OCK. Een leven zonder bril of contactlenzen. Een veilige ooglaser behandeling De methoden en het centrum. Oog Centrum Kempen dr Pieter Raus

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "OCK. Een leven zonder bril of contactlenzen. Een veilige ooglaser behandeling De methoden en het centrum. Oog Centrum Kempen dr Pieter Raus"

Transcriptie

1 Een veilige ooglaser behandeling De methoden en het centrum Oog Centrum Kempen dr Pieter Raus Een leven zonder bril of contactlenzen

2 Beter zien zonder bril Op elk moment van de dag zonder hulpmiddelen scherp kunnen zien. Het kan. In het Laser Centrum Kempen () worden uw ogen dmv refractiechirurgie door dr Raus permanent gecorrigeerd, waardoor een bril of lenzen niet meer nodig zijn. Refractiechirurgie is een moderne techniek die het brekend vermogen van het oog verandert, zodat het invallend licht op de juiste wijze wordt gefocusseerd op het netvlies.

3 Veiligheid Veiligheid is allesbepalend. Wat betekent dat? Jarenlange ervaring in refractiechirurgie, de nieuwste apparatuur, de laatste behandelmethoden en optimale operatiefaciliteiten. Voorwaarden die de meest veilige behandeling garanderen. Aangezien we deze apparatuur strikt privé gebruiken, hebben we het voordeel dat steeds dezelfde hand de uiterst precieze microkeratomen gebruikt en dat de laser steeds afgesteld blijft voor dezelfde chirurg zodat uiterst nauwkeurige resultaten kunnen bereikt worden.

4 Het oog Waardoor ontstaat een oogafwijking? Uw oog werkt als een camera. Alleen bij een juiste instelling wordt er een scherp beeld op de film geprojecteerd. Bij het normale oog worden lichtstralen scherp, via het hoornvlies en de ooglens, in één brandpunt geprojecteerd op het netvlies en ontstaat een scherp beeld (A). A B C D Correctie met een bril of contactlenzen Wanneer uw hoornvlies niet de juiste vorm (kromming) heeft, vallen de lichtstralen niet goed op het netvlies. Een bril of lenzen zorgen ervoor dat de lichtstralen weer scherp op het netvlies geprojecteerd worden, waardoor u toch goed ziet. - Bij verziendheid (plusglazen) ziet men dichtbij wazig en in de verte minder wazig. De lichtstalen komen in één brandpunt achter het netvlies samen (B). - Bij bijziendheid (minglazen) ziet men dichtbij scherp, maar veraf wazig. De lichtstralen komen in één brandpunt vóór het netvlies samen (C). - Bij cilinderafwijkingen breekt het hoornvlies het licht niet in alle richtingen hetzelfde, waardoor de beelden vervormen (D).

5 Voorwaarden voor een behandeling - Een ooglaserbehandeling corrigeert sterktes tussen /+6.00 en cilindersterktes tot +/ Bij grotere sferische afwijkingen tot / kunnen implantlenzen worden aangebracht. - Uw huidige brilsterkte dient meer dan of te bedragen en de laatste jaren stabiel te zijn. - Het is noodzakelijk dat uw ogen volgroeid zijn, en u dus ouder dan 18 jaar bent, en dat u over een goede gezondheid beschikt. De behandeling is niet geschikt voor mensen: - met oogontstekingen - met hoornvliesaandoeningen - met netvliesaandoeningen - met suikerziekte - met staar - met glaucoom - met sjögren - die zwanger zijn of borstvoeding geven Refractiechirurgie Refractiechirurgie is mogelijk bij sterktes van tot +15 Dioptrie Ooglaserbehandelingen (Lasik, epilasik, prk) en lensimplantaten vallen onder de noemer refractiechirurgie. Door middel van refractiechirurgie wordt de vorm van het hoornvlies aangepast of wordt er een kunstlensje in het oog gebracht. Hierdoor vallen de lichtstralen weer goed op het netvlies, zonder een bril of lenzen. Correctie is mogelijk bij sterktes van tot en cilinders tot +/ Dioptrie.

6 A B C Lasik Veilig, snel en beproefd De laserbehandeling wordt door dr Raus uitgevoerd in het Laser Centrum Kempen te Mol. De behandeling verloopt als volgt: eerst wordt het oog verdoofd dmv druppels.(a,b) Vervolgens wordt een flapje gemaakt in het hoornvlies met de Moria microkeratoom (C,D,E). De Wavelight Allegretto excimerlaser past gedurende enkele seconden de vorm van het hoornvlies exact aan (F). Met koele laserimpulsen wordt een microscopisch kleine hoeveelheid weefsel onder het flapje verdampt. De excimerlaser werkt hierbij nauwkeurig het patroon af dat is ingesteld op basis van het vooronderzoek. Door gebruik te maken van de 3 dimensionale actieve eyetracker blijft de laserstraal het oog exact volgen bij de geringste oogbeweging. Hierna wordt het beschermflapje weer nauwkeurig teruggelegd. Het zuigt direct aan en hecht zich zonder hechtingen vanzelf weer aan het hoornvlies. Het teruggelegde beschermflapje heeft enige tijd nodig om te herstellen. Wrijven in de ogen is daarom tijdens het herstelproces niet toegestaan en u ontvangt een beschermbril voor de eerste dagen tijdens het slapen. De genezing verloopt snel en wordt als weinig pijnlijk ervaren. Meestal worden beide ogen samen behandeld. D E F Het voordeel van de LASIK behandeling is dat deze nagenoeg pijnloos is en de snelste genezing biedt. LASIK is geschikt bij sterktes tussen en en cilindersterktes tot +/ Op basis van het vooronderzoek wordt geadviseerd of u al dan niet in aanmerking komt voor deze techniek. Wanneer is het resultaat bereikt? Daags na de ingreep hebben de meeste patiënten reeds een goed zicht. Het zicht stabiliseert zich in de volgende dagen tot weken.

7 Het verloop van de Epi-lasik en PRK behandeling Anders dan bij LASIK wordt bij Epi-lasik een tijdelijk beschermflapje gemaakt waaronder gelaserd wordt. Bij PRK wordt het hoonvlies rechtstreeks met de laser behandeld. De Wavelight Allegretto excimerlaser past gedurende enkele seconden de vorm van het hoornvlies exact aan. Met koele laserimpulsen wordt een microscopisch kleine hoeveelheid weefsel onder het flapje verdampt. De excimerlaser werkt hierbij nauwkeurig het patroon af dat is ingesteld op basis van het vooronderzoek. Door gebruik te maken van de 3 dimensionale actieve eyetracker blijft de laserstraal het oog exact volgen bij de geringste oogbeweging. Na het laseren wordt het tijdelijke flapje weer teruggeplaatst (bij Epi-lasik; bij PRK is er immers geen flapje) waarna het herstel begint. Het oog wordt tijdelijk voorzien van een beschermende contactlens. Het oog heeft enige tijd nodig om te herstellen. Wrijven in de ogen is daarom tijdens het herstelproces niet toegestaan en u ontvangt een beschermbril voor de eerste dagen tijdens het slapen. Epi-Lasik en PRK Een eenvoudigere ingreep, maar wel wat napijn Deze twee behandelingen zijn vooral geschikt wanneer door een hoornvliesafwijking of door een te dun hoornvlies LASIK niet mogelijk is. Er is hier na de behandeling wel enige dagen sprake van een pijnlijk gevoel en lichtgevoeligheid. Deze pijn is goed te bestrijden met pijnstillers. Beide ogen kunnen op één dag behandeld worden of met zo n twee weken ertussen. Epi-lasik en PRK zijn in principe geschikt bij sterktes tussen +/-1.00 en +/-6.00 Dioptrie en cilindersterkten tot +/ Dioptrie. Op basis van het vooronderzoek wordt geadviseerd of u in aanmerking komt voor Epi-lasik of PRK. Wanneer is het resultaat bereikt? Na gemiddeld 4 dagen wordt het beoogde resultaat bereikt, volledig herstel volgt binnen enkele weken. Hierbij geldt dat men wel normaal kan functioneren.

