Handleiding bij de digitale les bij de familiemusical Kinderen voor Kinderen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Handleiding bij de digitale les bij de familiemusical Kinderen voor Kinderen"

Transcriptie

1 Handleiding bij de digitale les bij de familiemusical Kinderen voor Kinderen Liedjes schrijven Kinderen voor Kinderen is al vele jaren een enorm succes. Dit jaar verschijnt alweer het 35 ste album van het Kinderkoor. Voor het eerst komt er ook een Kinderen voor Kinderenfamiliemusical op de planken: Waanzinnig gedroomd. Basisschoolleerlingen kunnen zelf een lied maken voor de voorstelling. Het winnende lied wordt echt vertolkt in de musical én komt op de nieuwe cd van Kinderen voor Kinderen. Maar hoe doe je dat, een lied schrijven? In deze digitale les leren de kinderen dit stap voor stap. In de les komen de kerndoelen basisonderwijs Nederlands en Kunstzinnige oriëntatie aan bod: Kerndoel 9 De leerlingen krijgen plezier in het lezen en schrijven van voor hen bestemde verhalen, gedichten en informatieve teksten. Kerndoel 54 De leerlingen leren beelden, muziek, taal, spel en beweging te gebruiken, om er gevoelens en ervaringen mee uit te drukken en om ermee te communiceren. Kerndoel 55 De leerlingen leren op eigen werk en dat van anderen te reflecteren. Kerndoel 56 De leerlingen verwerven enige kennis over en krijgen waardering voor aspecten van cultureel erfgoed. In de lesbeschrijving staan per onderdeel de tussendoelen om uiteindelijk de tekst te kunnen schrijven. Ook staan er extra opdrachten beschreven die optioneel zijn. De hele les duurt ongeveer 55 minuten. Daarna gaan de leerlingen de tekst schrijven. In de lesbeschrijving vindt u per onderdeel de geschatte duur. U kunt de les in één keer geven of de oefeningen verdelen over meerdere momenten. De les is geschikt voor groep 4 tot en met 8. Bij de rijmoefening vindt u een gemakkelijke en een moeilijke variant. U kunt de les klassikaal geven op het digitale schoolbord, of individueel of in groepjes op de computer. Aan het eind schrijven de leerlingen hun eigen lied. U kunt ervoor kiezen om met de hele klas een lied te schrijven, in groepjes, of ieder kind een eigen tekst te laten maken. Meer informatie over de wedstrijd leest u op de laatste pagina van deze handleiding. Op het beginscherm staan alle onderdelen van de les. Linksonder op iedere pagina kunt u de handleiding downloaden als pdf. Het woordweb en de rijmoefeningen kunt u ook printen. Handig wanneer er bijvoorbeeld niet voldoende computers aanwezig zijn voor alle leerlingen. U vindt de printversies van het woordweb en de rijmoefening in deze handleiding.

2 Lesbeschrijving Klik op de bovenste opdracht: Wat maakt een liedje goed? 2 minuten Doelen: introductie van het onderwerp, aansluiting bij belevingswereld van de leerlingen de leerlingen leren waaraan een goed lied voldoet Mylène en Rosanne zijn ook jurylid bij deze wedstrijd. Kenmerken volgens hen: makkelijk mee te zingen het blijft in je hoofd zitten het lied doet iets met je Voor de leerlingen zelf een lied gaan maken, leren ze wat een lied een goed lied maakt. In het filmpje vertellen Mylène en Rosanne die afgelopen jaar Nederland vertegenwoordigden op het Junior Eurovisiesongfestival wat zij een goed lied vinden en waarom. Klik op het driehoekje om het filmpje te starten. Rechtsonder kunt u op ieder moment terug of juist verder in de les. Klik na het kijken op verder.

3 12 minuten Doelen: leerlingen maken kennis met het thema van een lied leerlingen luisteren naar muziek en associëren met beelden/woorden De leerlingen gaan luisteren naar twee liedjes. Dit zijn andere liedjes dan het nummer waarop de leerlingen uiteindelijk een tekst gaan schrijven. U kunt voor iedere leerling het woordweb drie keer printen, voor beide liedjes een web, en een web voor de eindopdracht (zie opdracht aan de slag met je eigen song). Natuurlijk kan het web ook op de computer ingevuld worden. In de witte vakjes schrijven de leerlingen woorden die in hen opkomen als ze naar de muziek luisteren. In het gele vak in het midden noteren ze waar het liedje over gaat. Dit is het thema. Extra Wij hebben hier twee liedjes gekozen, maar u kunt nog veel meer liedjes gebruiken. Zorg ervoor dat het onbekende liedjes zijn, zodat de leerlingen vrij kunnen associëren. In plaats van een woordweb kunt u er bijvoorbeeld voor kiezen om de leerlingen een tekening te laten maken bij wat ze horen. Denk hierbij ook aan kleurgebruik (hoor ik zwart, pastel of rood?). Leerlingen schrijven een verhaal bij de muziek. Dit verhaal gebruiken ze later bij het maken van hun liedtekst. Klik rechtsonder op verder. Liedje 1: Boekenwurm, thema: lezen Liedje 2: Ik ben wie ik ben, thema: jezelf zijn/iemand niet beoordelen op zijn uiterlijk

4 3 minuten Doelen: de leerlingen kennen de criteria waaraan een goed lied moet voldoen de leerlingen weten wat een thema is In de vorige opdracht hebben de leerlingen geleerd wat een thema is. In dit filmpje vertelt zangeres en jurylid van deze wedstrijd Maaike Ouboter hoe zij een liedje schrijft. Misschien kennen kinderen Maaike van haar hit Dat ik je mis. Maaike haalde vorig jaar de finale van het televisieprogramma De beste singer-songwriter van Nederland. De zangeres schrijft haar eigen teksten en begeleidt zichzelf op gitaar. Eventueel kunt u Maaike bij de kinderen introduceren door op YouTube haar optreden bij De beste singersongwriter van Nederland te laten zien De tips van Maaike: een lied moet over één ding gaan goed denken of alle woorden geschikt zijn voor het thema bedenk voor wie je de tekst schrijft welke woorden komen in je op als je aan die persoon en het thema van het liedje denkt? Klik op het driehoekje om het filmpje te starten. Klik na het kijken op verder.

