Nee, niet precies hetzelfde. In principe kan tweetalig onderwijs op elk schooltype gegeven worden: dus ook op de havo bv.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Nee, niet precies hetzelfde. In principe kan tweetalig onderwijs op elk schooltype gegeven worden: dus ook op de havo bv."

Transcriptie

1 50 Vragen over TTO 1. Waar staan de letters TTO voor? Tweetalig Onderwijs 2. Is dat hetzelfde als tweetalig vwo? Nee, niet precies hetzelfde. In principe kan tweetalig onderwijs op elk schooltype gegeven worden: dus ook op de havo bv. Op Mencia de Mendoza Lyceum hebben we alleen TTO op het vwo, dus op atheneum EN gymnasium. 3. Wat is TTO eigenlijk precies? Bij TTO wordt minimaal 50% van de lessen in de vreemde taal gegeven. Daarnaast zijn er binnen de lessen internationale accenten en is er een internationaliseringsprogramma in de vorm van uitwisselingen en studiereizen. 4. Is die vreemde taal altijd het Engels? Nee, dat hoeft niet, al geldt het wel voor verreweg de meeste scholen. Er zijn in Nederland een paar scholen met Duits als voertaal binnen het TTO. 5. Is TTO een apart schooltype met een apart eindexamen? Nee, het hoort gewoon bij het Nederlandse onderwijs. De leerlingen doen ook gewoon het Nederlandse vwo-examen. 6. Wat is dan de meerwaarde van TTO? Leerlingen verbreden hun horizon èn leren uitstekend Engels. Dat maakt een vervolgopleiding in het buitenland bv.gemakkelijker. Maar ook op Nederlandse universiteiten worden steeds meer Engelstalige colleges gegeven of is er Engels studiemateriaal. Een leerling die op Mencia de Mendoza Lyceum de TTO-opleiding afrondt, verlaat de school met een vwo-diploma, het certificaat English A2 van het International Baccalaureaat en een TTOcertificaat. 7. In welke leerjaren vindt het TTO plaats? De TTO-opleiding loopt van de eerste tot en met de zesde klas. De nadruk ligt echter op de eerste drie leerjaren waarin op Mencia de Mendoza Lyceum bijna 75% van de vakken in het Engels wordt aangeboden. In de bovenbouw is dit, vanwege de voorbereiding op het Nederlandse vwo-examen, nog zo n 30%.

2 8. Welke vakken worden op Mencia de Mendoza Lyceum in het Engels gegeven? klas 1: English Maths History Geography Biology Music Physical Education (LO) klas2: English Maths History Geography Biology Music Physical Education (LO) Physics klas 3:English Maths History Geography Religious Studies - Music Physical Education (LO)- Physics Economics klas 4: English Physical Education (LO) KCV CKV Science for Public Understanding (ANW) - Religious Studies - Social Studies klas 5: English IB course Physical Education (LO) KCV CKV EIO (European and International Orientation) klas 6: English IB course Physical Education (LO) 9. De andere vreemde talen komen daar toch niet voor in aanmerking? Nee, niet voor les in het Engels. Wel is bij alle talen het uitgangspunt: doeltaal = voertaal. Dat betekent dat Duits in het Duits en Frans in het Frans gegeven moet worden. 10. Krijgen de leerlingen eerst een tijdje les in het Nederlands, voordat overgestapt wordt op het Engels? Nee, ze worden a.h.w. direct in het diepe gegooid. Dat is de beste manier om het Engels snel onder de knie te krijgen. Wel wordt er,in de periode tot aan de herfstvakantie, zo nodig wat ondertiteld (Nederlands gesproken). 11. Krijgen leerlingen daar dan verder helemaal geen hulp bij? Jazeker wel. Ze krijgen in alle leerjaren extra lessen Engels. Bovendien wordt tijdens de Engelse les ook aandacht besteed aan de verwerving van moeilijke woorden van vakken zoals biology, history en geography. 12. En daarna krijgen de leerlingen vakken die ze eerst in het Engels kregen, in 4 vwo weer gewoon in het Nederlands? Ja, ze worden in het Nederlands voorbereid op het Nederlandse vwo-eindexamen. 13. Kunnen ze dan de terminologie en leerstof nog wel begrijpen? Dit heeft de afgelopen jaren niet tot problemen geleid. 14. Welke vakken worden er in de bovenbouw in het Engels gegeven? In de Tweede Fase zijn dat in ieder geval de vakken Social Studies (maatschappijleer), Art and Cultural Awereness (CKV), Art and Classical Cultural Awareness (KCV, alleen gymnasium) EIO (Europese en internationale orientatie), Science for Public Understanding (Algemene Natuurwetenschappen), Religious Studies (levensbeschouwing), Physical Education (Lichamelijke opvoeding).

3 15. Doen ze voor het vak Engels gewoon Nederlands vwo- eindexamen? Jazeker; maar daarnaast volgen de leerlingen het IB Language A2 programma dat een internationaal erkend certificaat oplevert. 16. Wat is het verschil tussen de wijze waarop het vak Engels wordt aangeboden in de onderbouw en in de bovenbouw? De eerste drie jaar zijn voornamelijk op taalverwerving gericht en in de bovenbouw ligt de nadruk binnen het IB-programma op schrijven en het bestuderen van Angelsaksische literatuur en cultuur. 17. Krijgen leerlingen voor deelname aan het TTO ook een diploma? Nee, geen officieel diploma; wel een certificaat, dat door het Europees Platform is ontwikkeld. 18. Moet je tweetalig zijn opgevoed om aan het TTO deel te nemen? Nee, absoluut niet. Het TTO is ontwikkeld voor kinderen die het Nederlands als moedertaal hebben. 19. Is het TTO alleen voor kinderen die heel goed in Engels zijn? Nee, het niveau van het Engels is niet belangrijk; maar je moet wel bereid zijn om veel Engels te spreken. 20. Wat is wèl belangrijk om toegelaten te worden? Op Mencia de Mendoza Lyceum zijn dat: een positief vwo-advies, een minimale citoscore van 545, een goede motivatie en goede werkhouding en doorzettingsvermogen. Ook een bilingual attitude (dus de bereidheid veel Engels te spreken in de klas) is voorwaarde. 21. Hoe onderzoekt de school dat? Alle scholen met TTO hebben een toelatingsonderzoek. Op Mencia de Mendoza Lyceum vindt dat onderzoek plaats op (data volgen in maart) 22. Waaruit bestaat dat onderzoek? Dat bestaat op Mencia de Mendoza Lyceum uit een individueel motivatiegesprek (mogelijk i.c.m. motivatievragenlijst), een opstel in het Nederlands en een eenvoudig schriftelijk testje in het Engels (om de creativiteit met een vreemde taal te onderzoeken). 23. Hoeveel kinderen kunnen er geplaatst worden in het TTO? Daaraan stelt Mencia de Mendoza Lyceum geen limiet. 24. En als er nou meer aanmeldingen zijn dan plaatsen? Dan vindt toelating plaats in volgorde van geschiktheid, op grond van het advies van de basisschool, de citotoets en de uitslagen van het toelatingsonderzoek. 25. Is TTO in Nederland populair?

