WordPress voor kleine bedrijven

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "WordPress voor kleine bedrijven"

Transcriptie

1 WordPress voor kleine bedrijven Een fluitje van een cent! Over de auteur Hallo, mijn naam is Mark Botter en ik ontwikkel nu al meer dan 6 jaar websites. In 2007 ben ik afgestudeerd aan een grafische vormgeving opleiding. Ik ben daarna gaan werken bij een reclamebureau waar ik websites maakte met HTML en CSS. Na 3 jaar ben ik met deze baan gestopt om te kunnen starten met een eigen onderneming. Na websites te leveren met HTML en CSS en Javascript, PHP en MySQL, stuitte ik op Wordpress Met Wordpress was ik in staat om veel sneller, veel betere en mooiere websites te leveren. Tegenwoordig ben ik fulltime website leverancier en ben ik gespecialiseerd in Wordpress. Ik run een klein bedrijf dat websites ontwikkelt in WordPress. Daarnaast beheer ik mijn blog hier op de website Over deze handleiding Ik heb deze gratis handleiding gemaakt voor mensen die willen beginnen met WordPress. Na het lezen van deze handleiding ben je in staat om jouw eigen blog of CMS-website te maken met WordPress. Omdat niet alle aspecten van WordPress tot in detail zijn beschreven, heb ik links toegevoegd naar verschillende sites, waar je de juiste informatie altijd weer kunt vinden. Let wel dat de handleiding is gebaseerd op persoonlijke ervaring. De auteur van de handleiding is op geen enkele wijze aansprakelijk voor errors, fouten, winstverlies of iedere andere vorm van commerciële schade. Download hier de meeste recente versie van de handleiding: Hulp nodig? Het officiële WordPress forum is ideaal voor het vinden van informatie of het stellen van vragen. Je vindt het forum hier: Sommige onderwerpen hebben een eigen forum. Als je vragen hebt over commerciële thema s of plug-ins, neem dan eerst contact op met de auteur voor het raadplegen van de juiste informatie.

2 Introductie Wat is WordPress? Met WordPress kan je eenvoudig een blog of website ontwikkelen en beheren. WordPress.com vs. WordPress.org Er zijn 2 WordPress versies: WordPress.com en WordPress.org. WordPress.com is heel eenvoudig om mee te beginnen. Je hoeft alleen naar WordPress.com te gaan, je aan te melden en dan kan je starten met bloggen. De basis versie is gratis, maar deze vertoont advertenties aan jouw bezoekers. Om de advertenties te verwijderen, zal je moeten betalen en gebruik moeten maken van je eigen domeinnaam. Hier vind je de verschillende abonnements kosten: https://signup.wordpress.com/signup/ WordPress.org is een selfhosted versie. Dit wil zeggen dat je de software moet downloaden en installeren op jouw eigen webhosting / server. Dit vergt wat meer werk, maar je zult veel meer mogelijkheden hebben: er zijn veel meer plug-ins beschikbaar en je kunt kiezen uit verschillende thema s of je creëert je eigen thema. Met deze zelfstudie leer je hoe je de selfhosted versie van WordPress kan gebruiken (=WordPress. org). Waarom WordPress? Open source software Gebruiksvriendelijk Flexibel Wereldwijd gebruik Constant in ontwikkeling Open source software WordPress is open source software. Dit houdt in dat je niet hoeft te betalen voor een licentie of het gebruik van de software. Gebruiksvriendelijk WordPress is gebruiksvriendelijk. De software is eenvoudig te installeren en te configureren. Je hebt bovendien geen technische kennis nodig om content te ontwikkelen of te beheren. Flexibel

3 WordPress is een flexibel platform, omdat het eenvoudig aan te passen is naar ieders behoefte. De standaard configuratie bevat de basis, maar je kan WordPress ook uitbreiden met vele interessante en krachtige plug-ins. Wereldwijd gebruik WordPress wordt wereldwijd gebruikt. Duizenden blogs en websites draaien op het WordPressplatform. Er zijn bronnen die vermelden dat wereldwijd 15 tot 19% van de websites draait op WordPress! Constant in ontwikkeling Veel ontwikkelaars werken samen om WordPress continue te verbeteren. Voorbereiding Installatie Voordat je begint met installeren van WordPress heb je eerst het volgende nodig: Een domeinnaam en webhosting WordPress software Een domeinnaam en webhosting De eerste stap is het kiezen van een domeinnaam (bijvoorbeeld en webhosting. Er zijn veel verschillende soorten webhosting. Meestal is de domeinregistratie bij de webhosting inbegrepen. Als je net begint met WordPress, adviseer ik je voor een goedkope gedeelde webhosting te gaan. Je hebt altijd de mogelijkheid om jouw blog te verhuizen naar een andere webhost als je meer vermogen nodig hebt. Voorbeelden van bedrijven die gedeelde webhosting aanbieden zijn: Bluehost, Dreamhost en Hostgator. Uiteraard zijn er veel meer webhostingbedrijven. Voel je vrij om je eigen keus te maken. Als je een professionele blog of website bouwt voor veel bezoekers en veel snelheid nodig hebt, dan adviseer ik je om eens te kijken naar WordPress hostingbeheer, zoals WPEngine, Page.Ly of Zippykid. WordPress software Je kan WordPress gratis downloaden via: Stap-voor-stap installatie WordPress staat bekend om de installatie in 5 minuten (klinkt goed, nietwaar?)

