Internetten met Chromium

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Internetten met Chromium"

Transcriptie

1 Internetten met Chromium Chromium is de opensource browser en de basis van Google Chrome. Chromium is een gratis Browser, net als Internet Explorer, Mozilla Firefox, Opera, Safari en nog een aantal andere. Wat is een Browser? Dit is een applicatie waarmee je op het Internet surft. Je hebt de mogelijkheid verschillende Browsers te installeren op je computer. Waarom zou je dit doen? De een surft liever met Explorer, de ander met Firefox, nog een ander met Chromium. Dus probeer deze allen eens rustig uit, heb je een die aan jouw verwachtingen voldoet, kun je de andere eventueel verwijderen. Installeer chromium via softwarebeheer (zie oefening 1.6). Deze handleiding is echt heel uitgebreid en is ruim 20 pagina's. Het venster: Startpagina instellen: Startpagina instellen 2. Bladwijzer (favorieten) maken. De Bladwijzerbalk. Bladwijzers organiseren. Het adresvak (adresbalk). Wat is Browsegeschiedenis? Je browsegeschiedenis niet weergeven in de adresbalk Chromium instellen als standaard browser. Standaard Zoek machine instellen. Browsergegevens importeren. Paswoord instellingen. Lettertype en talen instellen. Thema wijzigen. Phishing en mailware. Incognito modus instellen.

2 Het chromium venster: Nu u chromium heeft geïnstalleerd, gaan we eens kijken wat we zoal te zien krijgen op ons scherm. Bovenaan het chromium venster vinden we de tabbladbalk (1). Onder de tabbladbalk hebben we de adresbalk (2). Laat ons deze eens van naderbij bekijken. Aan de linkerzijde van de adresbalk hebben we vier knoppen. Knop 1 en 2 gebruiken we om terug te keren naar een eerder bezochte pagina. Klik je op een pijl en hou je deze ingedrukt, dan verschijnt een lijst met de geschiedenis van je browsersessie (1). De derde knop klikken we wanneer we de laatste nieuwe inhoud willen bekijken. Is deze pagina niet gewijzigd ondertussen, dan blijft de inhoud van deze ook onveranderd natuurlijk. De vierde knop, deze met het icoontje van een huis, brengt je wanneer je deze klikt naar de startpagina.

3 De startpagina is de pagina waar je terecht komt wanneer je chromium opent. Deze pagina staat standaard ingesteld op Google, maar je kunt deze instellen naar je eigen wensen. 1. Klik hiervoor de knop "Gereedschap" (7) helemaal aan de rechterzijde van de adresbalk, en kies "Opties" in het drop-downmenu. 2. In het dialoogvenster "Opties voor Google Chrome" kies je het tabblad "Basisinstellingen" (1), en typ je het Internetadres van de site die je wil instellen als je startpagina (2). Bladwijzer maken. We hebben naast het adresvak (5) een knop met het ster-icoontje (6). Klikken op de knop met het ster-icoontje plaatst de pagina die je dat moment is bekijkt, in de bladwijzerbalk. Wanneer je een pagina bezoekt die reeds is toegevoegd aan de bladwijzers, wordt het ster-icoontje geel ingekleurd (1). Bladwijzers worden ook wel eens "favorieten" genoemd.

4 Het adresvak functioneert namelijk niet alleen als adresvak, maar ook als zoekvak. Je kunt uiteraard een Internetadres intypen in dit vak, maar je kunt ook een zoekopdracht uitvoeren in dit adresvak. En het gaat nog verder. Chromium gaat niet alleen zoeken op het Internet, Chromium gaat ook zoeken in je bladwijzers en zelfs in je browsegeschiedenis. Afhankelijk van de gevonden items, plaatst Chromium icoontjes naast het resultaat (1). Dit pictogram wordt getoond wanneer de site als bladwijzer is toegevoegd. Dit pictogram wordt getoond naast sites die voorkomen in je browsegeschiedenis. Dit pictogram wordt weergegeven naast zoekopdrachten, inclusief zoekopdrachtsuggesties, wanneer je suggesties hebt ingeschakeld. Dit pictogram wordt weergegeven naast voorgestelde sites, wanneer je "suggestieservice" hebt geselecteerd in het deelvenster " Opties voor Chromium" onder het tabblad "Geavanceerde opties".

5 Wat is Browsegeschiedenis? De Browsegeschiedeenis is een lijst met websites die je in de laatste tien weken hebt bezocht tijdens het gebruik van Google Chrome. Ik kan me voorstellen dat wanneer je naar die meest bezochte websites hebt gesurft, pornosites noemen we dat, je niet graag hebt dat je echtgenote deze terugvindt wanneer ze eens gaat kijken aan welke sites haar wederhelft zijn tijd zit te "verprutsen". Browsegeschiedenis verwijderen. Om de Browsegeschiedenis geheel of gedeeltelijk te verwijderen, klik je het sleutel-icoontje in de adresbalk. Dit opent het deelvenster "Geschiedenis". In het deelvenster "Geschiedenis" vindt je een lijst (1) met alle door jou eerder bezochte sites. Wens je een site opnieuw te bezoeken, klik je de naam van de site in het lijstje. Wens je echter sites uit dit lijstje te verwijderen, klik je de koppeling "Items bewerken" (2). In het volgende venster heb je de keuze "Geselecteerde items verwijderen" (3), of "Alle browsegeschiedenis wissen" (5). Kies je voor het eerste dan selecteer je de site(s) in het lijstje (4) en klik je daarna de knop "Geselecteerde items verwijderen" (3). Klik de knop OK (7) in het dialoogvenster dat verschijnt. De geselecteerde items worden verwijdert uit het lijstje. Klik de koppeling "Verwijderen van items voltooid" (6) wanneer je klaar bent en wil terugkeren naar het eerste venster van de browsegeschiedenis. Wens je echter alle sites uit de browsegeschiedenis te verwijderen klik je de knop "Alle browsegeschiedenis wissen" (5). In het dialoogvenster dat verschijnt selecteer je de optie "Browsegeschiedenis wissen" (1), en klik je het naar benedenwijzend pijltje (2) om een periode te selecteren in het drop-downmenu (3), waarvan je de browsegeschiedenis wilt wissen.

6 Klik de knop "Browsegegevens wissen" (4) wanneer je klaar bent. Het dialoogvenster zal sluiten, en je zult zien in het geschiedenisblad dat alles is gewist.

7 Je browsegeschiedenis niet weergeven in de adresbalk Zoals we al verteld hebben, zal wanneer je in de adresbalk typt, Chromium automatisch websites en zoekopdrachten voorstellen die lijken op wat je invoert. Je kunt aan de voorafgaande pictogrammen in de adresbalk zien of deze site in je browsegeschiedenis voorkomt. Wanneer je niet wenst, dat items uit uw browsegeschiedenis in je adresbalk worden weergegeven wanneer je iets intypt, verwijder je de volledige browsegeschiedenis. Of wanneer je helemaal niet wenst dat er door Chromium suggesties worden weergegeven in de adresbalk, schakel je deze optie uit in het optievenster. Klik hiervoor het pictogram 'Gereedschap' in de browserwerkbalk en selecteer "Opties" in het drop-downmenu. Kies het tabblad "Geavanceerde opties" en verwijder het vinkje uit het selectievakje "Een suggestieservice gebruiken om zoekopdrachten en URL's aan te vullen die in de adresbalk worden getypt" door erop te klikken. Standaard is deze optie geselecteerd, en moeten we deze uitschakelen wanneer we dit niet wensen.

8 Google Chromium als standaard Browser. In Chromium hebben we een aantal instellingen die we kunnen aanpassen naar onze eigen voorkeuren. Eén ervan is Chromium instellen als standaard Browser. Klik hiervoor de knop 'Gereedschap' uiterst rechts in de adresbalk, selecteer 'Opties' in het drop-downmenu. Kies het tabblad "Basisinstellingen" en klik vervolgens op de knop "Chromium instellen als mijn standaardbrowser". Dit zal de rode tekst aanpassen naar een groene tekst, waarin wordt vermeld dat Chromium is ingesteld als standaardbrowser (1).

