RBCZ kinder- en jeugdtherapeuten geven je de 5!

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "RBCZ kinder- en jeugdtherapeuten geven je de 5!"

Transcriptie

1

2 Geef me de vijf! Gezamenlijke campagne vrijgevestigde kinder- en jeugdtherapeuten in de week van de opvoeding van 5 t/m 11 oktober. Doe mee!! RBCZ kinder- en jeugdtherapeuten geven je de 5! Samen: met het gezin en andere betrokkenen Preventief: erger en duurder voorkomen Eigen kracht : zelfhelend vermogen Effectief: kortdurend en geen onnodige diagnoses en labels Laagdrempelig: in de wijk, geen wachtlijst, geen verwijzing 30 september 15 Beste RBCZ kinder- en jeugdtherapeuten, Inmiddels is de transitie van Jeugdzorg in volle gang. Uit de praktijk blijkt dat niet iedere gemeente dezelfde werkwijze hanteert. Sommige kinder- en/of jeugdtherapeuten zijn bij de gemeenten al in beeld, anderen lopen tegen obstakels aan. Een obstakel kan bijvoorbeeld zijn dat de gemeente alleen met BIG- of SKJ- geregistreerde therapeuten wil werken (SKJ = Stichting Kwaliteitsregister Jeugd). Omdat wij als RBCZ-geregistreerde therapeuten voldoen aan hoge kwaliteitseisen en vallen onder klacht- en tuchtrecht, is het de hoogste tijd dat gemeenten ons serieus nemen. Daarom willen we in de week van de opvoeding gezamenlijk en in het hele land in actie komen. Actieplan Deze actie geven we vorm door onszelf als beroepsgroep te presenteren aan gemeenten als gesprekspartner in de jeugdhulp, door te laten zien waar we voor staan, en wat onze werkwijze is. Wie: alle kinder- en jeugdtherapeuten die samen willen werken met hun gemeente. Wat : actie voeren om vrijgevestigde kinder- en jeugdtherapeuten in je eigen gemeente én landelijk op de kaart te zetten Wanneer: In de week van de opvoeding (5 t/m 11 oktober 2015) Door allemaal in déze week de gemeenten en andere interessante partijen te benaderen, geven we een positieve injectie voor de samenwerking met RBCZ kinder- en jeugdtherapeuten Hoe: Door contact te leggen met ambtenaren verantwoordelijk voor het inkopen van zorg in jouw gemeente, wethouders, burgemeesters, sociale wijkteams, maar denk ook aan politieke partijen, CJG s, via Facebook of andere Social Media, lokale kranten, etc. Waarom : Gemeenten de meerwaarde van vrijgevestigde therapeuten te laten inzien en bekend maken met het RBCZ-register. De RBCZ is een overkoepelende organisatie die beroepsbeoefenaren in de complementaire zorg ( therapeuten op Hbo-niveau) certificeert en registreert. In de bijlage tref je de volgende documenten aan:

3 1. Het adviesdocument is voor jezelf, er staan tips in hoe je je kunt positioneren in je eigen gemeente. Deze tips komen voort uit de landelijke enquête onder kinder- en jeugdtherapeuten die we in het voorjaar hebben gehouden. 2. Als je informatie aan derden wilt geven, gebruik dan het profieldocument. Je kunt dit ook ter informatie op je eigen website plaatsen, of er op je eigen website naar verwijzen ( vijf). In dit document wordt het RBCZ-startpakket genoemd. Dat geeft een gemeente inzicht in de gehanteerde tarieven, en dat het inschakelen van een therapeut geen ingewikkelde opgave is. Je neemt gewoon een startpakket af. 3. Het persbericht is natuurlijk bedoeld om te sturen aan plaatselijke kranten en wellicht radio en televisie. Voeg je eigen naam en telefoonnummer er aan toe voor meer informatie. 4. Het logo van de campagne kun je delen via facebook, twitter etc. - Facebook: Vul in bij 'status': rbcz.nu/devijf (facebook zoekt zelf het plaatje erbij) - LinkedIn: maakt zelf een tekstje en gebruik de link rbcz.nu/devijf - op je eigen site: plaats het logo en de bijbehorende link: De STRATEGIE is om alles naar de rbcz-pagina door te linken: LET OP: we gaan van START op zondagavond 4 oktober, NIET EERDER!! RBCZ zal onze actie steunen door het benaderen van de landelijke pers, De Vereniging van Nederlandse Gemeenten en landelijke politici. Mocht je nog tips hebben voor de campagne, die horen we graag! En we zijn benieuwd naar je ervaringen, je kunt deze sturen naar info@vvvk.nl. Sowieso horen we graag terug wat je gedaan hebt. Veel succes! Hartelijke groeten van RBCZ werkgroep positionering kinder en jeugdtherapeuten Prem Kroon en Dorien Lindenberg ( NVPA) Nataljia Grasso en Claire Groenen (VVVK) Linda Wennekers (VIT) Sabine Balsma (NGVH)

4 RBCZ kinder- en jeugdtherapeuten ISO gecertificeerd Dé ontbrekende schakel binnen de jeugdhulp Najaar Iedereen is inmiddels op de hoogte van de veranderingen in de jeugdzorg sinds de transitie begin De kinder- en jeugdtherapeuten van RBCZ worden langzamerhand ontdekt en (h)erkend in het nieuwe speelveld van jeugdhulp. Deze diverse groep kindertherapeuten is dé ontbrekende schakel als het gaat om jeugdhulp op maat die kinderen en ouders in hun kracht zet. Interventiepiramide rond gezin, jeugd, ouder en opvoeder juridische en klinische interventies Strafrecht Justitiële (Jeugd) inrichting Residentiële Jeugdinrichting Jeugdreclassering aanpak van problemen Veilig Thuis Jeugdbescherming GGZ Geïndiceerde Zorg GGD kinder- en jeugdtherapeuten preventie Schoolmaatschappelijk werk Algemeen maatschappelijk werk Welzijnswerk, Sociale Wijkteams Centrum voor Jeugd en Gezin zorg voor een positief opvoed- en groeiklimaat Gezinsleven, buurtleven, vriendenkring, scholen, kinderopvang, sportverenigingen, religieuze instellingen, zelfhulporganisaties

