Omgevingszorg in uitvoering J A A R V E R S L A G

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Omgevingszorg in uitvoering J A A R V E R S L A G 2 0 1 1"

Transcriptie

1 Omgevingszorg in uitvoering J A A R V E R S L A G

2 Ovoor

3 Wat doet de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid? De Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid (OZHZ) draagt bij aan een veilige, gezonde, leefbare en duurzame, vitale regio Zuid-Holland Zuid door vergunningen te verlenen, toezicht en handhaving uit te voeren en overheden in Zuid-Holland Zuid te ondersteunen bij de ontwikkeling en het beheer van ruimte. Vitale regio Het gebied waarin we leven moet niet alleen aangenaam zijn om in te wonen. Het is ook belangrijk dat bedrijven zich hier kunnen vestigen of uitbreiden. Dat brengt werkgelegenheid met zich mee en dynamiek in het bedrijfsleven. Omgevingsbeheer is gericht op het vinden van een juiste balans tussen economie en milieu waarbij we ons allemaal prettig voelen. Maar dat evenwicht brengt tegelijk ook spanning met zich mee, want welke belangen wegen zwaarder? Het mag duidelijk zijn dat het zoeken naar een zorgvuldig evenwicht nodig is. In die zoektocht staat het bewaken van veiligheid, gezondheid, leefbaarheid en duurzaamheid centraal. Aan de andere kant is genoeg werk, mogelijkheden voor ondernemers en een goed draaiende economie essentieel voor het welzijn van mens en maatschappij.

4

5 Balans Hierbinnen het evenwicht vinden met oog voor verschillende belangen: dat is de uitdagende taak van OZHZ. OZHZ voert taken uit voor de negentien regiogemeenten en de provincie Zuid-Holland. Het afhandelen van milieuklachten van inwoners van Zuid-Holland Zuid hoort hier ook bij. Daarnaast is de inrichting van de ruimte iets waarover OZHZ meedenkt. Hoe richten we onze omgeving in en hoe zorgen we er vervolgens goed voor? Op basis van ruime gebiedskennis over luchtkwaliteit, bodem en geluid, maar eveneens op het gebied van externe veiligheid en verkeer en vervoer adviseert OZHZ haar opdrachtgevers. Risico s Door ervaringen het afgelopen jaar met grotere incidenten in onze omgeving, wordt het werk van OZHZ steeds sterker afgemeten aan de ernst van risico s die er zijn voor de omgeving als we niets zouden doen. De grens tot waar risico s nog acceptabel zijn wordt bepaald door de gemeentebesturen en het provinciaal bestuur. Waar de prioriteiten liggen en wat de kwaliteit moet zijn van de wettelijke milieutaken, dát zijn dus keuzes van de gemeenten en provincie. Hoe dat vervolgens wordt opgepakt en de daadwerkelijke uitvoering ervan behoren tot de taken van OZHZ. Focus Dit boekwerkje legt de focus op een aantal activiteiten van OZHZ in het eerste jaar van haar bestaan: Wij belichten ons werk vanuit de vraag wat de bijdrage is aan gezondheid, veiligheid, leefbaarheid en duurzaamheid in onze regio. In dit jaarverslag hopen wij dat u een beter beeld krijgt van wat wij doen en waarom. Leo de Jong Directeur Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid

6 Een vitale regio Bedrijvigheid levert een primaire levensbehoefte: er moet brood op de plank, de economie moet draaien en de producten die gemaakt en vervoerd worden, hebben we elke dag nodig. Dat we ons veilig en prettig voelen in onze woonomgeving en geen gevaar, schade of hinder ondervinden van bedrijven: dat is even belangrijk. OZHZ is een gespecialiseerde dienst die helpt om zorgvuldige afwegingen te maken zodat een goede balans ontstaat tussen milieu en economie. Zodat inwoners erop kunnen rekenen dat in hun regio letterlijk en figuurlijk ruimte is voor ontwikkelingen zonder onaanvaardbare risico s. Dat is waar OZHZ voor staat! OZHZ draagt bij aan een veilige, gezonde, leefbare en duurzame, vitale regio.

7

8

9 Groene handhaving op de Tweede Maasvlakte Zeldzame vogels in de duinen, tientallen zeehonden op een drooggevallen zandplaat voor de kust, kitesurfers aan de horizon en de contouren van Europoort. Dat is natuur, recreatie en industrie op de vierkante kilometer. Het is economisch van belang dat het havengebied bij Rotterdam ruimte krijgt om blijvend een partij van wereldformaat te zijn. Maar we hebben ook te maken met leefbaarheid. Leefbaarheid voor de mens, die woont, werkt en recreëert in dit dichtbevolkte gebied en leefbaarheid in ecologisch opzicht. Heel verschillende belangen dus, met veel verschillende partijen. Voor de kust van Zuid-Holland verrijst nu de Tweede Maasvlakte. Deze kon er alleen komen als het verdwijnen van natuurgebied gecompenseerd zou worden (Europese regelgeving). Met de komst van de Tweede Maasvlakte wordt enerzijds het uitbreiden van industriële ontwikkeling in balans gebracht met anderzijds het ontwikkelen van natuurgebied. Activiteiten in deze rustgebieden zijn natuurlijk niet toegestaan. Om dat te controleren zijn in dit veelzijdige gebied meerdere instanties actief, voornamelijk als toezichthouder. De regie daarop wordt gedaan door OZHZ in opdracht van de provincie Zuid-Holland sinds In 2011 werden er ruim 0 overtredingen geteld, de meeste bestaan uit het betreden van één van de vijf rustgebieden voor zeehonden en watervogels. Er is in het afgelopen jaar ook een duidelijke toename te zien in het aantal overtredingen door kitesurfers door de toenemende populariteit van deze sport en het gunstige weer in 2011.

10 Een 100% veilige samenleving bestaat niet. Soms kan er iets mis gaan, zoals de incidenten in Moerdijk en Kijfhoek in 2011 illustreerden. Overheden en andere partijen doen er alles aan om de risico s te beperken. OZHZ heeft hierin een belangrijke rol.

11 Taak bij incidenten OZHZ nam zowel tijdens als na de brand in Moerdijk (januari 2011) monsters in het gebied voor analyse door haarzelf en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De resultaten zijn vervolgens in RIVM-rapporten gebundeld. Deze rapporten hadden een tweeledig karakter. Niet alleen kon er een beeld mee worden geschetst van de omgevingsrisico s; ook werden met de informatie de getroffen gemeenten geadviseerd, zodat die op hun beurt de communicatie naar verontruste burgers, bedrijven en samenwerkingspartners konden optimaliseren. Zo wilden bewoners bijvoorbeeld weten of hun kinderen nog veilig buiten konden spelen en (landbouw)ondernemers of hun producten nog wel veilig waren voor consumptie.

12 Ook tijdens het incident met de brandende treinwagon met ethanol in de nacht van 14 op 15 januari 2011 op rangeerterrein Kijfhoek in Zwijndrecht, waren medewerkers van OZHZ actief. Naast het leveren van informatie voor de inwoners, controleerde OZHZ de mogelijke bodem- en grondwaterverontreiniging en besprak maatregelen om het grondwater te beschermen. Met Prorail, de Spoorwegpolitie en het waterschap werden afspraken gemaakt om de vervuilde grond schoon te maken. Het ging hier overigens om een schone brand ; ethanol verbrandt volledig en is biologisch goed afbreekbaar.

13 Risicobeheersing Door vooraf mogelijke risico s binnen een gebied of bij een bedrijf in kaart te brengen, kan OZHZ gemeenten en provincie adviseren bij het inrichten van bedrijfsterreinen en woonwijken. Dat is onder andere gebeurd bij het grootste rangeerterrein van Nederland: rangeerterrein Kijfhoek in Zwijndrecht. Dit terrein grenst aan de gemeenten Hendrik-Ido-Ambacht, Barendrecht en Ridderkerk. Om te waarborgen dat de veiligheid in de nabije omgeving ook in de toekomst op een goed niveau blijft heeft OZHZ een nieuwe vergunning opgesteld, die in 2012 definitief wordt. Bovendien beoordeelt OZHZ in opdracht van de gemeenten of realisatie van bouwplannen in de omgeving van Kijfhoek niet leidt tot onaanvaardbare risico s.

