binnenkort zal u een uitnodiging voor de spreekuren in mei krijgen. De spreekuren vinden plaats in week 20 en week 21. Voor de meivakantie zal u een strookje krijgen met de precieze datum en tijd. We realiseren ons dat dit een lange tijd ervoor is, maar de spreekuren starten direct na de meivakantie. Sportdag groepen 1 t/m 4 Donderdag 11 juni 2015 is onze jaarlijkse sportdag. Vorig jaar heeft groep 3 een andere draai aan deze dag gegeven en dit willen we dit jaar verder uitbreiden. De groepen 1 en 2 zullen de sport en spel aanpak behouden. De groepen 3 en 4 gaan sportclinics volgen. De kinderen komen hierdoor in aanraking met nieuwe sporten. Bent of kent u iemand ( o.a. een sportvereniging ) welke graag een sportclinic zou willen verzorgen? Neemt u dan contact op via We zullen 11 juni in tweedagdelen opsplitsen. Een dagdeel voor de groepen 1 en 2 en een voor de groepen 3 en 4. Nieuw thema: Na de meivakantie starten we met een nieuw thema. Dit zal zijn; Ik op straat. Tijdens dit thema gaan we de verkeersregels en buitenspelregels uitgebreid met de kinderen bespreken. Bij de klas zal de centrale letter en het cijfer gehangen worden. Het begin van dit thema valt samen met heel wat vrije dagen. Zo zijn de kinderen vrij op donderdag 14 en vrijdag 15 mei i.v.m. hemelvaart en op maandag 25 mei i.v.m. Pinksteren. Tegen die tijd is het alweer eind mei en gaan we richting de zomer. Fijne dagen en alvast een fijne vakantie! Van alle juffen van groep 1 en 2 Nieuws uit de groepen 3 Lezen In kern 8 leert uw kind de woorden: bank en licht. Woorden met 2 medeklinkers vooraan (zoals 'zwaan') en achteraan (bijvoorbeeld 'kast') komen uitgebreid aan bod. Daarnaast oefent uw kind met samenstellingen: Ook leert uw kind woorden met een open klinker achteraan lezen, bijvoorbeeld: 'ga', 'zo' en 'nu' Bovendien leren de kinderen in kern 8 de nk van bank en de ch van licht. Op het podium Tijdens deze kern krijgt het thema Op het podium veel aandacht. Voorlezen, voordragen, optreden, verkleden zijn sleutelwoorden in allerlei activiteiten.

12 Uw kind kan nu alle letters vlot benoemen en opschrijven. Steeds vaker zal het spontaan iets opschrijven. Wijs uw kind niet op alle schrijffouten: creativiteit en spontaniteit zijn belangrijker dan foutloos schrijven. Bovendien is uw kind verder met lezen dan met spelling. Wat het kan lezen, hoeft het dus nog niet foutloos te kunnen schrijven. Thuis oefenen? Heel graag! Het kan weer via de volgende link. In de week van 13 april starten wij met kern 9, uw kind maakt kennis met steeds meer nieuwe lettercombinaties. Aai, ooi, oei komen voor in eenvoudige woorden als kraai, kooi, groei. Het thema van deze kern is: Hé, hoe kan dat? Kinderen gaan aan de slag met allerlei onderzoekjes en proefjes. In deze kern maakt uw kind ook al kennis met tweelettergrepige woorden: vijver, bakker, kasten, balkon, poedel. Het zijn nog woorden zonder open lettergreep. Ook komen woorden aan de orde zoals: bedoel, verhaal, gezin. Uw kind maakt kennis met allerlei oefenvormen voor begrijpend lezen. Enkele voorbeelden: Uw kind krijgt steeds een zin of een korte tekst. Daarna worden drie uitspraken gedaan. Slechts één van de drie uitspraken past bij de zin of tekst. Voorbeeld: Els maakt een jurk. Die is voor de pop van Noor. Bij deze korte tekst staat een tekening. Uw kind kan kiezen uit de volgende uitspraken: (1) De pop is van Els. (2) Noor maakt een jurk. (3) De jurk is voor de pop. Waarschijnlijk zal uw kind in het begin fouten maken bij deze oefenvorm, omdat het te snel denkt dat een bepaalde uitspraak wel goed zal zijn. Uw kind leert dat het de gekozen uitspraak goed moet controleren door de zin of tekst nog een keer te lezen. Ook het plaatsen van zinnen in de juiste volgorde met behulp van een plaatje is een van de oefenvormen. Met behulp van slechts één afbeelding kiest het kind welke van de zinnen de eerste zin is, welke de volgende etc. Oefenen? Graag! Dit kan op de volgende website; Een kleine opmerking, wanneer u met uw kind de veilig en vlot pagina oefent moet uw kind ongeveer 20 woorden lezen binnen een minuut, 4 woorden hiervan mogen fout zijn. Dit is de voldoende norm van veilig leren lezen. Voor een ruim voldoende moeten dit er al 30 foutloos zijn. Koningsspelen Vrijdag 24 april vieren wij de landelijke koningsspelen. We hebben die ochtend een ontbijt, geschonken door de Jumbo. Kinderen voor kinderen hebben weer een toepasselijk lied gemaakt, we zullen het in de klas veel gaan oefenen. Alvast een voorproefje horen? Dat kan via https://www.youtube.com/watch?v=t12jsq5cmo8 Meer informatie over deze dag volgt nog. Rekenen Veel kinderen vinden het leuk om thuis naast het lezen ook het rekenen te oefenen. En dit kunnen wij natuurlijk alleen maar stimuleren. Op de volgende site vind u leuke en goede rekenspelletjes welke aansluiten op ons rekenonderwijs.