9 Standaard Zoek machine instellen. Standaard is Google ingesteld als je zoekmachine, maar je hebt de mogelijkheid dit te wijzigen. Klik hiervoor de knop 'Gereedschap' in de adresbalk, selecteer 'Opties' in het dropdownmenu. Kies het tabblad "Basisinstellingen", klik het naar benedenwijzend pijltje (1) in de sectie "Standaardzoekmachine" en kies de zoekmachine die je wil gebruiken als standaard zoekmachine. Een tweede mogelijkheid is de knop "Beheren" (2) te klikken, een zoekmotor te selecteren in het lijstje, en de knop "Instellen als standaard" te klikken. Wens je een zoekmotor toe te voegen klik je de knop "Toevoegen". Dit opent het dialoogvenster "Zoekmachine toevoegen" (4). Typ hierin een naam, een zoekwoord (dit is een tekstsnelkoppeling), een URL en klik de knop OK. Toegevoegde zoekmotoren kunnen niet worden ingesteld als Standaard zoekmachine, maar dienen enkel om een tekstsnelkoppeling weer te geven in de adresbalk.

10 Browsergegevens importeren. Wanneer je Chromium voor het eerst download, worden je persoonlijke gegevens (zoals de browsegeschiedenis en startpagina) automatisch vanuit je standaardbrowser geïmporteerd. Om bladwijzers, zoekmachines of andere instellingen uit een andere browser te importeren, klik je de knop 'Gereedschap' in de adresbalk en selecteer je 'Opties' in het drop-downmenu. Kies het tabblad "Persoonlijke items", en klik de knop "Gegevens uit een andere browser importeren". In het dialoogvenster dat verschijnt kies je de browser (1) waaruit je alles wil importeren, selecteer je de items die je wenst te importeren (2), en klik je de knop "Importeren".

11 Paswoord instellingen. In Chromium kan je gebruikersnamen en wachtwoorden voor verschillende websites opslaan, en hierdoor de aanmeldingsvelden automatisch laten invullen wanneer je de betreffende website(s) nogmaals bezoekt. Klik hiervoor de knop "Gereedschap" uiterst rechts in de werkbalk, selecteer 'Opties' in het dropdownmenu en kies het tabblad "Persoonlijke items" (1). In de sectie "Wachtwoorden" kies je de optie "Aanbieden wachtwoorden op te slaan" (2). Dit zal telkens je een wachtwoord ingeeft op een site, je de vraag stellen of je dit wachtwoord wil opslaan. Door het klikken op de knop "Opgeslagen wachtwoorden weergeven" (3), kunnen we in het deelvenster dat opent (4) sommige of alle opgeslagen wachtwoorden verwijderen. Ik ben geen voorstander voor het opslagen van wachtwoorden, dus dit lijstje is bij mij leeg.

12 Lettertype en talen instellen. In Chromium hebben we de mogelijkheid het lettertype en de taal in te stellen voor de sites die je bezoekt. Klik hiervoor de knop "Gereedschap" in de werkbalk, selecteer 'Opties' in het dropdownmenu en kies het tabblad "Geavanceerde opties" (1). Scroll helemaal naar onder in het tabblad, en klik de knop "Lettertype en taalinstellingen wijzigen" (2). Om het lettertype en lettergrootte te wijzigen kies je het tabblad "Lettertypen en codering" (3). Klik de knop "Wijzigen" naast de verschillende opties om het lettertype en de lettergrootte te wijzigen. Hou er rekening mee dat wanneer de standaardcodering niet overeenkomt met de codering die een website nodig heeft, de teksten niet correct worden weergegeven. Kies het tabblad "Talen" (4) om de taalvoorkeuren voor webpagina's aan te passen. Deze helpen Google Chrome bij het bepalen van de taal waarin een webpagina moet worden weergegeven. Neem dit met een groot korreltje zout. Selecteer het selectievakje "Spelling controleren" wanneer je Google je spelling wil laten controleren wanneer je bijvoorbeeld een formulier invult. In het vak "Taal van Google Chrome" kun je eventueel een andere taal kiezen voor de Google Chrome interface (6). Dit zal de gebruikte taal aanpassen voor tooltips, menu's en dialoogvensters.

13 Startpagina instellen 2. De start-pagina is, voor wie het nog niet mocht weten, de pagina of pagina's die openen, wanneer we Google Chrome opstarten. Om deze in te stellen klik je de knop "Gereedschap" in de adresbalk, selecteer 'Opties' in het drop-downmenu en kies het tabblad "Basisinstellingen" (1). In het tabblad "Basisinstellingen" hebben we een aantal opties. Allen lijken me wel duidelijk, maar ik zal deze eens vlug overlopen. In de sectie "Wanneer Google Chrome start" (3) hebben we drie opties: De eerste optie "Open de startpagina" zal de pagina openen die we hebben ingegeven in de sectie "Startpagina" (2). De tweede optie zal alle pagina's openen die waren geopend wanneer we Google Chrome afsloten in de vorige surfsessie. En met de derde optie kunnen we meerdere pagina's openen wanneer we Google Chrome starten. Kies je voor deze laatste optie, klik je de knop "Toevoegen" en type je een adres in het bovenste vak van het dialoogvenster dat verschijnt. Herhaal deze handeling voor elke pagina die je openen wanneer je Google Chrome start. Wens je pagina's niet langer te openen wanneer je Google Chrome start, dan selecteer je deze in het lijstje, en klik je de knop "Verwijderen". Maar dat denk ik had je zelf wel al door.

14 Thema wijzigen. Door middel van thema's kun je de lay-out van Google Chrome aanpassen. Klik hiervoor de knop "Gereedschap" in de werkbalk, selecteer 'Opties' in het drop-downmenu en kies het tabblad "Persoonlijke items" (1). Klik de koppeling "Thema's ophalen" (2) in de sectie "Thema's". Dit opent de online Google themagalerij. In de themagalerij hebben we twee tabbladen (1), "Thema's per artiest" en "Thema's van Google". Welke je ook kiest, deze zijn beiden gevuld met verschillende thema's. Om een ander thema toe te passen heb je twee mogelijkheden. Een eerste manier is de foto van het thema te klikken (2), een tweede manier is de knop "Thema toepassen" te klikken die zich onder de foto van het thema bevindt.

15 Kies je voor de eerste manier wordt je eerst een voorbeeld (1) getoond hoe het thema er zal uitzien in Google Chrome. Wens je het thema toe te passen klik je de knop "Thema toe passen" (2). Onmiddellijk wordt het thema van Google Chrome aangepast (3). Wens je het thema te verwijderen, en terug te keren naar het vorig ingestelde thema, klik je de knop "Ongedaan maken" (4). Wens je echter het originele thema van Google Chrome in te stellen, dan kies je het tabblad "Thema's van Google" in de online Google themagalerij, en klik je het thema "Classic". Voor wie het niet mocht vinden, dit is het eerste thema in de lijst. Heb je gekozen voor de tweede manier, de knop "Thema toepassen" te klikken, wordt het thema onmiddellijk toegepast. Ook hier heb je de mogelijkheid het toegepaste thema ongedaan te maken.

16 Phishing en mailware Eén beveiliging van Google Chrome is het opsporen van phishing en malware. Laat ik eerst eens uitleggen wat phishing en malware is. Phishing vindt plaats wanneer iemand zich voordoet als een ander om je persoonlijke gegevens te ontfutselen, bijvoorbeeld bankgegevens. Dit gebeurt meestal via een website die er net hetzelfde uitziet dan deze van bvb je bankkantoor. Malware is software die zonder uw medeweten op je computer wordt geïnstalleerd en die is bedoelt om je computer te beschadigen of om informatie van uw computer te stelen. Standaard is de functie voor het opsporen van phishing en malware ingeschakeld. De gouden raad van tante "je weet wel", laat deze ingeschakeld. Dit zal je waarschuwen wanneer je een site bezoekt die wordt verdacht van phishing of malware. Wens je deze om een of andere reden toch uit te schakelen, klik je de knop "Gereedschap" in de werkbalk, selecteer je "Opties" in het drop-downmenu en kies je het tabblad "Geavanceerde opties". Verwijder het vinkje voor de tekst "Bescherming tegen phishing en malware inschakelen" door erop te klikken.

