Kindgebonden signalen van huiselijk geweld

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Kindgebonden signalen van huiselijk geweld"

Transcriptie

1 Kindgebonden signalen van huiselijk geweld Handleiding bij de checklist Drs. J.A.M. Wientjes Interregionaal Bureau Gedrag Politie Gelderland-Midden I.s.m. drs. A.M. Bal Bal Onderzoek & Advies December 2010

2 Inleiding op de checklist Doel Deze checklist dient ter ondersteuning voor het signaleren van kindgebonden signalen van huiselijk geweld. De checklist kan een leidraad zijn voor de informatieverzameling en ondersteunt mogelijke besluitvorming rondom gezinnen waar vermoedelijk sprake is van huiselijk geweld. Ontwikkeling De checklist is ontwikkeld op basis van bestaande documentatie en (onderzoeks)literatuur over huiselijk geweld, waaronder kindermishandeling. Tevens is gebruik gemaakt van bestaande checklists. De checklist is besproken met agenten en ter controle toegepast op enkele casussen. Gebruik De checklist is een ondersteunend middel voor agenten die met gezinnen in aanraking komen. De checklist is bedoeld voor toepassing bij gezinnen waar een vermoeden van huiselijk geweld is. De checklist biedt aandachtspunten bedoeld voor het verzamelen van relevante informatie ter ondersteuning van de professionele beoordeling en besluitvorming. In deze toelichting zal per signaal worden uitgelegd waar het concreet op kan duiden. Een belangrijke opmerking is dat bij de interpretatie van signalen voorzichtigheid is geboden. Het opmerken van één of enkele signalen hoeft geen grond te zijn voor een vermoeden van kindermishandeling. Opzet Het eerste deel van de checklist bestaat uit algemene gegevens van het gezin. Het tweede deel van de checklist bevat de zorgsignalen omtrent huiselijk geweld. In dit deel wordt onderscheid gemaakt tussen signalen op 3 verschillende gebieden: Signalen van het kind Signalen van ouders Signalen van de context Instructie Vul alle vragen op de checklist in. Indien u het niet weet, vul dan in onbekend. Mocht u opmerkingen willen toevoegen, vul deze in bij de toelichting.

3 Uitleg bij de checklist Hieronder zal worden uitgelegd waar de signalen die zijn opgenomen in de checklist mogelijk op kunnen wijzen. In de checklist zijn 3 soorten signalen opgenomen: kindsignalen, signalen van de ouders en signalen van de context. Allereerst moeten de algemene gegevens van het gezin worden ingevuld: Algemene gegevens Familienaam - Adres, postcode, woonplaats & invuldatum - Bewoners (vader / moeder / kinderen / Bij het invullen van de bewoners moet van elke bewoner medebewoners) naam, geboortedatum en geboorteplaats worden ingevuld. Dit kan een aantal potentiële risicofactoren aan het licht brengen: - of er sprake is van een eenoudergezin - of er sprake is van een groot gezin - of er sprake is van aanwezigheid van stiefouders - of er sprake kan zijn van eergerelateerd geweld. Dit kan worden nagegaan door te kijken naar de geboorteplaats van ouders. Anderzijds kunnen transculturele factoren ook gedrag bepalen: zo is in sommige culturen slaan met een riem een normale manier om gedrag te begrenzen. Huisdieren Onderzoek heeft aangetoond dat er een sterk verband is tussen huiselijk geweld, kindermishandeling en dieren mishandeling. Verderop in de checklist zal nog specifieker op mishandeling / verwaarlozing van huisdieren worden ingegaan.

4 Vervolgens worden de signalen van ouders en context ingevuld. Hierbij wordt gekeken naar enkele verschillende soorten signalen: - gedrag van ouders richting het kind - gedrag van ouders richting elkaar - gedrag van ouders tegenover derden - gedrag van ouders richting zichzelf - signalen van de context Gedrag van ouders richting het kind Onverschillig over het welzijn van het kind Overbezorgd / dwingend / controlerend naar het kind Laat zich negatief uit over het kind Troost het kind niet Heeft irreële verwachtingen van het kind Geeft aan de opvoeding niet meer aan te kunnen Signaal van verwaarlozing: wijst op desinteresse in het welzijn van het kind. Hoort bij het good enough criterium 1 het hebben van invoelend vermogen. Vervormde opvattingen ten aanzien van het kind kunnen wijzen op kindermishandeling. Hoort bij de good enough criteria hebben van inzicht in leeftijdsgebonden mogelijkheden van het kind, leiding geven, geduldig zijn, het hebben van invoelend vermogen en geen misbruik maken van machtspositie. Wijst op negatieve opvattingen over het kind gaan vaak samen met kindermishandeling. Hoort bij het good enough criterium warm, liefdevol in de bejegening zijn. Wijst op onverschilligheid over het welzijn van het kind. Hoort bij het good enough criterium warm, liefdevol in de bejegening zijn. Vervormde opvattingen ten aanzien van het kind kunnen wijzen op kindermishandeling. Hoort bij het good enough criterium hebben van inzicht in en rekening houden met leeftijdgebonden mogelijkheden van het kind. Mishandeling kan het gevolg zijn van door ouders ervaren opvoedingsonmacht. Hoort bij het good enough criterium het continuïteit in zorg kunnen bieden. Gedrag van ouders richting elkaar Agressief gedrag tegenover partner Kan wijzen op huiselijk geweld. Dominante houding t.o.v. partner Signaal van ongelijke verhoudingen in de relatie. Slaafse houding t.o.v. partner Signaal van ongelijke verhoudingen in de relatie. Doet uitingen van jaloezie m.b.t. partner - 1 Met de good enough criteria worden eigenschappen van de ouder bedoeld die aangeven of deze in staat is om de kwaliteit van de relatie met het kind juist in te schatten.

5 Gedrag van ouders tegenover derden Agressief tegenover politie Agressie beperkt zich vaak niet tot 1 slachtoffer: agressie richting derden kan wijzen op huiselijk geweld. Dreigt met fysiek geweld / wapen Is gekoppeld aan agressief gedrag. Apathisch, sluit zich af in het contact met derden Agressief tegenover huisdieren / verwaarlozing van huisdieren Kan duiden op een psychische stoornis: aanwezigheid hiervan verkleint de draagkracht van ouders en vergroot het risico op mishandeling. Onderzoek heeft aangetoond dat er een sterk verband is tussen huiselijk geweld, kindermishandeling en dieren mishandeling. Gedrag van ouders richting zichzelf Dreigt zichzelf wat aan te doen / verwondt zichzelf Excessief alcohol gedronken / drugs gebruikt Dreigen met zelfmoord en zelfverwonding kunnen wijzen op een psychische stoornis bij ouders. Een psychische stoornis vergroot het risico op kindermishandeling. Recent onderzoek heeft aangetoond dat er een verband is tussen alcoholmisbruik en kindermishandeling / huiselijk geweld. Signalen van de context Slechte algehele hygiëne Gezin is veelvuldig verhuisd Huis is niet kindvriendelijk ingericht Mogelijk signaal van verwaarlozing: weinig aandacht voor het welzijn van het kind. Verhuizen kan een teken zijn dat ouders willen ontsnappen aan bemoeienissen van hulpverleners, school en omgeving. Kan wijzen op verwaarlozing: hierbij kan gedacht worden aan letterlijk weinig ruimte voor het kind (geen plek om te spelen) of bijv. de aanwezigheid van gevaarlijke schoonmaakmiddelen binnen handbereik van het kind.