8 Kostprijs De hoge aankoopprijs van de zeer gesofisticeerde apparatuur, de service van technische assistentie van ingenieurs, de continue aanpassings- en onderhoudswerken zorgen ervoor dat een lasikbehandeling niet goedkoop is; besparen op kwaliteit is geen optie. In de kostprijs is een tweede behandeling inbegrepen indien deze nodig blijkt. Slechts enkele ziekteverzekeraars voorzien een tussenkomst; het is aangewezen u hierover te bevragen bij uw eigen ziekeverzekeraar.

9 Het verloop van de implantbehandeling Er wordt een klein sneetje in het hoornvlies gemaakt. Door dit sneetje wordt de kunstlens in het oog geschoven. Daarna wordt de lens (die zich vóór de pupil bevindt) vastgemaakt aan het regenboogvlies. Bioptics Dit is een combinatie van lensimplantaat en een LASIK, Epi-lasik of PRK ooglaserbehandeling. Deze methodes passen wij uitsluitend toe op speciale indicatie: bijvoorbeeld bij personen met zeer hoge sterktes en/of cylindersterktes. Implantlenzen Artisan implantlenzen en Bioptics Vooral toegepast bij hogere sterktes Bij een lensimplantatie wordt onder plaatselijke verdoving een kleine opening gemaakt in het oog, en wordt er een permanente Artisan kunstlens geplaatst voor uw eigen ooglens. Deze lens hoeft niet na een bepaalde tijd te worden vervangen, maar als dat op termijn wenselijk is door sterkteverandering, kan dit wel. De ingreep duurt een half uur en u hebt geen napijn. Bij implantlenzen wordt er één oog per keer behandeld, het tweede oog volgt na enkele weken. Lensimplantatie wordt geadviseerd als een laserbehandeling niet mogelijk is, en vooral bij hogere sferische sterktes, tot en Dioptrie. Wanneer is het resultaat bereikt? Na enkele dagen is het beoogde resultaat bereikt, volledig herstel volgt binnen enkele weken. Hierbij geldt dat men wel normaal kan functioneren.

10 Resultaten Kans op succes goed in schatten Een strenge selectie waardoor minder risico s Vanzelfsprekend wordt bij al onze behandelingen uiterste zorgvuldigheid betracht en worden oogafwijkingen steeds zo precies mogelijk gecorrigeerd. Dat neemt niet weg dat het resultaat bij geen enkele behandeling exact kan worden voorspeld. Wel is het mogelijk om vooraf een goede inschatting te maken. Tijdens het vooronderzoek geven wij, na uitgebreide oogonderzoeken, een realistisch beeld van wat mogelijk is. De resultaten worden doorgaans snel bereikt, maar variëren van persoon tot persoon. Dit hangt onder andere af van het genezingsproces na de behandeling en de oorspronkelijke sterkte. Hebt u een hoge sterkte, dan bestaat de kans dat u soms (bijvoorbeeld bij autorijden) nog een bril met een kleine sterkte nodig heeft.

11 Mogelijke bijwerkingen of complicaties Hoewel de kans op complicaties bij refractiechirurgie uiterst klein is, mag dit niet worden uitgesloten. Bijwerkingen (minder dan 1%) Bijwerkingen komen slecht zelden voor en meestal verminderen of verdwijnen ze op termijn. Schittering (glare), kringen om lampen (halo s), lichtgevoeligheid of schaduwbeelden kunnen neveneffecten zijn van de behandeling. Halo s kunnen vooral voorkomen als u in het donker erg grote pupillen hebt. De pupilgrootte wordt om die reden dan ook vooraf gemeten, om risico s uit te sluiten. Complicaties (minder dan 0,1%) Deze zijn zeer zeldzaam en zijn gewoonlijk te verhelpen met medicijnen of een aanvullende behandeling. Blindheid als gevolg van behandeling is vrijwel uitgesloten. Infecties zijn zeer zeldzaam en kunnen bij tijdige ontdekking meestal goed met medicijnen worden behandeld. Ter voorkoming van infecties is het uiteraard zeer belangrijk het voorgeschreven indruppelschema van de oogdruppels voor en na de ingreep correct te gebruiken. Risico s Veiligheid verkleint de kans op complicaties Door gedegen vooronderzoek en veilige operatieomstandigheden beperken we risico s tot een minimum. U kunt hieraan zelf bijdragen door het volgen van de instructies en het nakomen van de controleafspraken. Indien uit het onderzoek naar voren komt dat u een verhoogde kans hebt op complicaties, wordt een behandeling afgeraden. Dit betekent dat we in 20% van de gevallen een negatief advies moeten geven. Dat kan een teleurstelling voor u betekenen, maar de teleurstelling is groter als achteraf blijkt dat er beter niet behandeld had kunnen worden. Herbehandeling mogelijk Het kan incidenteel voorkomen, dat het gewenste resultaat niet helemaal bereikt is. Afhankelijk van de sterkte en het type behandeling is dan een herbehandeling mogelijk om het resultaat te optimaliseren. Herbehandeling is kosteloos gedurende één jaar na de behandeling.

12 Hoe kan het dat er zo veel prijsverschillen zijn? investeert voordurend om optimale veiligheid en maximale resultaten te bereiken. En dat is kostbaar. Het kunnen bieden van de laatste technieken betekent fors investeren in nieuwe hardware en software, maar daarmee ook in een betere behandelmethode. kiest heel bewust niet voor bodemprijzen en mindere kwaliteit. vraagt een realistische en te rechtvaardigen prijs in relatie tot een hoge veiligheid en goede resultaten. Voor wie is refractiechirurgie mogelijk? Vrijwel alle mensen met gezonde ogen kunnen zich vanaf 18 jaar laten behandelen. Refractiechirurgie is geschikt bij behandelingen van tot en cylindersterktes tot +/ Bij sterktes van tot en cylindersterktes tot +/-5.00 wordt een ooglaserbehandeling toegepast, bij hogere sterktes implantlenzen. Vragen? Kunnen mensen met een leesbril ook behandeld worden? Vanaf ongeveer het vijfenveertigste levensjaar is vaak een leesbril nodig. Dit komt door het verouderen van de ooglens. Deze wordt steeds stijver en het vermogen om scherp te stellen neemt af. Deze ouderdomsverzienheid (presbyopie) kan slechts incidenteel verholpen worden met mono-vision refractiechirurgie. Niet iedereen went even gemakkelijk aan deze correctiemethode, vandaar het belang van een grondig vooronderzoek en bespreking met u over deze mogelijkheid. Welke behandeltechniek is voor mij meest geschikt? Dit is onder andere afhankelijk van uw leefijd, uw huidige correctie, de kwaliteit van uw traanfilm en de dikte van uw hoornvlies. Tijdens een uitgebreid vooronderzoek wordt dit door middel van een aantal oogonderzoeken vastgesteld. Tot wanneer kan ik mijn contactlenzen blijven dragen? Bij zachte lenzen kunt u gedurende twee weken voor de behandeling geen lenzen dragen, bij harde lenzen bedraagt deze periode zes tot acht weken. Dit is nodig om de vorm van uw hoornvlies te herstellen, en belangrijk voor een goed resultaat. Hoe lang duurt de behandeling? De behandeling zelf duurt slechts een paar minuten en u verblijft ongeveer anderhalf uur in het. Bij de meeste behandelmethoden kunnen twee ogen op één behandeldag worden behandeld, bij implantlenzen kan dit niet en wordt er met een tussentijd van een aantal weken behandeld.

