NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN TECHNISCHE BEPALING L-70 RUBBERSTUKKEN VOOR OPHANGINGSORGANEN, DE TRANSMISSIE EN DE MEENEEMINRICHTING

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN TECHNISCHE BEPALING L-70 RUBBERSTUKKEN VOOR OPHANGINGSORGANEN, DE TRANSMISSIE EN DE MEENEEMINRICHTING"

Transcriptie

1 NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN TECHNISCHE BEPALING L-70 RUBBERSTUKKEN VOOR OPHANGINGSORGANEN, DE TRANSMISSIE EN DE MEENEEMINRICHTING UITGAVE: 2005 Versie 12/07/2005

2 -1- TECHNISCHE BEPALING SNCB L-70 RUBBERSTUKKEN VOOR OPHANGINGSORGANEN, DE TRANSMISSIE EN DE MEENEEMINRICHTING. Uitgave INLEIDING 1.1 ONDERWERP EN TOEPASSINGSGEBIED Deze bepaling regelt de levering van elastische rubberstukken, die op het rollend materieel worden gebruikt ( gewrichten, elastische koppelingen, stuiten of veren in de ophangingsorganen, de transmissie en de meeneeminrichting ). Deze stukken zijn ofwel : - massief, volledig van rubber, en worden alleen of samen met andere elastische stukken toegepast ; - samengesteld uit rubber en een al dan niet vastgehechte stijve wapening. De technische bepaling is van toepassing : - enerzijds op stukken die niet constant onder belasting (1) staan, die worden in het vervolg type A genoemd ; - anderzijds op de stukken die ononderbroken onder belasting staan (1), die worden in het vervolg type B genoemd ; Deze technische bepaling geldt alleen voor volgende stukken : - type A : de stukken van elastische gewrichten, van elastische koppelingen en de elastische stuiten ; - type B : de stukken die vooral dienen voor de ophanging van het rollend materieel of van de onderdelen ervan (1) Kracht, andere dan door het eigen gewicht of door de voorspanning van de montage.

3 DOCUMENTEN VAN TOEPASSING Technische specificaties: Q1: Kwalificatie van de leveranciers. Q3: Kwalificatie van de leveranciers Vereenvoudigde procedure. QA: Toezicht over de leveranciers die beschikken over een kwaliteitsopvolgingssysteem. Deze documenten zijn beschikbaar op de site: -> rubriek -> Kwalificatie of -> rubrique -> Qualification 1.3 DEFINITIES Typeproeven: Proeven uitgevoerd bij de eerste fabrikatie van een produkt van categorie 1 of 2. Serieproeven: Proeven uitgevoerd bij iedere fabrikatie.

4 -3-2 CLASSIFICATIE EN OMSCHRIJVING De elastische stukken op basis van rubber worden in 3 categorieën gerangschikt : Categorie 1 (C1) : Het betreft stukken waarvan de werking rechtstreeks moet ingrijpen op het gedrag van : - ofwel de omringende onderdelen, voor de stukken type A - ofwel de gehele of de samenstellende onderdelen van de ophanging, voor de stukken type B. De leverancier moet gekwalificeerd zijn volgens T.B. Q1 ( 1ste niveau ) + bezoek van de installaties. De typeproeven zijn verplicht voor elke eerste fabricatie van alle stukken met naamlijstnummer ( tweede niveau van de technische bepaling Q1 ). De type- en serieproeven worden opgelegd door deze technische bepaling. Categorie 2 (C2) : Het betreft stukken waarvan de werking rechtstreeks moet ingrijpen op het gedrag van : - ofwel de omringende onderdelen, voor de stukken type A - ofwel de gehele of de samenstellende onderdelen van de ophanging, voor de stukken type B. Ieder stuk met naamlijstnummer moet gekwalificeerd worden volgens T.B. Q3. De typeproeven zijn verplicht voor elke eerste fabricatie van alle stukken met naamlijstnummer ( tweede niveau van de technische bepaling Q1 ). De type- en serieproeven worden opgelegd door deze technische bepaling. Categorie 3 (C3) : Het betreft stukken die niet moeten worden gekwalificeerd, waarvan de voornaamste functie bestaat uit het elastische verbinden van twee onderdelen, waarbij geen beïnvloeding op het gedrag van de omringende delen wordt nagestreefd (stukken type A) of waarvan de beïnvloeding op het gedrag van de gehele of samenstellende onderdelen van de ophanging kan worden verwaarloosd (stukken type B). Serie-proeven uit te voeren indien vermeld op een eventuele tekening van het stuk. NB: De omschrijving van de categorie en het type van het stuk worden op de hoofdtekening ingevuld als het stuk nader wordt omschreven door zo'n document. Voorbeeld : C1, type A.

5 -4-3 KENMERKEN VAN DE BESTANDDELEN 3.1 STIJVE BEWAPENING De kwaliteit van de grondstoffen, die voor de vervaardiging van de stijve bewapening worden gebruikt en de toegelaten afwijkingen van de afmetingen moeten overeenstemmen met de op de tekeningen van de stukken of in de voorschriften vermelde afwijkingen RUBBER De samenstelling van de rubber ( aard en percentage van het elastomeer, percentage vulstoffen en aard van de additieven gekozen door de fabrikant in funktie van vereisten vermeld op de tekening ) wordt door de NMBS systematisch bepaald voor alle stukken aangeboden tijdens de typeproeven. De gevonden samenstelling zal het onderwerp uitmaken van een vertrouwelijk rapport opgesteld door het laboratorium van de NMBS-Holding van de NMBS groep, geadresseerd aan de fabrikant. Tijdens de serieproeven wordt deze samenstelling gecontroleerd op kosten van de NMBS groep.

6 -5-4 KENMERKEN VAN DE AFGEWERKTE PRODUKTEN De stukken van de categorieën 1 en 2 worden omschreven in een goedgekeurde tekening, waarbij de mechanische kenmerken, volgens de afwerking van het stuk, worden gekozen uit de in paragraaf 4.3 vermelde kenmerken.de stukken van categorie 3 worden ofwel in een tekening, ofwel in een voorschrift van de leverancier omschreven. 4.0 SAMENSTELLING VAN DE RUBBER De samenstelling van de rubber: aard en percentage van het elastmeer, percentage vulstoffen en aard van de aanwezige additieven worden gekozen door de fabrikant in funktie van de beoogde toepassing. De samenstelling gevonden tijdens de analyse voorzien in punt 3.2 mag geen noemenswaardige wijzigingen ondergaan tijdens de aankoop en van de ene levering naar de andere. Indien er noemenswaardige wijzigingen zijn dient de fabrikant vooraf het akkoord van de client te vragen. Deze wijzigingen kunnen geweigerd worden indien verwacht wordt dat ze het gedrag in dienst en/of de levensduur van de stukken negatief zullen beïnvloeden. Naspeurbaarheid van de mengeling ( voor stukken van categorie C1 en C2). Om uiteindelijk een goede naspeurbaarheid te garanderen tussen de type-proeven en de latere fabrikaties, overhandigt de producent aan de kontroleur van de NMBS een copie van de kromme van de corresponderende vulcanisatie. Deze documenten zullen bewaard worden bij het kwalifikatiedossier en vergeleken worden met de gelijklopende documenten, van ieder later gefabriceerd lot. Deze laatste documenten zullen systematisch de serie -keuringsdocumenten vervolledigen. Homogeniteit van de mengeling ( voor stukken van categorie C1 en C2). De producent verzekert zich van de homogeniteit van zijn mengeling voor het lanceren van elke fabrikatie. De mengeling moet het minimum homogeniteitsniveau van 7 op de schaal van Disper-Grader bereiken of van een gelijkwaardige waardemeter. Hij kan deze homogeniteit ook verzekeren en controleren door een interne procedure, gedocumenteerd in zijn kwaliteitsplan toe te passen. Informatie in verband met de Disper-Grader kan bekomen worden bij het laboratorium van de NMBS-Holding. 4.1 MEETKUNDIGE KENMERKEN VAN DE STUKKEN A EN B De meetkundige kenmerken in vrije toestand zijn vastgelegd in de tekeningen of voorschriften. 4.2 FYSISCHE KENMERKEN VAN DE STUKKEN UITZICHT De stijve bewapeningen mogen geen bramen vertonen en mogen alleen buiten de nuttige zones worden aangebracht. De rubber mag niet poreus of gescheurd zijn of een kleverig oppervlak hebben.

7 AANHECHTING ( SAMENGESTELDE AANEENGEHECHTE STUKKEN ) De fabrikant definieerd een kwaliteitsplan van het beschouwde stuk, het volledige vasthechtingsproces en de controleprocedures rekening houdend met de inhoud van dit hoofdstuk. Hierbij repecteert hij de regels van de kunst. De informatie omtrent het type aanhechtingsprimer en het type aanhechtingsreactief zijn opgenomen in het kwaliteitsplan van het stuk. De controle van de aanhechting gebeurt altijd door het stuk te onderwerpen aan afschuiving. In functie van de aard van het stuk zal deze opgelegde controle de zin van de toe te passen kracht ( F ) bepalen. De proef wordt uitgevoerd volgens de hieronder beschreven methode behalve wanneer er andere voorschriften op het plan vermeld zijn. 1. voor de stukken van het type voorgesteld in figuur 1, brengt men een kracht ( F ) aan die overeenstemt met een constante vervorming van 150% van de nominale dikte van de rubberlaag ( E ). Voor stukken samengesteld uit meerdere rubberlagen van elkaar gescheiden door metalen onderdelen, wordt de maat van de dikste rubberlaag gekozen om de absolute waarde van de vervorming te bepalen. 2. voor de stukken van het type voorgesteld in figuur 2, wanneer de verhouding aanhechtingslengte ( A ) tot dikte van de rubber ( D ) kleiner is dan 1, brengt men een kracht ( F ) aan die overeenstemt met een constante vervorming van 100% van de nominale dikte van de rubberlaag. Wanneer de verhouding groter dan of gelijk is aan 1, brengt men een kracht ( F ) aan die overeenstemt met een constante vervorming van 50% van de nominale dikte van de rubberlaag. Typeproeven: stukken C1 en C2 tijdsduur van de toegepaste kracht ( F ) : 30 minuten. Serieproeven: stukken C1 en C2 tijdsduur van de toegepaste kracht ( F ) : 30 minuten en 1 minuut ( zie tabel 1 punt ). Resultaten: Geen enkele loslating van het rubber/substraat mag waargenomen worden. Tijdens de type- en serieproeven realiseerd het laboratorium van de NMBS-Holding een controle van de aanhechting volgens de norm ISO 813 op proefmonsters genomen uit de afgewerkte stukken. De gemeten aanhechting moet hoger zijn dan 8 N/mm. 4.3 MECHANISCHE KENMERKEN HOOGTE ONDER STATISCHE BELASTING BIJ DE AANBIEDING VAN DE STUKKEN TYPE B Wanneer het stuk wordt onderworpen aan een constante belasting F z, die gelijk is aan de nominale bedrijfslast, die op de tekening nader wordt omschreven, moet de opgemeten hoogte overeenstemmen met de op de tekening of in het voorschrift vastgestelde hoogte.