13 Sportdag groepen 1 t/m 4 Donderdag 11 juni 2015 is onze jaarlijkse sportdag. Vorig jaar heeft groep 3 een andere draai aan deze dag gegeven en dit willen we dit jaar verder uitbreiden. De groepen 1 en 2 zullen de sport en spel aanpak behouden. De groepen 3 en 4 gaan sportclinics volgen. De kinderen komen hierdoor in aanraking met nieuwe sporten. Bent of kent u iemand ( o.a. een sportvereniging ) welke graag een sportclinic zou willen verzorgen? Neemt u dan contact op via We zullen 11 juni in tweedagdelen opsplitsen. Een dagdeel voor de groepen 1 en 2 en een voor de groepen 3 en 4. Alvast fijne paasdagen (vakantie) en vriendelijke groeten van de juffen uit groep 3 Nieuws uit de groepen 4 Zus van Mozart Twee weken geleden zijn we naar de Stadsgehoorzaal geweest en hebben we daar gekeken naar de voorstelling Zus van Mozart. Het was een leuke en leerzame voorstelling! ( maar voor groep 4 toch wel erg lang..) De ouders die mee zijn geweest: bedankt! Moestuintjes In de klas zijn we hard bezig met de moestuintjes van de Albert Heijn. Inmiddels komen bijna alle plantjes uit en moeten sommige zelfs al verpot worden. Wilt u uw kind een pot meegeven? Een leeg pak sap o.i.d. kan ook, dan maken wij daar zelf een pot van. Pasen In de klas hebben we het Paasfeest gevierd met een ontbijt, liedjes en eieren zoeken. Het was een gezellige dag! Dramalessen Na een aantal weken hard oefenen was het vandaag dan zover: het optreden in Kade 40. We hebben erg genoten van de lessen en het optreden was reuze goed. Rekenen We rekenen tot 100 met optellen en aftrekken over het tiental (54+27, 54-27)

14 klokkijken (digitaal en analoog) met kwartieren; rekenen met geld; het meten van lijnen met centimeters; inzicht in figuren. Daarnaast blijven we de tafels natuurlijk goed oefenen. Oefent u thuis ook mee? We hebben inmiddels de tafels 1 t/m 5 en 10 geleerd. Spelling De spellingproblemen die aan bod komen zijn d / -t (eend / vast, verkleinwoorden (muisje, oortje, duimpje) en de open klankgroep (lo pen). Koningsspelen Op vrijdag 24 april doen wij mee aan de Koningsspelen. Informatie daarover volgt nog. Sportdag groepen 1 t/m 4 Donderdag 11 juni 2015 is onze jaarlijkse sportdag. Vorig jaar heeft groep 3 een andere draai aan deze dag gegeven en dit willen we dit jaar verder uitbreiden. De groepen 1 en 2 zullen de sport en spel aanpak behouden. De groepen 3 en 4 gaan sportclinics volgen. De kinderen komen hierdoor in aanraking met nieuwe sporten. Bent of kent u iemand ( o.a. een sportvereniging ) welke graag een sportclinic zou willen verzorgen? Neemt u dan contact op via We zullen 11 juni in tweedagdelen opsplitsen. Een dagdeel voor de groepen 1 en 2 en een voor de groepen 3 en 4. Naar de kinderboerderij Half mei gaan wij weer op stap naar de kinderboerderij.wij zoeken nog ouders die ons met de auto kunnen brengen en ons kunnen begeleiden. Een heel fijn paasweekend! Groeten, Juf Margriet, juf Janny, Juf Dieuwke en Juf Judith Nieuws uit de groepen 5 Bloon Op staan voor groep 5 a weer nieuwe woordenlijsten klaar. De kinderen kunnen weer oefenen met de categorieën van stripboek, golf/golven, zebra en toren. Oefenen jullie weer mee?

