DESIGN & WEB THEORIE

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "DESIGN & WEB THEORIE"

Transcriptie

1 DESIGN & WEB THEORIE Hoofdstuk 1: Vorm en Afmeting 1.1 Uitgangspunt voor elk onderwerp Als je een ontwerp gaat maken moet je in de eerste plaats met twee dingen rekening houden: 1. De vorm van je ontwerp, dus vierkant, langwerpig, rond, zeshoek etc. 2. De afmeting, dus hoe groot het wordt. 1.2 Zijn Vorm en Afmeting al vastgesteld? Hoe de opmaak moet worden, is vaak van tevoren al bekend. Denk maar aan een envelop: het adres moet op de goede plek staan en je kan 'm langs de boven- of zijkant dichtvouwen. TNT post wordt er niet blij van als je een envelop ontwerpt waarbij het adres op de achterkant moet staan! Als je iets ontwerpt dat geprint moet worden is het handig om de papierformaten te kennen. Deze zijn overal ter wereld bekend, bestudeer de afbeelding met A0 t/m A8. Als je goed kijkt, zie je dat A4 hetzelfde is als 2x een A3-tje. Een A5 is een half A4-tje, etc. We rekenen altijd in mm.

2 1.3 Printen Waarmee ga je het straks printen en waarop? Wat kan deze printer eigenlijk? Wat zijn de (on)mogelijkheden? Belangrijk daarbij is: 1. het aantal kleuren 2. het aantal DPI (dots per inch) 3. de marges (= zijn de randjes wit aan de buitenranden van het papier)de printer kan de marges niet printen hou het randje dus leeg in je ontwerp. De meeste inkjet printers hebben inktcartridges (patronen) voor 3 kleuren, en een zwarte. Veel moderne consumenten printers hebben twee patronen voor zwart. Een daarvan is dan voor zwarte tekst, en de andere (grotere) voor zwarte vlakken in bijvoorbeeld een afbeelding. Zo raakt je zwarte inkt niet al te snel op. 1.4 Kleurruimte Grafische bestanden kunnen op dus verschillende manieren hun kleuren vastleggen. Dit noemen we de kleur-ruimte, ofwel color space De vier kleuren die printers kunnen maken zijn: CYAN (cyaan, een soort blauw) MAGENTA (een soort roze/rood) YELLOW (geel) KEY (zwart) Alle andere kleuren die gedrukt worden zijn dus mengkleuren van deze vier. Dit noemen we CMYK, het is de standaard de drukkerswereld. Het beeldscherm Voor beeldschermen geldt dat ze als basis slechts drie kleuren kennen: RED (rood) GREEN (groen) BLUE (blauw) Facts 50% van een inkjet cartridge bestaat uit water. De rest is pigment en chemicaliën. De retail van inkt kost meer dan de meeste vloeistoffen op aarde, inclusief olie! De kosten van een liter HP inkt zijn ongeveer 1785,-

3 SOORTEN RESOLUTIES 1.5 Resolutie Een beeld is opgebouwd uit puntjes, ofwel dots. Iedere dot is dus of rood, of groen, of blauw. Alle andere kleuren zijn ook hier mengkleuren. Afbeeldingsresolutie Beeldschermresolu>e Hoe scherp een beeldscherm het beeld noemen we de resolu+e. We drukken beeldschermresolu>e uit in pixels. In de eerste van 2012 was 1280x1024 pixels een gangbare resolu>e voor computers. Beeldschermresolutie 1200x800 is dan breedbeeld, de hoogte is dan naar verhouding kleiner dan de breedte. AIeeldingsresolu>e Foto s en aieeldingen hebben ook een eigen resolu>e. Deze drukken we uit in dpi, ofwel dots per inch. Dit betekent hoeveel beeldpuntjes er op een inch (2,54 cm) passen. 1. AIeeldingen die voor beeldscherm gemaakt zijn (web, in programma s, etc.) hebben al+jd een resolu+e van 72 dpi. 2. AIeeldingen die voor drukwerk bedoeld zijn moeten 300 dpi zijn. Je ziet dat de a7eeldingsresolu+e voor afdrukken hoger moet zijn. Als je een aieelding van 72 dpi opblaast (uitvergroot) zul je zien dat deze lelijk en korrelig wordt. Bij een aieelding van 300 dpi is dit minder. Hoe hoger het aantal dpi s, hoe groter de a7eelding op je beeldscherm wordt. Hieronder zie je een voorbeeld van dit verschijnsel. 300 dpi, 109 mm x 152 mm (A6) 1287 pixels X 1795 pixels 72 dpi, 109mm X 152 mm (A6) 431 pixels X 309 pixels

4 1.6 Financiën Financiën zijn geldzaken. Daarbij kun je je het volgende afvragen: Wat kost dat nou? Is groter en duurder echt beter? Hoeveel heeft de klant ervoor over? Maken wij er dan winst of verlies op! Een standaard vorm is veel goedkoper dan een ingewikkelde, omdat het papier speciaal gesneden moet worden. 1.7 Het Esthetisch Aspect Het woord esthetisch betekent eigenlijk wat over het algemeen als mooi wordt beschouwd. Hoe mooi zijn de vorm en de afmeting van je ontwerp? Maak je een agenda, dan is het wel belangrijk dat de vorm niet te groot en niet te klein is. Maar ze zijn niet allemaal even groot! Hoe groot is nog handig? Passen de tekst en de plaatjes er dan ook goed in? Als ik een nieuwe stoel ontwerp, dan vindt men die vaak niet mooi als ie vijf poten heeft. Een kip met een blauwe snavel is ook niet esthetisch.

5 Hoofdstuk 2: Koppen en tekstblokken 2.1 Evenwicht en Harmonie In een goed ontwerp maak je een evenwicht tussen de verschillende elementen. Het moet een gevoel van harmonie oproepen, het gevoel dat zegt: het klopt! Om dit te bereiken, moet je de elementen goed plaatsen. We gaan kijken naar verschillende manieren om een kop te plaatsen op papier. Welke stemming roept het op? 2.2 Uitlijnen Het links of rechts uitlijnen, of het centreren van de kop of tekst, heeft een groot effect. Je kan een woord ook horizontaal, verticaal of met een golfje vormgeven. Kijk maar eens naar deze voorbeelden. 2.3 Evenwicht en effect Als je een kop combineert met een afbeelding of een tekstblok, moet de kop in evenwicht zijn met het papierformaat en de andere elementen. Het ontwerp zorgt dan voor een optimaal effect bij de lezer 2.4 Grootte Je kunt de grootte, de hoek en de richting van de elementen veranderen om de elementen onderling in evenwicht te brengen.

6 Hoofdstuk 3: Lettertypes 3.1 Soorten lettertypes Er zijn vele duizenden lettertypes, maar we verdelen ze onder in maar twee groepen: 1. tekstletters 2. fantasieletters Het belangrijkste verschil is de grootte: de fantasieletters zijn niet leesbaar / bruikbaar onder een grootte van ongeveer 14-punts. Tekstletters vormen het grootste deel van de tekst en worden dan gebruikt in 8-14 punts grootte. 3.2 Met en zonder schreef Een lettertype met schreef (Engels:serif fonts) herken je aan de kleine horizontale streepjes aan de uiteinden. Schreefloze lettertypes (sans-serif fonts) zijn moeilijker te lezen dan die met schreef. Daardoor zijn ze meer geschikt voor een wat kortere tekst. Ook worden ze gebruik bij wat minder zakelijke teksten. Boeken en dergelijke worden meestal in serif uitgegeven. Het oog heeft steun aan de schreefjes onderaan de letters, als er lange regels tekst op papier staan. 3.3 Hoogte en Breedte Bij sommige lettertypes is elke letter even breed, zoals bij Courier en Consolas. We noemen dat fixed-width of monospaced. Dat is handig bij bijvoorbeeld programmeerwerk. Als letters van hetzelfde font een andere breedte hebben, noemen we dat variable width of proportioneel. Dan neemt bijvoorbeeld de 'i' minder ruimte in beslag dan de 'm'. De meeste fonts zijn proportioneel.

