De ontstaansgeschiedenis en de ontwikkeling van de methode

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De ontstaansgeschiedenis en de ontwikkeling van de methode"

Transcriptie

1 Improvement Scan De toetsings- en verbetermethode van het klantproces De ontstaansgeschiedenis en de ontwikkeling van de methode

2 Overview 1. Wat was de aanleiding tot deze ontwikkeling en innovatie? Primair: Hoofdaannemer staat garant voor kwaliteit, continuïteit en veiligheid. Onder andere in navolging van Governance bepaling (Inspectie 2010). Strategisch: Hoofdaannemer wilde lokaal ondernemerschap in tact laten, maar wel eenduidigheid betrachten qua normering en indicatoren op uitkomst. 2. Hoe zijn we te werk gegaan? We veranderden de toetsingsvorm van een betrekkelijk wollig verhaal in een strak model op uitkomsten inclusief alle vereisten die gelden vanuit de branche, zorgverzekeraar en kwaliteitswet en waarbij de klant consequent in alle geledingen het vertrekpunt is. Zo ontstond de voorloper van het Improvement Model. 3. Wat is het product geworden? Ontstaan gestandaardiseerde ImprovementScan Lelie zorggroep (reguliere toetsing op basis van score en percentage) en de Prescan (initiële toetsing voorafgaand aan eventuele toetreding onderaannemer). Ontstaan onafhankelijk Toetsingsprogramma Lelie zorggroep. 4. Hoe werd het product ontvangen door organisatie, bestuur en management? Als unieke aanwinst beschouwd; zowel door en voor onderaannemer als hoofdaannemer. 5. Wat is het effect? Gesprek werd objectief op basis van werkelijke stand van zaken (geen ruis over feiten). Ontstond ruimte om het te hebben over ontwikkeling en bestendiging van meerwaarde en bestaansrecht. Zowel ten opzichte van klant als maatschappij. 6. Wat zijn de resultaten? De transparantie van de indicatoren zorgt voor actie en focus op verbetering en aanpassing van de eigen organisatie. De benchmark laat zien dat er snelle verbetering mogelijk is. En dat elke organisatie een unieke score laat zien. Organisaties die geen verbetering lieten zien, gingen failliet vanwege wanbestuur of malafide praktijken werden aangetoond. 7. Wat zijn toekomstige uitdagingen? Positie en inbreng klant; nadrukkelijker inbreng. Positie en inbreng medewerker; nadrukkelijker inbreng. Reproduceerbaarheid product; organisaties kan zichzelf intern toetsen. Borging in de organisatie; brede adaptatie waardoor integraal referentiekader. Bekendheid naar stakeholders; gunning en breed vertrouwen. 8. Wat is doelstelling en belang om deze praktijkcasuïstiek als best-practice publiekelijk te presenteren? Breed gedragen gedachtegoed is een meerwaarde voor klant, organisatie en maatschappij vanwege het belang van eenzelfde referentiekader. Niet zozeer op Hoe (dat is het unieke bestaansrecht van een zorgondernemer) maar wel op het Wat, Waarom en Waartoe. Bereidheid in het werkveld (ketensamenwerking) vergroten om te kiezen voor pro-actieve transparantie met klant aantoonbaar en navolgbaar als uitgangspunt.

3 De ontstaansgeschiedenis Beginjaren 2000 tot 2005 De burger centraal in het zorglandschap Toen naar aanleiding van de modernisering van de AWBZ de functiegerichte aanspraken hun intrede deden in het zorglandschap, ontstonden er in de zorg nieuwe mogelijkheden. In die tijd ontstond bij de Lelie zorggroep, destijds Agathos geheten, ook de visie dat alle legaal inwonende Nederlanders recht hadden op individuele zorg vanuit de AWBZ. Ook die burgers die toevallig in bijvoorbeeld maatschappelijke opvangachtige settings werden opgevangen. Dat was in deze periode nog best ongewoon, omdat de zorg nog echt geschot georganiseerd was. Het kijken naar de klant, de burger, als uitgangspunt en het systeem laten volgen, was vernieuwend. In deze periode haakten de eerste onderaannemers aan bij het landelijke concept van christelijke zorg. Verschillende soorten organisaties Naast organisatie voor maatschappelijke opvang werden ook de relaties gelegd met private initiatieven voor ouderenzorg in de vorm van kleinschalige woonvormen, maar ook met kleinschalige thuiszorginstellingen. Thuiszorg in de breedste zin; er waren aanbieders die zich volledig richtten op de verzorging en verpleging in de wijk, maar ook organisaties die zich specialiseerden in ambulante zorg voor jeugd door opvang, behandeling en begeleiding. Een heel breed scala. Twee verschillende werelden In de beginperiode waren we er vanuit Agathos zelf nog verantwoordelijk voor om deze zorgpartners te begeleiden bij het voldoen aan de wetgeving die met de AWBZ samenhing, zoals de Kwaliteitswet Zorginstellingen. Professionalisering op het gebied van casuïstieken opstellen, indicaties aanvragen bij het RIO, later CIZ, zorgplannen maken, geleverde zorg registreren etcetera. Het stond nog volkomen in de kinderschoenen. Twee verschillende werelden, zo leek het. Gemeentelijke gelden versus de landelijke AWBZ En niet voor niets; veel organisaties in de maatschappelijke opvang werden in die tijd nog niet vanuit de AWBZ gericht op groei en herstel door individuele zorg bekostigd, maar door de gemeente. De gemeente financierde vanuit de opvanggelden de faciliteiten en omgerekend, tien minuten individuele zorg per week per klant. Terwijl diezelfde klant met diezelfde hulpvraag, wanneer hij of zij aan de Dorpsstraat woonde, wel kon rekenen op uur individuele zorg per week. Kwaliteitsverbetering; een enorme opgave Vanuit een situatie waarin 1 medewerker in een opvang 60 cliënten in de gaten moest houden was het beschrijven van 60 casuïstieken en zorgplannen, en dan ook nog eens werkbriefjes invullen, een werkelijke opgave.

4 Maar het lukte! Het gaf ruimte en groei. Groei in medewerkers, waardoor er écht individuele zorg geboden kon gaan worden. Een hele belangrijke basis was gelegd! Verschillende branches maar dezelfde mens? Van 2005 tot 2009 En werkendeweg zagen we zo een dwarsdoorsnede van allerlei branches en sectoren. Van thuiszorg, verpleeg- en verzorgingshuizen, jeugdzorg, de gehandicaptenzorg, welzijnsinstellingen, opvanginstellingen etc.. Al met al een zeer breed palet. En wat ons opviel? Dat de casuïstieken van de mens achter de klant van de branche helemaal niet zoveel verschilden. Het was eigenlijk vooral de wijze waarop de klant was toegeleid naar de zorg die bepaalde in welke sector of bij welke organisatie een klant terecht kwam. Meer zorgpartners en meer bekend met de basis Het aantal zorgpartners nam in deze jaren verder toe. In deze jaren ontstond ook de samenwerking Novire. Novire begeleidde organisaties naar een HKZ- of ISO- certificering. En zij faciliteerde het productiedeclaratieproces tussen de zorgpartner en de declaratiesystemen van de Lelie zorggroep. Door de jaren heen is het proces met vallen en opstaan tot een soepel lopende machine geworden. Een systematiek waarin de zorgpartners ook helemaal thuis zijn geraakt in de systematiek van de ambulante zorg. Meer duidelijkheid door een kwaliteitsmanagementsysteem De trajecten tot HKZ- en ISO-certificering leidden tot meer duidelijkheid over de interne werkprocessen en over de minimale kwaliteitseisen die aan de zorg gesteld werden en 2010 De eerste veranderingen: de onbeperkte groeimarkt beperkt Een aantal voorvallen maakten duidelijk dat er meer nodig was. Alleen HKZ en alleen productieverantwoording was niet meer afdoende. De wet- en regelgeving veranderde en vanaf dit moment kon bijvoorbeeld zorg op basis van een psychosociale grondslag niet langer op een vergoeding rekenen vanuit de AWBZ. Alleen nog een psychiatrische grondslag (vastgesteld door een diagnose) voor deze klanten was een reden voor het vergoeden van de geleverde zorg. Begrijpelijk, maar het betekende een enorme omslag.. Voor het eerst sinds de periode in de beginjaren 2000 toen er een open eindfinanciering werd ingevoerd vanwege de wachtlijsten die opgelost moesten worden was er nu voor het eerst sprake van een beperkende maatregel. Voor organisaties die ook begeleiding en behandeling boden, betekende dit in één klap een professionaliseringsslag. Of tenminste in ieder geval een stok achter de deur om een psychiatrische grondslag ook middels diagnoses te laten vaststellen. Organisaties die hier niet tijdig op anticipeerden, kwamen direct in de problemen. De eerste tekenen aan de wand dat een onbeperkte groeimarkt toch wel enigszins aan banden werd gelegd.

