WordPress voor kleine bedrijven

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "WordPress voor kleine bedrijven"

Transcriptie

1 WordPress voor kleine bedrijven Een fluitje van een cent! Over de auteur Hallo, mijn naam is Mark Botter en ik ontwikkel nu al meer dan 6 jaar websites. In 2007 ben ik afgestudeerd aan een grafische vormgeving opleiding. Ik ben daarna gaan werken bij een reclamebureau waar ik websites maakte met HTML en CSS. Na 3 jaar ben ik met deze baan gestopt om te kunnen starten met een eigen onderneming. Na websites te leveren met HTML en CSS en Javascript, PHP en MySQL, stuitte ik op Wordpress Met Wordpress was ik in staat om veel sneller, veel betere en mooiere websites te leveren. Tegenwoordig ben ik fulltime website leverancier en ben ik gespecialiseerd in Wordpress. Ik run een klein bedrijf dat websites ontwikkelt in WordPress. Daarnaast beheer ik mijn blog hier op de website Over deze handleiding Ik heb deze gratis handleiding gemaakt voor mensen die willen beginnen met WordPress. Na het lezen van deze handleiding ben je in staat om jouw eigen blog of CMS-website te maken met WordPress. Omdat niet alle aspecten van WordPress tot in detail zijn beschreven, heb ik links toegevoegd naar verschillende sites, waar je de juiste informatie altijd weer kunt vinden. Let wel dat de handleiding is gebaseerd op persoonlijke ervaring. De auteur van de handleiding is op geen enkele wijze aansprakelijk voor errors, fouten, winstverlies of iedere andere vorm van commerciële schade. Download hier de meeste recente versie van de handleiding: Hulp nodig? Het officiële WordPress forum is ideaal voor het vinden van informatie of het stellen van vragen. Je vindt het forum hier: Sommige onderwerpen hebben een eigen forum. Als je vragen hebt over commerciële thema s of plug-ins, neem dan eerst contact op met de auteur voor het raadplegen van de juiste informatie.

2 Introductie Wat is WordPress? Met WordPress kan je eenvoudig een blog of website ontwikkelen en beheren. WordPress.com vs. WordPress.org Er zijn 2 WordPress versies: WordPress.com en WordPress.org. WordPress.com is heel eenvoudig om mee te beginnen. Je hoeft alleen naar WordPress.com te gaan, je aan te melden en dan kan je starten met bloggen. De basis versie is gratis, maar deze vertoont advertenties aan jouw bezoekers. Om de advertenties te verwijderen, zal je moeten betalen en gebruik moeten maken van je eigen domeinnaam. Hier vind je de verschillende abonnements kosten: https://signup.wordpress.com/signup/ WordPress.org is een selfhosted versie. Dit wil zeggen dat je de software moet downloaden en installeren op jouw eigen webhosting / server. Dit vergt wat meer werk, maar je zult veel meer mogelijkheden hebben: er zijn veel meer plug-ins beschikbaar en je kunt kiezen uit verschillende thema s of je creëert je eigen thema. Met deze zelfstudie leer je hoe je de selfhosted versie van WordPress kan gebruiken (=WordPress. org). Waarom WordPress? Open source software Gebruiksvriendelijk Flexibel Wereldwijd gebruik Constant in ontwikkeling Open source software WordPress is open source software. Dit houdt in dat je niet hoeft te betalen voor een licentie of het gebruik van de software. Gebruiksvriendelijk WordPress is gebruiksvriendelijk. De software is eenvoudig te installeren en te configureren. Je hebt bovendien geen technische kennis nodig om content te ontwikkelen of te beheren. Flexibel

3 WordPress is een flexibel platform, omdat het eenvoudig aan te passen is naar ieders behoefte. De standaard configuratie bevat de basis, maar je kan WordPress ook uitbreiden met vele interessante en krachtige plug-ins. Wereldwijd gebruik WordPress wordt wereldwijd gebruikt. Duizenden blogs en websites draaien op het WordPressplatform. Er zijn bronnen die vermelden dat wereldwijd 15 tot 19% van de websites draait op WordPress! Constant in ontwikkeling Veel ontwikkelaars werken samen om WordPress continue te verbeteren. Voorbereiding Installatie Voordat je begint met installeren van WordPress heb je eerst het volgende nodig: Een domeinnaam en webhosting WordPress software Een domeinnaam en webhosting De eerste stap is het kiezen van een domeinnaam (bijvoorbeeld en webhosting. Er zijn veel verschillende soorten webhosting. Meestal is de domeinregistratie bij de webhosting inbegrepen. Als je net begint met WordPress, adviseer ik je voor een goedkope gedeelde webhosting te gaan. Je hebt altijd de mogelijkheid om jouw blog te verhuizen naar een andere webhost als je meer vermogen nodig hebt. Voorbeelden van bedrijven die gedeelde webhosting aanbieden zijn: Bluehost, Dreamhost en Hostgator. Uiteraard zijn er veel meer webhostingbedrijven. Voel je vrij om je eigen keus te maken. Als je een professionele blog of website bouwt voor veel bezoekers en veel snelheid nodig hebt, dan adviseer ik je om eens te kijken naar WordPress hostingbeheer, zoals WPEngine, Page.Ly of Zippykid. WordPress software Je kan WordPress gratis downloaden via: Stap-voor-stap installatie WordPress staat bekend om de installatie in 5 minuten (klinkt goed, nietwaar?)

4 Stap 1: Upload de WordPress software Nadat je WordPress hebt gedownload en de Zipfile hebt uitgepakt, moet je WordPress via FTP uploaden naar jouw webhosting. Je hoeft normaliter geen extra map te creëren, tenzij je wilt dat WordPress in een submap wordt geïnstalleerd. Een FTP programma welke ikzelf ik gebruik is Kijk eerst of je een 32 of 64 bits computer hebt, en download de juiste versie. Het gebruik van deze software spreekt voor zich, maar bij vragen kun je je richten op mijn blog Stap 2: Start de installatie Ga in je webbrowser naar de URL waar je WordPress hebt geïnstalleerd. In de meeste gevallen zal dit iets zijn als Stap 3: Configuratiebestand aanmaken Het kan voorkomen dat WordPress het configuratiebestand niet kan creëren. Als dit probleem zich voordoet, zoek dan naar wpconfig-sample.php op jouw webruimte. Maak een kopie van wp-config-sample.php en hernoem het bestand in: wp-config.php. Probeer het nu opnieuw. Stap 4: Welkomstbericht Het volgende scherm is een welkomstbericht. Het helpt je ook herinneren welke informatie je allemaal nodig hebt van je webhost.

5 Stap 5: Databasegegevens invullen In het volgende scherm dien je de database gegevens in te vullen. De volgende velden moeten worden ingevuld: Databasenaam: de naam van jouw database Gebruikersnaam: de MySQL gebruikersnaam Wachtwoord: het MySQL wachtwoord Database host: Dit is standaard de lokale host (verander dit alleen als je een andere database server van jouw webhost hebt) Table prefix: Dit is standaard wp_ maar uit veiligheidsoverwegingen is het beter om een andere te gebruiken. Klik op de knop Vastleggen om verder te gaan. Als vervolgens onderstaand scherm verschijnt dan zijn de databasegegevens correct maar dan kan het zijn dat het wo-config. php bestand al bestaat. Maar wees gerust, volg de instructies alles komt goed. Klik op de link te installeren om de installatie van WordPress te starten.

6 Vervolgens krijg je het Welkom scherm te zien. Stap 6 Basisinformatie invullen In dit scherm dien je de basisgegevens in te vullen. Websitetitel: vul de titel van je blog of website in Gebruikersnaam: kies een gebruikersnaam. Dit is standaard admin maar uit veiligheidsoverwegingen adviseer ik je om een andere gebruikersnaam te kiezen. Dit maakt het voor hackers moeilijker om jouw gebruikersnaam te raden. Wachtwoord, tweemaal: vul een wachtwoord in. Neem voor de veiligheid een sterk wachtwoord dat niet eenvoudig is te raden. Je adres: vul een geldig adres in. Zoekmachines toestaan deze site te indexeren: selecteer dit zodat jouw website gevonden kan worden door zoekmachines.

7 Klik op de knop Wordpress installeren nadat je alle benodigde informatie hebt ingevuld. Stap 7 Installatie voltooid Dit was het! Klik op de knop Inloggen om toegang te krijgen tot het beheer in WordPress. Webhost met een vooraf geïnstalleerde versie van WordPress Zoals je kunt zien, is het installeren van WordPress zeer eenvoudig. Er zijn echter ook bedrijven die webhosting aanbieden waarbij WordPress met 1 druk op de knop geïnstalleerd kan worden. Dit maakt het installeren van WordPress nóg gemakkelijker. Een andere optie is managed Wordpress. WordPress wordt dan al geïnstalleerd met een aantal plug-ins. Voorbeelden van bedrijven die managed WordPress aanbieden zijn: WPEngine, Page.Ly and ZippyKid. Meer informatie Bekijk de WordPress Codex voor meer informatie over het installeren van WordPress. codex.wordpress.org Heb je vragen of hulp nodig? Kijk dan op het officiële WordPress forum: wordpress.org/support/.