8 HOOGTE ONDER STATISCHE BELASTING NA STATISCHE KRUIP VAN DE STUKKEN TYPE B De hoogte van een stuk, dat werd onderworpen aan een constante belasting Fz, die gelijk is aan de in de tekening omschreven nominale belasting, moet na de stabilisatie overeenstemmen met de op de tekening vermelde hoogte HOOGTE ONDER STATISCHE BELASTING NA DYNAMISCHE KRUIP VAN DE STUKKEN TYPE B De hoogte van het stuk, dat wordt onderworpen aan een wisselende belasting F, m.n. F = F z + 0,1 x F z sin 2 π.f.t, mag, na de stabilisatie, ten hoogste 15 % verschillen van de op de tekening vastgelegde hoogte, waarin : F z : op de tekening vastgelegde statische nominale belasting f : de frequentie wordt op 10 Hz bepaald, indien op de tekening nadere gegevens ontbreken t : tijd, uitgedrukt in seconden STIJFHEID VAN DE STUKKEN TYPES A EN B De stijfheid van de elastische stukken wordt bepaald aan de hand van 3 assen Ox, Oy en Oz in een rechthoekig assenstelsel. Indien noch de tekening noch het voorschrift nauwkeurige inlichtingen bevatten, werden de assen als volgt bepaald : - as Ox, evenwijdig met de lengteas van het rijtuig ; - as Oy, evenwijdig met de dwarsas van het rijtuig ; - as Oz, evenwijdig met de verticale as van het voertuig. De eenvoudige verplaatsingen van de elastische stukken zijn de volgende : - evenwijdige translatie op de as Ox, overeenstemmend met de stijfheid Kx ; - evenwijdige translatie op de as Oy, overeenstemmend met de stijfheid Ky ; - evenwijdige translatie met de as Oz, overeenstemmend met de stijfheid Kz ; - rotatie rond de as Ox, overeenstemmend met de stijfheid K x ; - rotatie rond de as Oy, overeenstemmend met de stijfheid K y ; - rotatie rond de as Oz, overeenstemmend met de stijfheid K z. Gewoonlijk kunnen de stijfheidskenmerken van elastische stukken worden bepaald via een geheel van eenvoudige verplaatsingen, die overeenstemmen met : - belastingen volgens een aslijn (stukken type A en B) ; - belastingen volgens twee aslijnen : een van beide is constant qua kracht en richting ; in dit geval moet ze nader worden omschreven op de tekening of in het voorschrift (stukken type B). De kenmerken onder een belasting op twee aslijnen kunnen worden gemeten op een stel van 2 identieke, tegenover elkaar gemonteerde stukken volgens de as van de constante belasting.

9 Statische stijfheid van de stukken types A en B De statische stijfheid wordt bepaald op de tekeningen of in het voorschrift : - ofwel door de overeenstemmende krommen belastingen/verplaatsingen - ofwel door de vergelijking van een gewijzigde belasting met de overeenstemmende gewijzigde verplaatsing. In het laatste geval wordt de statische stijfheid gemeten tijdens de toepassing - met constante snelheid - van de cyclus belasting-ontlasting tussen de twee waarden F a = 0 en F b (of M a = 0 en M b ), die op de tekening of in het voorschrift zijn vastgelegd. Het diagram kracht-verplaatsing van de derde cyclus wordt opgetekend en het gedeelte, dat overeenstemt met de stijgende belasting, dient voor het bepalen van de stijfheid. De statische stijfheid van de translatie worden bepaald volgens de onderstaande formule : F2 - F1 K = L2 - L1 waarin : F 1 : kracht, vereist voor een verplaatsing L 1 F 2 : kracht, vereist voor een verplaatsing L 2 en : F a < F 1 < F 2 < F b De waarden F 1, F 2 en F b moeten op de tekening van het voorschrift nader worden omschreven. De statische stijfheid van de rotatie wordt bepaald volgens de formule : M2 - M1 K = w2 - w1 waarin : M 1 : vereist koppel voor een rotatie w 1 M 2 : vereist koppel voor een rotatie w 2 en : M a < M 1 < M 2 < M b De waarden M 1, M 2 en M b moeten op de tekening van het voorschrift nader worden omschreven Statische stijfheid van de stukken A en B zoals ze aangeboden worden. De waarden van de statische stijfheid van de stukken, zoals ze aangeboden worden, zijn op de tekening of in het voorschrift bepaald. Wanneer de tekening of het voorschrift geen nadere bepalingen bevat, worden volgende toleranties in acht genomen : - ± 15 % voor categorie 1 ; - ± 20 % voor categorie 2 ; - ± 30 % voor categorie 3. Als de stijfheid werd bepaald met een kromme van kracht/verplaatsing, worden de begrenzende krommen afgeleid uit de voorgeschreven kromme, die werd verkregen door schommelingen van de kracht, bij constante verplaatsing (zie schema 1 hierna).

10 Statische stijfheid na statische kruip van de stukken type B. Onmiddellijk na de proef van de statische kruip, bepaald in paragraaf 4.3.2, wordt de statische stijfheid gemeten. Wanneer de tekening geen nadere omschrijvingen bevat, mag de statische stijfheid niet meer dan 15 % afwijken t.o.v. de stijfheid bij de aanbieding. Wanneer de stijfheid wordt bepaald door een kromme kracht/verplaatsing, worden de grenskrommen van de schommelingen afgeleid uit de bij de aanbieding opgetekende kromme, door wijziging van de kracht bij een constante verplaatsing (zie schema 2 hierna) Statische stijfheid na dynamische belasting van de stukken types A en B. De statische stijfheid wordt aan de hand van een dynamische belasting van 10 6 cycli van een wisselend(e) kracht (of koppel) F (of M) bepaald als volgt : F (of M) = A + B sin 2 p f.t, waarin : - A en B : op de tekening gepreciseerde constanten, - f : de frequentie wordt op 10 Hz bepaald, indien op de tekening nadere gegevens ontbreken, - t : tijd, uitgedrukt in seconden. Wanneer op de tekening niets naders wordt vermeld, mag de statische stijfheid na de dynamische belasting niet meer dan 15 % afwijken van de stijfheid bij de aanbieding. Wanneer de stijfheid wordt bepaald door een kromme kracht/verplaatsing, worden de grenskrommen van de schommeling afgeleid uit de bij de aanbieding opgetekende kromme, door wijziging van de kracht bij een constante verplaatsing (zie schema 2 hierna) Statische stijfheid na thermische veroudering. Indien de tekening geen nadere gegevens bevat, mag de statische stijfheid, na een thermische veroudering van 14 dagen op een temperatuur van 70 C, niet meer dan 15% afwijken van de tijdens de aanbieding gevonden waarde volgens de in punt bepaalde werkwijze. Indien de stijfheid bepaald wordt door een kromme kracht / verplaatsing, worden de grenskrommen van schommelingen afgeleid uit de bij aanbieding opgetekende kromme, door wijziging van de kracht bij een konstante verplaatsing (zie schema 2 hierna).

11 Dynamische stijfheid van de stukken type A en B. De dynamische stijfheid wordt gemeten tijdens de toepassing van een wisselend(e) kracht (of koppel) van : F (of M) = C + D sin π. f.t. Coëfficiënten C en D worden op de tekening gepreciseerd. Wanneer de tekening niets anders omschrijft, dan neemt men : - C = 0 - D = maximumbedrijfskracht - f = 10 Hz - t = tijd, uitgedrukt in seconden. Krachten F 0.15F(i) i F(i) 0.15F(i) 0 l(i) l verplaatsingen Voorbeeld van een lijn van de begrenzende krommen van de statische stijfheid bij de aanbieding (categorie 1) voorgeschreven kromme grenskrommen voorgeschreven kromme Schema 1

12 -11- Krachten F 0.15F(i) i F(i) 0.15F(i) 0 l(i) l verplaatsingen Voorbeeld van een lijn van de grenskrommen van de statische stijfheid of dynamische belasting, of thermische veroudering. kromme van de statische stijfheid bij de aanbieding (zie schema 1) grenskrommen. Schema 2 Na akkoord van de dienst Controle van de fabricage van de spoorwegnetten mag de dynamische stijfheid worden bepaald door het meten van krachten (of koppels), die overeenstemmen met de wisselende verplaatsingen volgens onderstaande formule : I = E + G sin 2 π. f.t, waarin : - E + G : op de tekening gepreciseerde constanten, - f : de frequentie wordt op 10 Hz bepaald, indien op de tekening nadere gegevens ontbreken, - t : tijd, uitgedrukt in seconden. De dynamische stijfheid wordt bepaald als zijnde gelijk aan de verhouding van de schommeling van de kracht (of het koppel) met de schommeling van de verplaatsing. - ofwel K dyn = 2D/(I max - I min) wanneer de kracht (of het koppel) schommelt - ofwel K dyn = (F max - F min)/2g, wanneer de verplaatsing schommelt

13 Dynamische stijfheid bij de aanbieding van de stukken type A en B. Als de tekening geen nadere gegevens bevat, mogen de waarden van de dynamische stijfheid bij de aanbieding niet meer dan 20 % afwijken van de op de tekening vermelde waarden Dynamische stijfheid na dynamische kruip van de stukken type B. Wanneer de tekening geen nadere gegevens bevat, mag de dynamische stijfheid, na de dynamische kruip, uitgevoerd volgens de voorwaarden van par , niet meer dan 20 % afwijken t.o.v. de waarde, die bij de aanbieding werd opgetekend Dynamische stijfheid na dynamische belasting van de stukken A en B Wanneer de tekening geen nadere gegevens bevat, mogen de waarden van de dynamische stijfheid, na een dynamische belasting van 10 6 cycli met wisselend(e) kracht (koppel), die in paragraaf vermeld is, niet meer dan 20 % afwijken van de waarden, die bij de aanbieding werden verkregen Dynamische stijfheid na thermische veroudering van de stukken type A en B, die alleen worden blootgesteld aan de warmte. Wanneer de tekening geen nadere gegevens bevat, mag de dynamische stijfheid, na blootstelling aan een temperatuur van 70 C gedurende 14 dagen (zonder nadere gegevens) niet meer dan 20 % afwijken van de dynamische stijfheid, die bij de aanbieding werd gemeten (volgens de in punt bepaalde werkwijze).

14 DYNAMISCHE DEMPING VAN DE STUKKEN TYPE A EN B. Wanneer de tekening geen nadere gegevens bevat, mag de dynamische demping, die op het stuk wordt gemeten, niet meer dan 15 % afwijken van de op de tekening opgelegde demping GEDRAG I.V.M. DE VERMOEIDHEID. De belastingen bestaan uit het geheel van statische (F q ) en dynamische (Fd) krachten, die variëren en tijdgebonden zijn, zoals bijvoorbeeld uit het hiernavolgende diagram (schema 3) blijkt. Het totale aantal cycli van dynamische schommelingen (N1 + N2 + N3) is in 't algemeen gelijk aan of aan een aantal cycli die overeenstemmen met een opgelegd aantal afgelegde kilometers (schema 4). De waarden F q en Fd alsook de frequenties zijn op de tekening vastgelegd. Wanneer de tekening geen nadere gegevens bevat, betreffende a,b,c, dan gelden : a = (F q + Fd) ; b = 1.2 ((F q + Fd) ; c = 1.4 (F q + Fd) N 1 = ; N2 = N3 = Kracht ±Fd ±Fq Tijd ±Fd Schema 3 Belastingen a b c N = aantal cycli N1 N2 N3 1ste belastingstrap 2de trap 3de trap Schema 4

15 -14- De stukken moeten voldoen aan de eisen van het vooraf gemaakte bestek, dat voor de proef werd opgesteld. Als de tekening geen nadere gegevens bevat, worden de controles als volgt uitgevoerd : - De statische stijfheid wordt bij de aanbieding en na elke belastingstrap gemeten volgens het in paragraaf beschreven procédé. De statische stijfheid van het draagpotgewricht en van de elastische dragers van de secundaire ophanging van het motorrijtuig mag niet meer van de oorspronkelijke waarde afwijken dan :. 5 % na de eerste belastingstrap. 10 % na de tweede belastingstrap. 15 % na de derde belastingstrap Voor alle andere stukken worden afwijkingen van 10, 15 en 20 % toegestaan. - Eindonderzoek van het stuk (destructieve controle) : plaats en grootte van de scheur in het rubber, staat van de wapeningen,... De samenstelling van het rubbermengsel, dat werd gebruikt bij de vervaardiging van het stuk, dat deze proef met succes doorstond, moet een kenmerk krijgen ( Nr van de batch ) zie punt 7. Dit kenmerk moet worden aangebracht :. op elk stuk, op de plaats waar volgens de tekening het merk moet worden aangebracht. op de algemene tekening. Opmerking: Indien tijdens de typeproeven de waarden ( a, b en c ) of ( Fq,Fd ) niet gekend zijn, gaan we over naar een evaluatie van de weerstand tegen vermoeiing van de stof, door uit de afgewerkte stukken monsters type H2 volgens ISO 37 te nemen. 10 monsters worden onderworpen aan krachten met sinusoidale cycli volgens een frequentie van 0.5 Hz tussen twee aangegeven waarden corresponderend met 50% en 150 % verlenging ten opzichte van initiële referentielengte Lo van 20 mm. Elk monster ondergaat cycli. Aan het eind van de proef mogen er slechts 3 stalen zijn die niet voldoen. Na veroudering van 10 monsters wordt een identieke vermoeiingsproef uitgevoerd bij 70 gedurende 7 dagen ( volgens ISO 188 ). Aan het eind van de proef mogen er slechts 3 stalen zijn die niet voldoen.