14 Evenementen zoals Sinterklaas Niet alleen bij risicovolle bedrijven maar ook bij spraakmakende activiteiten komt OZHZ om de hoek kijken. Zo was dit het geval bij de landelijke intocht van Sinterklaas in Dordrecht op 12 november Hierbij waren circa vijftigduizend bezoekers op de been en keek de rest van Nederland op de televisie mee naar pittoreske beelden van de oude binnenstad van Dordrecht. OZHZ was, in het kader van een multidisciplinaire aanpak, nauw betrokken bij de voorbereidingen van dit festijn en toetste samen met andere overheden of het evenement en locatie voldeed aan de voorwaarden voor de openbare orde en veiligheid. Niets werd aan het toeval overgelaten en alle locaties waar dit feest plaatsvond, werden nauwgezet gecontroleerd. Zo is op advies van constructeurs van OZHZ de last op de gietijzeren brug van het Scheffersplein anders verdeeld, zodat een kwetsbaar deel van de brug werd ontzien en geen risico s ontstonden op een onveilige situatie tijdens dit kinderfeest.

15 Vervoer De regio Zuid-Holland Zuid kenmerkt zich door grote hoeveelheden vervoer via snelwegen, waterwegen, spoorwegen en buisleidingen. Vervoer kan leiden, en leidt in de praktijk vaak, tot knelpunten in de leefomgeving. OZHZ ontwikkelt zich stapsgewijs tot een expertisecentrum 'vervoer en omgevingskwaliteit'. Een van deze stappen is het opstellen van zogenaamde signaleringskaarten, waarmee knelpunten op het gebied van de leefomgeving op een topografische kaart gemarkeerd worden. In 2011 is voor de Drechtsteden een signaleringskaart externe veiligheid gemaakt en voor de gemeente Sliedrecht een signaleringskaart luchtkwaliteit. Externe veiligheid geeft het risico weer van een activiteit op zijn directe omgeving. In 2012 ligt de nadruk meer op het signaleren van ruimtelijk-economische ontwikkelingen die invloed hebben op de regio, en het informeren van onze opdrachtgevers over de gevolgen op de leefomgeving van die ontwikkelingen. De signaleringskaarten hebben daarbij een belangrijke rol.

16 Vernieuwend toezicht biedt voordelen Vernieuwend toezicht is de manier waarop in Dordrecht sinds 2011 het toezicht op bedrijven, gebouwen, openbare ruimte en infrastructuur wordt georganiseerd. OZHZ heeft samen met de gemeente Dordrecht de nieuwe manier van toezicht ontwikkeld en voert dit toezicht ook uit voor de gemeente. De toezichtprioriteiten zijn gebaseerd op de risico s voor de burger in Dordrecht. En dat levert voordelen op: een vei-liger leefomgeving voor inwoners van Dordrecht en meer grip op onveilige, risicovolle situaties. Prioritering op basis van risico s De keuzes die gemaakt worden voor wel of niet controleren van een bepaalde bedrijfsgroep is in de nieuwe werkwijze verbonden aan de hoogte van risico s. Leefbaarheid in de stad en veiligheid in openbare gebouwen hebben prioriteit gekregen. Er bevinden zich vaak grotere groepen mensen binnen. De bouwkundige staat van het gebouw en de brandwerende voorzieningen moeten dan strict op orde zijn, om de veiligheid van de bezoekers te garanderen. Bedrijven die hierbij niet hoog op de ranglijst staan, krijgen veel minder vaak een inspectie.

17 Controles in 2011 Er werden zes middelbare scholen gecontroleerd op de naleving van bouw, brandveiligheid en milieuvoorschriften. Bij horeca, cafés en restaurants zijn 41 van dit soort controles uitgevoerd. En dat had opvallende resultaten, want bij meer dan 66% van de gehouden geïntegreerde controles werden overtredingen aangetroffen en moest aangespoord worden op herstel van de gebreken. Het ging bij de overtredingen vooral om tekortkomingen van bouwkundige brandveiligheidsaspecten. Zoals bijvoorbeeld onvoldoende brandwerendheid van brandwerende scheidingen en het blokkeren van de nooduitgang. Uit deze resultaten blijkt de meerwaarde van het vernieuwend toezicht. Gevaarlijke situaties komen sneller aan het licht en worden sneller verholpen.

18 gezond Blootstelling aan schadelijke stoffen is inherent aan onze geïndustrialiseerde maatschappij. Een belangrijke taak is om de uitstoot van gevaarlijke stoffen te beperken, zodanig dat de volksgezondheid niet in gevaar komt. OZHZ is aan zet als het gaat om de emissieproblematiek van bedrijven. Omdat deze bedrijven ook van belang zijn voor werkgelegenheid en economie is het beperken van emissies maatwerk. Ook is de rol van OZHZ in de ketenaanpak (zowel bij de voedselketen als de afvalketen) versterkt.

19 Scheepsafvalstoffenbesluit: voortrekkersrol Op 1 november 2009 is het Scheepsafvalstoffenbesluit Rijn- en binnenvaart (SAB) in werking getreden. Voor OZHZ betekent dit een nieuwe taak: het toezicht houden op de verzameling, de afgifte, de inname en verwerking van afval van scheepslading. Dat wil zeggen de controle op het schoonmaken van een schip nadat dit gelost heeft. Het overslagbedrijf dat lading in ontvangst neemt is verantwoordelijk voor het volgens een bepaalde reinigingsstandaard opleveren van het laadruim van het schip. OZHZ denkt verder dan het lokale risico. De trend hierin is, dat de hele keten van belang is. Ter voorkoming dat afvalstoffen ongecontroleerd in het milieu (bijvoorbeeld de voedselketen) komen, heeft OZHZ dit integraal met andere partners opgepakt.

20

21 Glasfabriek produceert al volgens toekomstige Europese normen De Glasfabriek in Leerdam produceert per dag ruim kilo product. De productieovens van de glasfabriek stoten bij het produceren van glas allerlei afvalstoffen uit, zoals CO2, stikstof en zware metalen. In opdracht van de provincie controleert OZHZ geregeld of uitstoot van de Glasfabriek binnen de vastgestelde normen voor een gezonde leefomgeving blijft. In 2010 is de fabriek uitgebreid. Dat moest worden vastgelegd in de vergunning. Binnen de glassector is een groot aantal partijen actief. Zo ook op Europees niveau. De Europese kaders op het gebied van emissies worden streng door OZHZ vertaald, zodat de glasfabriek goed in Europees verband kan opereren. Op die manier kan de Glasfabriek blijven produceren, zonder de gezondheid van de omgeving - nu en in de komende jaren - in gevaar te brengen.

22 Asbest Asbest is een verzamelnaam voor een groep mineralen die zijn opgebouwd uit microscopisch kleine, naaldachtige vezels. Asbest is gevaarlijk voor de gezondheid wanneer asbestvezels vrijkomen en worden ingeademd. Ketentoezicht asbest en bouw- en sloopafval Asbest is verboden. Asbest wat in het verleden is toegepast moet dus gesaneerd worden. Dit wordt met zorg gedaan. OZHZ houdt toezicht op alle schakels in de keten opdat op een verantwoorde manier met asbest wordt omgegaan. Juist omdat er meerdere partijen bij het toezicht betrokken zijn is onderlinge afstemming cruciaal zodat de keten van toezicht op asbest over het hele traject (van sloop tot en met berging) goed gesloten is. Door OZHZ is enkele jaren geleden een Handboek ketentoezicht asbest en bouw- en sloopafval Zuid-Holland Zuid opgesteld. Hiermee is effectieve afstemming, informatiedeling en samenwerking bij het toezicht houden op asbest dat afkomstig is van bouw- en sloopafval, bereikt. Zo is het mogelijk om sneller overtredingen te signaleren en handhaving in te zetten om ongewenste situaties te beëindigen. Voor wat betreft afvalberging van asbest gelden in Nederland strenge eisen. In ons land zijn vier stortplaatsen die asbest mogen verwerken, waaronder Derde Merwede Haven in Dordrecht. Vanaf 2011 ziet OZHZ toe dat dit gebeurt volgens de vergunde voorschriften. In 2011 is discussie ontstaan over het toezicht op de berging van afval op deze locatie in voorgaande jaren. Deze discussie loopt nog en er zijn diverse onderzoeken naar ingesteld.