8 Het dashboard leren kennen Front end / back end Front end De front end is het deel van jouw blog of website die bezoekers kunnen zien. Back end De back end is het deel waar je kan inloggen en jouw blog kan beheren. Dit is het CMS (Content Management Systeem) gedeelte. Hier kan je content toevoegen, wijzigen en verwijderen. Log in (om toegang te krijgen tot de back end) Je moet inloggen om toegang te kunnen krijgen tot de back end (het deel waar je jouw blog kan beheren). Je kan inloggen via: Nu zie je het volgende scherm: Hier dien je jouw gebruikersnaam en wachtwoord in te vullen. Klik op Inloggen. Nadat je bent ingelogd zie je de back end van jouw blog.

9 Het bovenste deel is een welkomstboodschap om je op weg te helpen met WordPress. Om het bericht van het dashboard te verwijderen, klik rechtsboven op Afbreken.

10 Algemene instellingen WordPress configureren (instellingen) Je kan de algemene instellingen vinden via Instellingen > Algemeen in het linkermenu. Het bovenste deel is een welkomstboodschap om je op weg te helpen met WordPress. In dit scherm kan je de basisinstellingen van jouw site beheren. Websitetitel: Hier kan je de titel van jouw site / blog invullen. Ondertitel: leg in een paar worden uit waar jouw site / blog over gaat. WordPress Adres (URL): hier vind je de URL van jouw site / blog. Wees voorzichtig als je dit wijzigt! Site Adres (URL): bij reguliere installaties kan je dit veld leeg laten. adres: dit adres wordt voor beheerdoeleinden gebruikt, zoals een nieuw bericht. Lidmaatschap: Kan iedereen zich registreren op jouw site / blog? Standaard rol voor nieuwe gebruikers: wat is de rol van een nieuwe gebruiker (ALS ze zich kunnen registreren)? Selecteer abonnees hier. Gebruikers met meer ervaring kunnen hier ook een andere standaard rol selecteren. Tijdzone: selecteer jouw tijdzone. Datumnotatie: selecteer de datum. Tijdnotatie: selecteer de juiste tijd. Week begint op: selecteer de eerste dag van de week. Druk op Instellingen opslaan.

11 Schrijfinstellingen Je vindt de pagina met schrijfinstellingen via Instellingen > Schrijven. Voor nu zijn 2 instellingen van belang: Standaard berichtcategorie: hier kan je de standaard post categorie selecteren. Je moet eerst wel andere categorieën aanmaken (dit leer je later in deze instructie). Automatisch ongeldig geneste XHTML corrigeren: bekijk deze optie om jouw blog / site te updaten met een mobiel ap paraat (smart-phones, tablets). Leesinstellingen Selecteer Instellingen > Lezen in het linker menu.

12 Een interessante optie hier is Startpagina toont. Hier kan je kiezen wat er op jouw voorpagina zal worden getoond. Als je WordPress als website wilt gebruiken, selecteer dan Statische pagina en kies vervolgens een pagina voor jouw voorpagina. Net als de voorpagina kan je ook voor je berichtenpagina andere ontwerpen kiezen. Het moeten wel bestaande pagina s zijn. Deze zal je dus eerst wel moeten aanmaken. Reactie instellingen Je vindt de discussie instellingen via Instellingen > Reacties aan de linkerkant van het menu. Op deze pagina vind je de instellingen voor verschillende opties. Laten we even een kijkje nemen! Dit gedeelte is belangrijk voor bloggers. Als je WordPress als CMS wilt gebruiken, is dit gedeelte minder van belang. Standaard berichtinstellingen Probeer elk ander blog gelinkt in dit artikel te benaderen : als je artikelen publiceert met links naar andere blogs, dan probeert jouw blog de andere blogs te melden dat je hebt gelinkt naar de blog (en dat je een artikel hebt gepubli ceerd). Dit resulteert in een automatisch bericht op de betreffende blog (alleen als je deze optie hebt geselecteerd). Linknotificaties toestaan van andere blogs (pingbacks en trackbacks) : als andere blogs naar jou linken en dit vermel den, dan wordt er een automatisch bericht geplaats. Deselecteer deze instelling om deze meldingen niet te publiceren (ik deselecteer deze instelling altijd). Sta toe dat bezoekers kunnen reageren op nieuwe artikelen : geef je bezoekers de mogelijkheid om commentaren te plaatsen bij jouw artikel. Overige reactie-instellingen Schrijver van reacties moet naam en adres opgeven : als iemand een reactie plaatst, moet hij/zijn zijn/haar naam en adres invullen. Gebruikers moeten ingelogd zijn om te kunnen reageren : als je deze optie selecteert, moeten lezers eerst inloggen voordat ze een reactie kunnen plaatsen. Het is bij de meeste blogs beter om hier niet voor te kiezen. De reactiemogelijkheid automatisch uitschakelen bij berichten ouder dan XX dag(en) : als je deze optie selecteert, kunnen bezoekers na XX dagen geen reacties meer plaatsen bij het artikel. Zorg ervoor dat lezers voldoende tijd hebben om reacties te plaatsen. 14 dagen is erg kort. Op mijn blogs heb ik onderwerpen ouder dan 6 maanden waar nog steeds reacties worden geplaatst!

13 Geneste reacties toestaan tot XX niveaus diep : selecteer deze optie om eenvoudiger reacties te lezen op andere reacties. Zorg er dus voor dat je deze optie aanvinkt. Dit is standaard 5 niveaus; dat is over het algemeen voldoende. Reacties over meerdere pagina s verdelen met XX reacties per pagina en de XX pagina standaard getoond: dit kan inte ressant zijn als je erg populaire blogs heb met veel reacties. Dit betekent dat WordPress artikelen zal splitsen met meer dan XX reactieniveaus op vele pagina s. Reacties tonen met de ouder/nieuwer reacties bovenin elke pagina: hier kan je ouder / nieuwer selecteren om te kiezen hoe jouw reacties worden gerangschikt. De meeste bloggers kiezen ervoor om de nieuwste reacties bovenaan te tonen. Mij en wanneer Iemand heeft een reactie geplaatst : als je dit selecteert, ontvang je een als iemand een nieuwe reactie heeft geplaatst. Een reactie wacht op moderatie: als je dit selecteert, ontvang je een als iemand een nieuwe reactie plaatst die wacht op goedkeuring. Ik adviseer beide opties aan te vinken als je veel artikelen hebt. Dit is de makkelijkste manier om nieuwe reacties bij te houden. Voor een reactie verschijnt Een administrator moet de reactie altijd toelaten : als iemand een nieuwe reactie plaatst, moet een beheerder deze altijd goedkeuren. De afzender moet een eerder toegelaten reactie geplaatst hebben: als iemand een eerste reactie plaatst moet je deze eerst goedkeuren. Daarna kunnen reacties van diezelfde gebruiker zonder goedkeuring worden geplaatst. Reacties modereren: Houd reacties in de rij als deze bepaalde koppelingen (door jou te bepalen) bevatten. Je hebt altijd een veld waar je woorden in kan vullen. Vul 1 woord per regel in. Als iemand een reactie plaats met een van deze woorden, zal de reactie in de rij worden geplaatst voor goedkeuring. Comment blacklist: In dit veld kan je woorden invullen. Vul één woord of IP per regel in. Komt er een opgegeven woord of IP voor in een reactie, dan wordt de reactie aangemerkt als spam. Avatars: Een avatar is een afbeelding die jou van weblog naar weblog volgt. Deze verschijnt naast jouw naam bij het plaatsen van een reactie op sites waar avatars als mogelijkheid worden geboden. Media instellingen Je vindt de pagina met media instellingen in het linker menu via Settings > Media. Hier kan je standaard instellingen aanpassen voor media (met name afbeeldingen) die je wilt uploaden. Voor de meesten zijn de basisinstellingen voldoende.

14 Privacy Je vindt de pagina met privacy instellingen in het linker menu via Instellingen > Lezen. Selecteer het laatste vakje als je niet wilt dat jouw blog of website verschijnt in de zoekresultaten van zoekmachines: Permalinks Je vindt de pagina met instellingen voor permalinks in het linker menu via Settings > Permalinks. Hier kan je kiezen hoe de URL van jouw blog of website eruit zal zien. Ik raad je aan om dit te veranderen, omdat dit belangrijk is voor zoekmachine optimalisatie (Search Engine Optimization, SEO). WordPress genereert URLS zoals in de volgende link: Als je de Permalinks aanzet, is het mogelijk om URLS te genereren zoals in de volgende link: In de URL van het tweede voorbeeld kan je lezen waar de pagina over gaat. Dit is ook erg belangrijk voor zoekmachines, omdat deze ook URLS van pagina s indexeert. Woorden in de URL van de pagina zijn van belang voor SEO. Welke optie selecteren? De algemene regel is dat je de optie Berichtnaam kiest als je evergreen content schrijft. In andere gevallen kan je beter kiezen voor Jaar, maand, dag en naam of Maand en naam.

