Metingen vliegtuiggeluid Brunssum en Schinveld Geluidbelasting ten gevolge van NAVO vliegbasis Geilenkirchen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Metingen vliegtuiggeluid Brunssum en Schinveld Geluidbelasting ten gevolge van NAVO vliegbasis Geilenkirchen"

Transcriptie

1 Metingen vliegtuiggeluid Brunssum en Schinveld Geluidbelasting ten gevolge van NAVO vliegbasis Geilenkirchen H.A. Lania en P. Vogel

2 Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium National Aerospace Laboratory NLR Metingen vliegtuiggeluid Brunssum en Schinveld Geluidbelasting ten gevolge van NAVO vliegbasis Geilenkirchen H.A. Lania en P. Vogel Niets uit dit rapport mag worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt, op welke wijze dan ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de eigenaar. Opdrachtgever: Ministerie van VROM, Vrom-Inspectie Regio Zuid Begeleiding VROM: drs. M.M.J. Joppen ing. G. Nijhoff Contractnummer: Eigenaar: Ministerie van VROM Hoofdafdeling: Air Transport Verspreiding: Beperkt Rubricering titel: Ongerubriceerd februari 2005 Auteur akkoord: Projectleider akkoord: Project beherende afdelingchef akkoord:

3

4 -3- Samenvatting In opdracht van de VROM Inspectie Regio Zuid van het ministerie van VROM heeft het NLR een geluidonderzoek uitgevoerd in twee Nederlandse gemeenten nabij de vliegbasis Geilenkirchen in Duitsland. Doel van het onderzoek is vast te stellen welke geluidniveaus optreden ten gevolge van de passages van de vliegtuigen van en naar de vliegbasis. Tevens kan het geluidonderzoek als referentie worden gebruikt indien de situatie op of rond de vliegbasis in de toekomst verandert, zoals het toepassen van stillere motoren of het kappen van bomen. De passages betreffen voornamelijk AWACS vliegtuigen van de NAVO. In het kader van het onderzoek is gedurende de maand oktober 2004 op een tweetal locaties in resp. Schinveld en Brunssum het optredende geluidniveau continu geregistreerd. In het onderstaande zijn de belangrijkste constateringen uit het onderzoek samengevat. De constateringen gelden voor de meetlocaties en hun directe omgeving. 1. Het vliegverkeersbeeld gedurende de meetperiode is representatief voor het gebruik van de vliegbasis. 2. Op de meetlocatie in Schinveld is het gemeten maximale geluidniveau gemiddeld hoger dan op de meetlocatie in Brunssum (maximaal 98,7 db(a) versus maximaal 94,7 db(a)). 3. De gemeten geluidniveaus zijn gemiddeld hoger dan de berekende waarden. Deze constatering correspondeert met de situatie rond Schiphol. In opdracht van VenW en VROM doet de commissie Eversdijk onderzoek naar de bij Schiphol geconstateerde verschillen. 4. Het geluidniveau van startende AWACS vliegtuigen type E3TF is op beide meetlocaties gedurende ca. 50 seconden hoger dan 65 db(a). Op grond van de gemeten achtergrondgeluidniveaus kan geconcludeerd worden dat het vliegtuiggeluid gedurende deze tijd duidelijk waarneembaar is. 5. Op beide meetlocaties zijn de startprocedures van de AWACS-E3TF vliegtuigen van vluchten met een uitvlieghoogte van 1.500ft gemiddeld stiller dan de overige startprocedures (hoger dan 1.500ft).

5 -4- Verklarende Woordenlijst db(a) drempelwaarde ft FANOMOS L95 Leq NLR OS Radartrack TG TAx TACAN decibel, met A-gewogen frequentie filter Een geluidniveau dat als ondergrens wordt gekozen foot Flight track and Aircraft NOise MOnitoring System Een geluidniveau dat in 95% van de tijd wordt overschreden. Equivalent geluidniveau Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium Overshoot vliegprocedure De vliegbaan zoals door de radar vastgelegd in 3 dimensies. Touch en Go vliegprocedure Time Above X, Tijd boven een geluidniveau Radio baken ten opzichte waarvan militaire luchtvaartuigen richting en afstand kunnen bepalen.

6 -5- Inhoudsopgave 1 Inleiding 7 2 Algemene gegevens Vliegbasis Geilenkirchen Vliegverkeer Meetlocaties Meetperiode Meetmethode en gebruikte apparatuur Radargegevens Meteo-gegevens 11 3 Toelichting bij de meetprocedure Routes en procedures Registratie geluidniveau vliegprocedures 14 4 Meetresultaten Aantallen vliegtuigpassages Achtergrondgeluidniveau Meteo Maximale geluidniveaus Tijd boven drempelwaarde Opbouw- en afbouwtijd geluidevents Vlieghoogte Vergelijking startprocedures AWACS E3TF Geluidspectrum AWACS E3TF vliegtuig Metingen versus berekeningen 36 5 Constateringen 37 6 Referenties 38 Appendix A Gebruikte apparatuur 39 (39 pagina s totaal)

7 -6- Deze pagina is opzettelijk blanco.

8 -7-1 Inleiding In opdracht van de VROM Inspectie Regio Zuid van het ministerie van VROM heeft het NLR een geluidonderzoek uitgevoerd in de twee Nederlandse gemeenten Brunssum en Onderbanken nabij de vliegbasis Geilenkirchen in Duitsland. Doel van het onderzoek is vast te stellen welke geluidniveaus optreden ten gevolge van de passages van de vliegtuigen van en naar de vliegbasis. De passages betreffen voornamelijk AWACS vliegtuigen van de NAVO. In de woonkernen Schinveld en Brunssum bestaan veel klachten over het vliegverkeer van en naar de vliegbasis Geilenkirchen. In het kader van een door haar aangekondigde NIMBY procedure overeenkomstig artikel 40 en volgende van de Wet op de Ruimtelijke Ordening voor het kappen van een aantal bomen (die vanwege hun hoogte het vliegverkeer bij sommige weersomstandigheden hinderen), heeft de minister van VROM toegezegd de geluidbelasting in Brunssum en Schinveld te monitoren. Het nu uitgevoerde onderzoek legt de geluidsituatie in Brunssum en Schinveld vast, zodanig dat de resultaten ook als referentie kunnen dienen bij de bestudering van mogelijke effecten van het kappen van de bomen. Daarnaast is in het onderzoek aandacht besteed aan het verschil in geluidniveau tussen Awacs vliegtuigen van het type Boeing 707 met standaard motoren en typen met modernere motoren. In het kader van het onderzoek is gedurende de maand oktober 2004 op een tweetal locaties het optredende geluidniveau continu geregistreerd. De metingen zijn uitgevoerd ter plaatse van een basisschool in Schinveld en een ziekenhuis te Brunssum. Uit de metingen kan voor iedere vliegtuigpassage zowel het maximale geluidniveau als het verloop van het geluidniveau als functie van de tijd worden bepaald. Verder kunnen uit de metingen andere grootheden worden afgeleid zoals het equivalente geluidniveau. In hoofdstuk 2 van dit rapport worden de voor het onderzoek gebruikte algemene gegevens beschreven, hoofdstuk 3 geeft een nadere toelichting bij de gehanteerde meetprocedure. In hoofdstuk 4 worden de meetresultaten gepresenteerd en geanalyseerd. De constateringen van het onderzoek zijn samengevat in hoofdstuk 5.

9 -8-2 Algemene gegevens 2.1 Vliegbasis Geilenkirchen De vliegbasis Geilenkirchen beschikt over een oost-west georiënteerde baan met een lengte van ca. 3 km. De ligging is aangegeven in tabel 2.1. Startend verkeer in westelijke richting en landend verkeer in oostelijke richting passeert over Nederlands grondgebied. Tabel 2.1 Ligging van de baan op vliegbasis Geilenkirchen Baan : Ligging (rijksdriehoek-coördinaten) Lengte : 3051 m [m] Ligging : oost - west Baankop X Y Vliegverkeer De gegevens betreffende het vliegverkeer gedurende de onderzoeksperiode zijn beschikbaar gesteld door de vliegbasis Geilenkirchen. Een volledig overzicht van het vliegverkeer tijdens de meetperiode is gegeven in tabel 4.1 in hoofdstuk 4. Het vliegverkeer bestaat hoofdzakelijk uit vliegtuigen van het type Boeing (ca. 90%). In de verdere analyse van de meetgegevens zijn alleen de registraties van dit vliegtuigtype verwerkt. Binnen het type Boeing zijn te onderscheiden:! B type AWACS E3TF! B type AWACS E3CF! B tanktoestel type K35E! B tanktoestel type K35R! B standaard type B703. Het type AWACS E3CF en de tanktoestellen van het type K35R zijn uitgerust met modernere motoren en zijn daardoor stiller dan de overige typen B Meetlocaties Bij het bepalen van de meetlocaties zijn de volgende randvoorwaarden gehanteerd:! Sociaal-maatschappelijke relevantie (bijvoorbeeld dorpskern, school, ziekenhuis, verzorgingshuis, etc.).! Locaties aan weerszijden van de nominale vliegbaan bij starts en landingen.! Onderlinge samenhang tussen de twee locaties ten aanzien van een vluchtpassage.

10 -9-! Open zicht vanaf de meetmicrofoon naar het vliegpad, zodat het passerend vliegtuig zonder afscherming door omliggende objecten kan worden gemeten.! Niet gelegen in de nabijheid van wegen met intensief autoverkeer.! Geen stoorbronnen in de nabije omgeving, zoals ventilatoren, airconditioning, koelinstallaties, druk wegverkeer e.d.! De locatie moet geschikt zijn voor eventuele vervolgmetingen in de toekomst. Op grond van deze randvoorwaarden zijn door de opdrachtgever in overleg met de betrokken gemeenten (Onderbanken en Brunssum) een aantal mogelijke meetlocaties vastgesteld. De bruikbaarheid van de voorgestelde locaties is door het NLR samen met de uitvoerder van de metingen (bureau LBP te Utrecht) vooraf gecontroleerd. Er is gekozen voor twee locaties, één in Schinveld en één in Brunssum. In figuur 2.1 is de locatie van de meetpunten ten opzichte van de baan van de vliegbasis weergegeven. Meetpunt 1 is gekozen op het platte dak van basisschool De Belboom aan de Schoolstraat 19 te Schinveld. Meetpunt 2 bevindt zich op het platte dak van een bijgebouw op het terrein van het ziekenhuis aan de Kochstraat 2 te Brunssum. Grens Meetpost 1 Schinveld P1 P2 NAVO basis Geilenkirchen Brunssum Meetpost 2 Nederland Duitsland Figuur 2.1: Locatie meetposten In tabel 2.2 zijn de coördinaten van de meetlocaties weergegeven.