7 3.4 Effect van het lettertype op de lezer De keuze van het juiste lettertype heeft flinke gevolgen voor de lezer. Voor het gevoel dat hij erbij krijgt. Het is de kunst het gevoel en het lettertype op elkaar af te stemmen. LETTERTYPE Een tekst die voor bejaarde lezers bedoeld is zou het beste een groot, klassiek lettertype met schreefletters krijgen. Een tekst voor jongeren mag een vlotte letter voor kopjes hebben. Een kleine lettergrootte straalt zelfvertrouwen uit. Sommige lettertypes kunnen ook als saai of standaard overkomen, wat tot gevolg kan hebben dat de lezer sneller de aandacht verliest. 3.5 Variaties en aanpassingen Je kunt extra variatie aanbrengen in een lettertype door: Een normale, vette (bold), cursieve (schuin, italic) of vet-cursieve lettersoort. De interlinie of regelafstand, de witte ruimte tussen twee regels (line-spacing) Letter-spatiëring: de witte ruimte tussen twee letters.

8 Hoofdstuk 4: Kleur 4.1 Kleurpsychologie Kleur heeft veel effect op degene die het ontwerp bekijkt. Bestudeer de afbeelding hiernaast eens om te zien wat verschillende kleuren kunnen uitstralen. Weet je trouwens waarom de meeste logo s van fast-food ketens rood met geel zijn, zoals McDonald s en Burger King? Geel wekt eetlust op en rood staat voor snelheid. De kleur geel is ook de meest intense kleur die er bestaat. Hij valt dus onwijs op! De combinatie geel-blauw zie je vaak in combinatie met goedkope, betaalbare winkelketens als IKEA en Lidl. 4.2 Kleuren combineren Als je de ene kleur naast de andere zet, kun je een aantal effecten oproepen: harmonie: kies kleuren die dicht bij elkaar op de kleurencirkel liggen. spanning: kies kleuren die tegenover elkaar op de kleurenkaart liggen.

9 4.3 Contrast Veel contrast is witte letters op een zwarte achtergrond. Weinig contrast is gele letters op een witte achtergrond. Contrast heeft een direct effect op de leesbaarheid. 4.4 Plaats in de ruimte Een lichtere kleur geeft het effect van dichterbij, terwijl een donkerder kleur het effect van verder weg geeft. Door de pijlen en woorden in dit logo wordt dat nog eens versterkt. 4.5 Warm en koud Heel belangrijk is of een ontwerp warm of koud aanvoelt. Warmere kleuren hebben meer rood. Koudere kleuren meer blauw. 4.6 Effectwoorden Met kleur kun je woorden een extra effect geven. Bekijk de vier voorbeelden daarvan hieronder eens.

10 Hoofdstuk 5: Grafische bestanden 5.1 Native en non-native In de IT zijn er ontzettend veel verschillende soorten grafische bestanden. Deze kunnen we onderverdelen in twee groepen: native en non-native (universeel). Native Een native bestand kun je alleen openen met het bijbehorende programma. Bijvoorbeeld, een bestand met lagen dat in Photoshop gemaakt is, wordt een PSD bestand. Non-native Een non-native bestand is een bestand dat je met alle programma s kunt openen. Een JPG is een afbeelding die je ook met andere programma s en op andere apparaten kunt openen. Als je van een PSD een JPG maakt verlies je wel alle informatie over lagen en bewerkingen. 5.2 Bestandstypes die je moet kennen Native File Formats PSD : Adobe Photoshop AI : Adobe Illustrator XCF : Gimp Universele grafische formaten JPG: Geschikt voor foto's PNG: Altijd geschikt behalve voor foto's, kan transparant zijn. GIF: De voorloper van PNG, kan ook transparant zijn. BMP: Typisch Windows, niet voor internet geschikt. Vector formaat SVG: Vectortekeningen. Er zijn ook belangrijke verschillen in kwaliteit tussen grafische bestandstypes. Dit heeft vooral te maken met compressie. Dit leer je bij ITTL in klas 4.

11 Hoofdstuk 6: Het web 6.1 Geschiedenis van het web Het gaat hier te ver om een uitvoerige geschiedenis van het wereldwijde web te geven. We beperken ons daarom tot een aantal hoogtepunten die voor jullie belangrijk zijn Tim Berners-Lee startte de nieuwsgroep alt.hypertekst. De technische mogelijkheid voor internet werd al eerder ontwikkeld door het Amerikaanse leger. Hij was de eerste die documenten via hypertekst aan elkaar linkte De broncode van Internet wordt door Tim Berners-Lee vrijgegeven. Iedereen mag en kan er nu gebruik van maken. In hetzelfde jaar wordt HTML ontwikkeld. Dit is de programmeertaal voor webpagina s die jullie later in IT klas 3 gaan leren De zoekmachine Yahoo! wordt gebouwd door David Filo en Jerry Yang, twee studenten van de Stanford University. Hij heette oorspronkelijk Jerry s Guide to the World Wide Web. De naam Yahoo staat voor Yet Another Hierarchical Officious Oracle. Yahoo is volgens diverse bronnen vandaag de dag nog steeds de vaakst bezochte pagina op het internet. In october van 1994 lanceert president Bill Clinton whitehouse.gov, de Amerikaanse regering gaat dus online! 1995 Amazon.com wordt gelanceerd, Amazon was de eerste grote online winkel waar je o.a. kleding, cd s meubels, electronica, etc. kunt kopen. Amazon bestaat nog steeds! Ook komt Microsoft in 1995 met het programma Internet Explorer, een programma waarmee je op het web kunt surfen Google opent zijn eerste kantoortje in een garage in Californie MySpace wordt gestart en is de eerste sociale netwerksite. MySpace heeft zo n 100 miljoen gebruikers. Het is de voorloper van Hyves en Facebook. Vandaag de dag wordt MySpace vooral door bands, muzikanten, fotografen en nerds gebruikt In het jaar 2000 bestaan er zo n 20 miljoen websites In 2004 bedacht Mark Zuckerberg de vriendensite The Facebook. Aanvankelijk konden alleen studenten van Harvard College lid woorden, later voegden ook andere Amerikaanse universiteiten zich toe. In december 2004 had Facebook (ze lieten het woordje The vallen omdat dat beter klonk) al 1 miljoen leden. In 2007, drie jaar later, telde Facebook 50 miljoen gebruikers. Over het ontstaan van Facebook is een ontzettend leuke film gemaakt, die heet The Social Network. Warm aanbevolen om te kijken! 2005 YouTube wordt gelanceerd. Een online platform waarop iedere internetgebruiker video s kan bekijken en zelf kan uploaden. YouTube is een van de eerste WEB 2.0 voorbeelden. Hier breekt een nieuw tijdperk voor het internet aan Facebook komt met een Nederlands platform. Wereldwijd heeft Facebook zo n 100 miljoen gebruikers. Het aantal is dus sinds 2007 verdubbeld. Als je geïnteresseerd bent moet je op Wikipedia eens opzoeken hoeveel leden Facebook nu heeft. Wikipedia is een wereldwijde encyclopedie die door de gebruikers gevuld wordt met informatie. Hele knappe mensen controleren bij Wikipedia of de door gebruikers geplaatste informatie relevant is, en of het wel klopt. Het idee voor Wikipedia ontstond al in het jaar In 2008 waren er al 10 miljoen artikelen geplaatst.

12 6.2 De overgang naar Web 2.0 Vanaf 2006 wordt het web steeds interactiever. Er duiken diverse online diensten op die het mogelijk maken om zelf websites, blogs en wiki s te beheren. Ook worden vriendensites Hyves en Facebook steeds algemener. Bijna iedereen doet er aan mee. Of je nu YouTube, Wordpress, bol.com, ebay, Amazon, Tumblr, StumbleUpon, Flipboard, Instagram, Spotify, Twitter, What s-app of Ping gebruikt je bent een gebruiker van WEB 2.0. Met WEB 2.0 bedoelen we het nieuwe internet, het internet waarop de gebruikers zelf gemakkelijk informatie kan plaatsten, van commentaar kan voorzien en kan delen met vrienden. Voor 2005 was het web vooral een eenrichtingsverkeer omgeving. Je kon er dingen op opzoeken en eraf halen, maar zelf sites bouwen was alleen weggelegd voor een kleine groep mensen. 6.3 Meerdere platforms Het internet wordt met de komst van smartphones ook mobiel. Dat betekent dat mensen online (op het web) kunnen wanneer ze willen. In 2009 komt Apple met de ipad en IOS, het besturingssysteem voor draagbare apparaten, en komen er tablets van diverse merken op de markt. Android is een besturingssysteem dat op apparaten van diverse fabrikanten kan draaien. Bijvoorbeeld Samsung, Sony, etc. Anno 2012 is iedereen met een smartphone of tablet 24 uur per dag online! Dit alles betekent dat, wanneer je een website gaat bouwen, je rekening moet houden met het feit dat hij op verschillende apparaten moet werken. Hij moet er dus ook netjes uitzien op allerlei verschillende beeldschermen. Het ontwikkelen voor een brede groep apparaten noemen we cross-platform ontwikkelen. Als we de term WEB 2.0 gebruiken, dan bedoelen we dus dat het internet interactief is. Iedere gebruiker kan stukjes bijdragen aan het internet. Door te Liken, een blog te starten, foto s te delen, afspeellijsten op YouTube te maken, je mening te geven op een forum, etc. Meer over online diensten vind je in hoofdstuk 6.4.