15 De basis van WordPress De WYSIWYG editor De WYSIWYG editor wordt gebruikt om de content van pagina s en berichten op te maken. Dit is gebaseerd op MS Word om alles zo eenvoudig mogelijk te houden. Hyperlinks Hoe voeg je hyperlinks in? Selecteer de tekst die je wilt veranderen in een hyperlink Klik in het menu op het volgende symbool ( Link invoegen / link aanpassen ). De volgende popup verschijnt: Als je wilt koppelen naar een externe pagina: Neem de volledige URL (inclusief van die pagina over in het veld URL. Vermeld een korte beschrijving in het veld Title. Selecteer Open link in een nieuw venster/tab, zodat de pagina opent in een nieuw venster of tabblad. Klik op de knop Link toevoegen. Als je wilt koppelen naar een interne bestaande pagina (binnen je eigen site of blog): Klik op Of link naar bestaand bericht of pagina. In het veld Zoeken kan je het betreffende deel van de titel, bericht of pagina invoeren. Selecteer een bericht of pagina in de lijst. Selecteer alleen Open link in een nieuw venster/tab als je echt wilt dat de pagina/het bericht in een nieuw venster of tabblad opent. Dit kan je beter niet doen als je naar een interne pagina koppelt. Klik op de knop Link toevoegen. Hoe bewerk je een hyperlink? Selecteer de tekst waarvan je al een hyperlink hebt gemaakt (je hoeft niet de hele tekst te selecteren, je hoeft er maar één keer op te klikken). Klik op het volgende symbool in het menu ( Link invoegen / link aanpassen ). Breng indien nodig wijzigingen aan. Klik op de knop Update.

16 Hoe verwijder je een hyperlink? Selecteer de tekst waarvan je al een hyperlink hebt gemaakt (je hoeft niet de hele tekst te selecteren, je hoeft er maar één keer op te klikken). Klik op het volgende symbool ( Ontkoppelen ). Afbeeldingen Hoe voeg je een afbeelding in? Net boven de WYSIWYG editor vind je een knop om een afbeelding in te voegen: Als je hierop klikt, verschijnt het volgende scherm: Er zijn 3 manieren om een afbeelding in te voegen: Bestanden uploaden: upload een afbeelding van je computer. Invoegen van URL: gebruik een afbeelding van het internet. Mediabibliotheek: voeg een afbeelding in die je al eerder hebt geupload naar je media bibliotheek. Het is beter om geen gebruik te maken van de optie Invoegen van URL. Met deze optie gebruik je een afbeelding van elders op het internet. Stel je voor dat je een afbeelding gebruikt van een andere website die plotseling wordt verwijderd door de webmaster. Dan is die afbeelding ook niet meer zichtbaar op jouw site. Bovendien heb je vaak geen rechten om een afbeelding van een andere website te gebruiken op jouw blog of website!

17 Een afbeelding invoegen: From computer Klik op de knop Media toevoegen boven de WYSIWYG-editor. Klik op de knop Bestanden selecteren. Selecteer een afbeelding van je computer. Wanneer de afbeelding is geupload, kan je de afbeelding bewerken door eenvoudig te klikken op de knop afbeelding bewerken. Hier kan je de afbeelding schalen of bijsnijden. In het veld Titel kan je de titel veranderen. Vergeet niet een korte beschrijving te vermelden in het veld Alterna tieve Tekst. Kies de gewenste uitlijning (geen, links, midden of rechts). Selecteer het formaat. Klik op de knop In pagina invoegen om de afbeelding in te voegen. Als je eenmaal een afbeelding hebt ingevoegd, is de afbeelding ook geupload naar jouw Media Bibliotheek. Hoe bewerk je een afbeelding? Klik op afbeelding in het bericht of de pagina om deze te bewerken. Er verschijnen 2 knoppen, klik op de linker knop ( Afbeelding Bewerken ). Breng de wijzigingen aan. Klik op knop Bijwerken om de wijzigingen op te slaan. Hoe verwijder je een afbeelding? Klik op de afbeelding in het bericht of de pagina om deze te verwijderen. Er verschijnen 2 knoppen, klik op de rechter knop ( Verwijder deze pagina ). De afbeelding is verdwenen van het scherm, maar is nog steeds beschikbaar in jouw Media Bibliotheek.

18 Media Je kan media invoegen, bewerken en verwijderen (een Word document, Excel sheet, een PDF, ). Dit werkt hetzelfde als bij een afbeelding. Het enige verschil is dat er een hyperlink naar het bestand is opgenomen. De ingevoegde media verschijnt ook in jouw Media BIbliotheek. Pagina s Gebruik In de meeste gevallen worden pagina s voor statische content of algemene informatie gebruikt. Bijvoorbeeld een pagina Over Ons. Alleen redacteuren en beheerders kunnen pagina s toevoegen en bewerken. Overzicht Klik op Pagina s in het linker menu om een overzicht van alle pagina s te krijgen. Hoe voeg je een nieuwe pagina toe? Selecteer Pagina s > Nieuwe Pagina in het linker menu. Het volgende scherm verschijnt: Alle velden op het scherm worden nu behandeld.

19 Paginatitel Boven in het scherm kan je jouw paginatitel kiezen. Het is altijd mogelijk om dit later aan te passen. Als je geen op maat gemaakte menu s gebruikt, zal de titel ook worden gebruikt in het menu. In dat geval moet je de paginatitel kort houden. Onder de paginatitel verschijnt de Permalink (of URL) van de pagina nadat je de paginatitel hebt ingevoerd. Je kan de Permalink altijd wijzigen door te klikken op de knop Bewerken aan de rechterkant van de Permalink. Nu kan je jouw eigen URL invoeren: Klik op de knop OK om de wijziging te bevestigen. Content toevoegen Het deel onder de titel is de plek waar je content kan invoeren met behulp van de WYSIWYG-editor. Eerder in deze handleiding heb je kunnen lezen hoe de WYSIWYG-editor werkt. Publiceren In dit gedeelte vind je de opties opslaan, publiceren en verwijderen van je pagina. Alle opties worden nu behandeld: Opslaan als concept (knop): slaat je pagina op zonder publicatie op het internet. Voorbeeld (knop): voorbeeld van je pagina in je browser. Status: selecteert de status van je pagina, Concept of Voorbeeld. Zichtbaarheid: selecteert de zichtbaarheid van je pagina: Openbaar, Beschermd met wachtwoord (bezoekers hebben dan een wachtwoord nodig om de inhoud te kunnen zien) of privé (alleen toegankelijk voor ingelogde bezoekers). Publiceren: publiceert de pagina direct of op een later gekozen datum. Naar de prullenbak verplaatsen: verplaatst je pagina naar de prullenbak. Dit kan je nog herstellen. Publiceren (knop): klik op de knop Publiceren om de pagina op te slaan EN te publiceren op het internet.

20 Pagina attributen In dit deel vind je een paar extra opties: Alle opties worden nu behandeld: Hoofd: selecteert de bovenliggende pagina van de huidige pagina. Dit is belangrijk als je jouw menu niet definieert, of als je een breadcrumb plugin gebruikt. Sjabloon: de meeste thema s bevatten meerdere templates. Dit houdt in dat je voor een (andere) lay-out kan kiezen voor de pagina. Het aantal templates verschilt per thema. Hier kan je een template selecteren voor de pagina. Volgorde: Vul het aantal in om de pagina s te bestellen. Gebruik deze optie als je geen menu definieert. Je kan ook de plugin PageMash gebruiken in plaats van de Order optie. Met PageMash kan je de pagina s verslepen en plaatsen om de volgorde van de pagina s te wijzigen. Uitgelichte afbeedling Met de Uitgelichte afbeedling kan je een afbeelding uploaden voor het artikel, afhankelijk van hoe het thema is gedefinieerd. Veel thema s hebben deze optie, zodat je bijvoorbeeld eenvoudig een afbeelding van een header of thumbnail kan selecteren van een specifieke pagina. Dit is gemakkelijk te gebruiken. Je hoeft alleen op Stel uitgelichte afbeelding in te klikken en een afbeelding te selecteren. Klik hierna op de hyperlink Stel uitgelichte afbeelding in onderin het scherm:

21 Hoe bewerk je een bestaande pagina? Ga naar het pagina overzicht (kies Pagina s > Alle pagina s in het linker menu). Nu krijg je een overzicht van al jouw bestaande pagina s. Ga met de cursor naar een paginatitel. Onder de titel ver schijnen dan een aantal opties: Klik op Bewerken. De geselecteerde pagina wordt geopend. Je kan de content van de pagina wijzigen. Je kan de opties van de pagina wijzigen. Selecteer Status om de pagina offline te halen: Concept in het Publiceren gedeelte aan de rechterkant. Klik op de knop Bijwerken om de wijzigingen op te slaan. Hoe verwijder je een pagina? Verplaats eerst de pagina naar de prullenbak. Daarna kan je de pagina definitief verwijderen of herstellen. Verplaats een pagina naar de prullenbak Ga naar het pagina overzicht (kies Pagina s > Alle Pagina s in het linker menu). Nu krijg je een overzicht van al jouw bestaande pagina s. Ga met de cursor naar een paginatitel. Onder de titel verschijnen dan een aantal opties. Klik op Prullenbak. De pagina is nu verplaatst naar de prullenbak. Herstellen / Definitief verwijderen Om een pagina te herstellen of definitief te verwijderen, ga je naar Prullenbak en plaats dan de cursor op de titel van de pagina die je wilt herstellen of definitief wilt verwijderen:

22 Berichten Gebruik In de meeste gevallen worden berichten gebruikt om te bloggen. Maar je kan berichten ook gebruiken voor een nieuwe sectie van je website. Overzicht Klik op Berichten in het linker menu om een overzicht van alle berichten te krijgen: Hoe voeg je een nieuw bericht toe? Selecteer Berichten > Nieuw Bericht in het linker menu. Het volgende scherm verschijnt:

23 Alle velden op het scherm worden nu behandeld. Titel van bericht Boven in het scherm kan je de titel van het bericht kiezen. Het is altijd mogelijk om dit later aan te passen. Onder de titel van het bericht verschijnt de Permalink (of URL) van de pagina nadat je de titel hebt ingevoerd. Je kan de URL altijd wijzigen door te klikken op de knop Bewerken aan de rechterkant van de Permalink. Nu kan je jouw eigen URL invoeren: Klik op de knop Ok om de wijziging te bevestigen. Content toevoegen Het deel onder de titel is de plek waar je content kan invoeren met behulp van de WYSIWYG-editor.

