Derivaten. Drs. R.M. Kieft, RA 1

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Derivaten. Drs. R.M. Kieft, RA 1"

Transcriptie

1 D3000^1 Drs. R.M. Kieft, RA 1 1 Inleiding D3000^ 3 2 Doelstelling D3000^ 6 3 Toepassingsgebieden D3000^ 7 4 Omgaan met rente-exposure D3000^ 8 5 Omgaan met valua-exposure D3000^ 15 6 Soorten contracten D3000^ 19 7 Handel in derivaten D3000^ 21 8 Kredietderivaten D3000^ 25 9 Verwerking in de jaarrekening D3000^ Beoordeling D3000^ Conclusies D3000^ Literatuur D3000^ 12 1 Drs. R.M. Kieft RA is zelfstandig gevestigd onder de naam Bureau voor Administratie en Controle Kieft (BACK) b.v., te Hoofddorp. Hij is als consultant werkzaam op het gebied van administratieve organisatie, interne controle en - nancieel management voor uiteenlopende bedrijven en instellingen.

2 D3000^2

3 D3000^3 Een nancieel derivaat is een beleggingsinstrument, dat zijn waarde ontleent aan de waarde van een ander product, zoals aandelen of olie. Het andere product wordt de onderliggende waarde genoemd. zijn niet meer weg te denken uit de nancie«le wereld. worden bijvoorbeeld gebruikt om rente- en valutarisico s af te dekken. Zo kan een Nederlandse importeur, die een rekening in dollars ontvangt, het risico afdekken dat hij op het moment van betalen duurdere dollars moet kopen om aan zijn verplichtingen te voldoen. En kan een Nederlandse exporteur zijn winstmarge in euro s proberen te beschermen tegen een koersdaling van de dollar, door de op termijn te ontvangen dollars alvast tegen een op termijn te ontvangen koers te verkopen. Daarnaast worden in dit artikel kredietderivaten behandeld. Kredietderivaten zijn nancie«le producten waarmee het kredietrisico op een derde partij wordt verhandeld. Kredietderivaten worden gebruikt om kredietrisico s binnen portefeuilles te managen. 1 Inleiding Het woord derivaat komt van het Latijnse woord derivare wat afleiden betekent. In het algemeen is een derivaat een structuur, die van een andere structuur is afgeleid. Derivaat verwijst naar een product dat is afgeleid van het basisconcept. Mickey Mouse is het basisconcept voor derivaten als een Mickey Mouse-beker en een Mickey Mouse-dekbed. In de nancie«le wereld is een derivaat een product dat van een of meer andere transacties, producten of gebeurtenissen is afgeleid. Het meest bekend zijn derivaten, die betrekking hebben op andere e ecten, zoals aandelen en obligaties. Een optie op aandelen Philips is bijvoorbeeld een derivaat met betrekking tot aandelen Koninklijke Philips Electronics N.V. De prijs van een calloptie op aandelen Philips, het recht om aandelen Philips te kopen tegen een vooraf overeengekomen prijs, hangt onder meer af van de prijs van het aandeel Philips, het product waar de optie van is afgeleid. Het oorspronkelijke product of de oorspronkelijke producten waarvan het derivaat is afgeleid wordt onderliggende waarde genoemd. De mogelijkheden zijn niet beperkt tot nancie«le waarden. zijn op verschillende nancie«le markten ge «ntroduceerd om het nancie«le risico verbonden aan transacties in de nancie«le wereld indien gewenst te kunnen beheersen. Het nancie«le risico omvat zowel de onzekerheid met betrekking tot de waarde van posities in nancie«le instrumenten als de onzekerheid met betrekking tot de kasstromen van nancie«le instrumenten als gevolg van de afhankelijkheid van het instrument van onderliggende waarden, prijzen of indexen, zoals rentestanden en wisselkoersen van vreemde valuta. In dit verband worden de volgende risico s onderscheiden:

4 D3000^4 ^ ^ ^ ^ marktrisico of prijsrisico; het risico dat de waarde van een instrument uctueert als gevolg van wijzigingen in de hoogte van de rentestand, het renterisico, de valutakoers, het valutarisico, of de marktprijs van een instrument, het prijsrisico, bijvoorbeeld in verband met de koersen van aandelen; kredietrisico; het risico dat de tegenpartij niet aan haar verplichtingen kan voldoen waardoor verlies wordt geleden; liquiditeitsrisico; het risico dat een onderneming onvoldoende nancie«le middelen kan verkrijgen om aan haar verplichtingen op korte termijn te voldoen; kasstroomrisico; het risico dat toekomstige kasstromen verbonden aan een nancieel instrument in omvang zullen uctueren. worden met name ingezet om rente- en valutarisico s af te dekken. Renterisico is het risico dat het resultaat nadelig wordt be «nvloed door veranderingen in de rente. Valutarisico is het risico, dat de waarde van vorderingen of verplichtingen, inkomsten of uitgaven negatief verandert als de koers van een vreemde valuta, de wisselkoers, verandert. Sommige nancie«le vorderingen of verplichtingen van internationaal actieve organisaties luiden in vreemde valuta. De organisatie heeft dan een open valutapositie, ook wel valuta-exposure genoemd, waar ze valutarisico over loopt. Ook over eventuele buitenlandse beleggingen wordt valutarisico gelopen. Uit het voorbeeld in het kader blijkt welke invloed de ontwikkeling van wisselkoersen kan hebben op het resultaat van een onderneming. Onderneming XYZ Kasstroomoverzicht Kasstroom KW I KW II KW III KW IV Totaal In $ Ontvangsten van klanten Betalingen aan leveranciers Saldo In GBP Ontvangsten van klanten Betalingen aan leveranciers Saldo Onderneming XYZ uit dit kader kan in de problemen komen door een daling van de wisselkoers van de dollar of een stijging van de wisselkoers van het Britse pond. Het is een van de taken van de - nancie«le of treasuryfunctie om maatregelen te nemen om de valutarisico s te beheersen.

5 D3000^5 Het valutarisico bestaat uit drie componenten: ^ het economisch risico; ^ het transactierisico; en ^ het omrekeningsrisico. Het economisch risico of structurele risico is het strategische risico of de mogelijkheid, dat als gevolg van wisselkoersveranderingen de concurrentiepositie of toekomstige kasstroom van de onderneming wordt be «nvloed. Het economisch risico hangt af van de ontwikkelingen op de valutamarkt. Bijvoorbeeld een hogere koers van de dollar. En de valutagevoeligheid van de ontvangsten en uitgaven van de onderneming en haar concurrenten. Problemen ontstaan wanneer de kostenkant een andere valutastructuur heeft dan de opbrengstenkant. Dit wordt een currency mismatch genoemd. Als de omzet aan een zwakker wordende munt is gerelateerd en de kosten aan een sterke munt zijn gebonden, zal, in euro s gemeten, de omzet relatief achterblijven bij de kosten. Uiteraard zal de onderneming, uitgaande van de concurrentieverhoudingen, proberen deze ontwikkeling tegen te gaan door maatregelen te tre en in de opbrengsten- en/of de kostensfeer. Het economisch risico is te reduceren door de kasstroom te beschermen met compenserende leningen in de betrokken valuta. Dit kan echter de balansverhoudingen verstoren. Bovendien is het duur, omdat een zwakke valuta een hoge rente heeft, omdat beleggers een hogere rente eisen ter compensatie van het risico, dat de wisselkoers van de zwakke valuta daalt. Het transactierisico is het koersrisico, dat de onderneming loopt in verband met transacties in vreemde valuta, doordat het gerealiseerde transactieresultaat afwijkt van het verwachte transactieresultaat als gevolg van een verandering in de wisselkoers. Omdat de valutakoersen voortdurend veranderen, is de onderneming bij transacties in vreemde valuta nooit zeker van het eindresultaat in euro s. In het volgende kader zijn de gevolgen van een koersdaling respectievelijk een koersstijging van vreemde valuta in beeld gebracht. Transacties in dollars Koersdaling Koersstijging Export Nadeel Voordeel Import Voordeel Nadeel Het omrekeningsrisico of translatierisico is het koersrisico, dat een onderneming loopt bij het omrekenen van de waarde van activa en passiva in vreemde valuta van buitenlandse groepsmaatschappijen naar de eigen valuta. Het omrekeningsrisico valt gedeeltelijk samen met het transactierisico, omdat op balansdatum niet-afgewikkelde vorderingen en schulden ook onderdeel zijn van het transactierisico.

6 D3000^6 Naast het rente- en valutarisico lopen organisaties op internationale transacties nog meer risico s, zoals: ^ solvabiliteitsrisico; het solvabiliteitsrisico of debiteurenrisico is het risico, dat de tegenpartij niet aan zijn betalingsverplichtingen kan voldoen. Bij internationale transacties is dit risico uiteraard veel groter dan bij transacties op de nationale markt; ^ bankenrisico; is het risico, dat ontstaat doordat banken niet aansprakelijk zijn voor het doen en laten van hun correspondenten in het buitenland. Dit risico wordt door de klant, de Nederlandse onderneming, gelopen; en ^ transferrisico; het transferrisico of landenrisico of politieke risico is het risico, dat de monetaire autoriteiten kunnen verhinderen, dat betalingsverplichtingen worden nagekomen. Bijvoorbeeld door het instellen van deviezenbeperkingen, export- of importrestricties op goederen. 2 Doelstelling bieden ondernemingen de mogelijkheid om de nancie«le risico s verbonden aan een primair nancieel instrument, zoals een vordering of verplichting, af te dekken door het afsluiten van een soortgelijke transactie met tegengestelde risico s. scheppen rechten en verplichtingen, waardoor e e n of meer van de nancie«le risico s waaraan de onderliggende primaire nancie«le instrumenten onderhevig zijn, tussen betrokken partijen worden overgedragen. Financie«le risico s verbonden aan bijvoorbeeld een vordering zouden ook kunnen worden overgedragen aan een andere partij door de vordering zelf over te dragen. Met derivaten kan een vergelijkbaar e ect worden bereikt als met de overdracht van de vordering, maar bij het aangaan van het derivaat is in principe geen of een relatief beperkte investering nodig. resulteren meestal niet in de overdracht van het onderliggende primaire nancie«le instrument bij het aangaan van de overeenkomst of na afloop van de overeenkomst. Het afgelopen decennium is een veelheid aan derivaten op de nancie«le markten gekomen. hebben als eigenschap, dat zij tegen zeer geringe kosten of zonder kosten kunnen worden verworven, maar dat zij zeer snel en sterk in waarde kunnen wijzigen. Als zodanig kunnen derivaten de nancie«le positie en het risicopro el van een onderneming sterk be «nvloeden. Voorbeelden van derivaten zijn termijntransacties, opties en swaps en combinaties en varianten daarvan. In dit artikel wordt beschreven hoe rente- en valutarisico s kunnen worden beheerst of gereduceerd. Daartoe wordt een overzicht geboden van de verschillende basisvormen van derivaten en worden de meest voorkomende derivaten om renteen valutarisico s te beheersen of te reduceren beschreven. In verband met de complexiteit van de instrumenten zullen de valutaderi-

7 D3000^7 vaten in de hierna opgenomen artikelen nader worden toegelicht. Daarnaast worden in dit artikel kredietderivaten behandeld. Kredietderivaten zijn nancie«le producten waarmee het kredietrisico op een derde partij wordt verhandeld. Kredietderivaten worden gebruikt om kredietrisico s binnen portefeuilles te managen. In eerste instantie wordt een stappenplan gepresenteerd op basis waarvan het rente- en valutamanagement in de praktijk kan worden vormgegeven. 3 Toepassingsgebieden Ondernemingen lopen door hun bedrijfsactiviteiten, zoals het exporteren en importeren van goederen of diensten, of het bedrijfsmatig beleggen van vermogen, rente- of valutarisico. Daarnaast kunnen posities ontstaan door de manier waarop ondernemingen zijn ge nancierd. Voorbeelden van nancie«le risico s zijn: ^ valutarisico als gevolg van import- of exporttransacties in een vreemde valuta; ^ renterisico als gevolg van het betalen van een korte rente in een lening; ^ koersrisico als gevolg van een belegging in aandelen of obligaties. Ondernemingen kunnen daardoor geld verliezen als de rentestand, de valutakoers of de beurskoers zich in een voor de onderneming ongunstige richting beweegt. Als een onderneming besluit om het rente- of valutarisico actief te beheersen, dan zal ze een structuur in het handelen hiertoe willen aanbrengen. Hoewel elke onderneming haar eigen speci eke kenmerken heeft en haar eigen visie op het beheer van het rente- en het valutarisicovraagstuk zal hebben, moeten om deze risico s te beheersen de volgende stappen worden uitgevoerd: ^ vaststellen van de doelstellingen en randvoorwaarden; ^ bepalen van de exposure; ^ ontwikkelen en bijstellen van een rente- of valutavisie; ^ formuleren van een dekkingsstrategie; ^ uitvoeren van transacties; ^ rapporteren van transacties en het behaalde resultaat; ^ evalueren en het geven van feedback. De wijze waarop het proces van rente- en valutamanagement kan verlopen is in guur 1 in kaart gebracht.