23

24 leefbaar Bedrijven geven soms ook overlast. De rol van OZHZ is om deze overlast zodanig te verminderen dat kan worden voldaan aan de geldende geluids- of geurnormen.

25 Projectteam voor een leefbare woonomgeving Om brandveiligheid te vergroten en overlast te voorkomen werkt OZHZ samen met diverse partijen. In 2011 bezocht een projectteam panden. Daarvan is in 2 gevallen overgegaan tot handhaving. Inmiddels lopen er ook vele juridische procedures, als onderdeel van deze daadkrachtige aanpak.

26 Geluidshinder Geluidsoverlast van verkeer of industrie is hinderlijk voor de mensen die in de buurt wonen. OZHZ is in 2002 gestart met gesubsidieerde saneringen om geluidsoverlast in woongebieden te beperken. Aan de hand van (akoestisch)- onderzoek worden geluidreducerende maatregelen genomen, zoals het aanbrengen van geluidwerend glas, andere kozijnen of onzichtbare aanpassingen binnen in de woning. OZHZ begeleidt de aanbesteding, realisatie en oplevering van de uitvoering. Sinds 2002 zijn er maar liefst woningen voorzien van geluidwerende maatregelen, in 2011 zijn 1 woningen onder handen genomen. Dit project is bijna afgerond.

27 Overlast melden OZHZ beschikt over een Wachtdienst die 24 uur per dag bereikbaar is. Inwoners in de provincie Zuid-Holland kunnen hier dag en nacht terecht met overlastmeldingen op het gebied van het milieu. Bedrijven zijn verplicht bedrijfsincidenten met mogelijke gevolgen voor het milieu via dit nummer te melden. Het telefoonnummer van de Milieutelefoon is:

28 duurzaam Inrichtingen en infrastructruur zijn onvermijdelijk van invloed op ecologische waarden. De taak van OZHZ is de balans te borgen tussen bedrijvigheid, de natuur en erfgoed (natuurbeschermingswet en monumentenwet). Op alle vlakken duurzaam bezig zijn, daar gaat het om. Dit wordt ook wel aangeduid met triple P People, Planet, Profit oftewel mensen, milieu en winst.

29 Bodemkwaliteitskaart: duurzaam en efficiënt grondverzet OZHZ faciliteert het reguleren van het gebruik van grond door diverse marktpartijen. Hiertoe beschikt zij sinds 2011 over een interactieve bodemkwaliteitskaart. Met behulp van deze kaart is het gemakkelijk te achterhalen of het hergebruik van grond mogelijk is volgens het bodembeleid van de regio Zuid-Holland Zuid. De uiteindelijke doelstelling is het behouden van bodemwaarden.

30 Energie: bedrijven laten kansen liggen Het ultieme doel met betrekking tot energie is de bescherming van het klimaat. Essentieel daarbij is het spaarzaam gebruik van fossiele brandstoffen. OZHZ geeft bedrijven inzicht in hun energieverbruik en geeft via haar reguliere bedrijfscontacten tips om dit te veranderen. Voor deze bedrijven heeft een spaarzamer gebruik van energie als primair voordeel dat zij financieel succes boeken.

31 Sloopvergunning: oog voor monumentale historie OZHZ heeft samen met de gemeente Binnenmaas in 2011 de mogelijkheden van een maatwerksloopvergunning bekeken voor de Suikerfabriek in Puttershoek. Deze fabriek is niet meer in gebruik en een deel komt in aanmerking voor sloop. Er is gezocht naar maatwerk omdat het gaat om een bedrijfshistorisch gebouw. De Suiker Unie was van oudsher één van de grote werkgevers in het gebied en speelde een belangrijke rol in de historie van de Hoeksche Waard. Reden te meer voor gemeente Binnenmaas om de markante Suikerfabriek te behouden als gemeentelijk monument. Namens de provincie Zuid-Holland verleende OZHZ vorig jaar de sloopvergunning voor een aantal bedrijfspanden; andere delen worden ontzien, waardoor ook enkele opvallend mooie monumentale details, zoals een wandreliëf en tegeltableau bewaard blijven. Hiermee wordt cultureel erfgoed behouden.

32 Ketenproject amalgaan Amalgaan is een kwikverbinding en belastend voor het milieu. Het dient als materiaal voor vullingen en wordt gebruikt door tandartsen. Vanwege de schadelijkheid van het product, is het van belang dat het wordt ingeleverd bij erkende verwerkers. OZHZ heeft de keten doorgelicht en ervoor gezorgd dat een ieder op de hoogte is van de juiste regels en procedures.

33 Van 73.0 tot 99.0 db Van 68.0 tot 73.0 db Van 63.0 tot 68.0 db Van.0 tot 63.0 db Van.0 tot.0 db Van.0 tot.0 db Van 43.0 tot.0 db Van 0.1 tot 43.0 db * Corr. art. 110g Wgh -5 db/-2 db Legenda Ruimte voor ontwikkeling OZHZ helpt de gemeenten met het maken van slimme keuzes om hun omgeving in te richten. Alle informatie en deskundigheid die OZHZ in huis heeft (of daartoe toegang heeft bij andere organisaties) wordt aan gemeenten beschikbaar gesteld. Een instrument hiertoe is de Regionale Verkeers- en Milieukaart (RVMK). Dit is een rekenmodel dat laat zien wat de gevolgen van infrastructurele wijzigingen of ruimtelijke ontwikkelingen op het gebied van verkeer, luchtkwaliteit en geluid zijn

34

35 COLOFON Tekst en samenstelling Fotografie Vormgeving Team Communicatie OZHZ Rob Niemantsverdriet, Rotterdam Intocht Sint / Brand Moerdijk - Gerben van den Boom Avondopname Kijfhoek - Ralph Kämena eyedesign BNO, Zwijndrecht Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid Postbus AN Dordrecht

36 OZHZ gaat op verantwoorde wijze om met het milieu. Al onze uitingen worden daarom gedrukt op FSC-gecertificeerd papier.

OMGEVINGSDIENST ZUID-HOLLAND ZUID

OMGEVINGSDIENST ZUID-HOLLAND ZUID www.ozhz.nl De Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid draagt bij aan een veilige, gezonde, duurzame en leefbare regio OZHZ is de organisatie die voor en namens de zeventien gemeenten en de provincie Zuid-Holland

Nadere informatie

Inhoud. Voorwoord Voor inwoners van Noord-Holland Noord. Bodem. inwoners

Inhoud. Voorwoord Voor inwoners van Noord-Holland Noord. Bodem. inwoners Inhoud Voorwoord 2 Voor inwoners van Noord-Holland Noord 3 Toezicht en Handhaving 4 Bodem 5 Natuurbescherming 7 De RUD NHN 10 Contact 12 inwoners Voorwoord Onze deelnemende gemeenten en de provincie Noord-Holland

Nadere informatie

Vraag vooraf. Agenda. Beleidsplan omgevingsrecht gemeente Opmeer. 1. Achtergrond en doelstelling

Vraag vooraf. Agenda. Beleidsplan omgevingsrecht gemeente Opmeer. 1. Achtergrond en doelstelling Beleidsplan omgevingsrecht gemeente Opmeer Vraag vooraf Wat is het belangrijkste dat met de uitvoering van de Wabo de afgelopen 2 jaar is bereikt voor onze gemeenschap? Reflectie eerste uitwerking Raadscommissie

Nadere informatie

Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming Continu veiliger

Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming Continu veiliger Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming Continu veiliger Continu veiliger De Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS) ziet er op toe dat de nucleaire veiligheid en

