5) Wanneer heeft de uitvraag van de Gezondheidsmonitor Jeugd plaatsgevonden? Het onderzoek is uitgevoerd in de periode september december 2015.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "5) Wanneer heeft de uitvraag van de Gezondheidsmonitor Jeugd plaatsgevonden? Het onderzoek is uitgevoerd in de periode september december 2015."

Transcriptie

1 Q&A Gezondheidsmonitor Jeugd 2015 versie 18 april 1) Wat is de Gezondheidsmonitor Jeugd? De Gezondheidsmonitor Jeugd is een onderzoek naar gezondheid en leefstijl van jongeren uit klas 2 en 4 van het voortgezet onderwijs. Jongeren hebben een digitale vragenlijst hiervoor ingevuld. De Gezondheidsmonitor Jeugd vindt elke vier jaar plaats. Deze keer is deze monitor voor het eerst landelijk geharmoniseerd. Dit wil zeggen dat alle GGD en de vragenlijst gelijktijdig en op een uniforme wijze hebben uitgevraagd. De GGD en voeren in samenwerking met het RIVM de Gezondheidsmonitor Jeugd uit. 2) Wat is het doel van de Gezondheidsmonitor Jeugd? Het doel van dit onderzoek is om inzicht te krijgen in de gezondheidssituatie van leerlingen in het voortgezet onderwijs. Met de resultaten van dit onderzoek wordt landelijk en lokaal beleid ontwikkeld om de gezondheid en leefstijl van leerlingen te bevorderen. 3) Wat is er uniek aan de totstandkoming van de Gezondheidsmonitor Jeugd? In 2015 is de Gezondheidsmonitor Jeugd voor het eerst landelijk geharmoniseerd. Dit wil zeggen dat alle GGD en, in samenwerking met het RIVM, de vragenlijst gelijktijdig en op een uniforme wijze hebben uitgevraagd. Hierdoor kunnen nu lokale en regionale cijfers voor het eerst vergeleken worden onderling én met landelijke cijfers. 4) Wat was precies de rol van de GGD en die van het RIVM? De GGD en hebben de uitvraag onder de jongeren gedaan. Het RIVM heeft de GGD en ondersteund bij de uitvraag, de ontwikkeling van de vragenlijst en de analyse van de resultaten. 5) Wanneer heeft de uitvraag van de Gezondheidsmonitor Jeugd plaatsgevonden? Het onderzoek is uitgevoerd in de periode september december ) Hoe heeft de uitvraag van de Gezondheidsmonitor Jeugd plaatsgevonden? In sommige GGD-regio s zijn alle scholen benaderd om deel te nemen aan de Gezondheidsmonitor Jeugd. In sommige GGD-regio s zijn de deelnemende scholen steekproefsgewijs bepaald. De GGD en hebben scholen, via een brief, uitgenodigd om mee te werken aan de Gezondheidsmonitor Jeugd. Zowel de ouders/verzorgers als leerlingen ontvingen via de school enkele weken voor het onderzoek alle benodigde informatie over het onderzoek. De deelname aan het onderzoek was vrijwillig. Tijdens een lesuur op school hebben de leerlingen uit klas 2 en 4 de vragenlijst ingevuld via internet. Het onderzoek is anoniem uitgevoerd.

2 7) Hoeveel jongeren hebben meegedaan aan de Gezondheidsmonitor Jeugd? In totaal hebben jongeren en 377 scholen meegedaan aan de Gezondheidsmonitor Jeugd. 8) Is deelname aan het onderzoek Gezondheidsmonitor Jeugd vrijwillig? Ja, de deelname aan het onderzoek is vrijwillig. Zowel ouders/opvoeders als de jongeren zelf mochten weigeren deel te nemen. Ouders/verzorgers konden dit doen via een antwoordstrook waarop ze konden aangeven dat ze niet wilden dat hun kind mee deed aan het onderzoek. 9) Welke onderwerpen worden uitgevraagd in de Gezondheidsmonitor Jeugd? De volgende onderwerpen zijn opgenomen in de vragenlijst: achtergrondkenmerken (o.a. leeftijd, geslacht, geboorteland, gezinssamenstelling); school (o.a. type onderwijs, verzuim); gezondheid (o.a. gezondheidsbeleving, psychosociale gezondheid, (cyber)pesten en weerbaarheid); leefstijl (o.a. roken, alcohol, drugs, voeding, beweging, seksuele ervaringen en veilig vrijen); vrije tijd (o.a. sociale media gebruik en gamen). 10) Waarom is er gekozen om met het persbericht te richten op één onderwerp? In de Gezondheidsmonitor Jeugd zijn meerdere onderwerpen uitgevraagd. Vanwege de hoeveelheid gegevens is het niet mogelijk om van alle items resultaten te publiceren en te beargumenteren in een bericht. Vandaar is er gekozen om een onderwerp uit te lichten, namelijk pesten. Dit onderwerp is uitgelicht, omdat het een belangrijk maatschappelijk thema is, waarvan de gevolgen groot zijn. 11) Zijn de cijfers over cyberpesten onderdeel van de cijfers over pesten? De cijfers over pesten op school en cyberpesten zijn gebaseerd op afzonderlijke vragen. Maar onder pesten op school kan ook cyberpesten vallen, zoals in de inleidende tekst bij de vraagstelling over pesten (zie hieronder) te zien is. Tegelijkertijd gaan de vragen over pesten via internet of mobiele telefoon niet per se over pesten door medeleerlingen op school. De vragen die aan de leerlingen zijn gesteld, inclusief inleidende teksten en in dezelfde volgorde, vind je op de volgende pagina in figuur 1.

3 Figuur 1: Vragen over pesten en cyberpesten in de Gezondheidsmonitor Jeugd De volgende vragen gaan over pesten. Pesten is bijvoorbeeld schelden, roddelen, vervelende berichtjes sturen, iets afpakken, spugen of iemand buitensluiten. Met pesten wordt hier bedoeld dat een persoon door anderen wordt getreiterd op een manier die deze persoon echt niet leuk vindt. Hoe vaak ben je de laatste 3 maanden gepest op school? Hoe vaak heb je de laatste 3 maanden zelf een andere leerling op school gepest? De volgende vragen gaan over pesten via internet of mobiele telefoon. Het gaat om pesten op een manier die de ander echt niet leuk vindt. Voorbeelden zijn: - iemand uitschelden via de telefoon - iemand bedreigen, bijvoorbeeld in een tweet - gemene roddels over iemand verspreiden op internet - vervelende foto s of filmpjes van iemand op internet zetten, bijvoorbeeld op YouTube Hoe vaak ben je de laatste 3 maanden gepest via internet of mobiele telefoon? Hoe vaak heb je de laatste 3 maanden zelf een ander gepest via internet of mobiele telefoon?