13 6.4 Verschillende soorten websites We kunnen die miljoenen websites die er bestaan onderverdelen in verschillende categorieën. Het is goed om te weten met wat voor soort site je te maken hebt als je op Internet zoekt. DE INFORMATIEVE SITE Dit soort websites hebben vaak vaste content (inhoud) die op een vaste plaats staat. Websites van consumenten producten zijn een mooi voorbeeld van informatieve sites. Denk bijvoorbeeld aan Sony.nl. Natuurlijk zijn er ook informatieve sites die bedoeld zijn om iets van te leren, Howstuffworks.com is daar een mooi voorbeeld van. DE WEBWINKEL Webwinkels zoals Amazon.com, wehkamp.nl en bol.com herken je meteen. Je kunt zoeken op categorie of op trefwoord. Je kunt artikelen in je winkelmandje plaatsen en online afrekenen zodat de gekochte spullen thuis worden bezorgd. Gangbare manieren om online te betalen zijn: Creditcard Paypal (een soort online bankrekening) ideal HET BLOG Het woordje blog is een verbastering van weblog. Een log of logboek is een soort van dagboek waarin men bijhoudt wat je hebt gedaan. Een blog is dus een online dagboek. Je herkent een blog doordat er altijd redelijk korte berichten onder elkaar staan. Het nieuwste bericht staat altijd bovenaan, daaronder de op een na nieuwste. Er staat ook vaak een datum boven het bericht van wanneer het geplaatst is. Op een blog vind je ook vaak categorieën die je kunt aanklikken. Je kunt gratis een blog bouwen op Wordpress.com, Blogger, web-log.nl, etc. Ook Tumblr is een gratis blog dienst. Hier kun je echter alleen foto s en korte tekst plaatsen. Het is een soort light-versie van Wordpress. Veel websites gebruiken de techniek van bloggen voor andere doeleinden. Op geenstijl.nl kun je humoristische artikelen lezen over zaken die in het nieuws zijn. Op digitanis.com vind je het blog van meneer Tanis. Hij gebruikt de blogsoftware om huiswerk, opdrachten en uitleg voor zijn leerlingen online te zetten. DE PROFIELSITE Op een profielsite kun je lid worden en vrienden toevoegen. Je kunt je eigen profielpagina maken met informatie en foto s over jezelf. Je kunt berichtjes achterlaten bij vrienden en mensen uitnodigen voor evenementen. De bekendste zijn Facebook, Hyves en MySpace. HET FORUM Een forum is een omgeving waar mensen kunnen discussiëren over een onderwerp dat hen interesseert. Veel gamers gebruiken ook forums om over games te praten, fotografen hebben forums over lenzen en apparatuur en mensen die een Skoda hebben kunnen met andere Skodarijders praten en ervaringen uitwisselen. Forums zijn een hele handige manier om antwoord op je vragen te krijgen en mensen met gelijke interesses te ontmoeten.

14 6.5 Locaties; Hoe werkt het internet? Het internet is eigenlijk het grootste netwerk van computers ter wereld. Een netwerk is een verzameling computers/apparaten die met elkaar verbonden zijn. Dit kan door middel van snoeren of draadloos. Stel jezelf alle computers ter wereld voor en probeer tussen al deze apparaten een lijn te trekken. Je krijgt dan een bijna oneindig spinnenweb! Dat noemen we het internet, ofwel het wereldwijde web (WWW). Een website wordt altijd ergens gehost. We zeggen vaak, dat staat op Internet. We bedoelen dan eigenlijk dat die website, of die bestanden, ergens ter wereld op een PC staan. Het internet maakt het mogelijk om die informatie te bekijken. De PC waarop een website draait noemen we de server. Google is op dit moment s werelds grootste zoekmachine. Alle informatie die Google heeft staat ook ergens opgeslagen, namelijk op een server. Google heeft verschillende server parks in de wereld. Als je iets opslaat op Dropbox, dan staat dat dus op computers van Dropbox. Die computers, servers, staan ergens in een gebouw, ergens op de wereld. De werkelijke locatie van onze bestanden of de informatie de we raadplegen weten we in de praktijk niet eens. Hierboven zie je een klein deel van Google s server ruimte. Hieronder zie je op de wereldkaart de server parks van Google.

15 6.6 Wat is de Cloud? DE CLOUD De laatste jaren hoor je veel over Cloud Computing. Met de cloud (wolk) bedoelen we een plek op internet waar jouw data opgeslagen staat. Data kan zijn: je PowerPoints, Wordbestanden, Spreadsheets, agenda, adresboek, etc. Meestal staan deze zaken op je eigen PC of laptop. Als je ze dan ergens anders wilt gebruiken, bijvoorbeeld op school, dan moet je ze meenemen op een USB-stick of iets dergelijks. Als je zorgt dat jouw data in de cloud staat, dan kun je er vanaf de meeste apparaten met Internetverbinding gewoon bij. De afbeelding hieronder geeft schematisch weer wat de cloud is. Bij cloud computing staat de informatie dus niet meer op je apparaat, maar is in de wolk opgeslagen. Je kunt de wolk ook vanaf andere apparaten bereiken. Je bent dus niet meer afhankelijk van je eigen pc thuis. Een heel bekend voorbeeld van Cloud Computing is Dropbox. Ook de ELO die we op school gebruiken is een soort van cloud. 3.5 Variaties en aanpassingen Je hebt in deze reader geleerd over de verschillende soorten websites, wat internet precies is en diensten. Vaak als we voor school dingen opzoeken gebruiken we Google. Onthoud dat informatie niet op Google staat, maar op een website die Google gewoon weet te vinden. Websites worden altijd door mensen gemaakt, en mensen maken fouten. Niet alle informatie die je op het web vindt is dus betrouwbaar! Wikipedia is een encyclopedie die door haar gebruikers gevuld is met informatie. Die is nooit 100% betrouwbaar. Algemene tips voor het zoeken en gebruiken van informatie op internet: Raadpleeg altijd meerdere bronnen Als meerdere bronnen hetzelfde antwoord geven op jouw zoekvraag, dan is die informatie betrouwbaarder. Wat is het belang van de maker van de site? Op de Canon website zul je alleen maar lezen hoe geweldig Canon camera s zijn. Als je op kieskeurig.nl de reacties van echte gebruikers leest krijg je een eerlijker beeld. Rechten - wiens eigendom is het? Als je plaatjes, foto s, muziek, filmpjes gebruikt voor je werk of school, bedenk dan wie het heeft gemaakt. Vermeld altijd de bron van de gebruikte informatie. Je mag niet zomaar alle data kopieren. Als je wilt voorkomen dat je beschuldigd wordt van plagiaat, gebruik dan rechtenvrije muziek en foto s. Rechtenvrij materiaal Op YouTube kun je niet zomaar meer bekende muziek onder je eigen filmpjes zetten. Je krijgt dan bericht van YouTube dat je materiaal hebt gebruikt waarvan jij niet de rechten bezit. Kijk eens op icompositions.com voor rechtenvrije muziek. Ook plaatjes en foto s mag je niet zomaar overnemen, op istockphoto.com kun je plaatjes vinden die je wel mag gebruiken tegen betaling.

Design & Ontwerp Theorie voor klas 3. 1 Vormen & Afmetingen. 1.1 Zijn Vorm & Afmetingen al vastgesteld? 1.2 De Printer. 1.