11 -10- In maart en april 2004 zijn door de Provincie Limburg (meetpunten P1 en P2) eveneens metingen uitgevoerd in de nabijheid van vliegbasis Geilenkirchen [Ref. 1]. Deze meetlocaties zijn eveneens aangegeven in figuur 2.1 en tabel 2.2. Tabel 2.2 Ligging van de meetlocaties NLR Provincie Meetpunt Locatie Ligging (rijksdriehoek-coördinaten) X Y 1 Schinveld, Schoolstraat Brunssum, Kochstraat P1 Bouwbergstraat P2 Emmastraat Meetperiode De meetperiode loopt van 1 oktober 2004 t/m 31 oktober Er is gedurende de meetperiode op beide locaties simultaan gemeten. Door op twee locaties tegelijk dezelfde vliegtuigpassage te registreren, wordt een indicatie verkregen van de verhouding waarin beide gemeentes aan het vliegtuiggeluid worden blootgesteld. Omdat het vliegpad per vlucht enigszins varieert, verschilt deze verhouding per passage. Door technische storingen zijn beide meetposten tijdens de meetperiode enkele malen kortstondig buiten gebruik geweest. Daarnaast is meetpost 2 van 26 oktober uur tot 28 oktober uur buiten gebruik geweest. Hierdoor is niet voor elke vlucht op beide locaties een geluidmeting beschikbaar. 2.5 Meetmethode en gebruikte apparatuur De metingen zijn uitgevoerd met een type I geluidmeter, voorzien van een A-wegingsfilter. Een gedetailleerd overzicht van de voor de metingen gebruikte apparatuur is gegeven in Appendix A. De metingen zijn uitgevoerd in meterstand slow. Gedurende 24 uur per etmaal is iedere seconde het momentane geluidniveau gemeten en opgeslagen voor verdere bewerking. De metingen bevatten, naast de geluidpieken ten gevolge van de passerende vliegtuigen, ook alle andere geluidgebeurtenissen die zich in de nabijheid van de microfoons hebben afgespeeld. Om het geluid van het vliegverkeer van en naar de vliegbasis Geilenkirchen van de overige geluiden te kunnen onderscheiden, is gebruik gemaakt van vliegplangegevens van de basis (zie 2.2) en radargegevens (zie 2.6). 2.6 Radargegevens De radargegevens van het vliegverkeer gedurende de onderzoeksperiode zijn ontleend aan het radarstation in Beek. Deze gegevens zijn gebruikt om vast te stellen welke geluidevents in de

12 -11- metingen zijn toe te schrijven aan het vliegverkeer. Door een combinatie van de radargegevens met de vliegplangegevens (zie 2.2) is het mogelijk voor iedere significante toename in het geluidniveau vast te stellen door welk type vliegtuig (en motor) en door wat voor procedure (start, landing, aan/uitvlieghoogte) dit wordt veroorzaakt. De radargegevens zijn tevens gebruikt om met behulp van de FANOMOS software het maximale geluidniveau van elke vliegtuigbeweging te berekenen. Deze berekeningsresultaten zijn vergeleken met de meetresultaten (zie 4.10). 2.7 Meteo-gegevens De meteo-gegevens tijdens de meetperiode zijn verkregen van de nabijgelegen weerstations op vliegbasis Geilenkirchen. De meteo-gegevens zijn gebruikt om te beoordelen of windgeruis op de microfoon van invloed is geweest op de metingen.

13 -12-3 Toelichting bij de meetprocedure 3.1 Routes en procedures Zoals uit figuur 2.1 blijkt ligt de baan van de basis op korte afstand van de Nederlandse grens. Om tussen de woonkernen van Schinveld en Brunssum door te kunnen vliegen moet startend vliegverkeer van de NAVO-basis Geilenkirchen in de richting van Nederland, horizontaal bekeken, onder een hoek van 4 graden zuidwaarts ten opzichte van de centerlijn van de baan uitvliegen. Voor landend verkeer over Nederland is maximaal haalbaar dat de aanvlieghoek nul tot twee graden zuidwaarts met de centerlijn van de baan geland wordt. Als in dit rapport gesproken wordt over starts en landingen worden alleen de starts en landingen over Nederland bedoeld, passages over Duitsland vallen buiten dit onderzoek. Na bestudering van de radartracks blijkt dat er drie karakteristieke startroutes gebruikt worden, zie figuur Een start zal tussen Schinveld en Brunssum door vliegen en dan direct naar het zuiden 1 afbuigen, zie route 1 in figuur Een variant hierop is een start die ook naar het zuiden afbuigt en vervolgens richting Duitsland vliegt, zie route 2 in figuur 3.1. Hierbij wordt ook tussen Schinveld en Brunssum doorgevlogen. Deze route wordt ook voor circuitvluchten gebruikt, doorgaans op een hoogte van 2.500ft 2 ten opzichte van zeeniveau, maar ook hoogten van 2000ft en 3000ft worden gebruikt. 3. De tweede variant is de start die naar het noorden afbuigt en vervolgens richting Duitsland vliegt. Hierbij wordt ook tussen Schinveld en Brunssum doorgevlogen, maar wordt een noordelijk circuit gevolgd totdat boven Duitsland de landing wordt ingezet, zie route 3 in figuur 3.1. Het noord-circuit wordt op een hoogte van 1.500ft 3 ten opzichte van zeeniveau gevlogen. De noord- en zuid-circuitstarts worden hoofdzakelijk door de AWACS vliegtuigen gevlogen. Na bestudering van de radartracks blijkt dat er voor landingen twee karakteristieke landingsroutes gebruikt worden. 1. Een landing die vanuit het Zuiden of Westen zuidelijk van Brunssum nadert en dan rechtsom een bocht maakt tussen Brunssum en Schinveld, zie route 4 in figuur In sommige gevallen wordt in een rechte lijn de baan genaderd, zie route 5 in figuur 3.1. Voor landingen over Nederland is geen instrument landingssysteem (ILS) beschikbaar. Wel kan het TACAN baken naast het midden van de baan worden aangevlogen, waardoor de baan 1 De route naar het zuiden wordt per 23 december 2004 niet meer gebruikt ft is ongeveer 752 meter ft is ongeveer 457 meter.

14 -13- onder een hoek van 2 graden zuidwaarts van de van de centerlijn van de baan kan worden genaderd. 2 3 Starts Landingen 5 Schinveld 4 Brunssum Figuur 3.1: Gebruikte start- en landingsroutes op de NAVO vliegbasis Geilenkirchen. De starts en landingen worden ook op verschillende manieren uitgevoerd. Er worden drie karakteristieke startprocedures gebruikt: 1. De normale start, hierbij wordt de start begonnen vanuit stilstand op de baan. Deze start heeft de meeste baanlengte op de grond nodig. 2. De Touch en Go, hierbij wordt normaal geland op de baan (Touch) en wordt vervolgens direct een start uitgevoerd (Go). Deze start heeft minder baanlengte op de grond nodig dan de normale start omdat door de landing al vliegsnelheid aanwezig is en er niet zoals de normale start vanuit stilstand gestart hoeft te worden. 3. De Overshoot, hierbij wordt een normale landing ingezet, maar wordt kort voor de landing op de baan de nadering afgebroken en wordt zonder in contact te komen met de baan (boven de baan) doorgestart. Deze procedure is vergelijkbaar met een Go-Around procedure in de civiele luchtvaart indien een nadering wordt afgebroken.

15 Registratie geluidniveau vliegprocedures Het geluidniveau ten gevolge van een vliegtuigpassage heeft globaal de opbouw zoals aangegeven in figuur 3.2. In eerste instantie wordt het geluidniveau bepaald door de geluidbronnen in de omgeving van de microfoon. Zodra het vliegtuig de meetpost voldoende dicht genaderd is, wordt een stijging van het geluidniveau geregistreerd. Het geluidniveau blijft vervolgens stijgen tot een maximum. Het maximale geluidniveau wordt doorgaans geregistreerd op het moment dat het vliegtuig zich op de kortste afstand van de microfoon bevindt. Als het vliegtuig zich vervolgens weer van de meetpost verwijdert, zal het geluidniveau afnemen, totdat het achtergrondgeluidniveau is bereikt. De hoogte van de geluidpiek (het maximale geluidniveau Lmax) wordt bepaald door de kortste afstand tussen het vliegtuig en de meetpost en door het motorvermogen van het vliegtuig tijdens de vlucht. De tijd waarin het geluidniveau toeneemt tot aan het maximum (opbouwtijd) en de tijd waarin het geluidniveau na het maximum afneemt tot het achtergrondgeluidniveau (afbouwtijd) worden bepaald door de snelheid van het vliegtuig tijdens de vlucht en door de kortste afstand tussen het vliegtuig en de meetpost. In figuur 3.3 is nogmaals hetzelfde geluidevent gepresenteerd. In deze figuur is met gekleurde balken de tijd gemarkeerd waarin een bepaalde drempelwaarde door het geluidniveau wordt overschreden (Time above threshold x: TAx). Deze waarde geeft informatie over de duur van de hoorbaarheid van het geluidevent. Geluidniveau T1: opbouwtijd T2: afbouwtijd Lmax Achtergrondgeluidniveau T1 T2 Tijd Figuur 3.2 Schematisch verloop geluidniveau tijdens vliegtuigpassage

16 -15- Geluidniveau : TA80 : TA70 : TA Tijd Figuur 3.3 Tijd boven drempelwaarde 100 Overshootprocedure AWACS E3TF, meetpost 1 Start AWACS E3TF, meetpost 1 90 Geluidniveau [db(a)] Tijd [s] Figuur 3.4 Gemeten geluidevent meetpost 1

17 -16- In figuur 3.4 is het gemeten geluidniveau ten gevolge van een passerend AWACS E3TF vliegtuig weergegeven. Het tijdverloop van het gemeten geluidniveau komt globaal overeen met de verwachting. De opvallendste verschillen zijn:! Het gemeten geluidniveau bevat een dubbele piek. Dit wordt veroorzaakt doordat het vliegtuig niet in alle richtingen even sterk geluid uitstraalt. Dit is geïllustreerd in figuur 3.5. Bij de passage van het vliegtuig passeert eerst de voorwaarts gerichte geluidbundel de microfoon, daarna de geluidluwere zone direct onder het vliegtuig en vervolgens de achterwaarts gerichte geluidpiek. In de geluidmeting leidt dit tot een dubbele piek, één ten gevolge van de voorwaartse bundel en één ten gevolge van de achterwaartse bundel.! De afbouwtijd van het gemeten event is langer dan de opbouwtijd. Dit wordt veroorzaakt doordat het geluid gedurende de opbouwtijd tegen de wind in beweegt en gedurende de afbouwtijd met de wind mee. Achterwaartse geluidbundel Geluidluwe zone Voorwaartse geluidbundel Figuur 3.5 Geluiduitstraling door een straalvliegtuig (schematisch)

18 -17-4 Meetresultaten 4.1 Aantallen vliegtuigpassages Tijdens de meetperiode hebben in totaal 322 vliegtuigpassages over Nederland plaatsgevonden. Een overzicht van de verdeling over de verschillende vliegtuigtypen is weergegeven in tabel 4.1. In totaal zijn tijdens de meetperiode 293 bewegingen uitgevoerd met vliegtuigen van het type Boeing (typen E3TF, B703, E3CF, K35E en K35R). Tabel 4.1 Overzicht verkeersverdeling tijdens meetperiode Type Omschrijving Start Landing Aantal bewegingen % E3TF Boeing B703 Boeing E3CF Boeing K35E Boeing K35R Boeing C160 Transall LJ35 Lear Jet A310 Airbus A AN124 Antonov B190 Beech E145 Embrear F50 Fokker F16 F IL76 Ilushin

19 -18- De vluchten vinden plaats van maandag t/m vrijdag. Van deze vluchten vond 90% plaats tussen 7:00 en 19:00 en de overige vluchten tussen 19:00 en 22:00 's avonds. Het aantal vluchten per dag met het type Boeing 707 is weergegeven in tabel 4.2. Het aantal vluchten bedroeg minimaal 3 en maximaal 38 per dag. Het verkeersbeeld gedurende de meetperiode is representatief voor het gangbare gebruik van de vliegbasis [Refs. 2 en 3]. Tabel 4.2 Aantallen vliegtuigbewegingen B per dag tijdens de meetperiode Week Ma Di Wo Do Vr Totaal 0 2 * *) Op de eerste meetdag zijn de meetopstellingen in de loop van de middag in gebruik genomen, totaal waren er die dag 11 Boeing 707 vliegtuigbewegingen. 4.2 Achtergrondgeluidniveau Doordat gedurende de meetperiode elke seconde het geluidniveau op beide meetlocaties is geregistreerd, is het tevens mogelijk het achtergrondgeluidniveau op de beide locaties te bepalen. In tabel 4.3 is het uit de metingen bepaalde achtergrondgeluidniveau (L-95) weergegeven. Hierbij dient te worden opgemerkt dat de gemeten waarden voor het achtergrondgeluidniveau van meetpost 1 in Schinveld in de avond en de nacht zich op de ondergrens van het ingestelde bereik (zie Appendix A) van de geluidmeters bevindt. Het werkelijke achtergrondgeluidniveau is naar verwachting lager dan de gemeten waarde. Uit de waarden uit tabel 4.3 kan worden afgeleid dat het achtergrondgeluidniveau geen invloed heeft gehad op de gemeten geluidniveaus ten gevolge van de vliegtuigpassages. Tabel 4.3 Gemeten achtergrondgeluidniveau Achtergrondgeluidniveau L-95 Meetpost [db(a)] Dag Avond Nacht 1 45 < 39,5 < 39,