17 Incognito modus instellen. Wanneer je incognito surft op het Internet worden pagina's die je hebt bezocht, niet opgeslagen in je browsergeschiedenis. Ook worden bestanden die je download niet opgeslagen in je downloadgeschiedenis. Waarom zou je incognito surfen? Domme vraag, waar we allen wel het antwoord op weten. Om incognito te surfen klik je de knop "Gereedschap" in de werkbalk, en selecteer je "Nieuw incognitovenster" in het drop-downmenu. Dit opent een nieuw venster met in de linker bovenhoek het incognito-icoon (1). Typ een zoekwoord, of wanneer je weet waar je moet zijn, het adres in de adresbalk, en klik de Entertoets op je toetsenbord. Als voorbeeld typ ik het woord "porn". Ik ben benieuwd naar de resultaten. Maar liefst 147 miljoen resultaten. Er zal toch wel iets te verdienen zijn met deze artikelen. Welke site je ook hebt bezocht, geen enkele zal worden vermeld in je browsegeschiedenis. En maar goed ook, jullie hebben geen zaken met wat ik doe in mijn vrije tijd. Om te stoppen met incognito-surfen sluit je het incognito-venster door de X te klikken rechts bovenaan het incognitovenster (1), of door de X te klikken aan de rechterzijde van het tabblad (2).

18 De Bladwijzerbalk. Wanneer je gebruik maakt van bladwijzers, kun je deze weergeven in de Bladwijzerbalk. Om de bladwijzerbalk te tonen in het browservenster hebben we een aantal mogelijkheden. Een eerste mogelijkheid is de knop "gereedschap" te klikken in de werkbalk, te kiezen voor "Extra" in het drop-downmenu en te klikken op "Bladwijzerbalk altijd weergeven". Veel vlugger kan het door te klikken op de toetsen Ctrl + Shift + B op je toetsenbord. We herhalen deze handeling om de Bladwijzerbalk terug te verbergen. Bladwijzer toevoegen. Er zijn verschillende manieren om bladwijzers toe te voegen. Een eerste manier is deze toevoegen aan je bladwijzerbalk. Het eerste wat je hiervoor doet is navigeren naar de site die je wil toevoegen. Vervolgens klik je het ster-icoontje in de adresbalk (1). Dit opent een drop-downmenu (2) waar je de bladwijzer een naam geeft in het invulvak (3). Vervolgens klik je het naar benedenwijzend pijltje naast het vak "Map" (4) en kies je "Bladwijzerbalk" in het drop-downmenu.

19 Zoals je ziet is de bladwijzer toegevoegd aan de bladwijzerbalk (1), en werd het ster-icoontje geel ingekleurd (2). Hierdoor kun je makkelijk zien of een site reeds is toegevoegd aan je bladwijzers. Een andere manier om een bladwijzer toe te voegen aan je bladwijzerbalk is het adres te selecteren in de adresbalk, en dit te slepen in de bladwijzerbalk. Wens je een bladwijzer te verwijderen uit de bladwijzerbalk, rechtsklik je het icoontje van deze in de bladwijzerbalk, en kies je "Verwijderen" in het drop-downmenu. Een andere positie om bladwijzers op te slaan is in de map "Andere bladwijzers" of gelijk welk andere map. Rechtsklik hiervoor het naar benedenwijzend pijltje in het drop-downmenu, en kies de map "Andere bladwijzers". Wens je de bladwijzer in nog een andere map op te slaan, kies je "Een andere map kiezen". Dit zal een dialoogvenster openen waar je een andere map kunt kiezen, zelfs een nieuwe map maken. Het is aangeraden je bladwijzers een beetje ordelijk te organiseren in verschillende mappen. Op deze manier zal veel vlugger iets terug vinden.

20 Zoals je ongetwijfeld reeds hebt opgemerkt zijn ook de reeds eerder geïmporteerde bladwijzers toegevoegd aan de map "Andere bladwijzers". Bladwijzers organiseren. Zoals dus in de vorige les verteld, is het aangewezen dat je de bladwijzers die je hebt opgeslagen in Google Chrome, een beetje organiseert. Op deze manier zul je datgene waar je naar zoekt veel vlugger terug vinden. Want geloof me, je zult wanneer wat tijd doorbrengt op het Internet, heel wat bladwijzers hebben. Bladwijzers organiseren doen we in het dialoogvenster "Bladwijzerbeheer". Om het venster "Bladwijzerbeheer te openen hebben we verschillende mogelijkheden. Een eerste is de koppeling "Andere bladwijzers" te rechtsklikken in de bladwijzerbalk, en te kiezen voor "Bladwijzerbeheer" in het drop-downmenu. Een tweede manier is de knop "Gereedschap" te klikken in de werkbalk, en te kiezen voor "Bladwijzerbeheer" in het drop-downmenu. In beide gevallen opent dit het dialoogvenster "Bladwijzerbeheer". Wat had je anders gedacht?? Aan de linkerzijde van het venster "Bladwijzerbeheer" vinden we al onze bladwijzermappen terug. In het rechter deel van het venster (2) vinden we de inhoud van de geselecteerde map in het linker deel van het venster.

21 Wens je een bladwijzer te bewerken selecteer je deze in het rechter gedeelte van het venster, en klik je het naar benedenwijzend pijltje naast de tekst "Organiseren" (3). Hier heb je de mogelijkheid de naam te wijzigen, deze te knippen of kopiëren en te plakken in een andere map, te verwijderen, te sorteren, eigenlijk al wat je nodig hebt om deze allen op een ordelijke manier te organiseren. Een voorbeeld, wens je een bladwijzer te plaatsen in een andere map, selecteer je deze in het linkergedeelte van het scherm. Je klikt het naar benedenwijzend pijltje en kiest "Knippen" in het drop-downmenu. Vervolgens selecteer je de map waarin je de bladwijzer wil plaatsen in het linker gedeelte van het scherm. Klikt opnieuw het naar benedenwijzend pijltje, en kiest "Plakken" in het drop-downmenu. Iets vlugger gaat het wanneer je de bladwijzer in het rechter gedeelte van het venster sleept naar de map in het linker deel van het venster. Al deze handelingen heb je ook wanneer je een bladwijzer rechts klikt. Dit geeft ongeveer hetzelfde drop-downmenu dan het drop-downmenu van het menu-item "Organiseren". Dus de gouden raad van tante "...", organiseer je bladwijzers.

11. Internet Explorer 8 (1)

11. Internet Explorer 8 (1) 11. Internet Explorer 8 (1) 11.1 De werkomgeving Internet Explorer, sinds Windows '98 de Browser van Microsoft, heeft in Windows 7 een nieuwe versie gekregen, namelijk versie 8. Internet Explorer openen

Nadere informatie

Internet Explorer 7 (IE7)

Internet Explorer 7 (IE7) Internet Explorer 7 (IE7) 1. HET VENSTER Het venster van Internet Explorer 7 ziet er als volgt uit: Het venster bestaat uit volgende onderdelen: De knoppen Volgende en Vorige. Adresbalk hierin vullen we

Nadere informatie

Je kunt de huidige pagina ook als tabblad aan de startpagina toevoegen: Je kunt één of meerdere pagina s als startpagina instellen.

