Schrijven: van verslag tot eindwerk do s & don ts

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Schrijven: van verslag tot eindwerk do s & don ts"

Transcriptie

1 Uitbreidingen in druk 7 t.o.v. druk 5 - Schrijven: van verslag tot eindwerk - do s & don ts - L. Pollefliet 1 Schrijven: van verslag tot eindwerk do s & don ts Druk zeven (augustus 2014) uitbreiding ten opzichte van druk vijf Aangezien vele studenten en docenten die dit handboek gebruiken mij tijdens lessen en gastcolleges confronteren met vragen en problemen, wordt het handboek regelmatig uitgebreid. Wat is er veranderd in de zevende druk ten opzichte van de vijfde druk? Vanaf de zesde druk werd dit handboek een bijzonder boek, aangepast aan de nieuwe noden van studenten en docenten. Vanaf de zesde druk is het boek een drie-in-een-pakket: handboek (300 pp.) plus dvd (90 ) plus oefenboek (150 pp.). De vele oefeningen zijn gebundeld in een afzonderlijk boek, samen met enkele voorbeeldoplossingen en feedback. De docenten die de sleutel tot de andere oplossingen wensen, kunnen contact opnemen met de uitgeverij (info@academiapress.be). De voorgestelde volgorde van de onderdelen in een eindwerk is gewijzigd: vanaf nu komen de inhoudsopgave en de lijsten met figuren/tabellen voor de inleiding. Zo vormen Inleiding - Corpus - Conclusie een mooie samenhang. Enkele opmaakinconsequenties werden rechtgezet. De bijlage over spelling en taal is uitgebreid. In een nieuwe bijlage - Bijlage drie - worden de eigenschappen van een paper beschreven. De beperkte herwerking van druk zeven betreft voornamelijk de checklist. De IOSSO-checklist wordt IOSSTO: Inhoud onderdelen structuur schrijfstijl taal opmaak. De indeling van de checklist is licht gewijzigd en er wordt meer aandacht geschonken aan de structuur van het werk. De verschillende items zullen gemakkelijker en accurater te traceren zijn omdat in de laatste kolom niet meer zal verwezen worden naar een pagina in het handboek, maar wel naar een alinea. In het boek zelf wordt net zoals in de checklist dieper ingegaan op de structuur van een tekst. Ten slotte worden bronnen zoals powerpointpresentaties, hand-outs en notities van hoorcolleges opgenomen in het deel over refereren. Vanaf druk zeven zal een docentenhandleiding ter beschikking worden gesteld door de uitgeverij. De docentenhandleiding leert de docent(e) aan hoe hij/zij het handboek kan gebruiken als hij/zij studenten bij schrijfopdrachten begeleidt. Meer uitleg op info@academiapress.be. Alle uitbreidingen in de meest recente uitgave - druk zeven - worden nu verzameld. Druk de bundel af en voeg die bij jouw editie (druk vijf). Op die manier blijf je optimaal op de hoogte zonder dat je een nieuw boek moet aankopen Hoofdstuk 3 Onderdelen: volgorde Bedrukte kaft met titel (licht karton) Blanco blad Titelblad Woord vooraf

2 Uitbreidingen in druk 7 t.o.v. druk 5 - Schrijven: van verslag tot eindwerk - do s & don ts - L. Pollefliet 2 Abstract Nederlands (facultatief) - Abstract Engels (facultatief) Inhoudsopgave Lijst met figuren (facultatief) - Lijst met tabellen (facultatief) Lijst met afkortingen (facultatief) Inleiding Corpus, middenstuk, eigenlijke tekst Conclusie Referentielijst Bijlage (facultatief) Blanco blad Onbedrukte kaft (licht karton, zelfde kleur als bedrukte kaft) Hoofdstuk Digitale werken met auteur powerpointpresentatie, hand-outs van powerpointpresentatie Wanneer er verwezen wordt naar powerpointpresentaties of naar hand-outs die online werden geplaatst, worden ze als digitale bronnen opgevat en wordt de volledige URL vermeld, die begint met of met De vorm van het gebruikte document staat vierkante haken. Maak steeds een onderscheid tussen een primaire en een secundaire bron (zie in dit hoofdstuk). voorbeeld van powerpointpresentatie en hand-outs, auteur bekend Abeel, N. (2014). Voedingsallergieën [powerpointpresentatie]. Geraadpleegd op 25 april 2014 via Zorries, Z. (2014). Geschiedenis van de architectuur [hand-outs]. Geraadpleegd op 3 februari 2014 via Hoofdstuk Persoonlijke communicatie Onder persoonlijke communicatie verstaan we s, lessen, hoorcolleges, workshops, lezingen, presentaties, eigen notities van hoorcollege voorbeeld van persoonlijke communicatie, hoorcollege Stevens, D. (2014, 14 mei). (docent elektriciteit Vrije Universiteit Brussel). (Elektrische bouwstenen). Persoonlijke communicatie [hoorcollege] Hoofdstuk 4 2 Formuleer zakelijk Stopwoorden zoals dus, eigenlijk, nu, wel Stopwoorden zijn meestal overbodig en irriteren de lezer. Vermijd ze. Dus is wel toegestaan in een geschreven tekst, maar dan enkel indien de gevolg-relatie duidelijk is. Wat volgt na dus moet m.a.w. aansluiten bij wat voorafgaat. Indien dus kan vervangen worden door bijgevolg, werd dus juist gebruikt.

3 Uitbreidingen in druk 7 t.o.v. druk 5 - Schrijven: van verslag tot eindwerk - do s & don ts - L. Pollefliet 3 te veel dus Indien er veel lijm wordt gebruikt, zal de constructie dus zwaarder worden en is de verhouding dus niet zo positief. Het is dus de bedoeling om hier een evenwicht in te zoeken om tot een zo goed mogelijk resultaat te komen. correct gebruik van dus Indien er veel lijm wordt gebruikt, zal de constructie zwaarder worden en is de verhouding niet positief. Het is dus (of bijgevolg) de bedoeling hier een evenwicht in te vinden om tot een zo goed mogelijk resultaat te komen Verkleinwoorden maken tekst betuttelend en worden vermeden in een zakelijke tekst. informeel en betuttelend door verkleinwoorden Door de overdracht van kinetische energie wordt een bolletje aan de andere kant van het magneetje gelanceerd eigentijds Door de overdracht van kinetische energie wordt een kleine bol aan de andere kant van de magneet gelanceerd Gebruik geen subjectieve taal Kwalificaties zoals uiterst, heel erg, enorm, bijzonder geven een oordeel van de schrijver weer en worden vermeden. Taalgebruik in verslagen en eindwerken moet neutraal zijn. subjectief Wij maakten buiten de les zeer knappe aanpassingen en zo gaat de ontwikkeling van het spel razendsnel. Het bleek uiterst moeilijk. neutraal Buiten de les werden vele aanpassingen gemaakt. Op die manier werd het spel snel ontwikkeld. Het bleek erg moeilijk Hoofdstuk 4 3 Formuleer duidelijk en exact Gebruik professionele woordenschat. Woorden als instrueren, causaliteit, agens en participeren worden bij voorkeur geschreven in plaats van iemand leren hoe hij/zij iets moet doen, oorzakelijkheid, werkzame stof en samen met anderen iets doen. Professionele woorden tillen het niveau van je tekst op. Voor een gespecialiseerd publiek mag/moet je jargon of vaktaal hanteren. Vaktaal bestaat uit woorden en uitdrukkingen die door vakspecialisten worden benuttigd. Vaktaal is uitermate geschikt voor wetenschappelijke en technische communicatie tussen vakgenoten. De woorden Icterus en pruritus worden enkel begrepen door wetenschappers. In niet-wetenschappelijke teksten zijn de woorden geelzucht en jeuk duidelijker. Hanteer een rijke woordenschat door nu en dan synoniemen te schrijven. Schrijf niet telkens het woord nagaan, maar varieer door bv. controleren, checken, onderzoeken, toetsen, verifiëren, vaststellen aan te wenden.

