Alexander Keehnen WEG MET STRESS OP KANTOOR. simpele stappen je werklast de baas. Preview

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Alexander Keehnen WEG MET STRESS OP KANTOOR. simpele stappen je werklast de baas. Preview"

Transcriptie

1 Alexander Keehnen WEG MET STRESS OP KANTOOR in simpele stappen je werklast de baas Preview Heerlijke eenvoudige en doordachte methode om effectief je impact op je werk te vergroten. Moet je lezen! Paul Ricken (coach/trainer/inspirator)

2 WEG MET STRESS OP KANTOOR

3

4 WEG MET STRESS OP KANTOOR in simpele stappen je werklast de baas Alexander Keehnen Alexander Keehnen, Brussel,

5 Alexander Keehnen, Brussel ISBN (paperback) ISBN (e-book) NUR Omslagtekening: Peter Khan Ontwerp omslag en binnenwerk: HaEs producties Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, door fotokopieën, opnamen of enige andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever. Voorzover het maken van kopieën uit deze uitgave is toegestaan op grond van artikel B Auteurswet jº het Besluit van juni, Stb., zoals gewijzigd bij het Besluit van augustus, Stb. en artikel Auteurswet, dient men de daarvoor wettelijk verschuldigde vergoedingen te voldoen aan de Stichting Reprorecht (Postbus, KB Hoofddorp). Voor het overnemen van gedeelte(n) uit deze uitgave in bloemlezingen, readers en andere compilatiewerken (artikel Auteurswet ) dient men zich tot de uitgever te wenden.

6 Over mijzelf Mijn missie is om kenniswerkers zoals ikzelf vooruit te helpen. Om ze de kracht en het zelfvertrouwen te geven dat ik zelf heb leren kennen, en hiermee alle stress en andere werkgerelateerde angsten te overstijgen. Maar wie ben ik dan eigenlijk, om zomaar een boek over stress op kantoor te schrijven? Een terechte vraag. Eén van de eerste dingen die ik namelijk leerde op school was om altijd de autoriteit van een bron aan de kaak te stellen. Dat klinkt misschien ingewikkeld, maar het komt er gewoon op neer dat het niet logisch is om advies aan te nemen van een tandarts met gele tanden, een fitnessinstructeur die niet door de deur past of een beleggingsadviseur die zijn privéspaargeld niet belegt. Pas als iemand zelf doet wat hij zegt, voel je je vertrouwd om zijn advies aan te nemen. Zoals de Amerikanen zeggen: You should practice what you preach. Ik ben geen trainer of professor, maar zoals je hieronder zult lezen iemand die het kantoorleven van dichtbij actief heeft meegemaakt. Daarom is dit boek ook veel praktischer dan de meeste andere boeken op dit gebied en richt ik mij direct tot mensen die op een kantoor werken. Overleven Ook ik was een ramp op het gebied van tijdmanagement. Mijn scriptie ging enorm traag vooruit, ik vergat soms mijn afspraken en kwam vaak te laat. Tijdens mijn studie hield ik mij bezig met wat leuk was, in plaats van met wat goed was voor mijn cv. Dus geen bestuursjaar doen, maar voetbaltraining geven. En geen colleges volgen, maar films kijken. Toen ik afgestudeerd was, wilde ik naar het buitenland en startte daar in een call centre bij een van de grootste outsourcingbedrijven ter wereld. Dit team stond toen enorm onder druk en moest iedere dag flink overwerken. Ik vond het heerlijk om druk heen en weer te rennen, want dan voelde ik mij lekker belangrijk. Maar de vermoeidheid sloeg al snel toe en bovendien werd mijn lijst met open taken steeds langer. Om hier te overleven zou ik een systeem nodig hebben, merkte ik toen

7 De weg naar boven Eigenlijk wist ik niet eens hoe ik werken op kantoor moest aanpakken. Ik deed maar wat, net zoals de meeste personen in het bedrijfsleven in mijn ervaring maar doen wat hen het beste lijkt. Op zich ging dat allemaal wel, maar er knaagde iets. Een stemmetje diep van binnen vertelde mij dat ik mijn werk beter, slimmer zou moeten kunnen doen. Toevallig werd mij rond die periode een boek aangeraden, van Anthony Robbins (Awaken the Giant Within). En ik deed wat ik op de dag van mijn diploma-uitreiking had voorgenomen om nooit meer te doen: ik ging een boek lezen. Het was voor mij een openbaring. De lessen die ik nodig had om beter te presteren op kantoor stonden gewoon opgeschreven! En dat was niet eens het belangrijkste. Want als ik dit zomaar kon leren, betekende het dat ik álles kan leren. Wat een kansen, wat een vrijheid geeft dat! In de maanden en jaren erna heb ik talloze lees- en luisterboeken verslonden. Voornamelijk over zelfmanagement, maar ook over voeding, psychologie, communicatie, sociale dynamieken, economie, spiritualiteit en nog veel meer. Alle kennis die ik opgebouwd heb, leidde tot een groot gevoel van kracht en zelfvertrouwen. Ik heb geleerd hoe ik zelf mijn levenspad kan kiezen en hoe ik altijd succesvol kan zijn bij wat ik doe. Mijn eerste boek wil ik graag wijden aan één van de eerste en belangrijkste lessen die ik leerde: zelfmanagement is het fundament van een succesvol bestaan. Pas als je bewust leert kiezen wat je doet, waarom je het doet, wanneer je het doet en hoe je het doet, kun je stelselmatig de doelen die je stelt verwezenlijken. Mijn bezigheden Al in de eerste maanden van mijn werkende leven haalde ik goede resultaten. Deels dankzij hard werken, en deels dankzij een goede methode. Een simpel systeem van notities maken en focussen op de belangrijke dingen zorgde ervoor dat ik mijn werk goed kon doen en na zes maanden werd gekozen als de nieuwe teamleider. Toen merkte ik dat ik tot alles in staat kon zijn, zolang mijn systeem maar goed genoeg was. Ik werkte hard aan mijzelf en werd een gewaardeerde teamleider en manager. Ik nam steeds meer verantwoordelijkheden op mij en eindigde in Tsjechië als manager van een afdeling met meer dan mensen. Inmiddels ben ik bijna twee jaar actief als projectmanager binnen een grote bank in België, en werk ik met totale jaarlijkse projectbudgetten van meer dan een miljoen euro. Daarnaast geef ik workshops over zelfmanagement. Meer informatie hierover is te vinden op mijn website.

8 De goalgetter-methode Om tot mijn werkmethoden te komen heb ik letterlijk honderden uren actieve studie gedaan op het gebied van tijdmanagement. Mijn master in de bedrijfskunde en mijn jarenlange ervaring in de toepassing van Lean Six Sigmatechnieken geven mij de achtergrond om die managementkennis zo goed mogelijk toe te passen op kantoor. Al deze inzichten heb ik nu samengevat in een methode die verder gaat dan tijdmanagement. Dit gaat om zelfmanagement. En jij kunt al mijn geleerde lessen in een paar uurtjes helemaal overnemen! Uiteraard werk en leef ik zelf ook helemaal volgens de methoden die ik hier ga uitleggen. Ik heb dit de goalgetter-methode genoemd, om te benadrukken dat alle activiteiten erop gericht zijn om je gestelde doelen te behalen. Dit zijn een paar resultaten die ik zelf al met de goalgetter-methode bereikt heb: dan uur). Om meteen al het goede voorbeeld te geven. minste overuren en de beste teamresultaten. - cord aantal telefoontjes. Nu, zes jaar later sta ik nog steeds in de top. een jaar collega s uit de hele organisatie met vragen over mijn werkgebied naar mij toe. Ook heb ik er al vanaf het eerste jaar uitzonderlijkeprestatiebonussen mogen ontvangen. Zonder ooit te hoeven overwerken. voel over wat gaat komen. Zo kan ik alles en iedereen met een brede lach tegemoet treden. Het doel van deze opsomming is niet om mijzelf een schouderklopje te geven, maar om te laten zien dat de methode werkt. Bekijk het als volgt: als zelfs ik het kan, dan kan iedereen het! We houden contact Ik wil de gelegenheid hier niet onbenut laten om ook mijn activiteiten via Twitter, mijn blog en mijn nieuwsbrief te benoemen. Dit boek is dus geen eenmalige activiteit; ik wil je blijven ondersteunen met tips en ideeën, om het werken op kantoor zo gemakkelijk mogelijk voor je te maken!