4 12) Hoe is weerbaarheid gemeten in de Gezondheidsmonitor Jeugd? De vragen over weerbaarheid in de Gezondheidsmonitor Jeugd zijn hieronder (figuur 2) weergegeven. Figuur 2: Vragen over weerbaarheid in de Gezondheidsmonitor Jeugd De onderstaande uitspraken gaan over opkomen voor jezelf en het maken van keuzes (zoals over pesten, kleding, uitgaan, roken, alcoholgebruik, seksualiteit). Geef aan in hoeverre je het eens bent met onderstaande uitspraken. Kruis op iedere regel één vakje aan. Helemaal Mee Soms wel, Mee Helemaal mee eens soms niet oneens mee eens oneens Ik weet wat ik wel en niet wil Ik zeg het als iemand iets doet wat ik vervelend vind Ik laat mij makkelijk overhalen om dingen te doen die ik niet wil Ik kan heel goed nee zeggen tegen mijn vrienden Ik vind het moeilijk om hulp te vragen als iemand mij lastig valt Ik doe alleen maar dingen die ik zelf echt wil Ik kom voor mezelf op als iemand mij uitscheldt, beledigt of bedreigt Als mijn vrienden iets doen wat ik eigenlijk niet wil dan doe ik toch maar mee

5 13) Wat gebeurt er met de cijfers van de Gezondheidsmonitor Jeugd? GGD en en het RIVM verwerken de verzamelde gegevens. De resultaten worden weergegeven in rapporten en op websites, zoals De overheid, gemeenten en andere organisaties gebruiken deze resultaten voor de ontwikkeling en bijsturing van beleid om de gezondheid van jongeren te verbeteren. 14) Is de privacy van jongeren gewaarborgd in de Gezondheidsmonitor Jeugd? Bij het onderzoek is de privacy van leerlingen gewaarborgd. Het onderzoek wordt anoniem verwerkt en de antwoorden worden strikt vertrouwelijk behandeld en verwerkt. 15) Wanneer worden de overige landelijke cijfers en regionale en lokale cijfers van de Gezondheidsmonitor Jeugd bekend gemaakt? Op dit moment zijn alleen de landelijke cijfers over pesten bekend. Deze worden op dinsdag 19 april op geplaatst. GGD en hebben nu de tijd om de resultaten te analyseren. In mei worden de overige landelijke cijfers en de regionale cijfers (op GGD-regio) bekend gemaakt op Wanneer de lokale gegevens landelijk beschikbaar komen is nog niet duidelijk. Dit zal in ieder geval in de loop van 2016 zijn. 16) Komen de eerdere cijfers over pesten overeen met de cijfers van de Gezondheidsmonitor Jeugd? De cijfers over pesten komen redelijk overeen met andere landelijke onderzoeken, zoals de HSBC. De (eerdere) cijfers over cyberpesten liggen hoger in andere onderzoek. Zo is door dit door het IVO in 2006 geschat op 17%. Dit is te verklaren door een andere uitvraag, deze vraag richtte zich namelijk op een andere periode. Ook het CBS heeft een hoger percentage slachtoffers van cyberpesten in 2014 gemeten (8%), dit was echter onder een andere leeftijdscategorie namelijk jaar.

Landelijke Basisvragenlijst Gezondheidsmonitor Jeugd GGD ZW 2015 Conceptversie 12 augustus 2015

Landelijke Basisvragenlijst Gezondheidsmonitor Jeugd GGD ZW 2015 Conceptversie 12 augustus 2015 Landelijke Basisvragenlijst Gezondheidsmonitor Jeugd GGD ZW 2015 Conceptversie 12 augustus 2015 Beste leerling, Belangrijke tips voordat je de vragenlijst invult: Er zijn geen goede of foute antwoorden.

Nadere informatie

98% (voldoende) weerbaar. 93% geeft aan dat hun gezondheid (zeer) goed is. Hoe gezond zijn de jongeren van Westvoorne? 89% 94% In de regio.

98% (voldoende) weerbaar. 93% geeft aan dat hun gezondheid (zeer) goed is. Hoe gezond zijn de jongeren van Westvoorne? 89% 94% In de regio. Hoe gezond zijn de jongeren van Westvoorne? 52 Vmbo 2e klas 26 Vmbo 4e klas 26 Havo 2e klas 14 Havo 4e klas 28 Vwo 2e klas 7 Vwo 4e klas Dit gemeenterapport geeft inzicht in de gezondheid, het welzijn

Nadere informatie

98% (voldoende) weerbaar. 92% geeft aan dat hun gezondheid (zeer) goed is. Gezondheid. Hoe gezond zijn de leerlingen van het Jacob van Liesveldt?

98% (voldoende) weerbaar. 92% geeft aan dat hun gezondheid (zeer) goed is. Gezondheid. Hoe gezond zijn de leerlingen van het Jacob van Liesveldt? 28 Havo 2e klas Hoe gezond zijn de leerlingen van het Jacob van Liesveldt? 40 Vmbo 2e klas 21 Vmbo 4e klas 46 Havo 4e klas 43 VWO 2e klas 24 VWO 4e klas Dit schoolrapport geeft inzicht in de gezondheid,

Nadere informatie

940/0 (voldoende) weerbaar. 3/0. heeft een. Hoe gezond zijn de jongeren van Krimpen aan de IJssel? Gezondheid. Opkomen voor jezelf.

940/0 (voldoende) weerbaar. 3/0. heeft een. Hoe gezond zijn de jongeren van Krimpen aan de IJssel? Gezondheid. Opkomen voor jezelf. 2e klas Hoe gezond zijn de jongeren van Krimpen aan de IJssel? Dit gemeenterapport geeft inzicht in de gezondheid, het welzijn en de leefstijl van jongeren in het regulier voortgezet onderwijs. De gegevens

Nadere informatie

De gezondheid van de jongeren in Albrandswaard wijkt niet of nauwelijks af van het regionaal gemiddelde.

De gezondheid van de jongeren in Albrandswaard wijkt niet of nauwelijks af van het regionaal gemiddelde. Raadsinformatiebrief De gemeenteraad van Albrandswaard Uw brief van: -- Ons kenmerk: 1108390 Uw kenmerk: -- Contact: René van Griensven Bijlage(n): 1 Doorkiesnummer: 0653965948 E-mailadres: r.v.griensven@bar-organisatie.nl

Nadere informatie

Privacyverklaring Gezondheidsmonitor Jeugd 2019 Gelderland-Zuid

Privacyverklaring Gezondheidsmonitor Jeugd 2019 Gelderland-Zuid Privacyverklaring Gezondheidsmonitor Jeugd 2019 Gelderland-Zuid Wat is de Gezondheidsmonitor Jeugd? GGD Gelderland-Zuid doet onderzoek naar de gezondheid, welzijn en leefstijl van de inwoners in de regio

Nadere informatie

Definitieve basisvragenlijst Gezondheidsmonitor Jeugd 2019 Versie 15 februari 2019

Definitieve basisvragenlijst Gezondheidsmonitor Jeugd 2019 Versie 15 februari 2019 Definitieve basisvragenlijst Gezondheidsmonitor Jeugd 2019 Versie 15 februari 2019 Beste leerling, Belangrijke tips voordat je de vragenlijst invult: Er zijn geen goede of foute antwoorden. Het gaat om