4 Uitbreidingen in druk 7 t.o.v. druk 5 - Schrijven: van verslag tot eindwerk - do s & don ts - L. Pollefliet 4 Vuistregel Gebruik woorden, begrippen, afkortingen die bekend is voor de lezer van jouw eindwerk. Schrijf professioneel én gevarieerd Hoofdstuk Verzorg je zinsbouw Geen zinnen die beginnen met Om, Omdat, Door, Daarom, Doordat, moeilijk Omdat enkel de belangrijkste componenten zichtbaar zullen zijn, zal de motor Maar vooraleer hiermee wordt begonnen, is het noodzakelijk het nodige opzoekingswerk te verrichten om beter De motor zal, omdat de belangrijkste componenten zichtbaar zullen zijn. Vooraleer hiermee echter wordt begonnen, is het noodzakelijk het nodige opzoekingswerk te verrichten om Hoofdstuk 5-2 Hoofdstukken, paragrafen, alinea s, zinnen Een omvangrijk werk (eindwerk, boek ) is opgedeeld in hoofdstukken 1 die op hun beurt opgesplitst zijn in subhoofdstukken of paragrafen 2 (in Engels sections ). Een paragraaf is een groot tekstblok van samenhangende alinea s 3 (in Engels paragraphs ) die bij elkaar horen. Elk hoofdstuk krijgt een titel, elke paragraaf een tussenkop. 2.1 Alinea s inhoud Een thema per alinea Alinea s bestaan uit zinnen die samen een geheel vormen. Schrijf een nieuwe hoofdgedachte, een nieuw deelonderwerp, een nieuw argument in een nieuwe alinea. Ervaren schrijvers formuleren per alinea en niet per zin. Alinea s bevatten vijf tot vijftien zinnen; de regels binnen een alinea lopen door. Een kernzin per alinea Elke alinea bevat een kernzin waarin de belangrijkste informatie staat, de kern van je boodschap in die alinea. De kernzin is vaak de eerste, de tweede of laatste zin in een alinea. Een kerngedachte per zin Geef aan elke zin afhaken. bijna onleesbare tekst: geen structuur, geen alinea s, geen structuurwoorden, zoals ten eerste, ten slotte, geen witregels tussen alinea s 1 Vaak omvat een eindwerk/boek acht-tien hoofdstukken. 2 Een hoofdstuk heeft vaak zeven-acht paragrafen. 3 Een paragraaf bestaat vaak uit zeven-acht alinea s. Soms zijn paragrafen opgedeeld in subparagrafen die dan samengesteld zijn uit meerdere alinea s.

5 Uitbreidingen in druk 7 t.o.v. druk 5 - Schrijven: van verslag tot eindwerk - do s & don ts - L. Pollefliet 5 Kwaliteitstesten zijn noodzakelijk vooraleer zeep mag gebruikt worden. Deze testen zijn nodig. De zeep kan schadelijk zijn of alles vetter maken. Een vaak uitgevoerde test is de ph-test. Indien de ph van de zeep te hoog is, mag de zeep niet worden gebruikt. Als de ph goed is, worden er verdere testen op de zeep uitgevoerd. Een test wordt uitgevoerd om te zien of de zeep voldoende schuimt in water. Indien de zeep niet voldoende schuimt, betekent het dat de werking niet goed is. Op de schuimvorming wordt een vergelijkende test uitgevoerd met andere zepen om de werking ten opzichte van de andere zepen te bepalen. Er wordt onderzocht of de zeep reinigt en vet oplost. Indien de zeep niet reinigt en geen vet oplost, is het niet nuttig om de zeep in gebruik te nemen. Indien er kleurstoffen werden toegevoegd aan de zeep, wordt er getest of de kleur afgeeft tijdens gebruik. Indien de zeep geen aangename geur heeft, zal ze ook niet gebruikt worden. Er wordt nagegaan hoe de zeep reageert in gedestilleerd water en in hard water. In normale omstandigheden zou in het gedestilleerd water zich een schuimlaag vormen. In het hard water zou een grijze neerslag ontstaan door de reactie van Ca 2 +-ionen uit het water en de stearaationen in de zeep. beter leesbare tekst: structuur, alinea s, structuurwoorden, witregels tussen alinea s Kwaliteitstesten zijn noodzakelijk vooraleer zeep gebruikt mag worden. Deze testen zijn nodig want zeep kan enerzijds schadelijk zijn of anderzijds alles vetter maken. De eerste test die daarom uitgevoerd wordt, is de ph-test. Indien de ph van de zeep te hoog is, mag de zeep niet worden gebruikt. Als de ph goed is, worden er verdere testen op de zeep uitgevoerd. Ten tweede wordt een test uitgevoerd om te zien of de zeep voldoende schuimt in water. Indien de zeep niet voldoende schuimt, betekent het dat de werking niet goed is. Op de schuimvorming wordt een vergelijkende test uitgevoerd met andere zepen om de werking ten opzichte van de andere zepen te bepalen. Vervolgens wordt onderzocht of de zeep reinigt en vet oplost. Indien de zeep niet reinigt en geen vet oplost, is het niet nuttig om de zeep in gebruik te nemen. Indien er kleurstoffen werden toegevoegd aan de zeep, wordt er getest of de kleur afgeeft tijdens gebruik. Indien de zeep geen aangename geur heeft, zal ze ook niet worden gebruikt. Als laatste test wordt er nagegaan hoe de zeep reageert in gedestilleerd water en in hard water. In normale omstandigheden zou in het gedestilleerd water zich een schuimlaag vormen. In het hard water zou een grijze neerslag ontstaan door de reactie van Ca 2 +-ionen uit het water en de stearaationen in de zeep Bijlage 1 - Thema 9 - Verwijswoorden: dit - deze Vooruitwijzend We gebruiken dit of deze als we verwijzen naar wat nog moet volgen in de tekst. Het betekent hier het volgende of de volgende. voorbeeld Het probleem is dit: in het verleden werden In het onderzoek worden enkel deze ingrediënten gebruikt: glucose, Terugverwijzend: spaarzaam gebruik voor vlotte stijl Dit en deze kunnen ook worden gebruikt om terug te verwijzen. Deze/dit komen vooral voor in schrijftaal en kunnen in het bijzonder worden gebruikt voor een terugverwijzing naar iets uit de onmiddellijke nabijheid.

6 Uitbreidingen in druk 7 t.o.v. druk 5 - Schrijven: van verslag tot eindwerk - do s & don ts - L. Pollefliet 6 voorbeeld Hij besloot alle werknemers te ontslaan. Dit nieuws kwam uiteraard heel hard aan. In alle andere gevallen is het beter om die/dat of een persoonlijk voornaamwoord (hij, hem, haar, het, ze ) te gebruiken als we verwijzen naar wat voorafgaat in de tekst: ze klinken vlotter en spontaner dan deze/dit, ook in de schrijftaal. voorbeeld correct en vlot De beslissing om 55 van de 125 werknemers te ontslaan, kwam hard aan. De directie heeft die nochtans genomen in eer en geweten. formeel en houterig De directie heeft deze nochtans genomen in eer en geweten. Samengevat correct en vlot Er werd al eerder onderzoek verricht naar de productie en het gebruik van testosteron. Dat leverde verrassende resultaten. Het leverde verrassende resultaten. formeel en houterig Dit leverde verrassende resultaten. correct en vlot In de oefenbundel van het handboek staan 350 oefeningen. De student kan die probleemloos zelfstandig maken.... De student kan ze probleemloos zelfstandig maken. formeel en houterig De student kan deze probleemloos zelfstandig maken. Vooruitwijzend gebruik: Terugverwijzend gebruik: aanwijzende voornaamwoorden deze of dit die/dat of een persoonlijk voornaamwoord Bijlage 3 Bijlage 3 - Kenmerken van een paper: inhoud, onderdelen, opmaak, taal en schrijfstijl Onderzoekers noteren de resultaten van hun onderzoek in een paper, dat vaak in een technischwetenschappelijk tijdschrift wordt gepubliceerd. In bepaalde opleidingen schrijven studenten ook al een paper. Er zijn vele gelijkenissen tussen een eindwerk en een paper, maar er zijn ook grote verschillen. Het grootste verschil is vanzelfsprekend de lengte: een paper is veel korter dan een eindwerk. Dat verschil in omvang heeft zijn gevolgen: bijlages en inhoudsopgave komen meestal niet aan bod in een paper. Zowel de inleiding, het middenstuk als de conclusie zijn korter. De bladspiegel is veel compacter en er is minder witruimte.