20 Meteo Gedurende de meetperiode kwam de wind hoofdzakelijk uit het Zuiden, met overwegend een Westelijke component. Dit zorgt ervoor dat er dan richting Nederland gestart wordt. Een aantal dagen kwam de wind uit het Oosten, waardoor er over Nederland werd genaderd voor de landingen op de NAVO basis. Gedurende de meetperiode is in 99% van de tijd de windsnelheid lager dan 8 m/s. Volgens de richtwaarden uit de Handleiding Meten en Rekenen Industrielawaai zal het windgeruis op de meetmicrofoons daarmee voldoende ver onder de gemeten geluidniveaus liggen. 4.4 Maximale geluidniveaus In figuur 4.1a is het gemeten maximale geluidniveau van de startende vliegtuigen weergegeven. In figuur 4.1b is het gemeten maximale geluidniveau van de landende vliegtuigen weergegeven. De vliegtuigen met modernere motoren zijn apart vermeld (MM). Het blijkt dat de gemeten geluidniveaus op meetpost 1 (Schinveld) hoger zijn dan de geluidniveaus op meetpost 2 (Brunssum). Dit wordt voornamelijk veroorzaakt door het verschil in afstand van de meetposten tot het nominale vliegpad (zie voor afstanden Fig. 4.7) en de aanwezige zuidcomponent in de gemiddelde windrichting, waardoor het geluid in noordelijke richting minder verzwakt wordt. Verder blijkt dat er per dag, afhankelijk van de windrichting, doorgaans alleen starts of alleen landingen plaatsvinden. Als gevolg van de overheersend westelijke windrichting vinden over Nederland meer starts dan landingen plaats.

21 -20- a Maximaal geluidniveau starts Lmax [db(a)] Oct 4-Oct 7-Oct 10-Oct 13-Oct 16-Oct 19-Oct 22-Oct 25-Oct 28-Oct 31-Oct Tijd Meetpost 1 Meetpost 1 (MM) Meetpost 2 Meetpost 2 (MM) b Lmax [db(a)] Maximaal geluidniveau landingen Oct 4-Oct 7-Oct 10-Oct 13-Oct 16-Oct 19-Oct 22-Oct 25-Oct 28-Oct 31-Oct Tijd Meetpost 1 Meetpost 1 (MM) Meetpost 2 Meetpost 2 (MM) Figuur 4.1: Gemeten maximale geluidniveaus, starts(a) en landingen (b)

22 -21- In de figuren 4.2a en 4.2b is voor resp. meetpost 1 en 2 en per vliegtuigtype aangegeven hoe groot het bereik van de gemeten maximale geluidniveaus is. Voor starts van het type E3TF bijvoorbeeld zijn op meetpost 1 geluidniveaus tussen 81,1 en 98,7 db(a) geregistreerd, zie ook tabel 4.4. Het gemiddelde geluidniveau voor dit type bedraagt 92 db(a). De spreiding in de meetresultaten wordt voornamelijk veroorzaakt doordat er verschillende procedures worden gevlogen en door spreiding van de vliegtuigbewegingen rondom de nominale routes. Het beperkte bereik in de meetresultaten voor de typen E3CF en K35R wordt voornamelijk veroorzaakt door het geringe aantal bewegingen van deze typen tijdens de meetperiode, waarbij meetpost 2 minder metingen heeft geregistreerd dan meetpost 1 (zie 2.4). a Geluidniveaus Meetpost Lmax [db(a)] Gem Max Min E3TF Departure E3CF K35E K35R B703 E3TF Arrival Starts Vliegtuig type E3CF K35E K35R B703 Landingen b Geluidniveaus Meetpost Lmax [db(a)] Gem Max Min E3TF Departure E3CF K35E K35R B703 E3TF Arrival Starts Vliegtuig type E3CF K35E K35R B703 Landingen Figuur 4.2: Gemeten geluidniveaus per vliegtuigtype, meetpost 1(a) en meetpost 2(b)

23 -22- Tabel 4.4 Gemeten minimale en maximale geluidniveaus per vliegtuigtype Meetpost 1 Meetpost 2 Procedure Type Min db(a) Max db(a) Min db(a) Max db(a) Starts E3TF E3CF K35E K35R B703 81,1 83,2 90,2 92,1 87,4 98,7 89,4 94,9 92,1 91,8 73,5 76,8 79,9 81,9 75,1 94,7 76,8 88,1 81,9 89,2 Landingen E3TF E3CF K35E K35R B703 78,7 81,1 77,2 76,0 80,7 92,9 87,4 83,7 81,6 87,6 71,0 69,6 71, ,5 91,2 73,5 76, ,9 Door de provincie Limburg zijn in maart en april 2004 met een vergelijkbare meetopstelling maximale geluidniveaus van passerende vliegtuigen gemeten tussen 72,0 en 106,2 db(a). De door de provincie gemeten geluidniveaus zijn iets hoger dan de in het onderhavige onderzoek gevonden waarden. Hiervoor zijn de volgende oorzaken aan te geven:! De meetpunten van de provincie bevinden zich direct onder de vliegbaan, waardoor de afstand tot het vliegtuig kleiner is dan in het NLR onderzoek.! Door de keuze van de meetlocaties direct onder de vliegbaan speelt de laterale geluidverzwakking in het onderzoek van de provincie geen rol. Bij de metingen in het NLR onderzoek is dit wel het geval (zie 4.7). Op grond hiervan kan geconcludeerd worden dat de meetwaarden van de provincie en het NLR onderling niet strijdig zijn.

24 Tijd boven drempelwaarde Naast het maximale geluidniveau tijdens een vliegtuigpassage, speelt ook de tijdsduur waarin het geluidniveau boven een gegeven drempelwaarde gelegen is een belangrijke rol bij de perceptie van het geluid. Voor alle bewegingen van vliegtuigen van het type Boeing 707 is deze tijdsduur bepaald voor drempelwaarden van 65 tot en met 95 db(a). De resultaten zijn weergegeven in de figuren 4.3 (starts) en 4.4 (landingen). Uit deze figuren blijkt voor meetpost 1 en 2 en hun directe omgeving het volgende.! Voor starts is de tijd dat het geluidniveau boven drempelwaarden van 65, 70 en 75 db(a) is gelegen vrijwel gelijk voor de meetposten 1 en 2. Voor drempelwaarden van 80 db(a) en hoger is deze tijdsduur voor meetpost 2 korter.! Het geluidniveau van startende vliegtuigen type E3TF is op beide meetlocaties gedurende circa 50 seconden hoger dan 65 db(a). Op grond van de gemeten achtergrondgeluidniveaus kan geconcludeerd worden dat het vliegtuiggeluid gedurende deze tijd duidelijk waarneembaar is.! De tijdsduur van het geluid veroorzaakt door vliegtuigtype E3CF (AWACS met modernere motoren) lijkt beduidend korter dan voor de overige typen. Door het geringe aantal bewegingen van dit vliegtuigtype tijdens de meetperiode is echter nog geen uitspraak te doen over de statistische significantie van deze conclusie.! De gemiddelde tijd boven een drempelwaarde is voor landingen korter dan voor starts. Landingen zullen derhalve korter hoorbaar zijn dan starts.! Voor landingen is de tijdsduur voor alle drempelwaarden voor meetpost 2 korter dan voor meetpost 1.! Voor een dag met een gemiddeld aantal vliegbewegingen en een gemiddeld vliegpatroon, bijvoorbeeld 12 starts van het type E3TF en 1 start van het type K45R, houdt dit in dat op de locatie van meetpost 1 in Schinveld het geluidniveau gemiddeld boven een drempelwaarde van 65, 80 en 90 db(a) ca. 600 seconden respectievelijk ca. 300 en 60 seconden bedraagt. Voor de locatie van meetpost 2 in Brunssum bedraagt dit respectievelijk ca. 600, 200 en 0 seconden.

25 -24- a Gemiddelde tijd boven drempelwaarde meetpost1, starts [sec] E3TF K35E B703 E3CF K35R Drempelwaarde [db(a)] b Gemiddelde tijd boven drempelw aarde meetpost2, starts [sec] E3TF K35E B703 E3CF K35R Drempelwaarde [db(a)] Figuur 4.3 Gemiddelde tijd boven een drempelwaarde voor starts, meetpost 1 (a) en meetpost 2 (b)

26 -25- a Gemiddelde tijd boven drempelwaarde meetpost1, landingen [sec] E3TF K35E B703 E3CF K35R Drempelwaarde [db(a)] b Gemiddelde tijd boven drempelw aarde meetpost2, landingen [sec] E3TF K35E B703 E3CF K35R Drem pelw aarde [db(a)] Figuur 4.4 Gemiddelde tijd boven een drempelwaarde voor landingen, meetpost 1 (a) en meetpost 2 (b)

27 Opbouw- en afbouwtijd geluidevents In figuur 4.5 is voor diverse vliegtuigtypen de tijd waarin het geluid vanaf het achtergrondgeluidniveau toeneemt tot aan het maximale geluidniveau (opbouwtijd) en de tijd waarin het geluidniveau na het maximum terugvalt naar het achtergrondgeluidniveau (afbouwtijd) weergegeven. a Gemiddelde Gemiddelde opbouw opbouw en afbouw en afloopt tijd, meetpost tijd Tijd [sec] Afbouw M1 Down Opbouw M1 Up E3TF Departure B703 E3CF K35E K35R E3TF Arrival Starts Type B707 B703 E3CF K35E K35R Landingen b Gemiddelde Gemiddelde opbouw opbouw en afbouw en afloopt tijd, meetpost tijd Tijd [sec] Afbouw Opbouw M2 Down M2 Up E3TF Departure B703 E3CF K35E K35R E3TF Arrival Starts Type B707 B703 E3CF K35E K35R Landingen Figuur 4.5 Opbouw- en afvaltijd geluidevents, meetpost 1 (a) en meetpost 2 (b)

28 -27- Voor starts blijkt de opbouwtijd korter dan de afbouwtijd. Voor landingen is dit juist anders om. Voor starts blijkt verder dat de afbouwtijd van de operationele AWACS vliegtuigen gemiddeld korter is dan de andere vliegtuigen die de basis verlaten. Deze andere toestellen vliegen overwegend standaard starts waarbij hoger wordt doorgeklommen. Bij hoger doorklimmen dan tot een circuithoogte, wordt naar verwachting langer en meer motorvermogen gebruikt dan op circuithoogte. Voor landingen lopen de opbouw- en afbouwtijden van de diverse vliegtuigtypen (waaronder de AWACS vliegtuigen) niet ver uiteen.

29 Vlieghoogte De landingen op de NAVO vliegbasis Geilenkirchen volgen doorgaans een vrij smal spreidingsgebied. De aanvliegrichting maakt in het horizontale vlak een hoek van 2º met de baanrichting en heeft ter hoogte van de meetposten een spreiding van ongeveer 2º. In figuur 4.6a is dit schematisch aangegeven In verticale richting bedraagt de daalhoek ongeveer 3º, dit is in figuur 4.6b schematisch aangegeven. a Meetpost 1 Spreidingsgebied starts Spreidingsgebied naderingen Centerlijn baan Nominale aanvliegroute Meetpost 2 b Spreidingsgebied starts Spreidingsgebied naderingen Nominale aanvliegroute Figuur 4.6 Spreidingsgebieden starts en naderingen (niet op schaal) a) bovenaanzicht b) zijaanzicht

30 -29- De starts vanaf de vliegbasis tonen een groter spreidingsgebied. In figuur 4.6a is dit schematisch aangegeven. De spreiding wordt bepaald door o.a. het type vliegtuig, het startgewicht, de gevlogen procedure en meteo omstandigheden. De doorsnijding van de spreidingsgebieden uit figuur 4.6 met het verticale vlak ter plaatse van de meetpunten levert de situatie zoals aangegeven in figuur 4.7. In deze figuur zijn tevens voor een willekeurige dag uit de meetperiode de geregistreerde vliegtuigposities ter plaatse van dit vlak aangegeven. Het betreft in totaal vijf starts en drie landingen. Zowel de starts als de landingen bevinden zich in de figuur rechts van de baan. Dit correspondeert met de geringe zuidelijke afbuiging van de start- en landingsroutes. Uit analyse van alle metingen blijkt dat de starts meer spreiding hebben dan de landingen. Doorsnede tussen meetpost 1 en o Starts Hoogte [m] Meetpost 1 Baan o Landingen Meetpost ca. 600 m. 0m. ca m. Figuur 4.7 Vlieghoogte op de afstand tussen beide meetposten.