5 De ontbrekende schakel in de jeugdhulp Ouders zijn gelukkig als kinderen lekker in hun vel zitten; als kinderen kunnen omgaan met wat er in het leven gebeurt en met veerkracht eventuele obstakels tegemoet kunnen treden. Een kinder- en jeugdtherapeut biedt psychosociale hulp aan kinderen, jongeren én hun ouders met als doel dat het kind/de jongere zich ongehinderd en vol vertrouwen weer verder kan ontwikkelen. Het is een oplossingsgerichte vorm van therapie om zwaardere zorg te voorkomen. Kinder- en jeugdtherapie bevindt zich op het snijvlak van preventie en behandeling binnen het nieuwe jeugdzorgveld. Een integrale aanpak waarbij het kind centraal staat en zijn omgeving (ouders, school) nauw betrokken wordt. Daardoor kan de kern van het probleem snel en effectief aangepakt worden. Waar nodig wordt doorverwezen naar andere disciplines. Kern van kinder- en jeugdtherapie Uitgangspunt is het zelfhelend vermogen van het kind. De therapeut begeleidt het kind om dit vermogen te ontdekken en te benutten. Daarbij werkt de kinder- en jeugdtherapeut nauw samen met ouders, leerkrachten en andere belangrijke volwassenen, waardoor zij beter toegerust worden om het kind verder te begeleiden. Er zijn verschillende stromingen binnen de kinder- en jeugdtherapie, zoals integratieve kindertherapie, speltherapie, psychomotorische kindertherapie, etc. RBCZ geregistreerde kinder- en jeugdtherapeuten De kinder- en jeugdtherapeuten die zijn opgenomen in het RBCZ-register zijn onafhankelijke, zelfstandige therapeuten. Ze werken veelal in een vrijgevestigde praktijk voor psychotherapie voor kinderen en begeleiding van ouders. Sommigen hebben scholen, ziekenhuizen of andere instellingen als opdrachtgever. Het zijn hoogopgeleide professionals. Ze hebben na een HBO of WO opleiding een 3 of 4 jarige-therapieopleiding gevolgd. Naast het verwerven van theoretische kennis en therapeutische competenties hebben zij zich intensief bezig gehouden met hun persoonlijke ontwikkeling tot therapeut door middel van supervisie en leertherapie. Ze voldoen aan strenge kwaliteitseisen van de bij RBCZ aangesloten beroepsverenigingen.

6 Werkwijze De kinder- en jeugdtherapeut verdiept zich in en sluit aan bij de belevingswereld van het kind, waarbij de therapie zich richt op zowel de binnenwereld als de buitenwereld, kortom het systeem, van het kind. Er wordt gebruik gemaakt van verschillende methodieken en invalshoeken zoals spel, beweging, creatieve werkvormen, korte oplossingsgerichte interventies, cognitieve gedragstherapie, systemisch werk enz., afhankelijk van wat past bij het individuele kind. Therapie op maat! Kortom Doorslaggevende redenen om voor een RBCZ kinder- en jeugdtherapeut te kiezen: Samen: met het gezin en andere betrokkenen Preventief: erger en duurder voorkomen Eigen kracht: zelfhelend vermogen Effectief: kortdurend en geen onnodige diagnoses of labels Laagdrempelig: in de wijk, geen wachtlijst, geen verwijzing nodig Vroegtijdig problemen aanpakken voorkomt grotere problemen op latere leeftijd! RBCZ startpakket en vervolgpakketten RBCZ kinder- en jeugdtherapeuten bieden een startpakket voor psychosociale hulp aan kinderen en jongeren: 1. intakegesprek met ouders 2. 5 sessies met het kind 3. evaluatiegesprek met ouders Tijdens het evaluatiegesprek krijgen de ouders adviezen en wordt bekeken of een vervolg nodig is op de middellange (tot 10 sessies) of lange termijn (tot 20 sessies). Indien nodig wordt ook doorverwezen naar andere hulpverleners. De kosten van een dergelijk startpakket bedragen rond de 600 euro, afhankelijk van het door de kindertherapeut gehanteerde tarief.

7 persbericht Ontbrekende schakel in jeugdhulp steeds vaker ontdekt RBCZ Kinder- en Jeugdtherapeuten: door steeds meer gemeenten met succes ingezet voor maatwerk in de keten van psychische hulp aan kinderen In gemeenten ontstaat ruimte voor vernieuwing en het daadwerkelijk vormgeven van de uitgangspunten van de nieuwe Jeugdwet. Zij ontdekken de vrijgevestigde, goed opgeleide kinder- en jeugdtherapeuten van RBCZ: het Register Beroepsbeoefenaren Complementaire Zorg. De therapeuten in dit register voldoen aan hoge kwaliteitseisen. Sinds 1 januari 2015 is de nieuwe Jeugdwet van kracht en zijn gemeenten verantwoordelijk voor de jeugdhulp. De bedoeling van het nieuwe beleid is dat alle kinderen gezond en veilig opgroeien, hun talenten ontwikkelen en naar vermogen meedoen. De ouders zijn hiervoor eerst verantwoordelijk. De overheid komt in beeld als dit niet vanzelf gaat. Dan moet de nieuwe jeugdhulp goed en op maat functioneren, zodat bijvoorbeeld minder kinderen in de dure gespecialiseerde jeugd-ggz terecht komen. De eerste ervaringen laten zien dat dit nog moeizaam is. Dit heeft te maken met de complexiteit en tijdsdruk van de transitie waardoor gemeenten zich genoodzaakt zagen contracten af te sluiten met bestaande reguliere zorgaanbieders. Het goede nieuws is dat er in enkele gemeenten nu ruimte komt voor vernieuwing. Zij zetten de goed opgeleide RBCZ kinder- en jeugdtherapeuten in, die met hun werkwijze naadloos aansluiten bij de uitgangspunten van de nieuwe Jeugdwet. Zo werken de RBCZ kinder- en jeugdtherapeuten vanuit de eigen kracht van kinderen en hun ouders, kortdurend, zonder overbodige diagnoses en labels, dichtbij in de wijken, en helpen ze duurdere jeugdhulp voorkomen. Door kleinschaligheid ontbreekt bureaucratie en regeldruk waardoor ze flexibel en vernieuwend kunnen werken. Een voorbeeld van kortdurende jeugdhulp door een integratief kindertherapeut in de kop van Noord- Holland. Een meisje van negen komt al vier jaar bij de kinderarts vanwege slaapproblemen, obstipatie, buikpijn en kwetsbaarheid. Na vijf sessies bij de kindertherapeut merken de ouders dat hun dochter s avonds makkelijk in slaap valt, geen melatonine meer nodig heeft en ze s nachts, zonder haar ouders wakker te maken, naar het toilet durft te gaan. De medicatie tegen obstipatie wordt afgebouwd, hun dochter is vrolijk en kan beter met tegenslag omgaan. Dit alles is binnen drie maanden bereikt. Daarna volgde nog een nazorgtraject van drie afspraken om haar nieuwe verworvenheden te verankeren. In de week van de opvoeding geven de RBCZ kinder- en jeugdtherapeuten de vijf aan alle gemeenten in Nederland: Samen: met het gezin en andere betrokkenen Preventief: erger en duurder voorkomen Eigen kracht: zelfhelend vermogen Werkgroep Kin Effectief: Kortdurend en geen onnodige diagnoses en labels Laagdrempelig: in de wijk, geen wachtlijst, geen verwijzing

Mentorprojecten en de lokale jeugdzorg. Tips voor managers en bestuurders van mentorprojecten. Marian van der Klein Judith Schöne

Mentorprojecten en de lokale jeugdzorg. Tips voor managers en bestuurders van mentorprojecten. Marian van der Klein Judith Schöne Mentorprojecten en de lokale jeugdzorg Tips voor managers en bestuurders van mentorprojecten Marian van der Klein Judith Schöne Pim & Ethan Oranje Fonds Dé grote meerwaarde van mentoring is dat mentoren

Nadere informatie

Advies 10 Notitie Jeugdbeleid

Advies 10 Notitie Jeugdbeleid Betreft : reactie op Notitie jeugdbeleid Datum : 22 december 2016 1 Inleiding Het beleid en het daarop gebaseerde uitvoeringsplan uitgewerkt in de Notitie Jeugdbeleid geldt voor de periode 2017 2018. De

Nadere informatie

Contourenvoorstel ontwikkeltafel jeugd (werkgroep begeleiding/behandeling)

