GEMEENTE LINGEWAAL RISICOPASPOORT

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "GEMEENTE LINGEWAAL RISICOPASPOORT"

Transcriptie

1 GEMEENTE LINGEWAAL RISICOPASPOORT

2 Gemeente Lingewaal Raadhuisplein AN Asperen T: E: info@lingewaal.nl W: Als elke seconde telt. Bel 112. In niet levensbedreigende situaties Brandweer: Politie: Meld Misdaad Anoniem: Alleen voor doven en slechthorenden Als elke seconde telt: Geen spoed wel politie: Websites

3 Minder zelfredzaam? Bent u vanwege een beperking minder zelfredzaam? Vraag dan aan anderen om u bij een ramp te helpen. Kijk ook op de website U vindt hier advies voor het verbeteren van uw veiligheid. Wanneer belt u het alarmnummer 112? Telt elke seconde? Is er brand, of sprake van een andere spoedeisende (levensbedreigende) situatie? Bent u getuige van een gevaarlijke of verdachte situatie? Bel direct het alarmnummer 112. De telefonist(e) vraagt welke hulpverleningsdienst er nodig is en verbindt u direct door met brandweer, politie of GGD. Is er wel gevaar, maar geen spoed? Bel Uw eigen veiligheid is altijd het allerbelangrijkst. Ga niet zelf op verdachte situaties af.

4 CHECKLIST ALS DE SIRENE GAAT Ga naar binnen Binnen loopt u zo min mogelijk gevaar. Dat geldt voor iedereen. Als u buiten bent, werkt of winkelt, ga zo snel mogelijk ergens naar binnen. Bijvoorbeeld bij een bedrijf, kantoor, winkel of huis. Kinderen die op school zijn, moeten daar blijven. De schoolleiding vangt hen op. Zit u in de auto? Parkeer die dan en ga zo snel mogelijk ergens naar binnen. Kan dit niet, zet dan de auto stil (motor en ventilatie uit) langs de kant van de weg en blijf in de auto. Geef anderen de gelegenheid bij u te schuilen. Ziet u dat anderen de sirene niet opmerken, waarschuw ze dan. Sluit ramen en deuren Bij een ramp of zwaar ongeval kunnen gevaarlijke stoffen in de lucht komen. U beschermt zich door te schuilen in een woning of gebouw. Sluit ramen, deuren en andere openingen in uw woning. Denk ook aan tussendeuren, roosters, ontluchtingskokers en schuiven.

5 Ga in iedere ruimte na waar buitenlucht naar binnen komt en sluit die openingen af. Zet, als dit mogelijk is, de mechanische ventilatie uit (de stekker zit vaak in de meterkast) of zet het systeem op de laagste stand. Plak de afvoer van ventilatie en openingen af (met kranten of plastic). Luister naar de rampenzender Als de sirene gaat, is de regionale radio de officiële rampenzender. In onze regio is dat Omroep Gelderland op frequentie fm (in Herwijnen en Vuren op 91.0 fm). Op deze zender meldt de overheid wat er aan de hand is en welk gevaar er is. U krijgt hier instructies en adviezen. Volg die op. Bij een nationale ramp is de rampenzender NPO 1 of NPO Radio 1. Wanneer is het weer veilig? Het is pas weer veilig als u dat op de rampenzender heeft gehoord. Zeker niet als de sirene stopt.

6 OVERSTROMING Kijk op een rustig moment op de site of de app Overstroomik, een initiatief van Rijkswaterstaat en diverse ministeries. Mogelijk moet u in geval van een (dreigende) overstroming uw huis verlaten. Doe dan het volgende: Sluit gas, water en elektriciteit af. Neem alleen het hoog nodige mee. Sluit uw woning af. Controleer of uw buren weten dat ze weg moeten. Denk ook aan kwetsbare mensen in uw omgeving en huisdieren.

7 GRIEPPANDEMIE Probeer besmetting te voorkomen. Vermijd contact met personen die ziek zijn. En was uw handen regelmatig. Bent u of is iemand uit uw omgeving in direct levensgevaar? Bel dan direct 112. Heeft u een besmettelijke ziekte opgelopen, maar bent u niet in direct levensgevaar? Blijf dan thuis en volg de aanwijzingen van de huisarts op. Ga niet op eigen gelegenheid naar het ziekenhuis. Bij een ziektegolf of epidemie informeert de GGD u over welke maatregelen zinvol zijn. In het geval van een ziektegolf of epidemie opent de GGD een speciaal telefoonnummer om u extra informatie te geven.

8 LOGISTIEK INCIDENT Bekijk voordat u vertrekt de actuele verkeersinformatie en de weersverwachting. Laat u niet afleiden tijdens het besturen van de auto of boot (niet bellen, internetten, sms en of eten). Zorg dat u in de auto of boot altijd een zonnebril, een veiligheidshesje of zwemvest, een deken, een warme (waterdichte) jas, waxinelichtjes, een fles water en een EHBO-trommel hebt liggen. In de auto: Monteer een veiligheidshamer in uw auto op een plek waar u vanuit uw stoel gemakkelijk bij kunt. Staat u in de file voor een incident: blijf in de auto, ga NIET over de vluchtstrook lopen en probeer vast ruimte te maken voor voertuigen van hulpdiensten.

9 In een boot: Zorg voor een blusapparaat of blusdeken in uw boot. Houd daarbij rekening met de grootte van het schip (misschien is het verstandig er twee of meer te hebben) en controleer regelmatig de druk en de keuringsdatum van de blusapparaten. Tijdens het varen: beschikt u over een marifoon, zet deze dan aan op het juiste kanaal. Bent u in de buurt van een incident: Denk aan uw eigen veiligheid. Geef hulpdiensten de ruimte om hun werk te doen en volg hun aanwijzingen op. Kom niet naar het rampgebied toe, dit bemoeilijkt de hulpverlening. Meld aan uw familie en vrienden dat u veilig bent.

10 VERSTORING ICT EN TELE COMMUNICATIE Geen stroom? Controleer of het probleem in de meterkast zit. Zo niet: check of buren hetzelfde probleem hebben. Kijk, zolang de laptop of mobiele internetvoorzieningen nog accustroom hebben, op de site van Liander voor de laatste informatie. Staat daar (nog) niets, bel dan het nationaal storingsnummer Gaslucht? Gaslucht bij de meterkast of buiten? Bel het nationaal storingsnummer: Gaslucht bij het fornuis, geiser, cv-ketel of gaskachel? Neem direct contact op met een erkend installateur of die van uw woningbouwvereniging/verhuurder. Open alle ramen en deuren zodat lucht naar buiten kan. Draai de gaskraan dicht. Gebruik geen open vuur en rook niet.

11 Geen telefonie? Doet uw vaste telefoon het niet? Probeer ook uw mobiele telefoon. Check bij buren of het alleen aan uw lijn ligt. Is alle communicatie afgesloten, maar heeft u toch een hulpdienst nodig voor een noodsituatie? Ga dan naar het dichtstbijzijnde openbare gebouw (gemeentehuis, politiebureau, brandweer kazerne). De hulpdiensten hebben dan op veel plekken steunpunten ingericht. Als er echt een urgente situatie is, wordt u gewaarschuwd via de sirene en NL-Alert.

