(HH-algemeen) In de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) Aan deze folder kunnen geen rechten worden ontleend.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "(HH-algemeen) In de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) Aan deze folder kunnen geen rechten worden ontleend."

Transcriptie

1 Gemeente Hof van Twente De Höfte 7 Postbus 54, 7470 AB Goor Tel Fax info@hofvantwente.nl Website: (HH-algemeen) In de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)

2 Algemeen Door een ziekte of gebrek kunt u te maken krijgen met allerlei beperkingen. Dit brengt vaak belemmeringen met zich mee in het dagelijks leven. Zo kan het bijvoorbeeld lastig worden om uw huis op een normale manier te gebruiken of heeft u hulp nodig met het schoonmaken, wassen draaien, boodschappen doen, eten koken, enzovoorts. Ook kan het verplaatsen met een vervoermiddel problemen opleveren, of heeft u misschien een rolstoel nodig. De gemeente Hof van Twente kan u op basis van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) een aantal oplossingen bieden, waardoor het dagelijks functioneren aanzienlijk gemakkelijker wordt. Via de afdeling Maatschappelijke Ontwikkeling (MO) kunt u voorzieningen krijgen op de zorggebieden wonen, vervoer, rolstoelen en hulp bij het huishouden. Voor wie? De Wmo is bedoeld voor inwoners die langdurig een voorziening of hulp nodig hebben. Daarbij gaat het om iedereen die door ziekte of gebrek aantoonbare beperkingen ondervindt ten aanzien van het wonen of het zich (zelfstandig) kunnen verplaatsen. Eén van de voorwaarden is dat de aanvrager in de gemeente Hof van Twente woont. Het probleem is dat u niet meer, zoals voorheen, uw eigen huishouden kunt doen, zoals: schoonmaakwerkzaamheden, de bereiding van de maaltijd, de wasverzorging, de dagelijkse organisatie van het huishouden en/of boodschappen doen. In een aantal gevallen kan het

3 zijn dat u tijdelijk de verzorging en begeleiding van uw kinderen niet kunt regelen door uw beperkingen. In deze folder In deze folder wordt uitgebreid ingegaan op de hulp bij het huishouden. Over de onderwerpen wonen, vervoer en rolstoelen bestaan aparte brochures. Tevens zijn er aparte folders verkrijgbaar over het onderwerp persoonsgebonden budget (PGB-regulier en PGB-alfa). Een aanvraag indienen Het aanvragen van hulp bij het huishouden doet u door middel van het invullen van een aanvraagformulier. Dit formulier kunt u afhalen bij de Publieksbalie in het gemeentehuis, De Höfte 7 te Goor. U kunt ook een aanvraagformulier opvragen via telefoonnummer of u kunt dit formulier downloaden via de website van de gemeente: Als u dat wenst, kan een consulent Zorg u helpen met het invullen van het aanvraagformulier. Nadat u het formulier hebt ingeleverd, maakt één van de consulenten Zorg met u een afspraak voor een intakegesprek. Dit gesprek vindt indien nodig bij u thuis plaats. Tijdens dit gesprek wordt gekeken naar uw gezondheid en uw woon- en leefsituatie. We stellen vast wat u eventueel aan hulp nodig heeft. Vervolgens wordt bekeken wat u zelf aankunt en wat uw huisgenoten aan hulp kunnen opbrengen. Na dit gesprek kan nog een aanvullend geneeskundig advies nodig zijn. Hiervoor maakt de gemeente Hof van Twente gebruik van een extern geneeskundig adviesbureau. Hierna zal een beslissing op de aanvraag worden genomen en ontvangt u per brief de uitkomst van de beslissing (= beschikking). Geen recht op hulp bij het huishouden Hulp bij het huishouden in het kader van de Wmo komt pas in beeld als uw huisgenoten de noodzakelijke hulp niet op een verantwoorde manier kunnen bieden of daardoor te zwaar worden belast. Er is dus geen recht op hulp bij het huishouden indien u een gezonde partner hebt of dat u andere volwassen huisgenoten hebt die deze hulp kunnen geven. Als er in uw situatie niemand is die bijvoorbeeld uw boodschappen kan doen of uw maaltijden kan verzorgen, dan bent u aangewezen op een boodschappendienst of maaltijdendienst. Zijn deze voorzieningen voorhanden, dan kunt in principe geen beroep doen op de Wmo.

4 Mocht u hulp nodig hebben bij de verzorging, zoals hulp bij het eten en drinken, toiletbezoek en lichaamsverzorging dan kunt u een beroep doen op de AWBZ (Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten). Het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) kan u hierover verder informeren, telefoonnummer: Hulp bij het Huishouden De Wmo maakt onderscheid tussen twee soorten hulp bij het huishouden: HH1 = hulp bij het huishouden 1, u krijgt hulp om enkele taken in het huishouden die u zelf niet (meer) kunt uitvoeren, te laten uitvoeren door een hulp. U bent wel zelf in staat om uw eigen huishouding te organiseren. HH2 = hulp bij het huishouden 2, naast het overnemen van enkele huishoudelijke taken, krijgt u ook ondersteuning bij het plannen van de huishoudelijke taken. Indicatie hulp bij het huishouden In de beschikking die u van de gemeente krijgt, wordt de indicatie van hulp bij het huishouden nader omschreven. Zo wordt aangegeven voor welke vorm van hulp bij het huishouden u in aanmerking komt (HH1 of HH2) en hoeveel uren hulp u per week nodig heeft. Het aantal uren hulp dat u krijgt, wordt bepaald aan de hand van normtijden. Zo kunt u voor bijvoorbeeld het boodschappen doen maximaal 60 minuten per week krijgen en voor zwaar huishoudelijk werk, zoals stofzuigen en schrobben van de woning, maximaal 180 minuten per week krijgen.

5 Gebruikelijke zorg In eerste instantie wordt bekeken of de noodzakelijke hulp binnen het eigen gezin of het eigen huishouden is te regelen. Als een van de gezinsleden uitvalt, is het immers heel gewoon dat de anderen deze taken overnemen. Dit noemen we gebruikelijke zorg. Bij de gebruikelijke zorg moet u denken aan dagelijks terugkerende taken als het verzorgen van de maaltijden, boodschappen doen, en het verrichten van huishoudelijk werk. Stofzuigen, de was doen en bedden verschonen vallen hieronder. Als uw huisgenoot deze werkzaamheden om een goede reden niet kan uitvoeren hij of zij heeft bijvoorbeeld zelf een beperking kan u wel in aanmerking komen voor hulp bij het huishouden. Een drukke baan of studie is geen reden om niet voor het huishouden te kunnen zorgen; overbelasting als gevolg van een ziekte of gebrek bij een van de gezinsleden is dat wel. Ouders zorgen voor hun kinderen Als u ouder bent, dan hebt u de zorgplicht voor uw kinderen. Kinderen moeten verzorgd en begeleid worden, zoals het aankleden en het naar school brengen. Wordt een kind kortstondig ziek, dan zult u voor het kind moeten zorgen. Indien u niet meer voor uw kinderen kan zorgen dan neemt uw partner dat over. Een eventuele zorgverlofregeling biedt daar mogelijkheden voor. Als deze regeling er niet is, dan bent u aangewezen op bijvoorbeeld buitenschoolse opvang of een crèche. Soms zijn deze mogelijkheden maximaal benut, maar zijn ze toch niet afdoende. Voor een beperkte tijd is er dan hulp bij het huishouden in het kader van de Wmo mogelijk waardoor u en eventueel uw partner een korte tijd ontlast worden. In die tijd kan u dan op zoek gaan naar een alternatief buiten de Wmo om. Kinderen helpen mee Als kinderen groter worden, kunnen ze geleidelijk bij meer kleine huishoudelijke karweitjes meehelpen. Gezonde kinderen van 5 tot 12 jaar kunnen bijvoorbeeld helpen met opruimen. Kinderen vanaf 13 jaar kunnen hun kamer opruimen en stofzuigen. Vanaf hun 18 e jaar verwachten we dat ze huishoudelijke taken uitvoeren die te vergelijken zijn met die van een eenpersoons huishouden. Vanaf 23 jaar worden ze