Nadere informatie

E-MOVO 2010: gezondheid, welzijn en leefstijl. Een scholierenonderzoek onder tweede- en vierdeklassers van het voortgezet onderwijs

E-MOVO 2010: gezondheid, welzijn en leefstijl. Een scholierenonderzoek onder tweede- en vierdeklassers van het voortgezet onderwijs E-MOVO 2010: gezondheid, welzijn en leefstijl van jongeren in zaanstreek-waterland Een scholierenonderzoek onder tweede- en vierdeklassers van het voortgezet onderwijs VOORWOORD INHOUDSOPGAVE Voorwoord

Nadere informatie

Vragenlijst Gezondheidsmonitor Jeugd 2019 Limburg-Noord (VSO en PRO)

Vragenlijst Gezondheidsmonitor Jeugd 2019 Limburg-Noord (VSO en PRO) Vragenlijst Gezondheidsmonitor Jeugd 2019 Limburg-Noord (VSO en PRO) Beste leerling, Welkom bij de GGD Gezondheidsmonitor Jeugd! Met dit onderzoek willen we inzicht krijgen in de gezondheid en leefstijl

Nadere informatie

Gezondheidsmonitor Jeugd 2015

Gezondheidsmonitor Jeugd 2015 Gezondheidsmonitor Jeugd 2015 Belangrijke toelichting Beste leerling, Welkom bij de GGD Jongerenmonitor! Met dit onderzoek willen we inzicht krijgen in de gezondheid en leefstijl van jongeren in Nederland.

Nadere informatie

Onderzoeksprotocol niet anoniem Gezondheidsonderzoek Jeugd

Onderzoeksprotocol niet anoniem Gezondheidsonderzoek Jeugd Onderzoeksprotocol niet anoniem Gezondheidsonderzoek Jeugd 2015-2016 Protocol ID JGZ / EPI-2015 Titel Gezondheidsvragenlijst Jeugd 2015-2016 Projectleider Monique Heemskerk Afstemmingsoverleg Margriet

Nadere informatie

Onderzoeksprotocol Gezondheidsonderzoek Jeugd 2016. April 2016

Onderzoeksprotocol Gezondheidsonderzoek Jeugd 2016. April 2016 Onderzoeksprotocol Gezondheidsonderzoek Jeugd 2016 April 2016 versie 0.2 / april 2016 PROTOCOL Gezondheidsonderzoek Jeugd 2016 Korte titel Gezondheidsonderzoek Jeugd 2016 Versie 0.2 Datum April 2016 Hoofdonderzoeker/uitvoerder

Nadere informatie

Onderzoek Wel eens gepest?

Onderzoek Wel eens gepest? Onderzoek Wel eens gepest? 05 februari 2013 Over het onderzoek Aan dit online onderzoek, gehouden van 31 januari tot 05 februari 2013, deden XXX jongeren mee uit het 1V Jongerenpanel die aangeven op de

Nadere informatie

Onderzoeksprotocol Gezondheidsmonitor 4-12 jaar 2015. april 2015

Onderzoeksprotocol Gezondheidsmonitor 4-12 jaar 2015. april 2015 Onderzoeksprotocol Gezondheidsmonitor 4-12 jaar 2015 april 2015 1. Protocol Gezondheidsmonitor 4-12 jaar 2015 Korte titel Gezondheidsmonitor 4-12 jaar 2015 Versie 1.0 Datum 07-04-2015 Hoofdonderzoeker/uitvoerder

Nadere informatie

Gezondheidsmonitor Jeugd 2015-GGD ZW_10082015_def

Gezondheidsmonitor Jeugd 2015-GGD ZW_10082015_def Gezondheidsmonitor Jeugd 2015-GGD ZW_10082015_def Vraag 1. Ben je een jongen of een meisje? Jongen Meisje Vraag 2. Wat is je geboortedatum? - - Vraag 3. In welke klas/leerjaar zit je? 1 2 3 4 5 6 Vraag

Nadere informatie

Jongerenmonitor : Gemeente Steenwijkerland

Jongerenmonitor : Gemeente Steenwijkerland Jongerenmonitor 2014-2015: Gemeente Voor de Jongerenmonitor 2015 zijn de data uit schooljaar 2014-2015 gebruikt die de JGZ van GGD IJsselland in klas 2 en 4 van het voortgezet onderwijs verzameld heeft.

Nadere informatie

Projectplan Gezondheidsmonitor Jeugd 2019

Projectplan Gezondheidsmonitor Jeugd 2019 Projectplan Gezondheidsmonitor Jeugd 2019 Inleiding GGD-en hebben de wettelijke plicht om inzicht te verwerven in de gezondheidssituatie van de bevolking. Daartoe dienen ze mee te werken aan een landelijk

Nadere informatie

VRAGENLIJST EMOVO 2015 - GGD G&V

VRAGENLIJST EMOVO 2015 - GGD G&V VRAGENLIJST EMOVO 2015 - GGD G&V BLOK 1 ACHTERGRONDVARIABELEN Vraag 1. In welke klas/leerjaar zit je? 1 2 3 4 5 6 Vraag 2. Welk soort onderwijs volg je? Je mag meer dan één antwoord geven. Vmbo-b (basis)

Nadere informatie

Sociale veiligheid op school

Sociale veiligheid op school Rapportage Sociale veiligheid op school Utrecht, juli 2016 DUO Onderwijsonderzoek, drs. Vincent van Grinsven drs. Liesbeth van der Woud Postbus 681 3500 AR Utrecht 030 263 1080 (t) e-mail: info@duo-onderwijsonderzoek.nl

Nadere informatie

Jongerenmonitor : Gemeente Deventer

Jongerenmonitor : Gemeente Deventer Jongerenmonitor 2014-2015: Gemeente Voor de Jongerenmonitor 2015 zijn de data uit schooljaar 2014-2015 gebruikt die de JGZ van GGD IJsselland in klas 2 en 4 van het voortgezet onderwijs verzameld heeft.

Nadere informatie

Onderzoeksprotocol Jeugdonderzoek 2013

Onderzoeksprotocol Jeugdonderzoek 2013 Onderzoeksprotocol Jeugdonderzoek 2013 Oktober 2013 Epidemiologie / versie 1.0 / 8-10-2013 PROTOCOL TITEL Jeugdonderzoek 2013 Korte titel Jeugdonderzoek 2013 Versie 1.0 Datum 8 oktober 2013 Verantwoordelijke

Nadere informatie

PSYCHOSOCIALE GEZONDHEID

PSYCHOSOCIALE GEZONDHEID IJsselland PSYCHOSOCIALE GEZONDHEID Jongerenmonitor 20 92% normaal risico op psychosociale problemen.3 jongeren School Klas 2 13-1 jaar Klas - jaar 86% goede ervaren gezondheid %* is op school gepest *van

Nadere informatie

Vragenlijst B Gezondheidsmonitor Jeugd 2015

Vragenlijst B Gezondheidsmonitor Jeugd 2015 Vragenlijst B Gezondheidsmonitor Jeugd 2015 Beste leerling, Voor je ligt de vragenlijst van de GGD. Deze vragenlijst wordt ingevuld door zoveel mogelijk leerlingen van de 2 e en 4 e klas van het voortgezet

Nadere informatie

Vragenlijst GGD Zeeland Gezondheidsmonitor Jeugd 2019

Vragenlijst GGD Zeeland Gezondheidsmonitor Jeugd 2019 Vragenlijst GGD Zeeland Gezondheidsmonitor Jeugd 2019 Beste leerling, Belangrijke tips voordat je de vragenlijst invult: Er zijn geen goede of foute antwoorden. Het gaat om jouw mening en jouw ervaringen.