12 EXTREME WEERSOMSTANDIG HEDEN Houd de weersverwachtingen steeds goed in de gaten. Zorg dat u altijd een noodpakket in huis hebt, voor het geval u langere tijd uw huis niet kunt verlaten. Zorg dat in uw auto altijd de volgende zaken liggen: deken, warme (waterdichte) jas, waxinelichtjes, lucifers en een fles water. Weeralarm (code rood): Blijf thuis als dat kan. Moet u toch weg, neem dan eten, water, eventuele medicijnen en een mobiele telefoon met (auto-)oplader mee. (Aankomend) onweer: Haal stekkers van elektrische apparaten uit de stopcontacten om kortsluiting te voorkomen. En sluit ramen en deuren. Bent u buiten? Zoek een schuilplaats; een gebouw of een afgesloten auto. Blijf zitten tot dat het onweer voorbij is. Meld aan uw familie en vrienden dat u veilig bent. Geen schuilplaats? Maak uzelf dan zo klein mogelijk en houd uw voeten tegen elkaar.

13 Ga niet dicht bij bomen of in de buurt van een metalen afrastering staan. Bent u op het water? Ga zo snel mogelijk aan land. Meld familie en vrienden dat u veilig bent. Naderende storm: Verwijder alle losliggende objecten rondom het huis en sluit ramen en deuren. Wacht met het melden van schade tot het ergste voorbij is. Hittegolf: Blijf tussen en uur binnen als het kan. Zorg dat u dagelijks minimaal twee liter water drinkt. Bij extreme kou: Bescherm uzelf tegen de kou met meerdere kledinglagen. Houd ook rekening met een lagere gevoelstemperatuur dan de daad werkelijke temperatuur. Een krachtige wind kan voor zeer sterke afkoeling zorgen. Bied onderdak aan mensen die hulp nodig hebben.

14 WONINGBRAND Plaats in elke verkeersruimte in uw huis een rookmelder om snel gealarmeerd te worden. Zorg voor een blusdeken, vooral in de keuken. Laat de schoorsteen van open haard of kachel minimaal één keer per jaar vegen. Stook er altijd schoon hout in (geen geverfd hout of plastic dat aankoekt). Zorg dat u altijd weet waar de nooduitgangen zijn. Thuis én op andere plaatsen waar u bent. Houd brandkranen, watervoorzieningen en vluchtroutes altijd vrij. Brand in huis? Bel zo snel mogelijk 112. Probeer een beginnende brand te blussen met blusdeken of brandblusser. Lukt blussen niet, ga dan zo snel mogelijk naar buiten. Sluit deuren en ramen achter u, om te voorkomen dat de brand uitbreidt. Gebruik nooit een lift, ga via de trap. Help anderen die zelf moeilijk kunnen vluchten. Uitweg versperd? Ga dan op een balkon of voor een goed zichtbaar raam staan of hang een wit laken of handdoek uit het raam, zodat de brandweer u kan zien.

15 Blijf zoveel mogelijk uit de rook en voorkom dat u rook inademt. Blijf laag bij de grond (rook stijgt op). Houd eventueel natte doeken voor neus en mond. Koel brandwonden minstens vijftien minuten lang met lauw stromend water. Verwijder alleen kleding die niet aan de wond vastzit. Waarschuw een arts. Doe niets op de wond. Ga nooit (terug) een brandend gebouw in. Meld familie en vrienden dat u veilig bent. Brand in de buurt? Bel zo snel mogelijk 112. Ruikt u rook, of staat de wind uw kant op, sluit dan ramen en deuren. Ga niet naar de brand toe. Geef hulpdiensten de ruimte om hun werk te doen en volg hun aanwijzingen op. Meld familie en vrienden dat u veilig bent.

16 CRISIS Wat moet u doen als er paniek uitbreekt? Blijf rustig en volg de aanwijzingen van de autoriteiten op. Ga niet tegen de mensenstroom in. Ga niet naar de plek van de ordeverstoring toe. Word geen ramptoerist! Onder maatschappelijke onrust verstaan we: het verschijnsel van hevige ongerustheid en emotionele reacties bij (diverse) groepen mensen als gevolg van een schokkende gebeurtenis waarbij het risico bestaat op escalatie, verstoring van de openbare orde en veiligheid en een toename van deze problematiek. Voorbeelden zijn enerzijds de gelukkig vrij zeldzame, grote gebeurtenissen zoals in de Utrechtse wijk Ondiep (2007), de onrust rond de verschijning van de film Fitna (2008) en project X in Haren (2012). Anderzijds de vele lokale, kleine casussen van (dreigende) maatschappelijke onrust, die nooit het nieuws hebben gehaald. Deze laatste categorie komt het meeste voor (en veel grote casussen beginnen vaak klein).

17 WAT KUNT U ZELF DOEN? Wees voorbereid Het is goed om zoveel als mogelijk voorbereid te zijn. Dat geldt voor de gemeente, de hulpdiensten én voor u als inwoner. Of u nu alleen woont of een gezin hebt, het is altijd slim om goed voorbereid te zijn op een noodsituatie: Stel een noodpakket samen. Informeer uzelf over risico s in uw omgeving. Lees wat u kunt doen bij verschillende soorten noodsituaties. Meld u aan voor NL-Alert. Zorg dat u altijd weet waar u de lokale zender Omroep Gelderland kunt vinden. Noteer de etherfrequentie en het kanaal op een papier en leg dit naast de radio of tv. Omroep Gelderland geeft tijdens een noodsituatie informatie van de overheid. Weet wat u moet doen als de sirene (niet) gaat.

18 CHECKLIST NOODVOORRAAD Het is mogelijk dat u bij een ramp onverwacht een langere tijd binnen moet blijven. Bereid u daarop voor door een noodvoorraad in huis te halen of maak gebruik van voorwerpen die u dagelijks gebruikt. Met de noodvoorraad moet u het ongeveer drie dagen kunnen volhouden. Bewaar de noodvoorraad in huis zelf en niet bijvoorbeeld in een losstaande schuur. Uw noodvoorraad bestaat minimaal uit: Radio op batterijen Zaklamp Reservebatterijen voor zowel de zaklamp als de radio Kaarsen Doosje lucifers in een waterdichte verpakking Dekens Gereedschapset (hamer, schroevendraaier enz.) Een EHBO-trommel met gebruiksaanwijzing Eten voor drie dagen (bijvoorbeeld eten in blik) Water voor drie dagen (negen liter water per persoon)

19 Deze lijst is een voorstel. Kijk ook naar uw persoonlijke situatie en denk bijvoorbeeld aan medicijnen. Leg de spullen die u mee moet nemen bij evacuatie ook bij elkaar. Water op voorraad Water kunt u een jaar lang bewaren in steriel gemaakte flessen of jerrycans. U maakt deze steriel door ze goed af te wassen en met kokend water na te spoelen. Bewaar de gevulde flessen of jerrycans op een koele en donkere plaats. U kunt ook flessen mineraal water kopen. Let op de houdbaarheidsdatum en vervang ze tijdig! Regelmatig controleren Controleer elk half jaar de noodvoorraad. Is uw voorraad nog compleet en zijn de producten nog houdbaar?

