Als ouder (s) kunnen jullie het traject van jullie kind bij ons op school via verschillende wegen volgen.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Als ouder (s) kunnen jullie het traject van jullie kind bij ons op school via verschillende wegen volgen."

Transcriptie

1 Leren leren Beste ouders Jullie interesse in het schoolse reilen en zeilen van jullie kind kan zeer motiverend te zijn. Probeer niet te snel te oordelen of te veroordelen, want ze moeten echt nog veel leren. Het zijn jonge mensen. Het is met vallen en opstaan. Als ze vallen, helpen we hen opstaan maar stappen of lopen doen we niet voor hen. We moeten ze tools aanreiken opdat ze zelfredzaam worden. Ze moeten aan het einde van de rit volwassen zijn, op eigen benen staan en zelf verantwoordelijkheden kunnen nemen. Die weg is voor de ene al wat glooiender dan voor de andere. En de ene dag lukt het al wat beter dan de andere. Als ouder (s) kunnen jullie het traject van jullie kind bij ons op school via verschillende wegen volgen. De digitale agenda toont jullie wat de leerinhouden zijn en wanneer er taken en toetsen gepland zijn. Er is de planningsagenda. Toetsen en de taken worden aan de leerlingen teruggegeven en moeten gehandtekend worden. Er zijn de maandrapporten en de trimesterrapporten en de daaraan gekoppelde oudercontacten. En jullie kunnen er je zoon/dochter ook gewoon naar vragen: loopt het goed op school? Kunnen we ondersteunen bieden? Een paar tips kunnen bij het studeren helpen. Er zijn al honderden boeken over geschreven maar er is niet één zaligmakende methode omdat het brein individueel is en werkt zoals het is.

2 We willen benadrukken dat de tips die we hier aanreiken mogelijkheden zijn. Geen moeten maar hoe kunnen we Het toverwoord is regelmaat. Regelmatig werken en studeren. Grote gehelen spreiden. Steeds weer herhalen tot het lukt. Het is zoals trainen voor een sportwedstrijd of repeteren voor een voorstelling. Een aantal tips: Concentratie: - Een rustige omkadering: beter op de kamer zonder afleidingen of stoorzenders - Een opgeruimde kamer en een ordelijke boekentas. Dit is voor sommigen heel moeilijk. Het is heel belangrijk om efficiënt te kunnen werken en geen tijd te verliezen met het zoeken naar We raden ook aan om s avonds de boekentas te maken om niets te vergeten. Gebruik hiervoor je lessenrooster. Planning: - Hoe plannen we onze week? Hebben we zaken te doen? Wanneer is er voetbaltraining? Of balletles? Hoe plannen we onze dag? Wanneer eten we? Vanavond moeten we naar de tandarts. Wanneer werken we voor school? Agenda s kunnen op mekaar worden afgestemd. Per week. Per dag. - Bespreek met je zoon of dochter hoe lang er wordt gewerkt en wanneer ze best een pauze nemen. En wat gaan we doen tijdens die pauze. Een frisse neus halen? Wat bijbabbelen?

3 Wat en hoe: het proces Vraag aan je zoon/dochter wat hij/zij moet leren en hoe hij/zij dit gaat aanpakken. Het is een zoeken (blijft boor sommigen een zoeken) naar een methode die bij hen past. Het is belangrijk dat ze het leren zelf doen, maar we kunnen hen wel coachen. Duidelijkheid - Wat moet er gekend zijn. Weet je zoon/dochter wat er door de leerkracht wordt verwacht. - Het verwerken begint bij het doorlezen van het leerstofgeheel zodat het geheel duidelijk wordt/is. Een inhoudstafel is hier een goed hulpmiddel. Bekijk zeker ook de titels en de illustraties. De leerstof verkennen voor het studeren is je verstand voorbereiden om het beter te kunnen onthouden. Schema s Schema s maken van de leerstof. Overzichtelijke schema s (die later bij vb. examens kunnen gebruikt worden). Herhalen Leren door herhalen (3 x 10 ipv 1x 30). Dit betekent dat er op voorhand moet gestudeerd worden om de leerstof grondig te kennen en tot een maximum rendement te komen. grotere of moeilijke les: in 3 etappes 1 ste keer dat je les leert: 40 % blijft echt hangen 2 de keer: 65% blijven onthoud

4 3 de keer: meer dan 85% blijft gekend - Informatie verwerken lukt het gemakkelijkst als er nog geen 8 uur zitten tussen het krijgen van de info en het opslaan van de info. Het meest ideale is dat de leerlingen dagdagelijks de lessen van de dag overlopen. Opletten in de klas leidt tot herkenning (wat al een groot voordeel is), maar het is niet voldoende om de leerstof echt te kennen en te begrijpen. Weten is niet hetzelfde als kennen. Bij het overlopen onmiddellijk onderlijnen of markeren. Indien ze zaken niet begrijpen, merken ze dit ook direct en kunnen ze de volgende les aan de leerkracht uitleg vragen. Zo zijn ze mee. En dat is van wezenlijk belang. De draad vasthouden. Belangrijk is de tips die leerkrachten geven, worden genoteerd of aangeduid. Voor wat er moeilijk ingaat, raadt men het gebruik van geheugensteuntjes, ezelsbruggetjes of verhaaltjes aan. Vb. chat--- kat/schat (een schattig katje) - Hoe kan de leerstof echt ingestudeerd worden? Leerlingen kunnen van alle zintuigen (schetsen, luidop zeggen) gebruik maken. Schrijven helpt zeker om zaken correct te leren schrijven en nauwkeurig te leren. Daarom zullen bepaalde leerkrachten bij het begin van het schooljaar een schriftelijke voorbereiding vragen. Zo kunnen ook zij zien waar het fout liep of waarop er te weinig geoefend werd en kan er zo bijgestuurd worden.

5 Let op voor de apenmethode waarbij ze klakkeloos opzeggen wat ze hebben ingestuurd. Ze kunnen het alleen blijven onthouden als ze het 100% begrijpen. Ook het klakkeloos overschrijven heeft weinig zin. - Weglaten wat gekend is (bij vb. woordenschat); blijven inoefenen wat moeilijk is (trechter). Niet alleen de gemakkelijke oefeningen opnieuw maken maar je laten uitdagen door iets moeilijkere zaken. Vergeet ook niet de oefeningen/voorbereidingen te verbeteren. Controle - Controleren of het gekend is ; snel tevreden zijn leidt tot niets. Je kan als ouder je kind opvragen, of een steekproefje nemen. Zeker in een eerste jaar is dit voor hen zeer moeilijk. Zowel theorie als oefeningen. - Hoe vaker, hoe meer, hoe beter, hoe zelfzekerder, hoe minder stress en hoe grondiger gekend. Taken - Grote taken: opdelen. En eerst goed lezen wat er wordt gevraagd; ook hier geldt: wat verwacht de leerkracht. Ik ken het! We raden aan om in de agenda pas af te vinken als je echt met de leerstof/taak klaar bent. Je kan als ouder altijd aan de vakleerkracht vragen om nog eens iets uit te leggen. Dit wordt vooraan in de agenda vermeld. Bijwerklessen worden niet systematisch aangeboden. Bijwerklessen zijn geen bijlessen.