Je kunt de huidige pagina ook als tabblad aan de startpagina toevoegen: Je kunt één of meerdere pagina s als startpagina instellen. SAMENVATTING HOOFDSTUK 2 Startpagina instellen Met de knop (Startpagina) open je de startpagina. Dat is de pagina die geopend wordt als je de browser start. In het Snelmenu van deze knop kun je via Startpagina

Nadere informatie

Les 2 De basis (deel 1)

Les 2 De basis (deel 1) Les 2 De basis (deel 1) 2.1 Eigenschappen Beeldscherm In Windows XP is het makkelijk de eigenschappen van het beeldscherm te wijzigen. Om dit te doen rechtsklikken we op een lege plaats in het bureaublad,

Nadere informatie

Internet Explorer 7: vernieuwd in het besturingssysteem Vista

Internet Explorer 7: vernieuwd in het besturingssysteem Vista Internet Explorer 7: vernieuwd in het besturingssysteem Vista Werk je met Windows Vista als besturingssysteem dan wordt Internet Explorer 7 meegeleverd. De meest in het oog springende nieuwigheid is het

Nadere informatie

U krijgt de melding dat uw browser geen cookies aanvaardt? Volg dan onderstaande weg om ze wel te accepteren.

U krijgt de melding dat uw browser geen cookies aanvaardt? Volg dan onderstaande weg om ze wel te accepteren. HELP BIJ HET RAADPLEGEN VAN HET PORTAAL HDP Hoe internet-cookies aanvaarden? U krijgt de melding dat uw browser geen cookies aanvaardt? Volg dan onderstaande weg om ze wel te accepteren. Internet Explorer

Nadere informatie

Adobe Flash Player inschakelen in Chrome

Adobe Flash Player inschakelen in Chrome Adobe Flash Player inschakelen Adobe Flash Player inschakelen in Chrome 1. Open Chrome op uw computer. 2. Klik in de rechterbovenhoek op Meer Instellingen. 3. Klik onderaan het scherm op Geavanceerde instellingen

Nadere informatie

3.Surfen met Google Chrome.

3.Surfen met Google Chrome. Goochelen met Google 3.Surfen met Google Chrome. Handleiding syllabus INLEIDING: THEMA DOELSTELLING en ORGANISATIE Thema: In deze handleiding en syllabus maken we gebruik van het onderdeel Google Chrome

Nadere informatie

Problemen aanmelden. Probeer het eerst op te lossen door wachtwoorden te verwijderen, mocht het dan nog niet werken verwijder dan ook de Cookies.

Problemen aanmelden. Probeer het eerst op te lossen door wachtwoorden te verwijderen, mocht het dan nog niet werken verwijder dan ook de Cookies. Problemen aanmelden. Probeer het eerst op te lossen door wachtwoorden te verwijderen, mocht het dan nog niet werken verwijder dan ook de Cookies. Inhoudsopgave 1 Verwijderen wachtwoorden... 1 1.1 Internet

Nadere informatie

Instellen Internet Explorer t.b.v. Z-Online

Instellen Internet Explorer t.b.v. Z-Online Instellen Internet Explorer t.b.v. Z-Online Voor een correcte werking van Z-Online in de browser Internet Explorer dienen er een aantal instellingen gedaan te worden. Aangezien Z-Online ondersteund wordt

Nadere informatie

Naam Nr Klas Datum. Om websites te doorbladeren heb je een bladerprogramma of een browser nodig. De browser die wij gebruiken is Internet Explorer.

Naam Nr Klas Datum. Om websites te doorbladeren heb je een bladerprogramma of een browser nodig. De browser die wij gebruiken is Internet Explorer. :(%6,7(69(5.(11(1 Naam Nr Klas Datum :25/':,'(:(%::: Het World Wide Web is een gigantisch web van met elkaar verbonden pagina s. Een geheel van pagina s die bij elkaar horen, noemt men een website. De

Nadere informatie

5 Edge. De onderwerpen in dit hoofdstuk:

5 Edge. De onderwerpen in dit hoofdstuk: 5 Edge Op internet kunt u heel veel informatie vinden. U heeft vast wel een aantal pagina s die u vaak bezoekt. Deze pagina s kunt u op verschillende manieren opslaan, zodat u ze snel kunt openen als u

Nadere informatie

Downloaden beveiligingscertificaat BRON Voor Windows versies vanaf Windows Vista

Downloaden beveiligingscertificaat BRON Voor Windows versies vanaf Windows Vista BRON Voor Windows versies vanaf Windows Vista DUO 137a/Versie 0.6 26 juni 2014 Inhoud 1. INLEIDING 3 2. VOORBEREIDING 4 3. DOWNLOADEN VAN HET BEVEILIGINGSCERTIFICAAT 5 3.1 TOEVOEGEN WEBSITE IB-GROEP.NL

Nadere informatie

WERKEN IN DE INTERNET BROWSER

WERKEN IN DE INTERNET BROWSER HANDBOEK WERKEN IN DE INTERNET BROWSER Kiezen voor een browser, standaardiseren van je browser, werken in een browser INHOUD 1 Welke browser kiezen?... 3 1.1 Internet Explorer (IE)... 3 1.2 Edge... 4 1.3

Nadere informatie

cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL! WEBINTERFACE GEBRUIKERSHANDLEIDING

cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL! WEBINTERFACE GEBRUIKERSHANDLEIDING cbox UW BESTANDEN GAAN MOBIEL! WEBINTERFACE GEBRUIKERSHANDLEIDING BV Inleiding cbox is een applicatie die u eenvoudig op uw computer kunt installeren. Na installatie wordt in de bestandsstructuur van uw

Nadere informatie

Google Drive: uw bestanden openen en ordenen

Google Drive: uw bestanden openen en ordenen Google Drive: uw bestanden openen en ordenen Gebruik Google Drive om vanaf elke gewenste locatie uw bestanden, mappen, Google-documenten, Google-spreadsheets en Google-presentaties op te slaan en te openen.

Nadere informatie

Opgeslagen HZ wachtwoord(en) verwijderen Versie 1.0 DIENST INFORMATIEVOORZIENING & AUTOMATISERING 11-5-2016

Opgeslagen HZ wachtwoord(en) verwijderen Versie 1.0 DIENST INFORMATIEVOORZIENING & AUTOMATISERING 11-5-2016 Opgeslagen HZ wachtwoord(en) verwijderen Versie 1.0 DIENST INFORMATIEVOORZIENING & AUTOMATISERING 11-5-2016 INHOUDSOPGAVE 1.0 GOOGLE CHROME 2 1.1 Computer 2 1.2 Android device 2 1.3 iphone of ipad 2 2.0

Nadere informatie

Downloaden beveiligingscertificaat BRON Voor Windows XP en eerdere versies van Windows

Downloaden beveiligingscertificaat BRON Voor Windows XP en eerdere versies van Windows BRON Voor Windows XP en eerdere versies van Windows DUO 137/Versie 1.7 26 juni 2014 Inhoud 1. INLEIDING 3 2. VOORBEREIDING 4 3. DOWNLOADEN VAN HET BEVEILIGINGSCERTIFICAAT 5 3.1 DOWNLOADEN MET INTERNET

Nadere informatie

Om met Symbaloo te werken, moet u zich aanmelden bij de website van Symbaloo. www.symbaloo.com

Om met Symbaloo te werken, moet u zich aanmelden bij de website van Symbaloo. www.symbaloo.com Heeft u dat nou ook? Je typt het adres van een internetpagina in en dan krijg u een foutmelding. Uhh? O ja, ik heb het adres verkeerd ingetypt. Vanaf nu hoeft dat niet meer gebeuren. We werken gewoon met

Nadere informatie

Samen op zoek naar proeven

Samen op zoek naar proeven Samen op zoek naar proeven De handleiding Jens Vanhouwaert jens@vanhouwaert.be 1 Inhoudsopgave 1 Handleiding... 4 1.1 De website... 4 1.2 Algemene werking... 4 1.3 Download de databank... 4 1.3.1 Internet

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 11 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 12 Uw voorkennis 13 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 11 Nieuwsbrief 11 Introductie Visual Steps 12 Wat heeft u nodig? 12 Uw voorkennis 13 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 11 Nieuwsbrief... 11 Introductie Visual Steps... 12 Wat heeft u nodig?... 12 Uw voorkennis... 13 Hoe werkt u met dit boek?... 14 De website bij het boek... 15 Aanvullende begeleidende

Nadere informatie

Appendix Computerklussen

Appendix Computerklussen Appendix Computerklussen Deze appendix behandelt enkele werkjes die nodig zijn om een bepaald voorbeeld uit dit boek na te kunnen spelen. In de betreffende hoofdstukken wordt er wel naar verwezen. Weergave

Nadere informatie

opent het venster van Launchpad. Om Dashboard te openen: Pagina 33 De laatste handeling is gewijzigd. De handeling gaat nu als volgt:

opent het venster van Launchpad. Om Dashboard te openen: Pagina 33 De laatste handeling is gewijzigd. De handeling gaat nu als volgt: 1 Enige tijd geleden is het nieuwe besturingssysteem Mac OS X Mavericks uitgebracht door Apple. In dit aanvullende PDF-bestand ziet u een overzicht van de wijzigingen tussen Mac OS X Mavericks en het boek.