Contourenvoorstel ontwikkeltafel jeugd (werkgroep begeleiding/behandeling) Contourenvoorstel ontwikkeltafel jeugd (werkgroep begeleiding/behandeling) Inleiding De werkgroep begeleiding/behandeling buigt zich over een nadere verduidelijking en aanscherping van de perceelbeschrijving

Nadere informatie

Beleid Jeugdhulp. De aanpak in Stein, de Westelijke Mijnstreek en Zuid-Limburg

Beleid Jeugdhulp. De aanpak in Stein, de Westelijke Mijnstreek en Zuid-Limburg Beleid Jeugdhulp De aanpak in Stein, de Westelijke Mijnstreek en Zuid-Limburg Agenda Wie ben ik? - Sandra Raaijmakers, beleidsmedewerker jeugdzorg Wat is mijn doel voor de avond? - Informeren over stand

Nadere informatie

Nieuwsbrief Centrum voor Jeugd en Gezin Roosendaal

Nieuwsbrief Centrum voor Jeugd en Gezin Roosendaal Nieuws voor professionals op het gebied van opvoeden en opgroeien 10 Nieuwsbrief Centrum voor Jeugd en Gezin Roosendaal In deze nieuwsbrief vindt u als professional, informatie over de ontwikkelingen van

Nadere informatie

Vraaggericht, actief-anticiperend en detecterend. Surveillance van gezondheid, groei en ontwikkeling

Vraaggericht, actief-anticiperend en detecterend. Surveillance van gezondheid, groei en ontwikkeling Unique selling points JGZ Specialisme met het gezonde kind als referentiekader Vraaggericht, actief-anticiperend en detecterend Laagdrempelig en hoog bereik Surveillance van gezondheid, groei en ontwikkeling

Nadere informatie

Systemisch kijken, werken en (be)handelen De systeemtherapeut en de systeemtherapeutisch werker

Systemisch kijken, werken en (be)handelen De systeemtherapeut en de systeemtherapeutisch werker Systemisch kijken, werken en (be)handelen De systeemtherapeut en de systeemtherapeutisch Systeemtherapeut en systeemtherapeutisch De systeemtherapeutische aanpak Een probleem of een (psychische) klacht

Nadere informatie

Beroepsregistratie voor psychologen, (ortho)pedagogen en psychotherapeuten werkzaam in jeugdhulp en jeugdbescherming

Beroepsregistratie voor psychologen, (ortho)pedagogen en psychotherapeuten werkzaam in jeugdhulp en jeugdbescherming Beroepsregistratie voor psychologen, (ortho)pedagogen en psychotherapeuten werkzaam in jeugdhulp en jeugdbescherming Inhoud Bent u psycholoog, (ortho)pedagoog of psychotherapeut in het jeugddomein? 4 Waarom

Nadere informatie

Factsheet Beroepsregistratie voor psychologen, (ortho)pedagogen en psychotherapeuten werkzaam in jeugdhulp en jeugdbescherming

Factsheet Beroepsregistratie voor psychologen, (ortho)pedagogen en psychotherapeuten werkzaam in jeugdhulp en jeugdbescherming Factsheet Beroepsregistratie voor psychologen, (ortho)pedagogen en psychotherapeuten werkzaam in jeugdhulp en jeugdbescherming Bent u psycholoog, (ortho)pedagoog of psychotherapeut in het jeugddomein?

Nadere informatie

Wat betekent de Jeugdwet voor jeugdigen en ouders?

Wat betekent de Jeugdwet voor jeugdigen en ouders? Wat betekent de Jeugdwet voor jeugdigen en ouders? Inleiding Deze folder gaat over het verbeteren van de kwaliteit in de jeugdhulp en jeugdbescherming. De folder is speciaal voor jeugdigen en ouders. In

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst

Informatiebijeenkomst Informatiebijeenkomst Transities Jeugd en Wmo 18 september 2014 Even voorstellen Marieke Dawson sr. beleidsmedewerker Jeugd en Wmo 1 In deze presentatie Wettelijk kader: wat verandert er? Wat heeft de

Nadere informatie

Informatie brochure. Integratieve Kindertherapie

Informatie brochure. Integratieve Kindertherapie Informatie brochure Integratieve Kindertherapie De Praktijk Rijksstraatweg 39a (ingang aan de zijkant) 2121 AA BENNEBROEK Tel: 06-24223671 depraktijk@quicknet.nl Mijn naam is Linda Wennekers, moeder van

Nadere informatie

Theorie en praktijk in de Nederlandse pedagogische civil society. Marian van der Klein, 15 januari 2015, Brussel

Theorie en praktijk in de Nederlandse pedagogische civil society. Marian van der Klein, 15 januari 2015, Brussel Theorie en praktijk in de Nederlandse pedagogische civil society Marian van der Klein, 15 januari 2015, Brussel Een pedagogische civil society: de theorie - 2011 Micha de Winter: Verbeter de wereld, begin

Nadere informatie

Visie op de Jeugd GGZ in de regio Groot Amsterdam 2015 2016

Visie op de Jeugd GGZ in de regio Groot Amsterdam 2015 2016 Visie op de Jeugd GGZ in de regio Groot Amsterdam 2015 2016 Versie 1, april 2015 SIGRA Netwerk Jeugd GGZ INHOUDSOPGAVE 1. Doelstelling 2. Psychische aandoeningen bij de jeugd in cijfers 3. Jeugd GGZ binnen

Nadere informatie

Samen werken aan het Haagse jeugdbeleid Denis Vink, afdeling Jeugd

Samen werken aan het Haagse jeugdbeleid Denis Vink, afdeling Jeugd Denis Vink, afdeling Jeugd Agenda Participatieproces Waar gaan we naartoe Inleiding Vragen aan commissieleden Inleiding Gemeente verantwoordelijk voor het gehele jeugdstelsel: van preventie tot jeugdhulp

Nadere informatie

Medisch specialist ziekenhuis

Medisch specialist ziekenhuis Factsheet Medisch specialist ziekenhuis en de Jeugdhulp Almere 2015 Gemeenten worden vanaf 2015 verantwoordelijk voor alle jeugdhulp: ondersteuning, hulp en zorg aan jeugdigen en ouders bij opgroei- en

Nadere informatie

Stelselherziening Jeugdzorg. Platform Middelgrote Gemeenten

Stelselherziening Jeugdzorg. Platform Middelgrote Gemeenten Stelselherziening Jeugdzorg Standpunten van het Platform Middelgrote Gemeenten 12 april 2011 I. Aanleiding Een belangrijk onderdeel van het bestuursakkoord tussen Rijk en gemeenten is de stelselherziening

Nadere informatie

Verbinden, versterken, doen wat nodig is, deskundig. Jeugd&Gezinsteams Holland Rijnland

Verbinden, versterken, doen wat nodig is, deskundig. Jeugd&Gezinsteams Holland Rijnland Verbinden, versterken, doen wat nodig is, deskundig Jeugd&Gezinsteams Holland Rijnland Verbinden, versterken, doen wat nodig is, deskundig Even voorstellen: Melissa Cabaret: JGT medewerker Alphen Linda

Nadere informatie

Deze kwaliteitseisen gelden ALS een functionaris de taak heeft POH-GGZ zorg aan jeugdigen in de huisartsenpraktijk te bieden. 2

Deze kwaliteitseisen gelden ALS een functionaris de taak heeft POH-GGZ zorg aan jeugdigen in de huisartsenpraktijk te bieden. 2 Kwaliteitseisen POH-GGZ Jeugd Friesland, Addendum op het Kwaliteitskader POHGGZ in Friesland 2014 Definitief 04-05-2018; versie goedgekeurd door het bestuur van LHV-Huisartsenkring Friesland tijdens de

Nadere informatie

Informatie brochure Integratieve Kindertherapie

Informatie brochure Integratieve Kindertherapie Informatie brochure Integratieve Kindertherapie De Praktijk Rijksstraatweg 39a (ingang aan de zijkant) 2121 AA BENNEBROEK Tel: 06-24223671 depraktijk@quicknet.nl De Praktijk voor Kindertherapie Rijksstraatweg

Nadere informatie

Psychotherapie. brochure. Praktijk de Cocon

Psychotherapie. brochure. Praktijk de Cocon brochure Praktijk de Cocon Psychotherapie Brochure Psychotherapie helpt je af te rekenen met vervelende gevoelens, storende gedachten, sociale problemen, terugkerende problemen waar je veel last van hebt.