6 Tot slot worden de kindsignalen ingevuld. Hierbij wordt gekeken naar fysieke signalen, gedragssignalen en naar specifieke signalen die kunnen wijzen op seksueel misbruik. Fysieke signalen Brandwonden met opvallende kenmerken Bijt- en snijwonden Gebroken neus Hoofdwonden Slecht onderhouden gebit Wonden met herkenbare vorm Wonden op een niet verwachte plek Uitleg geeft geen verklaring voor vorm, grootte of plek van het letsel Verzorgers geven tegenstrijdige verklaringen voor ontstaan letsel Slechte verzorging van fysiek letsel Te mager Te dik Bleek gezicht & donkere kringen onder de ogen Opvallend weinig taalgebruik Niet gekleed volgens het seizoen Opvallende kenmerken van brandwonden zijn bijvoorbeeld brandwonden op onlogische plaatsen. Brandwonden die door een ongeval zijn veroorzaakt, zitten vaak aan de voorzijde van borstkas, armen en gezicht. Andere plekken zijn dus verdacht. Daarnaast zijn opzettelijk toegebrachte brandwonden vaak symmetrisch en scherp begrensd, in tegenstelling tot brandwonden ten gevolge van een ongeval (een uitgedrukte sigaret laat een opvallend rond en scherp begrensde wond achter). Deze wonden moeten bij jonge kinderen per definitie zorgvuldig worden bekeken, zij kunnen duiden op ernstige kindermishandeling. Kan duiden op slaan / stompen in het gezicht. Kan ook zijn veroorzaakt door een val op het gelaat: in dat geval is er meestal ook sprake van bijkomende schaafwonden. Bij kinderen die nog niet mobiel zijn (niet kunnen kruipen / lopen) is een gebroken neus een ernstig signaal van kindermishandeling. Schedelhersenletsel is de meest voorkomende doodsoorzaak bij kindermishandeling. Hoofdwonden kunnen hier op wijzen. Duidt op slecht lichamelijk welzijn Hierbij valt te denken aan wonden die zijn toegebracht met bijvoorbeeld een riem, vingers of tanden. (Veel) blauwe plekken op plaatsen waar een kind zich logischerwijs niet kan stoten (in de middel, in het gezicht, op de buik). Ook letsel op het hoofd / in de nek wijzen op mishandeling. Kinderen onder de 9 maanden kunnen zich nog niet verplaatsen: bij hen zijn blauwe plekken daarom sowieso verdacht. Dit is een belangrijk criterium bij het bepalen of er sprake is van kindermishandeling of een ongelukje. Alle bronnen noemen dit als belangrijk signaal: het verhaal bij het letsel moet dit letsel logischerwijs kunnen verklaren. Aanwijzing dat er sprake is van een verzonnen verklaring. Sluit aan bij een uitleg die niet past bij het letsel: verklaringen passen niet bij elkaar. Duidt op lichamelijke verwaarlozing van het kind, mogelijk ook verwaarlozing in combinatie met mishandeling. Te weinig, eenzijdig of ongezond voedsel kan leiden tot ziektes, lichamelijke afwijkingen, over- of ondergewicht. Daarnaast kan een kind dat slachtoffer is van kindermishandeling een eetstoornis ontwikkelen. Idem als bij te magere kinderen. Vermoeidheid kan een teken zijn van slecht slapen ten gevolge van mishandeling (slaapproblemen), maar ook van slecht slapen ten gevolge van verwaarlozing (te weinig toezicht op slaap- / waakritme). Kinderen zijn wel vaker bleek: dit is als signaal voor kindermishandeling niet voldoende. De combinatie van bleek gezicht met donkere kringen onder de ogen wordt medisch gezien als teken van vermoeidheid. Kinderen die slachtoffer zijn van mishandeling hebben vaak een ontwikkelingsachterstand. Dit kan zichtbaar worden in een taal- en spraakachterstand. Duidt op mishandeling / verwaarlozing.

7 Gedragssignalen Agressie richting ouders / medebewoners / agent / spullen Zoekt geen toenadering tot ouders bij onveiligheid Vermijdt logisch contact Zoekt fysiek contact met onbekende Huilt of schreeuwt excessief Praat niet (mutisme) Passief / apathisch / lusteloos Wakker op een tijdstip dat het in bed had moeten liggen. Thuis op een tijdstip dat het op school had moeten zijn Niet invoelbaar reageren op harde geluiden / schreeuwen Doet huishoudelijke taken die niet bij leeftijd horen Loopt s avonds op straat rond Kinderen die veel met agressie in aanraking komen, nemen dit gedrag vaak over. Met name jonge jongens zullen agressief gedrag van vader snel kopiëren. Uit angst vermijdt het mishandelde kind contact met ouders: het heeft afgeleerd om daar veiligheid te zoeken. Als een kind is verwaarloosd of mishandeld, kan het zijn dat het kind niet weet hoe het op een normale manier contact moet maken. Daarnaast kan het zijn dat het kind geen contact durft te maken uit angst voor mishandeling. Als een kind niet heeft geleerd wat een normale manier van contact maken met een vreemde is, kan het kind grensoverschrijdend gedrag vertonen. Ook kan het kind veiligheid bij een derde zoeken als het deze veiligheid niet bij de ouder vindt. Kan het gevolg zijn van mishandeling en verwaarlozing. Kan het gevolg zijn van mishandeling en verwaarlozing. Kan het gevolg zijn van mishandeling en verwaarlozing. Kan duiden op weinig toezicht op het kind en daarmee een signaal van verwaarlozing zijn. Mogelijk ten gevolge van hoofdpijn / buikpijn / slapeloosheid veroorzaakt door huiselijk geweld. Daarnaast kan het er op duiden dat de ouder het kind op ongewenste tijdstippen van school haalt Kan duiden op extreme angst voor harde geluiden / schreeuwen vanwege ervaring met huiselijk geweld. Gevolg van parentificatie (kind wordt door ouders gebruikt als mini-volwassene en moet verantwoordelijkheden dragen die niet bij de leeftijd van het kind horen). Is een signaal van te weinig ouderlijk toezicht / verwaarlozing. Signalen van seksueel misbruik Niet bij leeftijd passende manier van contact zoeken / erotiserend gedrag Houterige motoriek / houdt zich stijf bij optillen Houdt bovenbenen tegen elkaar gedrukt met lopen Kinderen die seksueel zijn misbruikt, kennen seksualiteit vaak als enige manier om contact te maken. Het kind heeft geleerd om met seksuele handelingen aandacht te vragen. Mogelijk signaal van seksueel misbruik. Mogelijk signaal van seksueel misbruik.

Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling

Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling april 2016 Inhoud Kindermishandeling...... 2 Definitie... 2 Vormen van kindermishandeling.... 2 Herkenning..... 2 Risicofactoren... 2 Aanwijzingen bij het

Nadere informatie

Signalenlijst kindermishandeling

Signalenlijst kindermishandeling Signalenlijst kindermishandeling Voorwoord Als kinderen mishandeld, verwaarloosd en/of misbruikt worden, kunnen ze signalen uitzenden. Het gebruik van een signalenlijst kan zinvol zijn, maar biedt ook

Nadere informatie

Signalen bij partnergeweld

Signalen bij partnergeweld Datum: 31/10/2013 Auteur: Kris De Groof Versie: Def Herkomst: Methodisch kader Aan de Slag Doel: Bestemming: Handelingskader 1712 Signalen bij partnergeweld 1. Algemene signalen van partnergeweld 1.1.

Nadere informatie

Bijlage F: Signalen per ontwikkelingsgebied/ per leeftijd

Bijlage F: Signalen per ontwikkelingsgebied/ per leeftijd Bijlage F: Signalen per ontwikkelingsgebied/ per leeftijd 1. SIGNALENLIJST KINDERMISHANDELING 0-4 JARIGEN Voorwoord Als kinderen mishandeld, verwaarloosd en/of misbruikt worden, kunnen ze signalen uitzenden.

Nadere informatie

R.K. BASISSCHOOL DE ESTER St. Machutusweg 2a 0486-472256 5364 RB Escharen info@de-ester.nl

R.K. BASISSCHOOL DE ESTER St. Machutusweg 2a 0486-472256 5364 RB Escharen info@de-ester.nl R.K. BASISSCHOOL DE ESTER St. Machutusweg 2a 0486-472256 5364 RB Escharen info@de-ester.nl Zelf denken, samen doen! www.de-ester.nl Protocol meldcode kindermishandeling Sinds 1 juli 2013 zijn alle beroepskrachten

Nadere informatie

Huiselijk Geweld en Kindermishandeling. Signalenlijst 0 4 jaar. Bijlage 1. Signalenlijst kindermishandeling 0-tot 4-jarigen

Huiselijk Geweld en Kindermishandeling. Signalenlijst 0 4 jaar. Bijlage 1. Signalenlijst kindermishandeling 0-tot 4-jarigen : Signalenlijst 0 4 jaar Bijlage 1. Signalenlijst kindermishandeling 0-tot 4-jarigen Voorwoord Als kinderen mishandeld, verwaarloosd en/of misbruikt worden, kunnen ze signalen uitzenden. Het gebruik van

Nadere informatie

Kindermishandeling en ouderproblematiek hoe bespreek je dat? Mireille Hartjes trainer/ coach en acteur Carien Miedema kinderarts

Kindermishandeling en ouderproblematiek hoe bespreek je dat? Mireille Hartjes trainer/ coach en acteur Carien Miedema kinderarts Kindermishandeling en ouderproblematiek hoe bespreek je dat? Mireille Hartjes trainer/ coach en acteur Carien Miedema kinderarts Vormen van kindermishandeling Een gangbare onderverdeling in vormen van

Nadere informatie

Signalen van kindermishandeling 0-18 jaar

Signalen van kindermishandeling 0-18 jaar Bijlage 3 Signalen van kindermishandeling 0-18 jaar Deze lijst geeft een overzicht van signalen van kindermishandeling in de leeftijd van 0-18 jaar (naar Wolzak, 2001). Als een signaal bij uitstek op een

Nadere informatie

Signalenlijst kindermishandeling 12-18 jaar

Signalenlijst kindermishandeling 12-18 jaar Signalenlijst kindermishandeling 12-18 jaar Het gebruik van een signalenlijst kan zinvol zijn, maar biedt ook een zekere mate van schijnzekerheid. De meeste signalen zijn namelijk stress-indicatoren, die

Nadere informatie

Signalenlijst 12-18 jarigen

Signalenlijst 12-18 jarigen Signalenlijst 12-18 jarigen Het gebruik van een signalenlijst kan zinvol zijn, maar biedt ook een zekere mate van schijnzekerheid. De meeste signalen zijn namelijk stress-indicatoren, die aangeven dat

Nadere informatie

29-2-2016 FLASH. Wat bij kindermishandeling?

29-2-2016 FLASH. Wat bij kindermishandeling? FLASH Wat bij kindermishandeling? Stappenplan zorgwekkende opvoedingssituaties/ Kindermishandeling 2014 1 de De leidraad beschrijft het PROCES van signaleren tot beslissen in moeilijke en vaak complexe

Nadere informatie

MELDCODE HUISELIJK GEWELD EN KINDER MISHANDELING BEELDENBOX BEELDEND JEUGDHULP VERLENEN

MELDCODE HUISELIJK GEWELD EN KINDER MISHANDELING BEELDENBOX BEELDEND JEUGDHULP VERLENEN MELDCODE HUISELIJK GEWELD EN KINDER MISHANDELING BEELDENBOX BEELDEND JEUGDHULP VERLENEN Inleiding Iedere aangemelde cliënt wordt binnen de verwijsindex ingebracht. Dit is een wettelijk opgelegde verplichting,

Nadere informatie

dat stichting Libertad in deze code ook vastlegt op welke wijze zij de vrijwilligers bij deze stappen ondersteunt;

dat stichting Libertad in deze code ook vastlegt op welke wijze zij de vrijwilligers bij deze stappen ondersteunt; Stichting Libertad Overwegende dat stichting Libertad verantwoordelijk is voor een goede kwaliteit van de dienstverlening aan zijn leerlingen en dat deze verantwoordelijkheid zeker ook aan de orde is in

Nadere informatie

Presentatie Huiselijk Geweld

Presentatie Huiselijk Geweld Definitie: Huiselijk geweld is geweld dat door iemand uit de huiselijke- of familiekring van het slachtoffer wordt gepleegd. Hieronder vallen lichamelijke en seksuele geweldpleging, belaging en bedreiging

Nadere informatie

Huiselijk geweld en kindermishandeling: horen, zien en handelen

Huiselijk geweld en kindermishandeling: horen, zien en handelen Voor advies of melding: 088-3083636 Huiselijk geweld en kindermishandeling: horen, zien en handelen Informatie voor mensen die met kinderen van 0 tot 12 werken Signalen van jongeren? Horen, Zien en Handelen

Nadere informatie

Signalenlijst kindermishandeling 0-4 jarigen

Signalenlijst kindermishandeling 0-4 jarigen Signalenlijst kindermishandeling 0-4 jarigen Voorwoord Als een kind mishandeld, verwaarloosd en/of misbruikt wordt, kan hij signalen uitzenden. Het gebruik van een signalenlijst kan zinvol zijn, maar biedt