5 Het effect op de zorgpartners Dit had een direct effect op de zorgpartners. Samenwerkingsverbanden met behandelaren dienden in veel gevallen te worden ingeregeld. En alleen HKZ of ISO bleek niet meer voldoende. Had een organisatie überhaupt nog bestaansrecht wanneer zij niet tijdig anticipeerde op de veranderingen? En bleken kwaliteitskeurmerken dan niet leeg en loos? Of zelfs misleidend? De eerste basis van het model: de klant als vertrekpunt Het leidde ertoe dat we vanuit Novire een model ontwikkelden waarin de Klant en de Missie van de organisatie het uitgangspunt waren. Wanneer een klantvraag niet kan worden gestold in een diagnose of indicatie, waar hebben we het dan nog over? Dat moest allereerst duidelijk worden. De vraag werd gesteld: waar is de client eigenlijk het beste op zijn plaats? Het concept cliënt op de juiste plaats was geboren en deed vele ogen open gaan. Een cliënt, of klant, is zeker niet altijd gebaat bij een aanbodgerichte benadering. Wij hebben deze financiering en daarom krijgt de klant dit product. Nee, denk vanuit wat de klant nodig heeft en organiseer de randvoorwaarden eromheen. Vanuit de Klantvraag en de Missie moest dan een Product zichtbaar worden. Een product dat moet aansluiten op de klantvraag en de missie. Om vervolgens te kijken of de ingezette medewerkers aansluiten op dit product. Of middelen aansluiten. Om vervolgens een streep te zetten en te zien of de financiële situatie veilig is. En tenslotte of de organisatorische randvoorwaarden op deze totale set aansloten. Maar nog wel met veel woorden Deze eerste versies van de Improvement Scans waren puur tekstueel. De hoofdstukken beschrijvend in woorden ontstond er wel een beeld dat verder ging dat alleen het organisatiedeel (processen, documenten, kwaliteitsregistraties, HKZ of ISO certificering). Voorvallen en risico s In een tijd van veranderingen worden zaken onzekerder en worden er meer risico s gelopen. Dat werd zichtbaar in deze periode. Een aantal gevallen maakten duidelijk dat er nog meer nodig was om de kwaliteit in de hand te houden. En om als bestuur van de Lelie zorggroep op een juiste wijze de Good Governance in te kunnen vullen. Immers, wat als het mis gaat met de organisaties? Wat moet er dan met de klantzorg gebeuren? Een continuïteitsrisico voor organisaties is het grootste risico voor de kwaliteit van de zorg. Dat bleek wel in deze periode.

6 Verschillende voorvallen maakten dat de Lelie zorggroep Novire gevraagd heeft een model te ontwikkelen dat echt in de volle scope met de klant als vertrekpunt heel eenduidig alle risico s voor de klantvraag bloot zou leggen. Zodat zowel de Lelie zorggroep als de zorgpartner zicht echt bewust zouden zijn van mogelijke risico s en zo tijdige maatregelen zouden kunnen nemen tot en met 2013 De ontwikkeling van de volgende versie; de indicatoren Het was een klus maar alle indicatoren die we vanuit de wet- en regelgeving kenden en alles wat we in de afgelopen periode tegen gekomen hebben we geordend. Gebundeld in de volgorde van de klant. En vervolgens geordend in een volgorde aan de hand waarvan een onderzoek kon worden opgezet. In de volgorde van een logisch klantproces, zodat de dossiers onderzocht konden worden. Het leidde tot een eerste versie van een onderzoeks- en rapportagemethodiek. En een bijzondere methodiek; de metingen aan de hand van de indicatoren leidden tot een concrete score en een verkeerslichtkleur. Groen, oranje of rood. Een score die in sommige gevallen wel confronterend was. Maar het referentiekader was in één keer voor alle partijen duidelijk. En de Lelie zorggroep stond pal voor de methode en de uitkomsten. Na een wenperiode zorgde deze scans en de scores voor het goede gesprek tussen de Lelie zorggroep en de zorgpartner. Verbeteringen De scores en metingen van indicatoren had een bijzonder effect. Organisaties die de methode doorkregen en mee konden gaan in de nieuwe benadering van kwaliteit vanuit de klant, maakten zeer veel verbeteringen en groei door. In de eerste twee jaar is iedere organisatie één keer per kwartaal getoetst. Veel onderzoeken op rij lieten een groei zien. De scores en de kleurtjes werkten ook stimulerend. Organisaties die de verbeterslag niet konden maakten, en geen verbetering konden laten zien, waren een ander lot beschoren. Het zorgpartnerschap werd beëindigd en in sommige gevallen volgde faillissementen. In totaal zijn er 12 organisaties gedurende een langere periode (van gemiddeld 2 jaar) rond de vier keer per jaar getoetst. De gemiddelde ontwikkeling laat een mooie groeilijn zien. Prachtig vergelijkingsmateriaal Aan het begin van 2013 heeft de Lelie zorggroep een andere groep zorgpartners, die nog niet met behulp van het model getoetst waren ook initieel gemeten aan de hand van de PreScan. Het leidde tot het beeld dat gemiddeld genomen de kwaliteitstandaard lager lag dan bij de organisaties die al geruime tijd met behulp van het model gestructureerd aan de verbetering hadden gewerkt. Het leidt tot mooi vergelijkingsmateriaal over het effect dat het instrument dus inderdaad sorteert.