8 D3000^8 Vaststellen doelstellingen en randvoorwaarden Evalueren en geven van feedback Bepalen exposure Ontwikkelen en bijstellen rente- of valutavisie Rapporteren transacties en resultaat Formuleren dekkingsstrategie Uitvoeren transacties Figuur 1. Proces van rente- en valutamanagement Deze aanpak kan zowel worden gevolgd om het renterisico als het valutarisico te beheersen. Hieronder worden eerst de aanpak en de overwegingen ten aanzien van het beheersen van het renterisico behandeld. Vervolgens worden de aanpak en de overwegingen ten aanzien van het beheersen van het valutarisico aan de orde gesteld. 4 Omgaan met rente-exposure Vaststellen van de doelstellingen en randvoorwaarden Als een onderneming wordt geconfronteerd met rente- of valutarisico s zal ze doelstellingen ten aanzien van het rentemanagement respectievelijk het valutamanagement moeten stellen. De doelstellingen geven aan wat de onderneming, onder bepaalde randvoorwaarden, met het rentemanagement respectievelijk het valutamanagement wil bereiken, bijvoorbeeld het maximaliseren van de winst of het minimaliseren van het uit de exposure voortkomende risico of een combinatie daarvan. De randvoorwaarden betre en de omvang van de exposure, het hieraan verbonden risico en de instrumenten, die gebruikt mogen worden in verschillende omstandigheden.

9 D3000^9 In veel organisaties is de treasuryfunctie of anders de nancie«le functie of de administratieve functie belast met het realiseren van de doelstellingen ten aanzien van het rentemanagement respectievelijk het valutamanagement. Ten aanzien van de doelstellingen van de treasuryfunctie kan onderscheid worden gemaakt tussen de treasuryfunctie als pro t center, als cost center en als service center. De meest o ensieve doelstelling voor een treasuryfunctie is die als pro t center. Bij de pro t center approach heeft de treasuryfunctie tot taak de kosten van rente en valuta te minimaliseren en zelfs via speculatieve posities extra inkomsten te genereren. De mate van risico wordt enerzijds bepaald door de exposure en anderzijds door de volatiliteit in de rentestanden of valuta ofwel de mate waarin de wisselkoers van valuta onderling uctueert. De treasuryfunctie zal ten aanzien van het rente- en het valutarisico een selectief dekkingsbeleid voeren. De kosten en de baten van een exposure worden geanalyseerd en per geval wordt beslist of de risico s worden afgedekt. Dit getuigt van een aanzienlijke risk appetite bij het bestuur. Veel organisaties zijn echter van mening, dat activiteiten op het gebied van treasurymanagement niet tot de primaire activiteiten behoren en voeren daarom een voorzichtiger treasurybeleid. De treasuryfunctie als cost center komt voort uit de wens bij organisaties de geldstromen uit de primaire activiteiten en de daarmee gepaard gaande risico s te beheersen. Deze meer defensieve benadering van de treasuryactiviteiten komt in veel organisaties voor, waarbij het accent vooral ligt op het zoveel mogelijk afdekken van risicodragende posities. Bij de cost center approach heeft de treasuryfunctie een dienstverlenende functie, waarbij het eigenlijk niet de bedoeling is om de nancie«le opbrengsten te maximaliseren of extra winsten te genereren voor de organisatie als geheel. Deze voorkeur is ingegeven door de organisatie loso e en de risicoaversie van het bestuur. Bij de cost center approach wordt er vaak voor gekozen om een zo e ectief mogelijk dekkingsbeleid te volgen, waarbij de rente- of valuta-exposure zo klein mogelijk wordt gehouden. Om de posities goed te kunnen volgen en het overzicht niet te verliezen, wordt elke dekkingstransactie met een voorgeschreven minimale omvang gekoppeld aan een onderliggende positie en wordt dit verband niet losgelaten. Er worden zo weinig mogelijk open posities in stand gehouden. Zodra de onderliggende positie wordt opgeheven, wordt ook de dekkingstransactie teruggedraaid. Dit vergroot het inzicht, maakt slagvaardiger, beperkt het risico en maakt de administratieve verwerking eenvoudiger. In een service center dient de treasuryfunctie zich te bedruipen uit de door haarzelf afgesloten transacties. In deze situatie wordt op gezette tijden een kosten-batenanalyse uitgevoerd, waarbij de baten bestaan uit de besparingen, die door de treasuryfunctie worden gegenereerd.

10 D3000^10 Bepalen van de rente-exposure Bij de rente-exposure gaat het om de rentegevoeligheid van de onderneming. Om de rente-exposure te bepalen moet een overzicht worden gemaakt van de zekere en onzekere, maar verwachte toekomstige renteposities van de onderneming voor de komende periode. Op basis van dit overzicht kan worden vastgesteld wanneer en over welke periode de onderneming renterisico loopt. De rente-exposure kan worden bepaald door te bepalen wat het effect van een renteverandering op de nettorentebaten is. Als de rentelooptijden van nancie«le vorderingen afwijken van de rentelooptijden van nancie«le verplichtingen loopt een onderneming nancieel voordeel of nadeel op bij een renteverandering, omdat de rentecondities van de activa afwijken van de rentecondities van de passiva, waardoor de nettorente-inkomsten van de onderneming ook zullen veranderen. Als een onderneming het renterisico te groot vindt, kan zij compenserende maatregelen tre en, bijvoorbeeld door het afsluiten van tegengestelde transacties, waardoor het renterisico wordt verkleind. Om de rentegevoeligheid van de balans te bepalen, zijn verschillende technieken beschikbaar zoals gapanalyse en durationanalyse. Bij de gapanalyse worden alle rentegevoelige activa en passiva, inclusief eventueel afgesloten rentederivaten, op basis van hun resterende rentetypische looptijd gegroepeerd. Vervolgens wordt per groep posten, met een speci eke termijn waarop renteaanpassingen kunnen worden doorgevoerd, bepaald wat het verschil is tussen het totaal van de activa en de passiva. Dit wordt de gap genoemd. Het totaal van de per benoemde periode vastgestelde gap wordt de gapstructuur genoemd. In guur 2 is een voorbeeld van een gapstructuur opgenomen. Activa Passiva 0-1 m 1-3 m 3-6 m > 6 m match gap Figuur 2. Voorbeeld van een gapstructuur Voordelen van de gapanalyse zijn de eenvoud van de methode en de overzichtelijke weergave van een mogelijke mismatch. Nadeel van de gapanalyse is het statische van de methode. Veranderingen in de rentetarieven en de nancie«le positie moeten continu worden bijge-

11 D3000^11 houden. Daarnaast is het arbitraire karakter van de rentegroepen een nadeel. Hoe meer rentegroepen, hoe beter de analyse, maar ook hoe bewerkelijker het uitvoeren van een gapanalyse is. De durationanalyse houdt in dat voor elke balanspost, inclusief het eigen vermogen, de duration wordt bepaald. De duration is de gewogen gemiddelde looptijd van toekomstige geldstromen. De duration van een portefeuille is te berekenen door de contante waarde van de toekomstige geldstromen te bepalen. Als de duration van een lening ongelijk is aan die van een even groot deposito, dan is sprake van een rentemismatch. De durationanalyse kan worden gebruikt om te zien in hoeverre een uitzetting en een aantrekking een vergelijkbaar rentegedrag vertonen. De durationanalyse kan ook worden gebruikt om de rentegevoeligheid van de marktwaarde van het eigen vermogen te meten. Een onderneming heeft echter vaak posten op de balans, waarvan het renterisico moeilijk in de durationanalyse is op te nemen, zodat of een schatting moet worden gemaakt van die posten of de duration alleen wordt bepaald voor de nancie«le activa en passiva op de balans. Het voordeel van de durationanalyse is dat deze methode rekening houdt met zowel de grootte, de timing en de herinvestering van alle geldstromen. Op basis van de durationmethode kan dus zowel een analyse worden gemaakt van de renterisico s ten aanzien van het bedrijfsresultaat, als ten aanzien van de waarde van de onderneming. Het nadeel is dat de analyse complex en statisch is. Daarnaast worden bij het bepalen van de duration een aantal veronderstellingen gedaan, die in de praktijk vaak niet worden benaderd, zoals het uitgangspunt van een vlakke rentestructuur. Daarnaast veronderstelt de durationanalyse dat er alleen een rentee ect is op de contante waarde van de geldstromen. Er kunnen echter ook indirecte e ecten van de rente zijn op de omvang van de geldstromen. De afzet kan rentegevoelig zijn, zoals bij duurzame consumptiegoederen, die op krediet worden gekocht het geval is. Een eventuele rentestijging zal ook worden doorberekend in de kostprijs van grondsto en.verder kan een renteverandering invloed hebben op de investeringen en de dividendpolitiek van de onderneming. Omdat deze indirecte e ecten moeilijk te kwanti ceren zijn, kan er geen rekening mee worden gehouden in de durationanalyse. Ontwikkelen en bijstellen van de rentevisie In het kader van het renterisicobeheer zal een onderneming vaak zoeken naar een verklaring en een voorspelling van de renteontwikkelingen. Op basis daarvan kan een rentevisie worden geformuleerd. Een rentevisie is gebaseerd op het interpreteren van een aantal economische variabelen. De belangrijkste economische variabele voor Europese ondernemingen is de in atieverwachting. Als de Europese Centrale Bank verwacht, dat de in atie in de Europese Unie zal stijgen, dan zal ze reageren door de voorschotrente op de internationale geldmarkt, te verhogen. Op basis van de voorschot-

12 D3000^12 rente worden de bancaire tarieven berekend. Naast de in atieverwachting is bijvoorbeeld ook de positie van de euro ten opzichte van de dollar van belang. Wanneer een depreciatie van de dollar, dus een appreciatie van de euro wordt verwacht, dan zal de Europese Centrale Bank de rente verlagen. Een onderneming kan ook haar renterisico beheren zonder dat zij een rentevisie heeft of veronderstelt, dat de renteontwikkelingen onvoorspelbaar zijn. Daarom wordt daar op deze plaats verder niet op ingegaan. Formuleren van een rentedekkingsstrategie Een belangrijk hulpmiddel bij het rente- en valutamanagement is het doorrekenen van verschillende scenario s. In een scenario wordt een samenhangende visie gegeven op de toekomstige ontwikkelingen en vervolgens kunnen bijvoorbeeld met behulp van een spreadsheet de waarden van de bij het scenario behorende variabelen worden doorgerekend. In de praktijk wordt er wel voor gekozen om drie toekomstverwachtingen op te stellen: een normale variant, een optimistische variant en een pessimistische variant. Waarbij de optimistische variant uitgaat van een daling van de rente van de belangrijkste uitstaande leningen en de pessimistische variant uitgaat van een stijging van de voor de onderneming belangrijkste rentes. Aan de hand van de resultaten van de analyse kan een onderneming overwegen om een nancieel derivaat af te sluiten. Het e ect van deze transacties kan ook weer in de scenarioanalyse worden opgenomen. Als een onderneming een goed beeld van de beginsituatie heeft, kan dus voor elk scenario en voor alle op een scenario inspelende nancie«le transacties het te verwachten resultaat voor een bepaalde periode worden berekend. Hierdoor wordt vooraf goed inzicht verkregen in het te verwachten resultaat van de verschillende scenario s. Ten behoeve van het rente- en valutamanagement zal een organisatie meestal gebruikmaken van een softwareprogramma. Uitgaande van de liquiditeitsbegroting en de rente- en valutaverwachting kan het programma berekenen wat het e ect is op risico en rendement bij verschillende dekkingsstrategiee«n. Met deze methode kan ook snel inzicht worden verkregen in de gevoeligheid van de onderneming voor uctuaties in de rente en valutakoersen. In het nancieel management gaat het om denken in scenario s, omgaan met onzekerheden en exibel inspelen op marktontwikkelingen. Op deze wijze is het eenvoudiger voor het management om een goed doordachte rente- en valutastrategie te formuleren. Het uitvoeren van een scenarioanalyse heeft als voordelen dat: 1. eerder kan worden gesignaleerd welke externe risico s zich voordoen; 2. eerder kan worden ingezien wat de mogelijke consequenties van deze externe risico s op de resultaten van een organisatie zijn; en 3. beleid kan worden ontwikkeld op welke wijze daar adequaat op kan worden gereageerd.