Nadere informatie

Jeugdarts en de Jeugdwet 2015

Jeugdarts en de Jeugdwet 2015 Factsheet Jeugdarts en de Jeugdwet 2015 Gemeenten worden vanaf 2015 verantwoordelijk voor alle jeugdhulp: ondersteuning, hulp en zorg aan jeugdigen en ouders bij opgroei- en opvoedproblemen, en geestelijke

Nadere informatie

Ieder zijn kracht, samen het resultaat

Ieder zijn kracht, samen het resultaat Ieder zijn kracht, samen het resultaat Jeugdhulp op Maat Soms zijn de problemen thuis zo groot of complex, dat een gezin er zelf of met lokale hulpverlening niet meer uitkomt. Jeugdhulp op Maat is er speciaal

Nadere informatie

Kwaliteit in de Jeugdwet Werken met de norm van de verantwoorde werktoedeling

Kwaliteit in de Jeugdwet Werken met de norm van de verantwoorde werktoedeling Kwaliteit in de Jeugdwet Werken met de norm van de verantwoorde werktoedeling Juni 2015 Doelen van de Jeugdwet Nieuw stelsel moet ertoe leiden dat jeugdigen gezond en veilig opgroeien, hun talenten ontwikkelen

Nadere informatie

Transitie Jeugdzorg. 2 april 2014 Ronald Buijs Directeur Yulius KJP

Transitie Jeugdzorg. 2 april 2014 Ronald Buijs Directeur Yulius KJP Transitie Jeugdzorg 2 april 2014 Ronald Buijs Directeur Yulius KJP 2 Vragen van het organisatiecomité De transities in het sociale domein, een antwoord op? Wat is de transitie Jeugdzorg precies? Hoe ziet

Nadere informatie

Beroepsregistratie en herregistratie. in de jeugdhulp en

Beroepsregistratie en herregistratie. in de jeugdhulp en Ik ben begeleider in de gehandicaptenzorg Ik ben jeugdzorgwerker Ik ben sociaal werker Beroepsregistratie en herregistratie in de jeugdhulp en jeugdbescherming: wat vraagt het van jou? Ik werk nog niet

Nadere informatie

Beschermen & Versterken

Beschermen & Versterken Beschermen & Versterken een aanpak die werkt Een veilige omgeving voor het kind We beschermen het kind en versterken het gezin De verantwoordelijkheid voor de zorg voor kinderen die in hun ontwikkeling

Nadere informatie

Om het kind. Hervorming zorg voor de jeugd in Amsterdam

Om het kind. Hervorming zorg voor de jeugd in Amsterdam Om het kind Hervorming zorg voor de jeugd in Amsterdam . OCW Aanval op de uitval, RMC, plusvoorziening: 320 mln Onderwijsachterstanden-beleid (incl VVE): 249 mln SO, VSO, rugzakjes, praktijk ond en leerwegonder

Nadere informatie

Wethouder Johan Coes Gemeente Hellendoorn. Wethouder Jan Binnenmars Gemeente Twenterand. Wethouder Dianne Span Gemeente Wierden

Wethouder Johan Coes Gemeente Hellendoorn. Wethouder Jan Binnenmars Gemeente Twenterand. Wethouder Dianne Span Gemeente Wierden INLEIDING: Veel bijeenkomsten bezocht en meegedacht die gaan over de transitie. Inschrijven en verkrijgen van een raamovereenkomst met de 14 Twentse gemeenten De planning voor 2015 maken tot zover de indicatie

Nadere informatie

Om het kind. Hervorming zorg voor de jeugd Kennisnetwerk JGZ OCW. Justitie J&G. Provincie. Gemeenten. Gemeentefonds VWS.

Om het kind. Hervorming zorg voor de jeugd Kennisnetwerk JGZ OCW. Justitie J&G. Provincie. Gemeenten. Gemeentefonds VWS. Om het kind Hervorming zorg voor de jeugd Kennisnetwerk JGZ 19-11-2012. OCW Aanval op de uitval, RMC, plusvoorziening: 320 mln Onderwijsachterstanden-beleid (incl VVE): 249 mln SO, VSO, rugzakjes, praktijk

Nadere informatie

Om het kind. Hervorming zorg voor de jeugd in Amsterdam en de aansluiting op Passend Onderwijs

Om het kind. Hervorming zorg voor de jeugd in Amsterdam en de aansluiting op Passend Onderwijs Om het kind Hervorming zorg voor de jeugd in Amsterdam en de aansluiting op Passend Onderwijs Enkele feiten en cijfers 100.000 gezinnen 143.000 jeugdigen tot 18 jaar 67.000 jongeren 18 23 jaar Totaal budget

Nadere informatie

Jeugdhulp in Nissewaard

Jeugdhulp in Nissewaard Jeugdhulp in Nissewaard Projectleider decentralisatie jeugdhulp Angela van den Berg Regisseur jeugd en gezin JOT kernen Jolanda Combrink Inhoud 1. Wat verandert er? 2. Beleidskaders 3. Jeugdhulpplicht

Nadere informatie

Wat doet Thuisbegeleiding? Informatie over Thuisbegeleiding

Wat doet Thuisbegeleiding? Informatie over Thuisbegeleiding Wat doet Thuisbegeleiding? Informatie over Thuisbegeleiding Informatie over Thuisbegeleiding Thuisbegeleiding biedt hulp aan multiproblemgezinnen en risicogezinnen, en aan volwassenen met psychiatrische

Nadere informatie

Vragen ten aanzien van het PGB beleid en AEF-rapport:

Vragen ten aanzien van het PGB beleid en AEF-rapport: Artikel 38 vragen van de Actiepartij en van OPHaarlem naar aanleiding van de rondvraag over Vaktherapie in de Commissie Samenleving van donderdag 30 november 2017. In de overtuiging van de Actiepartij

Nadere informatie

Zorg voor Jeugd Raadsinformatieavond. 22 januari /02/2013 1

Zorg voor Jeugd Raadsinformatieavond. 22 januari /02/2013 1 Zorg voor Jeugd Raadsinformatieavond 22 januari 2013 14/02/2013 1 Headlines/voorlopige conclusies Deel I: Tussenevaluatie Buurtteams Jeugd en Gezin Pilot Ondiep/Overvecht 14/02/2013 2 Facts en figures