Nadere informatie

PILOT GEZONDHEIDSONDERZOEK 15/16-JARIGEN

PILOT GEZONDHEIDSONDERZOEK 15/16-JARIGEN CHECK UITKOMSTEN PILOT GEZONDHEIDSONDERZOEK 15/16-JARIGEN Gezondheid Relaties Lichaam Seksuele ontwikkeling Gevoel Alcohol, drugs & gamen 2 Doel gezondheidsonderzoek Jongeren vragen niet makkelijk om hulp,

Nadere informatie

Protocol veilig gebruik internet en sociale media. Protocol veilig gebruik internet en sociale media

Protocol veilig gebruik internet en sociale media. Protocol veilig gebruik internet en sociale media Protocol veilig gebruik internet en sociale media OBS De Viermaster Papendrecht 2014-2015 1 Inleiding Protocol veilig gebruik internet en sociale media In dit document is het protocol met betrekking tot

Nadere informatie

*U * *U *

*U * *U * *U16.07318* *U16.07318* De leden van de raad Postbus 1 2650 AA BERKEL EN RODENRIJS Verzenddatum 31 mei 2016 Ons kenmerk U16.07318 Uw brief van Afdeling Economische & Maatschappelijke Ontwikkeling Postbus

Nadere informatie

Onderzoek Wel eens gepest?

Onderzoek Wel eens gepest? Onderzoek Wel eens gepest? 5 februari 2013 Over het onderzoek Aan dit online onderzoek, gehouden van 31 januari tot 05 februari 2013, deden 817 jongeren mee uit het 1V Jongerenpanel die aangeven op de

Nadere informatie

INKIJKEXEMPLAAR vragenlijst Gezondheidsmonitor Jeugd voortgezet onderwijs klas 2 en GGD Regio Utrecht

INKIJKEXEMPLAAR vragenlijst Gezondheidsmonitor Jeugd voortgezet onderwijs klas 2 en GGD Regio Utrecht INKIJKEXEMPLAAR vragenlijst Gezondheidsmonitor Jeugd voortgezet onderwijs klas 2 en 4 2019 GGD Regio Utrecht LET OP! Dit is een papieren versie van de digitale vragenlijst die jongeren invullen. In de

Nadere informatie

Enquête cyberpesten. Beste leerling van de Provinciale Handelsschool te Hasselt,

Enquête cyberpesten. Beste leerling van de Provinciale Handelsschool te Hasselt, Enquête cyberpesten Beste leerling van de Provinciale Handelsschool te Hasselt, Ik ben Anke, student maatschappelijk assistent aan de Hogeschool PXL. Tijdens mijn laatste opleidingsjaar doe ik mijn eindstage

Nadere informatie

INKIJKEXEMPLAAR Schoolkracht vragenlijst. voortgezet onderwijs klas 2 en 4 2015. GGD Regio Utrecht

INKIJKEXEMPLAAR Schoolkracht vragenlijst. voortgezet onderwijs klas 2 en 4 2015. GGD Regio Utrecht INKIJKEXEMPLAAR Schoolkracht vragenlijst voortgezet onderwijs klas 2 en 4 2015 GGD Regio Utrecht LET OP! Dit is een papieren versie van de digitale vragenlijst die jongeren invullen. In de digitale vragenlijst

Nadere informatie

Gemeente Zeevang. Tabellenboek Jeugdmonitor Emovo 2013-2014

Gemeente Zeevang. Tabellenboek Jeugdmonitor Emovo 2013-2014 Gemeente Zeevang Tabellenboek Jeugdmonitor Emovo 2013-2014 Dit tabellenboek beschrijft de resultaten van Emovo 2013-2014 voor de gemeente Zeevang. Achtereenvolgens treft u: De samenvatting met daarin per

Nadere informatie

Vragenlijst Gezondheidsmonitor Jeugd 2019

Vragenlijst Gezondheidsmonitor Jeugd 2019 Vragenlijst Gezondheidsmonitor Jeugd 2019 Beste leerling, Belangrijke tips voordat je de vragenlijst invult: Er zijn geen goede of foute antwoorden. Het gaat om jouw mening en jouw ervaringen. Het is belangrijk

Nadere informatie

Enkele gegevens evens over jezelf en de school:

Enkele gegevens evens over jezelf en de school: VEILIGHEID VRAGENLIJST LEERLINGEN Een belangrijke taak voor de school is te zorgen dat leerlingen zich prettig en veilig voelen. Dat lukt niet altijd. Bijvoorbeeld, omdat er soms wordt gediscrimineerd

Nadere informatie

Kindermonitor 2013. Gemeentelijke Factsheet. Ommen

Kindermonitor 2013. Gemeentelijke Factsheet. Ommen [Geef tekst op] Kindermonitor 2013 Gemeentelijke Factsheet [Geef tekst op] Kindermonitor 2013: Gemeente In de gemeente gaven 478 ouders van ½- tot 12 jaar inzicht in de gezondheid, leefstijl en opvoeding

Nadere informatie

Provinciaal rapport. Resultaten jeugdgezondheidsonderzoek S a m e n w e r k e n a a n g e z o n d h e i d

Provinciaal rapport. Resultaten jeugdgezondheidsonderzoek S a m e n w e r k e n a a n g e z o n d h e i d Provinciaal rapport Resultaten jeugdgezondheidsonderzoek 2015 S a m e n w e r k e n a a n g e z o n d h e i d Tabellenboek Tabellenboek bij het Jeugdgezondheidsonderzoek 2015 De tabellen in deze bijlage

Nadere informatie

Heeft u kennis genomen van het artikel 'GGD moet stoppen met seksvragen aan 13-jarigen' in het algemeen Dagblad van 18 februari 2014?

Heeft u kennis genomen van het artikel 'GGD moet stoppen met seksvragen aan 13-jarigen' in het algemeen Dagblad van 18 februari 2014? VVD-fractie Harderwijk C. Van der Wal-Zeggeling p/a Spiekerweg 9 3849 PT HARDERWIJK datum: ons kenmerk: uw brief van: uw kenmerk: onderwerp: 17 april 2014 U14.002313 Beantwoording van schriftelijke vragen

Nadere informatie

Kindermonitor 2013. Gemeentelijke Factsheet. Zwolle

Kindermonitor 2013. Gemeentelijke Factsheet. Zwolle [Geef tekst op] Kindermonitor 2013 Gemeentelijke Factsheet [Geef tekst op] Kindermonitor 2013: Gemeente 420 ouders van kinderen van ½- tot twaalf jaar gaven inzicht in de gezondheid, leefstijl en opvoeding

Nadere informatie

Protocol Kindmonitor 0-12 jaar Onderzoeksprotocol. Kindmonitor 0-12 jaar Maart 2018

Protocol Kindmonitor 0-12 jaar Onderzoeksprotocol. Kindmonitor 0-12 jaar Maart 2018 Protocol Kindmonitor 0-12 jaar 2018 Onderzoeksprotocol Kindmonitor 0-12 jaar 2018 Maart 2018 Versie 1.0 / februari 2018 1 Protocol Kindmonitor 0-12 jaar 2018 Protocol Kindmonitor 0-12 jaar 2018 Korte titel

Nadere informatie

De volgende vragen gaan over jouw gevoel van veiligheid op school.