6 als volwassenen beschouwd en moeten ze in staat zijn een huishouden te runnen en u volledig te vervangen. Zijn ze niet gewend om mee te helpen in de huishouding, dan is het mogelijk om voor korte duur hulp bij het huishouden te krijgen. Die is dan puur bedoeld voor het aanleren van huishoudelijke taken. Mantelzorg Als u dagelijks, langdurig en/of intensief wordt verzorgd door uw partner of huisgenoot, dan noemen we dat mantelzorg. Ook als familie, vrienden of buren die zorg verlenen, spreken we van mantelzorg. Mantelzorg is altijd vrijwillig. Wanneer uw mantelzorger vrijwillig voor u kan en wil blijven zorgen is er natuurlijk geen aanspraak op hulp in het kader van de Wmo. Als uw mantelzorger echter te zwaar wordt belast, kunt u wel een beroep doen op de Wmo. Indien gewenst kunt u hulp bij het huishouden ontvangen die de mantelzorger in staat stelt de zorg (gedeeltelijk) te blijven verlenen. Keuzevrijheid Als u recht hebt op hulp bij het huishouden, dan kunt u kiezen hoe u deze hulp wenst te ontvangen. Een mogelijkheid is dat u kiest voor hulp in natura. Dat betekent dat de hulp wordt geboden door een thuiszorgorganisatie waarmee de gemeente een contract heeft afgesloten. U bent dan verzekerd van kwalitatief goede hulp. Het alternatief is dat u kiest voor een persoonsgebonden budget (PGB). U ontvangt dan van de gemeente een geldbedrag waarmee u zelf hulp kunt inkopen.

7 Hulp bij het huishouden in natura In het geval van het leveren van hulp bij het huishouden in natura kunt u kiezen uit de door de gemeente gecontracteerde zorgaanbieders. Dit zijn BTK-zorg, Bureau SPV, Solace ATC, TSN en T-zorg. De gemeente stuurt uw gegevens naar de zorgaanbieder van uw keuze. Deze zorgaanbieder neemt vervolgens contact met u op. U kunt met de zorgaanbieder afspraken maken over de manier waarop de hulp wordt verleend. Vaak is daarin veel mogelijk. Hulp bij het huishouden via een persoonsgebonden budget (PGB) Wanneer u het prettig vindt om zelf iemand in dienst te nemen die u gaat helpen bij het huishouden, dan is een PGB misschien iets voor u. Bijvoorbeeld omdat u iemand in uw omgeving kent die de hulp kan leveren. U kunt dan immers zelf bepalen wie u komt helpen en de dagen en tijden afspreken waarop uw hulp komt. Een belangrijke voorwaarde is, dat u kwalitatief verantwoorde hulp inkoopt. U bent zelf verantwoordelijk voor de kwaliteit. De gemeente stelt in de beschikking bepaalde eisen, waar u aan moet voldoen. Met een PGB kunt u hulp bij het huishouden inkopen bij een particulier persoon (maar niet bij een familielid in de 1 e of 2 e graad). U kunt dan in aanmerking komen voor het PGB-alfa. Koopt u hulp in bij een gekwalificeerde thuiszorgorganisatie, dan kan daarvoor een PGBregulier worden toegekend. Het is verplicht om een overeenkomst af te sluiten met de hulpverlener of thuiszorgorganisatie die u zelf uitkiest voor de levering van uw hulp. Hierbij adviseren wij u zich goed te informeren naar de voorwaarden waaraan u moet voldoen als u zelf een particuliere hulp in dienst neemt of dat u een hulpverlener inhuurt van een professionele aanbieder. Als u zelf werkgever wordt, stelt niet alleen de gemeente eisen, maar ook andere instanties (zoals de belastingdienst). Denk ook aan verzekeringen, inhouding loonbelasting, loonbetaling bij ziekte en de juiste arbeidsovereenkomst. In de folders PGB-regulier en PGB-alfa kunt u nadere informatie hierover vinden. U kunt deze folder raadplegen via of opvragen via de publieksbalie, telefoonnummer

8 Hoogte PGB Via de beschikking wordt u geïnformeerd over de hoogte van het PGB. Hierbij wordt onderscheid gemaakt in HH1 en HH2, waarbij HH2 een hogere uurprijs kent dan HH1. Tevens wordt de hoogte van uw PGB bepaald door het aantal uren hulp dat u nodig heeft. Het PGB bestaat uit een bedrag waarmee u de ingezette hulp kunt betalen. Daarnaast ondersteunt de gemeente u bij het beheer van het PGB. De hoogte van de verschillende PGB-en is vastgelegd in het Wmobesluit. Het Wmo-besluit kunt u raadplegen via of opvragen via de publieksbalie, telefoonnummer Ondersteuning bij beheer PGB Heeft u recht op een PGB-alfa, dan zorgt de gemeente ervoor dat de budgethouder via Menzis Wmo-Support voldoende verzekerd is. De gemeente neemt die kosten voor haar rekening. De budgethouder blijft zelf verantwoordelijk voor het voeren van een deugdelijke administratie, loonbetaling aan de hulpverlener en verantwoording van het PGB aan de gemeente. Maar Menzis Wmo-Support kan u ook verder ondersteunen. Daarbij moet u denken aan het geven van advies over uw overeenkomst met uw hulpverlener; het op orde houden van uw salarisadministratie; loonbetalingen doen aan uw hulpverlener inclusief eventuele inhoudingen voor de belastingdienst. Ontvangen van een PGB Zo spoedig mogelijk na de toekenning van een PGB maakt de gemeente het bedrag over op uw rekening. De uitbetaling vindt plaats per periode van 4 weken (vooraf). Achteraf wordt de besteding van het PGB door de gemeente gecontroleerd. U zal op dat moment bewijsstukken moeten kunnen overleggen.