24 Eerder in deze instructie heb je kunnen lezen hoe de WYSIWYG-editor werkt. Publiceren In dit gedeelte vind je de opties opslaan, publiceren en verwijderen van je bericht. Alle opties worden nu behandeld: Opslaan als concept (knop): slaat je bericht op zonder publicatie op het internet. Voorbeeld (knop): voorbeeld van je bericht in je browser. Status: selecteert de status van je bericht, concept of wach tend op review. Zichtbaarheid: selecteert de zichtbaarheid van je bericht: Open baar (met de optie om het bericht te plaatsen op je voorpagina), Op de voorpagina plakken (sticky) (Mits zo ingesteld bij Instellingen, kan dit bericht op de homepage komen te staan, Beschermd met wachtwoord (bezoekers hebben dan een wachtwoord nodig om de inhoud te kunnen zien) of privé (alleen toegankelijk voor ingelogde bezoekers). Publiceren: publiceert het bericht direct of op een later gekozen datum. Naar prullenbak verplaatsen: verplaatst je bericht naar de prullenbak. Dit kan je nog herstellen. Publiceren (knop): klik op de knop Publiceren om het bericht op te slaan EN te publiceren op het internet. Notatie In dit gedeelte kan je het format van je bericht bepalen. Met deze functie kan een blogger kiezen hoe elk bericht eruit ziet door een notatie te selecteren uit de lijst. De notaties verschillen per thema. Categorieën Hier kan je één of meer categorieën voor je bericht selecteren:

25 In het volgende deel leer je meer over categorieën. Tags Hier kan je het artikel taggen: Vul alleen de tag in en klik op de knop Toevoegen. Je kan ook klikken op de link Kies uit de meest gebruikte tags voor een selectie van je meest gebruikte tags. In het volgende deel leer je meer over tags. Featured image Met de Featured image kan je een afbeelding uploaden voor het artikel, afhankelijk van hoe het thema is gedefinieerd. Veel thema s hebben deze optie, zodat je bijvoorbeeld eenvoudig een afbeelding van een header kan selecteren voor een specifiek bericht. Dit is gemakkelijk te gebruiken. Je hoeft alleen op Stel uitgelichte afbeelding in te klikken en een afbeelding te selecteren. Klik hierna op de hyperlink Stel in als uitgelichte afbeelding onderin het scherm: Hoe bewerk je een bestaand bericht? Ga naar het berichten overzicht (Kies Berichten > Alle berichten in het linker menu). Nu krijg je een overzicht van al jouw berichten. Ga met de cursor naar een titel van een bericht. Onder de titel ver schijnen dan een aantal opties: Klik op Bewerken. Het geselecteerde bericht wordt geopend. Je kan de content van het bericht wijzigen. Je kan de opties van het bericht wijzigen.

26 Selecteer Status om het bericht offline te halen: Concept in het Publiceren gedeelte aan de rechterkant. Klik op de knop Bijwerken om de wijzigingen op te slaan. Hoe verwijder je een bericht? Verplaats eerst het bericht naar de prullenbak. Daarna kan je het bericht definitief verwijderen of herstellen. Verplaats een bericht naar de prullenbak Ga naar het berichten overzicht (kies Berichten > Alle berichten in het linker menu). Nu krijg je een overzicht van al jouw berichten. Ga met de cursor naar een titel van een bericht. Onder de titel ver schijnen dan een aantal opties: Klik op Prullenbak. Het bericht is nu verplaatst naar de prullenbak. Herstellen / Definitief verwijderen Om een bericht te herstellen of definitief te verwijderen, ga je naar Prullenbak. Plaats dan de cursor op de titel van het bericht dat je wilt herstellen of definitief wilt verwijderen.

Publiceren met WordPress

Publiceren met WordPress Publiceren met WordPress Peter Osterop Tweede herziene editie 1. Installatie van WordPress 2. Configuratie van WordPress 3. Het uiterlijk van WordPress 4. Pagina s en berichten maken in WordPress 1 Installatie

Nadere informatie

Handleiding Wordpress CMS 4-5-2015

Handleiding Wordpress CMS 4-5-2015 Handleiding Wordpress CMS 4-5-2015 Inhoud 1. Het dashboard.... 3 2. Een pagina of bericht aanpassen.... 5 3. Een nieuw bericht toevoegen... 6 4. Een pagina maken... 7 5. Website met sitebuilder... 8 6.

Nadere informatie

Handleiding Wordpress

Handleiding Wordpress Handleiding Wordpress Inhoudsopgave 1. Inloggen 2. Berichten en Pagina s 3. Afbeeldingen en video s 4. Weblinks 1. Inloggen 1.1 Inloggen bij Wordpress We starten met het inloggen op je WordPress gebaseerde

Nadere informatie

WORDPRESS TRAINING: 1. AANMELDEN

WORDPRESS TRAINING: 1. AANMELDEN WORDPRESS TRAINING: 1. AANMELDEN 1.a Hoe meld ik mij aan? U kunt zich aanmelden door uw domeinnaam gevolgd door /wp-admin te openen in uw browser. Ga naar internet en type (bijvoorbeeld) URL: http://www.uwdomeinnaam.nl/wp-admin

Nadere informatie

WordPress Website. Bouw zelf je WordPress Website. www.supersnelonline.nl Maarten Hendrix. Maarten Hendrix

WordPress Website. Bouw zelf je WordPress Website. www.supersnelonline.nl Maarten Hendrix. Maarten Hendrix WordPress Website Bouw zelf je WordPress Website Maarten Hendrix Maarten Hendrix 2 Inhoudsopgave WordPress inleiding... 5 Wat is WordPress?... 5 Wat is het verschil tussen WordPress.org en WordPress.com?...

Nadere informatie

WordPress Handleiding

WordPress Handleiding Algemene Informatie Disclaimer: Bij het samenstellen van dit boek is de grootst mogelijke zorg besteed aan de juistheid van de opgenomen informatie. Wij kunnen echter niet verantwoordelijk gesteld worden

Nadere informatie

Gebruikershandleiding

Gebruikershandleiding Versie 4.4 Gebruikershandleiding januari 2016 Inhoud 2. Inleiding... 3 Wat is WordPress?... 3 Wordt constant verbeterd... 3 3. De structuur van uw website... 4 4. De WYSISWYG-editor en het plaatsen van

Nadere informatie

WORDPRESS HANDLEIDING CUDOK CONCEPTS & CONSULTANCY

WORDPRESS HANDLEIDING CUDOK CONCEPTS & CONSULTANCY WORDPRESS HANDLEIDING CUDOK CONCEPTS & CONSULTANCY 4 APRIL 2015 INTRODUCTIE Een WordPress website bestaat onder anderen uit de volgende onderdelen: Berichten Pagina s Producten Categorieën Menu s Al deze

Nadere informatie

Handleiding wordpress

Handleiding wordpress Handleiding wordpress Wordpress versie 3.0.4 Handleiding versie 1.1 Auteur Website Geert Hoekzema www.geerthoekzema.nl www.geerthoekzema.nl geert@geerthoekzema.nl 1 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Beginnen

Nadere informatie

De Kleine WordPress Handleiding

De Kleine WordPress Handleiding Introductie Dit is geen uitgebreide handleiding om een WordPress website of blog mee te bouwen. Het is ook geen overzicht van alle aspecten die een WordPress website zo bijzonder maken en geen verhandeling

Nadere informatie

SELECTEER EEN PAGINA TEMPLATE EN HOOFD VOOR DE PAGINA: Selecteer, in de PAGINA ATTRIBUTEN module rechts naast

SELECTEER EEN PAGINA TEMPLATE EN HOOFD VOOR DE PAGINA: Selecteer, in de PAGINA ATTRIBUTEN module rechts naast OPMAKEN VAN BERICHTEN EN PAGINA S ONE PAGER Berichten en pagina s worden op dezelfde wijze opgemaakt. Voor het opmaken van een bericht ga je in het navigatiemenu (afbeelding rechts) naar BERICHTEN > NIEUW

Nadere informatie

ZÉLF JE WORDPRESS WEBSITE MAKEN?