20 BASISLIJST BIJ EEN EVACUATIE Neem in ieder geval mee: Contant geld Medicijnen Paspoort, identiteitskaart of rijbewijs Verzekeringspapieren (of kopieën hiervan) Mobiele telefoon, laptop of tablet met bijbehorende oplader(s) Vul de basislijst aan op basis van uw eigen situatie. Denk bijvoorbeeld aan extra kleding en aan benodigdheden voor uw kinderen (voeding, knuffel, speeltjes) en huisdieren (medicijnen en speciale voeding). Heeft u meer tijd om u voor te bereiden? Doe dan stevige schoenen en warme, water dichte kleding aan. En breng waardevolle spullen in veiligheid.

21 Gaat u met de auto? Houd dan rekening met lange files. Neem naast de spullen uit de basislijst ook mee: Warme kleding Eten en drinken Dekens Toiletspullen Waxinelichtjes en lucifers EHBO-trommel Zaklamp Laat mensen meerijden die zelf geen vervoer hebben.

22 AANVULLENDE TELEFOONNUMMERS: Huisarts:

23

24 Gemeente Lingewaal Raadhuisplein AN Asperen T: (0345) E: info@lingewaal.nl W: Als elke seconde telt. Bel 112. In niet levensbedreigende situaties Brandweer: Politie: Meld Misdaad Anoniem: Alleen voor doven en slechthorenden Als elke seconde telt: Geen spoed wel politie: Websites

GEMEENTE NEERIJNEN RISICOPASPOORT

GEMEENTE NEERIJNEN RISICOPASPOORT GEMEENTE NEERIJNEN RISICOPASPOORT Gemeente Neerijnen Van Pallandtweg 11 4182 CA Neerijnen T: 14 04 18 E: info@neerijnen.nl W: www.neerijnen.nl Als elke seconde telt. Bel 112. In niet levensbedreigende

Nadere informatie

( Rampen vallen niet te plannen. Voorbereidingen wel

( Rampen vallen niet te plannen. Voorbereidingen wel f ( Rampen vallen niet te plannen. Voorbereidingen wel Uitval van stroom, gas, water of telefoon Dit is een uitgave van het ministerie van Binnenlandse en Koninkrijksrelaties. September 2006. DENK VOORUIT

Nadere informatie

Een noodsituatie en een beperking? Dit kun je doen!

Een noodsituatie en een beperking? Dit kun je doen! TwenteVeilig.nl Wat doe jij als? Een noodsituatie en een beperking? Dit kun je doen! Heb je een beperking of kun je jezelf minder goed redden? Een goede voorbereiding kan van levensbelang zijn in een noodsituatie.

Nadere informatie

Uitgave van de gemeente Neerijnen. RisicoMagazine

Uitgave van de gemeente Neerijnen. RisicoMagazine Uitgave van de gemeente Neerijnen RisicoMagazine Uitgave van de gemeente Lingewaal RisicoMagazine Inhoudsopgave Voorwoord 3 Overstroming 4 Grieppandemie 6 Logistiek incident 8 Checklist noodvoorraad 10

Nadere informatie

VEILIGHEID IN EN OM HUIS

VEILIGHEID IN EN OM HUIS Stichting Prisma Jan van Gestel Taxandriaweg 12 5142 PA Waalwijk Tel.: 06-2513 1216 VEILIGHEID IN EN OM HUIS Vragenlijst & aandachtspunten bij wonen onder begeleiding van Prisma Naam:. Adres:. Inhoudsopgave

Nadere informatie

Brandveiligheid in de zorg

Brandveiligheid in de zorg Brandveiligheid in de zorg HANDIGE TIPS om brand te voorkomen en goed te kunnen reageren bij brand Versie voor zelfstandig wonen met zorg Maak de zorg brandveilig TIPS OM Brandveiligheid is een belangrijk

Nadere informatie

Veelgestelde vragen over het sirenenetwerk

Veelgestelde vragen over het sirenenetwerk Veelgestelde vragen over het sirenenetwerk SIRENE 1. Wat moet ik doen als de sirene gaat? Volg dan het basisscenario: Ga naar binnen Sluit ramen en deuren Luister naar Omroep Gelderland op 103,5 FM (via

Nadere informatie

Brandveiligheid in de zorg

Brandveiligheid in de zorg Brandveiligheid in de zorg HANDIGE TIPS om brand te voorkomen en goed te kunnen reageren bij brand Versie voor zelfstandig wonen met zorg Brochure-IkMaakDeZorgBrandveilig_AB3-v3.indd 1 20-06-17 09:33 Maak

Nadere informatie

www.nederlandveilig.nl

www.nederlandveilig.nl www.nederlandveilig.nl Ook in Nederland kan een noodsituatie ontstaan. Hoe bereidt u zich daarop voor? Een stroomstoring, brand of dijkbreuk. Een chemische fabriek die ontploft of zelfs een terroristische

Nadere informatie

Brandveiligheid in de zorg

Brandveiligheid in de zorg Brandveiligheid in de zorg HANDIGE TIPS om brand te voorkomen en goed te kunnen reageren bij brand Versie voor zorginstellingen voor langdurende zorg Maak de zorg brandveilig TIPS OM Brandveiligheid is

Nadere informatie

Brandveiligheid in de zorg

Brandveiligheid in de zorg Brandveiligheid in de zorg HANDIGE TIPS om brand te voorkomen en goed te kunnen reageren bij brand Versie voor zorginstellingen voor langdurende zorg Brochure-IkMaakDeZorgBrandveilig_AB2-v3.indd 1 20-06-17

Nadere informatie

Brandveiligheid in de zorg

Brandveiligheid in de zorg Brandveiligheid in de zorg HANDIGE TIPS om brand te voorkomen en goed te kunnen reageren bij brand Versie voor ziekenhuizen, revalidatiecentra, umc s en tijdelijk verblijf in de ggz Maak de zorg brandveilig

Nadere informatie

ZELFREDZAAMHEID. het nieuwe redden. Vincent van Vliet onderzoeker IFV Avans Hogeschool 6 november 2013

ZELFREDZAAMHEID. het nieuwe redden. Vincent van Vliet onderzoeker IFV Avans Hogeschool 6 november 2013 ZELFREDZAAMHEID het nieuwe redden Vincent van Vliet onderzoeker IFV Avans Hogeschool 6 november 2013 1 OEFENEN en / versus LEREN VAN FOUTEN geen verhaal over maar DEMO van een TEST van de ZELFREDZAAMHEID

Nadere informatie

Brandveiligheid in de zorg

Brandveiligheid in de zorg Brandveiligheid in de zorg HANDIGE TIPS om brand te voorkomen en goed te kunnen reageren bij brand Versie voor ziekenhuizen, revalidatiecentra, umc s en tijdelijk verblijf in de ggz Brochure-IkMaakDeZorgBrandveilig_AB1-v4.indd

Nadere informatie

Een noodsituatie? Dit kunt ú doen!