9 Een goed te implementeren methode als antwoord op de al bestaande theorieën. Voor kenniswerkers die met plezier en zonder stress willen excelleren in hun kennisgebied. (Wendeline van Loon, HR Outsourcing Service Delivery Specialist) Een aanrader met concrete tips voor als je extra effectief te werk wilt gaan, je focus kan altijd worden verbeterd. (Beleidsmedewerker Europees Parlement) Dit boek biedt écht een handvat om stress op het werk tegen te gaan. Elke kantoormedewerker zou dit boek vol praktische tips gelezen moeten hebben. Jan Duijndam (Operational Manager)

10 Inhoudsopgave Over mijzelf Commentaren van lezers Hoe kun je dit boek het beste gebruiken? Inleiding van dit boek: wie, wat, waarom en hoe?. Basisideeën van dit boek. Jezelf managen de juiste dingen doen. Basisideeën. De goalgetter-methode. Extra tips. Actiepunten. Checklist. Jezelf managen de dingen op een juiste manier doen. Basisideeën. Methode: dagelijkse planning. Extra tips. Actiepunt. Jezelf managen de beste worden. Basisideeën. Methode: gerichte oefening!. Extra tips voor slimme gedragingen. Actiepunt. Jouw belanghebbenden managen. Basisidee. Methode: vier gedragsregels. Extra tips. Actiepunt Conclusie Vrienden, familie en (oud-)collega s: bedankt! Extra hulpmiddelen en informatiebronnen

11 Hoe kun je dit boek het beste gebruiken? Voordat ik start met de inhoud van dit boek zal ik uitleggen hoe je dit boek het beste kunt gebruiken. Eén van de belangrijkste principes om stressvrij te leren werken is de - regel. % van het resultaat bereik je met % van de inhoud. Dat geldt dus ook voor dit boek. Waarom dit boek lezen? Dit boek biedt een simpele en concrete methode die jou de controle op kantoor teruggeeft en alle stress wegneemt. Daarmee neemt jouw zelfvertrouwen toe. En omdat je straks bewust kunt bepalen hoe je jouw dagen besteedt, zal je met steeds meer plezier je werkactiviteiten gaan oppakken! Zo snel mogelijk resultaat behalen Dus, als je niet genoeg tijd hebt of vooral snel resultaat wilt halen doe je het volgende: De juiste dingen doen: lees paragraaf. (methode). Voer erna de actiepunten van paragraaf. uit. De dingen op een juiste manier doen: lees paragraaf. (methode). Voer erna de actiepunten van paragraaf. uit. Zo, hiermee zal je al binnen enkele weken stressvrij kunnen werken en tot de meest productieve mensen in je organisatie behoren. Proficiat! De totale opbouw van dit boek Ik start met een inleiding om het wie, wat, waarom en hoe voor dit boek toe te lichten. Daarna licht ik acht basisideeën toe. Deze ideeën vormen de bril waardoor ik het kantoorleven zie. Vervolgens zijn er vier kernhoofdstukken die ieder op een ander aspect van het kantoorleven ingaan:. De goede dingen doen. De dingen goed doen. De beste worden. Je belanghebbenden managen Deze hoofdstukken bestaan ieder weer uit vier onderdelen:. Een inleiding met de basisideeën/kernovertuigingen waarop de methode gebaseerd is.

12 . De methode exacte stappen en acties waarmee je snel resultaat zult halen.. Extra tips. Er zijn talloze tips om stressvrij te werken maar let op: dit zijn éxtra tips. De methode is veruit het belangrijkste.. Actiepunten een opdracht aan het einde van ieder hoofdstuk om de methode in je werkende leven te integreren. Gaandeweg zal ik een aantal namen en titels noemen van bronnen die mij erg hebben geholpen. Laat dit boek dus eerder jouw startpunt dan jouw eindpunt zijn in het vinden van een optimale werkstrategie. Als je een bron ziet die jou aanspreekt, kun je hem online terugvinden op onder hulpmiddelen. Vervolgens kun je bijvoorbeeld online meer informatie opzoeken of het boek van de betreffende auteur kopen.

13 Inleiding van dit boek: wie, wat, waarom en hoe? Zoals bij ieder project waaraan je begint, is het belangrijk om eerst de probleemstelling te benoemen. Wie en Waar? Dit boek is geschreven voor kenniswerkers in alle soorten ondernemingen die regelmatig stress ervaren op kantoor. Daarnaast is het boek bedoeld voor mensen die zichzelf en hun productiviteit op een slimme manier willen verbeteren om één van de top performers te worden op kantoor. Mijn definitie van kenniswerker : iedereen bij wie werk voornamelijk bestaat uit het ontvangen, interpreteren en overdragen van geschreven en gesproken informatie. Hiermee staat het vrijwel recht tegenover werkers die zaken met hun handen produceren. Ik kan dus stellen dat vrijwel iedereen die in een kantoor werkt (en niet bij de beveiliging of de schoonmaakploeg hoort) onder mijn definitie van kenniswerker valt. Met diepgaande kantoorervaringen in Nederland, België en Tsjechië kan ik stellen dat er geen enorme verschillen bestaan in West-Europa. De cultuur van een land of bedrijf zal zeker bepalend zij n voor hóe je bepaalde interacties met collega s hebt, maar wát van je verwacht wordt is vrijwel identiek. Mijn methode focust meer op organisatie van taken dan op communicatie en zal dus universeel toepasbaar zijn binnen het westerse bedrijfsleven. Waarom? De reden om dit boek te schrijven is dat ik om mij heen in de grote organisaties waar ik werkte veel mensen zie vechten om niet kopje-onder te gaan. Misschien ken je het wel uit je eigen omgeving of eigen ervaring. Je rent van meeting naar meeting, weet tijdens die meetings niet precies waarover het gaat en je blijft iedere dag twee uur overwerken om je s te beantwoorden. En dan zijn er zelfs de mensen die het al eerlijk toegeven: Stuur mij maar geen meer want mijn mailbox is een verloren zaak. Als je snel antwoord wilt, moet je maar bellen of langskomen. (In die tijd is er vervolgens weer geen ruimte om de s te verwerken). Over een negatieve spiraal gesproken Of dat gevoel: je werkt aan een presentatie terwijl je weet dat je erna nog een belangrijke moet typen. Net op dat moment zie je een pop-up verschijnen over een urgent probleem en komt een collega aan je bureau om even iets te vragen. Je hart begint te racen, je ziet je avondeten

14 al aan je neus voorbijgaan en moet nog oppassen dat je je collega niet afsnauwt. Buiten het feit dat deze situaties op het moment zelf vervelend aanvoelen, is stress ook op de lange termijn ongezond. Zoek op Google maar eens naar stress and life expectancy, of naar stress en levensverwachting. Er zijn talloze aanwijzingen die bevestigen wat je diep van binnen eigenlijk al weet: stress op kantoor, en daardoor voortdurend onder spanning staan, is niet gezond. Er zijn bijvoorbeeld aanwijzingen dat stress leidt tot hartaanvallen (bijvoorbeeld door een onevenwichtige hartritmevariabiliteit), hart- en vaatziekten, verzwakking van het immuunsysteem, schade aan het DNA, verkorting van de telomeren (zeg maar de beschermers van chromosomen) of simpelweg meer roken (met alle mogelijke gevolgen van dien). Andersom valt mij ook op dat in interviews met mensen die een recordleeftijd bereiken opvallend vaak een relaxed, stressvrij bestaan als hun geheim wordt genoemd. Kortom: stress op kantoor is een sluipmoordenaar! Omgaan met stress door jezelf goed te managen is iets wat iedere kenniswerker moet kunnen. Maar niemand leert dit op school en slechts weinigen hebben het geluk dat iemand ze hierin begeleidt. Corporate life (het kantoorleven) is een spel maar niemand vertelt je de spelregels. Alleen al door te beseffen dat het een spel is, verminder je je stress. Er is niet één duidelijke set spelregels, maar in dit boek zal je een duidelijke indruk krijgen van wat nou echt van je verwacht wordt op kantoor. Het probleem van stress op kantoor is al veel beschreven en er zijn voornamelijk oplossingen geboden in velden zoals tijdmanagement, psychologie en persoonlijke ontwikkeling. Het merendeel van mijn methode is dan ook afkomstig uit andere theorieën en gedachten. Waar ik een stap verder ga dan bestaande werken over dit onderwerp, is door de talloze tips en theorieën te versimpelen naar een routine die echt iedereen kan afwerken. Wat zal je in dit boek vinden? Ik bied een simpel stappenplan aan waarmee iedereen zijn werklast binnen enkele dagen onder controle kan krijgen. Dit is direct het unieke van dit boek: in plaats van je te bombarderen met talloze tips, zal ik stap voor stap uitleggen hoe je jouw werklast de baas kunt worden. Op deze manier slaag je er dus in om jouw stress op kantoor te verslaan. Je krijgt de controle terug, waardoor je blakend van het zelfvertrouwen iedere werkdag tegemoet zult treden.

15 Hoe? Mijn zes jaar lange zelfstudie van dit onderwerp heeft tot vele inzichten geleid. En die vele honderden uren studie heb ik nu teruggebracht tot vier hoofdstukken, zodat je alleen de belangrijkste lessen leert. Ieder hoofdstuk begint met enkele basisideeën, presenteert vervolgens de methode en sluit af met wat losse tips en specifieke acties. Daarna is het uiteraard aan jou om die daadwerkelijk uit te voeren. En je zult zien: hoe natuurlijker het gaat, hoe leuker het wordt! Voor de personen met serieuze opstartproblemen: als je jezelf goed kent en bang bent dat je de methode niet ten uitvoering zult kunnen brengen, in de extra tips van hoofdstuk. staan ideeën genoemd om jezelf toch zover te krijgen! Dus, wat kun je verwachten? Wat heeft mijn methode te bieden aan kenniswerkers? Iedere persoon die stressvrij wil werken, leert hier de methode die iedereen binnen enkele uren kan implementeren. Het is zeer gemakkelijk en vereist geen specifieke vaardigheden. Met de methoden uit hoofdstuk en zal je binnen een maand vrijwel stressvrij werken en na enkele maanden, afhankelijk van de schade tot nu toe, tot de top performers in je organisatie behoren (de persoon op wie je kunt rekenen, die nooit iets vergeet ). Dit is niet puur een tijdmanagement boek; hooguit een managementboek voor kenniswerkers. Om jezelf en je omgeving te leren managen. Waar een tijdmanagement boek zich puur richt op het zo efficiënt mogelijk uitvoeren van al je taken, ligt hier de nadruk op werken in een kantoor. En daar zijn deadlines en prioriteiten leidend. Ik neem dus altijd de prioriteit als startpunt, en niet efficiëntie. Je zou een aantal taken samen kunnen doen omdat het dan in totaal minder tijd kost. (Bijvoorbeeld een klant bezoeken en nu je toch onderweg bent, boodschappen halen en een andere klant in de buurt bezoeken. Als het tweede bezoek echter niet belangrijk is en je wel nog een belangrijke presentatie voor morgen moet afmaken, zal de presentatie voorrang moeten krijgen. Het tweede bezoek zal dan toch even moeten wachten, terwijl dat over het geheel gezien niet de meest efficiënte oplossing is.) Ik ben al veel jaren actief bezig met het toepassen van Lean Six Sigmatechnieken op het werk. Ook in dit boek zal je sommige van die technieken terugvinden (bijvoorbeeld: de zeven vormen van verspilling, S, FMEA, MOS). Bij mijn weten zijn deze hulpmiddelen nog niet gebruikt voor een expliciete toepassing op het gebied van tijdmanagement, maar ik vind ze zeer nuttig en wil ze daarom graag meegeven. Als je

