1. Interplay: De huidige wetenschap bespreken. Wat weten we eigenlijk, en wat niet.

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "1. Interplay: De huidige wetenschap bespreken. Wat weten we eigenlijk, en wat niet."

Transcriptie

1 Module Korte beschrijving Leerdoelen Werkvorm Worldview De voordelen ervaren van spirituele activiteiten als yoga en meditatie. Het contact met de natuur verdiepen en verrijken. Creativiteit ontwikkelen. Aan veranderingen willen werken. Dagelijks verslag maken. 1. Holistic worldview 2. Reconnecting with nature 3. Transformation of Consciousness Bewust worden hoe jouw cultuur, je opvoeding en je persoonlijke ervaringen jouw visie op de wereld beïnvloeden. Gevoel en visie van oneness overbrengen. Diep verbinden met de natuur. Een innerlijk contact ontwikkelen met de natuur. Dromen laten ontwaken In contact komen met de diepere missie en doelen Introduceren van nieuwe inzichten met betrekking tot holistische wereldbeelden. Een brug weten te bouwen tussen holistische zienswijze en reguliere zienswijze. Een eigen manier ontwikkelen om tot diep bewustzijn te komen. Intense natuurbeleving ontwikkelen. De relatie begrijpen tussen de intense natuurbeleving en iedere discussie over duurzaamheid. Acties ontwikkelen om de natuur te waarderen en herstellen. Bewust worden dat we allen een individu zijn en tevens verbonden met alles wat leeft op aarde en in het universum. De diepere doelen en passie in je eigen leven onderzoeken. 1. Interplay: De huidige wetenschap bespreken. Wat weten we eigenlijk, en wat niet. 1. Natuur wandeling 2. Mindfullness 3. Excursie voedselbos 4. Deep ecology 1. Lezing 2. Video van Pacha Mama foundation 3. Drie luik sociaal betrokken spiritualiteit

2 4. Personal Health and Planetary Health Als we de aarde gezonder maken, dan werken we tevens aan onze eigen gezondheid. Gezondheid is niet alleen het vermijden van ziekte. Gezondheid hangt samen met de manieren waarop je leeft werkt en woont. Een holistische kijk op jezelf ontwikkelen. De relatie kunnen zien tussen herstel van de natuur en de gezondheid van mensen (en dus ook jezelf) De wijsheid van traditionele holistische geneeskunst onderkennen en dit weten te balanceren met moderne westerse geneeskunst. 1. Lezing 2. Praktische oefeningen 3. Zelfreflectie 5. Socially Engaged Spirituality Spiritualiteit zonder verandering op sociaal vlak is lam en sociale veranderingen zonder spiritualiteit is blind. Relatie leggen tussen je eigen spirituele pad en innerlijke groei en de gezamenlijke transformatie. Creative samenwerking faciliteren tussen spirituele groepen en/of je eigen spiritualiteit en groepen die veranderingen willen bewerkstelligen. 1. Open space; ontwikkelen duurzaamheids-educatie of transitie activiteiten. 2. Speeddaten met ecovillages en andere transitie organisaties.

3 Module Korte beschrijving Leerdoelen Werkvorm Social Creeer een gezamenlijke visie voor een collectief project. Versterk je eigen leiderschapskwaliteiten. Maak besluiten die iedereen kan accepteren en ondersteunen. Zie conflicten en verscheidenheid als een uitnodiging voor groei. Creëer vieringen en intense rituelen met elkaar. 6. Building community &Embracing Diversity 7. Communication Skills, conflict facilitation and decision making Sterke gemeenschappen groeien vanuit sterke individuen. In een gemeenschap is een sociale structuur nodig en verschillende technieken om te verzekeren dat iedereen op eigen unieke wijze kan bijdragen aan de visie en missie. Er zijn meerdere manieren om besluiten te nemen binnen een groep. Belangrijk daarin is dat iedere deelnemer daarin gezien en gehoord wordt, en dat er zonder geweld omgegaan wordt met conflicten. Tap in de kracht voor sociale verandering wat in een ecodorp of eco gemeenschap besloten ligt. Ontwikkel vaardigheden om een gezamenlijk een ecodorp te ontwikkelen en om deze samen met anderen op te zetten, inclusief besluitvormings- vaardigheden en conflicthantering. Omarm verscheidenheid. Verschillende manieren van besluitvorming onderzoeken. Mee doen aan een besluitvormingsproces. Een besluitvormings proces faciliteren. Op basis van principes van geweldloze communicatie een conflict kunnen bespreken. 1. Clantime; delen en analyseren van onze observaties over wat er gaande is in de groep. 2. Excursies naar andere ecodorpen. 3. Geschiedenis en organisatie van Olst uitleggen. 4. Vragen stellen aan ecodorp pioniers. 1. Werken met sharings Iedere deelnemer krijgt de kans een sharing en/of check in- en outs te faciliteren. 2. Organiseren van activiteiten tijdens een ecovillagebezoek volgens sociocratische structuur. 3. De taken binnen de EDEzelf organiseren en daarmee communicatie vaardigheden oefenen.

4 8. Leaderschip and empowerment In veel organisaties groeit autoriteit niet natuurlijk in samenspraak met talenten en individuele wijsheid. Het wordt meestal bepaald door rangen en privileges. Hoe breek je door deze grenzen heen? Het verschil begrijpen tussen onderdrukte kracht en creatieve kracht. Leren hoe je jezelf en anderen kunt versterken. Het integreren van nieuwe leiderschapskwaliteiten. 1. Visualiseer verschillende rangen binnen de groep. Bijvoorbeeld in een rij gaan staan op leeftijd. 2. Oefen verschillende leiderschapkwaliteiten. 3. Wissel succesverhalen uit met elkaar. 9. Art, Ritual, social transformation Kunst is niet alleen voor artiesten. Het is een manier om schoonheid en plezier toe te voegen aan alles wat we doen. Vieringen in een gemeenschap zorgen voor sociale binding. Ontdek kunst als een medium voor persoonlijke groei, heling, en transformatie. Ontwerp en organiseer een (gemeenschappelijke) viering. Maak een individueel kunstobject en een gezamenlijk kunstobject. 1. Interplay 2. Een feest samen organiseren 3. Samen liederen/verhalen uitwisselen en zingen 10. Education, personal networks and activism Ieder van ons kan er voor kiezen deel uit te maken van de oplossing in plaats van deel uit te maken van het probleem. In het werken voor een duurzame toekomst kunnen we profiteren van ondersteuning van (internationale) netwerken. Vergaar het inzicht hoe generaties elkaar beïnvloeden en in contact staan met elkaar. Ervaar de verbondenheid met elkaar en met de aarde. Hoe ga je om met ruimte voor jezelf/privé en ruimte voor het publiek? Hoe ga je om met educatie, netwerken, uitwisselen, etc? 1. In subgroepjes ontwerp je een lokale economie met producten uit de oorspronkelijke woonplaats van iedere deelnemer. 2. Uitwisselen van ervaring met mensen die (lang) in een ecodorp hebben geleefd. 3. Bezoek ecodorpen.