Design & Ontwerp Theorie voor klas 3. 1 Vormen & Afmetingen. 1.1 Zijn Vorm & Afmetingen al vastgesteld? 1.2 De Printer. 1. Design & Ontwerp Theorie voor klas 3. Als je een ontwerp gaat maken moet je in de eerste plaats met twee dingen rekening houden: de vorm van je ontwerp (bijvoorbeeld: vierkant, langwerpig, rond, zeshoek)en

Nadere informatie

Design Theorie voor 3-ICT Vormen en Afmetingen

Design Theorie voor 3-ICT Vormen en Afmetingen Design Theorie voor 3-ICT Vormen en Afmetingen Als je een ontwerp gaat maken moet je in de eerste plaats met twee dingen rekening houden: de vorm van je ontwerp (bijvoorbeeld: vierkant, langwerpig, rond,

Nadere informatie

illustrator Alleen een hands- on.. LESBRIEVEN

illustrator Alleen een hands- on.. LESBRIEVEN illustrator LESBRIEVEN HANDS- ON: OPDRACHTEN: SITE MET ALLE OEFENINGEN VOORKENNIS: PLAATSEN WEBINHOUD GEBRUIK FLASH Adobe illustrator Hét pakket uit de Adobe- suite om vector- a?eeldingen mee te bewerken

Nadere informatie

Social Media. De definitie

Social Media. De definitie Social Media De definitie Sociale media is een verzamelbegrip voor online platformen waar de gebruikers, zonder of met minimale tussenkomst van een professionele redactie, de inhoud verzorgen. Hoofdkenmerken

Nadere informatie

Theorie Toets 1 voor Klas 3

Theorie Toets 1 voor Klas 3 Theorie Toets 1 voor Klas 3 - Pagina 1 Theorie Toets 1 voor Klas 3 Theorie Schrijven voor Print & Web Een goede tekst maken is moeilijk. Tekst-schrijver is daarom ook een beroep. Tekst-schrijvers schrijven

Nadere informatie

Basisbegrippen i.v.m. kleur op beeldschermen, afbeeldingsformaten en resoluties

Basisbegrippen i.v.m. kleur op beeldschermen, afbeeldingsformaten en resoluties Basisbegrippen i.v.m. kleur op beeldschermen, afbeeldingsformaten en resoluties Kleurdiepte De hoeveelheid kleurinformatie die een pixel op een beeldscherm kan bevatten wordt bepaald door de bitdiepte.

Nadere informatie

Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO. Opdracht

Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO. Opdracht Digitaal printen binnen Grafimedia VMBO Opdracht Theorie Opdrachtkaart DR-06-13-01 Voorkennis Je kunt: De digitale printer instellen (papiersoort en papierformaat) Een aantal afdrukken maken op de digitale

Nadere informatie

VNFE Digitale Workshop. Voorjaar 2006

VNFE Digitale Workshop. Voorjaar 2006 VNFE Digitale Workshop Voorjaar 2006 Doel van de Workshop Basisbegrippen digitale fotografie Theorie Camera Verwerking Mix van uitleg discussie uitproberen Poging de nieuwsgierigheid te prikkelen Stel

Nadere informatie

Inhoudstafel INTERNET

Inhoudstafel INTERNET Inhoudstafel 1. Inhoudstafel blz.1 2. Begroeting en inleiding blz.2 3. Hoe is internet begonnen? Blz.3 4. Internet sneller dan de post Blz.4 5. De evolutie blz.5 6. Wat kunnen we doen op internet? blz.6

Nadere informatie

De Valkeniers. Handleiding DeValkeniers.nl voor leiding, bestuur en andere redacteuren. Versie 1.0. Door Iwan, Jarno, Iris en Erik

De Valkeniers. Handleiding DeValkeniers.nl voor leiding, bestuur en andere redacteuren. Versie 1.0. Door Iwan, Jarno, Iris en Erik De Valkeniers Handleiding DeValkeniers.nl voor leiding, bestuur en andere redacteuren Versie 1.0 Door Iwan, Jarno, Iris en Erik DeValkeniers.nl Handleiding Redacteur DeValkeniers.nl 1 Inhoud DeValkeniers.nl

Nadere informatie

IK MAAK FOTO S, MAAR WAT KOMT ER BIJ KIJKEN?

IK MAAK FOTO S, MAAR WAT KOMT ER BIJ KIJKEN? IK MAAK FOTO S, MAAR WAT KOMT ER BIJ KIJKEN? Wat je moet weten om foto s te maken en te bewaren Objectief, vereniging voor vrijetijdsfotografie 5 september 2017, Paul van der Zwan INHOUD Opslag foto s

Nadere informatie

Wanneer je de Apps installeert via de Ipad, vergeet ze dan zeker niet te synchroniseren via itunes met je pc of omgekeerd.

Wanneer je de Apps installeert via de Ipad, vergeet ze dan zeker niet te synchroniseren via itunes met je pc of omgekeerd. Interessante Apps voor de ipad! Wat zijn Apps? Apps = Applications (toepassingen) Applicaties voor mobiele telefoons (iphone) en tablets (ipad) met internetverbinding. Deze Apps zijn verkrijgbaar via de

Nadere informatie

HOE AANLEVEREN? > Beeldresolutie De resolutie van de beelden is fundamenteel voor kwaliteitsdrukwerken.

HOE AANLEVEREN? > Beeldresolutie De resolutie van de beelden is fundamenteel voor kwaliteitsdrukwerken. HOE AANLEVEREN? Het maken en aanleveren van je ontwerp Bij het maken van een ontwerp komt toch wat meer kijken dan je op het eerste gezicht zou denken. Drukklare bestanden moeten namelijk aan een aantal

Nadere informatie

WHAT S HAPPENING 2013

WHAT S HAPPENING 2013 WHAT S HAPPENING 2013 INTERNETGEBRUIK PASSIEF INTERNETGEBRUIK Welkom bij dit onderzoek. Eerst willen we je wat vragen over jouw internetgebruik. Geef van de volgende zaken aan in hoeverre jij dit wel/niet

Nadere informatie

Internet bestaat uit miljoenen computers over de gehele wereld.

Internet bestaat uit miljoenen computers over de gehele wereld. Internet Internet bestaat uit miljoenen computers over de gehele wereld. Om de webpagina s te openen is een internet-browser of kortweg browser nodig. De bekendste zijn INTERNET EXPLORER, GOOGLE CHROME

Nadere informatie

Grafische Instructie. Drukklaar aanleveren. snijtekens afloop milimeter Photohop InDesign printer drukwerk Pantone raster cmyk

Grafische Instructie. Drukklaar aanleveren. snijtekens afloop milimeter Photohop InDesign printer drukwerk Pantone raster cmyk Drukwerk Drukraster snijtekens afloop milimeter Photohop InDesign printer drukwerk Pantone raster cmyk PDF afdrukken pre-flight koppelingen dtp kleuren Druk klaar aanleveren Druk klaar aanleveren betekend

Nadere informatie

In de volgende vragen zal je bevraagd worden over verschillende aspecten van digitale media en digitale apparaten, waaronder PC's, laptops,

In de volgende vragen zal je bevraagd worden over verschillende aspecten van digitale media en digitale apparaten, waaronder PC's, laptops, In de volgende vragen zal je bevraagd worden over verschillende aspecten van digitale media en digitale apparaten, waaronder PC's, laptops, notebooks, smartphones, tablets, mobiele telefoons zonder internet,

Nadere informatie

Online banner ontwerp via UBA website www.banners.uba.be

Online banner ontwerp via UBA website www.banners.uba.be Online banner ontwerp via UBA website www.banners.uba.be Banner Via www.banners.uba.be willen we de UBA secties de gelegenheid geven op een eenvoudige manier zelf een banner te ontwerpen en tegen een gunstige

Nadere informatie

Opdrachten Social Media. Periode 1 deel 1

Opdrachten Social Media. Periode 1 deel 1 Opdrachten Social Media Periode 1 deel 1 Opdracht 1 Je werkt in tweetallen Kijk eerst welk profiel het beste bij jou past en werk alleen de opdracht voor dat profiel uit. Houd er rekening mee dat je later

Nadere informatie

Opstart document 8 FEBRUARI v1.24

Opstart document 8 FEBRUARI v1.24 Opstart document 8 FEBRUARI v1.24 pagina 1 Welkom In dit document vind je stap voor stap instructie hoe je jouw eigen site kunt indelen, wat je moet verzamelen en natuurlijk hoe je uiteindelijk zelf jouw

Nadere informatie

Mobiele technologie zorgt ervoor dat je met een smartphone en tablet en draadloos op een laptop of computer kunt werken.