Nadere informatie

Jeugdhulp is geen kinderspel

Jeugdhulp is geen kinderspel Jeugdhulp is geen kinderspel Informatie voor gemeenten over de wettelijk verplichte registratie van jeugdhulpverleners Registratie jeugdhulpverleners, een sprong vooruit U heeft als gemeente de rol van

Nadere informatie

Gemeente kiest voor nieuwe werkwijze jeugdhulp Beleidsplan jeugdhulp

Gemeente kiest voor nieuwe werkwijze jeugdhulp Beleidsplan jeugdhulp Gemeente kiest voor nieuwe werkwijze jeugdhulp Beleidsplan jeugdhulp Per 1 januari 2015 zijn de gemeenten verantwoordelijk voor alle vormen van jeugdhulp. Met deze nieuwe verantwoordelijkheid ontstaat

Nadere informatie

Transformatie jeugdzorg: samen werken aan vernieuwing

Transformatie jeugdzorg: samen werken aan vernieuwing Transformatie jeugdzorg: samen werken aan vernieuwing Bestuursopdracht 2012 Subregio West-Brabant Oost Oktober 2012 Transformatie jeugdzorg: samen werken aan vernieuwing Bestuursopdracht 2012 Subregio

Nadere informatie

Jeugdhulp. Regio Gooi en Vechtstreek. Marjet van Elten Beleidsadviseur Jeugd en Onderwijs

Jeugdhulp. Regio Gooi en Vechtstreek. Marjet van Elten Beleidsadviseur Jeugd en Onderwijs Jeugdhulp Regio Gooi en Vechtstreek Marjet van Elten Beleidsadviseur Jeugd en Onderwijs m.vanelten@regiogv.nl 06-13122989 1 Regio Gooi en Vechtstreek 29 maart 2016 programma 1. Ingewikkelde tijd 2. Regio

Nadere informatie

voor kinderen en jongeren met een verstandelijke beperking of psychische problemen én hun gezin Cosis dichtbij voor hulp bij opgroeien

voor kinderen en jongeren met een verstandelijke beperking of psychische problemen én hun gezin Cosis dichtbij voor hulp bij opgroeien voor kinderen en jongeren met een verstandelijke beperking of psychische problemen én hun gezin Cosis dichtbij voor hulp bij opgroeien Hulp bij opgroeien Een kind opvoeden gaat niet altijd vanzelf. Zeker

Nadere informatie

Gemeente Haarlemmermeer

Gemeente Haarlemmermeer Gemeente Haarlemmermeer Joan Budwilowitz - Pascale Florentinus - Annette Keur Conny Klous - Yvonne Pet - Merian Waal - Lieza Walvis Wij zijn de integratieve kinder- en jeugdtherapeuten in de gemeente Haarlemmermeer

Nadere informatie

Kenniscafé Utrecht Stand van Zaken Jeugdwet

Kenniscafé Utrecht Stand van Zaken Jeugdwet Kenniscafé Utrecht Stand van Zaken Jeugdwet Transitiebureau Jeugd 1 Oktober 2013 Waarom doen we dit ook al weer? Evaluatie van de Wet op de jeugdzorg & Analyse van de parlementaire werkgroep Toekomstverkenning

Nadere informatie

Uw aanbod aamelden voor de website Bijscholing Wmo

Uw aanbod aamelden voor de website Bijscholing Wmo Uw aanbod aamelden voor de website Bijscholing Wmo Vraag 1 - Vul hier uw gegevens in: Naam organisatie (aanbieder): Voornaam: Tussenvoegsel: Achternaam: Adres: Postcode: Plaats: Telefoon organisatie: E-mail

Nadere informatie

Marktconsultatie 13 november Overlegtafel Zorgproduct Behandeling Psychosociaal

Marktconsultatie 13 november Overlegtafel Zorgproduct Behandeling Psychosociaal Marktconsultatie 13 november Overlegtafel Zorgproduct Behandeling Psychosociaal Aanleiding extra overlegtafel Reactie op verdiepingsbijeenkomst niet-integrale producten Jeugd Ambulant van 9 oktober. Kansen

Nadere informatie

Samen maken. mogelijk. wij meedoen voor jeugd ONDERSTEUNING BIJ LEVEN MET EEN BEPERKING

Samen maken. mogelijk. wij meedoen voor jeugd ONDERSTEUNING BIJ LEVEN MET EEN BEPERKING Samen maken wij meedoen voor jeugd mogelijk Kinderen en jongeren met een beperking moeten de kans krijgen zich optimaal te ontwikkelen, zodat zij zo zelfstandig mogelijk mee kunnen doen in de maatschappij.

Nadere informatie

Specialistische Gedragscoach

Specialistische Gedragscoach Specialistische Gedragscoach Van vroegsignalering tot behandeling op reguliere basisscholen, kinderdagverblijven en peuterspeelzalen Sterk Huis is er voor iedereen die hulp nodig heeft. Wij bieden een

Nadere informatie

KomPas Samen sterker op basisscholen

KomPas Samen sterker op basisscholen KomPas Samen sterker op basisscholen Informatie voor scholen en ouder(s)/verzorger(s) Samen sterker op basisscholen voor kinderen met gedragsproblemen door integrale samenwerking tussen onderwijs, toegangsteams

Nadere informatie

Jeugdzorg naar gemeente: agenda voor inhoudelijke vernieuwing

Jeugdzorg naar gemeente: agenda voor inhoudelijke vernieuwing Jeugdzorg naar gemeente: agenda voor inhoudelijke vernieuwing Tom van Yperen Nederlands Jeugdinstituut 18 januari 2012 te Den Bosch t.vanyperen@nji.nl / s.vanhaaren@nji.nl Waarom de stelselwijziging? 1.

Nadere informatie

Transitie Jeugdzorg en Jeugdgezondheidszorg. Contactpersonenavond AJN Zuid-Holland 19 september 2013

Transitie Jeugdzorg en Jeugdgezondheidszorg. Contactpersonenavond AJN Zuid-Holland 19 september 2013 Transitie Jeugdzorg en Jeugdgezondheidszorg Contactpersonenavond AJN Zuid-Holland 19 september 2013 23 maart 2007 1 Doelen van van de de avond avond 2 Programma Terugblik Inleiding stelselwijziging, tijdpad

Nadere informatie

Behandeling & Diagnostiek

Behandeling & Diagnostiek Behandeling & Diagnostiek Inhoud Voorwoord Wat doet de GGZ Groep? Werkwijze Wanneer kan de GGZ Groep u helpen? Wanneer kan de GGZ Groep u niet helpen? Diagnostiek Werkwijze Kwaliteit Vergoeding Tot slot

Nadere informatie

Bestuursopdracht beleidsplan zorg voor jeugd (2015-2019)

Bestuursopdracht beleidsplan zorg voor jeugd (2015-2019) Bestuursopdracht beleidsplan zorg voor jeugd (2015-2019) Heerenveen, juli 2013 Bestuursopdracht beleidsplan Zorg voor jeugd gemeente Heerenveen 1.Aanleiding De zorg voor de jeugd valt vanaf 2015 onder

Nadere informatie

Kwaliteitssystematiek in nieuwe Jeugdwet

Kwaliteitssystematiek in nieuwe Jeugdwet Aan Van Commissie VWS Marijke Vos, voorzitter MOgroep Datum 3 september 2013 Position paper MOgroep, Kwaliteitssystematiek in nieuwe Jeugdwet Betreft Kwaliteitssystematiek in nieuwe Jeugdwet Inleiding

Nadere informatie

Regiemodel Jeugdhulp 2015

Regiemodel Jeugdhulp 2015 Regiemodel Jeugdhulp 2015 Visie op de inrichting van een nieuw stelsel voor jeugdhulp na de decentralisatie versie 1 november 2012 Registratienr. 12.0013899 1 INLEIDING... 2 1.1 Schets van de opbouw van

Nadere informatie

Centrum Integrale Psychiatrie

Centrum Integrale Psychiatrie Centrum Integrale Psychiatrie Centrum Integrale Psychiatrie Het Centrum Integrale Psychiatrie (CIP) biedt ambulante zorg aan volwassenen met (zeer) complexe psychische en/of psychiatrische problemen.