4 Sinds de start in 1992 is het aantal scholen met TTO enorm gegroeid. 26. Hoeveel scholen in Nederland bieden TTO aan? Dat zijn er op dit moment zo n Hoe staat de Inspectie tegenover deze ontwikkeling? De Inspectie staat er van harte achter en juicht de ontwikkelingen op dit terrein toe. 28. Hoe weet je of de kwaliteit van het TTO-programma goed is? Het Europees Platform, dat het TTO in Nederland stimuleert en coördineert, heeft een pakket van eisen, een zgn. standaard, ontwikkeld waar alle scholen aan moeten (gaan) voldoen. In 2009 heeft een visitatiecommissie onderzoek gedaan naar het TTO op Mencia de Mendoza Lyceum. De school voldoet aan de normen en is erkend als TTO school. Op alle criteria scoorden wij 100%. 29. Hebben de scholen met TTO contact met elkaar? Ja, ze zijn verenigd in een landelijk netwerk waarin ze ervaringen uitwisselen en van elkaars deskundigheid gebruik maken. Daarnaast maakt op Mencia de Mendoza Lyceum ook deel uit van het regionaal netwerk Zuidwest Nederland. 30. Doen alle scholen met TTO dan precies hetzelfde? Nee, scholen hebben, binnen de kwaliteitseisen van het Europees Platform, ook de vrijheid om zelf keuzes te maken. Ze hoeven bijvoorbeeld niet allemaal precies dezelfde vakken in het Engels aan te bieden. 31. Welke opleiding krijgen de docenten om in het Engels les te kunnen geven? Alle TTO-docenten worden opgeleid tot het diploma Cambridge Proficiency. Daarnaast volgen ze bijscholingscursussen in Groot Brittannië (o.a. aan het Hilderstone College). 32. Zijn er ook native speakers op school? Ja, op dit moment hebben we zes native speakers. Eén collega uit Duitsland, één Française, drie uit Engeland en één collega uit Ierland. 33. Is het Engels per definitie Brits Engels? Nee, dat hoeft niet per sé. In de opleiding staat wel het Brits Engels centraal, maar native speakers kunnen ook komen uit de V.S., Australië, etc. 34. Heeft al dat Engels geen gevolgen voor het Nederlands van de leerlingen in het TTO? Nee, het Nederlands is en blijft hun moedertaal; er zijn geen (negatieve) gevolgen geconstateerd voor de beheersing van het Nederlands van leerlingen in het TTO. 35. Hoe zijn de eindexamenresultaten van leerlingen in het TTO? Op Mencia lagen de examenresultaten van TTO leerlingen in 2008 en 2009 gemiddeld hoger dan die van reguliere VWO leerlingen.

5 Daarnaast zijn alle leerlingen die zijn opgegaan voor het IB examen hiervoor geslaagd. In 2008 waren dat er 16, in 2009 waren dat er 31 en in 2010 zullen 26 leerlingen deelnemen aan het IB examen. Dit getal neemt in de toekomst toe. 36. Worden er bij de lessen ook Engelstalige schoolboeken gebruikt? Jazeker; de meeste boeken komen uit Engeland, met bij sommige vakken (history, geography) specifieke aanvullingen voor de Nederlandse situatie. 37. Wordt er bij de vakken ook nog specifiek aandacht besteed aan internationale zaken? Ja, Europese en internationale oriëntatie (EIO) maakt deel uit van het TTO-programma. Dat betekent dat deze in de vakken history, geography en economics in het lesprogramma is opgenomen. Ook vindt deze oriëntatie plaats in het buitenlesprogramma. In jaar 5 is EIO voor TTO leerlingen zelfs als apart vak opgenomen in het rooster. 38. Wat hoort er nog meer bij TTO, naast de lessen in het Engels? In schooljaar staan de volgende extra activiteiten gepland Klas 1: - oktober: TTO-dag: High Tea in samenwerking met onze zusterschool VMBO Tessenderlandt. Het is de bedoeling dat de hele dag Engels gesproken wordt en ook aandacht besteed wordt aan Engelse omgangsvormen en restauranttaal. Op Tessenderlandt wordt in grote keuken de High Tea voorbereid. - maart: Phileas Fogg theatre company: Little Victorians. - mei: bezoek van vijf dagen aan Finborough Hall: eerste kennismaking met Engeland, bezoek aan Cambridge, lessen Engelse spreekvaardigheid door docenten van plaatselijke scholen, sociale en sportactiviteiten. Klas 2: - oktober: TTO-dag: leerlingen gaan Engelse lesgeven op hun oude basisschool. Daarvoor krijgen ze een workshop van de Amerikaanse verhalenvertelster Mary-Sue Siegel. - bezoek Franse school aan Breda en tegenbezoek in Frankrijk - december-april: deelname aan de Junior Public Speaking Contest - maart: workshop drama door Phileas Fogg theatre company. - studiereis aan Yorkshire (voor klas die geen uitwisseling heeft gehad in klas 2). Klas 3: - bezoek Duitse school aan Breda en tegenbezoek in Frankfurt. - december-april: deelname aan de Junior Public Speaking Contest. - maart: Phileas Fogg: workshop rond Shakespeare - studiereis naar Normandië door klassen die in jaar 3 geen uitwisseling hebben. Klas 4: - Cambridge examen Advanced English - juni: bezoek aan Londen (uitwerken personal project)

6 Klas5: - bezoek Poolse school en tegenbezoek in Myszkow - bezoek Turkse school en tegenbezoek in Istanbul - maart: Phileas Fogg theatre company: War Poets. Klas 6 - IB examen 39. Is het TTO ook te combineren met het gymnasium? Jazeker, op Mencia de Mendoza Lyceum wel. Op veel scholen met TTO is geen gymnasiumopleiding. Het TTO wordt dan ook wel eens het moderne gymnasium genoemd. Op Mencia de Mendoza Lyceum kunnen leerlingen het klassieke gymnasium met het 'moderne gymnasium' combineren. 40. Is dat niet veel te zwaar voor leerlingen? De praktijk tot nu toe wijst uit, dat dat reuze meevalt. Gemotiveerde, intelligente kinderen kunnen heel veel, zeker als ze er plezier in hebben. 41. Is het TTO niet vooral voor zgn. stuudjes, die het liefst de hele dag met hun neus in de boeken zitten? Nee, zeker niet. Alle leerlingen met een vwo-advies, die open staan voor de wereld om hen heen, zeer gemotiveerd zijn en een uitdaging aandurven, zijn welkom in het TTO. 42. Welke rol speelt het Cambridge Advanced English examen? In maart van het 4 e leerjaar gaan onze TTO-leerlingen verplicht op voor het Cambridge examen. Hiermee ronden zij het programma van de vreemdetaalverwerving af. Als zij krijgen zij ook het officiële Cambridge diploma CAE. Dit examen dient op onze school als opmaat voor het IB programma in jaar 5 en 6. Leerlingen worden alleen toegelaten tot het IB als zij zijn geslaagd voor het Cambridge examen CAE. 43. Waaruit blijkt de behoefte aan TTO in Breda? Daar hebben we, vóór de invoering, uitgebreid onderzoek naar gedaan, onder basisscholen en leerlingen/ouders. Inmiddels spreekt het aantal leerlingen dat TTO doet op onze school, 431, voor zich!! 44. Wat waren de uitkomsten van dat onderzoek? Men was heel enthousiast over zo'n nieuwe, internationaal georiënteerde opleiding. Voor leerlingen kan het een uitdaging betekenen; dan zijn er veel internationale bedrijven in en om Breda, die baat hebben bij een uitstekende beheersing van het Engels van hun werknemers. 45. Zijn ouders ook betrokken bij de ontwikkelingen van het TTO? Jazeker; de school heeft een ouderklankbordgroep TTO ingesteld, met ouders van TTOleerlingen uit iedere jaarlaag. Deze groep overlegt geregeld met de afdelingsleider TTO over alles wat met de opleiding te maken heeft.

7 46. Moeten ouders extra betalen voor het TTO? Ja. Op Mencia de Mendoza Lyceum zijn de kosten voor TTO voor het schooljaar vastgesteld op 595,-- per jaar 47. Waar is dat extra geld voor bestemd? Van dit bedrag gaat een groot deel naar de uitwisselingen en studiereizen. Hiervan betalen we echter ook de extra lessen Engels, klassensplitsing voor de IB klassen, het examen Cambridge Advanced English (CAE) in klas 4, het IB examen, permanente nascholing en begeleiding van docenten, de High Tea, de TTO dag voor klas 2, Phileas Fogg (o.a. 5 TTO), de IB diplomauitreiking en dergelijke. Kortom, allemaal activiteiten die bijdragen tot het tweetalig onderwijs dat onze school biedt. Er is ook een bedrag van 80,- opgenomen die wordt besteed aan het inhuren van opvangkrachten om die lessen op te vangen die uitvallen doordat docenten TTO reizen begeleiden. 48. Hoe kan ik nog meer te weten komen over het tweetalig vwo op Mencia de Mendoza Lyceum? Kom naar onze Open Dag op zaterdagmorgen 12 februari Tijdens de open dag is er volop gelegenheid om in het speciale TTO-lokaal te praten met TTO-docenten en leerlingen en om de school van binnenuit te zien. In de rode Engelse dubbeldekker wordt elk half uur een voorlichting gegeven over de basisprincipes van het Tweetalig onderwijs. En bezoek in elk geval de speciale voorlichtingsavond over het gymnasium en het tweetalig vwo op dinsdagavond 15 februari Tijdens deze avond kunnen de leerlingen proeflessen TTO volgen.

