DE EUROPESE GEMEENSCHAP EN DE DERDE WERELD

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "DE EUROPESE GEMEENSCHAP EN DE DERDE WERELD"

Transcriptie

1 DE EUROPESE GEMEENSCHAP EN DE DERDE WERELD

2 ft* +»#M* % ^ Hef ontwikkelingsbeleid is een van de voornaamste aspecten van de Europese opbouw. Dit beleid is thans het Europese handelsmerk op internationaal niveau en belangrijke component van het buitenlands beleid van de Gemeenschap." (Memorandum inzake het communautaire ontwikkelingsbeleid). Wij moeten onze markten meer openstellen voor de landen voor welke de uitvoer van hun produkten van levensbelang is en die niet gediend zijn met verhoging van hun schuldenlast. Wij moeten beschikken over financiële instrumenten die kunnen bijdragen tot de aanpassing en modernisering van hun economieën." N iemand weet het nog, maar toch is het zo dat met het communautaire ontwikkel ingssamenwerkingsbeleid een begin werd gemaakt in het jaar waarin de Gemeenschap werd opgericht! Het eerste Europese Ontwikkelingsfonds (EOF) dateert van 1958, toen de dekolonisatie nog niet was voltooid. Toen functioneerde het fonds nog slechts voor achttien Afrikaanse staten en Madagaskar, die bij hun onafhankelijkheid een eerste en vervolgens een tweede Overeenkomst van Yaoundé zouden gaan ondertekenen. Dat was het begin... Vijfendertig jaar later heeft de Gemeenschap, evenals haar samenwerkingsbeleid, aan betekenis gewonnen. In 1993 zijn er maar weinig ontwikkelingslanden die geen bijzondere betrekkingen met de Gemeenschap hebben aangeknoopt en nog minder talrijk zijn de landen die niet een of andere vorm van communautaire steun genieten. Jacques Delors, voorzitter van de Europese Commissie.

3 Kleermakersatelier in een dorp van Afghaanse vluchtelingen in Pakistan. Steun voor de beroepsopleiding maakt deel uit van de hulp aan vluchtelingen op langere termijn, waaraan de Gemeenschap ruim 100 miljoen ecu per jaar besteedt. Spoedhulp aan de vluchtelingen van Somalië. Om door I natuurrampen of conflicten getroffen bevolkingsgroepen te hulp te komen heeft de Gemeenschap in 1992 bijna 370 miljoen ecu aan spoedhulp uitgegeven en ca twee miljoen ton levensmiddelen verstrekt aan de landen die het meest door hongersnood worden bedreigd. VAN AFRIKA TOT DE STILLE OCEAAN... EEN BELEID DAT ZICH WERELDWIJD UITSTREKT Op de Overeenkomsten van Yaoundé volgden de vier Overeenkomsten van Lomé, genoemd naar de hoofdstad van Togo, waar zij in 1975, 1979, 1984 en 1989 werden ondertekend. Deze overeenkomsten zijn op het gebied van Noord-Zuidsamenwerkingsovereenkomsten de meest omvangrijke en de meest duurzame ooit gesloten. De twaalf Lid-Staten van de Gemeenschap hebben n het kader hiervan namelijk 69 landen in Afrika, het Caribische gebied en de Stille Oceaan (ACS) als partner. In het Middellandse-Zeegebied volgden op de eerste in de jaren zestig ondertekende overeenkomsten met een beperkte draagwijdte vanaf 1975 overeenkomsten betreffende alle deelgebieden van samenwerking met elk van de landen op de zuidelijke oever (Marokko, Algerije, Tunesië, Egypte, Jordanië, Syrië en Libanon). In de jaren tachtig strekt het netwerk van overeenkomsten zich uit tot Azië en Latijns-Amerika. Het gaat om zowel bilaterale als regionale overeenkomsten volgens een door de Gemeenschap geliefde formule (met de Asean-landen, de landen van het Andespact en de landen van Midden-Amerika). Al deze overeenkomsten zijn weliswaar niet homogeen; zo is hun inhoud in het geval van bij voorbeeld de overeenkomst van Lomé ged i versif eerder en vollediger dan in het geval van een kaderovereenkomst inzake samenwerking met bij voorbeeld Brazilië. Niettemin blijft het een feit dat de Gemeenschap een beleid van contractueel partnerschap tot stand heeft gebracht dat het grootste deel van de Derde Wereld bestrijkt, en dat zij poogt dit beleid elk jaar verder uit te breiden en te verrijken. 18 MILJOEN VLUCHTELINGEN... waarvan 8 miljoen in Azië, 5 miljoen in Afrika... waaraan de Gemeenschap spoedhulp, voedselhulp en ontwikkelingshulp verleent. Zij is niet alleen een van de voornaamste partners van het Hoge Commissariaat van de Verenigde Naties voor vluchtelingen, maar ook van vele niet-gouvernementele organisaties.

4 HET SOLIDAIRE EUROPA De Gemeenschap heeft gepoogd met haar partners een samenwerkingsbeleid tot stand te brengen dat hun ontwikkeling op lange termijn beoogt. Maar ook in noodgevallen komt zij overal in de wereld slachtoffers te hulp van alle mogelijke rampen, droogte, hongersnood, natuurrampen, conflicten of burgeroorlogen. Hiertoe beschikt zij overeen budget dat vooral is bestemd voor spoedmaatregelen en over uitgebreide mogelijkheden tot het verlenen van voedselhulp. Men pleegt maar al te vaak over het hoofd te zien dat de Gemeenschap in vele gevallen de eerste is die steun verleent. Ook is zij het die de maatregelen van de Lid- Staten moet coördineren, terwijl vele humanitaire organisaties aan haar een groot deel van hun middelen te danken hebben. Alleen al in het jaar 1992, waarin het Bureau voor humanitaire spoedhulp van de Europese Gemeenschap werd opgericht, bood de Gemeenschap hulp aan meer dan dertig landen in de Derde Wereld: van Peru tot El Salvador, van Somalië tot Mozambique, van Afghanistan tot de Filippijnen. Maar ook in verschillende republieken van de voormalige Sovjet-Unie was zij van de partij, en vooral in het gewezen Joegoslavië, waar zij alleen 38 % van de financiële bijdragen voor de totale humanitaire inspanning voor haar rekening nam. In 1992 bedroeg de spoedhulp van de Gemeenschap bijna 370 miljoen ecu ('), waarbij de hulp op middellange termijn aan de vluchtelingen en ontheemden ten bedrage van iets meer dan 100 miljoen ecu en ca 800 miljoen ecu aan voedselhulp, grotendeels bestemd voor de slachtoffers van natuurrampen of conflicten, moeten worden opgeteld. PRIORITEIT VOOR DE PLATTELANDS ONTWIKKELING Wanneer men Europeanen de vraag stelt wat bij voorrang moet worden gedaan om de Derde Wereld te helpen, is het antwoord: de honger bestrijden en dus prioriteit verlenen aan de landbouwontwikkeling. Dat is nu juist wat het communautaire ontwikkelingsbeleid beoogttedoen. Het spreekt immers vanzelf dat Europa zich niet beperkt tot humanitaire acties op korte termijn: het grootste deel van zijn financieringen is bestemd voor programma's of projecten die beogen de economieën van zijn partners te versterken, hen minder afhankelijk te maken en de levensomstandigheden van hun bevolkingen duurzaam te verbeteren. Steun voor de veeteelt in Senegal: de voorrang geven aan plattelandsontwikkeling is het hoofddoel van het beleid van de Gemeenschap; bijna de helft van de financiële middelen is daarvoor bestemd. (') 1 ecu = 2,19 HFLog40 BFR.