Een noodsituatie? Dit kunt ú doen! TwenteVeilig.nl Wat doe jij als? Een noodsituatie? Dit kunt ú doen! Informatie en tips voor wie een functiebeperking heeft In deze folder leest u meer over: Ook in Nederland kan een noodsituatie ontstaan.

Nadere informatie

Wie waakt als je slaapt? Rookmelders redden levens!

Wie waakt als je slaapt? Rookmelders redden levens! Wie waakt als je slaapt? Rookmelders redden levens! 1 Rookmelders laten je niet stikken! 2 Brand! Je moet er niet aan denken dat je op een nacht wakker schrikt omdat er brand is. De paniek die dan uitbreekt.

Nadere informatie

Niet bang maar voorbereid

Niet bang maar voorbereid Niet bang maar voorbereid Grote brand Terroristische aanslag Verkeersramp Ziektegolf Instortingsgevaar Ordeverstoring Extreem weer Uitval stroom, gas, water of telefoon Overstroming Kernongeval Gevaarlijke

Nadere informatie

Hoe veilig is uw woning?

Hoe veilig is uw woning? Checklist brandveiligheid Hoe veilig is uw woning? Doe de brandveiligheidcheck en beantwoord de vragen. U kunt veel doen om brand in uw woning te voorkomen. Als u zich bewust bent van de risico s van brand

Nadere informatie

Wie waakt als je slaapt? Rookmelders laten je niet stikken!

Wie waakt als je slaapt? Rookmelders laten je niet stikken! Wie waakt als je slaapt? Rookmelders laten je niet stikken! 1 Brand! Je moet er niet aan denken dat je op een nacht wakker schrikt omdat er brand is. De paniek die dan uitbreekt. Hoe breng je jezelf, je

Nadere informatie

MAAK EEN PERSOONLIJK NOODPLAN. ben jij goed voorbereid? PRINT EN SLA DIGITAAL OP

MAAK EEN PERSOONLIJK NOODPLAN. ben jij goed voorbereid? PRINT EN SLA DIGITAAL OP ben jij goed voorbereid? PRINT EN SLA DIGITAAL OP MAAK EEN PERSOONLIJK NOODPLAN Nederland is een veilig land, de kans op een ramp is gelukkig niet heel groot. Toch is het verstandig om je goed voor te

Nadere informatie

Hoe veilig is jouw woning?

Hoe veilig is jouw woning? Checklist brandveiligheid Hoe veilig is jouw woning? Doe de brandveiligheidcheck en beantwoord de vragen. Je kunt veel doen om brand in jouw woning te voorkomen. Als je je bewust bent van de risico s van

Nadere informatie

Maak van je roze wolk geen rookwolk! Zeven makkelijke tips voor een brandveilige omgeving voor jou en je kindje

Maak van je roze wolk geen rookwolk! Zeven makkelijke tips voor een brandveilige omgeving voor jou en je kindje Maak van je roze wolk geen rookwolk! Zeven makkelijke tips voor een brandveilige omgeving voor jou en je kindje Maak van je roze wolk geen rookwolk! Van harte gefeliciteerd! Je bent in verwachting of hebt

Nadere informatie

Vluchtplan van Gastouder:..

Vluchtplan van Gastouder:.. Vluchtplan van Gastouder:.. Stap 1 Bespreek samen de mogelijke vluchtroutes als er brand uitbreekt en schrijf op hoe u dan vlucht (via het raam, de dakgoot, het balkon, etc.). BRAND OP DE:.. IK VLUCHT

Nadere informatie

Brandveiligheid en uw beperking. Rookmelders laten je niet stikken!

Brandveiligheid en uw beperking. Rookmelders laten je niet stikken! Brandveiligheid en uw beperking Rookmelders laten je niet stikken! 1 Rookmelders laten je niet stikken! Gebruik een brandveilige asbak 2 Brandveiligheid en uw beperking We staan er niet altijd bij stil,

Nadere informatie

JIJ. Daar moet je nu over nadenken!

JIJ. Daar moet je nu over nadenken! WAT DOE JIJ BIJ BRAND? Daar moet je nu over nadenken! Stel, er breekt bij u thuis brand uit. Door de zwarte rook ziet u niets meer en kunt u nauwelijks ademhalen. Binnen enkele minuten ontstaat een niet

Nadere informatie

Ontruimingsplan Peuterspeelzaal Dribbel

Ontruimingsplan Peuterspeelzaal Dribbel Ontruimingsplan Peuterspeelzaal Dribbel Nieuwehaven 310 2801 EG Gouda Belangrijke telefoonnummers Landelijk alarmnummer Brandweer Telefoonnummer Dribbel algemeen Politie (niet spoedeisende meldingen) GGD

Nadere informatie

Een veilige en gezonde BBQ aan de VUB

Een veilige en gezonde BBQ aan de VUB Een veilige en gezonde BBQ aan de VUB Het BBQ-seizoen is terug aangebroken. Om te verhinderen dat een gezellige BBQ ontaardt in een incident met gewonden en brand, dienen volgende regels gevolgd te worden

Nadere informatie

Ontruimingsplan Peuterspeelzaal Dribbel

Ontruimingsplan Peuterspeelzaal Dribbel Ontruimingsplan Peuterspeelzaal Dribbel Raam 60-62 2801 VM Gouda Belangrijke telefoonnummers Landelijk alarmnummer 112 Brandweer via 112 Politie (niet spoedeisende meldingen) 0900-8844 GGD Hollands Midden

Nadere informatie

Voorkom brand, wees voorzichtig in de keuken

Voorkom brand, wees voorzichtig in de keuken brand, wees voorzichtig in de keuken Houd brandbare objecten zoals keukenrol en pannenlappen uit de buurt van de kookplaat. Blijf in de buurt tijdens het koken en houd een passende deksel bij de hand.

Nadere informatie

Risicowijzer BEWAAR DEZE RISICOWIJZER ZORGVULDIG IN UW METERKAST

Risicowijzer BEWAAR DEZE RISICOWIJZER ZORGVULDIG IN UW METERKAST Risicowijzer BEWAAR DEZE RISICOWIJZER ZORGVULDIG IN UW METERKAST Voorwoord Rampen vallen niet te plannen. Voorbereidingen wel. Bent u goed voorbereid? We hoeven er niet iedere dag bij stil te staan, maar

Nadere informatie

Voorkom brand, wees voorzichtig in de keuken

Voorkom brand, wees voorzichtig in de keuken brand, wees voorzichtig in de keuken Houd brandbare objecten zoals keukenrol en pannenlappen uit de buurt van de kookplaat. Blijf in de buurt tijdens het koken en houd een passende deksel bij de hand.