8 49. Wat houdt het IB programma in jaar 5 en 6 in? Inhoud Het IB programma is gebaseerd op twee onderdelen: literatuur en cultuur. - Bij het onderdeel literatuur worden verschillende genres uit diverse Engelstalige landen behandeld. De leerlingen lezen, analyseren en bespreken een werk per periode. In de komende twee jaar worden in totaal zes tot negen werken behandeld. - Bij het onderdeel cultuur komt momenteel het thema Media en Cultuur aan de orde. Bij Media en Cultuur worden verschillende Engelse kranten bestudeerd en politieke tekeningen bekeken. Ook houden we ons bezig met Gender Issues, Bias in the Media en the World of Advertising. Beoordeling De beoordeling van de leerlingen bestaat uit zowel een interne als een externe beoordeling. De interne beoordeling vindt plaats in twee delen. In het eerste cursusjaar wordt drie keer een mondeling examen afgenomen in een kleine groep over het thema cultuur. Hierbij telt het hoogste cijfer. In het tweede jaar wordt literatuur getoetst in een individueel mondeling examen. Dit vindt plaats tussen januari en april. De externe beoordeling betreft schrijfvaardigheid. Aan het einde van het eerste cursusjaar starten de leerlingen met twee schrijfopdrachten, respectievelijk over cultuur en literatuur. Aan het begin van het tweede cursusjaar worden deze schrijfopdrachten opgestuurd naar de IB-organisatie ter beoordeling. Tenslotte zijn er in mei van het tweede jaar nog twee schriftelijke examens van twee uur. Deze examens vinden vrijwel altijd plaats in onze meivakantie. Dit wordt wereldwijd bepaald en kan niet veranderd worden! In juli worden de resultaten via de IB-organisatie bekend gemaakt en in augustus ontvangen wij de certificaten. Wij zullen de leerlingen dus pas nadat ze al van school zijn aan het begin van het nieuwe cursusjaar kunnen ontvangen voor een feestelijke uitreiking van de IBcertificaten voor English A-2. Belangrijke data IB-programma en examens IB Schooljaar 1 (VWO 5) Afronding mondelinge groepsopdrachten IB Schooljaar 2 (VWO 6) Registratie IB examens Inleveren schrijfopdrachten Individueel mondeling literatuur november februari januari - april English A2 paper 1 and paper 2 examinations 3 (Meivakantie) & 10 mei 2011 IB maakt resultaten bekend aan Mencia (begin)juli

9 Certificaten worden verstuurd naar Mencia Uitreiking IB-certificaten op Mencia augustus september 50. Kan ik mijn vragen over het TTO ook zelf stellen aan iemand van school? Natuurlijk. U kunt contact opnemen met de afdelingsleider van het TTO, de heer Alt, calt@mencia.nl

50 veel gestelde vragen over tto op Mencia

50 veel gestelde vragen over tto op Mencia 50 veel gestelde vragen over tto op Mencia 1. Waar staan de letters tto voor? Tweetalig Onderwijs 2. Is dat hetzelfde als tweetalig vwo? Nee, niet precies hetzelfde. In principe kan tweetalig onderwijs

Nadere informatie

50 veelgestelde vragen over TTO op Mencia de Mendoza

50 veelgestelde vragen over TTO op Mencia de Mendoza 50 veelgestelde vragen over TTO op Mencia de Mendoza 1. Waar staan de letters TTO voor? Tweetalig Onderwijs 2. Is dat hetzelfde als tweetalig vwo? Nee, niet precies hetzelfde. In principe kan tweetalig

Nadere informatie

Frequently asked questions over TTO

Frequently asked questions over TTO Frequently asked questions over TTO Waar staan de letters TTO voor? TweeTalig Onderwijs Is TTO hetzelfde als tweetalig vwo? Op de KSG is het inderdaad hetzelfde, omdat wij tweetalig onderwijs op het vwo

Nadere informatie

Veelgestelde vragen over tto ( tweetalig onderwijs )

Veelgestelde vragen over tto ( tweetalig onderwijs ) Veelgestelde vragen over tto ( tweetalig onderwijs ) 1. Waar staat de afkorting tto voor? Tweetalig Onderwijs. Tweetalig onderwijs wordt nu gegeven op ongeveer 135 scholen in Nederland. 2. Wat houdt tweetalig

Nadere informatie

Veelgestelde vragen over tto (tweetalig onderwijs)

Veelgestelde vragen over tto (tweetalig onderwijs) Veelgestelde vragen over tto (tweetalig onderwijs) 1. Waar staat de afkorting tto voor? Tweetalig Onderwijs. Tweetalig onderwijs wordt nu gegeven op ongeveer 135 scholen in Nederland. 2. Wat houdt tweetalig

Nadere informatie

Elde College. Elke dag een uitdaging

Elde College. Elke dag een uitdaging Elde College Elke dag een uitdaging Tweetalig vwo Iets voor jou? Onderwijsaanbod vwo Tweetalig vwo (atheneum) 6 jaar Regulier vwo (atheneum) 6 jaar Tweetalig vwo Elde College Het Elde College is al veertien

Nadere informatie

Tweetalig Onderwijs: Er gaat een wereld voor je open!

Tweetalig Onderwijs: Er gaat een wereld voor je open! Tweetalig Onderwijs: Er gaat een wereld voor je open! Inhoud presentatie Algemene inleiding Leerlingen naar lokalen Specifieke info voor ouders Wat is TTO? CLIL (Content and Language Integrated Learning)

Nadere informatie

Tweetalig Onderwijs: Er gaat een wereld voor je open!

Tweetalig Onderwijs: Er gaat een wereld voor je open! Tweetalig Onderwijs: Er gaat een wereld voor je open! Inhoud presentatie Algemene inleiding Leerlingen naar lokalen Specifieke info voor ouders Wat is TTO? CLIL (Content and Language Integrated Learning)

Nadere informatie

TTO GYMNASIUM ATHENEUM HAVO TWEETALIG ONDERWIJS

TTO GYMNASIUM ATHENEUM HAVO TWEETALIG ONDERWIJS TTO GYMNASIUM ATHENEUM HAVO TWEETALIG ONDERWIJS een grenzeloze opleiding! Op het TTO spreken jij en je docenten bij zo veel mogelijk lessen Engels. Je schoolboeken zijn in het Engels en je maakt huiswerk

Nadere informatie

TTO GYMNASIUM ATHENEUM HAVO TWEETALIG ONDERWIJS

TTO GYMNASIUM ATHENEUM HAVO TWEETALIG ONDERWIJS TTO GYMNASIUM ATHENEUM HAVO TWEETALIG ONDERWIJS Tweetalig onderwijs een grenzeloze opleiding! Op het TTO spreken jij en je docenten bij zo veel mogelijk lessen Engels. Je schoolboeken zijn in het Engels

Nadere informatie

Tweetalig Gymnasium Tweetalig Atheneum. Bilingual Education FOTO: JEROEN SOETENS

Tweetalig Gymnasium Tweetalig Atheneum. Bilingual Education FOTO: JEROEN SOETENS Tweetalig Gymnasium Tweetalig Atheneum Bilingual Education FOTO: JEROEN SOETENS CHRISTELIJK LYCEUM ZEIST 2013 Introductie leerjaar 1 FOTO: FOTO: JEROEN JEROEN SOETENS SOETENS Waarom tweetalig onderwijs?