Nadere informatie

Begroting 2016 Omgevingsdienst Zuid Holland Zuid

Begroting 2016 Omgevingsdienst Zuid Holland Zuid Begroting 2016 Omgevingsdienst Zuid Holland Zuid Presentatie Alblasserwaard Vijfheerenlanden 15 april 2015 Inhoud Missie en werkgebied Hoofdtaken Bestuurlijke aansturing Sturing en verantwoording Financiële

Nadere informatie

Jaarprogramma Milieu 2015 Gemeente Gouda

Jaarprogramma Milieu 2015 Gemeente Gouda Jaarprogramma Milieu 2015 Gemeente Gouda Omgevingsdienst Midden-Holland Jaarprogramma Milieu 2015 Gouda 2 van 15 Versienummer: 1.0 Datum: 14 oktober 2014 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 4 2 Omgevingsdienst

Nadere informatie

Asbest. Informatie over onze woningen

Asbest. Informatie over onze woningen Asbest Informatie over onze woningen beleid: september 2011, versie: 2014 Waterweg Wonen verhuurt circa 12.000 woningen in Vlaardingen. Een aanzienlijk deel van die woningen is bereikbaar voor huishoudens

Nadere informatie

Samen naar een toekomstbestendige vrijetijdseconomie

Samen naar een toekomstbestendige vrijetijdseconomie Samen naar een toekomstbestendige vrijetijdseconomie Zuid-Limburg Position Paper van de 16 Zuid-Limburgse gemeenten, aangeboden door de voorzitters van het Bestuurlijk Overleg Ruimtelijke Economie en Nationaal

Nadere informatie

Asbest. Informatie over onze woningen

Asbest. Informatie over onze woningen Asbest Informatie over onze woningen beleid: september 2011, versie: 2013 Waterweg Wonen verhuurt circa 12.000 woningen in Vlaardingen. Een aanzienlijk deel van die woningen is bereikbaar voor huishoudens

Nadere informatie

Vragen & Antwoorden over bodemverontreiniging

Vragen & Antwoorden over bodemverontreiniging Vragen & Antwoorden over bodemverontreiniging Hieronder staan veel gestelde vragen en antwoorden over bodemverontreiniging en spoedlocaties. Het gaat om algemene vragen en vragen over de specifieke Rotterdamse

Nadere informatie

D66-notitie. Veiliger omgaan met Chemie

D66-notitie. Veiliger omgaan met Chemie D66-notitie Veiliger omgaan met Chemie Stientje van Veldhoven, Tweede Kamerlid Paul Breitbarth, Statenlid Zuid-Holland 20 juni 2013 Kansen, maar ook risico s Nederland kent een grote chemische industrie

Nadere informatie

Samen sterk voor een milieuveilig Drenthe

Samen sterk voor een milieuveilig Drenthe Samen sterk voor een milieuveilig Drenthe Samen sterk voor een milieuveilig Drenthe De RUD is een afkorting van: Regionale Uitvoeringsdienst. Bij de RUD Drenthe werken 125 gespecialiseerde medewerkers

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Verseon kenmerk: 323478. Raadsvergadering van 8 maart 2012 Agendanummer: 10.2

RAADSVOORSTEL Verseon kenmerk: 323478. Raadsvergadering van 8 maart 2012 Agendanummer: 10.2 RAADSVOORSTEL Verseon kenmerk: 323478 Raadsvergadering van 8 maart 2012 Agendanummer: 10.2 Onderwerp: Achterstanden met betrekking tot de afgifte van gebruiksvergunningen en -meldingen Verantwoordelijk

Nadere informatie

Helder over asbest. Alles over het onderzoek, de risico s en acties. thuis in Deventer

Helder over asbest. Alles over het onderzoek, de risico s en acties. thuis in Deventer Helder over asbest Alles over het onderzoek, de risico s en acties. thuis in Deventer Over asbest Rentree staat voor prettig wonen in Deventer. En dat is natuurlijk ook veilig en gezond wonen. Daarom vinden

Nadere informatie

ASBEST TOTAAL HERSTEL

ASBEST TOTAAL HERSTEL Inventarisatie Verwijdering Herstel INVENTARISATIE VERWIJDERING HERSTEL Eén aanspreekpunt voor alle werkzaamheden: totale ontzorging INVENTARISATIE VERWIJDERING HERSTEL Asbest: Veilig aan de slag! Asbest

Nadere informatie

Brede blik Uitvoeringsprogramma Toezicht en Handhaving 2015

Brede blik Uitvoeringsprogramma Toezicht en Handhaving 2015 Brede blik Uitvoeringsprogramma Toezicht en Handhaving 2015 Inhoudsopgave 1. Samenvatting... 3 2. Uitvoeringsprogramma toezicht en handhaving 2015... 4 3. Milieutoezicht... 5 4. Bouwtoezicht en Ruimtelijke

Nadere informatie

Sloopmanagement beter inzicht, verantwoorde keuzes

Sloopmanagement beter inzicht, verantwoorde keuzes GEBOUWEN Sloopmanagement beter inzicht, verantwoorde keuzes rps.nl Laboratoria Gebieden Gebouwen Infrastructuur Goed sloopmanagement vereist specialistische kennis Staat u voor de opgave een gebouw te

Nadere informatie

VEILIGE LEEFOMGEVING

VEILIGE LEEFOMGEVING Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond Samen werken aan een VEILIGE LEEFOMGEVING Continuïteit van de samenleving Veilige leefomgeving Zelfredzame samenleving Veilige bouwwerken Effectieve hulpverlening Beschermen

Nadere informatie

Gemeentebestuur Spuiboulevard 300 3311 GR DORDRECHT

Gemeentebestuur Spuiboulevard 300 3311 GR DORDRECHT tp DORDRECHT Aan de gemeenteraad Gemeentebestuur Spuiboulevard 300 3311 GR DORDRECHT Datum 5 januari 2010 Ons kenmerk SO/2009/258058 Begrotingsprogramma Wonen en Leefbaarheid en -thema ontwikkelen en herstructureren

Nadere informatie

Raadsleden College van Burgemeester en Wethouders

Raadsleden College van Burgemeester en Wethouders Informatienotitie AAN VAN Raadsleden College van Burgemeester en Wethouders ONDERWERP. DATUM 3 februari 2010 KOPIE AAN J. Spijkerman BIJLAGE. REGISTRATIENUMMER 107967 Geachte raadsleden, Burgemeester en

Nadere informatie

Tabel Risicomatrix gemeente Papendrecht

Tabel Risicomatrix gemeente Papendrecht Tabel Risicomatrix gemeente Papendrecht Thema Fysiek Kwaliteit Finec Natuur Volksgezondheid Imago Totale gemiddelde Kans Risico Verkeer 2,6 2,6 2,5 2,1 2,2 2,9 2,5 3 7,5 Milieuvergunning (w.o. risicovolle

Nadere informatie

DEELGEBIED 13 DICHTERSKWARTIER

DEELGEBIED 13 DICHTERSKWARTIER DEELGEBIED 13 DICHTERSKWARTIER Deelgebied 13 > Dichterskwartier > Milieubeleidsplan Harderwijk 2009-2012 1/5 VERKENNING figuur 1 Deelgebied Dichterskwartier Het Dichterskwartier aan de Verkeersweg is een

Nadere informatie

VISITEKAARTJE VAN DE STAD SAMENVATTING

VISITEKAARTJE VAN DE STAD SAMENVATTING VISITEKAARTJE VAN DE STAD SAMENVATTING VISITEKAARTJE VAN UTRECHT SAMENVATTING KWALITEITSHANDBOEK WINKELWANDELGEBIED OUDE BINNENSTAD GEMEENTE UTRECHT Colofon Oisterwijk, 30 januari 2009 Opgesteld door

Nadere informatie

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van H.W.H. Groenendijk (PVV) (d.d. 11 februari 2016) Nummer Aan de leden van Provinciale Staten

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van H.W.H. Groenendijk (PVV) (d.d. 11 februari 2016) Nummer Aan de leden van Provinciale Staten van Gedeputeerde Staten op vragen van H.W.H. Groenendijk (PVV) (d.d. 11 februari 2016) Nummer 3133 Onderwerp Snel duidelijkheid over gezondheidssituatie Drechtsteden Aan de leden van Provinciale Staten