Nadere informatie

Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling

Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling Inhoudsopgave Overeenkomst meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling 2 Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling 3 Toelichting meldcode huiselijk

Nadere informatie

af. Met dit protocol, in haar handelen en in haar beleid wil Klik Kinderopvang

af. Met dit protocol, in haar handelen en in haar beleid wil Klik Kinderopvang Grensoverschrijdend gedrag Klik Kinderopvang wijst alle vormen van grensoverschrijdend gedrag af. Met dit protocol, in haar handelen en in haar beleid wil Klik Kinderopvang grensoverschrijdend gedrag voorkomen

Nadere informatie

Signalenlijst kindermishandeling 4-12 jaar

Signalenlijst kindermishandeling 4-12 jaar Signalenlijst kindermishandeling 4-12 jaar Voorwoord Als een kind mishandeld, verwaarloosd en/of misbruikt wordt, kan hij signalen uitzenden. Het gebruik van een signalenlijst kan zinvol zijn, maar biedt

Nadere informatie

Definitie 5/10/2015. Vertrouwenscentrum Kindermishandeling Brussel. VK Brussel

Definitie 5/10/2015. Vertrouwenscentrum Kindermishandeling Brussel. VK Brussel Goedele Keymolen Kindermishandeling: hoe gaan we ermee om? 28 september 2015 Vertrouwenscentrum Kindermishandeling Brussel VK Brussel Sainctelettesquare 17 1000 Brussel Tel: 02/477.60.60 Fax: 02/477.87.50

Nadere informatie

Bijlage : Signalenlijst kindermishandeling 4- tot 12-jarigen

Bijlage : Signalenlijst kindermishandeling 4- tot 12-jarigen Bijlage : Signalenlijst kindermishandeling 4- tot 12-jarigen Als kinderen mishandeld, verwaarloosd en/of misbruikt worden, kunnen ze signalen uitzenden. Het gebruik van een signalenlijst kan zinvol zijn,

Nadere informatie

Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling. Gebaseerd op Basismodel meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling

Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling. Gebaseerd op Basismodel meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling Protocol Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling Gebaseerd op Basismodel meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling Stappenplan voor het handelen bij signalen van huiselijk geweld en kindermishandeling

Nadere informatie

Checklist Vroegsignalering

Checklist Vroegsignalering Checklist Vroegsignalering Invullen KOR De score is negatief Je maakt je zorgen? Bespreek zorgen met collega De score is positief Je hebt bij dit kind toch zorgen niet pluis gevoel Blijf de KOR invullen

Nadere informatie

Meldcode Kindermishandeling en Huiselijk Geweld

Meldcode Kindermishandeling en Huiselijk Geweld Meldcode Kindermishandeling en Huiselijk Geweld Inhoudsopgave Doel en functie van de meldcode en de toelichting... 3 Signaleringprotocol huiselijk geweld... 4 Signalen van kindermishandeling: kinderen

Nadere informatie

Directe Hulp bij Huiselijk. U staat er niet alleen voor!

Directe Hulp bij Huiselijk. U staat er niet alleen voor! Directe Hulp bij Huiselijk Geweld U staat er niet alleen voor! U krijgt hulp Wat nu? U bent in contact geweest met de politie of u heeft zelf om hulp gevraagd. Daarom krijgt u nu Directe Hulp bij Huiselijk

Nadere informatie

Meldcode bij vermoeden van kindermishandeling en huiselijk geweld (KDV/BSO)

Meldcode bij vermoeden van kindermishandeling en huiselijk geweld (KDV/BSO) Meldcode bij vermoeden van kindermishandeling en huiselijk geweld (KDV/BSO) Relatie ander beleid: Zorgkinderen Protocol seksueel misbruik door beroepskracht Route bij grensoverschrijdend gedrag tussen

Nadere informatie

Signaleringswaaier kindermishandeling. Beweging Limburg tegen Kindermishandeling

Signaleringswaaier kindermishandeling. Beweging Limburg tegen Kindermishandeling Signaleringswaaier kindermishandeling. Beweging Limburg tegen Kindermishandeling LET OP EN STOP Er is maar één iemand nodig om kindermishandeling te stoppen Niet de aandacht en zorg krijgen die je nodig

Nadere informatie

Welzijn Ouderen. Ouderenmishandeling. Maatschappelijke dienstverlening AMSTERDAM-NOORD

Welzijn Ouderen. Ouderenmishandeling. Maatschappelijke dienstverlening AMSTERDAM-NOORD Welzijn Ouderen Ouderenmishandeling Maatschappelijke dienstverlening AMSTERDAM-NOORD Welzijn Ouderen Ouderenmishandeling Ouderenmishandeling, wat is dat? Onder mishandeling van een oudere persoon (iemand

Nadere informatie

Signalen van seksueel misbruik

Signalen van seksueel misbruik Signalen van seksueel misbruik Bron : Incest; hun zorg, jouw zorg Uitgave : Auteur : Anna Platvoet, Anneke Dubbink Zonder de pretentie volledig te zijn, geven we hier een overzicht van regelmatig in de

Nadere informatie

Actuarieel Risicotaxatie Instrument voor Jeugdbescherming (ARIJ) Mirte Forrer, gedragsdeskundige Stefanie Meijs, senior gezinsmanager

Actuarieel Risicotaxatie Instrument voor Jeugdbescherming (ARIJ) Mirte Forrer, gedragsdeskundige Stefanie Meijs, senior gezinsmanager Actuarieel Risicotaxatie Instrument voor Jeugdbescherming (ARIJ) Mirte Forrer, gedragsdeskundige Stefanie Meijs, senior gezinsmanager Jeugdbescherming Ieder kind veilig Intensief Systeemgericht Casemanagement

Nadere informatie

ZorgOog_versie juni 2013 Pagina 1

ZorgOog_versie juni 2013 Pagina 1 ZorgOog_versie juni 2013 Pagina 1 A. Verdiepingslijst Vroegsignalering Opvallend gedrag Naam kind: Ingevuld door: Gedrag waarover ik me zorgen maak: Maak een keuze. Aan welk gedrag ga ik werken? ZorgOog_versie

Nadere informatie

Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling

Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling Deze meldcode voor het basisonderwijs is gebaseerd op de basismeldcode huiselijk geweld en kindermishandeling, ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en

Nadere informatie

Protocol Meldcode bij vermoeden van kindermishandeling en huiselijk geweld (KDV/BSO)

Protocol Meldcode bij vermoeden van kindermishandeling en huiselijk geweld (KDV/BSO) Protocol Meldcode bij vermoeden van kindermishandeling en huiselijk geweld (KDV/BSO) Relatie ander beleid: Zorgkinderen Protocol seksueel misbruik door mdw Route bij grensoverschrijdend gedrag tussen kinderen