5 8 minuten Doelen: de leerlingen leren met hulp van de tips bij de icoontjes hoe ze hun eigen thema kunnen kiezen vakantie. Maar gaat je liedje over een gewond vogeltje, dan hoort daar een rustige melodie bij en wordt het liedje serieus. De leerlingen weten wat een thema is en wat belangrijk is bij het bepalen van het thema. De tekst die ze aan het eind van de les schrijven, moet gaan over muziek. Hoe ze dit thema verder invullen, mogen ze helemaal zelf bedenken. Voor deze les staat het thema dus al vast, maar hoe kies je eigenlijk een thema? Ieder icoontje op het scherm bevat een tip. koptelefoon: wat vind je leuk? Kies een thema dat je goed kent. Daar weet je namelijk veel over en dan is het makkelijker om een liedje te schrijven. Als je bijvoorbeeld een hele lieve hond hebt, kun je dat als thema kiezen. Maar als je niet zoveel van honden weet, is het niet zo handig om dat als thema te kiezen. microfoon: wat vind jij belangrijk? Is er iets dat jij zo belangrijk vindt dat je het aan iedereen wilt vertellen? Wil je vertellen dat je boos bent over de hondenpoep op straat, zeg je graag hoe lief je konijn is of wil je dat iedereen weet hoe goed jij bent in rekenen? Dan is dat misschien een goed thema voor jou. muzieknoot: vrolijk of serieus? Wil je een vrolijk liedje maken, of juist een heel serieus liedje? Daar moet je wel rekening mee houden als je het thema kiest. Want bij een vrolijke melodie hoort een vrolijk thema zoals de zon of recorder: houd het kort Maak je thema niet te ingewikkeld. Hoe korter je kunt zeggen waarover je liedje gaat, hoe beter. Soms kun je een ingewikkeld onderwerp ook makkelijk zeggen. In plaats van ik vind het stom dat ik iedere avond een half uur eerder dan mijn zus naar bed moet kun je ook als thema kiezen naar bed. Dat is korter en dus beter, want het thema van je liedje komt waarschijnlijk vaak terug in de tekst. Verzin daarom ook andere omschrijvingen van je thema. ipod: vraag het aan vrienden Weet je echt niet waarover jouw lied zou moeten gaan? Vraag dan aan je vrienden of klasgenoten welk thema ze bij jou vinden passen. Misschien noemen ze wel een thema waar jij nog niet aan had gedacht. tamboerijn: woorden Heb je een thema gekozen? Schrijf dan in het woordweb alles op waar je bij dat thema aan denkt. Dat mag alles zijn wat je ziet, hoort, voelt of denkt bij dit thema. Niet alleen losse woorden kun je invullen, je mag ook korte zinnen opschrijven. Weet je even niets meer? Vraag dan aan je klasgenoten waar zij aan denken bij jouw thema. Bespreek alle tips met de leerlingen. Klik op verder.

6 5 minuten Doelen: leerlingen maken kennis met rijmen in songteksten leerlingen leren verschillende manieren om te rijmen leerlingen weten wat rijmschema s zijn Maaike weet als tekstschrijver heel veel van rijmen. Zij legt uit: rijmen kan op veel manieren welk rijmschema zij graag gebruikt dat je moet uitkijken dat het geen sinterklaasgedicht wordt dat de woorden belangrijker zijn dan de uiteindelijke rijm Klik op het driehoekje om het filmpje te starten. Na het kijken, kunt u op de cijfers 1,2 en 3 klikken voor meer tips: tip 1 Ieder lied heeft een rijmschema. Daaraan kun je zien welke zinnen op elkaar rijmen. Het rijmschema AABB betekent dat de eerste twee zinnen op elkaar rijmen en de derde en de vierde zin ook op elkaar rijmen. ABAB is ook een rijmschema. Dan rijmen de eerste en de derde zin op elkaar en de tweede en de vierde zin. De leerlingen schrijven zelf een rijm met beide rijmschema s. Lees ze voor aan de klas en kijk of de leerlingen de rijmschema s ontdekken. tip 2 Kun je er maar niet opkomen wat er rijmt op een woord? Bedenk dan of je het ook anders kunt zeggen. Er rijmt bijvoorbeeld niet zoveel op liedje, maar er rijmen wel veel woorden op song. Extra: Een ander woord met dezelfde betekenis heet een synoniem. Er bestaan ook synoniemenwoordenboeken. Bedenk een paar woorden die moeilijk rijmen en laat de leerlingen op zoek gaan naar alternatieven. tip 3 Heb je een zin waar niets op rijmt? Zet de woorden in de zin dan in een andere volgorde. Dan staat er een ander woord achteraan en rijmt het misschien wel. In plaats van Ik lust echt geen spruitjes kun je ook zeggen Spruitjes lust ik echt niet. Dan zeg je hetzelfde, maar kun je andere woorden op de zin laten rijmen. Klik na het lezen op verder. Extra: De leerlingen gaan op zoek naar liedjes met rijmschema AABB en met ABAB. Ze kunnen een quiz maken voor hun klasgenoten die de rijmschema s moeten herkennen.

7 Doelen: leerlingen weten welke woorden rijmen leerlingen kunnen zelf rijmwoorden verzinnen leerlingen begrijpen de theorie over rijmschema s en kunnen hier zelf mee werken Na de theorie over rijmen, gaan de leerlingen oefenen. Ze kunnen kiezen voor een makkelijke of een moeilijke opdracht. Allebei kan natuurlijk ook. Klik op makkelijk of moeilijk. 10 minuten Doelen: De leerlingen slepen de losse woorden naar de open plaatsen om het liedje te laten rijmen. Is het antwoord goed, dan verschijnt er een, is het antwoord fout, dan komt een in beeld. U kunt dit scherm ook printen. In dat geval verbinden de leerlingen de woorden met lijnen met de open plekken. Als alle antwoorden ingevuld zijn, kunt u het liedje beluisteren. hoe? Ik, ik, ik Ik heb een gympentic Ik heb ze echt in elke kleur k Heb meteen een goed humeur Als ik mijn veters strik Ik, ik, ik Ik heb een gympentic Pimpelpaars of roze-groen Nee, ik kan er niks aan doen Want die gympen dat ben ik Ik heb ze in oranje Maar ook in kanariegeel Ik heb ze met en zonder franje Het zijn er echt ontzettend veel Blauwe als ik niet zo blij ben Met glitters voor het nieuwe jaar Zo gek als jij maar kan bedenken Voor elke dag een ander paar

8 Klik op verder voor het volgende filmpje of op terug en dan op ik ga de moeilijke oefening doen als u ook de moeilijke variant wilt proberen. Extra: Op internet zijn oneindig veel liedteksten op rijm te vinden. Print ze uit (of laat de leerlingen dit zelf doen) en maak een aantal rijmwoorden onleesbaar. Schrijf de rijmwoorden waaruit de leerlingen kunnen kiezen op het blad zodat ze deze weer met lijnen kunnen verbinden met de lege plekken. 10 minuten Bij de moeilijke variant staan de antwoorden er niet bij, maar verzinnen de leerlingen deze zelf. Dit scherm kunt u ook printen. Als de leerlingen alle woorden hebben ingevuld, kunt u het liedje beluisteren zodat de leerlingen hun antwoorden kunnen controleren. hoe? De hele tekst vindt u ook hieronder. Ze hoeven niet precies dezelfde woorden gebruikt te hebben als in de originele songtekst, ook andere vondsten kunnen goed zijn. Als ik door de stad loop, vraag ik me vaak af Waarom zijn alle mensen zo nors en zo kortaf? Steeds maar sjagerijnig en nooit s in hun schik Waarom zijn er zo weinig figuren zoals ik? Ik ben iemand die nooit moppert en nooit gromt en ik zal je eens vertellen hoe dat komt Ik word altijd wakker met een wijsje in m n hoofd k loop de hele dag te zingen en te f luiten Elke morgen wakker met een wijsje in m n hoofd als ik binnenkom, dan rinkelen de ruiten Het is gewoon een wonder, het is gewoon geluk Wakker met een wijsje, en m n dag kan niet meer stuk en m n dag kan niet meer stuk Klik op verder om door te gaan. Extra: Op internet zijn oneindig veel liedteksten op rijm te vinden. Print ze uit (of laat de leerlingen dit zelf doen) en maak een aantal rijmwoorden onleesbaar. Laat de leerlingen hun eigen rijmwoorden invullen. Laat daarna de originele tekst horen.