31 Vergelijking startprocedures AWACS E3TF In figuur 4.8 is per startprocedure van vliegtuigtype AWACS E3TF het gemeten gemiddelde, maximale en minimale geluidniveau weergegeven. Er wordt onderscheid gemaakt op basis van uitvlieghoogte en soort start, een normale start (ST), een Touch en Go start (TG) en Overshoot starts (OS). Uit de metingen blijkt dat op beide meetlocaties de 1.500ft startprocedures gemiddeld stiller zijn dan de overige startprocedures (hoger dan 1.500ft). Opgemerkt wordt dat niet voor elke startprocedure voldoende meetgegevens beschikbaar zijn om statistisch verantwoorde uitspraken te doen. Geluidniveaus Meetpost ft 2000ft 2500ft 3000ft > 3000ft Lmax [db(a))] almax [db(a)] Dep 1500ft ST TG OS ST TG OS ST TG OS ST TG OS Dep TG OS TGD 15 00ft OSD 1500ft Dep 2000ft TGD 20 00ft OSD 2000ft Dep 2500ft TGD 25 00ft OSD 2500ft Dep 3000ft Type AWACS start Vliegtuig type TGD 30 00ft OSD 3000ft Dep > 3000 ft TGD > 3000ft OSD > 3000ft Gem Max Min b 105 Geluidniveaus Meetpost ft 2000ft 2500ft 3000ft > 3000ft Lmax [db(a))] Lmax [db(a)] Dep 1500 ft ST TG OS ST TG OS ST TG OS ST TG OS Dep TG OS TGD 1500ft OSD 1500ft Dep 2000 ft TGD 2000ft OSD 2000ft Dep 2500 ft TGD 25 00ft OSD 2500ft Vliegtuig type Dep 3000 ft Type AWACS start TGD 3000ft OSD 3000ft De p > 3000ft TGD > 3000ft OSD > 3000ft Gem Max Min Figuur 4.8 Maximaal geluidniveau per procedure, meetpost 1 (a) en meetpost 2 (b) ST Standaard start, TG- Touch & Go start, OS, Overshoot start

32 -31- In figuur 4.9 is per startprocedure van vliegtuigtype AWACS E3TF de tijdsduur van het gemeten geluidevent boven een drempelwaarde van 65dB(A) weergegeven. Het blijkt dat op beide meetlocaties de gemiddelde tijdsduur boven 65 db(a) van de 1.500ft procedures korter is dan voor de overige startprocedures. Op de locatie van meetpost 1 in Schinveld is de gemiddelde tijdsduur boven 65 db(a) van de Overshoot en Touch en Go starts per uitvlieghoogte gemiddeld korter is dan de starts die vanuit stilstand vertrekken. a 120 Tijdsduur geluidevents boven 65 db(a) Meetpost ft 2000ft 2500ft 3000ft > 3000ft 100 Tijd [s] Gem Max Min 20 0 Dep 1500ft ST TG OS ST TG OS ST TG OS ST TG OS TGD 1500ft OSD 1500ft Dep 2000ft TGD 2000ft OSD 2000ft Dep 2500ft TGD 2500ft OSD 2500ft Type AWACS start Vliegtuig type Dep 3000ft TGD 3000ft OSD 3000ft Dep > 3000ft ST TG OS TGD > 3000ft OSD > 3000ft b 120 Tijdsduur geluidevents boven 65 db(a) Meetpost ft 2000ft 2500ft 3000ft > 3000ft 100 Tijd [s] Gem Max Min 20 0 Dep 1500ft ST TG OS ST TG OS ST TG OS ST TG OS TGD 1500ft OSD 1500ft Dep 2000ft TGD 2000ft OSD 2000ft Dep 2500ft TGD 2500ft OSD 2500ft Type AWACS start Vliegtuig type Dep 3000ft TGD 3000ft OSD 3000ft Dep > 3000ft ST TG OS TGD > 3000ft OSD > 3000ft Figuur 4.9 Tijdsduur van het geluidevent per startprocedures, meetpost 1 (a) en meetpost 2 (b) ST Standaard start, TG- Touch & Go start, OS, Overshoot start

33 Geluidspectrum AWACS E3TF vliegtuig Tijdens een werkbezoek zijn metingen uitgevoerd van het geluidspectrum van een startend en van een naderend AWACS E3TF vliegtuig. Dit vliegtuig is tevens representatief voor de typen K35E (tanktoestel) en B703. De metingen zijn uitgevoerd net buiten de omheining van de vliegbasis, in het verlengde van de start/landingsbaan (zie figuur 4.10). Er zijn één start en twee naderingen gemeten. Zowel de start als de naderingen werden uitgevoerd in westelijke richting. De start is gemeten aan de Nederlandse zijde van de vliegbasis, de naderingen aan de Duitse zijde. Hierbij wordt opgemerkt dat de kortste afstand tot de microfoon voor naderingen veel kleiner is dan voor de starts. Hierdoor is het onderling vergelijken van de maximale geluidniveaus niet zinvol. Vanwege de korte afstand van de meetmicrofoon tot het vliegtuig is voor deze metingen de meterstand Fast gebruikt. In figuur 4.11a is het tijdverloop van het gemeten geluidniveau van de geregistreerde startbeweging weergegeven. De figuur toont achtereenvolgens het achtergrondgeluidniveau (ca. 62 db(a)), het aanzwellen van het vliegtuiggeluid tot een maximum van ca. 103 db(a), het afnemen van het vliegtuiggeluid doordat het vliegtuig zich van de microfoon verwijderd en vervolgens weer het achtergrondgeluidniveau. In figuur 4.11a is door middel van gekleurde verticale lijnen een drietal tijdstippen gemarkeerd waarop het geluidspectrum van het vliegtuig is bepaald. Deze spectra zijn weergegeven in figuur 4.11b. De kleuren van de spectra corresponderen met de markeringen in figuur 4.11a. Uit deze spectra blijkt dat nadat het vliegtuig de meetpositie is gepasseerd, het aandeel lage frequenties (125 Hz en 250 Hz octaafbanden) in het geluid sterk toeneemt, terwijl het aandeel van frequenties (boven 1000 Hz) juist sterk afneemt. Dit wordt veroorzaakt doordat de motoren van het vliegtuig aan de uitlaatzijde veel laagfrequent geluid produceren. Na de passage is deze zijde van het vliegtuig naar de microfoon gericht. In figuur 4.12 is op soortgelijke wijze het gemeten geluidniveau voor één van beide naderingen weergegeven. Het maximale geluidniveau bedraagt voor de nadering ca. 114 db(a). Uit de spectra blijkt dat ook voor naderingen het aandeel lage frequenties (125 Hz en 250 Hz octaafbanden) in het geluid toeneemt nadat het vliegtuig de microfoon gepasseerd is, terwijl het aandeel van frequenties (boven Hz) juist afneemt 4. Het verschil is minder dan bij de start, doordat bij naderingen met een lager motorvermogen wordt gevlogen. 4 De piek in het geluidspectrum van de naderingen in de tertsband van 3150 Hz verschuift na de passage van het vliegtuig naar de tertsband van 2500 Hz als gevolg van het zogenaamde Dopplereffect. De piek in het spectrum is tijdens de naderingen als een duidelijke fluittoon waarneembaar.

34 -33- Meetpunt Start Meetpunt Landing Figuur 4.10: Locatie meetpunten

35 -34- a Geluidniveau [db(a)] Tijd [s] b Geluidniveau [db(a)] Frequentie [Hz] Figuur 4.11: Geluidniveau start AWACS vliegtuig E3TF a) Tijdverloop b) Spectrum op drie verschillende tijdstippen

36 -35- a 120 Geluidniveau [db(a)] Tijd [s] b 120 Geluidniveau [db(a)] Frequentie [Hz] Figuur 4.12: Geluidniveau nadering AWACS vliegtuig E3TF a) Tijdverloop b) Spectrum op drie verschillende tijdstippen

37 Metingen versus berekeningen In figuur 4.13 is voor de AWACS E3TF het gemeten geluid uitgezet tegen het berekende geluid. Te zien valt dat de meeste punten overwegend boven de diagonale lijn liggen. Dit betekent dat de gemeten geluidniveaus hoger zijn dan berekend. Dit verschil tussen meten en rekenen is in overeenstemming met de resultaten voor bijvoorbeeld Schiphol (Ref. 4). De Commissie Deskundigen Vliegtuiggeluid onderzoekt voor de situatie rond Schiphol momenteel waardoor de verschillen tussen meten en berekenen worden veroorzaakt. Gelet op de complexiteit van het probleem, wat is gelegen in de modellering van het rekenmodel, zoals het gekozen prestatieprofiel van een vliegtuig, de powersetting van de motoren, het vliegpad, het geluidsoverdracht model en dergelijke, wordt in het kader van het onderhavige onderzoek hierop niet nader ingegaan. Gemeten vs Berekend Meten [db(a)] ` Meetpost 1 Meetpost Rekenen [db(a)] Figuur 4.13 Gemeten versus berekend geluidniveau voor de Awacs E3TF

38 -37-5 Constateringen In het onderstaande zijn de constateringen uit het onderzoek samengevat. De constateringen gelden voor de meetlocaties en hun directe omgeving. 1. Het vliegverkeersbeeld gedurende de meetperiode is representatief voor het gebruik van de vliegbasis (paragraaf 4.1). 2. Afhankelijk van de windrichting, vinden er per dag doorgaans alleen starts of alleen landingen over Nederlands grondgebied plaats. Als gevolg van de overheersend westelijke windrichting vinden over Nederland meer starts dan landingen plaats (paragraaf 4.1). 3. Op de meetlocatie in Schinveld is het gemeten maximale geluidniveau gemiddeld hoger dan op de meetlocatie in Brunssum, maximaal 98,7 db(a) versus maximaal 94,7 db(a) (paragraaf 4.4). 4. De gemeten geluidniveaus zijn gemiddeld hoger dan de berekende waarden (paragraaf 4.10). Dit is ook in andere situaties geconstateerd (o.a. Schiphol) en wordt hier niet nader onderzocht. 5. Het geluidniveau van startende AWACS vliegtuigen type E3TF is op beide meetlocaties gedurende ca. 50 seconden hoger dan 65 db(a). Op grond van de gemeten achtergrondgeluidniveaus kan geconcludeerd worden dat het vliegtuiggeluid gedurende deze hele periode duidelijk waarneembaar is (paragraaf 4.5). 6. De gemiddelde tijd dat het vliegtuiggeluid waarneembaar is boven een gekozen drempelwaarde is voor landingen korter dan voor starts. Landingen zullen derhalve korter hoorbaar zijn dan starts (paragraaf 4.5). 7. Op beide meetlocaties zijn de startprocedures van de AWACS E3TF vliegtuigen van vluchten met een uitvlieghoogte van 1.500ft gemiddeld stiller dan de overige startprocedures (hoger dan 1.500ft) (paragraaf 4.8). 8. Aan de achterzijde van het vliegtuig (motoruitlaat) worden meer lage frequenties geproduceerd dan aan de voorzijde (paragraaf 4.9).