Nadere informatie

Checklist Brandveiligheid Thuis. Algemeen Postcode Woonplaats Tel. nummer Datum check

Checklist Brandveiligheid Thuis. Algemeen Postcode Woonplaats Tel. nummer Datum check Checklist Brandveiligheid Thuis Algemeen Postcode Woonplaats Tel. nummer Datum check Checklist brandveiligheid thuis Brandweer Twente besteedt veel aandacht aan het voorkomen van brand. Mensen die door

Nadere informatie

Brandwonden en dan? Eerst water, de rest komt later

Brandwonden en dan? Eerst water, de rest komt later Brandwonden en dan? Eerst water, de rest komt later Eerst water, de rest komt later! Wat is een brandwond? De huid is opgebouwd uit een aantal lagen en bevat haren, klieren, zenuwen en bloed vaten. Bij

Nadere informatie

Voorkom brand, wees voorzichtig in de keuken

Voorkom brand, wees voorzichtig in de keuken brand, wees voorzichtig in de keuken Houd brandbare objecten zoals keukenrol en pannenlappen uit de buurt van de kookplaat. Blijf in de buurt tijdens het koken en houd een passende deksel bij de hand.

Nadere informatie

Calamiteitengids Diemen. Calamiteitengids

Calamiteitengids Diemen. Calamiteitengids Calamiteitengids 1 Inhoudsopgave Inleiding... 3 1. Hoe kunt u zich zelf voorbereiden... 4 2. Gegevens Rampenzender:... 6 3. Hoe wordt u gewaarschuwd bij een calamiteit of ramp?... 7 4. Risico s in Diemen...

Nadere informatie

Samen goed voorbereid. Je hebt meer in huis dan je denkt! Sontweg 10 9723 AT Groningen 088-162 5000 info@vrgroningen.nl.

Samen goed voorbereid. Je hebt meer in huis dan je denkt! Sontweg 10 9723 AT Groningen 088-162 5000 info@vrgroningen.nl. Risicowijzer Samen goed voorbereid Sontweg 10 9723 AT Groningen 088-162 5000 info@vrgroningen.nl Risicowijzer Groningen www.veiligheidsregiogroningen.nl www.risicowijzer.groningen.nl December 2014 Je hebt

Nadere informatie

Voorkom brand, wees voorzichtig in de keuken

Voorkom brand, wees voorzichtig in de keuken brand, wees voorzichtig in de keuken Houd brandbare objecten zoals keukenrol en pannenlappen uit de buurt van de kookplaat. Blijf in de buurt tijdens het koken en houd een passende deksel bij de hand.

Nadere informatie

Aanbevelingen (Brand)veiligheid

Aanbevelingen (Brand)veiligheid Aanbevelingen (Brand)veiligheid Lees deze Aanbevelingen (Brand)veiligheid aandachtig door, voordat je de unit in beheer neemt en installeer de combimelder, rookmelder en brandblusdeken op de juiste wijze

Nadere informatie

KBC-Preventie. Ongevallen thuis. we hebben het voor u

KBC-Preventie. Ongevallen thuis. we hebben het voor u KBC-Preventie Ongevallen thuis we hebben het voor u Basisprincipes van eerste hulp Handel als eerstehulpverlener. Zorg dat u de situatie niet verergert. Blijf rustig in een noodsituatie en verleen de eerste

Nadere informatie

Bespreek met elkaar: Wat zijn het voor producten die u op de plaatjes ziet? Welke van deze producten heeft u zelf in huis?

Bespreek met elkaar: Wat zijn het voor producten die u op de plaatjes ziet? Welke van deze producten heeft u zelf in huis? Hoofdstuk 6 - Oefening 5 - Extra luisteroefeningen U gaat kijken en luisteren naar drie verschillende teksten. Maak alle opdrachten achter elkaar. Zo oefent u met de lengte van het examen en traint u het

Nadere informatie

Calamiteitenwijzer Prisma

Calamiteitenwijzer Prisma Calamiteitenwijzer Prisma Calamiteitenwijzer Prisma/juli 2014 Calamiteitenwijzer Prisma/juli 2014 2 VOORWOORD Een leven zonder risico s bestaat niet; brand, noodweer, het uitvallen van nutsvoorzieningen,

Nadere informatie

Checklist brandveiligheid thuis

Checklist brandveiligheid thuis Checklist brandveiligheid thuis U kunt veel zelf doen om brand in uw woning te voorkomen. Als u zich bewust bent van de risico's van brand en als u weet waar u op moet letten, wordt uw woning een stuk

Nadere informatie

Blusdeken. Opdracht 1. Opdracht 2. Hoofdstuk 6 - Oefening 5 - Extra luisteroefeningen

Blusdeken. Opdracht 1. Opdracht 2. Hoofdstuk 6 - Oefening 5 - Extra luisteroefeningen Hoofdstuk 6 - Oefening 5 - Extra luisteroefeningen U gaat kijken en luisteren naar drie verschillende teksten. Maak alle opdrachten achter elkaar. Zo oefent u met de lengte van het examen en traint u het

Nadere informatie

Eerste hulp hulp bij brandwonden

Eerste hulp hulp bij brandwonden Eerst water, water, de rest de komt rest later! ko Klik hier voor tips! Eerste hulp hulp bij brandwonden 1 Koel met met lauw water lauw water 5 Smeer niets op de 5 wond Smeer niets op 2 Koel alleen alleen

Nadere informatie

Aanbevelingen (Brand)veiligheid

Aanbevelingen (Brand)veiligheid Aanbevelingen (Brand)veiligheid Lees deze Aanbevelingen (Brand)veiligheid aandachtig door, alvorens je de unit in beheer neemt en installeer de combimelder, rookmelder en brandblusdeken op juiste wijze

Nadere informatie

TOP! JIJ DOORSTOND DE VUURPROEF! JE HEBT JE LIDMAATSCHAP VERDIEND VAN DE CLUB VAN 1-1-2

TOP! JIJ DOORSTOND DE VUURPROEF! JE HEBT JE LIDMAATSCHAP VERDIEND VAN DE CLUB VAN 1-1-2 TOP! JIJ DOORSTOND DE VUURPROEF! JE HEBT JE LIDMAATSCHAP VERDIEND VAN DE CLUB VAN 1-1-2 GEFELICITEERD! JIJ BENT NU GETRAIND IN HET HERKENNEN EN BESTRIJDEN VAN BRANDGEVAAR. DAT IS EEN GEWELDIGE WINST VOOR

Nadere informatie

brandweer gooi en vechtstreek Brandveiligheid Samen onze zorg

brandweer gooi en vechtstreek Brandveiligheid Samen onze zorg brandweer gooi en vechtstreek Brandveiligheid Samen onze zorg Inhoud Maak een vluchtplan................ 4 Veilig omgaan met elektriciteit en apparatuur........................ 6 Veilige gasinstallaties................