15 Siwan In 5b hebben we een nieuwe leerling: Siwan. We wensen je heel veel plezier bij ons in de klas! Buurtbezem Op 22 mei doet groep 5b mee aan de buurtbezem. Op 12 juni doet groep 5a mee aan de buurtbezem. We zijn op zoek naar ouders die graag met een groepje meelopen door de buurt. Kunstlessen Beide groepen 5 hebben al 2 lessen gehad van meester Cees. Hij leert de kinderen verschillende technieken bij tekenen. We hebben al veel moeilijke maar interessante termen voorbij horen komen: contrast, anatomie, perspectief. Van houtskool hebben de kinderen een ei gemaakt die toch wit lijkt. Ook hebben zij een portret van zichzelf gemaakt. In de tweede les mochten de kinderen o.a. een logo verzinnen van de eerste letter van hun voornaam en de eerste letter van hun achternaam. De volgende les, 20 april, gaat meester Cees met klei aan de slag. Pasen Het lange weekend komt eraan! Fijne paasdagen allemaal! Groeten van de juffen van groep 5 Nieuws uit de groepen 6 De maand april is een volle maand voor de groepen 6, vol met allemaal leuke dingen! Groep 6b is vrijdag 10 april aan de beurt voor De Buurtbezem, gewapend met vuilniszakken en knijpers gaan we er voor zorgen dat het zwerfafval opgeruimd wordt en de wijk er weer een stukje netter uitziet! We gaan ook sportief aan de slag: We gaan klimmen op de klimmuur van t Groen! Groep 6a gaat op vrijdag 10 april, 6b op vrijdag 17 april. Het kan zijn dat de schooltijden gewoon van u zijn, maar in principe klimmen we van u, de kinderen hoeven s middags dan pas om 13.55u op school te zijn. Of we eerder op de middag kunnen klimmen, horen we (helaas) pas een dag van te voren

16 Donderdag 16 april gaan we naar de film. In het kader van Klassefilm! zijn we door Filmhuis Het Zeepaard uitgenodigd in de klein(st)e zaal van de JT-bioscoop. We vertrekken om 13.15u richting de bioscoop, waar we van u de film Zafara gaan kijken. Omdat de kinderen dan pas rond 15.45u weer terug op school zijn, mogen ze s ochtends een half uur eerder naar huis (om 11.30u). Vrijdag 24 april doen we weer mee met de Koningsspelen Let op de aparte brief die deze week meegaat! Met rekenen zijn we begonnen met de onderelkaar keersommen. Graag weer veel oefenen met de tafels!!! De actie van Tekenfund is bijna afgelopen, wat is er veel verkocht!!! Nu nog even wachten totdat alle unieke spullen op school afgeleverd worden... Als laatste vragen we nog uw aandacht voor het volgende: De wc s (voornamelijk bij de jongens) zijn de laatste tijd zo ontzettend vies dat we nu de namen en de tijden van de wc-bezoekers bijhouden. Hopelijk komen we zo achter de dader(s). Zou u het normale wcbezoek ook met uw zoon/dochter willen bespreken?! Alvast bedankt! Fijn Paasweekend! Juf Judith, juf Marja, juf Mireille en juf Annemieke Nieuws uit de groepen 7 Terugblik We kijken terug op een geslaagde klassenavond. Wat waren de kinderen verrassend verkleed! Voor een indruk van de avond zie de foto s op de site. Het bezoek aan de boerderij in Maasland was erg leuk. Na afloop kon je ruiken waar we geweest waren!