39 -38-6 Referenties [1] Geluidmetingen AWACS te Schinveld, G UV, Provincie Limburg, juni 2004 [2] Kwartaalrapport vliegbaanbewaking vliegbasis Geilenkirchen - 2e kwartaal 2004, NLR- CR , H.A. Lania [3] Berekening van de geluidbelasting op Nederlands grondgebied nabij vliegbasis Geilenkirchen in 2003, NLR-CR , H.A. Lania [4] Derde voortgangsrapportage van de Commissie Deskundigen Vliegtuiggeluid (zie

40 -39- Appendix A Gebruikte apparatuur Tijdens de meetperiode is gebruik gemaakt van de volgende meetapparatuur:! Precision integrating sound level meter Rion (type NL-11) type I met 1/2" microfoon van het merk Rion (type UC-26)! Precision integrating sound level meter Rion (type NL-15) type I met 1/2" microfoon van het merk CEL (type UC-53)! Sound level calibrator CEL (type NC-73)! Sound level calibrator Brüel & Kjaer (type 4228)! Extension cable Rion (type EC-04B) Meetpost 1: De meetset heeft één geluidmeter van het type Rion NL11 met een meetbereik van: db(a) in de meetperiode van 1-13 okt db(a) in de meetperiode van okt. Meetpost 2: De meetset bestaat uit twee geluidmeters van het type: 1. de Rion NL15 met een meetbereik van: db(a). 2. de Rion NL11 met een meetbereik van: db(a). Instellingen geluidmeters: Alle metingen zijn uitgevoerd in de meterstand "slow", de maximale Slow gemeten waarden wordt 1x per sec opgeslagen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een sampling rate van 1000 Hz wat een databewerking in blokken van 1000 samples inhoud waarbij 1 maximum waarde wordt bepaald per blok.

Gemeente Onderbanken

Gemeente Onderbanken Gemeente Onderbanken RAAD VAN STATE INGEKOMEN 1 8 MRT 2005 Voorzieningenrechter Afdeling bestuursrechtspraak Raad van State Postbus 20019 2500 EA 'S GRAVENHAGE AAN: BEHANDELD: DD: PAR: Edelachtbare Dame/Heer,

Nadere informatie

Geluid rond vliegveld Geilenkirchen en Schiphol, zijn er overeenkomsten?

Geluid rond vliegveld Geilenkirchen en Schiphol, zijn er overeenkomsten? Geluid rond vliegveld Geilenkirchen en Schiphol, zijn er overeenkomsten? Een vergelijking van piekniveaus H.A. Lania en H.W. Veerbeek Samenvatting Het ministerie van VROM heeft het NLR benaderd om in

Nadere informatie

Berekening van de geluidsbelasting op Nederlands grondgebied nabij de vliegbasis Geilenkirchen in 2005

Berekening van de geluidsbelasting op Nederlands grondgebied nabij de vliegbasis Geilenkirchen in 2005 Berekening van de geluidsbelasting op Nederlands grondgebied nabij de vliegbasis Geilenkirchen in 2005 H.A. Lania Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium National Aerospace Laboratory NLR Berekening

Nadere informatie

Toepasbaarheid meetgegevens Geluidsnet voor validatieprocedure

Toepasbaarheid meetgegevens Geluidsnet voor validatieprocedure Toepasbaarheid meetgegevens Geluidsnet voor validatieprocedure Samenvatting Na bestudering van het rapport van de contra-expertise meetsysteem Geluidsnet in Zuid-Limburg en op basis van analyses van beschikbare

Nadere informatie

De geluidbelasting rondom de vliegbasis Woensdrecht voor het jaar 2010

De geluidbelasting rondom de vliegbasis Woensdrecht voor het jaar 2010 Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium National Aerospace Laboratory NLR NLR-CR-2011-210 De geluidbelasting rondom de vliegbasis Woensdrecht voor het jaar 2010 R. de Jong Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium

Nadere informatie

Alternatieven voor Lden grenswaarden de NAxx methodiek

Alternatieven voor Lden grenswaarden de NAxx methodiek Alternatieven voor Lden grenswaarden de NAxx methodiek P. Balke en R. de Jong Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium National Aerospace Laboratory NLR Alternatieven voor Lden grenswaarden de NAxx

Nadere informatie

De geluidbelasting rondom de vliegbasis Eindhoven voor het jaar 2012

De geluidbelasting rondom de vliegbasis Eindhoven voor het jaar 2012 De geluidbelasting rondom de vliegbasis Eindhoven voor het jaar 2012 Opdrachtgever Ministerie van Defensie CLSK NLR-CR-2013-011 - maart 2013 NLR Dedicated to innovation in aerospace Nationaal Lucht- en

Nadere informatie

Park Randenbroek te Amersfoort

Park Randenbroek te Amersfoort Park Randenbroek te Amersfoort Referentiemetingen omgevinggeluid Opdrachtgever Gemeente Amersfoort Contactpersoon de heer A. Goossens Kenmerk R034131aa.00001.jke Versie 01_000 Datum 1 augustus 2011 Auteur

Nadere informatie

De geluidbelasting rondom de vliegbasis Leeuwarden voor het jaar 2013

De geluidbelasting rondom de vliegbasis Leeuwarden voor het jaar 2013 De geluidbelasting rondom de vliegbasis Leeuwarden voor het jaar 2013 Opdrachtgever Ministerie van Defensie CLSK NLR-CR-2014-055 februari 2014 NLR Dedicated to innovation in aerospace Nationaal Lucht-

Nadere informatie

Schiphol en omgeving. Aanpassing vertrekroutes Zwanenburgbaan. Regionale beelden. Inleiding. Achtergrond. Vliegverkeer boven de regio

Schiphol en omgeving. Aanpassing vertrekroutes Zwanenburgbaan. Regionale beelden. Inleiding. Achtergrond. Vliegverkeer boven de regio Schiphol en omgeving Regionale beelden Inleiding Deze factsheet heeft als doel om u te informeren over de wijziging in de ligging van vertrekroutes van de Zwanenburgbaan. De factsheet gaat daarbij in op

Nadere informatie

COMMISSIE AWACS LIMBURG Secretariaat: Postbus MA Maastricht

COMMISSIE AWACS LIMBURG Secretariaat: Postbus MA Maastricht CAL 8-8 COMMISSIE AWACS LIMBURG Secretariaat: Postbus 57-622 MA Maastricht OVERZICHT KLACHTEN 4e kwartaal 27 Februari 28 Uitgegeven door de Stichting Klachtentelefoon Luchtverkeer Zuid-Limburg onder verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Validatie van geluidreductie Geilenkirchen

Validatie van geluidreductie Geilenkirchen Validatie van geluidreductie Geilenkirchen Beschrijving en uitkomsten van validatie met behulp van metingen Opdrachtgever Ministerie van Infrastructuur en Milieu NLR-CR-2013-198 - Mei 2013 NLR Dedicated

Nadere informatie

Notitie. Centrale Gelderland laagfrequent geluid. GvL/ EB/ / FF 4845-1-NO. d a t u m : 20 december 2013

Notitie. Centrale Gelderland laagfrequent geluid. GvL/ EB/ / FF 4845-1-NO. d a t u m : 20 december 2013 Notitie b e t r e f t : Centrale Gelderland laagfrequent geluid d a t u m : 20 december 2013 r e f e r e n t i e : GvL/ EB/ / FF 4845-1-NO 1 I n l e i d i n g In opdracht van GDF SUEZ Energie Nederland

Nadere informatie

Oostroute Lelystad Airport

Oostroute Lelystad Airport Oostroute Lelystad Airport In opdracht van: Natuur en Milieu Flevoland en Staatsbosbeheer To70 Postbus 43001 2504 AA Den Haag tel. +31 (0)70 3922 322 fax +31 (0)70 3658 867 E-mail: info@to70.nl Door: Ruud

Nadere informatie

Bijlage 3: Rapportage geluidmetingen op de Vondellaan in Ridderkerk Opgesteld door adviesbureau M+P, d.d. 15 november 2011 Bijlage 4: Geluidmeetrapport Vondellaan Ridderkerk Opgesteld

Nadere informatie

BELEVINGSVLUCHT LELYSTAD AIRPORT

BELEVINGSVLUCHT LELYSTAD AIRPORT BELEVINGSVLUCHT LELYSTAD AIRPORT MEETLOCATIE DOCUMENTNUMMER LOCATIE OPGESTELD DOOR SN20180616B05 Elburg Remko Kreton Sensornet BELEVINGSVLUCHT Op woensdag 30 mei van 17.20 tot 22.20 uur organiseerde het

Nadere informatie

De geluidbelasting rondom de vliegbasis Leeuwarden voor het jaar 2015

De geluidbelasting rondom de vliegbasis Leeuwarden voor het jaar 2015 NLR-CR-2016-041 April 2016 De geluidbelasting rondom de vliegbasis Leeuwarden voor het jaar 2015 OPDRACHTGEVER: Ministerie van Defensie CLSK NLR - Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum Foto: A.B. Dolderman

Nadere informatie

contactpersoon /telefoon

contactpersoon  /telefoon datum vestiging uw kenmerk ons kenmerk verwerkt door 1 december 2016 Den Haag project betreft M.2013.1022.02.N002 WI JLI/BRA versie contactpersoon e-mail/telefoon Gemeente Midden-Delfland/geluidsmetingen

Nadere informatie

COMMISSIE AWACS LIMBURG Secretariaat: Postbus MA Maastricht

COMMISSIE AWACS LIMBURG Secretariaat: Postbus MA Maastricht CAL8-26 COMMISSIE AWACS LIMBURG Secretariaat: Postbus 57-622 MA Maastricht OVERZICHT KLACHTEN 3e kwartaal 28 November 28 Uitgegeven door de Stichting Klachtentelefoon Luchtverkeer Zuid-Limburg onder verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Door de omgevingsdienst Haaglanden is aangegeven dat deze norm als volgt moet worden geïnterpreteerd:

Door de omgevingsdienst Haaglanden is aangegeven dat deze norm als volgt moet worden geïnterpreteerd: Notitie Project Referentieniveaumetingen A4 Midden-Delfland Betreft geluidsmetingen stiltegebied in situatie vóór opening rijksweg A4 Ons kenmerk M.2013.1022.01.N001 Versie 001 Datum 24 oktober 2014 Verwerkt

Nadere informatie

COMMISSIE AWACS LIMBURG Secretariaat: Postbus MA Maastricht

COMMISSIE AWACS LIMBURG Secretariaat: Postbus MA Maastricht CAL 14-4 COMMISSIE AWACS LIMBURG Secretariaat: Postbus 57-622 MA Maastricht OVERZICHT KLACHTEN 4 e kwartaal 213 Februari 213 Uitgegeven door de Stichting Klachtentelefoon Luchtverkeer Zuid-Limburg onder

Nadere informatie

COMMISSIE AWACS LIMBURG Secretariaat: Postbus MA Maastricht

COMMISSIE AWACS LIMBURG Secretariaat: Postbus MA Maastricht CAL 06-027 COMMISSIE AWACS LIMBURG Secretariaat: Postbus 5700-6202 MA Maastricht OVERZICHT KLACHTEN 2e kwartaal 2006 September 2006 Uitgegeven door de Stichting Klachtentelefoon Luchtverkeer Zuid-Limburg

Nadere informatie

COMMISSIE AWACS LIMBURG Secretariaat: Postbus 5700-6202 MA Maastricht

COMMISSIE AWACS LIMBURG Secretariaat: Postbus 5700-6202 MA Maastricht CAL 11-35 COMMISSIE AWACS LIMBURG Secretariaat: Postbus 57-622 MA Maastricht OVERZICHT KLACHTEN 3 e kwartaal 211 November 211 Uitgegeven door de Stichting Klachtentelefoon Luchtverkeer Zuid-Limburg onder