Nadere informatie

Signalenlijst kindermishandeling 4-12 jaar

Signalenlijst kindermishandeling 4-12 jaar Signalenlijst kindermishandeling 4-12 jaar Voorwoord Als een kind mishandeld, verwaarloosd en/of misbruikt wordt, kan hij signalen uitzenden. Het gebruik van een signalenlijst kan zinvol zijn, maar biedt

Nadere informatie

(Potentiële) belangenverstrengeling. Geen. Relevante relaties met bedrijven --- Aard van de relatie ---

(Potentiële) belangenverstrengeling. Geen. Relevante relaties met bedrijven --- Aard van de relatie --- (Potentiële) belangenverstrengeling Geen Relevante relaties met bedrijven --- Aard van de relatie --- NTS congres 2019 Omzien naar elkaar! Afspraak. Doelen Aan het einde van de workshop kan de cursist

Nadere informatie

Meldcode bij vermoeden van kindermishandeling en huiselijk geweld (KDV/BSO/gastouder)

Meldcode bij vermoeden van kindermishandeling en huiselijk geweld (KDV/BSO/gastouder) Meldcode bij vermoeden van kindermishandeling en huiselijk geweld (KDV/BSO/gastouder) Relatie ander beleid: Zorgkinderen Route bij signalen van mogelijk geweld- of zedendelict door een collega jegens een

Nadere informatie

Veilig Thuis. Inhoud programma. Veilig Thuis: wettelijke taak. Kindermishandeling maanden tot 110 jaar

Veilig Thuis. Inhoud programma. Veilig Thuis: wettelijke taak. Kindermishandeling maanden tot 110 jaar Disclosure belangen spreker Veilig Thuis Kindermishandeling en Huiselijk Geweld (potentiële) belangenverstrengeling Voor bijeenkomst mogelijk relevante relaties met bedrijven Sponsoring of onderzoeksgeld

Nadere informatie

Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling

Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling Datum vaststelling : 12-11-2007 Eigenaar : Beleidsmedewerker Vastgesteld door : MT Datum aanpassingen aan : 20-01-2015 Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling Doel meldcode Begeleiders een stappenplan

Nadere informatie

Kindermishandeling. voor minderjarige bedreigende of gewelddadige interactie van fysieke, psychische of seksuele aard,

Kindermishandeling. voor minderjarige bedreigende of gewelddadige interactie van fysieke, psychische of seksuele aard, Kindermishandeling Is elke vorm van: voor minderjarige bedreigende of gewelddadige interactie van fysieke, psychische of seksuele aard, die ouders of andere personen ten opzichte van wie de minderjarige

Nadere informatie

Themaconferentie kwetsbare ouderen Richtlijn ouderenmishandeling

Themaconferentie kwetsbare ouderen Richtlijn ouderenmishandeling Themaconferentie kwetsbare ouderen Richtlijn ouderenmishandeling 23-06-2016 Topzorg voor ouderen Mw. M.E. van Houten, klinisch geriater Introductie Het begrip ouderenmishandeling is breed en kent vele

Nadere informatie

Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling HZ. Gelet op het Besluit verplichte meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling;

Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling HZ. Gelet op het Besluit verplichte meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling; Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling HZ Het college van bestuur van de Stichting HZ University of Applied Sciences; Gelet op het Besluit verplichte meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling;

Nadere informatie

Mishandeling en seksueel. Laat het niet zomaar gebeuren

Mishandeling en seksueel. Laat het niet zomaar gebeuren Mishandeling en seksueel geweld Laat het niet zomaar gebeuren Alles over mishandeling en seksueel geweld Meldpunt Geweld, Misbruik en Kindermishandeling tel. 1712 elke werkdag van 9 tot 17 uur Dit nummer

Nadere informatie

Werkstuk Verzorging Kindermishandeling

Werkstuk Verzorging Kindermishandeling Werkstuk Verzorging Kindermishandeling Werkstuk door een scholier 2457 woorden 9 april 2007 6,5 170 keer beoordeeld Vak Verzorging Inleiding Ik heb dit onderwerp gekozen omdat ik het erg interessant vind

Nadere informatie

Ouderenmis(be)handeling. Zwijgen biedt geen uitkomst

Ouderenmis(be)handeling. Zwijgen biedt geen uitkomst Ouderenmis(be)handeling Zwijgen biedt geen uitkomst Wat is ouderenmis(be)handeling? Definitie Onder mishandeling van een ouder persoon (iemand vanaf 55 jaar) verstaan we al het handelen of nalaten van

Nadere informatie

Rode draad voor kindveiligheid in Amsterdam

Rode draad voor kindveiligheid in Amsterdam Rode draad voor kindveiligheid in Amsterdam Vijfhoek & Ronde Tafel, versie 31 juli 2017 1 Introductie De Vijfhoek Kindveiligheid (Ouder- en Kind Teams, Samen DOEN, Veilig Thuis, de William Schrikker groep,

Nadere informatie

Anita Geuze. 0182-680888 Carolien van der Ham

Anita Geuze. 0182-680888 Carolien van der Ham Anita Geuze 0182-680888 Carolien van der Ham Signaleren kindermishandeling Definitie Vormen van mishandeling Signaleren Gesprek met de ouders Gesprek met het kind Meldcode AMK melding Kindermishandeling

Nadere informatie

Kindermishandeling. Signaleren geeft kans op verandering!

Kindermishandeling. Signaleren geeft kans op verandering! Kindermishandeling Signaleren geeft kans op verandering! Disclosure belangen spreker (potentiële) belangenverstrengeling Voor bijeenkomst mogelijk relevante relaties met bedrijven Sponsoring of onderzoeksgeld

Nadere informatie

Protocol Grensoverschrijdend Gedrag

Protocol Grensoverschrijdend Gedrag Protocol Grensoverschrijdend Gedrag Wat is Grensoverschrijdend Gedrag? Veiligheid van cliënten en medewerkers is een basisvoorwaarde om prettig te kunnen leven en te kunnen werken. Iedereen weet gevoelsmatig

Nadere informatie

Ouderenmishandeling Workshop 15 oktober 2015

Ouderenmishandeling Workshop 15 oktober 2015 Ouderenmishandeling Workshop 15 oktober 2015 Marieke Zelissen GZ-psycholoog MetGGZ Esther Stoffers Programmaleider Huis voor de Zorg Programma vanmiddag Informatie over ouderenmishandeling Wat verstaan

Nadere informatie

Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling HZ. Gelet op het Besluit verplichte meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling;

Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling HZ. Gelet op het Besluit verplichte meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling; Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling HZ Het college van bestuur van de Stichting HZ University of Applied Sciences; Gelet op het Besluit verplichte meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling;

Nadere informatie

Florieke Stofmeel Training Coaching Advies

Florieke Stofmeel Training Coaching Advies Florieke Stofmeel Training Coaching Advies www.flexflow.nl Voor pr Wet meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling Aanpak van kindermishandeling! Visie Voorkomen is beter dan genezen Preventie, op

Nadere informatie

Ontspoorde mantelzorg: Waarop let je, wat zijn signalen en hoe leg je die vast? Nico van Oosten senior adviseur Movisie