17 Inmiddels zijn de winnaars van het bowlen bekend. Wiam, Tijn, Else, Wendy, Benjamin, Anne (groep 7a) en Olcay, Noa, Kimmy, Jill, Nino, Macha (groep 7b) gaan meedoen aan de finale op vrijdagmiddag 22 mei. Heel veel succes! Taalproject U heeft het vast al gehoord van uw kind. Voor taalproject wordt er thuis aan een werkstuk gewerkt. Wij hebben de leerlingen al gezegd, (eventueel)hieraan te werken als er in een week eens géén twee leertoetsen en een maakwerk-opdracht zijn, zodat het huiswerk verdeeld wordt. Wilt u uw kind hierin begeleiden (indien nodig)? In hun map vindt u de uitleg over het maken van een werkstuk. Wij kijken uit naar het resultaat. Verkeersexamen Het is bijna zover donderdag 16April vindt het theoretisch verkeersexamen voor de groepen 7 plaats. We gaan er van uit dat na al dat oefenen iedereen zal slagen voor dit onderdeel. Mocht het onverhoopt niet lukken, dan is er voor de zomervakantie nog een moment om herexamen te doen! Oefenen thuis kan op Oefenen, oefenen en nog eens oefenen Na de meivakantie zal de entreetoets plaatsvinden. De kinderen krijgen binnenkort hierover een brief en ouderfolder, waar alle informatie in staat, mee naar huis. In de klas oefenen we met oude cito-opgaven. Het kan geen kwaad om uw kinderen thuis ook te laten oefenen op de inmiddels bekende site: Whatsapp? Whatsapp is een chatprogramma waarmee bijna alle kinderen via een smartphone met hun vrienden en familie kletsen. Maar wat kan je nou wel en niet zetten op Whatsapp? In de klas hebben we hier aandacht aan besteed in een les. Iedereen WhatsHappy. Het doel is kinderen bewust maken over hun app gedrag. Vraag gerust uw kind hier eens naar! Schrijven Na de voorjaarsvakantie zijn we begonnen met het los schrijven. Als kinderen kiezen voor een verbonden handschrift mag dit natuurlijk ook. Een heel fijn Paasweekend gewenst door: de juffen van groep 7.

18 en nieuws uit de groepen 8 Verkeersexamen Op 13 april hebben de kinderen s ochtends het praktijk verkeersexamen. De kinderen moeten deze dag uiteraard met de fiets naar school. Let erop dat de fiets voldoet aan de eisen. Via de mail heeft u de route gekregen die u met uw kind alvast kan oefenen. Centrale Eindtoets PO Op dinsdag 21 t/m donderdag 23 april is de Centrale Eindtoets PO ( voorheen bekend als CITO eindtoets).de kinderen mogen tijdens de Centrale Eindtoets wat lekkers en drinken meenemen, graag zonder krakende papiertjes, want de hersens zullen al genoeg kraken. Geef in ieder geval niet te veel snoep mee, want dan zitten ze alleen maar te snoepen en kunnen ze zich niet concentreren. Een bakje met fruit is ook een heel goed alternatief en ook nog eens gezond. Probeer ook voor die week in de ochtenden geen tandarts, dokter of andere afspraken te maken, want het is zonde als ze de Centrale Eindtoets op een andere datum weer moeten inhalen. Bowlkampioenen Op 22 mei gaan Darnell, Dani en Sammy (8a) en Timo, Daan, Fleur, Nikki en Dani (8b) onze school namens groep 8 vertegenwoordigen bij de Scholierenbowling Kampioenschappen. Deze twee teams waren namelijk de beste teams van hun klas. Meer informatie hierover volgt t.z.t. via de mail. Shell Energy Lab Op donderdag 21 mei van 9.30 tot uur gaan wij met de groepen 8 naar het `Shell Energy Lab in Ahoy. Tijdens de Shell Eco-marathon staat alles in het teken van energie, techniek en innovatie. Het is tevens de plek waar technisch talent uit 24 Europese landen elkaar ontmoet, om zo uit te maken wie het meest energie zuinige voertuig heeft gebouwd. Het Energy Lab is een tijdelijke wetenschap en techniek experience. De kinderen zullen daar ervaringen opdoen, die in de klas onuitvoerbaar zijn. De organisatoren hopen zo dat kinderen er achter komen dat wetenschap en techniek niet saai is, maar verschrikkelijk leuk en dat zij dit later ook willen gaan studeren. We zullen deze dag een continurooster hebben van tot uur. De kinderen moeten voor deze dag dus een lunchpakketje mee naar school nemen. Vindt u het leuk om met ons mee te gaan, wilt u dan mailen naar