4 Stap 1: Upload de WordPress software Nadat je WordPress hebt gedownload en de Zipfile hebt uitgepakt, moet je WordPress via FTP uploaden naar jouw webhosting. Je hoeft normaliter geen extra map te creëren, tenzij je wilt dat WordPress in een submap wordt geïnstalleerd. Een FTP programma welke ikzelf ik gebruik is Kijk eerst of je een 32 of 64 bits computer hebt, en download de juiste versie. Het gebruik van deze software spreekt voor zich, maar bij vragen kun je je richten op mijn blog Stap 2: Start de installatie Ga in je webbrowser naar de URL waar je WordPress hebt geïnstalleerd. In de meeste gevallen zal dit iets zijn als Stap 3: Configuratiebestand aanmaken Het kan voorkomen dat WordPress het configuratiebestand niet kan creëren. Als dit probleem zich voordoet, zoek dan naar wpconfig-sample.php op jouw webruimte. Maak een kopie van wp-config-sample.php en hernoem het bestand in: wp-config.php. Probeer het nu opnieuw. Stap 4: Welkomstbericht Het volgende scherm is een welkomstbericht. Het helpt je ook herinneren welke informatie je allemaal nodig hebt van je webhost.

5 Stap 5: Databasegegevens invullen In het volgende scherm dien je de database gegevens in te vullen. De volgende velden moeten worden ingevuld: Databasenaam: de naam van jouw database Gebruikersnaam: de MySQL gebruikersnaam Wachtwoord: het MySQL wachtwoord Database host: Dit is standaard de lokale host (verander dit alleen als je een andere database server van jouw webhost hebt) Table prefix: Dit is standaard wp_ maar uit veiligheidsoverwegingen is het beter om een andere te gebruiken. Klik op de knop Vastleggen om verder te gaan. Als vervolgens onderstaand scherm verschijnt dan zijn de databasegegevens correct maar dan kan het zijn dat het wo-config. php bestand al bestaat. Maar wees gerust, volg de instructies alles komt goed. Klik op de link te installeren om de installatie van WordPress te starten.

6 Vervolgens krijg je het Welkom scherm te zien. Stap 6 Basisinformatie invullen In dit scherm dien je de basisgegevens in te vullen. Websitetitel: vul de titel van je blog of website in Gebruikersnaam: kies een gebruikersnaam. Dit is standaard admin maar uit veiligheidsoverwegingen adviseer ik je om een andere gebruikersnaam te kiezen. Dit maakt het voor hackers moeilijker om jouw gebruikersnaam te raden. Wachtwoord, tweemaal: vul een wachtwoord in. Neem voor de veiligheid een sterk wachtwoord dat niet eenvoudig is te raden. Je adres: vul een geldig adres in. Zoekmachines toestaan deze site te indexeren: selecteer dit zodat jouw website gevonden kan worden door zoekmachines.

7 Klik op de knop Wordpress installeren nadat je alle benodigde informatie hebt ingevuld. Stap 7 Installatie voltooid Dit was het! Klik op de knop Inloggen om toegang te krijgen tot het beheer in WordPress. Webhost met een vooraf geïnstalleerde versie van WordPress Zoals je kunt zien, is het installeren van WordPress zeer eenvoudig. Er zijn echter ook bedrijven die webhosting aanbieden waarbij WordPress met 1 druk op de knop geïnstalleerd kan worden. Dit maakt het installeren van WordPress nóg gemakkelijker. Een andere optie is managed Wordpress. WordPress wordt dan al geïnstalleerd met een aantal plug-ins. Voorbeelden van bedrijven die managed WordPress aanbieden zijn: WPEngine, Page.Ly and ZippyKid. Meer informatie Bekijk de WordPress Codex voor meer informatie over het installeren van WordPress. codex.wordpress.org Heb je vragen of hulp nodig? Kijk dan op het officiële WordPress forum: wordpress.org/support/.

8 Het dashboard leren kennen Front end / back end Front end De front end is het deel van jouw blog of website die bezoekers kunnen zien. Back end De back end is het deel waar je kan inloggen en jouw blog kan beheren. Dit is het CMS (Content Management Systeem) gedeelte. Hier kan je content toevoegen, wijzigen en verwijderen. Log in (om toegang te krijgen tot de back end) Je moet inloggen om toegang te kunnen krijgen tot de back end (het deel waar je jouw blog kan beheren). Je kan inloggen via: Nu zie je het volgende scherm: Hier dien je jouw gebruikersnaam en wachtwoord in te vullen. Klik op Inloggen. Nadat je bent ingelogd zie je de back end van jouw blog.

9 Het bovenste deel is een welkomstboodschap om je op weg te helpen met WordPress. Om het bericht van het dashboard te verwijderen, klik rechtsboven op Afbreken.

10 Algemene instellingen WordPress configureren (instellingen) Je kan de algemene instellingen vinden via Instellingen > Algemeen in het linkermenu. Het bovenste deel is een welkomstboodschap om je op weg te helpen met WordPress. In dit scherm kan je de basisinstellingen van jouw site beheren. Websitetitel: Hier kan je de titel van jouw site / blog invullen. Ondertitel: leg in een paar worden uit waar jouw site / blog over gaat. WordPress Adres (URL): hier vind je de URL van jouw site / blog. Wees voorzichtig als je dit wijzigt! Site Adres (URL): bij reguliere installaties kan je dit veld leeg laten. adres: dit adres wordt voor beheerdoeleinden gebruikt, zoals een nieuw bericht. Lidmaatschap: Kan iedereen zich registreren op jouw site / blog? Standaard rol voor nieuwe gebruikers: wat is de rol van een nieuwe gebruiker (ALS ze zich kunnen registreren)? Selecteer abonnees hier. Gebruikers met meer ervaring kunnen hier ook een andere standaard rol selecteren. Tijdzone: selecteer jouw tijdzone. Datumnotatie: selecteer de datum. Tijdnotatie: selecteer de juiste tijd. Week begint op: selecteer de eerste dag van de week. Druk op Instellingen opslaan.