5 Industrialisering in aanvulling op de landbouwontwikkeling moet worden beschouwd als een stuwende kracht achter de economische verandering, die het mogelijk maakt geconcentreerde groei te verzekeren en te voldoen aan de basisbehoeften van de Manuel Marín, lid van de Commissie Watervoorziening in een dorp in zuidelijk Afrika. Bedoelde financieringsacties zijn betrekkelijk gediversifieerd en hebben betrekking op de industriële produktie, het vervoer, het onderwijs, de gezondheidszorg en de handel. De landbouwen plattelandsontwikkeling maakt alleen bijna de helft van de financieringen uit; 24 % hiervan gaat naar de eigenlijke landbouwproduktie, de andere donors blijven hiermetgemiddeld 11 % ver bij achter. Dit accent op de landbouwontwikkeling kreeg in de opeenvolgende Overeenkomsten van Lomé steeds meer nadruk en kwam in de praktijk neer op een steeds sterkere concentratie van de steun (60 tot 90 % van de geprogrammeerde fondsen) op deze sector in de meeste landen van Afrika, het Caribische gebied en de Stille Oceaan. In Latijns-Amerika en Azië zijn de communautaire hulpprogramma's minder gediversifieerd; zij beperken zich daar voornamelijk tot projecten voor regionale samenwerking en met name tot projecten voor plattelandsontwikkeling, die 80 % van het totaal vertegenwoordigen. Ook in de mediterrane Maghreb- en Mach rak-landen is er sprake van dezelfde prioriteit, bij voorbeeld in Jordanië, Tunesië, Egypte en Marokko. DE GEMEENSCHAP WEET NAAR HAAR PARTNERS TE LUISTEREN Dialoog: de Gemeenschap heeft niet de pretentie de behoeften, prioriteiten en aanpak van haar partners te moeten vaststellen. De betrekkingen die zij met hen heeft aangeknoopt en de samenwerking die tot stand is gekomen, zijn gebaseerd op onderhandelingen (wanneer het erom gaat een overeenkomst te sluiten) en op de dialoog wanneer het op handelen aankomt. Hiertoe werden paritaire instellingen in het leven geroepen, zowel in het kader van de Overeenkomst van Lomé als in dat van de overeenkomsten met landen uit het MiddelIandse-Zeegebied enzovoort. Deze permanente dialoog maakte het niet alleen mogelijk in gemeenschappel ijk overleg prioriteiten vast te stel len, maar wist ook de samenwerking te doen evalueren, nieuwe terreinen, zoals het milieu, de bevolkingen de cultuur, aan de orde te stellen, nieuwe instrumenten te ontwerpen, variërende van Stabex (stabilisatie van de exportopbrengsten) tot steunmaatregelen voor structurele aanpassing of mechanismen ter bevordering van particuliere ondernemingen. Experiment: er is hier dus sprake van een permanent experiment en een permanent proces van aanpassing op grond van de behaalde resultaten en de vastgestelde moeilijkheden, maar ook van de politieke, economische en sociale ontwikkelingen. Het communautaire ontwikkelingsbeleid isen magdusgeen eens en voor altijd vastgesteld beleid

6 zijn. Het zal nog andere wijzigingen moeten ondergaan, waarvan de wijziging die in het kader van de tenuitvoerlegging van de Europese Akte zou kunnen voortvloeien uit een zekere communautarisering" van het samenwerkingsbeleid van de Lid-Staten, zeker niet de minst belangrijke is. EEN SCALA VAN INSTRUMENTEN Sommige instrumenten zijn vastgesteld bij de samenwerkingsovereenkomsten, andere enkel bij besluit van de Gemeenschap. Bevordering van de handel van de ontwikkelingslanden: communautair stelsel van algemene preferenties, handelsbepalingen in de overeenkomsten, acties ter bevordering van de handel. Spoedhulp (alle ontwikkelingslanden en andere derde landen). Voedselhulp (buiten de ontwikkelingslanden) om het hoofd te bieden aan noodsituaties of voedseltekorten. Financiering van de ontwikkeling: Europees Ontwikkelingsfonds (ACSlanden): financiering van projecten of programma's, financiële protocollen gehecht aan de overeenkomsten met landen van het Middel landse-zeegebied, Europese Investeringsbank: leningen aan de ACS-landen en landen van het Middel landse-zeegebied, financiële hulp aan landen in Latijns- Amerika en Azië (landbouwontwikkelingen regionale intergratie, opleiding), steun aan joint ventures tussen Europese ondernemingen en ondernemingen in landen in Latijns-Amerika, Azië en het Middellandse-Zeegebied. Steun aan niet-gouvernementele organisaties. Onderzoeks- en ontwikkelingsprogramma (landbouw, gezondheidszorg). Speciale budgetten voor specifieke acties op milieugebied, op het gebied van de drugbestrijding, aids, enzovoort. Voorbereidend werk voor de aanplant van jonge bomen in Ethiopië; herbebossing is een belangrijk aspect van de plattelandsontwikkeling en van het milieubehoud. Tehuis voor in de steek gelaten kinderen in Madagaskar. De Europese Gemeenschap werkt samen met de voornaamste organisaties die hulp verlenen aan vluchtelingen en aan hun lot overgelaten bevolkingsgroepen.

7 FEITEN EN CIJFERS 117 Derde-Wereldlanden hebben met de Gemeenschap samenwerkingsovereenkomsten gesloten. In 1993 zijn er in ruim honderd landen ontwikkelingsprojecten in uitvoering. De Gemeenschap is de belangrijkste handelspartner van de ontwikkelingslanden: in 1990 nam zij 22 % van de uitvoer van de Derde-Wereldlanden af en leverde zij 23 % van hetgeen zij invoerden (de overeenkomstige cijfers voor de Verenigde Staten, de tweede handelspartner van de ontwikkelingslanden, zijn respectievelijk 23 % en 17 %. In datzelfde jaar was de waarde van de uitvoer van de EG naar de landen in het zuiden 8 % groter dan die van de uitvoer naar de Verenigde Staten en Japan te zamen. Met ongeveer 3,8 miljard USD in 1991 bedragen de uitgaven voor de ontwikkelingshulpvan de Gemeenschap 5,7 % van haar totale uitgaven. Na met 35 %te zijn gestegen tussen 1988 en 1991 be- BEVORDERING VAN DE REGIONALE INTEGRATIE In haar betrekkingen met de Derde Wereld hecht de Gemeenschap bijzonder veel belang aan alles wat de regionale integratie kan bevorderen: samenwerkingsovereenkomsten met een groep landen (Asean, Andespact, Midden-Amerika, landen van het Golfgebied en vanzelfsprekend de ACS-groep), steunverlening aan regionale organisaties, regionale ontwikkelingsprojecten enzovoort. Deze koers is een van de kenmerken van het communautaire samenwerkingsbeleid. liep de hulp van de Gemeenschap in laatstgenoemd jaar een zevende (14 %) van de totale hulp van de Lid-Staten (bilaterale en multilaterale hulp). De Communautaire hulp en die van de Lid-Staten bedraagt te zamen 43 % van de totale internationale hulp: het Europa van de Twaalf is verreweg de belangrijkste steunverlener en de Amerikaanse en Japanse hulp blijven daar ver bij achter. 58 % van de communautaire steun gaat naar Afrika ten zuiden van de Sahara, 10 % naar Zuid-Azië en 9,7 % naar Latijns-Amerika en het Caribische gebied. Ondanks deze relatieve concentratie op zwart Afrika behoren landen als Egypte, Turkije, Bangladesh en India tot de belangrijkste begunstigde landen. De hulp is voor 56 % bestemd voor de financiering van ontwikkelingsprojecten. 21 % is bestemd voor voedselhulp, die in betekenis afneemt. Bananenpluk in het Caribische gebied: voor de producerende landen in deze regio is de steun van de Gemeenschap onmisbaar. Echte ontwikkeling moet gebaseerd zijn op respect voor de mensenrechten en moet de vrucht zijn van deelneming van de bevolking aan alle ontwikkelingsfasen; ik zou dit economische democratie willen noemen." Manuel Marín, lid van de Commissie Omslagfoto: De plattelandsontwikkeling kreeg steeds meer aandacht. De Overeenkomsten van Lomé getuigen van het streven de bevolkingen te helpen zelf in hun onderhoud te voorzien en hun leefmilieu te verbeteren.