16 CONTROLE VAN DE STUKKEN VAN EEN SERIEFABRICAGE 5.1 CONTROLEMETHODE De stukken van de 1e en 2e categorie worden altijd op hun kenmerken getest in de fabriek zelf. Voor de stukken van de 3e categorie wordt die controle alleen uitgevoerd als de bestelling dit voorschrijft. 5.2 AARD VAN DE CONTROLES In het algemeen worden de conformiteit van de gebruikte materialen en de kenmerken van de samenstellende delen nagezien, alsook de conformiteit van de kenmerken van de afgewerkte stukken, aan de hand van de in tabel 2 aangeduide standaardproeven. De serieproeven worden op ieder lot uitgevoerd door de leverancier zoals wordt bepaald in het kontroleprogramma. Een batch is per definitie een rubbermengsel gefabriceerd op een welbepaalde datum en gekenmerkt door een specifiek identificatienummer. Indien een lot stukken gefabriceerd wordt uit meerdere batches moet deze informatie vermeld worden op de opvolgingsfiche van het lot. De naspeurbaarheid van de gecontroleerde stukken moet bovendien verzekerd worden door een specifiek merkteken die overeenstemd met het nummer van de gebruikte batch. Deze typeproeven moeten geheel of gedeeltelijk worden overgedaan, wanneer : - het fabricageprocédé wordt gewijzigd, in 't bijzonder het rubbermengsel ; - de produktie van identieke stukken meer dan 5 jaar wordt onderbroken ; - er zich dienstvoorvallen voordoen. 5.3 CONTROLE VAN DE BESTANDDELEN CONTROLE VAN DE STIJVE WAPENINGEN. Er wordt nagegaan of de kwaliteit van de gebruikte produkten, de vereiste staat van de oppervlakken en de geometrische toleranties van de wapeningen beantwoorden aan de in paragraaf 3.1 vereiste kenmerken CONTROLE VAN DE RUBBERMENGSELS. De fabrikant moet vóór de verwerking de rubbermengsels controleren, die voor de aanmaak van de rubberbekledingen van de stukken van categorie 1 worden gebruikt. Voor elke homogene partij van dit mengsel, moet het volgende worden opgemaakt : - een kromme met de vulcanisatiekarakteristieken volgens de voorschriften van de norm NF T een controle van de volumieke massa op gegoten platen van elke mengeling na vulcanisatie. - een controle van minstens 2 fysische eigenschappen te bepalen op de gegoten platen ( hardheid, treksterkte, elasticiteitsmodulus ).

17 CONTROLE VAN DE AFGEWERKTE STUKKEN AANBIEDING. Staat van de stukken bij de aanbieding. De stukken worden aangeboden in dezelfde staat als bij de levering. Indeling per lot. De stukken, gedefinieerd door eenzelfde tekening, waarvan 1 of meerdere elementen afkomstig zijn van 1 of meerdere rubberbatches vormen een lot MONSTERNAME. Aantal monsters aan te bieden volgens de norm NF- ISO ( zie tabel 1). Aanvaardbaar kwaliteitsniveau NQA = 2,5. Dubbele monsterafname niveau ІІ ( normaal ) ( in alle voorkomende gevallen ). Voorzien voor de stukken type A et B categorie 1 et 2. Effectief v/h lot Te Vasthechting controleren hoeveelheid 30 1 AL AN NA < X < X < X < X Tabel 1 AN = Aangenomen NA = Niet aangenomen Aantal te controleren stukken zie punt Serieproeven AL = Aantal stukken op te sturen naar het laboratorium NMBS-Holding. De niet-conformiteiten vastgesteld tijdens de serieproeven uitgevoerd door de fabrikant, worden opgeteld bij de niet-conformiteiten vastgesteld tijdens de bijkomende serieproeven uitgevoerd door het laboratorium van de NMBS-Holding. De fabrikant moet de gecontroleerde stukken identificeren.

18 OPVOLGING VAN DE KWALITEIT KWALITEITSDOCUMENTEN De leveranciers maken een kwaliteitsplan ter goedkeuring over aan de NMBS Dit plan moet in principe de volgende punten behandelen: 1. De contractbeoordeling; 2. Beheer van de documenten; 3. Communicatie met de klant; 4. Aankoop en onderhandeling; 5. Beheer van het fabrikatieproces en de fabrikatiemiddelen van de fabrikant ( productieplan van de fabrikatie); 6. Beheer en registratie van de kontroles en proeven ( kwaliteitsplan, tracabiliteit ), 7. Beheer van de middelen voor de kontrole en de proeven; 8. Beheer van de manipulaties, stockering en bewaring; 9. Beheer van de niet-conformiteiten. Het kwaliteitsprogramma omvat een kontroleplan van de betreffende produkten welk op een duidelijke manier het verloop van de kontroles en de proeven beschrijft en welk toelaat om de toe te passen procedures te bepalen alsook de uitgevoerde registraties. Het kwaliteitshandboek alsook de andere nuttige kwaliteitsdocumenten worden eveneens aan de NMBS overgemaakt. De eventuele met de produkten mee te leveren documenten ( attesten, certifikaten, opnames,.) worden verduidelijkt KWALITEITSEVALUATIE In het geval dat de leverancier beschikt over een certifikaat opgesteld door een bevoegde instantie dat getuigt dat zijn kwalteitssysteem komform is aan de vereisten van ISO 9001 (2000), zal de NMBS zijn evaluatie beperken tot die elementen welke onmiddellijk betrekking hebben op het betreffende product TOEZICHT OP DE KWALITEIT Op ieder moment mag de NMBS toezien en kontroleren of de door de fabrikant uitgevoerde handelingen konform zijn aan het goedgekeurd kwaliteitsprogramma en of de voorwaarden geldig op het moment van de kwalifikatie nog steeds gerespecteerd worden. Het toezicht kan uitgevoerd worden volgens de specifikatie QA Toezicht op de leveranciers die beschikken over een kwaliteitsopvolgingssysteem.

19 6. PROEVEN 6.1 TYPE EN SERIEPROEVEN ( ZIE TEKENING ) Aard van de controles en proeven Paragraaf Type v/d betrokken stukken -18- Typeproeven categorie 1 en 2 Serieproeven -Samenstelling van de rubber -Homogeniteit van de mengeling -Geometrische kenmerken A B A B A B X (c) X (a1,c1) X (a) X (c) X (a1,c1) X (a) -Uitzicht A B X (a) X (a) -Vasthechting A B X (a,c) X(a,c) -Hoogte onder statische belasting van de stukken zoals ze aange B X (a,c) X (a,c) boden worden. -Hoogte onder statische belasting na statische kruip B X (a,c) -Hoogte onder statische belasting na dynamische kruip B X (a,b,c) -Statische stijfheid v/d stukken zoals ze aangeboden worden AB X (a,c) X (a,c) bij 23 C ± 2 C -Statische stijfheid na statische kruip B X (a,c) -Statische stijfheid na dynamische belasting A B X (b,c) -Statische stijfheid na thermische veroudering A B X (a,c) -Dynamische stijfheid bij de aanbieding A B X (b,c) -Dynamische stijfheid na dynamische kruip B X (b,c) -Dynamische stijfheid na dynamische belasting A B X (b,c) -Dynamische stijfheid na thermische veroudering A B X (b,c) -Dynamische demping A B X (b,c) -Weerstand tegen vermoeiing A B X (b,c) Tabel 2 a) verplicht door de fabrikant. - a1) door de fabrikant, op iedere batch. b) De fabrikant of zijn onderaannemer ( zijn onderaannemer mag het laboratorium NMBS-Holding zijn ). c) labo NMBS-Holding - c1) door het labo NMBS-Holding, ope en afgewerkt stuk. 1 analyse per 200 stukken en fractie van 200 stukken.

20 VOORBEREIDING VAN DE STUKKEN De stukken moeten gedurende een periode van minstens 9 dagen op 23 C ± 2 C worden gehouden vooraleer de proeven kunnen worden uitgevoerd. De vasthechting wordt evenwel voor gelijk welke andere controle van de kenmerken nagezien, en dat minstens 72 uren na de fabricage. Op de stukken, die een vasthechtingsproef ondergingen, mogen maar metingen worden uitgevoerd na een stabilisatieperiode van minstens 6 dagen. Voor de conditionering van de stukken voor de proeven, moeten ze gedurende 24 uur (behalve uitzonderlijk) op de voorgeschreven temperatuur worden gehouden, zodat er binnenin het stuk overal dezelfde temperatuur heerst. 6.3 UITVOERING VAN DE CONTROLES VAN DE KENMERKEN VAN DE AFGEWERKTE STUKKEN SAMENSTELLING VAN DE RUBBER. Het laboratorium van de NMBS-holding onderzoekt de samenstelling van de rubber als volgt: De aard van het elastomeer wordt nagezien volgens de norm ISO 7270 ( procedure NMBS ). Het percentage aan vluchtige stoffen, gom, koolzwart en minerale vulstoffen wordt bepaald door thermogravimetrie ( VGA ). Het percentage van de additieven en vulcanisatiemiddelen die niet gereageerd hebben, wordt bepaald door extractie van een bepaalde hoeveelheid rubber door middel van een mengeling aceton/chloroform 50/50 v/v. De aard van de additieven wordt bepaald door gaschromatografie gekoppeld aan een massaspectrometer ( procedure NMBS PAH_SCAN ). Al deze elementen samen geven de identiteitskaart van de mengeling. Een meting inzake de homogeniteit van de mengeling wordt uitgevoerd ( Zie 4.0 ) CONTROLE VAN DE GEOMETRISCHE KENMERKEN. De stukken moeten voldoen aan de vereisten van paragraaf CONTROLE VAN HET UITZICHT. De stukken moeten voldoen aan de vereisten van paragraaf CONTROLE VAN DE VASTHECHTING. De stukken moeten voldoen aan de vereisten van paragraaf