11 Schrijfinstellingen Je vindt de pagina met schrijfinstellingen via Instellingen > Schrijven. Voor nu zijn 2 instellingen van belang: Standaard berichtcategorie: hier kan je de standaard post categorie selecteren. Je moet eerst wel andere categorieën aanmaken (dit leer je later in deze instructie). Automatisch ongeldig geneste XHTML corrigeren: bekijk deze optie om jouw blog / site te updaten met een mobiel ap paraat (smart-phones, tablets). Leesinstellingen Selecteer Instellingen > Lezen in het linker menu.

12 Een interessante optie hier is Startpagina toont. Hier kan je kiezen wat er op jouw voorpagina zal worden getoond. Als je WordPress als website wilt gebruiken, selecteer dan Statische pagina en kies vervolgens een pagina voor jouw voorpagina. Net als de voorpagina kan je ook voor je berichtenpagina andere ontwerpen kiezen. Het moeten wel bestaande pagina s zijn. Deze zal je dus eerst wel moeten aanmaken. Reactie instellingen Je vindt de discussie instellingen via Instellingen > Reacties aan de linkerkant van het menu. Op deze pagina vind je de instellingen voor verschillende opties. Laten we even een kijkje nemen! Dit gedeelte is belangrijk voor bloggers. Als je WordPress als CMS wilt gebruiken, is dit gedeelte minder van belang. Standaard berichtinstellingen Probeer elk ander blog gelinkt in dit artikel te benaderen : als je artikelen publiceert met links naar andere blogs, dan probeert jouw blog de andere blogs te melden dat je hebt gelinkt naar de blog (en dat je een artikel hebt gepubli ceerd). Dit resulteert in een automatisch bericht op de betreffende blog (alleen als je deze optie hebt geselecteerd). Linknotificaties toestaan van andere blogs (pingbacks en trackbacks) : als andere blogs naar jou linken en dit vermel den, dan wordt er een automatisch bericht geplaats. Deselecteer deze instelling om deze meldingen niet te publiceren (ik deselecteer deze instelling altijd). Sta toe dat bezoekers kunnen reageren op nieuwe artikelen : geef je bezoekers de mogelijkheid om commentaren te plaatsen bij jouw artikel. Overige reactie-instellingen Schrijver van reacties moet naam en adres opgeven : als iemand een reactie plaatst, moet hij/zijn zijn/haar naam en adres invullen. Gebruikers moeten ingelogd zijn om te kunnen reageren : als je deze optie selecteert, moeten lezers eerst inloggen voordat ze een reactie kunnen plaatsen. Het is bij de meeste blogs beter om hier niet voor te kiezen. De reactiemogelijkheid automatisch uitschakelen bij berichten ouder dan XX dag(en) : als je deze optie selecteert, kunnen bezoekers na XX dagen geen reacties meer plaatsen bij het artikel. Zorg ervoor dat lezers voldoende tijd hebben om reacties te plaatsen. 14 dagen is erg kort. Op mijn blogs heb ik onderwerpen ouder dan 6 maanden waar nog steeds reacties worden geplaatst!

13 Geneste reacties toestaan tot XX niveaus diep : selecteer deze optie om eenvoudiger reacties te lezen op andere reacties. Zorg er dus voor dat je deze optie aanvinkt. Dit is standaard 5 niveaus; dat is over het algemeen voldoende. Reacties over meerdere pagina s verdelen met XX reacties per pagina en de XX pagina standaard getoond: dit kan inte ressant zijn als je erg populaire blogs heb met veel reacties. Dit betekent dat WordPress artikelen zal splitsen met meer dan XX reactieniveaus op vele pagina s. Reacties tonen met de ouder/nieuwer reacties bovenin elke pagina: hier kan je ouder / nieuwer selecteren om te kiezen hoe jouw reacties worden gerangschikt. De meeste bloggers kiezen ervoor om de nieuwste reacties bovenaan te tonen. Mij en wanneer Iemand heeft een reactie geplaatst : als je dit selecteert, ontvang je een als iemand een nieuwe reactie heeft geplaatst. Een reactie wacht op moderatie: als je dit selecteert, ontvang je een als iemand een nieuwe reactie plaatst die wacht op goedkeuring. Ik adviseer beide opties aan te vinken als je veel artikelen hebt. Dit is de makkelijkste manier om nieuwe reacties bij te houden. Voor een reactie verschijnt Een administrator moet de reactie altijd toelaten : als iemand een nieuwe reactie plaatst, moet een beheerder deze altijd goedkeuren. De afzender moet een eerder toegelaten reactie geplaatst hebben: als iemand een eerste reactie plaatst moet je deze eerst goedkeuren. Daarna kunnen reacties van diezelfde gebruiker zonder goedkeuring worden geplaatst. Reacties modereren: Houd reacties in de rij als deze bepaalde koppelingen (door jou te bepalen) bevatten. Je hebt altijd een veld waar je woorden in kan vullen. Vul 1 woord per regel in. Als iemand een reactie plaats met een van deze woorden, zal de reactie in de rij worden geplaatst voor goedkeuring. Comment blacklist: In dit veld kan je woorden invullen. Vul één woord of IP per regel in. Komt er een opgegeven woord of IP voor in een reactie, dan wordt de reactie aangemerkt als spam. Avatars: Een avatar is een afbeelding die jou van weblog naar weblog volgt. Deze verschijnt naast jouw naam bij het plaatsen van een reactie op sites waar avatars als mogelijkheid worden geboden. Media instellingen Je vindt de pagina met media instellingen in het linker menu via Settings > Media. Hier kan je standaard instellingen aanpassen voor media (met name afbeeldingen) die je wilt uploaden. Voor de meesten zijn de basisinstellingen voldoende.