13 Is de behandeling pijnlijk? Alle behandelingen zijn vrijwel pijnloos. Bepaalde handelingen kunt u voelen. Tijdens de LASIK-behandeling voelt u even een onaangename druk op de ogen. Pijn na de LASIK- en implantatie behandeling is zeer ongebruikelijk. Bij de Epi-lasik/PRK-behandeling kan dit wel het geval zijn, maar is deze te verzachten met pijnstillers. Uw ogen kunnen in het begin lichtgevoelig en geïrriteerd zijn. Na de behandeling kunt u het gevoel hebben dat er iets in het oog zit. Dat gevoel verdwijnt meestal binnen een paar uur. Om eventuele droogte van het oog te bestrijden dienen oogdruppels voor comfort gebruikt worden. Zijn de resultaten vooraf goed in te schatten? Vanzelfsprekend wordt bij al onze behandelingen uiterste zorgvuldigheid betracht en worden oogafwijkingen steeds zo precies mogelijk gecorrigeerd. Dat neemt niet weg dat het resultaat bij geen enkele behandeling exact kan worden voorspeld. Wel is het mogelijk om vooraf een goede inschatting te maken. Als u voor een behandeling in aanmerking komt, gaat dr Raus er van uit, dat u na de behandeling minimaal hetzelfde ziet als daarvoor met een bril of contactlenzen. Tijdens het vooronderzoek geven wij, na uitgebreide oogonderzoeken, een realistisch beeld van wat mogelijk is. Wanneer is het resultaat bereikt? Dit hangt van een aantal factoren af. Zo zal bij een hogere sterkte het genezingsproces wat langer duren. Bij LASIK kan het herstel al zeer snel zijn, soms al na 12 uur. In het algemeen kunnen we stellen dat iedereen na één dag weer normaal kan functioneren, na één of twee dagen gaat men meestal weer gewoon aan het werk. Bij Epi-lasik, PRK en implantlenzen kan dit langer duren, de werkhervatting vindt meestal plaats na vier dagen. Ook duurt het langer voordat de zichtsterkte volledig stabiel is. Ook hierbij geldt dat men wel normaal kan functioneren. Is het resultaat blijvend? Het resultaat is blijvend. Zeer incidentieel neemt het effect met het verstrijken van de tijd af en dient er een herbehandeling plaats te vinden. Is er garantie na de behandeling? Het kan incidenteel voorkomen, dat het gewenste resultaat niet helemaal bereikt is. Afhankelijk van de sterkte en type behandeling is herbehandeling mogelijk om het resultaat verder te optimaliseren. Herbehandeling na een lasercorrectie is kosteloos gedurende één jaar na de behandeling. Zijn er beperkingen na de behandeling? Gedurende één maand na de behandeling mag er niet worden gezwommen en het gebruik van een heet bad of whirlpool is ook niet toegestaan. Douchen en baden is prima, maar probeer de ogen onder de douche gesloten te houden en vermijd de eerste paar dagen dat er water en shampoo in de ogen komen. Het uitoefenen van contactsporten wordt best vermeden gedurende de eerste maand. Daarna wordt aangeraden een beschermbril te dragen. Gebruik van oog make-up is toegestaan vanaf 1 week na de behandeling. Zijn er risico s verbonden aan een behandeling? Zoals bij elke ingreep kunnen risico s nooit 100% uitgesloten worden. Deze risico s zijn echter zeer klein, en kunnen vaak voorkomen worden door goed vooronderzoek, goede nazorg en het volgen van de instructies. De kans op blindheid ten gevolge van een behandeling is nihil, en met een behandeling kunnen eventuele complicaties vrijwel altijd grotendeels gecorrigeerd worden. Tijdens het vooronderzoek bespreken we alle eventuele risico s uitgebreid, voordat u besluit om behandeld te worden. Zijn er negatieve effecten op lange termijn? Er is in de afgelopen 40 jaar veel ervaring opgedaan met refractiechirurgie. Uit onderzoek blijkt dat het hoornvlies zich goed en stabiel herstelt en dat er geen aanleiding is tot twijfel over de effecten van de behandeling. Lensimplantaten worden ook op lange termijn zeer goed door het oog verdragen.

14 Het centrum Als u uw ogen door middel van refractiechirurgie wilt laten corrigeren dan betekent dit een grote stap. U gaat uw ogen toevertrouwen aan iemand die verantwoordelijk wordt voor uw zicht voor de rest van uw leven. Daarom wordt in het de nadruk gelegd op de hoogst mogelijke kwaliteit op het gebied van apparatuur en personeel, veiligheid en service. Het Laser Centrum Kempen is gespecialiseerd in refractieve chirurgie. Het centrum werd uitgerust met de Wavelight Allegretto Excimer laser en de Moria microkeratomen. Deze apparatuur geniet een excellente reputatie in de wereld van de refractieve chirurgie. Een gespecialiseerd team van technici en ingenieurs staat in voor de continue servicing en fine-tuning van de laser. De behandelkamer is ingericht volgens de voorgeschreven normen met als doel het hoogste veiligheidsniveau te bereiken en te handhaven.

15 Het team Dr Raus is ere-akademisch consulent en heeft een brede oogchirurgische ervaring: - in de UZ Leuven - in het OLV ziekenhuis te Aalst - in het oogziekenhuis te Rotterdam - in het Torbay Hospital in Groot-Brittanië Karel Eerens optometrist assistent Gerlinde Landuyt verpleegkundige Liesbeth Simons office manager Cleo Hus medisch secretaresse dr Pieter Raus oogchirurg Zijn chirurgische specialisatie situeert zich voornamelijk op het gebied van : - refractieve excimerlaserchirurgie - cataractchirurgie dmv ultrasone verstuiving - lensimplantaties Dr Raus is lid van zowel de European Society of Cataract and Refractive Surgeons als de American Society of Cataract and Refractive Surgeons teneinde een blijvende vorming na te streven.

16 Ligging Komende van: Praktijkadres: Rozenberg Mol Komende van: Komende van: Brussel en Leuven Neem de E314 richting Hasselt - Genk. In Lummen neemt u de E313 richting Antwerpen. Aan de afrit Geel-Oost verlaat u de autosnelweg. Volg vanaf hier de richtingaanwijzers naar Mol. In het centrum van Mol rijdt u voorbij de kerk de Graaf de Broquevillestraat in; een drukke winkelstraat. Aan de verkeerslichten, rijdt u rechtdoor: de praktijk bevindt zich na 300 m aan de rechterkant, naast de inrit van de Colruyt. Hasselt en Antwerpen Neem de E313. Aan de afrit Geel-Oost verlaat u de autosnelweg. Volg vanaf hier de richtingaanwijzers naar Mol. In het centrum van Mol rijdt u voorbij de kerk de Graaf de Broquevillestraat in; een drukke winkelstraat. Aan de verkeerslichten rijdt u rechtdoor: de praktijk bevindt zich na 300 m aan de rechterkant, naast de inrit van de Colruyt. Turnhout U begeeft zich richting Retie via Oud-Turnhout. In Retie neemt u de N18 (Molsebaan) tot in Dessel. U blijft de N18 (Turnhoutsebaan) volgen totdat u arriveert aan de spoorweg in Mol. De spoorweg steekt u niet over. U slaat vóór de spoorweg linksaf, de Leenhofstraat in. U blijft de Leenhofstraat volgen tot het einde. Hier slaat u rechtsaf, de spoorweg over. De praktijk bevindt zich na 300 m aan uw linkerzijde, naast de inrit van de Colruyt.

17 Als u vragen heeft, contacteer: Oog Centrum Kempen Dr Pieter Raus Rozenberg Mol T info@raus.be

LCK. Een leven zonder bril of contactlenzen. Een veilige ooglaser behandeling De methoden en het centrum. Laser Centrum Kempen dr Pieter Raus

LCK. Een leven zonder bril of contactlenzen. Een veilige ooglaser behandeling De methoden en het centrum. Laser Centrum Kempen dr Pieter Raus LCK Een veilige ooglaser behandeling De methoden en het centrum Laser Centrum Kempen dr Pieter Raus Een leven zonder bril of contactlenzen Beter zien zonder bril Op elk moment van de dag zonder hulpmiddelen

Nadere informatie

Ooglaseren. Veilig, vakkundig én verantwoord

Ooglaseren. Veilig, vakkundig én verantwoord Ooglaseren Veilig, vakkundig én verantwoord Welkom bij het Oogcentrum Noordholland Stelt u zich eens voor : een wereld zonder bril of contactlenzen. Vele miljoenen mensen over de hele wereld hebben de

Nadere informatie

Academisch Centrum voor Refractiechirurgie

Academisch Centrum voor Refractiechirurgie Welkom in het Academisch Centrum voor Refractiechirurgie VAN DE UNIVERSITEITSKLINIEK VOOR OOGHEELKUNDE MAASTRICHT prof. dr. Rudy M.M.A. Nuijts, hoogleraar in hoornvlies- en refractiechirurgie en dr. Isabelle

Nadere informatie

Refractiechirurgie. Welke vormen van refractiechirurgie zijn mogelijk?