6 Tot slot: Andere: - Voldoende slapen (flitsende beelden blijven doorwerken) - Gezond eten (stevig ontbijten!!) - Sporten/bewegen: een gezonde geest in een gezond lichaam. Aanvullend: Zijn er verschillen tussen jongens en meisjes? Er zijn ook atypische jongens en atypische meisjes. We weten dat: - Hersenontwikkeling bij jongens/meisjes anders en trager kan zijn (kan tot anderhalf jaar verschillen) - Bij jongens werkt NIET: het moet, WEL: waarom Onze ervaring leert ons dat jongens wat meer moeten geco acht worden (orde, planning, regelmaat) Hoe kunnen we belonen als we vinden dat onze zoon/dochter zijn of haar best heeft gedaan en/of goed gepresteerd heeft? Mogen we belonen? Ook dit wordt ons gevraagd en ook hierop hebben we geen sluitend antwoorden. Belonen mag. Belonen niet in ruil voor: Ik doe mijn best als ik dan een nieuw spel krijg Ik doe mijn best omdat ik bang ben om gestraft te worden Ik doe mijn best omdat mijn ouders anders verdriet hebben

7 Je zoon/dochter moet zijn best doen omdat hij/zij het willen/kunnen/er goed in zijn De motivatie moeten ze binnenin vinden en voelen. Motivatie is intrinsiek! Zorg Bij problemen of zorgen kunnen jullie kinderen maar ook julie zelf zich richten naar de titten en cotitten maar ook door de graco s en de mensen van het secretariaat. In de KS zijn dit Mevr. Rogiers en Mevr. Heyvaert. En jullie kunnen natuurlijk ook altijd bij mij terecht. Onze samenwerking met het CLB is zeer goed. Mevr. Lierman hebben jullie gezien eind augustus. Jullie kunnen via ons een afspraak maken. Of anders kunnen jullie bellen of mailen naar het CLB. Hun gegevens vinden jullie op onze website. Voor leerlingen met een bepaalde problematiek hebben we de maatregelen die ze krijgen in samenspraak met de zorgverantwoordelijken. Ze worden regelmatig geëvalueerd en bijgestuurd. Mevr. Cool houdt dit over de zes jaren nauwlettend in het oog. Leerlingen moeten daarin hun aandeel opnemen en daarin groeien. Wij zullen hen daarin begeleiden. In het eerste jaar zetten we Sprint verder of wordt het voor bepaalde leerlingen na afspraak opgestart. Mevr Van Den Broeck neemt onze Sprinters onder haar hoede. Jaarwerking Er wordt op school heel wat aandacht besteed aan sport: vorige week was er de sportdag. Tijdens de middagpauze kunnen de

8 leerlingen naar de sportterreinen om te basketten, te voetballen Ze kunnen tijdens de middag ook gebruik maken van de computerklas (opdrachten, groepswerken). Op regelmatige basis zal er opnieuw op woensdagnamiddag een instuif georganiseerd worden. Hier wordt dan telkens één sporttak belicht. De voetballessen tijdens LO worden opnieuw afgesloten met de voetbalavond waar de tweedejaars het zullen opnemen tegen de eerstejaars. De leerlingen van het eerste jaar kunnen participeren in de leerlingenraad. Zij organiseren ook naar jaarlijkse gewoonte het carnavalbal. Voor de krokusvakantie is er voor de eerstejaars een tweedaagse naar Dworp (op woensdag 26 en donderdag 27 februari). Daarnaast zal er dit jaar opnieuw de mogelijkheid zijn om tijdens de krokusvakantie deel te nemen aan de musicalstage waar professionele begeleiders instaan voor zang en dans. De musicalstage gaat enkel door bij voldoende inschrijvingen. In de zomervakantie krijgen de eerste jaars de kans om mee te gaan op bergkamp. (Johan) Tot slot We mogen het niet voor hen doen; hen helpen betekent hen helpen hun plan te trekken. We kunnen het niet voor hen doen. We kunnen er alleen, te allen tijde voor hen zijn.

9

Welkom. Voorstelling. 2 e jaar Moderne wetenschappen 2 e jaar Latijn

Welkom. Voorstelling. 2 e jaar Moderne wetenschappen 2 e jaar Latijn Welkom Voorstelling 2 e jaar Moderne wetenschappen 2 e jaar Latijn Agenda Planningsagenda Digitale agenda: zie Smartschool Lessenrooster Rapport Latijnse HERFST KERST TRIM 1 TRIM 2 TRIM 3 TOTAAL rapport

Nadere informatie

Leren (kan je ) leren!

Leren (kan je ) leren! Leren (kan je ) leren! Leertips op maat van de middenschool Beste leerlingen en ouders, Het begrip leren leren klinkt jullie waarschijnlijk niet onbekend in de oren. We hopen dat er in de basisschool al

Nadere informatie

heb ik wel alles? Thuis per kleur schikken

heb ik wel alles? Thuis per kleur schikken heb ik wel alles? Eindelijk: alle tekst- en werkboeken zijn op jouw naam geleverd, voor elk vak heb je hier en daar nog een map moeten kopen. Maar: soms heb je die op school nodig, soms thuis! En elke

Nadere informatie

Taken en lessen bij de duizendpoten

Taken en lessen bij de duizendpoten 1 Taken en lessen bij de duizendpoten 2 Tips Hou een papierklem bij aan de rand van dit boekje. Het kan je telkens helpen om in een stappenplan te tonen waar je bent gebleven. Hou dit boekje bij in je

Nadere informatie

Welke soorten huistaken geven we aan onze leerlingen?

Welke soorten huistaken geven we aan onze leerlingen? Huistakenbeleid Waarom huistaken zinvol zijn! Oefenen en afwerken Door huistaken te geven willen wij ervoor zorgen dat leerstof verder kan ingeoefend en geautomatiseerd worden. Vaardigheden en attitudes

Nadere informatie

Onze schooleigenvisie op huiswerk

Onze schooleigenvisie op huiswerk Huistaken en lessen uit het schoolreglement De leerlingen zijn steeds verplicht de opgegeven lessen te leren. De leerkracht is steeds gerechtigd deze leerstof mondeling of schriftelijk op te vragen. De

Nadere informatie

Huiswerkbeleid September 2015

Huiswerkbeleid September 2015 Huiswerkbeleid September 2015 Bondgenotenlaan 6 3400 Landen www.hofpepijn.be 1 1. Inhoudsopgave Inhoud 1. Inhoudsopgave 2 2. Situering 3 Noodzaak huiswerkbeleid 3 Begripsomschrijving 3 Regelgevend kader

Nadere informatie

Beste ouder(s), Mocht u verder nog vragen en/of bedenkingen hebben, aarzel dan niet om contact op te nemen. We staan u graag te woord.