Nadere informatie

Initiatief Duurzaam GWW

Initiatief Duurzaam GWW Status Definitief Versie/revisie 1.0 Datum Opdrachtnemer Opgesteld door Gecontroleerd door Jeroen Winkelmolen John Liebrecht Inhoudsopgave 1 Inleiding... 2 1.1 Visie op samenwerken aan Duurzaamheid met

Nadere informatie

Bomenbeleidsplan Sliedrecht

Bomenbeleidsplan Sliedrecht Bomenbeleidsplan Sliedrecht Bomenbeleidsplan Sliedrecht Afdeling Plantsoenen en Reiniging Sliedrecht, 2009 Inhoud 1. Inleiding 1 2. Definiëring boomcategorieën en status 2 3. Herplant- en compensatiebeleid

Nadere informatie

Adviesgroep Informatievoorziening. Omgevingswet. Erna Roosendaal

Adviesgroep Informatievoorziening. Omgevingswet. Erna Roosendaal Adviesgroep Informatievoorziening Omgevingswet Erna Roosendaal Inhoud De Omgevingswet Impact gemeenten Governance model Omgevingsplan versus bestemmingsplan Invoeringsondersteuning Eerste resultaten impactanalyse

Nadere informatie

Uitvoeringsprogramma vergunningverlening, toezicht en handhaving 2016

Uitvoeringsprogramma vergunningverlening, toezicht en handhaving 2016 Uitvoeringsprogramma vergunningverlening, toezicht en handhaving 2016 Gemeente Aalburg Werkendam - Woudrichem Uitvoeringsprogramma vergunningverlening, toezicht en handhaving 2016 Uitvoering van het Omgevingsbeleidsplan

Nadere informatie

Omgevingswet en Gezondheid. Gebruik van Kernwaarden Anna F. van Leeuwen Arts Maatschappij en Gezondheid GGD Rotterdam Rijnmond

Omgevingswet en Gezondheid. Gebruik van Kernwaarden Anna F. van Leeuwen Arts Maatschappij en Gezondheid GGD Rotterdam Rijnmond Omgevingswet en Gezondheid Gebruik van Kernwaarden Anna F. van Leeuwen Arts Maatschappij en Gezondheid GGD Rotterdam Rijnmond 1 Omgeving en gezondheid 2 Relatie ruimtelijke inrichting en ziekte 3 Breder

Nadere informatie

PROGRAMMABEGROTING 2016-2019

PROGRAMMABEGROTING 2016-2019 PROGRAMMABEGROTING 2016-2019 6C Openbare orde en veiligheid Inleiding Wij willen het veiligheidsniveau voor de bewoners en bezoekers van Leiderdorp behouden in objectief en subjectief opzicht en waar mogelijk

Nadere informatie

MILIEUJAARVERSLAG 2014-2015

MILIEUJAARVERSLAG 2014-2015 MILIEUJAARVERSLAG 2014-2015 GEMEENTE HAARLEMMERLIEDE & SPAARNWOUDE Vastgesteld: april 2016 Inhoudsopgave Inleiding... - 3 - Procedure vaststelling Milieuverslag en programma... - 3 - Uitbesteding aan ODIJmond

Nadere informatie

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen 2014 Van verbruik naar gebruik Pagina 1 van 6 Inleiding: Voor u ligt het MVO beleid van Hef & Hijs Nederland. Maatschappelijk Verantwoord en Duurzaam Ondernemen is

Nadere informatie

Project Mainportontwikkeling Rotterdam Procedurewijzer

Project Mainportontwikkeling Rotterdam Procedurewijzer Project Mainportontwikkeling Rotterdam Procedurewijzer meer ruimte voor haven verbetering kwaliteit leefomgeving 2 Projecten voor haven en leefomgeving procedures voor de uitvoering Het Project Mainportontwikkeling

Nadere informatie

Dialoog veehouderij Venray

Dialoog veehouderij Venray Dialoog veehouderij Venray aanbevelingen dialoog veehouderij gemeente Venray Datum 21 december 2016 Portefeuillehouder Martijn van der Putten Team RO Naam steller Jos Kniest De onderstaande aanbevelingen

Nadere informatie

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van. B.K. Potjer (GroenLinks) (d.d. 23 februari 2016) Nummer 3144

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van. B.K. Potjer (GroenLinks) (d.d. 23 februari 2016) Nummer 3144 van Gedeputeerde Staten op vragen van B.K. Potjer (GroenLinks) (d.d. 23 februari 2016) Nummer 3144 Onderwerp Vragen zware staalindustrie bij de Biesbosch Aan de leden van Provinciale Staten Toelichting

Nadere informatie

VOORSTEL AB AGENDAPUNT :

VOORSTEL AB AGENDAPUNT : VOORSTEL AB AGENDAPUNT : PORTEFEUILLEHOUDER : F.K.L. Spijkervet AB CATEGORIE : B-STUK (Beleidsstuk) VERGADERING D.D. : 26 november 2013 NUMMER : WM/MIW/RGo/7977 OPSTELLER : R. Gort, 0522-276805 FUNCTIE

Nadere informatie

Landelijk toezicht op kinderopvang in 2008

Landelijk toezicht op kinderopvang in 2008 Landelijk toezicht op kinderopvang in 2008 Landelijk toezicht op kinderopvang in 2008 In Nederland gelden hoge eisen voor kinderopvang. We willen dat kinderen gezond en veilig kunnen leren, spelen, slapen

Nadere informatie

BELEIDSNOTA CONSUMENTENVUURWERK WORMERLAND

BELEIDSNOTA CONSUMENTENVUURWERK WORMERLAND BELEIDSNOTA CONSUMENTENVUURWERK WORMERLAND September 2011-1 - Inhoudsopgave 1 Inleiding 2 Doel 3 Verhouding met de APV en het Vuurwerkbesluit 4 Argumentatie 5 Beleidsregels 6 Vaststelling, citeertitel

Nadere informatie

1. Welke mogelijke risicobronnen* bevinden zich volgens u in uw woonomgeving? (binnen een straal van ongeveer 500 meter)

1. Welke mogelijke risicobronnen* bevinden zich volgens u in uw woonomgeving? (binnen een straal van ongeveer 500 meter) 1. Welke mogelijke risicobronnen* bevinden zich volgens u in uw woonomgeving? (binnen een straal van ongeveer 500 meter) * Bedrijven of instellingen die gevaarlijke stoffen gebruiken of opslaan. Gevaarlijke

Nadere informatie

BWT bij de ODMH. 4 april, Guido van der Waal

BWT bij de ODMH. 4 april, Guido van der Waal BWT bij de ODMH 4 april, Guido van der Waal Omgevingsdienst Midden-Holland Milieutaken in de hele regio: Bodegraven-Reeuwijk Alphen aan den Rijn Gouda Krimpenerwaard Waddinxveen Zuidplas Bouw- en woningtoezichttaken

Nadere informatie

Uitvoeringsprogramma handhaving en toezicht omgevingsrecht 2016

Uitvoeringsprogramma handhaving en toezicht omgevingsrecht 2016 Uitvoeringsprogramma handhaving en toezicht omgevingsrecht 2016 Inleiding Voor u ligt het uitvoeringsprogramma handhaving en toezicht omgevingsrecht 2016 van de unit vergunning-en subsidieverlening. Dit

Nadere informatie

Milieuhinder bij wonen en werken

Milieuhinder bij wonen en werken Milieuhinder bij wonen en werken DE PROBLEMATIEK Wanneer bedrijven in of nabij woongebieden zijn gevestigd en hinder veroorzaken gaan wonen en werken niet samen. De hinder kan ontstaan door geluidsoverlast

Nadere informatie

MILIEUJAARVERSLAG 2016

MILIEUJAARVERSLAG 2016 MILIEUJAARVERSLAG 2016 GEMEENTE HAARLEMMERLIEDE & SPAARNWOUDE Vastgesteld: 04 april 2017 Inhoudsopgave Inleiding... - 3 - Procedure vaststelling Milieuverslag en programma... - 3 - Dienstverleningsovereenkomst

Nadere informatie

Welkom in de wereld van VSM Sloopwerken B.V.