Nadere informatie

Tweetalig Gymnasium Tweetalig Atheneum. Bilingual Education FOTO: PIETER TROOST

Tweetalig Gymnasium Tweetalig Atheneum. Bilingual Education FOTO: PIETER TROOST Tweetalig Gymnasium Tweetalig Atheneum 2015 CHRISTELIJK LYCEUM ZEIST Bilingual Education FOTO: PIETER TROOST Introductie leerjaar 1 FOTO: FOTO: JEROEN JEROEN SOETENS SOETENS Waarom tweetalig onderwijs?

Nadere informatie

Tweetalig Gymnasium Tweetalig Atheneum. Bilingual Education

Tweetalig Gymnasium Tweetalig Atheneum. Bilingual Education Tweetalig Gymnasium Tweetalig Atheneum 2012 CHRISTELIJK LYCEUM ZEIST Bilingual Education Waarom tweetalig onderwijs? Engels is één van de belangrijkste talen. Bij bedrijven, universiteiten, hogescholen

Nadere informatie

FAST LANE ENGLISH (FLE) Versterkt Engels in de bovenbouw VWO

FAST LANE ENGLISH (FLE) Versterkt Engels in de bovenbouw VWO FAST LANE ENGLISH (FLE) Versterkt Engels in de bovenbouw VWO Belangrijke data Donderdag 7 april: Anglia examen Maandag 30 mei: FCE examen Dinsdag 21 juni: Feestelijke uitreiking TTO Junior Certificaten

Nadere informatie

Elke Leerling Doet Ertoe

Elke Leerling Doet Ertoe Elke Leerling Doet Ertoe Tweetalig vwo Iets voor jou? http://www.ikkiestto.nl/alle-filmpjes/ Tweetalig vwo Elde College Het Elde College is al vijftien jaar officieel TTO School. De enige TTO school in

Nadere informatie

WELCOME / WELKOM Informatieavond Tweetalig Onderwijs Christelijk Lyceum Zeist

WELCOME / WELKOM Informatieavond Tweetalig Onderwijs Christelijk Lyceum Zeist WELCOME / WELKOM Informatieavond Tweetalig Onderwijs Christelijk Lyceum Zeist 29 januari 2018 Programma Opening door de conrector, de heer Kees van Domselaar Ervaringen van Elise Wessels uit tto klas 5

Nadere informatie

Cambridge. Engels VWO. www.staring.nl. 1039042 Staring A5 brochure Cambridge Engels.indd 1

Cambridge. Engels VWO. www.staring.nl. 1039042 Staring A5 brochure Cambridge Engels.indd 1 Cambridge Engels VWO www.staring.nl 1039042 Staring A5 brochure Cambridge Engels.indd 1 19-01-16 13:33 Wat is Cambridge Engels? De Universiteit van Cambridge heeft een serie cursussen en examens Engelse

Nadere informatie

Cambridge Engels. vwo

Cambridge Engels. vwo 2019 Cambridge Engels vwo Wat is Cambridge Engels? De Universiteit van Cambridge heeft een serie cursussen en examens Engelse taalvaardigheid ontwikkeld die internationaal erkend zijn en gelden als standaard.

Nadere informatie

TWEETALIG ONDERWIJS VERLEG JE GRENZEN!

TWEETALIG ONDERWIJS VERLEG JE GRENZEN! TWEETALIG ONDERWIJS VERLEG JE GRENZEN! GO INTERNATIONAL! Wil je fantastisch Engels leren spreken? Zie je het wel zitten om tijdens je middelbare schooltijd internationale reizen te maken? En kies je voor

Nadere informatie

Tweetalig vwo op t Atrium

Tweetalig vwo op t Atrium Tweetalig vwo op t Atrium Wil jij uitstekend Engels leren spreken? Heb je interesse in internationale reizen? En houd je van een uitdaging in je studie? Dan is het tweetalig vwo op t Atrium iets voor jou.

Nadere informatie

Voorlichtingsavond 9 maart 2015. TTO Gymnasium Gymnasium +

Voorlichtingsavond 9 maart 2015. TTO Gymnasium Gymnasium + Voorlichtingsavond 9 maart 2015 TTO Gymnasium Gymnasium + Welcome Voor wie is tto? Hou je van reizen? Vind je samenwerken leuk? Je wilt goed Engels leren. Hou je van uitdagingen? Brugklas naar Engeland

Nadere informatie

TWEETALIG ONDERWIJS VERLEG JE GRENZEN!

TWEETALIG ONDERWIJS VERLEG JE GRENZEN! TWEETALIG ONDERWIJS VERLEG JE GRENZEN! GO INTERNATIONAL! Wil je uitstekend Engels leren spreken, ga je kiezen voor havo- of vwo-onderwijs en zie je het wel zitten om tijdens je middelbare schooltijd één

Nadere informatie

Cambridge. Engels VWO.

Cambridge. Engels VWO. Cambridge Engels VWO www.staring.nl Wat is Cambridge Engels? De Universiteit van Cambridge heeft een serie cursussen en examens Engelse taalvaardigheid ontwikkeld die internationaal erkend zijn en gelden

Nadere informatie

Tweetalig (havo)/mavo

Tweetalig (havo)/mavo Tweetalig (havo)/mavo Becoming a world citizen 14 november 2017 Waarom kies je voor tweetalig mavo? 1. Aanleren van zeer goede Engelse communicatievaardigheden 2. Brede internationale vorming 3. Procesmatig

Nadere informatie

Tweetalig vwo op Eijkhagen. That s interesting!

Tweetalig vwo op Eijkhagen. That s interesting! Tweetalig vwo op Eijkhagen That s interesting! Meer dan 75% van de lessen in het Engels Find out if TTO is right for you! Wat is tweetalig onderwijs? Als je kiest voor het tweetalige vwo van Eijkhagen

Nadere informatie

Engels op topniveau. Cambridge Certificates voor alle leerlingen

Engels op topniveau. Cambridge Certificates voor alle leerlingen Engels op topniveau Cambridge Certificates voor alle leerlingen Waarom? De toename van het gebruik van het Engels in de wereld is een feit. Het is de taal van veel games en websites, van veel films, televisieseries

Nadere informatie

Jij maakt het verschil!

Jij maakt het verschil! Lingebos 2014 Jij maakt het verschil! 2014-2015 havo atheneum tweetalig atheneum gymnasium tweetalig gymnasium Onderwijs Als je kiest voor Lyceum Oudehoven kies je voor een schooltype waarvan de naam is

Nadere informatie

TTO-voorlichting WELKOM. 13 november 19:00 21:00

TTO-voorlichting WELKOM. 13 november 19:00 21:00 TTO-voorlichting WELKOM 13 november 19:00 21:00 Programma van de avond Ouders (Aula) 19:10 Presentatie TTO Pier Visser 19:40 Mentoraat klas 1 Erwin Haverink 19:50 Ervaringen van een TTO-ouder Mw. A. Bender

Nadere informatie

discover your talent, we supply the knowledge and the skills Tweetalig Onderwijs

discover your talent, we supply the knowledge and the skills Tweetalig Onderwijs discover your talent, we supply the knowledge and the skills Tweetalig Onderwijs Geachte lezer, U heeft ongetwijfeld van tweetalig onderwijs gehoord. Een vorm van onderwijs waarbij meer dan 50 procent

Nadere informatie

atheneum, havo en mavo roene art een Calvijn school

atheneum, havo en mavo roene art een Calvijn school atheneum, havo en mavo roene art een Calvijn school Beste ouder/verzorger, Uw kind staat op het punt de overstap te maken van de basisschool naar het voortgezet onderwijs: een grote en belangrijke stap.