Nadere informatie

Inloggen. Open Internet Explorer en vul het adres: http://webmail.kpoa.nl in de adresbalk in.

Inloggen. Open Internet Explorer en vul het adres: http://webmail.kpoa.nl in de adresbalk in. Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 Inloggen... 2 Inloggen... 2 Wachtwoord wijzigen... 3 Postvak IN... 4 Controleren op nieuwe E-mail... 4 Bericht schrijven... 5 Ontvangers toevoegen... 5 Antwoorden... 10

Nadere informatie

Snel aan de slag met Cisco Unity Connection Postvak IN Web (versie 9.x)

Snel aan de slag met Cisco Unity Connection Postvak IN Web (versie 9.x) Snel aan de slag Snel aan de slag met Cisco Unity Connection Postvak IN Web (versie 9.x) Cisco Unity Connection Postvak IN Web (versie 9.x) 2 Cisco Unity Connection Postvak IN Web 2 Opties in Postvak IN

Nadere informatie

Incura Handleiding. Bladwijzers, favorieten & bookmarks

Incura Handleiding. Bladwijzers, favorieten & bookmarks Incura Handleiding Bladwijzers, favorieten & bookmarks Incura Nieuwe Gracht 35 2011 NC Haarlem 088-946 22 73 info@incura.nl www.incura.nl KvK 34183168 Incura is een product van WinBase Software en Adviezen

Nadere informatie

3 Internet. De onderwerpen in dit hoofdstuk:

3 Internet. De onderwerpen in dit hoofdstuk: 3 Internet Met de app Internet kunt u op uw Samsung Galaxy Tab surfen op het internet. U surft met behulp van aanraakbewegingen op het scherm van uw Tab. In dit hoofdstuk leest u over de opties van deze

Nadere informatie

Veel gestelde vragen over de website kerkomroep

Veel gestelde vragen over de website kerkomroep Veel gestelde vragen over de website kerkomroep 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave...2 Installatie sikn speler...3 Problemen bij installatie sikn speler?...4 Installatie Audiospeler overige browsers...6 Vind

Nadere informatie

Hoe uw browser configureren voor MyPlansByBelfius?

Hoe uw browser configureren voor MyPlansByBelfius? Hoe uw browser configureren voor MyPlansByBelfius? 1 WINDOWS PC... 2 1.1 INTERNET EXPLORER... 2 1.1.1 Hoe nakijken welke versie van Internet Explorer u hebt?... 2 1.1.2 Hoe MyPlansByBelfius configureren

Nadere informatie

SCHOOL (OWA) handleiding

SCHOOL (OWA) handleiding SCHOOL (OWA) handleiding Kibro België Kibro Nederland Handleiding voor Online Web Admin (v:1.0.0.1) DOWNLOAD ALS PDF BEKIJK DE VIDEO HANDLEIDING De OWA kort uitgelegd... De KinderBrowser Online Web Admin

Nadere informatie

Bijlage presentatie Android

Bijlage presentatie Android Bijlage presentatie Android Hoofdapplicaties van Google binnen Chrome Google is veel meer dan enkel de zoekmachine Overzicht van de hoofdapplicaties die Google gratis ter beschikking stelt Carl Maegerman

Nadere informatie

Handleiding Webviewer Radiologie

Handleiding Webviewer Radiologie Handleiding Webviewer Radiologie Versie 1.0 01/05/2013 Jan Yperman Ziekenhuis - Amaron bvba Inhoudstafel Inhoudstafel... 2 Aanmelden als arts met login... 3 Aanmelden als patiënt... 5 Functionaliteiten

Nadere informatie

Handleiding Website Gibo Mariaburg

Handleiding Website Gibo Mariaburg Handleiding Website Gibo Mariaburg 1. Inloggen Je surft naar het volgende adres: http://www.gibomariaburg.be * Klik op Login * Vul je gebruikersnaam en paswoord in en klik op Log-in. De gebruikersnaam

Nadere informatie

Inloggen blz 3. Artikel invoeren blz 4. Werkbalk Tekst blz 6. Afbeelding invoeren blz 6 - uit beeldbank Vrouwen van Nu. Externe link invoeren blz 9

Inloggen blz 3. Artikel invoeren blz 4. Werkbalk Tekst blz 6. Afbeelding invoeren blz 6 - uit beeldbank Vrouwen van Nu. Externe link invoeren blz 9 Inhoud: Inloggen blz 3 Artikel invoeren blz 4 Werkbalk Tekst blz 6 Afbeelding invoeren blz 6 - uit beeldbank Vrouwen van Nu Externe link invoeren blz 9 Afbeelding invoeren blz 10 - uit de map Mijn afbeeldingen

Nadere informatie

GEBRUIKERSHANDLEIDING MAAKJETRAINING.NL 1

GEBRUIKERSHANDLEIDING MAAKJETRAINING.NL 1 GEBRUIKERSHANDLEIDING MAAKJETRAINING.NL 1 INHOUD 1 Inleiding 3 1.1 De drie categorieën 3 2 Inloggen op MaakJeTraining 4 2.1 Registreren op MaakJeTraining 4 2.2 Inloggen met account 5 2.3 Veranderingen

Nadere informatie

Hoe uw browser configureren voor Belfius Direct Net?

Hoe uw browser configureren voor Belfius Direct Net? Hoe uw browser configureren voor Belfius Direct Net? 1 WINDOWS PC... 2 1.1 INTERNET EXPLORER... 2 1.2 MOZILLA FIREFOX... 7 1.3 GOOGLE CHROME... 9 2 MACINTOSH PC... 12 2.1 SAFARI... 12 2.2 MOZILLA FIREFOX...

Nadere informatie

K3000 Lees het web. voor Google Chrome en Mozilla Firefox. Voor de Kurzweil 3000 gebruiker

K3000 Lees het web. voor Google Chrome en Mozilla Firefox. Voor de Kurzweil 3000 gebruiker K3000 Lees het web voor Google Chrome en Mozilla Firefox Handleiding Voor de Kurzweil 3000 gebruiker Installatiegids en andere gidsen: via www.sensotec.be/k3000/extra of in de map Documentation op de installatie-dvd

Nadere informatie

Les 7 Agenda Afspraken en Vergaderingen. Items toevoegen aan je agenda. Gebeurtenis invoegen

Les 7 Agenda Afspraken en Vergaderingen. Items toevoegen aan je agenda. Gebeurtenis invoegen Les 7 Agenda Afspraken en Vergaderingen Items toevoegen aan je agenda In onze agenda kunnen we verschillende soorten items ingeven. De eerste is een afspraak, de tweede is een vergadering, de derde is

Nadere informatie

Kennismaking. Versies. Text. Graph: Word Logo voorbeelden verschillende versies. Werkomgeving

Kennismaking. Versies. Text. Graph: Word Logo voorbeelden verschillende versies. Werkomgeving Kennismaking Word is een tekstverwerkingsprogramma. U kunt er teksten mee maken, zoals brieven, artikelen en verslagen. U kunt ook grafieken, lijsten en afbeeldingen toevoegen en tabellen maken. Zodra

Nadere informatie

via de taakbalk en typ Uitvoeren en open de gelijknamige app

via de taakbalk en typ Uitvoeren en open de gelijknamige app Schermafdruk maken: o Win10-logotoets + PrtSc o Knipprogramma (bij accessoires) Hoe Windows 10 in veilige modus opstarten? o Druk op de Windowslogo-toets + R om het uitvoeren dialoogvenster te openen.