7 Uitbreidingen in druk 7 t.o.v. druk 5 - Schrijven: van verslag tot eindwerk - do s & don ts - L. Pollefliet 7 Wat nu volgt, is algemeen aanvaard, maar het is mogelijk dat jouw opleiding of dat het tijdschrift waarin je later zal publiceren aanvullende eisen stelt in verband met o.a. de beschikbare ruimte (aantal pagina s, woorden of tekens), de verplichte onderdelen, de refereerstijl, het lettertype, de lettergrootte, de regelafstand, de lay-out van de tekst (misschien in kolommen). * Inhoud In de paper wordt een bepaalde onderzoeksvraag grondig uitgewerkt. Elk onderdeel van de paper wordt tegen het licht van die onderzoeksvraag gehouden. Zorg er dan ook voor dat de vraag zelf voldoende duidelijk geformuleerd wordt. In de enkele pagina s die je ter beschikking staan, zal je jouw volledig verhaal situeren, toelichten, voldoende verduidelijken en kaderen binnen een groter onderzoekgeheel. Een paper schrijven is dus een hele uitdaging! * Opbouw en structuur Een paper is onderverdeeld in verschillende onderdelen. Vaak is de inhoud van een onderdeel in een paper dezelfde als in een eindwerk. De belangrijkste verschillen worden nu duidelijk gemaakt. De onderdelen worden onder elkaar geplaatst; ze beginnen niet telkens op een nieuwe pagina. Titel (gecentreerd) De onderzoeksvraag komt duidelijk in de titel naar voren. De vraag wordt niet verder uitgelegd. Auteur(s) met hun affiliatie 4 (meestal in een kleiner lettertype) Abstract 5 Een abstract is als het ware een venster naar je paper. Het helpt de lezer te ontdekken wat er in de paper zelf allemaal te lezen valt. * Kernwoorden (maximaal vijf) * Samenvatting 6 Sommige databanken zoeken enkel in de titel en de abstract. Indien je de volledige paper wenst te raadplegen, moet je meestal betalen (eenmalig of via een abonnement). Het is daarom belangrijk dat de abstract een goede samenvatting biedt. Inleiding 7 De inleiding van een paper is korter dan die van een eindwerk 8. Middenstuk 9 Het middenstuk wordt uitgewerkt in verschillende paragrafen volgens een zelf gekozen indeling 10. Ideeën die bij elkaar horen, worden in een alinea samengebracht. Alinea s die samen horen, worden in een paragraaf gebundeld. 4 Onder affiliatie worden verstaan: de naam van de auteur(s), de contactgegevens (bij voorkeur een adres) van ten minste een auteur, de instelling, de vakgroep waartoe de auteur(s) behoort/behoren. 5 Meer informatie over abstract vind je in dit handboek - Hoofdstuk 3 Onderdelen van een eindwerk - 4 Abstract. 6 In een paper van zes pagina s zal de abstract ongeveer tien lijnen zijn. 7 Zie ook in dit handboek - Hoofdstuk 3 Onderdelen van een eindwerk - 8 Inleiding. 8 In een paper van zes pagina s zal de inleiding ongeveer 5 % bedragen: een derde van een pagina. 9 Zie ook in dit handboek - Hoofdstuk 3 Onderdelen van een eindwerk - 9 Corpus en ook 11.7 Bronvermelding in de tekst. 10 Zie veel uitgebreider in dit handboek - Hoofdstuk 5 Ideeën structureren.

8 Uitbreidingen in druk 7 t.o.v. druk 5 - Schrijven: van verslag tot eindwerk - do s & don ts - L. Pollefliet 8 Slot 11 Het slot van een paper is korter dan dat van een eindwerk 12. Bronvermelding 13 Alle geraadpleegde bronnen worden verzameld en genoteerd volgens de referentiestijl die de opleiding of het tijdschrift je oplegt. * Opmaak 14 Vaak wordt de tekst compact geplaatst, met enkele regelafstand. De start van een nieuwe paragraaf (inleiding, paragraaf uit middenstuk, slot ) wordt nooit voorafgegaan door een witregel. Er is niet veel witruimte in de tekst en de tekst wordt compacter gezet dan in een eindwerk. * Taal en schrijfstijl 15 Net zoals voor eindwerken wordt een onpersoonlijke, zakelijke, exacte schrijfstijl gebruikt. Typografische fouten, spelfouten en taalfouten zijn vanzelfsprekend ontoelaatbaar. Dezelfde begrippen worden met dezelfde woorden omschreven. Het is overbodig om voor synoniemen te formuleren, want ze verminderen de duidelijkheid van de tekst aanzienlijk. Symbolen worden eenduidig gedefinieerd en gebruikt. Eenzelfde symbool komt steeds met hetzelfde begrip overeen en dit in de gehele tekst, inclusief figuren, tabellen en vergelijkingen Zie ook in dit handboek - Hoofdstuk 3 Onderdelen van een eindwerk - 10 Conclusie. 12 In een paper van zes pagina s zal de conclusie ongeveer 5 % bedragen: een derde van een pagina. 13 Zie ook in dit handboek - Hoofdstuk 3 Onderdelen van een eindwerk Bronvermelding in de referentielijst. 14 Zie ook in dit handboek - Hoofdstuk 6 Uiterlijke vormgeving. 15 Zie veel uitgebreider in dit handboek - Hoofdstuk 4 Ideeën formuleren.

Schrijven: van verslag tot eindwerk do s & don ts

Schrijven: van verslag tot eindwerk do s & don ts Uitbreidingen in druk zes t.o.v. druk vijf - Schrijven: van verslag tot eindwerk - do s & don ts - Leen Pollefliet Schrijven: van verslag tot eindwerk do s & don ts Uitbreidingen in druk zes (augustus

Nadere informatie

Schrijven: van verslag tot eindwerk do s & don ts

Schrijven: van verslag tot eindwerk do s & don ts L. Pollefliet - Schrijven: van verslag tot eindwerk - Uitbreidingen in druk 7 ten opzichte van druk 6 1 Schrijven: van verslag tot eindwerk do s & don ts Druk zeven (augustus 2014) beperkte aanpassing

Nadere informatie

Schrijven: van verslag tot eindwerk do s & don ts

Schrijven: van verslag tot eindwerk do s & don ts Uitbreidingen in druk zes t.o.v. druk vier - Schrijven: van verslag tot eindwerk - do s & don ts - Leen Pollefliet Schrijven: van verslag tot eindwerk do s & don ts Uitbreidingen in druk zes (augustus

Nadere informatie

Vaak gemaakte fouten in verslag/bachelorproef/masterproef (taal, schrijfstijl, structuur)

Vaak gemaakte fouten in verslag/bachelorproef/masterproef (taal, schrijfstijl, structuur) Vaak gemaakte fouten in verslag/bachelorproef/masterproef (taal, schrijfstijl, structuur) - 1 Te weinig structuur Alinea is soms één groot blok tekst = onleesbaar Nieuw idee in nieuwe zin nieuw thema in

Nadere informatie

Schrijven: van verslag tot eindwerk do s & don ts Uitbreidingen in druk vijf (augustus 2012) ten opzichte van druk vier

Schrijven: van verslag tot eindwerk do s & don ts Uitbreidingen in druk vijf (augustus 2012) ten opzichte van druk vier Schrijven: van verslag tot eindwerk do s & don ts Uitbreidingen in druk vijf (augustus 2012) ten opzichte van druk vier www.leenpollefliet.be Aangezien vele studenten en docenten die dit handboek gebruiken

Nadere informatie

HANDLEIDING: Zo maak ik een werkstuk.