9 Eigen bijdrage Voor de hulp bij het huishouden is een eigen bijdrage verschuldigd. De hoogte van die eigen bijdrage is afhankelijk van uw inkomen. Het Centraal Administratiekantoor (CAK) berekent de eigen bijdrage en brengt deze bij u in rekening. De eigen bijdrage betaalt u aan het CAK. Bij een eigen bijdrage voor het jaar 2011 wordt rekening gehouden met uw verzamelinkomen van De gemeente geeft uw persoonsgegevens en uw BSN-nummer (voormalig SoFi-nummer) door aan het CAK. Het CAK controleert of de persoonsgegevens en uw BSN-nummer juist zijn. Daarna vraagt het CAK uw inkomen op bij de Belastingdienst en geeft aan u door hoeveel uw eigen bijdrage is en int deze namens de gemeente. Het kan enige tijd duren voordat u weet wat de hoogte is van de eigen bijdrage en de rekening met de eigen bijdrage ontvangt. Indien u precies wilt weten hoe hoog uw eigen bijdrage is kunt u deze via zoeken op rekenmodule CAK of via zoeken op Eigen bijdrage Wmo. Het PGB dat u van ons ontvangt, is bedoeld voor inkoop van de noodzakelijk hulp en niet om daarmee de eigen bijdrage te betalen.

10 Nog even alles op een rijtje Als u belemmeringen ondervindt bij het voeren van uw huishouden, moet u de volgende stappen nemen: 1. U neemt contact op met de Publieksbalie te Goor, telefoonnummer , om te informeren of de door u gewenste voorziening binnen het verstrekkingenbeleid van de gemeente Hof van Twente valt. 1. Zo ja, dan dient u een aanvraag in bij de afdeling MO op een daarvoor bestemd formulier. 2. De afdeling MO onderzoekt welke belemmeringen u ondervindt bij het voeren van uw huishouden. Er wordt gekeken naar de samenstelling van uw gezin en de aanwezigheid van gezonde gezinsleden die een aantal huishoudelijke of verzorgende taken kunnen uitvoeren. Op basis van uw huishouden wordt vastgesteld welke hulp noodzakelijk is. 3. Als u de hulp wenst te ontvangen in natura regelt de consulent Zorg dat deze hulp ingezet wordt. U moet dan een keuze maken uit de door de gemeente gecontracteerde zorgaanbieders. Dit zijn BTKzorg, Bureau SPV, Solace ATC, TSN en T-zorg. 4. Als u het prettiger vindt om zelf iemand in dienst te nemen die u gaat helpen bij het huishouden, dan kunt u in aanmerking komen voor een PGB. Hieraan zijn wel een aantal voorwaarden verbonden die uitgelegd zijn in de folders PGB-regulier en PGB-alfa. Deze is op te vragen bij de publieksbalie, telefoonnummer: Het college van burgemeester en wethouders beslist op uw aanvraag.

11 6. Gedurende het gehele traject is de behandelend consulent Zorg uw aanspreekpunt voor wat betreft de behandeling van uw aanvraag. De consulent kan u ook voorlichten over de afhandelingstermijn, afspraken, eventueel eigen kosten, bezwaar- en beroepsmogelijkheden etc.

In de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) Aan deze folder kunnen geen rechten worden ontleend.

In de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) Aan deze folder kunnen geen rechten worden ontleend. Gemeente Hof van Twente De Höfte 7 Postbus 54, 7470 AB Goor Tel. 0547 85 85 85 Fax 0547 85 85 86 E-mail info@hofvantwente.nl Website: www.hofvantwente.nl In de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)

Nadere informatie

In de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) Aan deze folder kunnen geen rechten worden ontleend.

In de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) Aan deze folder kunnen geen rechten worden ontleend. Gemeente Hof van Twente De Höfte 7 Postbus 54, 7470 AB Goor Tel. 0547 85 85 85 Fax 0547 85 85 86 E-mail info@hofvantwente.nl Website: www.hofvantwente.nl In de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)

Nadere informatie

In de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) Aan deze folder kunnen geen rechten worden ontleend.

In de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) Aan deze folder kunnen geen rechten worden ontleend. Gemeente Hof van Twente De Höfte 7 Postbus 54, 7470 AB Goor Tel. 0547 85 85 85 Fax 0547 85 85 86 E-mail info@hofvantwente.nl Website: www.hofvantwente.nl In de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)

Nadere informatie

In de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) Aan deze folder kunnen geen rechten worden ontleend.

In de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) Aan deze folder kunnen geen rechten worden ontleend. Gemeente Hof van Twente De Höfte 7 Postbus 54, 7470 AB Goor Tel. 0547 85 85 85 Fax 0547 85 85 86 E-mail info@hofvantwente.nl Website: www.hofvantwente.nl In de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)

Nadere informatie

In de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) Aan deze folder kunnen geen rechten worden ontleend.

In de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) Aan deze folder kunnen geen rechten worden ontleend. Gemeente Hof van Twente De Höfte 7 Postbus 54, 7470 AB Goor Tel. 0547 85 85 85 Fax 0547 85 85 86 E-mail info@hofvantwente.nl Website: www.hofvantwente.nl In de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)

Nadere informatie

inclusief de eisen aan de thuiszorgorganisatie

inclusief de eisen aan de thuiszorgorganisatie Gemeente Hof van Twente De Höfte 7 Postbus 54, 7470 AB Goor Tel. 0547 85 85 85 Fax 0547 85 85 86 E-mail info@hofvantwente.nl Website: www.hofvantwente.nl inclusief de eisen aan de thuiszorgorganisatie

Nadere informatie

inclusief de eisen aan de (thuis)zorgorganisatie

inclusief de eisen aan de (thuis)zorgorganisatie Gemeente Hof van Twente De Höfte 7 Postbus 54, 7470 AB Goor Tel. 0547 85 85 85 Fax 0547 85 85 86 E-mail info@hofvantwente.nl Website: www.hofvantwente.nl inclusief de eisen aan de (thuis)zorgorganisatie

Nadere informatie

Beheer persoonsgebonden budget (Beheer PGB-HH)

Beheer persoonsgebonden budget (Beheer PGB-HH) Gemeente Hof van Twente De Höfte 7 Postbus 54, 7470 AB Goor Tel. 0547 85 85 85 Fax 0547 85 85 86 E-mail info@hofvantwente.nl Website: www.hofvantwente.nl Beheer persoonsgebonden budget (Beheer PGB-HH)

Nadere informatie

Hulp bij het huishouden Wat doet de gemeente voor u?

Hulp bij het huishouden Wat doet de gemeente voor u? Hulp bij het huishouden Wat doet de gemeente voor u? hoorn.nl Hulp bij het huishouden Wat doet de gemeente voor u? Bent u door lichamelijke of psychische beperkingen niet meer in staat uw huishouden te

Nadere informatie

In de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) Aan deze folder kunnen geen rechten worden ontleend.

In de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) Aan deze folder kunnen geen rechten worden ontleend. Gemeente Hof van Twente De Höfte 7 Postbus 54, 7470 AB Goor Tel. 0547 85 85 85 Fax 0547 85 85 86 E-mail info@hofvantwente.nl Website: www.hofvantwente.nl In de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)

Nadere informatie

In de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) Aan deze folder kunnen geen rechten worden ontleend.

In de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) Aan deze folder kunnen geen rechten worden ontleend. Gemeente Hof van Twente De Höfte 7 Postbus 54, 7470 AB Goor Tel. 0547 85 85 85 Fax 0547 85 85 86 E-mail info@hofvantwente.nl Website: www.hofvantwente.nl In de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)

Nadere informatie

In de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) Aan deze folder kunnen geen rechten worden ontleend.