21 CONTROLE VAN DE MECHANISCHE KENMERKEN. De controle betreft de mechanische kenmerken, die worden beschreven op de goedgekeurde tekening of het proefprogramma. Voor de stukken, die met andere stukken functioneren, moeten de nadere gegevens omtrent de proefmontage op de tekening staan. De snelheden waarmee de kracht stijgt zijn die, welke op de tekening of in het voorschrift vermeld zijn. Wanneer nadere gegevens ontbreken, worden de snelheden zo gekozen, dat de volledige cyclus 30 tot 60 s duurt. De snelheid waarmee de lasten stijgen moet automatisch geregeld zijn en mag niet meer dan 10 % afwijken. De krachten moeten worden gemeten met opnemers of dynamometers, die zo zijn afgesteld dat de afschuifkrachten worden gecompenseerd. Het gebruik van op de hydraulische kringen aangesloten manometers voor het meten van krachten is niet toegelaten. De metingen van de verplaatsing moeten systematisch worden verbeterd wegens de vervormingen, die te wijten zijn aan de druk en de proefmontage. Daarom moet voor elke reeks van proeven een correctiediagram aan de hand van een vormvast stuk met dezelfde geometrische afmetingen worden opgesteld. CONTROLE VAN DE HOOGTE ONDER BELASTING Controle van de hoogte onder statische belasting van de stukken zoals ze aangeboden worden. De hoogte onder statische belasting Fz zoals ze aangeboden worden, wordt gemeten bij de controle van de statische stijfheid bij 23 C ± 2 C. Daartoe wordt een 4e cyclus uitgevoerd van 0 tot Fz en na een stabilisatietijd van 10 s onder een vrijwel (op 2 % na) gelijkblijvende kracht, wordt de hoogte onder belasting direct op het stuk gemeten, met een nauwkeurigheid van 0,5 mm. De stukken moeten voldoen aan de vereisten van paragraaf Controle van de hoogte onder statische last na statische kruip Het stuk wordt onderworpen aan een vrijwel constante last (op 2 % na), die gelijk is aan de op de tekening gepreciseerde nominale bedrijfslast, en de schommeling van de hoogte wordt opgetekend volgens de tijd. De temperatuur wordt op 23 C ± 2 C gehouden. Wanneer de hoogte onder last gestabiliseerd is (schommeling in 24 uur kleiner dan 1/10 van de schommeling die tussen de tijden t 1 en t 24 = 24 h werd opgetekend), wordt ze genoteerd en de proef wordt gestopt. De stukken moeten voldoen aan de vereisten van paragraaf

22 Controle van de hoogte onder statische last na dynamische kruip. De proef wordt uitgevoerd bij een temperatuur van 23 C ± 2 C volgens de in paragraaf bepaalde voorwaarden. Wanneer de hoogte gestabiliseerd is (schommeling in 1 uur kleiner dan 1/10 van de schommeling, die werd opgetekend tussen de tijden t 1 = 1 h en t 2 = 2 h), wordt de hoogte onder de nominale statische belasting F z genoteerd en de proef wordt stopgezet. De stukken moeten voldoen aan de vereisten van paragraaf CONTROLE VAN DE STIJFHEID Controle van de statische stijfheid van de stukken bij de aanbieding. De statische stijfheid wordt in alle gevallen gecontroleerd met een optekening van de diagrammen kracht/verplaatsing, die werd gedaan tijdens de derde cyclus van opeenvolgende belastingen en op dat deel van de kromme, dat overeenstemt met de stijgende last. Ze wordt uitgevoerd bij een temperatuur van 23 C ± 2 C. De stukken moeten voldoen aan de vereisten van paragraaf Controle van de statische stijfheid na statische kruip. Na de proef van de statische kruip volgens paragraaf 4.3.2, wordt de kracht verhoogd tot last F b (of M b ) en vervolgens verlaagd tot last F a (of M a ) = 0 ; het meten gebeurt bij de optekening van het diagram kracht/verplaatsing, wanneer de kracht wordt verhoogd tot de last F b (of M b ). De proef wordt bij een temperatuur van 23 C ± 2 C uitgevoerd. De stukken moeten voldoen aan de vereisten van paragraaf Controle van de statische stijfheid na dynamische belasting. Het stuk wordt gedurende 10 6 cycli onderworpen aan de in paragraaf bepaalde wisselende last. Stukken type A: Na de ontlasting en een rustperiode van 24 uur bij 23 C ± 2 C en 50 % ± 5 % relatieve vochtigheid, wordt de krommen kracht/verplaatsing opgetekend in de 3e cyclus van de belasting bij een temperatuur van 23 C ± 2 C, onder de in paragraaf bepaalde voorwaarden. De statische stijfheid na dynamische belasting moet voldoen aan de vereisten van paragraaf

23 -22- Stukken type B: Aan het einde van de dynamische belasting, wordt het stuk gedurende 24 uur onder een last F z gehouden, bij een temperatuur van 23 C ± 2 C en een relatieve vochtigheid van 50 % ± 5 %. De kracht wordt dan opgevoerd tot de last F b (of M b ) en nadien afgezwakt tot F a (of M a ) = 0 ; de meting gebeurt op het diagram kracht/verplaatsing als de kracht voor de derde maal wordt opgevoerd tot F b (of M b ). De stukken moeten voldoen aan de vereisten van paragraaf Controle van de statische stijfheid na thermische veroudering. De stukken voor die proeven worden gedurende 14 dagen onderworpen aan een thermische veroudering, bij een temperatuur die in paragraaf voorgeschreven is, volgens de in norm NF T (ISO 188) bepaalde voorwaarden. Aan het einde van die behandeling, worden ze gedurende 24 uur onbelast gelaten bij een temperatuur van 23 C ± 2 C en een relatieve vochtigheid van 50 % ± 5 %. Vervolgens wordt de stijfheid nagegaan volgens de in paragraaf bepaalde voorwaarden. De stukken moeten voldoen aan de vereisten van paragraaf Controles van de dynamische stijfheid van de stukken zoals ze aangeboden worden. Na de stabilisatie van de verhitting van het stuk, wordt de meting bij een temperatuur van 23 C ± 2 C volgens de voorwaarden van paragraaf uitgevoerd op de aantekening van de gemeten parameter. De stukken moeten voldoen aan de vereisten van paragraaf Controle van de dynamische stijfheid na dynamische kruip. De dynamische stijfheid wordt bij een temperatuur van 23 C ± 2 C gemeten aan het einde van de proef i.v.m. de dynamische kruip met ononderbroken cycli. De stukken moeten voldoen aan de vereisten van paragraaf Controle van de dynamische stijfheid na dynamische belasting. De dynamische stijfheid wordt bij een temperatuur van 23 C ± 2 C gemeten aan het einde van de dynamische belasting met ononderbroken cycli. De stukken moeten voldoen aan de vereisten van paragraaf

24 Controle van de dynamische stijfheid na thermische veroudering. Na de in paragraaf bepaalde thermische veroudering, wordt de dynamische stijfheid volgens paragraaf gemeten. De stukken moeten voldoen aan de vereisten van paragraaf Controle van de dynamische demping. De leverancier en de netten moeten een akkoord aangaan betreffende de proefmethode Controle van de weerstand tegen vermoeiing. De vermoeidheidsproef bestaat uit de opeenvolgende toepassing van quasi-statische en dynamische belastingen, die de reële werkingsomstandigheden van het stuk nabootsen. De proefmodaliteiten worden vooraf door de netten bepaald. Die worden geval per geval opgesteld volgens het onderstaande principe. a) bepaling van de proefopstelling De proefopstelling moet toelaten de krachten uit te oefenen en te verdelen over de plaatsen, net zoals tijdens de bedrijfsomstandigheden. b) definitie van het proefprogramma Het proefprogramma wordt bepaald aan de hand van een theoretische berekening (gebaseerd op UIC-fiche 515 bv.) of op basis van de gegevens van de lijnproeven. c) homologatie van het proefprogramma Om het proefprogramma en de -opstelling te homologeren, is het wenselijk dat een vermoeidheidstest wordt uitgevoerd op een identiek of gelijksoortig stuk, waarvan het gedrag in bedrijfsomstandigheden gekend is. De leverancier en de betrokken netten moeten akkoord gaan betreffende de toe te passen lasten volgens het in paragraaf beschreven programma. 7. MERKING De naam van de firma, maand en jaar van de fabricatie en het nummer van de rubberbatch, dienen op een niet-functionele plaats aangebracht te worden. 8. LEVERING Om de afgewerkte stukken in goede staat te leveren, moeten de metalen wapeningen beschermd zijn tegen elke invreting met een produkt dat niet op het rubber of op de verbinding rubber-metaal inwerkt.

25 VERPAKKING EN OF STOCKERINGSVOORWAARDEN Indien een verpakking is voorgeschreven door de leverancier om de garantie vastgelegd in punt 10 te verzekeren, dan worden de stukken bewaard in deze originele verpakking terwijl de voorwaarden van de norm ISO 2230 gerespecteerd worden. 10. GARANTIE De garantie bedraagd 2 jaar na montage op voorwaarde dat deze gebeurd binnen het jaar na de leveringsdatum, en dat deze levering gestockeerd wordt volgens de voorwaarden in punt 9.

NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN TECHNISCHE BEPALING BORDEN VOOR CONVENTIONELE LIJNEN

NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN TECHNISCHE BEPALING BORDEN VOOR CONVENTIONELE LIJNEN NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN TECHNISCHE BEPALING S - 10 BORDEN VOOR CONVENTIONELE LIJNEN UITGAVE : 2003 Index 1. INLEIDING...3 1.1. ONDERWERP...3 1.2. TOEPASSINGSDOMEIN...3 1.3. DOCUMENTEN

Nadere informatie

NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN TECHNISCHE BEPALING O-RINGEN

NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN TECHNISCHE BEPALING O-RINGEN NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN TECHNISCHE BEPALING L - 84 O-RINGEN UITGAVE: 07/2005 Index DEEL I - ALGEMENE VOORWAARDEN...3 1. UITZICHT...3 2. AFMETINGEN - TOEGESTANE AFWIJKINGEN...3 3.

Nadere informatie

INFRABEL N.V. TECHNISCHE BEPALING L 63 I LEVERING VAN ONDERLEGGERS VOOR SPOORSTAVEN. Naam Datum Handtekening. ir Dirk Dupont 22-02-08 s 18-02-08.

INFRABEL N.V. TECHNISCHE BEPALING L 63 I LEVERING VAN ONDERLEGGERS VOOR SPOORSTAVEN. Naam Datum Handtekening. ir Dirk Dupont 22-02-08 s 18-02-08. INFRABEL N.V. TECHNISCHE BEPALING L 63 I LEVERING VAN ONDERLEGGERS VOOR SPOORSTAVEN Technisch voorstel Administratief voorstel Voorgesteld op de werkgroep aankopen Nazicht vertaling Vrijgave Naam Datum

Nadere informatie

NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN

NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN TECHNISCHE BEPALING O-15 HYDRAULISCHE DEMPERS VOOR HET ROLLEND MATERIEEL UITGAVE: 2014 [Tekst] Deze uitgave vervangt elke vorige versie INHOUD Normatieve

Nadere informatie

BETONSTAAL MECHANISCHE VERBINDINGEN VAN BETONSTAAL

BETONSTAAL MECHANISCHE VERBINDINGEN VAN BETONSTAAL OCBS Vereniging zonder winstoogmerk Keizerinlaan 66 B 1000 BRUSSEL www.ocab-ocbs.com TECHNISCHE VOORSCHRIFTEN PTV 309 Herz. 0 2014/9 PTV 309/0 2014 BETONSTAAL MECHANISCHE VERBINDINGEN VAN BETONSTAAL HERZIENING

Nadere informatie

NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN TECHNISCHE BEPALING LEVERING VAN LUCHTFILTERS VOOR HET ROLLEND MATERIEEL VAN DE NMBS

NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN TECHNISCHE BEPALING LEVERING VAN LUCHTFILTERS VOOR HET ROLLEND MATERIEEL VAN DE NMBS NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN TECHNISCHE BEPALING L -80 LEVERING VAN LUCHTFILTERS VOOR HET ROLLEND MATERIEEL VAN DE NMBS UITGAVE : 0304/2004 Index 1. INLEIDING... 3 1.1. Voorwerp en toepassingsgebied...