Refractiechirurgie. Welke vormen van refractiechirurgie zijn mogelijk? Refractiechirurgie Inleiding U draagt waarschijnlijk een bril of contactlenzen in verband met bijziendheid, verziendheid of astigmatisme. Ongeveer 25% tot 35% van de bevolking heeft een zogenaamde refractieafwijking

Nadere informatie

Refractiechirurgie. Oogheelkunde

Refractiechirurgie. Oogheelkunde 1/5 Oogheelkunde Refractiechirurgie Inleiding In deze folder geven wij u informatie over de verschillende mogelijkheden van refractiechirurgie. In de folder refractieafwijkingen kunt u lezen welke afwijkingen

Nadere informatie

Wij hebben het beste voor ogen

Wij hebben het beste voor ogen Wij hebben het beste voor ogen 2 Inhoud Het heerlijke leven zonder bril of lenzen 4 De oogheelkundige klinieken van CARE Vision 6 Hoe gaat een behandeling in zijn werk 8 Herstel en resultaten 12 Tarieven

Nadere informatie

Oogheelkunde. Refractiechirurgie. Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep

Oogheelkunde. Refractiechirurgie. Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep Oogheelkunde Refractiechirurgie Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep U draagt waarschijnlijk een bril of contactlenzen in verband met bijziendheid,

Nadere informatie

1 Inleiding... 1. 2 Welke vormen van refractiechirurgie zijn mogelijk... 2. Excimer laserbehandeling... 2. Kunstlens Implantatie...

1 Inleiding... 1. 2 Welke vormen van refractiechirurgie zijn mogelijk... 2. Excimer laserbehandeling... 2. Kunstlens Implantatie... Refractiechirurgie Inhoudsopgave 1 Inleiding... 1 2 Welke vormen van refractiechirurgie zijn mogelijk... 2 Excimer laserbehandeling... 2 Kunstlens Implantatie... 3 Refractive Lens Exchange... 4 3 Overwegingen

Nadere informatie

Wat moet je weten over Femto-LASIK? Ooglaserchirurgie van dichtbij bekeken. Patiënteninformatie

Wat moet je weten over Femto-LASIK? Ooglaserchirurgie van dichtbij bekeken. Patiënteninformatie Wat moet je weten over Femto-LASIK? Ooglaserchirurgie van dichtbij bekeken. Patiënteninformatie De sterke wil om scherp te zien Ooglaserchirurgie met een betrouwbare behandeling Iedereen wil scherp zien.

Nadere informatie

HaaglandenKliniek is één van de modernste centra voor refractieve chirurgie

HaaglandenKliniek is één van de modernste centra voor refractieve chirurgie OOGLASEREN EN LENSIMPLANTATIE Onafhankelijk zijn van bril of contactlenzen? Dat kan! Een bril of lenzen kunnen vaak bijzonder lastig zijn. Een bril kan beslaan en lenzen kunnen irriteren door rook en stof.

Nadere informatie

Refractiechirurgie. Inleiding. Welke vormen van refractiechirurgie zijn mogelijk?

Refractiechirurgie. Inleiding. Welke vormen van refractiechirurgie zijn mogelijk? Refractiechirurgie Inleiding U draagt waarschijnlijk een bril of contactlenzen in verband met bijziendheid, verziendheid of astigmatisme. Ongeveer 25% tot 35% van de bevolking heeft een zogenaamde refractieafwijking

Nadere informatie

Z I E N D E R O G E N S C H E R P Z O N D E R B R I L O F C O N T A C T L E N Z E N

Z I E N D E R O G E N S C H E R P Z O N D E R B R I L O F C O N T A C T L E N Z E N Z I E N D E R O G E N S C H E R P Z O N D E R B R I L O F C O N T A C T L E N Z E N 1 Inleiding Scherp zien zonder bril of contactlenzen Diep in uw hart gaat u liever zonder bril of contactlenzen door

Nadere informatie

Dr. Karolien Termote Dr. Ru-Yin Yeh. Consultatie Oftalmologie Tel: 02 477 60 02

Dr. Karolien Termote Dr. Ru-Yin Yeh. Consultatie Oftalmologie Tel: 02 477 60 02 Dr. Karolien Termote Dr. Ru-Yin Yeh Consultatie Oftalmologie Tel: 02 477 60 02 INHOUD WELKE VORMEN VAN REFRACTIECHIRURGIE ZIJN ER? 1. Laserbehandelingen: 1.a. PRK (PhotoRefractive Keratectomy) ASA (Advanced

Nadere informatie

Weer kunnen zien zonder een bril of contactlenzen is een droom van vele mensen.

Weer kunnen zien zonder een bril of contactlenzen is een droom van vele mensen. Refractie chirurgie Weer kunnen zien zonder een bril of contactlenzen is een droom van vele mensen. Het dragen van een bril of contactlenzen wordt door velen als een beperking ervaren. Refractieve chirurgie

Nadere informatie

Correctie van ons zicht met laserbehandeling

Correctie van ons zicht met laserbehandeling Carolien De Graeve - Kathleen Leroux O O G A R T S EN REFRACTIEVE CHIRURGIE: Correctie van ons zicht met laserbehandeling Inleiding Sommige problemen met het zicht, zoals bijziendheid, verziendheid of

Nadere informatie

Laseren en lenzen. Mensen zien. Mensen laten zien.

Laseren en lenzen. Mensen zien. Mensen laten zien. Laseren en lenzen Mensen zien. Mensen laten zien. De verschillende behandelingen Ooglaserbehandeling Er zijn verschillende laserbehandelingen om de sterkteafwijking van uw oog te corrigeren, waarna u niet

Nadere informatie

Heeft u nog vragen? Bel tussen 08.00 en 17.00 uur met de OMR Informatielijn Refractie Chirurgie. (0165) 588 920 of (0165) 588 919.

Heeft u nog vragen? Bel tussen 08.00 en 17.00 uur met de OMR Informatielijn Refractie Chirurgie. (0165) 588 920 of (0165) 588 919. Heeft u nog vragen? Bel tussen 08.00 en 17.00 uur met de OMR Informatielijn Refractie Chirurgie. (0165) 588 920 of (0165) 588 919. OOGARTSEN MAATSCHAP ROOSENDAAL Franciscus Ziekenhuis Boerhaavelaan 25

Nadere informatie

Uitleg over de miniem invasieve, flaploze ooglaserbehandeling. Patiënteninformatie

Uitleg over de miniem invasieve, flaploze ooglaserbehandeling. Patiënteninformatie Wat u moet weten over SMILE Uitleg over de miniem invasieve, flaploze ooglaserbehandeling Patiënteninformatie Goed zien willen we allemaal Ooglasercorrectie op de zachte wijze Een scherp zicht is nodig

Nadere informatie

Oogheelkunde - Refractiechirurgie

Oogheelkunde - Refractiechirurgie INFORMATIE voor de patiënt Oogheelkunde - Refractiechirurgie Dr. Karolien Termote Consultatie Oftalmologie Tel: 02 477 60 02 INHOUD WELKE VORMEN VAN REFRACTIECHIRURGIE ZIJN ER? 3 1. Laserbehandelingen

Nadere informatie

Zicht op een heldere toekomst De bijzet- en kunstlens van dichtbij bekeken

Zicht op een heldere toekomst De bijzet- en kunstlens van dichtbij bekeken IMPLANTAATLENZEN Zicht op een heldere toekomst De bijzet- en kunstlens van dichtbij bekeken Samen met uw oogarts besliste u om uw zicht te corrigeren via implantaatlenzen en uw bril overbodig te maken.