Nadere informatie

Introductie Werken met OneDrive voor Bedrijven

Introductie Werken met OneDrive voor Bedrijven Introductie Werken met OneDrive voor Bedrijven Inhoud Wat is OneDrive voor Bedrijven?... 2 Eerste aanmelding... 2 OneDrive gebruiken via de webbrowser... 6 Aanmaken van een nieuwe map... 6 Waar ben ik?...

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 7 Uw voorkennis 7 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 5 Nieuwsbrief 5 Introductie Visual Steps 6 Wat heeft u nodig? 7 Uw voorkennis 7 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 5 Nieuwsbrief... 5 Introductie Visual Steps... 6 Wat heeft u nodig?... 7 Uw voorkennis... 7 Hoe werkt u met dit boek?... 8 Website bij het boek... 9 Toets uw kennis... 9 Voor

Nadere informatie

Office 365 gebruiken op uw iphone of ipad

Office 365 gebruiken op uw iphone of ipad Office 365 gebruiken op uw iphone of ipad Snelstartgids E-mail controleren U kunt uw iphone of ipad instellen voor het versturen en ontvangen van e-mail van uw Office 365-account. Altijd toegang tot uw

Nadere informatie

Globale kennismaking

Globale kennismaking Globale kennismaking Kennismaking Tesla CMS 1. Dashboard 2. pagina beheer - pagina aanmaken - pagina aanpassen - pagina verwijderen - pagina seo opties - zichtbaarheid pagina 3. subpagina beheer - subpagina

Nadere informatie

Gebruikershandleiding online vacaturebanken vrijwilligerswerk

Gebruikershandleiding online vacaturebanken vrijwilligerswerk Gebruikershandleiding online vacaturebanken vrijwilligerswerk Inloggen Ga via uw internetbrowser (bij voorkeur Google Chrome of firefox) naar www.servicepuntvrijwilligerswerkhengelo.nl/typo3 U ziet vervolgens

Nadere informatie

Antwoordenboek Tekstverwerken

Antwoordenboek Tekstverwerken Antwoordenboek Tekstverwerken Tekstverwerken 1 Antwoordenboek Opdracht 3 De charms verschijnen. Beweeg je de cursor naar boven, dan gaat de balk met de charms er zo uitzien: Tekstverwerken 2 Antwoordenboek

Nadere informatie

Inloginstructie epraktijk

Inloginstructie epraktijk Inloginstructie epraktijk Voor het inloggen op epraktijk is Java niet langer vereist. Het enige wat u nodig heeft is een recente versie van één van de volgende internetbrowsers: Internet Explorer Firefox

Nadere informatie

Handleiding Online Boekhouden

Handleiding Online Boekhouden Handleiding Online Boekhouden Het online boekhoudprogramma kan gestart worden op de site van Horeca Boekhouden.nl (http://www.horecaboekhouden.nl/fin_administratie.php). Om verbinding te maken, moet op

Nadere informatie

GEBRUIK VAN QNAP-BTB

GEBRUIK VAN QNAP-BTB GEBRUIK VAN QNAP-BTB Inloggen Klik op de link die u ontvangen hebt via mail startend met https:// Vul op deze pagina uw logingegevens in die u via mail ontvangen hebt. Klik nu op File Station 1 Nu krijg

Nadere informatie

Handleiding NBVA-Webformulesite 2.0

Handleiding NBVA-Webformulesite 2.0 Handleiding NBVA-Webformulesite 2.0 Inhoud 1. Algemeen 2. Structuur beheeromgeving 2a Posities 2b Inhoud 2c Extra 3. Hoe werkt de WYSIWYG-editor? 3a Wijzigen van teksten 3b Nieuwsberichten plaatsen 3c

Nadere informatie

Windows 8, Windows 8.1, deel II

Windows 8, Windows 8.1, deel II Windows 8, Windows 8.1, deel II Opstarten op bureaublad Daar we toch de gewoonte hebben om via het bureaublad te werken, is het misschien handig om de PC te laten opstarten op het bureaublad in plaats

Nadere informatie

Sint-Maarten Middenschool. Gebruikershandleiding Smartschool

Sint-Maarten Middenschool. Gebruikershandleiding Smartschool Sint-Maarten Middenschool Gebruikershandleiding Smartschool Inhoud Als je vragen hebt over het gebruik van Smartschool kan je in onderstaande vragenlijst jouw vraag misschien wel terug vinden. Website

Nadere informatie

1. Google Chrome. In dit hoofdstuk leert u:

1. Google Chrome. In dit hoofdstuk leert u: 11 1. Google Chrome Google Chrome is de webbrowser van Google waarmee u surft op internet. Dit programma ziet er niet alleen aantrekkelijk uit, maar werkt ook eenvoudig. Als u al ervaring heeft met Edge

Nadere informatie

1. Instellen van Internet Explorer

1. Instellen van Internet Explorer 9 1. Instellen van Internet Explorer Internet heeft een heel nieuw tijdperk ingeluid. Het internet is zo langzamerhand zo omvangrijk dat u bijvoorbeeld tot in de meest obscure bibliotheken kunt rondsnuffelen

Nadere informatie

WORKSHOP 2: WERKEN MET BESTANDEN/MAPPEN EN BASISGEBRUIK INTERNET

WORKSHOP 2: WERKEN MET BESTANDEN/MAPPEN EN BASISGEBRUIK INTERNET WORKSHOP 2: WERKEN MET BESTANDEN/MAPPEN EN BASISGEBRUIK INTERNET INHOUD Bestanden en mappen... 3 Selecteren in Verkenner... 3 Navigeren in Verkenner... 3 Favorieten... 5 Bibliotheken... 5 Wat zijn bibliotheken?...

Nadere informatie

FrontPage. Kies Bestand, nieuw en kies vervolgens Website met één pagina: Kies bij voorkeur een locatie:

FrontPage. Kies Bestand, nieuw en kies vervolgens Website met één pagina: Kies bij voorkeur een locatie: 1 FrontPage Kies Bestand, nieuw en kies vervolgens Website met één pagina: Kies bij voorkeur een locatie: Merk op dat de ene pagina die al aangemaakt is 'index.htm' heet. Dit is belangrijk De startpagina

Nadere informatie

Hoe uw browser configureren voor Belfius Direct Net (Business)?

Hoe uw browser configureren voor Belfius Direct Net (Business)? Hoe uw browser configureren voor Belfius Direct Net (Business)? 1 WINDOWS PC... 2 1.1 INTERNET EXPLORER... 2 1.1.1 Hoe nakijken welke versie van Internet Explorer u hebt?... 2 1.1.2 Hoe Belfius Direct

Nadere informatie

MS PowerPoint Les 2. Wanneer we niet te veel tijd willen steken in de opmaak van onze presentatie, kunnen we gebruik maken van sjablonen.

MS PowerPoint Les 2. Wanneer we niet te veel tijd willen steken in de opmaak van onze presentatie, kunnen we gebruik maken van sjablonen. MS PowerPoint Les 2 Sjablonen (Templates) Wanneer we niet te veel tijd willen steken in de opmaak van onze presentatie, kunnen we gebruik maken van sjablonen. In PowerPoint beschikken we over honderden

Nadere informatie

Google Drive: uw bestanden openen en organiseren

Google Drive: uw bestanden openen en organiseren Google Drive: uw bestanden openen en organiseren Met Google Drive kunt u bestanden, mappen en Google documenten opslaan en openen, waar u ook bent. Wanneer u een bestand op internet, uw computer of een

Nadere informatie

Handleiding XML Leesprogramma versie 2.1, juli 2006

Handleiding XML Leesprogramma versie 2.1, juli 2006 Handleiding XML Leesprogramma versie 2.1, juli 2006 Een uitgave van Dedicon Postbus 24 5360 AA GRAVE Tel.: (0486) 486 486 Fax: (0486) 476 535 E-mail: abonnee@dedicon.nl 1 Inhoudsopgave 1.1 De-installatie...