ZÉLF JE WORDPRESS WEBSITE MAKEN? WordPress blog ZÉLF JE WORDPRESS WEBSITE MAKEN? WordPress Academy Nederland helpt je op weg met onze Basiscursus INHOUD P1 P2 P3 P4 P5 P6 P7 P8 P9 P 10 P 11 P 12 P 13 P 14 P 15 P 16 P 17 P 18 P 19 P 20

Nadere informatie

All rights reserved, HKBO 2015. Basishandleiding WordPress

All rights reserved, HKBO 2015. Basishandleiding WordPress All rights reserved, HKBO 2015 Basishandleiding WordPress Basishandleiding Wordpress Het kan Beter Online 1. Inloggen in het Wordpress Dashboard U kunt inloggen in het dashboard door achter uw domeinnaam

Nadere informatie

WordPress in het Kort

WordPress in het Kort WordPress in het Kort Een website maken met Wordpress. In minder dan één uur online! Inclusief installatie van een thema en plugins Alle rechten 2013, Rudy Brinkman, BrinkhostDotCom, http://www.brinkhost.nl

Nadere informatie

Mach3Framework 5.0 / Website

Mach3Framework 5.0 / Website Mach3Framework 5.0 / Website Handleiding Mach3Builders Inhoudsopgave 1 Inloggen...5 1.1 Ingelogd blijven...6 1.2 Wachtwoord vergeten...7 2 Applicatie keuzescherm...8 2.1 De beheeromgeving openen...9 3

Nadere informatie

Wordpress.com. Een site/blog aanmaken

Wordpress.com. Een site/blog aanmaken Wordpress.com Een site/blog aanmaken - Ga naar www.wordpress.com - Maak een account aan. - Lees zorgvuldig zodat je een Nederlandstalige versie aanmaakt. - Activeer het account vanuit je email. Het adres

Nadere informatie

Handleiding. Berichten maken in WordPress. juni 2013

Handleiding. Berichten maken in WordPress. juni 2013 Handleiding Berichten maken in WordPress juni 0 Inloggen. Ga naar: www.jouwdomeinnaam.nl/wp-admin. Log hier in met je gebruiksnaam en je wachtwoord. Het dashboard Na het inloggen krijg je eerst het Dashboard

Nadere informatie

Ga naar http://www.domeinnaam.nl/wp-admin en log in met de gebruikersnaam en wachtwoord verkregen via mail.

Ga naar http://www.domeinnaam.nl/wp-admin en log in met de gebruikersnaam en wachtwoord verkregen via mail. INLOGGEN Ga naar http://www.domeinnaam.nl/wp-admin en log in met de gebruikersnaam en wachtwoord verkregen via mail. Vul hier je gebruikersnaam en wachtwoord in en klik op Inloggen. Bij succesvolle login

Nadere informatie

Algemene WordPress Handleiding uitleg basics Karin de Wit Design

Algemene WordPress Handleiding uitleg basics Karin de Wit Design Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Algemene informatie... 3 Introductie... 4 Inloggen bij WordPress... 5 Introductie in het dashboard... 6 Berichten en pagina's... 8 Bericht Categorieën... 8 Nieuw Bericht...

Nadere informatie

Handleiding. HetSchoolvoorbeeld.nl. HetSchoolvoorbeeld 2.1. Websites voor het onderwijs. Websites Social media Mediawijsheid Grafisch ontwerp

Handleiding. HetSchoolvoorbeeld.nl. HetSchoolvoorbeeld 2.1. Websites voor het onderwijs. Websites Social media Mediawijsheid Grafisch ontwerp HetSchoolvoorbeeld.nl Websites voor het onderwijs Handleiding HetSchoolvoorbeeld 2.1 Websites Social media Mediawijsheid Grafisch ontwerp Handleiding HetSchoolvoorbeeld 2.1 Pagina 1 Inhoud 1 Opbouw van

Nadere informatie

Introductiehandleiding Website Dussense Boys

Introductiehandleiding Website Dussense Boys Introductiehandleiding Website Dussense Boys Versie: 1.0 Naam: E-mail: H.A.P.P. Ribbers e.ribbers@dussenseboys.nl Inhoudsopgave Inleiding... 3 Account... 3 Inloggen met uw gebruikersaccount... 3 Uitloggen

Nadere informatie

Algemene handleiding beheermodule: WORDPRESS. digital4u.nl effectief op internet

Algemene handleiding beheermodule: WORDPRESS. digital4u.nl effectief op internet Algemene handleiding beheermodule: WORDPRESS digital4u.nl effectief op internet Inhoudsopgave Algemene handleiding 03 04 04 05 05 06 06 07 07 08 09 11 12 13 15 16 17 Introductie Inloggen Dashboard Berichten

Nadere informatie

Handleiding. Content Management Systeem (C.M.S.)

Handleiding. Content Management Systeem (C.M.S.) Handleiding Content Management Systeem (C.M.S.) www.wecaremedia.nl info@wecaremedia.nl 0162-223 161 Inhoudsopgave Inloggen... 3 Dashboard... 4 Bestanden... 4 Map aanmaken... 4 Bestanden toevoegen... 5

Nadere informatie

CONFIGURATIE WORDPRESS. basisinstellingen thema

CONFIGURATIE WORDPRESS. basisinstellingen thema CONFIGURATIE WORDPRESS basisinstellingen thema 3 Begin een webshop met Wordpress en Woocommerce 3. Basisconfiguratie Wordpress We hebben Wordpress succesvol geïnstalleerd. Het systeem is klaar voor gebruik.

Nadere informatie

Inleiding. De voordelen van WordPress. De basis van uw CMS. Front-end / back-end. De WYSISWYG-editor. Paginabeheer. Een nieuwe pagina toevoegen

Inleiding. De voordelen van WordPress. De basis van uw CMS. Front-end / back-end. De WYSISWYG-editor. Paginabeheer. Een nieuwe pagina toevoegen WordPress Handleiding Inhoud Inhoud 1 Inleiding 2 2 De voordelen van WordPress 3 De basis van uw CMS Front-end / back-end 3 De WYSISWYG-editor 4 7 Paginabeheer Een nieuwe pagina toevoegen 7 De volgorde

Nadere informatie

ZÉLF JE WORDPRESS WEBSITE MAKEN?

ZÉLF JE WORDPRESS WEBSITE MAKEN? WordPress dashboard ZÉLF JE WORDPRESS WEBSITE MAKEN? WordPress Academy Nederland helpt je op weg met onze Basiscursus INHOUD P1 P2 P3 P4 P5 P6 P7 P8 P9 P 10 P 11 P 12 P 13 P 14 P 15 P 16 P 17 P 18 P 19

Nadere informatie

Handleiding. HetSchoolvoorbeeld.nl. Versie 2.2 - juni 2014. Websites voor het onderwijs. Meest recente uitgave: www. hetschoolvoorbeeld.

Handleiding. HetSchoolvoorbeeld.nl. Versie 2.2 - juni 2014. Websites voor het onderwijs. Meest recente uitgave: www. hetschoolvoorbeeld. HetSchoolvoorbeeld.nl Websites voor het onderwijs Handleiding Versie 2.2 - juni 2014 Meest recente uitgave: www. hetschoolvoorbeeld.nl/handleiding Handleiding HetSchoolvoorbeeld 2.2 Pagina 1 Inhoud Inhoud

Nadere informatie

INSTALLATIE WORDPRESS. installatie op de server

INSTALLATIE WORDPRESS. installatie op de server INSTALLATIE WORDPRESS installatie op de server 2 Begin een webshop met Wordpress en Woocommerce 2. Installatie Wordpress In het vorige hoofdstuk hebben we alle voorbereidingen getroffen voor de installatie

Nadere informatie

HANDLEIDING. WordPress LAATSTE VERSIE: 29-12-2011 RODER!CKVS WEBDESIGN & WEBHOSTING

HANDLEIDING. WordPress LAATSTE VERSIE: 29-12-2011 RODER!CKVS WEBDESIGN & WEBHOSTING HANDLEIDING WordPress LAATSTE VERSIE: 29-12-2011 RODER!CKVS WEBDESIGN & WEBHOSTING Inhoudsopgave Inloggen... 3 Een nieuw bericht plaatsen... 5 Aan een nieuw bericht beginnen... 5 Je bericht bewaren, een

Nadere informatie

Handleiding Word Press voor de bewoners Westerkaap 1

Handleiding Word Press voor de bewoners Westerkaap 1 1 Handleiding Word Press voor de bewoners Westerkaap 1 Inhoud: Inloggen Pagina 1 Algemeen Pagina 2 Berichten Pagina 2 Bericht bewerken, Linken Pagina 3-4 Plaatje toevoegen bericht Pagina 5-6 Bericht publiceren

Nadere informatie

Handleiding Blogger. Het aanmaken van een weblog. In deze handleiding worden een aantal handelingen toegelicht:

Handleiding Blogger. Het aanmaken van een weblog. In deze handleiding worden een aantal handelingen toegelicht: Handleiding Blogger In deze handleiding worden een aantal handelingen toegelicht: Het aanmaken van een weblog Het typen van een blogbericht De privacy van jouw weblog Het instellen van RSS Het aanmaken

Nadere informatie

WordPress Handleiding

WordPress Handleiding WordPress Handleiding Inhoud Inhoud Inleiding De voordelen van WordPress De basis van uw CMS Front-end / back-end De WYSISWYG-editor Paginabeheer Een nieuwe pagina toevoegen Een pagina te bewerken Mediabeheer

Nadere informatie

Handleiding CMS VOORKANT

Handleiding CMS VOORKANT Handleiding CMS VOORKANT Inhoudsopgave Pagina 1. Toegang tot het CMS... 3 2. Artikel toevoegen... 4 3. Artikel bewerken... 5 4. Artikel kopiëren of verwijderen... 6 5. Afbeelding, link of tabel invoegen...