Nadere informatie

Perceelbeschrijving. Jeugd en gezinsteam

Perceelbeschrijving. Jeugd en gezinsteam Perceelbeschrijving Jeugd en gezinsteam Samenwerkende gemeenten Holland Rijnland: Alphen aan den Rijn Hillegom Kaag en Braassem Katwijk Leiden Leiderdorp Lisse Nieuwkoop Noordwijk Noordwijkerhout Oegstgeest

Nadere informatie

MET ggz biedt als eerste ggz-organisatie Voor wie? in Nederland AMBIT aan. Deze innovatieve behandel- en begeleidingsmethode is

MET ggz biedt als eerste ggz-organisatie Voor wie? in Nederland AMBIT aan. Deze innovatieve behandel- en begeleidingsmethode is AMBIT MET ggz biedt als eerste ggz-organisatie in Nederland AMBIT aan. Deze innovatieve behandel- en begeleidingsmethode is bedoeld om jongeren met ernstige meervoudige (psychische) problemen weer op weg

Nadere informatie

Beroepsregistratie voor sociaal werkers in de jeugdhulp en jeugdbescherming

Beroepsregistratie voor sociaal werkers in de jeugdhulp en jeugdbescherming Beroepsregistratie voor sociaal werkers in de jeugdhulp en jeugdbescherming Beroepsregistratie voor sociaal werkers in de jeugdhulp en jeugdbescherming Deze factsheet biedt informatie over beroepsregistratie

Nadere informatie

MET HART EN ZIEL VOOR KINDEREN IN DE KNEL

MET HART EN ZIEL VOOR KINDEREN IN DE KNEL MET HART EN ZIEL VOOR KINDEREN IN DE KNEL JEUGDBESCHERMING GELDERLAND 2 Jeugdbescherming Gelderland is er voor kinderen in de knel en hun gezin. Samen met het gezin, in nauw overleg met collega jeugdzorginstellingen

Nadere informatie

Samenwerking JGZ - Jeugdzorg

Samenwerking JGZ - Jeugdzorg Samenwerking JGZ - Jeugdzorg Marian van Leeuwen 19 november 2012 Doelen JGZ (bron NCJ) 1. preventieve gezondheidszorg bieden aan alle kinderen in Nederland van 0-19 jaar. 2. De lichamelijke, psychische,

Nadere informatie

Het beleidsplan is tot stand gekomen door overleg met en participatie van betrokken doelgroepen, jeugdigen, ouders en professionals.

Het beleidsplan is tot stand gekomen door overleg met en participatie van betrokken doelgroepen, jeugdigen, ouders en professionals. RAADSVOORSTEL Nummer 2017/04 datum raadsvergadering : 16 Februari 2017 onderwerp : Beleidsplan preventief jeugdbeleid en jeugdhulp 2017-2020 portefeuillehouder : M. van der Weele datum raadsvoorstel :

Nadere informatie

Literatuur 145. Het Nederlands Jeugdinstituut: kennis over jeugd en opvoeding 173

Literatuur 145. Het Nederlands Jeugdinstituut: kennis over jeugd en opvoeding 173 Inhoud Inleiding 7 Deel 1: Theorie 1. Kindermishandeling in het kort 13 1.1 Inleiding 13 1.2 Aard en omvang 13 1.3 Het ontstaan van mishandeling en verwaarlozing 18 1.4 Gevolgen van kindermishandeling

Nadere informatie

DE JEUGD- & GEZINSBESCHERMER

DE JEUGD- & GEZINSBESCHERMER DE JEUGD- & GEZINSBESCHERMER BUREAU JEUGDZORG NOORD-HOLLAND Elk kind heeft recht op goede ontwikkelkansen en om op te groeien in een veilige omgeving. Als dit niet vanzelf gaat, wordt door het lokale veld

Nadere informatie

ZORG VOOR JEUGD FRYSLÂN OP KOMPAS INVOEGEN EN AANSLUITEN. Samenvatting

ZORG VOOR JEUGD FRYSLÂN OP KOMPAS INVOEGEN EN AANSLUITEN. Samenvatting ZORG VOOR JEUGD FRYSLÂN OP KOMPAS INVOEGEN EN AANSLUITEN Samenvatting Kompas voor de zorg voor de jeugd in Fryslân De zorg voor de jeugd valt vanaf 2015 onder de taken van de gemeente. De 27 Friese gemeenten

Nadere informatie

Werksessie Inkoop gezinshuizen 2018

Werksessie Inkoop gezinshuizen 2018 Werksessie Inkoop gezinshuizen 2018 gesprek aanwezig van 22 maart 2017, om 10.00 uur, locatie: Huis van de Stad, Gouda Zorgaanbieders: Aletta van Buren, s Heerenloo Annie van Winkel, Stek John Pappers,

Nadere informatie

Wat verandert er voor jeugdigen en gezinnen met jeugdhulp?

Wat verandert er voor jeugdigen en gezinnen met jeugdhulp? Wat verandert er voor jeugdigen en gezinnen met jeugdhulp? De nieuwe jeugdhulp begint bij het eerder signaleren en het sneller en effectiever aanpakken van problemen. Met de nieuwe Jeugdwet gaat de gemeente

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst VGN Stand van Zaken Jeugdwet

Informatiebijeenkomst VGN Stand van Zaken Jeugdwet Informatiebijeenkomst VGN Stand van Zaken Jeugdwet Transitiebureau Jeugd September 2013 Stand van zaken jeugdwet en landelijke ontwikkelingen 2 Voorlichtingsbijeenkomst nieuwe jeugdwet Het gebeurt per

Nadere informatie

Kwaliteitskader Jeugd in de praktijk. Veelgestelde vragen. Versie juni 2018

Kwaliteitskader Jeugd in de praktijk. Veelgestelde vragen. Versie juni 2018 Kwaliteitskader Jeugd in de praktijk Veelgestelde vragen Versie juni 2018 1. Waarom is de norm van de van toepassing 3 op de toegang tot jeugdhulp en jeugdbescherming? 2. Is het voor de toepassing van

Nadere informatie

Positief Opvoeden, Triple P in de transitie stelsel jeugd

Positief Opvoeden, Triple P in de transitie stelsel jeugd Positief Opvoeden, Triple P in de transitie stelsel jeugd Jacqueline van Rijn Jolyn Berns www.nji.nl Marion van Bommel Sandra Hollander Oktober 2013 Triple P Triple P is een evidence based opvoedondersteuningsprogramma,

Nadere informatie

Betreft: Veranderingen in de jeugdhulp en het overgangsrecht - informatie voor ouders en verzorgers van kinderen in jeugdhulp

Betreft: Veranderingen in de jeugdhulp en het overgangsrecht - informatie voor ouders en verzorgers van kinderen in jeugdhulp 10 november 2014 Betreft: Veranderingen in de jeugdhulp en het overgangsrecht - informatie voor ouders en verzorgers van kinderen in jeugdhulp Geachte heer, mevrouw, Op 1 januari 2015 gaat de nieuwe Jeugdwet

Nadere informatie

indertherapie oevorden Ellen Adema

indertherapie oevorden Ellen Adema Het Relatiehuis Het Relatiehuis Het is prettig om goed, harmonieus contact te hebben met de mensen om u heen. In het bijzonder met de mensen die dicht bij u staan, zoals uw partner, uw kinderen, uw vader

Nadere informatie

Welkom. Neem contact op zodat wij aan de hand van uw situatie specifieker kunnen aangeven wat wij kunnen betekenen. Werkgever. Werknemer.