In de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) Aan deze folder kunnen geen rechten worden ontleend. Gemeente Hof van Twente De Höfte 7 Postbus 54, 7470 AB Goor Tel. 0547 85 85 85 Fax 0547 85 85 86 E-mail info@hofvantwente.nl Website: www.hofvantwente.nl In de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)

Nadere informatie

Hulp bij het huishouden

Hulp bij het huishouden Hulp bij het huishouden Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) Uitgave van de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude, Intergemeentelijke afdeling Sociale Zaken. Dit is een samenwerkingsverband van de

Nadere informatie

I n f o r m a t I e f o l d e r

I n f o r m a t I e f o l d e r I n f o r m a t I e f o l d e r INDIVIDUELE VOORZIENINGEN WET MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING Algemeen Wanneer u in uw leven te maken krijgt met ziekte of handicap, kan dat betekenen dat u allerlei beperkingen

Nadere informatie

Hulp bij het huishouden

Hulp bij het huishouden Informatie over de mogelijkheden die de Wet maatschappelijke ondersteuning u biedt wanneer u door een beperking niet zelf het huishouden kunt doen. Hulp bij het huishouden De Wet maatschappelijke ondersteuning

Nadere informatie

WMO. Hulp bij het huishouden UNIT WMO

WMO. Hulp bij het huishouden UNIT WMO WMO Hulp bij het huishouden UNIT WMO 12 WMO Hulp bij het huishouden Schoonmaken, wassen, stofzuigen... soms zijn deze klussen door omstandig heden, zoals ziekte, ouderdom of een handicap, te zwaar geworden

Nadere informatie

Wmo. Wet maatschappelijke ondersteuning. Zo kan ik toch zelfstandig blijven wonen. Hulp bij het huishouden

Wmo. Wet maatschappelijke ondersteuning. Zo kan ik toch zelfstandig blijven wonen. Hulp bij het huishouden Servicepunt Zorg Wmo Wet maatschappelijke ondersteuning Zo kan ik toch zelfstandig blijven wonen Hulp bij het huishouden Schoonmaken, wassen, stofzuigen soms zijn deze klussen door omstandigheden (zoals

Nadere informatie

AWBZ-zorg aanvragen, hoe regelt u dat?

AWBZ-zorg aanvragen, hoe regelt u dat? AWBZ-zorg aanvragen, hoe regelt u dat? AWBZ: zorg bij ziekte, handicap of ouderdom Als u zorg wilt die wordt betaald uit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ), onderzoekt het Centrum indicatiestelling

Nadere informatie

AWBZ-zorg aanvragen, hoe regelt u dat?

AWBZ-zorg aanvragen, hoe regelt u dat? AWBZ-zorg aanvragen, hoe regelt u dat? AWBZ: zorg bij ziekte, handicap of ouderdom Als u zorg wilt die wordt betaald uit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ), onderzoekt het Centrum indicatiestelling

Nadere informatie

Het indicatiebesluit

Het indicatiebesluit Het indicatiebesluit Deze folder hoort bij het indicatiebesluit. Dat is de brief waarin staat dat u aanspraak kunt maken op zorg. We leggen hier uit wat de verschillende onderdelen van het indicatiebesluit

Nadere informatie

Informatie 2017 over de WMO. Maatschappelijke ondersteuning

Informatie 2017 over de WMO. Maatschappelijke ondersteuning Informatie 2017 over de WMO Maatschappelijke ondersteuning WMO, wet maatschappelijke ondersteuning Het uitgangspunt van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is dat u zo lang mogelijk zelfstandig

Nadere informatie

U heeft zorg nodig. Hoe regelt u dat?

U heeft zorg nodig. Hoe regelt u dat? U heeft zorg nodig. Hoe regelt u dat? U wilt zorg die betaald wordt uit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ). U kunt daar altijd een aanvraag voor doen. Het CIZ (Centrum indicatiestelling zorg)

Nadere informatie

Het indicatiebesluit

Het indicatiebesluit Het indicatiebesluit Een budget of zorg in natura In de brief met het indicatiebesluit staat op welke zorg u aanspraak kunt maken. Hoe u de zorg ontvangt, kan per soort zorg verschillen en is afhankelijk

Nadere informatie

Kiezen voor zorg in natura (zin) of een persoonsgebonden budget (pgb)

Kiezen voor zorg in natura (zin) of een persoonsgebonden budget (pgb) Kiezen voor zorg in natura (zin) of een persoonsgebonden budget (pgb) voor ondersteuning op grond van de Wmo januari 2017 Zorg in natura of een persoonsgebonden budget? U krijgt ondersteuning op grond

Nadere informatie

U heeft zorg nodig. Hoe regelt u dat?

U heeft zorg nodig. Hoe regelt u dat? U heeft zorg nodig. Hoe regelt u dat? U wilt zorg die betaald wordt uit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ). U kunt daar altijd een aanvraag voor doen. Het CIZ (Centrum indicatiestelling zorg)

Nadere informatie

Informatie over de WMO. Maatschappelijke ondersteuning

Informatie over de WMO. Maatschappelijke ondersteuning Informatie over de WMO Maatschappelijke ondersteuning WMO, wet maatschappelijke ondersteuning Het uitgangspunt van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is dat u zo lang mogelijk zelfstandig kunt

Nadere informatie

Jeugdhulp Persoonsgebonden budget

Jeugdhulp Persoonsgebonden budget Jeugdhulp Persoonsgebonden budget www.heerde.nl Hoe werkt dit? Heeft u een ondersteuningsvraag voor uw kind? Dan gaat een medewerker van het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) met u in gesprek. Daarbij

Nadere informatie

Wmo Het uitgangspunt van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is dat u zo lang mogelijk zelfstandig kunt blijven wonen en mee kunt doen in de s

Wmo Het uitgangspunt van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is dat u zo lang mogelijk zelfstandig kunt blijven wonen en mee kunt doen in de s 1 Wmo Het uitgangspunt van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is dat u zo lang mogelijk zelfstandig kunt blijven wonen en mee kunt doen in de samenleving. De Wmo is er voor iedereen, van jong

Nadere informatie

Hebt u zorg nodig? Informatie over de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten en het aanvragen van zorg

Hebt u zorg nodig? Informatie over de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten en het aanvragen van zorg Hebt u zorg nodig? Informatie over de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten en het aanvragen van zorg JANUARI 2010 INHOUDSOPGAVE Waar gaat deze folder over? Welke zorg hoort bij de AWBZ? Vijf zorgfuncties

Nadere informatie

Het indicatiebesluit

Het indicatiebesluit Het indicatiebesluit Deze folder hoort bij het indicatiebesluit. Dat is de brief die u van het CIZ heeft gekregen, waarin staat op welke zorg u aanspraak kunt maken. We leggen uit hoe u de zorg ontvangt,

Nadere informatie

Wet langdurige zorg (Wlz) 2015

Wet langdurige zorg (Wlz) 2015 Wet langdurige zorg (Wlz) 2015 Hebt u langdurige zorg nodig? CZ zorgkantoor wijst u de weg Voordat u deze brochure leest Hebt u langdurige zorg nodig? Per 1 januari 2015 is er veel veranderd. In deze brochure