13 D3000^13 De dekkingsstrategie met betrekking tot het renterisico moet aansluiten op de doelstellingen en randvoorwaarden ten aanzien van het rentemanagement. Ten aanzien van het te volgen dekkingsbeleid kan de onderneming drie strategiee«n volgen: ^ aanvaarden van het renterisico; uit kostenoverwegingen kan een onderneming besluiten om het renterisico gedurende korte of langere periode te aanvaarden. Als de rentepositie wordt aanvaard, wordt gesproken van een open of niet-gedekte positie of exposure. Het is van belang dat het management waakt over de omvang van de rentepositie en hiervoor limieten stelt. Het is uiteraard ook belangrijk dat de treasuryfunctie voldoende kennis en vaardigheid heeft met betrekking tot de verschillende instrumenten om renterisico s geheel of gedeeltelijk te elimineren; ^ speculeren; bij rentespeculatie neemt een onderneming bewust een ongedekte positie in om zodoende te kunnen pro teren van een voor de onderneming verwachte gunstige ontwikkeling van een of meer rentetarieven op een of meer nancie«le markten. Als een onderneming een rentedaling verwacht, dan kan zij bijvoorbeeld toch een vastrentende lening aangaan en met behulp van een nancieel derivaat, bijvoorbeeld een renteswap, de daaruit voortkomende verplichtingen omzetten naar variabele rente om zodoende te kunnen pro teren van de verwachte rentedaling; ^ arbitreren; bij arbitrage worden op geogra sch gescheiden geldmarkten op hetzelfde tijdstip tegengestelde transacties afgesloten, met het doel om te pro teren van renteverschillen. Het renteverschil is bij evenwicht een weerspiegeling van de door de markt verwachte koersverandering. Is dat niet het geval, dan is het aantrekkelijk in de ene valuta geld te lenen en het in de andere valuta uit te zetten. Dit gaat door tot er evenwicht is bereikt. Het lenen wordt duurder en het uitzetten goedkoper. Omdat de transacties op verwachtingen zijn gebaseerd, die niet hoeven uit te komen, loopt de onderneming valutarisico. Dit wordt daarom ongedekte rentearbitrage genoemd. Eigenlijk is dit geen arbitrage maar speculatie. Uitvoeren van transacties Om het renterisico te beperken en de rentelasten en -baten te beheren zijn er, behalve herstructurering door het a ossen en aantrekken van vreemd vermogen, verschillende technieken beschikbaar, bijvoorbeeld: ^ het afsluiten van een interesttermijncontract; ^ het afsluiten van een renteswap; ^ het kopen en verkopen van een renteoptie. In het tweede gedeelte van dit artikel wordt nader aandacht aan deze technieken besteed. Het voordeel van het elimineren van het renterisico moet steeds worden afgewogen tegen het nadeel van de kosten van het afdekken.

14 D3000^14 Elke methode of nancieel instrument kost geld. Bijvoorbeeld bank- of beurskosten en provisiekosten. Deze kosten zijn onder meer afhankelijk van de hoeveelheid, de omvang en de looptijd van de verhandelde nancie«le instrumenten. Deze kosten worden hier verder buiten beschouwing gelaten. Rapporteren van transacties en het behaalde resultaat In de rapportagefase wordt informatie verzameld, ge «nterpreteerd en gepresenteerd om vast te stellen of op basis van de uitgevoerde transacties en de daarmee behaalde nancie«le resultaten kan worden geconcludeerd, dat de geplande doelstellingen zijn gerealiseerd binnen de gestelde randvoorwaarden en in navolging van de valutavisie en het dekkingsbeleid. Evalueren en het geven van feedback Wil een proces in principe beheersbaar zijn, dan moet de organisatie beschikken over instrumenten die de organisatie in staat stellen over te gaan tot corrigerende acties. De organisatie moet kunnen bijsturen als aan het einde van een periode wordt geconstateerd dat de uitkomsten niet overeenstemmen met de doelstellingen en de gestelde randvoorwaarden. Evaluatie zal nieuwe voorwaarden scheppen of de gevormde kaders verstevigen. In de praktijk zijn er meestal verschillende bijsturende acties mogelijk. Dergelijke ingrepen moeten er met een redelijke mate van zekerheid voor zorgen dat het verschil tussen de werkelijke uitkomsten en de doelstellingen wordt gereduceerd. Positieve resultaten zullen worden verwelkomd, negatieve resultaten zullen worden geanalyseerd en het gevoerde beleid en de achterliggende visie zullen op hun merites worden beoordeeld. Zo nodig wordt tot een alternatief beleid gekomen en wordt de rente- of valutavisie bijgesteld. Het niet kunnen bijsturen van acties kan worden veroorzaakt door het ontbreken van voldoende middelen of medewerkers om de input te verhogen of het ontbreken van kennis over welke acties moeten worden genomen om bij te sturen. Naarmate een organisatie meer kennis en ervaring opdoet in het beheersen van de processen kan hier eerder op worden geanticipeerd. Soms laten acties zich niet bijsturen maar moeten de doelstellingen of randvoorwaarden worden bijgesteld. Bij de evaluatie speelt de intensiteit van handelen een belangrijke rol. Evaluatie kan zich speci ek richten op een bepaalde positie en een daarbij genomen besluit of kan een meer algemeen karakter hebben. Een onderneming met een aparte treasuryfunctie zal regelmatig de doelmatigheid daarvan moeten toetsen en de compliance aan bestaande regels en procedures ten aanzien van de treasuryactiviteiten, bijvoorbeeld vastgelegd in een treasurystatuut. Een onderneming, die slechts incidenteel derivaten gebruikt kan vrij snel aan de hand van de behaalde resultaten de gedane zaken evalueren.

15 D3000^15 5 Omgaan met valuta-exposure Vaststellen van de doelstellingen en randvoorwaarden De doelstellingen geven aan wat de onderneming wil bereiken met het valutamanagement, bijvoorbeeld het maximaliseren van de winst of het minimaliseren van de exposure. De randvoorwaarden betre en de omvang van de exposure, het hieraan verbonden risico en de instrumenten, die gebruikt mogen worden in verschillende omstandigheden. Ten aanzien van de doelstellingen van de treasuryfunctie kan onderscheid worden gemaakt tussen de treasuryfunctie als pro t center, als cost center en als service center. Voor een nadere behandeling van deze doelstellingen wordt verwezen naar hetgeen hierover onder Omgaan met rente-exposure is geschreven. Bepalen van de valuta-exposure De valuta-exposure geeft een overzicht of prognose van de valutaire posities van de onderneming voor de komende periode. Hierbij wordt meestal onderscheid gemaakt tussen zekere en onzekere valutaposities. Op basis van dit overzicht kan worden vastgesteld wanneer geld moet worden aangetrokken of uitgezet op de vermogensmarkt om het valutarisico te beheersen. Ontwikkelen en bijstellen van de valutavisie Voor een e ectief valutamanagement is behalve kennis van en vaardigheden met valuta-instrumenten een valutavisie vereist. Een valutavisie is een visie op de toekomstige koersen en bepaalt de mate van valutarisico, dat de onderneming wenst te aanvaarden. Een valutavisie kan op basis van fundamentele analyse of op basis van technische analyse worden uitgevoerd. Bij de fundamentele analyse wordt ervan uitgegaan dat economische factoren bepalend zijn voor vraag en aanbod van een valuta. Op korte termijn is de renteontwikkeling de bepalende factor ten aanzien van de valutaontwikkeling. Op lange termijn is de in atieontwikkeling bepalend. Technische analyse gaat uit van een stabiel patroon in het gedrag van de valutahandelaren en het onderkennen van patronen die de wisselkoersen op korte termijn kunnen voorspellen. Formuleren van een valutadekkingsstrategie De dekkingsstrategie met betrekking tot valutarisico s moet aansluiten bij de doelstellingen en randvoorwaarden van het valutamanagement. De keuze voor een bepaalde strategie is onder andere afhankelijk van de risicohouding van de onderneming, de speelruimte bij prijscalculaties, de liquiditeitspositie en de valutavisie van de onderneming. De onderneming kan besluiten al dan niet selectief maatregelen te nemen om het valutarisico te beheersen of te aanvaarden. Het is niet verstandig om bij voorbaat elk valutarisico

16 D3000^16 af te dekken. De voordelen moeten worden afgewogen tegen de nadelen, waaronder de kosten van de maatregelen. Ten aanzien van het te volgen dekkingsbeleid kan een onderneming drie strategiee«n volgen: ^ aanvaarden van het valutarisico; als de valutapositie wordt aanvaard, wordt gesproken van een open of niet-ingedekte positie, of exposure. Dit kan een long positie of een short positie zijn in vreemde valuta. Dit betekent dat de onderneming die vreemde valuta zal ontvangen, respectievelijk moet leveren. Gegeven het vaak aanzienlijke risico, is het van groot belang dat het management van een onderneming waakt over de omvang van de valutaposities en hiervoor limieten stelt. Het is uiteraard belangrijk dat de treasuryfunctie kennis en ervaring heeft met betrekking tot de verschillende instrumenten om valutarisico s geheel of gedeeltelijk te elimineren; ^ speculeren; bij valutaspeculatie wordt bewust een ongedekte positie ingenomen om zodoende te pro teren van de verwachte koersontwikkeling op eenzelfde valutamarkt. Speculatie geeft andere marktdeelnemers de gelegenheid risico s af te dekken. In het algemeen is speculatie voor een onderneming af te raden, maar er kunnen kostenoverwegingen zijn, die ertoe leiden dat een valutarisico gedurende korte tijd aanvaard wordt; ^ arbitreren; bij arbitrage worden op geogra sch gescheiden valutamarkten op hetzelfde tijdstip tegengestelde transacties afgesloten, met het doel om te pro teren van koersverschillen. Omdat het vaak grote bedragen betreft, kan dit een inke winst opleveren. Waar de prijs van de desbetre ende valuta het laagst is, stijgt de vraag naar die valuta. Hierdoor stijgt de koers. Waar de prijs van de betre ende valuta het hoogst is, stijgt het aanbod van die valuta en daalt de koers. Uiteindelijk zullen door arbitrage de koersverschillen tussen beide markten verdwijnen. Arbitrage is alleen aantrekkelijk voor professionele partijen, omdat het om zeer kleine marges gaat. Daarbij kunnen riskante open posities ontstaan, die met verlies gesloten moeten worden. Bij het uitvoeren van het beleid kan gebruik worden gemaakt van zowel interne als externe dekkingstechnieken voor het valutabeheer. Interne dekkingstechnieken voor het valutabeheer hebben alleen e ect op de onderneming zelf en zijn grotendeels van strategische aard. Het gaat om nancie«le strategiee«n en overige strategiee«n. Bij de nancie«le strategiee«n probeert een organisatie het valutarisico te minimaliseren door open posities te reduceren. Bij de overige strategiee«n worden de bedrijfsprocessen zodanig ingericht, dat de kosten zo veel mogelijk worden betaald in zogenaamde zwakke valuta, waarvan de onderneming verwacht dat deze in de loop van de tijd zullen deprecie«ren en de opbrengsten zo veel mogelijk worden ontvangen in sterke valuta, waarvan de on-