Beste Ouders, Verzorgers

Beste Ouders, Verzorgers 22 januari 2015 Nieuwsbrief: 7 Belangrijke data: 23-01 Gr. 1/2 Alle kinderen vrij 03-02 Kunst Centraal,gr.1/2 05-02 Kunst Centraal gr. 6 05-02 Oud Papier 11-02 Catechese viering Alle groepen 12-02 Kunst

Nadere informatie

Van de Voorzitter. Mevr. D. Troost Tel: 420101 Voorzitter bovengenoemde verenging. Van de redactie.

Van de Voorzitter. Mevr. D. Troost Tel: 420101 Voorzitter bovengenoemde verenging. Van de redactie. Van de Voorzitter. De zomer is weer ten einde, een mooie zomer: tenminste wat het weer betreft. Een lange winter staat ons weer te wachten. De dagen worden steeds korter, dus eerder het licht aan. Voor

Nadere informatie

Nummer 18 24 januari 2014. Geachte ouder(s)/verzorger(s), Hebben we verbinding?

Nummer 18 24 januari 2014. Geachte ouder(s)/verzorger(s), Hebben we verbinding? obs De Merwedonk Merwe Donk 4 6 4207 XB Gorinchem Tel: 0183 681100 Fax: 0183 681109 info@obs-de-merwedonk.nl www.obs-de-merwedonk.nl Nummer 18 24 januari 2014 Geachte ouder(s)/verzorger(s), Hebben we verbinding?

Nadere informatie

Jaargang 14, nummer 12 12 maart 2015

Jaargang 14, nummer 12 12 maart 2015 Jaargang 14, nummer 12 12 maart 2015 Blauwe Druiven Voor de vakantie heb ik op de dinsdagmiddag samen met de andere directeuren een studiemiddag gehad over Integraal. Heel kort gezegd komt het erop neer

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF 10 februari 2011 Nr.10. Algemeen:

NIEUWSBRIEF 10 februari 2011 Nr.10. Algemeen: Algemeen: NIEUWSBRIEF 10 februari 2011 Nr.10 HERINNERING OPROEP: INSCHRIJVEN NIEUWE LEERLINGEN Omdat wij graag enig zicht willen krijgen op het aantal leerlingen op onze scholen in het schooljaar 2011-2012

Nadere informatie

Westfrankelandsestraat 152 3117 AZ Schiedam 010-4261885

Westfrankelandsestraat 152 3117 AZ Schiedam 010-4261885 Schiedam, 01-06-2015 Aan de ouder(s)/verzorger(s), De maand juni is vandaag begonnen. De laatste volle maand van het schooljaar. Achter de schermen zijn we druk bezig met de voorbereidingen voor het komende

Nadere informatie

Inleiding 3 - Eureka - Wie op De Werkplaats is, houdt zich hieraan. Team 4 5 - De teamleden - De invliegers

Inleiding 3 - Eureka - Wie op De Werkplaats is, houdt zich hieraan. Team 4 5 - De teamleden - De invliegers WP wijzer team 4 Schooljaar 2014-2015 Voor de werkers van klas 1G, G1A, G1B, 2G, G2A, G2B Beste werker van team 4, Het boekje dat voor je ligt is een gids met informatie over de leerjaren 1 en 2 havo/vwo

Nadere informatie

NIEUWE LENTE, NIEUWE ENERGIE!

NIEUWE LENTE, NIEUWE ENERGIE! De Witte Vogel Digitale nieuwsbrief maart/april 2014 Snel naar: algemeen nieuws nieuws kdc nieuws so & vso overig nieuws bijzondere dagen NIEUWE LENTE, NIEUWE ENERGIE! Bij het schrijven van deze nieuwsbrief

Nadere informatie

Infokalender Schooljaar 2013-2014

Infokalender Schooljaar 2013-2014 OBS De Windhoek Abtslaan 15 4844 SL Terheijden Tel: 076-5938218 info@obsdewindhoek.nl www.obsdewindhoek.nl www.facebook.com/obsdewindhoek www.twitter.com/obsdewindhoek Infokalender Schooljaar 2013-2014