Welkom. Neem contact op zodat wij aan de hand van uw situatie specifieker kunnen aangeven wat wij kunnen betekenen. Werkgever. Werknemer. http://www. Welkom Organisaties die afscheid gaan nemen van medewerkers helpen wij door deze medewerkers te begeleiden op weg naar nieuw werk: tijdig, passend en in een goede sfeer. Dat scheelt organisaties

Nadere informatie

Vragen en Antwoorden voor huidige cliënten jeugdhulp

Vragen en Antwoorden voor huidige cliënten jeugdhulp Vragen en Antwoorden voor huidige cliënten jeugdhulp Na 1 januari 2015 zijn de gemeenten verantwoordelijk voor de jeugdhulp. Op dit moment wordt hard gewerkt om ervoor te zorgen dat deze overgang goed

Nadere informatie

Aansluiting Richtlijnen jeugdhulp en Zorgstandaarden GGZ. Karlijn Stals, Marianne Berger, Nederlands Jeugdinstituut

Aansluiting Richtlijnen jeugdhulp en Zorgstandaarden GGZ. Karlijn Stals, Marianne Berger, Nederlands Jeugdinstituut Aansluiting Richtlijnen jeugdhulp en Zorgstandaarden GGZ Karlijn Stals, Marianne Berger, Nederlands Jeugdinstituut Kennismaken Vandaag: in gesprek Richtlijnen jeugdhulp en jeugdbescherming: wat is dat

Nadere informatie

Gemeenten krijgen vanaf 2015 veel meer verantwoordelijkheid:

Gemeenten krijgen vanaf 2015 veel meer verantwoordelijkheid: 2 juni 2014 Sociaal Domein Gemeenten krijgen vanaf 2015 veel meer verantwoordelijkheid: Jeugdzorg, AWBZ-begeleiding naar Wmo, Participatiewet. Samenhang met ontwikkelingen Publieke Gezondheidszorg en Passend

Nadere informatie

Algemene vragen van ouders over de transitie jeugdhulp

Algemene vragen van ouders over de transitie jeugdhulp Algemene vragen van ouders over de transitie jeugdhulp Voor welke vormen van jeugdhulp wordt de gemeente verantwoordelijk? In het nieuwe jeugdstelsel wordt de gemeente verantwoordelijk voor: - alle vormen

Nadere informatie

Eerstelijnsjeugdhulp. Dr. Wim Gorissen, Directeur Efectiviteit & Vakmanschap

Eerstelijnsjeugdhulp. Dr. Wim Gorissen, Directeur Efectiviteit & Vakmanschap Eerstelijnsjeugdhulp Dr. Wim Gorissen, Directeur Efectiviteit & Vakmanschap Opbouw inleiding De jeugdwet en het jeugdveld Samenwerking in de eerstelijnsjeugdhulp Samen lerend doen wat werkt 2 De Jeugdwet

Nadere informatie

SCHOOLGERICHT MAATSCHAPPELIJK WERK

SCHOOLGERICHT MAATSCHAPPELIJK WERK SCHOOLGERICHT MAATSCHAPPELIJK WERK TEAMNASCHOLING DOEL DOEL VAN DE NASCHOLING De training heeft tot doel om de taak van de schoolmaatschappelijk werker te professionaliseren, te verlichten en passend te

Nadere informatie

Uw aanbod aamelden voor de website Bijscholing Wmo

Uw aanbod aamelden voor de website Bijscholing Wmo Uw aanbod aamelden voor de website Vraag 1 - Vul hier uw gegevens in: Naam organisatie (aanbieder): Voornaam: Tussenvoegsel: Achternaam: Adres: Postcode: Plaats: Telefoon organisatie: E-mail contactpersoon:

Nadere informatie

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD Onderwerp: Beleidsplan jeugdhulp lokaal Registratienummer: 00531755 Op voorstel B&W d.d.: 18-11-2014 Datum vergadering: 27-01-2015 Portefeuillehouder: M. Schlösser Rol gemeenteraad:

Nadere informatie

Wat is Jeugdhulp? Kaders, uitgangspunten en inkoop, directeur sociaal domein Informatiebijeenkomst Raad 11 oktober 2017

Wat is Jeugdhulp? Kaders, uitgangspunten en inkoop, directeur sociaal domein Informatiebijeenkomst Raad 11 oktober 2017 Wat is Jeugdhulp? Kaders, uitgangspunten en inkoop, directeur sociaal domein Informatiebijeenkomst Raad 11 oktober 2017 Wet Jeugdhulp; aanleiding > Sterke stijging vraag naar zorg /verwijzingen (ook indicaties

Nadere informatie

Toekomstige ontwikkelingen transitie jeugdzorg Rotterdam

Toekomstige ontwikkelingen transitie jeugdzorg Rotterdam Toekomstige ontwikkelingen transitie jeugdzorg Rotterdam Decentralisaties Versterken zelfredzaamheid Wet werken naar Vermogen Jongere met ondertoezichtstelling en verstandelijke beperking Jongere met gedragsproblemen

Nadere informatie

Advanced Therapy. Jeugd- en opvoedhulp. Ibtisam Rizkallah Charlotte Stoop

Advanced Therapy. Jeugd- en opvoedhulp. Ibtisam Rizkallah Charlotte Stoop Advanced Therapy Jeugd- en opvoedhulp Ibtisam Rizkallah Charlotte Stoop 06-44464540 026-3891964 info@advancedtherapy.nl Inhoudsopgave 1 1. Jeugdhulp niveau 1... 2 2. Jeugdhulp niveau 2... 5 3. Jeugdhulp

Nadere informatie

Onderwerp Beleidskader Jeugd Datum 6 november 2018

Onderwerp Beleidskader Jeugd Datum 6 november 2018 2018-377 Gemeenteraad Onderwerp Beleidskader Jeugd 2018-2022 Datum 6 november 2018 Raadsvoorstel Afdeling Strategie Maatschappelijke Ontwikkeling Portefeuillehouder J. Kuiper Onderwerp Vaststelling Beleidskader

Nadere informatie

WELKOM Informatiebijeenkomst wetsvoorstel jeugd

WELKOM Informatiebijeenkomst wetsvoorstel jeugd WELKOM Informatiebijeenkomst wetsvoorstel jeugd Transitiebureau Jeugd September 2013 Stand van zaken jeugdwet en landelijke ontwikkelingen 2 Voorlichtingsbijeenkomst nieuwe jeugdwet Het gebeurt per 1 januari