Nadere informatie

Calamiteitenwijzer Wat te doen bij:

Calamiteitenwijzer Wat te doen bij: Schade aan voorwerpen Diefstal, vermoeden van diefstal Gaslek Stroomstoring Waterschade Medische noodsituaties Brand Overval Bommelding Aanslag met zuur / schadelijke stoffen Calamiteitenwijzer: voor wie

Nadere informatie

Voorkom brand, wees slim met elektrische apparaten

Voorkom brand, wees slim met elektrische apparaten Voorkom brand, wees slim met elektrische apparaten Telefoon opladen? Leg de telefoon op een tafel of (nacht)kastje, niet op bank of bed. Stof kan door hitte vlam vatten. Elektrische apparaten moeten hun

Nadere informatie

http://www.museum-security.org

http://www.museum-security.org De calamiteitenwijzer Voor wie en waarom? De calamiteitenwijzer is bestemd voor de medewerkers van een (museale) instelling. De wijzer dient als een geheugensteun bij calamiteiten en als beknopt hulpmiddel

Nadere informatie

NAJAAR PREVENTIETIPS BEVEILIGINGS GROEP. Ontspannen. genieten van het najaar... BEWAAREXEMPLAAR

NAJAAR PREVENTIETIPS BEVEILIGINGS GROEP. Ontspannen. genieten van het najaar... BEWAAREXEMPLAAR NAJAAR PREVENTIETIPS Ontspannen genieten van het najaar... BEWAAREXEMPLAAR Ontspannen genieten van het najaar... Goede preventie is belangrijk en schade voorkomen begint bij het nemen van de juiste maatregelen.

Nadere informatie

Brandwonden en dan? Eerst water, de rest komt later

Brandwonden en dan? Eerst water, de rest komt later Brandwonden en dan? Eerst water, de rest komt later Eerst water, de rest komt later! Voorkom brandwonden Er is maar één juist antwoord op de vraag hoe brandwonden kunnen worden voorkomen: wees alert en

Nadere informatie

Voorzorgsmaatregelen. bij een kernongeval

Voorzorgsmaatregelen. bij een kernongeval Voorzorgsmaatregelen bij een kernongeval In deze folder vind je antwoord op de volgende vragen: > Hoe kan ik mij beschermen bij een kernongeval? > Waarom krijg ik uit voorzorg jodiumtabletten thuis bezorgd?

Nadere informatie

Brand is te voorkomen. Gelukkig maar.

Brand is te voorkomen. Gelukkig maar. Risico s by Hiscox Brand is te voorkomen. Gelukkig maar. Zo voorkomt u erger Wat als het dan toch gebeurt? Controleer uw elektrische installatie en elektronische apparatuur. Laat bijvoorbeeld om de vijf

Nadere informatie

Vragen en antwoorden over sirenes en het basisscenario

Vragen en antwoorden over sirenes en het basisscenario Vragen en antwoorden over sirenes en het basisscenario Inhoudsopgave Waarschuwingssirenes van de overheid 3 Sirenetest 3 Bedrijfssirenes 3 De sirene bij rampen of grote ongevallen 4 Ontalarmering 4 Basisscenario

Nadere informatie

Risicowijzer. Samen goed voorbereid. Je hebt meer in huis dan je denkt! September 2013

Risicowijzer. Samen goed voorbereid. Je hebt meer in huis dan je denkt! September 2013 Risicowijzer Samen goed voorbereid September 2013 Je hebt meer in huis dan je denkt! zaamheid vergroten. Wanneer u zichzelf tijdens een crisis in veiligheid kunt brengen en voor uzelf kunt zorgen, kunnen

Nadere informatie

Melkweg. Pas op! Lezen van Alfa B naar Alfa C. Wonen: veiligheid. Merel Borgesius Kaatje Dalderop Willemijn Stockmann

Melkweg. Pas op! Lezen van Alfa B naar Alfa C. Wonen: veiligheid. Merel Borgesius Kaatje Dalderop Willemijn Stockmann Melkweg Lezen van Alfa B naar Alfa C Pas op! Wonen: veiligheid Merel Borgesius Kaatje Dalderop Willemijn Stockmann Colofon Melkweg: Pas op!, 2016. Dit boekje is een uitgave van Stichting Melkweg +. Copyright

Nadere informatie

Risicowijzer Weet wat u moet doen

Risicowijzer Weet wat u moet doen Risicowijzer Weet wat u moet doen Voorwoord Brand, een ontploffi ng, een gifwolk. U moet er waarschijnlijk niet aan denken. Toch is het goed af en toe stil te staan bij de risico s in onze leefomgeving.

Nadere informatie

Brandveilig feestvieren. Tips voor een brandveilig feest

Brandveilig feestvieren. Tips voor een brandveilig feest Brandveilig feestvieren Tips voor een brandveilig feest Sta stil bij risico s op brand Elektrische verlichting Gebruik alleen goedgekeurde verlichting, bijvoorbeeld met KEMA-keur Controleer voor gebruik

Nadere informatie

Brandveilig feestvieren. Tips voor een brandveilig feest

Brandveilig feestvieren. Tips voor een brandveilig feest Brandveilig feestvieren Tips voor een brandveilig feest Sta stil bij risico s op brand Viert u binnenkort een feestje? Staat u dan eens stil bij de risico s op brand. Jaarlijks krijgt de brandweer duizenden

Nadere informatie

- WAT IS BRAND? - BRANDKLASSEN - HOE EEN BRAND BESTRIJDEN? - KLEINE BLUSMIDDELEN - WAT TE DOEN BIJ BRAND - VOORKOMEN VAN BRAND

- WAT IS BRAND? - BRANDKLASSEN - HOE EEN BRAND BESTRIJDEN? - KLEINE BLUSMIDDELEN - WAT TE DOEN BIJ BRAND - VOORKOMEN VAN BRAND - WAT IS BRAND? - BRANDKLASSEN - HOE EEN BRAND BESTRIJDEN? - KLEINE BLUSMIDDELEN - WAT TE DOEN BIJ BRAND - VOORKOMEN VAN BRAND Brand of verbranding is een oxydatieverschijnsel waarbij een brandbaar product

Nadere informatie

Veilige voorbereiding

Veilige voorbereiding Veilige voorbereiding Plaats de barbecue op een stevige, stabiele, vlakke ondergrond. Zorg dat de barbecue niet omver gelopen kan worden door spelende kinderen of huisdieren. Zet de barbecue nooit op een

Nadere informatie

Brandveilig feestvieren. Tips voor een brandveilig feest

Brandveilig feestvieren. Tips voor een brandveilig feest Brandveilig feestvieren Tips voor een brandveilig feest Sta stil bij risico s op brand Viert u binnenkort een feestje? Staat u dan eens stil bij de risico s op brand. Jaarlijks krijgt de brandweer duizenden

Nadere informatie

Preventieve veiligheidsmaatregelen op campings met het oog op voorspelbare natuurlijke en technische risico's

Preventieve veiligheidsmaatregelen op campings met het oog op voorspelbare natuurlijke en technische risico's Preventieve veiligheidsmaatregelen op campings met het oog op voorspelbare natuurlijke en technische risico's "Veiligheidsinstructie"-kaarten moeten aan iedere kampeerder worden uitgereikt zodra deze zich

Nadere informatie

CALAMITEITENPLAN BESTUUR HOOFD VEILIGHEID. Activiteiten van..uur (opbouw) tot.. uur (opruimen) Inhoudsopgave

CALAMITEITENPLAN BESTUUR HOOFD VEILIGHEID. Activiteiten van..uur (opbouw) tot.. uur (opruimen) Inhoudsopgave CALAMITEITENPLAN ORGANISATIE Een calamiteitenplan voorziet in te nemen maatregelen bij de bestrijding van verschillende soorten incidenten, die zich in. voor zouden kunnen doen. Hierdoor kunnen de omvang

Nadere informatie

Provinciaal Erfgoedcentrum. Calamiteitenwijzer Wat te doen bij:

Provinciaal Erfgoedcentrum. Calamiteitenwijzer Wat te doen bij: Provinciaal Erfgoedcentrum Calamiteitenwijzer Wat te doen bij: Geef de schade door via telefoonnummer: Vermeld kort de plaats en aard van de schade. Blijf ter plekke tot er assistentie komt Houd mensen

Nadere informatie

Risicowijzer Weet wat u moet doen

Risicowijzer Weet wat u moet doen Risicowijzer Weet wat u moet doen Voorwoord De vliegtuigcrash boven Sellingen in 2002 ligt bij velen van u nog vers in het geheugen. Wie had vooraf gedacht dat zoiets bij ons kon gebeuren? Het kan geen

Nadere informatie

Hoe veilig is jouw woning?