De volgende vragen gaan over jouw gevoel van veiligheid op school. Bureau Brekelmans heeft deze vragenlijst met zorg samengesteld. We zien dat de vragenlijst haar weg weet te vinden naar scholen die actief zoeken naar mogelijkheden om leerlingen te betrekken bij de veiligheid

Nadere informatie

K I N D E R E N O N D E R Z O E K : 0-1 1 J A A R

K I N D E R E N O N D E R Z O E K : 0-1 1 J A A R PSYCHOSOCIALE GEZONDHEID Jeugd 2010 4 K I N D E R E N O N D E R Z O E K : 0-1 1 J A A R Kinderenonderzoek 2010 Om inzicht te krijgen in de gezondheid van de inwoners in haar werkgebied, heeft de GGD Zuid-Holland

Nadere informatie

Vragenlijst Voortgezet Onderwijs. Regio Nijmegen

Vragenlijst Voortgezet Onderwijs. Regio Nijmegen Vragenlijst Voortgezet Onderwijs Regio Nijmegen Vul de onderstaande gegevens in: Naam meisje jongen Klas Geboortedatum Vragenlijst Kruis het vakje voor het juiste antwoord aan. Het is belangrijk dat je

Nadere informatie

Vragenlijst Gezondheidsmonitor Jeugd 2019

Vragenlijst Gezondheidsmonitor Jeugd 2019 Vragenlijst Gezondheidsmonitor Jeugd 2019 Beste leerling, Belangrijke tips voordat je de vragenlijst invult: Er zijn geen goede of foute antwoorden. Het gaat om jouw mening en jouw ervaringen. Het is belangrijk

Nadere informatie

Pesten in het voortgezet onderwijs

Pesten in het voortgezet onderwijs Pesten in het voortgezet onderwijs Aandacht voor Pesten Week tegen pesten: 22-26 september 2014 Het thema is Horen, Zien en Speak Up! Zie onderstaande link. week tegen pesten Wat is nu eigenlijk pesten?

Nadere informatie

Resultaten Jongerenonderzoek

Resultaten Jongerenonderzoek Resultaten Jongerenonderzoek 2013 Groenewald GGD Zuid Limburg Geleen, april 2014 Inhoudsopgave 1. Inleiding 1 2. Resultaten van uw school 2.1 VMBO klas 2 3 2.2 VMBO klas 4 4 2.3 HAVO/VWO klas 2 5 2.4 HAVO/VWO

Nadere informatie

Monitor jongeren 12 tot 24 jaar

Monitor jongeren 12 tot 24 jaar Alcoholgebruik Psychosociale gezondheid Genotmiddelen Voeding, bewegen en gewicht Seksueel gedrag Samenvatting en aanbevelingen Monitor jongeren 12 tot 24 jaar Jongerenmonitor In 2011 is in de regio IJsselland

Nadere informatie

Social media en de school NIP, Amsterdam 13 maart 2015

Social media en de school NIP, Amsterdam 13 maart 2015 Social media en de school NIP, Amsterdam 13 maart 2015 Meisje uit Pijnacker pleegt zelfmoord 'om bangalijst' De Oude Klapwijkseweg in Pijnacker. FOTO STREETVIEW. UPDATE In Pijnacker heeft gisteravond een

Nadere informatie

Bijlage A. Dataverzameling & responsdetails uitgebreide versie

Bijlage A. Dataverzameling & responsdetails uitgebreide versie Bijlage A Dataverzameling & responsdetails uitgebreide versie Bij de dataverzameling is uitgegaan van de administratieve lijst van de besturen INNOVO en Kindante. Begin mei zijn alle leerkrachten voor

Nadere informatie

De jeugd van tegenwoordig. Resultaten uit Gezondheidsonderzoek Jeugd 2016 Bestuurscommissie 6 juli 2017

De jeugd van tegenwoordig. Resultaten uit Gezondheidsonderzoek Jeugd 2016 Bestuurscommissie 6 juli 2017 De jeugd van tegenwoordig Resultaten uit Gezondheidsonderzoek Jeugd 2016 Bestuurscommissie 6 juli 2017 1 Inhoud Waartoe, hoe en wat? Wat kenmerkt de jeugd van tegenwoordig? Patronen voor preventie En verder

Nadere informatie

Onderzoeksprotocol: Titel Emovo schooljaar 2013/2014. Margriet Oosting, Sjors Gerritsen

Onderzoeksprotocol: Titel Emovo schooljaar 2013/2014. Margriet Oosting, Sjors Gerritsen Onderzoeksprotocol: Protocol ID EPI-2013 Titel Emovo schooljaar 2013/2014 Projectleider Monique Heemskerk Stuurgroep Margriet Oosting, Sjors Gerritsen 1. Inleiding Dit is een toelichting bij het Emovo

Nadere informatie

Tabellenboek. GO Jeugd 2012

Tabellenboek. GO Jeugd 2012 Tabellenboek GO Jeugd 2012 Tabellenboek GO Jeugd 2012 Leeswijzer... 5 Respons per gemeente...6 Ervaren gezondheid...7 Belemmering door ziekte/aandoening...8 Indicatieve score psychosociale problematiek...9

Nadere informatie

Kindermonitor Gemeentelijke Factsheet. Deventer

Kindermonitor Gemeentelijke Factsheet. Deventer [Geef tekst op] Kindermonitor 2013 Gemeentelijke Factsheet [Geef tekst op] Kindermonitor 2013: Gemeente 448 ouders van kinderen van ½- tot twaalf jaar gaven inzicht in de gezondheid, leefstijl en opvoeding

Nadere informatie

Gemeente Oostzaan. Tabellenboek Jeugdmonitor Emovo

Gemeente Oostzaan. Tabellenboek Jeugdmonitor Emovo Gemeente Oostzaan Tabellenboek Jeugdmonitor Emovo 2013-2014 Dit tabellenboek beschrijft de resultaten van Emovo 2013-2014 voor de gemeente Oostzaan. Achtereenvolgens treft u: De samenvatting met daarin

Nadere informatie

Kindermonitor 2013. Gemeentelijke Factsheet. Raalte

Kindermonitor 2013. Gemeentelijke Factsheet. Raalte [Geef tekst op] Kindermonitor 2013 Gemeentelijke Factsheet [Geef tekst op] Kindermonitor 2013: Gemeente 460 ouders van kinderen van ½- tot twaalf jaar gaven inzicht in de gezondheid, leefstijl en opvoeding