Mobiele technologie zorgt ervoor dat je met een smartphone en tablet en draadloos op een laptop of computer kunt werken. Informatie- en communicatietechnologie Informatie- en communicatietechnologie (ICT) is de techniek om informatie te verzamelen, op te slaan, weer te geven en uit te wisselen. Dit kan door geluid, tekst,

Nadere informatie

Over DPI, kijkafstanden en meer dingen die te maken hebben met afdrukken

Over DPI, kijkafstanden en meer dingen die te maken hebben met afdrukken Over DPI, kijkafstanden en meer dingen die te maken hebben met afdrukken Wanneer je fotografeert, dan kom je thuis met foto's op je geheugenkaartje. Je kunt dit netjes afwerken en op je Facebook of je

Nadere informatie

Werken met afbeeldingen in webpagina's

Werken met afbeeldingen in webpagina's Werken met afbeeldingen in webpagina's In webpagina's komen heel vaak afbeeldingen voor. Toch gaan webpagina's helemaal anders om met afbeeldingen dan bijvoorbeeld een PowerPoint-presentatie of een Word-document.

Nadere informatie

Grafische Instructie. Adobe Illustrator. Adobe Apple Illustrator Pentool selectie openen vector zoom selecteren document

Grafische Instructie. Adobe Illustrator. Adobe Apple Illustrator Pentool selectie openen vector zoom selecteren document Logo uitwerking Adobe Apple Illustrator Pentool selectie openen vector zoom selecteren document Illustraties maken menu palletten muis aanwijzer dtp kleuren Copyright juni 2013 Wytse Kloosterman Gewone

Nadere informatie

Stanley Sterken Mv1D taak 1.2.A4 - typografie boekje. bronnen:

Stanley Sterken Mv1D taak 1.2.A4 - typografie boekje. bronnen: 16 1 Stanley Sterken Mv1D taak 1.2.A4 - typografie boekje bronnen: http://nl.wikipedia.org/wiki/carol_twombly http://en.wikipedia.org/wiki/myriad_pro 15 sieraden. Twombly volgde en voltooide haar opleiding

Nadere informatie

Soms ziet u, in de zoektocht naar een nieuwe printer, door de bomen het bos niet meer. De keuze is enorm. Bovendien lopen mogelijkheden en prijzen zeer uiteen. Best moeilijk dus om een printer te kiezen

Nadere informatie

C M Y K 59 0 100 7 C M Y K 0 0 0 100

C M Y K 59 0 100 7 C M Y K 0 0 0 100 Kazou Het Logo LOGO MS OFFICE Logo KAZOU - Nationaal Gebruik deze bestanden voor MS office (Word, PowerPoint, Excel) TIFF HET LOGO Kleuren specificaties KLEURSPECIFICATIES A_LOGO_NEG_BW.tif A_LOGO_NEG_Gray.tif

Nadere informatie

Guy Coenen. 10 Tips om online geld te verdienen met freelance thuiswerk

Guy Coenen. 10 Tips om online geld te verdienen met freelance thuiswerk Guy Coenen 10 Tips om online geld te verdienen met freelance thuiswerk 2015 Inleiding Hoe kun je van huis uit geld verdienen met je computer? Wat zijn de beste manieren om freelance bij te verdienen? In

Nadere informatie

ACV HUISSTIJL HANDLEIDING

ACV HUISSTIJL HANDLEIDING ACV HUISSTIJL HANDLEIDING MAART 2015 INLEIDING In deze handleiding vind je alle informatie over de huisstijl van het ACV en het correcte gebruik van ons logo. Je vindt er richtlijnen voor een eenvormige,

Nadere informatie

Beter omgaan met YouTube: 5 Tips om jouw YouTube kanaal scherp in beeld te krijgen!

Beter omgaan met YouTube: 5 Tips om jouw YouTube kanaal scherp in beeld te krijgen! Beter omgaan met YouTube: 5 Tips om jouw YouTube kanaal scherp in beeld te krijgen! Inleiding Je kan er simpelweg niet meer omheen. Zodra je een zoekopdracht uitvoert op Google, verschijnen er video thumbnails

Nadere informatie

GEBRUIKERSHANDLEIDING ELBAPRINT SERVICE

GEBRUIKERSHANDLEIDING ELBAPRINT SERVICE Softwarevereisten Stap 1: Inloggen of een account aanmaken Stap 2: Etiketformaat kiezen Stap 3: Achtergrond kiezen of vanuit een onbedrukt etiket werken Stap 4: Uw gegevens importeren in de etiketten of

Nadere informatie

De Nieuwe Buren. Creatieve vrijheid

De Nieuwe Buren. Creatieve vrijheid De Nieuwe Buren Zoals al eerder gezegd, wij zijn De Nieuwe Buren B.V. Wij doen het graag een beetje anders. Iedereen die bij ons werkt zit nog op school. In 2007 zijn wij opgericht door het Mediacollege

Nadere informatie

Vakinhoudelijke uitwerking Keuzevak Vormgeven en typografie

Vakinhoudelijke uitwerking Keuzevak Vormgeven en typografie Vakinhoudelijke uitwerking Keuzevak Vormgeven en typografie Deze vakinhoudelijke uitwerking is ontwikkeld door het Redactieteam van de Schoolexamenbank vmbo voor dit profiel. De uitwerking heeft geen officiële

Nadere informatie

Afloop & Marges Hoe zit dat nu precies?

Afloop & Marges Hoe zit dat nu precies? Afloop & Marges Hoe zit dat nu precies? 2 Hier word m.b.v. een illustratie uitgelegd hoe je jouw bestand van afloop kunt voorzien en waar je rekening mee dient te houden zodat jouw bestand op correcte

Nadere informatie

HANDLEIDING Windows XP Deel 1

HANDLEIDING Windows XP Deel 1 HANDLEIDING Windows XP Deel 1 Bureaublad en Beeldscherm aanpassen Gemaakt door: De Spanjehelpdesk http://www.spanjehelpdesk.nl Voorwoord Windows XP is het besturingssyteem van uw PC. Het besturingssysteem

Nadere informatie

Wat is het en wat kun je ermee. Gerard Drent Drasco Webdiensten

Wat is het en wat kun je ermee. Gerard Drent Drasco Webdiensten Wat is het en wat kun je ermee Gerard Drent Drasco Webdiensten Wie ben ik? Gerard Drent Eigenaar van Drasco Webdiensten Maak websites voor het MKB en kleine ondernemers Ondersteuning Social Media Organiseer

Nadere informatie

Inhoud: Inleiding Paragraaf 1.1 Blz 2. Inleiding Paragraaf 2.2 Blz 3. Opgroeien met computers Blz 4,5,6. Computers op school Blz 7.

Inhoud: Inleiding Paragraaf 1.1 Blz 2. Inleiding Paragraaf 2.2 Blz 3. Opgroeien met computers Blz 4,5,6. Computers op school Blz 7. Inhoud: Inleiding Paragraaf 1.1 Blz 2. Inleiding Paragraaf 2.2 Blz 3. Opgroeien met computers Blz 4,5,6 Computers op school Blz 7. De toekomst en de pc Blz 8, 9 Nawoord Blz 10. Inleiding Paragraaf 1.1

Nadere informatie

CLOUD COMPUTING Falco, Goan & Wouter CURSUSAVOND. Teach-IT

CLOUD COMPUTING Falco, Goan & Wouter CURSUSAVOND. Teach-IT CLOUD COMPUTING Falco, Goan & Wouter CURSUSAVOND Teach-IT 1. INHOUDSTAFEL 1. INHOUDSTAFEL 1 2. Inleiding 3 2.1. Wat is een Cloud? 3 2.2. Voordelen? 3 2.3. Nadelen? 4 2.4. Wie gebruikt voornamelijk clouds?

Nadere informatie

Technische gids. voor datacommunicatie. met de klant

Technische gids. voor datacommunicatie. met de klant Technische gids voor datacommunicatie met de klant CONTINUGA nv -- STIJN STREUVELSLAAN 73 -- B-8501 HEULE Tel. 056 36 32 11 -- Fax 056 35 60 96 -- E-mail: sales@continuga.be -- www.continuga.be 09/2014

Nadere informatie

Smart filmen. Filmen met smartphone en tablet. Probeer het zelf!!!