9 5 minuten Tjeerd Oosterhuis is ook jurylid bij deze wedstrijd. Hij is muzikant, liedjesschrijver, componist en muziekproducent. In het filmpje vertelt hij hoe je een liedje opbouwt met coupletten en refrein en wat een metrum is. Belangrijk om te onthouden: De belangrijkste boodschap zit in het refrein en wordt herhaald. weetje 1 Wist je dat de Nederlander Ad Visser in 2006 een lied heeft geschreven met 1050 coupletten? Het lied duurde wel acht uur en drie kwartier. weetje 2 Wist je dat ons volkslied het Wilhelmus vijftien coupletten heeft? Ieder couplet begint met een van de letters van de naam van Willem van Nassau Klik op het driehoekje om het filmpje te starten. Na het kijken, kunt u op de cijfers 1 en 2 klikken voor leuke weetjes. Klik op verder om door te gaan. 10 minuten + schrijven songtekst Na alle theorie en tips gaan de leerlingen nu bijna zelf aan de slag. In het eerste deel van het filmpje vertelt jurylid, acteur en een van de schrijvers van het script van de voorstelling Roeland Fernhout dat de voorstelling Waanzinnig Gedroomd over Guus gaat, een jongen van 9 jaar die zijn vader afgelopen jaar is verloren. Hij is met zijn moeder naar een nieuwe stad verhuisd en komt daar in een nieuwe klas. In de klas wordt nogal veel gepest, omdat de kinderen elkaar alleen maar irritant vinden. In de musical beleven we hoe de muzikale jonge meester Jip de klas omtovert tot een leuke groep die weer plezier met elkaar heeft.

10 Hoe? Door samen muziek te maken en elkaar door liedjes iets te vertellen wat ze anders nooit zouden durven. Want muziek verbindt. Voordat meester Jip weer vertrekt, schrijft de klas voor hem een lied. Een lied over wat ze hebben geleerd van hem, wat muziek nu voor hen betekent: alles kan veranderen door muziek je kunt elkaar beter begrijpen, omdat muziek iets doet wat in woorden niet te omschrijven valt muziek dringt je hart binnen zonder dat je het door hebt muziek kan je zelfs bij iemand brengen die je heel erg gemist hebt Dat is dus het lied dat de leerlingen nu zelf mogen verzinnen en schrijven. Waarom is muziek maken zo leuk? En wat doet muziek met je? Heb je al een bijzondere ervaring gehad bij het luisteren naar muziek? Heb je je iets kunnen herinneren wat je al lang vergeten was? Kon je een keer wegdromen? Wat voelde je toen? En is je al een keer opgevallen dat grote mensen soms ook weer kinderen worden bij het luisteren naar een liedje? In het tweede deel van het filmpje vertelt Tjeerd Oosterhuis hoe het lied waarbij de leerlingen een tekst gaan maken ongeveer klinkt. Hij vertelt ook waaraan het lied moet voldoen. Klik op het driehoekje om het filmpje te starten. Na het kijken downloadt u de muziek en schrijven de leerlingen hun eigen tekst. Hierbij gebruiken ze de tips en oefeningen die ze eerder voor het eerste liedje gebruikt hebben. Nu beginnen ze met een nieuw woordweb. Nog even alle stappen op een rij: Stappenplan: 1. Download het songbedje, luister naar de muziek. Wat komt er in je op? 2. Bespreek samen het thema van het lied - Muziek : Wat betekent muziek voor jou? Wat voel je? Wat voor beelden zie je? Wat voor woorden komen spontaan in je op? (vul deze in op je woordweb) 3. Wat zijn de belangrijkste zinnen of woorden? Kun je hiermee een refrein schrijven? 4. Kun je als je een refrein hebt ook de coupletten schrijven? 5. Kijk kritisch naar je tekst als deze af is. Waar gaat het over? Wat wil je eigenlijk zeggen? Staan er ook dingen in die hier niets mee te maken hebben? Zo ja schrap die dan. 6. Kijk en luister nog eens naar alle tips die in deze les gegeven werden. Voldoet jouw liedje aan de eisen? Pas eventueel nog iets aan. 7. Zing of lees je liedje voor publiek (je klasgenoten, juf, meester, vader, moeder, opa, oma, broer, zus alles kan) en vraag om kritiek. Zo kun je je tekst nog beter maken! 8. Als je klaar bent, stuur je je liedje per mail naar: liedjeswedstrijd@waanzinniggedroomd.nl Of per post naar: Waanzinnig Gedroomd Johannes Vermeerplein DV Amsterdam Je mag zelf kiezen hoe je het liedje instuurt. Bijvoorbeeld een mp3 tje, gewoon een getypte tekst, een creatief filmpje, een knutselwerk, jij mag het zeggen!

11 printversie rijmoefeningen

12 printversie rijmoefeningen

13 printversie woordenweb

14 Meer informatie Speeldata Waanzinnig Gedroomd is volgend theaterseizoen ruim honderd keer te zien in de Nederlandse theaters. De precieze data en theaters worden in april bekendgemaakt. De première is 19 oktober in het DeLaMar Theater Amsterdam. Cast Daar zijn we volop naar aan het zoeken. Kinderen kunnen zich nog aanmelden voor de audities. Ze kunnen kijken op Er spelen ook volwassenen mee in de voorstelling. De cast wordt in april bekendgemaakt. Voor wanneer moeten we het liedje insturen? De deadline is 28 februari. Hoe wordt de winnaar gekozen? Uit alle inzendingen kiest de jury per provincie één winnaar. Deze twaalf winnende liedjes worden vervolgens ingezongen door de Mylène en Rosanne. Vanaf 10 maart staan de liedjes op de website en kan het Nederlandse publiek stemmen op hun favoriete liedje. De liedjesschrijvers die in de top drie belanden, krijgen een exclusieve workshop van de jury, waarna de jury begin april bekendmaakt wie de winnaar is! Wat gebeurt er uiteindelijk met je liedje? Je liedje komt op de 35ste cd van Kinderen voor Kinderen Je liedje krijgt een belangrijke plek in de Kinderen voor Kinderen familiemusical Waanzinnig Gedroomd Het Kinderen voor Kinderen-koor zingt jouw liedje tijdens de bijzondere jubileumuitzending in Carré in Amsterdam. Kan ik ook iets winnen wanneer mijn liedje wordt uitgekozen? Zeker! Je bent eregast bij de première van de familiemusical WAANZINNIG GEDROOMD op 19 oktober 2014 in het theater DeLaMar in Amsterdam (max 4 personen).

Wat voor tekst schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een poëziekaart. Hoe pak je het schrijven van een gedicht aan?

Wat voor tekst schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een poëziekaart. Hoe pak je het schrijven van een gedicht aan? Les 1: Een poëziekaart maken Wat voor tekst schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een poëziekaart Lees over Verbonden zijn. Verbonden zijn De Nieuwsbegrip leesles gaat over de ramadan. Tijdens de

Nadere informatie

Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken

Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken Huiswerk Spreekbeurten Werkstukken - 2 - Weer huiswerk? Nee, deze keer geen huiswerk, maar een boekje óver huiswerk! Wij (de meesters en juffrouws) horen jullie wel eens mopperen als je huiswerk opkrijgt.

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven: Nieuwsbegripfilmpje kijken. Wat voor tekst schrijf je en voor wie: een gedicht over Egypte

Waarom ga je schrijven: Nieuwsbegripfilmpje kijken. Wat voor tekst schrijf je en voor wie: een gedicht over Egypte Les 1: Een gedicht over Egypte schrijven Waarom ga je schrijven: Nieuwsbegripfilmpje kijken 1. Bekijk het Nieuwsbegripfilmpje van het Jeugdjournaal op www.nieuwsbegrip.nl. Het filmpje gaat over de situatie

Nadere informatie

in de klas Opzet lesbrief

in de klas Opzet lesbrief in de klas lesbrief Opzet lesbrief De lesbrief Alleen op de wereld sluit aan bij de voorstelling van Maas theater en dans en nummer #92 van het BoekieBoekietijdschrift. Alle lessen zijn ook geschikt voor

Nadere informatie

Wat schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een. Hoe pak je het schrijven van een gedicht aan?