Nadere informatie

VOORSPANSTAAL - STRENGEN

VOORSPANSTAAL - STRENGEN OCBS Vereniging zonder winstoogmerk Ravensteinstraat 4 B 1000 BRUSSEL www.ocab-ocbs.com TECHNISCHE VOORSCHRIFTEN PTV 311 Herz. 5 2012/6 PTV 311/5 2012 VOORSPANSTAAL - STRENGEN HERZIENING 5 BENOR vzw Goedgekeurd

Nadere informatie

NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN TECHNISCHE BEPALING

NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN TECHNISCHE BEPALING NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN TECHNISCHE BEPALING C - 5 WITMETAAL UITGAVE: 1996 Index 1. Onderwerp...3 2. Eigenschappen...3 2.1. Metaalsoorten...3 2.1.1. Chemische samenstelling (in %)...3

Nadere informatie

NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN TECHNISCHE BEPALING DICHTINGEN VOOR DEUREN EN RAMEN (ROLLEND MATERIEEL)

NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN TECHNISCHE BEPALING DICHTINGEN VOOR DEUREN EN RAMEN (ROLLEND MATERIEEL) NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN TECHNISCHE BEPALING L - 50 DICHTINGEN VOOR DEUREN EN RAMEN (ROLLEND MATERIEEL) UITGAVE : 02/1986 Index 1. DICHTINGEN VOOR BINNENDEUREN (BEHALVE DIESELLOCOMOTIEVEN)...3

Nadere informatie

VOORSPANSTAAL - KOUDGETROKKEN DRADEN

VOORSPANSTAAL - KOUDGETROKKEN DRADEN OCBS Vereniging zonder winstoogmerk Keizerinlaan B 1000 BRUSSEL www.ocab-ocbs.com PTV 1 Herz. 2012/ PTV 1/ 2012 VOORSPANSTAAL - KOUDGETROKKEN DRADEN HERZIENING BENOR vzw Goedgekeurd door de Raad van Bestuur

Nadere informatie

NATIONALE MAATSCHAPPIJ BELGISCHE SPOORWEGEN TECHNISCHE BEPALING RUBBEREN DICHTINGEN VOOR DEUREN EN RAMEN

NATIONALE MAATSCHAPPIJ BELGISCHE SPOORWEGEN TECHNISCHE BEPALING RUBBEREN DICHTINGEN VOOR DEUREN EN RAMEN NATIONALE MAATSCHAPPIJ BELGISCHE SPOORWEGEN TECHNISCHE BEPALING L - 50 RUBBEREN DICHTINGEN VOOR DEUREN EN RAMEN (ROLLEND MATERIEEL VOOR REIZIGERS EN LOCOMOTIEVEN) UITGAVE: 09/2012 Pagina 2 van 5 Technische

Nadere informatie

BETONSTAAL GERIBDE en GEDEUKTE STAVEN GERIBDE en GEDEUKTE DRAAD met hoge ductiliteit

BETONSTAAL GERIBDE en GEDEUKTE STAVEN GERIBDE en GEDEUKTE DRAAD met hoge ductiliteit OCBS Vereniging zonder winstoogmerk Keizerinlaan 66 B 1000 BRUSSEL www.ocab-ocbs.com TECHNISCHE VOORSCHRIFTEN PTV 302 Herz. 7 2015/6 PTV 302/7 2015 BETONSTAAL GERIBDE en GEDEUKTE STAVEN GERIBDE en GEDEUKTE

Nadere informatie

NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN TECHNISCHE BEPALING. VOORLADINGSPRODUCT VOOR GESLOTEN WC s (TGV EN GELIJKGESTELDE)

NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN TECHNISCHE BEPALING. VOORLADINGSPRODUCT VOOR GESLOTEN WC s (TGV EN GELIJKGESTELDE) NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN TECHNISCHE BEPALING L -88 VOORLADINGSPRODUCT VOOR GESLOTEN WC s (TGV EN GELIJKGESTELDE) UITGAVE : 02/2007 Index 1. Voorwerp en toepassingsgebied... 3 2.

Nadere informatie

NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN TECHNISCHE BEPALING LEVERING VAN METALEN DWARSLIGGERS

NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN TECHNISCHE BEPALING LEVERING VAN METALEN DWARSLIGGERS NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN TECHNISCHE BEPALING L - 90 LEVERING VAN METALEN DWARSLIGGERS UITGAVE : 05/2004 Index 1. INLEIDING...3 2. FABRICATIEVOORWAARDEN...3 2.1. VERWERKING VAN HET

Nadere informatie

NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN TECHNISCHE BEPALING CONDENSATOREN GEBRUIKT IN DE STROOMKRINGEN VAN DE SEININRICHTING

NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN TECHNISCHE BEPALING CONDENSATOREN GEBRUIKT IN DE STROOMKRINGEN VAN DE SEININRICHTING NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN TECHNISCHE BEPALING S - 93 CONDENSATOREN GEBRUIKT IN DE STROOMKRINGEN VAN DE SEININRICHTING Heruitgave Deze versie werd niet gewijzigd, enkel de lay-out

Nadere informatie

GEWAPEND BETONSTAAL GERIBDE KOUDVERVORMDE DRAAD

GEWAPEND BETONSTAAL GERIBDE KOUDVERVORMDE DRAAD OCBS Vereniging zonder winstoogmerk Keizerinlaan 66 B 1000 BRUSSEL www.ocab-ocbs.com TECHNISCHE VOORSCHRIFTEN PTV 303 Herz. 4 2013/12 PTV 303/4 2013 GEWAPEND BETONSTAAL GERIBDE KOUDVERVORMDE DRAAD HERZIENING

Nadere informatie

TOEPASSINGSREGLEMENT VAN HET BENOR-MERK IN DE SECTOR VAN BEVESTIGINGSELEMENTEN VOOR STALEN VANGRAILS. Controlemodaliteiten toepasselijk op de

TOEPASSINGSREGLEMENT VAN HET BENOR-MERK IN DE SECTOR VAN BEVESTIGINGSELEMENTEN VOOR STALEN VANGRAILS. Controlemodaliteiten toepasselijk op de Organisme voor de Controle van Betonstaal Vereniging zonder winstoogmerk Arianelaan 5 B 1200 BRUSSEL www.ocab-ocbs.com TOEPASSINGSREGLEMENT TRA 292 Herz. 0 2001/11 TRA 292/0 2001 TOEPASSINGSREGLEMENT VAN

Nadere informatie

NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN TECHNISCHE BEPALING LEVERING VAN DE BEKLEDINGSSTOFFEN VOOR DE ZITPLAATSEN VAN HET REIZIGERSMATERIEEL

NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN TECHNISCHE BEPALING LEVERING VAN DE BEKLEDINGSSTOFFEN VOOR DE ZITPLAATSEN VAN HET REIZIGERSMATERIEEL NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN TECHNISCHE BEPALING I - 16 LEVERING VAN DE BEKLEDINGSSTOFFEN VOOR DE ZITPLAATSEN VAN HET REIZIGERSMATERIEEL STOFFEN VOOR HET NIEUWE MATERIEEL, HET GEMODERNISEERDE

Nadere informatie

NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN TECHNISCHE BEPALING KLEINE VEREN VAN KOOLSTOFSTAAL

NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN TECHNISCHE BEPALING KLEINE VEREN VAN KOOLSTOFSTAAL NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN TECHNISCHE BEPALING D - 3 KLEINE VEREN VAN KOOLSTOFSTAAL Heruitgave Deze versie werd niet gewijzigd, enkel de lay-out is aangepast UITGAVE : 08/1965 Index

Nadere informatie

NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN TECHNISCHE BEPALING SLEEPSTUKKEN VOOR PANTOGRAFEN

NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN TECHNISCHE BEPALING SLEEPSTUKKEN VOOR PANTOGRAFEN NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN TECHNISCHE BEPALING 74710999 SLEEPSTUKKEN VOOR PANTOGRAFEN Nieuwe versie - addendum Wijzigingen tegenover de vorige versie staan aangeduid in het rood UITGAVE:

Nadere informatie

GEWAPEND BETONSTAAL TOT VLAKKE PANELEN SAMENGSTELDE WAPENINGEN

GEWAPEND BETONSTAAL TOT VLAKKE PANELEN SAMENGSTELDE WAPENINGEN Organisme voor de Controle van Betonstaal Vereniging zonder winstoogmerk Arianelaan 5 B 1200 BRUSSEL www.ocab-ocbs.com PTV 308 Herz. 0 2004/09 PTV 308-0 (2004) GEWAPEND BETONSTAAL TOT VLAKKE PANELEN SAMENGSTELDE

Nadere informatie

NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN TECHNISCHE BEPALING HYDRAULISCHE SCHOKDEMPERS

NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN TECHNISCHE BEPALING HYDRAULISCHE SCHOKDEMPERS NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN TECHNISCHE BEPALING O - 15 HYDRAULISCHE SCHOKDEMPERS UITGAVE: 12/2000 Index 1. ONDERWERP... 3 2. KWALIFICATIE... 3 3. KARAKTERISTIEKEN... 3 3.1. Kracht -

Nadere informatie

PROBETON vzw Aarlenstraat 53/B9 1040 Brussel Tel.: +32 (0)2 237 60 20 Fax : +32 (0)2 735 63 56 mail@probeton.be www.probeton.be

PROBETON vzw Aarlenstraat 53/B9 1040 Brussel Tel.: +32 (0)2 237 60 20 Fax : +32 (0)2 735 63 56 mail@probeton.be www.probeton.be PROBETON vzw Beheersorganisme voor de controle van de betonproducten PROBETON vzw Aarlenstraat 53/B9 1040 Brussel Tel.: +32 (0)2 237 60 20 Fax : +32 (0)2 735 63 56 mail@probeton.be www.probeton.be TECHNISCHE

Nadere informatie

NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN TECHNISCHE BEPALING

NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN TECHNISCHE BEPALING NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN TECHNISCHE BEPALING A - 4 KOOLSTOFSTAAL VOOR COURANT GEBRUIK, BESTEMD OM TE WORDEN GESMEED UITGAVE: 02/1979 Index I. ONDERWERP...3 II. TECHNISCHE VOORSCHRIFTEN...4

Nadere informatie

NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN TECHNISCHE BEPALING

NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN TECHNISCHE BEPALING NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN TECHNISCHE BEPALING A - 18 NORMALE SCHROEVEN, TAPEINDEN EN MOEREN UITGAVE: 1974 Index HOOFDSTUK I SCHROEVEN, TAPEINDEN EN MOEREN VAN STAAL... 3 Voorwerp...