Nadere informatie

COMMISSIE AWACS LIMBURG Secretariaat: Postbus MA Maastricht

COMMISSIE AWACS LIMBURG Secretariaat: Postbus MA Maastricht CAL 17-18 COMMISSIE AWACS LIMBURG Secretariaat: Postbus 57-622 MA Maastricht OVERZICHT KLACHTEN 2 e kwartaal 217 Augustus 217 Uitgegeven door de Stichting Klachtentelefoon Luchtverkeer Zuid-Limburg onder

Nadere informatie

Adviseurs voor bouw, industrie, verkeer, milieu en software. Rapport M R001 Geluidsmetingen helikopters te Gilze, Rijen en Tilburg

Adviseurs voor bouw, industrie, verkeer, milieu en software. Rapport M R001 Geluidsmetingen helikopters te Gilze, Rijen en Tilburg Rapport M.2013.1161.00.R001 Geluidsmetingen helikopters te Gilze, Rijen en Tilburg Analyse geluidsmetingen Status: DEFINITIEF Van Pallandtstraat 9-11 Casuariestraat 5 Lavendelheide 2 Geerweg 11 info@dgmr.nl

Nadere informatie

Akoestisch onderzoek Norit Nederland B.V. te Klazienaveen 11 op 12 december 2008

Akoestisch onderzoek Norit Nederland B.V. te Klazienaveen 11 op 12 december 2008 Akoestisch onderzoek Norit Nederland B.V. te Klazienaveen 11 op 12 december 2008 Onderzoek geluidsuitstraling naar de omgeving van Norit Nederland B.V. te Klazienaveen In de nachtperiode van 11 op 12 december

Nadere informatie

COMMISSIE AWACS LIMBURG Secretariaat: Postbus MA Maastricht

COMMISSIE AWACS LIMBURG Secretariaat: Postbus MA Maastricht CAL 5-2 COMMISSIE AWACS LIMBURG Secretariaat: Postbus 57-622 MA Maastricht OVERZICHT KLACHTEN 3 e kwartaal 25 November 25 Uitgegeven door de Stichting Klachtentelefoon Luchtverkeer Zuid-Limburg onder verantwoordelijkheid

Nadere informatie

De heer P. Reintjes Raadhuisstraat ER Eijsden INLEIDING

De heer P. Reintjes Raadhuisstraat ER Eijsden INLEIDING St. Gerlach 47 6301 JA Houthem Nederland T: +31 (0)43-458 41 65 F: +31 (0)43-458 41 66 info@bureaugeluid.nl www.bureaugeluid.nl BTW: NL8154.12.423.B01 IBAN: NL09DEUT0528188798 BIC: DEUTNL2N kvk: 14074915

Nadere informatie

April Effecten van salderen tussen handhavingspunten

April Effecten van salderen tussen handhavingspunten April 2006 Effecten van salderen tussen handhavingspunten Effecten van salderen tussen handhavingspunten Opdrachtgever Ministerie van Verkeer en Waterstaat Directoraat Generaal Transport en Luchtvaart

Nadere informatie

De geluidbelasting rondom de vliegbasis Woensdrecht voor het jaar 2014

De geluidbelasting rondom de vliegbasis Woensdrecht voor het jaar 2014 De geluidbelasting rondom de vliegbasis Woensdrecht voor het jaar 2014 Opdrachtgever Ministerie van Defensie CLSK NLR-CR-2015-081 April 2015 NLR Dedicated to innovation in aerospace Nationaal Lucht- en

Nadere informatie

COMMISSIE AWACS LIMBURG

COMMISSIE AWACS LIMBURG CAL 13-14 COMMISSIE AWACS LIMBURG Secretariaat: Postbus 57-622 MA Maastricht OVERZICHT KLACHTEN 1 e kwartaal 213 Mei 213 Uitgegeven door de Stichting Klachtentelefoon Luchtverkeer Zuid-Limburg onder verantwoordelijkheid

Nadere informatie

onderwerp Geluidmetingen Stiefkiekn 2015 Locatie centrum Westerbork 21-06-2015 Gemeente Midden-Drenthe datum 22-06-2015

onderwerp Geluidmetingen Stiefkiekn 2015 Locatie centrum Westerbork 21-06-2015 Gemeente Midden-Drenthe datum 22-06-2015 onderwerp Geluidmetingen Stiefkiekn 2015 Locatie centrum Westerbork 21-06-2015 project Gemeente Midden-Drenthe datum 22-06-2015 RUD Drenthe Team Advies Email: a.abbingh@ruddrenthe.nl Contactpersoon: ing.

Nadere informatie

COMMISSIE AWACS LIMBURG Secretariaat: Postbus MA Maastricht

COMMISSIE AWACS LIMBURG Secretariaat: Postbus MA Maastricht CAL 9-3 COMMISSIE AWACS LIMBURG Secretariaat: Postbus 57-622 MA Maastricht OVERZICHT KLACHTEN 1e kwartaal 29 Juni 29 Uitgegeven door de Stichting Klachtentelefoon Luchtverkeer Zuid-Limburg onder verantwoordelijkheid

Nadere informatie

COMMISSIE AWACS LIMBURG Secretariaat: Postbus MA Maastricht

COMMISSIE AWACS LIMBURG Secretariaat: Postbus MA Maastricht CAL 11-9 COMMISSIE AWACS LIMBURG Secretariaat: Postbus 57-622 MA Maastricht OVERZICHT KLACHTEN 4e kwartaal 21 Februari 211 Uitgegeven door de Stichting Klachtentelefoon Luchtverkeer Zuid-Limburg onder

Nadere informatie

COMMISSIE AWACS LIMBURG Secretariaat: Postbus MA Maastricht

COMMISSIE AWACS LIMBURG Secretariaat: Postbus MA Maastricht CAL 12-29 COMMISSIE AWACS LIMBURG Secretariaat: Postbus 57-622 MA Maastricht OVERZICHT KLACHTEN 2e kwartaal 212 Oktober 212 Uitgegeven door de Stichting Klachtentelefoon Luchtverkeer Zuid-Limburg onder

Nadere informatie

Geluidsmetingen Westergouwe te Gouda

Geluidsmetingen Westergouwe te Gouda Geluidsmetingen Westergouwe te Gouda Behandeld door: Opdrachtgever: M. Groen Omgevingsdienst Midden-Holland Postbus 45 2800 AA Gouda Gemeente Gouda Rapport nummer: 2013092480 Gouda, 29 oktober 2013 Inhoud

Nadere informatie

COMMISSIE AWACS LIMBURG Secretariaat: Postbus MA Maastricht

COMMISSIE AWACS LIMBURG Secretariaat: Postbus MA Maastricht CAL 8-2 COMMISSIE AWACS LIMBURG Secretariaat: Postbus 57-622 MA Maastricht OVERZICHT KLACHTEN 2e kwartaal 28 September 28 Uitgegeven door de Stichting Klachtentelefoon Luchtverkeer Zuid-Limburg onder verantwoordelijkheid

Nadere informatie

In figuur 1 is een situatieschets opgenomen. Er is een meetpunt gekozen bij de huidige bestaande woningen aan de Schoolhof. Dit is het meetpunt 5.

In figuur 1 is een situatieschets opgenomen. Er is een meetpunt gekozen bij de huidige bestaande woningen aan de Schoolhof. Dit is het meetpunt 5. St. Gerlach 47 631 JA Houthem Nederland T: +31 ()43-458 41 65 F: +31 ()43-458 41 66 info@bureaugeluid.nl www.bureaugeluid.nl BTW: NL8154.12.423.B1 IBAN: NL9DEUT528188798 BIC: DEUTNL2N kvk: 1474915 De heer

Nadere informatie

Stillere AWACS vliegprocedures?

Stillere AWACS vliegprocedures? Stillere AWACS vliegprocedures? Een analyse van 20 vluchten R.H. Hogenhuis en D.H.T. Bergmans Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium National Aerospace Laboratory NLR NLR-CR-2009-002 Stillere AWACS

Nadere informatie

Kan het wat stiller in Zuid Limburg?

Kan het wat stiller in Zuid Limburg? ONGERUBRICEERD Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium National Aerospace Laboratory NLR Managementsamenvatting Kan het wat stiller in Zuid Limburg? Probleemstelling Sinds 1982 zijn in Geilenkirchen

Nadere informatie

Overzicht geluidmaten en geluidberekeningen

Overzicht geluidmaten en geluidberekeningen Overzicht geluidmaten en geluidberekeningen Rapportage in het kader van gezondheidsonderzoek Zuid-Limburg Opdrachtgever Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu NLR-CR-2013-061 - November 2013 NLR

Nadere informatie

COMMISSIE AWACS LIMBURG Secretariaat: Postbus 5700-6202 MA Maastricht

COMMISSIE AWACS LIMBURG Secretariaat: Postbus 5700-6202 MA Maastricht CAL 13-32 COMMISSIE AWACS LIMBURG Secretariaat: Postbus 57-622 MA Maastricht OVERZICHT KLACHTEN 3 e kwartaal 213 November 213 Uitgegeven door de Stichting Klachtentelefoon Luchtverkeer Zuid-Limburg onder

Nadere informatie

COMMISSIE AWACS LIMBURG Secretariaat: Postbus MA Maastricht

COMMISSIE AWACS LIMBURG Secretariaat: Postbus MA Maastricht CAL 1-2 COMMISSIE AWACS LIMBURG Secretariaat: Postbus 57-622 MA Maastricht OVERZICHT KLACHTEN 4e kwartaal 29 9 Februari 21 Uitgegeven door de Stichting Klachtentelefoon Luchtverkeer Zuid-Limburg onder

Nadere informatie

COMMISSIE AWACS LIMBURG

COMMISSIE AWACS LIMBURG CAL 13-3 COMMISSIE AWACS LIMBURG Secretariaat: Postbus 57-622 MA Maastricht OVERZICHT KLACHTEN 2 e kwartaal 213 Augustus 213 Uitgegeven door de Stichting Klachtentelefoon Luchtverkeer Zuid-Limburg onder

Nadere informatie

COMMISSIE AWACS LIMBURG Secretariaat: Postbus MA Maastricht

COMMISSIE AWACS LIMBURG Secretariaat: Postbus MA Maastricht CAL 1-1 COMMISSIE AWACS LIMBURG Secretariaat: Postbus 57-622 MA Maastricht OVERZICHT KLACHTEN 1e kwartaal 21 Mei 21 Uitgegeven door de Stichting Klachtentelefoon Luchtverkeer Zuid-Limburg onder verantwoordelijkheid

Nadere informatie

COMMISSIE AWACS LIMBURG Secretariaat: Postbus MA Maastricht

COMMISSIE AWACS LIMBURG Secretariaat: Postbus MA Maastricht CAL 12-33 COMMISSIE AWACS LIMBURG Secretariaat: Postbus 57-622 MA Maastricht OVERZICHT KLACHTEN 3e kwartaal 212 November 212 Uitgegeven door de Stichting Klachtentelefoon Luchtverkeer Zuid-Limburg onder

Nadere informatie

COMMISSIE AWACS LIMBURG Secretariaat: Postbus MA Maastricht

COMMISSIE AWACS LIMBURG Secretariaat: Postbus MA Maastricht CAL 1-28 COMMISSIE AWACS LIMBURG Secretariaat: Postbus 57-622 MA Maastricht OVERZICHT KLACHTEN 3 e kwartaal 21 Oktober 21 Uitgegeven door de Stichting Klachtentelefoon Luchtverkeer Zuid-Limburg onder verantwoordelijkheid

Nadere informatie

COMMISSIE AWACS LIMBURG Secretariaat: Postbus MA Maastricht

COMMISSIE AWACS LIMBURG Secretariaat: Postbus MA Maastricht CAL 14-27 COMMISSIE AWACS LIMBURG Secretariaat: Postbus 57-622 MA Maastricht OVERZICHT KLACHTEN 3 e kwartaal 214 November 214 Uitgegeven door de Stichting Klachtentelefoon Luchtverkeer Zuid-Limburg onder

Nadere informatie

Rapport Luid, maar duidelijk

Rapport Luid, maar duidelijk Rapport Luid, maar duidelijk Kort en bondig Op de volgende bladzijden staat kort en bondig een overzicht van het CDV-rapport Luid, maar duidelijk dat op 15 januari 2006 is gepubliceerd. Daarbij is ook

Nadere informatie

COMMISSIE AWACS LIMBURG Secretariaat: Postbus MA Maastricht

COMMISSIE AWACS LIMBURG Secretariaat: Postbus MA Maastricht CAL 11-2 COMMISSIE AWACS LIMBURG Secretariaat: Postbus 57-622 MA Maastricht OVERZICHT KLACHTEN 1e kwartaal 211 Mei 211 Uitgegeven door de Stichting Klachtentelefoon Luchtverkeer Zuid-Limburg onder verantwoordelijkheid

Nadere informatie

De baancoördinaten en baanlengten zijn voor de LHB-situatie MAA-2024 [E_2] samengevat in tabel 1.