Nadere informatie

Refractiechirurgie. Welke vormen van refractiechirurgie zijn er? 1. Excimer laserbehandeling van het hoornvlies

Refractiechirurgie. Welke vormen van refractiechirurgie zijn er? 1. Excimer laserbehandeling van het hoornvlies Refractiechirurgie Ongeveer 25% tot 35% van de bevolking heeft een zogenaamde refractieafwijking (= brekingsafwijking) van het oog (zie ook NOG folder Refractieafwijkingen). Het grootste deel van deze

Nadere informatie

LASERBEHANDELINGEN. Een klare kijk op lasercorrectie KOM IK IN AANMERKING? EEN LASER VOOR ELK OOG

LASERBEHANDELINGEN. Een klare kijk op lasercorrectie KOM IK IN AANMERKING? EEN LASER VOOR ELK OOG LASERBEHANDELINGEN Een klare kijk op lasercorrectie Samen met uw oogarts besliste u om uw zicht te corrigeren via een lasercorrectie en uw bril overbodig te maken. Daarvoor bestaan verschillende technieken:

Nadere informatie

Oogheelkunde Refractiechirurgie: geen bril of lenzen meer na lasercorrectie

Oogheelkunde Refractiechirurgie: geen bril of lenzen meer na lasercorrectie Oogheelkunde Refractiechirurgie: geen bril of lenzen meer na lasercorrectie Inleiding Lasercorrecties en kunstlensimplantaties voor het corrigeren van bijziendheid, cilinderafwijking of verziendheid mogen

Nadere informatie

Met maar twee ogen kunt u zich. niet één vergissing veroorloven

Met maar twee ogen kunt u zich. niet één vergissing veroorloven Met maar twee ogen kunt u zich niet één vergissing veroorloven Met maar twee ogen kunt u zich niet één vergissing veroorloven Algemeen - Introductie Introductie De mogelijkheden om zonder bril door

Nadere informatie

Welke vormen van refractiechirurgie zijn mogelijk?

Welke vormen van refractiechirurgie zijn mogelijk? Refractiechirurgie Inleiding U draagt waarschijnlijk een bril of contactlenzen in verband met bijziendheid, verziendheid of astigmatisme. Ongeveer 25% tot 35% van de bevolking heeft een zogenaamde refractieafwijking

Nadere informatie

Brilvervangende. chirurgie. Ooglaser & Lensimplantatie

Brilvervangende. chirurgie. Ooglaser & Lensimplantatie Brilvervangende chirurgie Ooglaser & Lensimplantatie Welkom bij OMC Noord Brilvervangende Chirurgie Scherp zien lijkt de gewoonste zaak van de wereld. Dit geldt echter lang niet voor iedereen. Een groot

Nadere informatie

Laseren van uw ogen. Oogheelkunde / Lasik Centrum. Wilt u weer scherp zien? Inleiding

Laseren van uw ogen. Oogheelkunde / Lasik Centrum. Wilt u weer scherp zien? Inleiding Oogheelkunde / Lasik Centrum Laseren van uw ogen Wilt u weer scherp zien? Inleiding Haarscherp zien zonder bril of contactlenzen? Dat kan! Refractieve oogchirurgie maakt dit mogelijk. Lasik Centrum is

Nadere informatie

Correctie van ernstige bij- of verziendheid met refractieve implantlens

Correctie van ernstige bij- of verziendheid met refractieve implantlens Correctie van ernstige bij- of verziendheid met refractieve implantlens Operatief behandelen van ver- of bijziendheid met een implantlens in het Zelfstandig Behandelcentrum CWZ (ZBCWZ) oogheelkunde 2 Naast

Nadere informatie

RAINDROP LENSIMPLANTATIE

RAINDROP LENSIMPLANTATIE RAINDROP LENSIMPLANTATIE RAINDROP LENSIMPLANTATIE WAT IS RAINDROP LENSIMPLANTATIE? Wanneer u een leesbril nodig heeft, komt dit meestal door presbyopie, een oogaandoening die bij iedereen optreedt als

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Staar. Cataract

PATIËNTEN INFORMATIE. Staar. Cataract PATIËNTEN INFORMATIE Staar Cataract Algemeen Door middel van deze folder wil het Maasstad Ziekenhuis u informeren over staar (cataract) en de behandeling hiervan. U wordt geadviseerd deze informatie zorgvuldig

Nadere informatie

Refractiechirurgie. ooglaser en lensimplantatie

Refractiechirurgie. ooglaser en lensimplantatie Refractiechirurgie ooglaser en lensimplantatie Focus op veiligheid en kwaliteit De belangstelling voor ooglaserbehandelingen is in de afgelopen jaren sterk toegenomen. Steeds meer mensen ondergaan een

Nadere informatie

Refractiechirurgie: geen bril of lenzen meer na een lasercorrectie

Refractiechirurgie: geen bril of lenzen meer na een lasercorrectie Oogheelkunde Patiënteninformatie Refractiechirurgie: geen bril of lenzen meer na een lasercorrectie U ontvangt deze informatie, omdat wij u graag meer vertellen over lasercorrecties en kunstlensimplantaties.

Nadere informatie

Ooglaseren: De medische behandeling om weer haarscherp te kunnen zien!

Ooglaseren: De medische behandeling om weer haarscherp te kunnen zien! Ooglaseren: De medische behandeling om weer haarscherp te kunnen zien! Stelt u zich eens voor hoe u leven zou zijn zonder bril of contactlenzen en om altijd scherp zicht te hebben. Ideaal toch?! Ooglaseren

Nadere informatie

PATINFO_Oogkliniek_multifocale implantlenzen pdf. patiëntenwijzer. Oogkliniek Aarschot. Refractieve chirurgie

PATINFO_Oogkliniek_multifocale implantlenzen pdf. patiëntenwijzer. Oogkliniek Aarschot. Refractieve chirurgie PATINFO_Oogkliniek_multifocale implantlenzen 2010-10.pdf patiëntenwijzer Oogkliniek Aarschot Refractieve chirurgie In deze brochure vindt u informatie over refractieve chirurgie, meer bepaald voor wie

Nadere informatie

INFORMATIEBROCHURE REFRACTIEVE CHIRURGIE

INFORMATIEBROCHURE REFRACTIEVE CHIRURGIE L A S I K INFORMATIEBROCHURE REFRACTIEVE CHIRURGIE Normaal zicht Myopie (bijziendheid) Hypermetropie (verziendheid) Astigmatisme (cylindrische afwijking) 2 Wat is refractieve chirurgie? Met refractieve

Nadere informatie

LENSVERVANGING INFORMATIEBROCHURE REFRACTIEVE LENSVERVANGING

LENSVERVANGING INFORMATIEBROCHURE REFRACTIEVE LENSVERVANGING LENSVERVANGING INFORMATIEBROCHURE REFRACTIEVE LENSVERVANGING 2 Refractieve lensvervanging Vanaf de leeftijd van 45 jaar verliest de natuurlijke lens haar soepelheid waardoor het zicht kortbij verslecht.

Nadere informatie

Zien zonder bril Implantatie van een ReSTOR kunstlens

Zien zonder bril Implantatie van een ReSTOR kunstlens Zien zonder bril Implantatie van een ReSTOR kunstlens Inhoudsopgave Een kunstlens (AcrySof ReSTOR ) ) voor optimaal zicht... 1 Hoe werken ogen?... 1 Scherpstelling... 2 Ouderdomskwaal... 2 Staar... 2 Staaroperatie...

Nadere informatie

Moderne oogcorrecties

Moderne oogcorrecties Moderne oogcorrecties Dit artikel gaat over ooglaseren en lensimplantaties. In vergelijking met de oudere correctietechnieken. Alle voor- en nadelen worden op een rijtje gezet. Bouw en werking van het

Nadere informatie

www.vision-ooglaseren.nl

www.vision-ooglaseren.nl Bij Vision Ooglaseren vinden we dat goed zicht onbetaalbaar is. Je hebt immers maar één paar ogen. Voor wie beter zicht wil krijgen, heeft Vision Ooglaseren een betaalbare oplossing. Ogen laseren met inzet

Nadere informatie

LASERBEHANDELING VAN HET OOG

LASERBEHANDELING VAN HET OOG LASERBEHANDELING VAN HET OOG 946 Wat is laser? Bij laser wordt een hele dunne, felle en zuivere lichtstraal uitgezonden. Via een microscoop kan deze lichtstraal gericht worden om in het oog een brandplekje

Nadere informatie

[ O O G A R T S E N P R A K T I J K ] I N F O R M A T I E B R O C H U R E : R E F R A C T I E V E C H I R U R G I E

[ O O G A R T S E N P R A K T I J K ] I N F O R M A T I E B R O C H U R E : R E F R A C T I E V E C H I R U R G I E [ O O G A R T S E N P R A K T I J K ] Penitentenstraat 28 9000 Gent Dr. S. Van Slycken Tel. 09/225 03 35 Dr. C. Candaele Fax. 09/233 73 52 Dr. L. De Croock www.oogcentrum-gent.be I N F O R M A T I E B

Nadere informatie

Laserbehandelingen. Een klare kijk op lasercorrectie.