Nadere informatie

Informatie voor leerlingen tto gymnasium atheneum havo mavo. christelijke school

Informatie voor leerlingen tto gymnasium atheneum havo mavo. christelijke school Informatie voor leerlingen christelijke school 2018-2019 tto gymnasium atheneum havo mavo Kies een school die bij je past. 2 Om erachter te komen of je De Nassau een leuke school vindt, ben je van harte

Nadere informatie

Groevenbeek. Tweetalig vwo. grenzeloos. uitdagend

Groevenbeek. Tweetalig vwo. grenzeloos. uitdagend Groevenbeek Tweetalig vwo grenzeloos uitdagend Iets voor jou? Ben je leergierig en nieuwsgierig naar de wereld om je heen? Houd je wel van een uitdaging? Wil je uitblinken in de Engelse taal? Dan is tweetalig

Nadere informatie

Tweetalig vwo op t Atrium

Tweetalig vwo op t Atrium Tweetalig vwo op t Atrium Wil jij uitstekend Engels leren spreken? Heb je interesse in internationale reizen? En houd je van een uitdaging in je studie? Dan is het tweetalig onderwijs op t Atrium iets

Nadere informatie

Elde College. Elke dag een uitdaging

Elde College. Elke dag een uitdaging Elde College Elke dag een uitdaging Tweetalig vwo Rob Lucas Mentor en docent geschiedenis Typisch Elde College De leerling is in beeld > we kennen de leerling Goede resultaten: - slagingspercentage al

Nadere informatie

Tweetalig Vwo. Elke Leerling Doet Ertoe

Tweetalig Vwo. Elke Leerling Doet Ertoe Tweetalig Vwo Elke Leerling Doet Ertoe Kies jij voor tweetalig vwo op het Elde College? Dan kies je voor Engelse taal op het hoogste niveau, aandacht voor mondiale thema's, een internationale oriëntatie

Nadere informatie

Welcome to. tto HAVO & VWO

Welcome to. tto HAVO & VWO Welcome to tto HAVO & VWO Even voorstellen Wie ben ik? Wat doe ik? Brainportschool Onderwijs met drie O s: Ondernemend, Onderzoekend en Ontwerpend Intensieve samenwerking met bedrijven uit de regio o.a.

Nadere informatie

De twee belangrijkste doelen die het tto nastreeft zijn het vergroten van de taalbeheersing en het verkrijgen van een internationale oriëntatie.

De twee belangrijkste doelen die het tto nastreeft zijn het vergroten van de taalbeheersing en het verkrijgen van een internationale oriëntatie. Leerlingactiviteiten De twee belangrijkste doelen die het tto nastreeft zijn het vergroten van de taalbeheersing en het verkrijgen van een internationale oriëntatie. Deze activiteiten stimuleren leerlingen

Nadere informatie

Wat is het Heerbeeck International College?

Wat is het Heerbeeck International College? Wat is het Heerbeeck International College? Het HIC is een onderwijsstroom in ons havo en vwo waarin we leerlingen voorbereiden op studeren, leven en werken in een internationaal georiënteerde wereld.

Nadere informatie

Bevorderingsnormen Mencia de Mendoza. Voortschrijdend gemiddelde: Het gemiddelde (op één decimaal) van alle behaalde cijfers voor een vak.

Bevorderingsnormen Mencia de Mendoza. Voortschrijdend gemiddelde: Het gemiddelde (op één decimaal) van alle behaalde cijfers voor een vak. Bevorderingsnormen Mencia de Mendoza Definities Voortschrijdend gemiddelde: Het gemiddelde (op één decimaal) van alle behaalde cijfers voor een vak. Berekend gemiddelde: Het gemiddelde (op één decimaal)

Nadere informatie

Bevorderingsnormen Mencia de Mendoza

Bevorderingsnormen Mencia de Mendoza Bevorderingsnormen Mencia de Mendoza Algemene opmerkingen 1. Over de bevordering beslist de docentenvergadering. Hierbij bestaan de volgende mogelijkheden: a. bevordering zonder meer: voldoende rapport.

Nadere informatie

Je hebt ongetwijfeld van tweetalig onderwijs (tto) gehoord!

Je hebt ongetwijfeld van tweetalig onderwijs (tto) gehoord! Beste groep 8 leerling, Je hebt ongetwijfeld van tweetalig onderwijs (tto) gehoord! De tto-opleiding is toegankelijk voor leerlingen met een vmbo-tl advies of hoger! Wij hebben aparte programma s voor

Nadere informatie

Bevorderingsnormen Mencia de Mendoza. Voortschrijdend gemiddelde: Het gemiddelde (op één decimaal) van alle behaalde cijfers voor een vak.

Bevorderingsnormen Mencia de Mendoza. Voortschrijdend gemiddelde: Het gemiddelde (op één decimaal) van alle behaalde cijfers voor een vak. Bevorderingsnormen Mencia de Mendoza Definities Voortschrijdend gemiddelde: Het gemiddelde (op één decimaal) van alle behaalde cijfers voor een vak. Berekend gemiddelde: Het gemiddelde (op één decimaal)

Nadere informatie

Engels is 'a piece of cake' met een Cambridge Certificate

Engels is 'a piece of cake' met een Cambridge Certificate Engels is 'a piece of cake' met een Cambridge Certificate DevelsteinCollege - Develsingel (gymnasium, atheneum, havo en vmbo-t) Develsingel 5, 3333 LD Zwijndrecht Postbus 377, 3330 AJ Zwijndrecht T: 078-619

Nadere informatie

Beste groep 8 leerling,

Beste groep 8 leerling, Beste groep 8 leerling, Je hebt ongetwijfeld van tweetalig onderwijs gehoord; een vorm van onderwijs waarbij meer dan 50% van de lessen in het Engels zijn. Op dit moment zijn er 120 scholen in Nederland

Nadere informatie

Tweetalig (havo)/mavo

Tweetalig (havo)/mavo Tweetalig (havo)/mavo Becoming a world citizen 8 november 2016 Waarom kies je voor tweetalig mavo? Aanleren van zeer goede Engelse communicatievaardigheden Brede internationale vorming (vakken, reizen

Nadere informatie

Montessori Nieuws. No. 2 November 2011. Dit nummer is helemaal gewijd aan het tweetalig onderwijs, onze TTO-stroom.

Montessori Nieuws. No. 2 November 2011. Dit nummer is helemaal gewijd aan het tweetalig onderwijs, onze TTO-stroom. 1 No. 2 November 2011 Geachte ouder(s)/verzorger(s), Hier is alweer het tweede nummer van het. Dit nummer is helemaal gewijd aan het tweetalig onderwijs, onze TTO-stroom. Op dat gebied is er een aantal

Nadere informatie

Bevorderingsnormen Mencia de Mendoza. Voortschrijdend gemiddelde: Het gemiddelde (op één decimaal) van alle behaalde cijfers voor een vak.

Bevorderingsnormen Mencia de Mendoza. Voortschrijdend gemiddelde: Het gemiddelde (op één decimaal) van alle behaalde cijfers voor een vak. Bevorderingsnormen Mencia de Mendoza Definities Voortschrijdend gemiddelde: Het gemiddelde (op één decimaal) van alle behaalde cijfers voor een vak. Berekend gemiddelde: Het gemiddelde (op één decimaal)

Nadere informatie

kiezen na TTO4 het IB Diploma Programme; een internationaal VWO Diploma

kiezen na TTO4 het IB Diploma Programme; een internationaal VWO Diploma kiezen na TTO4 het IB Diploma Programme; een internationaal VWO Diploma 1 IBDP International Baccalaureate Diploma Programma Ontstaan en ontwikkeld in Geneve, 1968 Tweejarige internationale pre-university

Nadere informatie

De school stelt elk leerjaar gratis aan een leerling het voorgeschreven lesmateriaal ter beschikking.