Nadere informatie

Cyberpesten en Social Media. Wat doen kinderen online

Cyberpesten en Social Media. Wat doen kinderen online Cyberpesten en Social Media Wat doen kinderen online 1 Agenda Inleiding. Wat is Social Media? Platformen. Voorbeelden van cyberpesten. Data over cyberpesten. Signaleren van cyberpesten. Wat te doen bij

Nadere informatie

De jeugdgezondheidszorg als bondgenoot bij preventie en begeleiding van jongeren en seks

De jeugdgezondheidszorg als bondgenoot bij preventie en begeleiding van jongeren en seks De jeugdgezondheidszorg als bondgenoot bij preventie en begeleiding van jongeren en seks Vanessa Peters, GGD Gelderland Midden Marinka de Feijter, GGD N-O Gelderland Ineke van der Vlugt, Rutgers WPF 1

Nadere informatie

Monitor jongeren 12 tot 24 jaar

Monitor jongeren 12 tot 24 jaar Alcoholgebruik Psychosociale gezondheid Genotmiddelen Voeding, bewegen en gewicht Seksueel gedrag Samenvatting en aanbevelingen Monitor jongeren 12 tot 24 jaar Jongerenmonitor In 2011 is in de regio IJsselland

Nadere informatie

Monitor jongeren 12 tot 24 jaar

Monitor jongeren 12 tot 24 jaar Alcoholgebruik Psychosociale gezondheid Genotmiddelen Voeding, bewegen en gewicht Seksueel gedrag Samenvatting en aanbevelingen Monitor jongeren 12 tot 24 jaar Jongerenmonitor In 2011 is in de regio IJsselland

Nadere informatie

Kindermonitor 2013. Gemeentelijke Factsheet. Kampen

Kindermonitor 2013. Gemeentelijke Factsheet. Kampen [Geef tekst op] Kindermonitor 2013 Gemeentelijke Factsheet [Geef tekst op] Kindermonitor 2013: Gemeente 424 ouders van kinderen van ½- tot twaalf jaar gaven inzicht in de gezondheid, leefstijl en opvoeding

Nadere informatie

BESLUIT OPSCHRIFT. Vergadering van 18 maart Onderwerp Beantwoording raadsvragen in zake: Vragenlijsten GGD - Besluitvormend

BESLUIT OPSCHRIFT. Vergadering van 18 maart Onderwerp Beantwoording raadsvragen in zake: Vragenlijsten GGD - Besluitvormend BESLUIT OPSCHRIFT Vergadering van 18 maart 2014 nummer: 2014_BW_00173 Onderwerp Beantwoording raadsvragen in zake: Vragenlijsten GGD - vormend Beknopte samenvatting De VVD heeft raadsvragen gesteld naar

Nadere informatie

1566 en 1567 Hoe zorgen we ervoor dat kinderen en jongeren in Saendelft gezond blijven?

1566 en 1567 Hoe zorgen we ervoor dat kinderen en jongeren in Saendelft gezond blijven? 1566 en 1567 Hoe zorgen we ervoor dat kinderen en jongeren in Saendelft gezond blijven? 1 In paars de gegevens van de 13 tot 17-jarigen. ( screening JGZ, dwz niet-anoniem. Vragenlijsten: Emovo en JenJG)

Nadere informatie

Gemeente Beemster. Tabellenboek Jeugdmonitor Emovo 2013-2014

Gemeente Beemster. Tabellenboek Jeugdmonitor Emovo 2013-2014 Gemeente Beemster Tabellenboek Jeugdmonitor Emovo 2013-2014 Dit tabellenboek beschrijft de resultaten van Emovo 2013-2014 voor de gemeente Beemster. Achtereenvolgens treft u: De samenvatting met daarin

Nadere informatie

Gemeente Edam-Volendam

Gemeente Edam-Volendam Gemeente Edam-Volendam Tabellenboek Jeugdmonitor Emovo 2013-2014 Dit tabellenboek beschrijft de resultaten van Emovo 2013-2014 voor de gemeente Edam-Volendam. Achtereenvolgens treft u: De samenvatting

Nadere informatie

SEKSUEEL GEDRAG. Jongerenmonitor % geslachtsgemeenschap. Klas 2. Klas 4. 55% altijd een condoom gebruikt

SEKSUEEL GEDRAG. Jongerenmonitor % geslachtsgemeenschap. Klas 2. Klas 4. 55% altijd een condoom gebruikt IJsselland SEKSUEEL GEDRAG Jongerenmonitor 2015 7% geslachtsgemeenschap gehad 10.163 jongeren School Klas 2 13-14 jaar Klas 4 15-16 jaar 49% negatieve houding homoseksualiteit 55% altijd een condoom gebruikt

Nadere informatie

Kindermonitor Gemeentelijke Factsheet. Olst-Wijhe

Kindermonitor Gemeentelijke Factsheet. Olst-Wijhe [Geef tekst op] Kindermonitor 2013 Gemeentelijke Factsheet Olst-Wijhe [Geef tekst op] Kindermonitor 2013: Gemeente Olst-Wijhe 444 ouders van kinderen van ½- tot twaalf jaar gaven inzicht in de gezondheid,

Nadere informatie

WERKBOEK SOCIALE MEDIA

WERKBOEK SOCIALE MEDIA WERKBOEK SOCIALE MEDIA door: GGD Hart voor Brabant Sociale media De volgende pagina s in dit werkboek gaan over internet en sociale media. Wat is sociale media? Opdracht 1 Wat is sociale media? Schrijf

Nadere informatie

Inkijkexemplaar KIJK! mijn leven. Leerjaar 3. VOEDING SEKSUALITEIT OP JEZELF Leskatern. Ontwikkeld voor. praktijkonderwijs Basis - Kader

Inkijkexemplaar KIJK! mijn leven. Leerjaar 3. VOEDING SEKSUALITEIT OP JEZELF Leskatern. Ontwikkeld voor. praktijkonderwijs Basis - Kader Leerjaar 3 KIJK! mijn leven VOEDING SEKSUALITEIT OP JEZELF Leskatern Ontwikkeld voor praktijkonderwijs Basis - Kader INLEIDING lespakket leerjaar 3 Dit is het derde leerjaar Kijk! Mijn leven. De thema

Nadere informatie

Gezondheidsmonitoren jongeren en ouderen. Meta Moerman Cie Welzijn gemeente Neerijnen 19 juni 2012

Gezondheidsmonitoren jongeren en ouderen. Meta Moerman Cie Welzijn gemeente Neerijnen 19 juni 2012 Gezondheidsmonitoren jongeren en ouderen Meta Moerman Cie Welzijn gemeente Neerijnen 19 juni 2012 Wat is E-MOVO q Onderzoek onder 2 e en 4 e klassers, nu 3 e keer q Vragenlijst wordt digitaal in klas ingevuld

Nadere informatie

Combinaties van risicofactoren

Combinaties van risicofactoren Achtergronddocument Combinaties van risicofactoren Vóórkomen van risicofactoren en clustering Zowel overgewicht als roken clusteren met zwaar alcoholgebruik Zowel overgewicht als dagelijks roken gaan samen

Nadere informatie

GENOTMIDDELEN. Jongerenmonitor 2015 10.163. 40% ooit alcohol gedronken. Klas 2. Klas 4. 5% ooit wiet gebruikt. 24% weleens gerookt.