De baancoördinaten en baanlengten zijn voor de LHB-situatie MAA-2024 [E_2] samengevat in tabel 1. NOTITIE Onderwerp Kenmerk Opgesteld door Controle door Datum : Addendum Geluid en Externe Veiligheid LHB MAA : ehbk170610v6not/dd/kd : : 30 juni 2017 1. Inleiding Om inzicht te krijgen in de effecten van

Nadere informatie

COMMISSIE AWACS LIMBURG Secretariaat: Postbus MA Maastricht

COMMISSIE AWACS LIMBURG Secretariaat: Postbus MA Maastricht CAL 19-9 COMMISSIE AWACS LIMBURG Secretariaat: Postbus 57-622 MA Maastricht OVERZICHT KLACHTEN 4 e kwartaal 218 Maart 219 Uitgegeven door de Stichting Klachtentelefoon Luchtverkeer Zuid-Limburg onder verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Airparc Seppe Airport Seppe Arcus van Oranjewoud Paul Kennes en Corine Laman kopie

Airparc Seppe Airport Seppe Arcus van Oranjewoud Paul Kennes en Corine Laman kopie Memo nummer 02 datum 12 februari 2013 aan Stef Have Charles Jacobs Angelique Remijn Airparc Seppe Airport Seppe Arcus van Oranjewoud Paul Kennes en Corine Laman kopie project Airparc Seppe projectnummer

Nadere informatie

Bij de Schinkelbrug is sprake van laagfrequent geluid, vooral ten gevolge van passages van zware vrachtauto's over de brug.

Bij de Schinkelbrug is sprake van laagfrequent geluid, vooral ten gevolge van passages van zware vrachtauto's over de brug. Notitie Aan Eric Ivens, Hans de Haan Projectorganisatie Zuidasdok Van ir. M.G. Dittrich, ir. P.W. Wessels, ing F.H.M. Staats Onderwerp Contourmeting L C -L A Schinkelbrug 1. Inleiding TNO heeft in opdracht

Nadere informatie

Nauwkeurigheidsklassen akoestische apparatuur Akoestische apparatuur wordt ingedeeld in nauwkeurigheidsklassen volgens de internationale standaard (IEC 61672-1:2013) 3. De klasse (variërend van 0 tot 2)

Nadere informatie

Samenvatting metingen vliegtuiglawaai 2014. Gemeente Dronten. 15 april 2015

Samenvatting metingen vliegtuiglawaai 2014. Gemeente Dronten. 15 april 2015 Samenvatting metingen vliegtuiglawaai 2014 Gemeente Dronten 15 april 2015 Sensornet BV, Den Haag SN20150140 1/38 Samenvatting Sinds 2010 staan in de gemeente Dronten drie Geluidsnet-meetpunten om het vliegtuiglawaai

Nadere informatie

COMMISSIE AWACS LIMBURG Secretariaat: Postbus MA Maastricht

COMMISSIE AWACS LIMBURG Secretariaat: Postbus MA Maastricht CAL 19-8 COMMISSIE AWACS LIMBURG Secretariaat: Postbus 57-622 MA Maastricht OVERZICHT KLACHTEN 3 e kwartaal 218 Maart 219 Uitgegeven door de Stichting Klachtentelefoon Luchtverkeer Zuid-Limburg onder verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Trendvalidatie van Doc.29 berekeningen

Trendvalidatie van Doc.29 berekeningen NLR-CR-2017-371 oktober 2018 Trendvalidatie van Doc.29 berekeningen OPDRACHTGEVER: Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat NLR - Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum

Nadere informatie

Samenvatting. Aanleiding

Samenvatting. Aanleiding Aan Opgesteld door : De Tweede Kamer der Staten Generaal : Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum Datum : 20 november 2017 Onderwerp : Aanpassing vliegprofielen MER Lelystad Samenvatting In 2013 en 2014

Nadere informatie

Grondgeluid rondom Schiphol

Grondgeluid rondom Schiphol Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium National Aerospace Laboratory NLR NLR-TP-2008-569 Grondgeluid rondom Schiphol H.W. Veerbeek, J. Nijmeijer 1 en D.H.T. Bergmans 1 Amsterdam Airport Schiphol Dit

Nadere informatie

Geluidbelasting Oen Helder Airport Uitbreiding naar en vliegbewegingen groot verkeer

Geluidbelasting Oen Helder Airport Uitbreiding naar en vliegbewegingen groot verkeer Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium National Aerospace Laboratory NLR NLR NLR-CR-2012-219 Geluidbelasting Oen Helder Airport Uitbreiding naar 27.000 en 30.000 vliegbewegingen groot verkeer E.G.

Nadere informatie

Meldingenloket vliegverkeer GAE

Meldingenloket vliegverkeer GAE Meldingenloket vliegverkeer GAE Meldingenrapportage Eerste kwartaal 2016 Het Meldingenloket vliegverkeer GAE wordt mede mogelijk gemaakt door: Inleiding Het Meldingenloket vliegverkeer GAE (hierna: loket)

Nadere informatie

16 maart Geluidskaarten R. Maat

16 maart Geluidskaarten R. Maat Notitie Aan Gemeente Lansingerland Kopie aan - Datum Documentnummer Project Auteur 16 maart 2012 21339767 Geluidskaarten R. Maat Onderwerp Notitie piekgeluiden Inleiding De geluidskaarten op de website

Nadere informatie

Kwartaalrapportage. Vliegtuigmeldingen rondom Rotterdam The Hague Airport

Kwartaalrapportage. Vliegtuigmeldingen rondom Rotterdam The Hague Airport Kwartaalrapportage Vliegtuigmeldingen rondom Rotterdam The Hague Airport Robin DR-00 2 e kwartaal 201 Datum : 15-09-201 Auteur : J.P. van Nieuwenhuizen Organisatie: DCMR Milieudienst Rijnmond Postbus 8,

Nadere informatie

BAS rapportage gebruiksjaar 2013

BAS rapportage gebruiksjaar 2013 BAS rapportage gebruiksjaar 213 Op 14 februari 214 heeft het Bewoners Aanspreekpunt Schiphol (BAS) de rapportage over het gebruiksjaar 213 uitgebracht. Het gebruiksjaar loopt niet gelijk met het kalenderjaar,

Nadere informatie

Berekeningen piekniveaus steekproef nachtnaderingen Polderbaan

Berekeningen piekniveaus steekproef nachtnaderingen Polderbaan Berekeningen piekniveaus steekproef nachtnaderingen Polderbaan 1. Inleiding De Omgevingsdienst IJmond heeft gemeten piekniveaus verzameld (bron: Platvorm Vlieghinder Regio Castricum) voor een steekproef

Nadere informatie

Memo. Zeewolde. Toegepaste meetsystemen rond Schiphol

Memo. Zeewolde. Toegepaste meetsystemen rond Schiphol Van: College van burgemeester en wethouders Aan: Gemeenteraad Documentnummer: z160018123 Datum: 10 mei 2016 Onderwerp: Motie onderzoek meetsysteem vliegtuiggeluid Memo In zijn vergadering van 25 juni 2015

Nadere informatie

CROS Pilot 3b+ Toepassing vaste bochtstraal op de Spijkerboor vertrekroute Kaagbaan. Navigatie

CROS Pilot 3b+ Toepassing vaste bochtstraal op de Spijkerboor vertrekroute Kaagbaan. Navigatie Schiphol en omgeving Regionale beelden CROS Pilot 3b+ Toepassing vaste bochtstraal op de Spijkerboor vertrekroute Kaagbaan Inleiding Deze factsheet heeft als doel u te informeren over de toepassing van

Nadere informatie

Bij optredend stoorlawaai is de betreffende geluidmeting onderbroken c.q. overgedaan.

Bij optredend stoorlawaai is de betreffende geluidmeting onderbroken c.q. overgedaan. Notitie HASKONNGDHV NEDERLAND B.V. PLANNNG & STRATEGY Aan : ir. J.J. Tiemersma Van : ing. F.J.M. van Hout Datum : 7 november 2013 Kopie : Onze referentie : BC6253-101-100/N003/408255/Nijm Betreft : Metingen

Nadere informatie

In 2007 is onderzocht of deze route verder geoptimaliseerd kon worden. Het resultaat van die optimalisatie vindt u onderaan als route 2.

In 2007 is onderzocht of deze route verder geoptimaliseerd kon worden. Het resultaat van die optimalisatie vindt u onderaan als route 2. Toekomstige vliegroutes De nu geplande uitbreiding van Lelystad Airport is mogelijk geworden doordat in 2004 een Planologische Kernbeslissing van kracht werd. Hierin zijn mogelijke aan- en uitvliegroutes

Nadere informatie

PROJECTNUMMER C ONZE REFERENTIE C

PROJECTNUMMER C ONZE REFERENTIE C ONDERWERP Laagfrequent geluid transformatorstation locatie Wijk aan Zee PROJECTNUMMER C05057.000084 DATUM 18 juni 2019 ONZE REFERENTIE 083924531 C VAN Erik Koppen Inleiding Voor het transformatorstation

Nadere informatie

Inzet Schiphol- Oostbaan

Inzet Schiphol- Oostbaan Veel gestelde vragen Banenstelsel Schiphol Inzet Schiphol- Oostbaan januari 2015 Versie 1.1 1. Algemeen Schiphol beschikt over vijf lange start- en landingsbanen en één kortere en is een knooppunt van

Nadere informatie

Technische bijlage. Notitie Aanvulling MER luchthavenbesluit Twente (adt140617.bijlage), 19 juni 2014 1

Technische bijlage. Notitie Aanvulling MER luchthavenbesluit Twente (adt140617.bijlage), 19 juni 2014 1 Technische bijlage Onderwerp : Aanvulling MER luchthavenbesluit Twente Kenmerk : adt140617.bijlage Opgesteld door : ir. I. Achterberg Datum : 19 juni 2014 In deze bijlage worden de invoergegevens weergegeven

Nadere informatie

Kwartaalrapportage. Vliegtuigmeldingen rondom Rotterdam The Hague Airport

Kwartaalrapportage. Vliegtuigmeldingen rondom Rotterdam The Hague Airport CMLR /2012 Kwartaalrapportage Vliegtuigmeldingen rondom Rotterdam The Hague Airport e kwartaal 2012 Bombardier CRJ00 Datum : 1-0-201 Auteur : J.P. van Nieuwenhuizen Organisatie : DCMR Milieudienst Rijnmond

Nadere informatie

Gebulder op de grond. Het onderzoek heeft zich met name geconcentreerd op Hoofddorp, aangezien daar de meeste klachten zijn geregistreerd van-

Gebulder op de grond. Het onderzoek heeft zich met name geconcentreerd op Hoofddorp, aangezien daar de meeste klachten zijn geregistreerd van- Gebulder op de grond De Polderbaan heeft sinds de ingebruikname in 03 voor de nodige klachten gezorgd vanuit Hoofddorp. Uit diverse onderzoeken is gebleken dat de hinder laagfrequent van karakter is en

Nadere informatie

Geluidbelasting van ABUS kraansystemen BV in richting van Panoven 20, IJsselstein