5 Module Korte beschrijving Leerdoelen Werkvorm Economie Herken dominante patronen en activeer zaken waarmee je een verandering kunt beïnvloeden. Ontwerp elementen voor een gevarieerde veerkrachtige lokale economie. Ontwerp en gebruik valuta systemen passend bij lokale contexten. Verbind persoonlijke activiteiten aan een verdienmodel. Identificeer sociaal verantwoordelijke lokale legale structuren en financiële strategieën. 11. Shifting the global economy to sustainability 12. Right livelhood Veel producten zijn gemaakt uit verschillende bronnen over de hele wereld en worden over de hele wereld verhandeld. Dat heeft veel nadelige consequenties voor. Hoe verander je de markt van globaal naar duurzaam en lokaal? Maakt welvaart gelukkiger? Welke duurzame keuzes maak je zelf in het levensonderhoud? Hoe verhoudt dit zich tot het welzijn van de aarde? Begrijpen hoe de globale economie valuta werkt. De consequenties van de globale economie voor mensen en ecoystemen begrijpen. De ontwikkeling van de huidige (globale) economie begrijpen. Veranderingen die gemaakt kunnen worden om de economie duurzamer te maken. Verbinden van eigen waardes met economische keuzes in het levensonderhoud. Een diepe verbinding maken met onze levensdoelen in relatie met de gezondheid en het welzijn van de aarde. 1. Een ecologische footprint uitwerken 2. Een biografie maken van de oorspronkelijke bronnen van een product. 3. Uitwerken van hetzelfde product hoe het zou kunnen worden gemaakt, als je binnen de ecologische footprint zou blijven. 4. Duurzame route door Deventer volgen. 1. Een lijst maken met tien dingen die de kwaliteit van leven en welzijn vergroot. 2. Lezing over alternatieve manieren van leven in een gemeenschap, dorp of stad.

6 13. Local Economies Ecodorpen gebruiken vaak een mix van vrijwillige diensten en betaalde diensten en goederen. Veel diensten en goederen worden betaald volgens bepaalde ruilsystemen. Des te meer zelfvoorzienend een ecodorp is, des te onafhankelijker het kan zijn. Begrijpen van concepten van sociale bedrijven. Voorbeelden geven van (zelfvoorzienende) activiteiten van duurzame (ecodorp)bedrijven. Verkennen van de verschillende ondernemingsvormen en financieringsmodellen binnen een ecodorp. Ideeën opdoen voor ecodorp ondernemingen. 1. De groep verdelen in inwoners van het platteland, inwoners vanuit de provincie en inwoners vanuit de steden. 2. Analyseren welke goederen nodig zijn vanuit het platteland, provincie en de stad. En welke goederen afgezet kunnen worden vanuit het ecodorp naar deze drie groepen. 3. De stroom goederen en diensten van een bestaand ecodorp analyseren. 14. Community Banks and Currencies Ecodorpen zijn vaak deels gefinancieerd met hulp van geld van dorpsleden en hun kennissen/familie. Begrijpen wat geld is en hoe het werkt. Bestuderen van voorbeelden van ecodorpen hoe deze lokale economieën hebben ontwikkeld. 1. LETS game 2. Hand s on sessie om een eigen valuta systeem te ontwikkelen. 3. Fundraising methodes oefenen. 15. Legal and Financial Issues Op welke manier heeft het ecodorp wettelijk de gemeenschappelijke eigendommen en ondernemingen geregeld? Hoe gaat het ecodorp om met inkomsten en uitgaven? Kennis ontwikkelen en vertrouwd raken in de verschillende wetten, juridische en financiële opties voor ecodorpen en ecodorp ondernemingen. Oefenen met haalbaarheidstudies en ondernemingsplannen. 1. Deelnemers brengen hun eigen projecten in, in kleinere groepen, en bespreken de financiële en juridische aspecten van het project. 2. Lezing over de financiële en juridische structuur van Sieben Linden. 3. Een financieel overzicht opnemen in uitwerking stage opdracht.

7 Module Korte beschrijving Leerdoelen Werkvorm Ecological Maak een ontwerp waarbij de wereldvisie, sociale, ecologische en economische systemen zijn geïntegreerd. Ontwerp een lokaal voedselproductie systeem of CSA. Ontwerp duurzame systemen voor energie, water en mobiliteit. Meet en ontwerp voor neutrale ecologische foodprints. Herbouw of herstel natuur en ecologische gebouwen, zowel in de stad als platteland. 16. Green building & retrofitting Hoe kun je duurzaam bouwen en/of constructies realiseren? Denk aan plaats, plek, natuurlijke aspecten van zo n plek als klimaat en bodem, ontwerpen voor comfort, ontwerp naar budget, vormen van huizen, functies binnen huizen, gezondheid, duurzame systemen voor energie, water etc. Evalueer op objectieve wijze de problemen inherent aan de moderne bouw en constructie technieken. Vertrouwd raken met alternatieve duurzame bouw en constructie technieken. Bewust worden van de keuze aan duurzame regionale materialen. Onderzoek opties om niet duurzame ontwerpen verduurzamen. Herstellen en opnieuw bewoonbaar maken vervallen gebouwen. 1. Maak een plan voor een ecodorp, ecogebouw of ecoproject. 2. Maak een plan voor de groenstrook van aardehuizen Olst. 3. Help mee bij de bouw van een duurzaam gebouw, zoals strobalen bouw. 4. Bekijk recycle systemen en onderzoek mogelijkheden voor beter recyclen.

8 17. Local foods; nutrient cycles Wat zijn de echte kosten van voedselproductie? Zelfvoorzienend en ecologisch voedsel verbouwen. Bewust worden van de voordelen van kweken en distribueren en consumeren van lokaal geproduceerd voedsel. Ontwerp een voedselproductie schema voor een ecodorp. Probeer en ervaar verschillende manieren uit van ecologische voedselproductie en opslag. 1. Ontwerp een voedselproductie systeem binnen de groenstrook in Olst. 2. Verwerk een compostsysteem in het ontwerp van groenstrook in Olst. 3. Werk met mulchen in de groenstrook in Olst. 4. Verwerk eetbare planten in ontwerp groenstrook in Olst 5. Maak een kippentractor of een ander systeem voor ziekte- en plagenbestrijding. 6. Ontwerp een rotatie systeem voor planten. 7. Verwerk kruiden in een smoothie en jam. 18. Water, energy and infrastructure Welke toegepaste technieken zijn er op het gebied van duurzame energie, water en mobiliteit, wegen, infrastructuur en communicatie. Hoe ga je om met afvalwater? Hoe kun je huishoudelijk afvalwater recyclen? De waterkringloop begrijpen. De energiebehoefte voor mensen en individuele huishoudens evalueren. De mogelijkheden van hernieuwbare energie leren kennen. Mogelijkheden voor duurzame mobiliteit onderzoeken. Duurzame technologische oplossingen voor water, energie en mobiliteit voor woningen kunnen beschrijven. 1. Bekijk tijdens een excursie een zonnepaneel/werking van de zonnecellen. 2. Bekijk tijdens een excursie ontwerpen van een regenwateropvang systeem, een grijs- en zwartwater systeem, een moeras, kikkerpoel of zwemwater. 3. Meet de ecologische voetprint van het watergebruik.