Nadere informatie

Eigen bijdrage Zorg zonder Verblijf en Wmo INFORMATIE 2011

Eigen bijdrage Zorg zonder Verblijf en Wmo INFORMATIE 2011 Eigen bijdrage Zorg zonder Verblijf en Wmo INFORMATIE 2011 Voor wie is deze folder? Ontvangt u zorg thuis zoals verpleegkundige hulp? Maakt u gebruik van hulp bij het huishouden? Of heeft u een hulpmiddel

Nadere informatie

Informatie 2018 over de Wmo. Wet maatschappelijke ondersteuning

Informatie 2018 over de Wmo. Wet maatschappelijke ondersteuning Informatie 2018 over de Wmo Wet maatschappelijke ondersteuning 1 Wmo, wet maatschappelijke ondersteuning U heeft aan de gemeente hulp gevraagd zodat u zelfstandig kunt blijven wonen en/of mee kunt doen

Nadere informatie

Het indicatiebesluit

Het indicatiebesluit Het indicatiebesluit Zorg in natura of een budget In de brief met het indicatiebesluit staat op welke zorg u aanspraak kunt maken. Hoe u de zorg ontvangt, kan per soort zorg verschillen: zorg in natura

Nadere informatie

Wet Maatschappelijke ondersteuning Begeleiding

Wet Maatschappelijke ondersteuning Begeleiding Wet Maatschappelijke ondersteuning 2015 Begeleiding Begeleiding Voor wie is deze folder? Deze folder is voor iedereen die meer informatie wil over begeleiding, in groepsverband of individueel. De nieuwe

Nadere informatie

wmo wijzer hulp en ondersteuning thuis

wmo wijzer hulp en ondersteuning thuis wmo wijzer hulp en ondersteuning thuis 1 Inleiding Hulp en ondersteuning thuis Hulp en ondersteuning thuis valt deels onder de Wmo (gemeente) maar soms ook onder de AWBZ of uw zorg verzekering. Dit maakt

Nadere informatie

Eigen bijdrage Zorg zonder Verblijf en Wmo INFORMATIE 2012

Eigen bijdrage Zorg zonder Verblijf en Wmo INFORMATIE 2012 Eigen bijdrage Zorg zonder Verblijf en Wmo INFORMATIE 2012 Voor wie is deze folder? Ontvangt u zorg thuis zoals verpleegkundige hulp? Maakt u gebruik van hulp bij het huishouden? Of heeft u een hulpmiddel

Nadere informatie

Persoonlijk plan (WMO)

Persoonlijk plan (WMO) Persoonlijk plan (WMO) 1.Wie ben ik? Opgesteld op: Ingevuld door: a. Persoonsgegevens van degene die ondersteuning nodig heeft. Naam: BSN: Geboortedatum: Adres: Telefoon: Email: Gezinssamenstelling: Mede

Nadere informatie

AWBZ-zorg aanvragen, hoe regelt u dat?

AWBZ-zorg aanvragen, hoe regelt u dat? AWBZ-zorg aanvragen, hoe regelt u dat? AWBZ: zorg bij ziekte, handicap of ouderdom Als u zorg wilt die wordt betaald uit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ), onderzoekt het Centrum indicatiestelling

Nadere informatie

PGB. En wat er bij komt kijken PERSOONSGEBONDEN BUDGET

PGB. En wat er bij komt kijken PERSOONSGEBONDEN BUDGET ONDERSTEUNING BIJ ZORG EN PGB PERSOONSGEBONDEN BUDGET En wat er bij komt kijken Het Persoonsgebonden budget (Pgb) is geld dat u van het Rijk, de zorgverzekeraar of de gemeente krijgt om zelf zorg of een

Nadere informatie

Informatie over de algemene tegemoetkoming Wtcg 2012

Informatie over de algemene tegemoetkoming Wtcg 2012 Informatie over de algemene tegemoetkoming Wtcg 2012 Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten (Wtcg) Leven met een chronische ziekte of handicap brengt vaak extra kosten met zich mee. Door

Nadere informatie

Informatie 2017 over de Wmo. Wet maatschappelijke ondersteuning

Informatie 2017 over de Wmo. Wet maatschappelijke ondersteuning Informatie 2017 over de Wmo Wet maatschappelijke ondersteuning 1 WMO, WET MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING Het uitgangspunt van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is dat u zo lang mogelijk zelfstandig

Nadere informatie

Eigen bijdrage Zorg zonder Verblijf en Wmo INFORMATIE 2011

Eigen bijdrage Zorg zonder Verblijf en Wmo INFORMATIE 2011 Eigen bijdrage Zorg zonder Verblijf en Wmo INFORMATIE 2011 Voor wie is deze folder? Ontvangt u zorg thuis zoals verpleegkundige hulp? Maakt u gebruik van hulp bij het huishouden? Of heeft u een hulpmiddel

Nadere informatie

Persoonsgebonden budget en zorg in natura

Persoonsgebonden budget en zorg in natura DC 53 Persoonsgebonden budget en zorg in natura 1 Inleiding In het werk kom je de termen persoonsgebonden budget (PGB) en zorg in natura vaak tegen. Het zijn twee manieren waarop de cliënten de vergoedingen

Nadere informatie

Informatie. over de Wmo. Wet maatschappelijke ondersteuning

Informatie. over de Wmo. Wet maatschappelijke ondersteuning Informatie 2018 over de Wmo Wet maatschappelijke ondersteuning 1 WMO, WET MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING U heeft aan de gemeente hulp gevraagd zodat u zelfstandig kunt blijven wonen en/of mee kunt doen

Nadere informatie

Hulp bij het huishouden met een PGB Wmo

Hulp bij het huishouden met een PGB Wmo Hulp bij het huishouden met een PGB Wmo Zelf bepalen hoe uw leven er uit ziet, hoe u wilt wonen, wat u wilt doen met andere mensen, hoe u uw tijd wilt besteden en waar u naartoe wilt gaan. Gewoon zijn

Nadere informatie

Wmo maatwerkvoorziening. Dagbesteding en kortdurend verblijf

Wmo maatwerkvoorziening. Dagbesteding en kortdurend verblijf Wmo maatwerkvoorziening Dagbesteding en kortdurend verblijf Dagbesteding en kortdurend verblijf Inhoud Zelfstandig leven en meedoen 5 Ondersteuning vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) Aanvragen

Nadere informatie

AWBZ-zorg aanvragen, hoe regelt u dat?

AWBZ-zorg aanvragen, hoe regelt u dat? AWBZ-zorg aanvragen, hoe regelt u dat? AWBZ: zorg bij ziekte, handicap of ouderdom Als u zorg wilt die wordt betaald uit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ), onderzoekt het Centrum indicatiestelling

Nadere informatie

Wet langdurige zorg (Wlz) 2015

Wet langdurige zorg (Wlz) 2015 Wet langdurige zorg (Wlz) 2015 Langdurige zorg thuis (VPT/MPT) Het CZ zorgkantoor wijst u de weg Voor wie is deze brochure? Deze brochure is voor mensen die een indicatie hebben voor zorg uit de Wet langdurige

Nadere informatie

Toelichting bij meldingsformulier Wmo

Toelichting bij meldingsformulier Wmo Algemeen Wel of niet invullen Het is belangrijk dat u het aanvraagformulier zo volledig mogelijk invult. Uw aanvraag kan dan sneller worden verwerkt. Vooral de juistheid van uw persoonlijke gegevens (vraag

Nadere informatie

Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) Hulp in het huishouden. Kiezen voor een persoonsgebonden budget of zorg in natura? www.deventer.

Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) Hulp in het huishouden. Kiezen voor een persoonsgebonden budget of zorg in natura? www.deventer. Wmo broch. 16-02-2010 10:10 Pagina 1 Hulp in het huishouden Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) Kiezen voor een persoonsgebonden budget of zorg in natura? www.deventer.nl Wmo broch. 16-02-2010 10:10

Nadere informatie

De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) januari 2017

De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) januari 2017 De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) januari 2017 Wat als u ondersteuning nodig heeft? Het lukt thuis niet meer zonder ondersteuning en ik kom bijna niet meer de deur uit Wat kunt u doen om dit

Nadere informatie

Wet maatschappelijke ondersteuning. Zorg goed voor elkaar. Informatie over ondersteuning voor u of uw naaste

Wet maatschappelijke ondersteuning. Zorg goed voor elkaar. Informatie over ondersteuning voor u of uw naaste Wet maatschappelijke ondersteuning Zorg goed voor elkaar Informatie over ondersteuning voor u of uw naaste Heeft u onder steuning nodig? U heeft hulp nodig Wat kunt u zelf? Wie kan u helpen? Familie, vrienden,

Nadere informatie

Kiezen voor zorg in natura (zin) of een persoonsgebonden budget (pgb) voor ondersteuning op grond van de Wmo

Kiezen voor zorg in natura (zin) of een persoonsgebonden budget (pgb) voor ondersteuning op grond van de Wmo Kiezen voor zorg in natura (zin) of een persoonsgebonden budget (pgb) voor ondersteuning op grond van de Wmo Zorg in natura of een persoonsgebonden budget? U krijgt ondersteuning op grond van de Wet maatschappelijke

Nadere informatie

Hebt u langdurige zorg nodig? CZ zorgkantoor wijst u de weg

Hebt u langdurige zorg nodig? CZ zorgkantoor wijst u de weg Hebt u langdurige zorg nodig? CZ zorgkantoor wijst u de weg Check www.ciz.nl of bel met het CIZ op 088 789 10 00 om te kijken of u zorg kunt krijgen die vergoed wordt vanuit de Wlz. Hoe komt u in aanmerking

Nadere informatie

Eigen bijdrage Zorg zonder Verblijf en Wmo INFORMATIE 2010

Eigen bijdrage Zorg zonder Verblijf en Wmo INFORMATIE 2010 Eigen bijdrage Zorg zonder Verblijf en Wmo INFORMATIE 2010 CAK Het Centraal Administratie Kantoor (CAK) berekent en incasseert de eigen bijdragen voor de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) en

Nadere informatie

Wlz-zorg: Zelf regelen of laten regelen?

Wlz-zorg: Zelf regelen of laten regelen? Wlz-zorg: Zelf regelen of laten regelen? Voorwoord In deze folder wordt in het kort uitgelegd hoe u uw Wlz-zorg kunt regelen. Als u recht heeft op Wlz-zorg, kunt u kiezen hoe u die zorg wilt regelen.

Nadere informatie

De zorg na uw ziekenhuisopname

De zorg na uw ziekenhuisopname De zorg na uw ziekenhuisopname Universitair Medisch Centrum Groningen U ontvangt deze folder omdat u na het ontslag uit het ziekenhuis mogelijk nog hulp of zorg nodig heeft. U heeft bijvoorbeeld behoefte

Nadere informatie

Ondersteuning bij zelfstandig leven en wonen. Zo werkt het in Best. Ondersteuning bij zelfstandig leven en wonen Zo werkt het in Best 1

Ondersteuning bij zelfstandig leven en wonen. Zo werkt het in Best. Ondersteuning bij zelfstandig leven en wonen Zo werkt het in Best 1 Ondersteuning bij zelfstandig leven en wonen Zo werkt het in Best Ondersteuning bij zelfstandig leven en wonen Zo werkt het in Best 1 Zelfstandig leven en wonen Heeft u ondersteuning nodig? Zo werkt het

Nadere informatie

Meedoen in de gemeente IJsselstein

Meedoen in de gemeente IJsselstein Meedoen in de gemeente IJsselstein Meedoen in de gemeente IJsselstein Iedereen moet mee kunnen doen in de samenleving, dat is het doel van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Hiermee wordt bedoeld:

Nadere informatie

Het Wmo-loket PERSOONSGEBONDEN BUDGET Hulp bij het huishouden

Het Wmo-loket PERSOONSGEBONDEN BUDGET Hulp bij het huishouden 2 informatie voor bedrijven editie 2009 Informatie en adressen: Wmo-loket Gevestigd in het gemeentehuis van Smallingerland, Gauke Boelensstraat 2 9203 RM Drachten Postadres: postbus 10.000, 9200 HA Drachten

Nadere informatie

Ik heb een indicatiebesluit, wat nu?

Ik heb een indicatiebesluit, wat nu? Ik heb een indicatiebesluit, wat nu? CZ zorgkantoren wijst u de weg versie 2, april Zelf zorg inkopen met een budget 2013 1 Inhoudsopgave 1 Ontvangen van het indicatiebesluit 4 2 Ontvangen van het pgb

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Goed geregeld. Informatie over hulp en zorg na ontslag uit Tergooi

Patiënteninformatie. Goed geregeld. Informatie over hulp en zorg na ontslag uit Tergooi Patiënteninformatie Goed geregeld Informatie over hulp en zorg na ontslag uit Tergooi Inhoudsopgave Pagina Algemeen 4 Wat is gebruikelijke zorg? 4 Overige mogelijkheden om zelf zorg te regelen 5 Wanneer

Nadere informatie

Zorg, begeleiding, werk en inkomen. Hulp bij het Huishouden

Zorg, begeleiding, werk en inkomen. Hulp bij het Huishouden Zorg, begeleiding, werk en inkomen Hulp bij het Huishouden Wmo, Hulp bij het Huishouden Toch hulp nodig via de gemeente? Heeft u geprobeerd om zelf hulp te regelen maar lukt het niet om uw probleem zelf

Nadere informatie

Administratie- en advieskantoor voor mensen met het Persoons Gebonden Budget (PGB).

Administratie- en advieskantoor voor mensen met het Persoons Gebonden Budget (PGB). Roomweg 157 a 7523 BM Enschede www.uwbudget.nl T: 053-4316765 06-52554807 (nood) E: info@uwbudget.nl PGB-SERVICE UW BUDGET U W P A R T N E R V O O R H E T P G B Administratie- en advieskantoor voor mensen

Nadere informatie

Wet maatschappelijke ondersteuning. Pgb voor volwassenen. Informatie over het persoonsgebonden budget voor volwassenen

Wet maatschappelijke ondersteuning. Pgb voor volwassenen. Informatie over het persoonsgebonden budget voor volwassenen Wet maatschappelijke ondersteuning Pgb voor volwassenen Informatie over het persoonsgebonden budget voor volwassenen Heeft u onder steuning nodig? U heeft hulp nodig Wat kunt u zelf? Wie kan u helpen?