16 deze zaken interessant vindt, kun je www. manage.com eens bezoeken voor meer uitleg over bepaalde technieken. De methode is zoals gezegd universeel en voor iedereen uitvoerbaar. Maar de exacte invulling ervan kan van persoon tot persoon verschillen. Dit heeft te maken met je persoonlijke talenten en voorkeuren, die voor iedereen verschillen. Een onderdeel van de methode is het aanhouden van een gestructureerde digitale to-do lijst. Of je hiervoor dan het liefst Outlook, Word, OneNote, Evernote of een andere tool gebruikt, kun je het beste zelf bepalen. Ik zal overal wél zo concreet mogelijk zijn, zodat je bij twijfel steeds mijn exacte instructies kunt volgen. Zoals alles in het leven, is mijn methode work in progress. Ik nodig je dus uit om de methode toe te passen en aanvullende vragen of ideeën via mijn website te delen. Genoeg over hoe en wat, laten we beginnen Ik hoop dat ik duidelijk heb uitgelegd waarom ik dit boek heb geschreven en waarom de inhoud jou gaat helpen. Laten we daarom snel starten!

17 0. Basisideeën van dit boek Hieronder zal ik eerst acht basisideeën bespreken. Dit doe ik redelijk uitgebreid, omdat ik denk dat de inzichten noodzakelijk zijn om zonder stress het kantoorleven tegemoet te leren treden. Als je liever direct inzicht hebt in de methode die jou stressvrij gaat laten werken, kun je hoofdstuk raadplegen. De basisideeën vormen het frame waarbinnen je de rest van het boek gemakkelijker kunt begrijpen. Als het ware zetten ze je een nieuwe bril op; een bril waardoor je de wereld van grote organisaties anders kunt bekijken. Met deze bril op zullen sommige tips niet meer dan logisch zijn, terwijl iemand met een andere denkwijze er nooit op zou komen. Het is goed mogelijk dat jouw ideeën niet overeenkomen met de basisideeën hieronder; enkele jaren geleden keek ik namelijk ook anders tegen de wereld aan. Wat ik hier beschrijf is dus niet de énige waarheid. Het is eerder míjn waarheid. Maar wel een waarheid die mij enorm helpt, en daarom vraag ik: waarom zou je niet eens proberen om een nieuwe bril op te zetten? Zelfs mijn zeer mode-ongevoelige vader vernieuwt eens in de tien jaar zijn montuurtje. Meer controle = minder stress Stress is het gevolg van een gebrek aan controle. Denk maar eens terug aan de meest stressvolle situaties van de afgelopen week. Dit kunnen momenten op de werkdag zijn waarin van alles mis ging, en terwijl je een probleem aan het oplossen was diende zich het volgende probleem al aan. Hierin draait het voor % om een gebrek aan controle. Zodra je volledige controle hebt en weet wat je moet doen, is het een kwestie van de nodige stappen uitvoeren. Deze persoonlijke observatie wordt trouwens ondersteund door veel wetenschappelijk onderzoek. In verschillende omstandigheden vonden onderzoekers zoals Carl Anderson ( ), Parkay et al. ( ) en Reda Abouserie ( ) al bewijzen dat mensen met het geloof dat ze zelf controle hebben over gebeurtenissen minder stress ervaren. Zij laten hun gedrag ook meer door taken dan door emoties sturen. De methode die we in dit boek toepassen heeft dus als doel om zoveel mogelijk controle te houden over wat gaande is. Deze controle krijg je door informatie in je hoofd op te schrijven. Zodat je er gerust op kunt zijn dat je niets vergeet; en je hoofd zich kan focussen op de taak waar je aan werkt.

18 . Je beloning vloeit voort uit je bijdrage De wereldberoemde belegger Warren Buffet observeerde: Money is what you pay, value is what you get. En binnen de marketingwereld is het alom bekend dat je gemakkelijker euro kunt vragen voor iets wat euro waard is, dan voor iets wat euro waard is (iedereen kan een gloednieuwe ipod verkopen voor euro, maar niet iedereen kan een bos rozen voor euro verkopen). Op kantoor zal het dus aan jou zijn om je waarde zo hoog mogelijk te maken, zodat het voor de organisatie gemakkelijk te bepalen is dat jouw salaris een goede investering voor ze is of dat jouw salaris zelfs verhoogd zou kunnen worden. Ik zie salaris als een weergave van de waarde die je creëert. Dus iemand die iets creëert wat meer waardevol is, zal uiteindelijk meer geld verdienen. Dit boek geeft een simpele methode om je waardecreatie significant te vergroten. Bijvoorbeeld: een verkoper die meer verkoopt, een projectmanager die zijn projecten foutloos en op tijd aflevert en een tv-producer die iets produceert waar miljoenen mensen van genieten. Deze personen krijgen uiteindelijk altijd meer geld. Omdat ze dat verdiend hebben door waardecreatie.. Jij bv Economische zekerheid vind je niet in een baan. Die ligt in je eigen productiekracht. (Stephen Covey) Mijn vader werkte zo n jaar voor het ministerie van defensie. Hij had nooit een andere werkgever en nam uiteindelijk afscheid met een goede pensioenregeling. Dit is een beeld dat iedereen wel kent, en nog steeds hebben de meeste grote bedrijven beloningen voor mensen met een lange diensttijd (extra vrije dagen, of een gouden horloge of extra maandsalaris bij het behalen van jubilea). In de huidige tijd komt het steeds minder vaak voor dat mensen lang op een plaats kunnen blijven en/of willen blijven. Brian Tracy s observatie is dat alle kenniswerkers in kantoren in feite zelfstandigen (freelancers) zijn. Wij verkopen onze kennis en kunde, en een gedeelte van onze tijd aan een bedrijf. In vaste loondienst zijn de voorwaarden iets anders dan in een freelance samenwerking, maar de afspraak komt op hetzelfde neer: wij verkopen tijd in ruil voor geld. Dit besef is belangrijk omdat het implicaties heeft voor onze verantwoordelijkheid voor waardecreatie. Waarom zou een bedrijf iemand inhuren die meer kost dan dat hij of zij oplevert? Probeer jezelf dus te zien als een dienstverlener. Alexander bv voorziet momenteel een grote bank van zijn diensten. In de toekomst heb ik misschien andere klanten, of misschien niet. Maar net als een echte bv zal ik mijn uiterste

19 best doen om klanttevredenheid hoog in het vaandel te stellen, terwijl ik blijf zien of er mogelijk interessantere klantsegmenten bestaan voor Alexander bv. Jouw werkrelatie door deze bril zien heeft twee voordelen. Ten eerste motiveert het je om waarde te leveren. In plaats van achterover leunen en verwachten dat jouw werkgever wel voor je zorgt, zie je dat er iets van je verwacht wordt. Dit strookt meer met de werkelijkheid, zoals je ziet aan de vele reorganisaties bij grote ondernemingen in de afgelopen jaren. Het tweede voordeel is dat je zelf flexibeler blijft. Door je baan binnen dit frame te zien ben je beter voorbereid op een eventueel ontslag of groeit er een groter besef bij je dat je de vrijheid hebt om over te stappen naar een andere werkgever. En dat je jouw werkgever in wezen niets verplicht bent behalve je contract na te leven. De huidige reorganisaties bewijzen dat loyaliteit slechts eenrichtingverkeer is. Leven in de veronderstelling dat loyaliteit beloond wordt, is enorm risicovol in de economie van vandaag.. Tijd is geld Tijd is geld. Je kunt je maandsalaris terugrekenen naar een salaris per minuut, en iedere minuut die je aan een onnodige taak besteedt moet later terugverdiend worden. Als je euro per maand verdient en dagen per maand uur werkt, verdien je euro per uur (waarschijnlijk meer, als je extra voorwaarden zoals vakantiegeld, bonussen en een bedrijfswagen meerekent dus laten we van euro per uur uitgaan). Je bedrijf moet ook nog iets aan je verdienen, dus je moet ervoor zorgen dat je ieder uur iets produceert ter waarde van minstens of euro. Als je teveel tijd besteedt aan zaken waarvoor ook lager betaalde werkkrachten kunnen worden aangenomen, maakt je bedrijf verlies op jou. Ter vergelijking: mijn schoonmaakster kost mij euro per uur, en als de bank tijdelijke zelfstandige projectmanagers aanneemt kan het rekenen op een uurtarief van - euro.. Eerlijkheid duurt het langst Alles begint met integriteit (afspraken nakomen en eerlijk zijn over wat men van je kan verwachten). Dit is de manier waarop ik kies om te werken en leven. Dit boek zal dus niet gaan over het te slim af zijn van collega s, maar over waarde creëren op een eerlijke manier. Helaas hebben veel mensen nog het beeld dat slijmen naar boven en schoppen naar beneden de winnende strategie in het bedrijfsleven is. Mijn eigen observatie is dat het echte topmanagement vaak toch uit een ander hout is gesneden en wel op basis van integriteit denkt en werkt. Daarnaast zijn we nu in de tijd van onbeperkte informatievoorziening. Meer