7 Doorontwikkeling leidde tot het onder acceptatie gebrachte Improvement Model Het reproduceerbaar maken van het model, zodat het onafhankelijk van Novire toegepast kon worden en het valideren van de uitkomsten, leidde tot een intensief traject vanuit Stichting Beheer Improvement Model. Deze stichting ontving eveneens vanuit Novire de licentie om het model als schemabeheerder te beheren. De stichting ontwikkelde het model door in samenwerking met Colleges van Deskundigen en bracht het onder acceptatie van de Raad voor Accreditatie. Ook werd alle bijbehorende softwarematige tooling ontwikkeld. Dit heeft geleid tot een zeer gedetailleerde onderbouwing, certificatieschema, indicatorenset en beoordelingsrichtlijn. Met alles wat daarbij hoort. Tot en met opleidingen en assessments van bijvoorbeeld auditoren die met het model moeten gaan werken in het werkveld En vervolgens ook tot versie 2.0.van de Improvement Scan Vanuit het door de Raad voor Accreditatie geaccepteerde model is vervolgens weer op maat toegesneden naar de situatie van de Lelie zorggroep. Zo is de cirkel rond gemaakt. De specifieke onderdelen zoals inkoopcriteria en meerwaarde van de samenwerking zijn toegevoegd. Belangrijk is dat er nog meer wordt ingestoken op uitkomsten en resultaten van de zorg. Minder het proces en de randvoorwaarden en meer de uitkomsten. Vooral uitkomen op de volgende onderdelen: - Verandering in de ernst van de problematiek; - Verandering in dagelijks functioneren; - Verandering in ervaren kwaliteit van leven; - Mate van (groei van de) zelfredzaamheid - Ambitie van de klant en de urgentie om met bepaalde leefgebieden aan de slag te gaan - Risicobeheersing - Lichamelijk en geestelijk welbevinden; - Klantwaardering; - Eventueel (alleen bij een strafrechterlijke titel): recidive en delictrisico Beschikbaar stellen aan een breder werkveld In de eerste maanden van 2014 worden de onderzoeken van de eerste versie van de Improvement Scan omgezet naar de tweede versie. En dat komt op een ultiem moment. Want juist in deze tijd van een grote aanstaande transitie per 2015 kan de Improvement Scan laten zien welke meerwaarde zij heeft; immers, de vraag van de klant is het uitgangspunt, maar ook de maatschappelijke veranderingen worden meegewogen binnen de scores. Alle documentatie rondom de Improvement Scan is inmiddels gereed en beschikbaar. Opleidingen en assessments zijn gereed waardoor het mogelijk is geworden dat de kennis breder worden gedeeld.

De ontwikkeling van de methode en het instrument in een tijdslijn

De ontwikkeling van de methode en het instrument in een tijdslijn Kernformulier PerspeKtief De ontwikkeling van de methode en het instrument in een tijdslijn Overview 1. Wat was de aanleiding tot deze ontwikkeling en innovatie? Strategisch: Organisatie wil een instrumentarium

Nadere informatie

Improvement Scan. Leeswijzer en toelichting bij de uitkomsten van de PreScan. De toetsings- en verbetermethode van het klantproces

Improvement Scan. Leeswijzer en toelichting bij de uitkomsten van de PreScan. De toetsings- en verbetermethode van het klantproces Improvement Scan De toetsings- en verbetermethode van het klantproces Leeswijzer en toelichting bij de uitkomsten van de PreScan Geachte lezer, Bij u op locatie is de PreScan afgenomen in het kader van

Nadere informatie

Improvement Scan. Leeswijzer en toelichting bij de uitkomsten van de Improvement Scan. De toetsings- en verbetermethode van het klantproces

Improvement Scan. Leeswijzer en toelichting bij de uitkomsten van de Improvement Scan. De toetsings- en verbetermethode van het klantproces Improvement Scan De toetsings- en verbetermethode van het klantproces Leeswijzer en toelichting bij de uitkomsten van de Improvement Scan Geachte lezer, Bij u op locatie is de Improvement Scan afgenomen

Nadere informatie

Ondersteuning Programma Betere Zorg. Met behulp van de Qsuite

Ondersteuning Programma Betere Zorg. Met behulp van de Qsuite Ondersteuning Programma Betere Zorg Met behulp van de Qsuite Koers houden De hervormingen in de zorg vragen om stevig leiderschap en aanpakken. Er wordt veel gevraagd van zorgorganisaties en daarbij kunnen

Nadere informatie

Samen de toekomst in

Samen de toekomst in Samen de toekomst in Koers houden De hervormingen in de zorg roepen op tot actie. Er wordt veel gevraagd van zorgorganisaties en daarbij kun je al snel het doel uit het oog te verliezen. Lelie zorggroep

Nadere informatie

Kansen in de verandering. Maatschappelijke Verantwoording Nieuwe Stijl

Kansen in de verandering. Maatschappelijke Verantwoording Nieuwe Stijl Kansen in de verandering Maatschappelijke Verantwoording Kansen in de verandering Maatschappelijke Verantwoording Financiers en stakeholders verlangen steeds meer dat de meerwaarde van zorgen dienstverlening

Nadere informatie

Samen toewerken naar mensgerichte zorg. De mogelijkheden tot samenwerking met Novire

Samen toewerken naar mensgerichte zorg. De mogelijkheden tot samenwerking met Novire Samen toewerken naar mensgerichte zorg De mogelijkheden tot samenwerking met Novire Inhoud 1. Inleiding 2. Novire 2.1 Onze missie 2.2 Onze missie in de praktijk 2.3 Kwaliteit geborgd 2.4 We gaan voor samenhang

Nadere informatie

Toelichting op het kernformulier - methodische onderbouwing

Toelichting op het kernformulier - methodische onderbouwing Kernformulier PerspeKtief Toelichting op het kernformulier - methodische onderbouwing Het kernformulier Een instrument voor het goede gesprek en zichtbaar maken van de voortgang Het kernformulier is een

Nadere informatie

Algemene gegevens Om te beginnen willen wij graag wat algemene informatie van u ontvangen. Uw gegevens worden geanonimiseerd verwerkt.

Algemene gegevens Om te beginnen willen wij graag wat algemene informatie van u ontvangen. Uw gegevens worden geanonimiseerd verwerkt. VRAGENLIJST Quickscan voorbereiding decentralisatie begeleiding Algemene gegevens Om te beginnen willen wij graag wat algemene informatie van u ontvangen. Uw gegevens worden geanonimiseerd verwerkt. Vraag

Nadere informatie

Strategische zelfanalyse

Strategische zelfanalyse Strategische zelfanalyse Vol vertrouwen de WMO tegemoet Wat betekent de invoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning voor uw organisatie? Hoe houdt u goed rekening met de modernisering van de AWBZ?

Nadere informatie

Checklist Audits. Inrichtingskader Improvement Model. Zijn we klaar voor de HKZ- of ISO-audit? Eventueel een onderschrift met iets

Checklist Audits. Inrichtingskader Improvement Model. Zijn we klaar voor de HKZ- of ISO-audit? Eventueel een onderschrift met iets Checklist Audits Inrichtingskader Improvement Model Zijn we klaar voor de HKZ- of ISO-audit? Eventueel een onderschrift met iets Van verbetermodel naar certificatie Het inrichtingskader van Novire heeft

Nadere informatie

Belangrijke wijzigingen HKZ-normen

Belangrijke wijzigingen HKZ-normen Belangrijke wijzigingen HKZ-normen door wijzigingen in ISO 9001:2015 Om welke HKZ-normen gaat het: Belangrijke wijzigingen HKZ-normen Op 15 september 2015 is de nieuwe ISO 9001:2015 gepubliceerd. Een groot

Nadere informatie

Perceelbeschrijving Beschermd wonen

Perceelbeschrijving Beschermd wonen Perceelbeschrijving Beschermd wonen Inhoud 1. Beschermd wonen... 3 1.1 Gevraagd product... 3 1.2 Eisen aan aanbieder... 4 1.3 Basisprotocol... 5 Pagina 2 van 5 1. Beschermd wonen 1.1 Gevraagd product De

Nadere informatie

Onderwerpen. Perspectief van kwaliteit in de zorg. De keuze van het Kwaliteits-management-systeem. Certificering: ISO 9001 voor de Zorg.