Wat schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een. Hoe pak je het schrijven van een gedicht aan? Les 1: Een poëziekaart maken poëziekaart Lees over Verbonden zijn. Wat schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een Verbonden zijn De Nieuwsbegrip leesles gaat over de ramadan. Tijdens de ramadan voelen

Nadere informatie

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten www.edusom.nl Opstartlessen Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten Wat leert u in deze les? Een gesprek voeren over familie, vrienden en buurtgenoten. Antwoord geven op vragen. Veel succes! Deze les

Nadere informatie

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij.

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij. Lied: Ik ben ik (bij thema 1: ik ben mezelf) (nr. 1 en 2 op de CD) : Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Ik heb een mooie naam, van achter en vooraan.

Nadere informatie

MUSEUMKLAS VAN HET JAAR 2014: DE OPDRACHTEN

MUSEUMKLAS VAN HET JAAR 2014: DE OPDRACHTEN MUSEUMKLAS VAN HET JAAR 2014: DE OPDRACHTEN Praktische informatie Tijdsduur: 2 uur (exclusief montagetijd) Lesdoel: Het op een originele manier verslag doen van het museumbezoek. Benodigdheden: Camera

Nadere informatie

Luisteren: muziek (A2 nr. 3)

Luisteren: muziek (A2 nr. 3) OPDRACHTEN LUISTEREN: MUZIEK www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. U

Nadere informatie

Eenzaam. De les. Inhoud. Doel. Materiaal. Belangrijk. les

Eenzaam. De les. Inhoud. Doel. Materiaal. Belangrijk. les 8 Inhoud 1 Eenzaam De Soms ben je alleen en vind je dat fijn. Als alleen zijn niet prettig aanvoelt, als je niet in je eentje wilt zijn, dan voel je je eenzaam. In deze leren de leerlingen het verschil

Nadere informatie

Films kijken op internet: verboden of niet?

Films kijken op internet: verboden of niet? Les over auteursrecht tekst niveau A Films kijken op internet: verboden of niet? Veel mensen kijken graag naar films. Jij ook? Als je zin hebt om een film te zien, kun je natuurlijk naar de bioscoop gaan.

Nadere informatie

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S 2 Ik en autisme In het vorige hoofdstuk is verteld over sterke kanten die mensen met autisme vaak hebben. In dit hoofdstuk vertellen we over autisme in het algemeen. We beginnen met een stelling. In de

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven: Nieuwsbegripfilmpje kijken. Wat voor tekst schrijf je en voor wie: een gedicht over Egypte

Waarom ga je schrijven: Nieuwsbegripfilmpje kijken. Wat voor tekst schrijf je en voor wie: een gedicht over Egypte Les 1: Een gedicht over Egypte schrijven Waarom ga je schrijven: Nieuwsbegripfilmpje kijken 1. Bekijk het Nieuwsbegripfilmpje van het Jeugdjournaal op www.nieuwsbegrip.nl. Het filmpje gaat over de situatie

Nadere informatie

Educatief materiaal bij de voorstelling Buurman en Buurvrouw, groep 3 en 4

Educatief materiaal bij de voorstelling Buurman en Buurvrouw, groep 3 en 4 bas Educatief materiaal bij de voorstelling Buurman en Buurvrouw, groep 3 en 4 In deze lesbrief staan een aantal ideeën die u na de voorstelling met de kinderen kunt doen. U krijgt deze lesbrief voorafgaand

Nadere informatie

Muziek Singer Songwriter 1. Workshop Handleiding. Singer Songwriter 1. wat is jouw talent? 1. Singer Songwriter 1

Muziek Singer Songwriter 1. Workshop Handleiding. Singer Songwriter 1. wat is jouw talent?   1. Singer Songwriter 1 Workshop Handleiding wat is jouw talent? 1 Inhoudsopgave Hoe gebruik je deze workshop? Hoe kun je deze workshop inzetten in je klas? Introductie én opzet van de workshop Singer Songwriter Bekijk de introductievideo

Nadere informatie

Wat voor tekst schrijf je en voor wie: een gedicht over de Paralympische Spelen

Wat voor tekst schrijf je en voor wie: een gedicht over de Paralympische Spelen Les 1: Een gedicht over de Paralympische Spelen schrijven Waarom ga je schrijven: Nieuwsbegripfilmpje kijken 1. Bekijk het Nieuwsbegripfilmpje van het Jeugdjournaal op www.nieuwsbegrip.nl. Het filmpje

Nadere informatie

Juf Sabine en juf Maaike

Juf Sabine en juf Maaike Je moet daar heel wat voor kunnen: - Je moet goed kunnen lezen - En ook goed begrijpen wat je leest - Je moet goed kunnen opzoeken - En goed kunnen kiezen wat je wel en niet nodig hebt. - Je moet je verhaal

Nadere informatie

DieDrie. Lesbrief bij de voorstelling Zeg het met muziek

DieDrie. Lesbrief bij de voorstelling Zeg het met muziek DieDrie Lesbrief bij de voorstelling Muziekles (deel1) ±35 minuten (incl. filmpjes) (uitleg en filmpjes) Groep 3 t/m 8 Hoe? In groepjes op 1 of meer computers (met internet), of klassikaal met beamer of

Nadere informatie

Handleiding bij de digitale les voor de Nederlandse Kinderjury 2012

Handleiding bij de digitale les voor de Nederlandse Kinderjury 2012 Handleiding bij de digitale les voor de Nederlandse Kinderjury 2012 Ieder jaar stemmen duizenden basisschoolleerlingen op hun favoriete boeken van het afgelopen jaar. Om zo veel mogelijk kinderen enthousiast

Nadere informatie

4 Denken. in het park een keer gebeten door een hond. Als Kim een hond ziet wil ze hem graag aaien. Als

4 Denken. in het park een keer gebeten door een hond. Als Kim een hond ziet wil ze hem graag aaien. Als 4 Denken In dit hoofdstuk vertellen we hoe jij om kan gaan met je gedachten. Veel gedachten maak je zelf. Ze bepalen hoe jij je voelt. We geven tips hoe jij jouw gedachten en gevoelens zelf kunt sturen.

Nadere informatie

Uitleg boekverslag en boekbespreking

Uitleg boekverslag en boekbespreking Uitleg boekverslag en boekbespreking groep 7 schooljaar 2014-2015 Inhoudsopgave: Blz. 3 Blz. 3 Blz. 3 Blz. 4 Blz. 6 Blz. 7 Blz. 7 Stap 1: Het lezen van je boek Stap 2: Titelpagina Stap 3: Inhoudsopgave

Nadere informatie

Thuis films kijken. Acteurs spelen het verhaal na. de acteur = iemand die voor zijn beroep toneelspeelt of in een film speelt

Thuis films kijken. Acteurs spelen het verhaal na. de acteur = iemand die voor zijn beroep toneelspeelt of in een film speelt Speciale les over auteursrecht tekst niveau AA Thuis films kijken 1 Jij kijkt vast wel eens naar een film. 2 Dat kan in de bioscoop. 3 Maar je kunt films ook thuis bekijken. Op internet. 4 Dat is lekker

Nadere informatie

Spreekbeurt, en werkstuk

Spreekbeurt, en werkstuk Spreekbeurt, krantenkring en werkstuk Dit boekje is van: Datum spreekbeurt Datum krantenkring Inleverdatum werkstukken Werkstuk 1: 11 november 2015 Werkstuk 2: 6 april 2016 Bewaar dit goed! Hoe bereid

Nadere informatie

Luisteren: muziek (B2 nr. 1)

Luisteren: muziek (B2 nr. 1) OPDRACHTEN LUISTEREN: MUZIEK www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. U

Nadere informatie

KINDEREN VOOR KINDEREN CONCERT. ZONDAG 24 JUNI 2012 PURMEREND. Met het Stedelijk Orkest.