Smart filmen. Filmen met smartphone en tablet. Probeer het zelf!!! Smart filmen Filmen met smartphone en tablet Vanavond 1. Introductie 2. Het filmen met een smartphone 3. Internet gebruik bij een smartphone 4. Zelf stoeien met smartphone filmen Werkwijze Houd het interactief

Nadere informatie

Online Marketing. Door: Annika Woud ONLINE MARKETING

Online Marketing. Door: Annika Woud ONLINE MARKETING Online Marketing Door: Annika Woud 1 Inhoudsopgaven 1 Wat is online marketing? 2 Hoe pas je online marketing toe op een website? Hoe pas je het toe? SEO Domeinnaam HTML Google Analytics Advertenties op

Nadere informatie

Windows 10. 2015 Training voor 50-plussers. PC50plus trainingen Eikbosserweg 52 1214AK Hilversum tel: 035 6213701 info@pc50plus.nl www.pc50plus.

Windows 10. 2015 Training voor 50-plussers. PC50plus trainingen Eikbosserweg 52 1214AK Hilversum tel: 035 6213701 info@pc50plus.nl www.pc50plus. 2015 Training voor 50-plussers PC50plus trainingen Eikbosserweg 52 1214AK Hilversum tel: 035 6213701 info@pc50plus.nl www.pc50plus.nl Windows 10 TRAINING VOOR 50- PLUSSERS Inhoud opgave. Pagina 01-0 7

Nadere informatie

Mediawijsheid: digitaal aan de slag in het onderwijs!

Mediawijsheid: digitaal aan de slag in het onderwijs! Mediawijsheid: digitaal aan de slag in het onderwijs! Informatie avond over mediawijsheid/sociale media op school Media zijn voor kinderen en jongeren de gewoonste zaak van de wereld. Ze nemen informatie

Nadere informatie

De tablet PC. Overwegingen bij de aanschaf van een tablet PC. De mogelijkheden op een rijtje.

De tablet PC. Overwegingen bij de aanschaf van een tablet PC. De mogelijkheden op een rijtje. De tablet PC Overwegingen bij de aanschaf van een tablet PC. De mogelijkheden op een rijtje. De beslissing is gevallen! Je wilt een tablet-pc gaan kopen. Maar dan volgt ogenblikkelijk de vraag: Wat voor

Nadere informatie

Inhoud Tip: doorzoek de elektronische versie van dit boek kosteloos op yin.do/5974c

Inhoud Tip: doorzoek de elektronische versie van dit boek kosteloos op yin.do/5974c Inhoud Tip: doorzoek de elektronische versie van dit boek kosteloos op yin.do/5974c Inleiding 10 Hoofdstuk 1: Wat is een weblog 12 Waarom een weblog 13 Wat kun je doen met een weblog 14 Dagboek 14 Hobby

Nadere informatie

Aanleverspecificaties

Aanleverspecificaties Om ervoor te zorgen dat jij super goed voor de dag komt met kwalitatief drukwerk is er een drukklaar bestand of ontwerp nodig. Jij zorgt voor het super bestand en SUPERDRUKKER regelt de rest. Om de kwaliteit

Nadere informatie

Instructies grafische bestanden

Instructies grafische bestanden Instructies grafische bestanden kwaliteit razend snel voordelig Beste klant, Gefeliciteerd met uw keuze voor de DeCDPerserij.nl! Met goed aangeleverde drukwerkbestanden kunnen wij de orderflow (en dus

Nadere informatie

Sssstttt!! Een geheim

Sssstttt!! Een geheim BLOGGEN WEBSITE BERICHTEN ZELF MAKEN HACKEN PASWOORD BLOKKEREN IDENTITEIT BINNENDRINGEN BLOKKEREN MSN CHATTEN ONLINE VIRUS KAPOT VIRUSSCAN BEVEILIGING PRIVACY FOTO VIDEO OPENBAAR KEUZES ONLINE DATEN CHATBOX

Nadere informatie

Algemene regels. Stappenplan webdesign

Algemene regels. Stappenplan webdesign Algemene regels Stappenplan webdesign Kleurengebruik Denk bij het maken van een website aan je kleurencombinaties. Gebruik niet meer dan 4 kleuren; Achtergrond; Heading/ Subheading; Platte tekst; Links.

Nadere informatie

Nieuws sites hebben een krantachtige vormgeving; de informatie staat voorop.

Nieuws sites hebben een krantachtige vormgeving; de informatie staat voorop. Be e ldsche rmvormge ving & We bde sign Doelstelling & Doelgroepverkenning Kijk naar verschillende websites om je doelgroep te verkennen. Ze hebben allemaal een andere doelstelling en roepen een bepaalde

Nadere informatie

Werkschrift : Hoe werk ik op WikiKids?

Werkschrift : Hoe werk ik op WikiKids? Werkschrift : Hoe werk ik op WikiKids? WERKBOEK WIKIKIDS Welkom bij het werkboek van WikiKids. In dit werkboek staan opdrachten waarmee je stap voor stap leert werken met WikiKids. Er staan 15 opdrachten

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 Wat zijn apps eigenlijk?

Hoofdstuk 1 Wat zijn apps eigenlijk? Hoofdstuk 1 Wat zijn apps eigenlijk? Welkom Wat goed dat je begonnen bent in dit boek! Het lijkt me heel leuk om samen met jou een app te maken. Als we alle stappen rustig doorlopen, heb je straks niet

Nadere informatie

Hoe maak ik een PowerPoint-presentatie?

Hoe maak ik een PowerPoint-presentatie? Hoe maak ik een PowerPoint-presentatie? 1) Je opent PowerPoint met dit icoontje. Je komt op dit scherm: Hier in deze balk zie je in het klein welke dia s je allemaal hebt. Je kan de volgorde ook veranderen

Nadere informatie

Je website is het centrum van al je online activiteiten. Dat werkt allerlei kanten op.

Je website is het centrum van al je online activiteiten. Dat werkt allerlei kanten op. Kathleenferrier.nl: het KF centrum online Handleiding voor de Blog & Nieuwssectie Je website is het centrum van al je online activiteiten. Dat werkt allerlei kanten op. Het is de plek waarvandaan mensen

Nadere informatie

Gebruikershandleiding websitebeheer m.b.v. Wordpress

Gebruikershandleiding websitebeheer m.b.v. Wordpress Gebruikershandleiding websitebeheer m.b.v. Wordpress Saft Websites Gebruikershandleiding Wordpress pag. 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave Inhoudsopgave Inleiding Inloggen in administratorgedeelte Informatie

Nadere informatie

- Gebruik je lijnen en strepen? Maak deze niet dunner dun 0,25. Geef negatieve lijnen tenminste een dikte van 0,5 pt.

- Gebruik je lijnen en strepen? Maak deze niet dunner dun 0,25. Geef negatieve lijnen tenminste een dikte van 0,5 pt. Display karton Display karton Display karton is het ideale materiaal om je winkel mee aan te kleden. Ons display karton bestaat uit een basis van gerecycled karton met een hoogwaardige witte papieren toplaag.

Nadere informatie

Een website omzetten naar WordPress

Een website omzetten naar WordPress 1 Een website omzetten naar WordPress Er zijn talloze programma s beschikbaar om websites te maken. In de titels Basisgids Websites maken met WordPress en Websites maken met WordPress voor senioren wordt

Nadere informatie

CLOUD COMPUTING. Wat is het? Wie zijn de aanbieders? Is het veilig? Wat kun je er mee? Robert K Bol PVGE Best

CLOUD COMPUTING. Wat is het? Wie zijn de aanbieders? Is het veilig? Wat kun je er mee? Robert K Bol PVGE Best CLOUD COMPUTING Wat is het? Wie zijn de aanbieders? Is het veilig? Wat kun je er mee? Robert K Bol PVGE Best Wat is Cloud computing? Computer proces op basis van gegevens opslag ergens in de wolken. Online

Nadere informatie

LinkedIn. Voor Utrechtse initiatieven die bekender willen worden

LinkedIn. Voor Utrechtse initiatieven die bekender willen worden LinkedIn Voor Utrechtse initiatieven die bekender willen worden Deze informatie is opgesteld door Team 2015 Utrecht om Utrechtse initiatieven te ondersteunen bij hun PR. We verwelkomen het gebruik van

Nadere informatie

PDF-WORKFLOW. Hogeschool Gent 2e kan grafische en reclame vormgeving Departement KASK academiejaar 2002-2003

PDF-WORKFLOW. Hogeschool Gent 2e kan grafische en reclame vormgeving Departement KASK academiejaar 2002-2003 PDF-WORKFLOW Hogeschool Gent 2e kan grafische en reclame vormgeving Departement KASK academiejaar 2002-2003 1.0 Wat is PDF? Portable Document Format Is het standaard formaat voor het uitwisselen van belangrijke