Beste ouder(s), Mocht u verder nog vragen en/of bedenkingen hebben, aarzel dan niet om contact op te nemen. We staan u graag te woord. Huiswerkbeleid Beste ouder(s), In deze brochure vindt u onze visie rond huiswerkbeleid terug. Een visie die gestoeld is op een positief engagement tussen de leerling, de leerkracht en de ouder. U vindt

Nadere informatie

(T)huiswerkbeleid onze visie van huiswerk naar thuiswerk, een groot verschil

(T)huiswerkbeleid onze visie van huiswerk naar thuiswerk, een groot verschil (T)huiswerkbeleid onze visie van huiswerk naar thuiswerk, een groot verschil Een goed evenwicht vinden tussen huiswerk & hobby s, werk en privé, de organisatie van een gezin, het wordt er niet makkelijker

Nadere informatie

Iedereen aanwezig? Boekje Leren leren bij? p.10. Secundair onderwijs Sint-Jozef Sint-Pieter Blankenberge

Iedereen aanwezig? Boekje Leren leren bij? p.10. Secundair onderwijs Sint-Jozef Sint-Pieter Blankenberge Welkom in BZL Iedereen aanwezig? Boekje Leren leren bij? p.10 Afspraken binnen BZL Boekje Leren leren (klaar op de bank) start met terugblikken op de voorbije week (boekje LL p.10) planning maken voor

Nadere informatie

Leren leren : geschiedenis

Leren leren : geschiedenis Leren leren : geschiedenis A. In klas 1) actief meewerken Als je actief meewerkt in de klas, spaar je thuis heel wat tijd uit! = nadenken over vragen, proberen te antwoorden, vragen stellen over onderdelen

Nadere informatie

Checklist examenvoorbereiding en planning

Checklist examenvoorbereiding en planning Checklist examenvoorbereiding en planning Examens!? We willen je helpen om vlot door je examens te raken. We hopen dat deze controlelijst je kan helpen. Dit document is een werkinstrument en mag je bijhouden.

Nadere informatie

HUISWERKBELEID in MAATJES

HUISWERKBELEID in MAATJES HUISWERKBELEID in MAATJES Huiswerk ligt in het verlengde van het leerproces wat in de klas is gestart. Het vormt de brug tussen de school en de ouders. Via ons huiswerkbeleid willen we spanningen en conflicten

Nadere informatie

Huistaken in Vrije Basisschool DE KIEVIT Een zorg van de school, de ouders en de kinderen Versie 04.02.2012

Huistaken in Vrije Basisschool DE KIEVIT Een zorg van de school, de ouders en de kinderen Versie 04.02.2012 Huistaken in Vrije Basisschool DE KIEVIT Een zorg van de school, de ouders en de kinderen Versie 04.02.2012 Waarom vinden wij huistaken zinvol? Wanneer krijgen ouders toelichting bij het huistaakbeleid?

Nadere informatie

Ons huiswerkbeleid. Wij vinden huiswerk belangrijk, omdat het

Ons huiswerkbeleid. Wij vinden huiswerk belangrijk, omdat het Ons huiswerkbeleid De leerlingen zijn een groot deel van de dag actief op school; met huiswerk willen we de ouders op de hoogte houden van datgene waarmee de kinderen in de klas bezig zijn. Huiswerk vormt

Nadere informatie

Leren kan je leren 1 ste jaar leerlingenfiche 1. TechnOV. Zennelaan 51-53. School voor wetenschap en technologie

Leren kan je leren 1 ste jaar leerlingenfiche 1. TechnOV. Zennelaan 51-53. School voor wetenschap en technologie Leren kan je leren 1 ste jaar leerlingenfiche 1 TechnOV Zennelaan 51-53 School voor wetenschap en technologie Naam: Klas: Leren kan je leren 1 ste jaar leerlingenfiche 2 1. Organiseren en verkennen 1.1

Nadere informatie

HUISWERK IN VBSH. Huiswerk in VBSH 1

HUISWERK IN VBSH. Huiswerk in VBSH 1 HUISWERK IN VBSH Huiswerk in VBSH 1 INHOUD KIJK WAT IK AL KAN! blz. 3 WAT IS HUISWERK? blz. 3 WAAROM KRIJG IK HUISWERK? blz. 4 WE MAKEN AFSPRAKEN blz. 5 WE DOEN HET SAMEN blz. 7 Huiswerk in VBSH 2 HUISWERK

Nadere informatie

Rapport dagelijks werk

Rapport dagelijks werk Deel 4 - Planning 1. Rapport dagelijks werk ~ 70 ~ Rapport dagelijks werk Veel leerlingen laten zich telkens weer verrassen door het rapport dagelijks werk. Ik heb niets te doen, zeggen ze de ene week

Nadere informatie

H u i s w e r k b e l e i d

H u i s w e r k b e l e i d H u i s w e r k b e l e i d Voor maken. sommige een Voor kinderen aantal anderen kinderen een is complexe het levert huiswerk huiswerk taak echter waarbij geen een zij problemen bron een beroep van op,

Nadere informatie

Iedereen aanwezig? Boekje Leren leren bij? p.10. Secundair onderwijs Sint-Jozef Sint-Pieter Blankenberge

Iedereen aanwezig? Boekje Leren leren bij? p.10. Secundair onderwijs Sint-Jozef Sint-Pieter Blankenberge Welkom in BZL Iedereen aanwezig? Boekje Leren leren bij? p.10 AFSPRAKEN BINNEN BZL Boekje Leren leren (klaar op de bank) start met terugblikken op de voorbije week (boekje LL p.10) planning maken voor

Nadere informatie

attitudes zelfstandig leren kennis vaardigheden

attitudes zelfstandig leren kennis vaardigheden zelfstandig leren Leren leren is veel meer dan leren studeren, veel meer dan sneller lijstjes blokken of betere schema s maken. Zelfstandig leren houdt in: informatie kunnen verwerven, verwerken en toepassen

Nadere informatie

Inhoud: 1. Visie. 2. Regelgevend kader. 3. Wat verstaan we onder huiswerk? 4. Hoeveel tijd besteden we aan huiswerk? 5. Waarom huiswerk?

Inhoud: 1. Visie. 2. Regelgevend kader. 3. Wat verstaan we onder huiswerk? 4. Hoeveel tijd besteden we aan huiswerk? 5. Waarom huiswerk? Huiswerkbeleidsplan Inhoud: 1. Visie 2. Regelgevend kader 3. Wat verstaan we onder huiswerk? 4. Hoeveel tijd besteden we aan huiswerk? 5. Waarom huiswerk? 6. Wat verwachten we van de ouders? 7. Wat als

Nadere informatie

Cosis Begeleid Leren

Cosis Begeleid Leren Vaardigheidslessen: Hulp bij studeren Om met succes een opleiding te kunnen volgen is het voor jongeren belangrijk dat ze over een aantal specifieke vaardigheden beschikken. Daarom hebben we een cursus

Nadere informatie

HUISWERKBELEID VAN t NIEUWLAND: Sint-Michiel, Regina Pacis en Heilig hart.