KINDEREN VOOR KINDEREN CONCERT. ZONDAG 24 JUNI 2012 PURMEREND. Met het Stedelijk Orkest. KINDEREN VOOR KINDEREN CONCERT. ZONDAG 24 JUNI 2012 PURMEREND. Met het Stedelijk Orkest. WAKKER MET EEN WIJSJE Als ik door de stad loop Vraag ik me vaak af Waarom zijn alle mensen Zo nors en zo kortaf?

Nadere informatie

Voordoen (modelen, hardop denken)

Voordoen (modelen, hardop denken) week 11-12 maart 2012 - hardop-denktekst schrijven B Voordoen (modelen, hardop denken) Waarom voordoen? Net zoals bij lezen, leren leerlingen heel veel over schrijven als ze zien hoe een expert dit (voor)doet.

Nadere informatie

SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN

SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN Dit thema is opgesplitst in drie delen; gevoelens, ruilen en familie. De kinderen gaan eerst aan de slag met gevoelens. Ze leren omgaan met de gevoelens van anderen. Daarna

Nadere informatie

De Drakendokter: Gideon

De Drakendokter: Gideon De Drakendokter: Gideon Om hulp vragen Vervolgverhalen Groep 5 en 6 (SO en SBO) Overzicht De opdrachten zijn het leukst om te doen, als het hele boek in de klas is voorgelezen. Dit kan door elke dag in

Nadere informatie

Luisteren: muziek (B1 nr. 4)

Luisteren: muziek (B1 nr. 4) OPDRACHTEN LUISTEREN: MUZIEK www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. Kijk

Nadere informatie

OPA EN OMA DE OMA VAN OMA

OPA EN OMA DE OMA VAN OMA Hotel Hallo - Thema 4 Hallo opdrachten OPA EN OMA 1. Knip de strip. Strip Knip de strip los langs de stippellijntjes. Leg de stukken omgekeerd en door elkaar heen op tafel. Draai de stukken weer om en

Nadere informatie

Dwerggras 30, Rotterdam. 1. Schrijf tijdens het kijken dingen op die jou belangrijk lijken. Je hebt dit later nodig.

Dwerggras 30, Rotterdam. 1. Schrijf tijdens het kijken dingen op die jou belangrijk lijken. Je hebt dit later nodig. Les 1: Een Wikitekst schrijven Waarom ga je schrijven: het Jeugdjournaalfilmpje bekijken Bekijk met de klas het Jeugdjournaalfilmpje over koningin Beatrix op www.nieuwsbegrip.nl 1. Schrijf tijdens het

Nadere informatie

Liefdesgedichten schrijven

Liefdesgedichten schrijven Deze les hoort bij het boek Wil jij... met mij? geschreven door Rian Visser met tekeningen van Annet Schaap en gepubliceerd door uitgeverij Moon. Doel: leerlingen zelf gedichten laten schrijven Leeftijd:

Nadere informatie

DC thema 62 Taalbewustzijn stimuleren bij kleuters

DC thema 62 Taalbewustzijn stimuleren bij kleuters DC thema 62 Taalbewustzijn stimuleren bij kleuters 1 Inleiding In dit thema besteden we aandacht aan een onderdeel van het taalonderwijs, namelijk het stimuleren van het taalbewustzijn. We leggen uit wat

Nadere informatie

Handleiding. UNICEF Handleiding lessuggestie Gedicht groep 7-8. Gedicht

Handleiding. UNICEF Handleiding lessuggestie Gedicht groep 7-8. Gedicht UNICEF Handleiding lessuggestie Gedicht groep 7-8 Handleiding Gedicht In het Kinderrechtenverdrag van de Verenigde Naties zijn de rechten voor het kind opgenomen. U maakt deze rechten concreet en zichtbaar,

Nadere informatie

Wielewoelewool, ik ga naar school! Toelichting

Wielewoelewool, ik ga naar school! Toelichting Zwijsen Wielewoelewool, ik ga naar school! Toelichting Inhoud Inleiding 3 Materialen 3 Voor het eerst naar school 4 Doelstelling 4 Opbouw prentenboek en plakboek 4 Werkwijze 5 Ouders 5 2 Inleiding Voor

Nadere informatie

Hoe bereid ik een spreekbeurt voor?

Hoe bereid ik een spreekbeurt voor? Hoe bereid ik een spreekbeurt voor? Het maken van een spreekbeurt is eigenlijk niets anders dan het schrijven van een informatieve tekst (weettekst). Het is daarom handig om net zo te werk te gaan als

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen week 17 20 april 2015 - Schrijfopdrachten niveau A, les 1 Les 1: Een overtuigende tekst schrijven Beantwoord deze vragen: Een mooie manier om te herdenken 1. Waarom is het volgens jou belangrijk om de

Nadere informatie

Inleiding. Blauw Gras en Bluegrass. Binnenkort gaan jullie naar de voorstelling Blauw Gras van Theatergroep Wie Walvis.

Inleiding. Blauw Gras en Bluegrass. Binnenkort gaan jullie naar de voorstelling Blauw Gras van Theatergroep Wie Walvis. Inleiding Blauw Gras en Bluegrass Binnenkort gaan jullie naar de voorstelling Blauw Gras van Theatergroep Wie Walvis. Blauw Gras gaat over Woody, Sue, Opa en Moeder. Met zijn vieren wonen ze op een erf

Nadere informatie

Luisteren: muziek (A2 nr. 1)

Luisteren: muziek (A2 nr. 1) OPDRACHTEN LUISTEREN: MUZIEK www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. Kijk

Nadere informatie

De Trampoline De Haar 200, Leidschendam

De Trampoline De Haar 200, Leidschendam Tekst lezen 1. Lees de tekst met het stappenplan. Kom je nog moeilijke woorden tegen in de tekst? Gebruik dan de woordhulp. 2. Het Eurovisie Songfestival wordt gehouden in Malmö, in Zweden. Kijk op de

Nadere informatie

Opstartlessen. Les 1. Kennismaken

Opstartlessen. Les 1. Kennismaken www.edusom.nl Opstartlessen Les 1. Kennismaken Wat leert u in deze les? Uzelf voorstellen Kennismaken Veel succes! Deze les is ontwikkeld in opdracht van: Gemeente Den Haag en DWI Amsterdam HET GESPREK

Nadere informatie

Even bijpraten 21, 29 januari 2014

Even bijpraten 21, 29 januari 2014 Even bijpraten 21, 29 januari 2014 Agenda van de week. 31 januari: Chinees Nieuwjaar 11.00 uur maandsluiting groepen 1/2b en 4 13.00 uur maandsluiting groepen 6b en 7b. Ouders / verzorgers van deze leerlingen