Nadere informatie

Handleiding Mijneigenweb.nl

Handleiding Mijneigenweb.nl Handleiding Mijneigenweb.nl Inhoud 1 Inloggen 2 Kleurenschema en lettertype 2.1 Kies een standaard kleurenschema 2.2 Kleurenschema en lettertypes aanpassen/ zelf samenstellen 3 Logo 4 Visual 4.1 Eigen

Nadere informatie

Posters maken in PowerPoint

Posters maken in PowerPoint Posters maken in PowerPoint Een mini handleiding Nieuwe Media Dienst 2009 http://www.ua.ac.be/icnmd 1. Algemeen Het printen van grote posters is een kostbare zaak en duurt lang. Om mislukkingen te vermijden

Nadere informatie

Handleiding Macromedia Contribute

Handleiding Macromedia Contribute Handleiding Macromedia Contribute Marcel Lemmen en Frank Coenders maart 2008 Handleiding Macromedia Contribute 1 Contribute in vogelvlucht Contribute werkt simpel en intuïtief. Het bewerken van een website

Nadere informatie

Even kijken waar wij staan?

Even kijken waar wij staan? Even kijken waar wij staan? Het is nieuw omarmen of verwerpen? Het is wel een beetje eng! Ik heb geen zin om via Facebook te vernemen dat iemand een moeilijke stoelgang heeft. Privé is Privé en dat blijft

Nadere informatie

Veilig internet. Hoofdstuk 1: Sociale media en devices

Veilig internet. Hoofdstuk 1: Sociale media en devices 1 Veilig internet #benikmediawijs? Hoofdstuk 1: Sociale media en devices Ken jij onderstaande programma s? (Omcirkel het de juiste naam.) Weet jij welke van onderstaande programma s sociale media zijn?

Nadere informatie

Posters maken in PowerPoint

Posters maken in PowerPoint Posters maken in PowerPoint Een mini handleiding Nieuwe Media Dienst 2005 http://www.ua.ac.be/icnmd 1. Algemeen Het printen van grote posters is een kostbare zaak en duurt lang. Om mislukkingen te vermijden

Nadere informatie

Friesland College Leeuwarden

Friesland College Leeuwarden Voorwoord In dit project laat ik zien wat de voor en nadelen zijn van werken in de Cloud. Ook laat ik zien hoe je met Google Drive kunt werken een totale beschrijving van aanmelden tot gebruiken en instaleren.

Nadere informatie

DRUKGEGEVENSPRODUCTIE VANUIT MICROSOFT POWERPOINT 2007

DRUKGEGEVENSPRODUCTIE VANUIT MICROSOFT POWERPOINT 2007 DRUKGEGEVENSPRODUCTIE VANUIT MICROSOFT POWERPOINT 2007 Deze gebruiksaanwijzing garandeert niet dat uw drukgegevens op de juiste wijze worden aangemaakt. Deze dient enkel als hulpmiddel. Wanneer u niet

Nadere informatie

Handleiding voor het maken van je eigen webpagina op de schoolsite

Handleiding voor het maken van je eigen webpagina op de schoolsite Waar gaat dit over? Handleiding voor het maken van je eigen webpagina op de schoolsite Hier leer je hoe je een eigen webpagina kunt maken op de site van de school. Op deze webpagina kun je vertellen wie

Nadere informatie

Grafisch ontwerp. Referenties. https://developers.google.com/webmasters/mobile-sites/ http://www.bluetrainmobile.com/mobile-showcase

Grafisch ontwerp. Referenties. https://developers.google.com/webmasters/mobile-sites/ http://www.bluetrainmobile.com/mobile-showcase Mobiel Datanose Op dit moment is mobiel datanose niet goed gedaan; je krijgt gewoon de site te zien zoals je het te zien krijgt op pc's of laptops. Maar vaak heb je het probleem dat je op je mobiel moet

Nadere informatie

Het is duidelijk waar je bent en waar je naartoe kunt gaan als je een link aanklikt.

Het is duidelijk waar je bent en waar je naartoe kunt gaan als je een link aanklikt. 1. Webshop Bol.com 1. Herkenbaarheid De site is duidelijk, je ziet linksboven Bol.com staan en er staan ook de speciaal geselecteerde spullen en de aanbiedingen. Je kan alleen niet zien van wie de website

Nadere informatie

Social Media, de basis

Social Media, de basis 1 Social Media, de basis Inhoud Doelstellingen Social Media Vormen van Social Media Tools social media Eigenschappen van de doelgroep Trends en ontwikkelingen Astrid Schiepers, www.donnadioggi.nl 2 Waarom

Nadere informatie

TYPISCHE KENMERKEN VAN EEN CLOUDDIENST

TYPISCHE KENMERKEN VAN EEN CLOUDDIENST TYPISCHE KENMERKEN VAN EEN CLOUDDIENST We hoeven niet meer met de poten in de klei te staan. Het is helemaal hip om met je hoofd in de wolken te zweven. Werken in de Cloud is normaal. Maar als je ooit

Nadere informatie

- Gebruik je lijnen en strepen? Maak deze niet dunner dun 0,25. Geef negatieve lijnen tenminste een dikte van 0,5 pt.

- Gebruik je lijnen en strepen? Maak deze niet dunner dun 0,25. Geef negatieve lijnen tenminste een dikte van 0,5 pt. Forex Forex Wat is forex? Forex bestaat uit hard geschuimd PVC, met aan beide zijde een wit matte afwerking. Stevig, maar toch licht buigzaam. Het materiaal is vooral geschikt voor binnen gebruik. Met

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Voorwoord... 7 Voordat je begint... 8 Wat heb je nodig?... 9 Voor ouders, verzorgers en leraren... 10

Inhoudsopgave. Voorwoord... 7 Voordat je begint... 8 Wat heb je nodig?... 9 Voor ouders, verzorgers en leraren... 10 Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Voordat je begint... 8 Wat heb je nodig?... 9 Voor ouders, verzorgers en leraren... 10 1. Je spreekbeurt voorbereiden 11 1.1 Een onderwerp kiezen... 12 1.2 Informatie verzamelen...

Nadere informatie

Linda Thuijs-Koopmans - LinnenArt, huisstijl en logo ontwerp - www.linnenart.nl

Linda Thuijs-Koopmans - LinnenArt, huisstijl en logo ontwerp - www.linnenart.nl Linda Thuijs-Koopmans - LinnenArt, huisstijl en logo ontwerp - www.linnenart.nl Handleiding Gmail in huisstijl met een automatische e-mail handtekening.. Als je je drukwerk, online profielen en alle visuele

Nadere informatie

01/05. Websites Nederland over. Mobile marketing. Whitepaper #03/2013. Mabelie Samuels internet marketeer

01/05. Websites Nederland over. Mobile marketing. Whitepaper #03/2013. Mabelie Samuels internet marketeer 01/05 Websites Nederland over Mobile marketing Mabelie Samuels internet marketeer 02/05 Mobile marketing Kunt u zich uw eerste mobiele telefoon nog herinneren? Die van mij was een Motorola, versie onbekend,

Nadere informatie

1. Open het programma KompoZer Het grote witte vlak is een nog lege webpagina. Deze gaan we nu van inhoud voorzien.

1. Open het programma KompoZer Het grote witte vlak is een nog lege webpagina. Deze gaan we nu van inhoud voorzien. Minicursus KompoZer In deze cursus ga je leren werken met het computerprogramma KompoZer. Stapsgewijs maak je een voorbeeldsite. Daarna kun je alles wat je geleerd hebt gebruiken om je eigen website te

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. Photoshop 8. Afbeeldingsgrootte en canvasgrootte PP-03-08-01. Voorkennis: De vorige Photoshop-opdrachten afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. Photoshop 8. Afbeeldingsgrootte en canvasgrootte PP-03-08-01. Voorkennis: De vorige Photoshop-opdrachten afgerond. OPDRACHTKAART PP-03-08-01 Afbeeldingsgrootte en canvasgrootte Voorkennis: De vorige Photoshop-opdrachten afgerond. Intro: Na het gebruik van de gereedschappen uit de vorige opdrachten, ga je de afmetingen

Nadere informatie

Gebruikershandleiding websitebeheer m.b.v. Wordpress incl. Woo-Commerce

Gebruikershandleiding websitebeheer m.b.v. Wordpress incl. Woo-Commerce Gebruikershandleiding websitebeheer m.b.v. Wordpress incl. Woo-Commerce Saft Websites Gebruikershandleiding Wordpress icm Woocommerce pag. 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave Inhoudsopgave Inleiding Liever persoonlijke

Nadere informatie

WordPress Website. Wat is een WordPress website? Hoe werkt het? Wat kan je ermee? En moet je het gebruiken?