Ontspoorde mantelzorg: Waarop let je, wat zijn signalen en hoe leg je die vast? Nico van Oosten senior adviseur Movisie Ontspoorde mantelzorg: Waarop let je, wat zijn signalen en hoe leg je die vast? Nico van Oosten senior adviseur Movisie Inhoud lezing Ontspoorde mantelzorg: waarover hebben het dan? Waar let je op: wat

Nadere informatie

A. Signalenlijst kindermishandeling 0- tot 4-jarigen

A. Signalenlijst kindermishandeling 0- tot 4-jarigen A. Signalenlijst kindermishandeling 0- tot 4-jarigen Voorwoord Als kinderen mishandeld, verwaarloosd en/of misbruikt worden, kunnen ze signalen uitzenden. Het gebruik van een signalenlijst kan zinvol zijn,

Nadere informatie

NASLAGWERK THEMA AVOND SIGNALEREN EN PREVENTIE KINDERMISHANDELING 25 JUNI 2013. De verschilllende vormen van kindermishandeling:

NASLAGWERK THEMA AVOND SIGNALEREN EN PREVENTIE KINDERMISHANDELING 25 JUNI 2013. De verschilllende vormen van kindermishandeling: NASLAGWERK THEMA AVOND SIGNALEREN EN PREVENTIE KINDERMISHANDELING 25 JUNI 2013 De verschilllende vormen van kindermishandeling: 1) Lichamelijke mishandeling: het toebrengen van verwondingen zoals kneuzingen,

Nadere informatie

Deze kaart is een hulpmiddel, geen checklist! één signaal is (meestal) geen signaal, het kan ook om iets anders gaan

Deze kaart is een hulpmiddel, geen checklist! één signaal is (meestal) geen signaal, het kan ook om iets anders gaan Signaalkaart huiselijk geweld en kindermishandeling voor Scouting Deze kaart is een hulpmiddel, geen checklist! één signaal is (meestal) geen signaal, het kan ook om iets anders gaan Deze signaalkaart

Nadere informatie

Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling SNRC

Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling SNRC Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling SNRC Het bevoegd gezag van de Stichting het Nationaal Register van Chiropractoren (SNRC) Overwegende dat Register Chiropractoren verantwoordelijk zijn voor

Nadere informatie

Meldcode kindermishandeling en huiselijk geweld

Meldcode kindermishandeling en huiselijk geweld Meldcode kindermishandeling en huiselijk geweld Inhoudsopgave Inleiding 2 Hoofdstuk 1 Basisbegrippen en aandachtspunten 3 Hoofdstuk 2 Toelichting en verantwoordelijkheden 4 2.1 functies van de meldcode

Nadere informatie

Risico- en beschermende factoren

Risico- en beschermende factoren Risico- en beschermende factoren Er zijn allerlei factoren van invloed op het welzijn en de gezondheid van kinderen. Als u zich zorgen maakt om een kind is het belangrijk dat u zo objectief mogelijk beschrijft

Nadere informatie

Handelingsprotocol Meldcode Kindermishandeling Versie: 30 april 2015

Handelingsprotocol Meldcode Kindermishandeling Versie: 30 april 2015 Handelingsprotocol Meldcode Kindermishandeling Versie: 30 april 2015 Inleiding Jaarlijks zijn tienduizenden kinderen het slachtoffer van kindermishandeling. In ongeveer 50 gevallen per jaar heeft de mishandeling

Nadere informatie

Protocol Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling

Protocol Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling Protocol Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling Voorlopige vaststelling 17/9/2018 Proces/document G. Kolker directeur/bestuurder eigenaar MR: 27/9/2018 Versienummer 1.0 Personeelsgeleding instemming

Nadere informatie

WAT IS GRENS OVERSCHRIJDEND GEDRAG? Veiligheid van leerlingen, vrijwilligers en instructeurs/instructrices is een

WAT IS GRENS OVERSCHRIJDEND GEDRAG? Veiligheid van leerlingen, vrijwilligers en instructeurs/instructrices is een WAT IS GRENS OVERSCHRIJDEND GEDRAG? Veiligheid van leerlingen, vrijwilligers en instructeurs/instructrices is een basisvoorwaarde om prettig met elkaar om te kunnen gaan, te kunnen zwemmen, zwemles te

Nadere informatie

Protocol voor het handelen bij (een vermoeden van) huiselijk geweld en kindermishandeling Christelijke Scholengemeenschap Walcheren

Protocol voor het handelen bij (een vermoeden van) huiselijk geweld en kindermishandeling Christelijke Scholengemeenschap Walcheren Protocol voor het handelen bij (een vermoeden van) huiselijk geweld en kindermishandeling Christelijke Scholengemeenschap Walcheren Dit protocol heeft tot doel jeugdigen die te maken hebben met een vorm

Nadere informatie

1 Triage aan de voordeur op basis van de binnengekomen melding

1 Triage aan de voordeur op basis van de binnengekomen melding TRIAGE-INSTRUMENT VEILIG THUIS 0.6 - WERKDOCUMENT (voor de instructie zie de handleiding van het triage-instrument) 1 Triage aan de voordeur op basis van de binnengekomen melding Beschrijf de zorg die

Nadere informatie

Criminele meisjes: Specifieke zorg en aandacht of niet?

Criminele meisjes: Specifieke zorg en aandacht of niet? Stijging criminaliteit meisjes Criminele meisjes: Specifieke zorg en aandacht of niet? Anne-Marie Slotboom Vrije Universiteit Amsterdam 1 BRISBANE 2010 - Steeds meer jonge meisjes tussen tien en veertien

Nadere informatie

Signalenlijst kindermishandeling 4 tot 12-jarigen

Signalenlijst kindermishandeling 4 tot 12-jarigen Als kinderen mishandeld, verwaarloosd en/of misbruikt worden, kunnen er signalen zijn. Het gebruik van een signalenlijst kan zinvol zijn, maar biedt ook een zekere mate van schijnzekerheid. De meeste signalen

Nadere informatie

MELDCODE BIJ SIGNALEN VAN HUISELIJK GEWELD EN KINDERMISHANDELING

MELDCODE BIJ SIGNALEN VAN HUISELIJK GEWELD EN KINDERMISHANDELING MELDCODE BIJ SIGNALEN VAN HUISELIJK GEWELD EN KINDERMISHANDELING Het bevoegd gezag van Stichting Tangent Overwegende dat Stichting Tangent verantwoordelijk is voor een goede kwaliteit van de dienstverlening

Nadere informatie

Loverboys en grensoverschrijdend seksueel gedrag Hoe herken je signalen en wat te doen?