HANDLEIDING: Zo maak ik een werkstuk. Dit is een plan dat voor werkstukken wordt gebruikt. Kinderen die het lastig vinden is krijgen de weken op een apart A4, dus wat ze in week 1 moeten doen op een A4 in week 2, enzovoort. HANDLEIDING: Zo

Nadere informatie

Hoe maak ik een werkstuk? Dé werkstukkenwijzer voor het Scala College

Hoe maak ik een werkstuk? Dé werkstukkenwijzer voor het Scala College Hoe maak ik een werkstuk? Dé werkstukkenwijzer voor het Scala College B. van Aken A. van Dorst Scala College Juli 2016 Inhoud Inleiding... 3 Hoofdstuk 1: Opbouw van een werkstuk... 4 1.1 Titelpagina...

Nadere informatie

VMBO-T / Nederlands / 2011 / tijdvak 1

VMBO-T / Nederlands / 2011 / tijdvak 1 VMBO-T / Nederlands / 2011 / tijdvak 1 Voorbeeld van een brief: Eigen naam Adres Postcode en plaats Naam geadresseerde Adres Postcode en plaats Geachte heer De Vries, Plaats, Datum Mijn naam is Mike Louwman,

Nadere informatie

Samenvatting Nederlands Hoofdstuk 1 t/m 5, paragraaf 1, 2, 3

Samenvatting Nederlands Hoofdstuk 1 t/m 5, paragraaf 1, 2, 3 Samenvatting Nederlands Hoofdstuk 1 t/m 5, paragraaf 1, 2, 3 Samenvatting door een scholier 1653 woorden 13 februari 2011 6 16 keer beoordeeld Vak Nederlands Samenvatting H1,2,3,4,5 paragraaf 1,2,(3) Schrijfdoelen

Nadere informatie

Checklist duidelijk geschreven taal

Checklist duidelijk geschreven taal Checklist duidelijk geschreven taal Woorden Korte woorden gebruikt of samengestelde woorden gesplitst? o OK Enkel alledaagse en internationale woorden gebruikt? o OK Gewone en geen moeilijke woorden gebruikt?

Nadere informatie

1 Omslag/voorblad/titelblad. 2 Titelblad

1 Omslag/voorblad/titelblad. 2 Titelblad Rapporteren Om informatie te rapporteren bestaan er normen of regels. Enkele voorbeelden van rapporten: een eindwerk, een geïntegreerde proef Een rapport kan uit negen onderdelen bestaan: 1 Omslag/voorblad/titelblad

Nadere informatie

Uitlegsessie Eindwerk schrijven GTI GTB. Inhoud. 1 Inleidende opmerkingen. Waarom handboek? Wat? Doel? Structuur en duidelijkheid

Uitlegsessie Eindwerk schrijven GTI GTB. Inhoud. 1 Inleidende opmerkingen. Waarom handboek? Wat? Doel? Structuur en duidelijkheid Uitlegsessie Eindwerk schrijven GTI GTB Waarom handboek? Promotoren inhoud begeleiding gemakkelijker en eenduidiger Studenten schrijfproces vlotter op eigen houtje vorm vaak geen grote schrijvers nood

Nadere informatie

A Inhoud. 2. De identiteit van de eigenaar van de website en het doel van de website staan genoemd.

A Inhoud. 2. De identiteit van de eigenaar van de website en het doel van de website staan genoemd. Beoordelingsformulier websites Afdeling Taal en Communicatie VU De schriftelijke communicatie-uitingen van de verzekeraar moeten begrijpelijk en duidelijk zijn voor de klant en afgestemd op diens taalniveau.

Nadere informatie

Werkstuk of verslag. de vormvoorschriften

Werkstuk of verslag. de vormvoorschriften Werkstuk of verslag de vormvoorschriften begeleider: (naam van de docent) het vak waarvoor je het verslag maakt naam en klas van de leerling schooljaar en datum van inleveren 2 Samenvatting Elk onderzoeksverslag

Nadere informatie

Gedocumenteerd schrijven Schrijfopdracht klas 2. Brainstorm maak hieronder je brainstorm inzichtelijk

Gedocumenteerd schrijven Schrijfopdracht klas 2. Brainstorm maak hieronder je brainstorm inzichtelijk Gedocumenteerd schrijven Schrijfopdracht klas 2 Wat? Datum? Aftrek punten paraaf? Hoofdvragen & deelvragen - ½ punt Bronnen (2 verscheidene) - 1 punt 1 e versie - 2 punten Beoordeling (klasgenoot) - ½

Nadere informatie

De kunst van wetenschappelijk schrijven

De kunst van wetenschappelijk schrijven De kunst van wetenschappelijk schrijven In de wetenschap gaat de erkenning naar diegene die de wereld heeft overtuigd, niet naar degene die als eerste op t idee kwam. (Darwin) Overzicht De schrijfopdracht

Nadere informatie

CONCEPT. Domein A 1: Lezen van zakelijke teksten. Tussendoelen Nederlands onderbouw vo havo/vwo

CONCEPT. Domein A 1: Lezen van zakelijke teksten. Tussendoelen Nederlands onderbouw vo havo/vwo Tussendoelen Nederlands onderbouw vo havo/vwo Domein A 1: Lezen van zakelijke teksten Subdomein A 1.1: Woordenschat 1.1 h/v de betekenis van onbekende woorden afleiden uit de context; 1.2 h/v de betekenis

Nadere informatie

VMBO-T / Nederlands / 2010 / tijdvak 2

VMBO-T / Nederlands / 2010 / tijdvak 2 VMBO-T / Nederlands / 2010 / tijdvak 2 Voorbeeld van een zakelijke brief: Eigen naam Adres Postcode en plaats Naam geadresseerde Adres Postcode en plaats Geachte leden van de oudervereniging, Plaats, Datum

Nadere informatie

NAAM:... Voornaam:... Klas: 4T... Volgnr.:... Datum:... LEERVAK:Nederlands... Leerkracht:... Gebundelde Controletoets periode Einde schooljaar

NAAM:... Voornaam:... Klas: 4T... Volgnr.:... Datum:... LEERVAK:Nederlands... Leerkracht:... Gebundelde Controletoets periode Einde schooljaar NAAM:... Voornaam:... Klas: 4T...... Volgnr.:... Datum:...... LEERVAK:Nederlands...... Leerkracht:... Gebundelde Controletoets periode Einde schooljaar Kranten in de klas: een lezersbrief schrijven: kladversie

Nadere informatie

De doelgroep. Wat is eenvoudig schrijven

De doelgroep. Wat is eenvoudig schrijven Dit is een stuk over eenvoudig schrijven. Het is bedoeld om het belang van eenvoudig schrijven te laten zien en te helpen bij het schrijven van brieven of verslagen voor cliënten. Eenvoudig schrijven is

Nadere informatie

Samenvatting Nederlands Hoofdstuk 2

Samenvatting Nederlands Hoofdstuk 2 Samenvatting Nederlands Hoofdstuk 2 Samenvatting door D. 1002 woorden 2 april 2014 6 3 keer beoordeeld Vak Methode Nederlands Nieuw Topniveau 3 Soorten publiek We kunnen 4 soorten publiek onderscheiden:

Nadere informatie

Hier vertel je wat je hebt gedaan om informatie te vinden. Wat en waar gezocht? Wie geïnterviewd, enz.