Welkom in de wereld van VSM Sloopwerken B.V. Welkom in de wereld van VSM Sloopwerken B.V. VSM Sloopwerken B.V. is nationaal én internationaal actief in het aannemen en uitvoeren van sloopwerken & asbestverwijdering in de volgende disciplines: Utiliteit-

Nadere informatie

Datum 17 december 2014 Onderwerp Antwoorden Kamervragen over de grote brand op het industrieterrein in Maastricht

Datum 17 december 2014 Onderwerp Antwoorden Kamervragen over de grote brand op het industrieterrein in Maastricht 1 Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bijlagen 1 Onderwerp Antwoorden Kamervragen over de grote brand op het industrieterrein in Maastricht Hierbij

Nadere informatie

Omgevingsbeheer/Wabo innovatie in overheidshandelen in Dordrecht en Zuid-Holland Zuid.

Omgevingsbeheer/Wabo innovatie in overheidshandelen in Dordrecht en Zuid-Holland Zuid. Omgevingsbeheer/Wabo innovatie in overheidshandelen in Dordrecht en Zuid-Holland Zuid. F.H.Hartog Hoofd V&H, milieudienst Zuid-Holland Zuid Profiel milieudienst Uitgeplaatste Milieu-afdeling (centrale

Nadere informatie

'Maak werk van Vrije tijd in Brabant'

'Maak werk van Vrije tijd in Brabant' 'Maak werk van Vrije tijd in Brabant' OPROEP VANUIT DE VRIJETIJDSSECTOR Opgesteld door: Vrijetijdshuis Brabant, TOP Brabant, Erfgoed Brabant, Leisure Boulevard, NHTV, MKB, BKKC, Stichting Samenwerkende

Nadere informatie

POL-uitwerking Landelijk Gebied Noord-Limburg

POL-uitwerking Landelijk Gebied Noord-Limburg POL-uitwerking Landelijk Gebied Noord-Limburg Bestuursafspraken CONCEPT versie 27 november 2015 1. Inleiding Het landelijk gebied van de regio Noord-Limburg is divers van karakter; bestaande uit beekdalen,

Nadere informatie

Projectevaluatie. Naleefanalyse brandveiligheid kinderdagverblijven 2010. Harold van Uden, medewerker team Stedelijke Bedrijvigheid

Projectevaluatie. Naleefanalyse brandveiligheid kinderdagverblijven 2010. Harold van Uden, medewerker team Stedelijke Bedrijvigheid Projectevaluatie Naleefanalyse brandveiligheid kinderdagverblijven 00 Projectleider : Harold van Uden, medewerker team Stedelijke Bedrijvigheid Datum: 8 augustus 00 Ondertekening: Opdrachtgever: Datum:

Nadere informatie

Rangeerterrein Kijfhoek. Gevolgen uitspraak Afdeling Bestuursrechtspraak Raad van State (ABRvS) Strategie Consultatie

Rangeerterrein Kijfhoek. Gevolgen uitspraak Afdeling Bestuursrechtspraak Raad van State (ABRvS) Strategie Consultatie Rangeerterrein Kijfhoek Gevolgen uitspraak Afdeling Bestuursrechtspraak Raad van State (ABRvS) Strategie Consultatie Doel: Informeren gevolgen van de uitspraak ABRvS Informeren ondernomen acties college

Nadere informatie

Samen Sterk Voor Uw Belang

Samen Sterk Voor Uw Belang Samen Sterk Voor Uw Belang Verkiezingsprogramma GemeenteBelangen 2014 2018 Speerpunten www.gemeentebelangen-aalten.nl Samen sterk voor uw belang Verkiezingsprogramma 2014 2018 GemeenteBelangen werkt actief

Nadere informatie

Leegstand agrarisch vastgoed

Leegstand agrarisch vastgoed Leegstand agrarisch vastgoed Aard, omvang, duiding en oplossingsrichtingen 26 mei 2016, Edo Gies, Alterra Wageningen UR 2 Een stille revolutie op het platteland Dynamiek in de landbouw (1950 2016) 4 x

Nadere informatie

Regionale Uitvoeringsdiensten. Professionalisering Uitvoering VROM-taken

Regionale Uitvoeringsdiensten. Professionalisering Uitvoering VROM-taken Regionale Uitvoeringsdiensten Professionalisering Uitvoering VROM-taken Waarom RUD s? Schoner milieu Veiliger Betere naleving Vermindering regeldruk Verbetering dienstverlening Vermindering bestuurlijke

Nadere informatie

INFOBLAD IMPULS LOKAAL BODEMBEHEER 2012

INFOBLAD IMPULS LOKAAL BODEMBEHEER 2012 INFOBLAD IMPULS LOKAAL BODEMBEHEER 2012 1. Wat houdt de Impuls Lokaal Bodembeheer in? De Impuls Lokaal Bodembeheer (ILB) is een impulsregeling vanuit het ministerie van Infrastructuur en Milieu (I&M).

Nadere informatie

Groeimodel kwaliteit VTH gemeente Bergen 2016

Groeimodel kwaliteit VTH gemeente Bergen 2016 Groeimodel kwaliteit VTH gemeente Bergen 2016 (Kwaliteitscriteria gemeente Bergen voor thuistaken) Definitie van thuistaken Met thuistaken wordt bedoeld: alle werkzaamheden die verband houden met de taken

Nadere informatie

Omgevingswet en de raad

Omgevingswet en de raad Omgevingswet en de raad Inhoud Waarom de Omgevingswet? Wat is de omgevingswet? Wat verandert er door de omgevingswet Wat vraagt dit van u als raad. Samen met de samenleving Budget reserveren Vrije (beleids)ruimte

Nadere informatie

Samenhang. GHOR Zuid-Holland Zuid. uw veiligheid, onze zorg

Samenhang. GHOR Zuid-Holland Zuid. uw veiligheid, onze zorg Samenhang GHOR Zuid-Holland Zuid uw veiligheid, onze zorg De GHOR (geneeskundige hulpverleningsorganisatie in de regio) is belast met de coördinatie, aansturing en regie van de geneeskundige hulpverlening

Nadere informatie

De leefomgeving en toekomstige

De leefomgeving en toekomstige De leefomgeving en toekomstige ontwikkelingen RTHA Mini master class 2 juni 2015 Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland Natuur en Milieufederatie Zuid- Holland De Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland

Nadere informatie

Albert Vliegenthart De Vlinderstichting

Albert Vliegenthart De Vlinderstichting Vlinders van A naar beter Albert Vliegenthart De Vlinderstichting Wet- en regelgeving Natuurwet wel of geen problemen? Omgevingswet komt er aan Gedragscodes - Rijksverantwoordelijkheid Handhaving - flexibiliteit

Nadere informatie

Frank Faber BODEM TOEZICHT DOOR DE DCMR

Frank Faber BODEM TOEZICHT DOOR DE DCMR 1 Frank Faber BODEM TOEZICHT DOOR DE DCMR 2 MILIEUDIENST RIJNMOND Directeur Rosita Thé Account & Omgeving Paul van Ruiten Inspectie & Handhaving Daan Molenaar Reguleren & Advies Maarten de Hoog Middelen

Nadere informatie

Over onderhoud en verbouw van monumentaal vastgoed VAN ALLE TIJDEN

Over onderhoud en verbouw van monumentaal vastgoed VAN ALLE TIJDEN Over onderhoud en verbouw van monumentaal vastgoed VAN ALLE TIJDEN Vaardige en ervaren handen Onderhoud kasteel Huis Doorn Nieuwe houten kap grachtenpand Blaauwlakenblok, Amsterdam Antwoord op úw vraag

Nadere informatie

Toezicht en Handhaving in Assen

Toezicht en Handhaving in Assen Toezicht en Handhaving in Assen Een veilige en leefbare gemeente Als er iets mis gaat in de samenleving, gaat de vinger al snel naar de gemeente. Waren de vergunningen en het toezicht daarop in orde? En

Nadere informatie

Datum 3 november 2017 Betreft Beantwoording vragen over verontreiniging door lekkages van NAM in Rossum

Datum 3 november 2017 Betreft Beantwoording vragen over verontreiniging door lekkages van NAM in Rossum > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Directoraat-generaal Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den Haag Postadres

Nadere informatie

De Keizer Kennismakelaar bij Haven Amsterdam

De Keizer Kennismakelaar bij Haven Amsterdam De Keizer Kennismakelaar bij Haven Amsterdam Afdelingsoverleg NS-Beleid Donderdag 9 april 2009 Haven Amsterdam is een bedrijf van de gemeente Amsterdam Inhoud presentatie De Keizer Kennismakelaar HAP -

Nadere informatie

In de volgende figuur is het aandeel in de stikstofdepositie van verkeer en industrie rood omcirkeld.