WordPress Website. Wat is een WordPress website? Hoe werkt het? Wat kan je ermee? En moet je het gebruiken? WordPress Website Wat is een WordPress website? Hoe werkt het? Wat kan je ermee? En moet je het gebruiken? Inhoudsopgave I. Wat is WordPress... 2 Uitleg WordPress Hoe werkt WordPress II. Wat is een Domein,

Nadere informatie

TIME-TRACKING GROUPING

TIME-TRACKING GROUPING BY QUINTEN DAMEN Tegenwoordig is de mens minder sociaal. Dit komt mede door de sterke aanwezigheid van smartphones. De smartphone moet een hulpmiddel worden om de wereld om je heen te verkennen en het

Nadere informatie

Wat voor lettertype ben jij? door: Cora Verhagen, Studio Neeltje

Wat voor lettertype ben jij? door: Cora Verhagen, Studio Neeltje Wat voor lettertype ben jij? door: Cora Verhagen, Studio Neeltje doe de test! Iedere ondernemer wordt ermee geconfronteerd: tekst. Tekst op je website, tekst op je visitekaartje, tekst op je flyers, tekst

Nadere informatie

IT-beheer wil dat wachtwoorden elke week veranderen. Is dat veilig?

IT-beheer wil dat wachtwoorden elke week veranderen. Is dat veilig? IT-beheer wil dat wachtwoorden elke week veranderen. Is dat veilig? Nee dat is te weinig; elke dag is veiliger. Nee, dat is te vaak; mensen gaan dan wachtwoorden noteren Ja, dat is inderdaad erg veilig.

Nadere informatie

Aanvulllende info Workshop Social Media Humanitas district Noord

Aanvulllende info Workshop Social Media Humanitas district Noord Aanvulllende info Workshop Social Media Humanitas district Noord Defintie SocialMedia is een verzamelbegrip voor online platformen waar de gebruikers, zonder of met minimale tussenkomst van een professionele

Nadere informatie

Vaardigheden - Internet HV 1. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/52517

Vaardigheden - Internet HV 1. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/52517 Vaardigheden - Internet HV 1 Auteur VO-content Laatst gewijzigd Licentie Webadres 21 July 2015 CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/52517 Dit lesmateriaal is gemaakt

Nadere informatie

Handleiding Wordpress

Handleiding Wordpress Handleiding Wordpress Inhoudsopgave 1. Inloggen 2. Berichten en Pagina s 3. Afbeeldingen en video s 4. Weblinks 1. Inloggen 1.1 Inloggen bij Wordpress We starten met het inloggen op je WordPress gebaseerde

Nadere informatie

WordPress sneller maken!

WordPress sneller maken! WordPress sneller maken! In een paar eenvoudige stappen wordt je site een stuk sneller. Verlies geen bezoekers door onnodig lange laadtijden. Copyright 2004-2013 Antagonist B.V. 1 Inhoudsopgave Optimalisatie

Nadere informatie

MS PowerPoint Les 2. Wanneer we niet te veel tijd willen steken in de opmaak van onze presentatie, kunnen we gebruik maken van sjablonen.

MS PowerPoint Les 2. Wanneer we niet te veel tijd willen steken in de opmaak van onze presentatie, kunnen we gebruik maken van sjablonen. MS PowerPoint Les 2 Sjablonen (Templates) Wanneer we niet te veel tijd willen steken in de opmaak van onze presentatie, kunnen we gebruik maken van sjablonen. In PowerPoint beschikken we over honderden

Nadere informatie

Lesfiche. Doel: Leerlingen laten nadenken over het bewerken en publiceren van foto s van anderen.

Lesfiche. Doel: Leerlingen laten nadenken over het bewerken en publiceren van foto s van anderen. Ooo.. mijn foto!!! Lesfiche Doel: Leerlingen laten nadenken over het bewerken en publiceren van foto s van anderen. Materiaal: Digitale portretfoto van iedere leerling 1PC per leerling, met internettoegang

Nadere informatie

Altijd en overal online?

Altijd en overal online? Altijd en overal online? Smartphone Tablet E-Reader Netbook Notebook Chromebook Smartphones Bekende merken en types: Apple iphone 4 Samsung Galaxy S II HTC Desire HD Blackberry bold Steeds minder: Nokia

Nadere informatie

Een foto afdrukken. Je zou je bijna afvragen welke fotograaf dat nog doet. We vinden het moeilijk en duur. Toch zouden we het meer moeten doen.

Een foto afdrukken. Je zou je bijna afvragen welke fotograaf dat nog doet. We vinden het moeilijk en duur. Toch zouden we het meer moeten doen. Hoeveel DPI heb je nodig in je foto? maandag 17 april 2017, 14:41 door Michelle Peeters 8,924x gelezen 48 reacties Een foto afdrukken. Je zou je bijna afvragen welke fotograaf dat nog doet. We vinden het

Nadere informatie

De basis van het voorstel

De basis van het voorstel Heldere voorwaarden De basis van het voorstel In dit document vinden jullie geen ingewikkelde juridische termen of lange onleesbare lappen tekst. Ik heb geen zin om jullie te verleiden tot het aangaan

Nadere informatie

Grafische Instructie. Adobe InDesign. Adobe Apple InDesig Tekstkaders stalen openen stijlen zoom corps plaatsaanduidingstekst document

Grafische Instructie. Adobe InDesign. Adobe Apple InDesig Tekstkaders stalen openen stijlen zoom corps plaatsaanduidingstekst document Drukwerk uitwerking Adobe Apple InDesig Tekstkaders stalen openen stijlen zoom corps plaatsaanduidingstekst document menu palletten muis aanwijzer dtp kleuren Copyright december 2014 Wytse Kloosterman

Nadere informatie

Online digitaal. bladerpdf. Gratis. bladerpdf. Ontwerp uw brochure, boek of folder bij diezijngoed.eu en krijg een gratis bladerpdf!

Online digitaal. bladerpdf. Gratis. bladerpdf. Ontwerp uw brochure, boek of folder bij diezijngoed.eu en krijg een gratis bladerpdf! Online digitaal bladerpdf Gratis bladerpdf Ontwerp uw brochure, boek of folder bij diezijngoed.eu en krijg een gratis bladerpdf! Geschikt voor: Online bladerpdf (bladersysteem) Is uw boek of brochure eindelijk

Nadere informatie

Hyves handleiding voor de Groenteman

Hyves handleiding voor de Groenteman Hyves handleiding voor de Groenteman In deze speciale Hyves handleiding voor de groenteman leest u informatie over wat dit sociale medium precies inhoudt en hoe u als groente en/of fruitspecialist Hyves

Nadere informatie

Bijlage W2 groep 7 1

Bijlage W2 groep 7 1 1 Inhoudsopgave 1 Inleiding: Waarom ik een werkstuk maak 2 Zo begin ik met mijn werkstuk 3 De onderdelen van het werkstuk 4 Waaraan moet mijn werkstuk voldoen? 4 Beoordelingsschema voor je werkstuk 5 Hoe

Nadere informatie

Hoeveel DPI heb je nodig in je foto?

Hoeveel DPI heb je nodig in je foto? Hoeveel DPI heb je nodig in je foto? maandag 17 april 2017, 14:41 door Michelle Peeters Een foto afdrukken. Je zou je bijna afvragen welke fotograaf dat nog doet. We vinden het moeilijk en duur. Toch zouden

Nadere informatie

Werken met Adobe Acrobat 4. Auteur: Pierre Gorissen Kenmerk: Gor00-AcrobatV01

Werken met Adobe Acrobat 4. Auteur: Pierre Gorissen Kenmerk: Gor00-AcrobatV01 Werken met Adobe Acrobat 4 Auteur: Pierre Gorissen Kenmerk: Gor00-AcrobatV01 Inleiding...3 Acrobat en Acrobat...4 Het maken van een Acrobat bestand...5 Opslaan van een webpagina in een Acrobat bestand...7

Nadere informatie