Hier vertel je wat je hebt gedaan om informatie te vinden. Wat en waar gezocht? Wie geïnterviewd, enz. Onderzoeksverslag Omslag en titelpagina Op het omslag staan in elk geval de titel van het onderzoek en de namen van de schrijvers. Op de titelpagina opnieuw de titel en de namen van de schrijvers. Nu uitgebreid

Nadere informatie

Kinderen leren schrijven. www.taalvorming.nl

Kinderen leren schrijven. www.taalvorming.nl Kinderen leren schrijven www.taalvorming.nl Uitgangspunten van taalvorming Taalvorming is een lang bestaande werkwijze die je ook kunt zien als schrijfdidactiek werken vanuit eigen ervaringen samenhang

Nadere informatie

Tips voor schriftelijke rapportering. Laura Versteele, in samenwerking met Prof. Joris De Schutter Faculteit Ingenieurswetenschappen 20 februari 2013

Tips voor schriftelijke rapportering. Laura Versteele, in samenwerking met Prof. Joris De Schutter Faculteit Ingenieurswetenschappen 20 februari 2013 Tips voor schriftelijke rapportering Laura Versteele, in samenwerking met Prof. Joris De Schutter Faculteit Ingenieurswetenschappen 20 februari 2013 Overzicht Tips in verband met o Structuur en inhoud

Nadere informatie

VMBO-T / Nederlands / 2011 / tijdvak 2

VMBO-T / Nederlands / 2011 / tijdvak 2 VMBO-T / Nederlands / 2011 / tijdvak 2 Voorbeeld van een zakelijke brief: Eigen naam Adres Postcode en plaats Zoektocht T.a.v. de heer Victor Brent Adres Postcode en plaats Geachte heer Brent, Plaats,

Nadere informatie

Lezen. Doelgroep Lezen. Omschrijving Lezen

Lezen. Doelgroep Lezen. Omschrijving Lezen Lezen Het programma is met name geschikt voor groepen waarin grote niveauverschillen bestaan en voor leerlingen die het gewone oefenen met teksten niet interessant meer vinden. Doelgroep Lezen Muiswerk

Nadere informatie

EEN E MAIL STUREN NAAR EEN DOCENT

EEN E MAIL STUREN NAAR EEN DOCENT Monitoraat op maat Academisch Nederlands 1 EEN E MAIL STUREN NAAR EEN DOCENT De communicatie tussen een student en een docent verloopt vaak per e mail. Een groot voordeel van het medium is namelijk de

Nadere informatie

Workshop BLIKSEM - Leesbegrippen in de BLIKSEM Oefenteksten en Toetsen

Workshop BLIKSEM - Leesbegrippen in de BLIKSEM Oefenteksten en Toetsen Leesbegrippen Groep 5 1. alinea (7)* 2. anekdote (2) 3. bedoeling van de schrijver (3) 4. boodschap overbrengen (1) 5. bronvermelding (2) 6. conclusie (1) 7. de bedoeling van de schrijver (2) 8. de clou

Nadere informatie

Checklist Duidelijk Nederlands spreken

Checklist Duidelijk Nederlands spreken Checklist Duidelijk Nederlands spreken Spreek helder Ik maak korte en eenvoudige zinnen. Ik pas mijn tempo aan, maar ik blijf natuurlijk spreken. Ik articuleer goed en ik let op mijn intonatie. Ik ben

Nadere informatie

Schrijven van studiemateriaal

Schrijven van studiemateriaal Schrijven van studiemateriaal BKO workshop 8 mei 2012 Door Marjo Stalmeier Programma van vandaag Kennismaking Focus van deze workshop Formuleren van teksten: theorie en oefenen Lunchpauze Structureren

Nadere informatie

Programma van Inhoud en Toetsing

Programma van Inhoud en Toetsing Onderdeel: Grammatica zinsdelen (RTTI) Lesperiode: 1 Aantal lessen per week: 4 Hoofdstuk: 1, 2,3 & 5 Theorie blz 28, 68, 108, 188, 189 De leerling moet de volgende zinsdelen kennen: persoonsvorm onderwerp

Nadere informatie

CONCEPT. Domein A 1: Lezen van zakelijke teksten. Tussendoelen Nederlands onderbouw vo, vmbo

CONCEPT. Domein A 1: Lezen van zakelijke teksten. Tussendoelen Nederlands onderbouw vo, vmbo Tussendoelen Nederlands onderbouw vo, vmbo Domein A 1: Lezen van zakelijke teksten Subdomein A 1.1: Woordenschat 1.1 vmbo de betekenis van onbekende woorden afleiden uit de context; 1.2 vmbo de betekenis

Nadere informatie

Schrijven van studiemateriaal

Schrijven van studiemateriaal Schrijven van studiemateriaal BKO workshop 25 oktober 2012 Door Marjo Stalmeier Programma van vandaag Kennismaking Focus van deze workshop Formuleren van teksten: theorie en oefenen Lunchpauze Structureren

Nadere informatie

Programma van Inhoud en Toetsing

Programma van Inhoud en Toetsing Onderdeel: Grammatica zinsdelen (RTTI) Lesperiode: 1 Hoofdstuk: 1, 2,3 & 5 Theorie blz 28, 68, 108, 188, 189 De leerling moet de volgende zinsdelen kennen: persoonsvorm onderwerp werkwoordelijk gezegde

Nadere informatie

Uitlegsessie Eindwerk schrijven

Uitlegsessie Eindwerk schrijven Waarom handboek? Waarom uitlegsessie? Uitlegsessie Eindwerk schrijven Leen Pollefliet Masters Industriële wetenschappen Ingenieurswetenschappen & Architectuur verhoging kwaliteit van eindwerken taal vorm

Nadere informatie

1. Soorten wetenschappelijke informatiebronnen

1. Soorten wetenschappelijke informatiebronnen 1. Soorten wetenschappelijke informatiebronnen Wanneer je als student in het hoger onderwijs de opdracht krijgt om te zoeken naar wetenschappelijke informatie heb je de keuze uit verschillende informatiebronnen.

Nadere informatie

twee initiatieven Academisch Nederlands

twee initiatieven Academisch Nederlands twee initiatieven Academisch Nederlands Boekpresentatie Breda, 28 maart 2012 Inleiding Twee verhalen Cursusontwikkeling Taalgericht vakonderwijs Academisch Nederlands? Link secundair hoger onderwijs? Draaiboek

Nadere informatie

Richtlijnen schrijven (stage-of afstudeer)verslag

Richtlijnen schrijven (stage-of afstudeer)verslag Richtlijnen schrijven (stage-of afstudeer)verslag Inhoudsopgave Structuur van een verslag... 2 Indeling van het verslag... 2 De titelpagina... 2 Voorwoord... 2 De Inhoudsopgave... 3 De Samenvatting...

Nadere informatie

Programma van Inhoud en Toetsing (PIT)

Programma van Inhoud en Toetsing (PIT) Schooljaar 2015 2016 Nederlands havo vwo 1 Lesperiode: 1 week 36 t/m week 38 Hoofdstuk: Spelling H 2 t/m 6 De stam van het werkwoord Splitsbare werkwoorden Persoonsvorm tegenwoordige tijd en de bijbehorende

Nadere informatie

i n h o u d Inhoud Inleiding

i n h o u d Inhoud Inleiding V Inhoud Inleiding IX 1 Informatie structureren 1 1.1 Onderwerp in kaart brengen 1 1.1.1 Je doel vaststellen 1 1.1.2 De lezers inschatten 2 1.1.3 Het onderwerp afbakenen 3 1.1.4 Van ideeën naar mindmap

Nadere informatie

Het profielwerkstuk. 2. Eisen en voorwaarden Het profielwerkstuk moet aan een aantal eisen en voorwaarden voldoen:

Het profielwerkstuk. 2. Eisen en voorwaarden Het profielwerkstuk moet aan een aantal eisen en voorwaarden voldoen: -1- Het profielwerkstuk 1. Inleiding Hier staat hoe u te werk gaat bij het maken van het profielwerkstuk. Ook de eisen waaraan het moet voldoen zijn opgesomd. Verder geeft het u een voorbeeld van een plan

Nadere informatie

BEOORDELINGSFORMULIER

BEOORDELINGSFORMULIER Faculteit Geesteswetenschappen Versie maart 2015 BEOORDELINGSFORMULIER MASTER SCRIPTIES Eerste en tweede beoordelaar vullen het beoordelingsformulier onafhankelijk van elkaar in. Het eindcijfer wordt in

Nadere informatie

Muiswerk Strategisch Lezen is gericht op het aanleren van deelvaardigheden die nodig zijn voor een strategische leesaanpak.