Nadere informatie

NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN TECHNISCHE BEPALING BATTERIJ-ELEMENTEN VOOR SEININSTALLATIES

NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN TECHNISCHE BEPALING BATTERIJ-ELEMENTEN VOOR SEININSTALLATIES NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN TECHNISCHE BEPALING S - 8 BATTERIJ-ELEMENTEN VOOR SEININSTALLATIES Heruitgave Deze versie werd niet gewijzigd, enkel de lay-out is aangepast UITGAVE : 1984

Nadere informatie

VOORSPANSTAAL. Koudgetrokken Draad

VOORSPANSTAAL. Koudgetrokken Draad Organisme voor de Controle van Betonstaal Vereniging zonder winstoogmerk Arianelaan B 1200 BRUSSEL www.ocab-ocbs.com PTV 1 Herz. 2 2001/11 PTV 1-2 (2001) VOORSPANSTAAL Koudgetrokken Draad HERZIENING 2

Nadere informatie

VOORSPANSTAAL STRENGEN

VOORSPANSTAAL STRENGEN Organisme voor de Controle van Betonstaal Vereniging zonder winstoogmerk Arianelaan 5 B 1200 BRUSSEL www.ocab-ocbs.com PTV 311 Herz. 3 2001/11 PTV 311-3 (2001) VOORSPANSTAAL STRENGEN HERZIENING 3 Goedgekeurd

Nadere informatie

BETONSTAAL - GELASTE WAPENINGSNETTEN

BETONSTAAL - GELASTE WAPENINGSNETTEN OCBS Vereniging zonder winstoogmerk Ravensteinstraat 4 B 1000 BRUSSEL www.ocab-ocbs.com TECHNISCHE VOORSCHRIFTEN PTV 304 Herz. 4 2016/3 PTV 304/4 2016 BETONSTAAL - GELASTE WAPENINGSNETTEN HERZIENING 4

Nadere informatie

VEREISTEN VOOR EEN KWALITEITS-

VEREISTEN VOOR EEN KWALITEITS- INFRABEL N.V. TECHNISCHE BEPALING A - 52 QP VEREISTEN VOOR EEN KWALITEITS- EN CONTROLEPLAN BIJ INFRABEL EDITIE : 10/2006 Inhoudstabel. Inhoudstabel...2 1. Onderwerp...3 2. Toepassingsdomein...3 3. Definities...3

Nadere informatie

NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN TECHNISCHE BEPALING

NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN TECHNISCHE BEPALING NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN TECHNISCHE BEPALING H - 3 HARDE HOUTVEZELPLATEN UITGAVE : 1967 Index 1. VOORWAARDEN VAN VERVAARDIGING...3 10. UITZICHT...3 11. KWALITEIT...3 12. AFMETINGEN...3

Nadere informatie

TECHNISCHE VOORSCHRIFTEN

TECHNISCHE VOORSCHRIFTEN PTV 832 TECHNISCHE VOORSCHRIFTEN COPROO GIETIJZEREN DEKSELS: OPLEGGINGEN VAN ELASTOMEER - GEVULKANISEERDE RUBBERR Versie 1.0 van 2013-05-13 Goedgekeurd door de Adviesraad rubber op 24-05-2013 Bekrachtigd

Nadere informatie

THERMOPLASTEN VOOR DE WEGMARKERINGEN

THERMOPLASTEN VOOR DE WEGMARKERINGEN COPRO vzw Onpartijdige Instelling voor de Controle van Bouwproducten Z.1 Researchpark - Kranenberg 190-1731 Zellik 02 468 00 95 info@copro.eu BTW BE 0424.377.275 02 469 10 19 www.copro.eu KBC BE20 4264

Nadere informatie

beheersorganisme voor de controle van de betonproducten Tel. (02) Fax (02) RONDE DRAINEERBUIZEN VAN BETON

beheersorganisme voor de controle van de betonproducten Tel. (02) Fax (02) RONDE DRAINEERBUIZEN VAN BETON PROBETON Vereniging zonder winstoogmerk beheersorganisme voor de controle van de betonproducten Aarlenstraat 53 - B9 1040 BRUSSEL Tel. (02) 237.60.20 Fax (02) 735.63.56 e-mail : mail@probeton.be website

Nadere informatie

beheersorganisme voor de controle van de betonproducten Tel. (02) Fax (02) TECHNISCHE VOORSCHRIFTEN PTV

beheersorganisme voor de controle van de betonproducten Tel. (02) Fax (02) TECHNISCHE VOORSCHRIFTEN PTV PROBETON Vereniging zonder winstoogmerk beheersorganisme voor de controle van de betonproducten Aarlenstraat 53 - B9 1040 BRUSSEL Tel. (02) 237.60.20 Fax (02) 735.63.56 e-mail : mail@probeton.be website

Nadere informatie

NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN TECHNISCHE BEPALING

NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN TECHNISCHE BEPALING NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN TECHNISCHE BEPALING A - 31 ROESTVRIJ STAAL UITGAVE : 08/1974 Index 1. Classificatie...3 2. Fabricatievoorwaarden...3 2.1. Samenstelling...3 2.2. Warmtebehandeling...4

Nadere informatie

KOUDPLASTEN VOOR DE WEGMARKERINGEN

KOUDPLASTEN VOOR DE WEGMARKERINGEN COPRO vzw Onpartijdige Instelling voor de Controle van Bouwproducten Z.1 Researchpark - Kranenberg 190-1731 Zellik 02 468 00 95 info@copro.eu BTW BE 0424.377.275 02 469 10 19 www.copro.eu KBC BE20 4264

Nadere informatie

Elke afwijking van de principetekening en de toegepaste technieken moeten ter goedkeuring voorgelegd worden aan de keuringsdienst van de VMW.

Elke afwijking van de principetekening en de toegepaste technieken moeten ter goedkeuring voorgelegd worden aan de keuringsdienst van de VMW. Nr. T.V./018/1-B Datum: 21.11.2002 Aantal bladzijden: 5 afdeling Watertechnologie cel Materialentechnologie TECHNISCHE STEEKKAART ENKEL VOOR BESTELLING VAN ONDERDELEN VAN DE BESTAANDE MESSING STOPKRAAN

Nadere informatie

BE 500 ES. Nieuwe staalsoort met hoge ductiliteit: BETONSTAAL GERIBDE en GEDEUKTE STAVEN GERIBDE en GEDEUKTE DRAAD

BE 500 ES. Nieuwe staalsoort met hoge ductiliteit: BETONSTAAL GERIBDE en GEDEUKTE STAVEN GERIBDE en GEDEUKTE DRAAD OCBS Vereniging zonder winstoogmerk Keizerinlaan 66 B 1000 BRUSSEL www.ocab-ocbs.com TECHNISCHE VOORSCHRIFTEN PTV 302 Herz. 6 2015/3 BETONSTAAL GERIBDE en GEDEUKTE STAVEN GERIBDE en GEDEUKTE DRAAD HERZIENING

Nadere informatie

BESCHERMING VAN STALEN BUIZEN VOOR DISTRIBUTIENETTEN VAN AARDGAS DOOR UITWENDIGE BEKLEDING IN DRIE LAGEN OP BASIS VAN POLYETHYLEEN

BESCHERMING VAN STALEN BUIZEN VOOR DISTRIBUTIENETTEN VAN AARDGAS DOOR UITWENDIGE BEKLEDING IN DRIE LAGEN OP BASIS VAN POLYETHYLEEN Versie 09/2013 G2/04 BESCHERMING VAN STALEN BUIZEN VOOR DISTRIBUTIENETTEN VAN AARDGAS DOOR UITWENDIGE BEKLEDING IN DRIE LAGEN OP BASIS VAN POLYETHYLEEN INHOUD 1. ONDERWERP EN TOEPASSINGSGEBIED... 3 2.

Nadere informatie

NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN TECHNISCHE BEPALING ELEKTRODEN VOOR HANDBOOGLASSEN

NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN TECHNISCHE BEPALING ELEKTRODEN VOOR HANDBOOGLASSEN NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN TECHNISCHE BEPALING D - 7 ELEKTRODEN VOOR HANDBOOGLASSEN UITGAVE : 02/98 Technische Bepaling D-7 Uitgave 02/98 Index. VOORWERP...3.. Algemeenheden...3.2.

Nadere informatie

20 De normen en voorschriften waar naar verwezen wordt in de onderstaande tekst, zijn steeds deze met de recentste versie.

20 De normen en voorschriften waar naar verwezen wordt in de onderstaande tekst, zijn steeds deze met de recentste versie. BELANGRIJKE OPMERKING: 10 Deze voorschriften vervangen in het geheel alle andere specificaties met betrekking op het behandeld onderwerp. Dit document stemt overeen met het SVW -document nr. T. V J093/I-A

Nadere informatie

NIET OFFICIEEL DEEL VAN HET RID. Voorschriften voor kunststof recipiënten

NIET OFFICIEEL DEEL VAN HET RID. Voorschriften voor kunststof recipiënten NIET OFFICIEEL DEEL VAN HET RID Voorschriften voor kunststof recipiënten 1 Voorschriften voor de beproeving van kunststof recipiënten Richtlijnen bij paragraaf 6.1.5.2.7 of 6.5.4.3.6 Laboratoriumproeven

Nadere informatie

Hydraulisch gebonden mengsels Op weg naar certificatie

Hydraulisch gebonden mengsels Op weg naar certificatie Hydraulisch gebonden mengsels Op weg naar certificatie Sylvie Smets Head of Certification Body, CRIC-OCCN Olivier Germain Head of Testing Department a.i., CRIC-OCCN Betondag 18-10-2012 Overzicht Introductie

Nadere informatie

Bijlage I Meetmethode voor het door toerenkranen uitgestraalde luchtgeluid

Bijlage I Meetmethode voor het door toerenkranen uitgestraalde luchtgeluid MINISTERIE VAN SOCIALE ZAKEN, VOLKSGEZONDHEID EN LEEFMILIEU 9 DECEMBER 1998. - Koninklijk besluit betreffende het toelaatbare geluidsvermogensniveau van torenkranen Bijlage I Meetmethode voor het door

Nadere informatie

GEWAPEND BETONSTAAL GELASTE WAPENINGSNETTEN

GEWAPEND BETONSTAAL GELASTE WAPENINGSNETTEN Organisme voor de Controle van Betonstaal Vereniging zonder winstoogmerk Arianelaan 5 B 1200 BRUSSEL www.ocab-ocbs.com PTV 304 Herz. 1 2004/09 PTV 304-1 (2004) GEWAPEND BETONSTAAL GELASTE WAPENINGSNETTEN

Nadere informatie

beheersorganisme voor de controle van de betonproducten Tel. (02) Fax (02)

beheersorganisme voor de controle van de betonproducten Tel. (02) Fax (02) PROBETON Vereniging zonder winstoogmerk beheersorganisme voor de controle van de betonproducten Aarlenstraat 53 - B9 1040 BRUSSEL Tel. (02) 237.60.20 Fax (02) 735.63.56 e-mail : mail@probeton.be website

Nadere informatie

WEGENVERVEN. COPRO vzw TECHNISCHE VOORSCHRIFTEN PTV 883. Onpartijdige Instelling voor de Controle van Bouwproducten

WEGENVERVEN. COPRO vzw TECHNISCHE VOORSCHRIFTEN PTV 883. Onpartijdige Instelling voor de Controle van Bouwproducten COPRO vzw Onpartijdige Instelling voor de Controle van Bouwproducten Z.1 Researchpark - Kranenberg 190-1731 Zellik 02 468 00 95 info@copro.eu BTW BE 0424.377.275 02 469 10 19 www.copro.eu KBC BE20 4264

Nadere informatie

NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN TECHNISCHE BEPALING

NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN TECHNISCHE BEPALING NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN TECHNISCHE BEPALING D - 16 TOEVOEGMETAAL VOOR HET LASSEN IN EEN ATMOSFEER VAN INERT GAS VAN ALUMINIUMLEGERINGEN Al Mg Heruitgave Deze versie werd niet gewijzigd,

Nadere informatie

Bijlage 9 5. TESTEN VAN HET VOERTUIG OP DE TESTBAAN, DE WEG OF DE ROLLENBANK

Bijlage 9 5. TESTEN VAN HET VOERTUIG OP DE TESTBAAN, DE WEG OF DE ROLLENBANK Bijlage 9 E/ECE/324 Rev.1/Add.82/Rev.3 bladzijde 229 Bijlage 4 Aanhangsel 1 TEST VAN TYPE V (beschrijving van de uithoudingstest ter controle van de duurzaamheid van de voorzieningen tegen verontreiniging)

Nadere informatie

TECHNISCHE STEEKKAART nr FTS 40/01-A. Bouten, moeren en sluitringen in roestvrij staal