Hoe veilig is jouw woning? CheCklist brandveiligheid Hoe veilig is jouw woning? Doe de brandveiligheidcheck en beantwoord de vragen. Je kunt veel doen om brand in jouw woning te voorkomen. Als je je bewust bent van de risico s van

Nadere informatie

Brandveiligheid, samen onze zorg!

Brandveiligheid, samen onze zorg! Brandveiligheid, samen onze zorg! 1 Inhoud Brandveilig wonen Elektrische apparatuur 4 Gasinstallaties 6 Koken 8 Omgaan met vuur 10 Stoken 12 Medicinale zuurstof 14 Voorzorgsmaatregelen 16 Brandveiligheidstips

Nadere informatie

Informatie en tips voor wie een functiebeperking heeft.

Informatie en tips voor wie een functiebeperking heeft. Informatie en tips voor wie een functiebeperking heeft. www.nietbangmaarvoorbereid.nl www.denkvooruit.nl In deze folder leest u meer over: Ook in Nederland kan een noodsituatie ontstaan. Hoe bereidt u

Nadere informatie

Eerste hulp bij brandwonden

Eerste hulp bij brandwonden Eerste hulp bij brandwonden 1. Koel de brandwond 10 minuten met lauw zacht stromend leidingwater en verwijder zo snel mogelijk kleding, sieraden en de luier! 2. Voorkom dat het lichaam teveel afkoelt.

Nadere informatie

CALAMITEITENPLAN. P.C.B.O. De Loopplank / B.S.O. Kom aan boord / K.D.V. De Bereboot Pieter de Hoochplaats SC Alblasserdam

CALAMITEITENPLAN. P.C.B.O. De Loopplank / B.S.O. Kom aan boord / K.D.V. De Bereboot Pieter de Hoochplaats SC Alblasserdam CALAMITEITENPLAN P.C.B.O. De Loopplank / B.S.O. Kom aan boord / K.D.V. De Bereboot Pieter de Hoochplaats 1 2951SC Alblasserdam Inleiding: Dit plan beschrijft hoe er tijdens een calamiteit snel en doeltreffend

Nadere informatie

HET ZAL JE MAAR GEBEUREN...

HET ZAL JE MAAR GEBEUREN... HET ZAL JE MAAR GEBEUREN... Wat doe je bij: brand, overstroming, ongeval, stroomuitval, criminaliteit? ACTIESPEL samen goed voorbereid op noodsituaties INSTRUCTIE Hartelijk gefeliciteerd met de aanschaf

Nadere informatie

RISICOWIJZER ZEELAND. Weet wat u moet doen!

RISICOWIJZER ZEELAND. Weet wat u moet doen! RISICOWIJZER ZEELAND Weet wat u moet doen! Inhoudsopgave Grip op noodsituaties in Zeeland 03 Hoe u gewaarschuwd wordt en informatie krijgt 04 Brand 05 Instortingsgevaar 06 Groot verkeersongeval 08 Ziektegolf

Nadere informatie

HET ZAL JE MAAR GEBEUREN...

HET ZAL JE MAAR GEBEUREN... HET ZAL JE MAAR GEBEUREN... Wat doe je bij: brand, overstroming, ongeval, stroomuitval, criminaliteit? ACTIESPEL samen goed voorbereid op noodsituaties INSTRUCTIE Hartelijk gefeliciteerd met de aanschaf

Nadere informatie

Een rampenwijzer maken

Een rampenwijzer maken Een rampenwijzer maken Taalhandeling: Instrueren Instrueren ervaarles Schrijftaak: Een rampenwijzer maken voor thuis. instructieles oefenles Nieuwsbegriponderwerp: Tyfoon Hagupit Nieuwsbegrip schrijflessen

Nadere informatie

Brandveiligheid en preventie

Brandveiligheid en preventie Brandveiligheid en preventie Gastouderbureau NL www.gobnl.nl info@gobnl.nl 01-01-2017 Wat doet u als er brand uitbreekt? Kunnen u, uw gezin of huisgenoten wel veilig buiten komen? Volgens de normtijd moet

Nadere informatie

Checklist brandveiligheid thuis

Checklist brandveiligheid thuis Checklist brandveiligheid thuis U kunt veel zelf doen om brand in uw woning te voorkomen. Als u zich bewust bent van de risico's van brand en als u weet waar u op moet letten, wordt uw woning een stuk

Nadere informatie

BHV-procedures bij incidenten

BHV-procedures bij incidenten BHV-procedures bij incidenten Inclusief instructieblad met toelichting. Bij bedrijfshulpverlening voor ongevallen, brand en ontruiming is het belangrijk dat de BHV ers goede instructies en werkprocedures

Nadere informatie

Onderdeel 1, basale vragen

Onderdeel 1, basale vragen Introductietekst De risicokaart is een kaart op internet (www.risicokaart.nl) met informatie over risico s in uw omgeving. Denk bijvoorbeeld aan transporten met gevaarlijke stoffen, bedrijven die met gevaarlijke

Nadere informatie

Factsheet Vragen en antwoorden Versie: 11 november 2016

Factsheet Vragen en antwoorden Versie: 11 november 2016 Factsheet Vragen en antwoorden Versie: 11 november 2016 NL-ALERT CONTROLEBERICHT 5 DECEMBER 2016 Wat is het NL-Alert controlebericht? Op maandag 5 december zendt de overheid rond 12:00 uur een NL-Alert

Nadere informatie

Tips voor een brandveilig verblijf

Tips voor een brandveilig verblijf Tips voor een brandveilig verblijf Ga je deze zomer op weekend of op kamp met je vereniging? Gezellig barbecueën, liedjes zingen rond het kampvuur, kamperen,... Dat is allemaal heel gezellig maar het is

Nadere informatie

Veiligheid in huis. Regels voor veiligheid in huis. Hou gevaarlijke producten buiten bereik van kinderen. Veiligheid in de slaapkamer

Veiligheid in huis. Regels voor veiligheid in huis. Hou gevaarlijke producten buiten bereik van kinderen. Veiligheid in de slaapkamer Veiligheid in huis Regels voor veiligheid in huis Veiligheid in de woonkamer Veiligheid in de keuken Veilig slapen voor baby s Veiligheid in de badkamer Veiligheid in de slaapkamer Huisdieren Noodnummers

Nadere informatie

VEILIGHEID OP DE CAMPUS

VEILIGHEID OP DE CAMPUS VEILIGHEID OP DE CAMPUS Als student breng je een belangrijk deel van je tijd door op de campus. De universiteit zorgt daarom voor goede verlichting, inbraakdetectie, camera s en deskundige bedrijfshulpverleners.