De school stelt elk leerjaar gratis aan een leerling het voorgeschreven lesmateriaal ter beschikking. Ouderbijdrage Hieronder treft u een overzicht aan van de ouderbijdrage per leerjaar en afdeling van de school. Naast de vormende en cognitieve waarde dragen de genoemde activiteiten bij aan de ontwikkeling

Nadere informatie

GYMNASIUM ~ ATHENEUM ~ HAVO ~ MAVO ~ VMBO ~ LWOO

GYMNASIUM ~ ATHENEUM ~ HAVO ~ MAVO ~ VMBO ~ LWOO GYMNASIUM ATHENEUM HAVO MAVO VMBO LWOO INFORMATIE OVER TWEETALIG ONDERWIJS 2012 1 What is TTO? TTO staat voor tweetalig onderwijs. Het is een onderwijsvorm die extra uitdaging biedt voor de gemotiveerde

Nadere informatie

Informatieavond Tweetalig Onderwijs

Informatieavond Tweetalig Onderwijs Informatieavond Tweetalig Onderwijs 2 3 Informatieavond Tweetalig Onderwijs 19.30 uur Opening A.W. Stek teamleider 19.40 uur Leerlingen naar eigen programma 19.45 uur Presentatie TTO 20.20 uur Pauze 20:30

Nadere informatie

Standaard tweetalig onderwijs Engels havo/vwo

Standaard tweetalig onderwijs Engels havo/vwo Standaard tweetalig onderwijs Engels havo/vwo De standaard tweetalig onderwijs bewaakt de kwaliteit van het tweetalig onderwijs in Nederland en wordt onderschreven door alle scholen die lid zijn van het

Nadere informatie

Welkom atheneum+ en gymnasium+ méér dan vwo

Welkom atheneum+ en gymnasium+ méér dan vwo Welkom atheneum+ en gymnasium+ méér dan vwo Voorlichtingsavond 3 december 2015 voor wie? voor de nieuwsgierige vwo-leerling die zich wil ontwikkelen deze leerling heeft o.a. de volgende kenmerken : onderzoekende

Nadere informatie

De school stelt elk leerjaar gratis aan een leerling het voorgeschreven lesmateriaal ter beschikking.

De school stelt elk leerjaar gratis aan een leerling het voorgeschreven lesmateriaal ter beschikking. Ouderbijdrage Hieronder treft u een overzicht aan van de ouderbijdrage per leerjaar en afdeling van de school. Naast de vormende en cognitieve waarde dragen de genoemde activiteiten bij aan de ontwikkeling

Nadere informatie

Wetenschap. Versterkt Engels! in Versterkt. - Spor t s- Fa s t L a n e Discover y. < A r tfac tor y >

Wetenschap. Versterkt Engels! in Versterkt. - Spor t s- Fa s t L a n e Discover y. < A r tfac tor y > Fa s t L a n e Discover y N a a s t e e n s t e r k b a s i s p a k ke t, t i j d vo o r t a l e n t! Versterkt Engels! Wetenschap in Versterkt Locatie Wijdschildlaan voor atheneum, havo en mavo [ Te c

Nadere informatie

Blik. Cambridge Engels

Blik. Cambridge Engels Blik op Cambridge Engels De kans is groot dat je later op plaatsen terecht komt waar Engels een belangrijke voertaal is. Misschien ga je wel voor studie of stages naar het buitenland, maar ook op Nederlandse

Nadere informatie

Sintermeertencollege.

Sintermeertencollege. Sintermeertencollege. Algemene informatie Kosten CAIE programma Engels (Cambridge) Global Perspectives (AS) Erasmus project (havo4) Internationale stage (vwo5) Q&A Verplichtingen vanuit Nuffic: - Vwo:

Nadere informatie

Van basisschool naar het voortgezet onderwijs. Welkom!

Van basisschool naar het voortgezet onderwijs. Welkom! Van basisschool naar het voortgezet onderwijs Welkom! Wat komt aan de orde? 1. De verschillende opleidingen 2. Brugklassen 3. Richtlijnen aanname 4. Procedure aanmelding en plaatsing 5. Pauze Sondervick

Nadere informatie

PROFIELKEUZE LEERJAAR 3 TWEEDE FASE

PROFIELKEUZE LEERJAAR 3 TWEEDE FASE PROFIELKEUZE LEERJAAR 3 TWEEDE FASE 2014 2015 Versie februari 2015 In dit boekje zijn voorstellen opgenomen voor enkele kleine wijzigingen in de lessentabel onder voorbehoud van definitieve instemming

Nadere informatie

activiteit periode week dag datum tijd lokaal

activiteit periode week dag datum tijd lokaal 2 50 wk 2 50 ma 8-dec rapportage 1 2 50 ma 8-dec spreekavond Farel Lyceum vakdocenten 2 50 ma 8-dec 18:00-21:00 ouderavond voor ouders van leerlingen Lyceo 2 50 ma 8-dec 19:30-20:45 informatieavond ouders

Nadere informatie

Je horizon verbreden

Je horizon verbreden Visser t Hooft Lyceum Leiden KANSRIJK EN UITDAGEND Je horizon verbreden i tweetalig gymnasium (tweetalig) atheneum (tweetalig) havo 1 1 mavo (vmbo-t) vhl.nl Kagerstraat 1 q Ik vind het Visser een gezellige

Nadere informatie

vanaf schooljaar daagt je uit!

vanaf schooljaar daagt je uit! mavo-tto vanaf schooljaar 2018-2019 daagt je uit! Kies voor mavo-tto! Onze school heeft al jaren een tweetalige opleiding (tto) voor havo en vwo. En met succes: alle eindexamenleerlingen zowel havo-tto

Nadere informatie

BILINGUAL VMBO. The why, how and what! Lieke Boersma Medewerker projecten ep nuffic Tweetalig Onderwijs

BILINGUAL VMBO. The why, how and what! Lieke Boersma Medewerker projecten ep nuffic Tweetalig Onderwijs Lieke Boersma Medewerker projecten ep nuffic Tweetalig Onderwijs Emilie Struble-Eickmans Teamleider van o.a. tweetalig mavo Stedelijk College Eindhoven BILINGUAL VMBO The why, how and what! PROGRAMME Interactive

Nadere informatie

Porta Mosana College Tweetalig onderwijs voorlichting

Porta Mosana College Tweetalig onderwijs voorlichting Porta Mosana College Tweetalig onderwijs voorlichting 20-02-2017 Welkomstwoord Ben Perry teamleider tto OB Casper Gardeniers tto-coördinator decaan tto docent geschiedenis en GPR 21-2-2017 2 20.00-20.45

Nadere informatie

atheneum & tweetalig atheneum to tto tto tto tto vwo tto tto vwo vwo vwo vwo vwo tto tto tto tto vwo tto

atheneum & tweetalig atheneum to tto tto tto tto vwo tto tto vwo vwo vwo vwo vwo tto tto tto tto vwo tto atheneum & tweetalig atheneum to to (tweetalig) atheneum op De Ring van Putten In deze folder leest u meer over de twee vormen van Voorbereidend Wetenschappelijk Onderwijs ( ) die De Ring van Putten aanbiedt.

Nadere informatie

Calvijn Groene Hart. CALVIJN LOGO 15820005 15820005_Calvijn_logo_fc.eps 07-09-04. : Hanneke : Irma/Jeroen

Calvijn Groene Hart. CALVIJN LOGO 15820005 15820005_Calvijn_logo_fc.eps 07-09-04. : Hanneke : Irma/Jeroen Calvijn Groene Hart Klantnaam Projectnaam Projectnummer Documentnaam Laatste correctie CALVIJN LOGO 15825 15825_Calvijn_logo_fc.eps 07-09-04 Gebruikte kleuren CYAAN PMS nummers C MAGENTA YELLOW BLACK C

Nadere informatie

De school stelt elk leerjaar gratis aan een leerling het voorgeschreven lesmateriaal ter beschikking.