TECHNISCHE STEEKKAART nr FTS 40/01-A. Bouten, moeren en sluitringen in roestvrij staal Belgische Federatie voor de Watersector vereniging zonder winstoogmerk Kolonel Bourgstraat, 127 BE - 1140 Brussel Tel: + 32 (0)2 706 40 90 - Fax: + 32 (0)2 706 40 99 E-mail: info@belgaqua.be http//:www.belgaqua.be

Nadere informatie

BUtgb Belgische Unie voor de technische goedkeuring in de bouw

BUtgb Belgische Unie voor de technische goedkeuring in de bouw BUtgb Belgische Unie voor de technische goedkeuring in de bouw TECHNISCHE GOEDKEURING SECTOR BURGERLIJKE BOUWKUNDE Goedkeuringsleidraad nr. G0006(04) VLOEIBARE HARSSYSTEMEN GEBRUIKT ALS AFDICHTING VOOR

Nadere informatie

NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN TECHNISCHE BEPALING

NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN TECHNISCHE BEPALING NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN TECHNISCHE BEPALING I - 16 LEVERING VAN STOFFEN VOOR ZITPLAATSEN IN NIEUW REIZIGERSMATERIEEL UITGAVE: 01/2000 Index ONDERWERP...3 DESIGN EN KLEUREN...3 LEVEREN

Nadere informatie

NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN TECHNISCHE BEPALING

NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN TECHNISCHE BEPALING NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN TECHNISCHE BEPALING A -14 LEVERING VAN ASSEN VOOR GESLEEPT EN TRAKTIEMATERIEEL LEVERING VAN BLOOMS EN RONDE STAVEN VOOR ASSEN UITGAVE: 01/2002 Index Deel

Nadere informatie

beheersorganisme voor de controle van de betonproducten Tel. (02) Fax (02) TECHNISCHE VOORSCHRIFTEN PTV

beheersorganisme voor de controle van de betonproducten Tel. (02) Fax (02) TECHNISCHE VOORSCHRIFTEN PTV PROBETON Vereniging zonder winstoogmerk beheersorganisme voor de controle van de betonproducten Aarlenstraat 53 - B9 1040 BRUSSEL Tel. (02) 237.60.20 Fax (02) 735.63.56 e-mail : mail@probeton.be website

Nadere informatie

Bepaling van de elektrische geleidbaarheid

Bepaling van de elektrische geleidbaarheid Bepaling van de elektrische geleidbaarheid april 2006 Pagina 1 van 8 WAC/III/A/004 INHOUD 1 TOEPASSINGSGEBIED... 3 2 DEFINITIES... 3 2.1 SPECIFIEKE GELEIDBAARHEID, ELEKTRISCHE GELEIDBAARHEID (γ)... 3 2.2

Nadere informatie

KEURINGSREGLEMENT MODELSTOOMKETELS 10 NOVEMBER 2012 10.11.2012

KEURINGSREGLEMENT MODELSTOOMKETELS 10 NOVEMBER 2012 10.11.2012 KEURINGSREGLEMENT MODELSTOOMKETELS 10 NOVEMBER 2012 1 INHOUD Inleiding De paragrafen in de PED welke voor ons van belang zijn. De inhoud van het keuringsreglement Koperen ketels in Cat. I en II Uitvoering

Nadere informatie

ANORGANISCHE ANALYSEMETHODEN/WATER GELEIDBAARHEID

ANORGANISCHE ANALYSEMETHODEN/WATER GELEIDBAARHEID 1 TOEPASSINGSGEBIED GELEIDBAARHEID Deze procedure beschrijft de bepaling van de elektrische geleidbaarheid in water (bijvoorbeeld grondwater, eluaten, ). De beschreven methode is bruikbaar voor alle types

Nadere informatie

Fysische eigenschappen voor materialen gebruikt in de koud water toepassing.

Fysische eigenschappen voor materialen gebruikt in de koud water toepassing. SVW - Document Nr. T.V./093/1-A bladzijde 2. Fysische eigenschappen voor materialen gebruikt in de koud water toepassing. Type WA Eigenschap Eenheid Testmethode Paragraaf Testvereisten Toelaatbare tolerantie

Nadere informatie

KUNSTSTOFLEIDINGSYSTEMEN VAN ONGEPLASTICEERD POLY VINYL CHLORIDE (PVC-U) VOOR DRINKWATERVOORZIENINGEN EN VOOR BOVEN- EN ONDERGRONDSE RIOOLPERSLEIDING

KUNSTSTOFLEIDINGSYSTEMEN VAN ONGEPLASTICEERD POLY VINYL CHLORIDE (PVC-U) VOOR DRINKWATERVOORZIENINGEN EN VOOR BOVEN- EN ONDERGRONDSE RIOOLPERSLEIDING BELGIAN CONSTRUCTION CERTIFICATION ASSOCIATION Stichters: WTCB en SECO Aarlenstraat 53 B-1040 Brussel Tel. + 32 (0) 2 238.24.11 Fax. + 32 (0) 2 238.24.01 www.bcca.be info@bcca.be TECHNISCHE VOORSCHRIFTEN

Nadere informatie

beheersorganisme voor de controle van de betonproducten Tel. (02) Fax (02) TECHNISCHE VOORSCHRIFTEN PTV

beheersorganisme voor de controle van de betonproducten Tel. (02) Fax (02) TECHNISCHE VOORSCHRIFTEN PTV PROBETON Vereniging zonder winstoogmerk beheersorganisme voor de controle van de betonproducten Aarlenstraat 53 - B9 1040 BRUSSEL Tel. (02) 237.60.20 Fax (02) 735.63.56 e-mail : mail@probeton.be website

Nadere informatie

Betonstaal met betere aanhechting Afmetingen, massa, toelaatbare afwijkingen Algemene eisen

Betonstaal met betere aanhechting Afmetingen, massa, toelaatbare afwijkingen Algemene eisen D.C.: 669.14-422.1:691.328 Februari 1979 Betonstaal met betere aanhechting Afmetingen, massa, toelaatbare afwijkingen Algemene eisen EURONORM 82-79 Deel 1 Inhoud 1 TOEPASSINGSGEBIED 2 DEFINITIES 3 AANDUIDING

Nadere informatie

NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN TECHNISCHE BEPALING DRAAD EN MEERGELEIDERKABEL MET THERMOPLASTISCHE ISOLATIE

NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN TECHNISCHE BEPALING DRAAD EN MEERGELEIDERKABEL MET THERMOPLASTISCHE ISOLATIE NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN TECHNISCHE BEPALING S - 52 DRAAD EN MEERGELEIDERKABEL MET THERMOPLASTISCHE ISOLATIE Heruitgave Deze versie werd niet gewijzigd, enkel de lay-out is aangepast

Nadere informatie

Tijdens het proces van routine-onderhoud en reparatie van IBC s wordt een inspectie uitgevoerd conform de 5-jaarlijkse inspectie van IBC s.

Tijdens het proces van routine-onderhoud en reparatie van IBC s wordt een inspectie uitgevoerd conform de 5-jaarlijkse inspectie van IBC s. Annex 2 T&CPI Minimale eisen aan het kwaliteitsplan van het kwaliteitsborgingssysteem bij het bewerken (reconditionering, ombouw, routine onderhoud en reparatie) van verpakkingen (inclusief IBC s en Grote

Nadere informatie

Forfaitaire verbruiken. Regels voor een elektriciteitsafname zonder meting

Forfaitaire verbruiken. Regels voor een elektriciteitsafname zonder meting C3/2 Forfaitaire verbruiken Regels voor een elektriciteitsafname zonder meting C3/2 Versie 2009.04 1/6 1. Algemeenheden en toepassingsdomein Dit document stelt de regels vast inzake de elektriciteitsafname

Nadere informatie

NORMEN. Deze sporttechnische norm beschrijft tevens de classificaties Klasse 1, Klasse 2 en Klasse 3 die een onderdeel vormen van deze norm.

NORMEN. Deze sporttechnische norm beschrijft tevens de classificaties Klasse 1, Klasse 2 en Klasse 3 die een onderdeel vormen van deze norm. Normblad: 1 / 7 Deze norm is aangenomen door de Nationale Norm Commissie 353076 Sportvloeren. Deze norm is opgesteld door werkgroep 2 binnensportvloeren ressorterend onder deze commissie en gebaseerd op

Nadere informatie

STRAATKEIEN VAN NATUURSTEEN

STRAATKEIEN VAN NATUURSTEEN COPRO vzw Onpartijdige Instelling voor de Controle van Bouwproducten Dendermondsestraat 168-1083 BRUSSEL 02 468 00 95 02 469 10 19 info@copro.info TVA BE 424.377.275 CCP 000-1497262-67 KBC 426-4079801-56

Nadere informatie

TOEPASSING VAN HET BENOR-MERK IN DE SECTOR VAN DE STAALPRODUCTEN VOOR BETON. Controlemodaliteiten toepasselijk op de Producenten van Voorspanstaal

TOEPASSING VAN HET BENOR-MERK IN DE SECTOR VAN DE STAALPRODUCTEN VOOR BETON. Controlemodaliteiten toepasselijk op de Producenten van Voorspanstaal OCBS Vereniging zonder winstoogmerk Pleinlaan 5 B 1050 BRUSSEL www.ocab-ocbs.com CONTROLEUITRUSTING ECU 625 Herz. 1 2010/12 ECU 625/1 2010 TOEPASSING VAN HET BENOR-MERK IN DE SECTOR VAN DE STAALPRODUCTEN

Nadere informatie

GEWAPEND BETONSTAAL GELASTE WAPENINGSNETTEN

GEWAPEND BETONSTAAL GELASTE WAPENINGSNETTEN Organisme voor de Controle van Betonstaal Vereniging zonder winstoogmerk Arianelaan 5 B 1200 BRUSSEL www.ocab-ocbs.com PTV 304 Herz. 0 1998/11 PTV 304-0 (1998) GEWAPEND BETONSTAAL GELASTE WAPENINGSNETTEN

Nadere informatie

CE markering constructiehout. Peter de Graauw SKH Wageningen

CE markering constructiehout. Peter de Graauw SKH Wageningen CE markering constructiehout Peter de Graauw SKH Wageningen SKH (Stichting Keuringsbureau Hout) Certificeerder in de hout- en bouwbranche Peter de Graauw projectleider: inspecteur: Waarom hebben we bij

Nadere informatie

NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN TECHNISCHE BEPALING TANDWIELEN EN RONDSELS MET GECEMENTEERDE VERTANDING UITGAVE: 12/2010

NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN TECHNISCHE BEPALING TANDWIELEN EN RONDSELS MET GECEMENTEERDE VERTANDING UITGAVE: 12/2010 NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN TECHNISCHE BEPALING O -11 TANDWIELEN EN RONDSELS MET GECEMENTEERDE VERTANDING UITGAVE: 1/010 (vervangt UITGAVE: 08/1997) Wijziging van: Onderwerp van de

Nadere informatie

Nederlandse vertaling KE 81. September 2018 Engelse versie. Keuringseis 81. Rubberafdichtingen

Nederlandse vertaling KE 81. September 2018 Engelse versie. Keuringseis 81. Rubberafdichtingen Nederlandse vertaling KE 81 September 2018 Engelse versie Keuringseis 81 Rubberafdichtingen 253/160324 Voorwoord Kiwa Deze keuringseis (Engelse versie) is goedgekeurd door het College van Deskundigen productcertificatie

Nadere informatie

Conform neutraal besteksystematiek release 6 van het CBS/NAV-bestek - uitgave 2012

Conform neutraal besteksystematiek release 6 van het CBS/NAV-bestek - uitgave 2012 Bestekteksten Conform neutraal besteksystematiek release 6 van het CBS/NAV-bestek - uitgave 2012 DEEL 4 SPECIALE TECHNIEKEN - VERWARMING & SWW, VENTILATIE, HVAC, 2 LOT 40 CENTRALE VERWARMING - INDIVIDUELE

Nadere informatie

Fysische eigenschappen voor materialen gebruikt in de koud water toepassing.