Nadere informatie

Lesbrief nr 1. Opdracht 1. voor Groep 7 + 8 +

Lesbrief nr 1. Opdracht 1. voor Groep 7 + 8 + Lesbrief nr 1 voor Groep 7 + 8 + ad Downlo ief ook r b deze les.net am op sams Wat is Samsam? Samsam is een cross-mediale methode over mondiaal burgerschap, kinder rechten en duurzaamheid. Het doel van

Nadere informatie

2.1 FaVoriete leestips

2.1 FaVoriete leestips Verhalend 2.1 FaVoriete leestips Van klasgenoten heb ik de volgende tips gekregen van boeken/tijdschriften die mij leuk lijken: 1.... 2.... 3.... Van de leraar heb ik de volgende tips gekregen van boeken/tijdschriften

Nadere informatie

Mediawijsheid. Werkblad Auteursrecht bij muziek. Muziek en auteursrecht

Mediawijsheid. Werkblad Auteursrecht bij muziek. Muziek en auteursrecht Werkblad Auteursrecht bij muziek Muziek en auteursrecht Wanneer je een liedje op de radio hoort, luister je naar de zanger of zangeres die het liedje zingt. Maar wist je dat er heel veel mensen meewerken

Nadere informatie

LESBRIEF HARTENJAGERS 3.0

LESBRIEF HARTENJAGERS 3.0 INHOUDSOPGAVE Voorwoord Inhoudsopgave Docentenhandleiding Leerlingenbladen: Jonge Harten Theaterfestival FILMmmmmmmmm Wie werkt er mee aan een voorstelling? Opdracht Papagaaienjas Kijkwijzer LESBRIEF HARTENJAGERS

Nadere informatie

Gedichtendag 2012 Stroom. Naar aanleiding van de gedichtendag op 26 januari 2012. Leerkracht: Cara Figoureux Nederlands

Gedichtendag 2012 Stroom. Naar aanleiding van de gedichtendag op 26 januari 2012. Leerkracht: Cara Figoureux Nederlands Gedichtendag 2012 Stroom Naar aanleiding van de gedichtendag op 26 januari 2012 Leerkracht: Cara Figoureux Nederlands Vooropdracht Open het internet en ga naar google 1. Open google afbeeldingen en zoek

Nadere informatie

Spreken. Les 6: Wat zeg je? Telefoon OPDRACHTKAART. www.nt2taalmenu.nl

Spreken. Les 6: Wat zeg je? Telefoon OPDRACHTKAART. www.nt2taalmenu.nl OPDRACHTKAART www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. U kunt ook veel oefeningen

Nadere informatie

Een goede muziekles bestaat meestal uit drie onderdelen uit de domeinen:

Een goede muziekles bestaat meestal uit drie onderdelen uit de domeinen: Een goede muziekles bestaat meestal uit drie onderdelen uit de domeinen: Zingen Muziek maken Luisteren naar muziek Bewegen op muziek Muziek vastleggen Spreken over muziek Voorbeeld: Domein stap 1. Zingen

Nadere informatie

Thema Op het werk. Lesbrief 16. Herhaling thema.

Thema Op het werk. Lesbrief 16. Herhaling thema. http://www.edusom.nl Thema Op het werk Lesbrief 16. Herhaling thema. Wat leert u in deze les? De woorden van les 12, 13, 14 en 15. Veel succes! Deze les is ontwikkeld in opdracht van: Gemeente Den Haag

Nadere informatie

taal portfolio Taalportfolio 9+

taal portfolio Taalportfolio 9+ taal portfolio Taalportfolio 9+ Inhoud bladzijde 3 bladzijde 4 bladzijde 5 bladzijde 8 bladzijde 11 bladzijde 12 bladzijde 13 Jouw naam en school Welke taal of dialect spreek je met wie Wat kun je in de

Nadere informatie

9 Vader. Vaders kijken anders. Wat doe ik hier vandaag? P Ik leer mijn Vader beter kennen. P Ik weet dat Hij mij geadopteerd

9 Vader. Vaders kijken anders. Wat doe ik hier vandaag? P Ik leer mijn Vader beter kennen. P Ik weet dat Hij mij geadopteerd 53 9 Vader Wat doe ik hier vandaag? P Ik leer mijn Vader beter kennen. P Ik weet dat Hij mij geadopteerd heeft. P Ik begin steeds beter te begrijpen dat het heel bijzonder is dat ik een kind van God, mijn

Nadere informatie

Luisteren: muziek (B1 nr. 1)

Luisteren: muziek (B1 nr. 1) OPDRACHTEN LUISTEREN: MUZIEK www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. U

Nadere informatie

Kinderverhoor Je ouders gaan uit elkaar

Kinderverhoor Je ouders gaan uit elkaar Kinderverhoor Je ouders gaan uit elkaar Als je ouders uit elkaar gaan is dat heel ingrijpend. Vaak verandert er nogal wat in je leven. Een rechter wil hierover met je praten tijdens een kinderverhoor.

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

Werkboek Het is mijn leven

Werkboek Het is mijn leven Werkboek Het is mijn leven Het is mijn leven Een werkboek voor jongeren die zelf willen kiezen in hun leven. Vul dit werkboek in met mensen die je vertrouwt, bespreek het met mensen die om je geven. Er

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen week 17 20 april 2015 - Schrijfopdrachten niveau B, les 1 Les 1: Een overtuigende tekst schrijven Beantwoord deze vragen: Een mooie manier om te herdenken 1. Waarom is het volgens jou belangrijk om de

Nadere informatie

Thema Op zoek naar werk

Thema Op zoek naar werk Thema Op zoek naar werk Lesbrief 8. Praten en bellen over een baantje Inleiding Deze les gaat verder over het zoeken naar werk. De vrouw,, gaat weer naar de winkel om over werk te praten. Ze wil de manager

Nadere informatie

lesmateriaal Taalkrant

lesmateriaal Taalkrant lesmateriaal Taalkrant Toelichting Navolgend vindt u een plan van aanpak en 12 werkbladen voor het maken van de Taalkrant in de klas, behorende bij het project Taalplezier van Stichting Wereldleren. De

Nadere informatie

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou!

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou! DEEL 1 1 WERKBOEK 5 Eigen keuze Inhoud 2 1. Hoe zit het met je keuzes? 3 2. Hoe stap je uit je automatische piloot? 7 3. Juiste keuzes maken doe je met 3 vragen 9 4. Vervolg & afronding 11 1. Hoe zit het

Nadere informatie

Introductie. Lesinstructie. Lesinstructie. Leerdoelen. Introductie. Opzet. Bronnen

Introductie. Lesinstructie. Lesinstructie. Leerdoelen. Introductie. Opzet. Bronnen Introductie Introductie Gamen, Hyven, informatie zoeken, filmpjes kijken, muziek luisteren, spullen kopen of verkopen. Internetten doen we allemaal. Soms voor de lol, soms serieus, soms thuis, soms op

Nadere informatie

Lesbrief. Introductie

Lesbrief. Introductie Lesbrief Introductie Deze lesbrief hoort bij Lieve Stine, weet jij het? van Stine Jensen en Sverre Fredriksen. Dit boek bestaat uit 20 brieven en antwoorden van filosoof Stine. Deze lesbrief bestaat uit

Nadere informatie

Introductie: Brom en Bram

Introductie: Brom en Bram ! Activiteit 43 Brom, Bram en Brim Ontwikkelingsaspecten De kleuters doen ervaringen op met het onderscheiden van klanken (auditieve discriminatie). Materiaal kopies van de tekeningen van Brom en Bram

Nadere informatie

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou!