Nadere informatie

Vlaanderenstraat 56 4826 AH Breda. 076-5871177 kbsdewisselaar_info@inos.nl

Vlaanderenstraat 56 4826 AH Breda. 076-5871177 kbsdewisselaar_info@inos.nl Vlaanderenstraat 56 4826 AH Breda 076-5871177 kbsdewisselaar_info@inos.nl Beste Ouders Dit is de schoolgids en kalender van Kbs de Wisselaar. Hierin vindt u informatie over onze school: over hoe wij werken

Nadere informatie

Voordeldonk Info december 14 januari 15

Voordeldonk Info december 14 januari 15 Voordeldonk Info december 14 januari 15 Nieuws van de directie Agenda Laatste Voordeldonk Info van het jaar Wat gaat de tijd toch snel. Zo begint het nieuwe schooljaar en zo zijn we alweer bijna bij de

Nadere informatie

VOOR BEGINNENDE SPREKERS VAN HET NEDERLANDS (NIVEAU A1-A2)

VOOR BEGINNENDE SPREKERS VAN HET NEDERLANDS (NIVEAU A1-A2) Dag & tijd VOOR BEGINNENDE SPREKERS VAN HET NEDERLANDS (NIVEAU A1-A2) MODULE 13: DEZE MODULE IS ONDERDEEL VAN EEN VIJFTIENDELIGE SERIE bekijk foto/plaatje praat samen wijs aan Dag & tijd luister naar je

Nadere informatie

De Dromenvanger. Schoolgids. Basisschool. - Durven dromen - Dromen najagen - Dromen verwezenlijken

De Dromenvanger. Schoolgids. Basisschool. - Durven dromen - Dromen najagen - Dromen verwezenlijken 1 Schoolgids Basisschool De Dromenvanger - Durven dromen - Dromen najagen - Dromen verwezenlijken Als je een droom hebt, en je wilt dat hij uitkomt, ga er dan voor. Doe je uiterste best en geef niet op.

Nadere informatie

W E E K B R I E F nr. 31 01-05-2015

W E E K B R I E F nr. 31 01-05-2015 Openbare Basisschool Het Overbos Polderslaan 1 3233 VL OOSTVOORNE Telefoon: 0181-487094 Website: http://www.hetoverbos.nl E-mail: info@hetoverbos.nl W E E K B R I E F nr. 31 01-05-2015 VERJAARDAGEN 015222014

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE. 1. Voorwoord blz. 3

INHOUDSOPGAVE. 1. Voorwoord blz. 3 INHOUDSOPGAVE 1. Voorwoord blz. 3 2. De School blz. 4 Situering Waar komt onze naam vandaan? Het bestuur Het team Gezonde school Scholing leerkrachten Compensatieverlof 3. Waar de school voor staat blz.

Nadere informatie

Informantje 19 17 juni 2015 Jaargang 2014-2015

Informantje 19 17 juni 2015 Jaargang 2014-2015 Predikant Swildensstraat 35 5421 VA Gemert tel. 0492-361419 directie@kcsamenstroom.nl www.kcsamenstroom.nl Informantje 19 17 juni 2015 Jaargang 2014-2015 Inhoud Berichten voor het hele kindcentrum.2 Berichten

Nadere informatie

Scott de Jong http://www.positiefleren.nl 1

Scott de Jong http://www.positiefleren.nl 1 Scott de Jong http://www.positiefleren.nl 1 Je leest op dit moment versie 3.0 van het Gratis Ebook: Zelfvertrouwen Vergroten Bij Kinderen Geschreven door Scott de Jong. Download de allernieuwste versie

Nadere informatie

Van de directie. Openingsfeest. Beste ouders, verzorgers,

Van de directie. Openingsfeest. Beste ouders, verzorgers, De jarigen deze periode zijn: 26-06-2015 tot en met 31-7-2015 Groep 1/2A 09-07 Romaisa Sahebali Groep 1/2B 07-07 Basma Lemkhannet 15-07 Amy Hilgerson Groep 1/2C 08-07 Berat Janik Groep 3 05-07 Bjorn van

Nadere informatie

Schoolbericht nr. 5 schooljaar 2014-2015 12 maart 2015 www.obsdeschuttershoek.nl schuttershoek@zeelandnet.nl