HUISWERKBELEID VAN t NIEUWLAND: Sint-Michiel, Regina Pacis en Heilig hart. HUISWERKBELEID VAN t NIEUWLAND: Sint-Michiel, Regina Pacis en Heilig hart. Huiswerk is nog steeds een belangrijk onderdeel van het onderwijs en van het leren leren van kinderen. Huiswerk ligt dus in het

Nadere informatie

Agendaplanner. Udens College, Theoretisch 1

Agendaplanner. Udens College, Theoretisch 1 Agendaplanner Udens College, Theoretisch 1 De basis Huiswerk/ leerwerk altijd opschrijven in agenda (verplicht). Opschrijven bij de dag dat het huiswerk af moet zijn/ het proefwerk of de overhoring gemaakt

Nadere informatie

Iedereen aanwezig? Boekje Leren leren bij? p.10. Secundair onderwijs Sint-Jozef Sint-Pieter Blankenberge

Iedereen aanwezig? Boekje Leren leren bij? p.10. Secundair onderwijs Sint-Jozef Sint-Pieter Blankenberge Welkom in BZL Iedereen aanwezig? Boekje Leren leren bij? p.10 Secundair onderwijs AFSPRAKEN BINNEN BZL Boekje Leren leren (klaar op de bank) start met terugblikken op de voorbije week (boekje LL p.10)

Nadere informatie

Wat doen alle leerkrachten voor een leerling met engagement?

Wat doen alle leerkrachten voor een leerling met engagement? 1. BREDE BASISZORG Schooljaar 2016-2017 WAT DOEN WE VOOR ALLE LEERLINGEN VAN SIVIBU? 2. VERHOOGDE ZORG ENGAGEMENTSVERKLARINGEN VOOR LEERLINGEN MET ATTEST/GV Wat verwachten we van de leerling? Wat verwachten

Nadere informatie

Nieuwe woorden correct kunnen schrijven, kunnen vertalen van N-F en van F-N en kunnen gebruiken in mondelinge en schriftelijke zinnen.

Nieuwe woorden correct kunnen schrijven, kunnen vertalen van N-F en van F-N en kunnen gebruiken in mondelinge en schriftelijke zinnen. Vaktips Frans 1. D O E L S T E L L I N G E N De Franse taal leren verstaan, lezen, spreken en schrijven. Om dit te bereiken, moet je: Nieuwe woorden correct kunnen schrijven, kunnen vertalen van N-F en

Nadere informatie

Ons huiswerkbeleid. Wij vinden huiswerk belangrijk, omdat het:

Ons huiswerkbeleid. Wij vinden huiswerk belangrijk, omdat het: Groenveldstraat 46, 3001 Heverlee Tel. 016/ 20 80 26 Fax 016/23 60 46 basisschool@donboscoheverlee.be - www.donboscoheverlee.be Ons huiswerkbeleid De leerlingen zijn een groot deel van de dag actief op

Nadere informatie

PLANNING EN ORGANISATIE

PLANNING EN ORGANISATIE WAAROM EEN PLANNING MAKEN? Om te zorgen dat je een goed evenwicht hanteert tussen je studies en je vrije tijd, kan je beslissen om je tijd te managen en om op één of andere manier aan studieplanning te

Nadere informatie

LEREN LEREN. tweede graad

LEREN LEREN. tweede graad LEREN LEREN tweede graad Noteer op een blad, wat je reeds allemaal (aan)leerde in je jonge leven. Noteer (met groen) zoveel mogelijk factoren die dat leren beïnvloedden. Om iets te leren: 1. heb je een

Nadere informatie

Huiswerkbeleid Versie: november 2013

Huiswerkbeleid Versie: november 2013 Huiswerkbeleid Versie: november 2013 1 Inhoud 1. Wat is huiswerk?... 3 2. Doelstellingen huiswerk... 3 3. Doorlopende leerlijn... 3 4. Rol leerkracht... 6 5. Rol ouder... 7 6. Rol kind/leerling... 7 2

Nadere informatie

Taalvaardigheid Preventie en remediëring. -betrokkenheid verhogende werkvormen creëren -een maximale -herformuleren de lln het probleem

Taalvaardigheid Preventie en remediëring. -betrokkenheid verhogende werkvormen creëren -een maximale -herformuleren de lln het probleem Vlaams Verbond van het Katholiek Secundair Onderwijs Guimardstraat 1, 1040 Brussel VOET LEREN LEREN EN GOK Voet@2010 leren leren en thema s gelijke onderwijskansen Socio-emotionele ontwikkeling (1ste graad)

Nadere informatie

SAMEN SCHOOL MAKEN. Huiswerkbeleid van VIA Basisschool Onze-Lieve-Vrouw

SAMEN SCHOOL MAKEN. Huiswerkbeleid van VIA Basisschool Onze-Lieve-Vrouw Huiswerk is SAMEN SCHOOL MAKEN Huiswerkbeleid van VIA Basisschool Onze-Lieve-Vrouw Huiswerk is het uitvoeren van opdrachten buiten klasverband. Goed huiswerk ligt in het verlengde van het leerproces dat

Nadere informatie

LEREN LEREN LESSEN LEREN... BEGIN ERMEE IN DE KLAS

LEREN LEREN LESSEN LEREN... BEGIN ERMEE IN DE KLAS LEREN LEREN LESSEN LEREN... BEGIN ERMEE IN DE KLAS Lessen leer je thuis, denk je wellicht. Toch is dat maar gedeeltelijk waar. Lessen leren begint in de klas. Als je goed meewerkt en oplet in de klas,

Nadere informatie

30 TIPS VOOR OUDERS EN BEGELEIDERS VAN LEERLINGEN MET LEERPROBLEMEN

30 TIPS VOOR OUDERS EN BEGELEIDERS VAN LEERLINGEN MET LEERPROBLEMEN 30 TIPS VOOR OUDERS EN BEGELEIDERS VAN LEERLINGEN MET LEERPROBLEMEN Alle kinderen die wij gevraagd hebben om een tip voor jullie hebben gezegd: blijf je vertrouwen in mij tonen, behandel me niet als een

Nadere informatie

Ons huistakenbeleid.

Ons huistakenbeleid. Ons huistakenbeleid. 1. Onze visie op huistaken. Onze school vindt dat huiswerk een belangrijk onderdeel is van het onderwijs en van het leerproces bij kinderen. Huiswerk ligt tevens in het verlengde van

Nadere informatie

Kinderen leren de hele dag door. Huiswerk

Kinderen leren de hele dag door. Huiswerk leren de hele dag door. Op school, maar ook thuis. Zij pikken veel informatie zelf op, maar heel wat leerstof, vaardigheden en inzichten krijgen de kinderen ook aangeleerd. Dit start al in het kinderdagverblijf

Nadere informatie

30 TIPS VOOR OUDERS EN BEGELEIDERS VAN LEERLINGEN MET LEERPROBLEMEN. Wijs ze op. www.lereniseenmakkie.nl. en de online coach.