Onderwerpen. Perspectief van kwaliteit in de zorg. De keuze van het Kwaliteits-management-systeem. Certificering: ISO 9001 voor de Zorg. ISO 9001 voor de zorg: een bewuste keuze ir.drs. A. van der Star MSHE Normcommissie ISO 9001 Zorg NEN 1 februari 2011 Bijdragen: H. Dekker: Certificatie in de Zorg Onderwerpen Perspectief van kwaliteit

Nadere informatie

Toelichting monitor 2015. Onderdeel Kwaliteit. 1. Cliënten - gehandicaptenzorg

Toelichting monitor 2015. Onderdeel Kwaliteit. 1. Cliënten - gehandicaptenzorg Toelichting monitor 2015 Onderdeel Kwaliteit Thema/onderdeel 1. Cliënten - gehandicaptenzorg Toelichting a. Op pijler 1 op de selectie van de vragen is geen enkele score 'rood'? b. Op pijler 2a voor de

Nadere informatie

Checklist inrichting

Checklist inrichting Checklist inrichting Inrichtingskader Improvement Model Inrichting langs de lat van de klant Eventueel een onderschrift met iets Veranderingen volop Bestaande systemen, structuren en organisaties. In deze

Nadere informatie

Mensgericht werken. Een nieuwe focus voor iedereen in uw organisatie door een toegankelijke opleiding nieuwe stijl

Mensgericht werken. Een nieuwe focus voor iedereen in uw organisatie door een toegankelijke opleiding nieuwe stijl Mensgericht werken Een nieuwe focus voor iedereen in uw organisatie door een toegankelijke opleiding nieuwe stijl De verandering: met elkaar vanuit een nieuwe focus zorg verlenen Sinds dit jaar is de wetgeving

Nadere informatie

Belangrijke wijzigingen HKZ-normen

Belangrijke wijzigingen HKZ-normen Belangrijke wijzigingen HKZ-normen door wijzigingen in ISO 9001:2015 Belangrijke wijzigingen HKZ-normen Op 15 september 2015 is de nieuwe ISO 9001:2015 gepubliceerd. Een groot aantal HKZ-normen is ISO-compatibel.

Nadere informatie

Rapport Monitor decentralisaties Federatie Opvang

Rapport Monitor decentralisaties Federatie Opvang Rapport Monitor decentralisaties Federatie Opvang Amersfoort, maart 2015 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 Respons en achtergrondkenmerken 3 Inkoop 4 Administratieve lasten en kwaliteitseisen 5 Gevolgen

Nadere informatie

veel gestelde vragen en antwoorden

veel gestelde vragen en antwoorden De (NEN-EN 15224): veel gestelde vragen en antwoorden Wat is de? Wat beschrijft de? Wat zijn de voordelen van de? Voor wie is de geschikt? De verschillende normen voor zorg en welzijn vergeleken Bent u

Nadere informatie

Naam: Organisatieplan Streetcornerwork en Stichting Volksbond Amsterdam

Naam: Organisatieplan Streetcornerwork en Stichting Volksbond Amsterdam Jaarplan 2016 Naam: Organisatieplan Streetcornerwork en Stichting Volksbond Amsterdam Actuele Beschrijving Algemeen 2016 zal in het teken staan van de fusie van Streetcornerwork (SCW) en de Stichting Volksbond

Nadere informatie

Afspraken ketenzorgindicatoren in S3

Afspraken ketenzorgindicatoren in S3 Afspraken ketenzorgindicatoren in S3 De nieuwe bekostiging voor huisartsen- en multidisciplinaire zorg voorziet in honorering via drie segmenten (S1, S2 en S3). Segment 3 biedt de mogelijkheid voor het

Nadere informatie

Werkgroep Resultaatmeting 2016 regio Noord-Limburg:

Werkgroep Resultaatmeting 2016 regio Noord-Limburg: Werkgroep Resultaatmeting 2016 regio Noord-Limburg: Subgroep: High Trust High Penalty (HTHP) Beschrijven partnership in de driehoek High trust high penalty v.v. (transparantie) Deelnemers: Inge Vogels,

Nadere informatie

Opzet van mijn bijdrage

Opzet van mijn bijdrage Opzet van mijn bijdrage Enkele facts and figures over indicaties Vernieuwingsprogramma CIZ Werken aan indicatiestromen Brainstorm over indicatie in de zorgketen Indicatieproces Op weg naar eindplaatje

Nadere informatie

Utrecht, februari Follow-up rapport van het inspectiebezoek aan Medical Zorg te Utrecht op 24 oktober 2016

Utrecht, februari Follow-up rapport van het inspectiebezoek aan Medical Zorg te Utrecht op 24 oktober 2016 Utrecht, februari 2017 Follow-up rapport van het inspectiebezoek aan Medical Zorg te Utrecht op 24 oktober 2016 1 Inleiding Op 24 oktober 2016 heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg (hierna: de inspectie)

Nadere informatie

Pagina 1 van 5. Onderwerp Nota van Inlichtingen Tijdelijk beschermd wonen LVB 18+ Datum 23 augustus 2018

Pagina 1 van 5. Onderwerp Nota van Inlichtingen Tijdelijk beschermd wonen LVB 18+ Datum 23 augustus 2018 Onderwerp Nota van Inlichtingen Tijdelijk beschermd wonen LVB 18+ Datum 23 augustus 2018 Vraag en antwoord inkoop Tijdelijk Beschermd Wonen LVB 18+ ISD Bollenstreek-Gemeente Katwijk Vragen Antwoord Algemeen

Nadere informatie

Prestatie-indicatoren forensische psychiatrie

Prestatie-indicatoren forensische psychiatrie Prestatie-indicatoren forensische psychiatrie Eindrapportage Verslagjaar 2016 versie 1.1 (defintief) INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding... 3 1.1 Doelstelling... 3 1.2 Eindrapportage... 3 1.3 Aanlevering data verslagjaar

Nadere informatie

Outcome in Zicht via CBS. Startpakket

Outcome in Zicht via CBS. Startpakket Outcome in Zicht via CBS Startpakket Inleiding Outcome-monitoring Jeugdhulpaanbieders en gemeenten voelen zich samen verantwoordelijk voor een goed functionerende jeugdhulp van hoge kwaliteit. Daarnaast

Nadere informatie

Wim Wensing. Corporatie Congres - USP 16 mei 2013

Wim Wensing. Corporatie Congres - USP 16 mei 2013 Wim Wensing Corporatie Congres - USP 16 mei 2013 AMVEST: AANDEELHOUDERS, STRUCTUUR EN KLANTEN Aandeelhouders (PfZW en AEGON) Amvest Amvest Development 800 woningen in ontwikkeling (stand 31-12-2012) Development

Nadere informatie

De drie decentralisaties, Holland Rijnland en de gemeente Teylingen. Presentatie Commissie Welzijn 5 maart 2012

De drie decentralisaties, Holland Rijnland en de gemeente Teylingen. Presentatie Commissie Welzijn 5 maart 2012 De drie decentralisaties, Holland Rijnland en de gemeente Teylingen Presentatie Commissie Welzijn 5 maart 2012 Waar gaan we het over hebben? 1. Waarom decentraliseren? 2. Decentralisatie Jeugdzorg 3. Decentralisatie

Nadere informatie

VASTGOEDFINANCIERING IN DE ZORG

VASTGOEDFINANCIERING IN DE ZORG VASTGOEDFINANCIERING IN DE ZORG PIM DIEPSTRATEN Doorn, 1 december 2015 AGENDA 1 Financieringsstrategie zorginstelling 2 Huidige financiers en het WFZ 3 Perspectief investeerder op de zorgmarkt 4 Alternatieve

Nadere informatie

HKZ-certificatie: het kan anders!

HKZ-certificatie: het kan anders! HKZ-certificatie: het kan anders! Inhoud Het belang van goede toetsing Een keurmerk wekt vertrouwen als Het huidige systeem Standpunt HKZ: Wat kan anders? / wat niet? Het belang van een goede toetsing

Nadere informatie

Jaarverslag februari Bas de Greef

Jaarverslag februari Bas de Greef Jaarverslag 2016 12 februari 2017 Bas de Greef Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Voorwoord... 3 Inleiding... 4 Meerjarenperspectief... 5 Kwaliteit van zorg... 5 Huisvesting... 5 Financiële stabiliteit...