8 NL Deze brochure wordt uitgegeven in alle talen van de Europese Gemeenschap: Deens, Duits, Grieks, Engels, Frans, Italiaans, Nederlands, Portugees en Spaans. Commissie van de Europese Gemeenschappen Directoraat-generaal audiovisuele sector, voorlichting, communicatie en cultuur Redactie: Eenheid Publikaties" en Europa in de wereld: ontwikkeling", Wetstraat 200, B-1049 Brussel Manuscript voltooid in april Omslag: fotografie: J. M. Russel EGKS-EEG-EGA, Brussel Luxemburg, 1993 Overneming met bronvermelding toegestaan, behalve voor commerciële doeleinden. Printed in Belgium VERTEGENWOORDIGINGEN EN BUREAUS VAN DE COMMISSIE Bureau in België Bureau in Nederland Archimedesstrnat 73, B-1040 Brussel Tel Korte Vijverberg 5, NL-2513 AB Den Haag Tel Bureaus van de Commissie zijn eveneens in andere landen van de Europese Gemeenschap en in andere delen van de wereld gevestigd. * * * Bureau voor officiële publikaties <H> * der Europese Gemeenschappen *»** L-2985 Luxembourg ISSN Catalogusnummer: CC NL-C

TRACTATENBLAD VAN HET. Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie; (met Bijlagen) Rome, 25 maart 1957

TRACTATENBLAD VAN HET. Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie; (met Bijlagen) Rome, 25 maart 1957 13 (1957) Nr. 18 TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN JAARGANG 2010 Nr. 40 A. TITEL 1) Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie; (met Bijlagen) Rome, 25 maart 1957 B. TEKST De Franse

Nadere informatie

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 19 juli 2005 (OR. fr) 10752/05 ACP 92 FIN 238 PTOM 29 DEVGEN 135 ENV 334 OC 490

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 19 juli 2005 (OR. fr) 10752/05 ACP 92 FIN 238 PTOM 29 DEVGEN 135 ENV 334 OC 490 RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 19 juli 2005 (OR. fr) 10752/05 ACP 92 FIN 238 PTOM 29 DEVGEN 135 ENV 334 OC 490 WETGEVINGSBESLUITEN EN ANDERE INSTRUMENTEN Betreft: Besluit van de Raad tot vrijgeving

Nadere informatie

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE Brussel, 18.2.2016 COM(2016) 69 final 2016/0041 (NLE) Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD betreffende de sluiting, namens de Europese Unie en haar lidstaten, van het protocol bij de

Nadere informatie

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE Brussel, 27.9.2013 COM(2013) 663 final 2013/0319 (NLE) Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD betreffende overgangsmaatregelen voor het beheer van het EOF tussen 1 januari 2014 en de

Nadere informatie

TRACTATENBLAD KONINKRIJK DER NEDERLANDEN. 13 (1957) Nr. 5. JAARGANG 1976 Nr. 78

TRACTATENBLAD KONINKRIJK DER NEDERLANDEN. 13 (1957) Nr. 5. JAARGANG 1976 Nr. 78 13 (1957) Nr. 5 TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN JAARGANG 1976 Nr. 78 A. TITEL Verdrag tot oprichting van de Europese Economische Gemeenschap, met bijlagen; Rome, 25 maart 1957 B. TEKST»

Nadere informatie

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD NL NL NL EUROPESE COMMISSIE Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD Brussel, 17.5.2010 COM(2010)233 definitief 2010/0125 (NLE) betreffende de sluiting van een protocol bij de Euro-mediterrane overeenkomst

Nadere informatie

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE Brussel, 6.11.2017 COM(2017) 644 final 2017/0286 (NLE) Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD betreffende het namens de Europese Unie in het ACS-EU-Comité van ambassadeurs in te nemen

Nadere informatie

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE Brussel, 17.2.2014 COM(2014) 70 final 2014/0036 (NLE) Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD betreffende de ondertekening, namens de Unie, van de partnerschaps- en samenwerkingsovereenkomst

Nadere informatie

VERSLAG VAN DE COMMISSIE AAN DE RAAD EN HET EUROPEES PARLEMENT. Jaarverslag 2009 over het beleid inzake humanitaire hulp en de uitvoering daarvan

VERSLAG VAN DE COMMISSIE AAN DE RAAD EN HET EUROPEES PARLEMENT. Jaarverslag 2009 over het beleid inzake humanitaire hulp en de uitvoering daarvan NL NL NL EUROPESE COMMISSIE Brussel, 9.4.2010 COM(2010)138 definitief VERSLAG VAN DE COMMISSIE AAN DE RAAD EN HET EUROPEES PARLEMENT Jaarverslag 2009 over het beleid inzake humanitaire hulp en de uitvoering

Nadere informatie

TRACTATENBLAD VAN HET. Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie; (met Bijlagen) Rome, 25 maart 1957

TRACTATENBLAD VAN HET. Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie; (met Bijlagen) Rome, 25 maart 1957 13 (1957) Nr. 21 TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN JAARGANG 2011 Nr. 143 A. TITEL Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie; (met Bijlagen) Rome, 25 maart 1957 B. TEKST De Franse

Nadere informatie

Raad van de Europese Unie Brussel, 8 juli 2014 (OR. en)

Raad van de Europese Unie Brussel, 8 juli 2014 (OR. en) Raad van de Europese Unie Brussel, 8 juli 2014 (OR. en) Interinstitutioneel dossier: 2014/0186 (E) 11290/14 WETGEVINGSBESLUITEN EN ANDERE INSTRUMENTEN Betreft: ACP 109 COAFR 184 PESC 677 RELEX 538 BESLUIT

Nadere informatie

VR DOC.0430/1

VR DOC.0430/1 VR 2018 0405 DOC.0430/1 DE VLAAMSE MINISTER VAN BUITENLANDS BELEID EN ONROEREND ERFGOED NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Definitieve goedkeuring van het ontwerp van decreet houdende instemming met

Nadere informatie

BIJLAGE. bij MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT, DE EUROPESE RAAD, DE RAAD EN DE EUROPESE INVESTERINGSBANK

BIJLAGE. bij MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT, DE EUROPESE RAAD, DE RAAD EN DE EUROPESE INVESTERINGSBANK OPESE COMMISSIE Brussel, 7.6.2016 COM(2016) 385 final ANNEX 3 BIJLAGE bij MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN HET OPEES PARLEMENT, DE OPESE RAAD, DE RAAD EN DE OPESE INVESTERINGSBANK Mededeling over het nieuwe

Nadere informatie

Allochtonen in Nijmegen Gezondheid en zorggebruik

Allochtonen in Nijmegen Gezondheid en zorggebruik Allochtonen in Nijmegen Gezondheid en zorggebruik ITS, Radboud Universiteit Nijmegen Roelof Schellingerhout 024 3653500 r.schellingerhout@its.ru.nl 5 februari 2013 Allochtonen in Nijmegen Gezondheid en

Nadere informatie

Hoofdpunten. Jaar. overhetontwikkelingsbeleidvandeeuropese Gemeenschap en de tenuitvoerlegging van de EUROPESECOMMISSIE

Hoofdpunten. Jaar. overhetontwikkelingsbeleidvandeeuropese Gemeenschap en de tenuitvoerlegging van de EUROPESECOMMISSIE Hoofdpunten Jaar 2007 overhetontwikkelingsbeleidvandeeuropese Gemeenschap en de tenuitvoerlegging van de externebijstandin2006 EUROPESECOMMISSIE Achterindezepublicatievindtueencd rommetdevolledigeversievanhetjaarverslag2007inhetengelsenhetfrans,deeu

Nadere informatie

HANDELINGEN VAN BIJ INTERNATIONALE OVEREENKOMSTEN INGESTELDE ORGANEN

HANDELINGEN VAN BIJ INTERNATIONALE OVEREENKOMSTEN INGESTELDE ORGANEN Publicatieblad van de Europese Unie L 148 Uitgave in de Nederlandse taal Wetgeving 61e jaargang 13 juni 2018 Inhoud II Niet-wetgevingshandelingen VERORDENINGEN Verordening (EU) 2018/863 van de Commissie