20 dan kennis zijn dus teamwerk en samenwerking steeds belangrijker om succesvol te zijn in een organisatie. Misschien dat je één keer voordeel kunt behalen door te doen alsof een idee van jou was in plaats van iemand anders, maar vervolgens zal je reputatie zich snel verspreiden en zal een constructieve samenwerking met collega s vrijwel onmogelijk worden.. Intelligent tijdmanagement, niet IQ, bepaalt succes op kantoor Iedereen op kantoor krijgt dezelfde kans op succes. Je krijgt allemaal collega s om mee samen te werken, en middelen zoals laptops, , pennen en informatiebronnen. En je krijgt allemaal evenveel tijd (laten we zeggen: acht uur per dag). Natuurlijk zit het soms mee en zit het soms tegen, en kan het zijn dat je dankzij een goede manager beter presteert, maar statistisch gezien heeft iedereen evenveel pech en geluk. Het gaat er dus om wat je doet in de beschikbare tijd. Jouw dagelijkse activiteiten bepalen of je een beter of slechter resultaat behaalt dan je collega s. En intelligentie dan? Hoe zit het dan met intelligentie? Sommige collega s zijn nu eenmaal slimmer dan anderen, zal je misschien denken. In mijn ogen is dit een misvatting over het begrip intelligentie. Wat mij betreft valt intelligentie te definiëren als alles wat jou dichter bij je doel brengt. De methoden die ik zal toelichten zijn voor iedereen geschikt, en direct te gebruiken. Ze helpen om zo snel mogelijk dichter bij je doel te komen om intelligenter te werken. En talent? Dat is nóg iets anders. Marcus Buckingham vecht tegen de beschrijving van talent als een aangeboren gave waarbij je achterover kunt leunen om alle succes rustig te ontvangen. Volgens hem zijn talenten eerder activiteiten dan gaven, en kun je jouw sterkten identificeren aan de hand van vier signalen (SIGN): beteren - (nadat je klaar bent wil je het vaker doen) Het kan voorkomen dat mensen in een kantoor niet op de goede plaats zitten. Waarschijnlijk weten ze dat diep van binnen wel, bijvoorbeeld omdat ze hun werk gewoon niet leuk vinden of dezelfde fouten blijven

21 maken. In zulke gevallen blijkt vaak dat iemand zijn of haar talenten nog niet ontdekt heeft, en dat iemand in een andere werkomgeving beter tot zijn of haar recht komt. Bij de extra tips van hoofdstuk zal ik meer toelichting geven op dit onderwerp. Dit basisidee is dus zo enorm belangrijk dat ik het herhaal: succes op kantoor wordt niet bepaald door je IQ. Het wordt ook niet bepaald door talent of door jarenlange ervaring. Succes op kantoor wordt bepaald door wat je doet met je tijd. Een intensieve studie naar allerlei onderzoeken over intelligentie en talent leverde dezelfde conclusie op voor Geoff Colvin. In zijn boek Talent is Overrated vindt hij talloze bewijzen voor het feit dat buitengewoon goede prestaties het gevolg zijn van gefocuste trainingsactiviteit (bijvoorbeeld bij de beste verkopers en investeerders, maar ook bij violisten en topsporters). Dit begrip bestaat uit twee onderdelen: ten eerste trainingsactiviteit. Het is bewezen dat personen met de meeste uren training de beste prestaties leveren. Let op: dit valt niet te verwarren met aanwezigheid. Gewoon aanwezig zijn en iets doen is niet voldoende. Het gaat om focus. Dus je bepaalt eerst waarin je uitmuntend wilt zijn. Daarna richt je jouw activiteiten zo in dat je zoveel mogelijk van je uren daaraan besteedt. Uiteindelijk is het slechts een kwestie van uitvoeren en je voegt je binnen enkele maanden bij de top % in jouw veld. En laat ik nu eens goed nieuws hebben. In hoofdstuk van dit boek zal ik stap voor stap uitleggen hoe je de juiste focus kunt bepalen en kunt zorgen dat je daar zoveel mogelijk tijd aan besteedt.. De automatische piloot is je vijand Een van mijn belangrijkste lessen leerde ik van Anthony de Mello: Awareness, awareness, awareness (bewustzijn, bewustzijn, bewustzijn). Of zoals ik het zelf altijd vertaalde aan mijn teamleden: The automatic pilot is your enemy. Om uit te leggen wat ik hiermee bedoel heb ik een paar voorbeelden: wilde doen. vertrok. Het is wat Dennis Bergkamp bedoelde toen hij zei: Ieder balcontact vereist een gedachte. De boodschap is dit: als je iets bewust doet, kan het niet fout gaan. Als

22 je bewust nadenkt over wat je tegen iemand zegt, als je bewust nadenkt over hoe je je dag indeelt, of als je bewust nadenkt over een beslissing die je neemt: het kan nooit fout zijn. Probeer jezelf dus steeds te betrappen als je op de automatische piloot werkt. Dan moeten alle alarmbellen gaan rinkelen, want de kans dat je een grote fout maakt is ineens levensgroot! Bewustzijn in deze context betekent trouwens niet dat je jezelf uit een flow haalt. Een voetballer die ineens zelfbewust wordt en teveel begint na te denken, gaat waarschijnlijk zijn penalty missen (in het Engels heet dit self-conscious ; dit is destructief terwijl self-awareness per definitie constructief is in het Nederlands bestaat dit onderscheid niet). Bij het schrijven van dit boek zit ik vaak in een flow: de woorden stromen uit mijn vingers maar tegelijk behoud ik toch een bewustzijn dat zich steeds afvraagt hoe iedere zin zal overkomen op de lezers. De kwaliteit van je leven wordt bepaald door de kwaliteit van de vragen die je jezelf stelt Dit is een bekende uitspraak van Anthony Robbins. Hij geeft aan dat een voortdurend bewustzijn over de vragen die je jezelf en anderen stelt de sleutel tot succes is. Als je met een gebroken been in het ziekenhuis belandt, kun je jezelf de vraag stellen: Waarom heb ik toch altijd pech?. Maar wat zou er gebeuren als je het verandert naar: Wat kan ik hiervan leren?, Wat kan ik de komende week doen met alle tijd die ik hier over heb?, of: Hoe kijk ik hier over vijf jaar op terug? Eén van de vragen die ik mij tijdens het schrijven steeds stel is: Is dit zo duidelijk voor de lezer? Zo voorkom ik dat ik op de automatische piloot werk en blijf ik scherp. Om je te helpen dit aan te leren zal ik in veel voorbeelden wat vragen benoemen die je zullen helpen om bewust in de juiste richting te denken. Omgaan met gevoelens Een laatste aspect van bewustzijn dat ik wil toelichten, is het herkennen van je gevoel. Als je stress voelt in je onderbuik, kun je even uit jezelf stappen en jezelf vragen waar het vandaan komt (was het echt een overlijdensbericht of alleen een irritante van iemand die je al eerder had voorgenomen gewoon te negeren). Dan weet je of het de stress waard is of dat het wel meevalt. Als tweede stap kun je dit gevoel proberen te laten overheersen door goede gevoelens, bijvoorbeeld door jezelf af te vragen welke grote en kleine successen je vandaag al behaalde. En omgekeerd is het ook belangrijk om actief te genieten. Bedenk hoe blij je mag zijn met een heerlijke maaltijd of met een pauze buiten in het zonnetje.

23 . Nieuwe gewoontes vormen zich in dagen Wij zijn wat we regelmatig doen. (Aristoteles) Stressvrij werken is een logisch gevolg van het hebben van de juiste gewoontes. Als je de gewoonte aanleert om jezelf goed te organiseren, is het logisch dat je meer controle krijgt en je werklast de baas wordt. Studies geven verschillende uitkomsten over hoe lang het duurt om een nieuwe gewoonte aan te leren. Algemene wijsheid noemt - dagen als vuistregel, terwijl andere onderzoeken eerder wijzen richting of dagen. De allerbelangrijkste conclusie is overal wel hetzelfde: je kunt nieuwe gewoontes gewoon aanleren. Je hoeft maar te kiezen wat je als gewoonte wilt hebben, dat een bepaalde tijd doen en voilà: jouw nieuwe gewoonte is geboren. Bedenk eens wat een macht jou dat geeft de macht om jouw toekomst te bepalen! Het kost tijd om de leercyclus te doorlopen: van weten naar doen naar zijn. Eerst weten we hoe iets moet, dan gaan we het doen en uiteindelijk gaat het vanzelf dan is het onderdeel van wie we zijn. Bijvoorbeeld: ik herinner mij nog goed hoe mijn eerste spreekbeurt ging, in groep. Ik wist ongeveer hoe het moest (voor de klas gaan staan en een verhaal vertellen over een onderwerp dat je interesseert). Ik kreeg het nauwelijks voor elkaar om het te doen (met veel gestotter en een boekwerk aan aantekeningen in mijn hand). En het was overduidelijk dat dit niets voor mij was. Maar gaandeweg in het werkende leven heb ik steeds meer geleerd over presentatietechnieken (weten), heb ik veel geoefend door het geven van managementpresentaties en trainingen (doen), zodat het nu vrijwel vanzelf gaat en ik het zelfs leuk vind om te doen (dat is wie ik nu ben). Het doel van dit boek is om je te helpen met de eerste stap: weten. De actiepunten aan het einde van ieder hoofdstuk helpen je om te starten met het doen. En als het je lukt om de gewoontes aan te leren, wordt dit al snel wie je bent. Hoe leer ik die nieuwe gewoontes dan aan? Het eerste aspect is al genoemd: iets dagen doen, zodat de activiteit wordt ingeslepen in je onderbewustzijn. De twee belangrijkste dingen waar je ook rekening mee kan houden zijn: - beeld iedere ochtend aan het ontbijt, of iedere dag in de auto. op momenten dat je de gewoonte dreigt te vergeten.