17 D3000^17 derneming verwacht dat deze in de loop van de tijd zullen apprecie«- ren. De belangrijkste nancie«le strategiee«n om het valutarisico te minimaliseren zijn: ^ het opnemen van wisselkoersclausules in inkoop- of verkoopcontracten; een wisselkoersclausule houdt in, dat zodra de wisselkoers uctuaties een bepaald percentage overschrijden, het factuurbedrag wordt aangepast; ^ het afsluiten van een wisselkoersrisicoverzekering; organisaties kunnen bij de Nederlandsche Credietverzekering Maatschappij N.V. een wisselkoersverzekering afsluiten om mogelijke verliezen veroorzaakt door valutakoersschommelingen te voorkomen. Meestal kan ook het debiteurenrisico en het politieke risico worden afgedekt door middel van deze verzekering. De looptijd van een contract is minimaal twee jaar. Deze verzekering behoort tot de derivaten, omdat de waarde wordt afgeleid van de verzekerde vreemde valuta; ^ leading en lagging; het versneld, leading, of vertraagd, lagging, afwikkelen van geldstromen in vreemde valuta. Uiteraard mag dit niet ten koste van de relatie met de leveranciers en afnemers gaan. Het beste kan leading en lagging worden toegepast binnen concernverband. In het kader is de te volgen strategie bij leading en lagging vastgelegd, gebaseerd op de verwachte ontwikkeling van de wisselkoers van de vreemde valuta; Vreemde valuta Verwachte koersstijging Verwachting koersdaling Leading (versneld) Lagging (vertraagd) A ossen Innen Innen A ossen ^ ^ netting; een onderneming loopt alleen risico over de netto valutapositie, de net exposure. Dit is de resterende positie, die ontstaat als afzonderlijke tegengestelde posities in vreemde valuta tegen elkaar zijn weggestreept. Dit wordt netting genoemd. De exposure verandert hierdoor niet, maar het voorkomt overbodige dekkingstransacties. Netting wordt ook wel gedaan door kleine gespecialiseerde banken, zoals Mendes Gans; matching; door gedurende een bepaalde periode betalingen in een bepaalde valuta te doen en ontvangsten in dezelfde valuta te krijgen, waarbij erop gelet wordt dat zo veel mogelijk de juiste vervaldagen tegenover elkaar worden gezet, wordt de valuta-exposure verminderd. Dit wordt matching genoemd. Netting en matching kunnen leiden tot een aanzienlijke besparing in de kosten van het afdekken van het valutarisico. De resterende

18 D3000^18 overschotten en tekorten in vreemde valuta kunnen door de treasuryfunctie op de nancie«le markt worden afgedekt. Uitvoeren van transacties Bij externe dekkingstechnieken sluit een onderneming met andere partijen transacties af om het valutarisico te beperken. Hierbij kan worden gedacht aan: ^ het innemen van een tegengestelde positie op de internationale geldmarkt; ^ het aangaan van een tegengestelde transactie op de valutatermijnmarkt; ^ het kopen van een valutaoptie; of ^ het afsluiten van een valutaswap. Het valutarisico kan worden gee«limineerd door het innemen van een tegengestelde positie, een schuld of een vordering op de geldmarkt, zodat in totaliteit een nulpositie ontstaat. Hiervoor bestaan verschillende benamingen, zoals contante indekking, contante valuta-a aire, spot hedging en geldmarktdekking. De actuele koers van de vreemde valuta heet de spotkoers. Contante indekking is het contant kopen of verkopen van de vreemde valuta op de dag dat een transactie met een buitenlandse handelspartner wordt afgesloten. De wisselkoers voor de transactie is nu vastgezet op de spotkoers, zodat het valutarisico is afgedekt. Hier wordt niet verder ingegaan op de werking van de geldmarkt. Verwezen wordt naar de hierover in dit handboek opgenomen artikelen en de bestaande literatuur. De andere drie mogelijkheden voor het afdekken van het valutarisico zijn voorbeelden van derivaten en staan centraal in het tweede gedeelte van dit artikel. Het voordeel van het elimineren van het valutarisico moet steeds worden afgewogen tegen het nadeel van de kosten van het afdekken. Elke methode of nancieel instrument kost geld. Bijvoorbeeld bank- of beurskosten en provisiekosten. Deze kosten zijn onder meer afhankelijk van het aantal transacties, de hoeveelheid verhandelde valuta en de looptijd. De kosten worden hier verder buiten beschouwing gelaten. Rapporteren van transacties en het behaalde resultaat In de rapportagefase wordt verslag gedaan van de uitgevoerde transacties en het daarbij behaalde resultaat om vast te stellen of de geplande doelstellingen daadwerkelijk zijn gerealiseerd binnen de gestelde randvoorwaarden en in navolging van de valutavisie en het dekkingsbeleid. Evalueren en het geven van feedback Wil een proces in principe beheersbaar zijn, dan moet de organisatie beschikken over instrumenten die de organisatie in staat stellen over te gaan tot corrigerende acties.

19 D3000^19 Voor een nadere behandeling wordt verwezen naar hetgeen hierover onder Omgaan met rente-exposure is geschreven. 6 Soorten contracten Met betrekking tot de verplichtingen, die contractpartijen al dan niet aangaan in een derivatencontract, zijn er twee mogelijkheden. Er is sprake van een: ^ wederzijdse, tweezijdige verplichting; of van een ^ eenzijdige verplichting en daartegenover een eenzijdig recht. De verplichtingen worden aangegaan op een speci ek moment in de toekomst of gedurende een bepaalde periode. Bij contracten met een wederzijdse, tweezijdige verplichting zijn beide partijen verplicht om de transactie op het afgesproken moment uit te voeren. Als een partij zo n contract gebruikt om een risico af te dekken, xeert hij daarmee de wisselkoers. Op het moment van afsluiten van de transactie is de toekomstige waarde van de zaken of de rechten, die de twee partijen ruilen aan elkaar gelijk. Bij het afsluiten is de marktwaarde van een derivatencontract met een tweezijdige verplichting nihil. Voorbeelden van contracten met een wederzijdse, tweezijdige verplichting zijn contracten, waarbij een verplichting wordt aangegaan om: 1. een bepaalde nancie«le waarde te kopen of te leveren, eventueel na een omgekeerde initie«le ruil. Dit wordt ook wel een termijntransactie of een termijncontract genoemd. 2. bepaalde geldstromen te ruilen zonder de hoofdsom uit te wisselen. Dit wordt ook wel een swap genoemd. In het kader zijn ter illustratie voorbeelden van een valutatermijntransactie en een valutaswap opgenomen. Valutatermijntransactie Bij een valutatermijntransactie spreken twee partijen af dat de een van de ander een bepaalde hoeveelheid vreemde valuta koopt op een bepaald moment en tegen betaling in een andere valuta tegen een nu al vastgestelde valutakoers, de termijnkoers. De initie«le investering is nihil en de verrekening vindt in de toekomst plaats. De onderliggende prijs is de valutakoers. De termijnkoers is niet een verwachte toekomstige valutakoers, maar de valutakoers op het moment van afsluiten eventueel gecorrigeerd voor renteverschillen tussen de verschillende valuta.

20 D3000^20 Valutaswap In geval van een valutaswap spreken twee partijen af, dat zij op een bepaald moment in de toekomst een bepaalde hoeveelheid valuta kopen respectievelijk leveren tegen een vooraf vastgestelde koers na een omgekeerde initie«le ruil. De onderliggende waarde is de vreemde valuta. De valutastromen worden afgerekend op een toekomstig moment. Bij contracten met een eenzijdige verplichting en daartegenover een eenzijdig recht, beschermt degene die het recht krijgt zich tegen ongunstige koersbewegingen, maar kan hij meepro teren van gunstige koersbewegingen. Hiervoor betaalt hij een premie. Dit soort contracten heet optiecontracten. Het feit dat bij het afsluiten een premie wordt betaald, houdt in dat dit derivatencontract een positieve marktwaarde heeft. In het volgende kader is ter illustratie een voorbeeld van een valutaoptie opgenomen. Valutaoptie Een valutaoptie is het recht om tegen een vooraf bepaalde prijs, de uitoefenprijs, gedurende een bepaalde periode op elk gewenst moment een hoeveelheid valuta te kopen, calloptie, of te verkopen, putoptie. Omdat dit recht gedurende de hele looptijd kan worden uitgeoefend, wordt dit een Amerikaanse optie genoemd. Bij een Europese optie kan het recht alleen aan het einde van de looptijd worden uitgeoefend. Tegenover de koper van het optiecontract staat de schrijver, de verkoper of tegenpartij, van het optiecontract, die in principe de plicht heeft de valuta te leveren bij een calloptie, of af te nemen bij een putoptie. Financie«le producten in hun oorspronkelijke verschijningsvorm worden plain-vanilla producten genoemd. Dat geldt ook voor derivaten. Voor elk plain-vanilla derivaat bestaat een levendige interbancaire handel. Naast plain-vanilla derivaten en gewone nancie«le producten, zoals deposito s of obligaties maken banken voor hun klanten vaak maatwerkproducten. Varianten van deze producten of combinaties van meerdere gewone producten en/of plain-vanilla derivaten. Banken presenteren het gecombineerde product aan hun klanten als e e n product. Voor maatwerkproducten bestaat geen interbancaire handel. Banken dekken zich tegen de risico s van deze samengestelde producten in door op de interbancaire markt afzonderlijk de producten af te sluiten waaruit het maatwerkproduct is samengesteld.

21 D3000^21 7 Handel in derivaten Over the counter-handel Financie«le producten kunnen op verschillende manieren worden verhandeld. Een aantal producten, zoals aandelen of obligaties, wordt op een o cie«le beurs, zoals NYSE Euronext, verhandeld. Andere producten worden onderhands, ook wel over the counter, OTC, genoemd, verhandeld. Sommige producten, zoals futures worden uitsluitend via een beurs verhandeld. Het voordeel van de handel via de beurs is dat de contracten altijd duidelijk en gestandaardiseerd zijn en het betrekkelijk eenvoudig is om de marktprijs van de derivaten uit de markt af te lezen. Daarnaast hoeft een marktdeelnemer zich geen zorgen te maken of een tegenpartij wel aan zijn verplichtingen kan voldoen, omdat de beurs hiervoor garant staat. De meeste derivaten zijn echter over the counter-producten. Een aantal derivaten, zoals renteswaps, worden zelfs uitsluitend over the counter verhandeld. Een OTC-contract wordt niet op een beurs verhandeld. Er is sprake van een uniek contract tussen twee partijen. Als een contractpartij zijn positie wil sluiten, moet hij een tegengestelde transactie doen. Deze handel in OTCproducten vindt plaats tussen grote nancie«le instellingen. Of proberen de transactie met de bestaande tegenpartij te unwinden. Unwinden is het laten vervallen van het contract tegen betaling van de marktwaarde van het contract. Meestal is een van de partijen in een OTC-contract een bank. Bij OTC-contracten maken de partijen onderling afspraken over de omvang, de looptijd, de prijs, de te hanteren marktreferenties en de juridische aspecten van het contract. Om niet bij elke deal een geheel nieuw uitgebreid contract te moeten opstellen, laat een bank de tegenpartij over het algemeen een raamovereenkomst, of masteragreement, tekenen. In deze raamovereenkomst staan algemene bepalingen, die gelden voor alle transacties, die de bank verricht met de desbetre ende tegenpartij. Een bekend voorbeeld is de ISDAagreement. ISDA staat voor International Swap Dealer Association. Een ISDA-agreement is gee«nt op derivatentransacties en kan naar gelang de speci eke situatie worden aangepast. Bij alle OTCtransacties met eenzelfde tegenpartij wordt gerefereerd aan de raamovereenkomst. Voor elke afzonderlijke transactie sluit een bank een apart contract af waarin duidelijke afspraken worden gemaakt over de speci eke modaliteiten van het contract. Naast de master agreement komen partijen tegenwoordig steeds vaker een Credit Support Annex (CSA) overeen. In een CSA wordt geregeld wanneer en welke zekerheden worden uitgewisseld als de swap marktwaarde krijgt. CSA past in de trend bewuster met kredietrisico s om te gaan. Om niet bij iedere waardeverandering van het derivaat zekerheden, zoals cash en ander onderpand, te moeten uitwisselen, wordt veelal een drempel afgesproken voor het verschil