9 19. Restoring Nature, Urban rgeneration and rebuilding after disasters Met meer dan 50 procent van alle inwoners op aarde die momenteel in de stad leven, moeten we duurzame oplossingen creëren voor steden. Transitie Towns is een beweging die zich inzet tegen de gevolgen van Piekolie en klimaat veranderingen. Praktische toepassingen kennen om natuur te herstellen en in balans te brengen. Ontwerp vanuit principes voor duurzame en veerkrachtige ontwerpen. Succesvol managen van schaarse bronnen en materialen Maak kennis met activiteiten vanuit Transitie Towns. (lezing en speeddaten) 9. 2.Onderzoek voor jezelf mogelijkheden om mee te doen aan Transitie Town activiteiten of bedenk activiteiten die jezelf daarin zou kunnen ontwikkelen. (open space) 20. Whole sytems Approach to Design Wat maakt een ecodorp nu een ecodorp? In het ontwerp bekijk je de volgende facetten; Historie van andere ecodorpen, observatie van de plek/plaats, ontwerpeisen, hoe ga je het ontwerp presenteren/communiceren met anderen/, infrastructuren, ecologische systemen en aspecten,, sociale aspecten, economische aspecten, spirituele aspecten, projectmanagement, het maken van een plan. Presenteer een uitgebreid holistisch ontwerp, waarin een synergie is gerealiseerd tussen spiritueel, sociaal, economisch en ecologische aspecten binnen het ontwerp. Laat binnen het ontwerp zien hoe je zorgt voor de huidige en toekomstige bewoners. Leg de technische systemen uit binnen het ontwerp. Leg uit hoe je samen met je teamgenoten gewerkt hebt aan het ontwerp. Vertel daarbij welke communicatietechnieken en ontwerpmethodes je hebt gebruikt. 10. Maak een ontwerp voor de groenstrook van aardehuizen Olst. Verwerk daarbij de volgende onderdelen; 11. Analyse van de plek, gebruikerswensen, overlay methode waarbij verschillende lagen worden uitgediept voor het ontwerp, schetsen maken voor het ontwerp voor deelfuncties binnen het ontwerp, alle deelfuncties samenvoegen tot 1 ontwerp.

BASISCOMPETENTIES VOOR FACILITATOREN

BASISCOMPETENTIES VOOR FACILITATOREN BASISCOMPETENTIES VOOR FACILITATOREN ACHTERGROND De International Association of Facilitators (IAF) is een internationale organisatie met als doel om de kunst en de praktijk van het professioneel faciliteren

Nadere informatie

Workshop Sterke punten ontwikkelen. Maak er (jouw) werk van. 24 september 2013

Workshop Sterke punten ontwikkelen. Maak er (jouw) werk van. 24 september 2013 Workshop Sterke punten ontwikkelen Maak er (jouw) werk van 24 september 2013 Je Sterke Punten zijn niet die dingen waar je goed in bent je zwakke punten zijn niet de dingen waar je slecht in bent Geloof

Nadere informatie

Leerdoelen en kerndoelen

Leerdoelen en kerndoelen Leerdoelen en kerndoelen De leerdoelen in de leerlijn vallen in het leerdomein Oriëntatie op jezelf en de wereld. Naast de gebruikelijke natuur en milieukerndoelen (kerndoelen 39, 40 en 41) zijn ook de

Nadere informatie

Nieuw Rijsenburg. Ons aanbod. Behandeldoelen

Nieuw Rijsenburg. Ons aanbod. Behandeldoelen Nieuw Rijsenburg Op de biologisch- dynamische boerderij Nieuw Rijsenburg bieden we psychiatrische zorg voor jongeren van 18 tot 28 jaar. Ons aanbod Je volgt een intensief behandelprogramma. We combineren

Nadere informatie

Schoonschip is de meest duurzame drijvende woonwijk van Europa, bestaande uit 46 drijvende huishoudens die een nieuwe standaard definieert voor

Schoonschip is de meest duurzame drijvende woonwijk van Europa, bestaande uit 46 drijvende huishoudens die een nieuwe standaard definieert voor Schoonschip is de meest duurzame drijvende woonwijk van Europa, bestaande uit 46 drijvende huishoudens die een nieuwe standaard definieert voor duurzame stedelijke ontwikkeling in Amsterdam. HET PROJECT

Nadere informatie

SOCIALE EN BURGERSCHAPSCOMPETENTIE

SOCIALE EN BURGERSCHAPSCOMPETENTIE Vlaams Verbond van het Katholiek Secundair Onderwijs Guimardstraat 1, 1040 Brussel SOCIALE EN BURGERSCHAPSCOMPETENTIE Algemene vorming op het einde van de derde graad secundair onderwijs Voor de sociale

Nadere informatie

Golf van de Rode Maan

Golf van de Rode Maan Golf van de Rode Maan Data waarin de golf van de Rode Maan valt: 11-2 t/m 23-2-2015 *29-10 t/m 10-11-2015 *16-7 t/m 28-7-2016 *2-4 t/m 14-4- 17 18-12 t/m 30-12 -2017 * 4-9- t/m 16-9-2018 * 22-5 t/m 3-6-2019

Nadere informatie

Leer Opdrachten ontwerpen voor Blended Learning

Leer Opdrachten ontwerpen voor Blended Learning Leer Opdrachten ontwerpen voor Blended Learning Helder &Wijzer Mijn opdrachten In een kort, blended programma In het kort Voor wie docenten/trainers die blended opdrachten willen leren ontwerpen en ontwikkelen

Nadere informatie

ICT als aanjager van de onderwijstransformatie

ICT als aanjager van de onderwijstransformatie ICT als aanjager van de onderwijstransformatie ICT als aanjager van de onderwijstransformatie Technologische innovatie biedt het onderwijs talloze mogelijkheden. Maar als we die mogelijkheden echt willen

Nadere informatie

Identiteitsdocument van Jenaplanschool de Sterrenwachter

Identiteitsdocument van Jenaplanschool de Sterrenwachter Identiteitsdocument van Jenaplanschool de Sterrenwachter Onze ideologie We zien iedereen als uniek en waardevol. Ieder kind heeft talenten en samen gaan we die ontdekken en ontwikkelen. Hierdoor kunnen

Nadere informatie

Lievegoed Kliniek. Ons aanbod. Behandeldoelen. Opname Je kunt bij ons terecht voor een kortdurende

Lievegoed Kliniek. Ons aanbod. Behandeldoelen. Opname Je kunt bij ons terecht voor een kortdurende Lievegoed Kliniek De kliniek staat in een rustige, groene omgeving. Er zijn verschillende mogelijkheden: groepsbehandeling en individuele behandeling, dat kan poliklinisch of in. Ook een korte opname in

Nadere informatie

Omgaan met moeilijk gedrag. CLZ studiedag 21 april 2017

Omgaan met moeilijk gedrag. CLZ studiedag 21 april 2017 Omgaan met moeilijk gedrag CLZ studiedag 21 april 2017 Kennismakingscirkel rondje Jezelf kort voorstellen functie/school Kort schetsen van een casus waarin je te maken had met grensoverschrijdend / moeilijk

Nadere informatie

Persoonlijk leiderschaps programma

Persoonlijk leiderschaps programma Persoonlijk leiderschaps programma Zet binnen acht weken grote stappen in je persoonlijke ontwikkeling en leer te werken vanuit jouw persoonlijke kracht! Ben jij een druk bezette (young) professional en