Nadere informatie

9079/17 JVS/bb 1 DGC 2A

9079/17 JVS/bb 1 DGC 2A Raad van de Europese Unie Brussel, 30 mei 2017 (OR. en) 9079/17 Interinstitutioneel dossier: 2017/0082 (NLE) COEST 99 ELARG 36 WETGEVINGSBESLUITEN EN ANDERE INSTRUMENTEN Betreft: Protocol bij de Partnerschaps-

Nadere informatie

... /... van de voorwaarden voor vraag en aanbod ; hij is voorts van mening

... /... van de voorwaarden voor vraag en aanbod ; hij is voorts van mening EUROPESE RAAD, DUBLIN, 3-4 DECEMBER 1984 CONCLUSJ.ES Economische en sociale situatie De Europese Raad juicht de voorrang toe die in het onlangs gepubliceerde economische jaarverslag van de Commissie aan

Nadere informatie

Associatie Raamwerk Overeenkomst tussen de Republiek Suriname en MERCOSUR

Associatie Raamwerk Overeenkomst tussen de Republiek Suriname en MERCOSUR Associatie Raamwerk Overeenkomst tussen de Republiek Suriname en MERCOSUR De Argentijnse Republiek, de Federatieve Republiek Brazilië, de Republiek Paraguay, de Republiek ten oosten van de Uruguay, de

Nadere informatie

GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) Nr. /.. VAN DE COMMISSIE. van

GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) Nr. /.. VAN DE COMMISSIE. van EUROPESE COMMISSIE Brussel, 22.7.2014 C(2014) 5087 final GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) Nr. /.. VAN DE COMMISSIE van 22.7.2014 tot wijziging van bijlage II bij Verordening (EU) nr. 978/2012 houdende toepassing

Nadere informatie

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 11 juni 2008 (12.06) (OR. en) 10616/08 Interinstitutioneel dossier: 2008/0095 (COD)

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 11 juni 2008 (12.06) (OR. en) 10616/08 Interinstitutioneel dossier: 2008/0095 (COD) RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 11 juni 2008 (12.06) (OR. en) 10616/08 Interinstitutioneel dossier: 2008/0095 (COD) COEST 125 COMAG 16 PESC 778 RELEX 441 FIN 225 DEVGEN 108 MED 36 VOORSTEL van: de Europese

Nadere informatie

EUROPESE UNIE HET EUROPEES PARLEMENT ACP 105 COAFR 81 CODEC 816

EUROPESE UNIE HET EUROPEES PARLEMENT ACP 105 COAFR 81 CODEC 816 EUROPESE UNIE HET EUROPEES PARLEMENT DE RAAD Straatsburg, 27 oktober 2004 (OR. en) 2003/0245 (COD) LEX 583 PE-CONS 3673/1/04 REV 1 ACP 105 COAFR 81 CODEC 816 VERORDENING (EG) Nr..../2004 VAN HET EUROPEES

Nadere informatie

Zwart Afrika. Oorspronkelijke bevolking: donkere huidskleur

Zwart Afrika. Oorspronkelijke bevolking: donkere huidskleur Zwart Afrika Wereldzone: ZWART-AFRIKA Vegetatie Zwart-Afrika Oorspronkelijke bevolking: donkere huidskleur Klimatogram Antalaha, Madagaskar Klimatogram Limpopo, Zuid-Afrika Zwart-Afrika (het gedeelte van

Nadere informatie

TRACTATENBLAD VAN HET

TRACTATENBLAD VAN HET 33 (1996) Nr. 7 TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN JAARGANG 2010 Nr. 275 A. TITEL Euro-mediterrane Overeenkomst waarbij een associatie tot stand wordt gebracht tussen de Europese Gemeenschappen

Nadere informatie

TRACTATENBLAD VAN HET. Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie; (met Bijlagen) Rome, 25 maart 1957

TRACTATENBLAD VAN HET. Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie; (met Bijlagen) Rome, 25 maart 1957 13 (1957) Nr. 20 TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN JAARGANG 2011 Nr. 47 A. TITEL Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie; (met Bijlagen) Rome, 25 maart 1957 B. TEKST De Franse

Nadere informatie

De Europese Investeringsbank in kort bestek

De Europese Investeringsbank in kort bestek De Europese Investeringsbank in kort bestek Als bank van de EU bieden wij financiering en expertise aan gezonde en duurzame investeringsprojecten binnen en buiten Europa. De EU-lidstaten zijn onze aandeelhouders,

Nadere informatie

MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN DE RAAD. Financiële informatie over het Europees Ontwikkelingsfonds

MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN DE RAAD. Financiële informatie over het Europees Ontwikkelingsfonds EUROPESE COMMISSIE Brussel, 15.6.2015 COM(2015) 295 final MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN DE RAAD Financiële informatie over het Europees Ontwikkelingsfonds NL NL 1. VOORWOORD Het elfde Europees Ontwikkelingsfonds

Nadere informatie

RAAD VA DE EUROPESE U IE. Brussel, 20 maart 2012 (OR. en) 7909/12 Interinstitutioneel dossier: 2012/0052 ( LE) ACP 37 FI 217 PTOM 7

RAAD VA DE EUROPESE U IE. Brussel, 20 maart 2012 (OR. en) 7909/12 Interinstitutioneel dossier: 2012/0052 ( LE) ACP 37 FI 217 PTOM 7 RAAD VA DE EUROPESE U IE Brussel, 20 maart 2012 (OR. en) 7909/12 Interinstitutioneel dossier: 2012/0052 ( LE) ACP 37 FI 217 PTOM 7 VOORSTEL van: de Europese Commissie d.d.: 20 maart 2012 Nr. Comdoc.: COM(2012)

Nadere informatie

COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN. Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD

COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN. Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN Brussel, 27.8.2009 COM(2009) 436 definitief 2009/0120 (CNS) Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD betreffende de sluiting, namens de Europese Gemeenschap, van het

Nadere informatie

RAAD VA DE EUROPESE U IE. Brussel, 19 juli 2012 (24.07) (OR. en) 12740/12 Interinstitutioneel dossier: 2011/0411 (COD)

RAAD VA DE EUROPESE U IE. Brussel, 19 juli 2012 (24.07) (OR. en) 12740/12 Interinstitutioneel dossier: 2011/0411 (COD) RAAD VA DE EUROPESE U IE Brussel, 19 juli 2012 (24.07) (OR. en) 12740/12 Interinstitutioneel dossier: 2011/0411 (COD) CADREFI 354 DEVGE 211 RELEX 703 COASI 132 ASIE 83 COEST 264 CODEC 1940 PE 362 COMAG

Nadere informatie

BIJLAGE. bij het. Voorstel voor een besluit van de Raad

BIJLAGE. bij het. Voorstel voor een besluit van de Raad EUROPESE COMMISSIE Brussel, 18.2.2016 COM(2016) 70 final ANNEX 1 BIJLAGE bij het Voorstel voor een besluit van de Raad betreffende de ondertekening, namens de Europese Unie en haar lidstaten, van het protocol

Nadere informatie

De Europese Investeringsbank in kort bestek

De Europese Investeringsbank in kort bestek Als bank van de EU bieden wij langlopende financiering aan gezonde en duurzame investeringsprojecten die bijdragen aan de beleidsdoelstellingen van de EU binnen en buiten Europa. Met de 28 EU lidstaten

Nadere informatie

AFRIKA RECHTSGROND DE OVEREENKOMST VAN COTONOU

AFRIKA RECHTSGROND DE OVEREENKOMST VAN COTONOU AFRIKA De betrekkingen tussen de EU en Afrika worden geregeld door deels overlappende beleidskaders. De belangrijkste zijn de Overeenkomst van Cotonou (2000) en de gezamenlijke strategie Afrika-EU. Deze