22 D3000^22 in marktwaarde en de toegestane waardeschommelingen. Banken sluiten beroepshalve nancie«le producten af met hun klanten, met als doel een marge of een provisie te verdienen of te handelen voor eigen rekening en risico om koerswinst te realiseren. Dat laatst wordt proprietary trading genoemd. In schema 1 is een overzicht van de meest gangbare derivaten op de nancie«le markten, ingedeeld in de behandelde categoriee«n, opgenomen. Vermogensmarkt Proprietary trading en klantenhandel Klantenhandel Plain vanilla Combinaties Geldmarkt Termijncontracten Opties Swap Gestructureerde producten Future rate agreement Credit spread Eonia swap Dual currency option Repo deposit Geldmarktfuture Kapitaalmarkt Future Aandelenopties Cap en Floor Swaption Forward start swap Valutamarkt Valutafuture Forwards Valutaoptie Interest rate swap Geldmarkt swap Basisswap (Reverse) convertible Asset swap Steepener note Termijna aire Cross currency interest rate swap Schema 1. Overzicht van de meest gangbare valutaderivaten De contante markt of spotmarket De valutamarkt is het geheel van vraag naar en aanbod van valuta s. Op deze markt wordt de valuta van een land verhandeld tegen de valuta van een ander land. De wisselkoers is de evenwichtskoers op de valutamarkt. De valutahandel en wisselkoersvorming wordt voornamelijk bepaald door het internationaal kapitaalverkeer en slechts voor enkele procenten door de internationale handel in goederen en diensten. De internationale kapitaalstromen zijn gevoelig voor veranderingen in het marktsentiment op de valutamarkt. Slecht nieuws over de economie van de Verenigde Staten bijvoorbeeld kan leiden tot het terugtrekken van kapitaal uit de Verenigde Staten, waardoor de wisselkoers van de dollar daalt. De marktpartijen op de valutamarkt zijn de (centrale) banken, grote ondernemingen en institutionele beleggers. Meer dan 90% van alle valutatransacties wordt afgesloten tussen banken en het gaat in ongeveer 95% om de Amerikaanse dollar.verder wordt vooral gehandeld in de euro en de Japanse yen. Londen heeft de grootste valutamarkt, daarna komen New York en Tokio. De wisselkoersen zijn via computers 24 uur per dag beschikbaar voor de nancie«le centra. De valutamarkt bestaat uit twee deelmarkten:

23 D3000^23 ^ ^ de contante markt of spot market; op deze markt worden valuta s direct, na twee dagen, geleverd tegen de contante koers of spotkoers; de valutatermijnmarkt; op deze markt worden valuta s op termijn geleverd tegen de termijnkoers. Deze koers wordt bij afsluiten van het termijncontract vastgesteld. Iedere werkdag wordt uit het verloop van de valutahandel de o cie«le notering, de passagekoers of ook wel middenkoers genoemd, van een aantal valuta, vastgesteld. Van de middenkoersen worden, met een vaste marge, de spread genoemd, naar boven en naar beneden, de bied- en laatkoersen afgeleid. Dit is echter een momentopname. Door de valutahandel veranderen de wisselkoersen voortdurend. De biedkoers, de laagste koers, is de koers waartegen de bank vreemde valuta koopt. De laatkoers, de hoogste koers, is de koers waartegen de bank vreemde valuta verkoopt. De bank haalt zijn winst uit de spread, het verschil tussen de bied- en laatkoers. De spread in de wisselkoers van bankbiljetten is groter dan de spread voor giraal geld, omdat de kosten voor het in voorraad houden van bankbiljetten hoger zijn en bankbiljetten geen interest opleveren. Het innemen van een tegengestelde positie op de internationale geldmarkt Op de eurovalutamarkt kunnen vorderingen of schulden in vreemde valuta worden aangegaan. Dat wordt een contante valuta-a aire genoemd. Als het aangaan van de vordering of schuld wordt gedaan om valutarisico te elimineren door een schuld of bezit te cree«ren, zodat in totaliteit een nulpositie ontstaat, wordt dat contante indekking, spot hedging of geldmarktdekking genoemd. Het aangaan van een tegengestelde transactie op de valutatermijnmarkt Koersrisico s van vorderingen en schulden in vreemde valuta kunnen worden gee«limineerd door op de termijnmarkt transacties aan te gaan met een tegengesteld risico. Voor het beleggen in aandelen, obligaties en valuta s is een termijnmarkt onmisbaar om risico s af te kunnen dekken. Het hedgen via de termijnmarkt is de meest voorkomende methode. De contante wisselkoersen, ook wel spotrates genoemd, van inwisselbare buitenlandse valuta worden dagelijks gepubliceerd. De wisselkoersen voor termijntransacties worden niet genoteerd. De termijnmarkt publiceert alleen het verschil tussen de contante koers en termijnkoers. Openen en sluiten van posities Het aangaan van een positie heet het openen van een positie. Een handelaar kan twee soorten posities openen: ^ een longpositie; een longpositie ontstaat als een handelaar be-

Valutaswaps. Drs. R.M. Kieft, RA 1

Valutaswaps. Drs. R.M. Kieft, RA 1 D3002^1 Drs. R.M. Kieft, RA 1 1 Inleiding D3002^ 3 2 Doelstelling D3002^ 3 3 Toepassingsgebieden D3002^ 5 4 Nadere uitwerking D3002^ 6 5 OTC-handel D3002^ 9 6 Conclusies D3002^ 10 7 Literatuur D3002^ 10

Nadere informatie

Deutsche Bank. Valutamanagement bij. Deutsche Bank

Deutsche Bank.  Valutamanagement bij. Deutsche Bank Deutsche Bank www.deutschebank.nl Valutamanagement bij Deutsche Bank Valutamanagement bij Deutsche Bank 1. Waarom is deze brochure belangrijk? In deze brochure geven wij u algemene informatie over valutaproducten.

Nadere informatie

Valutaoptie. Bescherming tegen koersschommelingen. Wat is valutarisico? Wat is een valutaoptie?

Valutaoptie. Bescherming tegen koersschommelingen. Wat is valutarisico? Wat is een valutaoptie? Bescherming tegen koersschommelingen Dit productinformatieblad is bedoeld voor ondernemers die internationaal zaken doen. In het kort leest u hierin wat een valutaoptie is, hoe het werkt en wat de voordelen,

Nadere informatie

Markt voor onderhandse derivaten in korte tijd sterk gekrompen

Markt voor onderhandse derivaten in korte tijd sterk gekrompen Markt voor onderhandse derivaten in korte tijd sterk gekrompen De mondiale markt voor onderhandse derivaten - niet gestandaardiseerd verhandeld op de beurs maar in maatwerk tussen grote partijen - is sinds

Nadere informatie

Beleggen en financiële markten Hoofdstuk 5 Derivaten

Beleggen en financiële markten Hoofdstuk 5 Derivaten Beleggen en financiële markten Hoofdstuk 5 Derivaten 5.1 Opties, termijncontracten en andere titels Opties en warrants Termijncontracten Swaps en gestructureerde producten 5.2 De markt voor derivaten Handelsplaatsen

Nadere informatie

Putoptie. 1Productinformatie!

Putoptie. 1Productinformatie! Putoptie 1Productinformatie! Een valutatransactie is een overeenkomst tussen twee partijen om een afgesproken hoeveelheid van één valuta te ruilen tegen een afgesproken hoeveelheid van één andere valuta.

Nadere informatie

Valutatermijn- transactiewijzer

Valutatermijn- transactiewijzer Valutatermijn- transactiewijzer U hebt of verwacht betalingen of ontvangsten in vreemde valuta. U loopt dan een mogelijk koersrisico. U kunt dit koersrisico afdekken met een valutatermijntransactie. Of

Nadere informatie

Productinformatie rentemanagement

Productinformatie rentemanagement Productinformatie rentemanagement 2 Inhoud Uw onderneming en mogelijke renterisico s 3 Renteswap 5 Rentecap 9 Meer informatie De producten in deze brochure zijn rentederivaten. Rentederivaten zijn complexe

Nadere informatie

Participating Forward

Participating Forward Participating Forward 1Productinformatie! Een valutatransactie is een overeenkomst tussen twee partijen om een afgesproken hoeveelheid van één valuta te ruilen tegen een afgesproken hoeveelheid van één

Nadere informatie

Cylinder. 1Productinformatie!

Cylinder. 1Productinformatie! Cylinder 1Productinformatie! Een valutatransactie is een overeenkomst tussen twee partijen om een afgesproken hoeveelheid van één valuta te ruilen tegen een afgesproken hoeveelheid van één andere valuta.

Nadere informatie

Deutsche Bank. www.deutschebank.nl. Uw rentederivaat bij. Deutsche Bank

Deutsche Bank. www.deutschebank.nl. Uw rentederivaat bij. Deutsche Bank Deutsche Bank www.deutschebank.nl Uw rentederivaat bij Deutsche Bank Uw derivaat bij Deutsche Bank 1. Waarom is deze brochure belangrijk? U heeft op dit moment een rentederivaat. In deze brochure geven

Nadere informatie

Valutatermijntransactie

Valutatermijntransactie Valutatermijntransactie Vooraf zekerheid over betalingen en ontvangsten in vreemde valuta Dit productinformatieblad is bedoeld voor ondernemers die internationaal zaken doen. In het kort leest u hierin

Nadere informatie

European Forward Extra

European Forward Extra European Forward Extra 1Productinformatie! Een valutatransactie is een overeenkomst tussen twee partijen om een afgesproken hoeveelheid van één valuta te ruilen tegen een afgesproken hoeveelheid van één

Nadere informatie

Inhoud. Voorwoord 11. Hoofdstuk 1 Treasury 13

Inhoud. Voorwoord 11. Hoofdstuk 1 Treasury 13 Inhoud Voorwoord 11 Hoofdstuk 1 Treasury 13 1.1 Treasurytaken 13 1.1.1 Cash & liquidity management / Financiering 14 1.1.2 Renterisicobeheer 14 1.1.3 Valutarisicobeheer 15 1.1.4 Beheer van prijsrisico

Nadere informatie

Productinformatie valutamanagement

Productinformatie valutamanagement Productinformatie valutamanagement Inhoud Uw onderneming en mogelijke valutarisico s 3 Uw valutarisico afdekken: beschermd tegen ongunstige koersontwikkelingen 7 Valutatermijntransactie Valutaoptie Cylinder

Nadere informatie

Beleggen en financiële markten Hoofdstuk 5 Derivaten

Beleggen en financiële markten Hoofdstuk 5 Derivaten Beleggen en financiële markten Hoofdstuk 5 Derivaten 5.1 Opties, termijncontracten en andere titels Opties en warrants Termijncontracten Swaps en gestructureerde producten 5.2 De markt voor derivaten Handelsplaatsen

Nadere informatie

Kenmerken financiële instrumenten en risico s

Kenmerken financiële instrumenten en risico s Kenmerken financiële instrumenten en risico s Aan alle vormen van beleggen zijn risico s verbonden. De risico s zijn afhankelijk van de belegging. Een belegging kan in meer of mindere mate speculatief

Nadere informatie

Productinformatieblad Valutatermijntransactie. Vooraf zekerheid over betalingen en ontvangsten in vreemde valuta