Nadere informatie

Samenwerking. Betrokkenheid

Samenwerking. Betrokkenheid De Missie Het Spectrum is een openbare school met een onderwijsaanbod van hoge kwaliteit. We bieden het kind betekenisvol onderwijs in een veilige omgeving. In een samenwerking tussen kind, ouders en school

Nadere informatie

P e r s o n a l C a r e e r P l a n

P e r s o n a l C a r e e r P l a n P e r s o n a l C a r e e r P l a n If you can dream it, you can do it. Walt Disney First comes thought; then organization of that thought, into ideas and plans; then transformation of those plans into

Nadere informatie

Ik ben pedagogisch medewerker bij TintelTuin

Ik ben pedagogisch medewerker bij TintelTuin Ik ben pedagogisch medewerker bij TintelTuin De pedagogisch medewerkers aan het woord over de pedagogische kwaliteit van TintelTuin 1 VEILIGHEID + UITDAGING = GROEI Waarom kiezen ouders kinderopvang van

Nadere informatie

Persoonlijk Ontwikkelingsplan Yosri Zijlstra

Persoonlijk Ontwikkelingsplan Yosri Zijlstra Persoonlijk Ontwikkelingsplan Yosri Zijlstra 1. Artistiek competent De kunstvakdocent kan als kunstenaar met een eigen visie artistiek werk creëren en het artistieke proces inclusief een breed scala aan

Nadere informatie

Ontwikkeling van intuïtieve kwaliteiten en zelfbewustzijn

Ontwikkeling van intuïtieve kwaliteiten en zelfbewustzijn Training Focus Ontwikkeling van intuïtieve kwaliteiten en zelfbewustzijn De Focus training legt een basis voor permanente educatie met hulp van kennis en vaardigheden met als resultaat om vanuit wijsheid

Nadere informatie

Opleiding. systemische pedagogiek. Bert Hellinger Instituut Nederland

Opleiding. systemische pedagogiek. Bert Hellinger Instituut Nederland Opleiding systemische pedagogiek Bert Hellinger Instituut Nederland Inleiding Het systemisch fenomenologisch werk met opstellingen heeft in Nederland zo langzamerhand zijn plek gekregen. De opstellingen

Nadere informatie

Programma Instrument voor hulp 1 e jaar

Programma Instrument voor hulp 1 e jaar Programma Instrument voor hulp 1 e jaar 2017-2018 Blok 1 Instrumentschap, de basis van het werk als coach do 2 nov - vr 3 nov De basisprincipes en basishouding als coach leren kennen; aanwezig zijn in

Nadere informatie

Wie verlangt er niet naar (meer) succes, vitaliteit, vervulling en diepgang in zijn persoonlijk en professioneel leven, ja toch?

Wie verlangt er niet naar (meer) succes, vitaliteit, vervulling en diepgang in zijn persoonlijk en professioneel leven, ja toch? Borgloon, 14 februari 2008 Beste collega s, Hierbij geef ik een aantal visies en reflecties rond het ontstaan, de opzet en het uitwerken van de Human Academy. Ik heb de tijd genomen om de teksten van Fred

Nadere informatie

Centrum Bergkristal Studieplan Deelopleiding Holistisch Integratief Coach en/of Counsellor

Centrum Bergkristal Studieplan Deelopleiding Holistisch Integratief Coach en/of Counsellor Centrum Bergkristal Studieplan Deelopleiding Holistisch Integratief Coach en/of Counsellor Modules Holistisch Integratief Coach en/of Counsellor 1. Psychologie en Psychopathologie 2. Sociale psychologie

Nadere informatie

Waarden van landbouw en boeren. Hendrik Hoeksema, ZLTO (www.zlto.nl) Ton Duffhues, ZLTO en Atelier Waarden van het Land (www.waardenvanhetland.

Waarden van landbouw en boeren. Hendrik Hoeksema, ZLTO (www.zlto.nl) Ton Duffhues, ZLTO en Atelier Waarden van het Land (www.waardenvanhetland. Waarden van landbouw en boeren Hendrik Hoeksema, ZLTO (www.zlto.nl) Ton Duffhues, ZLTO en Atelier Waarden van het Land (www.waardenvanhetland.nl) Twee perspectieven Wat vinden we van waarde(n)? Boeren

Nadere informatie

Master in Personal. Leadership MAAK HET VERSCHIL VERBIND HART EN HARD START: ZIE AGENDA KLANTWAARDERING:

Master in Personal. Leadership MAAK HET VERSCHIL VERBIND HART EN HARD START: ZIE AGENDA KLANTWAARDERING: Master in Personal Leadership MAAK HET VERSCHIL VERBIND HART EN HARD START: ZIE AGENDA KLANTWAARDERING: Master in Personal Leadership: Weet jij wat jouw hart sneller doet kloppen? Communiceren en continue

Nadere informatie

Bezieling in de Zorg Is er een alternatief voor de vermarkting?

Bezieling in de Zorg Is er een alternatief voor de vermarkting? Bezieling in de Zorg Is er een alternatief voor de vermarkting? Luk Bouckaert K.U.Leuven & SPES Academie Oostende, 26 maart 2010 Bezieling in de Zorg Vermarkting als uitdaging Wat is vermarkting Externe

Nadere informatie

Een duurzame ontwikkeling sluit aan op de behoeften van het heden zonder het vermogen van toekomstige generaties in gevaar te brengen 1.

Een duurzame ontwikkeling sluit aan op de behoeften van het heden zonder het vermogen van toekomstige generaties in gevaar te brengen 1. Duurzaamheidsbeleid De bijzondere locatie van Buitenkans Kinderopvang bij het stadslandbouwproject biedt een uitstekende basis voor duurzame kinderopvang. Natuur, ons voedselketen en respect voor mens

Nadere informatie

Passie. PEOPLE INVESTMENT Investeren in mens en organisatie

Passie. PEOPLE INVESTMENT Investeren in mens en organisatie Passie Het is een mooie symboliek, maar ik ben het niet helemaal mee eens, want passie is juist werken. Werken om iets te bereiken, om iets te realiseren, om iets te creëren of om iets over te brengen.

Nadere informatie

ver an de ring in uitvoering coaching intervisie training

ver an de ring in uitvoering coaching intervisie training ver an de ring in uitvoering coaching intervisie training www.drosteffect.nl drosteffect@live.nl 06 290 70 114 DrostEffect helpt jou om anders om te gaan met de uitdagingen in het leven ontdek het DrostEffect

Nadere informatie

BROCHURE TIENER COLLEGE

BROCHURE TIENER COLLEGE BROCHURE TIENER COLLEGE School is niet een voorbereiding op het leven, maar is het leven zelf. John Dewey loopbaan wilt vervolgen. Door het werken met een speciaal voor jou samengesteld programma willen

Nadere informatie

Identiteit van de Koos Meindertsschool

Identiteit van de Koos Meindertsschool Identiteit van de Koos Meindertsschool 1. Identiteit - het karakter van de school Wij zijn een open school waarin een ieder gelijkwaardig is. Wij heten elk kind welkom op de Koos Meindertsschool, ongeacht

Nadere informatie

BROCHURE TIENER COLLEGE

BROCHURE TIENER COLLEGE BROCHURE TIENER COLLEGE School is niet een voorbereiding op het leven, maar is het leven zelf. John Dewey loopbaan wilt vervolgen. Door het werken met een speciaal voor jou samengesteld programma willen