Nadere informatie

Tekst en tekeningen door Colombiaanse vluchtelingenkinderen in Ecuador. UNHCR / S. Aguilar

Tekst en tekeningen door Colombiaanse vluchtelingenkinderen in Ecuador. UNHCR / S. Aguilar Tekst en tekeningen door Colombiaanse vluchtelingenkinderen in Ecuador UNHCR / S. Aguilar UNHCR / S.Aguilar Tekst en tekeningen door Colombiaanse vluchtelingenkinderen in Ecuador UNHCR, Europese vertegenwoordiging,

Nadere informatie

15410/17 JVS/sht DGC 1A. Raad van de Europese Unie. Brussel, 14 mei 2018 (OR. en) 15410/17. Interinstitutioneel dossier: 2017/0319 (NLE)

15410/17 JVS/sht DGC 1A. Raad van de Europese Unie. Brussel, 14 mei 2018 (OR. en) 15410/17. Interinstitutioneel dossier: 2017/0319 (NLE) Raad van de Europese Unie Brussel, 14 mei 2018 (OR. en) 15410/17 Interinstitutioneel dossier: 2017/0319 (NLE) COLAC 144 WTO 329 WETGEVINGSBESLUITEN EN ANDERE INSTRUMENTEN Betreft: Derde aanvullend protocol

Nadere informatie

BIJLAGE. bij. Voorstel voor een Besluit van de Raad

BIJLAGE. bij. Voorstel voor een Besluit van de Raad EUROPESE COMMISSIE Brussel, 3.8.2017 COM(2017) 412 final ANNEX 1 BIJLAGE bij Voorstel voor een Besluit van de Raad betreffende de ondertekening, namens de Europese Unie en haar lidstaten, en de voorlopige

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN BUITENLANDS BELEID EN ONROEREND ERFGOED NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: 1 Goedkeuring en machtiging tot ondertekening van de kaderovereenkomst inzake partnerschap en samenwerking

Nadere informatie

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 21 september 2010 (OR. en) 13280/10 Interinstitutioneel dossier: 2010/0211 (NLE)

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 21 september 2010 (OR. en) 13280/10 Interinstitutioneel dossier: 2010/0211 (NLE) RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 21 september 2010 (OR. en) 13280/10 Interinstitutioneel dossier: 2010/0211 (NLE) ACP 223 COAFR 319 PESC 1119 RELEX 738 WETGEVINGSBESLUITEN EN ANDERE INSTRUMENTEN Betreft:

Nadere informatie

Het Nederlandse Rode Kruis helpt direct. Jaarverslag 2013

Het Nederlandse Rode Kruis helpt direct. Jaarverslag 2013 Het Nederlandse Rode Kruis helpt direct Jaarverslag 2013 Kijk voor het volledige jaarverslag op: www.rodekruis.nl/jaarverslag 2013 2013 is een bewogen jaar Conflicten als in Syrië, natuurrampen en vele

Nadere informatie

Directie-Generaal Ontwikkelingssamenwerking en Humanitaire Hulp (DGD) DGD EN DE ONTWIKKELINGSACTOREN

Directie-Generaal Ontwikkelingssamenwerking en Humanitaire Hulp (DGD) DGD EN DE ONTWIKKELINGSACTOREN Directie-Generaal Ontwikkelingssamenwerking en Humanitaire Hulp (DGD) DGD EN DE ONTWIKKELINGSACTOREN STRUCTUUR VAN DE PRESENTATIE: 1. DIVERSITEIT EN DIFFERENTIATIE VAN DE ONTWIKKELINGSACTOREN Actoren van

Nadere informatie

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 13 maart 2000 (OR. en) 6485/00 Interinstitutioneel dossier: 99/0172 (CNS) LIMITE ECOFIN 56 NIS 30

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 13 maart 2000 (OR. en) 6485/00 Interinstitutioneel dossier: 99/0172 (CNS) LIMITE ECOFIN 56 NIS 30 RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 13 maart 2000 (OR. en) 6485/00 Interinstitutioneel dossier: 99/0172 (CNS) LIMITE ECOFIN 56 NIS 30 WETGEVINGSBESLUITEN EN ANDERE INSTRUMENTEN Betreft: Besluit van de Raad

Nadere informatie

Jom/HS/rb (OR. fl EUROPESE RAAD ROME, 14 EN 15 DECEMBER 1990 CONCLUSIES VAN HET VOORZITTERSCHAP

Jom/HS/rb (OR. fl EUROPESE RAAD ROME, 14 EN 15 DECEMBER 1990 CONCLUSIES VAN HET VOORZITTERSCHAP - 1 - Jom/HS/rb (OR. fl EUROPESE RAAD ROME, 14 EN 15 DECEMBER 1990 CONCLUSIES VAN HET VOORZITTERSCHAP ( Tweede dee l) inzake de betrekkingen met de Sovjet-Unie en de landen van Midden- en Oost-Europa SN/428/90

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 1995 520 Wet van 14 september 1995 tot wijziging van de begroting van de uitgaven en de ontvangsten van het Ministerie van Buitenlandse Zaken (V)

Nadere informatie

MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN DE RAAD. Financiële informatie over het Europees Ontwikkelingsfonds

MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN DE RAAD. Financiële informatie over het Europees Ontwikkelingsfonds EUROPESE COMMISSIE Brussel, XXX COM(2012) 386 final MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN DE RAAD Financiële informatie over het Europees Ontwikkelingsfonds NL NL MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN DE RAAD Financiële

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN BUITENLANDS BELEID EN ONROEREND ERFGOED NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Definitieve goedkeuring van het ontwerp van decreet houdende instemming met de overeenkomst inzake

Nadere informatie

Q&A Migratie. Wat doen Nederland en de EU om te voorkomen dat mensen op de vlucht slaan?

Q&A Migratie. Wat doen Nederland en de EU om te voorkomen dat mensen op de vlucht slaan? Q&A Migratie Wat doen Nederland en de EU om te voorkomen dat mensen op de vlucht slaan? In de hoofdstad van Malta, Valletta, hebben de Europese Unie en een groot aantal Afrikaanse landen in november 2015

Nadere informatie

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE Brussel, 10.9.2017 COM(2017) 499 final 2017/0229 (NLE) Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD tot wijziging van Besluit (EU) 2017/... van de Raad van 27 mei 2017 betreffende de ondertekening,

Nadere informatie

DE EUROPESE GEMEENSCHAP (hierna "de Gemeenschap" te noemen) enerzijds, en

DE EUROPESE GEMEENSCHAP (hierna de Gemeenschap te noemen) enerzijds, en bron : Publicatieblad van de Europese Gemeenschappen PB L 284 van 22/10/98 OVEREENKOMST inzake wetenschappelijke en technologische samenwerking tussen de Europese Gemeenschap en de regering van de Verenigde

Nadere informatie

TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN. JAARGANG 2004 Nr. 180

TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN. JAARGANG 2004 Nr. 180 47 (1997) Nr. 4 TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN JAARGANG 2004 Nr. 180 A. TITEL Overeenkomst inzake economisch partnerschap, politieke coördinatie en samenwerking tussen de Europese Gemeenschap

Nadere informatie

Committee / Commission CONT. Meeting of / Réunion des 12 & 13/09/2005 BUDGETARY AMENDMENTS / AMENDEMENTS BUDGÉTAIRES. Rapporteur: Chris HEATON-HARRIS

Committee / Commission CONT. Meeting of / Réunion des 12 & 13/09/2005 BUDGETARY AMENDMENTS / AMENDEMENTS BUDGÉTAIRES. Rapporteur: Chris HEATON-HARRIS Committee / Commission CONT Meeting of / Réunion des 12 & 13/09/2005 BUDGETARY AMENDMENTS / AMENDEMENTS BUDGÉTAIRES Rapporteur: Chris HEATON-HARRIS NL NL Ontwerpamendement 6450 === CONT/6450=== Basislijn