Laserbehandelingen. Een klare kijk op lasercorrectie. Laserbehandelingen. Een klare kijk op lasercorrectie. Samen met uw oogarts besliste u om uw zicht te corrigeren via een lasercorrectie en uw bril overbodig te maken. Daarvoor bestaan verschillende technieken:

Nadere informatie

REFRACTIECHIRURGIE. Behandelingen voor zichtverbetering INFORMATIE OVER

REFRACTIECHIRURGIE. Behandelingen voor zichtverbetering INFORMATIE OVER INFORMATIE OVER REFRACTIECHIRURGIE Behandelingen voor zichtverbetering MEDICOSMO KLINIEK Mauritspark 3, 6163 HM GELEEN TEL 046 475 83 53 FAX 046 474 05 60 www.medicosmo.nl / e.mail : info@medicosmo.nl

Nadere informatie

(OOGZIEKTEN) CATARACT (STAAR) Brochure cataract l Ziekenhuis Oost-Limburg

(OOGZIEKTEN) CATARACT (STAAR) Brochure cataract l Ziekenhuis Oost-Limburg (OOGZIEKTEN) CATARACT (STAAR) Brochure cataract l Ziekenhuis Oost-Limburg 1 INHOUDSTAFEL 1. Wat is cataract of staar 3 2. Wat zijn de verschijnselen 4 3. De behandeling van staar 4 3.1 Techniek 4 3.2 Post-operatieve

Nadere informatie

F E M T O S E C O N D L A S I K

F E M T O S E C O N D L A S I K FEMTO SECOND LASIK FEMTO SECOND LASIK FEMTOSECOND LASIK Bij deze techniek wordt een dunne hoornvlieslamel gecreëerd door middel van een femtosecond laser. De techniek is zeer betrouwbaar doordat de computergestuurde

Nadere informatie

Oogheelkunde. Poliklinische laserbehandeling van het oog

Oogheelkunde. Poliklinische laserbehandeling van het oog Oogheelkunde Poliklinische laserbehandeling van het oog Wat betekent laser? Het woord laser is de Engelse afkorting van "Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation". Een laser is te beschouwen

Nadere informatie

Ooglaseren en lensimplantatie. door oogartsen van het Medisch Centrum Haaglanden

Ooglaseren en lensimplantatie. door oogartsen van het Medisch Centrum Haaglanden Ooglaseren en lensimplantatie door oogartsen van het Medisch Centrum Haaglanden Ooglaserbehandeling voor de correctie van bijziendheid, verziendheid en astigmatisme Met een laserbehandeling kan op een

Nadere informatie

Deze informatie gaat met name over de meest voorkomende vorm van staar, de ouderdomsstaar.

Deze informatie gaat met name over de meest voorkomende vorm van staar, de ouderdomsstaar. Staar (cataract) Vóór in het oog, vlak achter de pupil, zit de heldere en doorzichtige ooglens. Naarmate we ouder worden, wordt deze lens minder helder. Daardoor lijken de dingen die we zien waziger en

Nadere informatie

Bijziendheid, verziendheid en astigmatisme

Bijziendheid, verziendheid en astigmatisme Bijziendheid, verziendheid en astigmatisme Oogheelkunde Locatie Hoorn/Enkhuizen Deze folder gaat over bijziendheid, verziendheid en astigmatisme, ook wel refractie-afwijkingen genoemd. In deze folder kunt

Nadere informatie

Een bredere kijk op staar Monofocale kunstlens Torische implantlens Multifocale implantlens Multifocale Torische implantlens

Een bredere kijk op staar Monofocale kunstlens Torische implantlens Multifocale implantlens Multifocale Torische implantlens De Staar Expresse Oogartsen Maatschap Roosendaal Uw staar in sneltreinvaart verholpen! OOGARTSEN MAATSCHAP ROOSENDAAL Franciscus Ziekenhuis Poli Oogheelkunde (route 48) Boerhaavelaan 25 4708 AE Roosendaal

Nadere informatie

Nadelen multifocale kunstlens 8 Voordelen van een multifocale kunstlens 9 Verzekering, eigen bijdrage 9

Nadelen multifocale kunstlens 8 Voordelen van een multifocale kunstlens 9 Verzekering, eigen bijdrage 9 Een korte uitleg over de werking van het oog: De ooglens zit direct achter de pupil (de zwarte opening) en het regenboogvlies (het gekleurde deel van het oog, de iris). De ooglens en het hoornvlies zorgen

Nadere informatie

Bij Vision Ooglaseren vinden we dat goed zicht onbetaalbaar is. Je hebt immers maar één paar ogen. Voor wie beter zicht wil krijgen, heeft Vision Ooglaseren een betaalbare oplossing: ogen laseren met inzet

Nadere informatie

Cataract WELKOM BIJ HET H. HARTZIEKENHUIS MOL

Cataract WELKOM BIJ HET H. HARTZIEKENHUIS MOL Cataract WELKOM BIJ HET H. HARTZIEKENHUIS MOL Hoe zien we? Als we naar een object kijken, weerkaatsen lichtstralen van dat object. De stralen komen via het hoornvlies in ons oog. De lens, achter het hoornvlies,

Nadere informatie

Oogheelkunde adviezen na een hernia-operatie. Staar (cataract) ZorgSaam

Oogheelkunde adviezen na een hernia-operatie. Staar (cataract) ZorgSaam Oogheelkunde adviezen na een hernia-operatie Staar (cataract) ZorgSaam 1 STAAR (cataract) Wat is staar Vóór in het oog, vlak achter de pupil, zit de heldere en doorzichtige ooglens. Naarmate we ouder worden,

Nadere informatie

Als uw oogarts spreekt over laser

Als uw oogarts spreekt over laser Als uw oogarts spreekt over laser 2 Wat is laser? Het woord laser is de Engelse afkorting van "Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation". Een laser is te beschouwen als een soort speciale

Nadere informatie

INFORMATIE voor de patiënt. Oogheelkunde lasergestuurde cataractoperatie. Dr. Karolien Termote Dr. Giulio Bamonte. Dienst oogheelkunde

INFORMATIE voor de patiënt. Oogheelkunde lasergestuurde cataractoperatie. Dr. Karolien Termote Dr. Giulio Bamonte. Dienst oogheelkunde INFORMATIE voor de patiënt Oogheelkunde lasergestuurde cataractoperatie Dr. Karolien Termote Dr. Giulio Bamonte Dienst oogheelkunde 02 477 60 02 Een cataractoperatie wordt uitgevoerd om het zicht te herstellen

Nadere informatie

Wat is staar (cataract) Polikliniek Oogheelkunde

Wat is staar (cataract) Polikliniek Oogheelkunde Wat is staar (cataract) Polikliniek Oogheelkunde Wat is Staar (cataract) Wat is staar Vóór in het oog, vlak achter de pupil, zit de heldere en doorzichtige ooglens. Naarmate we ouder worden, wordt deze

Nadere informatie

Scherp zien? Laat uw ogen laseren

Scherp zien? Laat uw ogen laseren Scherp zien? Laat uw ogen laseren Oog in oog met de specialisten Wij gaan voor goed zicht Haarscherp zien zonder bril of contactlenzen U wilt scherp zien zonder bril of contactlenzen? Dat kan. Refractieve

Nadere informatie

Poliklinische Staaroperatie

Poliklinische Staaroperatie Oogheelkunde Poliklinische Staaroperatie U krijgt een staaroperatie aan uw linkeroog / rechteroog Datum operatie:... Tijd:... Datum en tijd 1e controle:... Datum en tijd 2e controle:... Binnenkort komt

Nadere informatie

Cataractextractie (Staaroperatie)

Cataractextractie (Staaroperatie) Oogheelkunde Cataractextractie (Staaroperatie) Staar: vertroebeling van de lens Inleiding Voor in het oog, vlak achter de pupil, zit de heldere en doorzichtige ooglens. Naarmate we ouder worden, wordt

Nadere informatie

STAAR (CATARACT) middel van een cataractoperatie.