Nadere informatie

Christa Mesnaric. Aristoteles. voor. managers

Christa Mesnaric. Aristoteles. voor. managers Christa Mesnaric Aristoteles voor managers BBNC uitgevers Rotterdam, 2011 Inhoud Aristoteles een managementgoeroe in de 21 ste eeuw 9 Wie was Aristoteles? Een beknopte biografie 15 Succesformules in het

Nadere informatie

Openhartig Managen volgens de. Montalto methode

Openhartig Managen volgens de. Montalto methode Openhartig Managen volgens de Montalto methode Managen van verbinding Leiders en managers kunnen veel meer bereiken dan ze voor mogelijk houden. Veel potentieel van medewerkers blijft onbenut, omdat hun

Nadere informatie

Leergang Transformatief Leiderschap

Leergang Transformatief Leiderschap feedback geven living labs advie processen/bijeenkomsten transformatief leiderschap coach perso Leergang Transformatief Leiderschap Anderen bewegen begint bij jezelf Succesvol mensen en organisaties in

Nadere informatie

Spiritueel dagboek. Met teksten en inzichten van MORYA zoals opgetekend door Geert Crevits

Spiritueel dagboek. Met teksten en inzichten van MORYA zoals opgetekend door Geert Crevits Spiritueel dagboek Met teksten en inzichten van MORYA zoals opgetekend door Geert Crevits Voorwoord: Een spiritueel dagboek 5 Waarom een spiritueel dagboek? 7 Om bewuster te leven en te handelen Aandachtspunten

Nadere informatie

Inhoud. Grondslagen 17. Meditaties 37. Deel 1. Deel 2

Inhoud. Grondslagen 17. Meditaties 37. Deel 1. Deel 2 Inhoud Inleiding 13 Deel 1 Grondslagen 17 Deel 2 Meditaties 37 Tot rust komen en je ontspannen 1 wens jezelf veiligheid toe 40 2 tel de vrede af op je vingers 42 3 ga naar de plek waar het leven goed is

Nadere informatie

Ton Venhoeven, Rijksadviseur Infrastructuur

Ton Venhoeven, Rijksadviseur Infrastructuur Geïntegreerde netwerken en knooppunten: veranderingen in de maatschappij Ton Venhoeven, Rijksadviseur Infrastructuur Project uitwerking en planvoorbereiding Advies verkenningen Onderzoek duurzame stedenbouw

Nadere informatie

Veerkracht. Vitaliteit en levenskunst. werken aan vitaliteit

Veerkracht. Vitaliteit en levenskunst. werken aan vitaliteit Veerkracht Vitaliteit en levenskunst Welkom Wat is veerkracht? Vertel een eigen positieve ervaring van veerkracht aan je buurman/-vrouw Wat is veerkracht? Terugveren na tegenslag, weerbaar, minder last

Nadere informatie

UW VERDIENMODEL ANDERS AANKLEDEN, EEN CREATIEVE VERKENNING.

UW VERDIENMODEL ANDERS AANKLEDEN, EEN CREATIEVE VERKENNING. DE SWITCH NAAR ADVIESKANTOOR UW VERDIENMODEL ANDERS AANKLEDEN, EEN CREATIEVE VERKENNING. MARCEL STOLK CREATIVITY EXPERT MAST mast@ision.nl - 0655344593 DOEL VAN DE WORKSHOP De weg naar ideeën, wensen,

Nadere informatie

Een project van Jeelo gaat zo

Een project van Jeelo gaat zo Handleiding groep 3-8 Een project van Jeelo gaat zo Wijzers Jeelo heeft gele wijzers om samen met leerlingen te verkennen hoe een project van Jeelo in elkaar zit. Voor groep 3-4 wijzer 2007 Zo gaat een

Nadere informatie

Sleutels naar mijn. Groene Hart. Dreamspell code: kin 259

Sleutels naar mijn. Groene Hart. Dreamspell code: kin 259 Sleutels naar mijn Groene Hart Dreamspell code: kin 259 Mijn Brandend Hart Mijn hart brandt van liefde, iedereen kan de vlammen zien De hartstocht doet mijn hart bonzen als de golven van een onmetelijke

Nadere informatie

Villa-Asia Buddy programma s

Villa-Asia Buddy programma s Villa-Asia Buddy programma s www.villa-asia.nl (Versie 3.0 februari 2015) Huay Sai, Mae Rim, Chiang Mai, Thailand Introductie Aanleiding om mee te doen Eens even tijd voor jezelf nodig om op adem te komen?

Nadere informatie

Strategisch beleidsplan Stichting Promes 2015-2018

Strategisch beleidsplan Stichting Promes 2015-2018 Strategisch beleidsplan Stichting Promes 2015-2018 Voorwoord. De planperiode van 2011-2014 ligt bijna achter ons en geeft ons reden tot nadenken over de doelen voor de komende vier jaar. Als we terugdenken

Nadere informatie

WERKBOEK. Hooggevoeligheid & Mindfulness

WERKBOEK. Hooggevoeligheid & Mindfulness WERKBOEK Hooggevoeligheid & Mindfulness Andere boeken van Carolina Bont: Een nieuwe werkelijkheid Hoogsensitiviteit als kracht Versterk je uitstraling Ga voor meer informatie over Carolina Bont en haar

Nadere informatie

PRETTIG HERSTELLEN VAN EEN BURN OUT B R O CHURE VOOR WERKNEMERS W W W. V A L E O M E D I CA.NL

PRETTIG HERSTELLEN VAN EEN BURN OUT B R O CHURE VOOR WERKNEMERS W W W. V A L E O M E D I CA.NL PRETTIG HERSTELLEN VAN EEN BURN OUT B R O CHURE VOOR WERKNEMERS W W W. V A L E O M E D I CA.NL INDEX 0 1. H o o f d p a g i n a. 0 2. I n d e x. 0 3. F i j n o m kennis te maken. 0 4. F o c u s n i e t

Nadere informatie

Werkvorm The World Café

Werkvorm The World Café Werkvorm The World Café Wat houdt de werkvorm The World Café in? Het is een werkvorm om een levendige gezamenlijke dialoog op te zetten rondom vragen die er echt toe doen. Dit gebeurt door in kleine groepen

Nadere informatie

Waardensystemen van Graves

Waardensystemen van Graves Waardensystemen van Graves Afgebeeld op de lemniscaat van de Stichting Dialoog A beige - N Pijn, fysieke stimuli Bronnen voor vervulling primaire levensbehoeften Individueel Reageren Leven Fysiologisch

Nadere informatie

Mind & Motion, Centrum voor BewustZijn

Mind & Motion, Centrum voor BewustZijn NIEUWSBRIEF Follow your it knows the way Mind & Motion, Centrum voor BewustZijn Nieuwsbrief 1 9 januari 2015 Lieve mensen, Een mooi en bijzonder nieuw jaar. Ik wens jullie allen een liefdevol, gezond,

Nadere informatie

Lezingen, symposia, en seminars door Het NatuurCollege

Lezingen, symposia, en seminars door Het NatuurCollege Lezingen, symposia, en seminars door Het NatuurCollege Het NatuurCollege biedt lezingen, symposia, en seminars aan. Hierbij kunnen een of een aantal van de bestuursleden van het NatuurCollege gevraagd