30 TIPS VOOR OUDERS EN BEGELEIDERS VAN LEERLINGEN MET LEERPROBLEMEN. Wijs ze op. www.lereniseenmakkie.nl. en de online coach. 30 TIPS VOOR OUDERS EN BEGELEIDERS VAN LEERLINGEN MET LEERPROBLEMEN Wijs ze op en de online coach. Vermijd stressverhoging: dat blokkeert het leren nog meer. Wijs je kind steeds weer op wat het al wel

Nadere informatie

Visie op huiswerk. Ook andere opdrachten, die de gewoontevorming en het zelfstandig werk bevorderen komen aan bod.

Visie op huiswerk. Ook andere opdrachten, die de gewoontevorming en het zelfstandig werk bevorderen komen aan bod. Gemeentelijke Basisschool De Leerplaneet Visie op huiswerk Lessen en huistaken liggen in het verlengde van het leerproces dat in de klas is gestart. Het vormt de brug tussen de ouders en de school. Voor

Nadere informatie

Huiswerkbeleid onze visie

Huiswerkbeleid onze visie Huiswerkbeleid onze visie Uitgangspunt : Onze school heeft op basis van een ouder en leerkrachtenenquête een beleid rond huiswerk opgesteld. Huiswerk ligt in het verlengde van het leerproces wat in de

Nadere informatie

Aanpak van een cursus

Aanpak van een cursus Aanpak van een cursus Je gaat best op zoek naar een efficiënte manier van studeren. In het hoger onderwijs is het immers niet meer doeltreffend om alles op dezelfde manier aan te pakken. Je kan dus niet

Nadere informatie

BuBaO St-Elisabeth. Kleuterwerking Type 1 Type 2A en 2B Type 3 ASS-werking Type 8 WO leren leren SEO afgestemd op de klas Wordt per type bekeken

BuBaO St-Elisabeth. Kleuterwerking Type 1 Type 2A en 2B Type 3 ASS-werking Type 8 WO leren leren SEO afgestemd op de klas Wordt per type bekeken BuBaO St-Elisabeth Kleuterwerking Type 1 Type 2A en 2B Type 3 ASS-werking Type 8 WO leren leren SEO afgestemd op de klas Wordt per type bekeken Leerlingen Type 1 Type 2 Type 3 Type 8 GON lln Kleuters Kleuters

Nadere informatie

Welkom. Voorstelling. 3 e jaar Latijn 3 e jaar humane wetenschappen 3 e jaar economie 3 e jaar wetenschappen

Welkom. Voorstelling. 3 e jaar Latijn 3 e jaar humane wetenschappen 3 e jaar economie 3 e jaar wetenschappen Welkom Voorstelling 3 e jaar Latijn 3 e jaar humane wetenschappen 3 e jaar economie 3 e jaar wetenschappen Agenda Planningsagenda Digitale agenda: zie Smartschool Rapport humane wetenschappen Rapport economie

Nadere informatie

Bevindingen huiswerkenquête schooljaar 2013-2014

Bevindingen huiswerkenquête schooljaar 2013-2014 Bevindingen huiswerkenquête schooljaar 2013-2014 1. Resultaten ouderbevraging 1. De meest voorgekomen antwoorden zijn: - Het inoefenen van geziene leerstof. - Het is een vorm van controle door en voor

Nadere informatie

LEREN LEREN. tweede graad

LEREN LEREN. tweede graad LEREN LEREN tweede graad Noteer op een blad, wat je reeds allemaal (aan)leerde in je jonge leven. Noteer (met groen) zoveel mogelijk factoren die dat leren beïnvloedden. Om iets te leren: 1. heb je een

Nadere informatie

qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwerty uiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasd fghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzx cvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq Huiswerkplan

qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwerty uiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasd fghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzx cvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq Huiswerkplan qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwerty uiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasd fghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzx cvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq Huiswerkplan Gemeentelijke basisschool Mollem hjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzxc

Nadere informatie

6 Coaching van de cliënt

6 Coaching van de cliënt 6.1 6 Coaching van de cliënt De begeleiding of coaching op de werkvloer is afhankelijk van de noden van de cliënt én van de noden van de collega s en werkgever. Samen starten op de stage/ tewerkstelling

Nadere informatie

Wat verstaan we onder huiswerk?

Wat verstaan we onder huiswerk? HUISWERKBELEIDSPLAN VOOR DE LAGERE SCHOOL Wat verstaan we onder huiswerk? Huiswerk is voor ons het totaal van alle taken, werken en lessen die door de leerkrachten opgegeven worden om thuis te maken. Maakwerk

Nadere informatie

SBS De Katersberg Schooljaar 2018/ oktober. Kledinginzameling na de herfstvakantie. Restaurantdag was een succes, BEDANKT

SBS De Katersberg Schooljaar 2018/ oktober. Kledinginzameling na de herfstvakantie. Restaurantdag was een succes, BEDANKT SBS De Katersberg Schooljaar 2018/2019 27 oktober Kledinginzameling na de herfstvakantie Van maandag 5 november tot en met vrijdag 9 november mag u terug alle kleding onder het afdak van de lagere school

Nadere informatie

Huiswerk in onze school

Huiswerk in onze school Huiswerk in onze school Huiswerk is voor ons team belangrijk. We zien huiswerk in de eerste plaats als een extra inoefening van de geziene leerstof. Door huiswerk te maken leren onze leerlingen ook zelfstandig

Nadere informatie

Iedereen aanwezig? Boekje Leren leren bij? p.10. Secundair onderwijs Sint-Jozef Sint-Pieter Blankenberge

Iedereen aanwezig? Boekje Leren leren bij? p.10. Secundair onderwijs Sint-Jozef Sint-Pieter Blankenberge Welkom in BZL Iedereen aanwezig? Boekje Leren leren bij? p.10 AFSPRAKEN BINNEN BZL Boekje Leren leren (klaar op de bank) start met terugblikken op de voorbije week (boekje LL p.10) planning maken voor

Nadere informatie

Hoofdstuk 15 - Spellingfouten voorkomen

Hoofdstuk 15 - Spellingfouten voorkomen Hoofdstuk 15 - Spellingfouten voorkomen 15.1. Inleiding 205 15.2. Hoorfouten opsporen met voorleessoftware 207 15.3. Gelijkende woorden controleren met de homofonenfunctie 209 Deel 4 - ICT als brug tussen