STAAR (CATARACT) middel van een cataractoperatie. STAAR (CATARACT) Door middel van deze folder wil het Spijkenisse Medisch Centrum u informeren over staar en de behandeling hiervan. U wordt geadviseerd deze informatie zorgvuldig te lezen. Wat is staar

Nadere informatie

Refractiechirurgie. Dr Isabelle EY Saelens prof Rudy MMA Nuijts

Refractiechirurgie. Dr Isabelle EY Saelens prof Rudy MMA Nuijts Refractiechirurgie Dr Isabelle EY Saelens prof Rudy MMA Nuijts HET OOG Beeldvorming in het oog Bijziendheid (myopie) en verziendheid (hypermetropie) Cilinder (Astigmatisme) Ouderdomsverziendheid (presbyopia)

Nadere informatie

Een bredere kijk op staar

Een bredere kijk op staar Oogartsen Bravis Roosendaal Bravis Ziekenhuis Poli Oogheelkunde ( route 48 ) Boerhaavelaan 25 4708 AE Roosendaal Oogartsen Bravis Roosendaal 2015. Staar 05/15 Telefoon: 088 70 68 430 ( 08.00-17.00 uur

Nadere informatie

1 Inleiding... 1. 2 Wat is cataract?... 1. 3 Ouderdomsstaar... 2. 4 Wanneer behandelen... 2. 5 Behandeling... 2. 6 Voor de operatie...

1 Inleiding... 1. 2 Wat is cataract?... 1. 3 Ouderdomsstaar... 2. 4 Wanneer behandelen... 2. 5 Behandeling... 2. 6 Voor de operatie... Cataract Inhoudsopgave 1 Inleiding... 1 2 Wat is cataract?... 1 3 Ouderdomsstaar... 2 4 Wanneer behandelen... 2 5 Behandeling... 2 6 Voor de operatie... 3 7 Lensmeting... 4 8 Lenskeuze... 4 9 Overzicht

Nadere informatie

Informatiefolder staar (cataract)

Informatiefolder staar (cataract) INFORMATIEFOLDER Informatiefolder staar (cataract) OPSIS Oogziekenhuis Westelijk Halfrond 105 1183 HR Amstelveen Tel.: 088-6649674 www.opsisoogziekenhuis.nl info@opsisoogziekenhuis.nl Wat is staar? Voor

Nadere informatie

Staaroperatie. Oogheelkunde

Staaroperatie. Oogheelkunde Oogheelkunde Staaroperatie Binnenkort wordt u opgenomen in het Jeroen Bosch Ziekenhuis voor een staaroperatie. In deze folder kunt u meer lezen over wat staar is en over de gang van zaken rondom de operatie.

Nadere informatie

Refractie-afwijking. Deze folder biedt in informatie over niet-scherp zien ten gevolge van een refractie-afwijking en de mogelijke correctiemiddelen.

Refractie-afwijking. Deze folder biedt in informatie over niet-scherp zien ten gevolge van een refractie-afwijking en de mogelijke correctiemiddelen. Refractie-afwijking Deze folder biedt in informatie over niet-scherp zien ten gevolge van een refractie-afwijking en de mogelijke correctiemiddelen. Hoe vormt een oog een scherp beeld en wat is refractie?

Nadere informatie

Keuze implantlens. Bij een staaroperatie. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op

Keuze implantlens. Bij een staaroperatie. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op Keuze implantlens Bij een staaroperatie Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding De oogarts heeft met u besproken dat u een staaroperatie krijgt, waarbij uw eigen troebele

Nadere informatie

Staar Radboud universitair medisch centrum

Staar Radboud universitair medisch centrum Staar Deze folder is mede tot stand gekomen door het Oogziekenhuis in Rotterdam. Inhoudsopgave Staar 3 Oorzaken 3 Type lenzen 4 Intakegesprek 6 Behandeling 7 Nazorg 8 Staar Staar (ook wel cataract genoemd)

Nadere informatie

Scherp zien? Laat uw ogen laseren

Scherp zien? Laat uw ogen laseren Scherp zien? Laat uw ogen laseren Oog in oog met de specialisten Wij gaan voor goed zicht Haarscherp zien zonder bril of contactlenzen U wilt scherp zien zonder bril of contactlenzen? Dat kan. Refractieve

Nadere informatie

Leven zonder bril of lenzen

Leven zonder bril of lenzen Laser oogcorrectie Leven zonder bril of lenzen www.eyecorrect.nl 015 25 777 91 Kamer van Koophandel Haaglanden: 27270084. Bank: ABN-AMRO: 526816309 t.n.v. Eye Correct te Delft Leven zonder bril of lenzen!

Nadere informatie

Keuze implantlens. Bij een staaroperatie. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op

Keuze implantlens. Bij een staaroperatie. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op Keuze implantlens Bij een staaroperatie Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding De oogarts heeft met u besproken dat u een staaroperatie krijgt, waarbij uw eigen troebele

Nadere informatie

Nergens persoonlijker voor de permanente behandeling van oogsterkte afwijkingen

Nergens persoonlijker voor de permanente behandeling van oogsterkte afwijkingen Nergens persoonlijker voor de permanente behandeling van oogsterkte afwijkingen met laser of contactlensimplantatie. Dolderseweg 2F 3712 BP HUIS TER HEIDE Nergens persoonlijker Telefoon: 030-274 09 92

Nadere informatie

Refractie afwijkingen. Niet scherp zien ten gevolge van refractie afwijkingen

Refractie afwijkingen. Niet scherp zien ten gevolge van refractie afwijkingen Refractie afwijkingen Niet scherp zien ten gevolge van refractie afwijkingen Inhoudsopgave 1 Hoe vormt een oog een scherp beeld en wat is refractie... 1 2 Wat verstaat men onder refractieafwijkingen en

Nadere informatie

Informatie. Cataract Ouderdomsstaar

Informatie. Cataract Ouderdomsstaar Informatie Cataract Ouderdomsstaar Staar Voor in het oog, vlak achter de pupil, zit de heldere en doorzichtige ooglens. Naarmate we ouder worden, wordt deze lens minder helder. Daardoor lijken de dingen

Nadere informatie

Waarom zien veel mensen onscherp?

Waarom zien veel mensen onscherp? Refractie afwijking Waarom zien veel mensen onscherp? Om scherp te zien moeten lichtstralen uit de buitenwereld precies op het netvlies van het oog samenvallen. Het hoornvlies en de lens in het oog zorgen

Nadere informatie

De Excimer Laser. Behandeling van bijziendheid en verziendheid

De Excimer Laser. Behandeling van bijziendheid en verziendheid De Excimer Laser Behandeling van bijziendheid en verziendheid 2 Veel mensen maken gebruik van een bril of contactlenzen om hun gezichtsvermogen te verbeteren. Wie zijn bril of contactlenzen ervaart als

Nadere informatie

Informatie. Cataract Ouderdomsstaar

Informatie. Cataract Ouderdomsstaar Informatie Cataract Ouderdomsstaar Staar Voor in het oog, vlak achter de pupil, zit de heldere en doorzichtige ooglens. Naarmate we ouder worden, wordt deze lens minder helder. Daardoor lijken de dingen

Nadere informatie

EYESCAN LASIK INTRALASE SUPERIOR

EYESCAN LASIK INTRALASE SUPERIOR EYESCAN LASIK INTRALASE SUPERIOR Lucasbolwerk 10-3512 EH Utrecht Meer informatie: bel 0800-5555 666 The best treatment money can buy Revolutionaire ontwikkeling in ooglaseren, alleen verkrijgbaar bij Eyescan

Nadere informatie

De Excimer Laser behandeling van bijziendheid en verziendheid

De Excimer Laser behandeling van bijziendheid en verziendheid Informatie voor patiënten Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis De Excimer Laser behandeling van bijziendheid en verziendheid Veel mensen maken gebruik van een bril of contactlenzen om hun gezichtsvermogen te

Nadere informatie

Niet scherp zien door een refractieafwijking.