24 Bijvoorbeeld: ik wilde zes jaar geleden meer leren over tijdmanagement, maar ik had geen tijd om boeken te lezen. Toen heb ik mijzelf beloofd om iedere dag op weg naar kantoor een audioboek te luisteren. Ik vertelde mijn huisgenoot over het voornemen en die dacht natuurlijk dat ik gek was. Maar hij gaf wel dagelijks een aanmoedigende knipoog als ik s ochtends weer met mijn oortjes in het huis verliet. De metrorit maakte ik toch vaak half slapend, dus die tijd kon ik nuttiger opvullen. Het duurde inderdaad nog geen maand voordat ik mij al eenzaam voelde zonder dat er tijdens de metrorit allerlei wijsheden in mijn oor werden gefluisterd. De sleutel tot succes is dus om gewoontes aan te leren die jou helpen met stressvrij werken. Of gewoontes die jou vanzelf de beste van de afdeling maken. Daarom zal ik ieder hoofdstuk afsluiten met een concreet actiepunt. Dit actiepunt is er steeds op gericht om de juiste gewoonte aan te leren. Het enige wat ik van je wil vragen is om de acties een serieuze kans te geven. Dus om jezelf de belofte te doen dat je de actiepunten zult uitvoeren. Omdat de uitkomst meer dan de moeite waard zal zijn. ~ Einde van preview ~ Bestel nu het gehele boek op

WEG MET STRESS OP KANTOOR

WEG MET STRESS OP KANTOOR WEG MET STRESS OP KANTOOR in 6 simpele stappen je werklast de baas Alexander Keehnen Alexander Keehnen, Brussel, 2014 Over mijzelf Mijn missie is om kenniswerkers zoals ikzelf vooruit te helpen. Om ze

Nadere informatie

Competent talent in de praktijk

Competent talent in de praktijk Competent talent in de praktijk Competent talent in DE PRAKTIJK CURSISTENBOEK Talent ontdekken, ontwikkelen & inzetten Competent talent in de praktijk Cursistenboek Talent ontdekken, ontwikkelen & inzetten

Nadere informatie

BIJEENKOMST 1: De automatische piloot

BIJEENKOMST 1: De automatische piloot BIJEENKOMST 1: De automatische piloot Huiswerk Formele oefening Eén keer per dag, 6 dagen per week: de bodyscan, duur ± 45 min Doe de bodyscanoefening zes keer voor de volgende sessie. Verwacht niet iets

Nadere informatie

111 super waardevolle quotes

111 super waardevolle quotes Stel jezelf eens een doel waar je zowel zenuwachtig als enorm enthousiast van wordt. Je mag er natuurlijk even over nadenken, maar deel wel hieronder welk doel jij jezelf hebt gesteld! Je leert het meeste

Nadere informatie

Werken aan je zelfbeeld

Werken aan je zelfbeeld Werken aan je zelfbeeld Kind en Adolescent Praktijkreeks Dit werkboek Werken aan je zelfbeeld, COMET voor kinderen en jongeren (groepstraining) hoort bij de handleiding Zelfbeeldtraining voor kinderen

Nadere informatie

Hele fijne feestdagen en een gezond en vrolijk 2017! Raymond Gruijs. BM Groep ARBO West Baanzinnig

Hele fijne feestdagen en een gezond en vrolijk 2017! Raymond Gruijs. BM Groep ARBO West Baanzinnig De tijd vliegt voorbij en voor je weet zijn we al weer een jaar verder. Ik zeg wel eens: mensen overschatten wat je in een jaar kunt doen, maar onderschatten wat je in 3 jaar kan realiseren. Laten we naar

Nadere informatie

Verwerken en versterken

Verwerken en versterken Verwerken en versterken Kind en Adolescent Praktijkreeks Dit Werkboek voor kinderen en jongeren hoort bij Behandeling van trauma bij kinderen en adolescenten. Met de methode Traumagerichte Cognitieve Gedragstherapie

Nadere informatie

Leren van Jezus. Gespreksvragen voor gebruik in kleine groepen

Leren van Jezus. Gespreksvragen voor gebruik in kleine groepen Leren van Jezus Gespreksvragen voor gebruik in kleine groepen InleIdIng Wat je nu in handen hebt, zijn gespreksvragen voor gebruik in kleine groepen. Dit zijn andere vragen dan de persoonlijke verwerkingsvragen

Nadere informatie

Mijn kind een Kanjer!

Mijn kind een Kanjer! Mijn kind een Kanjer! Mijn kind een Kanjer! Help je kind bij het ontwikkelen van sociale vaardigheden Herberd Prinsen Bohn Stafleu van Loghum Houten 2009 2009 Bohn Stafleu van Loghum, onderdeel van Springer

Nadere informatie

KICK op meer klanten

KICK op meer klanten KICK op meer klanten Word gevonden met de KICK-methode Daisy Goddijn ebookpoint COLOFON KICK op meer klanten oktober 2011- Daisy Goddijn, ebookpoint Versie 1.1 Daisy Goddijn ebookpoint www.ebookpoint.nl

Nadere informatie

Leer je aandacht te richten en je zult rust vinden.

Leer je aandacht te richten en je zult rust vinden. Leer je aandacht te richten en je zult rust vinden. Belangrijke boodschap: Het is illegaal om dit ebook te kopiëren, verkopen of verdelen! Dit ebook hoor je te krijgen van www.emotivo.nl of een andere

Nadere informatie

Verantwoordelijkheid ontwikkelen. Informatiekit om uw medewerkers te helpen bij het voorkomen van werkstress

Verantwoordelijkheid ontwikkelen. Informatiekit om uw medewerkers te helpen bij het voorkomen van werkstress Verantwoordelijkheid ontwikkelen Informatiekit om uw medewerkers te helpen bij het voorkomen van werkstress 1 Inhoud Inleiding 3 A Verantwoordelijkheid nemen voor jezelf 4 - Goede afspraken maken - Stel

Nadere informatie

De droom die werkelijkheid werd

De droom die werkelijkheid werd Frederika Meerman De droom die werkelijkheid werd Uitgeverij De Rode Tulp Dit is een roman. De personages en situaties in deze roman zijn verzonnen en enige gelijkenis met bestaande personen of situaties

Nadere informatie

Kerncompetenties fysiotherapeuten in ontwikkeling

Kerncompetenties fysiotherapeuten in ontwikkeling Kerncompetenties fysiotherapeuten in ontwikkeling Kerncompetenties fysiotherapeuten in ontwikkeling Pieternel Dijkstra en Remco Coppoolse Houten 2011 2011 Bohn Stafleu van Loghum, onderdeel van Springer

Nadere informatie

Vincie van Gils. Klantencommunicatie. Zo krijg je en houd je u tevreden klanten. Spectrum. Uitgeverij Unieboek Het Spectrum bv, Houten Antwerpen

Vincie van Gils. Klantencommunicatie. Zo krijg je en houd je u tevreden klanten. Spectrum. Uitgeverij Unieboek Het Spectrum bv, Houten Antwerpen Vincie van Gils Klantencommunicatie Zo krijg je en houd je u tevreden klanten Spectrum Uitgeverij Unieboek Het Spectrum bv, Houten Antwerpen Spectrum maakt deel uit van Uitgeverij Unieboek Het Spectrum

Nadere informatie

Werken aan je zelfbeeld

Werken aan je zelfbeeld Werken aan je zelfbeeld Kind en Adolescent Praktijkreeks Dit werkboek Werken aan je zelfbeeld, COMET voor kinderen en jongeren (individuele training) hoort bij de handleiding Zelfbeeldtraining voor kinderen

Nadere informatie

Onderwerp: Welke rol speelt de interface bij het wekken van vertrouwen voor de consument?

Onderwerp: Welke rol speelt de interface bij het wekken van vertrouwen voor de consument? Trust Bart Moonen & Martijn Hendrikx 5564395 5547229 Team 48 Introductie Dit was onze initiële hypothese etc.: Onderwerp: Welke rol speelt de interface bij het wekken van vertrouwen voor de consument? We

Nadere informatie

Leercoaching in het hbo. Student

Leercoaching in het hbo. Student Leercoaching in het hbo Student Leercoaching in het hbo Student Een kapstok om jezelf uit te dagen de regie over je leren te nemen Jette van der Hoeven 2e druk Bohn Stafleu van Loghum Houten 2009 Ó 2009

Nadere informatie

Ondernemerschapsblokkades

Ondernemerschapsblokkades Ondernemerschapsblokkades Wat houdt je tegen om je droom werkelijkheid te laten worden? En hoe los je dat op? 7 tips om in actie te komen! Samengesteld door Willemijn Lau Hoi toekomstig professional, Wat

Nadere informatie

DOEBOEK VOOR OUDER EN KIND

DOEBOEK VOOR OUDER EN KIND Tussen JOU en MIJ SCHRIJF- EN DOEBOEK VOOR OUDER EN KIND Janneke van Bockel Tussen en Begonnen op 20 Herinneringen die je later wil hebben moet je NU maken 4 Ma-ham, luister je wel? zegt ze streng. Ja

Nadere informatie

Leercoaching in het hbo. Leercoach

Leercoaching in het hbo. Leercoach Leercoaching in het hbo Leercoach Leercoaching in het hbo Een kapstok om studenten uit te dagen zelf de regie te nemen Jette van der Hoeven 2e druk Bohn Stafleu van Loghum Houten 2009 Ó 2009 Bohn Stafleu

Nadere informatie

Wondverzorging. Let op: het is belangrijk om precies deze schrijfwijze aan te houden, dus met tussenstreepjes.

Wondverzorging. Let op: het is belangrijk om precies deze schrijfwijze aan te houden, dus met tussenstreepjes. M Wondverzorging Website In de oorspronkelijke uitgave van Wondverzorging was een cd-rom toegevoegd met aanvullend digitaal materiaal. Vanaf deze editie is echter al dit aanvullende materiaal vindbaar

Nadere informatie

Stressverlagende. Productiviteits Workshops. om te leren denken als een Ninja

Stressverlagende. Productiviteits Workshops. om te leren denken als een Ninja Stressverlagende Productiviteits Workshops om te leren denken als een Ninja INHOUD Onze missie 4 Waarom we anders zijn 5 Hoe we kunnen helpen 6 In-House workshops 6 Denk Productief! Zo word je een Productiviteits

Nadere informatie

Slimmer werken: vanaf nu!