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou! Hallo Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou Als je ouders uit elkaar zijn kan dat lastig en verdrietig zijn. Misschien ben je er boos over of denk je dat het jouw

Nadere informatie

Uitleg bij de spellingskaartjes.

Uitleg bij de spellingskaartjes. Uitleg bij de spellingskaartjes. 1. De BLAUWE kaartjes zijn bedoeld om alleen te oefen met de spellingskaartjes 2. Met de Paarse kaartjes mag je met zijn tweeën oefenen met de spellingskaartjes 3. De Groene

Nadere informatie

Alles onder de knie? 1 Herhalen. Intro. Met de docent. 1 Werk samen. Lees het begin van de gesprekjes. Maak samen de gesprekjes af.

Alles onder de knie? 1 Herhalen. Intro. Met de docent. 1 Werk samen. Lees het begin van de gesprekjes. Maak samen de gesprekjes af. Intro Met de docent Wat ga je doen in dit hoofdstuk? 1 Herhalen: je gaat herhalen wat je hebt geleerd in hoofdstuk 7, 8 en 9. 2 Toepassen: je gaat wat je hebt geleerd gebruiken in een situatie over werk.

Nadere informatie

Hoe maak ik... Naam: Groep:

Hoe maak ik... Naam: Groep: Hoe maak ik... Naam: Groep: Inleiding Een spreekbeurt houden is niet niets! Je moet daar heel wat voor kunnen. Wat dacht je van: Goed kunnen lezen Goed kunnen begrijpen wat je leest Goed dingen kunnen

Nadere informatie

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen. Bidden Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.nl en kinderactiviteiten www.lambertuskerk-rotterdam.nl

Nadere informatie

» Oefening. Een voorbeeld van een idee: Ik ben soms graag alleen

» Oefening. Een voorbeeld van een idee: Ik ben soms graag alleen Als eerste moet je goed weten waarover je song gaat. Dit lijkt overduidelijk, maar dat is het niet altijd. Probeer in één woord vast te leggen waarover je song gaat. Het is uiteraard bepalend voor de tekst

Nadere informatie

Lesbrief nr 1. voor Groep 5 + 6

Lesbrief nr 1. voor Groep 5 + 6 Lesbrief nr 1 voor Groep 5 + 6 1 / 2016 + Download deze lesbrief ook op samsam.net Wat is Samsam Junior? Samsam Junior is een cross-mediale methode over mondiaal burgerschap, kinder rechten en duurzaamheid.

Nadere informatie

Knabbel en Babbeltijd.

Knabbel en Babbeltijd. Knabbel en Babbeltijd. (zorg ervoor dat je deze papieren goed leest, uitprint en meeneemt naar de VBW) Het thema van deze VBW-week is Zeesterren. Het thema is de titel van de week (dus geen kreet of korte

Nadere informatie

Reflectiegesprekken met kinderen

Reflectiegesprekken met kinderen Reflectiegesprekken met kinderen Hierbij een samenvatting van allerlei soorten vragen die je kunt stellen bij het voeren van (reflectie)gesprekken met kinderen. 1. Van gesloten vragen naar open vragen

Nadere informatie

IKHEBHOOP.NL LESBRIEF HET HOOP LIED! Handleiding leerkracht

IKHEBHOOP.NL LESBRIEF HET HOOP LIED! Handleiding leerkracht LESBRIEF HET HOOP LIED! Handleiding leerkracht Dit jaar hebben we met de Week van de Hoop de start gemaakt met een positieve beweging in onze maatschappij. Samen met zo n 4.000 klassen hebben we nagedacht

Nadere informatie

Lesbrief Ezel en Beer. Beste kleuters,

Lesbrief Ezel en Beer. Beste kleuters, Lesbrief Beste kleuters, Binnenkort speelt de voorstelling op jullie school of in een theater in de buurt. De voorstelling is gebaseerd op de boeken Pas op voor de ezel en de beer en Dansen met de ezel

Nadere informatie

6555 BW Wat kun je doen als je te snel boos bent.indd 12

6555 BW Wat kun je doen als je te snel boos bent.indd 12 Hoofdstuk twee Een geheimpje over boosheid Iedereen wordt wel eens boos. Het is zelfs zo n gewoon gevoel dat we een heleboel woorden hebben om het te beschrijven. Hier zijn een paar woorden die allemaal

Nadere informatie

Handleiding voor het maken van je eigen webpagina op de schoolsite

Handleiding voor het maken van je eigen webpagina op de schoolsite Waar gaat dit over? Handleiding voor het maken van je eigen webpagina op de schoolsite Hier leer je hoe je een eigen webpagina kunt maken op de site van de school. Op deze webpagina kun je vertellen wie

Nadere informatie

Hoe gelukkig ben je? Opdracht 1

Hoe gelukkig ben je? Opdracht 1 Hoe gelukkig ben je? Geluk is een veranderlijk iets. Het ene moment kun je jezelf diep gelukkig voelen, maar het andere moment lijkt het leven soms maar een zware last. Toch is voor geluk ook een soort

Nadere informatie

Zin in schrijven! Workshop vrij en creatief schrijven voor jonge anderstaligen door Fros van der Maden - auteur Op Schrift -

Zin in schrijven! Workshop vrij en creatief schrijven voor jonge anderstaligen door Fros van der Maden - auteur Op Schrift - Zin in schrijven! Workshop vrij en creatief schrijven voor jonge anderstaligen door Fros van der Maden - auteur Op Schrift - I Oefenen met observeren 1. Het woordenschilderij A Kijk 60 seconden heel goed

Nadere informatie

150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft!

150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft! 150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft! Scott de Jong http://www.positiefleren.nl - 1 - Je leest op dit moment versie 2.0 van het Ebook: 150 Tips om kinderen te laten zien dat je om ze geeft.

Nadere informatie

Handleiding lesbrief Straks komt er niemand op m n feestje Mei 2018

Handleiding lesbrief Straks komt er niemand op m n feestje Mei 2018 Handleiding lesbrief Straks komt er niemand op m n feestje Mei 2018 In het kort Straks komt er niemand op m n feestje is een liedjesprogramma van Jasper Smit. Op piano en gitaar speelt hij kleinkunstliedjes

Nadere informatie

Handleiding voor: * spreekbeurt * nieuwskring * leeskring * werkstuk

Handleiding voor: * spreekbeurt * nieuwskring * leeskring * werkstuk Handleiding voor: * spreekbeurt * nieuwskring * leeskring * werkstuk Antoniusschool Groep 5/6 Let op: deze heb je het hele schooljaar nodig! Hoe maak je een spreekbeurt? Mijn voorbereiding: 1. Je kiest

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding 7. Eindverslag 86. Extra opdrachten 90. Tips voor op school 94

Inhoud. Inleiding 7. Eindverslag 86. Extra opdrachten 90. Tips voor op school 94 Inhoud Inleiding 7 deel 1 lees- en kijkbio Hoofdstuk 1 Verhalen vertellen 10 Hoofdstuk 2 Zelf verhalen vertellen 12 Hoofdstuk 3 Voorlezen 16 Hoofdstuk 4 Verhalen lezen 18 Hoofdstuk 5 Verhalen in boeken

Nadere informatie

Lesbrief bij Mijn broer is een boef van Netty van Kaathoven voor groep 7 en 8

Lesbrief bij Mijn broer is een boef van Netty van Kaathoven voor groep 7 en 8 Lesbrief bij Mijn broer is een boef van Netty van Kaathoven voor groep 7 en 8 Inhoud van deze lesbrief - Thema s in het boek - Lesopzet - Doel van de les - Uitwerking - Bijlage: opdrachtenblad Thema s

Nadere informatie

Sta in je recht. Lessen over (kinder)rechten voor PO

Sta in je recht. Lessen over (kinder)rechten voor PO Sta in je recht Lessen over (kinder)rechten voor Speed-date Wij hebben een rechtsysteem waar iedereen zich aan moet houden. Maar welke rechten zijn dat dan? Welke ken je en welke rechten lijken jou vanzelfsprekend?