Productinformatieblad Valutatermijntransactie. Vooraf zekerheid over betalingen en ontvangsten in vreemde valuta Productinformatieblad Valutatermijntransactie Vooraf zekerheid over betalingen en ontvangsten in vreemde valuta Franx B.V. Hogehilweg 5L 1101 CA Amsterdam 088-440 5500 service@franx.com Valutatermijntransactie

Nadere informatie

Kenmerken financiële instrumenten en risico s

Kenmerken financiële instrumenten en risico s Kenmerken financiële instrumenten en risico s Inleiding Aan alle vormen van beleggen zijn risico s verbonden. De risico s zijn afhankelijk van de belegging. Een belegging kan in meer of mindere mate speculatief

Nadere informatie

Periode < 5 jaar , ,3 5 jaar < periode < 10 jaar 4 44, ,4 10 jaar < periode < 15 jaar Periode > 15 jaar 1 113, ,0

Periode < 5 jaar , ,3 5 jaar < periode < 10 jaar 4 44, ,4 10 jaar < periode < 15 jaar Periode > 15 jaar 1 113, ,0 J A A R V E R S L A G 2 0 1 3 24 Verbonden partijen Voor een toelichting op de remuneratie van de leden van de raad van bestuur en van de raad van commissarissen wordt verwezen naar noot 23. Er is in het

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 36912 29 december 2014 Regeling van de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties van 18 december 2014, CZW/S&B

Nadere informatie

Aandelenopties in woord en beeld

Aandelenopties in woord en beeld Aandelenopties in woord en beeld 2 Aandelenopties in woord en beeld 1 In deze brochure gaan we het hebben over aandelenopties zoals die worden verhandeld op de optiebeurs van Euronext. Maar wat zijn dat

Nadere informatie

Hedging strategies. Opties ADVANCED. Member of the KBC group

Hedging strategies. Opties ADVANCED. Member of the KBC group Hedging strategies Opties p. 2 Index 1. Hedging met opties 3 2. Hedging met put opties 4 3. Hedgen met valutaopties 6 Twee valutaoptiecontracten 6 p. 3 Hedging met opties Hedging komt van het Engelse to

Nadere informatie

Productwijzer. Rentederivaten ( )

Productwijzer. Rentederivaten ( ) Productwijzer Rentederivaten 6.0012.96 (08-01-2009) 1 Rentederivaten Afhankelijk van uw situatie, de marktsituatie en marktverwachtingen kan het voor u bijzonder interessant zijn (of wellicht zelfs noodzakelijk)

Nadere informatie

Treasurystatuut Stichting Openbare Scholengroep Vlaardingen Schiedam (OSVS)

Treasurystatuut Stichting Openbare Scholengroep Vlaardingen Schiedam (OSVS) Treasurystatuut Stichting Openbare Scholengroep Vlaardingen Schiedam (OSVS) Treasurystatuut Stichting Openbare Scholengroep Vlaardingen Schiedam vs. 1.2 28 november 2013 pagina 1 van13 Inhoudsopgave 1.

Nadere informatie

FX Derivatives. FX Swap. ING Financial Markets

FX Derivatives. FX Swap. ING Financial Markets FX Derivatives FX Swap ING Financial Markets Inhoud Algemene Informatie... 1 Productbeschrijving... 1 Belangrijkste productkenmerken... 1 Voordelen... 2 Risico s... 2 Kosten... 2 Voorbeeld van een FX Swap...

Nadere informatie

Opties. Brochure bestemd voor particuliere beleggers BASIC. Member of the KBC group. Gepubliceerd door KBC Securities in samen werking met Euronext.

Opties. Brochure bestemd voor particuliere beleggers BASIC. Member of the KBC group. Gepubliceerd door KBC Securities in samen werking met Euronext. Brochure bestemd voor particuliere beleggers Gepubliceerd door KBC Securities in samen werking met Euronext. p. 2 Index 1. Call en put opties 3 2. Koper en schrijver 4 3. Standaardisatie 5 Onderliggende

Nadere informatie

Hoofdstuk 3: Arbitrage en financiële besluitvorming

Hoofdstuk 3: Arbitrage en financiële besluitvorming Hoofdstuk 3: Arbitrage en financiële besluitvorming Elke beslissing heeft consequenties voor de toekomst en deze consequenties kunnen voordelig of nadelig zijn. Als de extra kosten de voordelen overschrijden,

Nadere informatie

Opties. Brochure bestemd voor particuliere beleggers BASIC. Een onderneming van de KBC-groep. Gepubliceerd door KBC Securities

Opties. Brochure bestemd voor particuliere beleggers BASIC. Een onderneming van de KBC-groep. Gepubliceerd door KBC Securities Brochure bestemd voor particuliere beleggers Gepubliceerd door KBC Securities p. 2 Index 1. Call en put opties 3 2. Koper en schrijver 4 3. Standaardisatie 5 Onderliggende waarde 5 Uitoefenprijs 5 Looptijd

Nadere informatie

De inschatting van de kans op eventuele wanbetalingen bij toekomstige rente- en aflossingsbetalingen op schuldpapier; Renterisico

De inschatting van de kans op eventuele wanbetalingen bij toekomstige rente- en aflossingsbetalingen op schuldpapier; Renterisico Agendapunt 05 Bijlage 08 TREASURYSTATUUT I Begripsbepalingen Artikel 1 In dit statuut wordt verstaan onder: Derivaten Financiële instrumenten die hun bestaan ontlenen aan een bepaalde onderliggende waarde.

Nadere informatie

Woningcorporaties & Renterisicomanagement

Woningcorporaties & Renterisicomanagement Aedes Corporatiedag 2012 Woningcorporaties & Renterisicomanagement Rotterdam, World Trade Center 31 mei 2012 Arjan van der Linden Tim Monten Agenda Introductie 5 minuten Renterisico en derivaten 15 minuten

Nadere informatie

Optie strategieën. Brochure bestemd voor particuliere beleggers INTERMEDIATE. Een onderneming van de KBC-groep. Gepubliceerd door KBC Securities

Optie strategieën. Brochure bestemd voor particuliere beleggers INTERMEDIATE. Een onderneming van de KBC-groep. Gepubliceerd door KBC Securities Optie strategieën Brochure bestemd voor particuliere beleggers Gepubliceerd door KBC Securities p. 2 Index 1. Grafische voorstelling 4 2. Bull strategieën 5 Call spread 5 Gedekt geschreven call 7 3. Bear

Nadere informatie

Renteswap. omruilen voor vaste swaprente. Hoe werkt een variabele Euribor-rente? Wat is een renteswap? Zo werkt de renteruil

Renteswap. omruilen voor vaste swaprente. Hoe werkt een variabele Euribor-rente? Wat is een renteswap? Zo werkt de renteruil variabele Euriborrente omruilen voor vaste swaprente In dit productinformatieblad leest u in het kort wat een renteswap is, hoe het werkt en wat de voordelen en risico s zijn. De renteswap is een complex

Nadere informatie

Hedging strategies. Opties ADVANCED. Een onderneming van de KBC-groep

Hedging strategies. Opties ADVANCED. Een onderneming van de KBC-groep Hedging strategies Opties p. 2 Index 1. Hedging met opties 3 2. Hedging met put opties 4 3. Hedgen met valutaopties 6 Drie valutaoptiecontracten 6 p. 3 Hedging met opties Hedging komt van het Engelse to

Nadere informatie

FX Derivatives. Valutaoptie. ING Financial Markets

FX Derivatives. Valutaoptie. ING Financial Markets FX Derivatives Valutaoptie ING Financial Markets Inhoud Algemene Informatie... 1 Productbeschrijving... 1 Belangrijkste productkenmerken... 1 Voordelen... 2 Risico s... 2 Optiepremie... 2 Kosten... 3 Voorbeeld

Nadere informatie

Realiseer betere valutakoersen bij uw eigen bank!

Realiseer betere valutakoersen bij uw eigen bank! Strategic Finance Solutions Interest Rate Risk Management Currency Risk Management Februari 2014 ICC White Paper Bedrijven die valutatransacties doen in de contante ( spot ) markt krijgen op het moment

Nadere informatie

Risk Control Strategy

Risk Control Strategy Structured products January 2016 Kempen & Co N.V. (Kempen & Co) is een Nederlandse merchant bank met activiteiten op het gebied van vermogensbeheer, effectenbemiddeling en corporate finance. Kempen & Co

Nadere informatie

introductie valutamanagement

introductie valutamanagement introductie valutamanagement valutamanagement Valutamanagement 1 Inhoudsopgave Inleiding 1 Macro-economische factoren 1.1. Valutamarkten 1.2. Wisselkoersen 1.3. Wat bepaalt de wisselkoers? 1.4. Valutamanagement

Nadere informatie

Hoofdstuk 25 Valutarisico en valutabeleid

Hoofdstuk 25 Valutarisico en valutabeleid Hoofdstuk 25 Valutarisico en valutabeleid Open vragen 25.1 Philips Electronics is een van de grootste producenten van elektronica ter wereld. In het jaarverslag over 2005 schrijft het concern onder andere

Nadere informatie

Productinformatie commoditymanagement

Productinformatie commoditymanagement Productinformatie commoditymanagement 2 Inhoud Uw onderneming en mogelijke prijsrisico s 3 Commodity Swap 4 Commodity Optie 7 Commodity Collar 10 Meer informatie De producten in deze brochure zijn commodityderivaten.

Nadere informatie

Euronext.liffe. Inleiding Optiestrategieën

Euronext.liffe. Inleiding Optiestrategieën Euronext.liffe Inleiding Optiestrategieën Vooraf De inhoud van dit document is uitsluitend educatief van karakter. Voor advies dient u contact op te nemen met uw bank of broker. Het is verstandig alvorens

Nadere informatie

a. Geef een indicate van de termijnkoers EUR/USD voor 1, 2 en 3 maanden. b. Waarom is de 1 maands termijnkoers EUR/USD hoger dan de spotkoers?

a. Geef een indicate van de termijnkoers EUR/USD voor 1, 2 en 3 maanden. b. Waarom is de 1 maands termijnkoers EUR/USD hoger dan de spotkoers? Valutarisico 1 Op een bepaald moment zijn de volgende marktgegevens bekend: EUR/USD spotkoers 1,3450 Rente eurogeldmarkt 1 maand (30 dagen) 0,80% 2 maanden (61 dagen) 0,90% 3 maanden (92 (dagen) 1,00%

Nadere informatie

Hedgen van FX risico met FX opties waarom niet? Joris Vermeulen Corporate Sales 14/11/2017

Hedgen van FX risico met FX opties waarom niet? Joris Vermeulen Corporate Sales 14/11/2017 Hedgen van FX risico met FX opties waarom niet? Joris Vermeulen Corporate Sales 14/11/2017 Agenda Mifid complexiteit opdeling producten : Fx 1 : termijncontract Fx 2 : plain vanilla optie Fx 3 : barrier

Nadere informatie

FX Derivatives. Forward. ING Financial Markets

FX Derivatives. Forward. ING Financial Markets FX Derivatives Forward ING Financial Markets Inhoud Algemene Informatie... 1 Productbeschrijving... 1 Belangrijkste productkenmerken... 1 Voordelen... 2 Risico s... 2 Kosten... 2 Voorbeeld van een Forward...

Nadere informatie

Beleggingrisico s. Rendement en risico

Beleggingrisico s. Rendement en risico Beleggingsrisico s Beleggingrisico s Onderstaand tref je de omschrijving aan van de belangrijkste beleggingsrisico s die samenhangen met jouw keuze voor een portefeuilleprofiel. Je neemt een belangrijke

Nadere informatie

Deze examenopgave bestaat uit 9 pagina s, inclusief het voorblad. Controleer of alle pagina s aanwezig zijn.