Slimmer werken: vanaf nu! Slimmer werken: vanaf nu! Slimmer werken begint met je bewust worden van een aantal zaken. Wat ben ik aan het doen? Waarom doe ik de dingen die ik doe? Waarom doe ik dingen op de manier hoe ik ze doe?

Nadere informatie

Hoe vind ik mijn droombaan?

Hoe vind ik mijn droombaan? Hoe vind ik mijn droombaan? Denk eens aan een collega of vriend van je die in jou ogen een droombaan heeft. Hij is niet alleen goed in zijn werk, maar geniet er ook elke dag met volle teugen van. Anderen

Nadere informatie

Aanvullen of aanvallen?

Aanvullen of aanvallen? Aanvullen of aanvallen? M E T H O D I S C H W E R K E N Methodisch werken is het kenmerk bij uitstek van de professionele beroepsbeoefenaar, dat wil zeggen: doelgericht, planmatig, systematisch gebruikmaken

Nadere informatie

Bekend scenario? Ongetwijfeld. En de voornemens je deze keer wél te focussen op hoofdzaken? Vast meermaals de revue gepasseerd.

Bekend scenario? Ongetwijfeld. En de voornemens je deze keer wél te focussen op hoofdzaken? Vast meermaals de revue gepasseerd. Hoe gaat het? Goed hoor, druk We zeggen het zo vaak zonder er bij na te denken, maar telkens bevestigen we de associatie tussen druk en goed. Druk zijn is een statussymbool geworden. Wie niet druk is doet

Nadere informatie

LinkedIn-updates in-company

LinkedIn-updates in-company LinkedIn-updates in-company Opdracht In dit document vind je zes verschillende LinkedIn-updates. Geef bij iedere update aan of dit een update is die bij je past. Dus zou je dit type update ook kunnen plaatsen?

Nadere informatie

ONTSLA JEZELF Jouw Eerste Stap Naar Werken Met Energie En Voldoening Dit rapport is geschreven voor iedereen die al lang op zoek is naar werk dat echt voldoening gaat geven en in een ideale wereld het

Nadere informatie

7 TIPS DIE MIJ DAGEIJKS HELPEN OM IN FLOW TE WERKEN. Maartje. Ik heb de ruimte om iedere dag een paar

7 TIPS DIE MIJ DAGEIJKS HELPEN OM IN FLOW TE WERKEN. Maartje. Ik heb de ruimte om iedere dag een paar 7 TIPS DIE MIJ DAGEIJKS HELPEN OM IN FLOW TE WERKEN Toen ik begon met ondernemen, moest ik nog veel leren over het ondernemerschap. Zo had ik weinig kaas gegeten van marketing, wist ik niet veel van boekhouden

Nadere informatie

Dit ebook heb ik geschreven op 28/10/2013 van 8:26 uur tot 9.58 uur

Dit ebook heb ik geschreven op 28/10/2013 van 8:26 uur tot 9.58 uur Dit ebook heb ik geschreven op 28/10/2013 van 8:26 uur tot 9.58 uur Inhoud Ik heb geen tijd om een ebook te schrijven!... 3 Waarom heb ik het recht om je dit te vertellen?... 4 Template voor schrijven

Nadere informatie

Laat Je Rela)e Niet Stuklopen

Laat Je Rela)e Niet Stuklopen Laat Je Rela)e Niet Stuklopen Door Robbert Raas www.stop-jaloezie.com Voorwoord Dit compacte e-book is geschreven als hulp bij de eerste stap naar een leven zonder vervelende jaloezie. Op stop-jaloezie.com

Nadere informatie

PeerEducatie Handboek voor Peers

PeerEducatie Handboek voor Peers PeerEducatie Handboek voor Peers Handboek voor Peers 1 Colofon PeerEducatie Handboek voor Peers december 2007 Work-Wise Dit is een uitgave van: Work-Wise info@work-wise.nl www.work-wise.nl Contactpersoon:

Nadere informatie

Master Your Own Life Jouw weg naar Succes & Geluk Werkboek Les 4: Je wordt wat je denkt

Master Your Own Life Jouw weg naar Succes & Geluk Werkboek Les 4: Je wordt wat je denkt Master Your Own Life Jouw weg naar Succes & Geluk Werkboek Les 4: Je wordt wat je denkt Leroy Seijdel Company Les 4: je wordt wat je denkt Als je niet leeft zoals je denkt, ga je denken zoals je leeft

Nadere informatie

Bas Smeets page 1

Bas Smeets  page 1 Bas Smeets www.bsmeets.com page 1 JE ONBEWUSTE PROGRAMMEREN VOOR EEN GEWELDIGE TOEKOMST De meeste mensen weten heel goed wat ze niet willen in hun leven, maar hebben vrijwel geen idee wat hoe hun ideale

Nadere informatie

Stoppen met roken Cursus

Stoppen met roken Cursus Stoppen met roken Stoppen met roken Cursus F.A. Willemsen Bohn Stafleu van Loghum Houten 2009 2009 Bohn Stafleu van Loghum, onderdeel van Springer Uitgeverij Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave

Nadere informatie

Verwerken en versterken

Verwerken en versterken Verwerken en versterken Kind en Adolescent Praktijkreeks Dit Werboek voor ouders hoort bij Behandeling van trauma bij kinderen en adolescenten. Met de methode Traumagerichte Cognitieve Gedragstherapie

Nadere informatie

Over ruzie en hoe je dat oplost natuurlijk!

Over ruzie en hoe je dat oplost natuurlijk! Over ruzie en hoe je dat oplost natuurlijk! Hoe werk je met een spreekbeurtwerkplan? Het eerste deel bestaat uit vragen. Met een moeilijk woord noemen we dat theoretisch onderzoek. In het tweede deel vind

Nadere informatie

LinkedIn-updates open inschrijving

LinkedIn-updates open inschrijving LinkedIn-updates open inschrijving Opdracht In dit document vind je zes verschillende LinkedIn-updates. Geef bij iedere update aan of dit een update is die bij je past. Dus zou je dit type update ook kunnen

Nadere informatie

Marc-Jan Hollenberg LIFE. Navigator. leven met ontspannen daadkracht WERKBOEK

Marc-Jan Hollenberg LIFE. Navigator. leven met ontspannen daadkracht WERKBOEK Marc-Jan Hollenberg De LIFE Navigator leven met ontspannen daadkracht WERKBOEK WERKBOEK behorende bij De LifeNavigator Leven met ontspannen daadkracht INHOUD. DEEL 1 Motivatie en inspiratie: dé vitamines

Nadere informatie

Edu4all LOB. 1. Leren Kiezen. Licentie: Voor het activeren van de licentie kijk op pagina 5 van dit werkboek.

Edu4all LOB. 1. Leren Kiezen. Licentie: Voor het activeren van de licentie kijk op pagina 5 van dit werkboek. Edu4all LOB Licentie: Voor het activeren van de licentie kijk op pagina 5 van dit werkboek. COLOFON Uitgeverij: Auteur(s): Inhoudelijke redactie: Bronvermelding: Illustraties: Edu Actief b.v. 0522-235235

Nadere informatie

B a s S m e e t s w w w. b s m e e t s. c o m p a g e 1

B a s S m e e t s w w w. b s m e e t s. c o m p a g e 1 B a s S m e e t s w w w. b s m e e t s. c o m p a g e 1 JE ONBEWUSTE PROGRAMMEREN VOOR EEN GEWELDIGE TOEKOMST De meeste mensen weten heel goed wat ze niet willen in hun leven, maar hebben vrijwel geen

Nadere informatie

E-health in de huisartsenzorg

E-health in de huisartsenzorg E-health in de huisartsenzorg Met e-(mental-)health in de huisartsenpraktijk kunnen patiënten met psychische klachten, vaak in combinatie met face-to-face gesprekken, ook zelf online aan de slag om de klachten

Nadere informatie

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou!

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou! DEEL 1 1 WERKBOEK 5 Eigen keuze Inhoud 2 1. Hoe zit het met je keuzes? 3 2. Hoe stap je uit je automatische piloot? 7 3. Juiste keuzes maken doe je met 3 vragen 9 4. Vervolg & afronding 11 1. Hoe zit het

Nadere informatie

Doorbreek je belemmerende overtuigingen!

Doorbreek je belemmerende overtuigingen! Doorbreek je belemmerende overtuigingen! Herken je het dat je soms dingen toch op dezelfde manier blijft doen, terwijl je het eigenlijk anders wilde? Dat het je niet lukt om de verandering te maken? Als

Nadere informatie

Timemanagement? Manage jezelf!

Timemanagement? Manage jezelf! Timemanagement? Manage jezelf! Trefwoorden Citeren timemanagement, zelfmanagement, stress, overtuigingen, logische niveaus van Bateson, RET, succes citeren vanuit dit artikel mag o.v.v. bron: www.sustrainability.nl

Nadere informatie

Begeleide interne stage

Begeleide interne stage Ik, leren en werken Begeleide interne stage Deel 2 Colofon Uitgeverij: Edu Actief b.v. 0522-235235 info@edu-actief.nl www.edu-actief.nl Auteur: Marian van der Meijs Inhoudelijke redactie: Titel: Ik, leren

Nadere informatie

Wim Annerel Life coach Loopbaancoach Business coach.