Muiswerk Strategisch Lezen is gericht op het aanleren van deelvaardigheden die nodig zijn voor een strategische leesaanpak. Strategisch Lezen Muiswerk Strategisch Lezen is gericht op het aanleren van deelvaardigheden die nodig zijn voor een strategische leesaanpak. Doelgroepen Strategisch Lezen Muiswerk Strategisch Lezen is

Nadere informatie

Handleiding schrijven voor Wiki

Handleiding schrijven voor Wiki Handleiding schrijven voor Wiki Durf, begin Wees niet bang om te schrijven. Begin gewoon met schrijven. Pas als je klaar bent, kijk je naar de regels en pas je de tekst aan. Perfectie bestaat niet. Als

Nadere informatie

Maantjessteenweg MERKSEM. Taalhulp voor een informatieve PowerPoint op JOMA: tweede en derde graad

Maantjessteenweg MERKSEM. Taalhulp voor een informatieve PowerPoint op JOMA: tweede en derde graad Maantjessteenweg 130 2170 MERKSEM Taalhulp voor een informatieve PowerPoint op JOMA: tweede en derde graad Maantjessteenweg 130 2170 MERKSEM Taalhulp voor een informatieve PowerPoint op JOMA: tweede en

Nadere informatie

Spoor je leerlingen dus aan om een verzorgde taal te hanteren tijdens en buiten de lessen. Je maakt hen enkel sterker!

Spoor je leerlingen dus aan om een verzorgde taal te hanteren tijdens en buiten de lessen. Je maakt hen enkel sterker! Jongeren en chattaal geen probleem, standaardtaal is ook een must in ons systeem! September Aandacht voor Standaardnederlands Taal verbindt en maakt van een groep mensen een samenleving. Een rijke taal

Nadere informatie

Leeratelier: Actief studeren deel 2

Leeratelier: Actief studeren deel 2 Leeratelier: Actief studeren deel 2 Doel: Aanleren en inoefenen van belangrijke studievaardigheden Wie: Leercoach naam (e-mailadres) Hoe: Met behulp van presentaties en oefeningen Wanneer: data 2.4 Diepere

Nadere informatie

Sectorwerkstuk. Kandinsky College. locatie Sint Jorisschool

Sectorwerkstuk. Kandinsky College. locatie Sint Jorisschool Sectorwerkstuk Kandinsky College locatie Sint Jorisschool schooljaar 2015-2016 1 Wat is het sectorwerkstuk? Het sectorwerkstuk is een werkstuk dat je maakt in klas vier over de door jou gekozen sector.

Nadere informatie

Vak: Nederlands EBR Klas: IG 2 mh/hv Onderdeel: Leesvaardigheid Algemene informatie: Wat moet je kennen: Wat moet je kunnen: Toetsing:

Vak: Nederlands EBR Klas: IG 2 mh/hv Onderdeel: Leesvaardigheid Algemene informatie: Wat moet je kennen: Wat moet je kunnen: Toetsing: Vak: Nederlands EBR Klas: IG 2 mh/hv Onderdeel: Leesvaardigheid Lesperiode: 5 Nieuw Nederlands 5 e editie Hoofdstuk: 4 Blz. 127 t/m 12 Nieuw Nederlands Online H 1 t/m 4, onderdeel Lezen extra en Test Nieuwsbegrip

Nadere informatie

De teksten van de vormingspakketten die de sociaal adviseurs gebruiken worden gescreend op klare taal door de collega s van diversiteitsmanagement.

De teksten van de vormingspakketten die de sociaal adviseurs gebruiken worden gescreend op klare taal door de collega s van diversiteitsmanagement. De teksten van de vormingspakketten die de sociaal adviseurs gebruiken worden gescreend op klare taal door de collega s van diversiteitsmanagement. Hierbij ter informatie de 20 Tips voor klare taal van

Nadere informatie

Eisen en lay-out van het PWS

Eisen en lay-out van het PWS Eisen en lay-out van het PWS INHOUD EN OPZET VAN HET PROFIELWERKSTUK In het navolgende komen achtereenvolgens aan bod: de titelpagina, de inhoudsopgave, de inleiding, de hoofdtekst, de samenvatting, de

Nadere informatie

Educatief Professioneel (EDUP) - C1

Educatief Professioneel (EDUP) - C1 Educatief Professioneel (EDUP) - C1 Voor wie? Voor hogeropgeleide volwassenen (18+) die willen functioneren in een uitdagende kennis- of communicatiegerichte functie: in het hoger onderwijs, als docent

Nadere informatie

Het schrijven van stukken. Een introductie

Het schrijven van stukken. Een introductie Het schrijven van stukken Een introductie SYSQA B.V. Almere Datum : Status : Opgesteld door : Organisatie SYSQA B.V. Pagina 2 van 6 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 1.1 Algemeen...

Nadere informatie

structureren onderzoeksverslag terugkombijeenkomst

structureren onderzoeksverslag terugkombijeenkomst structureren onderzoeksverslag terugkombijeenkomst programma 19:00 20:00 presentatie onderzoeksverslag 20:00 20:15 pauze 20:15 21:15 bespreking knelpunten en individuele begeleiding programma 9:30 10:15

Nadere informatie

Samenvatting Nederlands Hoofdstuk 3

Samenvatting Nederlands Hoofdstuk 3 Samenvatting Nederlands Hoofdstuk 3 Samenvatting door een scholier 802 woorden 14 februari 2004 5,4 39 keer beoordeeld Vak Methode Nederlands Topniveau 3.5 persuasieve teksten betoog beschouwing Bevat

Nadere informatie

Uitleg examen Nederlands kaderberoepsgerichte leerweg

Uitleg examen Nederlands kaderberoepsgerichte leerweg Uitleg examen Nederlands kaderberoepsgerichte leerweg Het examen Nederlands voor de kaderberoepsgerichte leerweg bestaat uit leesteksten en kijk-/luisterteksten (en vaak ook een advertentietekst) waarover

Nadere informatie

Educatief Professioneel (EDUP) - C1

Educatief Professioneel (EDUP) - C1 Educatief Professioneel (EDUP) - C1 Voor wie? Voor hogeropgeleide volwassenen (18+) die willen functioneren in een uitdagende kennis- of communicatiegerichte functie: in het hoger onderwijs, als docent

Nadere informatie

Programma van Inhoud en Toetsing (PIT)

Programma van Inhoud en Toetsing (PIT) 2018-2019 Klas: HV1 Lesperiode: 1 + 2 Diploma grammatica Methode: Nieuw Nederlands 5 e editie Hoofdstuk: Grammatica HF 1 t/m 6 Bladzijde: 25 t/m 30, 67 t/m 72, 109 t/m 114, 151 t/m 156, 193 t/m 198, 235

Nadere informatie

om Kort en Krachtig te schrijven Ingrid Verbakel

om Kort en Krachtig te schrijven Ingrid Verbakel om Kort en Krachtig te schrijven Ingrid Verbakel Tekst Tekeningen Ingrid Verbakel www.ingridinterviewt.nl Inge de Fluiter www.schetswinkel.nl Wil je meer tips? Meer oefeningen? Begeleiding bij het schrijven?

Nadere informatie

STAGEPERIODE : OPDRACHT KANTOORTECHNIEKEN

STAGEPERIODE : OPDRACHT KANTOORTECHNIEKEN STAGEPERIODE 2012-2013: OPDRACHT KANTOORTECHNIEKEN Eindwerk PAV CLW Don Bosco Halle Mathieu Goeminne 2014-2015 EEN EVALUATIEVERSLAG OVER UITGEVOERDE WERKZAAMHEDEN TIPS Lees je verslag (luidop) na en laat

Nadere informatie

Tekst lezen zonder hulp: samenvatten

Tekst lezen zonder hulp: samenvatten 1. Bekijk de buitenkant van de tekst: de titel, de tussenkopjes en het plaatje. De tekst gaat over de laatste speelgoedrage: de fidget spinner. Wat gaat de tekst je hierover vertellen, denk je? 2. Welke

Nadere informatie

ALGEMEEN. Doel & inhoud. Evaluatie

ALGEMEEN. Doel & inhoud. Evaluatie NI04_02 Komunikace v obchodním styku a v zaměstnání Sofie Royeaerd Ústav germanistiky, nordistiky a nederlandistiky Arna Nováka 1 602 00 Brno CZ sofie.royeaerd@gmail.com ALGEMEEN Doel & inhoud In deze

Nadere informatie

Eisen Nederlands, vormgeving, APA. Pagina 1 van 10. Eisen Nederlands, vormgeving en bronvermelding AMA

Eisen Nederlands, vormgeving, APA. Pagina 1 van 10. Eisen Nederlands, vormgeving en bronvermelding AMA Pagina 1 van 10 Eisen Nederlands, vormgeving en bronvermelding AMA Versie: 8 juni 2015 Pagina 2 van 10 Inhoudsopgave 1 Inleiding 2 Eisen Nederlands 3 Eisen vormgeving 4 Eisen bronvermelding 5 Procedure

Nadere informatie

Maantjessteenweg MERKSEM. Taalhulp voor een werkstuk op JOMA tweede graad

Maantjessteenweg MERKSEM. Taalhulp voor een werkstuk op JOMA tweede graad Maantjessteenweg 130 2170 MERKSEM Taalhulp voor een werkstuk op JOMA tweede graad Maantjessteenweg 130 2170 MERKSEM Taalhulp voor een werkstuk op JOMA tweede graad Inhoudsopgave Taalhulp voor een werkstuk...