In de volgende figuur is het aandeel in de stikstofdepositie van verkeer en industrie rood omcirkeld. Achtergrondinformatie voor achterbanberaad milieubeleid regio Eemsdelta Het milieubeleid omvat veel onderwerpen. Teveel om in één keer allemaal te behandelen. Op basis van onze ervaringen in de regio en

Nadere informatie

Wijzer worden van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

Wijzer worden van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen De Meeuw Nederland Industrieweg 8 Postbus 18 5688 ZG Oirschot T +31 (0)499 57 20 24 F +31 (0)499 57 46 05 info@demeeuw.com www.demeeuw.com De Meeuw en MVO Wijzer worden van Maatschappelijk Verantwoord

Nadere informatie

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van. B. Canton (PvdD) (d.d. 11 september 2018) Nummer 3441

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van. B. Canton (PvdD) (d.d. 11 september 2018) Nummer 3441 van Gedeputeerde Staten op vragen van B. Canton (PvdD) (d.d. 11 september 2018) Nummer 3441 Onderwerp Baggerdepot en weg Westvoorne & Hellevoetsluis Aan de leden van Provinciale Staten Toelichting Hellevoetsluis

Nadere informatie

Vraag 1 Bent u bekend met de berichtgeving dat vervuilde grond illegaal is gebruikt onder Barneveldse nieuwbouwwijken? 1 2

Vraag 1 Bent u bekend met de berichtgeving dat vervuilde grond illegaal is gebruikt onder Barneveldse nieuwbouwwijken? 1 2 > Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Rijnstraat 8 2515 XP Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den Haag T 070-456 0000

Nadere informatie

PERSMEDEDELING VAN DE VLAAMSE OVERHEID 7 november 2012 VLAAMSE REGERING KIEST VOOR BREED OVERLEG BIJ UITVOERING PLANNEN HAVEN VAN ANTWERPEN

PERSMEDEDELING VAN DE VLAAMSE OVERHEID 7 november 2012 VLAAMSE REGERING KIEST VOOR BREED OVERLEG BIJ UITVOERING PLANNEN HAVEN VAN ANTWERPEN PERSMEDEDELING VAN DE VLAAMSE OVERHEID 7 november 2012 VLAAMSE REGERING KIEST VOOR BREED OVERLEG BIJ UITVOERING PLANNEN HAVEN VAN ANTWERPEN Centraal Netwerk geïnstalleerd Vandaag werd in Antwerpen het

Nadere informatie

Verslag eerste Gebiedstafel Toekomst Spoorzone - Hilversum op 17 juli 2018 Bijlage 1: Urgente kwesties

Verslag eerste Gebiedstafel Toekomst Spoorzone - Hilversum op 17 juli 2018 Bijlage 1: Urgente kwesties Verslag eerste Gebiedstafel Toekomst Spoorzone - Hilversum op 17 juli 2018 Bijlage 1: Urgente kwesties Leeswijzer De tabel hieronder geeft de urgente kwesties weer die de deelnemers hebben opgeschreven

Nadere informatie

De begroting van de provincie Utrecht voor Een samenvatting

De begroting van de provincie Utrecht voor Een samenvatting De begroting van de provincie Utrecht voor 2012 Een samenvatting Hoeveel gaat de provincie Utrecht in 2012 uitgeven? Waaraan en waarom? Dat leest u in deze samenvatting. U zult zien dat wij voor 2012 duidelijke

Nadere informatie

Missie en visie Landschap Overijssel

Missie en visie Landschap Overijssel Missie en visie Landschap Overijssel Inhoudsopgave 1. Welkom 2. Onze missie 3. Onze visie 4. Onze kernwaarden, waardevol landschap 5. Onze kerncompetenties 6. Onze kerntaken 7. Onze afweging 8. Onze rollen

Nadere informatie

Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS) Continu veiliger

Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS) Continu veiliger Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS) Continu veiliger Continu veiliger De Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS) ziet er op toe dat de nucleaire veiligheid

Nadere informatie

Scholder an Scholder Verenigen voor de toekomst Werken met de methodiek scholder an scholder 2.0

Scholder an Scholder Verenigen voor de toekomst Werken met de methodiek scholder an scholder 2.0 Scholder an Scholder 2.0 - Verenigen voor de toekomst Werken met de methodiek scholder an scholder 2.0 Opdracht Bestuurlijk Overleg Sport; 7 december 2016 Evaluatie van scholder an scholder (1.0) leert

Nadere informatie

Belevingsonderzoek % Reusel-De Mierden

Belevingsonderzoek % Reusel-De Mierden Belevingsonderzoek Reusel-De Mierden De gemeente Reusel-De Mierden wil graag weten hoe haar inwoners hun woon- en leefomgeving ervaren. GGD Brabant-Zuidoost heeft daarvoor medio 2017 onder alle huishoudens

Nadere informatie

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Parnassusplein 5 T 070 333

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag. Datum 8 februari 2010 Betreft Kamervragen Van der Burg (VVD)

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag. Datum 8 februari 2010 Betreft Kamervragen Van der Burg (VVD) > Retouradres Postbus 30941 2500 GX Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Rijnstraat 8 Postbus 30941 2500 GX Den Haag www.vrom.nl Uw kenmerk

Nadere informatie

Vragenlijst publieksonderzoek veiligheidsrisico s

Vragenlijst publieksonderzoek veiligheidsrisico s Vragenlijst publieksonderzoek veiligheidsrisico s 1. Welke mogelijke risicobronnen bevinden zich volgens u in uw woonomgeving (binnen een straal van ongeveer 500 meter)? Onder risicobronnen verstaan we

Nadere informatie

Ondernemen in. Moerdijk

Ondernemen in. Moerdijk Ondernemen in Moerdijk Colofon Gemaakt in opdracht van gemeente Moerdijk, d.d. maart 2009 Tekst: gemeente Moerdijk Ontwerp, opmaak en lay-out: afdeling Informatievoorziening en Facilitair, cluster Repro,

Nadere informatie

Bent u. duurzaamheid. al de baas?

Bent u. duurzaamheid. al de baas? Bent u al de baas? Wat levert het je op? Inzicht in hoe u het sbereik binnen een leefgebied kunt vergroten door slimme inrichting van uw sbeleid en duurzame aanpak van infrastructurele (her)inrichtingsprojecten.

Nadere informatie

Boren zonder Zorgen Erkenningsregeling. RWS Leefomgeving / Bodem+ Jan Frank Mars

Boren zonder Zorgen Erkenningsregeling. RWS Leefomgeving / Bodem+ Jan Frank Mars Boren zonder Zorgen Erkenningsregeling RWS Leefomgeving / Bodem+ Jan Frank Mars Inhoud 1. Wet- en regelgeving 2. Erkenningsregeling 3. Rol Inspectie Leefomgeving & Transport 4. Rol toezicht & Handhaving

Nadere informatie

Het milieu in de regio Rotterdam

Het milieu in de regio Rotterdam Het milieu in de regio Rotterdam 2012 Colofon In het project Milieumonitoring Stadsregio Rotterdam werken samen: DCMR Milieudienst Rijnmond Gemeente Rotterdam GGD Rotterdam-Rijnmond Havenbedrijf Rotterdam

Nadere informatie

GS brief aan Provinciale Staten

GS brief aan Provinciale Staten GS brief aan Provinciale Staten Postadres Provinciehuis Postbus 90602 2509 LP Den Haag T 070-441 66 11 www.zuid-holland.nl Datum Zie verzenddatum linksonder Aan Provinciale Staten Bijlagen 1 Onderwerp

Nadere informatie

Asbest en uw woning. waar je thuis bent...