Nadere informatie

Ouderavond 2de jaar 7 oktober 2014

Ouderavond 2de jaar 7 oktober 2014 Ouderavond 2 de jaar 7 oktober 2014 Beste ouders, Sinds de start van het schooljaar op 1 september jl. is er reeds een schoolmaand achter de rug.. Hopelijk voelt uw zoon/dochter zich intussen al helemaal

Nadere informatie

HUISTAAKVOORBEREIDING:

HUISTAAKVOORBEREIDING: HUISTAAKVOORBEREIDING: Het blijkt dat vooral bij jonge kinderen de ouders dikwijls de opdracht opnieuw moeten uitleggen en toelichten. We zorgen bij het geven van huistaken voor ondubbelzinnige en concrete

Nadere informatie

Leersleutels. 1) Korte inleiding

Leersleutels. 1) Korte inleiding Leersleutels 1) Korte inleiding 2) Visie leren leren in het OLVC volgens 10 krachttermen (studieloopbaanbegeleiding, informatiestroom, krachtige leeromgeving, competenties, groeiproces, zelfreflectie,

Nadere informatie

Studiebegeleiding. Sint-Jozefscollege

Studiebegeleiding. Sint-Jozefscollege Studiebegeleiding Sint-Jozefscollege 2011-2012 Inhoud: I. Studiebegeleiding sjc II. Algemeen: 1. Studiehouding 2. Planning 3. Verwerking (methode) Motivatie: Studiehouding willen (zijn, slagen, werken);

Nadere informatie

betrokkenen? klasleerkracht logopediste ZOCO ouders leerling door diagnose: diagnose dyslexie aanvullen en, indien nodig, aanvullen maatregelen.

betrokkenen? klasleerkracht logopediste ZOCO ouders leerling door diagnose: diagnose dyslexie aanvullen en, indien nodig, aanvullen maatregelen. Naam:. Geboortedatum: GEEN diagnose dyslexie STI-(CO) diagnose dyslexie STI-CO-R-DI Diagnose dyslexie: door wie (naam + functie)? wanneer (datum + klas)? Invoer STICORDI-maatregelen: wanneer? betrokkenen?

Nadere informatie

Iedereen aanwezig? Boekje Leren leren bij? p.10. Secundair onderwijs Sint-Jozef Sint-Pieter Blankenberge

Iedereen aanwezig? Boekje Leren leren bij? p.10. Secundair onderwijs Sint-Jozef Sint-Pieter Blankenberge Welkom in BZL Iedereen aanwezig? Boekje Leren leren bij? p.10 AFSPRAKEN BINNEN BZL Boekje Leren leren (klaar op de bank) start met terugblikken op de voorbije week (boekje LL p.10) planning maken voor

Nadere informatie

Hoofdstuk 16 - Vreemde talen ondersteunen

Hoofdstuk 16 - Vreemde talen ondersteunen Hoofdstuk 16 - Vreemde talen ondersteunen 16.1. Inleiding 215 16.2. Woorden, zinnen, in een vreemde taal laten voorlezen 217 16.3. Uitspraak van woorden leren en controleren 219 16.4. Woorden vertalen

Nadere informatie

Hoe leer je Pools? Goede technieken = goed geheugen. Hoe leer je Pools? E-book

Hoe leer je Pools? Goede technieken = goed geheugen. Hoe leer je Pools? E-book Hoe leer je Pools? Goede technieken = goed geheugen Hoe leer je Pools? E-book 1 Voordat je met een cursus Pools begint, ontwikkel je eigen methode om Pools te leren. Wat is jouw doel? Op welke wijze wil

Nadere informatie

Is iedereen aanwezig vandaag? Secundair onderwijs Sint-Jozef Sint-Pieter Blankenberge

Is iedereen aanwezig vandaag? Secundair onderwijs Sint-Jozef Sint-Pieter Blankenberge Welkom in BZL Is iedereen aanwezig vandaag? Secundair onderwijs Sint-Jozef Sint-Pieter Blankenberge LES 1: Afspraken en brief Afspraken binnen BZL Boekje Leren leren (klaar op de bank) start met terugblikken

Nadere informatie

Informatie bij de start van het nieuwe schooljaar 1 september 2015

Informatie bij de start van het nieuwe schooljaar 1 september 2015 Ouderinfo bestemd voor leerlingen van de 1 ste graad Informatie bij de start van het nieuwe schooljaar 1 september 2015 Beste ouder(s), beste leerling In deze ouderinfo bundelen we enkele mededelingen

Nadere informatie

visietekst HUISWERK GBS Lochristi - Beervelde

visietekst HUISWERK GBS Lochristi - Beervelde visietekst GBS Lochristi - Beervelde vooraf wat meer over in 't algemeen Van Dale omschrijft huiswerk als "schoolwerk dat thuis moet verricht worden". Het is dus een totaal van taken, (opzoek)werken, opdrachten

Nadere informatie

Infosessie Blok- en examenplanning. Dinsdag 13 december 2016

Infosessie Blok- en examenplanning. Dinsdag 13 december 2016 Infosessie Blok- en examenplanning Dinsdag 13 december 2016 Beste studenten Vanuit het monitoraat benadrukken wij dat het wenselijk is om aanwezig te zijn in de monitoraatssessies. Deze PowerPointpresentatie

Nadere informatie

Scheppers voor Ouders. dinsdag 12 september 2017

Scheppers voor Ouders. dinsdag 12 september 2017 Scheppers voor Ouders dinsdag 12 september 2017 Wie zijn we? Veerle Scheirs directeur Hamid Riffi & Anne De Groof beleidscoördinatoren Fien Verelst zorgcoördinator Tinneke Frans leerkracht gedragswetenschappen

Nadere informatie

DOELSTELLINGEN LEERINHOUDEN ONDERWIJS- EN LEERACTIVITEITEN (STRATEGIE) MEDIA EN WERKVORMEN

DOELSTELLINGEN LEERINHOUDEN ONDERWIJS- EN LEERACTIVITEITEN (STRATEGIE) MEDIA EN WERKVORMEN LES 1 I. Inleiding 12 minuten A) Aanknopingsfase Invullen van agenda. Maandag 7: Nederlands: De opbouw van een tekst Lkr. deelt de cursussen uit De leerlingen mogen de tekst proberen te lezen op p. 1.