Nadere informatie

De geel gearceerde woorden staan op een Bingo-kaart die aan de kinderen is uitgedeeld. Als de kinderen Bingo hebben, roepen ze Amen

De geel gearceerde woorden staan op een Bingo-kaart die aan de kinderen is uitgedeeld. Als de kinderen Bingo hebben, roepen ze Amen Overdenking zondag 13 maart 2016, KSG-dienst, in de Terskflierkerk 5 e zondag 40 dagentijd Wat maakt mij sterk? Lezing Rechters 16: 15-20 Door ds. A.J.Wouda De geel gearceerde woorden staan op een Bingo-kaart

Nadere informatie

LESBRIEF NR 2 OPDRACHT 1 ANDERS? VOOR GROEP 7 + 8 +

LESBRIEF NR 2 OPDRACHT 1 ANDERS? VOOR GROEP 7 + 8 + LESBRIEF NR 2 VOOR GROEP 7 + 8 + GROEP 7 + 8 DOWNLOAD DEZE LESBRIEF OOK OP SAMSAM.NET SAMSAM MIDDEN IN DE WERELD De wheelie van Robert uit Zambia ANDERS? NOU EN! Een slangenbeet veranderde Christabels

Nadere informatie

afrondende suggesties worden gebruikt om dieper op het onderwerp in te gaan als daar tijd voor is.

afrondende suggesties worden gebruikt om dieper op het onderwerp in te gaan als daar tijd voor is. U UNPLUGGED Liedjes schrijven Lestijd: 20 minuten Deze basisles omvat alleen oefeningen. Er kunnen inleidende en afrondende suggesties worden gebruikt om dieper op het onderwerp in te gaan als daar tijd

Nadere informatie

Meten van mediawijsheid. Bijlage 6. Interview. terug naar meten van mediawijsheid

Meten van mediawijsheid. Bijlage 6. Interview. terug naar meten van mediawijsheid Meten van mediawijsheid Bijlage 6 Interview terug naar meten van mediawijsheid Bijlage 6: Het interview Individueel interview Uitleg interview Ik zal je uitleggen wat de bedoeling is vandaag. Ik ben heel

Nadere informatie

Workshop Handleiding. Verhalen schrijven. wat is jouw talent?

Workshop Handleiding. Verhalen schrijven. wat is jouw talent? Workshop Handleiding Verhalen schrijven wat is jouw talent? Inhoudsopgave Hoe gebruik je deze workshop? Hoe kun je deze workshop inzetten in je klas? Les 1: Even voorstellen stelt zich kort voor en vertelt

Nadere informatie

Lesbrief 35. AOW aanvragen.

Lesbrief 35. AOW aanvragen. http://www.edusom.nl Thema Gezondheid Lesbrief 35. AOW aanvragen. Wat leert u in deze les? Informatie over AOW begrijpen. Uitleg vragen. Veel succes! Deze les is ontwikkeld in opdracht van: Gemeente Den

Nadere informatie

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben Ik ben wie ik ben Naam: Lisa Westerman Inhoudsopgave Inleiding... 3 De uitslag van Lisa Westerman... 7 Toelichting aandachtspunten en leerdoelen... 8 Tot slot... 9 Pagina 2 van 9 Inleiding Hallo Lisa,

Nadere informatie

Werkboek. Wij werken samen. Nederlands Mentorles Duits Geschiedenis Kunst Muziek Percussie. oktober - december 2015 Meridiaan College JAAR VAK

Werkboek. Wij werken samen. Nederlands Mentorles Duits Geschiedenis Kunst Muziek Percussie. oktober - december 2015 Meridiaan College JAAR VAK oktober - december 2015 Meridiaan College NAAM JAAR VAK PROJECT TITEL KLAS Nederlands Mentorles Duits Geschiedenis Kunst Muziek Percussie Werkboek Wij werken samen Wat gaan we doen? Het Meridiaan College

Nadere informatie

Doorzetten: is het leren van geduld om te blijven proberen. Moed hebben om niet op te geven.

Doorzetten: is het leren van geduld om te blijven proberen. Moed hebben om niet op te geven. 1 KARAKTER DOELSTELLING Kiezen voor Doorzetten Doorzetten: is het leren van geduld om te blijven proberen. Moed hebben om niet op te geven. Het doel is de kracht en de noodzaak om veel fouten te maken

Nadere informatie

Shake Song Fort van de Verbeelding. Bovenbouw Groep 7 en 8

Shake Song Fort van de Verbeelding. Bovenbouw Groep 7 en 8 Shake Song Fort van de Verbeelding Bovenbouw Groep 7 en 8 1. Shake Song overzicht Alle kinderen hebben een zelfgemaakte shaker. Die is in het begin nog niet nodig want we leren eerst het liedje en daarna

Nadere informatie

Spelenderwijs rijmen. Linda Willemsen. www.klasvanjuflinda.nl. www.klasvanjuflinda.nl

Spelenderwijs rijmen. Linda Willemsen. www.klasvanjuflinda.nl. www.klasvanjuflinda.nl Spelenderwijs rijmen Linda Willemsen www.klasvanjuflinda.nl www.klasvanjuflinda.nl Spelenderwijs rijmen Spelenderwijs rijmen Tekst & vormgeving: Linda Willemsen 2014 www.klasvanjuflinda.nl Linda Willemsen

Nadere informatie

De meeste jonge kinderen zijn dol op dieren en willen heel graag een eigen huisdier

De meeste jonge kinderen zijn dol op dieren en willen heel graag een eigen huisdier Marlies Huijzer verzorging wat wil jouw dier? De meeste jonge kinderen zijn dol op dieren en willen heel graag een eigen huisdier om te vertroetelen. Ze denken niet zo na over wat een dier zelf leuk vindt

Nadere informatie

Romp. Lesbrief Identiteit, Imago en Profiel. Kop

Romp. Lesbrief Identiteit, Imago en Profiel. Kop Lesbrief Identiteit, Imago en Profiel Tijd: 55 60 minuten Leerjaar 1-Profiel1,2,3 Kop Introductie Wie ben jij online? Introduceer het onderwerp kort: Wie ben jij online? Bijna iedereen heeft een of meerdere

Nadere informatie

Hallo WERELD fl ashmob! Tekst: Lucia Marthas

Hallo WERELD fl ashmob! Tekst: Lucia Marthas Hallo WERELD fl ashmob! Tekst: Lucia Marthas Inleiding Een flashmob is een groep mensen/kinderen die bij elkaar komt om even iets opvallends te doen en vervolgens weer direct uit één te gaan. In dit document

Nadere informatie

Jouw digitale wereld safe & social

Jouw digitale wereld safe & social HANDLEIDING BIJ DE DIGITALE LES Jouw digitale wereld safe & social Wat is slim en wat kun je beter niet doen online? In de digitale les Jouw digitale wereld safe & social maken leerlingen kennis met de

Nadere informatie