Deze examenopgave bestaat uit 9 pagina s, inclusief het voorblad. Controleer of alle pagina s aanwezig zijn. SPD Bedrijfsadministratie Examenopgave TREASURY MANAGEMENT MAANDAG 22 JUNI 2015 12.15-14.45 UUR Belangrijke informatie Deze examenopgave bestaat uit 9 pagina s, inclusief het voorblad. Controleer of alle

Nadere informatie

Voorbeeld examenvragen Boekdeel 2 en special topics

Voorbeeld examenvragen Boekdeel 2 en special topics Voorbeeld examenvragen Boekdeel 2 en special topics Vraag 1 Stel dat je 10 aandelen Fortis in portfolio hebt, elk aandeel met een huidige waarde van 31 per aandeel. Fortis beslist om een deel van haar

Nadere informatie

AG8! Derivatentheorie Les3! Swaps & options. 23 september 2010

AG8! Derivatentheorie Les3! Swaps & options. 23 september 2010 AG8! Derivatentheorie Les3! Swaps & options 23 september 2010 1 Agenda Huiswerk vorige keer Swaps (H7 1 t/m 4) Optie markt (H8) 2 Interest Rate Swaps Een interest rate swap (IRS) is een financieel contract

Nadere informatie

MEERKEUZEVRAGEN DEEL 3

MEERKEUZEVRAGEN DEEL 3 MEERKEUZEVRAGEN DEEL 3 Noot: Op elke vraag is slechts één antwoord het (meest) juiste. U vindt de juiste antwoorden in de pdf met antwoorden op https://www.hguitgeverij.nl/financieel-management-downloads.html

Nadere informatie

Deze examenopgave bestaat uit 9 pagina s, inclusief het voorblad. Controleer of alle pagina s aanwezig zijn.

Deze examenopgave bestaat uit 9 pagina s, inclusief het voorblad. Controleer of alle pagina s aanwezig zijn. SPD Bedrijfsadministratie Examenopgave FINANCE & RISKMANAGEMENT VRIJDAG 19 JUNI 2015 11.30-14.00 UUR Belangrijke informatie Deze examenopgave bestaat uit 9 pagina s, inclusief het voorblad. Controleer

Nadere informatie

Uitwerkingen. Aandelen, obligaties en derivaten. drs. H.J.Ots. Hellevoetsluis

Uitwerkingen. Aandelen, obligaties en derivaten. drs. H.J.Ots. Hellevoetsluis Uitwerkingen Aandelen, obligaties en derivaten drs. H.J.Ots Hellevoetsluis Opgaven H1 Opgave 2 Antwoord C. Opgave 3 Antwoord A. Opgave 4 Antwoord B. Opgave 5 Antwoord C. Opgave 6 Opgave 7 Antwoord A.

Nadere informatie

Treasurystatuut Nordwin College

Treasurystatuut Nordwin College Treasurystatuut Nordwin College Vastgesteld bij RvT-besluit 24 november 2016 Treasurystatuut van Nordwin College gevestigd te Leeuwarden Het treasurystatuut kent de volgende opbouw: 1. inleiding 2. uitgangspunten,

Nadere informatie

OPTIES IN VOGELVLUCHT

OPTIES IN VOGELVLUCHT OPTIES IN VOGELVLUCHT Inleiding Deze brochure biedt een snelle, beknopte inleiding in de beginselen van opties. U leert wat een optie is, wat de kenmerken zijn van een optie en wat een belegger kan doen

Nadere informatie

Optie strategieën. Brochure bestemd voor particuliere beleggers INTERMEDIATE. Member of the KBC group

Optie strategieën. Brochure bestemd voor particuliere beleggers INTERMEDIATE. Member of the KBC group Optie strategieën Brochure bestemd voor particuliere beleggers INTERMEDIATE Gepubliceerd door KBC Securities in samen werking met Euronext. p. 2 Index 1. Grafische voorstelling 4 2. Bull strategieën 5

Nadere informatie

Totaal , ,4

Totaal , ,4 J A A R V E R S L A G 2 0 1 5 Pré des Pêcheurs, Antibes, Frankrijk, winnaar speciale jury prijs EPA 2015 25 Risicomanagement ten aanzien van financiële instrumenten Beleid ten aanzien van financiële risico's

Nadere informatie

Samenvatting M&O hoofdstuk

Samenvatting M&O hoofdstuk Samenvatting M&O hoofdstuk 10+ 11 Samenvatting door een scholier 1168 woorden 16 maart 2017 7 3 keer beoordeeld Vak Methode M&O In balans Hoofdstuk 10 vermogensmarkt 10.1 vrager van vermogen Vragers van

Nadere informatie

Kenmerken van effecten en daaraan verbonden specifieke risico s

Kenmerken van effecten en daaraan verbonden specifieke risico s Kenmerken van effecten en daaraan verbonden specifieke risico s Hieronder worden de kenmerken van diverse vormen van effecten besproken en de daaraan verbonden specifieke risico s. Bij alle vormen van

Nadere informatie

Presentatie Treasury FEO. 11 juli 2005

Presentatie Treasury FEO. 11 juli 2005 Presentatie Treasury FEO 11 juli 2005 2 Treasury Het proces van plannen, bewaken en sturen van (toekomstige) geldstromen met als doel: Tijdige beschikbaarheid van middelen Optimaliseren van kosten en opbrengsten

Nadere informatie

1. De optie theorie een korte kennismaking

1. De optie theorie een korte kennismaking 1. De optie theorie een korte kennismaking 1.1 Terminologie Een optie is een recht. Een recht om iets te kopen of verkopen. Dit recht kan worden verkregen tegen betaling van een bedrag in geld: de optiepremie.

Nadere informatie

Addendum bij prospectus 18 december Zwitserleven Institutionele Beleggingsfondsen

Addendum bij prospectus 18 december Zwitserleven Institutionele Beleggingsfondsen Addendum bij prospectus 18 december 2017 Zwitserleven Institutionele Beleggingsfondsen 18 juni 2018 Inhoudsopgave 1 Wijziging Hoofdstuk 8 - Risicofactoren en risicomanagement, paragraaf 8.4.3 Tegenpartijrisico

Nadere informatie

uitgedrukt in de referentiemunt anders kan zijn dan de rente die afgesproken is in de vreemde valuta.

uitgedrukt in de referentiemunt anders kan zijn dan de rente die afgesproken is in de vreemde valuta. Aard en risico s financiële instrumenten In deze brochure wordt een algemene beschrijving gegeven van de aard en risico s van verschillende financiële instrumenten waarin via de beleggingsdienstverlening

Nadere informatie

Opties. Brochure bestemd voor particuliere beleggers INTERMEDIATE. Member of the KBC group

Opties. Brochure bestemd voor particuliere beleggers INTERMEDIATE. Member of the KBC group Brochure bestemd voor particuliere beleggers Gepubliceerd door KBC Securities in samen werking met Euronext. p. 2 Index 1. Inleiding 3 2. Valutaopties 4 Twee valutaoptiecontracten 4 Waarom valutaopties

Nadere informatie

Hoofdstuk 24 Valutamarkt

Hoofdstuk 24 Valutamarkt Hoofdstuk 24 Valutamarkt Open vragen 24.1 Een valutahandelaar van een bank die in dollars handelt, krijgt op een gegeven moment de volgende gegevens op zijn beeldscherm (we gaan ervan uit dat het verschil

Nadere informatie

Levensverzekeraars reduceren renterisico met derivaten

Levensverzekeraars reduceren renterisico met derivaten Levensverzekeringen worden in de regel voor een lange periode afgesloten. De rente speelt hierdoor voor levensverzekeraars een belangrijke rol. Bij een rentedaling daalt het eigen vermogen van deze sector

Nadere informatie

Voorbeeld: de invloed van rente op de termijnkoers van een valutapaar

Voorbeeld: de invloed van rente op de termijnkoers van een valutapaar Afdekken van valutarisico: een dure hobby of juist niet? 3 De theorie: op termijn leveren van een valuta heeft een prijs 3 Het renteverschil bepaalt de termijnkoers 3 Het berekenen van het resultaat op

Nadere informatie

Treasurystatuut voor de Veiligheidsregio Utrecht

Treasurystatuut voor de Veiligheidsregio Utrecht Treasurystatuut voor de Veiligheidsregio Utrecht Versie: AB VRU 21 juni 2010 INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding 2 Algemeen 2 Wettelijke voorschriften 2 Opbouw statuut 2 2. Uitgangspunten en doelstellingen 3 Uitgangspunten

Nadere informatie

Handel (tastbare goederen) 61 35 + 26 Diensten (transport, toerisme, ) 5 4 + 1 Primaire inkomens (rente, dividend, ) 11 3 + 8

Handel (tastbare goederen) 61 35 + 26 Diensten (transport, toerisme, ) 5 4 + 1 Primaire inkomens (rente, dividend, ) 11 3 + 8 betalingsbalans Zweden behoort tot de EU maar (nog) niet tot de EMU. Dat maakt Zweden een leuk land voor opgaven over wisselkoersen, waarbij een vrij zwevende kroon overgaat naar een kroon met een vaste

Nadere informatie

MANAGEMENT MAANDAG 22 JUNI UUR

MANAGEMENT MAANDAG 22 JUNI UUR SPD Bedrijfsadministratie Correctiemodel TREASURY MANAGEMENT MAANDAG 22 JUNI 2015 12.15-14.45 UUR SPD Bedrijfsadministratie Treasury management B / 7 2015 Nederlandse Associatie voor voor Praktijkexamens

Nadere informatie

Valutarisicomanagement

Valutarisicomanagement Valutarisicomanagement Het beheersen van valutarisico s Borger, 26 november 2015 Inleiding valutarisico Vaak voorkomende opmerkingen 1) Valutarisico s afdekken heeft geen zin 2) Valutarisico s afdekken

Nadere informatie

Informatieblad Vreemde Valuta Derivatendienstverlening Franx B.V. Franx B.V. Hogehilweg 5L 1101 CA Amsterdam

Informatieblad Vreemde Valuta Derivatendienstverlening Franx B.V. Franx B.V. Hogehilweg 5L 1101 CA Amsterdam Informatieblad Vreemde Valuta Derivatendienstverlening Franx B.V. Franx B.V. Hogehilweg 5L 1101 CA Amsterdam 088-440 5500 service@franx.com 1 Informatieblad Vreemde Valuta Derivatendienstverlening Franx

Nadere informatie

SPD Bedrijfsadministratie. Correctiemodel FINANCE EN RISK MANAGEMENT DINSDAG 3 MAART UUR

SPD Bedrijfsadministratie. Correctiemodel FINANCE EN RISK MANAGEMENT DINSDAG 3 MAART UUR SPD Bedrijfsadministratie Correctiemodel FINANCE EN RISK MANAGEMENT DINSDAG 3 MAART 2015 08.45-11.15 UUR SPD Bedrijfsadministratie Finance en risk management Dinsdag 3 maart 2015 B / 6 2015 Stichting ENS

Nadere informatie

Driejaarlijkse enquête over de valutamarkt en de markt van de afgeleide producten: resultaten voor België

Driejaarlijkse enquête over de valutamarkt en de markt van de afgeleide producten: resultaten voor België 2013-09-05 Driejaarlijkse enquête over de valutamarkt en de markt van de afgeleide producten: resultaten voor België In april 2013 hebben drieënvijftig centrale banken en monetaire autoriteiten, waaronder

Nadere informatie

JAARVERSLAG VAN SOCIETY SPORTS B.V. EN THE SOCIETY SHOP B.V.