Nadere informatie

Brochure infoavond

Brochure infoavond VRIJ ONDERWIJS DUFFEL Vestigingen van De Basis Lager Onderwijs Stationsstraat 4 2570 Duffel 015/ 30 38 38 Brochure infoavond 2016-2017 6 de leerjaar 6A Juf Yoni Hermans yonihermans@debasisduffel.be 6B

Nadere informatie

INFOFICHE 4: PLANNEN

INFOFICHE 4: PLANNEN INFOFICHE 4: PLANNEN GOED GEPLAND, HALF GELAND Onze leerlingen hebben het moeilijk om hun opdrachten / taken / lessen te plannen. Als we de nodige aandacht schenken aan de eindtermen Voet Leren leren*

Nadere informatie

Brochure infoavond

Brochure infoavond Brochure infoavond 2018-2019 5 de leerjaar 5A Juf Silvie Wellens silvie.wellens@lagereschoolduffel.be 5B Juf Sybille Wilms sybille.wilms@lagereschoolduffel.be Juf Rani Tavernier rani.tavernier@lagereschoolduffel.be

Nadere informatie

Huiswerkbeleid op onze school

Huiswerkbeleid op onze school Huiswerkbeleid op onze school Basisschool St. Catharina Haastrecht Huiswerk.wat is dat? Onder huiswerk verstaan we werk dat vanuit de school meegegeven wordt en waarvan verwacht wordt dat het door alle

Nadere informatie

Huiswerkprotocol. St. Jan Baptist

Huiswerkprotocol. St. Jan Baptist Huiswerkprotocol St. Jan Baptist Inhoud 1. Wat is huiswerk? blz.3 2. Huiswerk op de St. Jan Baptist blz. 3 3. Afspraken met betrekking tot het huiswerk blz. 4 4. Afspraken met betrekking tot het plannen

Nadere informatie

1AT. 5de lesuur 12.05u Middagpauze

1AT. 5de lesuur 12.05u Middagpauze 1AT 1ste lesuur Welkom 2de lesuur Schoolagenda 10.10u Speeltijd 3de lesuur Bezinning 4de lesuur Afspraken 5de lesuur 12.05u Middagpauze 6de lesuur Zoekspel 7de lesuur Zoekspel 14.35u Speeltijd 8ste lesuur

Nadere informatie

Hoofdstuk 18 - Tips om voorleessoftware in te zetten in de klas

Hoofdstuk 18 - Tips om voorleessoftware in te zetten in de klas Hoofdstuk 18 - Tips om voorleessoftware in te zetten in de klas 18.1. Voorleessoftware compenserend inzetten voor leerlingen met een ernstige beperking 235 18.2. Voorleessoftware leerondersteunend inzetten

Nadere informatie

Huiswerkbeleid Onderwijsteam 7 it Bynt Winsum

Huiswerkbeleid Onderwijsteam 7 it Bynt Winsum Huiswerkbeleid Onderwijsteam 7 it Bynt Winsum Inleiding: Het onderwijs op school is er onder meer op gericht de verantwoordelijkheid en zelfstandigheid van de leerlingen te vergroten. Ook het maken van

Nadere informatie

Huiswerkbeleid op onze school

Huiswerkbeleid op onze school Huiswerkbeleid op onze school Huiswerk.wat is dat? Onder huiswerk verstaan we werk dat vanuit de school meegegeven wordt en waarvan verwacht wordt dat het door alle leerlingen thuis gemaakt of geoefend

Nadere informatie

De examenperiode is een moeilijke tijd. Je moet hard studeren en je hebt veel stress. Wat is een goede studiemethode en wat doe je beter niet?

De examenperiode is een moeilijke tijd. Je moet hard studeren en je hebt veel stress. Wat is een goede studiemethode en wat doe je beter niet? TIPS VOOR DE EXAMENS De examenperiode is een moeilijke tijd. Je moet hard studeren en je hebt veel stress. Wat is een goede studiemethode en wat doe je beter niet? Wat moet je doen? 1. Lees de tekst op

Nadere informatie

Huiswerkbeleidsplan. 1 BSGO! De Klaver huiswerkbeleidsplan

Huiswerkbeleidsplan. 1 BSGO! De Klaver huiswerkbeleidsplan Huiswerkbeleidsplan 1 BSGO! De Klaver huiswerkbeleidsplan 1. Visie 2. Doelstellingen 3. Wat verwachten we van de ouders? 4. Wat verwachten we niet van de ouders? 5. Wat doen we als een huiswerk niet gemaakt

Nadere informatie

LEERJAAR LEERLINGEN ENQUÊTES PERCENTAGE

LEERJAAR LEERLINGEN ENQUÊTES PERCENTAGE LEERJAAR LEERLINGEN ENQUÊTES Eerste leerjaar 69 49 71 % Tweede leerjaar 63 53 84 % Derde leerjaar 70 28 40 % * Vierde leerjaar 44 33 75 % Vijfde leerjaar 37 34 92 % Zesde leerjaar 45 36 80 % TOTAAL 328

Nadere informatie

AANVRAAG STICORDIMAATREGELEN VOOR EEN LEERLING MET DYSLEXIE (lees- en spellingstoornis)

AANVRAAG STICORDIMAATREGELEN VOOR EEN LEERLING MET DYSLEXIE (lees- en spellingstoornis) AANVRAAG STICORDIMAATREGELEN VOOR EEN LEERLING MET DYSLEXIE (lees- en spellingstoornis) Naam : Klas : Datum : Schooljaar : Een goede begeleiding vraagt inspanningen van de leerling, ouders en de school.

Nadere informatie

Brochure infoavond 2015-2016

Brochure infoavond 2015-2016 VRIJ ONDERWIJS DUFFEL Vestigingen van De Basis Lager Onderwijs Stationsstraat 4 2570 Duffel 015/ 30 38 38 Brochure infoavond 2015-2016 5 de leerjaar 5A Juf Silvie Wellens SilvieWellens@debasisduffel.be

Nadere informatie

basistekst opgesteld door de zorgteams van de scholengemeenschap

basistekst opgesteld door de zorgteams van de scholengemeenschap Huiswerk ligt in het verlengde van het leerproces wat in de klas is gestart. Het vormt de brug tussen de school en de ouders. Via het huiswerkbeleid willen we spanningen en conflicten vermijden en inspelen

Nadere informatie

Huistakenbeleid. 1. Visie op huistaken/lessen. 2. Concrete afspraken binnen de school. Samengesteld door WG Leren Leren, in samenwerking met het team.

Huistakenbeleid. 1. Visie op huistaken/lessen. 2. Concrete afspraken binnen de school. Samengesteld door WG Leren Leren, in samenwerking met het team. Huistakenbeleid Samengesteld door WG Leren Leren, in samenwerking met het team. 1. Visie op huistaken/lessen Wij streven naar een zinvol huiswerkbeleid. Dit wordt op een kwaliteitsvolle en didactisch verantwoorde

Nadere informatie

De praktijk. voor jou

De praktijk. voor jou De praktijk voor jou Voorlichting 2 Vragen over o.a. procedure aanmelding ruimte voor Koers Wat is het grootste verschil met het gewone VO? Jij bent meer de baas over jouw leren. Mag ik dan helemaal zelf

Nadere informatie

Welkom. Voorstelling. 3 e jaar Latijn 3 e jaar humane wetenschappen 3 e jaar economie 3 e jaar wetenschappen

Welkom. Voorstelling. 3 e jaar Latijn 3 e jaar humane wetenschappen 3 e jaar economie 3 e jaar wetenschappen Welkom Voorstelling 3 e jaar Latijn 3 e jaar humane wetenschappen 3 e jaar economie 3 e jaar wetenschappen Agenda Planningsagenda Digitale agenda: zie Smartschool Rapport humane wetenschappen TRIM 1 TRIM