14 Privacy Je vindt de pagina met privacy instellingen in het linker menu via Instellingen > Lezen. Selecteer het laatste vakje als je niet wilt dat jouw blog of website verschijnt in de zoekresultaten van zoekmachines: Permalinks Je vindt de pagina met instellingen voor permalinks in het linker menu via Settings > Permalinks. Hier kan je kiezen hoe de URL van jouw blog of website eruit zal zien. Ik raad je aan om dit te veranderen, omdat dit belangrijk is voor zoekmachine optimalisatie (Search Engine Optimization, SEO). WordPress genereert URLS zoals in de volgende link: Als je de Permalinks aanzet, is het mogelijk om URLS te genereren zoals in de volgende link: In de URL van het tweede voorbeeld kan je lezen waar de pagina over gaat. Dit is ook erg belangrijk voor zoekmachines, omdat deze ook URLS van pagina s indexeert. Woorden in de URL van de pagina zijn van belang voor SEO. Welke optie selecteren? De algemene regel is dat je de optie Berichtnaam kiest als je evergreen content schrijft. In andere gevallen kan je beter kiezen voor Jaar, maand, dag en naam of Maand en naam.

15 De basis van WordPress De WYSIWYG editor De WYSIWYG editor wordt gebruikt om de content van pagina s en berichten op te maken. Dit is gebaseerd op MS Word om alles zo eenvoudig mogelijk te houden. Hyperlinks Hoe voeg je hyperlinks in? Selecteer de tekst die je wilt veranderen in een hyperlink Klik in het menu op het volgende symbool ( Link invoegen / link aanpassen ). De volgende popup verschijnt: Als je wilt koppelen naar een externe pagina: Neem de volledige URL (inclusief van die pagina over in het veld URL. Vermeld een korte beschrijving in het veld Title. Selecteer Open link in een nieuw venster/tab, zodat de pagina opent in een nieuw venster of tabblad. Klik op de knop Link toevoegen. Als je wilt koppelen naar een interne bestaande pagina (binnen je eigen site of blog): Klik op Of link naar bestaand bericht of pagina. In het veld Zoeken kan je het betreffende deel van de titel, bericht of pagina invoeren. Selecteer een bericht of pagina in de lijst. Selecteer alleen Open link in een nieuw venster/tab als je echt wilt dat de pagina/het bericht in een nieuw venster of tabblad opent. Dit kan je beter niet doen als je naar een interne pagina koppelt. Klik op de knop Link toevoegen. Hoe bewerk je een hyperlink? Selecteer de tekst waarvan je al een hyperlink hebt gemaakt (je hoeft niet de hele tekst te selecteren, je hoeft er maar één keer op te klikken). Klik op het volgende symbool in het menu ( Link invoegen / link aanpassen ). Breng indien nodig wijzigingen aan. Klik op de knop Update.

16 Hoe verwijder je een hyperlink? Selecteer de tekst waarvan je al een hyperlink hebt gemaakt (je hoeft niet de hele tekst te selecteren, je hoeft er maar één keer op te klikken). Klik op het volgende symbool ( Ontkoppelen ). Afbeeldingen Hoe voeg je een afbeelding in? Net boven de WYSIWYG editor vind je een knop om een afbeelding in te voegen: Als je hierop klikt, verschijnt het volgende scherm: Er zijn 3 manieren om een afbeelding in te voegen: Bestanden uploaden: upload een afbeelding van je computer. Invoegen van URL: gebruik een afbeelding van het internet. Mediabibliotheek: voeg een afbeelding in die je al eerder hebt geupload naar je media bibliotheek. Het is beter om geen gebruik te maken van de optie Invoegen van URL. Met deze optie gebruik je een afbeelding van elders op het internet. Stel je voor dat je een afbeelding gebruikt van een andere website die plotseling wordt verwijderd door de webmaster. Dan is die afbeelding ook niet meer zichtbaar op jouw site. Bovendien heb je vaak geen rechten om een afbeelding van een andere website te gebruiken op jouw blog of website!

17 Een afbeelding invoegen: From computer Klik op de knop Media toevoegen boven de WYSIWYG-editor. Klik op de knop Bestanden selecteren. Selecteer een afbeelding van je computer. Wanneer de afbeelding is geupload, kan je de afbeelding bewerken door eenvoudig te klikken op de knop afbeelding bewerken. Hier kan je de afbeelding schalen of bijsnijden. In het veld Titel kan je de titel veranderen. Vergeet niet een korte beschrijving te vermelden in het veld Alterna tieve Tekst. Kies de gewenste uitlijning (geen, links, midden of rechts). Selecteer het formaat. Klik op de knop In pagina invoegen om de afbeelding in te voegen. Als je eenmaal een afbeelding hebt ingevoegd, is de afbeelding ook geupload naar jouw Media Bibliotheek. Hoe bewerk je een afbeelding? Klik op afbeelding in het bericht of de pagina om deze te bewerken. Er verschijnen 2 knoppen, klik op de linker knop ( Afbeelding Bewerken ). Breng de wijzigingen aan. Klik op knop Bijwerken om de wijzigingen op te slaan. Hoe verwijder je een afbeelding? Klik op de afbeelding in het bericht of de pagina om deze te verwijderen. Er verschijnen 2 knoppen, klik op de rechter knop ( Verwijder deze pagina ). De afbeelding is verdwenen van het scherm, maar is nog steeds beschikbaar in jouw Media Bibliotheek.