Nadere informatie

CUDOK CONCEPTS & CONSULTANCY

CUDOK CONCEPTS & CONSULTANCY WOOCOMMERCE HANDLEIDING CUDOK CONCEPTS & CONSULTANCY 6 OKTOBER 2015 INTRODUCTIE Een WooCommerce webshop is geïntegreerd als een plugin in een WordPress website en bestaat uit de volgende onderdelen: WooCommerce

Nadere informatie

De WordPress 3.5 Beginners Handleiding

De WordPress 3.5 Beginners Handleiding De WordPress 3.5 Beginners Handleiding Internetbureau Elephant april 13 Inhoud Introductie... 2 Inloggen... 3 Het dashboard... 5 Berichten en pagina's... 6 Nieuw Bericht... 6 Nieuwe Pagina... 8 Afbeeldingen,

Nadere informatie

1.Inloggen. Wat is WordPress?

1.Inloggen. Wat is WordPress? Wat is WordPress? WordPress is een Open Source Content Management System waarmee u zonder (veel) technische kennis zelf een website up-to-date kunt houden. 1.Inloggen Bij een standaard installatie van

Nadere informatie

4.1 4.2 5.1 5.2 6.1 6.2 6.3 6.4

4.1 4.2 5.1 5.2 6.1 6.2 6.3 6.4 Handleiding CMS Inhoud 1 Inloggen 2 Algemeen 3 Hoofdmenu 4 Pagina s 4.1 Pagina s algemeen 4.2 Pagina aanpassen 5 Items 5.1 Items algemeen 5.2 Item aanpassen 6 Editor 6.1 Editor algemeen 6.2 Afbeeldingen

Nadere informatie

Website maker. Bezoek je domein om de Website maker in te stellen. De volgende melding zal zichtbaar zijn.

Website maker. Bezoek je domein om de Website maker in te stellen. De volgende melding zal zichtbaar zijn. Aan de slag met de Bezoek je domein om de in te stellen. De volgende melding zal zichtbaar zijn. Volg de url 'administratie paneel' om in te loggen en de vervolgens in te stellen. Als eerst krijg je de

Nadere informatie

mijndomein.nl De Basiscursus Websitemaker

mijndomein.nl De Basiscursus Websitemaker De Basiscursus Websitemaker iedereen een website Deel 3: Promotie en SEO, 7 mei 2012 Inhoudsopgave 12: Je website promoten 3 Een abonnee toevoegen 3 Een abonnee verwijderen 4 De wizard abonnees 4 13: Distributie

Nadere informatie

Mach3Framework 5.0 / Website

Mach3Framework 5.0 / Website Mach3Framework 5.0 / Website Handleiding Mach3Builders Inhoudsopgave 1 Inloggen...4 1.1 Ingelogd blijven...5 1.2 Wachtwoord vergeten...6 2 Applicatie keuzescherm...7 2.1 De beheeromgeving openen...8 3

Nadere informatie

Handleiding opmaken Wageningen UR Blog. Oktober 2015

Handleiding opmaken Wageningen UR Blog. Oktober 2015 Handleiding opmaken Wageningen UR Blog Oktober 2015 Voorwoord In deze handleiding is voor beheerders van het Wageningen UR blog template stap voor stap beschreven hoe zij hun blog kunnen inrichten. Bij

Nadere informatie

CMS HANDLEIDING WWW.INONZEBIEB.NL

CMS HANDLEIDING WWW.INONZEBIEB.NL CMS HANDLEIDING WWW.INONZEBIEB.NL 1. INLOGGEN IN CMS... 2 2. DASHBOARD... 2 3. SITE STRUCTUUR... 2 4. HOMEPAGE... 2 5. EEN POST TOEVOEGEN... 3 6. EEN PAGINA TOEVOEGEN... 4 7. ALGEMENE UITLEG WORDPRESS

Nadere informatie

Introductie 2. Inloggen 3. Dashboard 4. Pagina aanmaken / bewerken 5. Bericht toevoegen / bewerken 6. Afbeelding toevoegen 7. De tekstbewerker 11

Introductie 2. Inloggen 3. Dashboard 4. Pagina aanmaken / bewerken 5. Bericht toevoegen / bewerken 6. Afbeelding toevoegen 7. De tekstbewerker 11 I n h o u d s o p g ave Introductie 2 Inloggen 3 Dashboard 4 Pagina aanmaken / bewerken 5 Bericht toevoegen / bewerken 6 Afbeelding toevoegen 7 De tekstbewerker 11 Menu toevoegen / aanpassen 12 I n t ro

Nadere informatie

EBUILDER HANDLEIDING. De Ebuilder is een product van EXED internet www.exed.nl. info@exed.nl EXED CMS UITLEG

EBUILDER HANDLEIDING. De Ebuilder is een product van EXED internet www.exed.nl. info@exed.nl EXED CMS UITLEG EBUILDER HANDLEIDING De Ebuilder is een product van EXED internet www.exed.nl info@exed.nl 1 INHOUDSOPGAVE Inleiding Een korte introductie over het Ebuilder» Navigatie» Snelnavigatie Pagina s Hier vind

Nadere informatie

28 juli 2014 Eindgebruikershandleiding Weblicity CMS

28 juli 2014 Eindgebruikershandleiding Weblicity CMS 28 juli 2014 Eindgebruikershandleiding Weblicity CMS Deze handleiding is opgesteld door Weblicity http://www.weblicity.nl Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Introductie... 3 Inloggen Uitleg onderdelen 4

Nadere informatie

HANDLEIDING. Hoe maak je je eigen crowdfunding site VOOR Daan

HANDLEIDING. Hoe maak je je eigen crowdfunding site VOOR Daan HANDLEIDING Hoe maak je je eigen crowdfunding site VOOR Daan 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 Introductie Inloggen Sjabloon importeren Import succesvol? HELP! Waar ben ik? De eerste aanpassing Aanpassingen

Nadere informatie

Globale kennismaking

Globale kennismaking Globale kennismaking Kennismaking Tesla CMS 1. Dashboard 2. pagina beheer - pagina aanmaken - pagina aanpassen - pagina verwijderen - pagina seo opties - zichtbaarheid pagina 3. subpagina beheer - subpagina

Nadere informatie

Nieuwsbrieven versturen met MailPoet

Nieuwsbrieven versturen met MailPoet Nieuwsbrieven versturen met MailPoet Een nieuwe nieuwsbrief maken Om een nieuwe nieuwsbrief te maken klik je op de button nieuwe nieuwsbrief (2). Je kunt ook een reeds bestaande nieuwsbrief dupliceren

Nadere informatie

De inlogpagina van het CMS wordt nu geladen. Vul uw gebruikersnaam en wachtwoord in

De inlogpagina van het CMS wordt nu geladen. Vul uw gebruikersnaam en wachtwoord in Handleiding Content 2 MS Gefeliciteerd met uw keuze voor Content 2 MS, het CMS van Eye for your Vision. Met ons CMS kunt u heel eenvoudig, zonder kennis van de onderliggende techniek, de inhoud van uw

Nadere informatie

2 december 2013 Eindgebruikershandleiding Weblicity CMS

2 december 2013 Eindgebruikershandleiding Weblicity CMS 2 december 2013 Eindgebruikershandleiding Weblicity CMS Deze handleiding is opgesteld door Weblicity http://www.weblicity.nl Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Introductie... 3 Inloggen Uitleg onderdelen

Nadere informatie

Bloggen met blogdirect

Bloggen met blogdirect Bloggen met blogdirect H1 Aanmelden en inloggen H1.1 Aanmelden Ga naar www.blogdirect.nl Klik op registeren. Onderstaand scherm verschijnt: Vul de gegevens in en klik op verzenden. Verzin een gebruikersnaam:

Nadere informatie

JelcoDesign. Website handleiding. Handleiding Wordpress website s Auteur: Jelco Haverkamp December 2010. Gemaakt door JelcoDesign.