Nadere informatie

Overzicht evolutie lln G

Overzicht evolutie lln G Overzicht evolutie lln G Meer uitleg over de aanpak kan je op mijn weebly of in agenda terugvinden. Oktober 2015 In oktober nam ik G nog niet wekelijks een aantal keer uit de klas. Ik bood vooral ondersteuning

Nadere informatie

Regelingen en afspraken examens en einde schooljaar vijfde jaar

Regelingen en afspraken examens en einde schooljaar vijfde jaar Buggenhout, 29 mei 2019 Regelingen en afspraken examens en einde schooljaar vijfde jaar Beste ouder(s) Beste leerling(e) Stilaan nadert het einde van het schooljaar. Voor we hopelijk mogen genieten van

Nadere informatie

FAQ deeltijds studeren opleiding vroedkunde Turnhout

FAQ deeltijds studeren opleiding vroedkunde Turnhout FAQ deeltijds studeren opleiding vroedkunde Turnhout Kan je in Turnhout de opleiding vroedkunde in deeltijds gaan studeren? Ja, dit kan. Er wordt dan een individueel programma op maat gemaakt. Hebben jullie

Nadere informatie

1. Papegaaienwerk? Olifantengeheugen? 0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144

1. Papegaaienwerk? Olifantengeheugen? 0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144 Leren leren 1. Papegaaienwerk? Olifantengeheugen? 0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144 0,.,, Getallenlijst beginnend met 0 en 1 en waarvan de volgende cijfers en getallen de som zijn van de twee

Nadere informatie

OPDRACHT 1 Jaarwerk maken over landen

OPDRACHT 1 Jaarwerk maken over landen OPDRACHT 1 Jaarwerk maken over landen Jullie gaan proberen een actueel jaarwerk te maken. Je werkt individueel. De bedoeling is dat je je favoriete reisbestemming vindt. Hieronder vind je alles wat er

Nadere informatie

DE GROTE ZUIDDAG CHECKLIST

DE GROTE ZUIDDAG CHECKLIST DE GROTE ZUIDDAG CHECKLIST Gebruik deze checklist om te beslissen welke kanalen je zal gebruiken op je school om zowel leerlingen als collega s te informeren en motiveren over Zuiddag. Deze checklist bestaat

Nadere informatie

Leerlijn leren leren. 4 Leerlijn leren leren. 1 Strategieën om kennis op te bouwen en problemen op te lossen

Leerlijn leren leren. 4 Leerlijn leren leren. 1 Strategieën om kennis op te bouwen en problemen op te lossen 4 Leerlijn leren leren Leerlijn leren leren 1 2 3 4 5 6 1 Strategieën om kennis op te bouwen en problemen op te lossen 1 De lln kunnen losse gegevens leren ze: a betekenis te geven ze te situeren in een

Nadere informatie

Leren Leren: invullen examenplanner - 1/7 -

Leren Leren: invullen examenplanner - 1/7 - Leren Leren: invullen examenplanner - 1/7 - Ingesloten heb je twee bijlagen die je kunnen helpen met het voorbereiden van je examens. In dit document trachten we je te helpen met een aantal stappen. Voor

Nadere informatie

Ervaringen van tutoren en tutees in een same-age-in-class PAL setting

Ervaringen van tutoren en tutees in een same-age-in-class PAL setting Ervaringen van tutoren en tutees in een same-age-in-class PAL setting Departement Technische Wetenschappen - Opleidingen Elektrotechniek, Bouw en Logistiek Academiejaar 2009-2010 Inhoud 1 Situering same-age-in-class

Nadere informatie

Huiswerkbeleid Onderwijsteam 7

Huiswerkbeleid Onderwijsteam 7 Huiswerkbeleid Onderwijsteam 7 Inleiding: Het onderwijs op school is er onder meer op gericht de verantwoordelijkheid en zelfstandigheid van de leerlingen te vergroten. Ook het maken van huiswerk levert

Nadere informatie

O O O O O O. Huiswerktips voor ouders De Toermalijn Overrijnseveld 1 Cothen

O O O O O O. Huiswerktips voor ouders De Toermalijn Overrijnseveld 1 Cothen Beste ouder, Stop met spelen en maak je huiswerk! Mama, hoe begin ik aan die taak? Jij kan toch nog niet klaar zijn met je huiswerk?! Papa, kan jij me helpen met het plannen van mijn lessen? Klinken deze

Nadere informatie

Vanaf schooljaar worden in volgende klassen alle examens vervangen door permanente evaluatie: 1 B / 2 BVL / 5 OH / 6 OH / 7 KAG / 7 OA

Vanaf schooljaar worden in volgende klassen alle examens vervangen door permanente evaluatie: 1 B / 2 BVL / 5 OH / 6 OH / 7 KAG / 7 OA SCHOOLKALENDER BuSO 2017-2018 In de jaarkalender staan alle reeds gekende data voor de organisatie van het schooljaar: vakantieperioden, verlofdagen, examenperioden, deliberatiedagen, rapportdata, oudercontacten,

Nadere informatie

Infobrief juni Tot slot: denk aan de tips van de juf en hou bij het oplossen van de vragen de stapjes i.v.m. leren leren in je achterhoofd.

Infobrief juni Tot slot: denk aan de tips van de juf en hou bij het oplossen van de vragen de stapjes i.v.m. leren leren in je achterhoofd. GO! Basisschool Ten Berge Galgenbergstraat 39 9290 Berlare Tel.: 052/42.35.04 E-mail: directeur@tenberge.be www.tenberge.be 1. De eindtoetsen zijn in zicht STUDEREN - Herhalen Dit is wellicht de eenvoudigste

Nadere informatie

Infobrief juni Tot slot: denk aan de tips van de juf en hou bij het oplossen van de vragen de stapjes i.v.m. leren leren in je achterhoofd.

Infobrief juni Tot slot: denk aan de tips van de juf en hou bij het oplossen van de vragen de stapjes i.v.m. leren leren in je achterhoofd. GO! Basisschool Ten Berge Galgenbergstraat 39 9290 Berlare Tel.: 052/42.35.04 E-mail: directeur@tenberge.be www.tenberge.be 1. De eindtoetsen zijn in zicht STUDEREN - Herhalen Dit is wellicht de eenvoudigste

Nadere informatie

10.10u Speeltijd. 5de lesuur 12.05u Middagpauze. 14.35u Speeltijd

10.10u Speeltijd. 5de lesuur 12.05u Middagpauze. 14.35u Speeltijd 1P 1ste lesuur Welkom 2de lesuur Zoekspel 10.10u Speeltijd 3de lesuur Zoekspel 4de lesuur Zoekspel 5de lesuur 12.05u Middagpauze 6de lesuur Bezinning kapel 7de lesuur Bundel / schoolagenda 14.35u Speeltijd

Nadere informatie