Nadere informatie

Agathos 2013. Pagina 2 van 8

Agathos 2013. Pagina 2 van 8 2013 Pagina 2 van 8 1. Profiel van de organisatie 1.1 Algemene identificatiegegevens Naam verslagleggende rechtspersoon Agathos Thuiszorg Adres Wormerhoek 14-G Postcode 2905 TX Plaats Capelle aan den IJssel

Nadere informatie

Kwaliteitskeurmerk voor het Speciaal Onderwijs.

Kwaliteitskeurmerk voor het Speciaal Onderwijs. Kwaliteitskeurmerk voor het Speciaal Onderwijs. Inhoud presentatie De Kwaliteitsnorm Speciaal Onderwijs Implementatie norm en ISO-certificering bij de Ambelt Meerwaarde voor de Ambelt Rol van de externe

Nadere informatie

Het resultaat centraal. Resultaatfinanciering binnen bestuurlijk aanbesteden

Het resultaat centraal. Resultaatfinanciering binnen bestuurlijk aanbesteden Het resultaat centraal Resultaatfinanciering binnen bestuurlijk aanbesteden Resultaat? Wmouitkomsten Zelfredzaamheid en participatie Uitgaven Vraagstukken voor Wmo 2015 financiering Waar komen we vandaan?

Nadere informatie

Onderzoekscentrum maatschappelijke zorg

Onderzoekscentrum maatschappelijke zorg De modelgetrouwheidsmeting In de begeleiding van kwetsbare mensen is de behoefte aan professionalisering en kwaliteitsverbetering groot. Er is nog veel winst te halen uit een betere aansluiting tussen

Nadere informatie

Werksessie verantwoording

Werksessie verantwoording Studiedag Beschermd Wonen Werksessie verantwoording Jan Ruiter controller RIBW Overijssel Remco Bels adviseur KPMG Gezondheidszorg Agenda Introductie Korte inleiding zorglandschap en -uitgaven Korte inleiding

Nadere informatie

HKZ-certificering, nu en in de toekomst. Jojanneke Bolder Eric van Bavel

HKZ-certificering, nu en in de toekomst. Jojanneke Bolder Eric van Bavel HKZ-certificering, nu en in de toekomst Jojanneke Bolder Eric van Bavel Wedstrijd? I S O H K Z Welke spelregels? Inhoud Achtergronden HKZ/ISO Groepsopdracht Verschillen HKZ/ISO HKZ nieuwe ontwikkelingen

Nadere informatie

CQ-Index VV&T Zorg Thuis. Zorgcentrum de Blanckenborg Thuiszorg Stichting Blanckenbörg. Rapportage ervaringsonderzoek onder thuiswonende cliënten

CQ-Index VV&T Zorg Thuis. Zorgcentrum de Blanckenborg Thuiszorg Stichting Blanckenbörg. Rapportage ervaringsonderzoek onder thuiswonende cliënten CQ-Index VV&T Zorg Thuis Zorgcentrum de Blanckenborg Thuiszorg Stichting Blanckenbörg Rapportage ervaringsonderzoek onder thuiswonende cliënten 2017 INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING... 4 1.1 Inleiding... 4

Nadere informatie

Samen op koers in 2015

Samen op koers in 2015 Beeld van de prestaties Wat hebben we bereikt? Samen dienen en delen 2017-2019 Samen op koers in 2015 Jaarbericht Zorggroep Sirjon Bepalend bij onze zorgverlening is een reformatorische visie op het leven,

Nadere informatie

Certificeren Waardevol?? KVGM B.V.

Certificeren Waardevol?? KVGM B.V. Certificeren Waardevol?? KVGM Improvement Solutions: + Specialisten in verbetermanagement + 20 jaar ervaring + 6 deskundige, gedreven en pragmatische professionals + Praktische aanpak waarbij de klantorganisatie

Nadere informatie

Advies inzake Risicobenadering

Advies inzake Risicobenadering dvies inzake Risicobenadering Het afstemmen van modellen op uitdagingen PRIMO heeft binnen haar organisatie een divisie opgericht die zich geheel richt op het effectief gebruik van risicomanagementmodellen.

Nadere informatie

2.3 Ontwikkelingen mbt financiering, wet- en regelgeving

2.3 Ontwikkelingen mbt financiering, wet- en regelgeving Kennis over Ketenzorg Externe analyse, financiering 2.3 Ontwikkelingen mbt financiering, wet- en regelgeving In dit hoofdstuk verkennen we de externe omgeving die van invloed is op de vraag of het voor

Nadere informatie

Ruud Janssen, Lectoraat ICT-innovaties in de Zorg, Hogeschool Windesheim

Ruud Janssen, Lectoraat ICT-innovaties in de Zorg, Hogeschool Windesheim Ruud Janssen, Lectoraat ICT-innovaties in de Zorg, Hogeschool Windesheim Netwerkbijeenkomst decentraliseren = innoveren, georganiseerd door Zorg voor Innoveren, Utrecht, 26 juni 2014 Zorgverzekeringswet

Nadere informatie

Onderzoek EVC. Aantallen 2012 en 2013 Juni 2014

Onderzoek EVC. Aantallen 2012 en 2013 Juni 2014 Onderzoek EVC Aantallen 2012 en 2013 Juni 2014 Colofon Titel: Onderzoek EVC: aantallen 2013 en 2014 Auteur : Robbie van Kippersluis Versie: 1.0 Datum: Juni 2014 Kenniscentrum EVC Postbus 1585 5200 BP s-hertogenbosch

Nadere informatie

GEMEENTELIJKE TELECOMMUNICATIE MOBIELE COMMUNICATIE. Bijlage 04 Kwaliteitsborging en auditing

GEMEENTELIJKE TELECOMMUNICATIE MOBIELE COMMUNICATIE. Bijlage 04 Kwaliteitsborging en auditing GEMEENTELIJKE TELECOMMUNICATIE MOBIELE COMMUNICATIE Bijlage 04 Kwaliteitsborging en auditing Inhoud 1 Inleiding 3 2 Aantonen kwaliteitsborging van de dienstverlening 4 3 Auditing 5 3.1 Wanneer toepassen

Nadere informatie

Extramuraliseren Appeltaart of Appelmoes. ZBz Partners Wij maken zorg gezond!

Extramuraliseren Appeltaart of Appelmoes. ZBz Partners Wij maken zorg gezond! Extramuraliseren Appeltaart of Appelmoes Extramuraliseren 2 Maatregelen om de kosten voor ouderenzorg te beheersen Regelgeving wordt gebruikt om aanbieders te dwingen actie te ondernemen Wijziging in financiering

Nadere informatie

Met deze aanbieders wordt in dialoog bekeken of en op welke wijze de uitkomsten van de proeftuin meegewogen kan worden. 1

Met deze aanbieders wordt in dialoog bekeken of en op welke wijze de uitkomsten van de proeftuin meegewogen kan worden. 1 TOELICHTING MONITOR 2017 Onderdeel Kwaliteit Thema/onderdeel 1. Basis versterken Toelichting a. Het resultaat van het meest recente IGZonderzoek is voldoende Als voldoende wordt beschouwd dat de zorgaanbieder

Nadere informatie

Huidig toezicht GETTING SOFTWARE RIGHT. Datum Amsterdam, 30 augustus 2016 Onderwerp Reactie SIG op Discussiedocument AFM-DNB. Geachte dames en heren,

Huidig toezicht GETTING SOFTWARE RIGHT. Datum Amsterdam, 30 augustus 2016 Onderwerp Reactie SIG op Discussiedocument AFM-DNB. Geachte dames en heren, Datum Amsterdam, 30 augustus 2016 Onderwerp Reactie SIG op Discussiedocument AFM-DNB Geachte dames en heren, Naar aanleiding van het gepubliceerde discussiedocument Meer ruimte voor innovatie in de financiële

Nadere informatie

Implementatie Begeleid Leren in afdelingen en teams

Implementatie Begeleid Leren in afdelingen en teams Implementatie Begeleid Leren in afdelingen en teams 1. Introductie: het implementatietraject Een GGz- of onderwijsinstelling heeft het besluit genomen Begeleid Leren (Kiezen- Verkrijgen-Behouden model)

Nadere informatie

Zelfstandig thuis wonen met een zorgvraag. Strategische handvaten voor deze opgave

Zelfstandig thuis wonen met een zorgvraag. Strategische handvaten voor deze opgave Zelfstandig thuis wonen met een zorgvraag Strategische handvaten voor deze opgave Een groeiende zorgvraag Dat mensen die zorg nodig hebben toch zelfstandig kunnen wonen, zich thuis voelen en zo lang mogelijk

Nadere informatie

Advies: Leg meer de nadruk op preventie bij het afgeven van indicaties en het monitoren van de geleverde zorg.