JelcoDesign. Website handleiding. Handleiding Wordpress website s Auteur: Jelco Haverkamp December 2010. Gemaakt door JelcoDesign. Website handleiding JelcoDesign by jelco haverkamp Handleiding Wordpress website s Auteur: Jelco Haverkamp December 2010 Inhoudsopgave 1. Startpagina 2. Berichten 2.1 Categoriën 2.1.1 Categorie aanmaken

Nadere informatie

Handleiding: OpenEmm nieuwsbrief manager Diergaarde Blijdorp

Handleiding: OpenEmm nieuwsbrief manager Diergaarde Blijdorp Handleiding: OpenEmm nieuwsbrief manager Diergaarde Blijdorp Algemeen Deze handleiding beschrijft de werking van OpenEmm gekoppeld aan WordPress. Ondanks het feit dat binnen OpenEmm nieuwsbrieven opgemaakt

Nadere informatie

Die vraag krijg ik regelmatig. De meest voorkomende situaties zijn deze:

Die vraag krijg ik regelmatig. De meest voorkomende situaties zijn deze: Hoe verhuis je een WordPress website? Die vraag krijg ik regelmatig. De meest voorkomende situaties zijn deze: Iemand heeft een WordPress website en stapt over naar een andere webhost (meestal blijft het

Nadere informatie

HANDLEIDING BEHEER WEBSITE. Vrouwen van Nu

HANDLEIDING BEHEER WEBSITE. Vrouwen van Nu HANDLEIDING BEHEER WEBSITE Vrouwen van Nu Versie 1.3 11 Oktober 2012 VERSIE INFO Versie Datum Auteur Omschrijving 1.0 25 September 2012 Rudi van Es 1.1 2 Oktober 2012 Maarten Rütten 1.2. 3 Oktober 2012

Nadere informatie

Digitale vormgeving 2014 2015. Wordpress deel 1

Digitale vormgeving 2014 2015. Wordpress deel 1 Digitale vormgeving 2014 2015 Wordpress deel 1 2 Inhoud Site in WordPress... 3 Maak een eigen site in WordPress.com.... 3 Wordpressaccount aanmaken... 4 Opdracht 1... 4 Thema kiezen... 6 Opdracht 2...

Nadere informatie

Handleiding CMS Joomla 3.2 v1.2

Handleiding CMS Joomla 3.2 v1.2 Handleiding CMS Joomla 3.2 v1.2 Inhoudsopgave 1. Inloggen op het CMS-systeem 2. Artikelen en Categorieën beheren 2.1 Aanmaken en beheren van een artikel 2.2 Verwijderen van een artikel 2.3 Aanmaken van

Nadere informatie

inleiding... 2 Lees dit eerst voordat je begint met deze handleiding!!!... 3 Wordpress Omgevingen... 4 Inloggen aan de voorkant...

inleiding... 2 Lees dit eerst voordat je begint met deze handleiding!!!... 3 Wordpress Omgevingen... 4 Inloggen aan de voorkant... Handleiding Wordpress 4.4.1., deel 1 Inhoud inleiding... 2 Lees dit eerst voordat je begint met deze handleiding!!!... 3 Wordpress Omgevingen... 4 Inloggen aan de voorkant... 4 Inloggen aan de achterkant...

Nadere informatie

Berichten maken en beheren

Berichten maken en beheren Berichten maken en beheren Berichten (of het Engels: posts) zijn de basis van WordPress. Als uw website een blog is, zijn de berichten het meest gebruikte onderdeel. Anderszins zijn berichten actualiteiten,

Nadere informatie

Handleiding CMS. Auteur: J. Bijl Coldfusion Consultant

Handleiding CMS. Auteur: J. Bijl Coldfusion Consultant Handleiding CMS Auteur: J. Bijl Coldfusion Consultant Inhoudsopgave 1.0 Inleiding 3 2.0 Introductie CMS en websites 4 3.0 Inloggen in beheer 5 4.0 Dashboard 6 4.1 Bezoekers totalen 6 4.2 Bezoekers 7 4.3

Nadere informatie

Inhoudsopgave. 2014 web2work Pagina 1 van 16

Inhoudsopgave. 2014 web2work Pagina 1 van 16 Inhoudsopgave Aanmelden bij Office 365... 2 Office 365 voor het eerste gebruiken... 2 Persoonlijke instellingen Office 365... 3 Wijzigen wachtwoord... 4 Instellen voorkeurstaal... 4 Office Professional

Nadere informatie

Bitrix Site Manager gebruikershandleiding BureauZuid

Bitrix Site Manager gebruikershandleiding BureauZuid Bitrix Site Manager gebruikershandleiding BureauZuid Introductie Deze gebruikershandleiding geeft gedetailleerde basisinformatie over hoe te werken met Bitrix Site Manager. Deze handleiding is bedoeld

Nadere informatie

Handleiding Mijn Kerk

Handleiding Mijn Kerk Handleiding Mijn Kerk 1 www.deinteractievekerk.nl Algemeen Uw kerk gaat de Interactieve Kerk gebruiken. In deze handleiding willen we u op een eenvoudige manier uitleggen hoe de Interactieve Kerk precies

Nadere informatie

- Plan Zo kun je een. website bouwen!

- Plan Zo kun je een. website bouwen! - Plan Zo kun je een website bouwen! BoekjeHoeKanJeEenWebsiteBouwen.i1 1 8-7-2008 17:23:14 BoekjeHoeKanJeEenWebsiteBouwen.i2 2 8-7-2008 17:23:15 In dit boekje staat de uitgebreide versie van hoe je een

Nadere informatie

Gebruikershandleiding websitebeheer m.b.v. Wordpress

Gebruikershandleiding websitebeheer m.b.v. Wordpress Gebruikershandleiding websitebeheer m.b.v. Wordpress Saft Websites Gebruikershandleiding Wordpress pag. 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave Inhoudsopgave Inleiding Inloggen in administratorgedeelte Informatie

Nadere informatie

Om met Symbaloo te werken, moet u zich aanmelden bij de website van Symbaloo. www.symbaloo.com

Om met Symbaloo te werken, moet u zich aanmelden bij de website van Symbaloo. www.symbaloo.com Heeft u dat nou ook? Je typt het adres van een internetpagina in en dan krijg u een foutmelding. Uhh? O ja, ik heb het adres verkeerd ingetypt. Vanaf nu hoeft dat niet meer gebeuren. We werken gewoon met

Nadere informatie

Handleiding Beveiligen van Wordpress

Handleiding Beveiligen van Wordpress Handleiding Beveiligen van Wordpress Deze handleiding beschrijft de stappen die u dient te nemen om uw Wordpress website te beveiligen Versie 1.0 Kies een sterk wachtwoord Gebruik als wachtwoord een combinatie

Nadere informatie

SWIS Handleiding Webbeheer

SWIS Handleiding Webbeheer 1 SWIS Handleiding Webbeheer Inhoudsopgave I. Inloggen in Webbeheer en je wachtwoord resetten... 4 Inlogscherm... 4 Dashboard met toptaken en statistieken... 4 Je wachtwoord vergeten?... 5 II. Modules:

Nadere informatie

Foto s Plaatsen op Rallykaart.nl

Foto s Plaatsen op Rallykaart.nl Foto s Plaatsen op Rallykaart.nl [Geef tekst op] 1. Inloggen Ga naar: http://www.rallykaart.nl/g2 Klik rechtsboven op Inloggen Voer de gebruikersnaam en het wachtwoord in dat u van ons hebt ontvangen en

Nadere informatie

Handleiding opmaken Wageningen UR Blog. Maart 2016

Handleiding opmaken Wageningen UR Blog. Maart 2016 Handleiding opmaken Wageningen UR Blog Maart 2016 Voorwoord In deze handleiding is voor beheerders van het Wageningen UR blogs stap voor stap beschreven hoe zij hun blog kunnen inrichten. Bij de oplevering

Nadere informatie

Handleiding website. Inloggen Start uw internet browser en ga naar http://www.rbaoreven.nl/.

Handleiding website. Inloggen Start uw internet browser en ga naar http://www.rbaoreven.nl/. Handleiding website In deze handleiding staat alles wat u nodig heeft om een bericht op de website van de Reddingsbrigade Aoreven Heythuysen te plaatsen. Alles wordt in woord en beeld uitgelegd. Inloggen

Nadere informatie

Altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Beheer Webredactie dashboard Het webredactie dashboard geeft u in één oogopslag een overzicht van de beheersmogelijkheden van uw website. Daarnaast blijft u via het dashboard gemakkelijk op de hoogte van

Nadere informatie

16. Web Station. In dit hoofdstuk komen de volgende onderwerpen aan bod:

16. Web Station. In dit hoofdstuk komen de volgende onderwerpen aan bod: 16. Web Station U kunt uw QNAP NAS gebruiken om een website te hosten. U kunt zelf een website bouwen in HTML of gebruik maken van één van de vele content management systemen die beschikbaar worden gesteld

Nadere informatie

Wat is Wordpress? Over deze handleiding

Wat is Wordpress? Over deze handleiding Een kleine ordpress handleiding Versie 1.1-26 augustus 2012 2 Inhoudsopgave Wat is Wordpress?... 5 Over deze handleiding... 5 Inloggen op de site... 6 Paswoord vergeten... 7 Introductie in het dashboard...