Nadere informatie

Werken met sjablonen voor cursusmateriaal

Werken met sjablonen voor cursusmateriaal Werken met sjablonen voor cursusmateriaal Voor wie het wenst, is een standaardsjabloon beschikbaar voor het aanmaken van cursusmateriaal in Word. Het is bij uitstek geschikt voor zelfstudiemateriaal. Er

Nadere informatie

Forumdag taalbeleid Leuven, 30 mei Ilse Mestdagh & Anneleen Cottyn

Forumdag taalbeleid Leuven, 30 mei Ilse Mestdagh & Anneleen Cottyn Forumdag taalbeleid Leuven, 30 mei 2017 Taalbeleid@BLT Ilse Mestdagh & Anneleen Cottyn TAALBELEIDVISIE BREED INTEGRAAL OP MAAT STUURGROEP TAALBELEID Instrumenten Leerlijn Professionalisering Inhoud Ontstaan

Nadere informatie

Gids bij het opstellen van een masterproef Faculteit Bio-ingenieurswetenschappen

Gids bij het opstellen van een masterproef Faculteit Bio-ingenieurswetenschappen 1 Gids bij het opstellen van een masterproef Faculteit Bio-ingenieurswetenschappen 1. Inleiding Deze gids heeft als doel richtlijnen mee te geven die als leidraad kunnen dienen voor iedereen die een masterproef

Nadere informatie

VMBO-T / Nederlands / 2010 / tijdvak 1

VMBO-T / Nederlands / 2010 / tijdvak 1 VMBO-T / Nederlands / 2010 / tijdvak 1 Voorbeeld van een artikel: Behoorlijke schade Vorige week vrijdag stond het tweede schoolfeest van het jaar op het programma. Tot diep in de nacht heb ik gedanst

Nadere informatie

Inhoud. Voorwoord 6. Inleiding 7

Inhoud. Voorwoord 6. Inleiding 7 Inhoud Voorwoord 6 Inleiding 7 Hoofdstuk 1 Adequaatheid / begrijpelijkheid 10 1.1 OKE 11 1.2 Het schrijven van een zin of enkele zinnen 11 1.3 Het schrijven van een korte tekst 22 1.4 Het schrijven van

Nadere informatie

Scriptie over Personal Branding en Netwerking

Scriptie over Personal Branding en Netwerking Scriptie over Personal Branding en Netwerking 1e versie - 16 november 2012 Jana Vandromme Promotor: Hannelore Van Den Abeele 1. Inhoudstafel 1. Inhoudstafel 2. Onderzoeksvragen 2.1 Onderzoeksvraag 1 2.2

Nadere informatie

Handleiding scripties

Handleiding scripties Een praktische handleiding voor het schrijven en/of verbeteren van jouw scriptie Februari 2018 Tekst- en vertaalbureau BHK200 Handleiding scripties Een praktische handleiding voor het schrijven en/of verbeteren

Nadere informatie

Schrijven kun je leren! Schrijven kun je leren! Leefmilieu, 4 oktober 2013. Peter Waterkoort info@waterkoort.nl. Agenda

Schrijven kun je leren! Schrijven kun je leren! Leefmilieu, 4 oktober 2013. Peter Waterkoort info@waterkoort.nl. Agenda Schrijven kun je leren! Leefmilieu, 4 oktober 2013 Peter Waterkoort info@waterkoort.nl Schrijven kun je leren! Agenda Kennismaken Schrijfopdracht Theorie Tekst uitbreiden Structuur, opbouw en afsluiting

Nadere informatie

TAAL OP NIVEAU CURSUSAANBOD 2015-2016

TAAL OP NIVEAU CURSUSAANBOD 2015-2016 TAAL OP NIVEAU CURSUSAANBOD 2015-2016 INHOUD Inleiding Online cursussen Klantgericht schrijven Nederlands Zakelijk Engels Spelling & Grammar Online test Nederlands spelling & grammatica Online test Engels

Nadere informatie

HAVO / Nederlands / 2010 / tijdvak 1

HAVO / Nederlands / 2010 / tijdvak 1 HAVO / Nederlands / 2010 / tijdvak 1 Voorbeeld van een samenvatting: De prijs van privacy Door de aanslagen van 11 september 2001 is het privacy beleid in Nederland veranderd. Burgers worden scherper in

Nadere informatie

Profielwerkstuk. Kandinsky College. locatie Jorismavo

Profielwerkstuk. Kandinsky College. locatie Jorismavo Profielwerkstuk Kandinsky College locatie Jorismavo schooljaar 2018-2019 1 Wat is het profielwerkstuk? Het profielwerkstuk is een werkstuk dat je maakt in klas vier over het door jou gekozen profiel. In

Nadere informatie

Vervolgens bepaal je de structuur van je boek. Neem hier de tijd voor! Een goede structuur helpt met:

Vervolgens bepaal je de structuur van je boek. Neem hier de tijd voor! Een goede structuur helpt met: Beste auteur-in-spe, Wat leuk dat je een boek wilt schrijven! Met een zakelijk boek ga je je expertstatus en zichtbaarheid vergroten, zelfs al tijdens het schrijven er van. In deze whitepaper heb ik adviezen

Nadere informatie

- Treffende titels: grabbelzakje - Treffende titels: kaartjes. - Tijdschriften/kranten. - Kopieerblad. - Kopieerblad

- Treffende titels: grabbelzakje - Treffende titels: kaartjes. - Tijdschriften/kranten. - Kopieerblad. - Kopieerblad Thema Lessen en materialen groep 8 Instructie Spellingcheck Netversie voorlezen Gevoelens Les 1: Treffende titels: Gekke gevoelens - Treffende titels: grabbelzakje - Treffende titels: kaartjes Gedichten

Nadere informatie

2 Een beschouwend artikel (maximaal 5000 woorden inclusief literatuurlijst)

2 Een beschouwend artikel (maximaal 5000 woorden inclusief literatuurlijst) 2 Een beschouwend artikel (maximaal 5000 woorden inclusief literatuurlijst) Sluit aan bij actuele ontwikkelingen/vernieuwingen Het doel van het betoog is duidelijk geformuleerd Goede theoretische onderbouwing

Nadere informatie

GiP Opdracht Kantoortechnieken

GiP Opdracht Kantoortechnieken STAGEPERIODE 2012-2013: OPDRACHT KANTOORTECHNIEKEN GiP Opdracht Kantoortechnieken Evaluatie uitgevoerde stagewerkzaamheden Dhr. Goeminne 2012-2013 EEN EVALUATIEVERSLAG OVER UITGEVOERDE STAGEWERKZAAMHEDEN

Nadere informatie

De drie beste uitwerkingen worden gepresenteerd in de raadszaal van de gemeente Amersfoort, hopelijk in bijzijn van de wethouder.

De drie beste uitwerkingen worden gepresenteerd in de raadszaal van de gemeente Amersfoort, hopelijk in bijzijn van de wethouder. Smart sustainable cities TBBE-V01PSSC-16 Opdracht Visie slimme duurzame stad Versie 18 oktober 2016 Toelichting opdracht Deze groepsopdracht (jullie leerteam) maken jullie voor de gemeente Amersfoort.