Nadere informatie

Informatie 2019 over de Wmo. Wet maatschappelijke ondersteuning

Informatie 2019 over de Wmo. Wet maatschappelijke ondersteuning Informatie 2019 over de Wmo Wet maatschappelijke ondersteuning 1 Wmo, wet maatschappelijke ondersteuning U heeft aan de gemeente hulp gevraagd zodat u zelfstandig kunt blijven wonen en/of mee kunt doen

Nadere informatie

De zorg na uw ziekenhuisopname

De zorg na uw ziekenhuisopname De zorg na uw ziekenhuisopname Universitair Medisch Centrum Groningen U ontvangt deze folder omdat u na het ontslag uit het ziekenhuis mogelijk nog hulp of zorg nodig heeft. U heeft bijvoorbeeld behoefte

Nadere informatie

wmo wijzer hulp en ondersteuning thuis

wmo wijzer hulp en ondersteuning thuis wmo wijzer hulp en ondersteuning thuis Inleiding Hulp en ondersteuning thuis Zorgvoorzieningen vallen deels onder de Wmo (gemeente) maar soms ook onder de AWBZ of uw zorgverzekering. Dit maakt het lastig

Nadere informatie

Nieuwe Wmo: dagbesteding en individuele begeleiding

Nieuwe Wmo: dagbesteding en individuele begeleiding Nieuwe Wmo: dagbesteding en individuele begeleiding Wat verandert er in 2015? Veel mensen die niet meer alles zelf kunnen, lukt het prima om hun leven te organiseren met hulp van familie of buren. Maar

Nadere informatie

INFORMATIE 2011. Eigen bijdrage Zorg met Verblijf

INFORMATIE 2011. Eigen bijdrage Zorg met Verblijf INFORMATIE 2011 Eigen bijdrage Zorg met Verblijf Voor wie is deze folder? Woont u in een zorginstelling? Bijvoorbeeld in een verzorgingshuis, een psychiatrische inrichting of een andere instelling waar

Nadere informatie

Individuele voorzieningen van de Wet maatschappelijke ondersteuning

Individuele voorzieningen van de Wet maatschappelijke ondersteuning Meedoen in Zoetermeer Individuele voorzieningen van de Wet maatschappelijke ondersteuning 24420 Folder WMO-Algemeen_5_DRUK.indd 1 27-08-13 09:23 24420 Folder WMO-Algemeen_5_DRUK.indd 2 27-08-13 09:23 In

Nadere informatie

Een Persoonsgebonden Budget bij de zorgverzekeraar

Een Persoonsgebonden Budget bij de zorgverzekeraar Een Persoonsgebonden Budget bij de zorgverzekeraar Jouw Persoonsgebonden Budget (PGB) verpleging en verzorging Wat verandert er in 2015? De overheid wil de langdurige zorg toegankelijk, goed en betaalbaar

Nadere informatie

Het Wmo-loket. editie Informatie en adressen:

Het Wmo-loket. editie Informatie en adressen: 2 editie 2010 Informatie en adressen: Wmo-loket Gevestigd in het gemeentehuis van Smallingerland, Gauke Boelensstraat 2 9203 RM Drachten Postadres: postbus 10.000, 9200 HA Drachten Telefoon: (0512) 581234

Nadere informatie

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. Nazorg na ontslag uit het Refaja ziekenhuis

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. Nazorg na ontslag uit het Refaja ziekenhuis Nazorg na ontslag uit het Refaja ziekenhuis NAZORG NA ONTSLAG UIT HET REFAJA ZIEKENHUIS INLEIDING U ontvangt deze folder omdat u na het ontslag uit het ziekenhuis mogelijk nog hulp of zorg nodig heeft.

Nadere informatie

Wmo maatwerkvoorziening. Individuele begeleiding

Wmo maatwerkvoorziening. Individuele begeleiding Wmo maatwerkvoorziening Individuele begeleiding Individuele begeleiding Inhoud Zelfstandig leven en meedoen 4 Ondersteuning vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) Aanvragen 7 Hoe meld ik me

Nadere informatie

Hebt u langdurige zorg nodig? CZ zorgkantoor wijst u de weg

Hebt u langdurige zorg nodig? CZ zorgkantoor wijst u de weg Hebt u langdurige zorg nodig? CZ zorgkantoor wijst u de weg Langdurige zorg nodig? De keuze is aan u! Hebt u blijvend, veel en vaak zorg nodig? En 24 uur per dag toezicht of zorg in de nabijheid nodig?

Nadere informatie

Persoonsgebonden budget (pgb)

Persoonsgebonden budget (pgb) Persoonsgebonden budget (pgb) Welkomstwoord door Jocko Rensen, wethouder Wmo Toelichting persoonsgebonden budget Wmo door Aagje Meijer, projectleider 2 Wmo en pgb Algemene informatie veranderingen Inzoomen

Nadere informatie

WMO. De wet maatschappelijke ondersteuning Individuele voorzieningen UNIT WMO

WMO. De wet maatschappelijke ondersteuning Individuele voorzieningen UNIT WMO WMO De wet maatschappelijke ondersteuning Individuele voorzieningen UNIT WMO 1 WMO De wet maatschappelijke ondersteuning Individuele voorzieningen De Wet maatschappelijke ondersteuning, kortweg de Wmo,

Nadere informatie

WMO/HULP BIJ HET HUISHOUDEN (Gemeenten Lisse, Noordwijk, Noordwijkerhout en Teylingen)

WMO/HULP BIJ HET HUISHOUDEN (Gemeenten Lisse, Noordwijk, Noordwijkerhout en Teylingen) ALGEMENE INFORMATIE WMO/HULP BIJ HET HUISHOUDEN (Gemeenten Lisse, Noordwijk, Noordwijkerhout en Teylingen) Algemene toelichting Hebt u een beperking, een chronisch psychisch- of psychosociaal probleem

Nadere informatie

Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) Ondersteuning voor mensen die beperkingen ondervinden in het dagelijks leven

Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) Ondersteuning voor mensen die beperkingen ondervinden in het dagelijks leven Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) Ondersteuning voor mensen die beperkingen ondervinden in het dagelijks leven Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) De gemeente stimuleert inwoners om langer

Nadere informatie

Informatiefolder. Persoonsgebonden budget

Informatiefolder. Persoonsgebonden budget Informatiefolder Persoonsgebonden budget Juni 2015 1 1 Vanaf 1 januari 2015 regelt de gemeente de hulp die mensen nodig hebben om zelfstandig te kunnen leven. De hulp kan bestaan uit diensten, hulpmiddelen,

Nadere informatie

Hebt u langdurige zorg nodig? CZ zorgkantoor wijst u de weg

Hebt u langdurige zorg nodig? CZ zorgkantoor wijst u de weg Hebt u langdurige zorg nodig? CZ zorgkantoor wijst u de weg Check www.ciz.nl of bel met het CIZ op 088 789 10 00 om te kijken of u zorg kunt krijgen die vergoed wordt vanuit de Wlz. Inhoudsopgave Hoe komt

Nadere informatie

Brochure Modulair Pakket Thuis

Brochure Modulair Pakket Thuis Brochure Modulair Pakket Thuis Met het MPT kunt u de zorg van één of meer Wlz-aanbieders thuis krijgen. U kunt er bij MPT ook voor kiezen om bepaalde zorgvormen in natura van een Wlz-zorgaanbieder te ontvangen

Nadere informatie

Heeft u langdurige zorg nodig?