GENOTMIDDELEN. Jongerenmonitor 2015 10.163. 40% ooit alcohol gedronken. Klas 2. Klas 4. 5% ooit wiet gebruikt. 24% weleens gerookt. IJsselland GENOTMIDDELEN Jongerenmonitor 1 4% ooit alcohol gedronken.163 jongeren School Klas 13-14 jaar Klas 4 1-16 jaar 4% weleens gerookt % ooit wiet gebruikt Genotmiddelen Psychosociale gezondheid

Nadere informatie

De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer Postbus AG Hoofddorp

De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer Postbus AG Hoofddorp gemeente Haarlemmermeer De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer Postbus 250 2130 AG Hoofddorp Bezoekadres: Raadhuisplein 1 Hoofddorp Telefoon 0900 1852 Telefax 023 563 95 50 Cluster Contactpersoon

Nadere informatie

Kindermonitor Gemeentelijke Factsheet. Hardenberg

Kindermonitor Gemeentelijke Factsheet. Hardenberg [Geef tekst op] Kindermonitor 2013 Gemeentelijke Factsheet [Geef tekst op] Kindermonitor 2013: Gemeente In de gemeente gaven 458 ouders van kinderen van een half tot twaalf jaar inzicht in de gezondheid,

Nadere informatie

Afstemming monitoractiviteiten. Carolien van den Brink

Afstemming monitoractiviteiten. Carolien van den Brink Afstemming monitoractiviteiten Carolien van den Brink 1 Gezondheidsmonitor 2012 Afstemming van monitoractiviteiten GGD en Wettelijke taak (Wet publieke gezondheid) van gemeenten om 1 keer in de 4 jaar

Nadere informatie

VMBO praktische leerweg VMBO theoretische leerweg HAVO VWO

VMBO praktische leerweg VMBO theoretische leerweg HAVO VWO Page of 7 Enquête voortgezet onderwijs Deze vragenlijst bestaat uit vijf delen, A t/m E. Er zijn in totaal 9 vragen. A. Over jezelf Dit onderdeel bestaat uit zeven vragen. Hoe oud ben je? In welke klas

Nadere informatie

totaal 2011 6888 7403 7349 7065 7128 7283 14414 13719 12924 14414 Vmbo Havo/vwo Klas 2 Klas 4 Jongen Meisje

totaal 2011 6888 7403 7349 7065 7128 7283 14414 13719 12924 14414 Vmbo Havo/vwo Klas 2 Klas 4 Jongen Meisje Tabellenboek E-MOVO regio GGD, oktober 2012 Toelichting: In de eerste zeven kolommen worden de resultaten van de regio weergegeven, uitgesplitst naar onderwijsniveau, klas en geslacht, en. De laatste drie

Nadere informatie

PESTPROTOCOL

PESTPROTOCOL PESTPROTOCOL 2015-2016 oktober 2015 SR Gedragsregels 1. Ik accepteer de ander zoals hij is en ik discrimineer niet. 2. Ik scheld niet en doe niet mee aan uitlachen en roddelen. 3. Ik blijf van de spullen

Nadere informatie

5. Heb je een vraag over slapen of je fit voelen? 0 Ja 0 Nee Je kunt je vraag hier invullen

5. Heb je een vraag over slapen of je fit voelen? 0 Ja 0 Nee Je kunt je vraag hier invullen Gezondheid 1. Hoe gaat het met je? Goed Soms gaat het goed, soms niet goed Het gaat niet goed 2. Welk cijfer geef jij aan je leven? Geef een cijfer van 1-10 Slecht Heel goed 3. Hoe vaak heb je lichamelijke

Nadere informatie

K I N D E R E N O N D E R Z O E K : J A A R

K I N D E R E N O N D E R Z O E K : J A A R THUISSITUATIE, KINDEROPVANG EN OPVOEDING K I N D E R E N O N D E R Z O E K : 0-1 1 J A A R Jeugd 2010 2 Kinderenonderzoek 2010 Om inzicht te krijgen in de gezondheid van de inwoners in haar werkgebied,

Nadere informatie

Gezondheidsmonitor volwassenen en ouderen 2016 Samenvatting gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude

Gezondheidsmonitor volwassenen en ouderen 2016 Samenvatting gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude Gezondheidsmonitor ouderen 2016 Samenvatting gemeente Haarlemmerliede Inhoud Deze samenvatting bevat de belangrijkste resultaten van de Gezondheidsmonitor en 2016 voor gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude.

Nadere informatie

Hoe gaat het met de leerlingen van Openbare scholengemeenschap Willem Blaeu? Schoolrapportage Emovo 2014/2015

Hoe gaat het met de leerlingen van Openbare scholengemeenschap Willem Blaeu? Schoolrapportage Emovo 2014/2015 Hoe gaat het met de leerlingen van Openbare scholengemeenschap Willem Blaeu? Schoolrapportage Emovo 2014/2015 Inleiding In het schooljaar 2014/2015 is voor de 4 e keer Emovo uitgevoerd onder 2 e en 4 e

Nadere informatie

Gemeente Zaanstad. Tabellenboek Jeugdmonitor Emovo

Gemeente Zaanstad. Tabellenboek Jeugdmonitor Emovo Gemeente Zaanstad Tabellenboek Jeugdmonitor Emovo 2013-2014 Dit tabellenboek beschrijft de resultaten van Emovo 2013-2014 voor de gemeente Zaanstad. Achtereenvolgens treft u: De samenvatting met daarin

Nadere informatie

Leeswijzer Jeugdgezondheidszorg Utrecht tabellen

Leeswijzer Jeugdgezondheidszorg Utrecht tabellen Leeswijzer Jeugdgezondheidszorg Utrecht tabellen In de volgende werkblad(en) staan tabellen behorend bij een bepaald thema. De tabellen zijn toegespitst op de door u opgevraagde leeftijdscategorie. In

Nadere informatie

Gezondheidsmonitor 2016

Gezondheidsmonitor 2016 Hoe gaat het met u? Gezondheidsmonitor 2016 Veel gestelde vragen en antwoorden Vooraf: Dit is de vraag- en antwoordlijst van GGD Gelderland Zuid bij de gezondheidsmonitor 2016 voor volwassenen en oudere.