Advies: Leg meer de nadruk op preventie bij het afgeven van indicaties en het monitoren van de geleverde zorg. Datum : 22 april 2017 Kenmerk : ASD20170005 Aan : het college van B en W van de Gemeente Oss Betreft : advies Inkoopplan Wmo 2018-2019 Geacht college, Op 29 maart kregen wij per e-mail het verzoek om een

Nadere informatie

ECSD/U201601088 Lbr. 16/067

ECSD/U201601088 Lbr. 16/067 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad informatiecentrum tel. (070) 373 8393 betreft Ontwikkelingen Beschermd Wonen en Maatschappelijke Opvang uw kenmerk ons kenmerk ECSD/U201601088 Lbr. 16/067

Nadere informatie

Prestatie-indicatoren forensische psychiatrie verslagjaar 2013

Prestatie-indicatoren forensische psychiatrie verslagjaar 2013 Prestatie-indicatoren forensische psychiatrie verslagjaar 2013 Versie 1.0 Status: Vastgesteld Pagina 1 van 18 Colofon Afzendgegevens Directie Forensische Zorg Turfmarkt 147 2511 DP Postbus 30132 Den Haag

Nadere informatie

Updates over ISO 9001 voor de Zorg en HKZ. Eric van Bavel Consultant NEN-HKZ

Updates over ISO 9001 voor de Zorg en HKZ. Eric van Bavel Consultant NEN-HKZ Updates over ISO 9001 voor de Zorg en HKZ Eric van Bavel Consultant NEN-HKZ 1 Inhoud NEN- EN 15224 Verschillen/overeenkomsten HKZ-normen Manier van toetsen Onder accreditatie Vragen NEN-HKZ 1 loket Fusie

Nadere informatie

Bekostiging specialistische jeugdhulp naar een nieuw model in 2018

Bekostiging specialistische jeugdhulp naar een nieuw model in 2018 Bekostiging specialistische jeugdhulp naar een nieuw model in 2018 Voorlichtingsbijeenkomst 27 september 2016 Even voorstellen De GRJR is één van de 42 regio s voor jeugdhulp Verantwoordelijk voor het

Nadere informatie

Congres - Praktijk en wetenschap dichter bij elkaar Donderdag 31 januari 2019

Congres - Praktijk en wetenschap dichter bij elkaar Donderdag 31 januari 2019 Congres - Praktijk en wetenschap dichter bij elkaar Donderdag 31 januari 2019 1 Disclosure slide (potentiële) belangenverstrengeling Geen Voor bijeenkomst mogelijk relevante relaties met bedrijven Mede

Nadere informatie

Dagbesteding in ontwikkeling: hoe de vernieuwing doorzet

Dagbesteding in ontwikkeling: hoe de vernieuwing doorzet Gepubliceerd op Movisie (https://www.movisie.nl) Home > kennisdossiers > Participatie en activering > Dagbesteding in ontwikkeling: hoe de vernieuwing doorzet Dagbesteding in ontwikkeling: hoe de vernieuwing

Nadere informatie

Outcome in zicht: JGZ? Erik Jan de Wilde, 16 maart 2015

Outcome in zicht: JGZ? Erik Jan de Wilde, 16 maart 2015 Outcome in zicht: JGZ? Erik Jan de Wilde, 16 maart 2015 Inhoud Outcome in Zicht: Wat hebben we gedaan? Outcome en de JGZ? 2 Aanleiding project Gemeenten zijn per 1 jan. 2015 wettelijk verplicht aan te

Nadere informatie

Prestatie-indicatoren forensische psychiatrie

Prestatie-indicatoren forensische psychiatrie Prestatie-indicatoren forensische psychiatrie Eindrapportage Verslagjaar 2015 versie 0.5 (definitief) 1 1. Inleiding... 4 1.1 Doelstelling... 4 1.2 Eindrapportage... 4 1.3 Aanlevering data verslagjaar

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. Raadsvergadering. Onderwerp Uitgangspunten transitiearrangementen jeugd. Aan de raad,

RAADSVOORSTEL. Raadsvergadering. Onderwerp Uitgangspunten transitiearrangementen jeugd. Aan de raad, RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 07-11-2013 13-089 Onderwerp Uitgangspunten transitiearrangementen jeugd Aan de raad, Onderwerp Uitgangspunten transitiearrangementen jeugd 1. De uitgangspunten voor

Nadere informatie

Kwaliteit en zekerheid voor kleinschalige woonvormen

Kwaliteit en zekerheid voor kleinschalige woonvormen Kwaliteit en zekerheid voor kleinschalige woonvormen Zicht op de klant, greep op de organisatie en ruimte om te ondernemen Hoe het Improvement Model u en uw investeerder van dienst kunnen zijn In samenwerking

Nadere informatie

Zinnig gebruik van ROM data. NEDKAD congres 3 oktober 2014 Martin de Heer (Mentaal Beter) en Anouk Vorselman (Achmea)

Zinnig gebruik van ROM data. NEDKAD congres 3 oktober 2014 Martin de Heer (Mentaal Beter) en Anouk Vorselman (Achmea) Zinnig gebruik van ROM data NEDKAD congres 3 oktober 2014 Martin de Heer (Mentaal Beter) en Anouk Vorselman (Achmea) 2 Agenda I Context van de pilot II Pilot III Resultaten IV ROM bij Mentaal Beter V Toekomst

Nadere informatie

LANDELIJK ZORGSYSTEEM VOOR VETERANEN LANDELIJK ZORGSYSTEEM VOOR VETERANEN

LANDELIJK ZORGSYSTEEM VOOR VETERANEN LANDELIJK ZORGSYSTEEM VOOR VETERANEN LANDELIJK ZORGSYSTEEM VOOR VETERANEN LANDELIJK ZORGSYSTEEM VOOR VETERANEN LEAVE NO ONE BEHIND EEN HEILZAME MISSIE De veteraan, het dienstslachtoffer en zijn of haar naaste(n) staan centraal in het Landelijk

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel. 00CV00 Matthijsje

Schoolondersteuningsprofiel. 00CV00 Matthijsje Schoolondersteuningsprofiel 00CV00 Matthijsje Inhoudsopgave Inhoud Toelichting... 3 DEEL I INVENTARISATIE... 6 1 Typering van de school... 7 2 Kwaliteit basisondersteuning... 8 3 Basisondersteuning...

Nadere informatie

Bijlage Informatiedocument. Beschermd Wonen Brabant Noordoost-oost

Bijlage Informatiedocument. Beschermd Wonen Brabant Noordoost-oost Bijlage Informatiedocument Brabant Noordoost-oost 1 Inleiding: Vanaf 1 januari 2015 zal de huidige langdurige intramurale Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ) niet langer meer onderdeel zijn van de AWBZ.