Wim Annerel Life coach Loopbaancoach Business coach. Wim Annerel Life coach Loopbaancoach Business coach Goede voornemens? Vergeet het maar, zeggen de statistieken: slechts 18% slaagt erin om goede voornemens ook succesvol na te komen. En toch. Als je weet

Nadere informatie

Doorbreek je depressie

Doorbreek je depressie Doorbreek je depressie Doorbreek je depressie Werkboek voor de cliënt Drs. P.J. Molenaar Drs. F.J. Don Prof. dr. J. van den Bout Drs. F. Sterk Prof. dr. J. Dekker Bohn Stafleu van Loghum Houten 2009 Ó

Nadere informatie

Hoofdstuk 1. Introductie

Hoofdstuk 1. Introductie Hoofdstuk 1 Introductie Wat kan dit boek voor jou betekenen? Als je dit boek leest, sta je op het punt een enorm succes te maken van je bedrijf. Dat vind ik geweldig cool. Welkom! Mijn naam is Marielle

Nadere informatie

Doe de Booest Check Zet de 1e stappen om jouw praktijk te laten groeien en er een echte onderneming van te maken.

Doe de Booest Check Zet de 1e stappen om jouw praktijk te laten groeien en er een echte onderneming van te maken. Doe de Booest Check Zet de 1e stappen om jouw praktijk te laten groeien en er een echte onderneming van te maken. ü Yes ü No ü Yes ü No Krijg een contstante stroom klanten en verhoog je inkomen ü No Auteurs

Nadere informatie

In gesprek met de palliatieve patiënt

In gesprek met de palliatieve patiënt In gesprek met de palliatieve patiënt In gesprek met de palliatieve patiënt Anne-Mei The Cilia Linssen Bohn Stafleu van Loghum Houten ª 2008 Bohn Stafleu van Loghum, onderdeel van Springer Uitgeverij Alle

Nadere informatie

Samenwerkingsperikelen in de huisartspraktijk

Samenwerkingsperikelen in de huisartspraktijk Samenwerkingsperikelen in de huisartspraktijk Samenwerkingsperikelen in de huisartspraktijk Annette Berendsen Jan Schuling Houten 2011 2011 Bohn Stafleu van Loghum, onderdeel van Springer Media Alle rechten

Nadere informatie

De moeilijkste verkoop in je leven, is het verkopen van jezelf aan jezelf.

De moeilijkste verkoop in je leven, is het verkopen van jezelf aan jezelf. De moeilijkste verkoop in je leven, is het verkopen van jezelf aan jezelf. Verkopen staat gelijk aan inkomen Iedere dag ben je bezig met verkopen je verkoopt aan; jezelf familieleden je omgeving je partner

Nadere informatie

3 Hartentips Waardevol en makkelijk toepasbaar voor meer

3 Hartentips Waardevol en makkelijk toepasbaar voor meer 3 Hartentips Waardevol en makkelijk toepasbaar voor meer verbinding met je hart contact met jezelf zelfwaardering Hee! Wat goed dat je begonnen bent aan het lezen van mijn ebook. Dat betekent dat de wil

Nadere informatie

Werkboek voor kinderen en jongeren van ouders met psychiatrische en/of verslavingsproblemen

Werkboek voor kinderen en jongeren van ouders met psychiatrische en/of verslavingsproblemen Werkboek voor kinderen en jongeren van ouders met psychiatrische en/of verslavingsproblemen Kind en Adolescent Praktijkreeks Dit Werkboek voor kinderen en jongeren van ouders met psychiatrische en/of verslavingsproblemen

Nadere informatie

GROTE WOONONDERZOEK. Hoe woonwinkelt Nederland in 2015? WHITEPAPER

GROTE WOONONDERZOEK. Hoe woonwinkelt Nederland in 2015? WHITEPAPER GROTE WOONONDERZOEK Hoe woonwinkelt Nederland in 2015? 01 WHKMP S GROTE WOONONDERZOEK van inspiratie tot aankoop DirectResearch heeft meer dan 750 respondenten ondervraagd in opdracht van wehkamp Toen

Nadere informatie

Denken + Doen = Durven

Denken + Doen = Durven 1 Denken + Doen = Durven Werkboek voor ouders Houten Bohn Stafleu van Loghum, 2008 2 Denken + Doen = Durven Kind en Adolescent Praktijkreeks Dit Denken + Doen = Durven, Werkboek voor ouders, is onderdeel

Nadere informatie

Argumentenkaart Pensioenbeslissing. Werknemers

Argumentenkaart Pensioenbeslissing. Werknemers Argumentenkaart Pensioenbeslissing Werknemers Zie ook de Argumentenkaart Pensioenbeslissing Werkgevers Wat bepaalt of ik door, met ga of een kies Wat zijn Bekijk totale kaart Wat bepaalt of ik door, met

Nadere informatie

killer CV waarmee je in no-time aan tafel zit met de recruiter?

killer CV waarmee je in no-time aan tafel zit met de recruiter? Hoe maak je een killer CV waarmee je in no-time aan tafel zit met de recruiter? 5 CV geheimen die je concurrentie niet toepast dit e-book wordt je aangeboden door 1 Hoe maak je een killer CV waarmee je

Nadere informatie

Handleiding voor een droom

Handleiding voor een droom Handleiding voor een droom How to enjoy LVE Wij hebben een eigen visie op communicatie. Op het opleiden van mensen. Op het schrijven van teksten en het voeren van gesprekken. Maar we hebben ook een visie

Nadere informatie

Spectrum Uitgeverij Unieboek Het Spectrum bv, Houten Antwerpen

Spectrum Uitgeverij Unieboek Het Spectrum bv, Houten Antwerpen Spectrum Uitgeverij Unieboek Het Spectrum bv, Houten Antwerpen Book_SDEC.indb 5 13-09-11 10:04 Spectrum maakt deel uit van Uitgeverij Unieboek Het Spectrum bv Postbus 97 3990 DB Houten Eerste druk 2011

Nadere informatie

Emoties in de zorg Emot.zorg A5-1kzm dyn.indb :49:16

Emoties in de zorg Emot.zorg A5-1kzm dyn.indb :49:16 Emoties in de zorg Spinoza lijkt gelijk te hebben als hij zegt dat het verkrijgen van inzicht in je eigen pijn een van de meest opbeurende activiteiten ter wereld kan zijn. Martha Nussbaum in: Oplevingen

Nadere informatie

In gesprek met de palliatieve patiënt

In gesprek met de palliatieve patiënt In gesprek met de palliatieve patiënt In gesprek met de palliatieve patiënt Anne-Mei The Cilia Linssen Bohn Stafleu van Loghum Houten ª 2008 Bohn Stafleu van Loghum, onderdeel van Springer Uitgeverij Alle

Nadere informatie

DEEL 1. WERKBOEK 4 Eigenwaarde Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou!

DEEL 1. WERKBOEK 4 Eigenwaarde Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou! DEEL 1 1 WERKBOEK 4 Eigenwaarde Inhoud 2 1. Hoe zit het met je gevoel van eigenwaarde? 3 2. Welke talenten van jezelf ken je al? 4 3. Verborgen talenten & bewondering 6 4. Verborgen talenten & feedback

Nadere informatie

Training. Interactieve vaardigheden

Training. Interactieve vaardigheden Training Interactieve vaardigheden Colofon Uitgeverij: Edu Actief b.v. 0522-235235 info@edu-actief.nl www.edu-actief.nl Auteur(s): Anne Haselberg Eindredactie: Jo-Anne Schaaf Titel: Interactieve vaardigheden

Nadere informatie

3 Vragen Ter Inspiratie

3 Vragen Ter Inspiratie 3 Vragen 3 Ter Inspiratie Ter Inspiratie Bert Tamboer www.berttamboer.com 1 Beste lezer, 3 Vragen Ter Inspiratie Dank je wel dat je mijn cadeautje voor 2017 hebt gedownload. In dit ebook lees je 3 vragen

Nadere informatie

Nicolien van Halem Inge Müller. Handboek studievaardigheden voor het hbo

Nicolien van Halem Inge Müller. Handboek studievaardigheden voor het hbo Nicolien van Halem Inge Müller Handboek studievaardigheden voor het hbo Toegang tot de website Op deze website vindt u het ondersteunend materiaal behorende bij Handboek studievaardigheden voor het hbo.

Nadere informatie

Nederland in de poule des verderfs

Nederland in de poule des verderfs Nederland in de poule des verderfs Hans van Maanen Nieuwe Wiskrant, juni 2006 Inleiding Hoe groot is de kans dat Nederland in de finale van het wereldkampioenschap voetbal van 2006 komt? Hoe groot is,

Nadere informatie

Weet wat je kan Samenvatting op kaarten

Weet wat je kan Samenvatting op kaarten Samenvatting op kaarten 16 kaarten met samenvattingen van de inhoud van de module, psychoeducatie over een Lichte verstandelijke Beperking (LVB) voor cliënten en hun naasten. De kaarten 1 14 volgen de

Nadere informatie

Wie heeft de regie? Kwaliteit van bestaan in de praktijk. John Sijnke

Wie heeft de regie? Kwaliteit van bestaan in de praktijk. John Sijnke Wie heeft de regie? Wie heeft de regie? Kwaliteit van bestaan in de praktijk John Sijnke Bohn Stafleu van Loghum Houten 2009 Bohn Stafleu van Loghum, onderdeel van Springer Uitgeverij 2009 Alle rechten

Nadere informatie

geluk EEN JAAR VOL The World Calendar of Happiness

geluk EEN JAAR VOL The World Calendar of Happiness geluk EEN JAAR VOL The World Calendar of Happiness 2018 www.lannoo.com Registreer u op onze website en we sturen u regelmatig een nieuwsbrief met informatie over nieuwe boeken en met interessante, exclusieve

Nadere informatie

Inhoudsopgave van de gehele gids:

Inhoudsopgave van de gehele gids: Inhoudsopgave van de gehele gids: 1. Inleiding 2. De rol van werk 3. Talent 3.1 Wat is talent en toptalent? 3.2 Hoe ontstaat een talent? 4. Talent ontdekking: Ontdek je talenten 4.1 Waaraan herken je een

Nadere informatie

Manage Medewerkers Slim, Simpel & Succesvol

Manage Medewerkers Slim, Simpel & Succesvol Manage Medewerkers Slim, Simpel & Succesvol Manage Medewerkers Slim, Simpel & Succesvol zorgt ervoor dat je je managementtijd halveert en meer rust in je hoofd ervaart. Terwijl je de productiviteit en

Nadere informatie

Effectief naar een actief leven. Steven Geldof

Effectief naar een actief leven. Steven Geldof Effectief naar een actief leven. Steven Geldof E-book Effectief naar een actief leven. 2017 Steven Geldof Inspirerende Hutspot Zaandam 2 Inhoudsopgave Inleiding 4 Hoofdstuk 1 Verlangen 6 Worksheet Verlangen

Nadere informatie

Dat had ik nooit gedacht en nog steeds kan ik het niet zo goed bevatten.