Geluidbelasting van ABUS kraansystemen BV in richting van Panoven 20, IJsselstein Geluidelasting van ABUS kraansystemen BV in richting van Panoven 2, IJsselstein Akoestisch onderzoek ten ehoeve van ruimtelijke onderouwing Opdrachtgever : A.H. Molenaar Kenmerk : R52721aaA.tc Datum :

Nadere informatie

Naleving milieuregels 2012 Verantwoording Regeling milieu-informatie luchthaven Schiphol. Luchtverkeersleiding Nederland

Naleving milieuregels 2012 Verantwoording Regeling milieu-informatie luchthaven Schiphol. Luchtverkeersleiding Nederland Naleving milieuregels Verantwoording Regeling milieu-informatie luchthaven Schiphol Luchtverkeersleiding Nederland Naleving milieuregels Luchtverkeersleiding Nederland - /SP/PF/443, 23 november Niets uit

Nadere informatie

Geluidsmetingen en telgegevens N241. 1 Aanleiding. 2 Meetomstandigheden

Geluidsmetingen en telgegevens N241. 1 Aanleiding. 2 Meetomstandigheden Deventer Den Haag Eindhoven Snipperlingsdijk 4 Verheeskade 197 Flight Forum 92-94 7417 BJ Deventer 2521 DD Den Haag 5657 DC Eindhoven T +31 (0)570 666 222 F +31 (0)570 666 888 Leeuw arden Amsterdam Postbus

Nadere informatie

Akoestisch onderzoek TT-circuit Assen Pop Rockfestival TTLive 20 september 2008

Akoestisch onderzoek TT-circuit Assen Pop Rockfestival TTLive 20 september 2008 Akoestisch onderzoek TT-circuit Assen Pop Rockfestival TTLive september 08 Onderzoek geluidsuitstraling naar de omgeving van het TT - Circuit Assen Tijdens het Pop Rockfestival TTLive Op september 08 bij

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2009 2010 26 488 Behoeftestelling vervanging F-16 Nr. 221 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN DEFENSIE Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Nadere informatie

Meldingenloket vliegverkeer GAE

Meldingenloket vliegverkeer GAE Meldingenloket vliegverkeer GAE Meldingenrapportage Tweede kwartaal 2016 Het Meldingenloket vliegverkeer GAE wordt mede mogelijk gemaakt door: Inleiding Het Meldingenloket vliegverkeer GAE (hierna: loket)

Nadere informatie

Akoestisch onderzoek De Levende Have te Den Haag. Resultaten van verificatiemetingen

Akoestisch onderzoek De Levende Have te Den Haag. Resultaten van verificatiemetingen Akoestisch onderzoek De Levende Have te Den Haag Resultaten van verificatiemetingen Rapportnummer FB 15648-2-RA d.d. 22 juli 2014 Akoestisch onderzoek De Levende Have te Den Haag Resultaten van verificatiemetingen

Nadere informatie

Quick Scan nieuw voorstel voor hinderbeperking Voorstel optimalisatie startroutes Casus BERGI

Quick Scan nieuw voorstel voor hinderbeperking Voorstel optimalisatie startroutes Casus BERGI Quick Scan nieuw voorstel voor hinderbeperking Voorstel optimalisatie startroutes Casus BERGI Henk Veerbeek Alex Gibbs Bewonersavond Lisse, 31 mei 2017 Voorstel indieners De indieners geven aan dat vliegtuigen

Nadere informatie

Vergelijkend akoestisch onderzoek bermverharding type M (Meander) Ing. Z.A.J. Lok A.G.M. Wolbert Dr. Ir. Y.H. Wijnant 18-12-2012

Vergelijkend akoestisch onderzoek bermverharding type M (Meander) Ing. Z.A.J. Lok A.G.M. Wolbert Dr. Ir. Y.H. Wijnant 18-12-2012 Vergelijkend akoestisch onderzoek bermverharding type M (Meander) Ing. Z.A.J. Lok A.G.M. Wolbert Dr. Ir. Y.H. Wijnant 18-12-2012 Inhoudsopgave 1 Inleiding 2 Meetmethode 3 Gebruikte apparatuur 4 Meetopstelling

Nadere informatie

Onderzoek geluidbelasting buitengebied luchthaven Schiphol

Onderzoek geluidbelasting buitengebied luchthaven Schiphol Onderzoek geluidbelasting buitengebied luchthaven Schiphol P. Balke en A.B. Dolderman Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium National Aerospace Laboratory NLR Onderzoek geluidbelasting buitengebied

Nadere informatie

Nachtmetingen geluid ERIA proefvak Den Haag

Nachtmetingen geluid ERIA proefvak Den Haag Nachtmetingen geluid ERIA proefvak Den Haag M.F.C. van de Ven (TU Delft) F. van Dishoeck (CHW Zwolle) J. Moraal (TU Delft) Samenvatting In het kader van het ERIA (Embedded Rail In Asfalt) project zijn

Nadere informatie

Naleving milieuregels 2015. Verantwoording Regeling milieu-informatie luchthaven Schiphol

Naleving milieuregels 2015. Verantwoording Regeling milieu-informatie luchthaven Schiphol Naleving milieuregels Verantwoording Regeling milieu-informatie luchthaven Schiphol Referentienummer 2016/SP/PERF/5300 Status Definitief Versienummer 1.0 Classificatie Openbaar Versiedatum 3 februari 2016

Nadere informatie

Naleving milieuregels gebruiksjaar Verantwoording Regeling milieu-informatie luchthaven Schiphol

Naleving milieuregels gebruiksjaar Verantwoording Regeling milieu-informatie luchthaven Schiphol Naleving milieuregels gebruiksjaar 2016 Verantwoording Regeling milieu-informatie luchthaven Schiphol Referentienummer 2017/SP/PERF/5569 Status Definitief Versienummer 1.0 Classificatie Openbaar Versiedatum

Nadere informatie

Ministerie van Infrastructuur en Milieu t.a.v. mevrouw W.J. Mansveld Postbus EX S-GRAVENHAGE

Ministerie van Infrastructuur en Milieu t.a.v. mevrouw W.J. Mansveld Postbus EX S-GRAVENHAGE Ministerie van Infrastructuur en Milieu t.a.v. mevrouw W.J. Mansveld Postbus 20904 2500 EX S-GRAVENHAGE Onze ref. ORS15.027 Datum 16 april 2015, Hoofddorp Advies Omgevingsraad inzake vervroegen nachtprocedures

Nadere informatie

LAAGFREQUENT GELUID WINDPARK DE

LAAGFREQUENT GELUID WINDPARK DE LAAGFREQUENT GELUID WINDPARK DE VEENWIEKEN Datum 2 juli 2015 Van D.F. Oude Lansink, Pondera Consult Betreft Analyse Laagfrequent geluid windpark De Veenwieken Projectnummer 714068 M1 Inleiding In opdracht

Nadere informatie

Geluidonderzoek Zijlweg 212 Haarlem

Geluidonderzoek Zijlweg 212 Haarlem Geluidonderzoek Zijlweg 212 Haarlem 23 oktober 2015 Geluidonderzoek Zijlweg 212 Haarlem Verantwoording Titel Geluidonderzoek Zijlweg 212 Haarlem Opdrachtgever Gemeente Haarlem Projectleider Jean-Pierre

Nadere informatie

De geluidbelasting rondom de vliegbasis Volkel voor het jaar 2015

De geluidbelasting rondom de vliegbasis Volkel voor het jaar 2015 NLR-CR-2016-042 Februari 2016 De geluidbelasting rondom de vliegbasis Volkel voor het jaar 2015 OPDRACHTGEVER: Ministerie van Defensie CLSK NLR - Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum Nederlands Lucht-

Nadere informatie

De nieuwe woningen liggen dichter bij de koelinstallatie dan bestaande woningen en zijn daarmee maatgevend voor de geluidruimte van de bakkerij.

De nieuwe woningen liggen dichter bij de koelinstallatie dan bestaande woningen en zijn daarmee maatgevend voor de geluidruimte van de bakkerij. Econsultancy bv t.a.v. dhr. Edwin Hartingsveld Rijksweg Noord 39 6071 KS SWALMEN Zutphen, 2 juli 2012 Geachte heer Hartingsveld, Naar aanleiding van uw verzoek heb ik een aanvullend akoestisch onderzoek

Nadere informatie

Kwartaalrapportage. Vliegtuigmeldingen rondom Rotterdam The Hague Airport

Kwartaalrapportage. Vliegtuigmeldingen rondom Rotterdam The Hague Airport Kwartaalrapportage Vliegtuigmeldingen rondom Rotterdam The Hague Airport 1e kwartaal 2014 C-17 Globemaster Datum : 15-09-2014 Auteur : J.P. van Nieuwenhuizen Organisatie: DCMR Milieudienst Rijnmond Postbus

Nadere informatie

NOTITIE. N1 terrein Amsterdam Verslag geluidmetingen festival 14 juli Inleiding. 2. Meetmethode

NOTITIE. N1 terrein Amsterdam Verslag geluidmetingen festival 14 juli Inleiding. 2. Meetmethode NOTITIE N1 terrein Amsterdam Verslag geluidmetingen festival 14 juli 2018 Auteur: ir. C.A.E. (Kees) Rijk Kenmerk: 140608 Datum: 16 juli 2018 1. Inleiding Overwogen wordt om in de toekomst meer festivals

Nadere informatie

Notitie Bestemmingsplan Hoge Wei te Oosterhout; akoestisch onderzoek omgeving (Peperstraat 62/De Breeacker 10b) 1 Inleiding

Notitie Bestemmingsplan Hoge Wei te Oosterhout; akoestisch onderzoek omgeving (Peperstraat 62/De Breeacker 10b) 1 Inleiding Notitie 00997-19554-02 Bestemmingsplan Hoge Wei te Oosterhout; akoestisch onderzoek omgeving (Peperstraat 62/De Breeacker 10b) Science Park Eindhoven 5634 5692 EN SON Postbus 26 5690 AA SON T +31 (0)40-3031100

Nadere informatie

Belevingsonderzoek naar de AWACS testvluchten op 2 september 2009 De naderingen... Datum 19 mei 2010 Status Definitief

Belevingsonderzoek naar de AWACS testvluchten op 2 september 2009 De naderingen... Datum 19 mei 2010 Status Definitief Belevingsonderzoek naar de AWACS testvluchten op 2 september 2009 De naderingen... Datum 19 mei 2010 Status Definitief Colofon Contactpersoon F.J. Huisman T 040-2652990 F 040-2653030 VROM-Inspectie Directie

Nadere informatie

Woonkern Vliegbeweging % tijd Oldenzaal Nadering 24 (richting zuidwesten) Start 06 (richting noordoosten)

Woonkern Vliegbeweging % tijd Oldenzaal Nadering 24 (richting zuidwesten) Start 06 (richting noordoosten) NOTITIE Onderwerp : Onderzoek luchtvaarteffecten rondom luchthaven Twente Kenmerk : vtm090601/wh/kd Opgesteld door : ing P. Frankena, ir. W.B. Haverdings & ir. I. Achterberg Datum : 11 juni 2009 Inleiding

Nadere informatie

Rapport: 154314 01. Versie Datum Omschrijving 1 9 juli 2015 Akoestisch onderzoek paardenhouderij Van der Sluis

Rapport: 154314 01. Versie Datum Omschrijving 1 9 juli 2015 Akoestisch onderzoek paardenhouderij Van der Sluis Rapport: 154314 01 Akoestisch onderzoek paardenhouderij Van der Sluis in de Wijk, gemeente Meppel Verantwoording Auteur(s) : Ing. U.K. Jonker Paraaf auteur(s) : Aantal pagina s : 10 (excl. figuren en bijlagen)

Nadere informatie

Gebruik Buitenveldertbaan in 2011

Gebruik Buitenveldertbaan in 2011 Gebruik Buitenveldertbaan in 2011 Inleiding In het gebruiksjaar 2011 (november 2010 tot en met oktober 2011) zijn 42.654 vliegtuigen van de in totaal 426.901 vliegtuigbewegingen gestart of geland op de

Nadere informatie