Niet scherp zien door een refractieafwijking. Oogheelkunde Niet scherp zien door een refractieafwijking. Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep Hoe vormt een oog een scherp beeld en wat is refractie?

Nadere informatie

Vervanglenzen. Leeftijd vanaf 50 jaar

Vervanglenzen. Leeftijd vanaf 50 jaar Vervanglenzen Leeftijd vanaf 50 jaar Dé specialisten in veilige oogzorg Wilt u ook genieten van de ultieme vrijheid van natuurlijk goed zien? Eyescan biedt voor iedereen van 20 jaar of ouder de best mogelijke

Nadere informatie

Refractie-afwijking. Afdeling Oogheelkunde. Locatie Purmerend/Volendam

Refractie-afwijking. Afdeling Oogheelkunde. Locatie Purmerend/Volendam Refractie-afwijking Afdeling Oogheelkunde Locatie Purmerend/Volendam Bril, contactlens of operatie? Wat zijn refractie-afwijkingen? Om scherp te zien is het nodig dat lichtstralen uit de buitenwereld precies

Nadere informatie

het te behandelen oog het te behandelen oog Hoe gaat de behandeling? De behandeling vindt plaats op de polikliniek oogheelkunde in Dirksland.

het te behandelen oog het te behandelen oog Hoe gaat de behandeling? De behandeling vindt plaats op de polikliniek oogheelkunde in Dirksland. Nastaar Uw behandelend arts heeft nastaar bij u geconstateerd. Deze folder geeft u informatie over wat nastaar inhoudt, hoe het te behandelen is en het verloop van uw afspraak. De werking van het oog Het

Nadere informatie

Contact met Oogziekenhuis Zonnestraal

Contact met Oogziekenhuis Zonnestraal Contact met Oogziekenhuis Zonnestraal Adressen De adressen van onze locaties kunt u vinden op www.oogziekenhuiszonnestraal.nl Algemeen correspondentieadres Postbus 413, 1200 AK Hilversum E-mail: info@oogziekenhuiszonnestraal.nl

Nadere informatie

Wie zijn wij? Waarom bij ons laseren? Waarom laseren? Scherp zien?

Wie zijn wij? Waarom bij ons laseren? Waarom laseren? Scherp zien? Wie zijn wij? Wij zijn een enthousiast team onder leiding van Drs.P.D.Schilt en Dr.R.Braakman Naast deze kundige artsen staat een team van jonge en ervaren optometristen garant voor een succesvolle en

Nadere informatie

Behandeling van snel toenemende bijziendheid

Behandeling van snel toenemende bijziendheid Behandeling van snel toenemende bijziendheid Uw kind heeft last van bijziendheid die snel erger wordt, waarbij het dragen van een bril of contactlenzen alleen niet voldoende is. In deze folder leest u

Nadere informatie

Kunstlenzen. Zicht op een heldere toekomst.

Kunstlenzen. Zicht op een heldere toekomst. Kunstlenzen. Zicht op een heldere toekomst. Samen met uw oogarts besliste u om uw zicht te corrigeren via implantaatlenzen en uw bril overbodig te maken. Bij implantaatlenzen kan er immers zowel een lens

Nadere informatie

Infobrochure. Staaroperatie: lensimplantatie. mensen zorgen voor mensen

Infobrochure. Staaroperatie: lensimplantatie. mensen zorgen voor mensen Infobrochure Staaroperatie: lensimplantatie mensen zorgen voor mensen Wat is staar of cataract? Staar is een vertroebeling van de ooglens. De lens is dat deel van het oog, achter de pupilopening gelegen,

Nadere informatie

Wat is staar. Oorzaken. Verschijnselen

Wat is staar. Oorzaken. Verschijnselen Staar (cataract) Wat is staar Vóór in het oog, vlak achter de pupil, zit de heldere en doorzichtige ooglens. Naarmate we ouder worden, wordt deze lens minder helder. Daardoor lijken de dingen die we zien

Nadere informatie

INFORMATIEFOLDER. Informatiefolder staar (cataract)

INFORMATIEFOLDER. Informatiefolder staar (cataract) INFORMATIEFOLDER Informatiefolder staar (cataract) Voor in het oog, vlak achter de pupil, zit de ooglens. Deze lens is normaal gesproken helder en doorzichtig. Daardoor kan het licht er probleemloos doorheen

Nadere informatie

Vervanglenzen. Leeftijd vanaf 50 jaar

Vervanglenzen. Leeftijd vanaf 50 jaar Vervanglenzen Leeftijd vanaf 50 jaar Dé specialisten in veilige oogzorg Wilt u ook genieten van de ultieme vrijheid van natuurlijk goed zien? Eyescan biedt voor iedereen van 20 jaar of ouder de best mogelijke

Nadere informatie

CATARACT. Leven zonder waas CATARACT IN MENSENTAAL DE SYMPTOMEN DE OORZAKEN

CATARACT. Leven zonder waas CATARACT IN MENSENTAAL DE SYMPTOMEN DE OORZAKEN CATARACT Leven zonder waas CATARACT IN MENSENTAAL Cataract of staar is een vertroebeling van de ooglens. Een ooglens is normaal doorzichtig en helder, waardoor u scherp ziet. Cataract maakt de lens echter

Nadere informatie

Het OMC licht u graag uitgebreid voor over: Staar (cataract)

Het OMC licht u graag uitgebreid voor over: Staar (cataract) Het OMC licht u graag uitgebreid voor over: Staar (cataract) Wat is staar Voor in het oog, vlak achter de pupil, zit de heldere en doorzichtige ooglens. Naarmate we ouder worden, wordt deze lens minder

Nadere informatie

Laserbehandeling van het oog

Laserbehandeling van het oog Laserbehandeling van het oog Oogheelkunde Beter voor elkaar 2 Wat is een laser Het woord laser is de Engelse afkorting van Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation. Een laser is te beschouwen

Nadere informatie

LASER OOG CHIRURGIE. Een leven zonder bril of contactlenzen

LASER OOG CHIRURGIE. Een leven zonder bril of contactlenzen LASER OOG CHIRURGIE Een leven zonder bril of contactlenzen 2 www.medifocus.be Een leven zonder bril of contactlenzen Zien is leven, elke dag, elk moment. Zien is vrijheid. Wanneer u de bril of contactlenzen

Nadere informatie

Cataract & Lensvervanging

Cataract & Lensvervanging Cataract & Lensvervanging 2 www.medifocus.be Het lensimplant De oplossing voor cataract en brilproblemen Lensimplanten worden reeds meer dan 50 jaar op grote schaal gebruikt in de oogheelkunde en behoren

Nadere informatie

Maatschap Oogheelkunde/orthoptie. Verschillende brilsterktes (kinderen)

Maatschap Oogheelkunde/orthoptie. Verschillende brilsterktes (kinderen) Maatschap Oogheelkunde/orthoptie Verschillende brilsterktes (kinderen) Algemeen Om scherp te kunnen zien moeten de lichtstralen uit de buitenwereld precies op hetzelfde punt samenvallen op het netvlies.

Nadere informatie

Behandeling van bijziendheid met Atropine

Behandeling van bijziendheid met Atropine Behandeling van bijziendheid met Atropine Inleiding Uw kind begint binnenkort met een behandeling van bijziendheid. In deze folder leest u hier meer over. Wat is bijziendheid? Bijziendheid wordt ook wel

Nadere informatie

De behandeling van staar

De behandeling van staar De behandeling van staar Mensen zien. Mensen laten zien. U heeft keuze in kunstlenzen Oogziekenhuis Zonnestraal biedt u keuze uit diverse kunstlenzen van hoge kwaliteit. Hierbij worden twee typen lenzen

Nadere informatie