De school stelt elk leerjaar gratis aan een leerling het voorgeschreven lesmateriaal ter beschikking. Ouderbijdrage Hieronder treft u een overzicht aan van de ouderbijdrage per leerjaar en afdeling van de school. Naast de vormende en cognitieve waarde dragen de genoemde activiteiten bij aan de ontwikkeling

Nadere informatie

activiteit periode week dag datum tijd lokaal

activiteit periode week dag datum tijd lokaal 2 2 wk 2 2 ma 5-jan 13:00 I.v.m. studieochtend vervallen alle lessen van het 1e t/m 5e uur. Alle 6e lesuren beginnen om 13:00 uur. 2 2 do 8-jan 12:30-16:15 skills masters in Ahoy vmbo basis 3, vmbo kader

Nadere informatie

OVERGANGSNORMEN Metameer Sector havo/vwo per jaargroep

OVERGANGSNORMEN Metameer Sector havo/vwo per jaargroep OVERGANGSNORMEN Metameer Sector havo/vwo per jaargroep Leerjaar: 1 Afdeling: ht Vastgesteld: oktober 2012 Vooraf Leerjaar 1 + 2 van de ht-klassen aan het Metameer is een determinatieperiode. De zorg om

Nadere informatie

De lessen. In de onderstaande tabel staan de vakken die worden gegeven in het Engels: Aantal lesuren

De lessen. In de onderstaande tabel staan de vakken die worden gegeven in het Engels: Aantal lesuren 2015-2016 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Wat houdt de pilot tweetalig onderwijs op het Dollard College in?... 3 De lessen... 3 Device... 4 Taalvaardigheid... 4 Internationalisering... 5 Kosten... 5 Bevorderingsnormen...

Nadere informatie

jaargang 2, nr. 1, 10-10-2014 Beste ouders,

jaargang 2, nr. 1, 10-10-2014 Beste ouders, Beste ouders, Dit is de eerste digitale TTO nieuwsbrief van het nieuwe schooljaar. Het is wederom de bedoeling dat u ongeveer één keer per 5/6 weken deze per email ontvangt. Hierin kijken we terug, blikken

Nadere informatie

INFORMATIEAVOND JN3HV

INFORMATIEAVOND JN3HV Programma deel 1: profielkeuze (plenair) deel 2: mentor (in lokaal) Wat betekent (t)havo / (t)vwo 3 voor de leerling? moeilijkere leerstof hoger tempo van verwerking meer huiswerk goede planning maken

Nadere informatie

Informatiebrochure 2015-2016. Jij maakt het verschil! Kennismakingsweek Lingebos. Hoofdstuk

Informatiebrochure 2015-2016. Jij maakt het verschil! Kennismakingsweek Lingebos. Hoofdstuk Hoofdstuk Jij maakt het verschil! Informatiebrochure 2015-2016 havo/ atheneum/ gymnasium tweetalig atheneum/ tweetalig gymnasium Kennismakingsweek Lingebos 1 Onderwijs Onderwijs Op Lyceum Oudehoven kun

Nadere informatie

docentenvergadering. Met leerjaar wordt hier bedoeld, de gezamenlijke parallelklassen van de afdelingen havo en vwo. (B.v. 3-vwo en 3-havo vormen

docentenvergadering. Met leerjaar wordt hier bedoeld, de gezamenlijke parallelklassen van de afdelingen havo en vwo. (B.v. 3-vwo en 3-havo vormen Bevorderingsregels Algemeen 1. Bij de bevordering van de klassen 1 t/m 5 wordt het aantal tekortpunten berekend; dat zijn punten die nodig zijn om van een cijfer lager dan een 6, een zes te kunnen maken.

Nadere informatie

Porta Mosana College Tweetalig onderwijs voorlichting

Porta Mosana College Tweetalig onderwijs voorlichting Porta Mosana College Tweetalig onderwijs voorlichting 26-02-2018 welkomstwoord Ben Perry teamleider tto OB Pauline Mol teamleider tto BB Casper Gardeniers tto-coördinator decaan tto docent European International

Nadere informatie

KIESWIJZER LAAR & BERG Stroomkeuze vwo en MYP Profielkeuze havo Profielkeuze vwo

KIESWIJZER LAAR & BERG Stroomkeuze vwo en MYP Profielkeuze havo Profielkeuze vwo KIESWIJZER LAAR & BERG 2016-2017 Stroomkeuze vwo en MYP Profielkeuze havo Profielkeuze vwo Inhoud Inleiding... 3 Stroomkeuze vwo 3 en MYP 3... 4 Profielkeuze havo... 5 Maatschappijprofielen in havo 4 en

Nadere informatie

Bevorderingsregels

Bevorderingsregels Bevorderingsregels 2015-2016 Algemeen a. Het doel van een overgangsvergadering is om op basis van een heel schooljaar leerlingen op het juiste niveau en in het juiste leerjaar te plaatsen. b. Een leerling

Nadere informatie

activiteit periode week dag datum tijd lokaal

activiteit periode week dag datum tijd lokaal 2 7 zo 14-feb 2 7 wk 15 t/m 19 feb Finland tto 5 2 7 wk 17 t/m 19 feb Parijs niet tto 5 (data o.v.b.) 2 7 di 16-feb 14:45 herkansingen havo 5 en atheneum 6 2 7 di 16-feb 19:00 klankbordgroep havo 3 + atheneum

Nadere informatie

Voorlichtingsavond Bonnefanten College: mavo havo - vwo

Voorlichtingsavond Bonnefanten College: mavo havo - vwo Voorlichtingsavond Bonnefanten College: mavo havo - vwo Even voorstellen: Marlies Maes: teamleider brugklas Frans Maassen: teamleider klas 2 Hedie van Dam: brugklasmentor Gerry Feij: zorgcoördinator Judith

Nadere informatie

AUGUSTUS ma di wo do vr za zo ZOMERVAKANTIE ZOMERVAKANTIE ZOMERVAKANTIE ZOMERVAKANTIE ZOMERVAKANTIE

AUGUSTUS ma di wo do vr za zo ZOMERVAKANTIE ZOMERVAKANTIE ZOMERVAKANTIE ZOMERVAKANTIE ZOMERVAKANTIE 31 AUGUSTUS 2019 1 2 3 4 ZOMERVAKANTIE ZOMERVAKANTIE 32 5 6 7 8 9 10 11 ZOMERVAKANTIE ZOMERVAKANTIE ZOMERVAKANTIE ZOMERVAKANTIE ZOMERVAKANTIE 33 12 13 14 15 16 17 18 ZOMERVAKANTIE ZOMERVAKANTIE ZOMERVAKANTIE

Nadere informatie

INFORMATIEAVOND JN3HV

INFORMATIEAVOND JN3HV Programma deel 1: profielkeuze (plenair) deel 2: mentor (in lokaal) Wat betekent (t)havo / (t)vwo 3 voor de leerling? moeilijkere leerstof hoger tempo van verwerking meer huiswerk goede planning maken

Nadere informatie

Cultuur Cals College Nieuwegein

Cultuur Cals College Nieuwegein Cultuur Dol op dansen, beeldende vorming, drama en muziek? Wil je veel leren over deze kunstvormen en hou je van creatief bezig zijn? Het Cals College is een cultuurprofielschool en biedt veel extra s

Nadere informatie

Informatieavond Klas 3 Welkom

Informatieavond Klas 3 Welkom Informatieavond Klas 3 Welkom Programma opening het 3 vwo team uw kind op 3 vwo communicatie LOB: Profielkeuzeproces in 3 vwo Pauze (kopje koffie in het dolninarium) kennismaking met de mentor Leerlingen

Nadere informatie

atheneum & tweetalig atheneum tto tto tto vwo tto tto tto vwo vwo vwo vwo tto tto vwo tto

atheneum & tweetalig atheneum tto tto tto vwo tto tto tto vwo vwo vwo vwo tto tto vwo tto atheneum & tweetalig atheneum to to (tweetalig) atheneum op De Ring van Putten In deze folder leest u meer over de twee vormen van Voorbereidend Wetenschappelijk Onderwijs ( ) die De Ring van Putten aanbiedt.