Nadere informatie

Gezamenlijk voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD

Gezamenlijk voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE HOGE VERTEGENWOORDIGER VAN DE UNIE VOOR BUITENLANDSE ZAKEN EN VEILIGHEIDSBELEID Brussel, 21.4.2017 JOIN(2017) 14 final 2017/0084 (NLE) Gezamenlijk voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD

Nadere informatie

EUROPEES PARLEMENT. Zittingsdocument 11.1.2006 B6-0038/2006 ONTWERPRESOLUTIE. naar aanleiding van vraag voor mondeling antwoord B6-0345/2005

EUROPEES PARLEMENT. Zittingsdocument 11.1.2006 B6-0038/2006 ONTWERPRESOLUTIE. naar aanleiding van vraag voor mondeling antwoord B6-0345/2005 EUROPEES PARLEMENT 2004 Zittingsdocument 2009 11.1.2006 B6-0038/2006 ONTWERPRESOLUTIE naar aanleiding van vraag voor mondeling antwoord B6-0345/2005 ingediend overeenkomstig artikel 108, lid 5 van het

Nadere informatie

PUBLIC. Brussel, 29 oktober 2003 (05.11) RAAD VAN DE EUROPESE UNIE 13967/03 LIMITE JUSTCIV 208 TRANS 275

PUBLIC. Brussel, 29 oktober 2003 (05.11) RAAD VAN DE EUROPESE UNIE 13967/03 LIMITE JUSTCIV 208 TRANS 275 Conseil UE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 29 oktober 2003 (05.11) 13967/03 LIMITE PUBLIC JUSTCIV 208 TRANS 275 NOTA van: het voorzitterschap aan: het Comité burgerlijk recht (algemene vraagstukken)

Nadere informatie

Zittingsdocument 12.9.2011 B7-0493/2011 ONTWERPRESOLUTIE. naar aanleiding van de verklaringen van de Raad en de Commissie

Zittingsdocument 12.9.2011 B7-0493/2011 ONTWERPRESOLUTIE. naar aanleiding van de verklaringen van de Raad en de Commissie EUROPEES PARLEMENT 2009-2014 Zittingsdocument 12.9.2011 B7-0493/2011 ONTWERPRESOLUTIE naar aanleiding van de verklaringen van de Raad en de Commissie ingediend overeenkomstig artikel 110, lid 2, van het

Nadere informatie

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE Brussel, 11.2.2016 COM(2016) 64 final 2016/0038 (NLE) Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD betreffende de sluiting van de Economische Partnerschapsovereenkomst tussen de partnerstaten

Nadere informatie

13082/14 CV/mg DGC 1B. Raad van de Europese Unie. Brussel, 29 september 2014 (OR. en) 13082/14. Interinstitutioneel dossier: 2014/0223 (NLE)

13082/14 CV/mg DGC 1B. Raad van de Europese Unie. Brussel, 29 september 2014 (OR. en) 13082/14. Interinstitutioneel dossier: 2014/0223 (NLE) Raad van de Europese Unie Brussel, 29 september 2014 (OR. en) 13082/14 Interinstitutioneel dossier: 2014/0223 (NLE) COASI 102 ASIE 53 ELARG 98 WETGEVINGSBESLUITEN EN ANDERE INSTRUMENTEN Betreft: PROTOCOL

Nadere informatie

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 18 maart 2010 (19.03) (OR. en) 7701/10 Interinstitutioneel dossier: 2010/0053 (NLE) ACP 66 PTOM 10 COAFR 102

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 18 maart 2010 (19.03) (OR. en) 7701/10 Interinstitutioneel dossier: 2010/0053 (NLE) ACP 66 PTOM 10 COAFR 102 RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 18 maart 2010 (19.03) (OR. en) 7701/10 Interinstitutioneel dossier: 2010/0053 (NLE) ACP 66 PTOM 10 COAFR 102 VOORSTEL van: de Europese Commissie d.d.: 18 maart 2010 Betreft:

Nadere informatie

Datum onderteken ing

Datum onderteken ing Datum onderteken ing Datum inwerkingtreding Land Status Vindplaats 1. Albanië In werking 15-04-1994 01-09-1995 1994, 145 2. Algerije In werking 20-03-1997 01-08-2008 2007, 079 3. Argentinië In werking

Nadere informatie

TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN. JAARGANG 1956 No. 153

TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN. JAARGANG 1956 No. 153 5 (1945) No. 1 TRACTATENBLAD VAN HET KONINKRIJK DER NEDERLANDEN JAARGANG 1956 No. 153 A. TITEL Overeenkomst betreffende het Internationale Monetaire Fonds, met bijlagen; Washington, B. TEKST De Engelse

Nadere informatie

Staat 1.1.1. Overzicht betrekking hebbend op de verdeling van het aantal verzoeken om een beginseltoestemming

Staat 1.1.1. Overzicht betrekking hebbend op de verdeling van het aantal verzoeken om een beginseltoestemming Staat 1.1. Overzicht betrekking hebbend op de procedure tot opneming van buitenlandse adoptiefkinderen in Nederlandse gezinnen over de jaren 2000-2004. Verzoeken ter verkrijging van beginseltoestemming

Nadere informatie

VLAAMS PARLEMENT ONTWERP VAN DECREET

VLAAMS PARLEMENT ONTWERP VAN DECREET j Stuk 474 (1996-1997)- Nr. 1j VLAAMS PARLEMENT Zitting 1996-1997 6 november 1996 ONTWERP VAN DECREET houdende goedkeuring van het Verdrag inzake verstandhouding en samenwerking tussen het Koninkrijk België

Nadere informatie

BIJLAGE PROTOCOL. bij het. voorstel voor een besluit van de Raad

BIJLAGE PROTOCOL. bij het. voorstel voor een besluit van de Raad EUROPESE COMMISSIE Brussel, 26.2.2016 COM(2016) 91 final ANNEX 1 BIJLAGE PROTOCOL bij het voorstel voor een besluit van de Raad betreffende de sluiting, namens de Europese Unie en haar lidstaten, van het

Nadere informatie

Statistisch Magazine Internationale economische ontwikkelingen in de periode 2010 tot en met 2012

Statistisch Magazine Internationale economische ontwikkelingen in de periode 2010 tot en met 2012 Internationale economische ontwikkelingen in de periode 2010 tot en met 2012 Inleiding Lorette Ford De economische ontwikkeling van een land kan door middel van drie belangrijke economische indicatoren

Nadere informatie

Voorontwerp van decreet tot wijziging en optimalisatie van diverse bepalingen van het kaderdecreet van 22 juni 2007 inzake ontwikkelingssamenwerking

Voorontwerp van decreet tot wijziging en optimalisatie van diverse bepalingen van het kaderdecreet van 22 juni 2007 inzake ontwikkelingssamenwerking Voorontwerp van decreet tot wijziging en optimalisatie van diverse bepalingen van het kaderdecreet van 22 juni 2007 inzake ontwikkelingssamenwerking DE VLAAMSE REGERING, Op voorstel van de minister-president

Nadere informatie

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE Brussel, 4.4.2017 COM(2017) 164 final 2017/0075 (NLE) Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD betreffende de sluiting, namens de Europese Unie, van de bilaterale overeenkomst tussen de

Nadere informatie

BELEIDSPLAN. STICHTING EMDA P.O. Box 100 NL 7590 AC Denekamp Netherlands Tel: GSM:

BELEIDSPLAN. STICHTING EMDA P.O. Box 100 NL 7590 AC Denekamp Netherlands Tel: GSM: P.O. Box 100 NL 7590 AC Denekamp Netherlands Tel: 0541-351883 GSM: 06 22396183 info@emda.org www.stichtingemda.nl BELEIDSPLAN 2016 2018 1 Inhoud: Blz.: 1. Inleiding 3 2. Doelstelling stichting. 3 3. Werkwijze