JAARVERSLAG VAN SOCIETY SPORTS B.V. EN THE SOCIETY SHOP B.V. JAARVERSLAG VAN SOCIETY SPORTS B.V. EN THE SOCIETY SHOP B.V. ALGEMEEEN De directie van Society Sports B.V. en haar deelnemingen (waaronder The Society Shop B.V.) biedt hierbij haar (geconsolideerde) jaarrekening

Nadere informatie

SPD Bedrijfsadministratie. Correctiemodel TREASURY MANAGEMENT WOENSDAG 16 DECEMBER UUR. SPD Bedrijfsadministratie B / 8

SPD Bedrijfsadministratie. Correctiemodel TREASURY MANAGEMENT WOENSDAG 16 DECEMBER UUR. SPD Bedrijfsadministratie B / 8 SPD Bedrijfsadministratie Correctiemodel TREASURY MANAGEMENT WOENSDAG 16 DECEMBER 2015 12.15-14.45 UUR SPD Bedrijfsadministratie B / 8 2015 NGO-ENS B / 8 Opgave 1 (20 punten) Vraag 1 Vraag 1 De bètacoëfficiënt

Nadere informatie

Het beleggingssysteem van Second Stage

Het beleggingssysteem van Second Stage Het beleggingssysteem van Second Stage Hoewel we regelmatig maar dan op zeer beperkte schaal (niet meer dan vijf procent van het kapitaal) - zeer kortlopende transacties doen, op geanticipeerde koersbewegingen

Nadere informatie

COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN. Voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD

COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN. Voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN Brussel, 10.01.2000 COM(1999) 749 definitief 2000/0019 (COD) Voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD tot wijziging van Verordening (EG)

Nadere informatie

HOLLAND IMMO GROUP BEHEER B.V. TE EINDHOVEN. Halfjaarcijfers per 30 juni 2014. Geen accountantscontrole toegepast

HOLLAND IMMO GROUP BEHEER B.V. TE EINDHOVEN. Halfjaarcijfers per 30 juni 2014. Geen accountantscontrole toegepast HOLLAND IMMO GROUP BEHEER B.V. TE EINDHOVEN Halfjaarcijfers per 30 juni 2014 Balans per 30 juni 2014 Vóór resultaatbestemming ACTIVA 30 juni 2014 31 december 2013 Vlottende activa Handelsdebiteuren 1.624

Nadere informatie

= de ruilverhouding tussen 2 munten De wisselkoers is de prijs van een buitenlandse valuta uitgedrukt in de valuta van het eigen land.

= de ruilverhouding tussen 2 munten De wisselkoers is de prijs van een buitenlandse valuta uitgedrukt in de valuta van het eigen land. 1 De wisselmarkt 1.1 Begrip Wisselkoers = de ruilverhouding tussen 2 munten De wisselkoers is de prijs van een buitenlandse valuta uitgedrukt in de valuta van het eigen land. bv: prijs van 1 USD = 0,7

Nadere informatie

Waardering van derivaten

Waardering van derivaten Hoofdstuk 5 Waardering van derivaten Inleiding Van tijd tot tijd moeten financiële instrumenten en dus ook derivaten gewaardeerd worden. Ondernemingen die volgens de IFRS verslaggevingregels rapporteren,

Nadere informatie

Opties. Brochure bestemd voor particuliere beleggers INTERMEDIATE. Een onderneming van de KBC-groep

Opties. Brochure bestemd voor particuliere beleggers INTERMEDIATE. Een onderneming van de KBC-groep Brochure bestemd voor particuliere beleggers Gepubliceerd door KBC Securities in samen werking met Euronext. p. 2 Index 1. Inleiding 3 2. Valutaopties 4 Drie valutaoptiecontracten 4 Waarom valutaopties

Nadere informatie

Deel A. Introductie financiële markten. Inkijkexemplaar

Deel A. Introductie financiële markten. Inkijkexemplaar Deel A Introductie financiële markten In dit inleidende deel maakt u kennis met de financiële markten. De financiële markten staan bol van de terminologie en een zekere basiskennis ten aanzien van de verschillende

Nadere informatie

Inhoud. Voorwoord. Handboek Corporate Finance & Treasury Een verantwoording 15

Inhoud. Voorwoord. Handboek Corporate Finance & Treasury Een verantwoording 15 Inhoud Voorwoord Handboek Corporate Finance & Treasury Een verantwoording 15 deel a De interne en externe omgeving van Corporate Finance en Treasury 17 deel b Vermogenskosten 18 deel c Selectie van bedrijfsactiviteiten

Nadere informatie

SPD Bedrijfsadministratie. Correctiemodel. Finance & Riskmanagement. Vrijdag 24 juni uur

SPD Bedrijfsadministratie. Correctiemodel. Finance & Riskmanagement. Vrijdag 24 juni uur SPD Bedrijfsadministratie Correctiemodel Finance & Riskmanagement Vrijdag 24 juni 2016 11.30 14.00 uur SPD Bedrijfsadministratie Finance & Riskmanagement B / 8 2016 NGO-ENS B / 8 Opgave 1 aantal te behalen

Nadere informatie

Financiële instrumenten

Financiële instrumenten 15 Financiële instrumenten 1501 a 1 191 Gekochte callopties d 250 991 Resultaat op callopties - 50 Aan 110 Bank d 300 2 191 Gekochte callopties d 280 d 530 d 250 Aan 991 Resultaat op callopties d 280 3

Nadere informatie

1. DOEL. 1.1 Doelstellingen en randvoorwaarden van het treasury beleid

1. DOEL. 1.1 Doelstellingen en randvoorwaarden van het treasury beleid TREASURY STATUUT 1. DOEL Het Treasury Statuut (hierna: Statuut) heeft tot doel kaders aan te geven waarbinnen het Natuuren Recreatieschap haar geldstromen, saldi- en renterisico's kan beheren en besturen

Nadere informatie

Financiële Markten & Instrumenten

Financiële Markten & Instrumenten Financiële Markten & Instrumenten Experience knowledge 15 oktober 2009 Dr. ir. T.P.G. (Fedor) van Mullem Inhoud Financiële markten Financiële instrumenten Aandelen Obligaties Derivaten Het no-arbitrage

Nadere informatie

HOLLAND IMMO GROUP INSINGER DE BEAUFORT BEHEER B.V. TE EINDHOVEN. Halfjaarcijfers per 30 juni 2014. Geen accountantscontrole toegepast

HOLLAND IMMO GROUP INSINGER DE BEAUFORT BEHEER B.V. TE EINDHOVEN. Halfjaarcijfers per 30 juni 2014. Geen accountantscontrole toegepast HOLLAND IMMO GROUP INSINGER DE BEAUFORT BEHEER B.V. TE EINDHOVEN Halfjaarcijfers per 30 juni 2014 Balans per 30 juni 2014 Vóór resultaatbestemming ACTIVA 30 juni 2014 31 december 2013 Vlottende activa

Nadere informatie

inventaris en machines overige vorderingen bank, rekening-courant overige banken

inventaris en machines overige vorderingen bank, rekening-courant overige banken Stichting NKV Gebouw te Helmond 1 Balans per 31 december 2017 (ná verwerking voorstel resultaatbestemming) ACTIVA Vaste activa 31 december 2017 31 december 2016 Materiële vaste activa inventaris en machines

Nadere informatie

Treasury reglement. 4 juni 2014. 1 van 5

Treasury reglement. 4 juni 2014. 1 van 5 Treasury reglement 4 juni 2014 1 van 5 01. Inleiding In het licht van de Code Goed Bestuur Publieke Dienstverleners heeft Spaarnelanden een Treasuryreglement opgesteld. Dit reglement de stelt de aandeelhouder

Nadere informatie

SPD Bedrijfsadministratie. Correctiemodel FINANCE & RISK MANAGEMENT DINSDAG 15 DECEMBER UUR

SPD Bedrijfsadministratie. Correctiemodel FINANCE & RISK MANAGEMENT DINSDAG 15 DECEMBER UUR SPD Bedrijfsadministratie Correctiemodel FINANCE & RISK MANAGEMENT DINSDAG 15 DECEMBER 2015 11.30-14.00 UUR SPD Bedrijfsadministratie Finance & Risk management Dinsdag 15 december 2015 B / 7 2015 NGO-ENS

Nadere informatie

Koersrisico Het koersrisico is het risico dat uw beleggingen minder waard worden.

Koersrisico Het koersrisico is het risico dat uw beleggingen minder waard worden. KENMERKEN EN RISICO S VAN BELEGGINGEN INHOUDSOPGAVE 1. Kenmerken en risico s in het algemeen 2. Belangrijke risico s 3. Kenmerken en risico s per belegging 4. Overig 1. Kenmerken en risico s in het algemeen

Nadere informatie

Toetsopgaven VWO bij de euro-editie van het Onderdeel Geld van Percent Economie voor de tweede fase

Toetsopgaven VWO bij de euro-editie van het Onderdeel Geld van Percent Economie voor de tweede fase Toetsopgaven VWO bij de euro-editie van het Onderdeel Geld van Percent Economie voor de tweede fase Opgave 1 Sinds 1 juni 1998 maakt De Nederlandsche Bank (DNB) samen met de centrale banken van andere

Nadere informatie

Treasurystatuut. Status: Besproken in MT d.d. 14 augustus 2017 Naar DB d.d. 2 oktober 2017 Naar GMR d.d. 9 november 2017 Vastgesteld d.d.

Treasurystatuut. Status: Besproken in MT d.d. 14 augustus 2017 Naar DB d.d. 2 oktober 2017 Naar GMR d.d. 9 november 2017 Vastgesteld d.d. Treasurystatuut Status: Besproken in MT d.d. 14 augustus 2017 Naar DB d.d. 2 oktober 2017 Naar GMR d.d. 9 november 2017 Vastgesteld d.d. 1. Inleiding Onder treasury is te verstaan: het sturen en het beheersen

Nadere informatie

Samenvatting Management & Organisatie Hoofdstuk 4, 5 en 6

Samenvatting Management & Organisatie Hoofdstuk 4, 5 en 6 Samenvatting Management & Organisatie Hoofdstuk 4, 5 en 6 Samenvatting door een scholier 1083 woorden 18 januari 2006 5,8 10 keer beoordeeld Vak Methode M&O Percent 4 Financieel beleid: interestberekeningen

Nadere informatie

Oefenopgaven Hoofdstuk 13

Oefenopgaven Hoofdstuk 13 Oefenopgaven Hoofdstuk 13 1 Verbazing over de beweging van de euro Lees onderstaand artikel door (FD juni 2011) en beantwoord daarna de volgende vragen: a. In het artikel schrijft men: Niettemin stijgt

Nadere informatie

HOOFDSTUK 19: OEFENINGEN

HOOFDSTUK 19: OEFENINGEN 1 HOOFDSTUK 19: OEFENINGEN 1. Op de beurs van New York worden de volgende koersen genoteerd : 100 JPY = 0,8 USD ; 1 GBP = 1,75 USD en 1 euro = 0,9273 USD. In Tokyo is de notering 1 USD = 140 JPY. In Londen

Nadere informatie

Werkveld Datum Instemming/Advies GMR Vastgesteld RvT

Werkveld Datum Instemming/Advies GMR Vastgesteld RvT 4.1 Werkveld Datum Instemming/Advies GMR Vastgesteld RvT Financiën nvt 15 december 2010 4.1 Treasurystatuut Financiën/Treasurystatuut Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 1.1. Verantwoording 3 2. Doelstelling

Nadere informatie

HANDLEIDING RISICO BELEGGINGSPORTEFEUILLE

HANDLEIDING RISICO BELEGGINGSPORTEFEUILLE HANDLEIDING RISICO BELEGGINGSPORTEFEUILLE INHOUDSOPGAVE 1 INLEIDING... 3 2 PORTEFEUILLE OVERZICHT... 4 2.1 MARGIN OVERZICHT... 5 2.1.1 WAARDE PORTEFEUILLE... 5 2.1.2 KASSALDO... 5 2.1.3 NETTO LIQUIDITEITSWAARDE...

Nadere informatie

AG8! Derivatentheorie Les2! Furtures & Forwards. 16 september 2010

AG8! Derivatentheorie Les2! Furtures & Forwards. 16 september 2010 AG8! Derivatentheorie Les2! Furtures & Forwards 16 september 2010 1 Agenda Duration & convexity (H4 8+ 9) Futures en Forwards (H2) Hedging met Futures en Forwards (H3) Waardering Futures en Forwards (H5)

Nadere informatie

Dit document maakt gebruik van bladwijzers.

Dit document maakt gebruik van bladwijzers. Dit document maakt gebruik van bladwijzers. NBA Alert 33 Mei 2014 Status NBA Alert Deze publicatie, die tot stand is gekomen onder verantwoordelijkheid van de NBA, beoogt registeraccountants en accountants-administratieconsulenten

Nadere informatie