18 Media Je kan media invoegen, bewerken en verwijderen (een Word document, Excel sheet, een PDF, ). Dit werkt hetzelfde als bij een afbeelding. Het enige verschil is dat er een hyperlink naar het bestand is opgenomen. De ingevoegde media verschijnt ook in jouw Media BIbliotheek. Pagina s Gebruik In de meeste gevallen worden pagina s voor statische content of algemene informatie gebruikt. Bijvoorbeeld een pagina Over Ons. Alleen redacteuren en beheerders kunnen pagina s toevoegen en bewerken. Overzicht Klik op Pagina s in het linker menu om een overzicht van alle pagina s te krijgen. Hoe voeg je een nieuwe pagina toe? Selecteer Pagina s > Nieuwe Pagina in het linker menu. Het volgende scherm verschijnt: Alle velden op het scherm worden nu behandeld.

19 Paginatitel Boven in het scherm kan je jouw paginatitel kiezen. Het is altijd mogelijk om dit later aan te passen. Als je geen op maat gemaakte menu s gebruikt, zal de titel ook worden gebruikt in het menu. In dat geval moet je de paginatitel kort houden. Onder de paginatitel verschijnt de Permalink (of URL) van de pagina nadat je de paginatitel hebt ingevoerd. Je kan de Permalink altijd wijzigen door te klikken op de knop Bewerken aan de rechterkant van de Permalink. Nu kan je jouw eigen URL invoeren: Klik op de knop OK om de wijziging te bevestigen. Content toevoegen Het deel onder de titel is de plek waar je content kan invoeren met behulp van de WYSIWYG-editor. Eerder in deze handleiding heb je kunnen lezen hoe de WYSIWYG-editor werkt. Publiceren In dit gedeelte vind je de opties opslaan, publiceren en verwijderen van je pagina. Alle opties worden nu behandeld: Opslaan als concept (knop): slaat je pagina op zonder publicatie op het internet. Voorbeeld (knop): voorbeeld van je pagina in je browser. Status: selecteert de status van je pagina, Concept of Voorbeeld. Zichtbaarheid: selecteert de zichtbaarheid van je pagina: Openbaar, Beschermd met wachtwoord (bezoekers hebben dan een wachtwoord nodig om de inhoud te kunnen zien) of privé (alleen toegankelijk voor ingelogde bezoekers). Publiceren: publiceert de pagina direct of op een later gekozen datum. Naar de prullenbak verplaatsen: verplaatst je pagina naar de prullenbak. Dit kan je nog herstellen. Publiceren (knop): klik op de knop Publiceren om de pagina op te slaan EN te publiceren op het internet.

20 Pagina attributen In dit deel vind je een paar extra opties: Alle opties worden nu behandeld: Hoofd: selecteert de bovenliggende pagina van de huidige pagina. Dit is belangrijk als je jouw menu niet definieert, of als je een breadcrumb plugin gebruikt. Sjabloon: de meeste thema s bevatten meerdere templates. Dit houdt in dat je voor een (andere) lay-out kan kiezen voor de pagina. Het aantal templates verschilt per thema. Hier kan je een template selecteren voor de pagina. Volgorde: Vul het aantal in om de pagina s te bestellen. Gebruik deze optie als je geen menu definieert. Je kan ook de plugin PageMash gebruiken in plaats van de Order optie. Met PageMash kan je de pagina s verslepen en plaatsen om de volgorde van de pagina s te wijzigen. Uitgelichte afbeedling Met de Uitgelichte afbeedling kan je een afbeelding uploaden voor het artikel, afhankelijk van hoe het thema is gedefinieerd. Veel thema s hebben deze optie, zodat je bijvoorbeeld eenvoudig een afbeelding van een header of thumbnail kan selecteren van een specifieke pagina. Dit is gemakkelijk te gebruiken. Je hoeft alleen op Stel uitgelichte afbeelding in te klikken en een afbeelding te selecteren. Klik hierna op de hyperlink Stel uitgelichte afbeelding in onderin het scherm:

21 Hoe bewerk je een bestaande pagina? Ga naar het pagina overzicht (kies Pagina s > Alle pagina s in het linker menu). Nu krijg je een overzicht van al jouw bestaande pagina s. Ga met de cursor naar een paginatitel. Onder de titel ver schijnen dan een aantal opties: Klik op Bewerken. De geselecteerde pagina wordt geopend. Je kan de content van de pagina wijzigen. Je kan de opties van de pagina wijzigen. Selecteer Status om de pagina offline te halen: Concept in het Publiceren gedeelte aan de rechterkant. Klik op de knop Bijwerken om de wijzigingen op te slaan. Hoe verwijder je een pagina? Verplaats eerst de pagina naar de prullenbak. Daarna kan je de pagina definitief verwijderen of herstellen. Verplaats een pagina naar de prullenbak Ga naar het pagina overzicht (kies Pagina s > Alle Pagina s in het linker menu). Nu krijg je een overzicht van al jouw bestaande pagina s. Ga met de cursor naar een paginatitel. Onder de titel verschijnen dan een aantal opties. Klik op Prullenbak. De pagina is nu verplaatst naar de prullenbak. Herstellen / Definitief verwijderen Om een pagina te herstellen of definitief te verwijderen, ga je naar Prullenbak en plaats dan de cursor op de titel van de pagina die je wilt herstellen of definitief wilt verwijderen:

22 Berichten Gebruik In de meeste gevallen worden berichten gebruikt om te bloggen. Maar je kan berichten ook gebruiken voor een nieuwe sectie van je website. Overzicht Klik op Berichten in het linker menu om een overzicht van alle berichten te krijgen: Hoe voeg je een nieuw bericht toe? Selecteer Berichten > Nieuw Bericht in het linker menu. Het volgende scherm verschijnt:

23 Alle velden op het scherm worden nu behandeld. Titel van bericht Boven in het scherm kan je de titel van het bericht kiezen. Het is altijd mogelijk om dit later aan te passen. Onder de titel van het bericht verschijnt de Permalink (of URL) van de pagina nadat je de titel hebt ingevoerd. Je kan de URL altijd wijzigen door te klikken op de knop Bewerken aan de rechterkant van de Permalink. Nu kan je jouw eigen URL invoeren: Klik op de knop Ok om de wijziging te bevestigen. Content toevoegen Het deel onder de titel is de plek waar je content kan invoeren met behulp van de WYSIWYG-editor.

24 Eerder in deze instructie heb je kunnen lezen hoe de WYSIWYG-editor werkt. Publiceren In dit gedeelte vind je de opties opslaan, publiceren en verwijderen van je bericht. Alle opties worden nu behandeld: Opslaan als concept (knop): slaat je bericht op zonder publicatie op het internet. Voorbeeld (knop): voorbeeld van je bericht in je browser. Status: selecteert de status van je bericht, concept of wach tend op review. Zichtbaarheid: selecteert de zichtbaarheid van je bericht: Open baar (met de optie om het bericht te plaatsen op je voorpagina), Op de voorpagina plakken (sticky) (Mits zo ingesteld bij Instellingen, kan dit bericht op de homepage komen te staan, Beschermd met wachtwoord (bezoekers hebben dan een wachtwoord nodig om de inhoud te kunnen zien) of privé (alleen toegankelijk voor ingelogde bezoekers). Publiceren: publiceert het bericht direct of op een later gekozen datum. Naar prullenbak verplaatsen: verplaatst je bericht naar de prullenbak. Dit kan je nog herstellen. Publiceren (knop): klik op de knop Publiceren om het bericht op te slaan EN te publiceren op het internet. Notatie In dit gedeelte kan je het format van je bericht bepalen. Met deze functie kan een blogger kiezen hoe elk bericht eruit ziet door een notatie te selecteren uit de lijst. De notaties verschillen per thema. Categorieën Hier kan je één of meer categorieën voor je bericht selecteren:

25 In het volgende deel leer je meer over categorieën. Tags Hier kan je het artikel taggen: Vul alleen de tag in en klik op de knop Toevoegen. Je kan ook klikken op de link Kies uit de meest gebruikte tags voor een selectie van je meest gebruikte tags. In het volgende deel leer je meer over tags. Featured image Met de Featured image kan je een afbeelding uploaden voor het artikel, afhankelijk van hoe het thema is gedefinieerd. Veel thema s hebben deze optie, zodat je bijvoorbeeld eenvoudig een afbeelding van een header kan selecteren voor een specifiek bericht. Dit is gemakkelijk te gebruiken. Je hoeft alleen op Stel uitgelichte afbeelding in te klikken en een afbeelding te selecteren. Klik hierna op de hyperlink Stel in als uitgelichte afbeelding onderin het scherm: Hoe bewerk je een bestaand bericht? Ga naar het berichten overzicht (Kies Berichten > Alle berichten in het linker menu). Nu krijg je een overzicht van al jouw berichten. Ga met de cursor naar een titel van een bericht. Onder de titel ver schijnen dan een aantal opties: Klik op Bewerken. Het geselecteerde bericht wordt geopend. Je kan de content van het bericht wijzigen. Je kan de opties van het bericht wijzigen.

26 Selecteer Status om het bericht offline te halen: Concept in het Publiceren gedeelte aan de rechterkant. Klik op de knop Bijwerken om de wijzigingen op te slaan. Hoe verwijder je een bericht? Verplaats eerst het bericht naar de prullenbak. Daarna kan je het bericht definitief verwijderen of herstellen. Verplaats een bericht naar de prullenbak Ga naar het berichten overzicht (kies Berichten > Alle berichten in het linker menu). Nu krijg je een overzicht van al jouw berichten. Ga met de cursor naar een titel van een bericht. Onder de titel ver schijnen dan een aantal opties: Klik op Prullenbak. Het bericht is nu verplaatst naar de prullenbak. Herstellen / Definitief verwijderen Om een bericht te herstellen of definitief te verwijderen, ga je naar Prullenbak. Plaats dan de cursor op de titel van het bericht dat je wilt herstellen of definitief wilt verwijderen.

www.wphandleiding.nl 1

www.wphandleiding.nl 1 www.wphandleiding.nl 1 Introductie Met het populaire en gebruiksvriendelijke WordPress CMS kun je eenvoudig alle aspecten van een website (of blog) aanpassen. In de Nederlandstalige WordPress handleiding

Nadere informatie

www.wphandleiding.nl 1

www.wphandleiding.nl 1 www.wphandleiding.nl 1 Introductie Met het populaire en gebruiksvriendelijke WordPress CMS kun je eenvoudig alle aspecten van een website (of blog) aanpassen. In de Nederlandstalige WordPress handleiding

Nadere informatie

Beginnen met WordPress

Beginnen met WordPress Beginnen met WordPress Marc Hesp Hesp Online Communicatie www.hesp.nl Versie november 2012 Inhoudsopgave Introductie Voor wie is dit boek bedoeld? Wat is WordPress? Wat moet je regelen voor de installatie?