Schoolbericht nr. 5 schooljaar 2014-2015 12 maart 2015 www.obsdeschuttershoek.nl schuttershoek@zeelandnet.nl Schoolbericht nr. 5 schooljaar 2014-2015 12 maart 2015 www.obsdeschuttershoek.nl schuttershoek@zeelandnet.nl Beste ouders/verzorgers, Hier volgt het vijfde schoolbericht in het schooljaar 2014-2015. Schoolbibliotheek

Nadere informatie

KidzFlitz 28 november 2011

KidzFlitz 28 november 2011 KidzFlitz 28 november 2011 Beste ouders, Jaarthema Liefde Het jaarthema van dit schooljaar is liefde. De geweldige liefde van God is te zien in Zijn Zoon Jezus. We zijn blij dat we juist ook op onze school

Nadere informatie

Beste ouders, 13 februari 2015

Beste ouders, 13 februari 2015 Christelijke basisschool De Melkfabriek 5, 1221 CE Hilversum 035-6859913 www.avonturijnhilversum.nl E-mail: avonturijn@proceon.nl Beste ouders, 13 februari 2015 Hierbij ontvangt u van ons de info, de laatste

Nadere informatie

Informatieboekje groep 1-2-3

Informatieboekje groep 1-2-3 Informatieboekje groep 1-2-3 Welkom op de Vlieger! De basisschool is een stukje van je leven. Voor de kinderen en ouders. Jarenlang is er diezelfde weg, van huis naar school en weer terug. In de loop van

Nadere informatie

Het Blaadje. Schooljaar 2009-2010 editie september. Inhoudsopgave Het Blaadje digitaal... Het Blaadje digitaal. Deze maand...

Het Blaadje. Schooljaar 2009-2010 editie september. Inhoudsopgave Het Blaadje digitaal... Het Blaadje digitaal. Deze maand... Het Blaadje Schooljaar 2009-2010 editie september mededelingenblad voor ouders/verzorgers van leerlingen van De Wingerd Inhoudsopgave Het Blaadje digitaal... Deze maand.... Het eerste Blaadje van dit schooljaar...

Nadere informatie

Eens was er iets, een nieuw begin, vol beloften, vol verwachtingen. En van dat iets zag God dat het goed was.

Eens was er iets, een nieuw begin, vol beloften, vol verwachtingen. En van dat iets zag God dat het goed was. Datum: 9 januari 2015 Jaargang: 25 Nummer: 6 @pcbdebranding Let op: deze versie is voor de site. Dit betekent dat we alleen voornamen gebruiken en ervoor kiezen om sommige nieuwszaken niet te vermelden.

Nadere informatie

Schoolgids 2012/2013

Schoolgids 2012/2013 Schoolgids 2012/2013 De Kameleon 01. ONZE SCHOOL 4 02. WAAR DE SCHOOL VOOR STAAT 4 03. ORGANISATIE VAN HET ONDERWIJS 5 04. WIE WERKEN ER IN ONZE SCHOOL 5 05. HET ONDERWIJS OP DE KAMELEON 6 06. DE ZORG

Nadere informatie

Veldhoflanden 92 7542 LX Enschede telefoon: 053 4771751 email: bomans-dir@skoe.nl Nr. 6 19-09-2013

Veldhoflanden 92 7542 LX Enschede telefoon: 053 4771751 email: bomans-dir@skoe.nl Nr. 6 19-09-2013 Veldhoflanden 92 7542 LX Enschede telefoon: 053 4771751 email: bomans-dir@skoe.nl Nr. 6 19-09-2013 Schoolkamp groep 8 Volgende week maandag, dinsdag en woensdag gaan de 40 kinderen van groep 8 naar Markelo.

Nadere informatie

Klassenkr@nt. GROEP 8b 2014-2015

Klassenkr@nt. GROEP 8b 2014-2015 Klassenkr@nt GROEP 8b 2014-2015 1. Inhoudsopgave 1.Inhoudsopgave 2. Voorwoord (door de leerkracht) 3. Inleiding 3a. leerkrachten stellen zich voor. 3b. Teamleiders 4. De groep 4a. Pedagogisch klimaat 4b.

Nadere informatie

Jij en het Coornhert: een succesformule!

Jij en het Coornhert: een succesformule! Jij en het Coornhert: een succesformule! Informatie over 1 atheneum en 1 gymnasium 2015-2016 Inhoudsopgave Beste achtste-groeper,... 3 Sterk vwo... 5 Verbreding voor alle vwo ers... 7 Effectieve regie...

Nadere informatie