Nadere informatie

Studiedag Duurzame Ontwikkeling

Studiedag Duurzame Ontwikkeling Studiedag Duurzame Ontwikkeling Wanneer je een schip wilt bouwen, breng dan geen mensen bij elkaar om hout aan te slepen, werktekeningen te maken, taken te verdelen en werk te plannen, maar leer de mensen

Nadere informatie

TRAINING KINDER- en TIENERCOACH

TRAINING KINDER- en TIENERCOACH TRAINING KINDER- en TIENERCOACH Infobrochure Eva Storm - Lazuli Training Wil jij kinderen écht vanuit je hart helpen? Dan is de opleiding Kinder- en Tienercoach iets voor jou! Tijdens deze training ga

Nadere informatie

GENDERWORKSHOP. Dag van de 4 de Pijler 18/2/17

GENDERWORKSHOP. Dag van de 4 de Pijler 18/2/17 GENDERWORKSHOP Dag van de 4 de Pijler 18/2/17 GENDER & SEKSE Sekse : fysieke, fysiologisch en biologische kenmerken, bepaald door de XX-chromosomen, XY vrouw / man Gender : socioculturele aspecten van

Nadere informatie

Factsheet((NL)( Intranet,(Extranet,(Social(&(more

Factsheet((NL)( Intranet,(Extranet,(Social(&(more Multi Enterprise Social Network Platform 10 redenen om mee te doen Factsheet((NL)( Intranet,(Extranet,(Social(&(more Intranet, Extranet, Social Organiseer mensen en informatie op natuurlijke wijze TransportLAB

Nadere informatie

INNOVATION BY MAKING LEARNING BY DOING

INNOVATION BY MAKING LEARNING BY DOING INNOVATION BY MAKING LEARNING BY DOING 1 INNOVATION BY MAKING, LEARNING BY DOING Bij alles wat we doen, hanteren we deze twee principes. Innovation happens by making. The only way to learn innovation is

Nadere informatie

upspiral randerij -

upspiral randerij - meer nieuwe banen voor uw regio (100 den) meer grondstoffen meer biodiversiteit meer klimaatcontrole meer vruchtbare bodem meer schone lucht meer schoon water meer veerkracht meer gezondheid meer plezier

Nadere informatie

WERKBOEK DE OVERVLOED CHALLENGE 8 DANKBARE DAGEN GEPASSIONEERD ONDERNEMER TRANSPERSONAL LIFE & BUSINESS COACH

WERKBOEK DE OVERVLOED CHALLENGE 8 DANKBARE DAGEN GEPASSIONEERD ONDERNEMER TRANSPERSONAL LIFE & BUSINESS COACH WERKBOEK DE GEPASSIONEERD ONDERNEMER TRANSPERSONAL LIFE & BUSINESS COACH 1 Hartelijk welkom bij De Overvloed Challenge. Ik nodig je uit om alle opdrachten in dit werkboek te maken. Maak aantekeningen en

Nadere informatie

Ik tegen de ander Ik of de ander Ik en de ander. Twee partijen: goed of slecht Vakjes binnen een hiërarchie Netwerk van individuën

Ik tegen de ander Ik of de ander Ik en de ander. Twee partijen: goed of slecht Vakjes binnen een hiërarchie Netwerk van individuën MINDSETS Houding naar iemand die anders is: Ik tegen de ander Ik of de ander Ik en de ander Ik ben de ander Wij zijn ons Basisstructuur Twee partijen: goed of slecht Vakjes binnen een hiërarchie Netwerk

Nadere informatie

Ravenswoud. Ons aanbod. Behandeldoel

Ravenswoud. Ons aanbod. Behandeldoel Ravenswoud In de landelijke omgeving van Oosterwolde en Appelscha staat onze boerderij Ravenswoud. Je kunt voor korte tijd opgenomen worden, om een pas op de plaats te maken, voordat je verder aan de slag

Nadere informatie

Onze visie is gebaseerd op literatuur, ervaringen van cliënten en de vele ontmoetingen met allerlei mensen, instellingen, onderwijs, gemeenten etc.

Onze visie is gebaseerd op literatuur, ervaringen van cliënten en de vele ontmoetingen met allerlei mensen, instellingen, onderwijs, gemeenten etc. Inleiding Het Zwarte Gat en Herstelgroep Nederland hebben een gezamenlijke visie ontwikkeld over herstel en herstelondersteuning. Met deze visie willen beide een discussie opstarten binnen de publieke

Nadere informatie

Sta zonder twijfels en vragen, vol overtuiging en vreugde, in jouw authentieke kracht! Dit zegt een enthousiast gebruiker van deze planner:

Sta zonder twijfels en vragen, vol overtuiging en vreugde, in jouw authentieke kracht! Dit zegt een enthousiast gebruiker van deze planner: Boetseweg 47 7895 AV Roswinkel telefoon: 0591 785 780 www.jolandalinders.com e-mail: info@jolandalinders.com IBAN: NL32 KNAB 0729 6439 99 BIC: KNABNL2H KvK nummer: 59561742 BTW nummer: NL155366701B02 Alsjeblieft!

Nadere informatie

Werken als artiest drama

Werken als artiest drama 08763 Atirst Drama 29-10-2008 11:52 Pagina 1 werkproces 1 1 2 3 4 5 6 Werken als artiest drama Artiest Drama Wat laat je zien? Je hebt passie voor theater Je laat jezelf zien Je gaat ervoor en je zet door

Nadere informatie

Bron: Pangea, The Neverending World

Bron: Pangea, The Neverending World Bron: Pangea, The Neverending World Foto: 123RF Foto s: 123RF 160 4 Foto: 123RF Verandering Not Merely an Era of Change, but A Change of Era Paus Franciscus, Sunday, January 31, 2016 Beige - Overleven

Nadere informatie

Werken aan persoonlijke ontwikkeling en sturen van eigen loopbaan

Werken aan persoonlijke ontwikkeling en sturen van eigen loopbaan 08540 LerenLoopbaanBurgerschap 10-04-2008 08:28 Pagina 1 ontwikkelingsproces 1+2 1 2 3 4 5 6 7 Werken aan persoonlijke ontwikkeling en sturen van eigen loopbaan Leren, Loopbaan en Burgerschap Wat laat

Nadere informatie

Teamkompas voor Zelfsturing

Teamkompas voor Zelfsturing Teamkompas voor Zelfsturing Wat is het teamkompas: Met dit instrument kun je inzicht krijgen in de ontwikkeling van je team als het gaat om effectief samenwerken: Waar staan wij als team? Hoe werken wij

Nadere informatie

Leren met je hart, je hoofd en je handen. Play Learn Change is partner van LEGO Education

Leren met je hart, je hoofd en je handen. Play Learn Change is partner van LEGO Education Leren met je hart, je hoofd en je handen Play Learn Change is partner van LEGO Education Wat is ook weer het doel van leren? Jouw wereld ontdekken en begrijpen Jouw eigen plek ontdekken Jezelf staande

Nadere informatie

What? Why? How? (Blad)formule

What? Why? How? (Blad)formule What? Shine! is een multimediaal inspiratieplatform met mind- en lifestyle dat zich richt op ondernemende vrouwen die bewust in het leven staan, op zoek zijn naar (spirituele) verdieping en inspiratie

Nadere informatie

De regenbooghoeve. een plaats waar alle kleuren in harmonie zijn met elkaar. een unieke plek onder de Haspengouwse zon

De regenbooghoeve. een plaats waar alle kleuren in harmonie zijn met elkaar. een unieke plek onder de Haspengouwse zon De regenbooghoeve een plaats waar alle kleuren in harmonie zijn met elkaar een unieke plek onder de Haspengouwse zon Centrum voor bewustwording en ont-moeten Wij geloven dat iedereen met een bepaald doel

Nadere informatie

Professionele en persoonlijke groei?