Dat had ik nooit gedacht en nog steeds kan ik het niet zo goed bevatten. Wow! 17.597,14 euro in drie dagen... Dat had ik nooit gedacht en nog steeds kan ik het niet zo goed bevatten. 17.597,14 euro in drie dagen tijd... de meeste mensen zouden hier een heel jaar voor moeten

Nadere informatie

Spelend leren, leren spelen

Spelend leren, leren spelen Spelend leren, leren spelen een werkboek voor kinderen en ouders Rudy Reenders, Wil Spijker & Nathalie van der Vlugt Spelend leren, een werkboek voor kinderen en ouders leren spelen Rudy Reenders, Wil

Nadere informatie

1. Niet beginnen met het blog

1. Niet beginnen met het blog 1. Niet beginnen met het blog Uitstelgedrag is een bekende menselijke kwaal. Ook al zijn sommige veranderingen heel goed voor een mens, de meeste veranderingen leveren vaak een hoop weerstand op. Het starten

Nadere informatie

GEWOON DOEN. Rob de Bruin COOLEGEM MEDIA

GEWOON DOEN. Rob de Bruin COOLEGEM MEDIA GEWOON DOEN GEWOON DOEN Dit boek geeft aan hoe kinderlijk eenvoudig je als manager resultaat kunt boeken. Voorwaarde is wel dat je een knop omzet en zelf overtuigd raakt van het feit dat deze methode van

Nadere informatie

www.thesishulp.nl onderdeel van www.nexttalent.nl

www.thesishulp.nl onderdeel van www.nexttalent.nl Inhoudsopgave: 1. Inleiding 2. De gouden basisregels 3. Optimaal afstuderen 3.1 Motivatie 3.2 Doelen stellen 3.3 Juiste relatie vaardigheid en uitdaging 3.4 Concentratie 3.5 Gedachtencontrole 3.6 Timemanagement

Nadere informatie

Het instappen in de Paranormale Wereld

Het instappen in de Paranormale Wereld Het instappen in de Paranormale Wereld Eerste druk, 2014 2014 Johanna de Vos isbn: 9789048432189 nur: 728 Uitgever: Free Musketeers, Zoetermeer www.freemusketeers.nl Hoewel aan de totstandkoming van deze

Nadere informatie

Minder angstig in sociale situaties

Minder angstig in sociale situaties Minder angstig in sociale situaties Dit boek, Minder angstig in sociale situaties, Werkboek voor de cliënt, is onderdeel van de reeks Protocollen voor de GGZ. Serie Protocollen voor de GGZ De boeken in

Nadere informatie

Pubers van Nu! Praktijkboek voor iedereen die met pubers werkt. Klaas Jan Terpstra en Herberd Prinsen

Pubers van Nu! Praktijkboek voor iedereen die met pubers werkt. Klaas Jan Terpstra en Herberd Prinsen Pubers van Nu! Pubers van Nu! Praktijkboek voor iedereen die met pubers werkt Klaas Jan Terpstra en Herberd Prinsen Bohn Stafleu van Loghum Houten 2009 2009 Bohn Stafleu van Loghum, onderdeel van Springer

Nadere informatie

Voorbereiden op stage en bijbaan

Voorbereiden op stage en bijbaan Algemene beroepsvaardigheden Voorbereiden op stage en bijbaan Licentie: Voor het activeren van de licentie kijk op pagina 5 van dit werkboek. COLOFON Uitgeverij: Auteur(s): Inhoudelijke redactie: Illustraties:

Nadere informatie

Voeding bij diabetes mellitus. Dieetbegeleiding van Turkse, Marokkaanse en Hindostaanse bevolkingsgroepen

Voeding bij diabetes mellitus. Dieetbegeleiding van Turkse, Marokkaanse en Hindostaanse bevolkingsgroepen Voeding bij diabetes mellitus Dieetbegeleiding van Turkse, Marokkaanse en Hindostaanse bevolkingsgroepen Voeding bij diabetes mellitus Dieetbegeleiding van Turkse, Marokkaanse en Hindostaanse bevolkingsgroepen

Nadere informatie

Het 7 stappenplan voor moeiteloos ondernemen vanuit je hart

Het 7 stappenplan voor moeiteloos ondernemen vanuit je hart Het 7 stappenplan voor moeiteloos ondernemen vanuit je hart Ik heb sinds 2005 een succesvol bedrijf als coach en trainer voor persoonlijke, zakelijke en spirituele ontwikkeling. Ik werk vanuit mijn hart

Nadere informatie

WORD GROTER DAN DAT WAT JOU KLEIN HOUDT. Ann Weiser Cornell en Egbert Monsuur

WORD GROTER DAN DAT WAT JOU KLEIN HOUDT. Ann Weiser Cornell en Egbert Monsuur WORD GROTER DAN DAT WAT JOU KLEIN HOUDT Ann Weiser Cornell en Egbert Monsuur 1 Les één Welkom bij deze e-cursus waarin we je zullen laten zien hoe jij groter kunt worden en je problemen kleiner! Zijn er

Nadere informatie

Online Titel Competentie Groepsfase Lesdoel Kwink van de Week

Online Titel Competentie Groepsfase Lesdoel Kwink van de Week onderbouw Les 1 Online Dit ben ik! Besef van jezelf Forming Ik kan mezelf voorstellen aan een ander. Ken je iemand nog niet? Vertel hoe je heet. Les 2 Online Hoe spreken we dit af? Keuzes maken Norming

Nadere informatie

Outreachend werken. Handboek voor werkers in de eerste lijn. Opdrachten bij methodiek. Lia van Doorn Yvonne van Etten Mirjam Gademan

Outreachend werken. Handboek voor werkers in de eerste lijn. Opdrachten bij methodiek. Lia van Doorn Yvonne van Etten Mirjam Gademan Outreachend werken Handboek voor werkers in de eerste lijn Opdrachten bij methodiek Lia van Doorn Yvonne van Etten Mirjam Gademan uitgeverij c o u t i n h o c bussum 2008 Deze opdrachten horen bij Outreachend

Nadere informatie

Omgaan met hechtingsproblemen

Omgaan met hechtingsproblemen Omgaan met hechtingsproblemen Van A tot ggz De boeken in de reeks Van A tot ggz beschrijven niet alleen oorzaak, verloop en behandeling van de onderhavige problemen, maar geven ook antwoord op de vraag

Nadere informatie

In 3 stappen naar meer regie in werk en leven. - Vera Winkel -

In 3 stappen naar meer regie in werk en leven. - Vera Winkel - In 3 stappen naar meer regie in werk en leven - Vera Winkel - Inhoudsopgave Inleiding pagina 3 Ik wil... pagina 4 Waarom kan ik jou helpen? pagina 5 Stap 1 - Luister pagina 6 Stap 2 - Lach pagina 9 Stap

Nadere informatie

Kosmos Uitgevers, Utrecht / Antwerpen

Kosmos Uitgevers, Utrecht / Antwerpen Kosmos Uitgevers, Utrecht / Antwerpen 2019 Inger Strietman / Kosmos Uitgevers, Utrecht / Antwerpen Concept en grafisch ontwerp Autobahn Foto auteur Goffe Struiksma Stockbeeld istock by Getty Images, Noun

Nadere informatie

Ouderschap in Ontwikkeling

Ouderschap in Ontwikkeling Ouderschap in Ontwikkeling Ouderschap in Ontwikkeling. De kracht van alledaags ouderschap. Carolien Gravesteijn Ouderschap in Ontwikkeling. De kracht van alledaags ouderschap. Carolien Gravesteijn Ouderschap

Nadere informatie

Omgaan met stress en burnout

Omgaan met stress en burnout Omgaan met stress en burnout Van A tot ggz De boeken in de reeks Van A tot ggz beschrijven niet alleen oorzaak, verloop en behandeling van de onderhavige problemen, maar geven ook antwoord op de vraag

Nadere informatie

erk ze! Managementkalender 2016

erk ze! Managementkalender 2016 Managementkalender 2016 Michiel Cobben VRIJ DAG 1 JANUARI NIEUWJAARSDAG Vraag nooit aan een klant wat hij wil Zakenmensen die aan een klant vragen wat ze willen, vergeten een belangrijk aspect. Als een klant

Nadere informatie

FABULOUS VIRTUAL ASSISTANT MODULE 1 Les 5: Bijlage

FABULOUS VIRTUAL ASSISTANT MODULE 1 Les 5: Bijlage FABULOUS VIRTUAL ASSISTANT MODULE 1 Les 5: Bijlage We spreken uit ervaring als we zeggen dat er ongetwijfeld momenten komen (en misschien is dat nu ook al wel) dat je zelf gaat bedenken waarom ondernemen

Nadere informatie

Ben jij klaar voor de volgende stap?

Ben jij klaar voor de volgende stap? Ben jij klaar voor de volgende stap? De juiste beslissing maken over jouw toekomst (en eventueel de toekomst van jouw paard), is een belangrijk proces. Deze richtlijnen zullen jou helpen de juiste keuze

Nadere informatie