Nadere informatie

INFORMATIE FOLDER DE ZORG EN ONDERSTEUNING IN HOLLANDS KROON ALTIJD DICHTBIJ

INFORMATIE FOLDER DE ZORG EN ONDERSTEUNING IN HOLLANDS KROON ALTIJD DICHTBIJ DE ZORG EN ONDERSTEUNING IN HOLLANDS KROON ALTIJD DICHTBIJ INFORMATIE FOLDER U heeft een afspraak gemaakt bij het wijkteam. Wat kunt u van ons verwachten? En hoe kunt u zich zo goed mogelijk op deze afspraak

Nadere informatie

Jaarbericht 2015 Utrecht, 21 juni 2016

Jaarbericht 2015 Utrecht, 21 juni 2016 Jaarbericht 2015 Utrecht, 21 juni 2016 1 Jaarbericht 2015 Samen Veilig Midden-Nederland Leeswijzer Dit jaarbericht is een samenvatting van de maatschappelijke jaarverantwoording 2015 van Samen Veilig Midden-Nederland

Nadere informatie

Bijeenkomst samenwerkingsverband PO Duin en Bollenstreek

Bijeenkomst samenwerkingsverband PO Duin en Bollenstreek Bijeenkomst samenwerkingsverband PO Duin en Bollenstreek Transitie van de jeugdzorg naar gemeenten. Wat betekent dat voor kinderen, ouders en onderwijs? Marion Goedhart, trekker transitie jeugdzorg gemeenten

Nadere informatie

hoofdlijnennotitie Decentralisatie Jeugdzorg Westelijke Mijnstreek

hoofdlijnennotitie Decentralisatie Jeugdzorg Westelijke Mijnstreek Betreft Vergaderdatum hoofdlijnennotitie Decentralisatie Jeugdzorg Westelijke Mijnstreek 25-februari-2014 Gemeenteblad 2014 / Agendapunt Aan de Raad Voorstel De gemeenteraad wordt voorgesteld: 1. De hoofdlijnennotitie

Nadere informatie

Jeugdzorg Brabant Noord Oost. 20 september 2013

Jeugdzorg Brabant Noord Oost. 20 september 2013 Jeugdzorg Brabant Noord Oost 20 september 2013 Inhoudsopgave Hoe vindt een gezin de juiste hulp? Hoe organiseren we de juiste hulp? Hoe loopt het proces? Inhoudsopgave 2 Hoe vindt een gezin de juiste hulp?

Nadere informatie

NASCHOLINGSCENTRUM MAATSCHAPPELIJK WERK

NASCHOLINGSCENTRUM MAATSCHAPPELIJK WERK TEAMNASCHOLING SCHOOLGERICHT MAATSCHAPPELIJK WERK 1 SCHOOLGERICHT MAATSCHAPPELIJK WERK DOEL VAN DE NASCHOLING De training heeft tot doel om de taak van de schoolmaatschappelijk werker te professionaliseren,

Nadere informatie

Project MEEdoen. De aanvraag betreft een subsidie uit het Transitiefonds Sociaal Domein en hebben betrekking op domein D; invoering Passend Onderwijs.

Project MEEdoen. De aanvraag betreft een subsidie uit het Transitiefonds Sociaal Domein en hebben betrekking op domein D; invoering Passend Onderwijs. Project MEEdoen Mede namens SKL en WSNS, biedt MEE IJsseloevers hierbij 2 projectbeschrijvingen aan betreffende MEEdoen in het basisonderwijs en MEEdoen in de kinderopvang. Beide projecten worden door

Nadere informatie

Begeleidingsplan volwassenen en jongeren van 16 en 17 jaar

Begeleidingsplan volwassenen en jongeren van 16 en 17 jaar Begeleidingsplan volwassenen en jongeren van 16 en 17 jaar Begeleidingsovereenkomst jongeren (16 en 17 jaar) en volwassenen... 2 In te vullen voor het intakegesprek Begeleidingsplan... 5 In te vullen na

Nadere informatie

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Purmerend;

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Purmerend; GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Purmerend Nr. 23948 5 februari 2018 Nadere regels jeugdhulp Purmerend 2018 Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Purmerend; gelet op

Nadere informatie

Ontwikkelingen in de jeugdzorg. Deventer, 1 juni 2012 Jos Baecke, lector sturing in de jeugdzorg

Ontwikkelingen in de jeugdzorg. Deventer, 1 juni 2012 Jos Baecke, lector sturing in de jeugdzorg Ontwikkelingen in de jeugdzorg g Deventer, 1 juni 2012 Jos Baecke, lector sturing in de jeugdzorg Presentatie ti Evaluatie Wet op de jeugdzorg (2009) Contouren nieuwe stelsel Marktanalyse in het kader

Nadere informatie

Begeleiding. in en om de school

Begeleiding. in en om de school Begeleiding in en om de school De meeste kinderen gaan gewoon naar school en ontwikkelen zich goed. Een klein deel heeft daarbij extra ondersteuning of hulp nodig. Bijvoorbeeld op het gebied van gedrag

Nadere informatie

Programma. 19.30-20.00 uur Inloop koffie en thee. Presentatie transitie jeugdhulp door Marion Goedhart, transitiemanager Jeugdhulp Holland Rijnland

Programma. 19.30-20.00 uur Inloop koffie en thee. Presentatie transitie jeugdhulp door Marion Goedhart, transitiemanager Jeugdhulp Holland Rijnland Programma 19.30-20.00 uur Inloop koffie en thee 20.00-20.20 uur Presentatie transitie jeugdhulp door Marion Goedhart, transitiemanager Jeugdhulp Holland Rijnland 20.20-20.40 uur 20.40-20.50 uur Toelichting

Nadere informatie

De uitdagingen van de transformatie zijn de kansen voor de JGGZ en zijn academische functie

De uitdagingen van de transformatie zijn de kansen voor de JGGZ en zijn academische functie Inleiding Rutger Hageraats Symposium De Bascule 26-06-2015 De uitdagingen van de transformatie zijn de kansen voor de JGGZ en zijn academische functie De aanleiding Wat was er ook alweer aan de hand? Niet

Nadere informatie

Vluchtelingenjeugd Centraal

Vluchtelingenjeugd Centraal pilot cursus Vluchtelingenjeugd Centraal Trainerspool VWMN april 2012 Programma Introductie Uitleg project en cursus Informatie over vluchtelingenjeugd ~ korte pauze ~ Rol VluchtelingenWerk Houding, tips

Nadere informatie

Voor wie? Hoe werkt het?

Voor wie? Hoe werkt het? GEZINSPOLI Heeft u een psychische aandoening en heeft dit een negatieve invloed op uw gezinsleven? Ervaart u vaak spanningen binnen de relatie met uw partner, is er sprake van een onrustige thuissituatie

Nadere informatie

De nieuwe Jeugdwet op hoofdlijnen. André Schoorl Programma stelselherziening jeugd

De nieuwe Jeugdwet op hoofdlijnen. André Schoorl Programma stelselherziening jeugd De nieuwe Jeugdwet op hoofdlijnen André Schoorl Programma stelselherziening jeugd Aanleiding Conclusies Parlementaire werkgroep 2011: - Huidige stelsel is versnipperd - Samenwerking rond gezinnen schiet

Nadere informatie