Nadere informatie

Meerjarenplan Stichting inzet voor Zorg

Meerjarenplan Stichting inzet voor Zorg Meerjarenplan Stichting inzet voor Zorg 2018-2021 Inleiding Het meerjarenplan 2016-2018 eindigt dit jaar, dat vraagt om een vervolg met inzicht naar een zeer dynamisch zorglandschap in een samenleving

Nadere informatie

Workshop HKZ dag Prestatiegericht sturen, het gebruik van indicatoren. Loes Theunissen, DEKRA Certification B.V.

Workshop HKZ dag Prestatiegericht sturen, het gebruik van indicatoren. Loes Theunissen, DEKRA Certification B.V. Workshop HKZ dag Prestatiegericht sturen, het gebruik van indicatoren Loes Theunissen, DEKRA Certification B.V. Agenda 1. Introductie DEKRA Certification 2. Inventarisatie 3. Wat is een (prestatie) indicator?

Nadere informatie

Hertoetsrapport naar aanleiding van het inspectiebezoek aan Thuiszorg Diamond in Den Haag op 27 september Utrecht, maart 2018

Hertoetsrapport naar aanleiding van het inspectiebezoek aan Thuiszorg Diamond in Den Haag op 27 september Utrecht, maart 2018 Hertoetsrapport naar aanleiding van het inspectiebezoek aan Thuiszorg Diamond in Den Haag op 27 september 2017 Utrecht, maart 2018 1 Inleiding Op 27 september 2017 heeft de Inspectie Gezondheidszorg en

Nadere informatie

Agenda Toekomst van het (interbestuurlijk) Toezicht:

Agenda Toekomst van het (interbestuurlijk) Toezicht: Agenda Toekomst van het (interbestuurlijk) Toezicht: wat willen we veranderen En wat denken we daarvoor te doen? Hans Smit,.., juni 2019 Agenda Toekomst van het (interbestuurlijk) Toezicht: wat willen

Nadere informatie

Strategisch Visie Stichting voor Christelijk Praktijkonderwijs voor Hardenberg & omgeving 2015-2018

Strategisch Visie Stichting voor Christelijk Praktijkonderwijs voor Hardenberg & omgeving 2015-2018 Strategisch Visie Stichting voor Christelijk Praktijkonderwijs voor Hardenberg & omgeving 2015-2018 Ontwikkeling van Talent door ontwikkeling van eigen Kracht Hardenberg, 27 januari 2015 1 Inleiding Nadat

Nadere informatie

Uitbreiding tijdbesparende aanvragen. Birgit van Oort, unitmanager Relatiebeheer en Externe Toetsing

Uitbreiding tijdbesparende aanvragen. Birgit van Oort, unitmanager Relatiebeheer en Externe Toetsing Birgit van Oort, unitmanager Relatiebeheer en Externe Toetsing Welkom Extra mogelijkheden per 4 oktober 2010 Programma 12.15-13.00 inloop met lunch 13.00-13.10 welkom (Birgit van Oort, Unitmanager Relatiebeheer

Nadere informatie

Psychiatrie in de V&V sector AWBZ 2010 en verder

Psychiatrie in de V&V sector AWBZ 2010 en verder Psychiatrie in de V&V sector AWBZ 2010 en verder Rieta van Staalduine Directeur AWBZ Amsterdam Apeldoorn - Zutphen `t Gooi Utrecht 7 oktober 2009 1 Inhoud 1. Kernwaarden 2. Hoe kunt u psychiatrische zorg

Nadere informatie

Dienstverleningsovereenkomst Meerwerk Werkbedrijf en gemeente Groesbeek

Dienstverleningsovereenkomst Meerwerk Werkbedrijf en gemeente Groesbeek Dienstverleningsovereenkomst Meerwerk Werkbedrijf en gemeente Groesbeek Partijen; Opdrachtgever: de gemeente Groesbeek, te dezer zake krachtens artikel 171, tweede lid, van de Gemeentewet rechtsgeldig

Nadere informatie

PEOPLE CHANGE GROUP. Het geheim achter een goede outsourcing ligt in betere deal structures en supplier rela0onship management.

PEOPLE CHANGE GROUP. Het geheim achter een goede outsourcing ligt in betere deal structures en supplier rela0onship management. Het geheim achter een goede outsourcing ligt in betere deal structures en supplier rela0onship management. Outsourcing deals zijn langlopende dynamische business rela0es waarvan een onderneming sterk a9ankelijk

Nadere informatie

Informele raadscommissie Sociaal

Informele raadscommissie Sociaal Informele raadscommissie Sociaal 19 januari 2012 Annemarie Kristen-Reerink Programmamanager transities AWBZ en Jeugdzorg Programma Doel van vanavond Voorstellen van onze partners Vertoning DVD CJG Twente

Nadere informatie

Kwaliteitstoets (potentiële) Dienstverleners Beschermd Wonen en Opvang 2015

Kwaliteitstoets (potentiële) Dienstverleners Beschermd Wonen en Opvang 2015 Kwaliteitstoets (potentiële) Dienstverleners Beschermd Wonen en Opvang 2015 Doel en intentie Als onderdeel van de transformatie Beschermd Wonen en Opvang 2015 wordt in dit document beschreven op welke

Nadere informatie

Utrecht, februari Follow-up rapport van het inspectiebezoek van 2 juli 2015 aan Stichting Gedi Verpleging in Almere

Utrecht, februari Follow-up rapport van het inspectiebezoek van 2 juli 2015 aan Stichting Gedi Verpleging in Almere Utrecht, februari 2016 Follow-up rapport van het inspectiebezoek van 2 juli 2015 aan Stichting Gedi Verpleging in Almere Inleiding Op 2 juli 2015 heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg (hierna: de

Nadere informatie

ZELFEVALUATIE KWALITEIT 2015

ZELFEVALUATIE KWALITEIT 2015 ZELFEVALUATIE KWALITEIT 2015 Inhoudsopgave Inleiding... 3 1. Cliënten... 4 1.1. Cliëntenraad... 4 1.2. Cliënttevredenheid... 4 1.3. Interne metingen... 6 1.4. Veiligheid... 6 2. Analyse personeelsbeleid...

Nadere informatie

HKZ-norm 143 Certificatieschema - Kleine Organisaties (2010)

HKZ-norm 143 Certificatieschema - Kleine Organisaties (2010) Productinformatie HKZ-norm 143 Certificatieschema - Kleine Organisaties (2010) SECTOR Zorg TYPE Kwaliteitsmanagement & systemen BRON PRODUCTINFORMATIE HKZ-norm 143 Certificatieschema - Kleine Organisaties

Nadere informatie

Inrichtingskader Improvement Model

Inrichtingskader Improvement Model Inrichtingskader Improvement Model Voorwoord Het ontwikkelen van een inrichtingskader naast een toetsingskader was voor ons nooit een vraag. Vanuit onze drive om te helpen verbeteren is er altijd een focus

Nadere informatie

Prestatie-indicatoren forensische psychiatrie

Prestatie-indicatoren forensische psychiatrie Prestatie-indicatoren forensische psychiatrie Eindrapportage Verslagjaar 2017 versie 1.1 (defintief) INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding... 3 1.1 Doelstelling... 3 1.2 Eindrapportage... 3 1.3 Aanlevering data verslagjaar

Nadere informatie

Onafhankelijke indicatiestelling vraagt om training en toetsing op landelijk niveau

Onafhankelijke indicatiestelling vraagt om training en toetsing op landelijk niveau Onafhankelijke indicatiestelling vraagt om training en toetsing op landelijk niveau Opella werd in 2012 geselecteerd voor het experiment regelarme instellingen (erai). Het vond positieve weerklank bij

Nadere informatie

Implementatieplan Indicatoren ambulancezorg

Implementatieplan Indicatoren ambulancezorg Implementatieplan Indicatoren ambulancezorg definitieve versie maart 2015 1 1. Inleiding In oktober 2014 heeft het bestuur van Ambulancezorg Nederland de indicatorenset ambulancezorg vastgesteld. Hiermee