Nadere informatie

Lek en Linge GYMNASIUM

Lek en Linge GYMNASIUM Lek en Linge GYMNASIUM Gymnasium: Verbreed je culturele horizon! Heb je plezier in leren? Zoek je graag dingen uit? Ben je geïnteresseerd in de wereld van de Grieken en de Romeinen? Wil je extra tools

Nadere informatie

Mavo (vmbo tl) Havo Atheneum Gymnasium TTO (tweetalig vwo) TTO+ (tweetalig gymnasium) Internationale School

Mavo (vmbo tl) Havo Atheneum Gymnasium TTO (tweetalig vwo) TTO+ (tweetalig gymnasium) Internationale School Mavo (vmbo tl) Havo Atheneum Gymnasium TTO (tweetalig vwo) TTO+ (tweetalig gymnasium) Internationale School Wat is TTO? TTO is de afkorting van tweetalig onderwijs. Het is een 4- jarige opleiding op vwo-niveau,

Nadere informatie

vmbo theoretische leerweg (tl), havo, atheneum, atheneum+ 820 leerlingen

vmbo theoretische leerweg (tl), havo, atheneum, atheneum+ 820 leerlingen vmbo theoretische leerweg (tl), havo, atheneum, atheneum+ 820 leerlingen De CSG Wessel Gansfort is een open christelijke school, waar elke dag ongeveer 820 leerlingen onderwijs volgen. Iedereen is van

Nadere informatie

jij kiest! Open dag zaterdag Jeroen Bosch College 28 januari 2O17 1O.OO- 15.OO uur Technasium Tweetalig onderwijs Kunst Beeldend Gymnasium

jij kiest! Open dag zaterdag Jeroen Bosch College 28 januari 2O17 1O.OO- 15.OO uur Technasium Tweetalig onderwijs Kunst Beeldend Gymnasium Jeroen Bosch College Open dag zaterdag 28 januari 2O17 1O.OO- 15.OO uur jij kiest! Jeroen Bosch College Rompertsebaan 63 5231 GT s-hertogenbosch 073-641 23 50 www.jbc.nl Technasium Tweetalig onderwijs

Nadere informatie

TTO 4 ALL TWEETALIG ONDERWIJS VOOR VWO, HAVO EN MAVO

TTO 4 ALL TWEETALIG ONDERWIJS VOOR VWO, HAVO EN MAVO TTO 4 ALL TWEETALIG ONDERWIJS VOOR VWO, HAVO EN MAVO 2014/2015 TWEETALIG ONDERWIJS: A WINDOW TO THE WORLD! De wereld wordt steeds kleiner. Grenzen vallen weg. Internet maakt de wereld steeds toegankelijker.

Nadere informatie

Jouw keuzes l Jouw talenten I Jouw toekomst I Jouw school

Jouw keuzes l Jouw talenten I Jouw toekomst I Jouw school Jouw keuzes l Jouw talenten I Jouw toekomst I Jouw school Het Walburg College is een middelgrote school voor gymnasium, atheneum, havo en mavo in Zwijndrecht. Op het Walburg College hebben we oog voor

Nadere informatie

Bevorderingsnormen 2014/2015

Bevorderingsnormen 2014/2015 Bevorderingsnormen 2014/2015 Onder voorbehoud van goedkeuring door de MR 1 Amersfoort, januari 2015 Geachte ouders/verzorgers, Deze brochure geeft een overzicht van de bevorderingsnormen voor de diverse

Nadere informatie

HET DRAAIT M JOU Jouw keuzes Jouw talenten Jouw toekomst Jouw school

HET DRAAIT M JOU Jouw keuzes Jouw talenten Jouw toekomst Jouw school HET DRAAIT M JOU Jouw keuzes Jouw talenten Jouw toekomst Jouw school Het Walburg College is een middelgrote school voor gymnasium, atheneum, havo en mavo in Zwijndrecht. Op het Walburg College hebben we

Nadere informatie

BREAKWEEK 1 MET REIZEN EXAMENKLASSEN

BREAKWEEK 1 MET REIZEN EXAMENKLASSEN augustus 2019 vr 16 aug ma 19 aug START PERIODE 1 13.20 15.00 mentoruur voor alle leerlingen di 20 aug start lessen volgens rooster 1 ste uur mentoruur leerjaar 1 uitreiken devices tijdens 1 ste, 2 de

Nadere informatie

KIESWIJZER 2015. Laar & Berg STROOMKEUZE VWO EN MYP PROFIELKEUZE HAVO PROFIELKEUZE VWO

KIESWIJZER 2015. Laar & Berg STROOMKEUZE VWO EN MYP PROFIELKEUZE HAVO PROFIELKEUZE VWO KIESWIJZER 2015 Laar & Berg STROOMKEUZE VWO EN MYP PROFIELKEUZE HAVO PROFIELKEUZE VWO INHOUD INLEIDING... 3 STROOMKEUZE V3 EN T3... 4 PROFIELKEUZE HAVO... 5 Maatschappijprofielen in havo 4 en 5... 6 Natuurprofielen

Nadere informatie

Bevorderingsnormen. Locatie Stationslaan. scholengemeenschap voor VMBO HAVO Atheneum Gymnasium

Bevorderingsnormen. Locatie Stationslaan. scholengemeenschap voor VMBO HAVO Atheneum Gymnasium scholengemeenschap voor VMBO HAVO Atheneum Gymnasium In dit document wordt beschreven wanneer een leerling is bevorderd naar een volgend schooljaar. Bij situaties waarin de regeling niet voorziet beslist

Nadere informatie

Wat te kiezen na TTO4? VWO of IBDP? Erwin ten Meer, docent MYP Science en DP Chemistry Ana-mae Jonk, leerling DP1 Joke Jansma, Deputy Head IBDP

Wat te kiezen na TTO4? VWO of IBDP? Erwin ten Meer, docent MYP Science en DP Chemistry Ana-mae Jonk, leerling DP1 Joke Jansma, Deputy Head IBDP Wat te kiezen na TTO4? VWO of IBDP? Erwin ten Meer, docent MYP Science en DP Chemistry Ana-mae Jonk, leerling DP1 Joke Jansma, Deputy Head IBDP E 1 International Baccalaureate Diploma Programma (IBDP)

Nadere informatie

Je hebt ongetwijfeld van tweetalig onderwijs (tto) gehoord!

Je hebt ongetwijfeld van tweetalig onderwijs (tto) gehoord! Beste groep 8 leerling, Je hebt ongetwijfeld van tweetalig onderwijs (tto) gehoord! De tto-opleiding is toegankelijk voor leerlingen met een vmbo-tl advies of hoger! Wij bieden in de brugklas tto aan vmbo-tl,

Nadere informatie

AUGUSTUS ma di wo do vr za ZOMERVAKANTIE ZOMERVAKANTIE ZOMERVAKANTIE ZOMERVAKANTIE ZOMERVAKANTIE

AUGUSTUS ma di wo do vr za ZOMERVAKANTIE ZOMERVAKANTIE ZOMERVAKANTIE ZOMERVAKANTIE ZOMERVAKANTIE 31 AUGUSTUS 2019 2019/2020 versie 19 aug 2019 LEERLINGEN en O Mencia de Mendoza Lyceum Mencia San ma di wo do vr za 1 2 3 ZOMERVAKANTIE ZOMERVAKANTIE 32 5 6 7 8 9 10 ZOMERVAKANTIE ZOMERVAKANTIE ZOMERVAKANTIE

Nadere informatie

activiteit periode week dag datum tijd lokaal

activiteit periode week dag datum tijd lokaal 2 1 ma 4-jan 10:55-12:35 BSM 4 workshop Fa2 2 1 wo 6-jan hele excursie Rijksmuseum kubv havo5, vwo6, mavo4 2 1 wo 6-jan 9:40-12:35 dansvoorstelling Maaspodium k2b, ma2a, ma2b, b2b, b2d, bk2a verzamelen

Nadere informatie

Informatieboekje. Tweetalig Onderwijs. Bovenbouw. It s all in here! Petra van Dok Ben Groot Kitty Meijer René Wellen

Informatieboekje. Tweetalig Onderwijs. Bovenbouw. It s all in here! Petra van Dok Ben Groot Kitty Meijer René Wellen Informatieboekje Tweetalig Onderwijs Bovenbouw It s all in here! Petra van Dok Ben Groot Kitty Meijer René Wellen Schooljaar 2014/2015 Inhoud 1. Inleiding... 3 2. A short history... 4 3. PR en informatie...

Nadere informatie