Nadere informatie

De Nederlandse Handleiding WORDPRESS VOOR HET BEHEREN VAN JE WEBSITE

De Nederlandse Handleiding WORDPRESS VOOR HET BEHEREN VAN JE WEBSITE De Nederlandse Handleiding WORDPRESS VOOR HET BEHEREN VAN JE WEBSITE Stap-voor-stap instructies over het gebruik van WordPress en hoe je hier gemakkelijk je website mee kunt beheren. Een publicatie van

Nadere informatie

Een WordPress site zelf installeren

Een WordPress site zelf installeren Een WordPress site zelf installeren Ik ben Saskia Frankena. Ik vind het fijn om mensen te helpen hun website zelf vorm en inhoud te geven. Als webdesigner, trainer en docent heb ik veel ervaring opgedaan

Nadere informatie

Publiceren met WordPress

Publiceren met WordPress Publiceren met WordPress Peter Osterop Tweede herziene editie 1. Installatie van WordPress 2. Configuratie van WordPress 3. Het uiterlijk van WordPress 4. Pagina s en berichten maken in WordPress 1 Installatie

Nadere informatie

EEN WORDPRESS HANDBOEK

EEN WORDPRESS HANDBOEK EEN WORDPRESS HANDBOEK COLOFON Algemeen drukwerk: Auteur : Vormgeving: Video tutorials: Angela Diks Ellen Gaasbeek Opname programma: Screenflow 5 Scriptschrijver : Angela Diks Voice over : Angela Diks

Nadere informatie

H A N D L E I D I N G CONTENT MANAGEMENT SYSTEEM

H A N D L E I D I N G CONTENT MANAGEMENT SYSTEEM H A N D L E I D I N G CONTENT MANAGEMENT SYSTEEM Inhoudsopgave Introductie en inloggen 3 Overzicht van de basisfuncties 5 Voor content-editors 7 Maken en bewerken inhoud 8 Werken met afbeeldingen en documenten

Nadere informatie

Deel 1 Kennismaking. Docent: Jos Nys. (september 2010)

Deel 1 Kennismaking. Docent: Jos Nys. (september 2010) Deel 1 Kennismaking Docent: Jos Nys (september 2010) Inhoud 1. Wat is een CMS?... 3 2. Wat is?... 4 3. WampServer installeren... 9 4. downloaden en installeren...11 5. Front end back end... 13 6. Het Navigatiemenu...

Nadere informatie

Je eigen succesvolle weblog maken!

Je eigen succesvolle weblog maken! Je eigen succesvolle weblog maken! Bjorn Simmering Ik had al wat langer plannen om een eboek te schrijven, maar ik stelde dit steeds uit of ik maakte er geen tijd voor vrij. Nadat ik een serie artikelen

Nadere informatie

HANDLEIDING INSUSITE

HANDLEIDING INSUSITE HANDLEIDING INSUSITE Gentseweg 203-8792 Waregem T. 056 36 14 94 - F. 056 36 14 96 info@crm.be - www.crm.be 2 INHOUD Inleiding 1. Wordpress Basics 1.1 Inloggen in het adminpaneel 1.2 Het Dashboard 1.3 De

Nadere informatie

Handleiding Webhosting Online Linux Versie maart 2014

Handleiding Webhosting Online Linux Versie maart 2014 Handleiding Webhosting Online Linux Versie maart 2014 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1. Inleiding 4 Hoofdstuk 2. Installatie van de dienst 5 2.1 Toegang tot de Zelfservice Cloud 5 2.2 Beginscherm Zelfservice

Nadere informatie

het werk mag kopiëren, verspreiden en doorgeven; het werk mag remixen en of er afgeleide werken mag van maken

het werk mag kopiëren, verspreiden en doorgeven; het werk mag remixen en of er afgeleide werken mag van maken COPYRIGHT Niets uit dit werk mag verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt worden door middel van druk, fotokopie, microfilm, geluidsband, elektronisch of op welk andere wijze ook zonder voorafgaande schriftelijke

Nadere informatie

De auteur van dit ebook kan op geen enkele manier verantwoordelijk gehouden worden voor eventuele onjuistheden in dit ebook.

De auteur van dit ebook kan op geen enkele manier verantwoordelijk gehouden worden voor eventuele onjuistheden in dit ebook. 2 Joomla ebook Bouw zelf een professionele website Disclaimer Bij de samenstelling van dit ebook is de grootst mogelijke zorg besteed aan de juistheid en correctheid van de informatie die in dit ebook

Nadere informatie

Starten met TYPO3. This document is published under the Open Content License available from http://www.opencontent.org/opl.shtml

Starten met TYPO3. This document is published under the Open Content License available from http://www.opencontent.org/opl.shtml Starten met TYPO3 Extension Key: doc_tut_quickstart_nl Language: nl Version: 1.0.0 Keywords: forbeginners, foreditors, foradmins Copyright 2000-2010, Documentation Team, This

Nadere informatie

Van installatie tot je eerste sale!

Van installatie tot je eerste sale! MagentoBasics Van installatie tot je eerste sale Voorwoord Beste lezer, Allereerst wil ik je bedanken voor het downloaden van deze handleiding. Ik hoop dat jij net zo enthousiast bent als ik was en nog

Nadere informatie

Powerd By WBB Design & Advies Dropshippingpagina.nl CMS IZI Services. Handleiding

Powerd By WBB Design & Advies Dropshippingpagina.nl CMS IZI Services. Handleiding Powerd By WBB Design & Advies Dropshippingpagina.nl CMS IZI Services Handleiding versie 1.8 18 oktober 2011 Inhoudsopgave 1 BEHEER UW PRODUCTEN... 4 1.1 CATEGORIEËN BEWERKEN... 4 1.2 PRODUCTEN BEWERKEN...