Professionele en persoonlijke groei? + Professionele en persoonlijke groei? Samen naar meer resultaat, meer gemak en meer plezier! Han Oei Oei voor Groei - www.oeivoorgroei.nl info@oeivoorgroei.nl 0633794681 + Meer resultaat, meer gemak en

Nadere informatie

Journeyleadersopleiding

Journeyleadersopleiding STICHTING PIONIERS IN AUTHENTIEK LEIDERSCHAP Journeyleadersopleiding Januari 2018 oktober 2018 PAL (Pioniers in Authentiek Leiderschap) is een innovatieve leiderschaps-community, die een integrale en excellente

Nadere informatie

Training Persoonlijke Kracht!

Training Persoonlijke Kracht! Training Persoonlijke Kracht! Zet binnen acht weken stevige stappen in je persoonlijke ontwikkeling en leer te werken vanuit jouw persoonlijke kracht! Training Persoonlijke Kracht! Persoonlijk leiderschapsprogramma

Nadere informatie

HIC, specialisatie kinderen

HIC, specialisatie kinderen HIC, specialisatie kinderen Module Docent contact uren Zelfstudie Psychologie en psychopathologie 11 44 uur Ontwikkelingspsychologie 11 22 uur Inleiding in de Chakrapsychologie 11 36 uur Jungiaanse psychologie,

Nadere informatie

WAT MAAKT DE VRIJESCHOOL UNIEK?

WAT MAAKT DE VRIJESCHOOL UNIEK? WAT MAAKT UNIEK? WAAROM De vrijeschool heeft een geheel eigen kijk op onderwijs, die gebaseerd is op het mensbeeld uit de antroposofie. Daarbinnen heeft iedere vrijeschool in Nederland een grote mate van

Nadere informatie

Wat is Zijnsoriëntatie?

Wat is Zijnsoriëntatie? Wat is Zijnsoriëntatie? Zijnsoriëntatie is een modern spiritueel pad dat boeddhistische wijsheid en diepgaand psychologisch inzicht integreert. Zijnsoriëntatie helpt je jouw leven werkelijk te verdiepen

Nadere informatie

Quest: https://www.arteveldehogeschool.be/onderzoeks-en-dienstverleningscentra/quest EDO en whole school:

Quest: https://www.arteveldehogeschool.be/onderzoeks-en-dienstverleningscentra/quest EDO en whole school: Eef.thoen@arteveldehs.be Quest: https://www.arteveldehogeschool.be/onderzoeks-en-dienstverleningscentra/quest EDO en whole school: http://sites.arteveldehogeschool.be/edo/ Tool EDO: http://sites.arteveldehogeschool.be/edo/edo/sites/default/files/brochure_edoel.pdf

Nadere informatie

Collectief Particulier Opdrachtgeverschap en Energiezuinig Wonen waar liggen verbindingen?

Collectief Particulier Opdrachtgeverschap en Energiezuinig Wonen waar liggen verbindingen? Collectief Particulier Opdrachtgeverschap en Energiezuinig Wonen waar liggen verbindingen? DNA in de bouw De Nieuwe Aanpak in de bouw DNA in de bouw staat voor: transitie in de bouw vanuit de basis, de

Nadere informatie

Overzicht lessenserie Energietransitie. Lessen Energietransitie - Thema s en onderwerpen per les.

Overzicht lessenserie Energietransitie. Lessen Energietransitie - Thema s en onderwerpen per les. 1 Lessen Energietransitie - Thema s en onderwerpen per les. 2 Colofon Dit is een uitgave van Quintel Intelligence in samenwerking met GasTerra en Uitleg & Tekst Meer informatie Kijk voor meer informatie

Nadere informatie

TRAINING APPLIED CREATIVITY - ADVANCED PROGRAM WORDT SPECIALIST IN HET CREATIEVE PROCES

TRAINING APPLIED CREATIVITY - ADVANCED PROGRAM WORDT SPECIALIST IN HET CREATIEVE PROCES TRAINING APPLIED CREATIVITY - ADVANCED PROGRAM WORDT SPECIALIST IN HET CREATIEVE PROCES TRAINING: APPLIED CREATIVITY - ADVANCED PROGRAM De wereld verandert continue en in een hoog tempo. Dat vraagt wat

Nadere informatie

COMMUNITY DEVELOPMENT. Flankerend College Bachelor Social Work UNA Studiejaar

COMMUNITY DEVELOPMENT. Flankerend College Bachelor Social Work UNA Studiejaar COMMUNITY DEVELOPMENT Flankerend College Bachelor Social Work UNA Studiejaar 2012-2013 Samenlevingsopbouw Concepten en gerichte benadering Kernprincipes en processen Verschillende classificaties en werkmodellen

Nadere informatie

Doelgericht met vaardigheden aan de slag

Doelgericht met vaardigheden aan de slag Doelgericht met vaardigheden aan de slag SLO nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling 16 april 2015 Allen van harte welkom! Nora Steenbergen-Penterman productief Dabrowski: overexcitabilities gevoelig

Nadere informatie

Mediation KIES POGO BOR

Mediation KIES POGO BOR Mediation KIES POGO BOR Marleen Martens mediation Relaties hebben is inherent aan het leven en dus ook conflicten binnen relaties. Conflicten brengen stress en allerlei emoties met zich mee. We voelen

Nadere informatie

Doel. Visie. Een aanbod van Bernard Velthuis. Missie. Groeien door je innerlijke dialoog. Dialoog onderzoekt van binnen naar buiten

Doel. Visie. Een aanbod van Bernard Velthuis. Missie. Groeien door je innerlijke dialoog. Dialoog onderzoekt van binnen naar buiten Een aanbod van Bernard Velthuis Doel Visie Groeien door je innerlijke dialoog Dialoog onderzoekt van binnen naar buiten Missie Spreek tot elkaars verbeelding Talent Gesprek Creatie Gesprek Spiegel Gesprek

Nadere informatie

Veranderen in de gemeente Zwijndrecht

Veranderen in de gemeente Zwijndrecht Veranderen in de gemeente Zwijndrecht Praktijkcase organisatieontwikkeling Het succes van organisatieverandering hangt af van de medewerkers. Want: een organisatie bestaat niet, een organisatie wordt gemaakt.