Loverboys en grensoverschrijdend seksueel gedrag Hoe herken je signalen en wat te doen? Loverboys en grensoverschrijdend seksueel gedrag Hoe herken je signalen en wat te doen? West-Brabant 0800 2000 (gratis) veiligthuiswestbrabant.nl Loverboys Hoe herken je signalen en wat te doen? In principe

Nadere informatie

Cijfers huiselijk geweld en kindermishandeling

Cijfers huiselijk geweld en kindermishandeling Cijfers huiselijk geweld en kindermishandeling In Nederland heeft 40% van de bevolking ooit te maken gehad met huiselijk geweld Jaarlijks 200.000 mensen in Nederland slachtoffer van huiselijk geweld In

Nadere informatie

Ter vermindering van (de gevolgen van) Kindermishandeling en huiselijk geweld

Ter vermindering van (de gevolgen van) Kindermishandeling en huiselijk geweld Ter vermindering van (de gevolgen van) Kindermishandeling en huiselijk geweld Paul Baeten Cees Hoefnagels Jeugd in Onderzoek Jeugd in Onderzoek Den Bosch 14 maart 2016 Elke vorm van voor een minderjarige

Nadere informatie

Protocol kindermishandeling en huiselijk geweld.

Protocol kindermishandeling en huiselijk geweld. Protocol kindermishandeling en huiselijk geweld. Doel: Binnen Kinderopvang Babbeloes wordt de Meldcode Kindermishandeling zoals opgesteld door de branchevereniging Kinderopvang gehanteerd. In dit protocol

Nadere informatie

Als gevolg van emotionele mishandeling komt het zelfvertrouwen van kinderen zwaar onder druk te staan. Het kind voelt zich onzeker en weinig waard.

Als gevolg van emotionele mishandeling komt het zelfvertrouwen van kinderen zwaar onder druk te staan. Het kind voelt zich onzeker en weinig waard. Bij kindermishandeling denken we vaak aan slaan en blauwe plekken. Terwijl de meeste mishandelde kinderen door hun ouders of verzorgers verwaarloosd worden. Edith Geurts, inhoudsdeskundige bij Augeo academy,

Nadere informatie

Inhoudsopgave Inhoudsopgave Inleiding Meldcode Meldcode/Richtlijn

Inhoudsopgave Inhoudsopgave Inleiding Meldcode Meldcode/Richtlijn Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 Inleiding 3 Wat is misbruik en mishandeling? 3 Wat is huiselijk geweld? 4 Meldcode 5 Meldcode/Richtlijn 6 Wie gaat het gesprek voeren? 6 Mogelijke gevolgen Fout! Bladwijzer

Nadere informatie

Vraag 4 Vul in het antwoordformulier in het schema in om welke vorm van mishandeling het gaat:

Vraag 4 Vul in het antwoordformulier in het schema in om welke vorm van mishandeling het gaat: Feedbackvragen Casus Janna Vraag 1 Lees de tekst Definitie van kindermishandeling en bekijk de Kennismaking en de scènes 1, 2 en 3. Beantwoord daarna de vraag. Welke van de volgende facetten of kenmerken

Nadere informatie

Richtlijn JGZ-richtlijn Kindermishandeling

Richtlijn JGZ-richtlijn Kindermishandeling Richtlijn JGZ-richtlijn Kindermishandeling 2. Gevolgen van kindermishandeling voor kind en omgeving De emotionele, lichamelijke en intellectuele ontwikkeling van een kind berust op genetische mogelijkheden

Nadere informatie

Meldcode huiselijk geweld & kindermishandeling Kindcheck

Meldcode huiselijk geweld & kindermishandeling Kindcheck Meldcode huiselijk geweld & kindermishandeling Kindcheck Datum mei 2019 Team Processen Auteur Kees de Groot 1 1. Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling 1.1 Wat verstaan we onder huiselijk geweld

Nadere informatie

Protocol. Huiselijk Geweld. Kindermishandeling

Protocol. Huiselijk Geweld. Kindermishandeling Protocol Huiselijk Geweld en Kindermishandeling Pagina 1 van 9 Huiselijk Geweld en Kindermishandeling Inleiding Elke school en elke beroepskracht binnen het onderwijs, heeft de plicht om in samenspraak

Nadere informatie

Kindvriendelijke verhoorstudio

Kindvriendelijke verhoorstudio Het horen van kinderen door de politie HET HOREN VAN KINDEREN DOOR DE POLITIE Jannie van der Sleen Binnen een strafrechtelijk onderzoek: Doel van het verhoor is waarheidsvinding/feiten: Is er al dan niet

Nadere informatie

Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling Kindante 2019

Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling Kindante 2019 Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling Kindante 2019 Protocol en Stappenplan voor het handelen bij signaleren van huiselijk geweld en kindermishandeling 1 Vanaf 1 januari 2019 wordt van professionals

Nadere informatie

(een vermoeden van) kindermishandeling, wat nu?!

(een vermoeden van) kindermishandeling, wat nu?! (een vermoeden van) kindermishandeling, wat nu?! Evi Verdoodt Vlaams ExpertiseCentrum Kindermishandeling Vertrouwenscentrum Kindermishandeling Brussel Een baby wordt geboren Wat heeft deze baby nodig om

Nadere informatie

Protocol kindermishandeling SKOBOS

Protocol kindermishandeling SKOBOS Protocol kindermishandeling SKOBOS Algemeen Een groot aantal kinderen is jaarlijks slachtoffer van kindermishandeling. Gezien de landelijke cijfers is er op elke basisschool in Nederland een aantal kinderen

Nadere informatie

Opzet workshop. Interactief. Ingaan op begrippen, omvang, aard en aanpak. Cases om de aanpak en de knelpunten in de aanpak te verkennen

Opzet workshop. Interactief. Ingaan op begrippen, omvang, aard en aanpak. Cases om de aanpak en de knelpunten in de aanpak te verkennen Opzet workshop Interactief Ingaan op begrippen, omvang, aard en aanpak Cases om de aanpak en de knelpunten in de aanpak te verkennen Geweld in afhankelijkheidsrelaties Welke associaties roept dit thema

Nadere informatie

Samenvatting Meldcode Huiselijk Geweld en Kindermishandeling (juli 2016)

Samenvatting Meldcode Huiselijk Geweld en Kindermishandeling (juli 2016) Samenvatting Meldcode Huiselijk Geweld en Kindermishandeling (juli 2016) Kindermishandeling; iedereen weet dat het bestaat, maar veel mensen beseffen niet dat het heel vaak voorkomt. Veel vaker dan u denkt!

