Voedingsbeleid op de Jacobsvlinder

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Voedingsbeleid op de Jacobsvlinder"

Transcriptie

1 Vedingsbeleid p de Jacbsvlinder Waarm aandacht vr Veding? Onder kinderen in de leeftijd 4-12 jaar heeft 12 prcent vergewicht. Dit heeft gevlgen vr de gezndheid, te zware kinderen kunnen last krijgen van gewrichtsklachten en diabetes. Maar k leerprestaties blijken een relatie te hebben met vergewicht. Uit nderzeken kmt naar vren dat ntbijten een psitieve invled heeft p leerprestaties, schlcijfers, aanwezigheid p schl en het p tijd kmen p schl. Ok blijkt het verslaan van het ntbijt de leerprestaties negatief te beïnvleden.

2 Als kinderen p jnge leeftijd leren wat geznd eten en drinken is, dan verhgt dat de kans dat zij k p vlwassen leeftijd geznd gedrag vertnen. Er bestaat een duidelijke relatie tussen eetgewnten en het aanbd van veding. Wanneer een schl stimuleert dat kinderen p schl geznd eten en drinken, dan bevrderen zij hiermee geznd eetgedrag. De meeste winst valt te behalen dr duidelijke afspraken te maken ver: ntbijt lunchtrmmels traktaties pauzehappen en dranken Vedings- en traktatiebeleid p De Jacbsvlinder Ontbijt De schl gaat er vanuit dat wanneer het kind naar schl kmt, het thuis al ntbeten heeft. Het ntbijt brengt namelijk de spijsvertering p gang en zrgt ervr dat een kind belangrijke vedingsstffen binnenkrijgt. Een ged ntbijt levert daarnaast energie vr de bendigde cncentratie p schl. Bvendien heeft een kind, als het ntbijt, in de lp van de chtend minder trek in iets tussendr. Het belang van een geznd ntbijt brengen we regelmatig bij de uders en kinderen nder de aandacht.a. in de uderkamer en bij het Natinaal Schlntbijt.Pauzehap De kinderen eten tijdens de kleine pauze fruit. Geschikt vr de kleine pauze vinden wij bijvrbeeld: Fruit, zals appel, peer, banaan, kiwi, druiven, melen, pruim en mandarijn. Grente, zals wrteltjes, kmkmmer, paprika, sneptmaatjes en radijsjes.

3 Drinken Kinderen drinken tijdens de chtendpauze en de lunch dranken znder tegevegde suikers. We vragen uders geen limnade, frisdranken, sprtdranken en vruchtensappen mee te geven mdat ze erg veel suiker bevatten. Geschikt vr drinken vinden wij bijvrbeeld: Kraanwater. Halfvlle melk Karnemelk f yghurtdrank znder tegevegde suikers. In de kleine pauze drinkt iedereen water. Kinderen die geen drinken hebben meegenmen mgen water drinken. In iedere klas zijn hiervr bekers en water aanwezig. Kinderen hebben minstens 1½ liter vcht per dag ndig. Dat zijn ngeveer 8 bekers. Kinderen kunnen een schlmelk-abnnement nemen via Lunch Dr vldende te lunchen zijn kinderen s middags weer in staat m zich ged te cncentreren. De inhud van de brdtrmmel bepaalt k de prestaties tijdens de middaglessen. We vragen uders m geen kek, snep f chips in de brdtrmmel te den. Geschikt vr de lunch vinden wij bijvrbeeld: Vlkrenbrd f bruinbrd, besmeerd met zachte halvarine f margarine uit een kuipje. Eventueel als variatie: vlkren knäckebröd, rggebrd f mueslibl.

4 Geschikt beleg vr in het trmmeltje is beleg dat niet te veel verzadigd vet en zut bevat, zals 30+ kaas, 20+ f 30+ smeerkaas met minder zut, ei, hüttenkäse en light zuivelspread, magere vleeswaren. Ntenpasta f pindakaas znder tegevegd zut f suiker. Grente en fruit, zals tmaat, kmkmmer, paprika, banaan, appel en aardbei. Lekker als beleg en vr erbij. Traktaties Afspraken traktaties: Kinderen krijgen per schljaar al gauw 30 traktaties. Dat mag k, want jarig zijn is een feest! Maar bij ns p schl vragen we uders wel m de traktaties klein te huden en niet te calrierijk te maken. Ok wijzen we p de mgelijkheid een klein cadeautje mee te geven in plaats van iets eetbaars. Geschikt vr traktaties vinden wij bijvrbeeld: Grente en fruit. Vr leuke ideeën : Een kleine eierkek f cakeje Kleine prties van prducten die niet te veel calrieën bevatten, zals een rzijndsje, een handje naturel ppcrn, sepstengel, klein kekje f een minirlletje f zakje met kleine (suikervrije) snepjes f drpjes. Een cadeautje, zals stuiterballen, ptlden, fluitjes, stickers, kleurbekjes f bellenblaas. Handhaving beleid Als kinderen een grte ngeznde traktatie meenemen wrdt deze pas m uur uitgedeeld m thuis p te eten. Ouders wrden hierp aangesprken. Kinderen die snep f chips f een ngeznde lunch mee naar schl nemen wrden daar p aangesprken, en ze krijgen een briefje mee vr de uders.

5 De afspraken wrden regelmatig in de klas besprken en k in de uderkamer wrdt er geregeld een geznde traktatie gemaakt. De kinderen wrden daarbij betrkken. In elke nieuwsbrief staat infrmatie ver nze afspraken en/f tips vr een leuke traktatie. Verjaardag van de juffen. Als een leerkracht zijn/haar verjaardag viert dan hudt hij/zij k rekening met de uitgangspunten van dit vedingsbeleid :de leerkracht zrgt zelf vr een verantwrde traktatie.