Nadere informatie

Rapport van het vervolg inspectiebezoek aan Thuiszorgorganisatie Centraalzorg Vallei & Heuvelrug te Leusden op 3 januari 2014

Rapport van het vervolg inspectiebezoek aan Thuiszorgorganisatie Centraalzorg Vallei & Heuvelrug te Leusden op 3 januari 2014 Rapport van het vervolg inspectiebezoek aan Thuiszorgorganisatie Centraalzorg Vallei & Heuvelrug te Leusden op Amsterdam, februari 2014 V1000732 Inhoud 1 Inleiding 3 1.1 Aanleiding en belang 3 1.2 Doelstelling

Nadere informatie

Quick scan Ambulant begeleid wonen

Quick scan Ambulant begeleid wonen Quick scan Ambulant begeleid wonen 21-07-2006 Rapport n.a.v. het onderzoek van de Inspectie jeugdzorg bij Jarabee Inspectie jeugdzorg Juli 2006 Inleiding De Inspectie jeugdzorg wil een inschatting maken

Nadere informatie

TOGETHER WE IMPROVE OP PAD NAAR CONTINUE VERBETERING VAN ZORG- EN DIENSTVERLENING IN DE WOONZORG

TOGETHER WE IMPROVE OP PAD NAAR CONTINUE VERBETERING VAN ZORG- EN DIENSTVERLENING IN DE WOONZORG TOGETHER WE IMPROVE OP PAD NAAR CONTINUE VERBETERING VAN ZORG- EN DIENSTVERLENING IN DE WOONZORG VLAAMS BELEID ROND KWALITEIT IN DE WZC kwaliteitsdecreet (2003) en WZD (2009) kwaliteitsbeleid kwaliteitshandboek

Nadere informatie

Utrecht Juli 2014. Follow Up Rapport Zorgboerderij Karin s zonnestraal te Nieuwpoort

Utrecht Juli 2014. Follow Up Rapport Zorgboerderij Karin s zonnestraal te Nieuwpoort Utrecht Juli 2014 Follow Up Rapport Zorgboerderij Karin s zonnestraal te Nieuwpoort Inleiding Op 22 nuari 2014 heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg (hierna: de inspectie) een inspectiebezoek gebracht

Nadere informatie

Rapport 834 Oud, W., & Emmelot, Y. (2010). De visitatieprocedure cultuurprofielscholen. Amsterdam: Kohnstamm Instituut.

Rapport 834 Oud, W., & Emmelot, Y. (2010). De visitatieprocedure cultuurprofielscholen. Amsterdam: Kohnstamm Instituut. Samenvatting Rapport 834 Oud, W., & Emmelot, Y. (2010). De visitatieprocedure cultuurprofielscholen. Amsterdam: Kohnstamm Instituut. In 2007 is de Vereniging CultuurProfielScholen (VCPS) opgericht, het

Nadere informatie

PLUSAUDIT JA OF NEE. Laat zien wat je doet! ROEL WINGBERMÜHLE, MSc, MMT, FT. kwaliteitsconferentie

PLUSAUDIT JA OF NEE. Laat zien wat je doet! ROEL WINGBERMÜHLE, MSc, MMT, FT. kwaliteitsconferentie PLUSAUDIT JA OF NEE ROEL WINGBERMÜHLE, MSc, MMT, FT Laat zien wat je doet PLUSAUDIT WAT IS DAT -De plus audit heeft als doel inzicht te geven in de kwaliteit van processen, producten en diensten van de

Nadere informatie

Kwaliteitshandboek v1.0 CO 2 -Prestatieladder Roelofs

Kwaliteitshandboek v1.0 CO 2 -Prestatieladder Roelofs Kwaliteitshandboek v1.0 CO 2 -Prestatieladder Roelofs Datum: Januari 2013 Bezoekadres Dorpsstraat 20 7683 BJ Den Ham Postadres Postbus 12 7683 ZG Den Ham T +31 (0) 546 67 88 88 F +31 (0) 546 67 28 25 E

Nadere informatie

Pilot Planning is Realisatie. Samenwerking van Menzis, Icare en Meander om met de Lean filosofie de extramurale ouderenzorg te verbeteren

Pilot Planning is Realisatie. Samenwerking van Menzis, Icare en Meander om met de Lean filosofie de extramurale ouderenzorg te verbeteren Pilot Planning is Realisatie Samenwerking van Menzis, Icare en Meander om met de Lean filosofie de extramurale ouderenzorg te verbeteren déò~ãéåäáàâé=~ãäáíáé Betaalbare, kwalitatief goede zorg voor cliënten

Nadere informatie

Vragenlijst Ketensamenwerking Sociaal Kwetsbaren

Vragenlijst Ketensamenwerking Sociaal Kwetsbaren Vragenlijst Ketensamenwerking Sociaal Kwetsbaren Deze vragenlijst is ontwikkeld door AnnemiekeTomassen van de GG&GD te Utrecht. Zij stelt de evaluatie aan andere veldregisseurs en geïnteresseerden ter

Nadere informatie

Hoofdlijnen. van het

Hoofdlijnen. van het Hoofdlijnen van het BELEIDSPLAN Terug naar de samenleving December 2013 Stichting De Overbrugging Graaf van Egmondstraat 48 KvKnummer 000024369104 www.deoverbrugging.nl Inhoud 1 Doel... 2 2 Doelgroep...

Nadere informatie

follow-up rapport van het inspectiebezoek aan Stichting Social Care 24/7 te Nieuwleusen op 21 september 2016 Utrecht, januari 2017

follow-up rapport van het inspectiebezoek aan Stichting Social Care 24/7 te Nieuwleusen op 21 september 2016 Utrecht, januari 2017 follow-up rapport van het inspectiebezoek aan Stichting Social Care 24/7 te Nieuwleusen op 21 september 2016 Utrecht, januari 2017 1 Inleiding Op 21 september 2016 heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg

Nadere informatie

Kwaliteitskader sector visueel (inclusief doofblind) opgesteld door Vereniging van Instellingen voor mensen met een Visuele beperking (VIVIS)

Kwaliteitskader sector visueel (inclusief doofblind) opgesteld door Vereniging van Instellingen voor mensen met een Visuele beperking (VIVIS) Kwaliteitskader sector visueel (inclusief doofblind) opgesteld door Vereniging van Instellingen voor mensen met een Visuele beperking (VIVIS) 25 juni 2014, VIVIS Eindmodel is een kwaliteitskader voor de

Nadere informatie

Raad op zaterdag 30 januari 2016

Raad op zaterdag 30 januari 2016 Raad op zaterdag 30 januari 2016 Astrid Jansen, projectleider jeugd VNG Afke Donker, Nederlands Jeugdinstituut Gespecialiseerde jeugdhulp en meten van effecten Hoe weet u of uw beleid effect heeft? Programma

Nadere informatie

Divosa najaarscongres. Marjet van Houten 26 november 2015

Divosa najaarscongres. Marjet van Houten 26 november 2015 Divosa najaarscongres Marjet van Houten 26 november 2015 11/26/2015 Arbeidsmatige dagbesteding: niet voor spek en bonen! Welkom Veranderkracht? Bril met 3 glazen Vernieuwing in arbeidsmatige dagbesteding

Nadere informatie

Aanvullende cliëntinformatie behorend bij de kwartaalrapportage AWBZ

Aanvullende cliëntinformatie behorend bij de kwartaalrapportage AWBZ Aanvullende cliëntinformatie behorend bij de kwartaalrapportage AWBZ De vierde MEE Signaal eindrapportage pakketmaatregel AWBZ geeft een totaalbeeld van de geleverde ondersteuning door MEE gedurende de

Nadere informatie