Nadere informatie

HET KONINKRIJK BELGIË, DE REPUBLIEK BULGARIJE, DE TSJECHISCHE REPUBLIEK, HET KONINKRIJK DENEMARKEN, DE BONDSREPUBLIEK DUITSLAND, DE REPUBLIEK ESTLAND,

HET KONINKRIJK BELGIË, DE REPUBLIEK BULGARIJE, DE TSJECHISCHE REPUBLIEK, HET KONINKRIJK DENEMARKEN, DE BONDSREPUBLIEK DUITSLAND, DE REPUBLIEK ESTLAND, AANVULLENDE OVEREENKOMST TUSSEN TEN EERSTE, DE EUROPESE UNIE EN HAAR LIDSTATEN, TEN TWEEDE, IJSLAND, EN TEN DERDE, HET KONINKRIJK NOORWEGEN, BETREFFENDE DE TOEPASSING VAN DE OVEREENKOMST INZAKE LUCHTVERVOER

Nadere informatie

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 3 oktober 2005 (06.10) (OR. en) 12916/05 Interinstitutioneel dossier: 2005/0195 (CNS) ECOFIN 300 RELEX 496

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 3 oktober 2005 (06.10) (OR. en) 12916/05 Interinstitutioneel dossier: 2005/0195 (CNS) ECOFIN 300 RELEX 496 RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 3 oktober 2005 (06.10) (OR. en) 12916/05 Interinstitutioneel dossier: 2005/0195 (CNS) ECOFIN 300 RELEX 496 VOORSTEL van: de Commissie d.d.: 30 september 2005 Betreft:

Nadere informatie

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE Brussel, 28.10.2016 COM(2016) 694 final 2016/0343 (NLE) Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD inzake de sluiting, namens de Europese Unie, van een overeenkomst tot wijziging van de Overeenkomst

Nadere informatie

Boodschap aan de vijfde Top Europese Unie Latijns-Amerika en het Caribisch gebied op 16 en 17 mei 2008 in Lima

Boodschap aan de vijfde Top Europese Unie Latijns-Amerika en het Caribisch gebied op 16 en 17 mei 2008 in Lima EURO-LATIJNS-AMERIKAANSE PARLEMENTAIRE VERGADERING Boodschap aan de vijfde Top Europese Unie Latijns-Amerika en het Caribisch gebied op 16 en 17 mei 2008 in Lima donderdag 1 mei 2008 Lima (Peru) DV\721105.doc

Nadere informatie

PUBLIC 8480/10 Interinstitutioneel dossier: 2009/0183 (NLE)

PUBLIC 8480/10 Interinstitutioneel dossier: 2009/0183 (NLE) Conseil UE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 27 april 2010 (OR. en) PUBLIC 8480/10 Interinstitutioneel dossier: 2009/0183 (NLE) LIMITE COEST 89 PESC 444 NIS 25 WETGEVINGSBESLUITEN EN ANDERE INSTRUMENTEN

Nadere informatie

COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN VERSLAG VAN DE COMMISSIE AAN DE RAAD EN HET EUROPEES PARLEMENT

COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN VERSLAG VAN DE COMMISSIE AAN DE RAAD EN HET EUROPEES PARLEMENT COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN Brussel, 3.9.2004 SEC(2004) 1073 definitief. VERSLAG VAN DE COMMISSIE AAN DE RAAD EN HET EUROPEES PARLEMENT OVER DE LENINGACTIVITEIT VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN BUITENLANDS BELEID EN ONROEREND ERFGOED NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: 1 Goedkeuring en machtiging tot ondertekening van de brede en versterkte partnerschapsovereenkomst

Nadere informatie

COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN

COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN or** ir ir * ie *ür* COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN Brussel, 31.12.1998 COM( 1998) 732 def. 98/0353 (CNB) Voorstel voor een VERORDENING (EG) VAN DE RAAD over de omrekeningskoersen tussen de euro

Nadere informatie

VR DOC.0098/1

VR DOC.0098/1 VR 2019 0102 DOC.0098/1 DE VLAAMSE MINISTER VAN BUITENLANDS BELEID EN ONROEREND ERFGOED NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Principiële goedkeuring van het voorontwerp van decreet houdende instemming

Nadere informatie

Rapport met betrekking tot Gegunde Uitvoer Periode : van 01/07/2018 tot en met 31/07/2018

Rapport met betrekking tot Gegunde Uitvoer Periode : van 01/07/2018 tot en met 31/07/2018 Pagina 1 van 12 Rapport met betrekking tot Gegunde Uitvoer Periode : van 01/07/2018 tot en met 31/07/2018 Dossier Land van Bestemming Land van Eindgebruik Controlelijst Categorie Controlelijst Subcategorie

Nadere informatie

EUROPEES PARLEMENT Commissie milieubeheer, volksgezondheid en voedselveiligheid

EUROPEES PARLEMENT Commissie milieubeheer, volksgezondheid en voedselveiligheid EUROPEES PARLEMENT 2014-2019 Commissie milieubeheer, volksgezondheid en voedselveiligheid 2014/2204(INI) 5.1.2015 ONTWERPADVIES van de Commissie milieubeheer, volksgezondheid en voedselveiligheid aan de

Nadere informatie

Zaak Nr IV/M.1061 - ING / BBL. VERORDENING (EEG) nr. 4064/89 CONCENTRATIEPROCEDURE. Artikel 6, lid 1, sub b : GEEN BEZWAAR datum : 22/01/1998

Zaak Nr IV/M.1061 - ING / BBL. VERORDENING (EEG) nr. 4064/89 CONCENTRATIEPROCEDURE. Artikel 6, lid 1, sub b : GEEN BEZWAAR datum : 22/01/1998 NL Zaak Nr IV/M.1061 - ING / BBL Alleen de Nederlandse tekst is beschikbaar en authentiek. VERORDENING (EEG) nr. 4064/89 CONCENTRATIEPROCEDURE Artikel 6, lid 1, sub b : GEEN BEZWAAR datum : 22/01/1998

Nadere informatie

16185/1/03 REV 1 CS/lm DG G II

16185/1/03 REV 1 CS/lm DG G II RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 6 februari 2004 (OR. en) Interinstitutioneel dossier: 2003/0109 (COD) 16185/1/03 REV 1 SOC 531 CODEC 1842 OC 870 WETGEVINGSBESLUITEN EN ANDERE INSTRUMENTEN Betreft: Gemeenschappelijk

Nadere informatie

de heer Jordi AYET PUIGARNAU, directeur, namens de secretarisgeneraal van de Europese Commissie

de heer Jordi AYET PUIGARNAU, directeur, namens de secretarisgeneraal van de Europese Commissie Raad van de Europese Unie Brussel, 11 september 2017 (OR. en) Interinstitutioneel dossier: 2017/0229 (NLE) 12039/17 VOORSTEL van: ingekomen: 11 september 2017 aan: Nr. Comdoc.: Betreft: EF 186 ECOFIN 712

Nadere informatie

Gevoegde zaken C-18 0/98 C-184/98. P. Pavlov e.a. tegen Stichting Pensioenfonds Medische Specialisten

Gevoegde zaken C-18 0/98 C-184/98. P. Pavlov e.a. tegen Stichting Pensioenfonds Medische Specialisten Gevoegde zaken C-18 0/98 C-184/98 P. Pavlov e.a. tegen Stichting Pensioenfonds Medische Specialisten (verzoek van het Kantongerecht te Nijmegen om een prejudiciële beslissing) Verplichte deelneming in

Nadere informatie

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 13 september 2007 (17.09) (OR. en) 12907/07 Interinstitutioneel dossier: 2007/0181 (CNS)

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 13 september 2007 (17.09) (OR. en) 12907/07 Interinstitutioneel dossier: 2007/0181 (CNS) RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 13 september 2007 (17.09) (OR. en) 12907/07 Interinstitutioneel dossier: 2007/0181 (CNS) AVIATION 150 RELEX 649 MA 7 VOORSTEL van: de heer Jordi AYET PUIGARNAU, directeur,