Nadere informatie

Gratis e-book Checklist Webteksten Door René Greve, Webteksten en SEO, (www.renegreve.nl)

Gratis e-book Checklist Webteksten Door René Greve, Webteksten en SEO, (www.renegreve.nl) Dit is versie 2.1 (april 2009) Kijk voor de nieuwste versie op: www.renegreve.nl/e-books/ Copyright: Niets uit deze uitgave mag zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van René Greve verveelvoudigd

Nadere informatie

Stap 4: Indeling maken

Stap 4: Indeling maken Stap 1: Het kiezen van een onderwerp Kies een onderwerp dat je aanspreekt of waar je veel van af weet of waar je graag meer over te weten wilt komen. Klaar? Kleur vakje 1 van het stappenblad. Stap 2: Materiaal

Nadere informatie

Inhoudsoverzicht NN5 Tweede Fase

Inhoudsoverzicht NN5 Tweede Fase Inhoudsoverzicht NN5 Tweede Fase Cursus Hoofdstuk havo 4/5 vwo 4 vwo 5/6 1 Leesvaardigheid 2 Schrijfvaardigheid 1 Inleiding leesvaardigheid 1 Leesstrategieën 2 Schrijfdoelen 3 Tekstsoorten 4 Tekst en publiek

Nadere informatie

OPDRACHT PERSBERICHT SCHRIJVEN

OPDRACHT PERSBERICHT SCHRIJVEN OPDRACHT PERSBERICHT SCHRIJVEN Persbericht Een persbericht is een prachtige vorm van free publicity. Het gericht sturen van persberichten kan een flinke publicitaire waarde hebben. Daarbij kan dit soort

Nadere informatie

Een betoog is een tekst waarmee je als schrijver de lezer wilt overtuigen van jouw standpunt.

Een betoog is een tekst waarmee je als schrijver de lezer wilt overtuigen van jouw standpunt. Aantekening door Ilse 796 woorden 12 oktober 2017 8 2 keer beoordeeld Vak Methode Nederlands Nieuw Nederlands Nederlands Schrijfvaardigheid - Ilse Hielkema Betoog Een betoog is een tekst waarmee je als

Nadere informatie

Academisch schrijven. Tips and tricks

Academisch schrijven. Tips and tricks Academisch schrijven Tips and tricks Overzicht ViP s ViP-1: structuur 1 ViP-2: refereren, parafraseren en citeren ViP-3: cohesie en zinsconstructies ViP-5: structuur 2 ViP-1: structuur 1 Titel en kopjes

Nadere informatie

Programma van Inhoud en Toetsing (PIT)

Programma van Inhoud en Toetsing (PIT) Lesperiode: 1 Nieuw Nederlands 5 e editie Lezen: Uitleggen wat onderwerp, hoofdgedachte, deelonderwerp, feit, mening en argument is. Uit een tekst de onderdelen van de vorige kolom opzoeken en benoemen.

Nadere informatie

Jullie onderzoeksverslag bestaat uit 9 vaste onderdelen. 2. Een inhoudsopgave. Let op, op het voorblad staat geen paginanummer.

Jullie onderzoeksverslag bestaat uit 9 vaste onderdelen. 2. Een inhoudsopgave. Let op, op het voorblad staat geen paginanummer. Wat moet er in een onderzoeksverslag? Jullie onderzoeksverslag bestaat uit 9 vaste onderdelen. Die zijn hieronder beschreven. Na de beschrijving zie je een voorbeeld met uitleg. 1. Een voorblad met De

Nadere informatie

Aantekeningen die je moet leren voor het SE Leesvaardig voor Eldeweek 2 en je eindexamen!! Goed bewaren dus!!!! Naam: Leesvaardig Blok 1

Aantekeningen die je moet leren voor het SE Leesvaardig voor Eldeweek 2 en je eindexamen!! Goed bewaren dus!!!! Naam: Leesvaardig Blok 1 Aantekeningen die je moet leren voor het SE Leesvaardig voor Eldeweek 2 en je eindexamen!! Goed bewaren dus!!!! Naam: Leesvaardig Blok 1 Tekstverband Signaalwoord Voorbeeld Reden Omdat, want, daarom Ik

Nadere informatie

Nederlands CSE GL en TL

Nederlands CSE GL en TL Examen VMBO-GL en TL 2010 tijdvak 2 maandag 21 juni 13.30-15.30 uur Nederlands CSE GL en TL Bij dit examen horen een bijlage en een uitwerkbijlage. Beantwoord alle vragen en maak alle opdrachten in de

Nadere informatie

Schrijven: van verslag tot eindwerk do s & don ts

Schrijven: van verslag tot eindwerk do s & don ts Uitbreidingen in druk zes t.o.v. druk drie - Schrijven: van verslag tot eindwerk - do s & don ts - Leen Pollefliet Schrijven: van verslag tot eindwerk do s & don ts Uitbreidingen in druk zes (augustus

Nadere informatie

Het eindwerkstuk GGCA Schooljaar 2013-2014

Het eindwerkstuk GGCA Schooljaar 2013-2014 Het eindwerkstuk GGCA Schooljaar 2013-2014 Lucas Sint, Luc van Roemburg en Monique de Hoop September 2013 Inhoudsopgave Inleiding: Wat is het eindwerkstuk?...3 Jaarplanning.4 De beoordeling van het eindwerkstuk.6

Nadere informatie

FSMA_2015_18 dd. 10/12/2015 Aanbevelingen met betrekking tot persberichten over transparantiekennisgevingen

FSMA_2015_18 dd. 10/12/2015 Aanbevelingen met betrekking tot persberichten over transparantiekennisgevingen Mededeling FSMA_2015_18 dd. 10/12/2015 Aanbevelingen met betrekking tot persberichten over transparantiekennisgevingen (artikel 14, eerste lid, van de wet van 2 mei 2007) Toepassingsgebied: Het toepassingsgebied

Nadere informatie

Vormgeving Tijdschrift

Vormgeving Tijdschrift Vormgeving Tijdschrift Lay-out is het ordenen van beelden (tekeningen, foto s en illustraties) en teksten (tekstblokken, titels, ondertitels, paginanummering, onderschriften, randinformatie) op een bladspiegel

Nadere informatie

Praktische opdracht. klas 2. Moderne voortplantingstechnieken

Praktische opdracht. klas 2. Moderne voortplantingstechnieken 1 Praktische opdracht Moderne voortplantingstechnieken 2 Inhoud bladzijde Inleiding 3 Doelen 3 Eisen 3 Overzicht onderwerpen 3 Aanwijzingen voor het verwerken van informatie 4 Aanwijzingen poster 4 Opdrachten

Nadere informatie

Checklist kwaliteit leermateriaal hbo-vpk Versie 2.1,

Checklist kwaliteit leermateriaal hbo-vpk Versie 2.1, Checklist kwaliteit leermateriaal hbo-vpk Versie 2.1, 29-8-2017 Handleiding gebruik Deze checklist kan gebruikt worden door docenten (auteurs) en door kwaliteitscontroleurs. Docenten en auteurs kunnen

Nadere informatie

6 7 NORM= het niveau waarop het vak volgens de doelstelling van het onderwijsprogramma wordt afgesloten 8 9 Excellent

6 7 NORM= het niveau waarop het vak volgens de doelstelling van het onderwijsprogramma wordt afgesloten 8 9 Excellent Bachelor Opleiding Sociale Geografie & Planologie Beoordelingsprotocollen Wetenschappelijk Rapporteren en Presenteren, Groepsonderzoekproject & Bachelorproject De Beoordelingsprotocollen van Wetenschappelijk

Nadere informatie

Faculteit Rechten. Universiteit Hasselt. Reglement betreffende de bachelorscriptie (derde bachelor rechten)

Faculteit Rechten. Universiteit Hasselt. Reglement betreffende de bachelorscriptie (derde bachelor rechten) Faculteit Rechten Universiteit Hasselt Reglement betreffende de bachelorscriptie (derde bachelor rechten) Versie 25 augustus 2010 Artikel 1: Algemene doelstellingen De bachelorscriptie is een bijzondere

Nadere informatie

Uitleg examen Nederlands basisberoepsgerichte leerweg

Uitleg examen Nederlands basisberoepsgerichte leerweg Uitleg examen Nederlands basisberoepsgerichte leerweg Het examen Nederlands voor de basisberoepsgerichte leerweg bestaat uit leesteksten en kijk-/luisterteksten (en vaak ook een advertentietekst) waarover

Nadere informatie