Nadere informatie

Handleiding Klasblog. Lieve D Helft. Scholengemeenschap InterEssen

Handleiding Klasblog. Lieve D Helft. Scholengemeenschap InterEssen Handleiding Klasblog Scholengemeenschap InterEssen Wat is een klasblog? Een klasblog is een weblog of afgekort een blog. Je kan het best vergelijken met een digitaal dagboek of fotokrant van je klas. De

Nadere informatie

I) Wat? II) Google documenten. Deel 2 documenten

I) Wat? II) Google documenten. Deel 2 documenten Google Drive Deel 2 documenten I) Wat? 1) De meeste mensen bewerken teksten in de tekstverwerker Word van Microsoft Office. Het is echter ook mogelijk teksten op internet te bewerken en te bewaren. Het

Nadere informatie

MS Internet Explorer (IE 11)

MS Internet Explorer (IE 11) PartsCat new generation en browsers Sommige browsers zijn ingesteld om geen wachtwoorden op te slaan (te onthouden). Ook zal de technische data van HaynesPro soms een melding geven (loginscherm). In dat

Nadere informatie

Handleiding: CitrixReceiver installeren voor thuisgebruik.

Handleiding: CitrixReceiver installeren voor thuisgebruik. Handleiding: CitrixReceiver installeren voor thuisgebruik. Deze handleiding is gemaakt om een privé pc geschikt te maken om op het netwerk van MEE te kunnen werken. Zodra het met de onderstaande stappen

Nadere informatie

Wanneer u in Belfius Direct Net kiest om een bestand te downloaden, zal er een pop-up worden geopend met daarin een link.

Wanneer u in Belfius Direct Net kiest om een bestand te downloaden, zal er een pop-up worden geopend met daarin een link. Belfius Direct Net Een pdf-bestand openen Windows & Mac Beste klant, Via Belfius Direct Net heeft u de mogelijkheid om allerlei documenten zoals rekeningafschriften, attesten enz naar uw computer te downloaden,

Nadere informatie

Help, hij doet het niet

Help, hij doet het niet Help, hij doet het niet Studiewijzers en agenda-items zijn niet te plaatsen. Magister vraagt om inlognaam maar er gebeurt niets. Schoolmail van de leerlingen doet het niet. Je bent aangemeld en je komt

Nadere informatie

Handleiding. Thuisgebruik. N@Tschool! elo.nordwincollege.nl

Handleiding. Thuisgebruik. N@Tschool! elo.nordwincollege.nl Handleiding N@Tschool! Thuisgebruik elo.nordwincollege.nl Inhoudsopgave 1.0 Inleiding... 3 2.0 Hoe kan ik thuis inloggen op N@Tschool!... 4 3.0 Stel je browser in voor het gebruik van N@Tschool!... 5 3.1

Nadere informatie

FAQ Kind en Gezin Gemeentelijke kindrapporten. V Hoe maak ik een rapport? De samenstelling van een rapport bevat 3 verplichte stappen.

FAQ Kind en Gezin Gemeentelijke kindrapporten. V Hoe maak ik een rapport? De samenstelling van een rapport bevat 3 verplichte stappen. FAQ Kind en Gezin Gemeentelijke kindrapporten V Hoe maak ik een rapport? A De samenstelling van een rapport bevat 3 verplichte stappen. In stap 1 kiest u één of meerdere periodes, waarna u in stap 2 één

Nadere informatie

Word 2010: rondleiding

Word 2010: rondleiding Word 2010: rondleiding Microsoft Word is in de eerste plaats een tekstverwerkingsprogramma, maar er is meer. Men kan standaardbrieven, memoranda, fax, enveloppen, etiketten, en andere types van documenten

Nadere informatie

1. Gebruik van de online tekstverwerker op de schoolwebsite.

1. Gebruik van de online tekstverwerker op de schoolwebsite. 1. Gebruik van de online tekstverwerker op de schoolwebsite. Stap 1: aanmelden op de schoolwebsite Gebruik je gebruikersnaam zoals in SchoolOnline. Stap 2: ga naar jouw leerjaar in het menu bovenaan. Klik

Nadere informatie

1.15 Eerder opgeslagen bestanden rechtstreeks openen vanuit het menu Start

1.15 Eerder opgeslagen bestanden rechtstreeks openen vanuit het menu Start 1.15 Eerder opgeslagen bestanden rechtstreeks openen vanuit het menu Start Als u een eerder opgeslagen bestand wilt openen, kunt u dat ook direct vanuit het menu Start openen met de Jump Lists. Dit werkt

Nadere informatie

Iedereen online, van 9 tot 99 jaar. Les 1 ... De webbrowser, onze surfplank door het wereldwijde web. Deze iconen tonen aan voor wie het document is

Iedereen online, van 9 tot 99 jaar. Les 1 ... De webbrowser, onze surfplank door het wereldwijde web. Deze iconen tonen aan voor wie het document is 1... De webbrowser, onze surfplank door het wereldwijde web. Deze iconen tonen aan voor wie het document is Leerkrachten WebExperts Senioren Leerlingen 1,. Een browser bevat verschillende hulpmiddelen

Nadere informatie

Aan de slag met Acadin

Aan de slag met Acadin Aan de slag met Acadin Handleiding voor de leerling (v. W-09-2011) 1 (versie sept.2011) Inhoud Basistaken in schema... 3 Inloggen en uitloggen... 4 Openen van Acadin inlogpagina... 4 Aanmelden bij de leeromgeving...5

Nadere informatie

Handleiding CrisisConnect app beheersysteem

Handleiding CrisisConnect app beheersysteem Handleiding CrisisConnect app beheersysteem Inhoudsopgave 1. Start 1.1. Vereisten gebruik 1.2. Inloggen 1.3. Wachtwoord wijzigen 2. Vullen 2.1. Dossiers 2.2. Processen 2.2.1. Tekst toevoegen 2.2.2. Bijlagen

Nadere informatie

Stappenplan t.b.v. Livegang

Stappenplan t.b.v. Livegang Stappenplan t.b.v. Livegang Het zal jullie niet ontgaan zijn dat er de laatste maanden hard gewerkt is aan de realisatie van het nieuwe cda.nl platform. Inmiddels hebben we dan ook de fase bereikt dat

Nadere informatie

Zorgmail handleiding. Inhoud

Zorgmail handleiding. Inhoud Inhoud 1. Beginnen met Zorgmail pag. 2 2. Het instellen van Zorgmail pag. 2 3. Het gebruik van Zorgmail m.b.t. Artsen pag. 3 4. Het aanpassen van de lay-out van Zorgmail pag. 4 5. Werken met Zorgmail pag.

Nadere informatie

Handleiding Sociale kaart. Vlaams Brabant en Hoofdstedelijk Gewest Brussel

Handleiding Sociale kaart. Vlaams Brabant en Hoofdstedelijk Gewest Brussel Handleiding Sociale kaart Vlaams Brabant en Hoofdstedelijk Gewest Brussel Opgesteld door Dennis Servaas bijgewerkte versie januari 2012 1 Inhoudsopgave 1. Aanmelden... 3 2. Zoekfilters... 4 3. Fiches bekijken...

Nadere informatie

Les 8 Organisatie van Bestanden

Les 8 Organisatie van Bestanden Les 8 Organisatie van Bestanden 8.1 Bestanden of mappen zoeken Wanneer we niet meer weten waar we een Bestand of map hebben opgeslagen, of wat de juiste naam is, kunnen we een zoekfunctie uitvoeren op

Nadere informatie

Inhoudsopgave. 2009 Visual Steps - www.visualsteps.nl Dit is de inhoudsopgave bij het boek Internet en e-mail voor senioren met Windows Vista

Inhoudsopgave. 2009 Visual Steps - www.visualsteps.nl Dit is de inhoudsopgave bij het boek Internet en e-mail voor senioren met Windows Vista Inhoudsopgave Voorwoord... 13 Introductie Visual Steps... 14 Wat heeft u nodig?... 15 Uw voorkennis... 16 De volgorde van lezen... 17 Hoe werkt u met dit boek?... 18 De schermafbeeldingen... 19 Toets uw

Nadere informatie

Windows 10. Windows 10 is het recentste besturingssysteem van Microsoft, de opvolger van Windows 7, 8 en 8.1.