Nadere informatie

Brandpreventie voor ouderen

Brandpreventie voor ouderen 8 brandveiligheids INFO Meer informatie of andere folders uit deze serie? Brandpreventie voor ouderen Ga naar de brandweerkazerne bij u in de buurt of kijk op www.brandweer.nl Brand is voor iedereen gevaarlijk,

Nadere informatie

Gratis checklist voor een vlekkeloze verhuizing

Gratis checklist voor een vlekkeloze verhuizing Gratis checklist voor een vlekkeloze verhuizing * Vraag een gratis verhuisofferte aan bij Verhuisbedrijf Den Haag * Breng in kaart wat je wilt verhuizen. * Verhuis je op kosten van je werkgever? Achterhaal

Nadere informatie

VERHUIS CHECKLIST. Datum verhuis: Beslis wanneer je verhuist en vraag verlof aan op je werk.

VERHUIS CHECKLIST. Datum verhuis: Beslis wanneer je verhuist en vraag verlof aan op je werk. Verhuizen doe je (al een geluk) niet iedere dag. Er komt namelijk best wel wat bij kijken, maar dat had je waarschijnlijk al door. Aangezien we hier bij Verzeker Je toch al wat ervaring mee hebben, hebben

Nadere informatie

Factsheet Vragen en antwoorden Versie: november 2018

Factsheet Vragen en antwoorden Versie: november 2018 Factsheet Vragen en antwoorden Versie: november 2018 NL-ALERT ALGEMEEN Wat is NL-Alert? Bij een ramp in jouw omgeving, wil je weten wat er aan de hand is en wat je moet doen. Daarom is er NL-Alert. Je

Nadere informatie

Ontruimingsplan basisschool ' Yn de m ande '

Ontruimingsplan basisschool ' Yn de m ande ' 2019 Ontruimingsplan basisschool ' Yn de m ande ' - 1 Inhoudsopgave 2. Inleiding en toelichting...3 4. Gebouw-, installatie- en organisatiegegevens...5 5. Alarmeringsprocedure intern en extern...5 5.1

Nadere informatie

LEVENSBELANGRIJKE INFORMATIE OVER HET EUROPESE ALARMNUMMER

LEVENSBELANGRIJKE INFORMATIE OVER HET EUROPESE ALARMNUMMER LEVENSBELANGRIJKE INFORMATIE OVER HET EUROPESE ALARMNUMMER ÉÉN NUMMER VOOR ÁLLE NOODHULPDIENSTEN Het kan u zomaar overkomen. U bent getuige of zelfs slachtoffer van een vechtpartij, overval of ander ernstig

Nadere informatie

Hoe voorkomt u brand? Tips voor veilig wonen

Hoe voorkomt u brand? Tips voor veilig wonen Hoe voorkomt u brand? Tips voor veilig wonen I n h o u ds o p g av e Preventietips van Generali 3 Bent u de brand meester? 3 Pas op met elektriciteit 3 Het gevaar van hittebronnen 4 Wees voorbereid 5 Brand,

Nadere informatie

Factsheet Vragen en antwoorden Versie: oktober 2015. NL-Alert. Direct informatie bij een noodsituatie

Factsheet Vragen en antwoorden Versie: oktober 2015. NL-Alert. Direct informatie bij een noodsituatie Factsheet Vragen en antwoorden Versie: oktober 2015 NL-Alert. Direct informatie bij een noodsituatie NL-ALERT CONTROLEBERICHT 7 DECEMBER 2015 Wat is het NL-Alert controlebericht? Maandag 7 december rond

Nadere informatie

Risicowijzer Weet wat u. moet doen!

Risicowijzer Weet wat u. moet doen! G M N T E E E E Risicowijzer Weet wat u moet doen! Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid Deze risicowijzer is tot stand gekomen door een samenwerking tussen uw gemeente en de Veiligheidsregio Zuid-Holland

Nadere informatie

Maak een vluchtplan. www.brandwondenstichting.nl

Maak een vluchtplan. www.brandwondenstichting.nl Maak een vluchtplan www.brandwondenstichting.nl Maak een vluchtplan zolang het nog kan! Checklist: Vluchten bij brand! Elk jaar opnieuw sterven er tientallen mensen door brand. Maar een brand hoeft zeker

Nadere informatie

Bedrijfshulpverleningsplan

Bedrijfshulpverleningsplan Bedrijfshulpverleningsplan voor de openbare apotheek te Datum opmaak: bijlage 8 61 Inhoud 1 Basisgegevens Apotheek Arts Ziekenhuis met EHBO-post Aanwezige bedrijfshulpverleners 2 Informatie/instructie

Nadere informatie

Risicowijzer Weet wat u. moet doen!

Risicowijzer Weet wat u. moet doen! Risicowijzer Weet wat u moet doen! Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid Deze risicowijzer is tot stand gekomen door een samenwerking tussen uw gemeente en de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid. De Regio

Nadere informatie

Factsheet Vragen en antwoorden Versie: 9 juni 2017

Factsheet Vragen en antwoorden Versie: 9 juni 2017 Factsheet Vragen en antwoorden Versie: 9 juni 2017 NL-ALERT CONTROLEBERICHT 3 JULI 2017 Wat is het NL-Alert controlebericht? Maandag 3 juli zendt de overheid om 12:00 uur een NL-Alert controlebericht uit.

Nadere informatie

Weet je dat je rook niet kunt ruiken wanneer je slaapt?... er jaarlijks nog steeds mensen als gevolg hiervan in hun slaap stikken en overlijden?

Weet je dat je rook niet kunt ruiken wanneer je slaapt?... er jaarlijks nog steeds mensen als gevolg hiervan in hun slaap stikken en overlijden? Weet je dat...... je rook niet kunt ruiken wanneer je slaapt?... er jaarlijks nog steeds mensen als gevolg hiervan in hun slaap stikken en overlijden? Een rookmelder werkt in zo'n situatie als wekker en

Nadere informatie

Calamiteitenplan WZK Onderwatersport Wassenaar

Calamiteitenplan WZK Onderwatersport Wassenaar Calamiteitenplan WZK Onderwatersport Wassenaar ALGEMENE RICHTLIJNEN WAT TE DOEN BIJ HET ONTDEKKEN VAN BRAND 1. Blijf kalm, voorkom paniek; 2. Activeer het brandalarm door het inslaan van het ruitje van

Nadere informatie

Risicowijzer Weet wat u. moet doen!

Risicowijzer Weet wat u. moet doen! Risicowijzer Weet wat u moet doen! Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid Deze risicowijzer is tot stand gekomen door een samenwerking tussen uw gemeente en de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid. De Regio

Nadere informatie