Nadere informatie

Bewustzijnsfasen. Fase: Basaal Mentaal Sociaal Integraal. Twee partijen: goed of slecht Vakjes binnen een hiërarchie Netwerk van individuën

Bewustzijnsfasen. Fase: Basaal Mentaal Sociaal Integraal. Twee partijen: goed of slecht Vakjes binnen een hiërarchie Netwerk van individuën Bewustzijnsfasen Fase: Basaal Mentaal Sociaal Integraal Basisstructuur Twee partijen: goed of slecht Vakjes binnen een hiërarchie Netwerk van individuën Community met gezamenlijk doel Bas Rosenbrand info@basrosenbrand.nl

Nadere informatie

Ik ben pedagogisch medewerker op een VVE locatie van TintelTuin

Ik ben pedagogisch medewerker op een VVE locatie van TintelTuin Ik ben pedagogisch medewerker op een VVE locatie van TintelTuin De pedagogisch medewerkers aan het woord over de pedagogische kwaliteit van TintelTuin 1 VEILIGHEID + UITDAGING = GROEI Waarom kiezen ouders

Nadere informatie

Master in Personal. Leadership MAAK HET VERSCHIL VERBIND HART EN HARD START: ZIE AGENDA KLANTWAARDERING:

Master in Personal. Leadership MAAK HET VERSCHIL VERBIND HART EN HARD START: ZIE AGENDA KLANTWAARDERING: Master in Personal Leadership MAAK HET VERSCHIL VERBIND HART EN HARD START: ZIE AGENDA KLANTWAARDERING: Master in Personal Leadership: Weet jij wat jouw hart sneller doet kloppen? Communiceren en continue

Nadere informatie

Hoe word je een gemeente van de nieuwe werkelijkheid?

Hoe word je een gemeente van de nieuwe werkelijkheid? Hoe word je een gemeente van de nieuwe werkelijkheid? Visie is KEY 6 april 2017 Overheidsparticipatie een nieuw DNA 6 CMOSTAMMACADEMIES Pijler 1 Een energieke samenleving 2 maart Pijler 2 Visie en strategie

Nadere informatie

Verrijken: doelgericht werken aan vaardigheden

Verrijken: doelgericht werken aan vaardigheden Verrijken: doelgericht werken aan vaardigheden SLO nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling Allen van harte welkom! Nora Steenbergen-Penterman Opdracht leren 1 Wat zou jij nu willen leren? 2A Voor

Nadere informatie

Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig

Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig Grijp je Ambities Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig Je dromen verwezenlijken in 7 stappen. Grijp je ambities Brengt je dichterbij je ideaal Laat je talenten leven Helpt je het

Nadere informatie

Personeel gezocht! binden, boeien en betrekken van generatie Y

Personeel gezocht! binden, boeien en betrekken van generatie Y Personeel gezocht! binden, boeien en betrekken van generatie Y GENERATIONS on the move BABYBOOMERS (1940-1955) In 2017: 62 77 jaar oud Senioren (60) GENERATIE X (1955-1970) In 2017: 47 62 jaar oud Leiders

Nadere informatie

Eigen en WIJze buurten

Eigen en WIJze buurten Eigen en WIJze buurten Swingen met de kracht en kennis van de wijk. Van en Voor wijkbewoners. Marjanne van Ginneken Community en netwerk leider van Makers en Doeners Grote Beer 980, 3067 MB Rotterdam,

Nadere informatie

ANBI PROFIEL IMMERSIVE IMPACT FOUNDATION

ANBI PROFIEL IMMERSIVE IMPACT FOUNDATION ANBI PROFIEL IMMERSIVE IMPACT FOUNDATION INHOUD PAGINA Gegevens van Immersive Impact Foundation 3 De doelstelling 3 De Strategie kernprincipes & uitgangspunten 3 Missie Bestuurssamenstelling Beloningsbeleid

Nadere informatie

paardencoach Frederieke van der Lijn Buitenpost www.equinama.nl

paardencoach Frederieke van der Lijn Buitenpost www.equinama.nl Loop je steeds tegen dezelfde valkuilen aan? Ben je toe aan veranderingen of aan een volgende stap in je ontwikkeling? Wil je persoonlijke inzichten? Graag begeleiden mijn paarden Gio, Stanley en ikzelf

Nadere informatie

Ook zijn jullie op grond van de intake eerder al uitgenodigd voor de assessment middag op woensdag 28 januari aanstaande.

Ook zijn jullie op grond van de intake eerder al uitgenodigd voor de assessment middag op woensdag 28 januari aanstaande. Beste FEMTA kandidaten, Jullie zijn toe aan de derde en laatste stap van het selectieproces voor de FEM Talent Academy. Afgelopen week hebben we de laatste intake gesprekken afgerond en elke kandidaat

Nadere informatie

coach 4. 1. 3. 2. We zullen vandaag vooral ons richten op de eerste twee onderdelen. En dat doen we door er zelf

coach 4. 1. 3. 2. We zullen vandaag vooral ons richten op de eerste twee onderdelen. En dat doen we door er zelf Bij Agapè StudentLife hechten we veel waarde aan coachend leiderschap. We zien het als onze roeping om dat wat we zelf van God gekregen hebben te vermenigvuldigen in anderen, die op hun beurt ook anderen

Nadere informatie

Young Professional programma. Voorbeeld van de opbouw van een YP programma

Young Professional programma. Voorbeeld van de opbouw van een YP programma Young Professional programma Voorbeeld van de opbouw van een YP programma 1 Flow van het programma: Het programma Intake (½ dag) Ik & mijn leiderschap (2 dagen groepsprogramma) Ik & de ander (2 dagen groepsprogramma)

Nadere informatie

Zwolse Water voor iedereeneen

Zwolse Water voor iedereeneen Zwolse Water voor iedereeneen Op zoek naar een nieuwe werkwijze 2016 12 JAN STADSCAFE ZAP - Club Cele - SPcitI CONCEPT PROCESADVIES 17 e Eeuw De Spontane Stad, Gert Urhahn Lezing 2013 Spontane Stad zo

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE Gezamenlijk in één dag a Rough Guide to CSR schrijven

INHOUDSOPGAVE Gezamenlijk in één dag a Rough Guide to CSR schrijven INHOUDSOPGAVE Gezamenlijk in één dag a Rough Guide to CSR schrijven Stel je voor: CSR is het land dat je wilt bezoeken. Je pakt als eerste de Rough Guide om je in te lezen Hoofdstuk 1: CSR entry requirements

Nadere informatie

Samen, duurzaam doen!

Samen, duurzaam doen! Samen, duurzaam doen! Een online platform voor duurzaamheid in de Kromme Rijn en Utrechtse Heuvelrug Transitie: We leven niet in een tijdperk van verandering maar in een verandering van tijdperken Jan

Nadere informatie

Kijken met andere ogen Perspectieven vanuit de opleiding intercultureel management

Kijken met andere ogen Perspectieven vanuit de opleiding intercultureel management Kijken met andere ogen Perspectieven vanuit de opleiding intercultureel management Jo Bastiaens & Guido Minne Studiedag Interculturele competentie (g)een evidentie 12 oktober 2011 Overzicht CIMIC: structuur

Nadere informatie

Succescirkel van Werkgeluk

Succescirkel van Werkgeluk Succescirkel van Werkgeluk Ken jezelf en je succesfactoren! Zodat je je eigen werkgeluk en dat van anderen positief kunt beïnvloeden www.kristadewolff.nl Over Goed dat je het ebook hebt gedownload. Wat

Nadere informatie