Heeft u langdurige zorg nodig? Heeft u langdurige zorg nodig? U leest in deze folder hoe wij u op weg helpen 2017-1 - Datum uitgifte: januari 2017-2 - U heeft langdurige zorg nodig Als u niet langer met ondersteuning van mensen uit

Nadere informatie

Hulp bij het huishouden

Hulp bij het huishouden Hulp bij het huishouden Hulp bij het huishouden Kost het u vanwege beperkingen door ziekte, handicap of ouderdom steeds meer moeite om uw woning schoon te maken? Dan kunt u bij de gemeente via de Wet maatschappelijke

Nadere informatie

Mevrouw Van der Heuvel heeft haar PGB goed geregeld. En jij? Lees op defriesland.nl/pgb hoe PGB bij De Friesland voor u wordt geregeld

Mevrouw Van der Heuvel heeft haar PGB goed geregeld. En jij? Lees op defriesland.nl/pgb hoe PGB bij De Friesland voor u wordt geregeld Mevrouw Van der Heuvel heeft haar PGB goed geregeld. En jij? Lees op defriesland.nl/pgb hoe PGB bij De Friesland voor u wordt geregeld Hoe wordt uw Persoonsgebonden Budget (PGB) geregeld? Een persoonsgebonden

Nadere informatie

Hebt u langdurige zorg nodig? CZ zorgkantoor regelt uw langdurige zorg

Hebt u langdurige zorg nodig? CZ zorgkantoor regelt uw langdurige zorg Hebt u langdurige zorg nodig? CZ zorgkantoor regelt uw langdurige zorg Langdurige zorg nodig? De keuze is aan u! Hebt u blijvend, veel en vaak zorg nodig? En 24 uur per dag toezicht of zorg in de nabijheid

Nadere informatie

Persoonsgebonden budget. Hoe werkt dit? www.cjgapeldoorn.nl

Persoonsgebonden budget. Hoe werkt dit? www.cjgapeldoorn.nl Persoonsgebonden budget Hoe werkt dit? Heb je een ondersteuningsvraag voor je kind? Dan gaat een medewerker van het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) met je in gesprek. Daarbij kijken we vooral naar wat

Nadere informatie

Een Persoonsgebonden Budget (PGB) in de Zorgverzekeringswet

Een Persoonsgebonden Budget (PGB) in de Zorgverzekeringswet Een Persoonsgebonden Budget (PGB) in de Zorgverzekeringswet Hoe wordt jouw Persoonsgebonden Budget (PGB) geregeld? In deze folder lees je hoe het PGB voor verpleging en verzorging (PGB vv) bij Kiemer Zorgverzekeraar

Nadere informatie

WMO. Zelf regelen of uitbesteden? UNIT WMO. Kiezen tussen zorg in natura of een persoonsgebonden budget (pgb).

WMO. Zelf regelen of uitbesteden? UNIT WMO. Kiezen tussen zorg in natura of een persoonsgebonden budget (pgb). WMO Zelf regelen of uitbesteden? Kiezen tussen zorg in natura of een persoonsgebonden budget (pgb). UNIT WMO 6 2 Komt u via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) in aanmerking voor huishoudelijke

Nadere informatie

Informatiefolder persoonsgebonden budget (PGB)

Informatiefolder persoonsgebonden budget (PGB) Informatiefolder persoonsgebonden budget (PGB) Wat is het verschil tussen zorg in natura (ZIN) en een PGB? Heeft u zorg vanuit de Wmo of Jeugdwet nodig? Dan kunt u kiezen voor een zorgaanbieder die is

Nadere informatie

PERSOONSGEBONDEN BUDGET (PGB) Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)

PERSOONSGEBONDEN BUDGET (PGB) Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) PERSOONSGEBONDEN BUDGET (PGB) Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) 1 Inhoudsopgave Bladzijde 1. Algemeen 3 2. Pgb algemeen 4 3. Hulp bij het huishouden 5 4. Hulpmiddelen 9 5. Woningaanpassingen 11

Nadere informatie

Hulp bij huishouden met een PGB

Hulp bij huishouden met een PGB Hulp bij huishouden met een PGB Na uitgebreid onderzoek hebben wij vastgesteld dat u een probleem heeft met het uitvoeren van een aantal huishoudelijke taken. U bent niet in staat uw probleem zelf of met

Nadere informatie

Mantelzorgcompliment mogelijk gewijzigd per 1 januari 2015

Mantelzorgcompliment mogelijk gewijzigd per 1 januari 2015 Mantelzorgcompliment Van het SVB ( Sociale verzekeringsbank) Mantelzorgcompliment mogelijk gewijzigd per 1 januari 2015 24-07-2013 De staatssecretaris van VWS heeft in een brief aan de Tweede Kamer voorgesteld

Nadere informatie

Eigen bijdrage Zorg zonder Verblijf en Wmo 2013. Zorg thuis

Eigen bijdrage Zorg zonder Verblijf en Wmo 2013. Zorg thuis Eigen bijdrage Zorg zonder Verblijf en Wmo 2013 Zorg thuis Ontvangt u zorg thuis zoals verpleging of begeleiding? Dit heet Zorg zonder Verblijf. Heeft u hulp bij het huishouden of een voorziening of hulpmiddel,

Nadere informatie

Rob heeft zijn PGB goed geregeld. En jij? Lees op defriesland.nl/pgb hoe PGB bij De Friesland voor u wordt geregeld

Rob heeft zijn PGB goed geregeld. En jij? Lees op defriesland.nl/pgb hoe PGB bij De Friesland voor u wordt geregeld 2017 Rob heeft zijn PGB goed geregeld. En jij? Lees op defriesland.nl/pgb hoe PGB bij De Friesland voor u wordt geregeld Hoe wordt uw Persoonsgebonden Budget (PGB) geregeld? -2 - Een Persoonsgebonden Budget

Nadere informatie

Eigen bijdrage Wmo 2009. Informatie

Eigen bijdrage Wmo 2009. Informatie Eigen bijdrage Wmo 2009 Informatie CAK Het CAK berekent en incasseert de eigen bijdragen voor de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) en de Wmo en is verantwoordelijk voor de financiering van AWBZ-instellingen.

Nadere informatie

De Wmo. en Persoonlijke Ondersteuning. januari 2013

De Wmo. en Persoonlijke Ondersteuning. januari 2013 De Wmo en Persoonlijke Ondersteuning januari 2013 De Wmo en Persoonlijke Ondersteuning De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) De gemeente vindt het belangrijk dat inwoners zo lang mogelijk in hun

Nadere informatie