Nadere informatie

WORDPRESS. op de FourBottles manier. Pagina 1

WORDPRESS. op de FourBottles manier. Pagina 1 WORDPRESS op de FourBottles manier Pagina 1 Fijn dat je voor FourBottles hebt gekozen voor het realiseren van je website. Bij een website hoort natuurlijk een Content Management Systeem (CMS). Ik maak

Nadere informatie

Handleiding Joomla! 1.5

Handleiding Joomla! 1.5 Handleiding Joomla! 1.5 Versie :0.1 2/20 Inhoud 2. Aanmelden... 4 3. Artikelbeheer... 5 3.1 Nieuw artikel toevoegen... 5 3.2 Bestaand artikel wijzigen/verwijderen... 6 3.2.1 Front end editing... 7 4. Sectie

Nadere informatie

HANDLEIDING Content Management Systeem de Fertilizer 4

HANDLEIDING Content Management Systeem de Fertilizer 4 HANDLEIDING Content Management Systeem de Fertilizer 4 1 INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING 3 2. BEHEER 5 2.1 Site structuur 6 2.2 Afdelingen 7 2.3 Beheerders 8 2.3.1 Rechten 9 2.3.1.1 Rechten Beheer 9 3. INSTELLINGEN

Nadere informatie

WordPress handleiding

WordPress handleiding Faculteit Geesteswetenschappen, Universiteit Utrecht WordPress handleiding Natalie Vijlbrief & Ellen Kluin 12 Inhoudsopgave Inleiding...3 Inloggen...3 Het Dashboard...4 De site opzetten...7 Elementen verwijderen...7

Nadere informatie

Het dashboard bestaat daarnaast uit een aantal vensters. De vensters kun je bedienen met het knopje (rechtsboven)

Het dashboard bestaat daarnaast uit een aantal vensters. De vensters kun je bedienen met het knopje (rechtsboven) Handleiding Websites voor Fotografen INLOGGEN * HOE LOG IK IN? Type achter je domeinnaam wp admin (bv www.websitesvoorfotografen.nl/wp admin)je kunt nu de inloggegevens die je gekregen hebt invullen. *WAT

Nadere informatie

Inhoudsopgave. 3. Werken met thema s 89 3.1 Het standaard thema bekijken... 90 3.2 Een thema zoeken... 91 3.3 Een thema installeren...

Inhoudsopgave. 3. Werken met thema s 89 3.1 Het standaard thema bekijken... 90 3.2 Een thema zoeken... 91 3.3 Een thema installeren... Inhoudsopgave Voorwoord... 5 Nieuwsbrief... 5 Introductie Visual Steps... 6 Wat heeft u nodig?... 6 De website bij het boek... 7 Hoe werkt u met dit boek?... 7 Uw voorkennis... 8 Toets uw kennis... 8 Voor

Nadere informatie

Lined Content Management System v.2 (LCMS 2)

Lined Content Management System v.2 (LCMS 2) Lined Content Management System v.2 (LCMS 2) Inhoudsopgave Lined Content Management System v.2 (LCMS 2)...2 Wat is LCMS 2?...3 Hoe gebruik ik LCMS 2?...3 De modules...4 Instellingen...4 Gebruikers...4

Nadere informatie

Inhoudsopgave. versie 0.8

Inhoudsopgave. versie 0.8 JOOMLA! INSTALLATIE HANDLEIDING versie 0.8 Inhoudsopgave Stappenplan...3 Inrichten database...4 Configuratiecentrum cpanel...4 Aanmaken van een database gebruiker...5 Aanmaken van een database...6 Gebruiker

Nadere informatie

MARKETING & COMMUNICATIE - DIGITALE VORMGEVING

MARKETING & COMMUNICATIE - DIGITALE VORMGEVING MARKETING & COMMUNICATIE - DIGITALE VORMGEVING 1 WordPress.com Een site/blog aanmaken Ga naar www.wordpress.com. Bovenaan kun je de pagina vertalen in het Nederlands Account Maak een account aan. Vul in:

Nadere informatie

HANDLEIDING CMS (CONTENT MANAGEMENT SYSTEEM)

HANDLEIDING CMS (CONTENT MANAGEMENT SYSTEEM) HANDLEIDING CMS (CONTENT MANAGEMENT SYSTEEM) ONDERNEMERSWEBSITES.NL Inhoud Inloggen... 2 Paginaoverzicht... 3 Is een pagina wel of niet gepubliceerd en wel of niet zichtbaar in menu?... 3 Subpagina...

Nadere informatie

Cursus Onderwijs en ICT. bloggen met Wordpress

Cursus Onderwijs en ICT. bloggen met Wordpress Cursus Onderwijs en ICT Deel 21 (versie 1.0 NL 27-04-2011) bloggen met Wordpress door Serge de Beer Inleiding Zelf ben ik niet zo n blogger. Niet dat ik het niet heb geprobeerd trouwens. Al regelmatig

Nadere informatie

Handout Bloggen. Les 1: Het maken van een Wordpress Blog

Handout Bloggen. Les 1: Het maken van een Wordpress Blog Handout Bloggen Les 1: Het maken van een Wordpress Blog Er zijn vele sites waar je een blog kunt beginnen. Daarvan is Wordpress een van de grootste. Heel veel websites draaien op Wordpress, maar er is

Nadere informatie

Website AC Lebbeke Inhoud

Website AC Lebbeke Inhoud Website AC Lebbeke Inhoud 1. Inloggen 2. Login Aanvraag en roles 3. Nieuwsbericht toevoegen 4. Afspraken nieuwsberichten 5. Pagina s aanpassen en document uploaden 6. Pagina s en nieuwsberichten bewerken

Nadere informatie

Handleiding Gravity Forms

Handleiding Gravity Forms Handleiding Gravity Forms Deze handleiding gaat in op het maken van formulieren via Gravity Forms binnen WordPress. Ter voorbeeld wordt een formulier gemaakt voor het inzenden van hulp vragen voor Gravity

Nadere informatie

HANDLEIDING WEBSITE BEHEER

HANDLEIDING WEBSITE BEHEER HANDLEIDING WEBSITE BEHEER Handleiding website beheer Simply Inhoudsopgave Starten... 3 Login... 3 Dashboard... 4 Tekst editor... 4 Media toevoegen... 5 Pagina s... 5 Pagina s aanmaken... 6 Toevoegen aan

Nadere informatie

Handleiding voor het zelf onderhouden van je Wordpress website

Handleiding voor het zelf onderhouden van je Wordpress website Handleiding voor het zelf onderhouden van je Wordpress website Inhoud Introductie... 3 Belangrijke Termen... 3 Inloggen op jouw Wordpress website... 4 Een Backup maken... 4 Het Wordpress dashboard... Thema

Nadere informatie

Gebruikershandleiding websitebeheer m.b.v. Wordpress incl. Woo-Commerce

Gebruikershandleiding websitebeheer m.b.v. Wordpress incl. Woo-Commerce Gebruikershandleiding websitebeheer m.b.v. Wordpress incl. Woo-Commerce Saft Websites Gebruikershandleiding Wordpress icm Woocommerce pag. 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave Inhoudsopgave Inleiding Liever persoonlijke

Nadere informatie

Introductie Werken met OneDrive voor Bedrijven

Introductie Werken met OneDrive voor Bedrijven Introductie Werken met OneDrive voor Bedrijven Inhoud Wat is OneDrive voor Bedrijven?... 2 Eerste aanmelding... 2 OneDrive gebruiken via de webbrowser... 6 Aanmaken van een nieuwe map... 6 Waar ben ik?...

Nadere informatie

CMS Instructiegids Copyright Endless webdesign v.o.f

CMS Instructiegids Copyright Endless webdesign v.o.f CMS Instructiegids Copyright Endless webdesign v.o.f. 2014 1 2 Notities Inhouds opgave Hoe log ik in? 4 Een pagina toevoegen. 5 Een pagina vullen/aanpassen. 7 Een pagina verwijderen. 8 Een sjabloon kiezen.

Nadere informatie

- Registeren - Inloggen - Profiel aanmaken - Artikel plaatsen

- Registeren - Inloggen - Profiel aanmaken - Artikel plaatsen - Registeren - Inloggen - Profiel aanmaken - Artikel plaatsen Registreren (1) Ga naar het inlogscherm aan de linkerkant Klik op Registreer Registreren (2) Vul de velden in zoals aangegeven. Druk op de

Nadere informatie

Handleiding toevoegen objecten plexatutrecht.nl

Handleiding toevoegen objecten plexatutrecht.nl Handleiding toevoegen objecten plexatutrecht.nl Handleiding toevoegen objecten plexatutrecht.nl... 1 1. Inleiding... 1 2. Structuur... 2 3. Inloggen... 2 4. Bewerken van uw objecten... 3 5. Het objectformulier...

Nadere informatie

Basishandleiding website voetbalvereniging Lemelerveld Wordpress content managementsysteem

Basishandleiding website voetbalvereniging Lemelerveld Wordpress content managementsysteem Basishandleiding website voetbalvereniging Lemelerveld Wordpress content managementsysteem Augustus 2012 Inleiding De website van voetbalvereniging Lemelerveld draait op het content managementsysteem (CMS)

Nadere informatie

Handleiding toevoegen objecten plexatutrecht.nl

Handleiding toevoegen objecten plexatutrecht.nl Handleiding toevoegen objecten plexatutrecht.nl Handleiding toevoegen objecten plexatutrecht.nl... 1 1. Inleiding... 1 2. Structuur... 2 3. Inloggen... 2 4. Aanmaken bedrijfsverzamelgebouw... 3 5. Aanmaken

Nadere informatie

4. De homepagina maken

4. De homepagina maken 95 4. De homepagina maken Als u een thema heeft geïnstalleerd, is al een aantal onderdelen ingevuld als voorbeeld. Naast de header staan er ook voorbeeldteksten, afbeeldingen, hyperlinks en soms nog andere

Nadere informatie

Handleiding Magento - Asperion

Handleiding Magento - Asperion Handleiding Magento - Asperion www.webwinkelfacturen.nl Samenvatting Dit is de handleiding voor de koppeling van Magento naar Asperion. De koppeling zorgt dat voor facturen in Magento automatisch een factuur

Nadere informatie