Nadere informatie

PESTAANPAK. Leerlingenboekje bij de lessenserie van Prima. Groep 8

PESTAANPAK. Leerlingenboekje bij de lessenserie van Prima. Groep 8 PESTAANPAK Leerlingenboekje bij de lessenserie van Prima Groep WAAROM ZIJN LESSEN OVER PESTEN BELANGRIJK? Samen sta je sterk tegen pesten! Als er in de groep en op school een gezellige en positieve sfeer

Nadere informatie

Monitor jongeren 12 tot 24 jaar

Monitor jongeren 12 tot 24 jaar Alcoholgebruik Psychosociale gezondheid Genotmiddelen Voeding, bewegen en gewicht Seksueel gedrag Samenvatting en aanbevelingen Monitor jongeren 12 tot 24 jaar Jongerenmonitor In 2011 is in de regio IJsselland

Nadere informatie

Kinderen in West gezond en wel?

Kinderen in West gezond en wel? GGD Amsterdam Uitkomsten Amsterdamse gezondheidsmonitor basisonderwijs 13-14 Kinderen in West gezond en wel? 1 Wat valt op in West? Voor West zijn de cijfers van de Jeugdgezondheidsmonitor van schooljaar

Nadere informatie

Regius College Wilhelminalaan Tabellenboek bij schoolrapportage Emovo 2015/2016

Regius College Wilhelminalaan Tabellenboek bij schoolrapportage Emovo 2015/2016 Tabellenboek bij schoolrapportage Emovo 2015/2016 Leeswijzer In dit tabellenboek zijn per onderwerp alle resultaten van uw school weergegeven in percentages (bovenste tabel). Deze resultaten zijn (waar

Nadere informatie

Protocol Digitaal pesten

Protocol Digitaal pesten Protocol Digitaal pesten 2 1 Inleiding 1.1 Doelstelling 3 1.2 Beleid 3 1.3 Voorwaarden beleid 3 2. Achtergrondinformatie 2.1 Wat is digitaal pesten? 3 2.2 Waarom is digitaal pesten zo erg? 3 2.3 Signalen,

Nadere informatie

Onderzoek Inwonerspanel Jongerenonderzoek: alcohol

Onderzoek Inwonerspanel Jongerenonderzoek: alcohol 1 (19) Onderzoek Inwonerspanel Auteur Tineke Brouwers Respons onderzoek Op 5 december kregen de panelleden van 12 tot en met 18 jaar (280 personen) een e-mail met de vraag of zij digitaal een vragenlijst

Nadere informatie

Regius College VMBO en Praktijkonderwijs 2015/2016. Aanvullende tabellen bij schoolrapportage Emovo. Leeswijzer

Regius College VMBO en Praktijkonderwijs 2015/2016. Aanvullende tabellen bij schoolrapportage Emovo. Leeswijzer Aanvullende tabellen bij schoolrapportage Emovo 2015/2016 Leeswijzer In dit aanvullende tabellenboek zijn per onderwerp alle resultaten van uw school weergegeven in percentages. Deze resultaten zijn weergegeven

Nadere informatie

Vmbo Havo/vwo Klas 2 Klas 4 Jongen Meisje

Vmbo Havo/vwo Klas 2 Klas 4 Jongen Meisje Tabellenboek E-MOVO gemeente GGD Gelre-IJssel, November 2012 Dit tabellenboek hoort bij het rapport: 'Gezondheid, welzijn en leefstijl van jongeren in de regio Midden-IJssel/Oost-Veluwe Resultaten van

Nadere informatie

Ik weet dat mijn gegevens anoniem zullen worden toegevoegd aan een databestand dat voor wetenschappelijke doeleinden gebruikt wordt.

Ik weet dat mijn gegevens anoniem zullen worden toegevoegd aan een databestand dat voor wetenschappelijke doeleinden gebruikt wordt. Toestemmingsverklaring: Ik heb informatie gekregen over de inhoud, methode en het doel van het onderzoek. Ik weet dat de gegevens en resultaten van het onderzoek alleen anoniem en vertrouwelijk gebruikt

Nadere informatie

Het contactmoment in klas 4 VO Hoe gaat dat nu?

Het contactmoment in klas 4 VO Hoe gaat dat nu? Het contactmoment in klas 4 VO Hoe gaat dat nu? Samen werken aan gezondheid Factsheet Eindevaluatie Preventie Leefstijl Adolescenten (PLA) 1 Inhoud Wat vooraf ging 3 Wat is Preventie Leefstijl Adolescenten?

Nadere informatie

VRAGENLIJST GM JEUGD GGDGV

VRAGENLIJST GM JEUGD GGDGV VRAGENLIJST GM JEUGD 2019 - GGDGV Groen = Basisvragenlijst voor alle GGD en in Nederland Beste leerling, Belangrijke tips voordat je de vragenlijst invult: Er zijn geen goede of foute antwoorden. Het gaat

Nadere informatie

Vragenlijst beginsituatie leerlingen

Vragenlijst beginsituatie leerlingen Vragenlijst beginsituatie leerlingen Hallo allemaal. Voor een opdracht voor het Iselinge willen we vragen of jullie deze vragenlijst in willen vullen. Deze vragenlijst gaat over het vak Engels en nieuwe

Nadere informatie

Gezondheidsonderzoek op school

Gezondheidsonderzoek op school Gezondheidsonderzoek op school Kinderen rond de leeftijd van 10/11 jaar Deze vragenlijst maakt deel uit van het gezondheidsonderzoek van kinderen van 10/11 jaar op de basisschool. Het onderzoek wordt uitgevoerd

Nadere informatie

Cyberpesten in Olst-Wijhe Nederlandse samenvatting van het onderzoek naar cyberpesten onder 12 tot 18 jarigen in de gemeente Olst-Wijhe

Cyberpesten in Olst-Wijhe Nederlandse samenvatting van het onderzoek naar cyberpesten onder 12 tot 18 jarigen in de gemeente Olst-Wijhe Cyberpesten in Olst-Wijhe Nederlandse samenvatting van het onderzoek naar cyberpesten onder 12 tot 18 jarigen in de gemeente Olst-Wijhe Beste lezer Voor u ligt een onderzoeksverslag naar cyberpesten onder

Nadere informatie

Belastingaangifte over 2013

Belastingaangifte over 2013 Belastingaangifte over 2013 Rapportage 28 maart 2014 Over dit onderzoek Aan het onderzoek deden 20.482 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het onderzoek vond plaats van 26 tot en met 28 maart 2014.

Nadere informatie

Gezondheidsbeleid 2013. Onderzoek onder gemeentepanel Venlo

Gezondheidsbeleid 2013. Onderzoek onder gemeentepanel Venlo Gezondheidsbeleid 2013 Onderzoek onder gemeentepanel Venlo Afdeling Bedrijfsvoering Team informatievoorziening Onderzoek en Statistiek Venlo, mei 2013 2 Samenvatting Inleiding In mei 2011 is de landelijke

Nadere informatie

Gezondheidsmonitor volwassenen en ouderen 2016 Samenvatting gemeente Haarlemmermeer

Gezondheidsmonitor volwassenen en ouderen 2016 Samenvatting gemeente Haarlemmermeer Gezondheidsmonitor volwassenen en ouderen 2016 Samenvatting gemeente Haarlemmermeer Inhoud Deze samenvatting bevat de belangrijkste resultaten van de Gezondheidsmonitor en 2016 voor gemeente Haarlemmermeer.

Nadere informatie