Nadere informatie

Meldcode bij signalen van huiselijk geweld en kindermishandeling

Meldcode bij signalen van huiselijk geweld en kindermishandeling Geleding Besproken Besluitvorming Directeuren en GMR Jan-mrt 2011 April 2011 Directeuren en GMR Evaluatie mei 2012 Directeuren Evaluatie en update MO 5-3-2013 DB 26 maart 2013 Directeuren Evaluatie DB

Nadere informatie

Kindermishandeling. Voor de minderjarige bedreigende of gewelddadige interactievan fysieke, psychische of seksuele aard,

Kindermishandeling. Voor de minderjarige bedreigende of gewelddadige interactievan fysieke, psychische of seksuele aard, Presentatie Kindermishandeling Is elke vorm van: Voor de minderjarige bedreigende of gewelddadige interactievan fysieke, psychische of seksuele aard, die de ouders of andere personen ten opzichte van wie

Nadere informatie

Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling

Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling Inhoudsopgave 1. Inleiding 2 2. Vijf stappen uit de meldcode 3 3. Privacy 4 4. Telefoonnummers / adressen 5 5. Bijlagen: 1. Observatiepunten 6 2. Signaleringslijst

Nadere informatie

Signaleren: kinderen die getuige zijn van huiselijk geweld. huiselijkgeweldwb.nl. 0900 126 26 26 5 cent per minuut

Signaleren: kinderen die getuige zijn van huiselijk geweld. huiselijkgeweldwb.nl. 0900 126 26 26 5 cent per minuut Signaleren: kinderen die getuige zijn van huiselijk geweld huiselijkgeweldwb.nl 0900 126 26 26 Signaleren: kinderen die getuige zijn van huiselijk geweld Kinderen die getuige zijn van geweld tussen hun

Nadere informatie

Meldcode Excellent Leven Stappenplan Ouderenmishandeling, Huiselijk geweld, Kindermishandeling

Meldcode Excellent Leven Stappenplan Ouderenmishandeling, Huiselijk geweld, Kindermishandeling Meldcode Excellent Leven Stappenplan Ouderenmishandeling, Huiselijk geweld, Kindermishandeling Stap 1 Vermoeden van mishandeling klik hier Stap 2 Overleg Stap 3 Informatie verzamelen Stap 4 Actie Stap

Nadere informatie

SOVOR. Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling

SOVOR. Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling SOVOR Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling Maart 2014 1 Inleiding Het bevoegd gezag van de Stichting Openbaar Voortgezet Onderwijs Roosendaal (SOVOR) overwegende dat a. SOVOR verantwoordelijk

Nadere informatie

Meldcode bij signalen van huiselijk geweld en kindermishandeling

Meldcode bij signalen van huiselijk geweld en kindermishandeling Meldcode bij signalen van huiselijk geweld en Het bevoegd gezag van Het hart van Delfland Overwegende - Dat Het hart van Delfland verantwoordelijk is voor een goede kwaliteit van de dienstverlening aan

Nadere informatie

Werkt de aanpak van kindermishandeling en partnergeweld?

Werkt de aanpak van kindermishandeling en partnergeweld? Werkt de aanpak van kindermishandeling en? Eerste resultaten van een grootschalig onderzoek: hoe vaak komen kindermishandeling en voor? En hoe ernstig is het geweld? INLEIDING EERSTE FACTSHEET Werkt de

Nadere informatie

Wat iedereen moet weten

Wat iedereen moet weten Wat iedereen moet weten Erica Post, Kinderarts St. Antoniusziekenhuis Utrecht/Nieuwegein Kindermishandeling vaak niet herkend op de huisartsenpost retrospectief statusonderzoek bij mishandelde kinderen

Nadere informatie

Geweld in huis raakt kinderen. Informatie en advies voor ouders

Geweld in huis raakt kinderen. Informatie en advies voor ouders Geweld in huis raakt kinderen Informatie en advies voor ouders Bij huiselijk geweld tussen (ex) partners worden KINDEREN vaak over het hoofd gezien. Toch hebben zij meer in de gaten dan u denkt. Dit kan

Nadere informatie

7.6. Boekverslag door Een scholier 2467 woorden 24 maart keer beoordeeld. Nederlands. Inleiding

7.6. Boekverslag door Een scholier 2467 woorden 24 maart keer beoordeeld. Nederlands. Inleiding Boekverslag door Een scholier 2467 woorden 24 maart 2002 7.6 594 keer beoordeeld Vak Nederlands Inleiding Mijn spreekbeurt gaat over kindermishandeling. Ik heb dit onderwerp gekozen, omdat ik vind dat

Nadere informatie

SAMENVATTING PROTOCOL MELDCODE KINDERMISHANDELING

SAMENVATTING PROTOCOL MELDCODE KINDERMISHANDELING SAMENVATTING PROTOCOL MELDCODE KINDERMISHANDELING Kindermishandeling is geen eenduidig begrip. Wat iemand kindermishandeling noemt, heeft te maken met eigen normen en waarden, de manier waarop men zelf

Nadere informatie

Werkstuk Maatschappijleer Kindermishandeling

Werkstuk Maatschappijleer Kindermishandeling Werkstuk Maatschappijleer Kindermishandeling Werkstuk door een scholier 2272 woorden 25 november 2007 6,5 50 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer Inleiding. Wij hebben voor het onderwerp kindermishandeling

Nadere informatie

Peuterspeelgroep Blaricum. Handelingsprotocol Meldcode Kindermishandeling en Huiselijk geweld. Blaricum, 14 september 2017

Peuterspeelgroep Blaricum. Handelingsprotocol Meldcode Kindermishandeling en Huiselijk geweld. Blaricum, 14 september 2017 Handelingsprotocol Meldcode Kindermishandeling en Huiselijk geweld, 14 september 2017 1 Inhoudsopgave Definities Signalen Verantwoordelijkheden Stappen bij vermoedens van kindermishandeling of huiselijk

Nadere informatie

Tijdschrift Kindermishandeling December 2012. 4 vormen van verwaarlozing. Edith Geurts voor Tijdschrift Kindermishandeling

Tijdschrift Kindermishandeling December 2012. 4 vormen van verwaarlozing. Edith Geurts voor Tijdschrift Kindermishandeling 4 vormen van verwaarlozing Edith Geurts voor Tijdschrift Kindermishandeling Emotionele mishandeling, lichamelijke verwaarlozing, emotionele verwaarlozing en huiselijk geweld. Vier vormen van verwaarlozing.

Nadere informatie

Wat te doen bij kindermishandeling en/of huiselijk geweld

Wat te doen bij kindermishandeling en/of huiselijk geweld Wat te doen bij kindermishandeling en/of huiselijk geweld Als er binnen Stad & Esch een vermoeden bestaat van kindermishandeling en/of huiselijk geweld, dan zal Stad & Esch handelen in de volgende stappen:

Nadere informatie

Nu komt het verhaal van Cécile, die als kind psychisch mishandeld is.

Nu komt het verhaal van Cécile, die als kind psychisch mishandeld is. KINDERMISHANDELING: De Vormen Dit zijn de 5 vormen van kindermishandeling; lichamelijke mishandeling: het toebrengen van verwondingen zoals kneuzingen, snij-, brand- of schaafwonden, botbreuken en hersenletsel.

Nadere informatie

Hulp bij huiselijk geweld

Hulp bij huiselijk geweld Hulp bij huiselijk geweld Beter voor elkaar 2 Huiselijk geweld Wat is huiselijk geweld? Bij huiselijk geweld denk je al gauw aan een man die zijn vrouw of zijn kinderen slaat. Maar er zijn veel meer soorten

Nadere informatie