Fysische eigenschappen voor materialen gebruikt in de koud water toepassing. SVW - Document Nr. T.V./093/1-C bladzijde 2. Fysische eigenschappen voor materialen gebruikt in de koud water toepassing. Type WA Eigenschap Eenheid Testmethode Paragraaf Testvereisten Toelaatbare tolerantie

Nadere informatie

NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN

NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN TECHNISCHE BEPALING D - 27 GELASTE ONDERDELEN VOOR HET ROLLEND MATERIEEL UITGAVE: 07/2016 Versie Versie Datum Wijzigingen 01 04 / 07 / 2016 Creatie document

Nadere informatie

Technische Goedkeuring

Technische Goedkeuring Technische Goedkeuring ATG met Certificatie Technische Goedkeuring Goedkeurings- en Certificatie-operator ATG 13/ H726 Verbindingssystemen Aliplast voor de vervaardiging van aluminium profielen met thermische

Nadere informatie

NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN TECHNISCHE BEPALING KOPRUITEN

NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN TECHNISCHE BEPALING KOPRUITEN NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN TECHNISCHE BEPALING L - 47 KOPRUITEN Nieuwe versie - addendum Wijzigingen tegenover de vorige versie staan aangeduid in het rood UITGAVE : 05/2004 Index

Nadere informatie

Voorstelling COPRO Partijkeuring / Certificatie / Werfondersteuning Controle certificatie m.b.v. COPRO Extranet

Voorstelling COPRO Partijkeuring / Certificatie / Werfondersteuning Controle certificatie m.b.v. COPRO Extranet Voorstelling COPRO Partijkeuring / Certificatie / Werfondersteuning Controle certificatie m.b.v. COPRO Extranet Fabrikant maakt product en zet de afgebakende partij op voorraad. COPRO komt uit die partij

Nadere informatie

2 De normen en voorschriften waar naar verwezen wordt in de onderstaande tekst, zijn steeds deze met de recentste versie.

2 De normen en voorschriften waar naar verwezen wordt in de onderstaande tekst, zijn steeds deze met de recentste versie. TECHNISCHE STEEKKAART afdeling Watertechnologie - cel Materialentechnologie Nr. T.V./056/1-K Datum: 17.06.2014 Aantal bladzijden: 6 + 3 bijlagen VLAKKE DICHTINGEN VOOR FLENZEN PN 10 / PN 16 VOLGENS NBN

Nadere informatie

GASTEC QA Keuringseis 191 Maximum debiet beveiligingskleppen

GASTEC QA Keuringseis 191 Maximum debiet beveiligingskleppen Januari 2001 GASTEC QA Keuringseis 191 Maximum debiet beveiligingskleppen COLOFON GASTEC NV, Centrum voor Gastechnologie, werkt voor energiebedrijven, fabrikanten en andere opdrachtgevers met behoefte

Nadere informatie

Conform neutraal besteksystematiek release 6 van het CBS/NAV-bestek - uitgave 2012

Conform neutraal besteksystematiek release 6 van het CBS/NAV-bestek - uitgave 2012 Bestekteksten Conform neutraal besteksystematiek release 6 van het CBS/NAV-bestek - uitgave 2012 DEEL 4 SPECIALE TECHNIEKEN - VERWARMING & SWW, VENTILATIE, HVAC,... 2 LOT 40 CENTRALE VERWARMING - INDIVIDUELE

Nadere informatie

PROBETON vzw Aarlenstraat 53/B Brussel Tel.: +32 (0) Fax : +32 (0)

PROBETON vzw Aarlenstraat 53/B Brussel Tel.: +32 (0) Fax : +32 (0) PROBETON vzw Beheersorganisme voor de controle van de betonproducten PROBETON vzw Aarlenstraat 53/B9 1040 Brussel Tel.: +32 (0)2 237 60 20 Fax : +32 (0)2 735 63 56 mail@probeton.be www.probeton.be TECHNISCHE

Nadere informatie

Geïntegreerde netaansluiting 3x25A

Geïntegreerde netaansluiting 3x25A Geïntegreerde netaansluiting 3x25A Testplan Enexis, Liander, Stedin, Endinet Inhoud 1. Inleiding... 3 1.1. Opmerkingen vooraf... 3 2. Voorgeschreven testen... 4 1. Inleiding De in dit document voorgeschreven

Nadere informatie

Tekst Inhoudstafel Begin

Tekst Inhoudstafel Begin 27 FEBRUARI 2003. - Koninklijk besluit tot vaststelling van de wijze van het nemen van monsters voor de officiële controle op de maximum-gehalten aan mycotoxines in bepaalde voedingsmiddelen. (NOTA : Raadpleging

Nadere informatie

beheersorganisme voor de controle van de betonproducten Tel. (02) Fax (02) TECHNISCHE VOORSCHRIFTEN PTV

beheersorganisme voor de controle van de betonproducten Tel. (02) Fax (02) TECHNISCHE VOORSCHRIFTEN PTV PROBETON Vereniging zonder winstoogmerk beheersorganisme voor de controle van de betonproducten Aarlenstraat 53 - B9 1040 BRUSSEL Tel. (02) 237.60.20 Fax (02) 735.63.56 e-mail : mail@probeton.be website

Nadere informatie

NOVEX. Technische gegevens. onderdakplaten

NOVEX. Technische gegevens. onderdakplaten Technische gegevens NOVEX onderdakplaten SVK nv - Aerschotstraat 114 - B-9100 Sint-Niklaas T +32 (0)3 760 49 00 - F +32 (0)3 777 47 84 info@svk.be - www.svk.be NOVEX ONDERDAKPLATEN technische gegevens

Nadere informatie

NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN TECHNISCHE BEPALING

NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN TECHNISCHE BEPALING NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN TECHNISCHE BEPALING F - 1 LEVERING VAN UITRUSTINGEN MET OMVORMERS VOOR DE VOEDING VAN KOPLICHTEN 24 V 80 W MET EEN INGEBOUWDE KNIPPERINRICHTING EN VOOR DE

Nadere informatie

Fendolite MII produceert geen giftige of gevaarlijke rookgassen en vormt geen gevaar voor de gezondheid voor, tijdens of na het aanbrengen.

Fendolite MII produceert geen giftige of gevaarlijke rookgassen en vormt geen gevaar voor de gezondheid voor, tijdens of na het aanbrengen. Fendolite MII KBS Systems TOEPASSINGEN: profielvolgend of kokervormig bekleden van stalen liggers, kolommen, skirts en apparaten in de petrochemische industrie en voor betonconstructies in verkeerstunnels

Nadere informatie

Beoordelingsrapport Construction Product Regulation* * CPR - REGULATION (EU) No 305/2011

Beoordelingsrapport Construction Product Regulation* * CPR - REGULATION (EU) No 305/2011 * CPR - REGULATION (EU) No 05/2011 Sir W. Churchill-laan 2 Telefoon +1 (0) 0 1 00 Fax +1 (0) 0 1 20 1. Auditplan 1) Doelstelling: Onderzoek: Grondslag: Beoordeling en verificatie van de prestatiebestendigheid

Nadere informatie

beheersorganisme voor de controle van de betonproducten Tel. (02) Fax (02)

beheersorganisme voor de controle van de betonproducten Tel. (02) Fax (02) PROBETON Vereniging zonder winstoogmerk beheersorganisme voor de controle van de betonproducten - Aarlenstraat 53 - B9 1040 BRUSSEL Tel. (02) 237.60.20 Fax (02) 735.63.56 e-mail : mail@probeton.be website

Nadere informatie

Vergelijkende tests van Aluthermo Quattro vs glaswol in een gesimuleerde dakomgeving.

Vergelijkende tests van Aluthermo Quattro vs glaswol in een gesimuleerde dakomgeving. Vergelijkende tests van Aluthermo Quattro vs glaswol in een gesimuleerde dakomgeving. Technish contact Thibault Boulanger Facturatiecontact Julien Thiry ELIOSYS sa ELIOSYS sa Boulevard de Colonster, 4

Nadere informatie

CONCEPT WATERWERKBLAD UITVOERING PERSPROEF DATUM: OKT 2014

CONCEPT WATERWERKBLAD UITVOERING PERSPROEF DATUM: OKT 2014 Herziening van juni 2004 CONCEPT WATERWERKBLAD WB 2.3 UITVOERING PERSPROEF DATUM: OKT 2014 Auteursrechten voorbehouden Met betrekking tot de persproef is in artikel 2.3 van NEN 1006 (AVWI-2014) het volgende

Nadere informatie

Bouwdienst Rijkswaterstaat titel: LEIDRAAD VOORSPANNEN VAN ANKERS EN REKBOUTEN document : NBD 00800 pagina : 1 van 9 uitgave : 28-10-2004

Bouwdienst Rijkswaterstaat titel: LEIDRAAD VOORSPANNEN VAN ANKERS EN REKBOUTEN document : NBD 00800 pagina : 1 van 9 uitgave : 28-10-2004 pagina : 1 van 9 LEIDRAAD VOORSPANNEN VAN ANKERS EN REKBOUTEN Document : NBD 00800 Uitgave : 28-10-2004 Afd./opsteller * toetser * vastgesteld * uitgave * status NIQ/J.den Toom * NIQ/J.J.Taal * NIQ/ *

Nadere informatie

Provinciale dienst van:... Datum:... Verantwoordelijke Controleur:... Nr:... Operator :... N uniek... Adres :... C NC Punten NA

Provinciale dienst van:... Datum:... Verantwoordelijke Controleur:... Nr:... Operator :... N uniek... Adres :... C NC Punten NA Provinciale dienst van:... Datum:... Verantwoordelijke Controleur:... Nr:... Operator :... N uniek... Adres :...... 209: Groothandel van materialen bestemd om direct met levensmiddelen in aanraking te

Nadere informatie

Basic Creative Engineering Skills

Basic Creative Engineering Skills Mechanica: Sterkteleer Januari 2015 Theaterschool OTT-1 1 Sterkteleer Sterkteleer legt een relatie tussen uitwendige krachten (MEC1-A) en inwendige krachten Waarom lopen de balken taps toe? Materiaaleigenschappen

Nadere informatie

CAMPAGNE FIETSEN. Eindverslag

CAMPAGNE FIETSEN. Eindverslag CAMPAGNE FIETSEN Eindverslag Doel van de campagne Het doel was om de intrinsieke veiligheid van fietsen voor volwassenen te controleren met uitsluiting van racefietsen en alle-terrein-fietsen evenals speelgoedfietsen

Nadere informatie

Productontwikkeling 3EM

Productontwikkeling 3EM Vragen Productontwikkeling 3EM Les 8 Sterkteleer (deel 1) Zijn er nog vragen over voorgaande lessen?? Paul Janssen 2 Doel van de sterkteleer Berekenen van de vereiste afmetingen van constructieonderdelen

Nadere informatie

BOORDSTENEN VAN NATUURSTEEN

BOORDSTENEN VAN NATUURSTEEN COPRO vzw Onpartijdige Instelling voor de Controle van Bouwproducten Dendermondsestraat 168-1083 BRUSSEL 02 468 00 95 02 469 10 19 info@copro.info TVA BE 424.377.275 CCP 000-1497262-67 KBC 426-4079801-56

Nadere informatie

Zelfevaluatie hoofdstuk logistiek

Zelfevaluatie hoofdstuk logistiek Vragenlijst: Deze tool laat u toe om door middel van een aantal vragen een balans op te maken van de kwaliteit binnen uw apotheek, teneinde deze waar nodig te verbeteren. Kies bij elke vraag het meest

Nadere informatie