Asbest en uw woning. waar je thuis bent... Asbest en uw woning waar je thuis bent... Wat is asbest? Asbest is een verzamelnaam voor een aantal natuurlijke mineralen. Asbest heeft een microscopisch kleine vezelstructuur en komt vooral voor in oudere

Nadere informatie

ARENADEBAT 1. Dinsdag 13 september - t Bruisend Hart - Hoornaar WELKOM

ARENADEBAT 1. Dinsdag 13 september - t Bruisend Hart - Hoornaar WELKOM ARENADEBAT 1 Dinsdag 13 september - t Bruisend Hart - Hoornaar WELKOM PROGRAMMA 19.30 uur: welkom, wethouder Teus van Houwelingen 19.40 uur: toelichting gespreksleider Bas Verbruggen 19.45 uur: eerste

Nadere informatie

Gemeente Houten Afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling Cluster Ontwikkeling, Sectie Ruimtelijke Ordening

Gemeente Houten Afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling Cluster Ontwikkeling, Sectie Ruimtelijke Ordening ** Vastgesteld oktober 2014 Cluster Ontwikkeling, Sectie Ruimtelijke Ordening Visie verplaatsing nietagrarische bedrijven binnen het buitengebied Status: vastgesteld door de gemeenteraad van Houten d.d.

Nadere informatie

Statenvoorstel 52/15. Voorgestelde behandeling. PS-vergadering : 10 juli Initiatiefvoorstel Elektronisch monitoren van luchtwassers

Statenvoorstel 52/15. Voorgestelde behandeling. PS-vergadering : 10 juli Initiatiefvoorstel Elektronisch monitoren van luchtwassers Statenvoorstel 52/15 A Voorgestelde behandeling PS-vergadering : 10 juli 2015 Onderwerp Initiatiefvoorstel Elektronisch monitoren van luchtwassers Aan Provinciale Staten van Noord-Brabant Onderwerp Brabantbrede

Nadere informatie

Gemeente Moerdijk. Monumentenwijzer. Informatie over gemeentelijke monumenten

Gemeente Moerdijk. Monumentenwijzer. Informatie over gemeentelijke monumenten Gemeente Moerdijk Monumentenwijzer Informatie over gemeentelijke monumenten Inhoudsopgave Woord van de Wethouder... 3 Hoe wordt een object een gemeentelijk monument?... 5 Moet ik een vergunning aanvragen?...

Nadere informatie

Entiteit: Energiecoöperatie Dordrecht Datum: Project: Windturbine Krabbegors Versie: 1.0 Auteur: E. van den Berg Status: Concept

Entiteit: Energiecoöperatie Dordrecht Datum: Project: Windturbine Krabbegors Versie: 1.0 Auteur: E. van den Berg Status: Concept Entiteit: Energiecoöperatie Dordrecht Datum: 09-11-2016 Project: Windturbine Krabbegors Versie: 1.0 Auteur: E. van den Berg Status: Concept 1 INHOUD blz. 1. Inleiding... 3 2. Windturbine Krabbegors algemeen...

Nadere informatie

Sturen op kwaliteit. 1 juni 2010 Verdiepingsdag Toezicht

Sturen op kwaliteit. 1 juni 2010 Verdiepingsdag Toezicht Sturen op kwaliteit 1 juni 2010 Huidige situatie Gepland 500 controles. In december 240 controles gedaan! Toezichtactie bedrijventerrein X, BWT en BRW verschijnen niet Een groep burgers spreekt de wethouder

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2015 2016 Aanhangsel van de Handelingen Vragen gesteld door de leden der Kamer, met de daarop door de regering gegeven antwoorden 2042 Vagen van de leden

Nadere informatie

HAAGSE VVD OP NAAR EEN INTEGRALE HANDHAVING 300 HANDHAVERS MET MEER BEVOEGDHEDEN

HAAGSE VVD OP NAAR EEN INTEGRALE HANDHAVING 300 HANDHAVERS MET MEER BEVOEGDHEDEN HAAGSE VVD OP NAAR EEN INTEGRALE HANDHAVING 300 HANDHAVERS MET MEER BEVOEGDHEDEN 1 WAT WIL DE VVD? - Aantal handhavers uitbreiden tot 300 goed opgeleide handhavers; - Handhavers moeten de bevoegdheid krijgen

Nadere informatie

f. OW BIJ beleidsplan Onderhoud Groen 2014-O.docx Grip op groen.veilig en heel

f. OW BIJ beleidsplan Onderhoud Groen 2014-O.docx Grip op groen.veilig en heel f. OW BIJ beleidsplan Onderhoud Groen 2014-O.docx Grip op groen.veilig en heel Versie 24-09-2014 Openbare Werken Beleidsplan wegen Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 1 Inleiding... 2 2 Situatie gemeentelijk

Nadere informatie

Gelselaar beschermd dorpsgezicht Wat betekent dat?

Gelselaar beschermd dorpsgezicht Wat betekent dat? Gelselaar beschermd dorpsgezicht Wat betekent dat? Het duurt niet lang meer of Gelselaar krijgt de status van beschermd dorpsgezicht. Het zal het tweede beschermde gezicht zijn in de gemeente Berkelland.

Nadere informatie

Programma Kies voor de toekomst van Brabant

Programma Kies voor de toekomst van Brabant Programma 2019-2023 Kies voor de toekomst van Brabant Beste Brabander! Voor je ligt de samenvatting van het verkiezingsprogramma 2019-2023 van D66 voor de provincie Noord-Brabant. D66 wil in Brabant en

Nadere informatie

Duurzaamheid, Energie en Milieu

Duurzaamheid, Energie en Milieu Duurzaamheid, Energie en Milieu In de uitvoeringsagenda duurzaamheid van de gemeente staat: Duurzame ontwikkeling is een ontwikkeling die voorziet in de behoeften van huidige generaties zonder de mogelijkheden

Nadere informatie

llll IIIIIIIIII IIIII llil IIII

llll IIIIIIIIII IIIII llil IIII Öl O 9 2i (LU 19 PvdA t.a.v. De heer Luijendijk p/a Raadsgriffier Maassluis Postbus 55 3140 AB Maassluis T 14 010 E gemeente@maassluis.nl I www.maassluis.nl uw kenmerk ons kenmerk contactpersoon onderwerp

Nadere informatie

Bijlage L bij het TB Achtergronddossier geluid Nadere onderbouwing keuzes Viaductweg

Bijlage L bij het TB Achtergronddossier geluid Nadere onderbouwing keuzes Viaductweg Bijlage L bij het TB Achtergronddossier geluid Nadere onderbouwing keuzes Viaductweg 34064v2 november 2010 1.0 Onderzoeksvraag Deze notitie is opgesteld als nadere onderbouwing voor de keuzes in het integraal

Nadere informatie

Halfjaarlijkse voortgangsrapportage Integraal Toezicht en Handhaving Omgevingsrecht 2018

Halfjaarlijkse voortgangsrapportage Integraal Toezicht en Handhaving Omgevingsrecht 2018 Halfjaarlijkse voortgangsrapportage Integraal Toezicht en Handhaving Omgevingsrecht 2018 Afdeling Inwoners & Omgeving Vastgesteld door het college op 21 augustus 2018 Kenbaar gemaakt aan de gemeenteraad

Nadere informatie

2 e Plan van wijziging Globaal Bestemmingsplan Houten Vinex. Houtensewetering naast 45

2 e Plan van wijziging Globaal Bestemmingsplan Houten Vinex. Houtensewetering naast 45 2 e Plan van wijziging Globaal Bestemmingsplan Houten Vinex Houtensewetering naast 45 2 Toelichting 1 Inleiding 1.1 Aanleiding 1.2 Vigerend bestemmingsplan 1.3 Bestemmingsplan 2 Gebieds- en projectbeschrijving

Nadere informatie