Nadere informatie

De Europese Investeringsbank in kort bestek

De Europese Investeringsbank in kort bestek De Europese Investeringsbank in kort bestek Als bank van de EU bieden wij financiering en expertise aan gezonde en duurzame investeringsprojecten binnen en buiten Europa. De 28 EU-lidstaten zijn onze aandeelhouders,

Nadere informatie

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE Brussel, 3.5.2010 COM(2010)195 definitief 2010/0104 (E) Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD van [ ] inzake de toewijzing van geannuleerde middelen voor projecten van het negende Europees

Nadere informatie

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 28 maart 2011 (OR. en) 7770/11 Interinstitutioneel dossier: 2011/0042 (NLE) MED 9 WTO 108 AGRI 223 PECHE 78 UD 65

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 28 maart 2011 (OR. en) 7770/11 Interinstitutioneel dossier: 2011/0042 (NLE) MED 9 WTO 108 AGRI 223 PECHE 78 UD 65 RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 28 maart 2011 (OR. en) 7770/11 Interinstitutioneel dossier: 2011/0042 (E) MED 9 WTO 108 AGRI 223 PECHE 78 UD 65 WETGEVINGSBESLUITEN EN ANDERE INSTRUMENTEN Betreft: BESLUIT

Nadere informatie

EUROPEES PARLEMENT. Commissie internationale handel PE v01-00

EUROPEES PARLEMENT. Commissie internationale handel PE v01-00 EUROPEES PARLEMENT 2004 ««««««««««««Commissie internationale handel 2009 20.9.2005 PE 362.727v01-00 AMENDEMENTEN 1-17 Ontwerpadvies Johan Van Hecke Een ontwikkelingsstrategie voor Afrika (2005/2142(INI))

Nadere informatie

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 11 april 2007 (17.04) (OR. en) 8340/07 DEVGEN 51 RELEX 232 FIN 173 WTO 67

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 11 april 2007 (17.04) (OR. en) 8340/07 DEVGEN 51 RELEX 232 FIN 173 WTO 67 RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 11 april 2007 (17.04) (OR. en) 8340/07 DEVGEN 51 RELEX 232 FIN 173 WTO 67 INGEKOMEN DOCUMENT van: de heer Jordi AYET PUIGARNAU, directeur, namens de secretarisgeneraal

Nadere informatie

MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN DE RAAD

MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE Brussel, 14.10.2016 COM(2016) 652 final MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN DE RAAD Europees Ontwikkelingsfonds (EOF): prognoses van de vastleggingen, betalingen en bijdragen van de lidstaten

Nadere informatie

Fiche 2: mededeling inzake EU strategie voor internationale culturele betrekkingen

Fiche 2: mededeling inzake EU strategie voor internationale culturele betrekkingen Fiche 2: mededeling inzake EU strategie voor internationale culturele betrekkingen 1. Algemene gegevens a) Titel: Joint Communication to the European Parliament and the Council: Towards an EU strategy

Nadere informatie

AFRIKA RECHTSGRONDSLAG

AFRIKA RECHTSGRONDSLAG AFRIKA De betrekkingen tussen de EU en Afrika worden geregeld door de Overeenkomst van Cotonou en de gezamenlijke strategie Afrika-EU, die allebei een politieke, economische en ontwikkelingsdimensie hebben.

Nadere informatie

Opbouw van de Europese Monetaire Unie

Opbouw van de Europese Monetaire Unie Opbouw van de Europese Monetaire Unie Seminarie voor leerkrachten, NBB Brussel, 21 oktober 2015 Ivo Maes DS.15.10.441 Construct EMU 21_10_2015 NL Opbouw van de Europese monetaire unie 1. Beschouwingen

Nadere informatie

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD NL NL NL EUROPESE COMMISSIE Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD Brussel, 19.4.2010 COM(2010)153 definitief 2010/0083 (NLE) betreffende de Overeenkomst in de vorm van een briefwisseling tussen de Europese

Nadere informatie

Protocol van 3 juni Houdende wijziging van het Verdrag betreffende het internationale spoorwegvervoer (COTIF) van 9 mei 1980 (Protocol 1999)

Protocol van 3 juni Houdende wijziging van het Verdrag betreffende het internationale spoorwegvervoer (COTIF) van 9 mei 1980 (Protocol 1999) Protocol van 3 juni 1999 Houdende wijziging van het Verdrag betreffende het internationale spoorwegvervoer (COTIF) van 9 mei 1980 (Protocol 1999) Met toepassing van de artikelen 6 en 19, 2 van het Verdrag

Nadere informatie

Raad van de Europese Unie Brussel, 10 maart 2015 (OR. en)

Raad van de Europese Unie Brussel, 10 maart 2015 (OR. en) Raad van de Europese Unie Brussel, 10 maart 2015 (OR. en) Interinstitutioneel dossier: 2014/0258 (E) 6731/15 SOC 149 EMPL 76 MIGR 12 JAI 148 WETGEVINGSBESLUITEN EN ANDERE INSTRUMENTEN Betreft: BESLUIT

Nadere informatie

ONTWERPVERSLAG. NL In verscheidenheid verenigd NL. Europees Parlement 2017/2036(INI)

ONTWERPVERSLAG. NL In verscheidenheid verenigd NL. Europees Parlement 2017/2036(INI) Europees Parlement 2014-2019 Commissie buitenlandse zaken 2017/2036(INI) 27.3.2017 ONTWERPVERSLAG met een niet-wetgevingsontwerpresolutie over het voorstel voor een besluit van de Raad inzake de sluiting,

Nadere informatie

Raad van de Europese Unie Brussel, 9 november 2017 (OR. en)

Raad van de Europese Unie Brussel, 9 november 2017 (OR. en) Raad van de Europese Unie Brussel, 9 november 2017 (OR. en) Interinstitutioneel dossier: 2017/0274 (E) 13588/17 ACP 119 FIN 647 PTOM 20 WETGEVINGSBESLUITEN EN ANDERE INSTRUMENTEN Betreft: BESLUIT VAN DE

Nadere informatie

Conclusies van de Coördinatie Commissie voor Europese. De Coördinatie Commissie h e e f t op 29 maart de v o l g e n de onderwerpen "behandeld:

Conclusies van de Coördinatie Commissie voor Europese. De Coördinatie Commissie h e e f t op 29 maart de v o l g e n de onderwerpen behandeld: Conclusies van de Coördinatie Commissie voor Europese I n t e g r a t i e - en A s s o c i a t i e p r o b l e m e n van 29 maart 1976 De Coördinatie Commissie h e e f t op 29 maart de v o l g e n de onderwerpen

Nadere informatie

de heer Uwe CORSEPIUS, secretaris-generaal van de Raad van de Europese Unie

de heer Uwe CORSEPIUS, secretaris-generaal van de Raad van de Europese Unie RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 19 december 2013 (OR. en) 18056/13 Interinstitutioneel dossier: 2013/0440 (NLE) VOORSTEL van: ingekomen: 19 december 2013 aan: Nr. Comdoc.: Betreft: COASI 186 ASIE 61

Nadere informatie

12722/01 HD/nj DG G NL

12722/01 HD/nj DG G NL RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 29 oktober 2001 (OR. en) 12722/01 Interinstitutioneel dossier: 2001/0121 (CNS) ECOFIN 264 ENV 490 NIS 73 WETGEVINGSBESLUITEN EN ANDERE INSTRUMENTEN Betreft: Besluit van

Nadere informatie

de heer Jordi AYET PUIGARNAU, directeur, namens de secretarisgeneraal van de Europese Commissie

de heer Jordi AYET PUIGARNAU, directeur, namens de secretarisgeneraal van de Europese Commissie Raad van de Europese Unie Brussel, 8 augustus 2017 (OR. en) Interinstitutioneel dossier: 2017/0184 (NLE) 11636/17 ADD 1 COEST 212 ELARG 62 VOORSTEL van: ingekomen: 3 augustus 2017 aan: de heer Jordi AYET

Nadere informatie