Windows 10. Windows 10 is het recentste besturingssysteem van Microsoft, de opvolger van Windows 7, 8 en 8.1. Windows 10 Windows 10 is het recentste besturingssysteem van Microsoft, de opvolger van Windows 7, 8 en 8.1. Opstarten Bij het opstarten met lokaal of microsoft account (zie verder) verschijnt het bureaublad,.

Nadere informatie

Handleiding om uw website/webshop aan te passen

Handleiding om uw website/webshop aan te passen Handleiding om uw website/webshop aan te passen ONDERWERP PAGINA 1. Hoe moet ik inloggen in het beheer? 2 2. Hoe pas ik een bestaande pagina aan? 2 3. Hoe plaats ik een afbeelding? 3 4. Hoe maak ik een

Nadere informatie

17. Windows Live Essentials (2)

17. Windows Live Essentials (2) 17. Windows Live Essentials (2) 17.1 Windows Live Mail Om Windows Live Mail te openen klik je de knop "Starten" in de taakbalk. Kies je "Alle programma's". Klik de map "Windows Live" en kies "Windows Live

Nadere informatie

Handleiding AndoMail met Zarafa

Handleiding AndoMail met Zarafa Handleiding AndoMail met Zarafa Inhoud AndoLan - Zarafa Webmail (e-mail)...3 1 Webmail met AndoMail...3 1.2 Nieuwe e-mail versturen...4 1.3 Een bijlage toevoegen...6 2 Een e-mailadres opzoeken / adresboek...7

Nadere informatie

Handleiding voor bloemenboek (open boek)- PP 2010

Handleiding voor bloemenboek (open boek)- PP 2010 Handleiding voor bloemenboek (open boek)- PP 2010 Belangrijk!!! De 2 animaties "Samenvouwen" en "Uittrekken", die nodig zijn om het boek te maken, ontbreken in de versie PP 2010. Daarom is het nodig dat

Nadere informatie

Handleiding Internet Veiligheidspakket Windows Phone 8 & 8.1 Versie september 2014

Handleiding Internet Veiligheidspakket Windows Phone 8 & 8.1 Versie september 2014 Handleiding Internet Veiligheidspakket Windows Phone 8 & 8.1 Versie september 2014 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1. Inleiding 3 Hoofdstuk 2. Bestellen van het Internet Veiligheidspakket 4 Hoofdstuk 3. Installatie

Nadere informatie

Toelichting inloggen beheermodule IZM. Wachtwoord vergeten. Ik kan niet inloggen

Toelichting inloggen beheermodule IZM. Wachtwoord vergeten. Ik kan niet inloggen Toelichting inloggen beheermodule IZM Wanneer u problemen heeft met inloggen in de beheermodule van Zwemscore, kan dat meerdere oorzaken hebben. Twee vaak voorkomende oorzaken zijn Wachtwoord vergeten

Nadere informatie

Neem in dat geval altijd contact op met het betreffende zwembad of zwemschool waar uw kind zwemt.

Neem in dat geval altijd contact op met het betreffende zwembad of zwemschool waar uw kind zwemt. Toelichting inloggen Persoonlijke pagina Kunt u niet inloggen? Neem in dat geval altijd contact op met het betreffende zwembad of zwemschool waar uw kind zwemt. U kunt ook onderstaande informatie lezen

Nadere informatie

NORTHNETS / AROB ANTENNEBOUW. Wi-Fi handleiding. Om gemakkelijk en snel verbinding te maken met het internet.

NORTHNETS / AROB ANTENNEBOUW. Wi-Fi handleiding. Om gemakkelijk en snel verbinding te maken met het internet. NORTHNETS / AROB ANTENNEBOUW Wi-Fi handleiding Om gemakkelijk en snel verbinding te maken met het internet. Inhoud 1. Algemene informatie:... 2 1.1 Begrippenlijst... 2 2. Laptop... 3 3. Tablet... 5 3.1

Nadere informatie

Via methodewebsite www w.emma.eisma.nl of de ELO van de school

Via methodewebsite www w.emma.eisma.nl of de ELO van de school Via methodewebsite www.emma.eisma.nl of de ELO van de school Veelgestelde vragen rondom de online leerlingomgeving Veelgestelde vragen rondom de online leerlingomgeving (Station, Library en Route 2F) servicedesk@eisma.nl

Nadere informatie

HTML en CSS. Je website bestaat uit HTML. Dat is een taal die browsers (Internet explorer, Chrome, Safari) kunnen lezen.

HTML en CSS. Je website bestaat uit HTML. Dat is een taal die browsers (Internet explorer, Chrome, Safari) kunnen lezen. Terminologie HTML en CSS HTML: Hyper Markup language Je website bestaat uit HTML. Dat is een taal die browsers (Internet explorer, Chrome, Safari) kunnen lezen. CSS: Cascading StyleSheet stylesheet for

Nadere informatie

Aanvullende informatie voor Windows 8.1

Aanvullende informatie voor Windows 8.1 1 Aanvullende informatie voor Windows 8.1 Oktober 2013 is een update van het besturingssysteem Windows 8 verschenen: Windows 8.1. Deze update bevat enkele kleine wijzigingen die het gebruik van Windows

Nadere informatie

Inlogprocedure Comvio SBC Online

Inlogprocedure Comvio SBC Online Inlogprocedure Comvio SBC Online Toelichting In deze handleiding wordt beschreven hoe u gebruik kunt maken van Comvio SBC. Bestemming Dit document is bestemd voor klanten van Comvio b.v. Versie 1.0 Juli

Nadere informatie

Zoeken op het Internet

Zoeken op het Internet Zoeken op het Internet Op rubrieken zoeken met een portaalsite Als u algemene informatie zoekt over een bepaald thema, zoals literatuur, gezondheid of reizen, kunt u zoeken via rubrieken in een portaalsite.

Nadere informatie

Symbol for Windows BlissEditor

Symbol for Windows BlissEditor Handicom Symbol for Windows BlissEditor ( Versie 4 ) Handicom, 2006, Nederland Inhoud 1. Inleiding... 2 2. Schermopbouw van de Bliss Editor...3 2.1 Werkbalk... 3 2.2 Matrix... 4 2.3 Palet met basisvormen,

Nadere informatie

zoom en vergroten op een Chromebook

zoom en vergroten op een Chromebook Auteur G.J. van Rijswijk Adviseur Ondersteunende Technologie Communciatie Koninklijke Visio Rotterdam zoom en vergroten op een Chromebook Inhoud Wat is een Chromebook?... 2 Zoomen en vergroten op een Chromebook...

Nadere informatie

Handleiding NarrowCasting

Handleiding NarrowCasting Handleiding NarrowCasting http://portal.vebe-narrowcasting.nl september 2013 1 Inhoud Inloggen 3 Dia overzicht 4 Nieuwe dia toevoegen 5 Dia bewerken 9 Dia exporteren naar toonbankkaart 11 Presentatie exporteren

Nadere informatie

Handleiding Image Webviewer Radiologie Voor huisartsen

Handleiding Image Webviewer Radiologie Voor huisartsen Handleiding Image Webviewer Radiologie Voor huisartsen Versie 1.2 1/7/2010 AZ Nikolaas - Amaron bvba Inhoud 1. Aanmelden...3 2. Patiëntselectiescherm...4 3. De image viewer (1 onderzoek, 1 beeld)...7 3.1.

Nadere informatie

Handleiding NZa-portaal. voor zorgaanbieders

Handleiding NZa-portaal. voor zorgaanbieders Handleiding NZa-portaal voor zorgaanbieders Versie 1, 30 maart 2011 Inhoud 1. Starten 3 2. Algemene zorgaanbiederspagina 5 3. Download NZa-bestanden 6 4. Individuele zorgaanbiederspagina 7 5. Downloaden

Nadere informatie