Nadere informatie

Webhosting Online Linux platform Gebruikershandleiding

Webhosting Online Linux platform Gebruikershandleiding Webhosting Online Linux platform Gebruikershandleiding Inhoudsopgave 1 Inleiding...4 2 Hosting Control Panel...5 2.1 Toegang tot Control Panel...5 2.2 Mogelijkheden Control Panel...7 3 Uw Website maken

Nadere informatie

JOOMLA 3.x. Content Management System (CMS) Online webdesign m.b.v. Joomla. Carl Maegerman www.lesgever.be

JOOMLA 3.x. Content Management System (CMS) Online webdesign m.b.v. Joomla. Carl Maegerman www.lesgever.be JOOMLA 3.x Content Management System (CMS) Online webdesign m.b.v. Joomla Carl Maegerman www.lesgever.be INHOUDSOPGAVE 1 WAT IS JOOMLA?... 5 1.1 WAT IS EEN CMS... 5 1.2 WAAROM JOOMLA GEBRUIKEN... 5 2 WEBSITE

Nadere informatie

15 Redenen. Om voor WordPress te kiezen. www.benniemellies.nl

15 Redenen. Om voor WordPress te kiezen. www.benniemellies.nl 15 Redenen Om voor WordPress te kiezen www.benniemellies.nl Een overzicht met 15 redenen om voor WordPress te kiezen. De vrije weblog software gebruikt door 17% van alle websites ter wereld. Inhoudsopgave

Nadere informatie

ACADEMIC SERVICE. Drupal7

ACADEMIC SERVICE. Drupal7 ACADEMIC SERVICE Drupal7 Basiscursussen verschenen bij Academic Service: Basiscursus Access 2010 Basiscursus Access 2007 Basiscursus Access 2003 Basiscursus Access 2002 Basiscursus Apps ontwikkelen Basiscursus

Nadere informatie

Webhosting Online Windows platform Gebruikershandleiding

Webhosting Online Windows platform Gebruikershandleiding Webhosting Online Windows platform Gebruikershandleiding I nho udso pg av e 1 Inleiding... 3 2 Zelfservice ICT-Diensten... 4 Toegang tot de Zelfservice ICT module... 4 Beginscherm Control Panel... 5 3

Nadere informatie

Office 365 for education de juiste keuze!

Office 365 for education de juiste keuze! STARTERSGIDS Inhoud 1. Microsoft Office 365, de juiste keuze! 1 2. Aanmelden 5 3. Aan de slag 10 4. Teamsite en openbare site 22 5. Overal werken met Office 365 27 Disclaimer De resultaten van de in deze

Nadere informatie

Parallels Plesk Panel. Gebruikershandleiding Parallels Web Presence Builder 10.4

Parallels Plesk Panel. Gebruikershandleiding Parallels Web Presence Builder 10.4 Parallels Plesk Panel Gebruikershandleiding Parallels Web Presence Builder 10.4 Inhoud Voorwoord 3 Typografische Conventies... 3 Reacties... 4 Inleiding 5 Kennis maken met de Builder-editor 6 Een website

Nadere informatie

Training voor Redacteuren

Training voor Redacteuren Training voor Redacteuren Bewerkt door Ing. Hans A. Olthoff, Meer informatie: Ing. Hans A. Olthoff alternet Internet B.V. Langesteijn 124 3342 LG Hendrik-Ido-Ambacht T (078) 635 1200

Nadere informatie

LTO Noord. Handleiding afdelingswebsite. Datum: 30-10-2012 Versie 5.1

LTO Noord. Handleiding afdelingswebsite. Datum: 30-10-2012 Versie 5.1 LTO Noord Handleiding afdelingswebsite Datum: 30-10-2012 Versie 5.1 Inhoud Inleiding... 3 Basisonderdelen van de website... 4 Internet browser opstarten en de website bekijken... 5 Inloggen in CMS achter

Nadere informatie

GESCHIKT VOOR JOOMLA 3.0 EN HOGER ERIC TIGGELER

GESCHIKT VOOR JOOMLA 3.0 EN HOGER ERIC TIGGELER GESCHIKT VOOR JOOMLA 3.0 EN HOGER ERIC TIGGELER Basiscursussen verschenen bij Academic Service: Basiscursus Access 2010 Basiscursus Access 2007 Basiscursus Access 2003 Basiscursus Access 2002 Basiscursus

Nadere informatie

WORDPRESS WEBSITES VERSNELLEN

WORDPRESS WEBSITES VERSNELLEN 1 WORDPRESS WEBSITES VERSNELLEN V1.02 Mark Jansen 2 WORDPRESS WEBSITES VERSNELLEN 1 LEES DIT EERST! 4 Disclaimer 4 Copyright 4 INLEIDING 5 WAAROM IS SNELHEID ZO BELANGRIJK? 6 Gebruikerservaring van bezoekers

Nadere informatie

Laat de klant naar jou komen

Laat de klant naar jou komen Laat de klant naar jou komen in 0 minuten! Klanten krijgen via internet voor zzp ers Erno Hannink Koop het boek! e 7,95 Inhoud Laat de klant naar jou komen Geen zzp er kan zonder 5 Inleiding Wie is de

Nadere informatie

Handleiding. versie 20 24 april 2013

Handleiding. versie 20 24 april 2013 Handleiding versie 20 24 april 2013 Inhoudsopgave 1 BEHEER UW WEBSHOP EN PRODUCTEN... 4 1.1 CATEGORIEËN BEWERKEN... 4 1.2 PRODUCTEN BEWERKEN... 5 1.2.1 Afbeeldingen toevoegen... 6 1.2.2 Gerelateerde producten...

Nadere informatie